BIOSFERA VA MIKROORGANIZMLAR EKOLOGIYASI

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

13

File size

Fayl hajmi

81,2 KB


BIOSFERA VA MIKROORGANIZMLAR EKOLOGIYASI
Reja:
1. Suv mikroflorasi
2. Tuproq mikroflorasi
3. Havo mikroflorasi
Boshqa tirik organizmlarga qaraganda bakteriyalar tabiatda keng tarqalgan,
chunki ular nixoyatda mayda bo’lganligi, tashqi muhit faktorlariga tez moslasha
olganligi;  turli-tuman  oziq  moddalarni  iste’mol  eta  olganligi  uchun  boshqa
organizmlar  yashay  olmaydigan joylarda ham uchraydi.  Bakteriyalar tuproqda,
suvda, havoda Va boshqa organizmlar tanasida uchraydi.
Suv mikroflorasi. Suvda juda ko’p mikroorganizmlar uchraydi, chunki suv
tabiiy muhit hisoblanadi. Suvga mikroorganizmlar tuproqdan  o’tadi. Agar suvda
oziq moddalar yetarli bo’lsa, mikroorganizmlar soni juda ko’payib ketadi. Ayniksa,
chiqindi oqava suvda bakteriyalar ko’p bo’ladi. Artezian quduqlari va buloq suvlari
esa  toza  hisoblanadi,  ularda  bakteriyalar  deyarli  uchramaydi.  Ariq va  xovuz
suvlarida, ayniqsa ariq suvining 10 sm gacha bo’lgan chuqur qismida, qirg’oqqa
yaqin  joylarda  mikroblar  soni  ko’p  bo’ladi.  Qirg’oqdan  uzoqlashgan  sari  va
chuqurlashgan sari mikroblar soni kamaya boradi. 1ml toza suvda 100-200 dona
mikrob uchrasa, iflos suvda 100000 dan 300000 gacha va undan ko’p bo’ladi.
Ayniqsa, aholi yashaydigan joylardan joylardan oqib  o’tgan suvda bakteriyalar
ko’p bo’ladi. Masalan, A.S.Razumov ma’lumotiga ko’ra, Ural daryosining suvida
aholi  yashaydigan  punktdan  yuqorida  1  ml  da  19700  bakteriya  bo’lsa,  aholi
yashaydigan punktdan pastda 400000 dona bakteriya topilgan.
Suvning eng yuqori qatlamida bakteriyalar kamroq, O’rta qatlamida ko’proq
va pastki qatlamida yanada kamroq bo’ladi. Masalan, qirg’oqdan 300m narida 1 ml
suvda 38 dona bakteriya, 5m chuqurlikda 79 dona bakteriya, 20m chuqurlikda esa
7  dona  bakteriya  topilgan.  Yomg’irdan  keyin  bakteriyalar  soni  ko’payadi,
Logotip
BIOSFERA VA MIKROORGANIZMLAR EKOLOGIYASI Reja: 1. Suv mikroflorasi 2. Tuproq mikroflorasi 3. Havo mikroflorasi Boshqa tirik organizmlarga qaraganda bakteriyalar tabiatda keng tarqalgan, chunki ular nixoyatda mayda bo’lganligi, tashqi muhit faktorlariga tez moslasha olganligi; turli-tuman oziq moddalarni iste’mol eta olganligi uchun boshqa organizmlar yashay olmaydigan joylarda ham uchraydi. Bakteriyalar tuproqda, suvda, havoda Va boshqa organizmlar tanasida uchraydi. Suv mikroflorasi. Suvda juda ko’p mikroorganizmlar uchraydi, chunki suv tabiiy muhit hisoblanadi. Suvga mikroorganizmlar tuproqdan o’tadi. Agar suvda oziq moddalar yetarli bo’lsa, mikroorganizmlar soni juda ko’payib ketadi. Ayniksa, chiqindi oqava suvda bakteriyalar ko’p bo’ladi. Artezian quduqlari va buloq suvlari esa toza hisoblanadi, ularda bakteriyalar deyarli uchramaydi. Ariq va xovuz suvlarida, ayniqsa ariq suvining 10 sm gacha bo’lgan chuqur qismida, qirg’oqqa yaqin joylarda mikroblar soni ko’p bo’ladi. Qirg’oqdan uzoqlashgan sari va chuqurlashgan sari mikroblar soni kamaya boradi. 1ml toza suvda 100-200 dona mikrob uchrasa, iflos suvda 100000 dan 300000 gacha va undan ko’p bo’ladi. Ayniqsa, aholi yashaydigan joylardan joylardan oqib o’tgan suvda bakteriyalar ko’p bo’ladi. Masalan, A.S.Razumov ma’lumotiga ko’ra, Ural daryosining suvida aholi yashaydigan punktdan yuqorida 1 ml da 19700 bakteriya bo’lsa, aholi yashaydigan punktdan pastda 400000 dona bakteriya topilgan. Suvning eng yuqori qatlamida bakteriyalar kamroq, O’rta qatlamida ko’proq va pastki qatlamida yanada kamroq bo’ladi. Masalan, qirg’oqdan 300m narida 1 ml suvda 38 dona bakteriya, 5m chuqurlikda 79 dona bakteriya, 20m chuqurlikda esa 7 dona bakteriya topilgan. Yomg’irdan keyin bakteriyalar soni ko’payadi,
yomg’irdan oldin 1 ml suvda 8 ta bakteriya topilgan bo’lsa, yomg’irdan keyin
ularnint soni 1223 taga yetgan.
