Aerob va anaerob bakteriyalarning toza kulturalarini ajratib olish va identifikatsiya qilish
Yuklangan vaqt
2024-09-14
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
25
Faytl hajmi
342,8 KB
Aerob va anaerob bakteriyalarning toza kulturalarini ajratib olish va
identifikatsiya qilish
Mashgulotdan maksad:
Talabalarga mikroorganizmni tozakulturasini ajratib olish koidalarini urgatish,
mikroorganizmlarning koloniyalarining xilma-xilligini kursatib, ularni ajrata
bilishini urgatish, kanday koloniya kaysi ozik muxitlarga ekilishini tushuntirish.
Mashgulotning vazifasi:
- Bakteriyalarning toza kulturasini ajratib olishda talaba shu mikroorganizmlarni
koloniyalarini formasini urganib olishi.
- Bir tipdagi koloniyadan surtma tayyorlashni urgatish, uni Gramm usulida buyashni
bildrish.
- Xar xil tipdagi koloniyalarni bir-biridan identifikatsiya kilishni urgatish.
Kutilayotgan natijalar:
Mashgulot utkazilgandan keyin talabalar bilshlari kerak.
- Toza kultura ajratib olish usullarini.
- Koloniyaning tipiga karab ozik muxit tanlashni. -Koloniyalarni bir-biridan
identifikatsiya kilishni. Kuyidagi kunikmalarni kila bilishlari kerak:
- Koloniyani farklab, uni kovuzlok yordamida kiyshik agarga ekishni.
- Koloniyadan surtma tayyorlab Gram usulida buyab, mikroskopda kurib, kanday
mikroorganizm ekanini aytib berishlari kerak.
Amaliy mashgulotni tarkibi.
Mavzuda kurib chikiladigan savollar.
- «Toza kultura» - terminining ma'nosi.
- Toza kulturani ajratib olish usullari.
- Identifikatsiya tushunchasiga ta'rif. Kullanilishi.
- Identifikatsiyani kullanilishidagi axamiyati.
Amaliy mashgulot rejasi.
Talabalarni mashgulotga tayyorgarligini tekshirish-5 dakika.
Talabalarni nazariy bilim darajalarini tekshirish-40 dakika.
Ukituvchini mavzu buyicha umumlashtirishi-10 dakika.
Amaliy ishlarni tushuntirish -10 dakika.
Amaliy ishlarni bajarish -85 dakika.
№
Bajariladigantadbirlar
Bajarabilmadi
(ball)
To‘liqbajardi
(ball)
1
Kulturatozaligini aniqlash uchun 3 qandli agarda
o‘sgan
kulturadan
fiksatsiyalangansurtmatayyorlash.
2
Fiksatsiya
qilingan
mikrob
surtmasiga
gensianviolet
shimdirilgan
filtr
kog‘ozini
qo‘yish.
0
10
3
Pipetkada bir necha tomchi suv tomizish va ikki
minut ushlab turish.
0
10
4
Filtr kog‘ozini olib tashlash, yuvmasdan necha
tomchi yodlyugol tomizish (1 min).
0
10
5
96% spirtda 30 sekundushlab turish. Suv bilan
yuvib tashlash.
0
10
6
Fuksinni suvli eritmasi bilan bo‘yash (3 min.)
Suv bilan yuvib tashlash. Kuritish (xavoda,
filtrkogozida.)
0
10
7
Mikroskopda immersion sistemada ko‘rish.
0
10
8
Mikroskopostida bir xil bo‘yalgan, bir xil
o‘lchamli bakteriyalarni aniqlash.
0
10
9
Agar bir xil bakteriyalar aniqlansa kulturaga sof
kultura deb baxo beriladi.
0
10
10
Bajarilgan ishlar va xulosalar daftarga yoziladi
0
10
JAMI
0
100
Amaliy ishlar.
1. Xavo ekilgan gusht-peptonli agarli muxitdagi koloniyalarni urganish:
a) kultural xususiyatini daftarga yozish.
b) koloniyadan olib surtma tayyorlash, Gram usulida buyash, mikroskopda kurish
va rasmini chizish.
v) toza kulturani ajratish uchun probirkadagi muxitga olib ekish.
2. Kasaldan olingan yiringli material ekilgan tuxum sarigi kushilgan tuzli agardagi
koloniyalarni urganish:
a) stafilokokka shubxali koloniyalarni urganish, letsitinaza aktivligini kurish,
daftarga yozish.
b) koloniyadan olib surtma tayyorlash, Gram usulida buyash, mikroskopda kurish
va rasmini chizish.
v) shu koloniyadan olib plazmaga aralashtirib plazmakoagulaza reaktsiyasini kuyish
(plazmakoagulaza fermentini aniklash).
g) shu koloniyadan olib stafilokokkning gemolitik xususiyatini aniklash uchun konli
agarga ekish va termostatda koldirish.
3. Kasal najasi ekilagn Endo muxitidagi koloniyalarni urganish:
a) kultral xususiyatini yozish.
b) koloniyadan olib surtma tayyorlash, Gram usulida buyash, mikroskopda kurish
va rasmini chizish.
v) bioximik xususiyatini aniklash uchun uch kandli agarga ekish.
4. Tuprok ekilagn Kitta-Tarotstsi muxitida bakteriyalar usmasini kurish, surtma
tayyorlash, Gram va Sil-Nilsen usulida buyash, mikroskopda kurish va rasmini
chizish.
Ukituvchini mavzuni asoslashi.
Mikroorganizmlarning o’sishi.
O’sish deganda mikrob xujayrasining kattalashishini va yetilishini tushunamiz.
Mikroorganizmlar uzining o’sishi va kupayishi uchun kandaydir moddalarini sintez
kilmasdan tayyor xolida kabul kiladi. Bu moddalar o’sish faktorlari deyiladi. O’sish
faktorlariga aminokisldotalar, purin va pirimidin asoslari, lipidlar, vitamin l ar va
boshkalar kiradi.
Aminokislotalarga (streptokokk avlodiga kiradigan bakteriyalar), lipidlarga
(streptokokklar, laktobakteriyalar, mikoplazmalar). 4 ta o’sish fazalari tafovut
kilinadi:
1.Latent davri-mikroorganizmlar ozik muxitga adaptatsiyalanadi (lag-faza).
