ENERGIYA VA ISSIQLIK ALMASHINUVI

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

15

File size

Fayl hajmi

25,9 KB


ENERGIYA VA ISSIQLIK ALMASHINUVI.
Reja:
1. Energiya va issiqlik almashinuvi haqida umumiy tushuncha.
2. Vositali va vositasiz kollorimetriya. Nafas koeffisienti.
3. Turli omillarning moddalar almashinuviga ta’siri.
4. Issiqlik hosil bo‘lishi va uning uzatilishi. Tana haroratining boshqarilishi:
kimyoviy va fizikaviy termoregulyasiya.
Tayanch Iboralar.
Energiya, issiqliq, yog‘, oqsil, uglevod gazlar, siydik, axlat, sut, achish,
bijg‘ish, gazlar mexanik, fizik, kimik, osmatik, sintez, suv, oziqa, kallorimetrik
bosim  1g,  4,2,  9,3,  1,7,  5,8,  vositali,  vositasiz,  Rossiya  A.A.Lixachev,
V.V.Pashutin,  1893,  AQSh  Yetuoter,  F.Benedikt  1899,  SO2,  O2,  yenvivalent,
respirasion kamera, nafas niqobi, gazometr, nafas koeffisienti, 0,7, 0,8, 1,0, 102
SO2, 145 O2.
1.Organizmda moddalar almashinuv natijasida energiya ajralib va yutilib
turadi. Energiya almashinuvini o‘rganib, moddalar almashinuvining intensivligi
to‘g‘risida  fikr  yuritsa  bo‘ladi.  Moddalar  almashinuvining  qanday  darajada
kechayotganligi sarf bo‘layotgan energiya miqdori bilan belgilanib, bu energiyani
organizm iste’mol qilinayotgan oziqa tarkibidan oladi. Oziqalar tarkibidagi yog‘lar,
uglevodlar, oqsillar organizmda parchalanib patensial energiya hosil qiladi. Lekin
bu  energiyaning  hammasi  hayotiy  jarayonlarni  ro‘yobga  chiqarishga  sarflanib
qolmasdan balki siydik, tezak, sut, achish – bijg‘ish jarayonlarida hosil bo‘layotgan
gazlar,  ichilayotgan  suv  va  iste’mol  qilingan  oziqalarni  isitishga  sarflanadi.
Logotip
ENERGIYA VA ISSIQLIK ALMASHINUVI. Reja: 1. Energiya va issiqlik almashinuvi haqida umumiy tushuncha. 2. Vositali va vositasiz kollorimetriya. Nafas koeffisienti. 3. Turli omillarning moddalar almashinuviga ta’siri. 4. Issiqlik hosil bo‘lishi va uning uzatilishi. Tana haroratining boshqarilishi: kimyoviy va fizikaviy termoregulyasiya. Tayanch Iboralar. Energiya, issiqliq, yog‘, oqsil, uglevod gazlar, siydik, axlat, sut, achish, bijg‘ish, gazlar mexanik, fizik, kimik, osmatik, sintez, suv, oziqa, kallorimetrik bosim 1g, 4,2, 9,3, 1,7, 5,8, vositali, vositasiz, Rossiya A.A.Lixachev, V.V.Pashutin, 1893, AQSh Yetuoter, F.Benedikt 1899, SO2, O2, yenvivalent, respirasion kamera, nafas niqobi, gazometr, nafas koeffisienti, 0,7, 0,8, 1,0, 102 SO2, 145 O2. 1.Organizmda moddalar almashinuv natijasida energiya ajralib va yutilib turadi. Energiya almashinuvini o‘rganib, moddalar almashinuvining intensivligi to‘g‘risida fikr yuritsa bo‘ladi. Moddalar almashinuvining qanday darajada kechayotganligi sarf bo‘layotgan energiya miqdori bilan belgilanib, bu energiyani organizm iste’mol qilinayotgan oziqa tarkibidan oladi. Oziqalar tarkibidagi yog‘lar, uglevodlar, oqsillar organizmda parchalanib patensial energiya hosil qiladi. Lekin bu energiyaning hammasi hayotiy jarayonlarni ro‘yobga chiqarishga sarflanib qolmasdan balki siydik, tezak, sut, achish – bijg‘ish jarayonlarida hosil bo‘layotgan gazlar, ichilayotgan suv va iste’mol qilingan oziqalarni isitishga sarflanadi.
Organizmda hosil bo‘layotgan energiya mexanik, kimik, elektrik, osmotik energiya
ko‘rinishida  organizmning  hayotiy  jarayonlarni  ro‘yobga  chiqarish  uchun
sarflanadi. Organizmga sarflanayotgan energiyaning bir qismi kimyoviy sintez
jarayonida  o‘zlashtiriladi.  Organizm  hayotiy  jarayonlariga  sarflanayotgan
energiyaning  hamma  xillari  issiqlik  energiyasiga  aylanib  tashqi  muhitga
chiqariladi. Bu energiya miqdorining qanchasi organizm hayotiy jarayonlari uchun
sarflanayotganini  bilish  uchun  organizmga  qobul  qilinayotgan  organik
moddalardan  ajiraladigan  energiyani  va  uni  istemol  qilganda  organizmdan
ajiraladigan  energiyani  bilishimiz  kerak.  Oziqa  moddalarning  energiya  berish
qobiliyatini Bertlo kollorimetrik bombasi yordamida yondirib aniqlasa bo‘ladi.
Bertlo kalorimetrik bombasi ikki qavat bo‘lib, bu ikki qavat o‘rtasiga suv solinib,
ichki stakan ustidan qopqoq qo‘yilib burab berkitiladi. Shu qapqoq orqali stakanga
ikkita  o‘q  tushirilib  shu  o‘qlarning  birini  uchiga  idishcha  osilib  bu  idishga
yondiriladigan oziqa solinadi. Qopqoq yopilib stkan ichiga 25 atm. bosim bilan
kislorod yuborilib keyin shu o‘qlar orqali elektr toki o‘tkazilganda oziqa juda tez
yonib juda ko‘p issiqlik ajralib stakan atrofidagi suvni ma’lum darajagacha q
bo‘ladi  va  shu  qopqoqdan  stakan  ichiga  ikkita  ingichka  o‘q  tushirilgan.  Bu
o‘qlardan  biriga  kichkina  idishcha  osib  qo‘yilgan  bo‘lib,  bu  idishning  ichiga
yondirilishi lozim bo‘lgan oziqa solinadi. Stakan qopqog‘i yopilib stakan ichiga 25
atm  bosimda  O2 kiritilib,  o‘qlar  orqali  elektr  toki  o‘tkaziladi.  Natijada,
tekshirilayotgan  oziqa  tez  yonib,  ajralib  chiqqan  issiqlik  stakanni  ma’lum
darajagacha qizdiradi. Yondirilayotgan modda miqdori va qancha suvni necha
gradusga  qizdirganligiga  qarab,  ajralib  chiqqan  issiqlik  miqdorini  kalloriyada
hisoblansa bo‘ladi. Uglevod va yog‘lar organizmda ham kalorimetrik bombalarda
ham yondirilganda bir xilda energiya hosil qiladi, ya’ni 1 g. yog‘ yonganida har
ikkala holatda ham 9,3 kjoul energiya ajratadi, 1 g uglevod yesa 4,1 kjoul energiya
ajratadi. Ammo oqsillar organizmda oksidlanishi natijasi 4,1 kjoul energiya hosil
qilib  siydik  va  axlat  tarkibida  mochevina,  urat  kislotasi  va  boshqa  chiqindi
moddalar sifatida bir qism oqsillar toshqariga chiqariladi. 