Ariq suviga nisbatan ariqning cho’kindi moddalarida mikroblar soni ko’p
bo’ladi,  ayniqsa  oltingugurt  va  temir  bakteriyalari  ko’p  uchraydi.  Bulardan
tashqari,  nitrifikatorlar,  azotfiksatorlar,  pektinni  parchalovchilar  ham  uchraydi.
Suvda (97%) spora hosil qilmaydiganlar, cho’kindilarda esa (75%) spora hosil
qiluvchilar uchraydi.
Suvda doim  uchraydigan vakillaridan: Bact. fluorescens,  Bact. aquatilis,
Micrococcus candicans va boshqalar,  hovuz suvlarida esa vibrionlar, spirillalar,
temir  va  oltingugurt  bakteriyalari  uchraydi.  Oqova  suv  tarkibida  milliardlab
bakteriyalar uchraydi va ular orasida yuqumli ichak kasalliklarini  qo’zgatuvchi
vakillar ham bo’ladi.
Suvning eng iflos qismi polisaprob zona deyiladi, bu zonadagi suvning 1ml
da 1000000ga yaqin bakteriya bo’ladi. O’rtacha ifloslangan zona mezasaprob zona
bo’lib, bu zonadagi suvning 1 ml da 100000 bakteriya bo’ladi. Ancha toza qismi
oligosaprob zona deyiladi. Bu zonadagi suvning 1 ml da 1000ga yaqin bakteriya
uchraydi. Polisaprob zonada o’simlik va hayvon qoldiqlari anaerob yo’l bilan
parchalanadi,  natijada  metan,  vodorod  sulьfid,  merkaptan,  ammiak,  organik
kislotalar  va  aminokislotalar  hosil  bo’ladi.  Mezasaprob  zonada  moddalarning
parchalanishi davom etadi: 
H2S-+H2SO4 gacha, NH3 —>HN03 gacha oksidlanadi.
Oligosaprob zonada ko’proq ikki valentli temir tuzlari uch valentli tuzlarga
aylanadi. Ayniqsa, ariq va hovuz suvlarida juda ko’p patogen mikroblar uchraydi,
ular  orasida  brutsellyoz,  qorin  tifi,  dizenteriya  tayoqchalari,  vabo  vibrioni  va
boshqalar bo’lishi mumkin.
Bitta odam  10 minut cho’milganda tanasidan suvga 3 milliiard saprofit
bakteriya, 100 mingdan 20 milliongacha ichak tayoqchasi tushadi. Bakteriyalarning
ko’l  suvida  tarqalishi  yil  fasllariga  qarab  o’zgaradi.  May  va  iyunь oylarida
bakteriyalar soni ko’proq bo’ladi. Dengiz va okean suvlarida mikroblar soni ariq
suvlaridagidan kam, qirg’oqqa yaqin joylarda esa ko’proq bo’ladi.
A.E.Kriss  va  B.L.Isachenko  dengiz  va  okean  suvlarida  denitrifikatorlar
borligini  aniqlaganlar. Krise va uning shogirdlari  okean suvlarida spora  hosil
Logotip
yomg’irdan oldin 1 ml suvda 8 ta bakteriya topilgan bo’lsa, yomg’irdan keyin ularnint soni 1223 taga yetgan. Ariq suviga nisbatan ariqning cho’kindi moddalarida mikroblar soni ko’p bo’ladi, ayniqsa oltingugurt va temir bakteriyalari ko’p uchraydi. Bulardan tashqari, nitrifikatorlar, azotfiksatorlar, pektinni parchalovchilar ham uchraydi. Suvda (97%) spora hosil qilmaydiganlar, cho’kindilarda esa (75%) spora hosil qiluvchilar uchraydi. Suvda doim uchraydigan vakillaridan: Bact. fluorescens, Bact. aquatilis, Micrococcus candicans va boshqalar, hovuz suvlarida esa vibrionlar, spirillalar, temir va oltingugurt bakteriyalari uchraydi. Oqova suv tarkibida milliardlab bakteriyalar uchraydi va ular orasida yuqumli ichak kasalliklarini qo’zgatuvchi vakillar ham bo’ladi. Suvning eng iflos qismi polisaprob zona deyiladi, bu zonadagi suvning 1ml da 1000000ga yaqin bakteriya bo’ladi. O’rtacha ifloslangan zona mezasaprob zona bo’lib, bu zonadagi suvning 1 ml da 100000 bakteriya bo’ladi. Ancha toza qismi oligosaprob zona deyiladi. Bu zonadagi suvning 1 ml da 1000ga yaqin bakteriya uchraydi. Polisaprob zonada o’simlik va hayvon qoldiqlari anaerob yo’l bilan parchalanadi, natijada metan, vodorod sulьfid, merkaptan, ammiak, organik kislotalar va aminokislotalar hosil bo’ladi. Mezasaprob zonada moddalarning parchalanishi davom etadi: H2S-+H2SO4 gacha, NH3 —>HN03 gacha oksidlanadi. Oligosaprob zonada ko’proq ikki valentli temir tuzlari uch valentli tuzlarga aylanadi. Ayniqsa, ariq va hovuz suvlarida juda ko’p patogen mikroblar uchraydi, ular orasida brutsellyoz, qorin tifi, dizenteriya tayoqchalari, vabo vibrioni va boshqalar bo’lishi mumkin. Bitta odam 10 minut cho’milganda tanasidan suvga 3 milliiard saprofit bakteriya, 100 mingdan 20 milliongacha ichak tayoqchasi tushadi. Bakteriyalarning ko’l suvida tarqalishi yil fasllariga qarab o’zgaradi. May va iyunь oylarida bakteriyalar soni ko’proq bo’ladi. Dengiz va okean suvlarida mikroblar soni ariq suvlaridagidan kam, qirg’oqqa yaqin joylarda esa ko’proq bo’ladi. A.E.Kriss va B.L.Isachenko dengiz va okean suvlarida denitrifikatorlar borligini aniqlaganlar. Krise va uning shogirdlari okean suvlarida spora hosil
qiluvchi  va  spora  hosil  qilmaydigan  vakillar,  aktinomitsetlar  ham  uchrashi
mumkinligini ko’rsatadilar.
