FERMENTLAR, ULARNING TUZILISHI, XOSSALARI, TA’SIR
ETISH MEXANIZMI
REJA:
1. Fermentlar haqidagi ta’limot va uning rivojlanish tarixi.
2. Fermentlarning ximyaviy tuzilishi va tabiati.
3. Fermentlarning ta’sir etish mehanizmi.
4. Fermentlarning klassifikatsiyasi
5. Kofermentlar tuzilishi va klassifikatsiyasi
Tayanch iboralar: Ferment, flovenadenin nukliotit, sitoxromooksitazalar.
Fermentlarning tirik hujayralar tomonidan ularning shu organizmda o’tadigan
barcha kimyoviy jarayonlarni tezlashtirishda ishtirok etadigan maxsus oqsil
moddalardir shuning uchun ular biokatalizatorlar deb ataladi. Fermentlar baocha
tirik organizm hujayralari to’qimalari va suyuqliklari tarkibida uchraydi. Хimyaviy
reaksiyalar tezligini katalizatorlar tasirida o’zgarish jarayonini kataliz jarayoni
deyiladi.
Fermentlar ba’zi xususiyatlariga ko’ra boshqa ktalizatorlardan keskin farq
qiladi. Birinchidan ular nihoyatda samarali ta’sir mexanizmiga ega. Optimal
sharoitda anorganik katalizatorlarga nisbatan juda katta tezlik bilan tasir qiladi.
Ikkinchidan fermentlar spetsifik tasir qilish mexanizmiga ega. Uchinchidan
hujayradagi bioximyaviy protseslar ferment yordamida qat’iy ravishda boshqarilib
turadi. Тo’rtinchidan fermentlar ishtimrokida katalizlanadigan reaksiyalar doirasi
bir muncha keng bo’lib ular tirik organizmlarda kechadigan oksidlanish-qaytarilish
gidroliz izomerizatsiya turli gruppalarning ko’chishiga ega. Shunga o’xshash bir
qator reaksiyalarni katalizlaydi. Umuman ferment degan nom lotinchada
fermenteriy to’lqinlantiruvchi degan nomni anglatib bu tushuncha birinchi marta
XVII asrning boshlarida mashhur golland tabiatshunosi Vai-Gelmont tomonidan
ovqat hazmlanish jarayonida oziq moddalrning haqiqiy ximyaviy o’zgarishi uchun
zarur bo’lgan maxsus agentlarga nisbatan qo’llanilgan.
1814 yilda Peterburg akademiyasining haqiqiy a’zosi K.S.Krxgof unuyotgan
arpa donidan ajratib olingan ishra kraxmalni shakrgacha parchalash xususiyatiga
egaligini aniqladi va u bu kashfiyoti bilan fermentlar haqidagi ta’limotga asos
soldi. Fransuz olimlari A.Payen va Х.Persolar karxmalni shakarga aylantiruvchi
moddani spirt yordamidja cho’kmaga tushirib uni kukun holda ajratib olishga
muvofiq bo’ldi va bu moddani diastaza deb atashdi. 1926 yilda D.J.Samner birinchi
bo’lib loviya urug’ini tarkibidan uriaza fermentini kristall holatda ajratib olishga
muyassar bo’ldi. 1931-32 yillarda Nortrop va Kunits bir necha boshqa fermentlarni
jumladan pepsin fermentini kristall holatda ajratib oldi. Fermentlarni kashf qilishda
bir qator olimlar Shvan (1836) oshqozon shirasidan ajratib olingan fermentga
pepsin A.Ya.Danilevskiy (1862) oshqozon osti bezidan ajralgan suyuqlikka tripsin
deb nom berdilar. I.P.Pavlov (1877) fermentlar oqsil tabiatli brikmalar degan edi.