2.Logarifmik davr-mikroorganizmlar tez usib kattalashib, bulina boshlaydi.
Statsionar davr-asosan bakteriya xujayrasining kontsentratsiya muxitida doim
koladi. Bunda paydo bulayotgan bakteriyalar soni ulgan bakteriyalar soniga teng
buladi.
Ulish davri -xujayralar soni ulishi tufayli kamayib boradi, oxprida ulganlar soni
tirigidan oshib ketadi.
Mikroorganizmlarning kupayishi
Bunda
mikroblarning
shu
populyatsiyasidagi
sonini
ortishiga
aytiladi.
Bakteriyalar:Kundalang bulinish yuli bilan.
Spora xosil kilish yuli bilan (zamburuglar, aktinomitsitlar).
Maydalanish yuli bilan (rikkettsiyalar)
Kurtak chikarish yuli bilan
O'sib chikish, ya'ni ipchalar xosil kilish bilan kupayadilar (M: xlamidiylar).
Mikroorganizmlarning kupayish tezligi, populyatsiyada sonining ortishi, mikrob
turiga, kulturaning yoshiga, ozik muxitlarga, temperaturaga va boshka faktorlarga
boglik.
Mikroorganizmning xususiyatlarini urganish uchun sof xolda ajratib olish kerak. Sof
kultura deb, fakat bir xil turdagi mikroorganizmlar yigindisiga aytiladi. Bu turdagi
mikroorganizmlarning
xar
xil
muxitlardan
ajratib
olinishi
shu
mikroorganizmlarning shtammlari deyiladi. Bu xujayraning rivojlanishidan oldingi
va mikromanipulyator yoki boshka usul bilan ajratilgan kultura klon deyiladi. Klon
uzida irsiy bir xil xujayralarni saklaydi. Bir turdagi bitta yoki bir necha
mikroorganizmlardan rivojlanib, kattik ozik muxitda ajralgan xolda usgan tuplamga
koloniya deyiladi. Ular S va R formada buladilar.
Mikroorganizmlarni sof xolda ajratib olish da kuyidagi usullardan foydalaniladi.
KOX USULI.
1.
tekshirilayotgan material suyultirilib 40°-45° xaroratgacha sovitilgach ozik
muxitga kushiladi, agarli ozik muxit probirkalarda buladi.
2.
Probirkadagi ozik muxitlar toza Petri kosachalariga kuyiladi.
3.
Qopqog'i yopilib 37 S. termostatga qo'yiladi.
DRIGALSKIY USULI. Bunda tekshirilayotgan material shpatel yordamida ozik
muxitlarga ekiladi.
1.
Ozik muxitli birinchi Petri kosachasiga tekshirilayotgan materialdan
tomiziladi va steril shpatel bilan ozik muxitning yuza kismiga bir xil kilib
taksimlanadi.
2.
Shu shpatel yordamida (shpatel tozalanmaydi), ikkinchi ozik muxitli Petri
kosachasiga tekshirilayotgan material bir xil kilib taksimlanadi,
3.
Xuddi shunday uchinchi Petri kosachasiga ekiladi.
4.
Qopqog'i yopilib 37 S. termostatga qo'yiladi.
Bakteriologik xalka (petlya) yordamida ozik muxitga sektorlar buyicha ekib xam
ajralib yotgan koloniyalar olish mumkin. Mikroorganizmlarni ekib, ustirilganda
ularning
nafas
olishini
bilish
muxim
axamiyatga
egadir.
Anaerob
mikroorganizmlarni ustirish uchun kislorodsiz muxit yaratish kerak. Bunda asosan
3 xil usul kullaniladi: fizik, ximik va biologik.
FIZIK USULI.
a)
Vinyal Voyson usuli. Bunda probirkadagi ozik muxit eritilib 40°-50°
xaroratgacha sovutiladi. Sungra probirkaga tekshirilayotgan material pipetka
yordamida solinib aralashtiriladi va Paster pipetkalari bilan surib olinadi, keyin esa
pipetkaning uchlari kavshalanadi. 2-3 kunga termostatga kuyiladi.
b)
vakuum sharoitida anaeroblarni ustirish usuli. Bunda vakuum sharoiti
anaerostatlarda yoki eksikatorlarda xosil kilinadi.
Tekshirilayotgan material ozik muxitlariga ekilgandan keyin probirkalar yoki Petri
kosachalari anaerostatlarga joylashtiriladi va nasos yordamida ichidagi xavo tortib
olinadi, natijada vakuum xosil buladi.
Ximik usuli.
Tekshirilayotgan material Petri kosachasidagi ozik muxitlarga ekilgandan keyin
eksikatorlarga joylashtiriladi. Eksikatorlarning tubida esa uziga kislorodni surib
oluvchi ximik moddalar joylashtiriladi. /piragalol/. Eksikator 2-3 kunga termostatga
joylashtiriladi.
Biologik usul.
FORTNER USULI. Petri kosachasiga kalin kilib, uzida 1-2 protsent glyukoza
saklangan 5 protsentli kon agari solinadi. Ozik muxit urtasidan steril skalpel
yordamida kirkiladi, natijada ozik muxit termostatga yaxshilab kuritiladi, chunki suv
tomchilari orkali aerob va anaerob mikroorganizmlar aralashib ketishi mumkin.
Ozik muxitning bir kismiga aerob mikroorganizmlarning kulturasi, ikkinchi kismiga
tekshirilayotgan material yoki anaerob mikroorganizmlar ekiladi va Petri kosachasi
yopiladi. Ichkariga tashki muxitdan kislorod tushmasligi uchun Petri kosachasining
bush oraligi leykoplaster yoki paxta va parafin bilan yaxshilab bekitiladi. 2-3 kunga
termostatga kuyiladi.
Aerob mikroorganizmlarni ustirishda ekilgan ozik muxit tugridan-tugri termostatga
kuyiladi. Mikroorganizmlarni shu usullar yordamida ustirishdan maksad ajralgan
xolda yotgan koloniyalar olishdir. Shu koloniyalar sof kultura ajratib olishda
foydalaniladi. Sof kultura ajratib olingandan keyin uning xususiyatlari urganiladi:
morfologik-tinktorial, kultural, bioximik, toksigenlik, antigenlik, antibiotiklarga
sezgirlik va boshka xususiyatlari urganiladi.
Mikroorganizmlarning morfologik-tinktorial xususiyati.
