BAKTERIYALARNING FAGLARGA SEZGIRLIGINI ANIQLASH

Yuklangan vaqt

2024-09-14

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

6

Faytl hajmi

113,1 KB


 
 
 
 
 
 
BAKTERIYALARNING FAGLARGA SEZGIRLIGINI ANIQLASH 
 
 
 
2 soat. 
Mashg’ulotdan maqsad: 
Talabalar mashgulotda Faglarning ta'sir mexanizmi, ta'sir doirasi bilan tanishib 
chiqishadi. 
Odam organizmiga salbiy ta'sirini, shuning uchun faglarni davolash va profilaktika 
maksadida tugri qo’llash kerakligini, qo’zgatuvchilarni faglarga sezgirligini 
aniqlash usullarini o’zlashtiradi. 
Mashgulotning vazifasi: 
-Faglarning ta'sir mexanizmi, ta'sir doirasini urganish. 
-faglarning odam organizmiga salbiy ta'sirini urganish. 
-salbiy ta'sirlarni oldini olish va davolash uchun faglarni tugri kullash choralarini 
urganish. 
-mikroorganizmlarni faglarga sezgirligini aniqlash usullarini bilib olish. 
Kutilayotgan natijalar. 
Mashgulot o’tkazilgandan keyin talabalar bilishlari kerak. 
-kelib chikishi, ta'sir mexanizmi, ta'sir doirasi buyicha faglar klassifikatsiyasini. 
-fagga chidamli bakteriyalarning kelib chikish mexanizmini. 
-faglarga bakteriyalarning sezuvchanligini aniqlashni. 
Quyidagi kunikmalarni kila bilishi kerak: 
-qo’zgatuvchilarning faglarga sezgirligini,Grasia usullarini aniqlashni. 
Amaliy mashg’ulot tarkibi. 
Mavzuda ko’rib chiqiladigan savollar. 
BAKTERIYALARNING FAGLARGA SEZGIRLIGINI ANIQLASH 2 soat. Mashg’ulotdan maqsad: Talabalar mashgulotda Faglarning ta'sir mexanizmi, ta'sir doirasi bilan tanishib chiqishadi. Odam organizmiga salbiy ta'sirini, shuning uchun faglarni davolash va profilaktika maksadida tugri qo’llash kerakligini, qo’zgatuvchilarni faglarga sezgirligini aniqlash usullarini o’zlashtiradi. Mashgulotning vazifasi: -Faglarning ta'sir mexanizmi, ta'sir doirasini urganish. -faglarning odam organizmiga salbiy ta'sirini urganish. -salbiy ta'sirlarni oldini olish va davolash uchun faglarni tugri kullash choralarini urganish. -mikroorganizmlarni faglarga sezgirligini aniqlash usullarini bilib olish. Kutilayotgan natijalar. Mashgulot o’tkazilgandan keyin talabalar bilishlari kerak. -kelib chikishi, ta'sir mexanizmi, ta'sir doirasi buyicha faglar klassifikatsiyasini. -fagga chidamli bakteriyalarning kelib chikish mexanizmini. -faglarga bakteriyalarning sezuvchanligini aniqlashni. Quyidagi kunikmalarni kila bilishi kerak: -qo’zgatuvchilarning faglarga sezgirligini,Grasia usullarini aniqlashni. Amaliy mashg’ulot tarkibi. Mavzuda ko’rib chiqiladigan savollar.
 
 
-Mikroorganizmlar orasida simbiotik va antogonistik o’zaro munosabatlar. 
-Faglarning asosiy guruxlarining antibakterial ta'sir mexanizmini kurib chikish. 
-Bakteriyalarning faglarga sezgirligini sifat va miqdorini aniqlash rullari. 
-Faglarning ta'sir doirasi. 
-Odam organizmiga faglarning salbiy ta'siri. 
 
Amaliy mashg’ulot rejasi. 
Talabalarni mashgulotga tayyorgarligini tekshirish -5 daqiqa. 
Talabalarni nazariy bilim darajalarini tekshirish-40 daqiqa. 
O’qituvchini mavzu buyicha umumlashtirishi-10 daqiqa. 
Amaliy ishlarni tushuntirish -10 daqiqa. 
Amaliy ishlarni bajarish -85 daqiqa. 
 