Fermentlarni o’rganish sohasidagi erishilgan yutuqlar achitqi zamburag’lar tasirida
borayotgan achish yoki bijg’ish protseslari bilan bog’liq. XIX asr oxirlarida
mashhur nemis ximigi Yustis Libix va mikrobiologiya faniga asos solgan buyuk
fransuz olimi Lui Paster orasida achish protsessining tabiati to’g’risida katta
munozara bo’lgan. Libix va uning tarafdorlari achish protsessini tirik
organizmlardagi maxsus ximyaviy moddalar (fermentlar) bilan bog’laganlar va
ularning ta’siri hujayrani faoliyati bilan bog’liq emas deb tushuntirishgan. L. Paster
esa o’z tajribalariga asoslanib achish protsessini achitqi zambrug’larini faoliyati
bilan bog’laydi. U fermentlarning tasiri va xususiyati hujayra bilan chambarchas
bog’liq ularni hujayradan ajratib bo’lmaydji degan fikrni ilgari surgan. O’sha
davrlarda achitqi zambrug’larining faoliyati bilan bog’liq bo’lgan va faqat tirik
hujayralarda o’z ta’sirini kfrsatadigan fermentlar tashkil topgan. Fermentlar deb
nomlagan. Bunga qarshi o’simlik to’qimalari shirasidan iborat bo’lgan va
hujayradan ajratib olgandan keyin ham o’z aktivligini ko’rsataveradigan diastaza
invertaza kabi fermentlar tashkil topmagan fermentlar deb atalgan. (tashkil
topmagan fermentlarni V.Kyuney 1878). Enzin (grekcha Enzimon) achitqi ichida
deb atashni taklif qilgan. L.Paster va Yu.Libix va ularning tarafdorlari orasidagi
tortishuvlar bir necha yillardan keyin nemis olimi E.Bexner tomonidan hal qilindi.
U 1837 yili achitqi zambrug’larini qum bilan ezib 500 atmosfera bosim ostida
siqish yo’li bilan hujayra eritmasini olishga muvofiq bo’ldi. Bu eritma tarkibida
tirik hujayralar bo’lmasada ular shakarlari achitish hususiyatiga ega edi. Shunday
qilib achitqi zambrug’lari ferment emasligi balki tarkibida ferment tutganligi uchun
shakarni spirtga achitish xususiyatiga egaligi Buxmerning tajribasi asosida
aniqlandi va yuqoridagi tortishuvga chek qo’yildi. Fermentlar haqidagi ta’limotni
keyingi rivojlanish tarixi. Fizik va kalloid kimyo fanlari erishgan yutuqlar bilan
bog’liq.
1. Fermentlarning kimyoviy tabiati haqida. XX asrning boshlariga qadar deyarli
ma’lumot bo’lmagan hattoki 1926-30 yillarda Villshetder J.Samner, D.Nortrop
kabi olimlar ham fermentlarni kristall holda ajratib olganlarida ham ularninggsh
kimyoviy tabiati haqida to’liq tasavvurga ega bo’lmaganlar. Fermentlarni kimyoviy
tavbiati haqidagi dastlabki fikr Paster achish fermentlarini qaynatganda ularning
aktivligi mutloqo yo’qolgandan keyin paydo bo’lgan. Yani fermentlar oqsil tabiatli
moddalar bo’lsa kerak degan taxmin paydo bo’ldi. Chunki oqsillargina qaynatilsa
denaturatsiyaga uchraydi barcha fermentlar turli fizik va ximyaviy omillar ta’sirida
oqsillar singari denaturatsiyalanadi. Hozirgi kunda 2000 dan ko’proq ferment
aniqlangan bo’lib ularning 200 dan ko’prog’i kristall holda ajratib olingan.