Bu xususiyatni aniklash uchun ajratib olingan sof kulturadan surtma tayyorlab,
buyoklar
yordamida
buyaladi
va
mikroskop
ostida
kuriladi.
Bunda
mikroorganizmlarning shaklini, joylashishini sporasi bormi yoki yukligini, kapsula
xosil kiladimi yoki yukmi /morfologik/ va buyok usullariga karab kanday buyaladi
/tinktorial/, shularni kurishimiz mumkin.
MIKROORGANIZMLAR KOLONIYaLARINI URGANISh
Buning uchun mikroorganizm-larni kattik, suyuk va yarim kattik xolatdagi ozik
muxitlarga ekiladi va muxitlarda kanday usganini tekshiriladi.
Mikroorganizmlarning kattik ozik muxitlarda o’sishi. Bunda kattik ozik muxitda
xosil kilingan koloniyalar urganiladi. Koloniyalarning kattaligi, shakli, chetining
kurinishi, relefi /ozik muxit yuzasidan kutarilib turishi va vertikal kirkil ganda
koloniya shaklining kurinishi/, sirti yoki yuzsi, rangli tuzilishi /strukturasi/ va fizik
xolati /konsistentsiyasi/ urganiladi.
Mikroorganizmlarning kattik ozik muxitlarda o’sishi.
Suyuq oziq muhitlarda
o'sishi
Mikroorganizmlarning suyuq oziq muhitlarda o'sishi. Buning uchun suyuk ozik
muxitlarga ajratib olingan sof kultura ekiladi | va u yer da kanday o’sishi kuzatiladi.
Mikroorganizmlar kuyidagi kurinishda o’sishlari mumkin:
1.
Ozik muxiti bir xilda loykalanadi, lekin ozik-muxitning rangi ugarmaydi yoki
suvda eruvchi pigmenti xisobiga rangi uzgaradi. Bunday o’sish shartli aeroblarga
kiruvchi mikroorganizmlarga xosdir.
2.
Probirka tubida o’sish, ya'ni chukma xosil kilish. Bunda chukma xar xil
kurinishda va xolatda buladi. Chukma ustidagi ozik muxit yoki loyka kurinishida
bulishi mumkin. Ozik muxit va chukmaning rangi mikroorganizmning xosil
kiladigan pigmentiga boglikdir. Agar mikroorganizm pigment xosil kilmasa, ozik
muxiti uzgarmaydi., chukma esa bunday xollarda sargish yoki okish kul rangda
buladi. Bunday o’sish asosan anaerob nafas oluvchi mikroorganizmga xosdir.
3.
Probirka devoriga yopishib o’sishi. Bunda ozik muxit uzgarmasdan koladi.
Mikroorganizmlarning turiga karab, devorga yopishib usgan mikroorganizmlar
onson yoki kiyin ajratib olinadi.
4.
Ozik muxitning yuzasida parda xosil kilib o’sishi. Bunda parda xar xil
kurinishda, kalinlikda, xolatda bulishi mumkin. Ularning va ozik muxitning rangi
mikroorganizmlarining pigmentiga boglikdir. Bunday o’sish asosan aerofil
mikroorganizmlarga xosdir.
Mikroorganizmlarning yarim kattik muxitlarda o’sishi. Buni bilish uchun
mikroorganizmlar 0,2-0,5 protsentli yarim kattik stolbik agarga ekiladi, sanchib
ekish usuli yordamida. Mikroorganizmlarning o’sishiga karab ular xarakatchanmi
yoki yukmi shuni bilishimiz mumkin. Xarakat kiluvchi mikroorganizmlar ozik
muxitda deyarli bir xil loyka yoki xiralik xosil kiladi. Xarakat kilmaydigan
mikroorganizmlar esa fakat ekish yulida usadilar. Atrof muxiti uzgarmay koladi.
Amaliy ishni bajarish tartibi.
Xavo ekilgan gusht-peptonli muxitdagi, yiring ekilgan tuxum sarigi kushilagn tuzli
agardgi, kasal axlati ekilgan Endo muxitidagi koloniyalarni 1 tuprok ekilgan Kitta-
Tarotstsi muxitidagi bakteriya usmalarini urganishda ularni kultural xususiyatlari,
ya'ni koloniya S yoki R formadaligini, rangini, konsistentsiyasi urganiladi, undan
tashkari surtma tayyorlab, oldingi darslarda kursatilgandek, Gram usulida buyab,
uning morfologik tuzilishi urganiladi. Sungra toza kulturasini ajratish uchun shu
koloniyadan kovuzlok yordamida olib, kiyshik agarga shtrix usulida ekiladi va
termostatda koldiriladi.
Mustakil ish № 1.
Gusht-peptonli agarli muxitda S formali, ya'ni chetlari sillik, usti gumbazsimon,
sarik va ok rangli koloniyalar buladi. Morfologik jixatdan tekshirilganda: surtma
tayyorlab Gram usulida buyab, mikroskopda kurganimizda mikrokokklarni,
aktinomitsetlarni, stafilokokklarni kurishimiz mumkin. Shu koloniyadan olib
kiyshik neytral agarga sof kultura ajratish uchun shtrix usulida ekib termostatda 37°S
da koldiriladi.
Mustakil ish № 2.
Kasaldan olingan yiringli material ekilgan tuxum sarigi kushilgan tuzli agardagi
koloniyani urganganimizda, bu muxitda letsitinaza kuzatilganligiga e'tibor beramiz,
ya'ni koloniya atrofida tuman, bulutlashuv xosil bulganligini kuzatamiz.
Koloniyadan surtma tayyorlab, Gram usulida buyab, mikroskopda Gram (+) musbat
kokklarni kuriladi, sung shu koloniyadan olib kiyshik agarga sof kultura ajratish
uchun ekiladi va 37°S da koldiriladi. Bundan tashkari koloniyadan olib plazmaga
aralashtiriladi-plazmakoagulazani kuzatish uchun, yana shu koloniyadan olib konli
agarga ekiladi-gemolitik xususiyatini kuzatish uchun.
Mustakil ish № 3.
Najas
ekilgan
Endo
muxitidagi
koloniyani
xarakterlash,
laktozopozitiv
valaktozonegativ koloniyalarni ajratish.