Kalorimetrik  bombalarda  yesa  shu  chiqindi  holatida  hosil  bo‘layotgan
moddalar ham oxirgi mahsulot ya’ni suv va karbonat angidridga parchalanib 5,8
k/joul  energiya  hosil  bo‘ladi.  Demak  organizmda  hosil  bo‘layotgan  chiqindi
Logotip
Organizmda hosil bo‘layotgan energiya mexanik, kimik, elektrik, osmotik energiya ko‘rinishida organizmning hayotiy jarayonlarni ro‘yobga chiqarish uchun sarflanadi. Organizmga sarflanayotgan energiyaning bir qismi kimyoviy sintez jarayonida o‘zlashtiriladi. Organizm hayotiy jarayonlariga sarflanayotgan energiyaning hamma xillari issiqlik energiyasiga aylanib tashqi muhitga chiqariladi. Bu energiya miqdorining qanchasi organizm hayotiy jarayonlari uchun sarflanayotganini bilish uchun organizmga qobul qilinayotgan organik moddalardan ajiraladigan energiyani va uni istemol qilganda organizmdan ajiraladigan energiyani bilishimiz kerak. Oziqa moddalarning energiya berish qobiliyatini Bertlo kollorimetrik bombasi yordamida yondirib aniqlasa bo‘ladi. Bertlo kalorimetrik bombasi ikki qavat bo‘lib, bu ikki qavat o‘rtasiga suv solinib, ichki stakan ustidan qopqoq qo‘yilib burab berkitiladi. Shu qapqoq orqali stakanga ikkita o‘q tushirilib shu o‘qlarning birini uchiga idishcha osilib bu idishga yondiriladigan oziqa solinadi. Qopqoq yopilib stkan ichiga 25 atm. bosim bilan kislorod yuborilib keyin shu o‘qlar orqali elektr toki o‘tkazilganda oziqa juda tez yonib juda ko‘p issiqlik ajralib stakan atrofidagi suvni ma’lum darajagacha q bo‘ladi va shu qopqoqdan stakan ichiga ikkita ingichka o‘q tushirilgan. Bu o‘qlardan biriga kichkina idishcha osib qo‘yilgan bo‘lib, bu idishning ichiga yondirilishi lozim bo‘lgan oziqa solinadi. Stakan qopqog‘i yopilib stakan ichiga 25 atm bosimda O2 kiritilib, o‘qlar orqali elektr toki o‘tkaziladi. Natijada, tekshirilayotgan oziqa tez yonib, ajralib chiqqan issiqlik stakanni ma’lum darajagacha qizdiradi. Yondirilayotgan modda miqdori va qancha suvni necha gradusga qizdirganligiga qarab, ajralib chiqqan issiqlik miqdorini kalloriyada hisoblansa bo‘ladi. Uglevod va yog‘lar organizmda ham kalorimetrik bombalarda ham yondirilganda bir xilda energiya hosil qiladi, ya’ni 1 g. yog‘ yonganida har ikkala holatda ham 9,3 kjoul energiya ajratadi, 1 g uglevod yesa 4,1 kjoul energiya ajratadi. Ammo oqsillar organizmda oksidlanishi natijasi 4,1 kjoul energiya hosil qilib siydik va axlat tarkibida mochevina, urat kislotasi va boshqa chiqindi moddalar sifatida bir qism oqsillar toshqariga chiqariladi. Kalorimetrik bombalarda yesa shu chiqindi holatida hosil bo‘layotgan moddalar ham oxirgi mahsulot ya’ni suv va karbonat angidridga parchalanib 5,8 k/joul energiya hosil bo‘ladi. Demak organizmda hosil bo‘layotgan chiqindi
moddalar hisobiga 1 g oqsil parchalanishidan 1,7 k/joul energiyani o‘zlashtira
olmas ekan. Istemol qilingan oziqadagi 1 g yog‘ 9,3 kjoul, uglevod 4,1 kjoul, oqsil
4,1 kjoul energiya ajrasa organizmga kiritilgan energiyani qancha ekanligini bilish
mumkin.  Buning  uchun  ma’lum  vaqt  davomida  ajralgan  issiqlik  miqdorini
hisoblash kerak bo‘lib, bu issiqlik miqdorini vositasiz va vositali kallorimetriya
usulidan foydalanib aniqlanadi. 
2.Vositasiz  (bevosita)  kalorimetriyada  biokalorimetrlardan  foydalanilib,
tekshiriladigan  hayvon  biokalorimetr  ichiga  joylashtirilib  organizmdan  vaqt
birligida ajralib chiqqan issiqlik miqdori o‘lchanadi. Bu biokalorimetrni hayvonni
katta kichikligiga qarab o‘zgartirish mumkin. Bu kalorimetrni dastoval Rossiyada
1893 yil A.A.Lixachev va V.V.Pashutin, keyinchalik AQShda 1899 yil Yetuoter va
F.Benediktlar yasab, maxsus metallardan ishlangan bo‘lib, issiqlik o‘tkazmaydigan
kameraga yega, devori ikki qavat, bu qavatlar orasida havo bo‘lganligi uchun
issiqlik tashqariga chiqmaydi. Kameraning yuqori qismidan naychalar o‘tkazilib,
bu naychalardan tajriba vaqtida suv oqib o‘tib turadi, suvning harorati kameraga
kirayotgan va chiqayotgan joyidatermometr yordamida o‘lchanib, ma’lum vaqt
davomida o‘tgan suvni va necha gradus isiganini bilib hayvon chiqargan issiqlik
miqdorini  kaloriyalarda  hisoblash  mkmkin.  Keyingi  yillarda  kompensasion  va
gradientli  kalorimetrlar  yasalib,  hozirgacha  yaratilgan  kalorimetrlarda
organizmning energiya sarfini aniqlash qiyin, ko‘p mehnat talab qilinganligi uchun
gazlar almashinuvini o‘rganishda vositali kalorimetriyadan foydalaniladi. Vositali
kallorimetriya usulida energiya oksidlanish  jarayoni  yevaziga hosil  bo‘lganligi
tufayli, bunda organizmga yutilgan kislorod va ajralib chiqqan karbonat angidridni
o‘lchash  maqsadga  muvofiqdir.  Demak  ma’lum  miqdorda  kislorod  sarflanib
karbonat angidrid ajralishi natijasida ma’lum miqdorda energiya hosil bo‘ladi.
 Organizmga 1 l kislorod olinganida undan 1 l SO2 ajralib, hosil bo‘ladigan
issiqlik miqdoriga kislorod yoki karbonat angidridni kalorik yekvivalenti deyiladi.
Yutilgan kislorod va ajratilgan karbonat angidrid miqdorini aniqlash uchun ikki
xildagi respirasion kameralardan foydalaniladi.
1.
Germetik – berk holatda ishlaydigan kameralar.
2.
Atmosfera havosi bilan tutash holatda ishlaydigan kameralar.
