BOLALARDA DISBAKTERIOZLAR

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

16

File size

Fayl hajmi

2,1 MB


MAVZU: BOLALARDA 
DISBAKTERIOZLAR
Reja:
1. Disbakterioz va kasallikning sabablari.
2. Bolalarga yuqish yo`llari.
3. Davolash va profilaktika usullari.
Logotip
MAVZU: BOLALARDA DISBAKTERIOZLAR Reja: 1. Disbakterioz va kasallikning sabablari. 2. Bolalarga yuqish yo`llari. 3. Davolash va profilaktika usullari.
Inson organizmida bakteriyalarning ma’lum guruhlari mavjud. Bu holda, har bir muayyan soha uchun, 
og’iz bo’shlig’i, ichak, tomoq yoki qin bo’ladimi, bu mikroorganizmlar majmui farq qiladi. Bundan 
tashqari, har bir kishi uchun bu bakteriyalar kombinatsiyalari ko’pincha individualdir. Shifokorlar bu 
optimal bakteriyalar majmuasini «eubioz«, ba’zan esa ichakning biotsenozi deb atashadi, uning 
tarkibi, miqdori yoki xususiyatlarining buzilishi esa «disbakterioz» deb ataladi. Ushbu maqolada esa 
biz disbakteriozning o’ziga xos shaklini — ichak mikroflorasining buzilishini ko’rib chiqamiz.
Logotip
Inson organizmida bakteriyalarning ma’lum guruhlari mavjud. Bu holda, har bir muayyan soha uchun, og’iz bo’shlig’i, ichak, tomoq yoki qin bo’ladimi, bu mikroorganizmlar majmui farq qiladi. Bundan tashqari, har bir kishi uchun bu bakteriyalar kombinatsiyalari ko’pincha individualdir. Shifokorlar bu optimal bakteriyalar majmuasini «eubioz«, ba’zan esa ichakning biotsenozi deb atashadi, uning tarkibi, miqdori yoki xususiyatlarining buzilishi esa «disbakterioz» deb ataladi. Ushbu maqolada esa biz disbakteriozning o’ziga xos shaklini — ichak mikroflorasining buzilishini ko’rib chiqamiz.
Logotip
Bu holat yoki kasallik (ikkinchi tushuncha hozirgacha bahs va munozaralarga sabab bo’lmoqda) jiddiyligiga qarab belgilari 
standart alomatlar bilan kechadi, biroq, ichak disbakteriozi paydo bo’lishi sabablari tubdan farq qilishi mumkin.
Oddiygina ovqatlanish ratsionini o’zgartirish, suv kimyoviy tarkibining o’zgarishi (boshqa joyga ko’chib o’tish tufayli), iqlim 
o’zgarishi, stress, ovqatlanish — ichakning shartli patogen mikroflorasida o’zgarishlarga olib kelishi va disbakterioz belgilari 
sifatida namoyon bo’lishi mumkin. Shu bilan bir qatorda, disbakteriozga oziq-ovqatdan zaharlanish, antibiotiklardan foydalanish 
yoki oshqozon-ichak trakti kasalliklari sababchi bo’lishi mumkin. Eng muhimi, ichak mikroflorasi buzilishining alomatlaridan xalos 
bo’lish uchun, birinchi navbatda bunday holatning paydo bo’lishiga sababchi bo’layotgan omillar bilan kurashish kerak.
Logotip
Bu holat yoki kasallik (ikkinchi tushuncha hozirgacha bahs va munozaralarga sabab bo’lmoqda) jiddiyligiga qarab belgilari standart alomatlar bilan kechadi, biroq, ichak disbakteriozi paydo bo’lishi sabablari tubdan farq qilishi mumkin. Oddiygina ovqatlanish ratsionini o’zgartirish, suv kimyoviy tarkibining o’zgarishi (boshqa joyga ko’chib o’tish tufayli), iqlim o’zgarishi, stress, ovqatlanish — ichakning shartli patogen mikroflorasida o’zgarishlarga olib kelishi va disbakterioz belgilari sifatida namoyon bo’lishi mumkin. Shu bilan bir qatorda, disbakteriozga oziq-ovqatdan zaharlanish, antibiotiklardan foydalanish yoki oshqozon-ichak trakti kasalliklari sababchi bo’lishi mumkin. Eng muhimi, ichak mikroflorasi buzilishining alomatlaridan xalos bo’lish uchun, birinchi navbatda bunday holatning paydo bo’lishiga sababchi bo’layotgan omillar bilan kurashish kerak.