Surtma tayyorlab, Gram usulida buyab, morfologik, tinktorial xususiyatini aniklash,
ya'ni Gram (-) manfiy tayokcha.
Shu koloniyadan olib bioximik xususiyatini aniklash uchun 3 kandli agarga sanchish
usulida ekiladi va termostatda koldiriladi.
Mustakil ish № 4.
Tuprok ekilagn Kitta-Tarotstsi muxitini loykalanganligini baxolab, surtma
tayyorlab, Gram va Sil-Nisen usullarida buyash va morofologik xususiyatini
aniklash, ya'ni Gram usulida Gram (+) mubat tayokchalar, Sil-Nilsen usulida sporali
bakteriyalarni kurish mumikn.
Barcha amaliy mashgulotlarning xulosalarini daftarga protokol tarikasida yozib,
rasmlarin rangli kilib chizish.
Namoyish kilinadi.
- Tablitsalar, rasmlar.
- Amaliy ishni bajarish uchun Petri kosachasidagi muxitlar ekmasi bilan.
Talabalarga tarkatilgan material.
- Amaliy mashgulotni usullari, yoritilgan metodik kullanma, tekshirish savollari.
- Situatsiyey masalalar chop etilgan uslubiy kullanmalar.
Amaliy mashgulotni ta'minlanishi.
-Mikroskop, slaydoskop, shu mavzuga ta'lukli bulgan slaydlar.
- Tablitsalar, rasmlar mavzu buyicha.
Mashgulotni uzlashtirish.
Talabalarni mustakil ishlari.
Xar bir talaba ozik muxitdagi koloniyalarni urganib, ularni barcha xususiyatlarini
kurib, daftarga protokol yozishlari kerak. Buning uchun shu talabalarga kanday
anjomlar zarur?
Mavzu buyicha nazorat savollari: Birlamchi bilim darajasini tekshirish uchun
savollar.
- Aerob bakteriyalarning toza kulturasi kanday ajratib olinadi?
- Anaeroblarning turini, shtammini, klonini aniklang. Koloniya va sof kultura nima?
- Bakteriyalarni ustirishda optimal sharoitlarni sanab uting.
Amaliy kunikmlarni uzlashtirish darajasini aniklash uchun savollar:
- Aerob bakteriyalarni ustirishda kislorodsiz sharoit kanday xosil kilinadi?
- Bioximik xususiyatini urganishda nima uchun sanchish yuli bilan ekiladi?
Mantikiy uylash uchun savollar.
- Konli agarda bir necha xil koloniyalar usgan bulsa sof kultura kilib kaysi
koloniyani olasiz?
- Kandli bulon kaysi mikroorganizmni ustirishda kuprok ishlatiladi?
Asosiy adabiyotlar:
1.
Muxamedov I., Eshboyev E., Zokirov N. “Mikrobiologiya, immunologiya,
virusologiya” Toshkent 2002. Darslik.
2.
Muhamedov I., Eshboyev E., Zokirov N, Zokirov M. “Mikrobiologiya,
immunologiya, virusologiya”. Toshkent – 2006. Darslik.
3.
Pod
redaktsiyey
professora
Muxamedova
I.M.
“Meditsinskaya
mikrobiologiya, virusologiya i immunologiya”. Toshkent -2011 g. Uchebnik.
4.
Aliyev Sh.R., Muxamedov I.M., Nuruzova Z.A.“ Mikrobiologiyadan
laboratoriya mashg'ulotlariga doir qo'llanma”. T. 2013. y.
Qo'shimcha adabiyotlar:
1.
Muxamedov I. va boshqalar “Tibbiyot virusologiyasi” Toshkent 2013 .
Darslik.
2.
Xayitov R.M. Immunologiya. M. 2006 g. Uchebnik.
3.
BoychenkoM.N. Zverova V.V. Meditsinskaya mikrobiologiya, virusologiya i
immunologiya. Pod redaktsiyey akademika RAMN. 2013. v 2-x tomax. M.
Uchebnik.
4.
Robert F. Boyd. Basic Medical Microbiology. “LIPPINCOTT WILLIAMS @
WILKINS”. 1995. Prinred in the United States of America.
5.
Muxamedov I.M. Ne'matov A. Raxmonov X.R. “Mikroekologiya vajneyshix
biotopov tela cheloveka”. Toshkent 2007. Monografiya.
6.
Muxamedov I.M. i dr. Mikrobiologiya polosti rta. Uchebnoye posobiye.
Tashkent 2013, 120 str.
7.
Mikrobiologiya, virusologiya i immunologiya polosti rta. pod red. V. N.
Sareva.M- 2013 g.
8.
Meditsinskaya mikrobiologiya. Pozdeyev O.K.Pod red. V.I.Pokrovskogo. M-
2006.
9.
Atlas po meditsinskoy mikrobiologii, virusologii i immunologii. Bыkova
A.S., Vorobeva A.A. M-2006
3-son ISHI LABORATORİYASI
Mavzu: Aerob va anaerob bakteriya alarning toza culturalarini olib tashlash va
identifikatsiya qilish.
Mashg'ulotdan maxad:
Talabalarga
microrganisms
tozaculturasini
olish
koidalarini
urgatish,
mikroorganizmlarning colonyalaring hilma-hilligini kursatib, ulardan ajrata bilishini
urgatish, kandai colony kaisi ozik muhit ekilishini tushuntirihini.
Mashgulotning narxi:
- Bakteriyalarning toza kulturasini azhratib olishda talaba shu mikroorganizmlarni
koloniyalarini formasini urganib olishi.
- Bir tipdagi colonyadan surtma tayyyerlashni urgatish, uni Gram usulida buyashni
buildrish.
- Har khil tipdagi koloniyalarni bir-biridan identifikatsiya qilish kilishni urgatish.
kutilayotgan hudud:
Mashgulot u yordamdan keyin talabalar bilshlari kerak.
- Toza culture of olish usullarini.
- Colonizing tipiga karab ozik muhitni kuzatish. -Koloniyalarni bir-biridan kilishni
aniqlash. Kuyidagi ku:ni kila bilishlari kerak
- Colonyi farqlab, unikovuzlok yordamid kiyishik agarga ekishni.
- Colonyadan surtma tayyerlab Gram usulida buyab, mikroskop kurib, kandai
microorganism ekanligini aytib berishlari kerak.
Amali mashg'ulotni tarkibi.
