Agrokimyo fani maqsadi, vazifalari, Dehqonchilikni kimyolashtirish va o’g’itlarning ahamiyati, Agrokimyo fani va fan uslublari

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

22

File size

Fayl hajmi

57,4 KB


AGROKIMYO FANINING MAQSADI, VAZIFALARI VA BOSHQA
FANLAR BILAN BOG‘LIQLIGI
Reja:
1. Agrokimyo fani maqsadi, vazifalari.
2. Dehqonchilikni kimyolashtirish va o’g’itlarning ahamiyati.
3. Agrokimyo fani va fan uslublari.
4. Agrokimyo fanining rivojlanish tarixi.
Agrosanoat  majmuasining  asosiy  vazifasi  -  qishloq  xo’jaligida
yetishtirilayotgan  mahsulot  hajmini  oshirish,  Respublikamiz  aholisini  yetarli
miqdorda oziq - ovqat bilan ta’minlashdan iboratdir.
Agrokimyo fanining maqsadi – o’simlik-tuproq tizimidagi uzviy o’simlik
oziqlanish jarayonida bog’liqligi, o’zaro ta’siri va o’simlikni oziqa moddalar bilan
ta’minlashda o’rni.
Agrokimyo fanining kimyoviy va biologik fan bo’lganligi, o’quv jarayoni
davomida tuproq, o’simlik va o’g’itlarda kimyoviy va biologik jarayonlarning
o’tishi.
Agrokimyo fanining asosiy muammolari: 

O’simlik nima bilan va qanday oziqlanishi. Har bir oziqa elementining
o’simlik oziqlanishidagi o’rni, hosil miqdori va sifatiga ta’siri;

Tuproqning  asosiy  oziqa  moddalar  zaxirasi  sifatida  o’rni,  uni
unumdorligini saqlash va oshirish muammosi;
Logotip
AGROKIMYO FANINING MAQSADI, VAZIFALARI VA BOSHQA FANLAR BILAN BOG‘LIQLIGI Reja: 1. Agrokimyo fani maqsadi, vazifalari. 2. Dehqonchilikni kimyolashtirish va o’g’itlarning ahamiyati. 3. Agrokimyo fani va fan uslublari. 4. Agrokimyo fanining rivojlanish tarixi. Agrosanoat majmuasining asosiy vazifasi - qishloq xo’jaligida yetishtirilayotgan mahsulot hajmini oshirish, Respublikamiz aholisini yetarli miqdorda oziq - ovqat bilan ta’minlashdan iboratdir. Agrokimyo fanining maqsadi – o’simlik-tuproq tizimidagi uzviy o’simlik oziqlanish jarayonida bog’liqligi, o’zaro ta’siri va o’simlikni oziqa moddalar bilan ta’minlashda o’rni. Agrokimyo fanining kimyoviy va biologik fan bo’lganligi, o’quv jarayoni davomida tuproq, o’simlik va o’g’itlarda kimyoviy va biologik jarayonlarning o’tishi. Agrokimyo fanining asosiy muammolari:  O’simlik nima bilan va qanday oziqlanishi. Har bir oziqa elementining o’simlik oziqlanishidagi o’rni, hosil miqdori va sifatiga ta’siri;  Tuproqning asosiy oziqa moddalar zaxirasi sifatida o’rni, uni unumdorligini saqlash va oshirish muammosi;

O’g’itlarning turlari, hususiyatlari va ularni to’plash va ishlab chiqarish
muammolari;

O’g’itlar qo’llashning iqtisodiy samaradorligini oshirish muammosi;

O’g’it qo’llash jarayonida ekologik muvazonat saqlash muammolari.
Agrokimyo fanini  predmeti  va usullari, ularni  boshqa  fanlar  bilan uzviy
bog’liqligi. Dehqonchilikni ilmiy asosda rivojlantirishda agrokimyoni vazifalari.
Buning uchun yerlardan samarali foydalanib, tuproq unumdorligini doimiy
ravishda oshirib borish lozim. Tuproqlarning unumdor bo’lishi qishloq xo’jalik
ekinlarining yaxshi o’sishi, rivojlanishi va mo’l hosil berishi uchun qulay sharoit
yaratadi.
Tuproq  unumdorligi  -  bu  o’simliklar  o’suv  davrining  barcha  rivojlanish
fazalarida uning suv va oziq moddalariga bo’lgan talabini doimo yetarli miqdorda
qondirishdir, tuproqlarning ushbu xususiyati qanchalik yaxshi bo’lsa, u shunchalik
unumdor bo’ladi.
Tuproq unumdorligi ikki turga - tabiiy va foydali unumdorlikka bo’linadi.
Tabiiy unumdorlik tuproq hosil bo’lishida har xil omillarning ta’sir etish
jarayonida vujudga keladi, bu tuproqlarning turli mexanikaviy va kimyoviy tarkibi
hamda  iqlim  sharoitlari  bilan  belgilanadi.  Demak  har  qanday  tuproq  tabiiy
unumdorlikka ega bo’ladi.
Tuproqning  foydali  unumdorligini  oshirishda  organik,  mineral,  bakterial
o’g’itlardan va boshqa kimyoviy vositalardan foydalanish alohida o’rin tutadi.
Dehqonchilikni  kimyolashtirish  deganda  –  qishloq  xo’jalik  ekinlarining
hosildorligini va hosil sifatini oshirishning muhim vositasi bo’lgan mahalliy va
mineral  o’g’itlardan,  begona  o’tlarga,  kasallik  va  zararkunandalarga  qarshi
kurashda kimyoviy vositalardan samarali foydalanish tushuniladi.
Fanda shu narsa aniqlanganki, qishloq xo’jaligida yetishtirilayotgan ekinlar
hosilini 50 foizga ya’ni o’g’itlarni qo’llash evaziga olinadi.
Dehqonchilikda  ishlatilayotgan  o’g’itlarning  samaradorligi,  uni  qo’llash
hisobiga  olingan qo’shimcha  hosil  yoki  sof  daromad bilan  belgilanadi. Ilmiy
tekshirish  institutlari  va  ilg’or  xo’jaliklarning  tajribalarini  ko’rsatishicha,
Logotip
 O’g’itlarning turlari, hususiyatlari va ularni to’plash va ishlab chiqarish muammolari;  O’g’itlar qo’llashning iqtisodiy samaradorligini oshirish muammosi;  O’g’it qo’llash jarayonida ekologik muvazonat saqlash muammolari. Agrokimyo fanini predmeti va usullari, ularni boshqa fanlar bilan uzviy bog’liqligi. Dehqonchilikni ilmiy asosda rivojlantirishda agrokimyoni vazifalari. Buning uchun yerlardan samarali foydalanib, tuproq unumdorligini doimiy ravishda oshirib borish lozim. Tuproqlarning unumdor bo’lishi qishloq xo’jalik ekinlarining yaxshi o’sishi, rivojlanishi va mo’l hosil berishi uchun qulay sharoit yaratadi. Tuproq unumdorligi - bu o’simliklar o’suv davrining barcha rivojlanish fazalarida uning suv va oziq moddalariga bo’lgan talabini doimo yetarli miqdorda qondirishdir, tuproqlarning ushbu xususiyati qanchalik yaxshi bo’lsa, u shunchalik unumdor bo’ladi. Tuproq unumdorligi ikki turga - tabiiy va foydali unumdorlikka bo’linadi. Tabiiy unumdorlik tuproq hosil bo’lishida har xil omillarning ta’sir etish jarayonida vujudga keladi, bu tuproqlarning turli mexanikaviy va kimyoviy tarkibi hamda iqlim sharoitlari bilan belgilanadi. Demak har qanday tuproq tabiiy unumdorlikka ega bo’ladi. Tuproqning foydali unumdorligini oshirishda organik, mineral, bakterial o’g’itlardan va boshqa kimyoviy vositalardan foydalanish alohida o’rin tutadi. Dehqonchilikni kimyolashtirish deganda – qishloq xo’jalik ekinlarining hosildorligini va hosil sifatini oshirishning muhim vositasi bo’lgan mahalliy va mineral o’g’itlardan, begona o’tlarga, kasallik va zararkunandalarga qarshi kurashda kimyoviy vositalardan samarali foydalanish tushuniladi. Fanda shu narsa aniqlanganki, qishloq xo’jaligida yetishtirilayotgan ekinlar hosilini 50 foizga ya’ni o’g’itlarni qo’llash evaziga olinadi. Dehqonchilikda ishlatilayotgan o’g’itlarning samaradorligi, uni qo’llash hisobiga olingan qo’shimcha hosil yoki sof daromad bilan belgilanadi. Ilmiy tekshirish institutlari va ilg’or xo’jaliklarning tajribalarini ko’rsatishicha,
ishlatilgan 1 s o’g’it hisobiga quyidagicha qo’shimcha mahsulot olinar ekan ( s
hisobida):
donli ekinlar (don)
1-1,3
kartoshka
6-8
qand lavlagi
6,5-7
paxta
0,6-0,8
sabzavot va poliz
12-14
uzum
3-3,2
xashaki ildizmevalilar 
6-8
ko’p yillik o’tlar 
3,5-5
O’rtacha  miqdorda  ishlatilgan  o’g’itlar  hisobiga  asosiy  qishloq  xo’jalik
ekinlaridan olinadigan qo’shimcha hosil miqdori quyidagi jadvalda berilgan.