Хimyaviy tarkibi bo’yicha barcha fermentlar 2 guruhga: 1 komponentli va 2
komponentli fermentlarga bo’linadi. Bir komponentli fermentlar molekulalari faqat
polipeptid yoki oddiy oqsillardan tashkil topgan. Masalan: pepsin, tripsin, popain,
ureaza, ribonukleaza, fosfofaza kabilardir. Ikki komponentli fermentlar
molekulalari biron-bir hil oddiy oqsillardan va biron bir hil oqsilmas moddalardan
iborat bo’ladi. Shuning uchun ikki komponentli fermentlarni murakkab
oqsillarning vakillari deb hisoblanadi. Ikki komponentli fermentlarning oqsilmas
qismi kofaktor deb ataladi. Ikki komponentli fermentlarni xolofermentlar deb bir
komponentli fermentlarni anofermentlar deb ataladi. Kofermentlar anorganik va
organik tarkibli bo’lib anorganik kofaktorlar qatoriga Mg, Mn, Fe, Cu, K, Na kabi
ionlarni kritish mumkin masalan: Karboksipeptiaza, Karboangidraza,
alkogoldegidraza molekulasidir. Rux sitoxromooksitazalar kataliza peroksitazalar
molekulasida temir bo’ladi. Organik kofaktorlarning ko’pincha vitaminlar tashkil
qiladi. Molekulasida vitaminlar ishtirok etuvchi ikkilamchi fermentlarga misol
qilib dekarboksilaza fermentini molekulasida (B vitamini) bo’ladi. Degidrogenaza
fermentlarini (ularning ba’zilarida RR vitamini ba’zilarida B2 vitamini bo’ladi)
ko’rsatish mumkin. Тarkibida RR vitamini nikotin kislotaning amidi tuzilishi
ishtirok etuvchi degidrogenaza fermentlari oqsilsiz qisimni a’zi birlari NAD
ba’zilarida esa NADF molekulasida B2 viamini (Riboflavin) ishtirok etadigan
degidrogenaza fermenti oqsilsiz qismini ayrimlarini flovenadenin nukliotit (FAD)
va ayrimlarini mononuklitdar (FMN) deb ataladi. Ikki nomli fermentlarning
oqsilsiz qismlari ximyaviy reaksiyalar vaqtida ba’zi guruxlar yoki elektroprotonlar
uchun doparlik va akseptorlik vazifalarini bajaradi. Masalan: Djegidrogenaza
fermentlarini oqsilsiz qismida ishtirok etuvchi nikotenamid yoki izoalkosozin
vodorod elementlarini tashishda ishtirok etadi. Ikki komponentlarga hos bo’lgan
eng muhim hususiyatlaridan biri shundan iboratki ularning oqsil qismi ham oqsil
bo’lmagan qismi ham ayrim holda olinganda fermentativ aktivlikka ega bo’lmaydi.
Ular faqat birgalikda ya’ni kompleks holda aktivlikka ega bo’ladi. Fermentlarning
molekulyar massasi turlicha bo’lib odatda ular kichik birliklar protomirlarning
qo’shilishidan hosil bo’ladi. Masalan: uriaza fermentini molekulyar massasi
480000 ga teng bo’lib har birining mollekulyar massasi 60000 m ingga teng
bo’lgan 8 ta protemirldan iborat yoki molekulyar massasi 252000 bo’lgan katalaza
protelmirdan iborat. Protemirlapr bir byuiriga qo’shilib multmerlar hosil qiladi.
Multmer fermentlarning molekulalari shartli ravishda A va B belgi bilan
ifodalangan ikki hil tipdagi kichik birliklardjan tashkil topgan deb olinsa A va B
protamerlarning o’zaro munosabatiga qarab ular bir necha hil izomerlar sifatida
uchraydi. Bu izomerlar izozimlar yoki izofermentlar deyiladi.
Fermentlarning ta’sir etish mexanizmi
Fermentlarning ta’sir mexanizmini tushintirishda bir qancha nazariyalar
bo’lib, ularning hammasi ham fermentlar aktiv markazining substrat bilan
o’zaro birikishi natijasida ferment—substrat kompleksi
hosil bo’lishi
reaksiyada ishtirok etayotgan ximiyaviy bog’larning polyarizatsiyasi va
defarmatsiyaga uchrashi yoki elektronlarning o’rin almashinishi tufayli
ichki molekulyar kuchlarni bo’shashtirishga olib keladi.
