BIOLOGIK FAOL BIRIKMALAR: VITAMINLARNING KLASSIFIKATSIYASI VA ULARNING TUZILISHI, FUNKSIYASI

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

6

File size

Fayl hajmi

31,2 KB


BIOLOGIK FAOL BIRIKMALAR: VITAMINLARNING
KLASSIFIKATSIYASI VA ULARNING TUZILISHI, FUNKSIYASI.
REJA:
1. Vitaminlar haqida tushuncha, ularni biologik ahamiyati.
2. Nomenklatura va tasnifi.
3. Ayrim vitaminlarning hossalari.
4. Vitaminsimon moddalar va aktiv vitaminlar.
Tayanch iboralar: Vitaminsimon moddalar, Epiteliy qavati, Тokoferol, αβλ -
izomer.
ХХ asrning boshlariga qadar ayrim olimlarning fikricha tirik organizmning
normal xayoti uchun ovqat tarkibidagi oqsillar, yog’lar, uglevodlar va mineral
moddalar va suv yetarli deb hisoblangan. Lekin keyingi ko’pchildik tekshiruvlarni
natijalari organizmning sog’lom yashashi o’sishi va mehnatga qobilyatli bo’lishi
uchun ozuqa tarkibida yuqoridagilradan tashqari yana qandaydir moddalar ham
bo’lishi zarurligi aniqlangan. Bunday muhim hulosaning chiqarilishida rus olimi
N.I.Luininning 80 yillardagi ilmiy kashfiyotlari katta ahmiyatga ega bo’ldi. U
sichqonlar ustida tajriba o’tkazib bu ishlarni ilmiy asosladi va uning hulosalarini
rus olimi K.A.Sosnin o’zining ilmiy kashfiyotlarida yana bir tasdiqlagan yapon
olimi Тanaki 1882 yil 9 oy davomida yapon dengizlari orasida kuzatish ishlari olib
borib beri-beri kasalligini davolashga erishdi. 1885 yilda rus olimi I.V.Pashutin esa
singa va skorbus kasali yashil o’simlik mahsulotlari yetishmagan paytlarda paydo
bo’lishini a ytib o’tdi. 1882 yilda rus olmi M.V.Sovelev shapkurlik kasalligini
asosiy  sabalaridan  biri  inson  yog’li  oziqning  kam  istemol  qilishidan  kelib
chiqishini  aytib  o’tdi.  Chunki  shapkurlik  kasalligiga  hozirda  vitamin  A  deb
Logotip
BIOLOGIK FAOL BIRIKMALAR: VITAMINLARNING KLASSIFIKATSIYASI VA ULARNING TUZILISHI, FUNKSIYASI. REJA: 1. Vitaminlar haqida tushuncha, ularni biologik ahamiyati. 2. Nomenklatura va tasnifi. 3. Ayrim vitaminlarning hossalari. 4. Vitaminsimon moddalar va aktiv vitaminlar. Tayanch iboralar: Vitaminsimon moddalar, Epiteliy qavati, Тokoferol, αβλ - izomer. ХХ asrning boshlariga qadar ayrim olimlarning fikricha tirik organizmning normal xayoti uchun ovqat tarkibidagi oqsillar, yog’lar, uglevodlar va mineral moddalar va suv yetarli deb hisoblangan. Lekin keyingi ko’pchildik tekshiruvlarni natijalari organizmning sog’lom yashashi o’sishi va mehnatga qobilyatli bo’lishi uchun ozuqa tarkibida yuqoridagilradan tashqari yana qandaydir moddalar ham bo’lishi zarurligi aniqlangan. Bunday muhim hulosaning chiqarilishida rus olimi N.I.Luininning 80 yillardagi ilmiy kashfiyotlari katta ahmiyatga ega bo’ldi. U sichqonlar ustida tajriba o’tkazib bu ishlarni ilmiy asosladi va uning hulosalarini rus olimi K.A.Sosnin o’zining ilmiy kashfiyotlarida yana bir tasdiqlagan yapon olimi Тanaki 1882 yil 9 oy davomida yapon dengizlari orasida kuzatish ishlari olib borib beri-beri kasalligini davolashga erishdi. 