Ma’lumki, qishloq xo’jalik ekinlarining ko’pchiligi azotga juda talabchan
bo’ladi. Ilmiy tadqiqotlarni ko’rsatishicha, ishlatilgan 1 kg azot hisobiga xar bir
gektardan qo’shimcha 4,5 dan 8 kg gacha, 1 kg P2O5 hisobiga 4 dan 7,3 kg va 1 kg
K2O hisobiga esa 2,2 dan 3,7 gacha bug’doy doni yetishtirish mumkin ekan. Lekin
azotli, fosforli  va kaliyli  o’g’itlarni  birgalikda qo’llaganda ulardan olinadigan
samaradorlik ancha yuqori bo’ladi. Mineral o’g’itlar to’g’ri ishlatilganda ekinlar
hosili oshibgina qolmay, balki yuqori iqtisodiy samara ham beradi. Birinchi yilning
o’zida  o’g’itlarni  qo’llashga  ketgan  barcha  sarf-harajatlar  qoplanadi  va  ancha
yuqori iqtisodiy foyda olinadi.
54-jadval
 Mineral o’g’itlarning ta’siri (M.P.Petuxov ma’lumoti)
Ekin turi
1 ga uchun qo’llanilgan, kg
1ga hisobiga olingan
 qo’shimcha hosil
N
P2O5
K2O
Donli ekinlar (don)
30-45
40-50
40-50
5-8
G’o’za 
80-120
80-120
-
6-10
Kartoshka
40-60
40-60
40-60
35-60
Logotip
ishlatilgan 1 s o’g’it hisobiga quyidagicha qo’shimcha mahsulot olinar ekan ( s hisobida): donli ekinlar (don) 1-1,3 kartoshka 6-8 qand lavlagi 6,5-7 paxta 0,6-0,8 sabzavot va poliz 12-14 uzum 3-3,2 xashaki ildizmevalilar 6-8 ko’p yillik o’tlar 3,5-5 O’rtacha miqdorda ishlatilgan o’g’itlar hisobiga asosiy qishloq xo’jalik ekinlaridan olinadigan qo’shimcha hosil miqdori quyidagi jadvalda berilgan. Ma’lumki, qishloq xo’jalik ekinlarining ko’pchiligi azotga juda talabchan bo’ladi. Ilmiy tadqiqotlarni ko’rsatishicha, ishlatilgan 1 kg azot hisobiga xar bir gektardan qo’shimcha 4,5 dan 8 kg gacha, 1 kg P2O5 hisobiga 4 dan 7,3 kg va 1 kg K2O hisobiga esa 2,2 dan 3,7 gacha bug’doy doni yetishtirish mumkin ekan. Lekin azotli, fosforli va kaliyli o’g’itlarni birgalikda qo’llaganda ulardan olinadigan samaradorlik ancha yuqori bo’ladi. Mineral o’g’itlar to’g’ri ishlatilganda ekinlar hosili oshibgina qolmay, balki yuqori iqtisodiy samara ham beradi. Birinchi yilning o’zida o’g’itlarni qo’llashga ketgan barcha sarf-harajatlar qoplanadi va ancha yuqori iqtisodiy foyda olinadi. 54-jadval Mineral o’g’itlarning ta’siri (M.P.Petuxov ma’lumoti) Ekin turi 1 ga uchun qo’llanilgan, kg 1ga hisobiga olingan qo’shimcha hosil N P2O5 K2O Donli ekinlar (don) 30-45 40-50 40-50 5-8 G’o’za 80-120 80-120 - 6-10 Kartoshka 40-60 40-60 40-60 35-60
qand lavlagi
60-75
65-75
60-75
40-70
Beda (xashaki)
-
50-90
50-90
20-25
Ma’lumki, qishloq xo’jalik ekinlarining ko’pchiligi azotga juda talabchan
bo’ladi. Ilmiy tadqiqotlarni ko’rsatishicha, ishlatilgan 1 kg azot hisobiga xar bir
gektardan qo’shimcha 4,5 dan 8 kg gacha, 1 kg P2O5 hisobiga 4 dan 7,3 kg va 1 kg
K2O hisobiga esa 2,2 dan 3,7 gacha bug’doy doni yetishtirish mumkin ekan. Lekin
azotli, fosforli  va kaliyli  o’g’itlarni  birgalikda qo’llaganda ulardan olinadigan
samaradorlik ancha yuqori bo’ladi. Mineral o’g’itlar to’g’ri ishlatilganda ekinlar
hosili oshibgina qolmay, balki yuqori iqtisodiy samara ham beradi. Birinchi yilning
o’zida  o’g’itlarni  qo’llashga  ketgan  barcha  sarf-harajatlar  qoplanadi  va  ancha
yuqori iqtisodiy foyda olinadi.
Keyingi vaqtlarda MDHga kiruvchi Respublikalarda mineral o’g’itlar ishlab
chiqarish  30-32  mln.  tonnani  (tarkibidagi  oziq  moddalarni  100  foizga
hisoblaganda), o’simliklarni kimyoviy himoya qilish vositalari esa 440-480 ming
tonnani tashkil etib, qishloq xo’jalik ekinlar hosildorligini ortishiga ijobiy ta’sir
ko’rsatilmoqda. Shu bilan birgalikda, qishloq xo’jaligida 1,5 mlrd. tonnaga yaqin
organik o’g’itlar ham ishlatilmoqda.
Keyingi  10-15  yil  ichida  O’zbekistonda  mineral  o’g’itlardan  foydalanish
(tarkibidagi oziq modda 100 foiz hisobida) -728,0 dan to 1407,0 ming tonnaga
yetib, boshqa ximiyalashtirish vositalaridan foydalanish xajmi ham ancha ortdi:
55- jadval
Rivojlangan davlatlarda o’g’it ishlab chiqarish va sotish
№
Davlatlar 
O’git ishlab
chiqarish, mln.
