BIOLOGIK FAOL BIRIKMALAR: VITAMINLAR KLASSIFIKATSIYASI VA ULARNING TUZILISHI, FUNKSIYASI (Vitaminlarning tasnifi va nomenklaturasi, Yog'da eruvchi vitaminlar)

Yuklangan vaqt

2024-05-12

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

14

Faytl hajmi

206,1 KB


Ilmiybaza.uz 
 
 
 
 
 
 
 
 
BIOLOGIK FAOL BIRIKMALAR: VITAMINLAR KLASSIFIKATSIYASI 
VA ULARNING TUZILISHI, FUNKSIYASI 
 
 
 
    Reja: 
1. Vitaminlarning umumiy tavsifi  
2. Vitaminlarning tasnifi va nomenklaturasi  
3. Yog’da eruvchi vitaminlar 
4.Suvda eruvchi vitaminlar, ularning tuzilishi, xossalari va 
biologik roli 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ilmiybaza.uz BIOLOGIK FAOL BIRIKMALAR: VITAMINLAR KLASSIFIKATSIYASI VA ULARNING TUZILISHI, FUNKSIYASI Reja: 1. Vitaminlarning umumiy tavsifi 2. Vitaminlarning tasnifi va nomenklaturasi 3. Yog’da eruvchi vitaminlar 4.Suvda eruvchi vitaminlar, ularning tuzilishi, xossalari va biologik roli
Ilmiybaza.uz 
 
 
Vitaminlarning umumiy tavsifi 
 Vitaminlar - odamlarda amaliy jihatdan deyarli sintezlanmaydigan, biroq 
minimal dozalarda (mg yoki hattoki mkg) fermentlar faolligida ishtirok etish orqali 
kuchli biologik ta‘sir ko’rsatadigan past molekulyar moddalar hisoblanadi, xususan, 
ular fermentlarning tarkibida koferment sifatida uchraydi. Vitaminlarning asosiy 
manbalari oziq-ovqat mahsulotlari hisoblanadi, shuningdek, ular mikroorganizmlar 
tomonidan ham sintezlanadi. Shuning uchun odamning vitaminlarga bo’lgan 
ehtiyoji oziq-ovqat hisobiga, keyingi paytda esa sun‘iy ravishda sintez qilingan dori 
– vitaminlar evaziga ham ta‘minlanadi. Shu bilan birgalikda, ba‘zi vitaminlar odam 
organizmida provitamin deb nomlangan boshqa oraliq mahsulotlardan ham hosil 
bo’lishi mumkin. Xususan, PP vitaminini sintezlanishi uchun kerakli dastlabki 
mahsulot triptofan aminokislotasi bo’lsa, D3 vitamininiki esa xolesterin va 7-
degidroxolesterol hisoblanadi. Vitaminlar haqidagi ta‘limotning rivojlanish tarixi 
uzoq o’tmishga borib taqaladi va ularning tanqisligi tufayli kelib chiqadigan 
kasalliklarni o’rganish bilan bog’liq. Bunday kasalliklar uzoq vaqtlardan beri 
ma‘lum edi. ―Shabko’rlik‖ ‒ tungi ko’rlik haqida ma‘lumotlar qadim-qadimdan 
ma‘lum. Dengizchilarning uzoq muddatli ekspeditsiyalarini ofati singa kasali bo’lib, 
Lotin Amerikasi, Ispaniya, Ruminiyalarda, pellagra kasalligining, Yaponiyada, 
Indoneziyada, Janubiy Sharqiy Osiyoda beri-beri kasalligining paydo bo’lishi 
yuzlab va minglab odamlarning hayotiga zomin bo’ldi va ―ko’p insonlarning 
yostig’ini quritgan‖ haqiqiy epidemiya xavfini tug’dirdi. Vitaminlarni o’rganishni 
ilk bor rus shifokori N.I.Lunin boshlab bergan bo’lib, u 1888-yilda uzoq muddatli 