Logotip
moddalar hisobiga 1 g oqsil parchalanishidan 1,7 k/joul energiyani o‘zlashtira olmas ekan. Istemol qilingan oziqadagi 1 g yog‘ 9,3 kjoul, uglevod 4,1 kjoul, oqsil 4,1 kjoul energiya ajrasa organizmga kiritilgan energiyani qancha ekanligini bilish mumkin. Buning uchun ma’lum vaqt davomida ajralgan issiqlik miqdorini hisoblash kerak bo‘lib, bu issiqlik miqdorini vositasiz va vositali kallorimetriya usulidan foydalanib aniqlanadi. 2.Vositasiz (bevosita) kalorimetriyada biokalorimetrlardan foydalanilib, tekshiriladigan hayvon biokalorimetr ichiga joylashtirilib organizmdan vaqt birligida ajralib chiqqan issiqlik miqdori o‘lchanadi. Bu biokalorimetrni hayvonni katta kichikligiga qarab o‘zgartirish mumkin. Bu kalorimetrni dastoval Rossiyada 1893 yil A.A.Lixachev va V.V.Pashutin, keyinchalik AQShda 1899 yil Yetuoter va F.Benediktlar yasab, maxsus metallardan ishlangan bo‘lib, issiqlik o‘tkazmaydigan kameraga yega, devori ikki qavat, bu qavatlar orasida havo bo‘lganligi uchun issiqlik tashqariga chiqmaydi. Kameraning yuqori qismidan naychalar o‘tkazilib, bu naychalardan tajriba vaqtida suv oqib o‘tib turadi, suvning harorati kameraga kirayotgan va chiqayotgan joyidatermometr yordamida o‘lchanib, ma’lum vaqt davomida o‘tgan suvni va necha gradus isiganini bilib hayvon chiqargan issiqlik miqdorini kaloriyalarda hisoblash mkmkin. Keyingi yillarda kompensasion va gradientli kalorimetrlar yasalib, hozirgacha yaratilgan kalorimetrlarda organizmning energiya sarfini aniqlash qiyin, ko‘p mehnat talab qilinganligi uchun gazlar almashinuvini o‘rganishda vositali kalorimetriyadan foydalaniladi. Vositali kallorimetriya usulida energiya oksidlanish jarayoni yevaziga hosil bo‘lganligi tufayli, bunda organizmga yutilgan kislorod va ajralib chiqqan karbonat angidridni o‘lchash maqsadga muvofiqdir. Demak ma’lum miqdorda kislorod sarflanib karbonat angidrid ajralishi natijasida ma’lum miqdorda energiya hosil bo‘ladi. Organizmga 1 l kislorod olinganida undan 1 l SO2 ajralib, hosil bo‘ladigan issiqlik miqdoriga kislorod yoki karbonat angidridni kalorik yekvivalenti deyiladi. Yutilgan kislorod va ajratilgan karbonat angidrid miqdorini aniqlash uchun ikki xildagi respirasion kameralardan foydalaniladi. 1. Germetik – berk holatda ishlaydigan kameralar. 2. Atmosfera havosi bilan tutash holatda ishlaydigan kameralar.
1.Germetik berk holatda ishlaydigan respirasion kameralar qopqoqli, qo‘sh
qavatli  metal  kamera  bo‘lib,  qopqoqdan  kamera  ichkarisiga  tajriba  hayvoni
kiritiladi. Qopqoq germetik qilib berkitiladi, kamera ichidagi havo bir maromda
nasos yordamida so‘rilib, kamerada bosim pasayishi bilan gazometr ishga tushadi
va kameraga tashqaridan havo kiradi. Demak kameradagi shu havo tarkibidagi
kislorod miqdorini tajribadan oldingi va keyingi kislorod miqdori qayd qilinib, sarf
bo‘lgan kislorod miqdori aniqlanadi.
2. Tashqi atmosfera havosi bilan tutash ishlaydigan kameralar tuzilishi bilan
farq  qilib,  ularning  ichidan  tashqariga  va  tashqaridan  ichkariga  havo  nasos
yordamida haydalib turiladi. Haydalgan havo miqdori gaz soatlarida qayd qilinib,
bir  qancha  moslamalar  yordamida  kameraga  kirgan  va  chiqqan  gaz  miqdori
aniqlanib,  istemol  qilingan  kislorod  va  ajralgan  karbonat  angidrid  miqdori
aniqlanadi.
Bundan  tashqari  qisqa  vaqt  davomida  olingan  kislorod va  chiqarilgan
karbonat angidrid miqdorini maxsus nafas niqoblari yordamida aniqlanadi. Buning
uchun nafas niqobi hayvonining tumshug‘iga kiygizilib, rezina nay orqali rezina
xaltaga yig‘ilib tekshiriladi. Shu vaqtning o‘zida  atmosfera havosining tarkibi
o‘rganilib, yig‘ib olingan havoning umumiy miqdoriga solishtirilib kislorod va
karbanat  angidrid  miqdorining  tafovuti  aniqlanadi.  Demak,  bu  paytda  hayvon
nafasga olgan kislorod va chiqarilgan karbonad angidrid miqdori aniqlanadi.
 Vositasiz va vositali kalorimetriya usullari yordamida olingan ma’lumotlar
hamma vaqt ham haqiqatga to‘g‘ri kelavermaydi. Masalan: organizmda anaerob
jarayonlar kuchayganida, ichki rezerv kislorod oksidlanish uchun sarflanganida,
sintezlanish jarayonlari kuchayganida olingan kalorimetrik ma’lumotlar taxminiy
bo‘ladi. Kalorimetrik usuldan tashqari hayvon ma’lum rasion bilan boqilganida
tirik vaznining oshishi yoki kamayishi, organizmda yog‘lar, oqsillar va suvlar
miqdoroini  o‘zgarishiga  qarab  organizmda  moddalar  almashinuvining  shiddati
to‘g‘risida xulosa qilsa bo‘ladi.
Organizmda  organik  moddalardan  qaysi  biri  parchalanayotganini  nafas
koeffisientiga qarab bilsa bo‘ladi. chunki organizmda yutilayotgan kislorod va
chiqarilayotgan karbonat angidrid hamda hosil bo‘lgan energiya parchalanayotgan
organik moddalarning turiga bog‘liq.
Logotip
1.Germetik berk holatda ishlaydigan respirasion kameralar qopqoqli, qo‘sh qavatli metal kamera bo‘lib, qopqoqdan kamera ichkarisiga tajriba hayvoni kiritiladi. Qopqoq germetik qilib berkitiladi, kamera ichidagi havo bir maromda nasos yordamida so‘rilib, kamerada bosim pasayishi bilan gazometr ishga tushadi va kameraga tashqaridan havo kiradi. Demak kameradagi shu havo tarkibidagi kislorod miqdorini tajribadan oldingi va keyingi kislorod miqdori qayd qilinib, sarf bo‘lgan kislorod miqdori aniqlanadi. 2. Tashqi atmosfera havosi bilan tutash ishlaydigan kameralar tuzilishi bilan farq qilib, ularning ichidan tashqariga va tashqaridan ichkariga havo nasos yordamida haydalib turiladi. Haydalgan havo miqdori gaz soatlarida qayd qilinib, bir qancha moslamalar yordamida kameraga kirgan va chiqqan gaz miqdori aniqlanib, istemol qilingan kislorod va ajralgan karbonat angidrid miqdori aniqlanadi. Bundan tashqari qisqa vaqt davomida olingan kislorod va chiqarilgan karbonat angidrid miqdorini maxsus nafas niqoblari yordamida aniqlanadi. Buning uchun nafas niqobi hayvonining tumshug‘iga kiygizilib, rezina nay orqali rezina xaltaga yig‘ilib tekshiriladi. Shu vaqtning o‘zida atmosfera havosining tarkibi o‘rganilib, yig‘ib olingan havoning umumiy miqdoriga solishtirilib kislorod va karbanat angidrid miqdorining tafovuti aniqlanadi. Demak, bu paytda hayvon nafasga olgan kislorod va chiqarilgan karbonad angidrid miqdori aniqlanadi. Vositasiz va vositali kalorimetriya usullari yordamida olingan ma’lumotlar hamma vaqt ham haqiqatga to‘g‘ri kelavermaydi. Masalan: organizmda anaerob jarayonlar kuchayganida, ichki rezerv kislorod oksidlanish uchun sarflanganida, sintezlanish jarayonlari kuchayganida olingan kalorimetrik ma’lumotlar taxminiy bo‘ladi. Kalorimetrik usuldan tashqari hayvon ma’lum rasion bilan boqilganida tirik vaznining oshishi yoki kamayishi, organizmda yog‘lar, oqsillar va suvlar miqdoroini o‘zgarishiga qarab organizmda moddalar almashinuvining shiddati to‘g‘risida xulosa qilsa bo‘ladi. Organizmda organik moddalardan qaysi biri parchalanayotganini nafas koeffisientiga qarab bilsa bo‘ladi. chunki organizmda yutilayotgan kislorod va chiqarilayotgan karbonat angidrid hamda hosil bo‘lgan energiya parchalanayotgan organik moddalarning turiga bog‘liq.
