OLIY TA’LIM, FAN VA INNOVATSIYALAR VAZIRLIGI
MIRZO ULUG’BEK NOMIDAGI O’ZBEKISTON MILLIY
UNIVERSITETI
BIOLOGIYA FAKULTETI
BIOTEXNOLOGIYA YO’NALISHI
“BIOTEXNOLOGIYAGA KIRISH” FANIDAN
Kurs ishi
Mavzu: BIOQO'SHIMCHALAR
Toshkent - 2023
1
Mundarija
Kirish ............................................................................................................................ 2
I BOB. Oziq-ovqat mahsulotlariga biologik faol qo'shimchalar tushunchasi ..... 6
1.1. Bioqo'shimchalarning umumiy tavsifi ................................................................... 6
1.2. Bioqo'shimchalarning biologik roli ...................................................................... 11
II BOB. Bioqo'shimchalar turlari ............................................................................ 18
2.1. Xun qo'shimchalari ............................................................................................... 18
2.2. Bioqo'shimchalarning o‘ziga xos xususiyatlari .................................................... 23
Xulosa ......................................................................................................................... 26
Foydalanilgan adabiyotlar ........................................................................................ 28
2
Kirish
Kurs ishi mavzusining dolzarbligi. Oziq-ovqat mahsulotlariga biologik faol
qo'shimchalar (BFQ) - bu oziq-ovqat bilan bevosita iste'mol qilish yoki oziq-ovqat
mahsulotlariga kiritish uchun mo'ljallangan biologik faol moddalar va ularning tarkibi.
Qonuniy jihatdan, xun takviyeleri oziq-ovqat, dorilar emas. Diyetik
qo'shimchalar giyohvand moddalar kabi ro'yxatga olish shaklidir. Xuddi shu moddalar
ham parhez qo'shimchalari, ham dori sifatida ro'yxatga olinishi mumkin. Diyetik
qo'shimchalar biologik faol moddalarning (xun tolalari, vitaminlar, minerallar,
aminokislotalar) qo'shimcha manbai sifatida ularning etishmasligini bartaraf etish va
ovqatlanishni optimallashtirish uchun ishlatiladi.
Oziq-ovqat qo'shimchalarini ishlab chiqarish uchun standartlar yo'q. Ularning
sifatini nazorat qilish faqat oziq-ovqat mahsulotlari sifatida xavfsizligini baholashdan
iborat. Klinik sinovlar xun takviyeleri o'tmaydi. Rossiyada oziq-ovqat qo'shimchalari
aylanmasi sohasida tartibga solishning to'liq tizimi va me'yoriy-huquqiy bazasi mavjud
emas. Natijada, xun takviyeleri vijdonsiz va tajovuzkor reklama bilan nazoratsiz tijorat
faoliyati ob'ektiga aylandi. Bugungi kunda ko'plab xun takviyeleri dori sifatida reklama
qilinmoqda, aslida ular emas. Tijorat firmalari ko'pincha hunarmandchilik usulida
parhez qo'shimchalarini ishlab chiqaradilar. "Xun takviyesi" atamasining talqini
iste'molchilar orasida ham, tibbiyot xodimlari orasida ham noaniq bo'lib qoldi, bu
ko'pincha jiddiy noto'g'ri tushunchalar va noto'g'ri harakatlarga olib keladi1.
Oziq-ovqat qo'shimchalarining yorliqlarida ko'pincha ularning tarkibi va yoki
ulardan foydalanish ta'siri haqida noto'g'ri ma'lumotlar mavjud.
Oziq-ovqat qo'shimchalarini tarqatish birinchi navbatda tijorat asosiga ega.
Oziq-ovqat qo'shimchalari va dori vositalarining zamonaviy reklamasi, ayniqsa
televidenie, iste'molchi uchun yuqori darajada xavf tug'diradi. Xavf, shuningdek, oziq-
ovqat qo'shimchalarini yaratishda o'rganilmagan yoki zaharli tabiiy komponentlardan
foydalanadigan ishlab chiqaruvchilar tomonidan ham namoyon bo'ladi.
1 Starr C., McMillan B. 2.1. Atomlar va elementlar 2022-yil 3-aprelda Wayback mashinasida asl nusxadan arxivlangan //
Inson biologiyasi. - 11 nashr. - Cengage Learning, 2014. - P. 16. - 608 b. - ISBN 9781305445949 .
3
Diyet takviyeleri chorvachilik va parrandachilikda ham qo'llaniladi.
Qadimgi Sharq xalq tabobatidan oziq moddalarning shifobaxsh va shifobaxsh
ta'siri ma'lum. O'sha davrdagi terapevtik va profilaktik dorilarning formulalari juda
murakkab, ko'p komponentli tarkibga va tabiiy kelib chiqishiga ega.
Oziq-ovqatga ilmiy yondashish organizmning fiziologik funktsiyalarini tartibga
soluvchi farmakologik moddalar majmuasining manbai sifatida u haqidagi g'oyalarni
ishlab chiqqanda, dietologiya va farmakologiya o'rtasida bir nechta nomga ega bo'lgan,
shu jumladan farmakonutritiologiya o'rtasida chegara bilim sohasi paydo bo'ldi. Bu
sohada biologik faol oziq-ovqat qo'shimchalarini yaratish, o'rganish va qo'llash mavjud
edi.
“Nutratsevtika” atamasi 1989-yilda doktor Stiven de Feliz tomonidan oziq-ovqat
va farmatsevtika ishlab chiqarishini tavsiflash uchun kiritilgan.
Ruscha "biologik faol qo'shimchalar" atamasining muallifi - akademik A. V.
Tutelyan. Keyinchalik u bu ozuqaviy qo'shimchalarni "biologik faol" deb ataganidan
pushaymon bo'ldi.
Rossiyada me'yoriy hujjatlar "biologik faol qo'shimchalar" atamasining
ma'nosini oziq-ovqat komponentlari sifatida belgilaydi, federal qonunlar va
Rospotrebnadzor xun qo'shimchalarini oziq-ovqat mahsulotlari sifatida tasniflaydi.
Ko'p odamlar, shu jumladan shifokorlar, parhez qo'shimchalarini tijorat
targ'iboti bilan shug'ullanadilar. Bunday odamlar qo'shimchalar hamma uchun zarur
deb da'vo qiladilar. Rossiyada ular orasida doktor Zubareva, Yekaterina Filatova va
boshqalar tanilgan. 2018 yilda oziq-ovqat qo'shimchalari bozori 115 million dollarni
tashkil etdi, bu farmatsevtika bozorining taxminan 10% ni tashkil qiladi va o'sish
tendentsiyasiga ega, 2025-yilgacha prognoz yiliga 7,9% ni tashkil qiladi2.
2022-yilda o'tkazilgan tadqiqot natijalariga ko'ra, oziq-ovqat qo'shimchalarining
tarkibi ko'pincha ishlab chiqaruvchi tomonidan e'lon qilinganiga mos kelmaydi va
umuman olganda, yorliqda ko'pincha mahsulot haqida noto'g'ri ma'lumotlar mavjud.
Amazon do'konidagi qidiruvda birinchi bo'lib paydo bo'lgan va immunitetni
2 Starr C., McMillan B. 2.1. Atomlar va elementlar 2022-yil 3-aprelda Wayback mashinasida asl nusxadan arxivlangan
// Inson biologiyasi. - 11 nashr. - Cengage Learning, 2014. - P. 16. - 608 b. - ISBN 9781305445949 .
4
kuchaytiruvchi xususiyatlarga ega bo'lgan o'ttizta parhez qo'shimchasini o'rgangan
ushbu tadqiqotda, ularning 17 tasida yorliqda kompozitsiyaning to'liq tavsifi yo'qligi
aniqlandi. preparatning. Ushbu oziq-ovqat qo‘shimchalaridan 13 ta preparat tarkibida
yorliqda ko‘rsatilgan moddalar bo‘lmagan, 9 ta preparatda yorliqda ko‘rsatilmagan
faol moddalar, shu jumladan, faqat kattalar tomonidan foydalanishga ruxsat etilganlar,
5 ta preparatda yorliqda ko‘rsatilgan moddalar bo‘lmagan va unda ko'rsatilmagan
topildi. 24 ta parhez qo'shimchasining yorlig'ida moddaning kunlik normasi
ko'rsatilmagan yoki ularda moddaning kunlik normasidan ikki baravar ko'p miqdorda
dozalangan. 15 ta xun takviyelarining yorliqlarida preparatning go'yoki ilmiy
asoslangan foydalari haqida yolg'on ma'lumotlar bor edi. 16 ta xun takviyelarining
yorliqlarida ushbu qoʻshimchalarga berilgan mukofotlar yoki sifat sertifikatlari haqida
yolgʻon maʼlumotlar bor edi. Shuni qo'shimcha qilish kerakki, Qo'shma Shtatlardagi
ko'plab vijdonli oziq-ovqat qo'shimchalari ishlab chiqaruvchilari GMP ishlab chiqarish
sertifikatlariga ega va o'zgacha sifatli mahsulotlar ishlab chiqarish va obro'-e'tiborni
saqlab qolishdan juda manfaatdor3.