tajribalar asosida hayvon organizmining normal o’sishi va rivojlanishi uchun 
oqsillar, yog’lar, karbonsuvlar, minerallar va suvdan tashqari, hanuzgacha 
noma‘lum bo’lib kelayotgan qandaydir boshqa moddalar ham zarurligini isbotlagan 
edi. Ozuqa tarkibida bu moddalarning bo’lmasligi hayvonning o’limiga olib keladi. 
Yava orolida ishlagan gollandiyalik shifokor Eykman (1896) shuni aniqladiki, 
orolning mahalliy aholisi orasida kepagidan tozalangan guruch iste‘mol qilish beri-
Ilmiybaza.uz Vitaminlarning umumiy tavsifi Vitaminlar - odamlarda amaliy jihatdan deyarli sintezlanmaydigan, biroq minimal dozalarda (mg yoki hattoki mkg) fermentlar faolligida ishtirok etish orqali kuchli biologik ta‘sir ko’rsatadigan past molekulyar moddalar hisoblanadi, xususan, ular fermentlarning tarkibida koferment sifatida uchraydi. Vitaminlarning asosiy manbalari oziq-ovqat mahsulotlari hisoblanadi, shuningdek, ular mikroorganizmlar tomonidan ham sintezlanadi. Shuning uchun odamning vitaminlarga bo’lgan ehtiyoji oziq-ovqat hisobiga, keyingi paytda esa sun‘iy ravishda sintez qilingan dori – vitaminlar evaziga ham ta‘minlanadi. Shu bilan birgalikda, ba‘zi vitaminlar odam organizmida provitamin deb nomlangan boshqa oraliq mahsulotlardan ham hosil bo’lishi mumkin. Xususan, PP vitaminini sintezlanishi uchun kerakli dastlabki mahsulot triptofan aminokislotasi bo’lsa, D3 vitamininiki esa xolesterin va 7- degidroxolesterol hisoblanadi. Vitaminlar haqidagi ta‘limotning rivojlanish tarixi uzoq o’tmishga borib taqaladi va ularning tanqisligi tufayli kelib chiqadigan kasalliklarni o’rganish bilan bog’liq. Bunday kasalliklar uzoq vaqtlardan beri ma‘lum edi. ―Shabko’rlik‖ ‒ tungi ko’rlik haqida ma‘lumotlar qadim-qadimdan ma‘lum. Dengizchilarning uzoq muddatli ekspeditsiyalarini ofati singa kasali bo’lib, Lotin Amerikasi, Ispaniya, Ruminiyalarda, pellagra kasalligining, Yaponiyada, Indoneziyada, Janubiy Sharqiy Osiyoda beri-beri kasalligining paydo bo’lishi yuzlab va minglab odamlarning hayotiga zomin bo’ldi va ―ko’p insonlarning yostig’ini quritgan‖ haqiqiy epidemiya xavfini tug’dirdi. Vitaminlarni o’rganishni ilk bor rus shifokori N.I.Lunin boshlab bergan bo’lib, u 1888-yilda uzoq muddatli tajribalar asosida hayvon organizmining normal o’sishi va rivojlanishi uchun oqsillar, yog’lar, karbonsuvlar, minerallar va suvdan tashqari, hanuzgacha noma‘lum bo’lib kelayotgan qandaydir boshqa moddalar ham zarurligini isbotlagan edi. Ozuqa tarkibida bu moddalarning bo’lmasligi hayvonning o’limiga olib keladi. Yava orolida ishlagan gollandiyalik shifokor Eykman (1896) shuni aniqladiki, orolning mahalliy aholisi orasida kepagidan tozalangan guruch iste‘mol qilish beri-
Ilmiybaza.uz 
 