Tinch  okeandagi  bakteriyalar  soni  va  biomassa  miqdori  tekshirilganda
quyidagi natijalar olingan. 50 m chuqurlikkacha bo’lgan qismida 1sm3 suvda 100
minglab bakteriya topilgan, biomassaning miqdori 1sm3 suvga nisbatan olinganda
atigi bir necha o’n milligrammni tashkil etgan. 50m dan 200m gacha chuqurlikda
1sm3
 suvda  10000  bakteriya  bo’lib,  biomassa  10  mg/m3 ga,  750-3000m
chuqurlikdagi suvning ] sm3 da bakteriyalar soni 100000 gacha, biomassa esa 0,1
mg/m3 ga teng bo’lgan. B.S.Butkevich dengiz suvida 3% ga yaqin NaCl bo’lganda
ham bakteriyalar yaxshi o’sganligini aniqlagan.
Bakteriyalarning 60%ga yaqin shtammlari chuchuk suvlarda  o’smaganligi
aniqlangan. Bu bakteriyalarni Krise galofillar deb atagan. Galofillar Tinch okeanda
56,5% dan 88% gacha, Xind okeanida va Antarktida atrofidagi dengizlarda 53-91%
gacha uchrashi aniqlangan.
Ma’lumki, oqova suvda uchraydigan bakteriyalarga dengiz suvi salbiy ta’sir
etadi. Masalan, Karpenter va shogirdlari (1938) aniqlash bo’yicha, dengiz suvi 30
minut ichida oqova suvdagi bakteriyalarning 80% ni nobud qilgan. Rozenfeld va
Sobbel (1947) dengiz suvidan antibiotiklar hosil qiluvchi 9 ta forma topganlar, bu
antibiotiklar boshqa formalarga salbiy ta’sir etgan.
Aholi  zich  joylashgan  yerlardagi  suvda  mikroblar  juda  ko’p  bo’ladi,
shahardan suv 3-4 km o’tgach, mikroblar soni yana kamayadi. Buning bir qancha
sabablari  bor:  mexanik  yo’l  bilan  mikroblar  suv  tagiga  cho’kadi,  suvda  oziq
moddalar  kamayadi,  bevosita  tushgan  quyosh  nuri  ularga  salbiy  ta’sir  etadi,
mikroorganizmlarning  bir  qismini  sodda  hayvonlar  iste’mol  etadi  va  boshqa
faktorlar sabab bo’ladi.
Patogen  mikroblardan  brutsellyoz,  tulyaremiya,  paratif,  dizenteriya
tayoqchalari, vabo vibrioni va boshqalar oqava suvda uzoq muddat yashaydi. qorin
tifi tayoqchasi 21 kun, muzda 60 kun va oqava suvda 6-30 kungacha yashaydi (10-
jadval).
2-jadval.