tonna 
Import 
Eksport 
Logotip
qand lavlagi 60-75 65-75 60-75 40-70 Beda (xashaki) - 50-90 50-90 20-25 Ma’lumki, qishloq xo’jalik ekinlarining ko’pchiligi azotga juda talabchan bo’ladi. Ilmiy tadqiqotlarni ko’rsatishicha, ishlatilgan 1 kg azot hisobiga xar bir gektardan qo’shimcha 4,5 dan 8 kg gacha, 1 kg P2O5 hisobiga 4 dan 7,3 kg va 1 kg K2O hisobiga esa 2,2 dan 3,7 gacha bug’doy doni yetishtirish mumkin ekan. Lekin azotli, fosforli va kaliyli o’g’itlarni birgalikda qo’llaganda ulardan olinadigan samaradorlik ancha yuqori bo’ladi. Mineral o’g’itlar to’g’ri ishlatilganda ekinlar hosili oshibgina qolmay, balki yuqori iqtisodiy samara ham beradi. Birinchi yilning o’zida o’g’itlarni qo’llashga ketgan barcha sarf-harajatlar qoplanadi va ancha yuqori iqtisodiy foyda olinadi. Keyingi vaqtlarda MDHga kiruvchi Respublikalarda mineral o’g’itlar ishlab chiqarish 30-32 mln. tonnani (tarkibidagi oziq moddalarni 100 foizga hisoblaganda), o’simliklarni kimyoviy himoya qilish vositalari esa 440-480 ming tonnani tashkil etib, qishloq xo’jalik ekinlar hosildorligini ortishiga ijobiy ta’sir ko’rsatilmoqda. Shu bilan birgalikda, qishloq xo’jaligida 1,5 mlrd. tonnaga yaqin organik o’g’itlar ham ishlatilmoqda. Keyingi 10-15 yil ichida O’zbekistonda mineral o’g’itlardan foydalanish (tarkibidagi oziq modda 100 foiz hisobida) -728,0 dan to 1407,0 ming tonnaga yetib, boshqa ximiyalashtirish vositalaridan foydalanish xajmi ham ancha ortdi: 55- jadval Rivojlangan davlatlarda o’g’it ishlab chiqarish va sotish № Davlatlar O’git ishlab chiqarish, mln. tonna Import Eksport
1
Xitoy 
30
7
2
AQSh
17
14
8
3
Hindiston
15
2
4
Kanada 
13
11
5
Rossiya 
12
10
6
Germaniya 
4
7
Braziliya 
3
Dunyo bo’yicha 
142
56 jadval
Dunyoda mineral o’g’itlarni qo’llanilishi
O’g’itlar
Yillar
1965
1970
1975
1980
1985
1990
1995
2000
Azotli
19,1
14,9
31,8
24,4
44,4
33,8
60,8
45,6
70,4
51,3
77,2
55,8
78,4
57,0
81,6
59,8
Fosforli
15,8
12,3
21,1
16,2
25,6
19,5
31,7
23,8
33,5
24,4
36,1
26,1
30,7
22,3
32,6
23,9
Kaliyli
12,1
9,4
16,4
12,6
21,4
16,3
24,2
18,2
25,7
18,7
24,7
17,9
20,7
15,1
22,2
16,3
Jami
47,0
36,6
69,3
53,2
91,4
69,6
116,7
87,6
129,6
94,4
137,8
99,8
129,7
94,4
136,4
100,0
Eslatma: birinchi raqam – mln. tonna; ikkinchi raqam kg/ga 
Hozirgi vaqtda Respublikamizda o’g’itlarning asosiy qismi (70 foizga yaqin)
paxtachilik  xo’jaliklarida  g’o’zani  oziqlantirish  uchun  yetkazib  berilmoqda.
Ko’pchilik paxtakor xo’jaliklar g’o’zaga o’g’itlarni katta miqdorda, har bir gektar
hisobiga azotni  (250-350 kg), fosforni  (180-200 kg)  va kaliyni  (100-120 kg)
ishlatmoqdalar. Biroq g’o’zaga beriladigan o’g’itlar harajati hamma vaqt ham
hosildorlikni ortishi hisobiga qoplanib ketmaydi. Shuningdek, tuproqlarni, yer osti
suvlarini va atrof-muhitni turli kimyoviy vositalar bilan ifloslanishi va ekologik
Logotip
1 Xitoy 30 7 2 AQSh 17 14 8 3 Hindiston 15 2 4 Kanada 13 11 5 Rossiya 12 10 6 Germaniya 4 7 Braziliya 3 Dunyo bo’yicha 142 56 jadval Dunyoda mineral o’g’itlarni qo’llanilishi O’g’itlar Yillar 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 Azotli 19,1 14,9 31,8 24,4 44,4 33,8 60,8 45,6 70,4 51,3 77,2 55,8 78,4 57,0 81,6 59,8 Fosforli 15,8 12,3 21,1 16,2 25,6 19,5 31,7 23,8 33,5 24,4 36,1 26,1 30,7 22,3 32,6 23,9 Kaliyli 12,1 9,4 16,4 12,6 21,4 16,3 24,2 18,2 25,7 18,7 24,7 17,9 20,7 15,1 22,2 16,3 Jami 47,0 36,6 69,3 53,2 91,4 69,6 116,7 87,6 129,6 94,4 137,8 99,8 129,7 94,4 136,4 100,0 Eslatma: birinchi raqam – mln. tonna; ikkinchi raqam kg/ga Hozirgi vaqtda Respublikamizda o’g’itlarning asosiy qismi (70 foizga yaqin) paxtachilik xo’jaliklarida g’o’zani oziqlantirish uchun yetkazib berilmoqda. Ko’pchilik paxtakor xo’jaliklar g’o’zaga o’g’itlarni katta miqdorda, har bir gektar hisobiga azotni (250-350 kg), fosforni (180-200 kg) va kaliyni (100-120 kg) ishlatmoqdalar. Biroq g’o’zaga beriladigan o’g’itlar harajati hamma vaqt ham hosildorlikni ortishi hisobiga qoplanib ketmaydi. Shuningdek, tuproqlarni, yer osti suvlarini va atrof-muhitni turli kimyoviy vositalar bilan ifloslanishi va ekologik
muhitni bo’zilishi kuzatiladi. Bu esa, qishloq xo’jaligi xodimlari oldida turgan eng
muxim ekologik muammolardan biri hisoblanadi.
O’g’itlar  ishlab  chiqarish  va  ularni  qo’llashning  hajmini  hozirgi  bozor
iqtisodiyoti  sharoitida  kamayib  borayotganligi  munosabati  bilan  ularni
samaradorligini oshirishda ayrim o’g’itlarni qo’llashning to’g’ri nisbatini tanlash
muhim ahamiyatga ega.
Yuqorida ko’rsatib o’tilgan ximizasiya vositalaridan ilmiy asoslangan holda
foydalanish mutaxasislardan yuksak saviyali va bilimli bo’lishni takozo etadi.
Faqat  o’g’itlardan  to’g’ri  foydalangandagina  tuproqning unumdorligini  doimiy
oshirishga,  ekinlardan  yuqori  va  sifatli  toza  mahsulot  yetishtirishga  hamda
o’g’itlash  uchun  sarflangan  har  bir  so’m  hisobiga  qo’shimcha  uch-to’rt  so’m
olishga erishish mumkin.
Qishloq xo’jaligida paxta, don, poliz-sabzavot va boshqa turdagi mahsulotlar
yetishtirish ilmiy asoslangan dehqonchilik sistemasi asosida bo’lib, jadallangan
texnologiya, o’g’itlardan foydalanishni ekologik xavfsizligi taminlangan hamda
har bir tabiiy-iqtisodiy viloyat, tuman, alohida xo’jalik va dala uchun bo’lishi
kerak
O’rta Osiyo sharoitida g’o’zaga beriladigan mineral o’g’itlarning miqdorlari
va  ularning  o’zaro  nisbatlarini  o’rganish  masalalari  Ya.I.Chumakov,
QM.Semergey,  I.I.Madraimov,  G.I.Yarovenko,  P.V.Protasov,  B.P.Machigin,
M.A.Belousov,  I.I.Niyezaliyev,  J.Sattarov,  Ye.I.Stolipin,  T.S.Zokirov  va
F.Q.Kodirxo’jayev ishlarida bayon etilgan. Ular tomonidan aniqlanishicha, bo’z
tuproqlarda g’o’zaga beriladigan mineral o’g’itlarning optimal miqdorlari, eskidan
paxta yetishtirilib kelingan yerlarda azot bo’yicha gektariga 120-180 kg, fosfor 60-
90 kg bo’lib, azotning fosforga bo’lgan nisbati 1:0,5 o’tloq tuproqlarda 1:0,7-1:0,8
hisoblanadi.