№ 
 
             Bajariladigan tadbirlar 
Bajara 
  bilmadi 
 (ball) 
   To'liq 
bajardi 
(ball) 
 
1.  1. 
Oziqli agarli Petri kosachasiga S.aureus sutkali, 
bulonli kulturasi gazon bilan eqiladi 
 
0 
 
25 
 
2. 
37°S da 10—15 min davomida quritiladi. 
 
 
0 
 
 
25 
 
 
3. 
So'ng gazon yuzasiga bir tomchi fag tomiziladi va 
ikkinchi chetiga tomchi yetib borguncha Petri 
kosachasi qiyshaytiriladi. 
 
0 
 
25 
 
 
4. 
Termostatda 
bir 
sutka 
davomida 
inkubatsiya 
qilinganidan so'ng, kosacha ko'zdan kechiriladi, 
bunda fag tomchisi tekkan yerda lizis zonasining 
borligi belgilanadi. 
 
 
 
0 
 
 
 
25 
                                 Jami 
0 
100 
 
-Mikroorganizmlar orasida simbiotik va antogonistik o’zaro munosabatlar. -Faglarning asosiy guruxlarining antibakterial ta'sir mexanizmini kurib chikish. -Bakteriyalarning faglarga sezgirligini sifat va miqdorini aniqlash rullari. -Faglarning ta'sir doirasi. -Odam organizmiga faglarning salbiy ta'siri. Amaliy mashg’ulot rejasi. Talabalarni mashgulotga tayyorgarligini tekshirish -5 daqiqa. Talabalarni nazariy bilim darajalarini tekshirish-40 daqiqa. O’qituvchini mavzu buyicha umumlashtirishi-10 daqiqa. Amaliy ishlarni tushuntirish -10 daqiqa. Amaliy ishlarni bajarish -85 daqiqa. № Bajariladigan tadbirlar Bajara bilmadi (ball) To'liq bajardi (ball) 1. 1. Oziqli agarli Petri kosachasiga S.aureus sutkali, bulonli kulturasi gazon bilan eqiladi 0 25 2. 37°S da 10—15 min davomida quritiladi. 0 25 3. So'ng gazon yuzasiga bir tomchi fag tomiziladi va ikkinchi chetiga tomchi yetib borguncha Petri kosachasi qiyshaytiriladi. 0 25 4. Termostatda bir sutka davomida inkubatsiya qilinganidan so'ng, kosacha ko'zdan kechiriladi, bunda fag tomchisi tekkan yerda lizis zonasining borligi belgilanadi. 0 25 Jami 0 100
 
 
Bakteriya viruslari (faglar) – atrof muxitda suv xavzalarida, tuprokda keng 
tarkalgan. Ichak bakteriyasining faglari – ichak tayoqchasi, shigello silmonella 
faglarini kulmak suvlardan, najasdan ajratib olish mumkin. Jaroxat infektsiyasi 
anaerob klostridiyalarining faglarini yaradagi suyuqlikdan, tuproqdan topish 
mumkin, fagning muxitda topilishi, shu yerda unga sezuvchan mikrobning borligini 
kursatadi. Ko’pchilik faglar bakteriya turiga xos buladi. Biroq shunday faglar borki, 
ular faqatgina bir turdagi bakteriyaning ayrim variantlarini lizis qila oladi. Ulardan 
shu turdagi fagotsitlarni aniqlash uchun foydalaniladi. Shu Bilan bir qatorda ayrim 
faglar bir necha bir-biriga yaqin turdagi bakteriyalarni xam lizis qiladi. 
Fagning lizis kilish doirasini aniqlash. Oziqa agarli kochaga tekshirilayotgan 
bakteriyalar kulturasi soniga kura kvadratlarga bulinadi. Xar bir kvadratga qovuzloq 
Bilan bir tomchi ma'lum bulonli kulturadan tomiziladi. Sungra xar bir kultura 
ekilgan kvadratga qovuzloq yoki pister pipetkasi Bilan bir tomchi tekshirilayotgan 
fag tomiziladi. Bir sutka termostatda ushlangandan so’ng kosachadagi kvadratlar 
ko’zdan kechiriladi. 
Xar xil bakteriyalar kulturasi, sinalayotgan fag Bilan lizis bulganligi va fagning 
ta'siri aniqlanadi. 
 