Patogen mikroblar va viruslarning suvda yashash muddati
Logotip
qiluvchi va spora hosil qilmaydigan vakillar, aktinomitsetlar ham uchrashi mumkinligini ko’rsatadilar. Tinch okeandagi bakteriyalar soni va biomassa miqdori tekshirilganda quyidagi natijalar olingan. 50 m chuqurlikkacha bo’lgan qismida 1sm3 suvda 100 minglab bakteriya topilgan, biomassaning miqdori 1sm3 suvga nisbatan olinganda atigi bir necha o’n milligrammni tashkil etgan. 50m dan 200m gacha chuqurlikda 1sm3 suvda 10000 bakteriya bo’lib, biomassa 10 mg/m3 ga, 750-3000m chuqurlikdagi suvning ] sm3 da bakteriyalar soni 100000 gacha, biomassa esa 0,1 mg/m3 ga teng bo’lgan. B.S.Butkevich dengiz suvida 3% ga yaqin NaCl bo’lganda ham bakteriyalar yaxshi o’sganligini aniqlagan. Bakteriyalarning 60%ga yaqin shtammlari chuchuk suvlarda o’smaganligi aniqlangan. Bu bakteriyalarni Krise galofillar deb atagan. Galofillar Tinch okeanda 56,5% dan 88% gacha, Xind okeanida va Antarktida atrofidagi dengizlarda 53-91% gacha uchrashi aniqlangan. Ma’lumki, oqova suvda uchraydigan bakteriyalarga dengiz suvi salbiy ta’sir etadi. Masalan, Karpenter va shogirdlari (1938) aniqlash bo’yicha, dengiz suvi 30 minut ichida oqova suvdagi bakteriyalarning 80% ni nobud qilgan. Rozenfeld va Sobbel (1947) dengiz suvidan antibiotiklar hosil qiluvchi 9 ta forma topganlar, bu antibiotiklar boshqa formalarga salbiy ta’sir etgan. Aholi zich joylashgan yerlardagi suvda mikroblar juda ko’p bo’ladi, shahardan suv 3-4 km o’tgach, mikroblar soni yana kamayadi. Buning bir qancha sabablari bor: mexanik yo’l bilan mikroblar suv tagiga cho’kadi, suvda oziq moddalar kamayadi, bevosita tushgan quyosh nuri ularga salbiy ta’sir etadi, mikroorganizmlarning bir qismini sodda hayvonlar iste’mol etadi va boshqa faktorlar sabab bo’ladi. Patogen mikroblardan brutsellyoz, tulyaremiya, paratif, dizenteriya tayoqchalari, vabo vibrioni va boshqalar oqava suvda uzoq muddat yashaydi. qorin tifi tayoqchasi 21 kun, muzda 60 kun va oqava suvda 6-30 kungacha yashaydi (10- jadval). 2-jadval. Patogen mikroblar va viruslarning suvda yashash muddati
Mikroblar turi
Yashash muddati
sterillangan suvda
vodoprovod
suvida
anxor suvida
Tif salmonellalari
6—365 kun
2—420 kun
4-189 kun
Shigellalar
2—72 kun
5—27 kun
12—92 kun
Vabo vibrionlari
3—392 kun
4--28 kun
1—92 kun
Tulyaremiya
qo’zg’atuvchisi
3—15 kun
92 kungacha
7—31 kun
Brunellalar
6—168 kun
5—85 kun
10 kungacha
Leptospiralar
6 kungacha
5 kungacha
150 kungacha
Sil mikobakteriyalari
365 kungacha
Bernet rikketsiyalari
160 kundan ortiq
30 kundan ortiq
Polioviruslar
100 kungacha
118 kundan ortiq 180 kundan ortiq
Entsefalit viruslari
3—350 kun
Demak, ochiq suv havzalari yuqumli ichak kasalliklarini tarqatishda havfli
vosita  bo’lishi  mumkin.  Shuning  uchun  suvni  biologik  usul  bilan  tozalashga
alohida ahamiyat beriladi.
Suvni tozalash. Tozalash uchun suv avval maxsus tindirgichlarda tindiriladi,
bunda mikroorganizmlarning 75% cho’kadi. Cho’kish protsessi tez borishi uchun
suvga  koagulyant  (oxak)  qo’shiladi,  so’ngra  mayda  shag’al  va  qum  orqali
filtrlanadi. Shundan keyin esa xlorlanadi. Suvning tarkibidagi ichak tayoqchasi titr
orqali aniqlanadi. Agar 300-500 ml suvda bir dona ichak tayoqchasi topilsa, suv
toza hisoblanadi, shundan keyin bu suv vodoprovod orqali aholiga yuboriladi.
Ichak tayoqchasi (E.coli) uchraydigan suvning eng kam miqdori (ml da) coli-
titr deyiladi.
Koli - indeks deb ataladigan suvning yana bir tozalik ko’rsatkichi bo’lib, 1l
suvda uchraydigan koli tayoqchalarining miqdoriga aytiladi.