Nafas  koeffitsienti  deb,  vaqt  birligida  organizmdan  ajralib  chiqqan
karbonat  angidrid  hajmini  yutilgan  kislorod  hajmiga  nisbatiga  aytiladi  va
NK=SO2/O2 ifodalanadi.
Turli xil parchalanayotgan moddalarning nafas koeffisienti turlicha bo‘lib,
Masalan: orgnizmda uglevodlar parchalansa, oksidlansa nafas koef-fisienti 1 ga,
yog‘lar  oksidlansa  0,7  ga,  oqsillar  parchalansa  0,8  ga  tengdir.  Nafas
koeffisientining bunday turlicha bo‘lishi bu moddalarning tarkibiga bog‘liq bo‘lib,
uglevodlar  tarkibidagi  kislorod  shu  molekuladagi  vodorod  oksidlashga  yetarli
bo‘lganligi uchun uglevodlar oksidlanganda qancha malekula karbonat angidrid
hosil  bo‘lsa  o‘shancha  malekula  kislorod sarflanadi.  Demak,  yutilgan  har  bir
molekula kislorod organizmda bir molekula karbonat angidrid hosil qilib, bu vaqtda
nafas koeffisienti  1 ga teng, yog‘lar  molekulasida  kislorod kam  va shu  yog‘
molekulasidagi  vodorodni  oksidlashga  yetmay,  oksidlanishda  qatnashayotgan
kislorod, yog‘ molekulasi tarkibidagi uglevodlardan tashqari bir qism vodorodni
oksidlash uchun ham sarf bo‘ladi va suv hosil qiladi. Shuning uchun ham yog‘lar
yonganida, oksidlanganida karbonat angidridga nisbatan ko‘p kislorod yutiladi va
nafas koeffisienti birdan past bo‘ladi.
2S3N5(S15N31SOO)3+145 O2=102SO2+98 N2O 
    tripalmitin.
Ikki molekla tripalmitin oksidlanish uchun 145 molekla O2 sarflanib, 102
SO2 hosil bo‘ladi va nafas koeffisienti 
 NK=102SO2/145O2 =O,703 ga teng.
Organizmda turli yoglar oksidlanishida nafas koeffisienti turlicha bo‘lib,
o‘rtacha 0,703 deb qabul qilingan.
Organizmda  oqsillar  parchalanishida  nafas  koeffisientini  aniqlash  ancha
qiyin, chunki oqsillar organizmda to‘la parchalanmay, suv va karbonat angidrid
hosil qilmay, ular organizmda parchalanganda mochevina, urat kislotalar va boshqa
moddalar hosil bo‘lib siydik bilan chiqariladi.
Organizmda organik moddalar alohida-alohida parchalanmay, balki oqsillar,
yog‘lar va uglevodlar bir vaqtda belgili miqdorda parchalanadi. Shunga bog‘liq
ravishda nafas koeffisienti ba’zan birdan oshiq, ba’zan birdan kam bo‘ladi va hatto
0,7 dan pasayib ketadi. Nafas koeffisientini yuqori bo‘lishi organizmda uglevodlar
Logotip
Nafas koeffitsienti deb, vaqt birligida organizmdan ajralib chiqqan karbonat angidrid hajmini yutilgan kislorod hajmiga nisbatiga aytiladi va NK=SO2/O2 ifodalanadi. Turli xil parchalanayotgan moddalarning nafas koeffisienti turlicha bo‘lib, Masalan: orgnizmda uglevodlar parchalansa, oksidlansa nafas koef-fisienti 1 ga, yog‘lar oksidlansa 0,7 ga, oqsillar parchalansa 0,8 ga tengdir. Nafas koeffisientining bunday turlicha bo‘lishi bu moddalarning tarkibiga bog‘liq bo‘lib, uglevodlar tarkibidagi kislorod shu molekuladagi vodorod oksidlashga yetarli bo‘lganligi uchun uglevodlar oksidlanganda qancha malekula karbonat angidrid hosil bo‘lsa o‘shancha malekula kislorod sarflanadi. Demak, yutilgan har bir molekula kislorod organizmda bir molekula karbonat angidrid hosil qilib, bu vaqtda nafas koeffisienti 1 ga teng, yog‘lar molekulasida kislorod kam va shu yog‘ molekulasidagi vodorodni oksidlashga yetmay, oksidlanishda qatnashayotgan kislorod, yog‘ molekulasi tarkibidagi uglevodlardan tashqari bir qism vodorodni oksidlash uchun ham sarf bo‘ladi va suv hosil qiladi. Shuning uchun ham yog‘lar yonganida, oksidlanganida karbonat angidridga nisbatan ko‘p kislorod yutiladi va nafas koeffisienti birdan past bo‘ladi. 2S3N5(S15N31SOO)3+145 O2=102SO2+98 N2O tripalmitin. Ikki molekla tripalmitin oksidlanish uchun 145 molekla O2 sarflanib, 102 SO2 hosil bo‘ladi va nafas koeffisienti NK=102SO2/145O2 =O,703 ga teng. Organizmda turli yoglar oksidlanishida nafas koeffisienti turlicha bo‘lib, o‘rtacha 0,703 deb qabul qilingan. Organizmda oqsillar parchalanishida nafas koeffisientini aniqlash ancha qiyin, chunki oqsillar organizmda to‘la parchalanmay, suv va karbonat angidrid hosil qilmay, ular organizmda parchalanganda mochevina, urat kislotalar va boshqa moddalar hosil bo‘lib siydik bilan chiqariladi. Organizmda organik moddalar alohida-alohida parchalanmay, balki oqsillar, yog‘lar va uglevodlar bir vaqtda belgili miqdorda parchalanadi. Shunga bog‘liq ravishda nafas koeffisienti ba’zan birdan oshiq, ba’zan birdan kam bo‘ladi va hatto 0,7 dan pasayib ketadi. Nafas koeffisientini yuqori bo‘lishi organizmda uglevodlar
yog‘ga  ayoanayotgan davrga to‘g‘ri  kelib uglevodlarda  kislorod yog‘lardagiga
nisbatan ko‘p bo‘lib bu vaqtda ajralayotgan kislorod organizmda oksidlanish uchun
sarflanib yutilgan kisloroddan ajralayotgan karbanat angidrid ko‘payib ketadi va
nafas  koeffisienti  1  dan  baland  bo‘ladi.  aksincha  organizm  och  qolganida
yog‘larning bir qismi  uglevodlarga aylana borib, atmosfera havosidan olingan
kislorod yog‘larni oksidlash bilan uglevod malekulasini  hosil qilishda ishtirok
yetib,  yutilgan  kisloroddan  hosil  bo‘lgan  karbanat  angidrid  ko‘p  bo‘lib  nafas
koeffisienti 0,7 dan pasayadi. Demak organizm bilan tashqi  muhit o‘rtasidagi
gazlar almashinuvini bilib, organizmdagi energiya sarfini koloriyalarda aniqlash
mumkin. Buning uchun: 
1. Nafas koeffisienti aniqlanadi. 
2.Shu nafas koeffisientiga qarab organizmga 1 l kislorod yutilganda yoki
undan 1 l karbanat angidrid chiqarilganda qancha koloriya issiqlik hosil bo‘lganini
jadvaldan topiladi.