Immunitetni kuchaytiruvchi deb e'lon qilingan xun takviyeleri, xususan,
shamollash uchun samarali deb da'vo qilingan, aslida, bu xun qo'shimchalarini qabul
qilgan odamning immunitetiga ta'sir qilmaydi.
Kurs ishi mavzusini o‘rganilganlik darajasi: Mavzuga aloqador ma’lumotlar
ilmiy va nazariy adabiyotlarda yoritilgan. Biroq M.X.Baratov, S.B.Boboqulov,
I.B.Zokirov, B.I.Ibratov, O.Oqyulov, H.R.Rahmonqulov, SH.N.Ro‘zinazarov kabi
olimlarimiz tomonida mavzuga doir qator uslubiy qo‘llanmalar turli yillarda
chiqarilgan.
Kurs ishining maqsadi. Bioqo'shimchalar mavzusini to‘laqonli yoritib berish.
Kurs ishining maqsadiga muvofiq quyidagi vazifalari:
- Bioqo'shimchalarni nazariy jihatdan tahlil qilish va xulosalar chiqarish;
- Bioqo'shimchalarni oʻrganish;
3 Skalniy A.V., Rudakov I.A. Tibbiyotdagi bioelementlar. - Oniks 21-asr, Mir, 2004. - S. 18-23. - 272 b. - ISBN 5-329-
00930-8 .
5
Kurs ishining obyekti: Bioqo'shimchalar
Kurs ishining predmeti: Bioqo'shimchalar asoslarini oʻrganish.
Kurs ishining nazariy va amaliy ahamiyati. Kurs ishida bayon etilgan
mulohazalar, nazariy xulosalar bioqo'shimchalar mavzusini ochib berishga harakat
qilingan.
Kurs ishi tarkibiy tuzilmasi. Kurs ishi 2ta bob, xulosa va foydalanilgan
adabiyotlar roʻyxatidan iborat.
6
I BOB. Oziq-ovqat mahsulotlariga biologik faol qo'shimchalar
tushunchasi
1.1. Bioqo'shimchalarning umumiy tavsifi
Xun qo'shimchalarining tarkibi va fiziologik ta'siriga, shuningdek, oziq-ovqat
qo'shimchalarini olish usullari va ishlab chiqarish shakliga qarab turli xil tasniflari
mavjud, shuning uchun xun qo'shimchalarining har qanday tasnifi o'zboshimchalik
bilan amalga oshiriladi.
Vitaminlar
Vitaminlar tirik organizmning normal faoliyati uchun juda cheklangan miqdorda
zarur bo'lgan organik birikmalardir. Vitaminlar tananing o'zi tomonidan sintez
qilinmaydi (kamdan-kam hollarda) va ularni oziq-ovqatdan olish kerak. Ularning
yo'qligi yoki etishmasligi bilan inson yoki hayvon tanasining normal rivojlanishi
buziladi. Shu bilan birga, hayotiy jarayonlar yo to'xtaydi yoki umuman davom etmaydi.
Vitaminlarga bo'lgan ehtiyoj ham ma'lum bir organizmning holatiga, ham atrof-
muhitning ta'siriga bog'liq. Misol uchun, boshqa sutemizuvchilardan farqli o'laroq,
odamlar, maymunlar, gvineya cho'chqalari va yarasalar S vitamini sintez qilish
qobiliyatini yo'qotgan. Vegetarianlar uchun B12 vitamini qo'shimchalari kerak, chunki
o'simlik ovqatlarida u mavjud emas. Bundan tashqari, D vitamini quyosh yoki sun'iy
manbalardan ultrabinafsha nurlar ta'siriga etarlicha ta'sir qiladigan odamlar uchun
muhim oziq moddalar emas, chunki bu holda D vitamini inson terisida sintezlanadi.
Vitamin ishlab chiqaruvchilari ko'p odamlar uchun ularni qabul qilish zarurati
yoki maqsadga muvofiqligi haqida da'vo qiladilar, ammo turli xil ovqatlarni iste'mol
qiladigan odam normal ovqatlanish bilan kerakli miqdordagi vitaminlarni olishini
eslatmaydi. Vitamin qo'shimchalari faqat ma'lum hollarda kerak bo'ladi - masalan,
homilador ayollar, emizikli ayollar, yangi tug'ilgan chaqaloqlar va (shifokor tomonidan
ko'rsatilgandek) qariyalar. Aksariyat odamlar uchun vitamin qo'shimchalari foydali
emas, ammo etarli sifatli va to'yimli ovqatlanish sharti bilan. Rossiyada vitaminlar juda
tez-tez, juda ko'p miqdorda va ko'rsatmalarsiz, ko'p hollarda sog'lom odamlarga
buyuriladi. Vitamin qo'shimchalari sog'lom ovqatlanish o'rnini bosa olmaydi: har kuni
7
yangi sabzavot va mevalar, baliq, o'simlik yog'lari, sut mahsulotlari iste'moliBu oziq-
ovqat etarli miqdorda, turli va sifatli iste'mol bo'lsa, sanoat ishlab chiqarish vitaminlar
foydalanish ko'ra ancha foydalidir4.
Hozirgi vaqtda 13 xil vitaminlar tan olingan, ularning aksariyati aslida
vitaminlar guruhlari (masalan, E vitaminiga tokoferol va tokotrienollar kiradi, K
vitaminiga K1 va K2 vitaminlari kiradi). 13 vitaminlar ro'yxati: A, B1 (tiamin), B2
(riboflavin), B3 (niatsin), B5 (pantotenik kislota), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9
(foliy kislotasi), B12, C, D, E, K. Vitaminlar alohida-alohida va multivitaminli
multivitaminli komplekslarning bir qismi sifatida xun takviyeleri sifatida sotiladi.
Eng nufuzli jurnallarda chop etilgan bir qator tadqiqotlarga ko'ra (xususan,
Circulation, New England Journal Of Medicine ), uzoq muddatli multivitaminlarni
qabul qilish nafaqat hayot prognozini yaxshilashga olib kelmaydi, balki, ehtimol,
xavfni oshiradi. yurak xurujlari va ayrim saraton turlari, shu jumladan o'pka saratoni.
Minerallar
Minerallar tirik organizmning normal ishlashini ta'minlash uchun zarur bo'lgan
kimyoviy elementlardir. Minerallar tuproqda va suvda mavjud bo'lib, ular
o'simliklarning ildiz tizimi tomonidan olinadi. Tanadagi mineral zaxiralar oziq-ovqat
(o'simliklar yoki bu o'simliklarni iste'mol qiladigan hayvonlarning go'shti) va suv
orqali to'ldiriladi. To'rtta mineral, ya'ni uglerod, vodorod, kislorod va azot hayot uchun
zarurdir, lekin ular oziq-ovqat va ichimliklarda juda ko'p bo'lganligi sababli, ular ozuqa
moddalari hisoblanmaydi va ularni mineral sifatida iste'mol qilish tavsiya etilmaydi.
Ratsionda zarur bo'lgan minerallar miqdoriga qarab, ular quyidagi kamayish
tartibida joylashtirilishi mumkin: kaliy, xlor, natriy, kaltsiy, fosfor, magniy, temir, rux,
marganets, mis, yod, xrom, molibden, kobalt (ikkinchisi B12 vitaminining tarkibiy
qismi sifatida). Bor va kabi muhim oziq moddalar ro'yxatiga ko'pincha kiritilmagan
boshqa minerallar mavjud. Muhim minerallar alohida-alohida va mineral va vitamin-
mineral komplekslarning bir qismi sifatida parhez qo'shimchalari sifatida sotiladi.
4 Ashixmin Ya., PhD, internist, kardiolog, Yevropa kardiologiya assotsiatsiyasi va Amerika yurak assotsiatsiyasi
a'zosi. Dalillarga asoslangan tibbiyot va dori vositalarini ishlab chiqish tamoyillari : [ arch. 3 aprel, 2022 yil ]
// PostNauka . - 22.11.2012.
8
Aminokislotalar
Proteinlar murakkab organik moddalar bo'lib, ularning molekulalari peptid bog'i
bilan zanjirda bog'langan aminokislotalardan iborat. Tirik organizmlarda ko'p hollarda
oqsillarni sintez qilishda 20 ta standart aminokislotalar ishlatiladi. Ushbu
aminokislotalarning sakkiztasi muhim hisoblanadi, chunki ular inson tanasi tomonidan
sintez qilinmaydi va oziq-ovqatdan olinishi kerak. Quyidagi aminokislotalar muhim
hisoblanadi: valin, izolosin, leysin, lizin, metionin, treonin, triptofan va fenilalanin.
To'qqizinchi aminokislota, histidin ilgari faqat bolalar uchun zarur deb hisoblangan,
ammo zamonaviy tushunchalarga ko'ra, u kattalar uchun ham muhim hisoblanadi.
Muhim bo'lmagan aminokislotalar organizmda boshqa aminokislotalardan ishlab
chiqariladi, ammo ularga bo'lgan ehtiyoj yoshga va turmush tarziga yoki insonning
ahvoliga qarab paydo bo'lishi mumkin. Muhim bo'lmagan aminokislotalar: alanin,
arginin, asparagin, aspartik kislota, glitsin, glutamin, glutamik kislota, prolin, serin,
tirozin, sistein. Aminokislotalar ham alohida, ham turli komplekslarda xun takviyesi
sifatida sotiladi5.