Qishloq xo’jaligida paxta, don, poliz-sabzavot va boshqa turdagi mahsulotlar
yetishtirish ilmiy asoslangan dehqonchilik sistemasi asosida bo’lib, jadallangan
texnologiya, o’g’itlardan foydalanishni ekologik xavfsizligi taminlangan hamda
Logotip
muhitni bo’zilishi kuzatiladi. Bu esa, qishloq xo’jaligi xodimlari oldida turgan eng muxim ekologik muammolardan biri hisoblanadi. O’g’itlar ishlab chiqarish va ularni qo’llashning hajmini hozirgi bozor iqtisodiyoti sharoitida kamayib borayotganligi munosabati bilan ularni samaradorligini oshirishda ayrim o’g’itlarni qo’llashning to’g’ri nisbatini tanlash muhim ahamiyatga ega. Yuqorida ko’rsatib o’tilgan ximizasiya vositalaridan ilmiy asoslangan holda foydalanish mutaxasislardan yuksak saviyali va bilimli bo’lishni takozo etadi. Faqat o’g’itlardan to’g’ri foydalangandagina tuproqning unumdorligini doimiy oshirishga, ekinlardan yuqori va sifatli toza mahsulot yetishtirishga hamda o’g’itlash uchun sarflangan har bir so’m hisobiga qo’shimcha uch-to’rt so’m olishga erishish mumkin. Qishloq xo’jaligida paxta, don, poliz-sabzavot va boshqa turdagi mahsulotlar yetishtirish ilmiy asoslangan dehqonchilik sistemasi asosida bo’lib, jadallangan texnologiya, o’g’itlardan foydalanishni ekologik xavfsizligi taminlangan hamda har bir tabiiy-iqtisodiy viloyat, tuman, alohida xo’jalik va dala uchun bo’lishi kerak O’rta Osiyo sharoitida g’o’zaga beriladigan mineral o’g’itlarning miqdorlari va ularning o’zaro nisbatlarini o’rganish masalalari Ya.I.Chumakov, QM.Semergey, I.I.Madraimov, G.I.Yarovenko, P.V.Protasov, B.P.Machigin, M.A.Belousov, I.I.Niyezaliyev, J.Sattarov, Ye.I.Stolipin, T.S.Zokirov va F.Q.Kodirxo’jayev ishlarida bayon etilgan. Ular tomonidan aniqlanishicha, bo’z tuproqlarda g’o’zaga beriladigan mineral o’g’itlarning optimal miqdorlari, eskidan paxta yetishtirilib kelingan yerlarda azot bo’yicha gektariga 120-180 kg, fosfor 60- 90 kg bo’lib, azotning fosforga bo’lgan nisbati 1:0,5 o’tloq tuproqlarda 1:0,7-1:0,8 hisoblanadi. Qishloq xo’jaligida paxta, don, poliz-sabzavot va boshqa turdagi mahsulotlar yetishtirish ilmiy asoslangan dehqonchilik sistemasi asosida bo’lib, jadallangan texnologiya, o’g’itlardan foydalanishni ekologik xavfsizligi taminlangan hamda
har bir tabiiy-iqtisodiy viloyat, tuman, alohida xo’jalik va dala uchun bo’lishi
kerak.
57 jadval
Qishloq xo’jalik ekinlarining hosildorligi (s/ga) va qo’llaniladigan 
azotli o’g’it miqdori (kg/ga) (2000 yil)
Davlatlar
Azotli o’g’it
miqdori, kg/ga 
Ekin turi
Hosildorlik, s/ga
AQSh
57,9
Boshoqli don ekin
58,4
Kartoshka 
427
Qand lavlagi
531
Kanada
34,1
Boshoqli don ekin
28,1
Kartoshka 
287
Qand lavlagi
495
Germaniya
156
Boshoqli don ekin
64,5
Kartoshka 
450
Qand lavlagi
617
Fransiya
126
Boshoqli don ekin
72,4
Kartoshka 
396
Qand lavlagi
759
Xitoy
183
Boshoqli don ekin
47,9
Kartoshka 
140
Qand lavlagi
245
Hindiston
67,4
Boshoqli don ekin
23,3
Kartoshka 
184
Argentina
19,2
Boshoqli don ekin
34,5
Kartoshka 
256
Rossiya
12,5
Boshoqli don ekin
15,9
Kartoshka 
114
Qand lavlagi
187
58- jadval
Bedapoyadan keyin o’stiriladigan g’o’zaga azotli va fosforli 
Logotip
har bir tabiiy-iqtisodiy viloyat, tuman, alohida xo’jalik va dala uchun bo’lishi kerak. 57 jadval Qishloq xo’jalik ekinlarining hosildorligi (s/ga) va qo’llaniladigan azotli o’g’it miqdori (kg/ga) (2000 yil) Davlatlar Azotli o’g’it miqdori, kg/ga Ekin turi Hosildorlik, s/ga AQSh 57,9 Boshoqli don ekin 58,4 Kartoshka 427 Qand lavlagi 531 Kanada 34,1 Boshoqli don ekin 28,1 Kartoshka 287 Qand lavlagi 495 Germaniya 156 Boshoqli don ekin 64,5 Kartoshka 450 Qand lavlagi 617 Fransiya 126 Boshoqli don ekin 72,4 Kartoshka 396 Qand lavlagi 759 Xitoy 183 Boshoqli don ekin 47,9 Kartoshka 140 Qand lavlagi 245 Hindiston 67,4 Boshoqli don ekin 23,3 Kartoshka 184 Argentina 19,2 Boshoqli don ekin 34,5 Kartoshka 256 Rossiya 12,5 Boshoqli don ekin 15,9 Kartoshka 114 Qand lavlagi 187 58- jadval Bedapoyadan keyin o’stiriladigan g’o’zaga azotli va fosforli
o’g’itlarni berishning eng samarali nisbatlari.
Bedadan
so’ngi yillar
Tipik bo’z
tuproq
Och tusli
tuproq
O’tloq
tuproq
Uchinchi 
1:0,9
1:1-0,9
1:1,25
To’rtinchi
1:0,9-0,8
1:0,9-0,8
1:1-1,0
Beshinchi
1:0,8-0,7
1:0,9-0,8
1:1-0,9
Oltinchi
1:0,7
1:0,8-0,7
1:0,9-0,8
A.V.Peterburgskiy ko’rsatishicha, o’g’itlar samaradorligini oshirishda qora
tuproqli zonalarda donli ekinlar uchun ularni 1:0,9:0,7 nisbatda qo’llash kerak
Ushbu nisbat tuproq – iqlim sharoitiga va ekinlarning biologik xususiyatlariga
qarab turlicha bo’lishi mumkin.
Hozirgi  vaqtda  o’g’it  ishlab  chiqarishning  o’sishi,  asosan,  yuqori
konsentrasiyalangan  va  murakkab  o’g’itlar  hisobiga  amalga  oshirilmoqda.
Ularning o’g’it ishlab chiqarishning umumiy hajmidagi hissasi  74 foizdan 88
foizga yetdi, o’g’itlar tarkibidagi oziq moddalarning o’rtacha miqdori 35 foizdan
40 foizga ortdi. Bu esa, o’g’itlarning fizik massasini  kamaytirishga va ularni
tashish,  saqlash  hamda  yerga  solishga  sarflanadigan  mehnat  hajmini  va
ishlatiladigan vositalarini ancha tejashga imkon berdi.
Yuqorida ko’rsatib o’tilgan ximizasiya vositalaridan ilmiy asoslangan holda
foydalanish mutaxasislardan yuksak saviyali va bilimli bo’lishni takozo etadi.
Faqat  o’g’itlardan  to’g’ri  foydalangandagina  tuproqning unumdorligini  doimiy
oshirishga,  ekinlardan  yuqori  va  sifatli  toza  mahsulot  yetishtirishga  hamda
o’g’itlash  uchun  sarflangan  har  bir  so’m  hisobiga  qo’shimcha  uch-to’rt  so’m
olishga erishish mumkin.
Qishloq xo’jaligida paxta, don, poliz-sabzavot va boshqa turdagi mahsulotlar
yetishtirish ilmiy asoslangan dehqonchilik sistemasi asosida bo’lib, jadallangan
texnologiya, o’g’itlardan foydalanishni ekologik xavfsizligi taminlangan hamda
har bir tabiiy-iqtisodiy viloyat, tuman, alohida xo’jalik va dala uchun bo’lishi
kerak.