2. Ferment substrat kompleksining hosil bo’lishining bosqichlari.
Ferment—substrat kompleksinint hosil bo’lishi va
o’zgarishi uch
bosqichdan iborat. Fermentativ reaksiyaning birinchi bosqichida substrat
molekulalari ferment bilan kovalent yoki boshqa ximiyaviy bog’lar orqali o’zaro
birikadi va birlamchi oraliq modda vujudga keladi, ikkinchi bosqichda birlamchi
oraliq birikma o’zgarib, bitta yoki ketma —ket keluvchi aktivlashgan bir
necha kompleks hosil qiladi; uchinchi bosqichda esa reaksiya natijasida
hosil bo’ladigan yangi mahsulot ferment molekulasidan ajraladi.
Reaksiyaning birinchi bosqichi odatda, juda tez boradi. Ferment
substrat—kompleksi (ES) kuchsiz ximiyaviy bog’lar hisobiga va aktivatsion
energiya bir muncha past bo’lgan sharoitda hosil bo’ladi. Bundan substrat
molekulalarining ferment bilan sterik bog’lanish fermentativ katalizning
yuqori samaradorligini ta’minlash uchun yetarli darajada bo’lmaydi.
Substrat molekulalarning o’zgarishining ikkinchi bosqichi kovalent
bog’larning uzilishi va bog’lanish bilan boradi. Bunda ferment—substrat
koapleksidagi substrat
zarrachalari qandaydir defarmatsiyaga uchrashi natijasida ayrim
ximiyaviy bog’larning mustahkamligi o’zgarishiga olib keladi. Buning
natijasida energitik to’siqning tezligi bir necha barobar ortib ketadi.
Ferment substrat, kompleksn (YeS) hosil bo’lish juda tez borishi
tufayli u har doim Ye va S bilan muvozanatda bo’ladi. YeS ning Ye va R
gacha parchalanishi esa nisbatan sekin boradi va amaliy jihatdan ferment —
substrat kompleksi konsentratsiyasiga ta’sir qilmaydi.
3. Fermentativ reaksialarning tezligi substratning konsentratsiyasiga
bog’liq
L.Mixaelis va M.Mentenlar reaksiyalarning tezligi (V) ni substrat
konsentratsiyasi (S) bilan bog’lovchi tenglamani ishlab chiqqanlar.
Mixaelis va Menten tenglamasini matematik ifodasi quyidagicha:
U q v[S]/Kmq[S]
Bu yerda V — fermentativ reaksiya tezligi; S — substratning
konsentratsiyasi; Km
— fermeng—substrat
kompleksi hosil bo’lish
reaksiyasidagi dissotsilanish konstantasi (Mixaelis konstantasi).
Formuladan fermentativ reaksiya tezligani shu ferment—substrat
sistsmasini xarakterlovchi faqat ixkita ko’rsatkich: maksimal tezlik V va
Mixaelis konsgantasi (Km) yordamida ifodalash mumkin ekanligi ko’rinib
turibdi.
Mixaels — Menten tenglamasi bilan chiziladigan grafikda eksperimental
yo’l bilan olingan egri chiziqqa o’xshash shaklga teng shakl (teng yonli
giperbola) hosil bo’ladi.
Demak, Mixaelis konstantasi reaksiya tezligi (V) maksimal tezligi (V) ning
yarmini tashkil qilgan vaqtdagi substrat konsentratsiyasining qiymatiga teng. Bu
konstanta fermentativ reaksiyalarni o’rganyotganda muhim ahamiyatga zga,
chunki u fermentativ — substarat kompleksi (YeS) hosil bo’lishi qancha yuqori
bo’lsa, Mixaelis konstantasi shuncha kichik bo’ladi va aksincha.
Fermentlarning xususiyatlari
Yuqorida aytib o’tilganidek, fermentlar oqsil tabiatli
birikmalar
hisoblanadi va shu sababli oqsillarga xos bo’lgan barcha xususiyatlarga ega.