20 ta standart aminokislotalarga qo'shimcha ravishda, boshqa ko'plab
aminokislotalar ( ornitin, sistin, sitrulin, GABA va boshqalar) va aminokislotalarga
o'xshash va ko'pincha ular bilan birgalikda ko'rib chiqiladigan moddalar ( karnitin,
taurin va boshqalar).
Sport ovqatlanishi
Sport ovqatlanishi - bu sportchini zarur vitaminlar, minerallar va ozuqa
moddalari bilan ta'minlash uchun mo'ljallangan ozuqaviy qo'shimcha. Sport
ovqatlanishi oddiy ovqatlanishdan tubdan farq qiladi va uni almashtirmaydi. Sport
ovqatlanishining tarkibi ma'lum bir sport turida qo'yilgan vazifalarga ( bodibilding,
og'ir atletika, yengil atletika, jang san'ati, fitnes va boshqalar) qarab farq qilishi
mumkin. Bu sport ko'rsatkichlarini yaxshilashga, optimal tana vazniga erishishga,
5 Rene MakGregor. "Sport ovqatlanishi: mashg'ulotdan oldin, mashg'ulot paytida va keyin nima ovqatlanish kerak" - M
.: Alpina Publisher, 2016. - P. 16. - 304 b. - ISBN 978-5-9614-5763-6 .
9
mushak massasini ko'paytirishga, tana yog'ining foizini kamaytirishga va hokazolarga
qaratilgan bo'lishi mumkin.
Eng keng tarqalgan sport oziqlanishi: oqsil aralashmalari (ko'pincha " oqsillar "
deb ataladi ), uglevod-oqsil aralashmalari, tarmoqlangan zanjirli aminokislotalar
(BCAA), fosfatidilserin, glutamin, arginin, muhim yog' kislotalari, kreatin va vazn
yo'qotish uchun mahsulotlar. Ushbu va boshqa ko'plab mahsulotlar sport
qo'shimchalari sifatida sotiladi.
Muhim yog 'kislotalari
Yog'lar glitserin va yog' kislotalarining murakkab birikmalaridir. Yog'
kislotalari molekulalari bir-biriga bog'langan uglerod atomlarining zanjirlari. Yog'
kislotasidagi barcha uglerod aloqalari bitta (C-C) bo'lsa, bunday yog' kislotasi
to'yingan deb ataladi; bitta qo'sh bog'li (C=C) yog' kislotalari bir to'yinmagan deb
ataladi; ikki yoki undan ortiq qo'sh bog'lar bilan (C = C = C) ko'p to'yinmagan deb
ataladi.
Muhim ko'p to'yinmagan yog'li kislotalarning ikkita klassi mavjud: omega-3
to'yinmagan yog'li kislotalar va omega-6 to'yinmagan yog'li kislotalar. Ikkala guruh
ham inson tanasi uchun ajralmas hisoblanadi, chunki ular unda sintez qilinmaydi va
oziq-ovqat bilan ta'minlanishi kerak. Eng muhim yog 'kislotalari - omega-3 bo'lgan
alfa-linolenik kislota (ALA) va omega-6 bo'lgan linoleik kislota (LA). Tanadagi alfa-
linolenik kislotadan yana ikkita muhim omega-3 ko'p to'yinmagan kislotalar
sintezlanishi mumkin: eikosapentaenoik kislota (EPK) va dokosaheksaenoik
kislota(DGK). ALA zig'ir urug'i yog'ida yuqori miqdorda topilgan. DHA va EPA ning
xun manbalari yog'li dengiz baliqlaridir, kapsuladagi xun takviyeleri esa baliq yog'i
yoki krill yog'ini o'z ichiga oladi.
Probiyotiklar
Inson ichaklarida 500 ga yaqin turli xil mikroorganizmlar yashaydi, ularning
umumiy soni 50 trln. Probiyotiklar, agar parhez qo'shimchalari sifatida qaralsa, ichak
mikroflorasini normallashtirish va immunomodulat qilish uchun terapevtik
maqsadlarda qo'llaniladi. Probiyotiklarning eng mashhur turlari bifidobakteriyalar va
laktobakteriyalardir.
10
Tabiiy xun takviyeleri
Oziq-ovqat qo'shimchalari sifatida o'simlik va hayvonot manbalari "sof" shaklda
( changlar, infuziyalar, qaynatmalar, damlamalar ) yoki tabiiy xom ashyolardan (
ekstraktlar ) olingan komponentlar shaklida qo'llaniladi. O'simliklar, hayvonlar, suv
o'tlari, zamburug'lar yoki likenlar xom ashyo sifatida xizmat qiladi. Bunday
qo'shimchalarning ko'p nomlari mavjud: ginseng, kizilchık, Seynt Jonning go'shti,
echinasya, sut qushqo'nmasi, ginkgo biloba, kurkumin, resveratrol, glyukozamin,
kollagen, lesitin va boshqalar. Bunday xun takviyeleri dorilarga o'xshaydi, lekin aslida
ular yo'q, ular bir qator farqlarga ega, ularning asosiysi keng qamrovli ilmiy tadqiqotlar
yo'qligi. Ishlab chiqaruvchilarning fikriga ko'ra, ular umumiy shifobaxsh
xususiyatlarga ega, bu dorilarning asosiy maqsadi alohida organlar va tizimlarning
ishini
rag'batlantirishdir.
Dorixonalarda,
oziq-ovqat
do'konlarida
yoki
ixtisoslashtirilgan do'konlarda retseptisiz sotiladi. Ushbu mahsulotlarning aksariyati
o'simlik tibbiyotida va an'anaviy tibbiyotning turli shakllarida uzoq vaqtdan beri
qo'llanilgan bo'lsa-da, ularning haqiqiy samaradorligi va sifatini ta'minlash haqida
xavotirlar mavjud.
O'simlik preparatlari ko'pincha aniq sifat standartlariga ega emas va ko'p
miqdorda, ba'zan yuzlab faol moddalarni o'z ichiga olishi mumkin, shuningdek,
ko'pincha norasmiy haqiqiy dori-darmonlarni o'z ichiga oladi, og'ir metallar va boshqa
zaharli moddalar bilan ifloslangan; Ushbu preparatlardagi o'simlik komponentlari
yorliqda ko'rsatilgandan ko'ra arzonroq komponentlar bilan almashtirilishi mumkin
(masalan, beda ). O'simliklarga asoslangan xun takviyelerinin tahlili shuni ko'rsatdiki,
59% hollarda ular tarkibida qayd etilmagan o'simliklar mavjud.
Boshqa turdagi xun takviyeleri
Oziq-ovqat qo'shimchalarining boshqa guruhlari ham ajralib turadi: fermentlar,
bioflavonoidlar, immunomodulyatorlar, adaptogenlar, asalarichilik mahsulotlari,
zeolitlar, super oziq-ovqat, xun tolasi, salvestrollar va boshqalar.
11
1.2. Bioqo'shimchalarning biologik roli
Fiziologik harakat
Oziq-ovqat qo'shimchalarining fiziologik ta'siri hayvonlar va odamlarga
nisbatan aniq biologik faollikka ega bo'lgan moddalarni tanaga kiritish orqali erishiladi.
Bu birikmalar: biokimyoviy reaksiyalar uchun substratlar; fermentativ reaksiyalarning
kofaktorlari; fermentativ reaktsiyalarning inhibitörleri; reaktiv yoki zaharli
moddalarning absorbentlari/sekvestrlari; retseptlar faolligini faollashtiradigan yoki
inhibe qiluvchi ligandlar; muhim oziq moddalarning so'rilishini va yoki barqarorligini
kuchaytiruvchilar; tabiiy oshqozon-ichak bakteriyalari uchun selektiv o'sish omillari;
og'iz, oshqozon yoki ichakdagi tabiiy bakteriyalar uchun fermentatsiya substratlari,
zararli ichak bakteriyalarining selektiv inhibitorleri.
Sintetik xun takviyeleri bir qator sabablarga ko'ra tabiiylardan farq qiladi.
Birinchidan, ishlab chiqarishning tozaligi tabiiy kelib chiqadigan mikroifratlarning
yo'qligiga olib keladi, bu tabiiy analogda asosiy komponentlarning biologik faolligiga
sezilarli ta'sir qiladi. Ikkinchidan, sintetik preparatlar trans izomerlarini o'z ichiga olishi
mumkin., inson tanasining ferment tizimlari to'g'ri javob bera olmaydigan tabiiy xom
ashyoda yo'q. Uchinchidan, sintez qilingan moddalar izomerlarning chapga va o'ngga
aylanadigan rasemik aralashmasi bo'lib, faqat bir turdagi izomerlar biologik faollikka
ega. To'rtinchidan, tabiiy vitaminlar va vitaminga o'xshash moddalar ko'plab
birikmalar bilan ifodalanadi (vitamin C - 6, E vitamini - 10, karotinoidlar - 600 dan
ortiq, flavonoidlar - 6000 dan ortiq), amalda sintetik analoglar esa bitta kimyoviy
formula bilan ifodalanadi ( askorbin kislota, a-tokoferol asetat, b-karotin, rutin).