Fagni atrof-muhitdan ajratib olish. Virulentli fag olish uchun dastlabki material (suv, 
najas suspenziyasi va boshkalar) bakteriya filtridan o'tkaziladi. So'ng filtrat 
tayyorlanadi. Olingan filtrat ma'lum bakteriya kulturasi bilan birgalikda bulonga 
eqiladi va termostatda 37°S da 18—24 soat davomida saqlanadi. Kultura lizisga 
uchragandan so'ng, qolgan bakteriya hujayralaridan fag sentrafuga yordamida yoki 
filtrdan o'tkazib tozalanadi. Filtratda fagning borligini sifat va son jihatidan 
aniqlaydigan usullar bilan tekshiriladi. 
S.aureus fagini sifatini aniqlash usuli Oziqli agarli Petri kosachasiga S.aureus 
sutkali, bulonli kulturasi gazon bilan eqiladi va 37°S da 10—15 min davomida 
quritiladi. So'ng gazon yuzasiga bir tomchi fag tomiziladi va ikkinchi chetiga tomchi 
yetib borguncha Petri kosachasi qiyshaytiriladi. Termostatda bir sutka davomida 
Bakteriya viruslari (faglar) – atrof muxitda suv xavzalarida, tuprokda keng tarkalgan. Ichak bakteriyasining faglari – ichak tayoqchasi, shigello silmonella faglarini kulmak suvlardan, najasdan ajratib olish mumkin. Jaroxat infektsiyasi anaerob klostridiyalarining faglarini yaradagi suyuqlikdan, tuproqdan topish mumkin, fagning muxitda topilishi, shu yerda unga sezuvchan mikrobning borligini kursatadi. Ko’pchilik faglar bakteriya turiga xos buladi. Biroq shunday faglar borki, ular faqatgina bir turdagi bakteriyaning ayrim variantlarini lizis qila oladi. Ulardan shu turdagi fagotsitlarni aniqlash uchun foydalaniladi. Shu Bilan bir qatorda ayrim faglar bir necha bir-biriga yaqin turdagi bakteriyalarni xam lizis qiladi. Fagning lizis kilish doirasini aniqlash. Oziqa agarli kochaga tekshirilayotgan bakteriyalar kulturasi soniga kura kvadratlarga bulinadi. Xar bir kvadratga qovuzloq Bilan bir tomchi ma'lum bulonli kulturadan tomiziladi. Sungra xar bir kultura ekilgan kvadratga qovuzloq yoki pister pipetkasi Bilan bir tomchi tekshirilayotgan fag tomiziladi. Bir sutka termostatda ushlangandan so’ng kosachadagi kvadratlar ko’zdan kechiriladi. Xar xil bakteriyalar kulturasi, sinalayotgan fag Bilan lizis bulganligi va fagning ta'siri aniqlanadi. Fagni atrof-muhitdan ajratib olish. Virulentli fag olish uchun dastlabki material (suv, najas suspenziyasi va boshkalar) bakteriya filtridan o'tkaziladi. So'ng filtrat tayyorlanadi. Olingan filtrat ma'lum bakteriya kulturasi bilan birgalikda bulonga eqiladi va termostatda 37°S da 18—24 soat davomida saqlanadi. Kultura lizisga uchragandan so'ng, qolgan bakteriya hujayralaridan fag sentrafuga yordamida yoki filtrdan o'tkazib tozalanadi. Filtratda fagning borligini sifat va son jihatidan aniqlaydigan usullar bilan tekshiriladi. S.aureus fagini sifatini aniqlash usuli Oziqli agarli Petri kosachasiga S.aureus sutkali, bulonli kulturasi gazon bilan eqiladi va 37°S da 10—15 min davomida quritiladi. So'ng gazon yuzasiga bir tomchi fag tomiziladi va ikkinchi chetiga tomchi yetib borguncha Petri kosachasi qiyshaytiriladi. Termostatda bir sutka davomida
 
