DPMLARDA RATSIONAL SUV TA’MINOTINING AHAMIYATI

Yuklangan vaqt

2024-04-28

Yuklab olishlar soni

2

Sahifalar soni

10

Faytl hajmi

236,4 KB


Ilmiybaza.uz 
 
 
 
 
DPMLARDA RATSIONAL SUV TA’MINOTINING AHAMIYATI 
 
 
DPM lariga bo’lgan muhim gigiyenik talablarning biri ularni to’la sifatli suv 
bilan yetarli miqdorlarlarda ta’minlash hisoblanadi. QMQ  2.04.01 - 98 "Binolarning 
ichki suv tarmog’i va kanalizatsiyasi"ga muvofiq somatik kasalxonalardagi suv 
iste’moli me’yorlari 1 kecha-kunduzga bir bemor uchun 115 l ni, yuqumli 
kasalxonalarda 250 ni, poliklinikalarda 1 qabul uchun 13 l ni  tashkil qiladi. 
    Bunday hollarda kasalxonani yetarli miqdorlarda suv bilan taminlash uchun ularni 
hududiy markazlashtirilgan suv tarmog’iga ulash eng yaxshi variant hisoblanadi. 
Agar mazkur aholi yashash punktida markazlashgan suv tarqatish tarmog’i  yo’q 
bo’lsa, avtonom suv tarmog’idan foydalanish tavsiya etiladi. Bizning respublikamiz 
sharoitida deyarli hamma yerda kasalxonalarda avtonomlashtirilgan suv ta’minoti 
tizimini tashkil qilish imkoniyati mavjud va suv ta’minoti manbai sifatida zahira 
artezian suvlaridan foydalanish mumkin. Har qanday suv ta’minoti tizimida ham 
DPMlarga uzatiladigan suv 950-2011 Davlat Standarti “Ichimlik suvi” talablariga 
muvofiq bo’lishi kerak. 
Davlat standarti 950-2011 quyidagi ko’rsatkichlar guruhlari bo’yicha ichimlik 
suvining sifatini reglamentlaydi: mikrobiologik ko’rsatkichlar, parazitologik 
ko’rsatkichlar, gelmintologik ko’rsatkichlar, organoleptik ko’rsatkichlar va suvning 
organoleptik 
ko’rsatkichlariga 
ta’sir 
ko’rsatuvchi 
ko’rsatkichlar, 
zaharli 
moddalarning REK va radioaktiv ifloslanish ko’rsatkichlari. 
     DPMlarni mahalliy markazlashgan suv ta’minoti tarmog’iga ulashda vrach 
laboratoriya tekshirishlari natijalariga asoslanib, suvning sifatini baholay olishi 
kerak. 
     DPMni avtonom suv ta’minoti tizimiga ulangan holatlarda esa, suvni tozalash 
zaruriyati tug’iladi va birinchi navbatda uni tiniqlashtirish va zararsizlantirish kerak 
bo’ladi. Shuning uchun vrach suvning tozalanish sifatini baholashni bilishi va 
nazorat qila olishi kerak.  
     Davlat Standarti  950-2011 ga muvofiq suvni taqsimlash tarmog’idagi suvning 
sifatini nazorat qilish qisqartirilgan nazorat ko’rsatkichlari bo’yicha amalga 
oshiriladi va quyidagilarni aniqlashni o’z ichiga oladi: bakteriologik ko’rsatkichlar 
Ilmiybaza.uz DPMLARDA RATSIONAL SUV TA’MINOTINING AHAMIYATI DPM lariga bo’lgan muhim gigiyenik talablarning biri ularni to’la sifatli suv bilan yetarli miqdorlarlarda ta’minlash hisoblanadi. QMQ 2.04.01 - 98 "Binolarning ichki suv tarmog’i va kanalizatsiyasi"ga muvofiq somatik kasalxonalardagi suv iste’moli me’yorlari 1 kecha-kunduzga bir bemor uchun 115 l ni, yuqumli kasalxonalarda 250 ni, poliklinikalarda 1 qabul uchun 13 l ni tashkil qiladi. Bunday hollarda kasalxonani yetarli miqdorlarda suv bilan taminlash uchun ularni hududiy markazlashtirilgan suv tarmog’iga ulash eng yaxshi variant hisoblanadi. Agar mazkur aholi yashash punktida markazlashgan suv tarqatish tarmog’i yo’q bo’lsa, avtonom suv tarmog’idan foydalanish tavsiya etiladi. Bizning respublikamiz sharoitida deyarli hamma yerda kasalxonalarda avtonomlashtirilgan suv ta’minoti tizimini tashkil qilish imkoniyati mavjud va suv ta’minoti manbai sifatida zahira artezian suvlaridan foydalanish mumkin. Har qanday suv ta’minoti tizimida ham DPMlarga uzatiladigan suv 950-2011 Davlat Standarti “Ichimlik suvi” talablariga muvofiq bo’lishi kerak. Davlat standarti 950-2011 quyidagi ko’rsatkichlar guruhlari bo’yicha ichimlik suvining sifatini reglamentlaydi: mikrobiologik ko’rsatkichlar, parazitologik ko’rsatkichlar, gelmintologik ko’rsatkichlar, organoleptik ko’rsatkichlar va suvning organoleptik ko’rsatkichlariga ta’sir ko’rsatuvchi ko’rsatkichlar, zaharli moddalarning REK va radioaktiv ifloslanish ko’rsatkichlari. DPMlarni mahalliy markazlashgan suv ta’minoti tarmog’iga ulashda vrach laboratoriya tekshirishlari natijalariga asoslanib, suvning sifatini baholay olishi kerak. DPMni avtonom suv ta’minoti tizimiga ulangan holatlarda esa, suvni tozalash zaruriyati tug’iladi va birinchi navbatda uni tiniqlashtirish va zararsizlantirish kerak bo’ladi. Shuning uchun vrach suvning tozalanish sifatini baholashni bilishi va nazorat qila olishi kerak. Davlat Standarti 950-2011 ga muvofiq suvni taqsimlash tarmog’idagi suvning sifatini nazorat qilish qisqartirilgan nazorat ko’rsatkichlari bo’yicha amalga oshiriladi va quyidagilarni aniqlashni o’z ichiga oladi: bakteriologik ko’rsatkichlar Ilmiybaza.uz 
(umumiy mikroblar soni, koli-indeks), organoleptik ko’rsatkichlar (hidi, qo’shimcha 
ta’mi, rangliligi, loyqaligi), hamda eng oddiy aniqlanadigan fizik-kimyoviy 
ko’rsatkichlar. Davlat Standarti 950-2011 bo’yicha bu ko’rsatkichlarning me’yorlari 
quyidagilar: 
Davlat Standarti 950-2011dan ko’chirma: 
-umumiy mikroblar soni - 100 dan ko’p emas 
-koli-indeks - 3 tadan ko’p emas 
-hidi - 2 ball 
-qo’shimcha ta’mi - 2 ball 
-loyqaligi - 1,5(2 )mg/l 
-rangliligi – 20(25 )gradus 
-pH - 6-9 
-quruq qoldiq - 1000 (1500)mg/l 
-temir - 0,3 mg/l 
-umumiy qattiqlik - 7 mg/ekv/l (SI tizimida - 3,5 mmol/dm3); SEOvaJSX bilan 
kelishilgan holda -10 mg-ekv/l gacha; 
-sulfatlar – (400)500 mg/l 
-xloridlar – (250)350 mg/l 
-ftor - 0,7 mg/l 
-nitratlar -  (NO3 bo’yicha) - 45 mg/l 
   Ichimlik suvining laboratoriya nazorati davlat nazorati vazifasiga muvofiq 
bajarilganda tekshirishlarni SEOvaJSX laboratoriyalari amalga oshiradi; SEOvaJSX 
bilan kelishilgan holda DPM hududidagi suv namunasini olish nuqtalari aniqlanadi 
va vaqti-vaqti bilan suv namunalari olib tekshirishga yuboriladi. DPM lardagi 
suvning laboratoriya tekshirishlari natijalari tugatilgandan so’ng uning natijalari 
haqidagi ma’lumotlar DPM ma’muriyatiga yetkaziladi. Suvni tekshirish natijalarini 
baholash yuqorida keltirilgan me’yorlar bilan taqqoslash orqali amalga oshiriladi. 
    Suvni tozalash bilan birga uni zararsizlantirish, agar suvning sifati Davlat 
Standarti 950-2011 talablariga javob bermagan hollarda amalga oshiriladi.  
Ichimlik suvining sifatini yaxshilashdagi asosiy usullari quyidagilar hisoblanadi: 
-tindirish (muallaq zarrachalarni yo’qotish); 
-zararsizlantirish (mikroblar, gelmintlar, oddiy jonivorlardan holi qilish); 
 