beri kasalligi chalinganligi, kepakli guruch iste‘mol qilganlarda bu kasallik 
bo’lmasligini kuzatdi. U tovuqlarni xuddi shu xildagi tozalangan kepaksiz guruch 
bilan oziqlantirish yo’li bilan tajriba o’tkazganda, tovuqlarda ham shu kasallik 
alomatlari paydo bo’lganini kuzatdi. Eykman tovuqlarga guruch kepagi suvini 
qo’shib berib bu kasallikni davolashga erishdi.  
1912-yilda polshalik olim K.Funk birinchi bo’lib, guruch kepagidan beri-beri 
kasalligini davolovchi, tarkibida amin guruhi bo’lgan moddani toza holda ajratib 
oldi. U bu moddani ―vitamin‖ (lotincha, ―vita‖ – ―hayot‖) deb nomladi va uning 
ulkan ahamiyatga ega ekanligini ko’rsatib berdi.  
Hozirgi kunda ko’plab vitaminlar mavjudligi aniqlangan, ularning tuzilishi, biologik 
funksiyalari va xossalari 
yaxshi o’rganilgan. Vitaminlarni o’rganadigan 
biokimyoning bo’limi ―Vitaminologiya‖ yoki ―Vitaminlar biokimyosi‖ deb 
nomlandi va bugungi kunda mustaqil fan sifatida shakllandi.  
Organizmda u yoki bu vitaminning to’liq bo’lmasligi ‒ avitavminozga sababchi 
bo’ladi, u har bir vitamin uchun o’ziga xos alomatlar orqali namoyon bo’ladi. 
Ko’pincha qisman vitamin yetishmasligi – gipovitaminoz holatlari uchraydi, ular 
birlamchi va ikkilamchi bo’lishi mumkin yoki ular ekzogen yoki endogen omillarga 
bog’liq bo’ladi. Birlamchi gipovitaminoz yoki avitaminoz bevosita ovqat 
mahsulotlari tarkibida u yoki bu vitaminni yetarli darajada bo’lmasligi yoki umuman 
bo’lmasligi natijasida kelib chiqadigan, ya‘ni ekzogen omillar bilan bog’liq bo’ladi. 
Ikkilamchi gipovitaminoz yoki avitaminoz ‒ endogen omillar bilan bog’liq 
bo’lib, ular qator yuqumli, surunkali kasalliklar, so’rilish jarayonlarining buzilishi 
natijasida kelib chiqadi. Endogen omillar tufayli kelib chiqadigan gipo- va 
avitaminozlar quyidagi sabablarga ko’ra paydo bo’lishi mumkin:  
- ma‘lum fiziologik holatlar tufayli ma‘lum vitaminlarga bo’lgan 
ehtiyojning oshishi. Masalan, homiladorlik paytida, laktatsiya davrida, 
tirotoksikoz va boshqalar;  
- ichakdagi mikroflorani rivojlanishi, ya‘ni yuqumli jarayonlar paytida 
ba‘zi vitaminlarning parchalanib ketishi;  
Ilmiybaza.uz beri kasalligi chalinganligi, kepakli guruch iste‘mol qilganlarda bu kasallik bo’lmasligini kuzatdi. U tovuqlarni xuddi shu xildagi tozalangan kepaksiz guruch bilan oziqlantirish yo’li bilan tajriba o’tkazganda, tovuqlarda ham shu kasallik alomatlari paydo bo’lganini kuzatdi. Eykman tovuqlarga guruch kepagi suvini qo’shib berib bu kasallikni davolashga erishdi. 1912-yilda polshalik olim K.Funk birinchi bo’lib, guruch kepagidan beri-beri kasalligini davolovchi, tarkibida amin guruhi bo’lgan moddani toza holda ajratib oldi. U bu moddani ―vitamin‖ (lotincha, ―vita‖ – ―hayot‖) deb nomladi va uning ulkan ahamiyatga ega ekanligini ko’rsatib berdi. Hozirgi kunda ko’plab vitaminlar mavjudligi aniqlangan, ularning tuzilishi, biologik funksiyalari va xossalari yaxshi o’rganilgan. Vitaminlarni o’rganadigan biokimyoning bo’limi ―Vitaminologiya‖ yoki ―Vitaminlar biokimyosi‖ deb nomlandi va bugungi kunda mustaqil fan sifatida shakllandi. Organizmda u yoki bu vitaminning to’liq bo’lmasligi ‒ avitavminozga sababchi bo’ladi, u har bir vitamin uchun o’ziga xos alomatlar orqali namoyon bo’ladi. Ko’pincha qisman vitamin yetishmasligi – gipovitaminoz holatlari uchraydi, ular birlamchi va ikkilamchi bo’lishi mumkin yoki ular ekzogen yoki endogen omillarga bog’liq bo’ladi. Birlamchi gipovitaminoz yoki avitaminoz bevosita ovqat mahsulotlari tarkibida u yoki bu vitaminni yetarli darajada bo’lmasligi yoki umuman bo’lmasligi natijasida kelib chiqadigan, ya‘ni ekzogen omillar bilan bog’liq bo’ladi. Ikkilamchi gipovitaminoz yoki avitaminoz ‒ endogen omillar bilan bog’liq bo’lib, ular qator yuqumli, surunkali kasalliklar, so’rilish jarayonlarining buzilishi natijasida kelib chiqadi. Endogen omillar tufayli kelib chiqadigan gipo- va avitaminozlar quyidagi sabablarga ko’ra paydo bo’lishi mumkin: - ma‘lum fiziologik holatlar tufayli ma‘lum vitaminlarga bo’lgan ehtiyojning oshishi. Masalan, homiladorlik paytida, laktatsiya davrida, tirotoksikoz va boshqalar; - ichakdagi mikroflorani rivojlanishi, ya‘ni yuqumli jarayonlar paytida ba‘zi vitaminlarning parchalanib ketishi;
Ilmiybaza.uz 
 