Logotip
o’g’itlarni berishning eng samarali nisbatlari. Bedadan so’ngi yillar Tipik bo’z tuproq Och tusli tuproq O’tloq tuproq Uchinchi 1:0,9 1:1-0,9 1:1,25 To’rtinchi 1:0,9-0,8 1:0,9-0,8 1:1-1,0 Beshinchi 1:0,8-0,7 1:0,9-0,8 1:1-0,9 Oltinchi 1:0,7 1:0,8-0,7 1:0,9-0,8 A.V.Peterburgskiy ko’rsatishicha, o’g’itlar samaradorligini oshirishda qora tuproqli zonalarda donli ekinlar uchun ularni 1:0,9:0,7 nisbatda qo’llash kerak Ushbu nisbat tuproq – iqlim sharoitiga va ekinlarning biologik xususiyatlariga qarab turlicha bo’lishi mumkin. Hozirgi vaqtda o’g’it ishlab chiqarishning o’sishi, asosan, yuqori konsentrasiyalangan va murakkab o’g’itlar hisobiga amalga oshirilmoqda. Ularning o’g’it ishlab chiqarishning umumiy hajmidagi hissasi 74 foizdan 88 foizga yetdi, o’g’itlar tarkibidagi oziq moddalarning o’rtacha miqdori 35 foizdan 40 foizga ortdi. Bu esa, o’g’itlarning fizik massasini kamaytirishga va ularni tashish, saqlash hamda yerga solishga sarflanadigan mehnat hajmini va ishlatiladigan vositalarini ancha tejashga imkon berdi. Yuqorida ko’rsatib o’tilgan ximizasiya vositalaridan ilmiy asoslangan holda foydalanish mutaxasislardan yuksak saviyali va bilimli bo’lishni takozo etadi. Faqat o’g’itlardan to’g’ri foydalangandagina tuproqning unumdorligini doimiy oshirishga, ekinlardan yuqori va sifatli toza mahsulot yetishtirishga hamda o’g’itlash uchun sarflangan har bir so’m hisobiga qo’shimcha uch-to’rt so’m olishga erishish mumkin. Qishloq xo’jaligida paxta, don, poliz-sabzavot va boshqa turdagi mahsulotlar yetishtirish ilmiy asoslangan dehqonchilik sistemasi asosida bo’lib, jadallangan texnologiya, o’g’itlardan foydalanishni ekologik xavfsizligi taminlangan hamda har bir tabiiy-iqtisodiy viloyat, tuman, alohida xo’jalik va dala uchun bo’lishi kerak.
O’rta Osiyo Respublikalari sharoitida o’g’itlardan samarali foydalanish chora
tadbirlarini  ishlab  chiqish  juda  muhim  ahamiyatga  ega.  Chunki  bu  sharoitda
ishlatilayotgan o’g’itlar ancha yuqori, dehqonchilik qilinadigan yerlarning ko’p
qismi turli darajada sho’rlangan va eroziyaga uchragan, yer osti suvlari asosiy
ekinlar eqiladigan dalalarda juda yuza joylashgan.Shuning uchun ham bunday
yerlarda  dehqonchilik  qilganda  har  bir  dalaning  tuproq  xususiyatlarini  va
eqiladigan  o’simlikning  biologik  xususiyatlarini  hisobga  olgan  holda,  ilmiy
asoslangan o’g’itlash tizimini tuzish kerak.
Malumki,  fosforitlar  konidagi  Maroqani  turiga  mansub  donador
fosforitlarning  aniqlangan  zahirasi  taxminan  100  mln.  tonnani  tashkil  etadi.
Umuman  Respublikada  aniqlangan  zahiralar  300  mln.  tonnaga  yaqin.  Ammo
Respublikada ammofos kabi o’g’itlar ishlab chiqarilishi talab darajasida emas.
Respublikada Qashqadaryo viloyatidagi Tubakat, Surxondaryo viloyatidagi
Xo’jayikon va boshqa konlardagi zahiralari juda ko’p yillarga yetishi mumkin.
Bulardan tezkorlik bilan foydalanilsa kaliyli o’g’itlarni narxi qishloq xo’jaligi
xarid qilish qobiliyatiga to’g’ri kelishi mumkin.
Hozirgi kunda O’zbekistonda 7  ta o’g’it ishlab chiqarish kimyo zavodi
(Chirchiq, Samarqand, Qo’qon, Navoiy) ishlab turibdi va ularda ammiakli selitra,
mochevina,
 ammoniy 
sulfat,
 ammofos,
 ammoniylashtirilgan 
superfosfat,
superfosfat kabi mineral o’g’itlar ishlab chiqarilmoqda.
Olingan ma’lumotlarga ko’ra, qishloq xo’jaligi mahsulotlari yetishtiruvchi
fermer  xo’jaliklari  bilan “O’zkimyosanoat”  kompaniyasi  tizimidagi  korxonalar
o’rtasida jami 524 ming 910 tonna shu jumladan, 371 ming 730 tonna azotli, 100
ming 800 tonna fosforli va 52 ming 380 tonna kaliyli mineral o’g’itlar yetkazib
berish bo’yicha shartnoma tuzilib, 2015 yilning 1 yanvar holatiga olingan tezkor
ma’lumotlarga ko’ra, jami 496 ming 471 tonna mineral o’g’itlar (shartnomalarga
nisbatan 94,6 %), shu jumladan 379 ming 740 tonna azotli, 88 ming 260 tonna
fosforli va 28 ming 471 tonna  kaliyli o’g’itlar yetkazib berilgan.
Logotip
O’rta Osiyo Respublikalari sharoitida o’g’itlardan samarali foydalanish chora tadbirlarini ishlab chiqish juda muhim ahamiyatga ega. Chunki bu sharoitda ishlatilayotgan o’g’itlar ancha yuqori, dehqonchilik qilinadigan yerlarning ko’p qismi turli darajada sho’rlangan va eroziyaga uchragan, yer osti suvlari asosiy ekinlar eqiladigan dalalarda juda yuza joylashgan.Shuning uchun ham bunday yerlarda dehqonchilik qilganda har bir dalaning tuproq xususiyatlarini va eqiladigan o’simlikning biologik xususiyatlarini hisobga olgan holda, ilmiy asoslangan o’g’itlash tizimini tuzish kerak. Malumki, fosforitlar konidagi Maroqani turiga mansub donador fosforitlarning aniqlangan zahirasi taxminan 100 mln. tonnani tashkil etadi. Umuman Respublikada aniqlangan zahiralar 300 mln. tonnaga yaqin. Ammo Respublikada ammofos kabi o’g’itlar ishlab chiqarilishi talab darajasida emas. Respublikada Qashqadaryo viloyatidagi Tubakat, Surxondaryo viloyatidagi Xo’jayikon va boshqa konlardagi zahiralari juda ko’p yillarga yetishi mumkin. Bulardan tezkorlik bilan foydalanilsa kaliyli o’g’itlarni narxi qishloq xo’jaligi xarid qilish qobiliyatiga to’g’ri kelishi mumkin. Hozirgi kunda O’zbekistonda 7 ta o’g’it ishlab chiqarish kimyo zavodi (Chirchiq, Samarqand, Qo’qon, Navoiy) ishlab turibdi va ularda ammiakli selitra, mochevina, ammoniy sulfat, ammofos, ammoniylashtirilgan superfosfat, superfosfat kabi mineral o’g’itlar ishlab chiqarilmoqda. Olingan ma’lumotlarga ko’ra, qishloq xo’jaligi mahsulotlari yetishtiruvchi fermer xo’jaliklari bilan “O’zkimyosanoat” kompaniyasi tizimidagi korxonalar o’rtasida jami 524 ming 910 tonna shu jumladan, 371 ming 730 tonna azotli, 100 ming 800 tonna fosforli va 52 ming 380 tonna kaliyli mineral o’g’itlar yetkazib berish bo’yicha shartnoma tuzilib, 2015 yilning 1 yanvar holatiga olingan tezkor ma’lumotlarga ko’ra, jami 496 ming 471 tonna mineral o’g’itlar (shartnomalarga nisbatan 94,6 %), shu jumladan 379 ming 740 tonna azotli, 88 ming 260 tonna fosforli va 28 ming 471 tonna kaliyli o’g’itlar yetkazib berilgan.
AGROKIMYO FANI VA FAN USLUBLARI
Agrokimyoviy kimyo yoki agrokimyo – o’simliklarni oziqlanishi to’g’risidagi
fan bo’lib, tuproq unumdorligini oshirish va qishloq xo’jalik ekinlaridan yuqori,
hamda sifatli hosil yetishtirishda oziq moddalarning dehqonchilikdagi aylanishini
va o’g’itlardan samarali foydalanishni o’rganadi. Demak agrokimyo fani tabiatda
oziq elementlarini aylanishini, o’simliklar bilan munosabatini va qishloq xo’jalik
ekinlarini  hosildorligini  oshirishda  tuproq  bilan  mineral  o’g’itlarni  o’zaro
bog’liqligini o’rganadi.
Agrokimyo  fanining  asosiy  vazifasi  -  tuproq  o’simlik  tizimida  oziq
elementlarining aylanishini  va ularning balansini  ya’ni tengligini o’rganishdir.