Mikroflora o’zgarishining jiddiyligiga qarab disbakterioz to’rt 
bosqichga bo’linadi, ularning har biri o’z belgi va alomatlariga 
ega. Keling, ularni jadval shaklida aniqlik bilan ko’rib chiqamiz:
Disbakterioz bosqichi
Alomatlari
Bartaraf qilish usullari va 
ehtimolli asoratlari
Birinchi bosqich
Alomatlar deyarli sezilmaydi. 
Ehtimol qorin «qurullashi» 
namoyon bo’lishi mumkin.
Birinchi bosqich disbakteriozi oziq-
ovqat yoki suv turining o’zgarishi 
tufayli rivojlanadi. Sababchi omil 
mikrofloraning mustaqil tiklanishi 
bilan bartaraf bo’ladi.
Ikkinchi bosqich
Ich qotishi yoki ich ketishi
 kuzatiliadi, ishtahaning pasayishi, 
og’izda yoqimsiz ta’m sezilishi, 
ehtimol, ko’ngil aynishi va qayt 
qilish kuzatiladi.
Bunday alomatlar ichak 
mikroflorasining sezilari 
o’zgarishlarida kuzatiladi, bu holat 
antibiotiklarni qabul qilish yoki 
oziq-ovqatdan zaharlanish tufayli 
rivojlanadi.
Uchinchi bosqich
Ichakda og’riqlar paydo bo’ladi, 
axlat bilan hazm bo’lmagan ovqat 
qismlari chiqishi kuzatiladi, ikkinchi 
bosqichda aytib o’tilgan 
alomatlarning kuchayishi qayd 
qilinadi.
Ushbu bosqichdagi disbakterioz 
ichak devorlarining yallig’lanishi, 
ovqat hazm qilish jarayonining 
buzilishiga olib keladi. Jiddiy 
asoratlarni oldini olish uchun dori-
darmonlar bilan davolanadi.
To’rtinchi bosqich
Oldingi bosqichlardagi alomatlar, 
uyqusizlik, apatiya, tushkunlik 
kuzatiladi.
Ichak mikroflorasining deyarli 
butunlay o’zgarishida anemiya va 
avitaminoz rivojlanadi. Malakali 
davolashsiz to’rtinchi bosqich 
disbakterioz jiddiy infektsion 
kasalliklarga olib kelishi mumkin
Logotip
Mikroflora o’zgarishining jiddiyligiga qarab disbakterioz to’rt bosqichga bo’linadi, ularning har biri o’z belgi va alomatlariga ega. Keling, ularni jadval shaklida aniqlik bilan ko’rib chiqamiz: Disbakterioz bosqichi Alomatlari Bartaraf qilish usullari va ehtimolli asoratlari Birinchi bosqich Alomatlar deyarli sezilmaydi. Ehtimol qorin «qurullashi» namoyon bo’lishi mumkin. Birinchi bosqich disbakteriozi oziq- ovqat yoki suv turining o’zgarishi tufayli rivojlanadi. Sababchi omil mikrofloraning mustaqil tiklanishi bilan bartaraf bo’ladi. Ikkinchi bosqich Ich qotishi yoki ich ketishi  kuzatiliadi, ishtahaning pasayishi, og’izda yoqimsiz ta’m sezilishi, ehtimol, ko’ngil aynishi va qayt qilish kuzatiladi. Bunday alomatlar ichak mikroflorasining sezilari o’zgarishlarida kuzatiladi, bu holat antibiotiklarni qabul qilish yoki oziq-ovqatdan zaharlanish tufayli rivojlanadi. Uchinchi bosqich Ichakda og’riqlar paydo bo’ladi, axlat bilan hazm bo’lmagan ovqat qismlari chiqishi kuzatiladi, ikkinchi bosqichda aytib o’tilgan alomatlarning kuchayishi qayd qilinadi. Ushbu bosqichdagi disbakterioz ichak devorlarining yallig’lanishi, ovqat hazm qilish jarayonining buzilishiga olib keladi. Jiddiy asoratlarni oldini olish uchun dori- darmonlar bilan davolanadi. To’rtinchi bosqich Oldingi bosqichlardagi alomatlar,  uyqusizlik, apatiya, tushkunlik kuzatiladi. Ichak mikroflorasining deyarli butunlay o’zgarishida anemiya va avitaminoz rivojlanadi. Malakali davolashsiz to’rtinchi bosqich disbakterioz jiddiy infektsion kasalliklarga olib kelishi mumkin