- ichakning sekretor va motor funksiyalari izdan chiqishi tufayli ba‘zi 
vitaminlarning so’rilishini susayishi;  
- jigar, oshqozonosti bezi kasalliklari tufayli o’t sekretsiyasini 
to’xtatishi bilan bog’liq holda ba‘zi yog’da eruvchi vitaminlarning 
so’rilishini tormozlanishi.  
Gipovitaminoz yoki avitaminoz sabablarini aniqlash shifokorlar va veterinarlar 
uchun katta amaliy ahamiyatga ega. Vitaminlarni haddan tashqari ko’p iste‘mol 
qilish, yog’da eruvchi vitaminlar uchun xos bo’lgan gipervitaminozni keltirib 
chiqaradi. Ular organizmda yig’ilishi tufayli, toksik ta‘sir ko’rsatish xususiyatiga 
ega bo’ladi. Ma‘lumki, vitaminlar bioaktiv moddalar hisoblanadi va biologik 
obyektlar tarkibida juda oz miqdorda uchraydi. Shuning uchun ularni aniqlash 
maqsadida fizik-kimyoviy va biologik usullardan foydalaniladi.  
Ko’pgina vitaminlar qator kimyoviy birikmalar bilan ta‘sirlashganda o’ziga xos 
ranga bo’yaladi va rang jadalligi tadqiq qilinuvchi aralashma tarkibidagi 
vitaminning konsentratsiyaga to’g’ri proporsional bo’ladi.  
Shuning uchun vitaminlarni fotoelektrokolorimetrik usulda aniqlash mumkin, 
masalan, B1 vitamini ‒ diazoreaktiv va boshqalar yordamida aniqlanadi. Bu uslublar 
yordamida oziq-ovqat tarkibidagi yoki odam va hayvonlarning organlari va 
to’qimalaridagi u yoki bu vitaminni ham sifatiy, ham miqdoriy ko’rsatkichlarini 
aniqlash mumkin bo’ladi.  
Ba‘zi vitaminlar optik nurlarni spektrning ma‘lum qismi chegarasidagina yutish 
qobiliyatiga ega. Xususan, A vitamini spektrning 328-330 nm chegarasida o’ziga 
xos maxsus yutish diapozoniga ega.  
Yutish 
koeffitsiyentini 
spektrofotometrik 
yo’l 
bilan 
o’lchash 
asosida 
tekshirilayotgan obyekt tarkibidagi ushbu vitaminning miqdoriy ko’rsatkichini 
aniqlash mumkin bo’ladi. B1, B2 va boshqa vitaminlarni aniqlashda flurometrik 
usullardan foydalaniladi. C vitamini aniqlash uchun titrlash usullaridan ham 
foydalaniladi, buning uchun 2,6-diklorofenolindofenol reaktividan foydalaniladi.  
Biologik usullar organizm uchun minimal miqdorda kerak bo’ladigan vitamin 
miqdorini aniqlashga asoslangan bo’lib, u faqat yetishmaydigan muayyan vitaminni 
Ilmiybaza.uz - ichakning sekretor va motor funksiyalari izdan chiqishi tufayli ba‘zi vitaminlarning so’rilishini susayishi; - jigar, oshqozonosti bezi kasalliklari tufayli o’t sekretsiyasini to’xtatishi bilan bog’liq holda ba‘zi yog’da eruvchi vitaminlarning so’rilishini tormozlanishi. Gipovitaminoz yoki avitaminoz sabablarini aniqlash shifokorlar va veterinarlar uchun katta amaliy ahamiyatga ega. Vitaminlarni haddan tashqari ko’p iste‘mol qilish, yog’da eruvchi vitaminlar uchun xos bo’lgan gipervitaminozni keltirib chiqaradi. Ular organizmda yig’ilishi tufayli, toksik ta‘sir ko’rsatish xususiyatiga ega bo’ladi. Ma‘lumki, vitaminlar bioaktiv moddalar hisoblanadi va biologik obyektlar tarkibida juda oz miqdorda uchraydi. Shuning uchun ularni aniqlash maqsadida fizik-kimyoviy va biologik usullardan foydalaniladi. Ko’pgina vitaminlar qator kimyoviy birikmalar bilan ta‘sirlashganda o’ziga xos ranga bo’yaladi va rang jadalligi tadqiq qilinuvchi aralashma tarkibidagi vitaminning konsentratsiyaga to’g’ri proporsional bo’ladi. Shuning uchun vitaminlarni fotoelektrokolorimetrik usulda aniqlash mumkin, masalan, B1 vitamini ‒ diazoreaktiv va boshqalar yordamida aniqlanadi. Bu uslublar yordamida oziq-ovqat tarkibidagi yoki odam va hayvonlarning organlari va to’qimalaridagi u yoki bu vitaminni ham sifatiy, ham miqdoriy ko’rsatkichlarini aniqlash mumkin bo’ladi. Ba‘zi vitaminlar optik nurlarni spektrning ma‘lum qismi chegarasidagina yutish qobiliyatiga ega. Xususan, A vitamini spektrning 328-330 nm chegarasida o’ziga xos maxsus yutish diapozoniga ega. Yutish koeffitsiyentini spektrofotometrik yo’l bilan o’lchash asosida tekshirilayotgan obyekt tarkibidagi ushbu vitaminning miqdoriy ko’rsatkichini aniqlash mumkin bo’ladi. B1, B2 va boshqa vitaminlarni aniqlashda flurometrik usullardan foydalaniladi. C vitamini aniqlash uchun titrlash usullaridan ham foydalaniladi, buning uchun 2,6-diklorofenolindofenol reaktividan foydalaniladi. Biologik usullar organizm uchun minimal miqdorda kerak bo’ladigan vitamin miqdorini aniqlashga asoslangan bo’lib, u faqat yetishmaydigan muayyan vitaminni
Ilmiybaza.uz 
 