1885 yilda rus olimi I.V.Pashutin esa singa va skorbus kasali yashil o’simlik mahsulotlari yetishmagan paytlarda paydo bo’lishini a ytib o’tdi. 1882 yilda rus olmi M.V.Sovelev shapkurlik kasalligini asosiy sabalaridan biri inson yog’li oziqning kam istemol qilishidan kelib chiqishini aytib o’tdi. Chunki shapkurlik kasalligiga hozirda vitamin A deb
qaralayotgan  vitamin  sababchi  bo’lib  bu  vitamin  boshqa  ba’zi  to’qima  va
organldardan  ko’ra  yog’  to’qimalarida  ko’proq  bo’ladi.  Gollandiyalik  vrach
Eyikman 1897 yilda ko’pgina tozalangan gurunch bilan ovqatlangan tovuqlarda
beri-beri  kasalligini  belgilari  paydo  bo’la  boshlaganligini  kuzatgan  va  ularga
guruch kepagini qo’shib berilganda tuzalgan. 
Vitaminlar  haqidagi  gipotezani  ta’rifini  Londonda  yashagan  polyak  olimi
K.Funk tomonidan berilgan. U gurunch kepagidan beri-beri kasalligini davolovchi
moddani kristal hoda ajratib olib uning ximyaviy tarkibini o’rgangan. Aniqlashicha
bu modda tarkibida aminogruppa holatida azot elementi borligini aniqladi va bu
modda uchun zarur bo’lgan yangi bir kimyoviy brikma deb qarab unga «vitamin»
nomini  berdi. Keyinchalik  tarkibida aminogruppasi  va umuman  azot  elementi
mutloqo  uchramaydigan  ko’pgina  vitaminlar  ham  aniqlangan.  Lekin  Funk
tomonidan berilgan bu nomga fanda va turmushda mustahkam moslashinib qolgani
uchun  o’zgartirilmadi.  Vitaminlarning  birinchi  marta  aniqlashga  katta  hissa
qo’shgan olimlar N.I.Lunin, K.Funk, Eykmanlar bo’lib keyinchalik bu sohada rus
olimlari  P.V.Pashutin,  S.A.Sosin  va  amerikalik  olim  Gonkinlarning hizmatlari
katta. Hozirda 30 yaga yaqin vitaminlar aniqlangan bo’lib ularni ko’pchiligi tabiiy
ozuqaviy mahsulotlar va kimyoviy yo’l bilan hosil qilingan ular har-hil kimyoviy
taiatli  organik  brikmalar  bo’lib  ular  odam  va  hayvonlar  organizmining  hayot
faoliyati uchun zarur bo’lgan jarayonlarda katta rol o’ynaydi. Ular asosan o’simlik
va  mikroorganizmlar  hujayralarida  sintezlanadi.  Hayvonlar  vitaminlarining
ko’pchiligini tayyor holda ozuqaviy mahsulotlar bilan qabul qiladi chunki ularning
ko’pchiligi hayvonlar organizmida sintezlanmaydi. Ayrim V gruppa vitaminlari
kavish qaytaruvchi hayvonlar medasidagi mikrorganizmlarning faoliyati natijasida
hosil bo’lishi aniqlangan. Hayvonlar organizmida vitaminlar oz miqdorda bo’lsada
ayrim  to’qimalarning  tarkibiga  kirib  ularning  fermentlar  bilan  ham  juda
mustahkam bog’liqligi ma’lum. Ular bir necha fermentlarni (karboksilaza flavin,
kodegidraza) tarkibiga prolstetik guruh koferment qismi sifatida kiradi. Shuning
ham hayvonlar organizmida modda almashinuvi jarayonida aktiv ishtirok etadigan
murakkab fermentlarning sintezlanishi uchun ham vitaminlarning yetarli bo’lishi
shart.