 
 
 
 
 
 
Ilmiybaza.uz (umumiy mikroblar soni, koli-indeks), organoleptik ko’rsatkichlar (hidi, qo’shimcha ta’mi, rangliligi, loyqaligi), hamda eng oddiy aniqlanadigan fizik-kimyoviy ko’rsatkichlar. Davlat Standarti 950-2011 bo’yicha bu ko’rsatkichlarning me’yorlari quyidagilar: Davlat Standarti 950-2011dan ko’chirma: -umumiy mikroblar soni - 100 dan ko’p emas -koli-indeks - 3 tadan ko’p emas -hidi - 2 ball -qo’shimcha ta’mi - 2 ball -loyqaligi - 1,5(2 )mg/l -rangliligi – 20(25 )gradus -pH - 6-9 -quruq qoldiq - 1000 (1500)mg/l -temir - 0,3 mg/l -umumiy qattiqlik - 7 mg/ekv/l (SI tizimida - 3,5 mmol/dm3); SEOvaJSX bilan kelishilgan holda -10 mg-ekv/l gacha; -sulfatlar – (400)500 mg/l -xloridlar – (250)350 mg/l -ftor - 0,7 mg/l -nitratlar - (NO3 bo’yicha) - 45 mg/l Ichimlik suvining laboratoriya nazorati davlat nazorati vazifasiga muvofiq bajarilganda tekshirishlarni SEOvaJSX laboratoriyalari amalga oshiradi; SEOvaJSX bilan kelishilgan holda DPM hududidagi suv namunasini olish nuqtalari aniqlanadi va vaqti-vaqti bilan suv namunalari olib tekshirishga yuboriladi. DPM lardagi suvning laboratoriya tekshirishlari natijalari tugatilgandan so’ng uning natijalari haqidagi ma’lumotlar DPM ma’muriyatiga yetkaziladi. Suvni tekshirish natijalarini baholash yuqorida keltirilgan me’yorlar bilan taqqoslash orqali amalga oshiriladi. Suvni tozalash bilan birga uni zararsizlantirish, agar suvning sifati Davlat Standarti 950-2011 talablariga javob bermagan hollarda amalga oshiriladi. Ichimlik suvining sifatini yaxshilashdagi asosiy usullari quyidagilar hisoblanadi: -tindirish (muallaq zarrachalarni yo’qotish); -zararsizlantirish (mikroblar, gelmintlar, oddiy jonivorlardan holi qilish); Ilmiybaza.uz 
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Suvni tiniqlashtirish bir nechta bosqichlarda olib boriladi: suvni koagulyatsiya 
qilish (ma’lum miqdordagi koagulyant dozasini suvga solish (mg/l), suvni 
koagulyant bilan kontaktda bo’lishi, tindirish, turli konstruksiyalardagi filtrlar 
yordamida filtrlash). Suvni koagulyatsiya qilish uchun unga koagulyant - alyuminiy 
sulfat qo’shiladi, natijada koagulyant suvdagi qattiqlik tuzlari ishtirokida alyuminiy 
gidroksidini hosil qiladi (Al(SO3)2 ) va u zaryadlangan ipir-ipir ko’rinishida suvning 
tagiga cho’kadi, cho’kish jarayonida suv tarkibida bo’ladigan muallaq zarrachlarni 
va qisman mikroorganizmlarni o’ziga biriktirib cho’kmaga tushadi.  
Suvni koagulyatsiyalashda unga koagulyantning optimal dozasini solish juda 
muhimdir, chunki koagulyant dozasi past bo’lganda koagulyatsiyaning samarasi 
past bo’ladi, juda yuqori doza esa, suvga nordon ta’mni beradi. Shuning uchun suvni 
koagulyatsiya qilishdan avval koagulyant dozasini aniqlash talab etiladi. Koagulyant 
dozasini aniqlash bir necha bosqichda olib boriladi:  
1 - suvning yo’qotsa bo’ladigan qattiqligini aniqlash,  
2-vaqtinchalik qattiqlik qiymatiga muvofiq ravishda koagulyantning tahminiy 
dozasini aniqlash,  
3-tanlangan dozaning to’g’riligini tekshirish. 
1 bosqich - yo’qotsa bo’ladigan qattiqlikni aniqlash: 100 ml tekshiriluvchi suv 
+ 3-4 tomchi metiloranj va xlorid kislotaning 0,1 normalli eritmasi bilan pushti rang 
hosil bo’lguncha titrlash. Yo’qotsa bo’ladigan qattiqlik (X) teng: 
X = (n x K x 0,1 x 1000) : V mmol/dm3 ,  
SUV SIFATINI YAXSHILASH USULLARI 
Asosiy usullar 
Qo’shimcha usullar 
Tindirish, 
rangsizlantirish 
Zararsizlantirish 
Yumshatish 
Chuchuklashtirish 
Temirsizlantirish 
Ftorsizlantirish  
Ftorlash 
Degazatsiya 
Dezaktivatsiya 
Koagulyatsiya 
Fizik usullar 
Filtratsiya 
Tindirish 
Kimyoviy usullar 
Xlorlash; 
Ozonlash; 
Kumush ionlari 
bilan  
zararsizlantirish 
Ultrabinafsha 
nurlar; 
Gamma 
nurlanish; 
Ultratovushli 
ta’sir; 
Qaynatish 
Ilmiybaza.uz Suvni tiniqlashtirish bir nechta bosqichlarda olib boriladi: suvni koagulyatsiya qilish (ma’lum miqdordagi koagulyant dozasini suvga solish (mg/l), suvni koagulyant bilan kontaktda bo’lishi, tindirish, turli konstruksiyalardagi filtrlar yordamida filtrlash). Suvni koagulyatsiya qilish uchun unga koagulyant - alyuminiy sulfat qo’shiladi, natijada koagulyant suvdagi qattiqlik tuzlari ishtirokida alyuminiy gidroksidini hosil qiladi (Al(SO3)2 ) va u zaryadlangan ipir-ipir ko’rinishida suvning tagiga cho’kadi, cho’kish jarayonida suv tarkibida bo’ladigan muallaq zarrachlarni va qisman mikroorganizmlarni o’ziga biriktirib cho’kmaga tushadi. Suvni koagulyatsiyalashda unga koagulyantning optimal dozasini solish juda muhimdir, chunki koagulyant dozasi past bo’lganda koagulyatsiyaning samarasi past bo’ladi, juda yuqori doza esa, suvga nordon ta’mni beradi. Shuning uchun suvni koagulyatsiya qilishdan avval koagulyant dozasini aniqlash talab etiladi. Koagulyant dozasini aniqlash bir necha bosqichda olib boriladi: 1 - suvning yo’qotsa bo’ladigan qattiqligini aniqlash, 2-vaqtinchalik qattiqlik qiymatiga muvofiq ravishda koagulyantning tahminiy dozasini aniqlash, 3-tanlangan dozaning to’g’riligini tekshirish. 1 bosqich - yo’qotsa bo’ladigan qattiqlikni aniqlash: 100 ml tekshiriluvchi suv + 3-4 tomchi metiloranj va xlorid kislotaning 0,1 normalli eritmasi bilan pushti rang hosil bo’lguncha titrlash. Yo’qotsa bo’ladigan qattiqlik (X) teng: X = (n x K x 0,1 x 1000) : V mmol/dm3 , SUV SIFATINI YAXSHILASH USULLARI Asosiy usullar Qo’shimcha usullar Tindirish, rangsizlantirish Zararsizlantirish Yumshatish Chuchuklashtirish Temirsizlantirish Ftorsizlantirish Ftorlash Degazatsiya Dezaktivatsiya Koagulyatsiya Fizik usullar Filtratsiya Tindirish Kimyoviy usullar Xlorlash; Ozonlash; Kumush ionlari bilan zararsizlantirish Ultrabinafsha nurlar; Gamma nurlanish; Ultratovushli ta’sir; Qaynatish Ilmiybaza.uz 
bu yerda: 
n - titrlash uchun ketgan xlorid kislotaning ml. dagi miqdori; 
K - xlorid kislotaning titriga to’g’rilash koeffitsienti; 
0,1 -xlorid kislotaning normalligi; 
1000 - natijani litrda ifodalash; 
V - tekshirish uchun olingan suv miqdori. 
    Agar K = 1 bo’lsa, hisoblash soddalashadi:  X = n mmol/dm3. 
 