Mavzuda kurib chikiladigan savollar.
- "Toza madaniyati" - tugatuvchi manosi.
- Toza kultani olish usullari.
- tushunchasig tarifini aniqlash. Foydalanish.
- foydalanishdagi ahamiyatini aniqlash.
Amaliy mashgulot rezhasi.
Talabalarni mashg'ulotga tayergarligini yuqori-5 daqiqa.
Talabalarni nazari bilim darazhalarini boshidan-40 daqiqa.
Ukituvchini mazu buyicha umumlashtirishi-10 daqiqa.
Amaliy dengiz -10 dakik.
Amaliy dengiz bazharish -85 dakik.
№
Bajariladigantadbirlar
Bajarabilmadi
(ball)
To‘liqbajardi
(ball)
1
Kulturatozaligini aniqlash uchun 3 qandli agarda
o‘sgan
kulturadan
fiksatsiyalangansurtmatayyorlash.
2
Fiksatsiya
qilingan
mikrob
surtmasiga
gensianviolet
shimdirilgan
filtr
kog‘ozini
qo‘yish.
0
10
3
Pipetkada bir necha tomchi suv tomizish va ikki
minut ushlab turish.
0
10
4
Filtr kog‘ozini olib tashlash, yuvmasdan necha
tomchi yodlyugol tomizish (1 min).
0
10
5
96% spirtda 30 sekundushlab turish. Suv bilan
yuvib tashlash.
0
10
6
Fuksinni suvli eritmasi bilan bo‘yash (3 min.)
Suv bilan yuvib tashlash. Kuritish (xavoda,
filtrkogozida.)
0
10
7
Mikroskopda immersion sistemada ko‘rish.
0
10
8
Mikroskopostida bir xil bo‘yalgan, bir xil
o‘lchamli bakteriyalarni aniqlash.
0
10
9
Agar bir xil bakteriyalar aniqlansa kulturaga sof
kultura deb baxo beriladi.
0
10
10
Bajarilgan ishlar va xulosalar daftarga yoziladi
0
10
JAMI
0
100
Amaliy ishlar.
1. Xavo ekilgan gusht-peptonli agarli muhitdagi koloniyalarni urganish:
a) madaniy husiyatini daftarga yezish.
b) colonyadan olib surtma tayyorlash, Gram usulida buyash, microscope kurish va
rasmini chisish.
c) toza kulturni azhratish uchun testirkadagi muhitga olib ekish.
2. Kasaldan olingan yiringli material ekilgan tukhum sarigi qushilgan tuzli agardagi
koloniyalarni urganish:
a) stafilokokk shubxali koloniyalarni urganish, lesitinaz faolligini kurish, daftarga
yezish.
b) colonyadan olib surtma tayyorlash, Gram usulida buyash, microscope kurish va
rasmini chisish.
c) shu kolonyadan olib plazmaga aralashtirib plazmakoagulaz reaksiyasi ko'k kuyish
(plazmakoagulaz fermentini aniklash).
d) shu kolonyadan olib stafilokokning gemolitik xususiyiyatini aniklash uchun konli
agarga ekish va koldirish termostat.
3. Casal nazhasi ekilagn Endo muxitidagi koloniyalarni urganish:
a) Cultural Hususiyatini Yezish.
b) colonyadan olib surtma tayyorlash, Gram usulida buyash, microscope kurish va
rasmini chisish.
v) biochemist xususiyiyatini aniklash uchun uch qandli agarga ekish.
4. Tuprok ekilagn Kitta-Tarozzi muhitida bakteriya usmasini kurish, surtma
tayyerlash, Gram va Tsil-Nielsen usulida buyash, mikroskop kurish va rasmini
chisish.
Ukituvchini mazuni asoslashi.
Mikroorganizmlarning o’sishi.
O’sish deganda microbe khuzhayrasining kattaligini valishini tushunamiz.
Mikroorganizmlar Uzining o’sishi va ku uchun kandaidir quvvatini sintezi
kilmasdan tayer bayram kabul kiladi. Boo o’sish faktorlari dayiladi. O’sish
faktorlariga aminokislotalar dotalar, purin va pirimidin asoslari, lipidlar, vitamin l ar
va boshkalar kiradi.
Aminoasidalarga (streptococcus avlodiga kiruvchi bakteriyalar), lipidlarga
(streptokokklar, laktobakteriyalar, mikoplazmalar). 4 ta o’sish fazalari tafovut
kilinadi:
1.lanadining latent dawri-mikroorganizmlar ozik muxitga moslashuvi (lag fazasi).
2.Logarifmik davr-mikroorganizmlar tez usib kattalashib, bulina boshlaidi.
Dawr-asosan gospital khuzhayrasining bakteriya muxitida konsentratsiyali sut
koladi. Bunda Paido Bulayotgan Bakteriyalar Sony Ulgan Bakteriyalar Soniga Teng
Buladi.
Ulish dawri - khuzhayralar sony ulyshi tufaili kamayib boradi, ohprida ulganlar sony
tirigidan err ketadi.
Mikroorganizmlarning ku orqaga
Bunda mikroblarning shu populyatsiyasi sidagi sonini ortishiga aytiladi.
Bakteriyalar: Kundalang bulinish yuli bilan.
Spora hosil kilish yuli bilan (zamburuglar, aktinomitsitlar).
Maydalanish yuli bilan (rickettsyalar)
Kurtak chikarish yuli bilan
Usib chikish, yani ipchalar xosil kilish bilan kupaydilar (M: chlamydiylar).
Mikroorganizmlarning kupayish jarayoni, populyatsiya da sonin of ortisha, microbe
turiga, yoshiga culture, ozik muhitlarga, temparaga va boska faktorlarga boglik.
Microorganism of xususiyiyatlarini urganish uchun sof holda ajratib olish kerak. Sof
madaniyati deb, faqat bir hil turib mikroorganizmlar yigindisiga aytiladi. Bu turgan
mikroorganizmlarning har khil muhitlaridan shu mikroorganizmlarning strammlari
dayiladi. Bu khuzhayraning rivozhlanishidan oldingi wa micromanipulator yoki
boshka usul bilan azhratilgan madaniyat clone deyiladi. Clone of uzid irsiy bir khil
xuzhayralarni saklaidi. Bir turib bitta yoki bir necha mikroorganizmlardan
rivozhlanib, kattik ozik muhitda azhralgan holda usgan tuplamga colony dayiladi.