Tuproq  mikroflorasi. Tuproqda  juda  ko’p  mikroorganizmlar  uchraydi,
ya’ni bir 1g tuproqda millionlab yoki milliardlab bakteriya bo’ladi. Havo va suvga
nisbatan tuproqda bakteriyalar ko’p bo’ladi. Tuproq asosiy manba bo’lib, undan
Logotip
Mikroblar turi Yashash muddati sterillangan suvda vodoprovod suvida anxor suvida Tif salmonellalari 6—365 kun 2—420 kun 4-189 kun Shigellalar 2—72 kun 5—27 kun 12—92 kun Vabo vibrionlari 3—392 kun 4--28 kun 1—92 kun Tulyaremiya qo’zg’atuvchisi 3—15 kun 92 kungacha 7—31 kun Brunellalar 6—168 kun 5—85 kun 10 kungacha Leptospiralar 6 kungacha 5 kungacha 150 kungacha Sil mikobakteriyalari 365 kungacha Bernet rikketsiyalari 160 kundan ortiq 30 kundan ortiq Polioviruslar 100 kungacha 118 kundan ortiq 180 kundan ortiq Entsefalit viruslari 3—350 kun Demak, ochiq suv havzalari yuqumli ichak kasalliklarini tarqatishda havfli vosita bo’lishi mumkin. Shuning uchun suvni biologik usul bilan tozalashga alohida ahamiyat beriladi. Suvni tozalash. Tozalash uchun suv avval maxsus tindirgichlarda tindiriladi, bunda mikroorganizmlarning 75% cho’kadi. Cho’kish protsessi tez borishi uchun suvga koagulyant (oxak) qo’shiladi, so’ngra mayda shag’al va qum orqali filtrlanadi. Shundan keyin esa xlorlanadi. Suvning tarkibidagi ichak tayoqchasi titr orqali aniqlanadi. Agar 300-500 ml suvda bir dona ichak tayoqchasi topilsa, suv toza hisoblanadi, shundan keyin bu suv vodoprovod orqali aholiga yuboriladi. Ichak tayoqchasi (E.coli) uchraydigan suvning eng kam miqdori (ml da) coli- titr deyiladi. Koli - indeks deb ataladigan suvning yana bir tozalik ko’rsatkichi bo’lib, 1l suvda uchraydigan koli tayoqchalarining miqdoriga aytiladi. Tuproq mikroflorasi. Tuproqda juda ko’p mikroorganizmlar uchraydi, ya’ni bir 1g tuproqda millionlab yoki milliardlab bakteriya bo’ladi. Havo va suvga nisbatan tuproqda bakteriyalar ko’p bo’ladi. Tuproq asosiy manba bo’lib, undan
mikroblar  havo  va  suvga  o’tib  turadi.  Tuproqda  turli-tuman  bakteriyalar,
aktinomitsetlar, mog’orlar, achitqilar, suvo’tlar va sodda hayvonlar uchraydi.
Ba’zi  olimlarning  hisoblashlariga  ko’ra  1ga  haydaladigan  yerning  25sm
chuqurlikkacha  bo’lgan  qatlamida  3-5  tonnagacha  bakteriya  uchraydi.
Bakteriyalarning  tuproqda  tarqalishi  tuproqning  xususiyatiga  bog’lik  bo’ladi.
Tuproqqa tushgan o’simlik va hayvonlar qoldigi hisobiga mikroorganizmlar juda
ko’payib  ketadi.  Tuproqdagi  mikroorganizmlar  soni  tuproqning  turiga,  fizik-
kimyoviy xossalariga va iqlim sharoitiga ko’ra har xil bo’ladi (3-jadval).
3- j ad v a l
Tuproq turlariga qarab mikroorganizmlar miqdorini o’zgarishi
Tuproq turi
1 g tuproq tarkibidagi
bakteriyalar soni
Logotip
mikroblar havo va suvga o’tib turadi. Tuproqda turli-tuman bakteriyalar, aktinomitsetlar, mog’orlar, achitqilar, suvo’tlar va sodda hayvonlar uchraydi. Ba’zi olimlarning hisoblashlariga ko’ra 1ga haydaladigan yerning 25sm chuqurlikkacha bo’lgan qatlamida 3-5 tonnagacha bakteriya uchraydi. Bakteriyalarning tuproqda tarqalishi tuproqning xususiyatiga bog’lik bo’ladi. Tuproqqa tushgan o’simlik va hayvonlar qoldigi hisobiga mikroorganizmlar juda ko’payib ketadi. Tuproqdagi mikroorganizmlar soni tuproqning turiga, fizik- kimyoviy xossalariga va iqlim sharoitiga ko’ra har xil bo’ladi (3-jadval). 3- j ad v a l Tuproq turlariga qarab mikroorganizmlar miqdorini o’zgarishi Tuproq turi 1 g tuproq tarkibidagi bakteriyalar soni
Torfli-botqoq tuproqlar
707000000
Suv bosgan o’tloqlar tuprog’i
549000000
Loyli podzol tuproqlar
852000000
O’rmon-podzol tuproqlar
2 246000000
Ekin ekib kelinadigan bo’z 
tuproqlar
1622000000
Sug’oriladigan bo’z tuproqlar
1830000000
Qora tuproqlar
1930000000
Janubiy qora tuproqlar
3500000000
Tomorqa tuproqlari
5286000000
Tuproqning yuza qismida mikroblar ko’p bo’ladi, pastga tushgan sayin 
ularning soni kamayib boradi (4-jadval).