ICHAK 
MIKROFLORASI 
BUZUQLIGI 
BILAN 
AXLATNI 
VIZUAL 
TAHLIL 
QILISH
Shuningdek, ichak disbakteriozida ichak patologiyasi tabiatiga alohida e’tibor beriladi, bu axlat rangi va turiga, shuningdek holatiga qarab osonlikcha 
aniqlanadi.
Sarg’ish tusdagi axlat ko’p miqdorda hazm bo’magan ovqat va ortiqcha kraxmaldan dalolat beradi. Bunday holatda vaziyatni rostlash uchun xom 
sabzavotlar, 
uglevodlar 
va 
sut 
o’rniga 
oqsilga 
boy 
oziq-ovqatlar 
tavsiya 
etiladi 
(qaynatilgan 
go’sht, 
tuxum, 
pishloq).
Juda to’q rangli va badbo’y hidli axlat ichakda ishqorli reaktsiya mavjudligini, shuningdek hazm bo’lmagan kletchatka borligini ko’rsatadi. Bu holatda, 
ratsiondan 
vaqtincha 
go’sht 
va 
yog’larni 
chiqarib 
tashlab, 
ko’proq 
qaynatilgan 
sabzavotlar 
va 
sut 
mahsulotlari 
iste’mol 
qilish 
kerak.
Ich ketishi bilan kechadigan ichak disbakteriozini «yumshoq» oziq-ovqat mahsulotlariga asoslangan parhez bilan tuzatish kerak. Ratsiondagi ovqat issiq yoki 
sovuq 
bo’lmasligi 
kerak, 
oziq-ovqat 
qaynatilgan 
va 
imkon 
qadar 
ezilgan 
bo’lishi 
kerak.
Agar disbakterioz qabziyat bilan namoyon bo’lsa, ratsionga ko’proq kletchatkaga boy mahsulotlarni kiritsh kerak: olma, karam, sabzi, o’rik.
Logotip
ICHAK MIKROFLORASI BUZUQLIGI BILAN AXLATNI VIZUAL TAHLIL QILISH Shuningdek, ichak disbakteriozida ichak patologiyasi tabiatiga alohida e’tibor beriladi, bu axlat rangi va turiga, shuningdek holatiga qarab osonlikcha aniqlanadi. Sarg’ish tusdagi axlat ko’p miqdorda hazm bo’magan ovqat va ortiqcha kraxmaldan dalolat beradi. Bunday holatda vaziyatni rostlash uchun xom sabzavotlar, uglevodlar va sut o’rniga oqsilga boy oziq-ovqatlar tavsiya etiladi (qaynatilgan go’sht, tuxum, pishloq). Juda to’q rangli va badbo’y hidli axlat ichakda ishqorli reaktsiya mavjudligini, shuningdek hazm bo’lmagan kletchatka borligini ko’rsatadi. Bu holatda, ratsiondan vaqtincha go’sht va yog’larni chiqarib tashlab, ko’proq qaynatilgan sabzavotlar va sut mahsulotlari iste’mol qilish kerak. Ich ketishi bilan kechadigan ichak disbakteriozini «yumshoq» oziq-ovqat mahsulotlariga asoslangan parhez bilan tuzatish kerak. Ratsiondagi ovqat issiq yoki sovuq bo’lmasligi kerak, oziq-ovqat qaynatilgan va imkon qadar ezilgan bo’lishi kerak. Agar disbakterioz qabziyat bilan namoyon bo’lsa, ratsionga ko’proq kletchatkaga boy mahsulotlarni kiritsh kerak: olma, karam, sabzi, o’rik.