Dehqonchilikda  oziq  moddalarning  aylanishiga  insonlar  faqatgina  mineral  va
mahalliy o’g’itlarni ishlatish yo’l bilan aralashadi.
Qishloq xo’jaligida o’g’itlarni qo’llashdan asosiy maqsad – bu dehqonchilik
qilinadigan yerlarda oziq elementlarini aylanishini tartibga solish va o’simliklarni
oziq moddalarga bo’lgan talabini to’lik qondirishdir.
Ma’lum tuproq – iqlim sharoitida mineral o’g’itlardan samarali foydalanishda
o’g’itlarning tuproq va o’simliklar bilan bog’liqligini o’rganish kerak.
Agrokimyo  fanining  asoschilaridan  bo’lgan  akademik  D.N.Pryanishnikov
shunday deb yozgan edi "o’simlik, tuproq va o’g’itlar orasidagi o’zaro bog’liqlikni
o’rganish, hamma vaqt agrokimyogarlarni asosiy vazifasi bo’lib kelgan va shunday
bo’lib qoladi".
Agrokimyoni  asosini  tashkil  etuvchi  bu  bog’liqlikni  akademik
D.N.Pryanishnikov quyidagi uchburchak holida tasvirlaydi.(32-rasm)
Bunda tuproq ma’lum iqlim sharoitida hisobga olinadi va o’z navbtida u
o’simlikning oziqlanishi va rivojlanishiga ta’sir etadi.
O’simlikni, tuproq va o’g’itlar bilan o’zaro bog’liqligini ma’lum tuproq iqlim
sharoitida  o’rganish  natijasida  o’simliklarni  rivojlanishida  va  oziqlanishida
yetishmaydigan faktorlar aniqlanilab sifatli yuqori hosil yetishtirish usullari tavsiya
etiladi.
Logotip
AGROKIMYO FANI VA FAN USLUBLARI Agrokimyoviy kimyo yoki agrokimyo – o’simliklarni oziqlanishi to’g’risidagi fan bo’lib, tuproq unumdorligini oshirish va qishloq xo’jalik ekinlaridan yuqori, hamda sifatli hosil yetishtirishda oziq moddalarning dehqonchilikdagi aylanishini va o’g’itlardan samarali foydalanishni o’rganadi. Demak agrokimyo fani tabiatda oziq elementlarini aylanishini, o’simliklar bilan munosabatini va qishloq xo’jalik ekinlarini hosildorligini oshirishda tuproq bilan mineral o’g’itlarni o’zaro bog’liqligini o’rganadi. Agrokimyo fanining asosiy vazifasi - tuproq o’simlik tizimida oziq elementlarining aylanishini va ularning balansini ya’ni tengligini o’rganishdir. Dehqonchilikda oziq moddalarning aylanishiga insonlar faqatgina mineral va mahalliy o’g’itlarni ishlatish yo’l bilan aralashadi. Qishloq xo’jaligida o’g’itlarni qo’llashdan asosiy maqsad – bu dehqonchilik qilinadigan yerlarda oziq elementlarini aylanishini tartibga solish va o’simliklarni oziq moddalarga bo’lgan talabini to’lik qondirishdir. Ma’lum tuproq – iqlim sharoitida mineral o’g’itlardan samarali foydalanishda o’g’itlarning tuproq va o’simliklar bilan bog’liqligini o’rganish kerak. Agrokimyo fanining asoschilaridan bo’lgan akademik D.N.Pryanishnikov shunday deb yozgan edi "o’simlik, tuproq va o’g’itlar orasidagi o’zaro bog’liqlikni o’rganish, hamma vaqt agrokimyogarlarni asosiy vazifasi bo’lib kelgan va shunday bo’lib qoladi". Agrokimyoni asosini tashkil etuvchi bu bog’liqlikni akademik D.N.Pryanishnikov quyidagi uchburchak holida tasvirlaydi.(32-rasm) Bunda tuproq ma’lum iqlim sharoitida hisobga olinadi va o’z navbtida u o’simlikning oziqlanishi va rivojlanishiga ta’sir etadi. O’simlikni, tuproq va o’g’itlar bilan o’zaro bog’liqligini ma’lum tuproq iqlim sharoitida o’rganish natijasida o’simliklarni rivojlanishida va oziqlanishida yetishmaydigan faktorlar aniqlanilab sifatli yuqori hosil yetishtirish usullari tavsiya etiladi.
Agrokimyo  biologiya  va  kimyo  fani.  Biologiya  fani  o’simlik  o’sishi,
rivojlanishi,  oziqa  o’zlashtirishi  uni  metobolizimi,  genetika  va  fiziologiyasiga
bog’langan holda o’rganadi.
Agrokimyo  tuproq  biologiyasi,  tuproqda  o’tadigan  mineral  va  biologik
jarayonlar  bilan  bog’liq  holda  o’simliklarni  oziqlanish  sharoitini  o’rganadi.
Agrokimyo  mineral  o’g’itlarni  to’plash  va  saqlash  jarayonida  kechadigan
mikrobiologik va biokimyoviy jarayonlarni o’rganadi.
A
Osimlik
O’g’it
Tuproq
Tuproq
Iqlim
Logotip
Agrokimyo biologiya va kimyo fani. Biologiya fani o’simlik o’sishi, rivojlanishi, oziqa o’zlashtirishi uni metobolizimi, genetika va fiziologiyasiga bog’langan holda o’rganadi. Agrokimyo tuproq biologiyasi, tuproqda o’tadigan mineral va biologik jarayonlar bilan bog’liq holda o’simliklarni oziqlanish sharoitini o’rganadi. Agrokimyo mineral o’g’itlarni to’plash va saqlash jarayonida kechadigan mikrobiologik va biokimyoviy jarayonlarni o’rganadi. A Osimlik O’g’it Tuproq Tuproq Iqlim
B
32-rasm. 
A – Pryanishnikov uchburchagi
B – Mineyev V.G.
Agrokimyo  kimyoviy  fan  chunki  tuproq  tarkibida  bo’ladigan  kimyoviy
jarayonlarni, o’simlik metabolizmi  jarayonidagi  kimyoviy reaksiyalarni  hamda
o’g’itlarni ishlab chiqarish davridagi reaksiyalarni o’rganadi.
Agrokimyoning markaziy masalasi o’simlikning oziqlanish va shu jarayon
bilan bog’liq bo’lgan tuproq, o’simlik va o’g’it o’rtasida o’tadigan jarayonlar va
o’zgarishlarni o’rgangan holda o’simlikni kerakli miqdorda to’g’ri shaklda va eng
kulay vaqtda oziqa moddalar bilan ta’minlash. 
Asosiy vazifalardan biri oziqlanish jarayonida ekologik muvozanatni saqlash,
sifatli, iqtisodiy, samarali mahsulot yetkazish. 
Mineral o’g’itlarni qo’llash natijasida dehqonchilikda yangi oziq elementlari
aylanishiga kiritiladi, organik va o’simlik qoldiqlarining chirishi natijasida paydo
bo’lgan moddalarni daladan asosiy va qo’shimcha hosil bilan chiqib ketgan bir
qism elementlar o’rni to’ldiriladi. Natijada ekinlar hosili bilan, shamol va suv
eroziyasi, sho’rlanishi, gaz holida atmosferaga ketadigan oziq elementlar miqdorini
saqlab qolish bilan bir vaqtda, tuproq unumdorligini oshirish mumkin bo’ladi.
Demak, agrokimyoda o’rganiladigan uchta asosiy manba - o’simlik tuproq va
o’g’itlar bo’lib, ular doimiy ravishda o’zaro aloqada va bir-biriga ta’sir etib turadi.