    2 bosqich - topilgan yo’qotsa bo’ladigan qattiqlikning qiymatiga muvofiq 
koagulyantning tahminiy dozasini jadval bo’yicha aniqlanadi: 
Yo’qotsa 
bo’ladigan 
qattiqlik, mmol /dm3 
200 ml suv uchun 1 % li 
Al(SO3)2 ning miqdori 
1 l suvga qo’shiladigan quruq 
Al(SO3)2 ning miqdori 
                 1 
              0,8 
                0,04 
                 2 
              1,6 
                0,08 
                 3 
              2,4 
                0,12 
                 4 
              3,2 
                0,16 
                 5 
              4,0 
                0,20 
                 6 
              4,8 
                0,24 
                 7 
              5,6 
                0,28 
 
    3 bosqich - uchta stakanga 200 ml dan tekshiriluvchi suv solinadi va 1 - chi 
stakanga jadval bo’yicha aniqlangan koagulyant dozasi solinadi, 2-chi stakanga - 
undan 1 ml kam, 3-chi stakanga 1-chi stakanga solingandan 1 ml ko’p miqdorda 
qo’shiladi. Aralashtiriladi va 10 daqiqaga qoldiriladi, so’ngra qaysi stakanda ipir-
ipir hosil bo’lishi va cho’kishi tez ketsa, shu stakanga solingan koagulyant dozasini 
haqiqiy doza deb qabul qilinadi. 
Katta hajmlardagi suvlarni koagulyatsiya qilishda koagulyant dozasini 10% 
ga kamaytiriladi, chunki katta hajmlardagi suvda koagulyatsiya jarayoni tez ketadi. 
 