ICHAK 
DISBAKTERIOZIDA 
PREBIOTIK 
VA 
PROBIOTIKLAR
Disbakteriozni 
davolashda 
shuningdek 
prebiotik 
va 
probiotik 
preparatlar 
qo’llaniladi, va aytishlariga qaraganda, ular ichak mikroflorasi buzilgan hollarda 
samarali yordam bermoqda. Nomlanishi o’xshashligiga qaramasdan, prebiotiklar 
va probiotiklar tubdan farq qiluvchi preparatlar bo’lib, ularning ta’rifini batafsilroq 
tushunish 
maqsadga 
muvofiqdir.
Prebiotiklar — bu mavjud bo’lgan foydali mikrofloraning o’sishi va faoliyatiga 
ijobiy ta’sir ko’rsatadigan moddalardir. Prebiotiklar oshqozon-ichak tizimida hazm 
qilinmaydi, oddiy qilib aytadigan bo’lsak, prebiotiklar bu foydali mikroflora uchun 
oziq-ovqat 
hisoblanadi.
Prebiotiklarning farmakologik shakllari orasida ko’pincha Laktuloza, Laktitol, Hilak 
Forte buyuriladi. Bu dorilarning asosiy nomlari bo’lib, ularning o’nlab savdo 
nomlari 
mavjud.
Bundan tashqari, prebiotik bo’lgan tabiiy mahsulotlar ham mavjud. Ular orasida 
sut 
mahsulotlari, 
piyoz 
va 
sarimsoq, 
donlar 
mavjud.
Endi probiotiklar haqida. 
Ushbu 
preparatlar 
organizmga 
kerak 
bo’lgan 
mikroorganizmlar 
majmui 
bo’lib, 
ichakka 
yetarli 
miqdorda 
tushganda 
mikrofloraga ijobiy ta’sir qiladi. Shu bilan birga, ularni qo’llash juda bahsli masala.
Holbuki, probiotiklar shaklida mikroorganizmlarning bevosita kiritilishi ko’plab 
shartlarga ega. Ba’zi mikroorganizmlar shunchalik miqdorda kerakki, ularni 
tashqaridan olish oson emas, boshqalarini esa jonli shaklda kiritish juda 
murakkabdir. Va probiotiklarni qo’llashning haqiqiy foydalari haqida laboratoriya 
dalillari 
juda 
ko’p 
emas.