41,5  g.  uglerodning  oksidlanishi  uchun  (41,5  x  32  ):12=110,60g.    O2
sarflanadi  va  44,5+110,66=152.16  g  SO2 hosil  bo‘ladi.  4,4  g  vodorodni
oksidlanishiga (4,4 x 16):2=35,2 O2 sarflanadi. Demak, uglerod va vodorodni
oksidlanishi uchun 110,66+35,2 =145,86 g kislorod sarflanadi. 
Nafas koeffisienti organizmda oksidlanayotgan moddalar mikdorini o‘zaro
nisbati to‘g‘risida tushincha beradi.
Yutilgan kislorod, ajralayotgan karbonat angidrid siydik orqali chiqarilgan
azot miqdorini aniqlab, organizmda qancha uglevod, yog‘ va oqsil parchalanganligi
aniqlanadi.  Organizmda  biror  organik  moddaning  bir  grammi  oksidlanganida
ajralib chiqadigan issiqlik mikdorini shu moddaning kalorik koeffisienti deyilib,
Rubnerning  ma’lumotlariga  qaraganda  organik  moddalarning  kalorik
koeffisientlari:
1 gramm oqsil 4,1 kjoul
1 gramm yog‘  9,3 kjoul
1 gramm uglevod 4,1 kjoul
Bu  energetik  koeffisientlar  asosida  bir  modda  ikkinchi  moddani  o‘rnini
qoplashi mumkin bo‘lib, bunga izodinamiya deyiladi. Bu qoidaga asosan 1 gramm
yog‘ o‘rnini 2,3 gramm oqsil yoki uglevod qoplashi mumkin yoki 1 gramm oqsil
Logotip
yog‘ga ayoanayotgan davrga to‘g‘ri kelib uglevodlarda kislorod yog‘lardagiga nisbatan ko‘p bo‘lib bu vaqtda ajralayotgan kislorod organizmda oksidlanish uchun sarflanib yutilgan kisloroddan ajralayotgan karbanat angidrid ko‘payib ketadi va nafas koeffisienti 1 dan baland bo‘ladi. aksincha organizm och qolganida yog‘larning bir qismi uglevodlarga aylana borib, atmosfera havosidan olingan kislorod yog‘larni oksidlash bilan uglevod malekulasini hosil qilishda ishtirok yetib, yutilgan kisloroddan hosil bo‘lgan karbanat angidrid ko‘p bo‘lib nafas koeffisienti 0,7 dan pasayadi. Demak organizm bilan tashqi muhit o‘rtasidagi gazlar almashinuvini bilib, organizmdagi energiya sarfini koloriyalarda aniqlash mumkin. Buning uchun: 1. Nafas koeffisienti aniqlanadi. 2.Shu nafas koeffisientiga qarab organizmga 1 l kislorod yutilganda yoki undan 1 l karbanat angidrid chiqarilganda qancha koloriya issiqlik hosil bo‘lganini jadvaldan topiladi. 41,5 g. uglerodning oksidlanishi uchun (41,5 x 32 ):12=110,60g. O2 sarflanadi va 44,5+110,66=152.16 g SO2 hosil bo‘ladi. 4,4 g vodorodni oksidlanishiga (4,4 x 16):2=35,2 O2 sarflanadi. Demak, uglerod va vodorodni oksidlanishi uchun 110,66+35,2 =145,86 g kislorod sarflanadi. Nafas koeffisienti organizmda oksidlanayotgan moddalar mikdorini o‘zaro nisbati to‘g‘risida tushincha beradi. Yutilgan kislorod, ajralayotgan karbonat angidrid siydik orqali chiqarilgan azot miqdorini aniqlab, organizmda qancha uglevod, yog‘ va oqsil parchalanganligi aniqlanadi. Organizmda biror organik moddaning bir grammi oksidlanganida ajralib chiqadigan issiqlik mikdorini shu moddaning kalorik koeffisienti deyilib, Rubnerning ma’lumotlariga qaraganda organik moddalarning kalorik koeffisientlari: 1 gramm oqsil 4,1 kjoul 1 gramm yog‘ 9,3 kjoul 1 gramm uglevod 4,1 kjoul Bu energetik koeffisientlar asosida bir modda ikkinchi moddani o‘rnini qoplashi mumkin bo‘lib, bunga izodinamiya deyiladi. Bu qoidaga asosan 1 gramm yog‘ o‘rnini 2,3 gramm oqsil yoki uglevod qoplashi mumkin yoki 1 gramm oqsil
o‘rnini  1  gramm  uglevod  yoki  0,44  gramm  yog‘  bosishi  mumkin.  Bu  qoida
cheklangan bulib bir modda ikkinchi moddani energetik extiyojini qondirgani bilan
ularniplastik extiyojini to‘la qondiraolmaydi. Masalan, oqsil organizmni plastik
materiali, yog‘lar hujayrani struktura yelementlari tarkibiga kiradi yoki organizmda
har bir organik moddani faqat o‘ziga xos bir qator xususiy vazifalari mavjud
bo‘lganligitufayli  uglevodga  bo‘lgan  yextiyoj  oqsil  yoki  yog‘lar  hisobiga,
oqsillarga bo‘lgan yehtiyoj yog‘ va uglevodlar hisobiga, yog‘lar hisobiga bo‘lgan
yehtiyoj oksil va uglevodlar bilan qondiriladi.
3.TURLI  FAKTORLARNING  MODDALAR  ALMAShINUVIGA
TA’SIRI  Organizmda kechayotgan moddalar almashinish jarayoniga hayvonni
turi, zoti, jinsi, vazni, mahsuldorligi, xarakteri, organizmning holati, yilning fasli,
sutkaning davri, tashqi muhit harorati va boshqalar ta’sir yetadi. Kichik gavdali
hayvonlarda moddalar almashinuvi katta gavdali hayvon-lardagiga nisbatan tez
o‘tadi.  Masalan:  sichqon  va  kalamushda,  ot  va  qoramol-lardagiga  qaraganda
moddalar almashinuvi bir necha marta tezdir.
Moddalar almashinuvi hayvonni jinsiga bog‘liq bo‘lib buqalarda sigirlarga
qaraganda 10-26%, erkak cho‘chqalarda urg‘ochilarga nisbatan 20%, xo‘rozlarda
tovuqlarga qaraganda 20-30% tez kechadi.
Moddalar almashinuvi yosh hayvonlarda keksa hayvonlarga nisbatan tez
kechadi.
Bir  turdagi  hayvonlarda  qishda  yozdagidan,  kunduzi  kechasidagidan
moddalar almashinuvi tez kechadi, lekin yovvoyi hayvonlar kechasi o‘lja izlab,
ularda kechasi moddalar almashinuvi tez kechadi. 
Bir turdagi har xil zotdagi hayvonlarda moddalar almashinuvi bir xil emas.
Hayvon yashayotgan muhitda haroratni normadan pasayishi  organizmda
mod-dalar almashinuvining tezlashishiga sabab bo‘ladi.