    Suvni zararsizlantirish fizikaviy (qaynatish, ultrabinafsha nurlar bilan ishlov 
berish) va kimyoviy (xlorlash va ozonlash) usullar bilan o’tkaziladi. Xlorlash usuli 
eng ko’p qo’llanadigan usul hisoblanadi, chunki yetarlicha samarali va arzonroq 
usuldir. 
   Suvni xlorlash bir nechta usullarda olib borilishi mumkin. Agar epidemiologik 
vaziyat xotirjam  va suvning hamma ko’rsatkichlari yaxshi bo’lsa, normal dozadagi 
xlor bilan xlorlash usulidan foydalaniladi (1 litr uchun 4-5 mg faol xlor). 
Epidemiologik vaziyat nomuvofiq bo’lsa, giperxlorlash usulini qo’llash mumkin 
(xlor dozasi - 10-20 ml /l gacha), ammo bunda zararsizlantirilgan suvni dexlorlashga 
to’g’ri keladi, chunki suvdagi qoldiq xlor miqdori me’yordan ortiq bo’ladi. 
Ilmiybaza.uz bu yerda: n - titrlash uchun ketgan xlorid kislotaning ml. dagi miqdori; K - xlorid kislotaning titriga to’g’rilash koeffitsienti; 0,1 -xlorid kislotaning normalligi; 1000 - natijani litrda ifodalash; V - tekshirish uchun olingan suv miqdori. Agar K = 1 bo’lsa, hisoblash soddalashadi: X = n mmol/dm3. 2 bosqich - topilgan yo’qotsa bo’ladigan qattiqlikning qiymatiga muvofiq koagulyantning tahminiy dozasini jadval bo’yicha aniqlanadi: Yo’qotsa bo’ladigan qattiqlik, mmol /dm3 200 ml suv uchun 1 % li Al(SO3)2 ning miqdori 1 l suvga qo’shiladigan quruq Al(SO3)2 ning miqdori 1 0,8 0,04 2 1,6 0,08 3 2,4 0,12 4 3,2 0,16 5 4,0 0,20 6 4,8 0,24 7 5,6 0,28 3 bosqich - uchta stakanga 200 ml dan tekshiriluvchi suv solinadi va 1 - chi stakanga jadval bo’yicha aniqlangan koagulyant dozasi solinadi, 2-chi stakanga - undan 1 ml kam, 3-chi stakanga 1-chi stakanga solingandan 1 ml ko’p miqdorda qo’shiladi. Aralashtiriladi va 10 daqiqaga qoldiriladi, so’ngra qaysi stakanda ipir- ipir hosil bo’lishi va cho’kishi tez ketsa, shu stakanga solingan koagulyant dozasini haqiqiy doza deb qabul qilinadi. Katta hajmlardagi suvlarni koagulyatsiya qilishda koagulyant dozasini 10% ga kamaytiriladi, chunki katta hajmlardagi suvda koagulyatsiya jarayoni tez ketadi. Suvni zararsizlantirish fizikaviy (qaynatish, ultrabinafsha nurlar bilan ishlov berish) va kimyoviy (xlorlash va ozonlash) usullar bilan o’tkaziladi. Xlorlash usuli eng ko’p qo’llanadigan usul hisoblanadi, chunki yetarlicha samarali va arzonroq usuldir. Suvni xlorlash bir nechta usullarda olib borilishi mumkin. Agar epidemiologik vaziyat xotirjam va suvning hamma ko’rsatkichlari yaxshi bo’lsa, normal dozadagi xlor bilan xlorlash usulidan foydalaniladi (1 litr uchun 4-5 mg faol xlor). Epidemiologik vaziyat nomuvofiq bo’lsa, giperxlorlash usulini qo’llash mumkin (xlor dozasi - 10-20 ml /l gacha), ammo bunda zararsizlantirilgan suvni dexlorlashga to’g’ri keladi, chunki suvdagi qoldiq xlor miqdori me’yordan ortiq bo’ladi. Ilmiybaza.uz 
Suvni xlorlash ko’pincha suvga xlorli ohakning 1% li tiniqlashtirilgan 
eritmasini solish orqali bajariladi; bunda xlorning dozasi tajriba orqali xlorli 
ohakning faolligiga qarab, ya’ni xlorli ohak tarkibidagi faol xlorning % lardagi 
miqdori bo’yicha aniqlanadi. Yilning sovuq fasllarida xlorning suv bilan bo’ladigan 
kontakti 1 soatdan kam bo’lmasligi kerak, issiq paytda esa - 30 daqiqadan kam 
bo’lmasligi lozim. 
Xlorning suv bilan kontaktda bo’lganidan so’ng, suv tarkibida ma’lum 
miqdorda qoldiq xlor qolishi kerak va u suvning zararsizlantirilganligini baholovchi 
muhim ko’rsatkich hisoblanadi. Xlorning suv bilan kontaktda bo’lganidan so’ng 
qoladigan xlor miqdorining qiymati Davlat Standarti 950-2011 ga muvofiq 0,3 - 0,5 
mg/l atrofida bo’lishi kerak. 
    Suvning zararsizlantirilganlik sifatini tahminiy hidi bo’yicha aniqlanishi mumkin, 
ya’ni 0,3-0,5 mg/l qoldiq xlor suvga yengil xlor hidini beradi (2 ball). 
    Eng ob’yektiv ko’rsatkich bo’lib, qoldiq xlorning miqdori kimyoviy usulda 
aniqlash hisoblanadi: 100 ml tekshiriluvchi suvga + 10 ml bufer eritma (rN 4,6) + 5 
ml 10% li KI + 1 ml.  ! %-li kraxmal eritmasi qo’shiladi. So’ngra 0,005 n natriy 
giposulfiti eritmasi bilan eritmaning rangi yo’qolguncha titrlanadi. Qoldiq xlorning 
miqdorini (X) formula bo’yicha hisoblab topiladi: 
                               X = (n x K x 0,177 x 1000)  :  V   mg/l,  bu yerda 
n - titrlash uchun sarflangan giposulfitning  ml dagi miqdori 
K - giposulfit natriyning titriga to’g’rilash koeffitsienti 
0,177 - 1 ml 0,005 n giposulfitga muvofiq keladigan faol xlor miqdori 
V - tekshirish uchun olingan suvning hajmi. 
     K = 1 bo’lganda va tekshirish uchun olingan suvning miqdori 100 ml bo’lganda 
formula soddalashadi:  
                              X = n  x 0,177 mg/l 
 
Suvni ozonlash.  1901 yilda Rossiyada vodoprovodchilar s'yеzdi bo'lib o'tdi. 
Bunda ozondan suvni zararsizlantirish maqsadida foydalanish masalasi ko'rib 
chiqildi. 1905-1906 yillarda G.B.Xlopin va K.Е.Dobrovolskiylar tomonidan Nеva 
suvlarini ozonlash bo'yicha tajriba o'tkazildi. 1911 yilda Pеtеrburg shahrida 
tarqalgan vabo еpidеmiyasidan so'ng ozon filtrli vodoprovod stansiyasi qurildi. 
Stansiya sutkasiga 24 000 m3 suvni filtrlab chiqaradi. Bir yil o'tgach N.F.Gamalеya 
ozonli vodoprovod to'g'risida katta maqola yozdi. Ammo, arzon va kеng ko'lamda 
ishlatish mumkinligi tufayli ozon o'rniga yana xlordan foydalana boshlandi. 
 
Ozon (O3) yoqimsiz hidli, suvda juda yaxshi еriydigan havorang gaz. 00C li 
760 mm simob ustuniga tеng 1 litr suvda 980 mg ozon еriydi. 
Ilmiybaza.uz Suvni xlorlash ko’pincha suvga xlorli ohakning 1% li tiniqlashtirilgan eritmasini solish orqali bajariladi; bunda xlorning dozasi tajriba orqali xlorli ohakning faolligiga qarab, ya’ni xlorli ohak tarkibidagi faol xlorning % lardagi miqdori bo’yicha aniqlanadi. Yilning sovuq fasllarida xlorning suv bilan bo’ladigan kontakti 1 soatdan kam bo’lmasligi kerak, issiq paytda esa - 30 daqiqadan kam bo’lmasligi lozim. Xlorning suv bilan kontaktda bo’lganidan so’ng, suv tarkibida ma’lum miqdorda qoldiq xlor qolishi kerak va u suvning zararsizlantirilganligini baholovchi muhim ko’rsatkich hisoblanadi. Xlorning suv bilan kontaktda bo’lganidan so’ng qoladigan xlor miqdorining qiymati Davlat Standarti 950-2011 ga muvofiq 0,3 - 0,5 mg/l atrofida bo’lishi kerak. Suvning zararsizlantirilganlik sifatini tahminiy hidi bo’yicha aniqlanishi mumkin, ya’ni 0,3-0,5 mg/l qoldiq xlor suvga yengil xlor hidini beradi (2 ball). Eng ob’yektiv ko’rsatkich bo’lib, qoldiq xlorning miqdori kimyoviy usulda aniqlash hisoblanadi: 100 ml tekshiriluvchi suvga + 10 ml bufer eritma (rN 4,6) + 5 ml 10% li KI + 1 ml. ! %-li kraxmal eritmasi qo’shiladi. So’ngra 0,005 n natriy giposulfiti eritmasi bilan eritmaning rangi yo’qolguncha titrlanadi. Qoldiq xlorning miqdorini (X) formula bo’yicha hisoblab topiladi: X = (n x K x 0,177 x 1000) : V mg/l, bu yerda n - titrlash uchun sarflangan giposulfitning ml dagi miqdori K - giposulfit natriyning titriga to’g’rilash koeffitsienti 0,177 - 1 ml 0,005 n giposulfitga muvofiq keladigan faol xlor miqdori V - tekshirish uchun olingan suvning hajmi. K = 1 bo’lganda va tekshirish uchun olingan suvning miqdori 100 ml bo’lganda formula soddalashadi: X = n x 0,177 mg/l Suvni ozonlash. 1901 yilda Rossiyada vodoprovodchilar s'yеzdi bo'lib o'tdi. Bunda ozondan suvni zararsizlantirish maqsadida foydalanish masalasi ko'rib chiqildi. 1905-1906 yillarda G.B.Xlopin va K.Е.Dobrovolskiylar tomonidan Nеva suvlarini ozonlash bo'yicha tajriba o'tkazildi. 1911 yilda Pеtеrburg shahrida tarqalgan vabo еpidеmiyasidan so'ng ozon filtrli vodoprovod stansiyasi qurildi. Stansiya sutkasiga 24 000 m3 suvni filtrlab chiqaradi. Bir yil o'tgach N.F.Gamalеya ozonli vodoprovod to'g'risida katta maqola yozdi. Ammo, arzon va kеng ko'lamda ishlatish mumkinligi tufayli ozon o'rniga yana xlordan foydalana boshlandi. Ozon (O3) yoqimsiz hidli, suvda juda yaxshi еriydigan havorang gaz. 00C li 760 mm simob ustuniga tеng 1 litr suvda 980 mg ozon еriydi. Ilmiybaza.uz 
 