Foydali ta’siri tasdiqlangan probiotiklardan dorixonada Laktobakteriyalar va 
Bifidobakteriyalar (Lineks Bifiform Bifidumbakterin Laktobakterin) saxaromitset
Logotip
ICHAK DISBAKTERIOZIDA PREBIOTIK VA PROBIOTIKLAR Disbakteriozni davolashda shuningdek prebiotik va probiotik preparatlar qo’llaniladi, va aytishlariga qaraganda, ular ichak mikroflorasi buzilgan hollarda samarali yordam bermoqda. Nomlanishi o’xshashligiga qaramasdan, prebiotiklar va probiotiklar tubdan farq qiluvchi preparatlar bo’lib, ularning ta’rifini batafsilroq tushunish maqsadga muvofiqdir. Prebiotiklar — bu mavjud bo’lgan foydali mikrofloraning o’sishi va faoliyatiga ijobiy ta’sir ko’rsatadigan moddalardir. Prebiotiklar oshqozon-ichak tizimida hazm qilinmaydi, oddiy qilib aytadigan bo’lsak, prebiotiklar bu foydali mikroflora uchun oziq-ovqat hisoblanadi. Prebiotiklarning farmakologik shakllari orasida ko’pincha Laktuloza, Laktitol, Hilak Forte buyuriladi. Bu dorilarning asosiy nomlari bo’lib, ularning o’nlab savdo nomlari mavjud. Bundan tashqari, prebiotik bo’lgan tabiiy mahsulotlar ham mavjud. Ular orasida sut mahsulotlari, piyoz va sarimsoq, donlar mavjud. Endi probiotiklar haqida. Ushbu preparatlar organizmga kerak bo’lgan mikroorganizmlar majmui bo’lib, ichakka yetarli miqdorda tushganda mikrofloraga ijobiy ta’sir qiladi. Shu bilan birga, ularni qo’llash juda bahsli masala. Holbuki, probiotiklar shaklida mikroorganizmlarning bevosita kiritilishi ko’plab shartlarga ega. Ba’zi mikroorganizmlar shunchalik miqdorda kerakki, ularni tashqaridan olish oson emas, boshqalarini esa jonli shaklda kiritish juda murakkabdir. Va probiotiklarni qo’llashning haqiqiy foydalari haqida laboratoriya dalillari juda ko’p emas. Foydali ta’siri tasdiqlangan probiotiklardan dorixonada Laktobakteriyalar va Bifidobakteriyalar (Lineks Bifiform Bifidumbakterin Laktobakterin) saxaromitset
DISBAKTERIOZNING JIDDIY SHAKLLARINI DAVOLASH
Og’ir shakllarda ichak disbakteriozi yanada murakkab farmakologik preparatlar bilan davolanadi va 
ular uchta shartli guruhga bo’linadi.
Ulardan birinchisi antibakterial preparatlardir. Ular muayyan turdagi mikroorganizmlarga ta’sir 
ko’rsatadi va o’sishini va tarqalishini to’xtatadi. Antibakterial preparatlar (ichak 
antiseptiklari) mikrofloraning buzilishiga olib kelgan mikroorganizmlar turiga qarab buyuriladi.
Shartli-patogen 
mikroorganizm
Qo’llaniladigan 
antibakterial preparat
Enterokokk
Ersefuril, Furazolidon, 
Enterofuril, Levomitsitin, 
makrolidlar.
Protey
Nevigramon, Sulgin, 
Ersefuril, Enterofruil.
Stafilokokk
Piobakteriofag, stafilokokk 
Bakteriofag.
Kandidalar va boshqa 
zamburug’li agentlar
Flukonazol, Mikosist, 
Terbinafrin, Ambizom.
Klostridiyalar
Metronidazol, Vankomitsin.
Pseudomonas aeruginosa
Kanamitsin, Gentamitsin.
Logotip
DISBAKTERIOZNING JIDDIY SHAKLLARINI DAVOLASH Og’ir shakllarda ichak disbakteriozi yanada murakkab farmakologik preparatlar bilan davolanadi va ular uchta shartli guruhga bo’linadi. Ulardan birinchisi antibakterial preparatlardir. Ular muayyan turdagi mikroorganizmlarga ta’sir ko’rsatadi va o’sishini va tarqalishini to’xtatadi. Antibakterial preparatlar (ichak antiseptiklari) mikrofloraning buzilishiga olib kelgan mikroorganizmlar turiga qarab buyuriladi. Shartli-patogen mikroorganizm Qo’llaniladigan antibakterial preparat Enterokokk Ersefuril, Furazolidon, Enterofuril, Levomitsitin, makrolidlar. Protey Nevigramon, Sulgin, Ersefuril, Enterofruil. Stafilokokk Piobakteriofag, stafilokokk Bakteriofag. Kandidalar va boshqa zamburug’li agentlar Flukonazol, Mikosist, Terbinafrin, Ambizom. Klostridiyalar Metronidazol, Vankomitsin. Pseudomonas aeruginosa Kanamitsin, Gentamitsin.
