BAKTERIAL VA KO‘KAT O‘G ‘ITLAR
Reja
1.Bakterial preparatlar va ularni qo’llashning ahamiyati
2.Ko’kat o’g’itlar va ularning ahamiyati
Tayanch iboralar: nitrogin rizotorfin,azotobakterin, fosforobakterin, AMB
preparati, sideratsiya, dukkakli ekinlar, yashil massa.
O’simliklarning me’yorida usib-rivojlanishi tuproq mikroorganizmlarining
faoliyati bilan chambarchas bog’liqdir. Tuproq tarkibida juda ko’p va turli-tuman
mikroorganizmlar uchraydi, ularning orasida o’simliklar uchun zarurlari va
zararlilari mavjud.
Dehqonchilikda bakterial preparatlar tuproq mikroorganizmlarining tarkibi
va miqdorini ko’paytirish hamda ular faoliyatini kuchaytirish maqsadida
qo’llaniladi. Ayrim hollarda darslik va adabiyotlarda «bakterial preparat» urniga
«bakterial o’g’it» iborasini qo’llaydilar, bu noto’g’ri, albatta. Chunki, odatda
o’g’it deganda, tarkibida bironta oziq elementini tutgan, bevosita tuproq
unumdorligini oshiradigan moddalar tushuniladi. Bakterial preparatlar esa tirik
organizmlar bo’lib, o’z tarkibida oziq moddalarni tutmaydi, lekin tuproqdagi
zaxira oziq moddalarni tezroq mineral holatga o’tkazadi va atmosfera azotning
o’zlashtirilishida muxim rol o’inaydi, shu bilan o’simliklarning oziqlanish
sharoitlarini yaxshilashda ishtirok etadi. Eng keng tarqalgan bakterial preparatlar
jumlasiga
nitragin, azotobakterin, fosfobak-terin, AMB-preparati va
silikobakterinlarni kiritish mumkin.
Nitragin - juda faol tugunak bakteriyalarni tutgan bakterial preparat.
Tuproqdagi tugunak bakteriyalar o’ziga xos xususiyatlarga ega bo’lib, har bir
dukkakli ekin o’ziga xosbakteriyaga ega. Masalan. bazi bakteriyalar bedaning
ildizida tugunak hosil kilsa, ayrimlarifakat nuxatning, yana boshqalari esa
faqatgina lyupinning ildiz tizimi bilan simbioz hayot kechiradi. Bunday o’ziga
xoslik ayrim xollarda juda kichikdoirada namoyon bo’ladi.
Tugunak bakteriyalarga xos yana bir xususiyat - virulentlikdir. Virulentlik
yoki boshqacha aytganda virusga moyillik bakteriyalarning ildiz ichiga kirib,
tugunak hosil qilishidir.
Faollik - tuganak bakteriyalarga xos uchinchi xususiyat. Tuganak
bakteriyalarning faolligi deganda, atmosfera azotini o’zlashtira olish xususiyati
tushuniladi. Ushbu bakteriyalarning faqat faol shtammlarigina dukkakli ekinlarni
atmosfera azoti bilan ta’minlay oladi. Dukkakli ekin ildiz tizimiga virulentlikka
ega lekin faol bo’lmagan bakteriyalar kiritilsa, tugunaklar hosil bo’ladi, ammo
atmosfera azotining o’zlashtirilishi sodir bo’lmaydi.
Tuproqqa kiritiladigan nitragindagi tugunak bakteriyalar virulentligi
avvaldan mavjud bo’lgan bakteriyalar virulentligidan yuqori bo’lsagina o’simlik
ildiziga ko’p miqdorda kiradi. Qadimdan sug’oriladigan, tuproqlarda avvaldan
dukkakli yoki dukkakli don ekini yetishtirilayotgan bo’lsa,nitragin ishlatishga
hojat qolmaydi. Lekin yangidan dukkakli ekin ekiladigan paykalga nitragin
preparata ishlatilmasa, tugunak bakteriyalar hosil bo’lmaydi.
Nordon tuproqlarda tugunak bakteriyalar o’z faolligini juda tez yo’qotadi.
Botqoq, tuproqlarda tugunak bakteriyalar deyarli uchramaydi (bunday tuproqlarda
har gal dukkakli ekin ekish oldidan nitragin ishlatish kerak). Nordon tuproqlarga
ohak mahalliy, mineral (fosforli va kaliyli) va mikroo’g’itlar kiritilsa,
bakteriyalarning virulentligi va faolligi oshadi. Azotli o’g’itlar bakteriyalarga
salbiy ta’sir ko’rsatadi.
Tuproqlarda tugunak bakteriyalar soni va faolligini oshirishning eng
samarali va ishonchli usuli -
nitragin kiritishdir.
Sanoat usulidava
mahalliysharoitlarda tayyorlanadigan nitragin farqlanadi. Zavodda tayyorlanadigan
nitraginning bir shishasi (0,5 kg) bir ga maydondagi dukkakli ekinlarga yetadi.
Ayni nitraginning saqlanish muddati - 9 oy. Harorat O-10°C atrofida bo’lsa,
nitragin uzoq vaqt bo’zilmasdan saqlanadi. Preparat zax joyda saqlansa,
mog’orlaydi. Mog’or zamburug’i nitragin uchun kuchli antagonist hisoblanadi.