Logotip
qaralayotgan vitamin sababchi bo’lib bu vitamin boshqa ba’zi to’qima va organldardan ko’ra yog’ to’qimalarida ko’proq bo’ladi. Gollandiyalik vrach Eyikman 1897 yilda ko’pgina tozalangan gurunch bilan ovqatlangan tovuqlarda beri-beri kasalligini belgilari paydo bo’la boshlaganligini kuzatgan va ularga guruch kepagini qo’shib berilganda tuzalgan. Vitaminlar haqidagi gipotezani ta’rifini Londonda yashagan polyak olimi K.Funk tomonidan berilgan. U gurunch kepagidan beri-beri kasalligini davolovchi moddani kristal hoda ajratib olib uning ximyaviy tarkibini o’rgangan. Aniqlashicha bu modda tarkibida aminogruppa holatida azot elementi borligini aniqladi va bu modda uchun zarur bo’lgan yangi bir kimyoviy brikma deb qarab unga «vitamin» nomini berdi. Keyinchalik tarkibida aminogruppasi va umuman azot elementi mutloqo uchramaydigan ko’pgina vitaminlar ham aniqlangan. Lekin Funk tomonidan berilgan bu nomga fanda va turmushda mustahkam moslashinib qolgani uchun o’zgartirilmadi. Vitaminlarning birinchi marta aniqlashga katta hissa qo’shgan olimlar N.I.Lunin, K.Funk, Eykmanlar bo’lib keyinchalik bu sohada rus olimlari P.V.Pashutin, S.A.Sosin va amerikalik olim Gonkinlarning hizmatlari katta. Hozirda 30 yaga yaqin vitaminlar aniqlangan bo’lib ularni ko’pchiligi tabiiy ozuqaviy mahsulotlar va kimyoviy yo’l bilan hosil qilingan ular har-hil kimyoviy taiatli organik brikmalar bo’lib ular odam va hayvonlar organizmining hayot faoliyati uchun zarur bo’lgan jarayonlarda katta rol o’ynaydi. Ular asosan o’simlik va mikroorganizmlar hujayralarida sintezlanadi. Hayvonlar vitaminlarining ko’pchiligini tayyor holda ozuqaviy mahsulotlar bilan qabul qiladi chunki ularning ko’pchiligi hayvonlar organizmida sintezlanmaydi. Ayrim V gruppa vitaminlari kavish qaytaruvchi hayvonlar medasidagi mikrorganizmlarning faoliyati natijasida hosil bo’lishi aniqlangan. Hayvonlar organizmida vitaminlar oz miqdorda bo’lsada ayrim to’qimalarning tarkibiga kirib ularning fermentlar bilan ham juda mustahkam bog’liqligi ma’lum. Ular bir necha fermentlarni (karboksilaza flavin, kodegidraza) tarkibiga prolstetik guruh koferment qismi sifatida kiradi. Shuning ham hayvonlar organizmida modda almashinuvi jarayonida aktiv ishtirok etadigan murakkab fermentlarning sintezlanishi uchun ham vitaminlarning yetarli bo’lishi shart.