Shu bilan birga faqat ularning o’zlariga xos bo’lgan bir qator xususiyatlari
ham bor. Bular fermentlarning termolabilligi, spetsifikligi, muhit rN ning
o’zgarishiga nisbatan seziluvchanligi, aktivator va ingibitorlarning ta’siriga
moyilligi va hakozolardir.
1. Fermentlarning termolabilligi. Odatda, temperatura ko’tarilish bilan
ximiyaviy reaksiyalarning tezligi ham ortib boradi. Biroq ma’lum
temperaturada fermentlar
qaytmas denaturatsiyaga uchrashi tufayli
aktivligini
yo’qotadi. Shu sababli fermentativ reaksiyalarning tezligi
temperaturaning ko’tarilishi bilan avval ortib boradi, keyin esa ma’lum
temperatura optimumi deb ataladigan nuqtadan o’tgandan so’ng keskin pasayib
ketadi.Fermentning katalitik aktivligi maksimal bo’lgan temperatura uning
temperatura optimumi deyiladi. Har bir ferment muayyan optimal
temperaturaga ega. Fermentlarning aktivligini o’rganishdan oldin ularning
aktivligi eng yuqori bo’lgan temperaturani aniqlash kerak.
2. Muhitning ferment aktivligiga ta’siri.
Fermentlarga xos
xususiyatlardan biri ular muhit rN ning ma’lum qiymatida maksimal aktivlikka
ega bo’lishidir. Odatda, bu qiymat pH optimumi deb ataladi. Ko’p
fermentlar neytral sharoitda maksimal darajada aktiv bo’ladi. Ba’zi
fermentlar kuchsiz kislotali yoki kuchsiz shiqoriy sharoitda yaxshi ta’sir
ko’rsatadi. O’ta ishqoriy yoki o’ta kislotali sharoitda ta’sir etadigan
fermentlar kam uchraydi. Hozirgacha ma’lum bo’lgan ko’p fermentlarning pH
optimumi aniqlangan.
Muhit pH ning fermentativ reaksiyalari tezligiga ko’rsatadigan ta’siri
ferment molekulalari tarkibida ionlanish xususiyatiga ega bo’lgan juda ko’p
funksional gruppalar mavjudligiga bog’liq. Bularga karboksil, gidroksil,
sulfogidril va boshqa guruhlar kiradi. Muhit rN ining o’zgarishi natijasida
guruhlarning ionlanish darajasi va shu bilan birga ferment molekulalarining
zaryadi ham o’zgaradi. Bunda ayniqsa aktiv markaz tarkibiga kiradigan yoki
unga yaqin joylashgan funksional guruhlarning ionlanish xususiyati katta
ahamiyatga ega. Fermentlarning ta’sir etish xarakteri ko’pincha substrat va
reaksiyada ishtirok etadigan boshqa moddalar xususiyatiga ham bog’liq.
bo’ladi. Chunki bu moddalar ham elektrolitlar bo’lishi mumkin va shu sababli
ionlanish xususiyatiga ega bo’ladi. Binobarin, muhit rN ining o’zgarishi
moddalarga ham ta’sir etadi va ferment aktivligining o’zgarishiga sabab
bo’ladi.
3. Fermentlarning aktivator va ingibitorlari fermentlarning aktivligiga
temperatura va pH dan tashqari, reaksion muhitda ishtirok etayotgan bir qator
ximiyaviy moddalar ta’sir ko’rsatadi. Reaksion muhit ba’zi bir modlalarning
ishtirok etishi ferment substrat kompleksi hosil bo’lishini tezlashtiradi.
Buning natijasida fermentativ reaksiyaning aktivligi ortadi. Bunday moddalar
aktivatorlar deb ataladi.