Hayvon  yashayotgan  joydagi  elektromagnit  maydoni,  ultra  binafsha,
infraqizil  va  kosmik  nurlar,  radioto‘lqinlari,  hayvonning  ionlanish  darajasi,
barometrik bosim, moddalar almashinuvining intensivligiga ta’sir ko‘rsatadi.
Hayvon  kuyikkanida,  bug‘oz  bo‘lganida,  ayniqsa  bug‘ozlikni  oxirida
modda-lar almashinuvi tezlashadi.
Logotip
o‘rnini 1 gramm uglevod yoki 0,44 gramm yog‘ bosishi mumkin. Bu qoida cheklangan bulib bir modda ikkinchi moddani energetik extiyojini qondirgani bilan ularniplastik extiyojini to‘la qondiraolmaydi. Masalan, oqsil organizmni plastik materiali, yog‘lar hujayrani struktura yelementlari tarkibiga kiradi yoki organizmda har bir organik moddani faqat o‘ziga xos bir qator xususiy vazifalari mavjud bo‘lganligitufayli uglevodga bo‘lgan yextiyoj oqsil yoki yog‘lar hisobiga, oqsillarga bo‘lgan yehtiyoj yog‘ va uglevodlar hisobiga, yog‘lar hisobiga bo‘lgan yehtiyoj oksil va uglevodlar bilan qondiriladi. 3.TURLI FAKTORLARNING MODDALAR ALMAShINUVIGA TA’SIRI Organizmda kechayotgan moddalar almashinish jarayoniga hayvonni turi, zoti, jinsi, vazni, mahsuldorligi, xarakteri, organizmning holati, yilning fasli, sutkaning davri, tashqi muhit harorati va boshqalar ta’sir yetadi. Kichik gavdali hayvonlarda moddalar almashinuvi katta gavdali hayvon-lardagiga nisbatan tez o‘tadi. Masalan: sichqon va kalamushda, ot va qoramol-lardagiga qaraganda moddalar almashinuvi bir necha marta tezdir. Moddalar almashinuvi hayvonni jinsiga bog‘liq bo‘lib buqalarda sigirlarga qaraganda 10-26%, erkak cho‘chqalarda urg‘ochilarga nisbatan 20%, xo‘rozlarda tovuqlarga qaraganda 20-30% tez kechadi. Moddalar almashinuvi yosh hayvonlarda keksa hayvonlarga nisbatan tez kechadi. Bir turdagi hayvonlarda qishda yozdagidan, kunduzi kechasidagidan moddalar almashinuvi tez kechadi, lekin yovvoyi hayvonlar kechasi o‘lja izlab, ularda kechasi moddalar almashinuvi tez kechadi. Bir turdagi har xil zotdagi hayvonlarda moddalar almashinuvi bir xil emas. Hayvon yashayotgan muhitda haroratni normadan pasayishi organizmda mod-dalar almashinuvining tezlashishiga sabab bo‘ladi. Hayvon yashayotgan joydagi elektromagnit maydoni, ultra binafsha, infraqizil va kosmik nurlar, radioto‘lqinlari, hayvonning ionlanish darajasi, barometrik bosim, moddalar almashinuvining intensivligiga ta’sir ko‘rsatadi. Hayvon kuyikkanida, bug‘oz bo‘lganida, ayniqsa bug‘ozlikni oxirida modda-lar almashinuvi tezlashadi.
Sigir qancha ko‘p sut bersa, yog‘ligi baland bo‘lsa moddalar almashinuvi
tez kechadi.
Oziqa  iste’mol  qilishib  uni  hali  organizm  tomonidan  o‘zlashtirmasdan
moddalar  almashinuviga  sabab  bo‘ladi.  ni  tezlashtiradi  bunday  moddalar
almashinuvining tezlashi-shi ozuqaning spesifik ta’siri deyiladi.
Oqsillarning  spesifik  dinamik  ta’siri  mezilarli  bo‘lib  moddalar
almashinuvini  31%  ga,  yog‘lar  15%,  uglevodlar  6%  ga  tezlashadi.  Oziqalar
spesifik  dinamik  ta’sir  mexanizmi  hali  to‘liq  o‘rganilmagan.  Lekin  oziqa
parchalanganda hosil bo‘ladigan sirka, chumoli kislota va turli aminokis-lotalar shu
ta’sir yuzaga chiqishida muayyan o‘rin yegallaydi.
Ozuqani  ista’mol  qilishi,  parchalashi  uchun  organizm  belgili  miqdorda
energiya sarflab, bu moddalar almainuvini tezlashishiga olib keladi. Oziqalarni
spesifik dinamik ta’sirida nerv sistemasi ham rol o‘ynaydi.
Jisman ish davrida moddalar almashinuvi. Muskullar ishlaganida mod-
dalar almashinvi kuchayib, energiya sarflanadi. Muskul zo‘r berib ishlasa energiya
sarfi ortib, 1m yo‘lni itlar tekis yo‘ldan yurganida 1 kg tirik vazniga 0,58 k/joul,
toqqa ko‘tarilishida 7,26 k/joul, qo‘ylar tekis yo‘lda yurganida 0,59 k/joul, toqqa
ko‘tarilganida 6,45 k/joul energiya sarflaydi. Demak turli hayvonlar tekis yo‘lda
yurganida 1 m yo‘lni o‘tishi yo kg tirik vazniga qarab bir xil miqdorda energiya
sarflar ekan. Hayvonlar oziqa iste’mol qilganida ham energiya sarflab, bu energiya
iste’mol qilinayotgan oziqa turiga bog‘liq bo‘lib dag‘al oziqani chaynash uchun
ko‘p energiya sarflanadi. Sigirlar 1 kg pichanni chaynashi uchun 66 k/joul, qayta
chaynash uchun 45 k/joul jami 111 k/joul energiya sarflaydi.
Ochlik vaqtida moddalar almashinuvi. Organizmda to‘la va qisman och
qolish kuzatilib, to‘la och qolganida organizmga mutloqo oziqa kiritolmay, qisman
ochlikda organizmga kiritilgan ozuqani to‘yimliligi shu organizmni qondirmaydi.
To‘la va qisman och qolishdan tashqari hazm sistemsi devori orqali ozuqani qon va
limfaga so‘rilishi buzilganida ham ochlik yuzaga keladi. Hayvon och qolganida
moddalar almashinuvi pasayadi va organizm o‘z energetik extiyojlarini uglevodlar
hisobiga qondiradi. 2-3 kunda uglevod-larni kamayishi minimal holatga keladi.