Ozon o'tkir oksidlovchi modda bo'lib, baktеritsid xususiyati juda yuqori. Ozon 
mikroblarning protoplazmasiga kuchli ta'sir ko'rsatadi, har qanday organik moddalar 
bilan rеaksiyaga kirishib ularni parchalaydi. 
 
Kеyingi yillarda ozonga bo'lgan qiziqish rivojlangan mamlakatlarda kuchayib 
bormoqda. Hozir Amеrika Qo'shma Shtatlari va Fransiyaning  еng katta vodoprovod 
inshootlarida ozondan suvni zararsizlantirish maqsadlarida foydalanilmoqda. 
moskva, Kiyеv, Yaroslavl, Chеlyabinsk va boshqa shaharlarda ham ozonli 
vodoprovodlar mavjud.  
 
Ozon molеkulasi suv tarkibida oraliq moddalarga parchalanadi-ya'ni erkin 
radikallar H2O, OH hosil qiladi. Oksigеn mоlеkulasi va erkin radikallar kuchli 
oksidlovchi bo'lgani uchun mikroorganizmlarga baktеritsid ta'sir ko'rsatadi. 
 
Ozon faqat baktеritsid xususiyatga еga bo'lib qolmay, balki suvning 
organolеptik xususiyatini yaxshilashga ham yordam bеradi. 
 
1. Ozon oz vaqt ichida suvni ishonchli darajada zararsiz holatga kеltiradi. 
 
2. O'zicha suvdagi moddalar bilan aralashmaydi va hech qanday maza yoki 
hid bеrmaydi. 
 
3. Suvni zararsizlantirishdan tashqari, uni rangsizlantiradi ham. 
 
4. Suvni ozonlashga uning pHi, tеmpеraturasi va boshqa xususiyatlari halaqit 
bеrmaydi. 
 
5. Ozonni vodoprovod inshootlarining o'zida ishlab chiqarish mumkin. 
 
Ozonning afzalligi shunda-ki, u suvda hech qanday birikma hosil qilmaydi, 
suvning 
organolеptik 
xususiyatlarini 
yaxshilaydi. 
Lyambliya, 
dizеntеriya 
amyobasini nobud qiladi. Ozonlash usulining kamchiligi shuki, bunda еlеktr quvvati 
sarflanadi. Еlеktr quvvati еsa iqtisodiy jihatdan qimmatga tushadi.  
 
Suvni ultrabinafsha nurlar bilan dеzinfеksiya qilish- suvni baktеriyalardan 
ozod qilishning yana bir usuli hisoblanadi. Ultrabinafsha nurlar mikroorganizmlarga 
baktеritsid ta'sir qiladi. Bunda mikrooorganizmlardagi hujayra protoplazmasining 
parchalanishi mikrob hujayrasida moddalar almashinuvi jarayonlarini buzilishiga 
olib kеladi. Bunda ultrabinafsha nurlarning ta'sir qiluvchi faol to'lqin uzunligi 205-
200 nm ga tеng bo'ladi. Bu usul bilan suvni juda tеz zararsiz holatga kеltirish 
mumkin. 
 
Ilmiybaza.uz Ozon o'tkir oksidlovchi modda bo'lib, baktеritsid xususiyati juda yuqori. Ozon mikroblarning protoplazmasiga kuchli ta'sir ko'rsatadi, har qanday organik moddalar bilan rеaksiyaga kirishib ularni parchalaydi. Kеyingi yillarda ozonga bo'lgan qiziqish rivojlangan mamlakatlarda kuchayib bormoqda. Hozir Amеrika Qo'shma Shtatlari va Fransiyaning еng katta vodoprovod inshootlarida ozondan suvni zararsizlantirish maqsadlarida foydalanilmoqda. moskva, Kiyеv, Yaroslavl, Chеlyabinsk va boshqa shaharlarda ham ozonli vodoprovodlar mavjud. Ozon molеkulasi suv tarkibida oraliq moddalarga parchalanadi-ya'ni erkin radikallar H2O, OH hosil qiladi. Oksigеn mоlеkulasi va erkin radikallar kuchli oksidlovchi bo'lgani uchun mikroorganizmlarga baktеritsid ta'sir ko'rsatadi. Ozon faqat baktеritsid xususiyatga еga bo'lib qolmay, balki suvning organolеptik xususiyatini yaxshilashga ham yordam bеradi. 1. Ozon oz vaqt ichida suvni ishonchli darajada zararsiz holatga kеltiradi. 2. O'zicha suvdagi moddalar bilan aralashmaydi va hech qanday maza yoki hid bеrmaydi. 3. Suvni zararsizlantirishdan tashqari, uni rangsizlantiradi ham. 4. Suvni ozonlashga uning pHi, tеmpеraturasi va boshqa xususiyatlari halaqit bеrmaydi. 5. Ozonni vodoprovod inshootlarining o'zida ishlab chiqarish mumkin. Ozonning afzalligi shunda-ki, u suvda hech qanday birikma hosil qilmaydi, suvning organolеptik xususiyatlarini yaxshilaydi. Lyambliya, dizеntеriya amyobasini nobud qiladi. Ozonlash usulining kamchiligi shuki, bunda еlеktr quvvati sarflanadi. Еlеktr quvvati еsa iqtisodiy jihatdan qimmatga tushadi. Suvni ultrabinafsha nurlar bilan dеzinfеksiya qilish- suvni baktеriyalardan ozod qilishning yana bir usuli hisoblanadi. Ultrabinafsha nurlar mikroorganizmlarga baktеritsid ta'sir qiladi. Bunda mikrooorganizmlardagi hujayra protoplazmasining parchalanishi mikrob hujayrasida moddalar almashinuvi jarayonlarini buzilishiga olib kеladi. Bunda ultrabinafsha nurlarning ta'sir qiluvchi faol to'lqin uzunligi 205- 200 nm ga tеng bo'ladi. Bu usul bilan suvni juda tеz zararsiz holatga kеltirish mumkin. Ilmiybaza.uz 
 
        
 
Bu usulning kamchiligi suvning zararsizlantirilganligini aniqlash qiyinligi 
hisoblanadi. Bu usul tеxnik asbob-uskunalardan nihoyatda ustalik bilan 
foydalanishni talab qiladi. Nurlanish normasi va vaqtini bilish uchun har kuni 
baktеriologik nazorat uyushtirish zarur bo'ladi.  
 