Aktivatorlarning vazifasini ko’pincha kationlar
bajaradi. Spetsifik
aktivatorlarga Na+ K+, Rb+ Ca++, Mg++, Zn++ kabi metall kationlari kiradi. Ba’zi
fermentlarning aktivligiga bitta kation ta’sir etsa, boshqalarining aktivligiga
ikkita va undan ortiq kation ta’sir ko’rsatadi. Masalan, lipaza fermentining
aktavligiga Saqq yordamida oshirilsa, adenozintrifosfataza fermentining
aktivligi to’liq namoyon bo’lishi uchun bir vaqtning o’zida Na+ K+, Rb+ Ca++,
Mg++ kationlari bo’lishi kerak.
Fermentativ reaksiyalarning aktivligini pasaytiruvchi moddalar ingibitorlar
deyiladi.
Fermentativ reaksiyalarning aktivligani pasaytirish
ikki xil:
konkurent (raqobatli) va nokonkurent (raqobatsiz) yo’l bilan amalga
oshiriladi.
Fermentativ reaksiyalar aktivligini nisbatan pasaytirishga malonat
kislotani misol qilib ko’rsatish mumkin.
Raqobatsiz ingibitorlar fermentlarning aktiv markaziga (ya’ni substrat
birikadigan joyiga) birikmaydi. Shuning uchun fermentning aktivligini
pasaytirish darajasi substrat konsentratsiyasiga bog’liq bo’lmaydi. Raqobatsiz
ingabitorlar fermentativ reaksiyalar uchun zarur bo’lgan aktiv guruxlarning
substratga nisbatan tutgan o’rnini buzish tufayli va oqsil molekulasini
deformatsiyaga uchratish yo’li bilan fermentativ aktivligini pasaytiradi.
4. Fermentlarning spetsifligi. Fermentlar tirik organizmda boradigan
reaksiyalarni katalizlaydi, ya’ni ularning ximiyaviy faoliyatini boshqarib
turadi,
Fermentlar anorganik katalizatorlardan farq qilib, spetsifik ta’sir qilish
xususiyatiga ega. Ularning bunday spetsifikligi tirik organizmlarga xos bo’lgan
muhim xususiyatlardan biri hisoblanadi.
Hozirgi vaqtda fermentlarning spetsifikligini quyidagi asosiy turlari bor.
Absolyut spetsifiklik., Agar ferment faqat bitta substratning parchalanish
yoki hosil bo’lish reaksiyasini tezlashtirsa, bunda u absolyut spetsifiklikka ega
bo’ladi. Bunga ureaza fermentini misol qilib ko’rsatish mumkin.
Bu ferment faqat bitta moddaning - karbamidning karbonat angidrid va
ammiakkacha parchalanshi reaksiyasini katalizlaydi, xolos. Ureaza xatto
mochevina hosilalariga ham ta’sir ko’rsatmaydi.
5. Absolyut gruppaviy spetsifiklik. Bu tipdagi fermentlarning mohiyati
shundan iboratki, ular bir — biriga o’xshash tuzilgan birikmalarga ta’sir etadi.
Bunday hollarda fermentativ reaksiyaning tezligi substrat molekulasining
tabiatiga bog’liq bo’ladi. Misol uchun alkogoldegidrogenaza fermentini ko’rish
mumkin. Alkogoldegidrogenaza,, asosan etil spirtiga ta’sir etadi, lekin
tarmoqlanmagan zanjirli yuqori molekulalar boshqa spirtlarga ham ta’sir
ko’rsatish mumkin.
Nisbiy gruppaviy spetsifiklik. Bunday spetsifiklikka ega bo’lgan
fermentlar substrat strukturasiga befarq bo’lib, faqat ular tarkibida
ximiyaviy bog’lar tipiga qarab o’z ta’sirini ko’rsatadi. Peptid bog’larni
gidrolizlovchi peptidaza va esteraza sifatida ta’sir etadigan fermenti nisbiy
gruppaviy spetsifiklikka ega bo’ladi.
Steroximiyaviy spetsifiklik.