Yendi organizm energetik yehtiyojlari, yog‘lar hisobiga ta’minlanib, u yog‘lar
Logotip
Sigir qancha ko‘p sut bersa, yog‘ligi baland bo‘lsa moddalar almashinuvi tez kechadi. Oziqa iste’mol qilishib uni hali organizm tomonidan o‘zlashtirmasdan moddalar almashinuviga sabab bo‘ladi. ni tezlashtiradi bunday moddalar almashinuvining tezlashi-shi ozuqaning spesifik ta’siri deyiladi. Oqsillarning spesifik dinamik ta’siri mezilarli bo‘lib moddalar almashinuvini 31% ga, yog‘lar 15%, uglevodlar 6% ga tezlashadi. Oziqalar spesifik dinamik ta’sir mexanizmi hali to‘liq o‘rganilmagan. Lekin oziqa parchalanganda hosil bo‘ladigan sirka, chumoli kislota va turli aminokis-lotalar shu ta’sir yuzaga chiqishida muayyan o‘rin yegallaydi. Ozuqani ista’mol qilishi, parchalashi uchun organizm belgili miqdorda energiya sarflab, bu moddalar almainuvini tezlashishiga olib keladi. Oziqalarni spesifik dinamik ta’sirida nerv sistemasi ham rol o‘ynaydi. Jisman ish davrida moddalar almashinuvi. Muskullar ishlaganida mod- dalar almashinvi kuchayib, energiya sarflanadi. Muskul zo‘r berib ishlasa energiya sarfi ortib, 1m yo‘lni itlar tekis yo‘ldan yurganida 1 kg tirik vazniga 0,58 k/joul, toqqa ko‘tarilishida 7,26 k/joul, qo‘ylar tekis yo‘lda yurganida 0,59 k/joul, toqqa ko‘tarilganida 6,45 k/joul energiya sarflaydi. Demak turli hayvonlar tekis yo‘lda yurganida 1 m yo‘lni o‘tishi yo kg tirik vazniga qarab bir xil miqdorda energiya sarflar ekan. Hayvonlar oziqa iste’mol qilganida ham energiya sarflab, bu energiya iste’mol qilinayotgan oziqa turiga bog‘liq bo‘lib dag‘al oziqani chaynash uchun ko‘p energiya sarflanadi. Sigirlar 1 kg pichanni chaynashi uchun 66 k/joul, qayta chaynash uchun 45 k/joul jami 111 k/joul energiya sarflaydi. Ochlik vaqtida moddalar almashinuvi. Organizmda to‘la va qisman och qolish kuzatilib, to‘la och qolganida organizmga mutloqo oziqa kiritolmay, qisman ochlikda organizmga kiritilgan ozuqani to‘yimliligi shu organizmni qondirmaydi. To‘la va qisman och qolishdan tashqari hazm sistemsi devori orqali ozuqani qon va limfaga so‘rilishi buzilganida ham ochlik yuzaga keladi. Hayvon och qolganida moddalar almashinuvi pasayadi va organizm o‘z energetik extiyojlarini uglevodlar hisobiga qondiradi. 2-3 kunda uglevod-larni kamayishi minimal holatga keladi. Yendi organizm energetik yehtiyojlari, yog‘lar hisobiga ta’minlanib, u yog‘lar
miqdoriga bog‘liq. Yog‘lar parchalanishida keton tanachalari ko‘payib, glyukoza
kamayib NK 0,7 teng bo‘ladi. , 
Organizmdgi  yog‘  resurslari  parchalanib,  sarflanib  bo‘lganidan  so‘ng
ochlik-ni keyingi davrida oqsillarni parchalanishi hisobiga qoplanib va NK 0,82 ga
ko‘tariladi. To‘qima oqsillarini parchalanishi  och qolgan organizmni  yomirila-
yotganidan,  halok  bo‘layotganidan  darak  berib  organizm  vazni  50%  gacha
kamayadi. Katta hayvonlar  2-3 xafta, it  va mushuklar bundan ham ko‘p och
yashashi mumkin. Ochlik tufayli turli organlarni vazni turlicha kamayadi. Masalan:
yog‘ to‘qimasi 95%, tana muskuli 30%, jigar. 50%, qolgan organlar vazni 20%
gacha kamayi-shi mumkin. Nerv sistemasi va yurak muskullar vazni 2% atrofida
kamayadi.  Ochlik  devorida  qonda  oqsil  kamayadi,  kapillyarlar  devorining
o‘tkazuvchanligi oshadi va to‘qimalarda suv to‘planib ochlik shishi deyiladi. 
4.Issiqlik almashinuvi. Moddalar  almashinuvi  natijasida  organizmda
issiqlik  hosil  bo‘lib  organizm  tana  haroratini  bir  xil  bo‘lishini  ta’minlaydi.
Zoologik silsilaning turli bosqichlarida turgan hayvonlarning turli vakillarida tana
haroratini doimiyligi bir xil emas. Issiqlik hayvonlar va odamlar tana harorati, ular
yashayotgan atrof muxit haroratini o‘zgarishidan qatiy nazar o‘zgarmaydi. Tana
harorati  o‘zgarmasligi izotermiya deyiladi  va  faqat  issiq  qonli  gomoyoterm
hayvonlarga xosdir. 
Sovuq qonli hayvonlar reptiyalar, amfibiyalar tana harorati tashqi muxit
haroratiga  bog‘liq  bo‘lib,  poykiloterm  hayvonlar  deyiladi.  Tana  haroratini
doimiyligi issiqlik almashinuvini boshqaradigan sistemalarning rivojlanganligitga
bog‘liq  bo‘lib,  gamoyotrm  hayvonlarda  bu  sistemalar  mukammal  darajada
rivojlangan va ular tana harorati doimo bir xil bo‘lib juda kichik chegarada ya’ni 1o
atrofida o‘zgaradi. Haroratning bunday kichik doirada o‘zgarishi hayvonlarning
turi, jinsi, yoshi, oziqalanish harakteri, organizm xolati, moddalar almashinuvining
intensivligi va sutkaning davriga bog‘liq.
Poykiloterm  hayvonlarida  issiqlik  almashinuvini  boshqaradigan  sistema
yuksak darajada rivojlanmagan bo‘lib tana harorati, tashqi muhit haroratiga bog‘liq
ravishda sezilarli darajada o‘zgaradi. Lekin o‘sha tashqi muhit haroratiga teng
bo‘lib qolmay ma’lum darajada boshqariladi. Termoregulyasiyaning bu turi uncha
mukammal emas. 
Logotip
miqdoriga bog‘liq. Yog‘lar parchalanishida keton tanachalari ko‘payib, glyukoza kamayib NK 0,7 teng bo‘ladi. , Organizmdgi yog‘ resurslari parchalanib, sarflanib bo‘lganidan so‘ng ochlik-ni keyingi davrida oqsillarni parchalanishi hisobiga qoplanib va NK 0,82 ga ko‘tariladi. To‘qima oqsillarini parchalanishi och qolgan organizmni yomirila- yotganidan, halok bo‘layotganidan darak berib organizm vazni 50% gacha kamayadi. Katta hayvonlar 2-3 xafta, it va mushuklar bundan ham ko‘p och yashashi mumkin. Ochlik tufayli turli organlarni vazni turlicha kamayadi. Masalan: yog‘ to‘qimasi 95%, tana muskuli 30%, jigar. 50%, qolgan organlar vazni 20% gacha kamayi-shi mumkin. Nerv sistemasi va yurak muskullar vazni 2% atrofida kamayadi. Ochlik devorida qonda oqsil kamayadi, kapillyarlar devorining o‘tkazuvchanligi oshadi va to‘qimalarda suv to‘planib ochlik shishi deyiladi. 4.Issiqlik almashinuvi. Moddalar almashinuvi natijasida organizmda issiqlik hosil bo‘lib organizm tana haroratini bir xil bo‘lishini ta’minlaydi. Zoologik silsilaning turli bosqichlarida turgan hayvonlarning turli vakillarida tana haroratini doimiyligi bir xil emas. Issiqlik hayvonlar va odamlar tana harorati, ular yashayotgan atrof muxit haroratini o‘zgarishidan qatiy nazar o‘zgarmaydi. Tana harorati o‘zgarmasligi izotermiya deyiladi va faqat issiq qonli gomoyoterm hayvonlarga xosdir. Sovuq qonli hayvonlar reptiyalar, amfibiyalar tana harorati tashqi muxit haroratiga bog‘liq bo‘lib, poykiloterm hayvonlar deyiladi. Tana haroratini doimiyligi issiqlik almashinuvini boshqaradigan sistemalarning rivojlanganligitga bog‘liq bo‘lib, gamoyotrm hayvonlarda bu sistemalar mukammal darajada rivojlangan va ular tana harorati doimo bir xil bo‘lib juda kichik chegarada ya’ni 1o atrofida o‘zgaradi. Haroratning bunday kichik doirada o‘zgarishi hayvonlarning turi, jinsi, yoshi, oziqalanish harakteri, organizm xolati, moddalar almashinuvining intensivligi va sutkaning davriga bog‘liq. Poykiloterm hayvonlarida issiqlik almashinuvini boshqaradigan sistema yuksak darajada rivojlanmagan bo‘lib tana harorati, tashqi muhit haroratiga bog‘liq ravishda sezilarli darajada o‘zgaradi. Lekin o‘sha tashqi muhit haroratiga teng bo‘lib qolmay ma’lum darajada boshqariladi. Termoregulyasiyaning bu turi uncha mukammal emas.