O'simlik manbalaridan olingan faol moddalarga terpenoidlar, fenollar,
alkaloidlar va boshqa azotli birikmalar kiradi. AQSh kimyo sanoati hamjamiyatiga
ko'ra, bu birikmalar yurak-qon tomir kasalliklari, diabetes mellitus, arterial
gipertenziya, saraton, yallig'lanish, rivojlanishiga xalaqit berishi mumkin. parazitar
infektsiyalar, psixotik kasalliklar, spazmodik holatlar6.
6 Salomatlik va kasalliklarda zamonaviy ovqatlanish 6-nashr. (1980) Robert S. Gudxart va Moris E. Shils. Lea va
Febinger. Filadelfiya. ISBN 0-8121-0645-8 . 134—138-betlar.
12
Ko'p to'yinmagan yog'li kislotalar
Ko'p to'yinmagan yog'li kislotalarni o'z ichiga olgan xun takviyeleri yurak-qon
tomir kasalliklarining kechishiga foydali ta'sir ko'rsatadi: ular triglitseridlar va past
zichlikdagi lipoproteinlar darajasini kamaytirishga yordam beradi. Omega-3
to'yinmagan yog'li kislotalarni iste'mol qilish asab tizimi kasalliklarining kechishiga
ijobiy ta'sir ko'rsatadi: Altsgeymer kasalligi, shuningdek, miyaning bipolyar buzilishi
bo'lgan bemorlarda ijobiy ta'sir ko'rsatadi. kuniga 9,6 g dozada omega-3 to'yinmagan
yog'li kislotalarni iste'mol qilish zaytun moyi guruhiga nisbatan kasallikning borishini
yaxshilagan.
Oziq-ovqat qo'shimchalarining antioksidant ta'siri
Tananing aerob metabolizmida reaktiv kislorod turlarining paydo bo'lishi
muqarrar. Reaktiv kislorod turlari hujayra membranalarida lipidlarga zarar etkazadi,
oqsillarni oksidlaydi va DNKga zarar yetkazadi. Ushbu ta'sir ateroskleroz, saraton,
insult, artrit, yosh pigmentatsiyasi, dermatit, katarakta shakllanishi, retinaning
shikastlanishi, jigar shikastlanishi va boshqalar kabi yoshga bog'liq kasalliklarning
rivojlanishiga olib keladi. Antioksidant ozuqaviy moddalar reaktiv kislorod turlarini
so'ndiradi yoki fermentlarning kofaktorlari sifatida ishtirok etadi. reaktiv kislorod
turlarini detoksifikatsiya qilishda ishtirok etadi. Epidemiologik tadqiqotlar
antioksidant ozuqa moddalarining salomatlik va yoshga bog'liq kasalliklarning oldini
olish uchun ahamiyatini ko'rsatadi.
Kimyoviy tarkibiga ko'ra, antioksidant ozuqa moddalari quyidagilarni o'z ichiga
oladi: tokoferollar va tokotrienollar, askorbin kislotasi, karotinoidlar, polifenollar, alfa-
lipoik kislota - bu moddalarning barchasi membranadagi yoki sitoplazmadagi kislorod
turlarini zararsizlantirishda ishtirok etadi.
Oziq-ovqat qo'shimchalari bozori
2013-yilda Qo'shma Shtatlardagi xun takviyeleri bozori 20 milliard dollarni
tashkil etdi, Rossiyada to'g'ridan-to'g'ri sotishdan tashqari (va 10 000 dan ortiq
mahsulot nomlari) 705 million dollarni tashkil etdi. 2011-yilda Rossiya bozoridagi eng
yirik kompaniya deyarli 20% ni egallagan Evalar edi. Oziq-ovqat qo'shimchalarining
68% mahalliy ishlab chiqarilgan va 32% import mahsulotlari (Rospotrebnadzor
13
ekspertizalari tuzilishiga ko'ra). Har to'rtinchi rus vaqti-vaqti bilan parhez
qo'shimchalarini oladi. Oziq-ovqat qo'shimchalarini sotishning 70% dorixonalarda
amalga oshiriladi. Aksariyat odamlar (60%) parhez qo'shimchalarini oziq-ovqatga
qo'shimcha sifatida, ba'zilari (16%) vitaminlar manbai, ba'zilari (5%) ularni dori-
darmonlar deb hisoblashadi. Broyler tovuqlarini etishtirishda parhez qo'shimchalaridan
kompleks foydalanish biologik va iqtisodiy nuqtai nazardan maqsadga muvofiqdir7.
1998-yilda Rossiya Federatsiyasining sog'lom ovqatlanish sohasidagi davlat
siyosati kontseptsiyasi oziq-ovqat tarkibini yaxshilash uchun parhez qo'shimchalaridan
foydalanishni kengaytirish, boyitilgan oziq-ovqat va oziq-ovqat mahsulotlarini iste'mol
qilishni ko'paytirish bilan bir qatorda shoshilinch chora ekanligini ko'rsatdi. yangi
meva va sabzavotlar. Bundan tashqari, kontseptsiya aholining ovqatlanish
madaniyatini oshirish va mahsulotlar va xun qo'shimchalarining yangi, ilmiy
asoslangan formulalarini yaratishni nazarda tutadi.
Ishlab chiqarish va sertifikatlash
Butun dunyodagi ko'plab oziq-ovqat qo'shimchalarini ishlab chiqaruvchilar
nafaqat tasdiqlangan terapevtik ta'sirga ega o'simlik xom ashyosidan, balki ta'sir qilish
printsipi o'rganilmagan, shuningdek, xavfli va oddiygina zaharli moddalardan ham
foydalanadilar. Qo'shma Shtatlarda giyohvand moddalarni eslab qolishning yarmidan
ko'pi tasdiqlanmagan ingredientlarni o'z ichiga olgan xun takviyeleridir. Diyetik
qo'shimchalar ko'pincha yorliqda ko'rsatilgan ingredientlarni o'z ichiga olmaydi va
ba'zi qo'shimchalar yorliqda ko'rsatilmagan ingredientlarni o'z ichiga oladi.
Rossiyada oziq-ovqat qo'shimchalarini hisobga olish, aylanmasi va tasnifining
huquqiy normalari jahon amaliyotidan farq qiladi. Preparatni biologik faol oziq-ovqat
qo'shimchasi sifatida ro'yxatdan o'tkazish dori vositalarini ro'yxatga olishdan ko'ra
ancha sodda va tezroq (2-3 oyga nisbatan 9 oydan ortiq). Tartibga solish ancha
yumshoq va Rospotrebnadzor orqali amalga oshiriladi, bu esa xun takviyelarini ishlab
chiqaruvchiga yanada jozibador qiladi. Ishlab chiqarilgan va sotilayotgan tovarlar sifati
7 Andreev, I. L. Inson va bakterial dunyo: o'zaro ta'sir muammolari // Rossiya Fanlar akademiyasining axborotnomasi. -
2009. - No 1. - S. 41-49.
14
ustidan nazorat past (2011-yilda sinovdan o‘tkazilgan 14088 ta namunadan atigi
10,8%i haqiqiyligi tekshirilgan). Laboratoriyalarni yangi asbob-uskunalar bilan
jihozlash va mutaxassislarni oziq-ovqat qo‘shimchalari tarkibidagi faol moddalarni
sifat va miqdoriy aniqlash usullariga o‘rgatish zarurati, shu jumladan, xun
takviyelarining ko‘pkomponentliligi tufayli miqdoriy baholashni qiyinlashtiradi.
Reklama va sotish
1947-yilda AQSh oziq-ovqat va farmatsevtika idorasi Nutrilite Products ishlab
chiqaruvchi kompaniya va uning milliy distribyutori Mytinger va Casselberry, Inc.
Nutrilite mahsulotlarining (oziq-ovqat qo'shimchalari) mo'jizaviy xususiyatlari
haqidagi da'volarni o'z ichiga olgan "Qanday qilib sog'lom bo'lish va sog'lom bo'lish"
reklama risolasining mazmuni haqida. To'rt yillik sud jarayoni natijasi iste'molchilarni
Nutrilite ozuqaviy qo'shimchalarining shifobaxsh xususiyatlari haqida chalg'itishi
mumkin bo'lgan ushbu risola va boshqa reklama nashrlarining matnlaridan
foydalanishni taqiqlovchi sud qarori bo'ldi.
Oziq-ovqat qo'shimchalarini reklama qilish, reklama dori vositalari bilan bir xil
xavf xususiyatlariga ega. Mahsulot sotishni ko'paytirish uchun ishlab chiqaruvchi yoki
sotuvchi uning terapevtik imkoniyatlarini ortiqcha baholaydi, shifokor bilan
maslahatlashmasdan kontrendikatsiyalarni, yon ta'sirlarni va o'z-o'zini davolash
natijalarini minimallashtiradi. Televizion reklamaiste'molchiga ta'sir qilish uchun turli
texnologiyalardan foydalanadi va ishonchsizlikka duch kelgan bo'lsa-da, holatlarning
yarmida dori bozoridagi yangi mahsulotlar haqida asosiy ma'lumot manbai
hisoblanadi. Alomatlarni sanab o'tish orqali reklama iste'molchini o'z-o'zidan dori-
darmonlarni qabul qilishga undaydi. Bundan tashqari, reklamada ko'rsatilgan shaxs
yoki dori ishlab chiqaruvchisi fikrining ishonchliligiga (asosan xayoliy) urg'u beriladi.