4-jadval
Tuproqning genetik zonalari bo’yicha bakteriyalar soni
(1
g
tuproqda million dona hisobida, S.Razumov va N.Remizov ma’lumoti)
Тупроқ Тупроқ
Экин
Тупроқ
Экин
Тупроқ Ўрмон-
зоналар
и
олинга
н
экилмайди
ган
олинган
зкилмайди
ган
олишга
н
подзол
чуқурл
ик
ўртача
подзол
чуқурли
к
ўртача
чуқурл
ик
тупроқ
(см)
тупроқ
(см)
подзол
тупроқ
(см)
А1
1 -4,5
955,3
2-5
1086,0
0-2,5
2693,0 ~
4,5-7,5
852,9
10-15
982,4
2,5 - 5
2246,6
7,5-11
565,9
-
-
5,8
1781.5
А1- А2
11-15
402,6
-
-
9-12
782.6
А2
15  19
87,1
16-18
618,2
12-15
517,0
19-23
71,0
20-22
382,5
16-20
355,9
А2-В1
23-28
50,8
-
-
21-26
265,6
Logotip
Torfli-botqoq tuproqlar 707000000 Suv bosgan o’tloqlar tuprog’i 549000000 Loyli podzol tuproqlar 852000000 O’rmon-podzol tuproqlar 2 246000000 Ekin ekib kelinadigan bo’z tuproqlar 1622000000 Sug’oriladigan bo’z tuproqlar 1830000000 Qora tuproqlar 1930000000 Janubiy qora tuproqlar 3500000000 Tomorqa tuproqlari 5286000000 Tuproqning yuza qismida mikroblar ko’p bo’ladi, pastga tushgan sayin ularning soni kamayib boradi (4-jadval). 4-jadval Tuproqning genetik zonalari bo’yicha bakteriyalar soni (1 g tuproqda million dona hisobida, S.Razumov va N.Remizov ma’lumoti) Тупроқ Тупроқ Экин Тупроқ Экин Тупроқ Ўрмон- зоналар и олинга н экилмайди ган олинган зкилмайди ган олишга н подзол чуқурл ик ўртача подзол чуқурли к ўртача чуқурл ик тупроқ (см) тупроқ (см) подзол тупроқ (см) А1 1 -4,5 955,3 2-5 1086,0 0-2,5 2693,0 ~ 4,5-7,5 852,9 10-15 982,4 2,5 - 5 2246,6 7,5-11 565,9 - - 5,8 1781.5 А1- А2 11-15 402,6 - - 9-12 782.6 А2 15 19 87,1 16-18 618,2 12-15 517,0 19-23 71,0 20-22 382,5 16-20 355,9 А2-В1 23-28 50,8 - - 21-26 265,6
Mikroorganizmlar ko’proq 10-15 sm qatlamda kun bo’ladi, chunki bu yerga
quyosh nurlari tik tushmaydi, oziq va namlik yetarli bo’ladi. Chuqur qatlamlarda
bular kam bo’ladi, chunki tuproq tabiiy fil’tr vazifasini bajaradi va bakteriyalarni
yer osti suvlariga kam o’tkazadi.
Tuproqda  turli-tuman  fiziologik  gruppalarga  mansub  bo’lgan  aeroblar,
anaeroblar, saprofitlar, nitrifikatorlar, azotfiksatorlar, tsellyulozani parchalovchilar,
oltingugurg  bakteriyalari,  spora  hosil  qiluvchilar  va  spora  hosil  qilmaydigan
vakillari keng tarqalgan. Yil fasllariga qarab tuproqdagi mikroorganizmlar soni
ham o’zgarib turadi.
Ayniqsa, o’simliklarning ildiz sistemasi atrofida bakteriyalar ko’p to’planadi,
ularning ko’pchiligi aerob, tayoqchasimon (Pseudomonas) spora hosil qilmaydigan
vakillardir,  Pseudomans  avlodiga  mansub  bakteriyalar  uglevodlar,  organik
kislotalarni o’zlashtiradi va o’zi ham bir qator vitaminlar sintezlash xususiyatiga
ega. Bu vitaminlarni o’simliklar o’zlashtiradi.
G.M.Shavlovskiy  o’z  ishlarida  Pseudomonaslar  quyidagi  vitaminlarni
sintezlashini ko’rsatdi (5-jadval).
5-jadval
Микроорганизмларда витаминлар синтезланиши (ҳужайранинг  1г қуруқ вазнига 
нисбатан гамма ҳисобида)
                                                       1
Изох: гамма миллиграммнинг ----қисми.
   1000
Logotip
Mikroorganizmlar ko’proq 10-15 sm qatlamda kun bo’ladi, chunki bu yerga quyosh nurlari tik tushmaydi, oziq va namlik yetarli bo’ladi. Chuqur qatlamlarda bular kam bo’ladi, chunki tuproq tabiiy fil’tr vazifasini bajaradi va bakteriyalarni yer osti suvlariga kam o’tkazadi. Tuproqda turli-tuman fiziologik gruppalarga mansub bo’lgan aeroblar, anaeroblar, saprofitlar, nitrifikatorlar, azotfiksatorlar, tsellyulozani parchalovchilar, oltingugurg bakteriyalari, spora hosil qiluvchilar va spora hosil qilmaydigan vakillari keng tarqalgan. Yil fasllariga qarab tuproqdagi mikroorganizmlar soni ham o’zgarib turadi. Ayniqsa, o’simliklarning ildiz sistemasi atrofida bakteriyalar ko’p to’planadi, ularning ko’pchiligi aerob, tayoqchasimon (Pseudomonas) spora hosil qilmaydigan vakillardir, Pseudomans avlodiga mansub bakteriyalar uglevodlar, organik kislotalarni o’zlashtiradi va o’zi ham bir qator vitaminlar sintezlash xususiyatiga ega. Bu vitaminlarni o’simliklar o’zlashtiradi. G.M.Shavlovskiy o’z ishlarida Pseudomonaslar quyidagi vitaminlarni sintezlashini ko’rsatdi (5-jadval). 5-jadval Микроорганизмларда витаминлар синтезланиши (ҳужайранинг 1г қуруқ вазнига нисбатан гамма ҳисобида) 1 Изох: гамма миллиграммнинг ----қисми. 1000
E
N.Mishustin  fikriga  ko’ra,  tuproqdagi  organik  moddalar  parchalanganda
bakteriyalarning biotsenozlari almashinib turadi. Avvalgicha, tuproqda tez va oson
parchalanadigan  moddalar  bo’lganda,  asosan  spora  hosil  qilmaydigan
tayoqchasimon bakteriyalar keng tarqaladi, keyinchalik ularning o’rnini spora hosil
qiluvchi aerob bakteriyalar egallaydi.
