C vitaminning sifat reaksiyalari

Yuklangan vaqt

2024-04-07

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

6

Faytl hajmi

58,9 KB


C vitaminning sifat reaksiyalari 
 
 
 
Vitamin C (Askorbat kislota). Odam, maymunlar va dengiz cho’chqalari 
organizmida askarbat kislota sintez qilinmaydi, Shu sababli ular C vitaminni tayyor 
holda oziq ovqatlar bilan iste’mol qilinadi. Oziq-ovqat tarkibida C vitaminga boy 
bo’lgan mahsulotlar etishmasa odam va ba’zi hayvonlarda singa (lavsha) kasalligi 
paydo bo’ladi. Milklar qon oqishiga, teri osti qon to’planish hollariga olib keladi. 
Vitamin C organizmga qabul qilinmasa, o’lim holatiga olib keladi. Vitamin C 
organizmni antioksidantlik qobiliyatini oshiradi. 
 
Askorbat kislota tirik organizmlarda boradigan oksidlanish-qaytarilish 
reaksiyalarida vodorodni ko’chiruvchi oraliq modda bo’lib xizmat qiladi. 
 
Vitamin C na’matak, olxo’ri, apelsin, limon, ukrop va boshqa o’simliklarda 
ko’p uchraydi. Katta odamning sutkalik ehtiyoji 0,2-1 g. dir. 
 
Metilen ko’ki bilan reksiyasi. Askorbat kislotasi metilen ko’kini rangsiz 
birikmagacha qaytaradi (leykoformasiga), o’zi oksidlanib, degidroaskorbat kislotani 
hosil qiladi. 
 
Reaktivlar: 1. Metilen ko’kining 0,01% li eritmasi. 2. Natriy karbonatning 
5%  li eritmasi. 3. Kartoshka yoki karam sharbati. 
C vitaminning sifat reaksiyalari Vitamin C (Askorbat kislota). Odam, maymunlar va dengiz cho’chqalari organizmida askarbat kislota sintez qilinmaydi, Shu sababli ular C vitaminni tayyor holda oziq ovqatlar bilan iste’mol qilinadi. Oziq-ovqat tarkibida C vitaminga boy bo’lgan mahsulotlar etishmasa odam va ba’zi hayvonlarda singa (lavsha) kasalligi paydo bo’ladi. Milklar qon oqishiga, teri osti qon to’planish hollariga olib keladi. Vitamin C organizmga qabul qilinmasa, o’lim holatiga olib keladi. Vitamin C organizmni antioksidantlik qobiliyatini oshiradi. Askorbat kislota tirik organizmlarda boradigan oksidlanish-qaytarilish reaksiyalarida vodorodni ko’chiruvchi oraliq modda bo’lib xizmat qiladi. Vitamin C na’matak, olxo’ri, apelsin, limon, ukrop va boshqa o’simliklarda ko’p uchraydi. Katta odamning sutkalik ehtiyoji 0,2-1 g. dir. Metilen ko’ki bilan reksiyasi. Askorbat kislotasi metilen ko’kini rangsiz birikmagacha qaytaradi (leykoformasiga), o’zi oksidlanib, degidroaskorbat kislotani hosil qiladi. Reaktivlar: 1. Metilen ko’kining 0,01% li eritmasi. 2. Natriy karbonatning 5% li eritmasi. 3. Kartoshka yoki karam sharbati.  
 
 
Ishning borishi. Probirkaga yangi tayyorlangan kartoshka yoki karam 
sharbatidan 1-2 ml solib, 1-2 tomchi metilen ko’ki eritmasi hamda 2-3 tomchi natriy 
karbonat eritmasidan qo’shib qizdiriladi. Natijada ko’k rang intensivligi kamayadi. 
 
Kaliy ferrisianid K3Fe(CN)6 bilan reaksiyasi. Askorbat kislotasi 
oksidlanib, kaliy ferrisianid K3Fe(CN)6 ni to kaliy ferrosianid K4Fe(CN)6 gacha 
qaytaradi va uch valentli temir ioni bilan kislotali sharoitda temir-(III)-
geksosianoferroat Fe[Fe(CN)6]3 ni, ya’ni, Berlin zangorisini hosil qiladi. 
 