Ular S wa R formada buladilar.
Mikroorganizmlarni sof holda olib olish da kuyidagi usullardan olinadi.
KOCH USULI.
1.tekshirilayotgan material suyultirilib 40 ° -45 ° kharoratkaga sovitilgach ozik
muxitga kushiladi, agarli ozik muxit testirkalarda buladi.
2. Probirka kadagi ozik muhitlar toza Petri kosachalariga kuyiladi.
3. Kopqogi epilib 37 C. termostat quyiladi.
DRIGAL USULI. Bunda tekshirilaotgan material of yordamid spatula ozik
muhitlarga ekiladi.
1. Ozik muhitli birinchi Petri kosachasiga tekshirilaetgan materialdan tomiziladi wa
steril spatula bilan ozik muhitning yuza kismiga bir hil kilib taksimlanadi.
2. Shu yordamid spatula (tozalanmaidi spatula), ozik muhitli Petri kosachasiga
tekshirilaotgan material bir hil kilib taksimlanadi,
3. Xuddi shunday bo‘ladiki Petri kosachasiga ekiladi.
4. opqogi epilib 37 C. termostat quyiladi.
Bacteriologic khalk (loop) yordamida ozik muhitga sektor buyicha ekib kham
azhralib yotgan koloniyalar olish mumkin. Microorganismlarni ekib, ustyrilganda
fayllar nafas olishini bilish muhim narsa egadir. Anaerob mikroorganizm ustirish
uchun oksigenis muhit kerak. Bunda asosan 3 khil usul ishlatiladi: fizikachi,
kimyogar va biolog.
FIZIK USULI.
a) Vinyal Voison usuli. Bunda testirkadagi ozik muhit eritilib 40 ° -50 ° xaroratgacha
sovutiladi. Sungra test tube tekshirilayotgan material pipetka yordamid solinib
aralashtiriladi wa Pasteur pipetkalari bilan surib mahsulot, keyin esa pipetkaning
uchlari kavsha. 2-3 kung kuyiladi termostat.
b) anaeroblarni ustirish usulining sharoiti vakuum. Bunda vakuum sharoichi
anaerostatlard youki exicatorlard hosil kilinadi.
Tekshirilayotgan material ozik muhitlariga ekilgandan keiin testirkalar yoki Petri
kosachalari anaerostatlarga joilashtiriladi va nasos yordamid ichida havo olib ketish,
natizada vacuum hosil buladi.
Kimyogar usuli.
Tekshirilayotgan material Petri kosachasidagi ozik muhitlarga ekilgandan keiin
exiciklarga joylashtiriladi. Desiccatorlarning tubida esa uzig oxygen surib oluvchi
chemist yetkazib berdi. /piragalol/. Desikator 2-3 kunga termostat joilantiriladi.
biologik usul.
FORTNER USULI. Petri kosachasiga kalin kilib, uzida 1-2 foiz glyukoza saklangan
5 foiz con agari solinadi. Ozik muhit urtasida yordamn sterilized scalpel kirkiladi,
natizhada ozik muxit termostat yahshilab kuriladi, chunki suv tomchilari orkali
aerob va anaerob mikroorganizmlar aralashib ketishi mumkin. Ozik muhitning bir
kismiga aerob mikroorganizmlarning madaniyati, kismiga tekshirilaotgan material
yoki anaerob mikroorganizmlar ekiladi va Petri kosachasi epiladi. Ichkariga tashki
muhitdan oxygen tushmasligi uchun Petri kosachasining bush oraligi leukoplaster
yoki buttermilk wa parafin bilan yahshilab bekitiladi. 2-3 kung kuyiladi termostat.
Kuyiladi termostatining aerob mikroorganizm ustirishda ekilgan ozik muxit
tugridan-tugri. Mikroorganizmlarni shu vositalar yordamida ustirishdan maksad
azhralgan holda yotgan colonialar olishdir. Shu colonialar sof madaniyati olinadida
olinadi. Sof madaniyat olingandan keyin uning xususiyiyatlari urganiladi:
morphologic-tinctorial, culture, biochemist, toxigenlik, antigenlik, antibiotiklarga
sezgirlik va boshka husiyatlari urganiladi.
Mikroorganizmlarning morfologik-tinktorial husiyatlari.
Bu husiyatni aniklash uchun olingan sof kulturadan surtma tayyerlab, buyoklar
yordamida buyaladi va mikroskop ostida kuriladi. Bunda mikroorganizmlarning
shaklini, zhoi holatini sporasi bormi yoki yukligini, capsule khosil kiladimi yoki
yukmi / morphologic / wa buyok usullariga karab kandai buyaladi / tinctorial /,
shularni kurishimiz mumkin.
MIKROORGANIZMLAR COLONIYALARINI URGANISH
Buning uchun mikroorganizm-larni kattik, suyuk wa yarim kattik xolatdagi ozik
muhitlarga ekiladi va muhitlarda kandai usganini tekshiriladi.
Mikroorganizmlarning kattik ozik muhitlard o’sishi. Bunda Kattik Ozik Muhitda
Hosil Kilingan Colonialar Urganiladi. Colonylarning kattaligi, shakli, cetining
kuilishi, relief / ozik muhit holati qutarilib turishi va vertical kirkil ganda colony
shaklining kuishi /, sirti yoki yuzsi, rangli tuzilishi / structure / va physicist holati /
izchillik / urganiladisi
Mikroorganizmlarning kattik ozik muhitlard o’sishi. Suyuq ozik muhitlarda o'sishi
Mikroorganizmlarning suyuk oshiq muhitlarda o'sishi. Buning uchun suyuk ozik
muhitlarga olingan sof madaniyat ekiladi | wa u er yes kandai o’sishiga.
Mikroorganizmlar kuyidagi kurinishda o’sishlari mumkin:
1. Ozik muhiti bir hilda loikalanadi, lekin ozik-muhitning ranks ugarmaydi yoki
suvda eruvchi pigments hisobig ranks u kiradi. Bunday o’sish shartli aeroblarga
kiruvchi mikroorganizmlarga xosdir.