Logotip
Bolalardagi disbakterioz - sabablar
Ichakni bir necha yuz turdagi mikrorganizmlar yashaydi va bu majmua 
murakkab bir jamoa bo'lib, vakillari bir-biri bilan tinch-totuv yashaydilar. 
Agar ichakning disbakteriozi mavjud bo'lsa, bolalarda immunitetning 
pasayishi, muhim moddalar etishmasligi va boshqalar. Mikrofloraning 
holati juda ko'p omillarga bog'liq: iqlim, sanitariya sharoitlari, dietaning 
sifati, turli kasalliklarning mavjudligi. Bolalarda nima uchun dysbioz 
paydo bo'lishini aniqlashda ularning yoshi hisobga olinadi.
Logotip
Bolalardagi disbakterioz - sabablar Ichakni bir necha yuz turdagi mikrorganizmlar yashaydi va bu majmua murakkab bir jamoa bo'lib, vakillari bir-biri bilan tinch-totuv yashaydilar. Agar ichakning disbakteriozi mavjud bo'lsa, bolalarda immunitetning pasayishi, muhim moddalar etishmasligi va boshqalar. Mikrofloraning holati juda ko'p omillarga bog'liq: iqlim, sanitariya sharoitlari, dietaning sifati, turli kasalliklarning mavjudligi. Bolalarda nima uchun dysbioz paydo bo'lishini aniqlashda ularning yoshi hisobga olinadi.
Bir yoshgacha bolalarda disbakterioz
Onaning bachadonida chaqaloq steril sharoitda qoladi, lekin tug'ish 
jarayonida allaqachon organizm millionlab bakteriya bilan faol ravishda 
ishlaydi. Bolaning dastlabki "tanishadigan" mikroorganizm turlari sog'lig'iga 
va onaning tabiiy mikroflorasi kompleksiga, keyin esa ovqatlantirish usulida, 
qamoqda saqlash sharoitlariga va boshqalarga bog'liq.
Bir oylik chaqaloqlarda va bir yoshga to'lganida disbakterioz ko'pincha 
quyidagi sabablarga ko'ra bog'liqdir:
•onaning bakterial vaginozi ;
•murakkab etkazib berish;
•patogen mikroorganizmlar bilan kasallanish;
•keyinroq ko'krakka yoki erta sutdan ajratishga qo'shimchalar;
•laktatsiya davrida ona tomonidan antibakterial dorilarni qabul qilish;
•chaqaloqlarni antibiotiklar bilan davolash;
•emizuvchi onaning irratsional oziqlanishi ;
•mahsulotning "yoshi bo'yicha emas" va boshqalar.
Logotip
Bir yoshgacha bolalarda disbakterioz Onaning bachadonida chaqaloq steril sharoitda qoladi, lekin tug'ish jarayonida allaqachon organizm millionlab bakteriya bilan faol ravishda ishlaydi. Bolaning dastlabki "tanishadigan" mikroorganizm turlari sog'lig'iga va onaning tabiiy mikroflorasi kompleksiga, keyin esa ovqatlantirish usulida, qamoqda saqlash sharoitlariga va boshqalarga bog'liq. Bir oylik chaqaloqlarda va bir yoshga to'lganida disbakterioz ko'pincha quyidagi sabablarga ko'ra bog'liqdir: •onaning bakterial vaginozi ; •murakkab etkazib berish; •patogen mikroorganizmlar bilan kasallanish; •keyinroq ko'krakka yoki erta sutdan ajratishga qo'shimchalar; •laktatsiya davrida ona tomonidan antibakterial dorilarni qabul qilish; •chaqaloqlarni antibiotiklar bilan davolash; •emizuvchi onaning irratsional oziqlanishi ; •mahsulotning "yoshi bo'yicha emas" va boshqalar.