Qo'llash mumkin bo'lmagan holatlar to'g'risidagi ogohlantirishlar yomon ko'rsatilgan
va shuning uchun potentsial xaridor tomonidan yomon qabul qilinadi. Shu bilan birga,
mahsulot bilan bir qatorda reklama sog'lom va ijtimoiy muvaffaqiyatga erishgan
shaxsning qiyofasini beradi, xaridni tanlashning hissiy tarkibiy qismiga ta'sir qiladi.
Shunday qilib, reklama noto'g'ri va xavfli (shifokor bilan maslahatlashmasdan va
15
ko'rsatmalarni o'rganmasdan) parhez qo'shimchasi sifatida foydalanish xavfini
oshiradi.
Mahsulotlari klinik sinovlardan o'tmagan va ularning samaradorligi faqat
manfaatdor tomonlarning bayonotlariga asoslangan vijdonsiz ishlab chiqaruvchilar va
distribyutorlar, ularning xun takviyeleri Rossiya qonunchiligiga zid bo'lgan dori
vositalari sifatida reklama qilinadi.
Iste'molchilar huquqlarini himoya qilish va inson farovonligini nazorat qilish
federal xizmati 2004-yilda oziq-ovqat qo'shimchalarini ishlab chiqarish va aylanishida
quyidagi qonunbuzarliklarni aniqladi:
biologik faol oziq-ovqat qo‘shimchalarini, shu jumladan dorixonalar tarmog‘ida
hamrohlik qiluvchi hujjatlar - ro‘yxatga olish guvohnomalari (yoki sanitariya-
epidemiologiya xulosalari) va sifat va xavfsizlik sertifikatlarisiz (mahsulotning har bir
partiyasi uchun) sotish;
ro‘yxatdan o‘tkazishda kelishilgan yorliqdagi ma’lumotlarning amaldagi qonun
hujjatlari talablariga mos kelmasligi;
ishlab chiqaruvchi tomonidan texnik hujjatlarda, yorliqlarda e'lon qilingan
asosiy biologik faol moddalarning tarkibi bo'yicha mahsulotlarning nomuvofiqligi;
xun takviyasini reklama qilishda turli qonunbuzarliklar;
parhez qo'shimchalarini amalga oshirish shartlarini buzish.
Oziq-ovqat qo'shimchalarini sotish dorixonalar uchun foydalidir, chunki bu
sotiladigan tovarlar assortimentining ko'payishi hisobiga ham, xun qo'shimchalariga
qo'shimchalar hisobiga ham rentabellikni oshiradi.
Oziq-ovqat qo'shimchalarini sotish ba'zan uyga pochta orqali telefon orqali
amalga oshiriladi, o'rtacha sotib olish narxi yuqori. Shifokorlar, ba'zan, shuningdek, o'z
ofisida biologik faol qo'shimchalarni sotish, xun takviyeleri tarqatish; ko'pincha,
parhez qo'shimchalarini sotib olish uchun ular bemorni qat'iy belgilangan dorixonaga
yuborishadi. Qoidaga ko'ra, shifokorlar dori-darmonlarni ersatz preparatlari bilan
almashtirish bilan bog'liq xavf haqida bilishmaydi.
Ko'pincha xun takviyeleri o'z-o'zini davolashda, shu jumladan shifokor
tomonidan tavsiya etilgan davolanish o'rniga qo'llaniladi. Bunday holatning sabablari,
16
xususan, dori vositalari bilan ta'minlash bilan bog'liq muammolarni o'z ichiga oladi, bu
esa ko'plab bemorlarning parhez qo'shimchalari, dorivor o'tlar, turli "dorilar" va
boshqalarni qo'llashiga olib keladi.
Rossiyada "Biologik faol qo'shimchalar va ixtisoslashtirilgan mahsulotlar
assotsiatsiyasi" jamoat tashkiloti mavjud bo'lib, uning asosiy maqsadlaridan biri oziq-
ovqat qo'shimchalari bozoriga yagona talablarni yaratish - mahsulotlarning xavfsizligi
va samaradorligini ta'minlash va iste'molchilarni vijdonsiz mahsulotlardan himoya
qilishdir. ishlab chiqaruvchilar va past sifatli xun takviyeleri.
Diyetik qo'shimchalar firibgarligi
Rossiyada biologik faol oziq-ovqat qo'shimchalari bilan bog'liq firibgarlik
harakatlari dori vositalariga nisbatan firibgarlikka o'xshash tarzda sodir bo'ladi.
Rossiya Federatsiyasi Sog'liqni saqlash va ijtimoiy rivojlanish vazirligi 2011-yil 9-
iyundagi o'z ma'lumot xatida ba'zi odamlar vazirlik yoki boshqa davlat organlari va
tashkilotlari xodimlarini ko'rsatib, dietali oziq-ovqat mahsulotlarini sotib olishga
majburlashda fuqarolarning ko'plab aldashlari haqida xabar berdi. qo'shimchalar
barcha kasalliklar uchun yuqori samarali davo sifatida. Sog‘liqni saqlash va ijtimoiy
taraqqiyot vazirligi fuqarolarga parhez qo‘shimchalari oziq-ovqat mahsuloti ekanligini
va hech qanday kasalliklarni davolashda foydalanish mumkin emasligini eslatdi.
Xun qo'shimchalarini dori sifatida eslatish o'z-o'zidan yolg'ondir. Dori-darmon
niqobi ostida katta pul evaziga firibgar sotuvchilar xaridorlarga Rossiya qonunlariga
ko'ra, oziq-ovqatga qo'shimchalar bo'lgan, ammo umuman dori-darmon emas.
Tibbiyot fanlari doktori, professor, Rossiya Federatsiyasining bosh davlat
sanitariya shifokori Onishchenko G. G.
Tarkibida giyohvandlik vositalari, psixotrop va kuchli taʼsir etuvchi moddalar
boʻlgan dori vositalari vaznni toʻgʻrilash uchun sport ovqatlanishi va xun takviyeleri
niqobi ostida sotilayotgan holatlar mavjud. Shu bilan birga, iste'molchilarga
kompozitsiya haqida ma'lumot berilmaydi (yoki uning tarkibini aniqlash qiyin).
Xun qo'shimchalarining salbiy ta'siri
17
Diyetik qo'shimchalar ko'pincha sog'liq uchun xavflidir (tarkibida kuchli
moddalar, ba'zi hollarda hatto giyohvand moddalar yoki psixotrop dorilar mavjud ).
Misol uchun, ko'plab xun takviyeleri gepatotoksik.
Xususan, bozorga yangi moddalarni oziq-ovqat qo'shimchalari ko'rinishida olib
kelish va kelajakda bu moddalarni dori sifatida ro'yxatdan o'tkazish odatiy holdir.
Shunday qilib, potentsial yuqori faol va hatto zaharli moddalar oziq-ovqatga o'xshash
"salomatlik" mahsuloti brendi ostida darhol foyda olish uchun bozorga chiqariladi.
Ommaviy axborot vositalari ko'pincha semirishni davolashda qo'llaniladigan
xun takviyeleri, amfetamin va uning hosilalari, diuretiklar va laksatiflarning ba'zi
kuchli dorilari topilganligi haqida xabar berdi.
Diyetik qo'shimchalar bir vaqtning o'zida qabul qilingan dorilar bilan o'zaro
ta'sir qilishi mumkin - masalan, ularning ta'sirini kamaytiradi, nojo'ya ta'sirlar xavfini
oshiradi va hokazo. Xususan, natijalari Xalqaro jurnalda chop etilgan 85 ta
tadqiqotning meta-tahlili. Klinik amaliyot shuni ko'rsatdiki, parhez qo'shimchalari
dorilarning farmakokinetikasiga (ularning so'rilishi, metabolizmi yoki chiqarilishiga )
sezilarli ta'sir ko'rsatishi mumkin. Ko'pincha dori-darmonlarning jiddiy yon ta'siri
ularni magniy, kaltsiy, temir, Seynt Jonning ziravorlari, ginkgo biloba o'z ichiga olgan
xun takviyeleri bilan birga qabul qilgan bemorlarda rivojlanadi., zig'ir urug'i, echinasya
va yohimbe ekstrakti. Xuddi shu meta-tahlil natijalariga ko'ra, klassik tibbiyot dorilari
orasida varfarin, insulin, aspirin, antiaritmik dori digoksin va antiplatelet dori
tiklopidin xun takviyeleri bilan birlashtirilgan. Aniqlangan nojo'ya ta'sirlar orasida eng
ko'p uchraydigan nojo'ya ta'sirlar oshqozon-ichak trakti (16,4%), asab tizimi (14,5%)
va genitouriya tizimi (12,5%) edi.
Oziq-ovqat qo'shimchalari ko'pincha dori sifatida qabul qilinganligi sababli, bu
odamning tibbiy yordamga murojaat qilishda kechikishiga olib keladi, bu esa uning
holatida qaytarilmas o'zgarishlarga olib keladi.