Shuning uchun ham o’simliklarni oziqlanishini, o’simlik tuproq va o’g’it
orasidagi o’zaro bog’liqlikni o’rganish agrokimyoning nazariy tashkil etadi. Ushbu
O’simlik
O’g’it
Logotip
B 32-rasm. A – Pryanishnikov uchburchagi B – Mineyev V.G. Agrokimyo kimyoviy fan chunki tuproq tarkibida bo’ladigan kimyoviy jarayonlarni, o’simlik metabolizmi jarayonidagi kimyoviy reaksiyalarni hamda o’g’itlarni ishlab chiqarish davridagi reaksiyalarni o’rganadi. Agrokimyoning markaziy masalasi o’simlikning oziqlanish va shu jarayon bilan bog’liq bo’lgan tuproq, o’simlik va o’g’it o’rtasida o’tadigan jarayonlar va o’zgarishlarni o’rgangan holda o’simlikni kerakli miqdorda to’g’ri shaklda va eng kulay vaqtda oziqa moddalar bilan ta’minlash. Asosiy vazifalardan biri oziqlanish jarayonida ekologik muvozanatni saqlash, sifatli, iqtisodiy, samarali mahsulot yetkazish. Mineral o’g’itlarni qo’llash natijasida dehqonchilikda yangi oziq elementlari aylanishiga kiritiladi, organik va o’simlik qoldiqlarining chirishi natijasida paydo bo’lgan moddalarni daladan asosiy va qo’shimcha hosil bilan chiqib ketgan bir qism elementlar o’rni to’ldiriladi. Natijada ekinlar hosili bilan, shamol va suv eroziyasi, sho’rlanishi, gaz holida atmosferaga ketadigan oziq elementlar miqdorini saqlab qolish bilan bir vaqtda, tuproq unumdorligini oshirish mumkin bo’ladi. Demak, agrokimyoda o’rganiladigan uchta asosiy manba - o’simlik tuproq va o’g’itlar bo’lib, ular doimiy ravishda o’zaro aloqada va bir-biriga ta’sir etib turadi. Shuning uchun ham o’simliklarni oziqlanishini, o’simlik tuproq va o’g’it orasidagi o’zaro bog’liqlikni o’rganish agrokimyoning nazariy tashkil etadi. Ushbu O’simlik O’g’it
asoslarni  bilish  dehqonchilikda  o’g’itlarni  qo’llashga  doir  amaliy  masalalarni
ijobiy hal qilishga imkon beradi va bu masalalarni agrokimyo ishlab chiqadi.
Qishloq xo’jaligida o’g’itlarning eng samarali miqdori, shakllari va nisbatlarini,
ularni turli xil tuproq zonalarida har xil ekinlarga qo’llashning optimal muddatlari
va usullari, o’g’itlarni qo’llashni yerlarga ishlov berish, almashlab ekish, sug’orish
va boshqa agrotexnikaviy tadbirlar bilan birgalikda olib borish ana shunday muhim
masalalar jumlasiga kiradi.
O’simliklarning  oziqlanishini  o’rganishda  agrokimyo  fani  o’simliklar
fiziologiyasi  va  bioximiyasi  bilan  chambarchas  bog’liq.  Dehqonchilikda
ishlatilayotgan  o’g’itlarning  tuproqda  o’zgarishi  tuproq  turiga,  mexanikaviy
tarkibiga,  asoslar  bilan  to’yinish  darajasiga,  eritma  reaksiyasiga,
mikrororganizmlarni  aktivligiga  bog’liq  bo’lib,  u  kimyoviy  va  mikrobiologik
jarayonlar tasirida bo’ladi shuning uchun ham agrokimyo fani tuproqshunosliq
kimyo, biologiya va mikrobiologiyaga asoslanadi.
Agrokimyo fanining boshqa fanlar bilan aloqasi
I
Agrokimyo
II
Agrofizika
III
Agrobotanika 
O’simlik
1.O’simliklar
fiziologiyasi
2. O’simlikshunoslik 
O’simlik
lar kimyosi
(moddalar
almashinuvi)
O’simlikda
gi fizikaviy
jarayonlar
Ko’payish
fiziologiyasi va
formalar kelib
chiqishi
Atrof muhit
3. Tuproqshunoslik
4. Meliorsiya
5. Meteorologiya 
Tuproq
va atmosfera
kimyosi 
Tuproq
fizikasi,
atmosferadagi
fizikaviy
xodisalar
Tuproqning
morfologik
belgilari, kelib
chiqishi va
mikrobiologik
faolligi
Agrotexnik tadbirlar
6. Dehqonchilik
Tuproqn
i kimyoviy
Tuproqni
fizikaviy
O’simlikka
ta’sir ko’rsatish
Logotip
asoslarni bilish dehqonchilikda o’g’itlarni qo’llashga doir amaliy masalalarni ijobiy hal qilishga imkon beradi va bu masalalarni agrokimyo ishlab chiqadi. Qishloq xo’jaligida o’g’itlarning eng samarali miqdori, shakllari va nisbatlarini, ularni turli xil tuproq zonalarida har xil ekinlarga qo’llashning optimal muddatlari va usullari, o’g’itlarni qo’llashni yerlarga ishlov berish, almashlab ekish, sug’orish va boshqa agrotexnikaviy tadbirlar bilan birgalikda olib borish ana shunday muhim masalalar jumlasiga kiradi. O’simliklarning oziqlanishini o’rganishda agrokimyo fani o’simliklar fiziologiyasi va bioximiyasi bilan chambarchas bog’liq. Dehqonchilikda ishlatilayotgan o’g’itlarning tuproqda o’zgarishi tuproq turiga, mexanikaviy tarkibiga, asoslar bilan to’yinish darajasiga, eritma reaksiyasiga, mikrororganizmlarni aktivligiga bog’liq bo’lib, u kimyoviy va mikrobiologik jarayonlar tasirida bo’ladi shuning uchun ham agrokimyo fani tuproqshunosliq kimyo, biologiya va mikrobiologiyaga asoslanadi. Agrokimyo fanining boshqa fanlar bilan aloqasi I Agrokimyo II Agrofizika III Agrobotanika O’simlik 1.O’simliklar fiziologiyasi 2. O’simlikshunoslik O’simlik lar kimyosi (moddalar almashinuvi) O’simlikda gi fizikaviy jarayonlar Ko’payish fiziologiyasi va formalar kelib chiqishi Atrof muhit 3. Tuproqshunoslik 4. Meliorsiya 5. Meteorologiya Tuproq va atmosfera kimyosi Tuproq fizikasi, atmosferadagi fizikaviy xodisalar Tuproqning morfologik belgilari, kelib chiqishi va mikrobiologik faolligi Agrotexnik tadbirlar 6. Dehqonchilik Tuproqn i kimyoviy Tuproqni fizikaviy O’simlikka ta’sir ko’rsatish
7. Mikrobiologiya
8.  Qishloq  xo’jalik
mexanizasiyasi
9.
 
Menejment
 
va
iqtisodiyot
tarkibiga
ta’sir
ko’rsatish
(o’g’itlar
to’g’risidagi
ta’limot)
xossalariga ta’sir
ko’rsatish
(tuproqqa ishlov
berish
to’g’risida
ta’limot)
(agrotexnik
tadbirlar,
parvarishlash va
seleksiya)
O’simlik navini va biologiyasini bilishda o’simlikshunosliq o’g’itlarni yerga
solish  usullarini  tanlash,  almashlab  ekish  dalasidagi  tasipHi  o’rganishda  –
dehqonchilik, o’simlik zararkunanda va kasalliklariga qarshi kimyoviy vositalarni
qo’llashda  o’simliklarni  himoya  qilish,  qo’llanilgan  o’g’itlarni  iqtisodiy
samaradorligini aniqlashda qishloq xo’jaligini tashkil etish va iqtisodi fanlari bilan
bog’liq bo’ladi.
Agrokimyoda nazariy va amaliy masalalarni o’rganishda, o’z oldiga qo’ygan
maqsadlarni hal etish jarayonida tekshirishning turli xil usullaridan foydalaniladi: 
1)  laboratoriya  usuli –  o’simlik  tuproq,  mahaliy  va  mineral  o’g’itlarni
kimyoviy va fizik-kimyoviy analiz qilish: 
2)  fiziologik  yoki  vegetasion,  yani  suniy  sharoitda  vegetasion  uylarda,
issiqxonalarda (teplisalarda), maxsus idishlarda o’simliklar bilan o’tkaziladigan
tajribalar: 
3)  dala  tajribalari-turli  tuproq-iqlim  sharoitiga  ega  bo’lgan  zonalarda
o’g’itlar bilan tajriba o’tkazish: 
4)  ishlab-chiqarish tajribasi dala tajribalarida olingan natijalarni iqtisodiy
samaradorligini aniqlash uchun jamoa va fermer xo’jaliklarda tajriba qo’yish.