Tuproqdagi mikroorganizmlarni hisoblash uchun 1924 yili S.N.Vinogradskiy
yangi metod ishlab chiqdi. Uning moxiyati quyidagidan iborat.
Ma’lum  hajmdagi  yoki  miqdordagi  tuproq  suspenziyasidan  olib  surtma
(mazok) tayyorlanadi, so’ngra u karbol kislotada eritilgan eritrozin bilan bo’yaladi
va mikroskopda ko’rib mikroorganizmlar soni hisoblanadi.
F.N.Germanov bakterioskopik metodni yanada mukammallashtirdi. U tuproq
zarrachalariga osh tuzi bilan ta’sir etadi. Natijada tuproq kompleksidan kalьtsiy va
tuproq zarrachasi  ichidagi  va ustidagi bakteriyalar  bo’shaydi. Bu metod bilan
hisoblaganda  1g  tuproqdagi  bakteriyalar  soni  10  milliardga  yetgan.  Tuproqqa
yaxshi  ishlov  berilsa,  yerda  bakteriyalar  soning  ortishini  tubandagi  jadval
ma’lumotlaridan ko’rish mumkin (6-jadval).
Tuproq  hosil  bo’lish  protsessida  tirik  organizmlarning:  bakteriyalar,
zamburug’lar,  infuzoriyalar,  suvo’tlar,  o’simliklarning  ildizi  va  bir  qator
hayvonlarning ahamiyati nihoyatda kattadir.
Rizosfera bakteriyalari. O’simliklar ildizi ta’siri ostidagi zona rizosfera
deyiladi.  Rizosfera  mikroorganizmlari  ildizlar  yuzasida  va  o’simlik  ildizlariga
bevosiga  taqalib  turadigan  tuproqda  ko’plab  rivojlanadi.  N.A.Krasilьnikov
ma’lumotiga  ko’ra,  makkajo’xori,  kungaboqar,  soya  va  boshqa  ekinlar
rizosferasidagi mikroorganizmlar soni kontrol yerlardagiga qaraganda 5-10 baravar
ko’p bo’lar ekan.
6- jadval
O’zlashtirilgan va o’zlashtirilmagan yerlardagi bakteriyalar soni
(1g 
  tuproq
 
 da million dona 
 
 h  isobida
 
 )  
Tuproq turi
Gorizon
Kokkla
Tayoqc
Yirik
Jami 
Logotip
E N.Mishustin fikriga ko’ra, tuproqdagi organik moddalar parchalanganda bakteriyalarning biotsenozlari almashinib turadi. Avvalgicha, tuproqda tez va oson parchalanadigan moddalar bo’lganda, asosan spora hosil qilmaydigan tayoqchasimon bakteriyalar keng tarqaladi, keyinchalik ularning o’rnini spora hosil qiluvchi aerob bakteriyalar egallaydi. Tuproqdagi mikroorganizmlarni hisoblash uchun 1924 yili S.N.Vinogradskiy yangi metod ishlab chiqdi. Uning moxiyati quyidagidan iborat. Ma’lum hajmdagi yoki miqdordagi tuproq suspenziyasidan olib surtma (mazok) tayyorlanadi, so’ngra u karbol kislotada eritilgan eritrozin bilan bo’yaladi va mikroskopda ko’rib mikroorganizmlar soni hisoblanadi. F.N.Germanov bakterioskopik metodni yanada mukammallashtirdi. U tuproq zarrachalariga osh tuzi bilan ta’sir etadi. Natijada tuproq kompleksidan kalьtsiy va tuproq zarrachasi ichidagi va ustidagi bakteriyalar bo’shaydi. Bu metod bilan hisoblaganda 1g tuproqdagi bakteriyalar soni 10 milliardga yetgan. Tuproqqa yaxshi ishlov berilsa, yerda bakteriyalar soning ortishini tubandagi jadval ma’lumotlaridan ko’rish mumkin (6-jadval). Tuproq hosil bo’lish protsessida tirik organizmlarning: bakteriyalar, zamburug’lar, infuzoriyalar, suvo’tlar, o’simliklarning ildizi va bir qator hayvonlarning ahamiyati nihoyatda kattadir. Rizosfera bakteriyalari. O’simliklar ildizi ta’siri ostidagi zona rizosfera deyiladi. Rizosfera mikroorganizmlari ildizlar yuzasida va o’simlik ildizlariga bevosiga taqalib turadigan tuproqda ko’plab rivojlanadi. N.A.Krasilьnikov ma’lumotiga ko’ra, makkajo’xori, kungaboqar, soya va boshqa ekinlar rizosferasidagi mikroorganizmlar soni kontrol yerlardagiga qaraganda 5-10 baravar ko’p bo’lar ekan. 6- jadval O’zlashtirilgan va o’zlashtirilmagan yerlardagi bakteriyalar soni (1g tuproq da million dona h isobida ) Tuproq turi Gorizon Kokkla Tayoqc Yirik Jami