ovqat tarkibiga sun‘iy ravishda qo’shilganda, hayvonni vitamin etishmasligini oldini 
oladi yoki uni rivoj topgan kasallikdan davolaydi. Bunda vitaminning miqdorini 
shartli birlik (―kaptar‖, ―kalamush‖ birligi) sifatida qabul qilinadi. Bundan 
tashqari, vitaminlarning miqdori, odatda milligram, mikrogram, xalqaro birliklarda 
XB lar tarzida ham ifodalanadi.  
  
 Vitaminlarning tasnifi va nomenklaturasi  
 1956-yilda Xalqaro kimyoviy nomenklatura qabul qilindi, unga ko’ra vitaminlar 
quyidagicha guruhlarga bo’linadi:  
1. 
Yog’da eriydigan vitaminlar. Bularga: A, D, E va K vitaminlari 
kiradi.  
2. 
Suvda eriydigan vitaminlar. Bu vitaminlarga: B1, B2, B6, B12, PP, Bs 
B3, H, C va P lar kiradi.  
3. 
Vitaminga o’xshash birikmalar. Bunga quyidagilar kiradi: xolin, 
orot, lipoy, pangam, para-aminobenzoy kislotalar, ubixinon (KoQ), inozit, karnitin, 
linol, linolen va araxidon kislotalar.  
Vitaminlar, odatda, lotin alifbosidagi boshlang’ich harflar bilan belgilanadi. Ba‘zi 
vitaminlar, harf belgilari bilan birga, kimyoviy nomga ega. Masalan, S vitamini 
askorbin kislotasi, B1 vitamini ‒ tiamin, A vitamini ‒ retinol, B6 vitamini ‒ 
piridoksin, B12 vitamini ‒ sianokobalamin va boshqalar deyiladi. Shuningdek, 
ularni ta‘sir etish mexanizmiga bog’liq holda nomlanadi. Masalan, C vitamini ‒ 
antisinga, B1 vitamini antinevretik, A vitamini antikseroftalmik, B6 vitamini 
antidermatik, B12 vitamini antianemik vitaminlar deb yuritiladi.  
  
 
  
  
 Yog’da eruvchi vitaminlar  
Yog’da eruvchi vitaminlar kiruvchi har bir guruh vitaminlar kimyoviy tuzilish 
jihatidan bir-biriga yaqin va bir xil biologik ta‘sirga ega bo’lgan qator birikmalarni 
o’z ichiga oladi. Masalan, A guruhi vitaminlari A1 va A2 dan; E guruhi vitamini 4 ta 
vitamindan, D guruhi vitaminlari esa 10 tadan vitamindan tashkil topadi. Barcha 
yog’da eruvchi vitaminlarga xos narsa, ularning ichakdan so’rilishi faqat yog’ 
Ilmiybaza.uz ovqat tarkibiga sun‘iy ravishda qo’shilganda, hayvonni vitamin etishmasligini oldini oladi yoki uni rivoj topgan kasallikdan davolaydi. Bunda vitaminning miqdorini shartli birlik (―kaptar‖, ―kalamush‖ birligi) sifatida qabul qilinadi. Bundan tashqari, vitaminlarning miqdori, odatda milligram, mikrogram, xalqaro birliklarda XB lar tarzida ham ifodalanadi. Vitaminlarning tasnifi va nomenklaturasi 1956-yilda Xalqaro kimyoviy nomenklatura qabul qilindi, unga ko’ra vitaminlar quyidagicha guruhlarga bo’linadi: 1. Yog’da eriydigan vitaminlar. Bularga: A, D, E va K vitaminlari kiradi. 2. Suvda eriydigan vitaminlar. Bu vitaminlarga: B1, B2, B6, B12, PP, Bs B3, H, C va P lar kiradi. 3. Vitaminga o’xshash birikmalar. Bunga quyidagilar kiradi: xolin, orot, lipoy, pangam, para-aminobenzoy kislotalar, ubixinon (KoQ), inozit, karnitin, linol, linolen va araxidon kislotalar. Vitaminlar, odatda, lotin alifbosidagi boshlang’ich harflar bilan belgilanadi. Ba‘zi vitaminlar, harf belgilari bilan birga, kimyoviy nomga ega. Masalan, S vitamini askorbin kislotasi, B1 vitamini ‒ tiamin, A vitamini ‒ retinol, B6 vitamini ‒ piridoksin, B12 vitamini ‒ sianokobalamin va boshqalar deyiladi. Shuningdek, ularni ta‘sir etish mexanizmiga bog’liq holda nomlanadi. Masalan, C vitamini ‒ antisinga, B1 vitamini antinevretik, A vitamini antikseroftalmik, B6 vitamini antidermatik, B12 vitamini antianemik vitaminlar deb yuritiladi. Yog’da eruvchi vitaminlar Yog’da eruvchi vitaminlar kiruvchi har bir guruh vitaminlar kimyoviy tuzilish jihatidan bir-biriga yaqin va bir xil biologik ta‘sirga ega bo’lgan qator birikmalarni o’z ichiga oladi. Masalan, A guruhi vitaminlari A1 va A2 dan; E guruhi vitamini 4 ta vitamindan, D guruhi vitaminlari esa 10 tadan vitamindan tashkil topadi. Barcha yog’da eruvchi vitaminlarga xos narsa, ularning ichakdan so’rilishi faqat yog’
Ilmiybaza.uz 
 
ishtirokida yuz beradi, shuningdek, organizmda ba‘zan ko’p miqdorda yig’ilishi 
tufayli ularning gipervitaminoz holatlari kelib chiqishi mumkin.  
  