2. Tubida o’sish, yani chukma xosil kilish probirkasi. Bunda chukma khar khil
kurinishda va hozir buladi. Chukma ustidagi ozik muhit yoki loika qurishda bulishi
mumkin. Ozik muxit va chukmaning ranklari mikroorganizm xosil kiladigan
pigmentiga boglikdir. Agar mikroorganizm pigmenti xosil kilmasa, ozik muhiti
uzgarmaydi Bunday o’sish asosan anaerob nafas oluvchi mikroorganizm xosdir.
3. Devorig yepibib o’sishi probirkasi. Bunda ozik muhit uzgarmasdan qoladi.
Mikroorganizmlarning turiga karab, devorga sirtib usgan mikroorganizmlar on yoki
kiyin azhratib mahsulot.
4. Ozik muhitning hosili parda hosil kilib o’sishi. Bunda parda har khil kurinishda,
kalinlikda, xolatda bulishi mumkin. Ularning va ozik muhitning oʻrinlari
mikroorganizm pigmentatsiyasi boglikdir. Bunday
o’sish asosan aerofil
mikroorganizmlarga xosdir.
Mikroorganizmlarning yarim kattik muhitlard o’sishi. Buni bilish uchun
mikroorganizmlar 0,2-0,5 foiz yarim kattik kolonna agarga ekiladi, sanchib ekish
usuli. Mikroorganizmlarning o’sishiga qarab ular harakatchanmi yoki yukmi
bilishimiz mumkin. Harakat kiluvchi mikroorganizmlar ozik muhitda ko'p bir
hilloika yoki hiralik xosil kiladi. Harakat kilmaidigan mikroorganizmlar esa faqat
ekish yo'lida usadi. Atrof muhiti uzgarmay koladi.
Amaliy ishni bazharish tartibi.
Airways ekilgan gusht-peptonli muhitdagi, yiring ekilgan tuhum Sarig kushilagn
Tuzla agardgi relating Akhlat ekilgan Endo muxitidagi koloniyalarni 1 tuprok
ekilgan Kitty Tarotstsi muxitidagi bakteriya usmalarini urganishda ularning
madaniyatiRegional xususiyiyatlari, yangi colony S Ueki R formasidagi,
ta'mirlanganligi, ta'minlanganligi. olding darslarda ku natijalardek, Gram usulida
buyab, uning morfologik tuzilishi urganiladi. Sungra toza kulturasini azhratish
uchun shu koliyadan kovuz usulilok vositasi olib, kiishik agarga stroke ekiladi wa
thermostat koldiriladi.
Mustaqil ish №1.
Gusht-peptonli agarli muhitda S formali, yani cetlari sillik, usty gumbazsimon, sarik
va ok rangli colonyalar buladi. Morphologist of jihatdan tekshirilganda: surtma
tayyyrlab Gram usulida buyab, mikroskopik kurganimizda micrococlarni,
actinomycetlarni, staphylococclarni kurishimiz mumkin. Shu kolonyadan olib
kiyishik neytral agarga sof madaniyat azhratish uchun stroke usulid ekib termostat
37 ° S ha coldiradi.
Mustaqil ish raqami 2.
Kasaldan olingan yiringli material ekilgan tukhum sarigi qushilgan tuzli agardagi
colonyani urganganimizda, bu muhitda lecithinase kuzatilganligiga etibor beradi,
yan atrofida colony fog, bulut hosil bulganzigini kuzatamiz. Colonyadan surtma
tayyorlab, Gram usulida buyab, microscopic gram (+) musbat kokklarni kuriladi,
sung shu colonyadan olib kiyishik agarga sof culture uchun ekiladi va 37 ° C da
coldiradi.
Bundan
tashkari
kolonyadan
olib
plazmaga
aralashtiriladi-
plazmacoagulazani kuzatish uchun, yana shu colonyadan olib konli agarga ekiladi-
gemolitik xususiyiyatini saqlab qolish uchun.
Mustaqil ish № 3.
Nazhas ekilgan Endo muxitidagi colonyi characterlash, laktoza musbat valaktoza
manfiy kolonyalarni beradi.
Surtma tayyerlab, Gram usulida buyab, morphologic, tinctorial hususiyatini
aniklash, yani Gram (-) manfiy taekcha.
Shu kolonyadan olib biochemist xususiyiyatini aniklash uchun 3 kandli agarga
sanchish usulida ekiladi va termostat qo'ldiriladi.
Mustaqil ish № 4.
Tuprok ekilagn Kitta-Tarozzi muhitini loikalanganligini bakholab, surtma tayyerlab,
Gram va Tsil-Nysen usullarida buyash va morofologic hususiyatini aniklash, yanni
Gram usulida Gram (+) mubat tayokchalseni bakteri, tsilida-tsilda-spylari.
Barcha amaliy mashg'ulotlarning khulosalarini daftarga protocol tarikasida yezib,
rasmlarin rangli kilib chisish.
Namoyish Kilinadi.
- Tabular, rasmlar.
- Amaliy ishni bazharish uchun Petri kosachasidagi muhitlar ekmasi bilan.
Talabalarga tarqatilgan material.
- Amaliy mashgulotni usullari, yoritilgan of kullanma texnikasi, yordam savollari.
- Vaziyat masalalari chop etylgan usubiy foydalanishlar.
Amaliy mashgulotni ta'minlanishi.
-Microscope, slidescope, shu mavzuga t'lukli bulgan slidlar.
- Tablar, rasmlar mavzu buyich.
Mashgulotni knotsshtirish.
Talabalarni mustakil ishlari.
Har bir talaba ozik muhitdagi koloniyalarni urganib, ularning barcha
xususiyiyatlarini kurib, daftarga protokol yezishlari kerak. Buning uchun shu
talabalarga qandai anjomlar zarur?
Mavzu buyicha nazorat savollari: Birlamchi bilim darajasi uchun savollar.
- Aerob bakteriyalarning toza madaniyati qandai azhratib mahsulot?
- Anaeroblarning turini, shtammi, klonini aniklang. Colony wa sof nima madaniyati?
- Bakteriyalarni ustirishda optimal sharoitlarni sanab uting.
Mikroorganizmlarning suyuk oshiq muhitlarda o'sishi. Buning uchun suyuk ozik
muhitlarga olingan sof madaniyat ekiladi | wa u er yes qandai o’sishiga.
Mikroorganizmlar kuyidagi kurinishda foydalanish mumkin:
1. Ozik muhiti bir hilda loikalanadi, lekin ozik-muhitning ranks ugarmaydi yoki
suvda eruvchi pigments hisobig ranks u kiradi. Bunday o’sish shartli aeroblarga
kiruvchi mikroorganizmlarga xosdir.