Qishloq xo‘jalik va uy hayvonlarning tana harorati 37-43o bo‘lib, 44 dan
ko‘tarilishi va 24 dan pasayib ketishi hayot uchun xavflidir.
Organizmda hosil bo‘layotgan va tashqariga o‘zatilayotgan issiqlik o‘rtasida
muvozanat saqlansa tana harorati doimiy bo‘ladi.
Organizmda  issiqlik  to‘qimalarda  uzluksiz  kechadigan  yekzotermik
reaksiyalar oqibatida hosil bo‘ladi. Moddalar almashinuvi tezlashsa bu reaksiyalar
ham tezlashib, intensiv kechadi va issiqlik ko‘p hosil bo‘ladi. Organizmdagi barcha
organlarda  moddalar  almashinuvi  intensivligiga  bog‘liq  ravishda  issiqlik  hosil
bo‘lishi ham turlichadir. Masalan: jigar va buyrakda moddalar almashinuvi tez
kechib suyak, tog‘ay, biriktiruvchi to‘qimada zaif kechganligi uchun issiqlik hosil
bo‘lishida farq mavjuddir. Tana muskullari nisbatan tinch turganida ham organizm
umum issiqligini 2/3 qismini hosil qiladi. Issiqlik hosil bo‘lishi organizm xolatiga
bog‘liq bo‘lib jismoniy ish vaqtida, oziqalanish va aktiv harakat issiqlik hosil
bo‘lishini ko‘paytiradi.
Organizmda hosil bo‘lgan issiqlik uzluksiz tashqi muhitga uzatilib turilgani
uchun organizmda issiqlik miqdori bir xil me’yorda o‘zgarmay turadi. Issiqlikni
organizmdan  tashqi  muxitga  uzatilishida  teri  osti  yog‘i  qatlami,  jun,  patlar
qarshildik qiladi. Issiqlik nafasdan chiqadigan havoning isishi, nurlanish, issiqlikni
sochilishi-konveksiya va terning bug‘lanishi orqali tashqariga uzatiladi. Organizm
to‘qimalari issiqlikni yaxshi o‘tkazib, hayvon yetganida, cho‘milganida tanasiga
taqalgan  past  haroratli  yerga,  suvga  ma’lum  issiqlikni  uzatadi.  Konveksiya  -
issiqlikni tevarak atrofga sochiltirish yoki organizmdagi uzatilayotgan issiqlikdan
isigan  havo  yuqoriga  ko‘tarilib,  o‘rnini  sovuq  havo  qatlami  yegalab  boradi.
Shunday qilib organizmdan uzluksiz ravishda issiqlik uzatiladi. Hayvon tanasidan
ko‘zga ko‘rinmaydigan infraqizil nurlar tarqatilib belgili issiqlik yo‘qotiladi. Terni
bug‘latib  issiqlik  yo‘qotish  issiqlik  uzatilishida  muhim  o‘rin  yegalab,  1  l  ter
suyuqligi  bug‘langanda 580 k/joul  issiqlik yo‘qotiladi. So‘lak bilan ham  kam
miqdorda issiqlik ajraladi.
Tana  haroratini  boshqarilishi-termoregulyasiya  deyilib  fiziologik
mexanizmiga qarab kimyoviy va fizikaviy termoregulyasiyalar farq qilinadi.
Kimyoviy termoregulyasiya organizmda issiqlik hosil bo‘lishini tezlashti-rib
yoki sekinlashtirib boshqaradi.
Logotip
Qishloq xo‘jalik va uy hayvonlarning tana harorati 37-43o bo‘lib, 44 dan ko‘tarilishi va 24 dan pasayib ketishi hayot uchun xavflidir. Organizmda hosil bo‘layotgan va tashqariga o‘zatilayotgan issiqlik o‘rtasida muvozanat saqlansa tana harorati doimiy bo‘ladi. Organizmda issiqlik to‘qimalarda uzluksiz kechadigan yekzotermik reaksiyalar oqibatida hosil bo‘ladi. Moddalar almashinuvi tezlashsa bu reaksiyalar ham tezlashib, intensiv kechadi va issiqlik ko‘p hosil bo‘ladi. Organizmdagi barcha organlarda moddalar almashinuvi intensivligiga bog‘liq ravishda issiqlik hosil bo‘lishi ham turlichadir. Masalan: jigar va buyrakda moddalar almashinuvi tez kechib suyak, tog‘ay, biriktiruvchi to‘qimada zaif kechganligi uchun issiqlik hosil bo‘lishida farq mavjuddir. Tana muskullari nisbatan tinch turganida ham organizm umum issiqligini 2/3 qismini hosil qiladi. Issiqlik hosil bo‘lishi organizm xolatiga bog‘liq bo‘lib jismoniy ish vaqtida, oziqalanish va aktiv harakat issiqlik hosil bo‘lishini ko‘paytiradi. Organizmda hosil bo‘lgan issiqlik uzluksiz tashqi muhitga uzatilib turilgani uchun organizmda issiqlik miqdori bir xil me’yorda o‘zgarmay turadi. Issiqlikni organizmdan tashqi muxitga uzatilishida teri osti yog‘i qatlami, jun, patlar qarshildik qiladi. Issiqlik nafasdan chiqadigan havoning isishi, nurlanish, issiqlikni sochilishi-konveksiya va terning bug‘lanishi orqali tashqariga uzatiladi. Organizm to‘qimalari issiqlikni yaxshi o‘tkazib, hayvon yetganida, cho‘milganida tanasiga taqalgan past haroratli yerga, suvga ma’lum issiqlikni uzatadi. Konveksiya - issiqlikni tevarak atrofga sochiltirish yoki organizmdagi uzatilayotgan issiqlikdan isigan havo yuqoriga ko‘tarilib, o‘rnini sovuq havo qatlami yegalab boradi. Shunday qilib organizmdan uzluksiz ravishda issiqlik uzatiladi. Hayvon tanasidan ko‘zga ko‘rinmaydigan infraqizil nurlar tarqatilib belgili issiqlik yo‘qotiladi. Terni bug‘latib issiqlik yo‘qotish issiqlik uzatilishida muhim o‘rin yegalab, 1 l ter suyuqligi bug‘langanda 580 k/joul issiqlik yo‘qotiladi. So‘lak bilan ham kam miqdorda issiqlik ajraladi. Tana haroratini boshqarilishi-termoregulyasiya deyilib fiziologik mexanizmiga qarab kimyoviy va fizikaviy termoregulyasiyalar farq qilinadi. Kimyoviy termoregulyasiya organizmda issiqlik hosil bo‘lishini tezlashti-rib yoki sekinlashtirib boshqaradi.