Suv nihoyatda tiniq va kolloid moddalardan holi  bo'lgandagina maqsadga 
еrishish mumkin. Shuning uchun ultrabinafsha nurlar bilan faqatgina yеr osti 
havzalaridan olinadigan suvni zararsizlantirish mumkin. 
 
Qo’shimcha usullar. Ayrim hollarda suvga qo’shimcha usullar bilan ham 
ishlov berishga to’g’ri keladi. Ichimlik suvining sifatini yaxshilashdagi maxsus 
usullari quyidagilar hisoblanadi: 
-yumshatish - (suvning qattiqligini pasaytirish); 
-chuchuklashtirish (xloridlar va sulfatlardan holi qilish); 
-dezaktivatsiya (radioaktiv moddalardan holi qilish); 
-temirsizlantirish;  
-dezodoratsiyalash (qo’shimcha hidlarni yo’qotish); 
-deftorlash;  
-ftorlash. 
Suvdagi temir elementini chiqarib tashlash- temir elementi 0,3 mg dan ortib 
ketsa, uni me’yorga keltirish kerak bo’ladi. Buning uchun suv tindirilgach, filtrdan 
o’tkaziladi yoki oldin aeratsiyalab, so’ngra bir yoki ikki pog’onali filtrlash yo’li 
bilan tozalanadi. Reagent usuli aeratsiya usuli bilan olib boriladi. 
Avval oksidlanuvchi moddalar yoki ohak ishlatilib, so’ngra yupqa qavatli 
filtrdan o’tkaziladigan suvni temirsizlantirish mumkin. 
Ilmiybaza.uz Bu usulning kamchiligi suvning zararsizlantirilganligini aniqlash qiyinligi hisoblanadi. Bu usul tеxnik asbob-uskunalardan nihoyatda ustalik bilan foydalanishni talab qiladi. Nurlanish normasi va vaqtini bilish uchun har kuni baktеriologik nazorat uyushtirish zarur bo'ladi. Suv nihoyatda tiniq va kolloid moddalardan holi bo'lgandagina maqsadga еrishish mumkin. Shuning uchun ultrabinafsha nurlar bilan faqatgina yеr osti havzalaridan olinadigan suvni zararsizlantirish mumkin. Qo’shimcha usullar. Ayrim hollarda suvga qo’shimcha usullar bilan ham ishlov berishga to’g’ri keladi. Ichimlik suvining sifatini yaxshilashdagi maxsus usullari quyidagilar hisoblanadi: -yumshatish - (suvning qattiqligini pasaytirish); -chuchuklashtirish (xloridlar va sulfatlardan holi qilish); -dezaktivatsiya (radioaktiv moddalardan holi qilish); -temirsizlantirish; -dezodoratsiyalash (qo’shimcha hidlarni yo’qotish); -deftorlash; -ftorlash. Suvdagi temir elementini chiqarib tashlash- temir elementi 0,3 mg dan ortib ketsa, uni me’yorga keltirish kerak bo’ladi. Buning uchun suv tindirilgach, filtrdan o’tkaziladi yoki oldin aeratsiyalab, so’ngra bir yoki ikki pog’onali filtrlash yo’li bilan tozalanadi. Reagent usuli aeratsiya usuli bilan olib boriladi. Avval oksidlanuvchi moddalar yoki ohak ishlatilib, so’ngra yupqa qavatli filtrdan o’tkaziladigan suvni temirsizlantirish mumkin. Ilmiybaza.uz 
Ayrim hollarda reagent ishlatilmaydigan temirsizlantirganda suv avval 
shamollatiladi, so’ngra suvdan karbonat angidrid, vodorod sulfit uchib ketadi, rN 
ortadi, suv oksigen bilan to’yinadi, natijada temir gidroksid hosil bo’ladi, u suvdan 
tindirish yoki filtrlash orqali ushlab qolinadi. 
Ochiq suv havzalarida temir reagent usuli bilan temirsizlantiriladi, ya’ni suvga 
alyuminiy sulfat, ohak va xlor qo’shiladi. Temirdan 0,3 mg/l bo’lishi kerak.  
Suvni ftorlashning bolalar o’rtasida karies kasalligiga sabab ftor yetishmasligi 
sabab bo’ladi. 1969 yilda o’tkazilgan butundunyo sog’liqni saqlash assambleyasida 
suvni ftorlash kariesni oldini olishni birdan-bir vositasi ekanligi ta’kidlandi.  
Suvni ftorlash uchun ftor reagentlaridan foydalaniladi va quyidagi gigienik 
talab qo’yiladi: tarkibida margimush, og’ir metall tuzlari bo’lmasligi, u suvda yaxshi 
erishi zarur. 
Suvni ftorlash uchun natriy ftor, kremniy ftor kislotasi, natriy tuzlari, ftor va 
beftor ammoniy birikmalari ishlatiladi. 
Odatda, ftor suv filtrlangandan so’ng qo’shiladi, chunki ftor koagulyantlar 
bilan reaktsiyaga kirishib, cho’kishga sabab bo’lishi mumkin. 
Ftorlashning ahamiyatini bilish uchun 10 yil davomida 2-3 ta bolalar 
muassasaarida tibbiy tekshiruv o’tkazish kerak, karies bilan og’rigan bolalarni 
hisobga olish kerak. 
Agar bolalar o’rtasida karies kamayib, flyuoroz kasalligining birinchi darajasi 
10 % ga yetsa yoki flyuorozning ikkinchi darajasi boshlangan bo’lsa, ftor miqdorini 
kamaytirish zarur bo’ladi. 
Suvni ftorsizlantirish (deftorlash) – buning uchun ko’p usullar tavsiya qilinadi. 
SHulardan ikkitasi – ya’ni cho’ktirish va filtrlash usuli rivoj topgan. Ya’ni reagent 
usulida ftor moddasini ishlatib suvdan ftor ajratish. Reagent sifatida Al(OH)3 
(alyuminiy gidrooksid), Mg(OH)3 (magniy gidrooksid) foydalaniladi. Reagentni 
tindirish usullarini qo’llash tavsiya    qilinadi. Suvni alyumin oksiddan o’tkazish 
yaxshi natija beradi,   xatto ftorni mikdorini 1 mg dan ham kamaytirish mumkin.  