Bu tipdagi spetsifiklikni faqat optik
jihatdan aktiv bo’lgan moddalarda kuzatish mumkin. Ma’lumki, moddalar
almashinuvi protsesslarida ishtirok etadigan ko’p tabiiy organik birikmalar
optik jihatdan aktiv bo’ladi va organizmda biron —bir sterioizomer sifatida
uchraydi. Agar reaksion muhit ikki xil izomerdan tashkil topgan
aralashmadan iborat bo’lsa, stereoximiyaviy spetsifiklikka ega bo’lgan ferment
ta’siri
faqat
substratning
yarmi
parchalanadi, xolos. Masalan, proteolitik fermentlar, odatda faqat L —
shakldagi aminokislotalardan tashkil topgan peptidlarni parchalaydi. D-
shakldagi aminokislotalarga esa ta’sir etmaydi. Хuddi shunga o’xshash,
laktadegidrogenaza fermenti ham L — laktat kislotaning oksidlanish
reaksiyasini katalizlaydi, D — shakldagi kislotaga ta’sir etmaydi.
Fermentlarning klassifikatsiyasi
Тirik organizmlarda boradigan har qanday reaksiya bitta ferment
yordamida katalizlanadi. Agar hayvonlar, o’simliklar va mikroorganizmlarda
bir xil reaksiyani katalizlovchi fermentlar o’z xususiyati bilan bir —biridan farq
qilishini hisobga olsak, tabiatda mavjud bo’lgan spetsifik individual
fermentlarning umumiy soni bir necha yuz ming xatgo milliongacha yetishi o’z
—o’zidan ma’lum. Shuning uchun fermentlarni ma’lum tartibga solish, ya’ni
klassifikatsiyalash ancha qiyin.
Hozir 1000 dan ortiq xilma— xil individual fermentlar bo’lib, ularni soni
tobora ortib bormoqda. Dastlabki davrda fermentlarga oddiy va ixtiyoriy nom
berilgan va bu nom ularning ko’pligida hozirgacha saqlanib qolgan. Keyinchalik
fermentlarning soni ortib borgan sari ularga boshqacha nomlar beriladigan
bo’ldi. Bunda ferment nomi u ta’sir qiladigan substratning lotincha nomiga
"aza" qo’shimchasini qo’shish bilan hosil qilina boshladi. Masalan, saxarozani
parchalovchi ferment saxaraza, oqsillarni (pratein) parchalovchi ferment
proteinaza deb nomlangan va hakozo.
1961 yili Moskva halqaro bioximiya ittifoqi tomonidan tuzilgan
komissiya fermentlar klassifikatsiyasi va nomenkulaturasini ishlab chiqqan.
Fermentlarning bir — biridan farq qiladigan o’ziga xos xususiyatlaridan
biri ular kataliz qiladigann ximiyaviy reaksiyalardir. Shu sababli,
komissiya taklif qilgan klassifikatsiyaga fermentning xuddi ana shu
xususiyati asos qilib olingan.
Yangi klassifikatsiyada kataliz qilinuvchi reakdiyalar turiga qarab sinflarga
bo’linadi. Har bir ferment o’z nomiga ega bo’lib, bu nom substratning
nomini hamda reaksiyaning turini aniqlovchi va "aza" qo’shimchasiga ega
bo’lgan so’zdan iborat. Masalan, mochevina gidrolizlovchi fermentning nomi
yangi klassifikatsiya bo’yicha karbomidotdrolizadir.
Ko’pchilik substratlar murakkab tuzilganliti fermentlarning nomi ham
xaddan tashqari uzun bo’lib ketadi. Shu sababli yangi klassifikatsiyada
sistematik nomlar bilan bir qatorda ishchi (trivial) nomlar ham saqlanyb
qolgan. Masalan, kaboamid—amidoshdrolaza fermentining ishchi nomi
urvazadir.
Komissiya fermentlar klassifikatsiyasi bilan uzviy bog’liq bo’lgan
nomeratsiya sistemasini ham ishlab chiqdi. Bu nomeratsiyaga ko’ra, har bir
ferment to’rtta sondan iborat bo’lgan shifrga ega. Shifrdagi sonlar
quiydagi prinsipda tuzilgan.