Reaktivlar: 1. Kartoshka yoki karam sharbati. 2. Kaliy ferrisinidning 5% 
li eritmasi. 3. Kaliy ishqorining 5% li eritmasi. 4. Temir (III) xloridning 1% li 
eritmasi. 
Ishning borishi. Probirkaga yangi tayyorlangan kartoshka yoki karam sharbatidan 1-2 ml solib, 1-2 tomchi metilen ko’ki eritmasi hamda 2-3 tomchi natriy karbonat eritmasidan qo’shib qizdiriladi. Natijada ko’k rang intensivligi kamayadi. Kaliy ferrisianid K3Fe(CN)6 bilan reaksiyasi. Askorbat kislotasi oksidlanib, kaliy ferrisianid K3Fe(CN)6 ni to kaliy ferrosianid K4Fe(CN)6 gacha qaytaradi va uch valentli temir ioni bilan kislotali sharoitda temir-(III)- geksosianoferroat Fe[Fe(CN)6]3 ni, ya’ni, Berlin zangorisini hosil qiladi. Reaktivlar: 1. Kartoshka yoki karam sharbati. 2. Kaliy ferrisinidning 5% li eritmasi. 3. Kaliy ishqorining 5% li eritmasi. 4. Temir (III) xloridning 1% li eritmasi.  
 
 
Ishning borishi. Probirkaga 1ml kartoshka yoki karam sharbatidan, 2 
tomchi kaliy ishqori va shuncha miqdorda kaliy ferrisianid eritmasidan solib 
chayqatiladi. So’ngra 6-8 tomchi 10% li xlorid kislotasi va 1-2 tomchi temir-(III)- 
xloridning eritmasidan qo’shiladi, natijada ko’k yoki ko’k-yashil cho’kma Berlin 
zangorisini hosil qiladi. 
 
Oziqa mahsulotlarida C vitamining miqdorini aniqlash 
 
C – vitamin hayvon va odam ratsionining eng muhim tarkibiy qismi 
hisoblanadi. Quyida o’simlik mahsulotlarida C-vitaminining miqdori ko’rsatilgan 
(mg,%). 
Ukrop                           135               Limon                                       40 
Karam                          30                 Yangi kartoshka                        35 
Ko’k piyoz                   60                 Sabzi                                         5 
Qora smorodina           300               Namatak(mevasida)                  3000 
 
Oziqa mahsulotlarida askorbat kislotasining miqdorini aniqlash uchun 
suyultirilgan kislotalarda C vitamini ekstraksiya qilinadi(kislotali sharoitga 
chidamlidir). 
So’ngra 
2,6-dixlorfenolindofenolning 
eritmasidan 
olib 
Ishning borishi. Probirkaga 1ml kartoshka yoki karam sharbatidan, 2 tomchi kaliy ishqori va shuncha miqdorda kaliy ferrisianid eritmasidan solib chayqatiladi. So’ngra 6-8 tomchi 10% li xlorid kislotasi va 1-2 tomchi temir-(III)- xloridning eritmasidan qo’shiladi, natijada ko’k yoki ko’k-yashil cho’kma Berlin zangorisini hosil qiladi. Oziqa mahsulotlarida C vitamining miqdorini aniqlash C – vitamin hayvon va odam ratsionining eng muhim tarkibiy qismi hisoblanadi. Quyida o’simlik mahsulotlarida C-vitaminining miqdori ko’rsatilgan (mg,%). Ukrop 135 Limon 40 Karam 30 Yangi kartoshka 35 Ko’k piyoz 60 Sabzi 5 Qora smorodina 300 Namatak(mevasida) 3000 Oziqa mahsulotlarida askorbat kislotasining miqdorini aniqlash uchun suyultirilgan kislotalarda C vitamini ekstraksiya qilinadi(kislotali sharoitga chidamlidir). So’ngra 2,6-dixlorfenolindofenolning eritmasidan olib titirlanadi.Ekstrakt tarkibida askorbat kislotasi bo’lsa 2.6- dixlorfenolindofenolni 
qaytaradi. 
 
Ekstraktdagi hamma askorbat kislotalar oksidlanib bo’lgandan keyin 2,6- 
dixlorfenolindofenol qaytarila olmaydi va eritma qizil rangga bo’yaladi (ya’ni, 
natriy neytal sharoitda 2,6- dixlorfenolindofenol ko’k rangga, kislotali sharoitda esa 
qizil rangga ega). Titirlash uchun ketgan 2.6-dixlorfenolindofenolning miqdorini va 
uning normalligini aniqlab, mahsulotdagi askorbat kislotasining miqdori 
hisoblanadi. 
 
Kerakli asboblar: mikrobyuretka, 25 va 100 mlli kolbalar, 1 va 10 ml li 
pipetkalar, xovoncha, tarozi, voronka; filtr qog’ozi. 
 