Aholini chuchuk suv bilan ta’minlash masalasi katta ahamiyatga ega bo’lib 
kelmoqda. Yer kurrasidagi eng katta suv hajmi 1.4 mlrd km3ga teng. Ularning 98% 
dengiz va okeanlarning sho’r suvlari. Aholining 60% chuchuk suvga muhtoj. 
Ukraina, O’rta Osiyo Respublikasining 1 milliarddan ko’prog’i  minerallashgan suv 
iste’mol qiladi. Keyingi yillarda Orol bo’yi tumanlarida yashovchi aholi o’rtasida 
buyrak, siydik, o’t-tosh kasalligining ko’payib ketishi, bolalar o’limining tobora 
ortib borayotganligi minerallashgan suvlarni iste’mol qilishi oqibatida ro’y 
berayotganligi hammaga ma’lum. Shu maqsadda suvni chuchuklashtirish 
qo’llaniladi. 
Suvni chuchuklashtirish- (ortiqcha mineral tuzlardan holi qilish) o’zida Cl-, 
Na+, SO42-, Mg2+ hamda Ca2+, K+  ionlarini tutuvchi dengiz suvlari va  o’zida 
Ilmiybaza.uz Ayrim hollarda reagent ishlatilmaydigan temirsizlantirganda suv avval shamollatiladi, so’ngra suvdan karbonat angidrid, vodorod sulfit uchib ketadi, rN ortadi, suv oksigen bilan to’yinadi, natijada temir gidroksid hosil bo’ladi, u suvdan tindirish yoki filtrlash orqali ushlab qolinadi. Ochiq suv havzalarida temir reagent usuli bilan temirsizlantiriladi, ya’ni suvga alyuminiy sulfat, ohak va xlor qo’shiladi. Temirdan 0,3 mg/l bo’lishi kerak. Suvni ftorlashning bolalar o’rtasida karies kasalligiga sabab ftor yetishmasligi sabab bo’ladi. 1969 yilda o’tkazilgan butundunyo sog’liqni saqlash assambleyasida suvni ftorlash kariesni oldini olishni birdan-bir vositasi ekanligi ta’kidlandi. Suvni ftorlash uchun ftor reagentlaridan foydalaniladi va quyidagi gigienik talab qo’yiladi: tarkibida margimush, og’ir metall tuzlari bo’lmasligi, u suvda yaxshi erishi zarur. Suvni ftorlash uchun natriy ftor, kremniy ftor kislotasi, natriy tuzlari, ftor va beftor ammoniy birikmalari ishlatiladi. Odatda, ftor suv filtrlangandan so’ng qo’shiladi, chunki ftor koagulyantlar bilan reaktsiyaga kirishib, cho’kishga sabab bo’lishi mumkin. Ftorlashning ahamiyatini bilish uchun 10 yil davomida 2-3 ta bolalar muassasaarida tibbiy tekshiruv o’tkazish kerak, karies bilan og’rigan bolalarni hisobga olish kerak. Agar bolalar o’rtasida karies kamayib, flyuoroz kasalligining birinchi darajasi 10 % ga yetsa yoki flyuorozning ikkinchi darajasi boshlangan bo’lsa, ftor miqdorini kamaytirish zarur bo’ladi. Suvni ftorsizlantirish (deftorlash) – buning uchun ko’p usullar tavsiya qilinadi. SHulardan ikkitasi – ya’ni cho’ktirish va filtrlash usuli rivoj topgan. Ya’ni reagent usulida ftor moddasini ishlatib suvdan ftor ajratish. Reagent sifatida Al(OH)3 (alyuminiy gidrooksid), Mg(OH)3 (magniy gidrooksid) foydalaniladi. Reagentni tindirish usullarini qo’llash tavsiya qilinadi. Suvni alyumin oksiddan o’tkazish yaxshi natija beradi, xatto ftorni mikdorini 1 mg dan ham kamaytirish mumkin. Aholini chuchuk suv bilan ta’minlash masalasi katta ahamiyatga ega bo’lib kelmoqda. Yer kurrasidagi eng katta suv hajmi 1.4 mlrd km3ga teng. Ularning 98% dengiz va okeanlarning sho’r suvlari. Aholining 60% chuchuk suvga muhtoj. Ukraina, O’rta Osiyo Respublikasining 1 milliarddan ko’prog’i minerallashgan suv iste’mol qiladi. Keyingi yillarda Orol bo’yi tumanlarida yashovchi aholi o’rtasida buyrak, siydik, o’t-tosh kasalligining ko’payib ketishi, bolalar o’limining tobora ortib borayotganligi minerallashgan suvlarni iste’mol qilishi oqibatida ro’y berayotganligi hammaga ma’lum. Shu maqsadda suvni chuchuklashtirish qo’llaniladi. Suvni chuchuklashtirish- (ortiqcha mineral tuzlardan holi qilish) o’zida Cl-, Na+, SO42-, Mg2+ hamda Ca2+, K+ ionlarini tutuvchi dengiz suvlari va o’zida Ilmiybaza.uz 
ortiqcha xloridlardan tashqari ko’p miqdorda sulfatlar tutuvchi, tuzlar 
kontsentratsiyasi 500 mg/l dan yuqori bo’lgan dasht, yarim cho’l va cho’l 
zonlaridagi juda sho’r suvlar uchun qo’llaniladi. 
Chuchuklashtirishni asosiy usullari:  
1) Haydash (distillyatsiya) usuli- tarkibida 10 mg/l dan ortiq miqdorda tuz 
saqlovchi dengiz yoki sho’r suvlar uchun qo’llanadi. Bunda hosil bo’lgan 
distillyatga ichimlik suviga xos bo’lgan miqdorda ohak tuzlaridan qo’shish 
zarur.    
2) Elektrodializ usuli – tuzlar miqdori 2,5-10 mg/l bo’lgan suvlar uchun qo’llanadi.  
3) Giperfiltratsiya  (qayta osmos) usuli- tuzlar miqdori 2,5-10 mg/l bo’lgan suvlar 
uchun qo’llanadi.  
4) Ion almashinuv smolalar orqali filtrlash – tarkibidagi tuzlar miqdori 2,5 mg/l 
gacha bo’lgan suvlar uchun qo’llanadi.  
5) Muzlatish usuli - tarkibidagi tuzlar miqdori 2,5 mg/l gacha bo’lgan sho’r suvlar 
uchun qo’llanadi. Bu usul chuchuk va tuzli suvlarni muzlash haroratlarini 
turlichaligiga asoslanadi.  
 