tlar
r
hasi-
monlar
Kokklar
(azotobakte
r)
bakteriy
alar 
soni
O’zlashtirilmagan 
qora tuproq
A1
V1
V2
2050
730
790
410
50
20
260
960
1760
2709
1740
2570
O’zlashtirilgan 
qora tuproq
A1
V1
V2
5540
390
550
240
60
0
590
2340
1130
6470
2890
1750
O’zlashtirilmagan 
sho’r tuproq
A1
A2
V2
2620
640
580
280
700
40
290
966
480
3230
1670
1000
O’zlashtirilgan 
sho’r tuproq
A1
A2
V2
4300
1800
600
400
160
12
600
1400
3200
5820
3400
3872
Rizosferada 3 ta zona farq qilinadi:
1)
mikrofloraga nihoyatda boy bo’lgan ildizlar yuzasi;
2)
ildizlarga taqalib turadigan tuproqning yupqa qatlami;
3)
ildizlar yuzasidan 0,5-1mm narida bo’lgan  haqiqiy rizosfera zonasi.
Bu zonada mikroorganizmlar uchun oziq ko’p bo’ladi.
Rizosfera  zonalarida  mikroorganizmlar  juda  ko’p  miqdorda  bo’ladi,
o’simliklarning rivojlanish fazalariga qarab, ularning soni ham o’zgarib turadi.
Odatda, urug’lar  unishidan to gullash  davrigacha  mikroorganizmlar  soni  ortib
boradi, gullash davrida kamayadi. Zamburug’lar, aktinomitsetlar va tsellyulozani
parchalovchi bakteriyalar soni esa  gullash  davrida ortadi. Rizosferada ko’pincha
spora
 hosil
 qilmaydiganlardan:
 
psevdomonaslar,
 
mikobakteriyalar,
radiobakteriyalar va boshqalar uchraydi.
Bakteriyalar o’simliklar uchun fiziologik aktiv moddalar hosil qiladi, qoldiq
moddalarni parchalaydi va o’z navbatida yuksak  o’simliklarga  ta’sir etib turadi.
O’simliklar ildizidan chiqqan moddalardan esa rizosfera bakteriyalari foydalanadi.
Logotip
tlar r hasi- monlar Kokklar (azotobakte r) bakteriy alar soni O’zlashtirilmagan qora tuproq A1 V1 V2 2050 730 790 410 50 20 260 960 1760 2709 1740 2570 O’zlashtirilgan qora tuproq A1 V1 V2 5540 390 550 240 60 0 590 2340 1130 6470 2890 1750 O’zlashtirilmagan sho’r tuproq A1 A2 V2 2620 640 580 280 700 40 290 966 480 3230 1670 1000 O’zlashtirilgan sho’r tuproq A1 A2 V2 4300 1800 600 400 160 12 600 1400 3200 5820 3400 3872 Rizosferada 3 ta zona farq qilinadi: 1) mikrofloraga nihoyatda boy bo’lgan ildizlar yuzasi; 2) ildizlarga taqalib turadigan tuproqning yupqa qatlami; 3) ildizlar yuzasidan 0,5-1mm narida bo’lgan haqiqiy rizosfera zonasi. Bu zonada mikroorganizmlar uchun oziq ko’p bo’ladi. Rizosfera zonalarida mikroorganizmlar juda ko’p miqdorda bo’ladi, o’simliklarning rivojlanish fazalariga qarab, ularning soni ham o’zgarib turadi. Odatda, urug’lar unishidan to gullash davrigacha mikroorganizmlar soni ortib boradi, gullash davrida kamayadi. Zamburug’lar, aktinomitsetlar va tsellyulozani parchalovchi bakteriyalar soni esa gullash davrida ortadi. Rizosferada ko’pincha spora hosil qilmaydiganlardan: psevdomonaslar, mikobakteriyalar, radiobakteriyalar va boshqalar uchraydi. Bakteriyalar o’simliklar uchun fiziologik aktiv moddalar hosil qiladi, qoldiq moddalarni parchalaydi va o’z navbatida yuksak o’simliklarga ta’sir etib turadi. O’simliklar ildizidan chiqqan moddalardan esa rizosfera bakteriyalari foydalanadi.