  A vitamini (retinol, antikseroftalmik vitamin)  
A vitamini XX asrning boshlarida sabzavot va mevalardan o’simliklar pigmentlari 
‒ karotinlarni ajratib olish jarayonida ochilgan. Keyinchalik, karotinlar A guruhi 
vitaminlarining dastlabki mahsulotlari (provitaminlari) ekanligi ma‘lum bo’ldi. A 
vitamini spirt (retinol) va aldegid (retinal) va kislota (retinon kislota) shakllarida 
uchraydi. A1 vitamini (retinol) ning tuzilishi quyidagicha:  
  
A1 vitamini (retinol)  
  
A2 vitamini A1 vitaminidan β-ionon halqasida qo’shimcha qo’sh bog’lanish 
mavjudligi bilan farq qiladi:  
  
A2 vitamini  
  
A guruhi vitaminlari yog’lar va yog’ni erituvchi eritmalar: atseton, benzol, efir, 
xloroform va boshqalarda yaxshi eriydi. Organizmda ular maxsus fermentlar 
ishtirokida osonlik bilan oksidlanib, tegishli sis- va trans-aldegidlarni hosil qiladi.  
Ilmiybaza.uz ishtirokida yuz beradi, shuningdek, organizmda ba‘zan ko’p miqdorda yig’ilishi tufayli ularning gipervitaminoz holatlari kelib chiqishi mumkin. A vitamini (retinol, antikseroftalmik vitamin) A vitamini XX asrning boshlarida sabzavot va mevalardan o’simliklar pigmentlari ‒ karotinlarni ajratib olish jarayonida ochilgan. Keyinchalik, karotinlar A guruhi vitaminlarining dastlabki mahsulotlari (provitaminlari) ekanligi ma‘lum bo’ldi. A vitamini spirt (retinol) va aldegid (retinal) va kislota (retinon kislota) shakllarida uchraydi. A1 vitamini (retinol) ning tuzilishi quyidagicha: A1 vitamini (retinol) A2 vitamini A1 vitaminidan β-ionon halqasida qo’shimcha qo’sh bog’lanish mavjudligi bilan farq qiladi: A2 vitamini A guruhi vitaminlari yog’lar va yog’ni erituvchi eritmalar: atseton, benzol, efir, xloroform va boshqalarda yaxshi eriydi. Organizmda ular maxsus fermentlar ishtirokida osonlik bilan oksidlanib, tegishli sis- va trans-aldegidlarni hosil qiladi.
Ilmiybaza.uz 
 
Bundan tashqari, A1 va A2 vitaminlari, ikkalasi ham sis va trans shakllarda uchraydi 
va aldegid guruhi mavjudligi sababli retinal deb nomlanadi. Quyida A1 vitaminining 
sis- va trans- shakllari formulalari (sis- va transretinal) keltirilgan:  
  
  
  
  
A vitamini och sariq rangli kristall moddadir. Kislorodsiz sharoitda A vitaminini 
120-130° gacha qizdirish mumkin, bunda uning kimyoviy va biologik xossalari 
o’zgarmaydi. Kislorod ishtirokida A vitamin parchalanib ketadi. A vitamini bo’lgan 
oziq-ovqat mahsulotlarini va bu vitamin preparatlarini saqlashda uning bu 
xususiyatini e‘tiborga olish lozim bo’ladi. A vitamini organizmning jigarida sirka 
yoki palmitin kislotasining barqaror murakkab efiri shaklida zaxira tarzida 
saqlanishi mumkin. Organizmda A guruhi vitaminlari eng muhim va xilmaxil 
funksiyalarni bajaradi. Ularning asosiy ta‘siri epitelial to’qimalarining me‘yoriy 
holatini ta‘minlash va uning keratinizatsiyasini oldini olishdan iboratdir. Ular 
shuningdek, oqsil va nuklein kislotalarning almashinuvida, qator gormonlarni, 
jumladan, oshqozonosti bezi gormoni ‒ insulinning faollashuvida, organizmda 
kechadigan oksidlanish jarayonlarida ham ishtirok etadi. A guruhi vitaminlari 
ko’rish jarayonlariga ta‘sir qiladi, uning mexanizmi quyidagicha. Ko’rish gavhari ‒ 
rodopsin tarkibiga opsin oqsili va nooqsil qismi ‒ A vitaminining aldegidi retinal 
Ilmiybaza.uz Bundan tashqari, A1 va A2 vitaminlari, ikkalasi ham sis va trans shakllarda uchraydi va aldegid guruhi mavjudligi sababli retinal deb nomlanadi. Quyida A1 vitaminining sis- va trans- shakllari formulalari (sis- va transretinal) keltirilgan: A vitamini och sariq rangli kristall moddadir. Kislorodsiz sharoitda A vitaminini 120-130° gacha qizdirish mumkin, bunda uning kimyoviy va biologik xossalari o’zgarmaydi. Kislorod ishtirokida A vitamin parchalanib ketadi. A vitamini bo’lgan oziq-ovqat mahsulotlarini va bu vitamin preparatlarini saqlashda uning bu xususiyatini e‘tiborga olish lozim bo’ladi. A vitamini organizmning jigarida sirka yoki palmitin kislotasining barqaror murakkab efiri shaklida zaxira tarzida saqlanishi mumkin. Organizmda A guruhi vitaminlari eng muhim va xilmaxil funksiyalarni bajaradi. Ularning asosiy ta‘siri epitelial to’qimalarining me‘yoriy holatini ta‘minlash va uning keratinizatsiyasini oldini olishdan iboratdir. Ular shuningdek, oqsil va nuklein kislotalarning almashinuvida, qator gormonlarni, jumladan, oshqozonosti bezi gormoni ‒ insulinning faollashuvida, organizmda kechadigan oksidlanish jarayonlarida ham ishtirok etadi. A guruhi vitaminlari ko’rish jarayonlariga ta‘sir qiladi, uning mexanizmi quyidagicha. Ko’rish gavhari ‒ rodopsin tarkibiga opsin oqsili va nooqsil qismi ‒ A vitaminining aldegidi retinal
Ilmiybaza.uz 
 