Nitraginni zaharli kimyoviy moddalarga yakin joyda saqlash aslo mumkin emas,
chunki bunday sharoitda bakteriyalar qirilib ketadi.
Nitragin tuproqda dukkakli ekin urug’iga aralashtirib, kiritiladi. Buning
uchun mayda urug’larning har 10 kg ga, yirik urug’larning har 20 kg ga 500 ml
suv sepiladi va tekis yuzaga bir tekisda yoyiladi. Ustiga kerakli miqdordagi
nitragin sepiladi, belko’rak yordamida yaxshilab aralashtiriladi, qurigandan keyin
qoplarga joylab, dalaga jo’natiladi. Mazkur tadbirlar soya joyda amalga
oshirilishi kerak chunki quyosh nuri ta’sirida bakteriyalar nobud bo’ladi. Nitragin
eritmasiga 25-50 g molibdenli (Mo) mikroo’g’itko’shib eritilsa, yanada yaxshi
samara beradi. Agar urug’larni hasharotlarga qarshi dorilash darkor bo’lsa, avval
dorilanadi, so’ngra nitragin bilan ishlanadi.
Nitraginni dukkakli ekin ekiladigan maydon tuprog’i bilan aralashtirish
mumkin. Paykaldan 400-500 kg tuproq olinadi, unga nitragin qushib aralashti-
riladi va 1 ga maydonga bir tekisda sochib chiqiladi.
Mahalliy nitragin esa bevosita xo’jalikning o’zida tayyorlanadi. Buning
uchun ko’p yillik o’simliklarning kasallikka chalinmagan ildizlari hayotining
ikkinchi yoki uchinchi yilida, bir yillik o’simliklarniki esa o’rimdan keyin yig’ib
olinadi. Ildizlar yaxshilab yuviladi, yoyib 20-25° C haroratda soya joyda quritiladi
va maydalab 1 mm teshikchali elakdan o’tkaziladi. Shu usulda tayyorlangan
talqoNning I g da 8-19 mln dona tuganak bakteriya bo’ladi. Mahalliy nitraginni 2
yil saqlash mumkin. 1 ga maydondagi dukkakli ekinlar uchun 100-300 g mahalliy
nitragin ishlatiladi.
- Azotobakterin. Azotobakterin - azotobakter (Azotobacter chroococcum va
Azotobaaer agile) tuzuvchi preparatdir. Azotobakterlar - azotfiksasiyalovchilar
toifasiga kirib, tuproqda erkin yashovchi aerob bakteriyalardan hisoblanadi.
Ular tugunak bakteriyalardan farq qilib, ildiz atrofida erkin yashaydi. Ildiz
ajratmalari va ildizning chiriyottan qoldiqlari bilan oziqlanib, o’simliklarni azot
bilan oziqlanishini yaxshilaydi.
Tuproqdagi
va
agar-agardagi
azotobakterin farqlanadi. Tuproq
azotobakterini don, poliz va texnikaviy ekinlarning urug’lari uchun 3 kg,
kartoshka uchun 6-9 kg/ga miqdorida ishlatiladi. Urug’lar pol yoki brezentga
yoyiladi: har 30-40 kg urug’ uchun bir l suv olib, kerakli miqdorda azotobakterin
bilan belko’rak yordamida yaxshilab aralashtiriladi. Ishlov berilgan ypyg’lar 24
soat ichidaekilmasa. azotobakterin bilan qaytadan ishlanadi.
Agar-agarli azotobakterin solingan shishaga (0,5 l) 100-200 ml suv solib
bir kecha-kunduz davomida chayqatib turiladi va ekiladigan kunning o’zida 1 ga
yerga ekiladigan don ekinlari uchun 1 ga yerga ekiladigan kartoshka uchun 10 l
suvda eritiladi va aralashtiriladi. O’simliklarning kuchatlariga ishlov berilganda 1
shisha azotobakterin 20 lsuvda eritilib, unga ko’chatlarning ildizlari botirib
olinadi.
Azotobakterin ham xuddi nitraginday quruq joyda, ancha salkin haroratlarda,
kimyoviy moddalardan uzoqroqda saqlanishi kerak Saqlash muddati - 3 oy.
Fosfobakterin.
Fosfobakterin - tuproqdagi fosforli birikmalarni
minerallashtira oladigan (Vaklerium megatherium phosphaticus) turkumiga mansub
bakteriyalarni tutgan preparat. Mikroorganizmlar ishlov berilgan urug’lar bilan
tuproqda tushib, ildizlarning atrofida yashaydi va organik birikmalar tarkibidagi
fosforni o’simliklar oson o’zlashtiradigan mineral xolatga o’tkazib beradi.
Fosfobakterin suyuq va quyuq holatda bo’lishi mumkin. Suyuq fosfobakterin
shisha idishlarda chiqariladi. Bir ga maydonga ekish uchun mo’ljallangan donli
ekinlar urug’iga 50 ml, paxta, kartoshka va qandlavlagi urug’iga 100 ml
fosfobakterin eritmasi ishlatiladi. Preparat bochkada iliq suv yordamida eritiladi,
undan 1 l olib, mayda urug’larning 50-70, yirik urug’larning 100-200 kg bilan