2015-yilda New England Journal of Medicine jurnalida chop etilgan
ma'lumotlarga ko'ra, har yili Qo'shma Shtatlarda taxminan 23,000 tez tibbiy yordamga
tashrif buyurish xun takviyeleri bilan bog'liq yon ta'sirlar bilan bog'liq.
18
II BOB. Bioqo'shimchalar turlari
2.1. Xun qo'shimchalari
Diyetik qo'shimchalar 100 yil oldin paydo bo'lgan. Dunyodagi birinchi beda
qo'shimchasi amerikalik kimyogar Karl Renborg tomonidan yaratilgan. Bugungi
kunda oziq-ovqat qo'shimchalaridan foydalanish odatiy holga aylangan va pandemiya
paydo bo'lishi bilan ularga bo'lgan talab o'n barobar oshdi. Vitaminlar va xun
takviyeleri profilaktika maqsadida, turli kasalliklar paytida, tiklanish davrida olinadi.
Diyetik qo'shimchalar Rossiyaga o'tgan asrning oxirida kelgan. Bugungi kunda
deyarli har bir uy tibbiyot kabinetida siz biologik qo'shimchalar idishlarini topishingiz
mumkin. Ular an'anaviy tibbiyotga alternativa sifatida qabul qilinadi. Odamlar biologik
qo'shimchalar
bilan
davolanishga
harakat
qilishadi,
lekin
ular
doimo
komponentlarning to'g'ri kombinatsiyasini tanlamaydilar. Xun qo'shimchalari nima,
ularni qanday qilib to'g'ri qabul qilish kerak - bizning maqolamizni o'qing.
Xun qo'shimchalari nima?
Diyetik qo'shimcha - bu biologik faol oziq-ovqat qo'shimchasi. Foydali
moddalar oziq-ovqat bilan birga keladi, ammo barcha ehtiyojlarni bitta mahsulot bilan
qoplash qiyin. Vitaminlar, mikroelementlar, makroelementlar, biosorbentlar,
mikroelementlarning surunkali etishmasligi bilan gomeostaz buziladi va shu bilan
birga alohida organlar va tizimlarning ishi buziladi. Bundan tashqari, organizm ishlab
chiqara olmaydigan, ammo zudlik bilan ularga muhtoj bo'lgan moddalar mavjud.
Diyetik qo'shimchalar potentsial ozuqaviy etishmovchiliklarni to'ldirish uchun
moddalar manbai hisoblanadi. Sizning dietangizni xun takviyeleri bilan to'ldirish orqali
siz ba'zi tana funktsiyalarini tiklashingiz va saqlab qolishingiz mumkin. Ilmiy
tadqiqotlarga ko'ra, parhez qo'shimchalarini muntazam ravishda ishlatish nuqsonli
sharoitlar xavfini 80% ga kamaytiradi.
Qo'shimchalar turlari
Biologik faol qo'shimchalar tarkibi va ta'siriga ko'ra uchta katta guruhga
bo'linadi - nutratsevtiklar, parafarmatsevtiklar, eubiotiklar.
19
Nutraceuticals vitaminlar va vitaminlarga o'xshash vositalarni o'z ichiga oladi -
vitaminlar, aminokislotalar, makro va mikroelementlar, ko'p to'yinmagan yog'li
kislotalar, uglevodlar (monosakkaridlar va disaxaridlar), tolalar va ba'zi fermentlar.
Ularning harakati kasalliklarning oldini olishga, tananing qarishini sekinlashtirishga,
umr ko'rish davomiyligini oshirishga, organlar va tizimlarning samaradorligini
saqlashga va umumiy salomatlikni yaxshilashga qaratilgan. Nutraceuticals kümülatif
ta'sir printsipi asosida ishlaydi. Natijaga erishish uchun bioaktiv vositani uzoq vaqt
davomida olish kerak. Biroq, qabul qilish tugagandan so'ng, ularning tanadagi
konsentratsiyasi yanada uzoqroq qoladi8.
Parafarmatsevtik preparatlar guruhiga bunday komponentlarni o'z ichiga olgan
biologik vositalar kiradi.
peptidlar;
asalarichilik mahsulotlari (asal, propolis, qirollik jeli);
organik kislotalar;
o'simlik antioksidantlari (bioflavonoidlar);
glikozidlar;
efir moylari;
azot o'z ichiga olgan organik birikmalar (alkaloidlar);
safro.
Parafarmatsevtik preparatlar farmakologik faollikka ega bo'lishiga qaramay, ular
ma'lum kasalliklarni davolash uchun buyurilgan dorilarga tegishli emas.
Eubiotiklar - bu tirik mikroorganizmlar va yoki ularning metabolitlariga
asoslangan probiyotiklar va prebiyotiklar - parhez qo'shimchalari. Bunday ozuqaviy
qo'shimchalarning asosiy vazifasi oshqozon-ichak trakti mikroflorasining bakterial
tarkibini tiklash va saqlashdir.
Qo'shimchalar qachon kerak?
Biologik faol moddalar doirasi amalda cheksizdir. Asosiy ko'rsatkichlarga
quyidagilar kiradi:
8 Gavura S. Ilmning qoʻshimchalar bilan uchrashadigan joyi : [ arx. 28 mart 2022 yil] // Ilmga asoslangan tibbiyot. - 2016
yil 19 may.
20
kam immunitet holati;
e'tibor, xotiraning pasayishi;
umumiy zaiflik, charchoqning kuchayishi;
homiladorlik;
kuchli yuklar, tanani safarbar qilish zarurati;
oshqozon-ichak traktining mikroflorasini buzish;
surunkali kasalliklar;
operatsiyadan keyingi davr;
kasallikdan keyin tiklanish;
keksa yosh;
psixo-emotsional beqarorlik;
menopauza.
Biologik faol vositani ishlatishdan oldin uning tarkibi va maqsadini diqqat bilan
o'rganishingiz kerak. Ideal holda, shifokoringiz bilan foydali qo'shimchani qabul
qilishni muhokama qiling.
Oziq-ovqat qo'shimchalari va dorilar o'rtasidagi farq
Diyetik qo'shimchalar dorixonalarda sotiladi, ammo har bir paket bu dori
emasligini ko'rsatadi. Farmatsevtika va oziq-ovqat qo'shimchalari o'rtasida uchta farq
bor:
Murakkab. Ko'pgina dorilar ksenobiotiklar - organizmga begona moddalardir.
Ular samarali ishlaydi, lekin sun'iy ravishda yaratilgan. Diyetik qo'shimchalar tabiiy
ingredientlardan iborat. Ular hujayralar, to'qimalar, biokimyoviy jarayonlar bilan mos
keladi.
Harakat. Dori-darmonlar maqsadli ta'sirga ega - kasallikni davolash, yuqumli
agentlarni, saraton hujayralarini yo'q qilish va boshqalar. Shu bilan birga, ular juda
agressiv ishlaydi, shuning uchun ular ko'pincha yon ta'sirga olib keladi.
Bioqo'shimchalar
umumiy
salomatlikni
yaxshilaydi,
zarur
moddalarning
etishmasligini qoplaydi. Ular toksik emas, yumshoq harakat qiladilar, nojo'ya ta'sirlarni
qo'zg'atmaydilar.
21
Qonunchilik sohasi. Dori vositalari klinik sinovdan o‘tkazilib, davlat
ro‘yxatidan o‘tkazilmoqda. Dori doriga aylanishi uchun Sog‘liqni saqlash vazirligi uni
samarali va xavfsiz deb tan olishi kerak. Oziq-ovqat qo'shimchalarini ro'yxatdan
o'tkazish Rospotrebnadzor vakolatiga kiradi, u ham tadqiqot olib boradi, lekin faqat
oziq-ovqat
qo'shimchasining
xavfsizligini
isbotlaydi
va
kafolatlaydi.
Xun
qo'shimchalari, aytish mumkinki, oziq-ovqatga tenglashtirilgan9.
Diyetik qo'shimchalar kasalliklarni davolamaydi. Ular sizni sog'lom saqlash
uchun mo'ljallangan.
Agentni tanlash dasturga bog'liq. Bugun siz barcha holatlar uchun xun
takviyelerini topishingiz mumkin. Bahor va kuzda, tana mavsumiy infektsiyalarga
qarshi turish uchun yordamga muhtoj bo'lganda, immunitetni oshirish uchun parhez
qo'shimchalaridan foydalanishingiz mumkin. Agar kasallikdan qochishning iloji
bo'lmasa, shamollash uchun xun takviyeleri tezroq tiklanishiga yordam beradi. Dori-
darmonlar bilan birga parhez qo'shimchasini olishdan oldin, shifokoringiz bilan
maslahatlashing kerak. Diyetik qo'shimchalar preparatning chiqarilishini tezlashtirishi
yoki uning so'rilishini yomonlashtirishi (sekinlashishi) mumkin, bu terapevtik
ta'sirning pasayishiga olib keladi.
Kuchli jismoniy zo'riqish, sport o'ynash, faol hayot tarzi uchun mablag'lar
chidamlilikni oshirishga yordam beradi. Ularning ko'pchiligida taurin, krepatura,
mushaklarning spazmlarini yo'q qiladigan aminokislota mavjud.