Suvni chuchuklashtirishda elektroliz, distillyatsiya, ion almashinish, 
muzlatish va yuqori filtrlash usullaridan foydalanish maqsadga muvofiq. Hozirgi 
kunda dunyo bo’yicha olinadigan chuchuk suvning 90-95% distillyatsiya usullar 
bilan  amalga oshiriladi. Suvni tez qaynatish, ko’p korpusli distillyatsion apparatlar 
mavjud. Hozirgi kunda Krasnavodsk shahrida 120 000-500 000 m3 chuchuk suv 
beradigan distillyator qurilmalar o’rnatilgan. Distillovchi moddalar oq qayindan 
(terak) olingan faollashtirilgan ko’mir qavatidan filtrlanadi.  
Suvni sho’rini ketkazish uchun ion almashishidir. Bunda suv H-kationining 
va OH-anionlarda filtrdan o’tkazish tartibi 3 gramm litr suvlar uchun juda qulay. 
   Suvni sho’rini elektroliz va membrana usul bilan chuchuklashtirish 
mumkin.      
 
Nazorat savollari 
1.Ichimlik suvining sifatiga bo’lgan talablarni qaysi hujjat asosida reglamentlanadi, 
asosiy reglamentlangan ko’rsatkichlar guruhi qaysi? 
2.Suvning organoleptik va fizikaviy ko’rsatkichlariga bo’lgan gigiyenik talablar. 
3.Ichimlik suvining mikrobiologik ko’rsatkichlariga bo’lgan talablar. 
4.Ichimlik suvining tabiiy tuzli tarkibiga bo’lgan talablar qanday? 
5.Ichimlik suvining sifatini yaxshilash usullarini sanab bering va ularning 
vazifalarini ayting. 
6.Ichimlik suvi qanday qilib tiniqlashtiriladi? 
7.Ichimlik suvini zararsizlantirish usullari. 
Ilmiybaza.uz ortiqcha xloridlardan tashqari ko’p miqdorda sulfatlar tutuvchi, tuzlar kontsentratsiyasi 500 mg/l dan yuqori bo’lgan dasht, yarim cho’l va cho’l zonlaridagi juda sho’r suvlar uchun qo’llaniladi. Chuchuklashtirishni asosiy usullari: 1) Haydash (distillyatsiya) usuli- tarkibida 10 mg/l dan ortiq miqdorda tuz saqlovchi dengiz yoki sho’r suvlar uchun qo’llanadi. Bunda hosil bo’lgan distillyatga ichimlik suviga xos bo’lgan miqdorda ohak tuzlaridan qo’shish zarur. 2) Elektrodializ usuli – tuzlar miqdori 2,5-10 mg/l bo’lgan suvlar uchun qo’llanadi. 3) Giperfiltratsiya (qayta osmos) usuli- tuzlar miqdori 2,5-10 mg/l bo’lgan suvlar uchun qo’llanadi. 4) Ion almashinuv smolalar orqali filtrlash – tarkibidagi tuzlar miqdori 2,5 mg/l gacha bo’lgan suvlar uchun qo’llanadi. 5) Muzlatish usuli - tarkibidagi tuzlar miqdori 2,5 mg/l gacha bo’lgan sho’r suvlar uchun qo’llanadi. Bu usul chuchuk va tuzli suvlarni muzlash haroratlarini turlichaligiga asoslanadi. Suvni chuchuklashtirishda elektroliz, distillyatsiya, ion almashinish, muzlatish va yuqori filtrlash usullaridan foydalanish maqsadga muvofiq. Hozirgi kunda dunyo bo’yicha olinadigan chuchuk suvning 90-95% distillyatsiya usullar bilan amalga oshiriladi. Suvni tez qaynatish, ko’p korpusli distillyatsion apparatlar mavjud. Hozirgi kunda Krasnavodsk shahrida 120 000-500 000 m3 chuchuk suv beradigan distillyator qurilmalar o’rnatilgan. Distillovchi moddalar oq qayindan (terak) olingan faollashtirilgan ko’mir qavatidan filtrlanadi. Suvni sho’rini ketkazish uchun ion almashishidir. Bunda suv H-kationining va OH-anionlarda filtrdan o’tkazish tartibi 3 gramm litr suvlar uchun juda qulay. Suvni sho’rini elektroliz va membrana usul bilan chuchuklashtirish mumkin. Nazorat savollari 1.Ichimlik suvining sifatiga bo’lgan talablarni qaysi hujjat asosida reglamentlanadi, asosiy reglamentlangan ko’rsatkichlar guruhi qaysi? 2.Suvning organoleptik va fizikaviy ko’rsatkichlariga bo’lgan gigiyenik talablar. 3.Ichimlik suvining mikrobiologik ko’rsatkichlariga bo’lgan talablar. 4.Ichimlik suvining tabiiy tuzli tarkibiga bo’lgan talablar qanday? 5.Ichimlik suvining sifatini yaxshilash usullarini sanab bering va ularning vazifalarini ayting. 6.Ichimlik suvi qanday qilib tiniqlashtiriladi? 7.Ichimlik suvini zararsizlantirish usullari. Ilmiybaza.uz 
8.Suvni normal xlor dozasi bilan xlorlash. 
9.Xlorlangan suvning sifati haqida qaysi ko’rsatkichlar bo’yicha xulosa chiqarish 
mumkin. 
  
11.Tavsiya etilgan adabiyotlar 
Asosiy: 
1. Гигиена. Ред. Румянцев Г.И. – М.,2001. 
2. Румянцев Г.И., Вишневская Е.П., Козлова Т.А. Общая гигиена. – М., 
1985. 
3. Solixujayev S.S. Gigiyena. – Toshkent, 1993. 
4. Solixujayev S.S. Gigiyena bo’yicha amaliy mashg’ulotlarga qo’llanma. 
Toshkent, 1996. 
5. Пивоваров Ю.П., Гоева О.Е., Величко А.А. Руководство к лабораторным 
занятиям по гигиене. – М., 1983. 
 
Qo’shimcha: 
1. Румянцев Г.И., Воронцов М.П. Общая гигиена. – М., 1990. 
2. Учебное пособие по освоению практических навыков. Ред., Пономарева 
Л.А., Ташкент. 2003.  
3. O’zR SanQ va M lari 
4. Davolash, tib.ped-ka, tib.prof-ka va oliy ma’lumotli hamshiralarni tay-sh fak-
tlari talabalari uchun Umumiy gigiyena bilan ekologiya fani bo’yicha amaliy 
mashg’ulotlarga tayyorlanish uchun o’quv qo’llanmasi (elektron versiya). 
5. A.I.Shtenberg, Yu.N.Okarokova, K.V.Muxorina «Ovqatlanish gigiyenasi 
bo’yicha amaliy darslar qo’llanmasi». 
6. Yu.P.Pivovarova, O.E.Goyeva, A.A.Velichko «Gigiyenadan amaliy darslar 
uchun qo’llanma». M, 1983, 13-20-betlar 
7. Yu.I.Okarokova, Yu.I.Yeryomin «Ovqatlanish gigiyenasi». M. 1981 25-35-
betlar. 
 
 
Ilmiybaza.uz 8.Suvni normal xlor dozasi bilan xlorlash. 9.Xlorlangan suvning sifati haqida qaysi ko’rsatkichlar bo’yicha xulosa chiqarish mumkin. 11.Tavsiya etilgan adabiyotlar Asosiy: 1. Гигиена. Ред. Румянцев Г.И. – М.,2001. 2. Румянцев Г.И., Вишневская Е.П., Козлова Т.А. Общая гигиена. – М., 1985. 3. Solixujayev S.S. Gigiyena. – Toshkent, 1993. 4. Solixujayev S.S. Gigiyena bo’yicha amaliy mashg’ulotlarga qo’llanma. Toshkent, 1996. 5. Пивоваров Ю.П., Гоева О.Е., Величко А.А. Руководство к лабораторным занятиям по гигиене. – М., 1983. Qo’shimcha: 1. Румянцев Г.И., Воронцов М.П. Общая гигиена. – М., 1990. 2. Учебное пособие по освоению практических навыков. Ред., Пономарева Л.А., Ташкент. 2003. 3. O’zR SanQ va M lari 4. Davolash, tib.ped-ka, tib.prof-ka va oliy ma’lumotli hamshiralarni tay-sh fak- tlari talabalari uchun Umumiy gigiyena bilan ekologiya fani bo’yicha amaliy mashg’ulotlarga tayyorlanish uchun o’quv qo’llanmasi (elektron versiya). 5. A.I.Shtenberg, Yu.N.Okarokova, K.V.Muxorina «Ovqatlanish gigiyenasi bo’yicha amaliy darslar qo’llanmasi». 6. Yu.P.Pivovarova, O.E.Goyeva, A.A.Velichko «Gigiyenadan amaliy darslar uchun qo’llanma». M, 1983, 13-20-betlar 7. Yu.I.Okarokova, Yu.I.Yeryomin «Ovqatlanish gigiyenasi». M. 1981 25-35- betlar.