2. Tubida o’sish, yani chukma xosil kilish probirkasi. Bunda chukma khar khil
kurinishda va hozir buladi. Chukma ustidagi ozik muhit yoki loika qurishda bulishi
mumkin. Ozik muxit va chukmaning ranklari mikroorganizm xosil kiladigan
pigmentiga boglikdir. Agar mikroorganizm pigmenti xosil kilmasa, ozik muhiti
uzgarmaydi Bunday o’sish asosan anaerob nafas oluvchi mikroorganizm xosdir.
3. Devorig yepibib o’sishi probirkasi. Bunda ozik muhit uzgarmasdan qoladi.
Mikroorganizmlarning turiga karab, devorga sirtib usgan mikroorganizmlar on yoki
kiyin azhratib mahsulot.
4. Ozik muhitning hosili parda hosil kilib o’sishi. Bunda parda har khil kurinishda,
kalinlikda, xolatda bulishi mumkin. Ularning va ozik muhitning o'rinlari
mikroorganizm pigmentatsiyasi bog'liqdir. Bunday o’sish asosan aerofil
mikroorganizmlarga xosdir.
Mikroorganizmlarning yarim kattik muhitlard o’sishi. Buni bilish uchun
mikroorganizmlar 0.2-0.5 foiz yarim kattik kolonna agarga ekiladi, sanchib ekish
usuli. Mikroorganizmlarning o’sishiga qarab ular harakatchanmi yoki yukmi
bilishimiz mumkin. Harakat qiluvchi mikroorganizmlar ozik muhitda ko'p bir
hilloika yoki xiralik xosil kiladi. Harakat kilmaidigan mikroorganizmlar esa faqat
ekish yo'lida ishlatiladi. Atrof muhiti uzgarmay koladi.
Amaliy ishni bazharish tartibi.
Airways ekilgan gusht-peptonli muhitdagi, yiring ekilgan tuhum Sarig kushilagn
Tuzla agardgi relating Akhlat ekilgan Endo muxitidagi koloniyalarni 1 tuprok
ekilgan Kitty Tarotstsi muxitidagi bakteriya usmalarini urganishda ma'lumot
madaniyatiRegional
xususiyiyatlari,
yangi
colony
S
Ueki
R
formasi,
ta'mirlanganligi, ta'mirlanganligi. olding darslarda ku quyidagidek, Gram usulida
buyab, uning morfologik tuzilishi urganiladi. Sungra toza kulturasini azhratish
uchun shu koliyadan kovuz usulilok vositasi olib, kiishik agarga stroke ekiladi wa
thermostat koldiriladi.
Mustaqil ish # 1.
Gusht-peptonli agarli muhitda S formali, yani cetlari sillik, usty gumbazsimon, sarik
va ok rangli colonyalar buladi. Morfolog tekshirilganda: surtma tayyyrlab Gram
usulida buyab, mikroskopik kurganimizda mikrokoklarni, aktinomitsetlarni,
stafilokoklarni kurishimiz mumkin. Shu kolonyadan olib kiyishik neytral agarga sof
madaniyat azhratish uchun stroke usulid ekib termostat 37 ° S ha ko'ldiradi.
Mustaqil ish imkoniyati 2.
Kasaldan olingan yiringli material ekilgan tukhum sarigi qushilgan tuzli agardagi
colonyani urganganimizda, bu muhitda lecithinase kuzatilganligiga etibor beradi,
yan atrofida colony fog, bulut hosil bulganzigini kuzatamiz. Colonyadan surtma
tayyorlab, Gram usulida buyab, microscopic gram (+) musbat kokklarni kuriladi,
sung shu colonyadan olib kiyishik agarga sof culture uchun ekiladi va 37 ° C da
coldiradi.
Bundan
tashkari
kolonyadan
olib
plazmaga
aralashtiriladi-
plazmacoagulazani vaqt uchun, yana shu colonyadan olib konli agarga ekiladi-
gemolitik xususiyiyatini saqlab qolish uchun.
Mustaqil ish No3.
Nazhas ekilgan Endo muxitidagi colonyi characterlash, laktoza musbat valaktoza
manfiy kolonyalarni beradi.
Surtma tayyerlab, Gram usulida buyab, morphologic, tinctorial hususiyatini
aniklash, yani Gram (-) manfiy taekcha.
Shu kolonyadan olib biochemist xususiyiyatini aniklash uchun 3 qandli agarga
sanchish usulida ekiladi va termostat qo'ldiriladi.
Mustaqil ish No4.
Tuprok ekilagn Kitta-Tarozzi muhitini loikalanganligini bakholab, surtma tayyerlab,
Gram va Tsil-Nysen usullarida buyash va morofologic xususiyiyatini aniklash,
yanni Gram usulida Gram (+) mubat tayokchalseni bildari.
Barcha amaliy mashg'ulotlarning khulosalarini daftarga protocol tarikasida yezib,
rasmlarin rangli kilib chisish.
Namoyish Kilinadi.
- Jadval, rasmlar.
- Amaliy ishni bazharish uchun Petri kosachasidagi muhitlar ekmasi bilan.
Talabalarga tarqatilgan material.
- Amaliy mashgulotni usullari, yoritilgan of kullanma texnikasi, yordam savollari.
- Vaziyat masalalari chop etilgan usubiy yuklash.
Amaliy mashgulotni ta'minlanishi.
-Microscope, slidescope, shu mavzuga t'lukli bulgan slidlar.
- Tablar, rasmlar mavzu buyich.
Mashgulotni knotsshtirish.
Talabalarni mustakil ishlari.
Har bir talaba o'ziga xos muhitdagi koloniyalarni urganib, hujjat barcha
xususiyiyatlarini kurib, daftarga protokol yezishlari kerak. Buning uchun shu
talabalarga qandai anjomlar zarur?
Mavzu buyicha nazorat savollari: Birlamchi bilim darajasi uchun savollar.
- Aerob bakteriyalarning toza madaniyati qandai azhratib mahsulot?
- Anaeroblarning turini, shtammi, klonini aniklang. Colony wa sof nima madaniyati?
- Bakteriyalarni ustirishda optimal sharoitlarni sanab uting.