Hayvonlar  organizmining  faoliyati  uchun  vitaminlarning  muhim  fiziologik
ahamiyatiga ega ekanligi aniqlash va vitamin sanoatining rivojlantirish maqsadida
sobiq SSSR Sg’liqni Saqlash Vazirligiga qarashli Vitaminologiya instituti 1935
yilda  tashkil  qilindi.  Тadqiqot  ishlari  shuni  ko’rsatdiki  ayrim  vitaminlar
fermentlarning  faoliyatini  kuchaytirsa  ayrimlari  esa  susaytiradi.  Vitaminlar
fermentlarning tarkibida ozuqaviy modda bilan o’zlashtirilgan holatda emas balki
biologik  aktiv  moddalarga  aylangan  holatda  ishtirok  etadi.  Demak  vitaminlar
ma’lum  darajada  tirik  organizmdagi  moddalar  almashinuvi  jarayonlarini
boshqarishda  ishtirok  etadigan  biologik  aktiv  moddalar  hisoblanadi.  Masalan:
fosfor  kislotalarining  efirlari  holatida  ishtirok  etadi.  Ozuqa  tarkibida  bir
vitaminning  yetishmovchiligi  natijasida  sodir  bo’ladigan  kasallik  avitaminoz
deyiladi va bu kasallik ham uchraydi. Organizm talabini ozuqa tarkibidagi ayrim
vitaminlar qondira olmasligi natijasida birlamchi gipovitaminoz kasalligi yuzaga
keladi. Organizmda ikkilamchi gipovitaminozning uchrashiga me’da ichaklarning
yo’llari yallig’lanishi kasallanisha natijasida ozuqa tarkibida kerakli moddalarning
so’rib olishi qobilyati yo’qolishi saba bo’ladi. Bunday kasallangan organizmlarga
vitaminni preparatlar ozuqa bilan emas balki teri ostiga muskul to’qimasiga yoki
qonga  yuboriladi.  Organizmda  bir  nechta  vitaminlarning  yetishmovchiligi
natijasida sodir bo’ladigan kasalliklar polivitaminoz deyiladi.
Organizmda vitaminlarning yetishmasligi yoki umuman bo’lmasligiga asosiy
sabalar ozuqa tarkibida vitaminlarningkm yoki umuman bo’lmasligi ba’zilarning
esa ichak devorlari orqali chso’rila olmay qolishi ozuqalar tarkibida vitaminlarning
sintezlanishiga  halaqit  qiladigan  salbiy  omillar  jumladan  antibiotik  yoki
sulfanilamid preparatlari bo’lib ularni uzuluksiz qabul qilishdir. Vitaminlarning
yetishmasligini  sabablari  ba’zi  bir  vitaminlarga  tarkibiy  jihatdan  o’xshash
brikmalar yani antivitaminlar yoki antogonistlarning ta’sir etishidan ham iborat
bo’ladi.  Yuqoridagi  antibiotik  yoki  sulfonilamit  preparatlaridan  tashqari  qator
moddalar  dekamroldegan  modda  vitamin  K  ning  aminoptrin  falat  kislotaning
dezoksi pridoksin B vitaminning pritiamini B vitaminning antogenistlaridir.
2. Vitaminlar oz miqdorda bo’lishiga qaramasdan moddalar almashinuvi turi
jarayoniga kuchli ta’sir qiladigan biologik aktiv modda bo’lganligi sababli ularning
nomiga ko’pincha davolash hususiyatlariga qarab va fiziologik ta’sirlariga qarab
Logotip
Hayvonlar organizmining faoliyati uchun vitaminlarning muhim fiziologik ahamiyatiga ega ekanligi aniqlash va vitamin sanoatining rivojlantirish maqsadida sobiq SSSR Sg’liqni Saqlash Vazirligiga qarashli Vitaminologiya instituti 1935 yilda tashkil qilindi. Тadqiqot ishlari shuni ko’rsatdiki ayrim vitaminlar fermentlarning faoliyatini kuchaytirsa ayrimlari esa susaytiradi. Vitaminlar fermentlarning tarkibida ozuqaviy modda bilan o’zlashtirilgan holatda emas balki biologik aktiv moddalarga aylangan holatda ishtirok etadi. Demak vitaminlar ma’lum darajada tirik organizmdagi moddalar almashinuvi jarayonlarini boshqarishda ishtirok