Kartoshka tarkibida C vitaminini aniqlash. 5g kartoshka xovonchada 16 
ml xlorid kislotasidan qo’shib eziladi. Xovonchada hosil bo’lgan syuqlik kolbaga 
solinadi va filtrlanadi. Filtrat  2,6-dixlorfenolindofenol eritmasi bilan pushti rang 
hosil bo’lguncha titrlanadi. 100 g kartoshka tarkibidagi C vitamin miqdori  quyidagi 
formula bilan hisoblanadi. 
𝑥 = 0.088 ∙ α ∙ 100
5
 
 
Bu yerda: X-100 g mahsulotdagi C- vitamin miqdori, mg: 0,088-askorbat 
kislotasiningmiqdori bo’lib, bu 1 ml 2,6- dixlorfenolindofenol eritmasiga to’g’ri 
keladi, mg; α- titirlash uchun sarf bo’lgan  dixlorfenolindofenol eritmasining  
hajmi; 3-titrlash uchun olingan  ekstrakt miqdori  
titirlanadi.Ekstrakt tarkibida askorbat kislotasi bo’lsa 2.6- dixlorfenolindofenolni qaytaradi. Ekstraktdagi hamma askorbat kislotalar oksidlanib bo’lgandan keyin 2,6- dixlorfenolindofenol qaytarila olmaydi va eritma qizil rangga bo’yaladi (ya’ni, natriy neytal sharoitda 2,6- dixlorfenolindofenol ko’k rangga, kislotali sharoitda esa qizil rangga ega). Titirlash uchun ketgan 2.6-dixlorfenolindofenolning miqdorini va uning normalligini aniqlab, mahsulotdagi askorbat kislotasining miqdori hisoblanadi. Kerakli asboblar: mikrobyuretka, 25 va 100 mlli kolbalar, 1 va 10 ml li pipetkalar, xovoncha, tarozi, voronka; filtr qog’ozi. Kartoshka tarkibida C vitaminini aniqlash. 5g kartoshka xovonchada 16 ml xlorid kislotasidan qo’shib eziladi. Xovonchada hosil bo’lgan syuqlik kolbaga solinadi va filtrlanadi. Filtrat 2,6-dixlorfenolindofenol eritmasi bilan pushti rang hosil bo’lguncha titrlanadi. 100 g kartoshka tarkibidagi C vitamin miqdori quyidagi formula bilan hisoblanadi. 𝑥 = 0.088 ∙ α ∙ 100 5 Bu yerda: X-100 g mahsulotdagi C- vitamin miqdori, mg: 0,088-askorbat kislotasiningmiqdori bo’lib, bu 1 ml 2,6- dixlorfenolindofenol eritmasiga to’g’ri keladi, mg; α- titirlash uchun sarf bo’lgan dixlorfenolindofenol eritmasining hajmi; 3-titrlash uchun olingan ekstrakt miqdori  
 
Kraxmaldagi C vitamining miqdorini aniqlash. 2g karam hovonchada 
10 ml sirka kislotasi bilan eziladi, hosil bo’lgan ekstrakt filtrlanadi. Filtratdan 3 ml 
olib kolbaga solinadi va 2,6-dixlorfenolindofenol eritmasi bilan pushti rang hosil 
bo’lguncha titrlanadi. 100 g karam tarkibidagi C vitaminning miqdori (X) quyidagi 
formula bilan aniqlanadi: 
Kraxmaldagi C vitamining miqdorini aniqlash. 2g karam hovonchada 10 ml sirka kislotasi bilan eziladi, hosil bo’lgan ekstrakt filtrlanadi. Filtratdan 3 ml olib kolbaga solinadi va 2,6-dixlorfenolindofenol eritmasi bilan pushti rang hosil bo’lguncha titrlanadi. 100 g karam tarkibidagi C vitaminning miqdori (X) quyidagi formula bilan aniqlanadi: 𝑥 = 0.088 ∙ α ∙ 10 ∙ 100
3
 
 
Bu yerda: 10- sirka kislotali ekstraktning hajmi; 
α – titrlash uchun sarf bo’lgan, 2,6 dixlorfenolindofenol eritmasining hajmi; 
3- titrlash uchun olingan ekstrakt miqdori. 
 
𝑥 = 0.088 ∙ α ∙ 10 ∙ 100 3 Bu yerda: 10- sirka kislotali ekstraktning hajmi; α – titrlash uchun sarf bo’lgan, 2,6 dixlorfenolindofenol eritmasining hajmi; 3- titrlash uchun olingan ekstrakt miqdori.