kiradi. Yorug’likda rodopsin tarkibiy qismlargacha parchalanib, opsin va retinalni 
hosil qiladi, ular qaytarilish natijasida yana A vitaminiga aylanadi. A vitaminining 
retinalga teskari izomerizatsiyasi jarayoni faqat jigarda sodir bo’ladi, bu yerda 
jarayonni katalizlashda ishtirok etadigan maxsus fermentlar mavjud. A vitamini 
yetishmaganda ko’rish sikli izdan chiqadi, ya‘ni retinal va opsindan rodopsinning 
resintezi sodir bo’lmaydi. A vitamini gipovitaminozida gemeralopiya (tungi ko’rlik, 
shabko’rlik) yuz beradi, ya‘ni qorong’ilikda ko’zning ko’rish qobiliyati yo’qoladi. 
Gipervitaminoz A uni ortiqcha iste‘mol qilganda paydo bo’ladi, chunki u tanada 
yig’ilishi mumkin. So’nggi paytlarda gipervitaminoz bolalarda tez-tez uchraydigan 
bo’lib qoldi, chunki A vitaminining sintetik preparatlarini berish tufayli ularning 
organizmdagi miqdorini suni‘y oshirib yuborish holatlari uchrab turadi. Uning klinik 
ko’rinishlari ko’ngil aynish, qusish, soch to’kilishi va suyaklarning tez-tez sinib 
turishi orqali namoyon bo’ladi. Gipervitaminozning oldini olish uchun to’g’ri 
ovqatlanish va A vitaminini iste‘molini jiddiy nazorat qilish lozim. A vitaminining 
manbalari sariyog’, tuxum sarig’i, dengiz hayvonlarining jigari va baliq hisoblanadi. 
O’simlik mahsulotlari (sabzavot, mevalar) karotinlarga boy bo’lib, ularning 
parchalanishi natijasida organizmda A vitamini hosil bo’ladi. Tabiatda karotinning 
uchta izomeri (α-, β- va γ-karotinlar) mavjud bo’lib, ular odam va hayvonlar 
organizmida A vitaminiga aylanishi mumkin. β-karotin gidrolizida, uning bir 
molekulasidan ikki molekula A vitamini molekulasi hosil bo’ladi:  
  
Vitamin A1 (retinol)  
Ilmiybaza.uz kiradi. Yorug’likda rodopsin tarkibiy qismlargacha parchalanib, opsin va retinalni hosil qiladi, ular qaytarilish natijasida yana A vitaminiga aylanadi. A vitaminining retinalga teskari izomerizatsiyasi jarayoni faqat jigarda sodir bo’ladi, bu yerda jarayonni katalizlashda ishtirok etadigan maxsus fermentlar mavjud. A vitamini yetishmaganda ko’rish sikli izdan chiqadi, ya‘ni retinal va opsindan rodopsinning resintezi sodir bo’lmaydi. A vitamini gipovitaminozida gemeralopiya (tungi ko’rlik, shabko’rlik) yuz beradi, ya‘ni qorong’ilikda ko’zning ko’rish qobiliyati yo’qoladi. Gipervitaminoz A uni ortiqcha iste‘mol qilganda paydo bo’ladi, chunki u tanada yig’ilishi mumkin. So’nggi paytlarda gipervitaminoz bolalarda tez-tez uchraydigan bo’lib qoldi, chunki A vitaminining sintetik preparatlarini berish tufayli ularning organizmdagi miqdorini suni‘y oshirib yuborish holatlari uchrab turadi. Uning klinik ko’rinishlari ko’ngil aynish, qusish, soch to’kilishi va suyaklarning tez-tez sinib turishi orqali namoyon bo’ladi. Gipervitaminozning oldini olish uchun to’g’ri ovqatlanish va A vitaminini iste‘molini jiddiy nazorat qilish lozim. A vitaminining manbalari sariyog’, tuxum sarig’i, dengiz hayvonlarining jigari va baliq hisoblanadi. O’simlik mahsulotlari (sabzavot, mevalar) karotinlarga boy bo’lib, ularning parchalanishi natijasida organizmda A vitamini hosil bo’ladi. Tabiatda karotinning uchta izomeri (α-, β- va γ-karotinlar) mavjud bo’lib, ular odam va hayvonlar organizmida A vitaminiga aylanishi mumkin. β-karotin gidrolizida, uning bir molekulasidan ikki molekula A vitamini molekulasi hosil bo’ladi: Vitamin A1 (retinol)
Ilmiybaza.uz 
 
  
α- va γ-karotinlarning gidroliziga kelsak, ulardan bir A vitamini 
molekulasi  
hosil bo’ladi. Voyaga yetgan kishining bir kungi A vitaminiga bo’lgan 
ehtiyoji 1,52,5 mgni, karotin bo’yicha esa -3-5 mgni tashkil qiladi.  
  