Surunkali kasalliklari yoki ularga moyilligi bo'lgan odamlar uchun yo'naltirilgan
ta'sir komplekslari ishlab chiqilgan:
genitouriya tizimi uchun;
oshqozon-ichak traktining faoliyatini yaxshilash;
yurak-qon tomir tizimi uchun.
9 Vodovozov A. V. Natural foydali degani emas, 2018 yil 12-iyundagi Wayback Machine -dagi arxiv nusxasi // ABC,
22/04/2013.
22
Artrit, artroz, qo'shma muammolar bilan siz mushak-skelet tizimi uchun parhez
qo'shimchalaridan foydalanishingiz mumkin. Ularda ko'pincha kuchli suyaklar uchun
kaltsiy, glyukozamin, xondroitin yoki bo'g'imlar uchun sinquefoil mavjud.
Siz xotira qo'shimchasi bilan kognitiv funktsiyani qo'llab-quvvatlashingiz va
yaxshilashingiz mumkin. Psixo-emotsional stressning kuchayishi davrida, stress ostida
tanaga qo'shimcha magniy kerak. Siz magniyga asoslangan qo'shimchalar yordamida
zaxiralarni to'ldirishingiz mumkin. Ulardan ba'zilari qo'shimcha komponentlarni
(kaliy, vitamin B6) o'z ichiga oladi.
Kattalar va bolalarning kunlik oziq moddalari turlicha bo'lganligi sababli,
bolalar va o'smirlar uchun alohida vitaminlar beriladi. Yana bir guruh - tashqi
foydalanish uchun xun takviyeleri, malhamlar, kremlar, jellar, balzamlar bilan
ifodalanadi.
Dozalash
Har bir paket dozani ko'rsatadigan ko'rsatmalar bilan birga keladi. Kattalar
uchun kuniga 1-2 kapsula (planshetlar) etarli. Qonda faol moddaning doimiy
konsentratsiyasini saqlab turish uchun bir vaqtning o'zida ichish tavsiya etiladi.
Qo'shimchani ovqatdan oldin yoki keyin oling - tarkibga bog'liq. Ba'zi xun takviyeleri
tomchilar shaklida mavjud. Shuningdek, chaynaladigan shirinliklar ko'rinishidagi
parhez qo'shimchalari uchun bolalar variantlari mavjud.
23
2.2. Bioqo'shimchalarning o‘ziga xos xususiyatlari
BFQ (biologik faol qo'shimcha) - o'simlik, hayvon yoki mineral kelib chiqishi
tabiiy xom ashyo asosida yaratilgan dori. Diyetik qo'shimchalar giyohvand moddalar
emas va oziq-ovqat qo'shimchalari toifasiga kiritilgan. Ularning vazifasi tanani foydali
komponentlar bilan ta'minlashdir. Ular organizmning moslashuvchan qobiliyatini
oshiradi, uning kaloriya tarkibini oshirmasdan dietada ozuqa moddalari va vitaminlar
etishmasligini qoplaydi. G'arb tibbiyotida xun takviyeleri nutraceuticals deb ataladi.
"Biologik faol qo'shimchalar" atamasini rus olimi V. A. Tutelyan kiritgan.
Oziq-ovqat qo'shimchalarining tasnifi Oziq-ovqat qo'shimchalari toifasiga
quyidagi turdagi mahsulotlar kiradi:
vitaminlar va vitamin komplekslari;
minerallar va ularning birikmalari;
aminokislotalar; oqsil, kreatin, oqsil-uglevod aralashmalariga asoslangan sport
ozuqaviy qo'shimchalari;
muhim yog 'kislotalari;
probiyotiklar va ularga asoslangan mahsulotlar;
o'simlik va hayvonlarning tabiiy oziq-ovqat qo'shimchalari;
fermentlar; bioflavonoidlar; oziq-ovqat tolasi; immunomodulyatorlar.
Xun qo'shimchalarini qanday tanlash va qabul qilish kerak? Diyetik
qo'shimchalar dori-darmonlar emas va kasalliklarni davolash uchun ishlatilmaydi.
Mahsulot o'ramiga tegishli belgi qo'yiladi. Eng mashhur parhez qo'shimchalari orasida
multivitaminli komplekslar, baliq yog'i va o'simlik moylariga asoslangan mahsulotlar,
xitosan o'z ichiga olgan preparatlar, o'simlik ekstraktlari, o'simlik preparatlari mavjud.
"Dori emas" yorlig'i qo'shimchalarni nazoratsiz ishlatish mumkinligini anglatmaydi.
Ulardan ba'zilari sog'liq va hayot uchun xavfli bo'lgan yon ta'sirga olib kelishi mumkin
bo'lgan komponentlarni o'z ichiga oladi.
Dori tanlashda siz uning ishlab chiqaruvchisi va tarkibi ishonchli ekanligiga
ishonch hosil qilishingiz kerak. Ba'zida bioqo'shimchalar tarkibida e'lon qilinmagan
kuchli moddalarni o'z ichiga oladi, ular retsept bo'yicha dori vositalarida ishlatilishi
24
mumkin yoki ulardan foydalanish butunlay taqiqlanadi. Yuqori sifatli xun takviyeleri,
shuningdek, bemor qabul qiladigan dori-darmonlarga individual intolerans yoki
nomuvofiqlik tufayli allergiyaga olib kelishi mumkin. Bemorning tanasida etarli
miqdorda bo'lmagan moddalarni o'z ichiga olgan faqat parhez qo'shimchalaridan
foydalanish tavsiya etiladi. Shuning uchun bemorga birinchi navbatda parhez
qo'shimchalarini qabul qilish dasturini belgilash uchun kerakli testlardan o'tish tavsiya
etiladi10.
Tadqiqot Insonning ovqatlanishi sohasidagi ilmiy tadqiqotlar fiziologik jihatdan
to'liq ovqatlanish o'sish, rivojlanish, salomatlikni saqlash, yuqori ish faoliyatini, jinsiy
va aqliy faollikni saqlash uchun zarur ekanligini ishonchli isbotladi. Ma'lum
bo'lishicha, inson tanasi kuniga 600 ga yaqin moddalarni qabul qilgandagina yaxshi
ishlaydi. Bularga aminokislotalar, vitaminlar, mikro va makro elementlar, organik
kislotalar, fitokomponentlar, xun tolasi va boshqalar kiradi. Tabiatda inson uchun zarur
bo'lgan barcha komponentlarni o'z ichiga oladigan mahsulotlar yo'q. Shuning uchun
kundalik ratsionda faqat turli xil mahsulotlarning kombinatsiyasi tanani barcha kerakli
moddalar bilan ta'minlaydi. Biroq, zamonaviy odam o'z menyusini to'liq to'g'ri tuzishi
deyarli mumkin emas!
Hozirgi sharoitda, dietani to'g'rilash zarurati bilan bog'liq muammoni hal
qilishning samarali usuli sifatida dunyoning etakchi olimlari parhez qo'shimchalarini
keng joriy etishni tavsiya qiladilar. Oziq-ovqat qo'shimchalarining paydo bo'lishiga
insonning zarur moddalarga bo'lgan ehtiyojini qondirishga imkon beradigan noyob
zamonaviy texnologiyalar yordam berdi, masalan: vitaminlar, minerallar, dorivor
o'simliklarning ekstraktlari, xun tolasi, aminokislotalar, ko'p to'yinmagan yog'li
kislotalar va boshqalar. Biologik faol oziq-ovqat qo'shimchalarini o'rganish, ularning
turli xil kasalliklarni davolashda klinik sinovlari dunyoning ko'plab ilmiy institutlari va
tibbiyot muassasalarida bir vaqtning o'zida va parallel ravishda amalga oshirildi. Yangi
usullar samaradorligini o‘z ko‘zi bilan ko‘rgan shifokorlar soni tobora ko‘payib,
ularning faol tarafdorlariga aylanmoqda.
10 A.L.Stoll, V.E.Severus, M.P.Friman, S.Ryuter, X.A.Zboyan. Bipolyar buzuqlikdagi Omega 3 yog 'kislotalari: dastlabki
ikki tomonlama ko'r, platsebo-nazorat ostidagi sinov // Umumiy psixiatriya arxivi. - 1999-05-01. - T. 56
25
Statistika Statistik ma'lumotlarga ko'ra, rivojlangan mamlakatlar aholisining
70% muntazam ravishda parhez qo'shimchalaridan foydalanadi. Qo'shma Shtatlarda
aholi salomatligi hukumat darajasida tartibga solinadi. 1994-yilda u yerda oziq-ovqat
qo‘shimchalari to‘g‘risida maxsus Davlat akti qabul qilingan bo‘lib, unda
qo‘shimchalarning samaradorligi ilmiy jihatdan isbotlangani va bu mahsulotlarni
ommalashtirish aholi salomatligini muhofaza qilishning ustuvor yo‘nalishlaridan biri
deb e’lon qilinganligi ta’kidlangan. Yaponiyada, o'tgan asrning 50-yillarida, oziq-
ovqat qo'shimchalariga asoslangan xalqni tiklash bo'yicha davlat dasturi qabul qilindi.