Yuqorida  aytilganlardan  ko’rinib  turibdiki,  oxirgi  uchta  tekshirish  usuli
biologic  usul  hisoblanadi.  Shuning  uchun  ham  agrokimyo  biologik  fanlar
jumlasiga kiradi. Agrokimyoning qishloq xo’jaligi amaliyotiga tadbig’i, asosan,
sanoatda  ishlab  chiqarilayotgan  va  mahalliy  o’g’itlardan  samarali  foydalanish
chora tadbirlarini joriy etish yo’li bilan amalga oshiriladi.
O’zbekiston  Respubikasining  iqtisodiy  moddiy  negizini  mustahkamlashda
qishloq  xo’jaligi  ishlab  chiqarishini  jadallashtirishga,  uni  keng  ko’laMga
Logotip
7. Mikrobiologiya 8. Qishloq xo’jalik mexanizasiyasi 9. Menejment va iqtisodiyot tarkibiga ta’sir ko’rsatish (o’g’itlar to’g’risidagi ta’limot) xossalariga ta’sir ko’rsatish (tuproqqa ishlov berish to’g’risida ta’limot) (agrotexnik tadbirlar, parvarishlash va seleksiya) O’simlik navini va biologiyasini bilishda o’simlikshunosliq o’g’itlarni yerga solish usullarini tanlash, almashlab ekish dalasidagi tasipHi o’rganishda – dehqonchilik, o’simlik zararkunanda va kasalliklariga qarshi kimyoviy vositalarni qo’llashda o’simliklarni himoya qilish, qo’llanilgan o’g’itlarni iqtisodiy samaradorligini aniqlashda qishloq xo’jaligini tashkil etish va iqtisodi fanlari bilan bog’liq bo’ladi. Agrokimyoda nazariy va amaliy masalalarni o’rganishda, o’z oldiga qo’ygan maqsadlarni hal etish jarayonida tekshirishning turli xil usullaridan foydalaniladi: 1) laboratoriya usuli – o’simlik tuproq, mahaliy va mineral o’g’itlarni kimyoviy va fizik-kimyoviy analiz qilish: 2) fiziologik yoki vegetasion, yani suniy sharoitda vegetasion uylarda, issiqxonalarda (teplisalarda), maxsus idishlarda o’simliklar bilan o’tkaziladigan tajribalar: 3) dala tajribalari-turli tuproq-iqlim sharoitiga ega bo’lgan zonalarda o’g’itlar bilan tajriba o’tkazish: 4) ishlab-chiqarish tajribasi dala tajribalarida olingan natijalarni iqtisodiy samaradorligini aniqlash uchun jamoa va fermer xo’jaliklarda tajriba qo’yish. Yuqorida aytilganlardan ko’rinib turibdiki, oxirgi uchta tekshirish usuli biologic usul hisoblanadi. Shuning uchun ham agrokimyo biologik fanlar jumlasiga kiradi. Agrokimyoning qishloq xo’jaligi amaliyotiga tadbig’i, asosan, sanoatda ishlab chiqarilayotgan va mahalliy o’g’itlardan samarali foydalanish chora tadbirlarini joriy etish yo’li bilan amalga oshiriladi. O’zbekiston Respubikasining iqtisodiy moddiy negizini mustahkamlashda qishloq xo’jaligi ishlab chiqarishini jadallashtirishga, uni keng ko’laMga
kimyolashtirishga qaratilgan yo’l, hozirgi bozor iqtisodiyoti  sharoitida agrokimyo
yutuqlarini amalda yanada ko’proq joriy qilishga cheksiz imkoniyatlar yaratadi.
Hozirgi  kunda  O’zbekistonda  va  Samarqand  viloyatida  tuproq
unumdorligining pasayib ketishi va berilgan o’g’itlardan foydalanmaslikning
bir necha sabablari mavjud:
1. Tuproqdan o’simliklar tomonidan olib chiqib ketilgan oziqa elementlarini
qaytarish azotda 60 – 70 %, fosforda 40 – 50 % va kaliyli deyarli qaytarilmayapti.
Boshqa elementlar, masalan, tuproqlarimizga yetishmaydigan rux, marganes, bor,
molebden va boshqa mikroelementlar umuman qaytarilmayapti.
2. Obyektiv va subyektiv sabablarga ko’ra tuproqqa organik o’g’itlar juda
kam  berilishi  sababli  gumus  miqdori  kamayib  borayapti  va  mineral  o’g’itlar
tarkibidan o’simliklarning oziqa elementlarini o’zlashtirish koeffisiyenti kamayib
ketmoqda.
3.  Ishlab  chiqarilayotgan  fosforli  o’g’itlar  tarkibiy  jihatdan  ammafosga
qaraganda sifatsiz va ulardan o’simliklar kam foydalanadi.
4. Azotli o’g’itlarni asosan g’allaga yuza sepilishi natijasida azotning ko’p
qismi yuvilishi va havoga uchib ketishi natijasida samaradorligi pasayib ketmoqda.
5. O’g’itlarni qo’llashda tuproq tarkibidagi oziqa elementlar miqdori inobatga
olinmasligi  natijasida  o’g’itlarni  samaradorligi  pasayib  ketmoqda  (Agrokimyo
laboratoriyalari faoliyat ko’rsatmayapti).
6.  Yangi  avlod  mineral  o’g’itlar  NKFU,  AFU  o’rganilmasdan,  sinovdan
o’tkazilmay ishlab chiqarishga joriy etilmoqda. O’g’it sifati nazoratdan chetda
qolyapti. 
AGROKIMYO FANINI RIVOJLANTIRISH TARIXI
Ko’p  asrlar  davomida  dehqonchilikning  asosiy  masalalaridan  biri  –  bu
o’simliklarni  oziqlanishi  bo’lib  keldi.  Qadimdan  insonlar  uchun  o’simliklarni
yaxshi rivojlanishi uchun go’ng va boshqa chiqindilar kerakligi malum bo’lgan.
Lekin, o’simliklar nima bilan oziqlanadi degan savolga javob faqatgina o’tgan
asrning o’rtalarida topildi.
Logotip
kimyolashtirishga qaratilgan yo’l, hozirgi bozor iqtisodiyoti sharoitida agrokimyo yutuqlarini amalda yanada ko’proq joriy qilishga cheksiz imkoniyatlar yaratadi. Hozirgi kunda O’zbekistonda va Samarqand viloyatida tuproq unumdorligining pasayib ketishi va berilgan o’g’itlardan foydalanmaslikning bir necha sabablari mavjud: 1. Tuproqdan o’simliklar tomonidan olib chiqib ketilgan oziqa elementlarini qaytarish azotda 60 – 70 %, fosforda 40 – 50 % va kaliyli deyarli qaytarilmayapti. Boshqa elementlar, masalan, tuproqlarimizga yetishmaydigan rux, marganes, bor, molebden va boshqa mikroelementlar umuman qaytarilmayapti. 2. Obyektiv va subyektiv sabablarga ko’ra tuproqqa organik o’g’itlar juda kam berilishi sababli gumus miqdori kamayib borayapti va mineral o’g’itlar tarkibidan o’simliklarning oziqa elementlarini o’zlashtirish koeffisiyenti kamayib ketmoqda. 3. Ishlab chiqarilayotgan fosforli o’g’itlar tarkibiy jihatdan ammafosga qaraganda sifatsiz va ulardan o’simliklar kam foydalanadi. 4. Azotli o’g’itlarni asosan g’allaga yuza sepilishi natijasida azotning ko’p qismi yuvilishi va havoga uchib ketishi natijasida samaradorligi pasayib ketmoqda. 5. O’g’itlarni qo’llashda tuproq tarkibidagi oziqa elementlar miqdori inobatga olinmasligi natijasida o’g’itlarni samaradorligi pasayib ketmoqda (Agrokimyo laboratoriyalari faoliyat ko’rsatmayapti). 6. Yangi avlod mineral o’g’itlar NKFU, AFU o’rganilmasdan, sinovdan o’tkazilmay ishlab chiqarishga joriy etilmoqda. O’g’it sifati nazoratdan chetda qolyapti. AGROKIMYO FANINI RIVOJLANTIRISH TARIXI Ko’p asrlar davomida dehqonchilikning asosiy masalalaridan biri – bu o’simliklarni oziqlanishi bo’lib keldi. Qadimdan insonlar uchun o’simliklarni yaxshi rivojlanishi uchun go’ng va boshqa chiqindilar kerakligi malum bo’lgan. Lekin, o’simliklar nima bilan oziqlanadi degan savolga javob faqatgina o’tgan asrning o’rtalarida topildi.