 
inkubatsiya qilinganidan so'ng, kosacha ko'zdan kechiriladi, bunda fag tomchisi 
tekkan yerda lizis zonasining borligi 
belgilanadi. 
Miqdoriy usul — Gratsia usuli bilan 
fagning titrini aniqlash.  
Usulning 
moxiyati. 
Probirkadagi 
suyultirilgan 
GPA 
ga 
indikator 
mikrobidan va suyultirilgan ma'lum 
fag saqlovchi materialdan 1.0 ml 
quyiladi va yaxshilab aralashtiriladi 
so'ng Petri kasachasiga quyib inkubatsiya qilingandan keyin kosachadagi negativ 
koloniyalar sanaladi va 1.0 ml tekshirilayotgan materialdagi virus miqdori xisoblab 
topiladi. Tajriba o'tkazish uchun oldindan quyidalarni tayyorlash dozim:  
a) oziqli agar Petri kosachasiga quyiladi, termostatda kuritiladi; 
b) 3—4 ml dan probirkaga quyilgan, 0,7%  li yarim suyuq oziqli agar suv 
hammomida eritiladi. 
Tekshirilayotgan    fag o'n martadan  (10-2-10-7 va yana ham fagning taxminiy 
titriga ko'ra ko'proq suyultirshi mumkin) natriy xloridning izotonik eritmasida 
suyultiriladi. So'ng eng oxirgi suyultirilgan (10-7) fagdan 0,5 ml olib, shy hajmdagi 
fagga sezuvchan bakteriyaning sutkali bulonli kulturasi bilan aralashtiriladi va 45 S 
gacha sovutilgan, yarim suyuq agarli probirkaga quyiladi. Bu aralashma tezlikda 
agarli Petri kosachasiga quyiladi, nadijada yupqa qavat hosil qilib qotadi. 
Bakteriyalar va yarim suyuq agar bilan keyingi (10 6) suyultirishdagi fag 
aralashmasi ham xuddi shunday tayyorlanib, boshqa kosachadagi agar yuziga 
quyiladi, keyin — 10 5 suyultirilgan joydan aralashma tayyorlanadi. Agarning 
ikkinchi  quyilgan qavati qotganidan so'ng kosacha 37°S da inkubatsiya kilinadi. Fag 
bilan zararlanmagan bakteriyalar ko'payib, oziqli agar yuzasida bir tekis o'sib, gazon 
hosil qiladi. 
Fag bilan zararlangan har bir bakteriya lizisga uchraydi va natijada bir necha yuz 
yangi fag zarrachalarn ajralib chiqadi. Ular butun hujayralarga yana kiradilar va sikl 
inkubatsiya qilinganidan so'ng, kosacha ko'zdan kechiriladi, bunda fag tomchisi tekkan yerda lizis zonasining borligi belgilanadi. Miqdoriy usul — Gratsia usuli bilan fagning titrini aniqlash. Usulning moxiyati. Probirkadagi suyultirilgan GPA ga indikator mikrobidan va suyultirilgan ma'lum fag saqlovchi materialdan 1.0 ml quyiladi va yaxshilab aralashtiriladi so'ng Petri kasachasiga quyib inkubatsiya qilingandan keyin kosachadagi negativ koloniyalar sanaladi va 1.0 ml tekshirilayotgan materialdagi virus miqdori xisoblab topiladi. Tajriba o'tkazish uchun oldindan quyidalarni tayyorlash dozim: a) oziqli agar Petri kosachasiga quyiladi, termostatda kuritiladi; b) 3—4 ml dan probirkaga quyilgan, 0,7% li yarim suyuq oziqli agar suv hammomida eritiladi. Tekshirilayotgan fag o'n martadan (10-2-10-7 va yana ham fagning taxminiy titriga ko'ra ko'proq suyultirshi mumkin) natriy xloridning izotonik eritmasida suyultiriladi. So'ng eng oxirgi suyultirilgan (10-7) fagdan 0,5 ml olib, shy hajmdagi fagga sezuvchan bakteriyaning sutkali bulonli kulturasi bilan aralashtiriladi va 45 S gacha sovutilgan, yarim suyuq agarli probirkaga quyiladi. Bu aralashma tezlikda agarli Petri kosachasiga quyiladi, nadijada yupqa qavat hosil qilib qotadi. Bakteriyalar va yarim suyuq agar bilan keyingi (10 6) suyultirishdagi fag aralashmasi ham xuddi shunday tayyorlanib, boshqa kosachadagi agar yuziga quyiladi, keyin — 10 5 suyultirilgan joydan aralashma tayyorlanadi. Agarning ikkinchi quyilgan qavati qotganidan so'ng kosacha 37°S da inkubatsiya kilinadi. Fag bilan zararlanmagan bakteriyalar ko'payib, oziqli agar yuzasida bir tekis o'sib, gazon hosil qiladi. Fag bilan zararlangan har bir bakteriya lizisga uchraydi va natijada bir necha yuz yangi fag zarrachalarn ajralib chiqadi. Ular butun hujayralarga yana kiradilar va sikl