Bugungi kunda Yaponiya aholisining 90% har kuni oziq-ovqat qo'shimchalarini
oladi. Ushbu dastur tufayli Yaponiya umr ko'rish davomiyligi bo'yicha dunyoda
birinchi o'rinda turadi. Oziq-ovqat qo'shimchalarini mahalliy ishlab chiqaruvchilar
Bugungi kunda mahalliy farmatsevtika sanoati biologik faol qo'shimchalarni yaratish
sohasida misli ko'rilmagan yuksaklikka erishdi va shuning uchun Rossiyada ishlab
chiqarilgan xun takviyeleri xorijiy analoglardan ko'ra yomonroq emas va ba'zan ancha
yaxshi. Shu bilan birga, Rossiyada ishlab chiqarilgan oziq-ovqat qo'shimchalarining
narxi har doim import qilinadigan dori-darmonlar narxidan past bo'ladi - bu mahsulot
sifatining pasayishi tufayli emas, balki transport va sotib olish xarajatlariga ehtiyoj
yo'qligi sababli.
26
Xulosa
Xulosa shuki, oziq-ovqat mahsulotlariga biologik faol qo'shimchalar (BFQ) -
bu oziq-ovqat bilan bevosita iste'mol qilish yoki oziq-ovqat mahsulotlariga kiritish
uchun mo'ljallangan biologik faol moddalar va ularning tarkibi.
Qonuniy jihatdan, xun takviyeleri oziq-ovqat, dorilar emas. Diyetik
qo'shimchalar giyohvand moddalar kabi ro'yxatga olish shaklidir. Xuddi shu moddalar
ham parhez qo'shimchalari, ham dori sifatida ro'yxatga olinishi mumkin. Diyetik
qo'shimchalar biologik faol moddalarning (xun tolalari, vitaminlar, minerallar,
aminokislotalar) qo'shimcha manbai sifatida ularning etishmasligini bartaraf etish va
ovqatlanishni optimallashtirish uchun ishlatiladi.
Oziq-ovqat qo'shimchalarini ishlab chiqarish uchun standartlar yo'q. Ularning
sifatini nazorat qilish faqat oziq-ovqat mahsulotlari sifatida xavfsizligini baholashdan
iborat. Klinik sinovlar xun takviyeleri o'tmaydi. Rossiyada oziq-ovqat qo'shimchalari
aylanmasi sohasida tartibga solishning to'liq tizimi va me'yoriy-huquqiy bazasi mavjud
emas. Natijada, xun takviyeleri vijdonsiz va tajovuzkor reklama bilan nazoratsiz tijorat
faoliyati ob'ektiga aylandi. Bugungi kunda ko'plab xun takviyeleri dori sifatida reklama
qilinmoqda, aslida ular emas. Tijorat firmalari ko'pincha hunarmandchilik usulida
parhez qo'shimchalarini ishlab chiqaradilar. "Xun takviyesi" atamasining talqini
iste'molchilar orasida ham, tibbiyot xodimlari orasida ham noaniq bo'lib qoldi, bu
ko'pincha jiddiy noto'g'ri tushunchalar va noto'g'ri harakatlarga olib keladi.
Oziq-ovqat qo'shimchalarining yorliqlarida ko'pincha ularning tarkibi va yoki
ulardan foydalanish ta'siri haqida noto'g'ri ma'lumotlar mavjud.
Oziq-ovqat qo'shimchalarini tarqatish birinchi navbatda tijorat asosiga ega.
Oziq-ovqat qo'shimchalari va dori vositalarining zamonaviy reklamasi, ayniqsa
televidenie, iste'molchi uchun yuqori darajada xavf tug'diradi. Xavf, shuningdek, oziq-
ovqat qo'shimchalarini yaratishda o'rganilmagan yoki zaharli tabiiy komponentlardan
foydalanadigan ishlab chiqaruvchilar tomonidan ham namoyon bo'ladi.
Diyet takviyeleri chorvachilik va parrandachilikda ham qo'llaniladi.
27
Qadimgi Sharq xalq tabobatidan oziq moddalarning shifobaxsh va shifobaxsh
ta'siri ma'lum. O'sha davrdagi terapevtik va profilaktik dorilarning formulalari juda
murakkab, ko'p komponentli tarkibga va tabiiy kelib chiqishiga ega.
Oziq-ovqatga ilmiy yondashish organizmning fiziologik funktsiyalarini tartibga
soluvchi farmakologik moddalar majmuasining manbai sifatida u haqidagi g'oyalarni
ishlab chiqqanda, dietologiya va farmakologiya o'rtasida bir nechta nomga ega bo'lgan,
shu jumladan farmakonutritiologiya o'rtasida chegara bilim sohasi paydo bo'ldi. Bu
sohada biologik faol oziq-ovqat qo'shimchalarini yaratish, o'rganish va qo'llash mavjud
edi.
28
Foydalanilgan adabiyotlar
1.
Starr C., McMillan B. 2.1. Atomlar va elementlar 2022-yil 3-aprelda Wayback
mashinasida asl nusxadan arxivlangan // Inson biologiyasi. - 11 nashr. - Cengage
Learning, 2014. - P. 16. - 608 b. - ISBN 9781305445949 .
2.
Skalniy A.V., Rudakov I.A. Tibbiyotdagi bioelementlar. - Oniks 21-asr, Mir,
2004. - S. 18-23. - 272 b. - ISBN 5-329-00930-8 .
3.
Ashixmin Ya., PhD, internist, kardiolog, Yevropa kardiologiya assotsiatsiyasi va
Amerika yurak assotsiatsiyasi a'zosi. Dalillarga asoslangan tibbiyot va dori vositalarini
ishlab chiqish tamoyillari : [ arch. 3 aprel, 2022 yil ] // PostNauka . - 22.11.2012.
4.
Rene MakGregor. "Sport ovqatlanishi: mashg'ulotdan oldin, mashg'ulot paytida
va keyin nima ovqatlanish kerak" - M .: Alpina Publisher, 2016. - P. 16. - 304 b. - ISBN
978-5-9614-5763-6 .
5.
Salomatlik va kasalliklarda zamonaviy ovqatlanish 6-nashr. (1980) Robert S.
Gudxart va Moris E. Shils. Lea va Febinger. Filadelfiya. ISBN 0-8121-0645-8 . 134—
138-betlar. Andreev, I. L. Inson va bakterial dunyo: o'zaro ta'sir muammolari // Rossiya
Fanlar akademiyasining axborotnomasi. - 2009. - No 1. - S. 41-49.
6.
Andreev, I. L. Inson va bakterial dunyo: o'zaro ta'sir muammolari // Rossiya
Fanlar akademiyasining axborotnomasi. - 2009. - No 1. - S. 41-49.
7.
Goncharova T. A. Dorivor o'simliklar entsiklopediyasi. M.: MSP, 1999 S. 3-7.
8.
Gavura S. Ilmning qoʻshimchalar bilan uchrashadigan joyi : [ arx. 28 mart 2022
yil] // Ilmga asoslangan tibbiyot. - 2016 yil 19 may.
9.
Novella S. Qo'shimcha Con : [ arch. 3 aprel 2022 yil ] // Fanga asoslangan
tibbiyot. - 2017 yil 16 avgust.
10.
Vodovozov A. V. Natural foydali degani emas, 2018 yil 12-iyundagi Wayback
Machine -dagi arxiv nusxasi // ABC, 22/04/2013.
11.
MG Hertog, EJ Feskens, PC Hollman, MB Katan, D. Kromxout. Parhezli
antioksidant flavonoidlar va koroner yurak kasalligi xavfi: Zutphen Elderly Study //
29
Lancet
(London,
Angliya). -
1993-10-23. - T.
342 , №. 8878 . - S.
1007-
1011 . - ISSN 0140-6736 . 2017-yil 14-martda asl nusxadan arxivlangan .
12.
Salmeron J, Manson JE, Stampfer MJ, Colditz GA, Wing AL. Ayollarda xun
tolasi,
glisemik
yuk
va
insulinga
bog'liq
bo'lmagan
diabet
kasalligi
xavfi (inglizcha) // JAMA . -
1997-02-1 — jild. 277 , nashr. 6 . — B. 472—
4 - ISSN 0098-7484 . 2017 yil 14 noyabrda nashr etilgan .
13.
K. A. Shtaynmets, J. D. Potter. Sabzavotlar, mevalar va saraton kasalligining
oldini olish: sharh // Amerika Diyetetik Assotsiatsiyasi jurnali. - 1996-10-01. - T. 96
14.
Penni M. Kris-Eterton, Uilyam S. Xarris, Lourens J. Appel, Amerika yurak
assotsiatsiyasi. Oziqlantirish qo'mitasi. Baliq iste'moli, baliq yog'i, omega-3 yog
'kislotalari va yurak-qon tomir kasalliklari
15.
A.L.Stoll,
V.E.Severus,
M.P.Friman,
S.Ryuter,
X.A.Zboyan. Bipolyar
buzuqlikdagi Omega 3 yog 'kislotalari: dastlabki ikki tomonlama ko'r, platsebo-nazorat
ostidagi sinov // Umumiy psixiatriya arxivi. - 1999-05-01. - T. 56