etadigan biologik aktiv moddalar hisoblanadi. Masalan: fosfor kislotalarining efirlari holatida ishtirok etadi. Ozuqa tarkibida bir vitaminning yetishmovchiligi natijasida sodir bo’ladigan kasallik avitaminoz deyiladi va bu kasallik ham uchraydi. Organizm talabini ozuqa tarkibidagi ayrim vitaminlar qondira olmasligi natijasida birlamchi gipovitaminoz kasalligi yuzaga keladi. Organizmda ikkilamchi gipovitaminozning uchrashiga me’da ichaklarning yo’llari yallig’lanishi kasallanisha natijasida ozuqa tarkibida kerakli moddalarning so’rib olishi qobilyati yo’qolishi saba bo’ladi. Bunday kasallangan organizmlarga vitaminni preparatlar ozuqa bilan emas balki teri ostiga muskul to’qimasiga yoki qonga yuboriladi. Organizmda bir nechta vitaminlarning yetishmovchiligi natijasida sodir bo’ladigan kasalliklar polivitaminoz deyiladi. Organizmda vitaminlarning yetishmasligi yoki umuman bo’lmasligiga asosiy sabalar ozuqa tarkibida vitaminlarningkm yoki umuman bo’lmasligi ba’zilarning esa ichak devorlari orqali chso’rila olmay qolishi ozuqalar tarkibida vitaminlarning sintezlanishiga halaqit qiladigan salbiy omillar jumladan antibiotik yoki sulfanilamid preparatlari bo’lib ularni uzuluksiz qabul qilishdir. Vitaminlarning yetishmasligini sabablari ba’zi bir vitaminlarga tarkibiy jihatdan o’xshash brikmalar yani antivitaminlar yoki antogonistlarning ta’sir etishidan ham iborat bo’ladi. Yuqoridagi antibiotik yoki sulfonilamit preparatlaridan tashqari qator moddalar dekamroldegan modda vitamin K ning aminoptrin falat kislotaning dezoksi pridoksin B vitaminning pritiamini B vitaminning antogenistlaridir. 2. Vitaminlar oz miqdorda bo’lishiga qaramasdan moddalar almashinuvi turi jarayoniga kuchli ta’sir qiladigan biologik aktiv modda bo’lganligi sababli ularning nomiga ko’pincha davolash hususiyatlariga qarab va fiziologik ta’sirlariga qarab
berilgan hamda ularning lotin alfavitining ayrim harflari bilan belgilash qabul
qilingan  keyinchalik  ularni  ximyaviy  tuzilishi  aniqlangach  ularning  qimyaviy
tarkibiga qarab ham nomlangan. Vitaminlarning o’zlari davolaydigan kasalliklarni
nomiga «anti» qo’shimchasini qo’shib yo’li bilan ham hosil qilingan.
Vitaminlarni  nomlashga  1913  yilda  Max  Kallun  asos  solgan  desak  ham
bo’laveradi.  U  hayvonlaprni  normal  o’sishi  uchun  yog’da  eriydigan  A  faktor
zarurligini aniqlagan va bu vitaminlar A deb nomlangan. 
Yog’da eriydigan vitaminlar.
A vitamin Retinol (antikseroftalmik) uni o’rganish 1882 yildan boshlangan.
Chunki shu yili rus vrachi M.V.Savelev shapko’rlik kasalini davolash uchun bir hil
yog’ ayniqsa baliq yog’i katta ahamiyatga egaligini aniqlagan. A vitaminni siklik
to’yinmagan bir atomli spirti uning tuzilishini birinchi bo’lib shvetsiyalik olim
Krrrel  1931  yilda  aniqlagan.  A  vitamin  yetishmaganda  turli  hil  kasalliklar
kseroftalmiya kasalligi uchraydi. Bunda birinchi navbatda ko’z kosasi quriydi.
Epiteliy qavati kserotinizatsiyaga uchraydi. Keratinizaitsya deganda ko’z yoshining
ajralmasligi natijasida ko’z kosasi qo’riy boshlab keratinlar bilan qoplanib qolishi
tushuniladi. Ko’zning shoh pardasi yorilib infeksiya tushish natijasida yiringlab
yumshoq bo’lib qoladi. Bu holatni keratomalyatsiya deb ataladi.