  D vitamini (kalsiferol, antiraxitik vitamin)  
1650-yilda ingliz shifokori Glisson birinchi bo’lib, suyak skeletining o’zida 
shikastlanish bilan bog’liq bo’lgan bolalar kasalligini tasvirlab berdi, bu ingliz 
kasalligi yoki raxit deb nomlandi. Raxit ‒ bu ijtimoiy kasallik hisoblanadi. To’yib 
ovqatlanmaslik, quyosh nuri kamdan kam tushadigan qorong’i va nam uylarda 
aholining zich yashashi, raxitning kelib chiqishini asosiy sababidir. Katta yoshdagi 
odamlarda osteomalatsiya-suyaklarning dekalsifikatsiyasi va suyak to’qimasining 
shakllanishini izdan chiqishi bilan bog’liq kasallik paydo bo’ladi. D vitamini 
kimyoviy tuzilishi va biologik faolligi jihatidan farqlanuvchi bir necha xil birikmalar 
shaklida uchraydi. Tabiiy mahsulotlar tarkibida, asosan, D2 va D3 provitaminlari, 
o’zaro mos holda ergosterol va xolesterinlar bo’ladi.  
1924-yilda A.Gess va M.Vaynshtok va ulardan bexabar holda G.Stinbok o’simlik 
yog’laridan ultrabinafsha nur ta‘sirida bolalarda uchraydigan raxitni oldini oladigan 
faol dorivor moddani ajratib oldilar. Bu preparatning faol asosi keyinchalik sterin 
bo’lib chiqdi va D1 vitamini deb nomlandi. Keyinchalik, A.Vindaus xamirturushdan 
olingan ergosterolni ultrabinafsha nur ta‘sirida xuddi shu xildagi samaraga ega bo’lgan 
faol modda ajratib olgan bo’lib, uni D2 vitamini deb nomlandi. Darhaqiqat, odamning 
terisida D2 vitamini quyidagi reaksiyaga muvofiq ultrabinafsha nur ta‘sirida 7-
degidroxolesterindan hosil bo’ladi:  
 
  
UB   
Ilmiybaza.uz α- va γ-karotinlarning gidroliziga kelsak, ulardan bir A vitamini molekulasi hosil bo’ladi. Voyaga yetgan kishining bir kungi A vitaminiga bo’lgan ehtiyoji 1,52,5 mgni, karotin bo’yicha esa -3-5 mgni tashkil qiladi. D vitamini (kalsiferol, antiraxitik vitamin) 1650-yilda ingliz shifokori Glisson birinchi bo’lib, suyak skeletining o’zida shikastlanish bilan bog’liq bo’lgan bolalar kasalligini tasvirlab berdi, bu ingliz kasalligi yoki raxit deb nomlandi. Raxit ‒ bu ijtimoiy kasallik hisoblanadi. To’yib ovqatlanmaslik, quyosh nuri kamdan kam tushadigan qorong’i va nam uylarda aholining zich yashashi, raxitning kelib chiqishini asosiy sababidir. Katta yoshdagi odamlarda osteomalatsiya-suyaklarning dekalsifikatsiyasi va suyak to’qimasining shakllanishini izdan chiqishi bilan bog’liq kasallik paydo bo’ladi. D vitamini kimyoviy tuzilishi va biologik faolligi jihatidan farqlanuvchi bir necha xil birikmalar shaklida uchraydi. Tabiiy mahsulotlar tarkibida, asosan, D2 va D3 provitaminlari, o’zaro mos holda ergosterol va xolesterinlar bo’ladi. 1924-yilda A.Gess va M.Vaynshtok va ulardan bexabar holda G.Stinbok o’simlik yog’laridan ultrabinafsha nur ta‘sirida bolalarda uchraydigan raxitni oldini oladigan faol dorivor moddani ajratib oldilar. Bu preparatning faol asosi keyinchalik sterin bo’lib chiqdi va D1 vitamini deb nomlandi. Keyinchalik, A.Vindaus xamirturushdan olingan ergosterolni ultrabinafsha nur ta‘sirida xuddi shu xildagi samaraga ega bo’lgan faol modda ajratib olgan bo’lib, uni D2 vitamini deb nomlandi. Darhaqiqat, odamning terisida D2 vitamini quyidagi reaksiyaga muvofiq ultrabinafsha nur ta‘sirida 7- degidroxolesterindan hosil bo’ladi: UB