A vitamin kimyoviy strukturasiga ko’ra o’simliklar olamidagi karatinoidlarga
yaqin bo’ladi. Biroq u faqat hayvonlar to’qimasida va ulardan tayyorlangan oziq
ovqat mahsulotlarida uchraydi. A gruppaga mansub vitaminlar och sariq rangli
kristall moddalardir. Hayvonlardan olingan oziq mahsulotlari A vitaminga boydir.
Ammo o’simliklarning yashil qismlari ba’zi ildiz mevali sabzavotlar A vitaminning
manbaidir  chunki  ularda  A  vitamin  hosil  bo’lishida  ishtirok  etuvchi  modda
provitamin hisoblangan karatin ko’p bo’ladi.
Kalsiferol (D vitamin).
Kalsiferlning kashf etilishi uning raxit kasalligini olidni olish va davolashga
bog’liq. Тajribalar asosida baliq moyi tarkibida faqat shapko’rlikni emas balki rahit
kasalligini davolovchi modda borligi aniqlangan. 1931 yilda u suniy yo’l bilan
sintezlandi.  Тabiatda  ko’p  tarqalgan  va  biologik  aktivligi  eng  yuqori  bo’lgan
vitaminlar D2 va D3 dir. 
Logotip
berilgan hamda ularning lotin alfavitining ayrim harflari bilan belgilash qabul qilingan keyinchalik ularni ximyaviy tuzilishi aniqlangach ularning qimyaviy tarkibiga qarab ham nomlangan. Vitaminlarning o’zlari davolaydigan kasalliklarni nomiga «anti» qo’shimchasini qo’shib yo’li bilan ham hosil qilingan. Vitaminlarni nomlashga 1913 yilda Max Kallun asos solgan desak ham bo’laveradi. U hayvonlaprni normal o’sishi uchun yog’da eriydigan A faktor zarurligini aniqlagan va bu vitaminlar A deb nomlangan. Yog’da eriydigan vitaminlar. A vitamin Retinol (antikseroftalmik) uni o’rganish 1882 yildan boshlangan. Chunki shu yili rus vrachi M.V.Savelev shapko’rlik kasalini davolash uchun bir hil yog’ ayniqsa baliq yog’i katta ahamiyatga egaligini aniqlagan. A vitaminni siklik to’yinmagan bir atomli spirti uning tuzilishini birinchi bo’lib shvetsiyalik olim Krrrel 1931 yilda aniqlagan. A vitamin yetishmaganda turli hil kasalliklar kseroftalmiya kasalligi uchraydi. Bunda birinchi navbatda ko’z kosasi quriydi. Epiteliy qavati kserotinizatsiyaga uchraydi. Keratinizaitsya deganda ko’z yoshining ajralmasligi natijasida ko’z kosasi qo’riy boshlab keratinlar bilan qoplanib qolishi tushuniladi. Ko’zning shoh pardasi yorilib infeksiya tushish natijasida yiringlab yumshoq bo’lib qoladi. Bu holatni keratomalyatsiya deb ataladi. A vitamin kimyoviy strukturasiga ko’ra o’simliklar olamidagi karatinoidlarga yaqin bo’ladi. Biroq u faqat hayvonlar to’qimasida va ulardan tayyorlangan oziq ovqat mahsulotlarida uchraydi. A gruppaga mansub vitaminlar och sariq rangli kristall moddalardir. Hayvonlardan olingan oziq mahsulotlari A vitaminga boydir. Ammo o’simliklarning yashil qismlari ba’zi ildiz mevali sabzavotlar A vitaminning manbaidir chunki ularda A vitamin hosil bo’lishida ishtirok etuvchi modda provitamin hisoblangan karatin ko’p bo’ladi. Kalsiferol (D vitamin). Kalsiferlning kashf etilishi uning raxit kasalligini olidni olish va davolashga bog’liq. Тajribalar asosida baliq moyi tarkibida faqat shapko’rlikni emas balki rahit kasalligini davolovchi modda borligi aniqlangan. 1931 yilda u suniy yo’l bilan sintezlandi. Тabiatda ko’p tarqalgan va biologik aktivligi eng yuqori bo’lgan vitaminlar D2 va D3 dir.