Birinchi son fermentlar asosiy sinflarda qaysi biriga ta’luqli ekanligani
bildiradi. Klassifikatsiyaga muvofiq, fermentlarning hammasi quyidaga 5 ta
asosiy sinfga bo’linadi:
1. Oksidoreduktazalar.
2. Тransferazalar.
3. Gidrolazalar
4. Liazalar.
5. Izomerazalar.
6. Ligazalar (sintetazalar).
Har bir asosiy sinf o’z navbatada bir necha kichik sinflarga bo’linadi.
Shifrdagi ikkinchi son ana shu kichik sinflarni ifodalaydi. Bu kichik sinf
oksidoreduktazalarda donorlardagi oksidlanuvchi gruppani (1 qSN-ON gruppa;
al’degid yoki keton gruppa va xakozo); gidrolazalarda gidrolizga uchragan
bog’lar turi ifodlaydi. Har bir kichik sinf o’z navbatida yanada kichikroq
sinflarga bo’linadi.
Shifrdagi uchunchi son ana shu kichik sinflarning sinfchalarini bildiradi.
Bu sinfchalar oksidoreduktazalarda reaksiyada ishtirok etuvchi
akseptorning turini ifodalaydi (1qNADq yoki NADFq, 2 — sitoxorom.Z —kislorod
va hakozo). Shunday qilib, shifrdagi 3 ta son fermentning qaysi turga
mansubligini aniq ko’rsatadi. Masalan, 1,2,3 — donor aldegid yoki keton
bo’lgan va akseptori molekulyar kislorod bo’lgan oksidoreduktaza ekanligini
bildiradi.
Shifrdagi to’rtinchi son sinfchalardagi fermentlarning tartib nomerini
ifodalaydi. Masalan, ureaza fermentining shifri 3,5.1.5. Oxirgi son
fermentning tartib nomeri. Shunday qilib, shifr fermentning ro’yxatdagi
o’rnini aniq ifodalaydi.
Oksidoreduktazalar
Oksidoreduktazalar organizmlarda boradigan har xil oksidlanish-qaytarilish
reaksiyalarini katalizlovchi
fermentlardir. Bu reaksiyalar biologik
oksidlanish asosini tashkil etadi, binobarin, ular nafas olish va achish protsesslari
bilan ham bog’liq.
Oksidlanish reaksiyalari substratdan (donordan) vodorod atomlari yoki
elektronlarni ajratsh bilan, qaytarilish
reaksiyalari vodorod
atomlarini
(elektronlarni) akseptorga biriktirish bilan boradi.
Oksidoreduktazalarga degidrogenezalar, oksidazalar, sitoxrom —reduktazalar
va peroksidazalar kiradi. Bular tarkibida spetsifik kofermentlar va prostetik
gruppalar bilan bir — biridan farq qiladi.
Degidrogenezalar.
Biror modda molekulasida
(substratdan) vodorod atomini ajratish
(degidrogenlash) yo’li bilan boradigan jamiki reaksiyalar degidrogenaza
fermentlari ishtirokida katalizlanadi. Vodorod atomlari yoki elektronlarni bevosita
kislorod atomiga uzatuvchi fermentlar aerob degidrogenazalar yoki oksidazalar
deb ataladi. Anaerob degidrogenazalar vodorod atomlarni yoki elektronlarni
molekulyar kislorodga uzatmay, balki boshqa oraliq akseptorlarga beradi.
Тarkibidagi kofermentlar xarakteriga qarab, ularni nikotinamidli va flavinli
degidrogenazalarga bo’lish mumkin.
Nikotinamidli degidrogenazalar.
Bu fermentlar ikki komponentli bo’lib, dializ qilinganda osonlik bilan oqsil va
oqsil bo’lmagan qismlarga (kofermentga) ajraladi.
Vodorod atomining ko’chishida NAD ning aktiv gruppasi hisoblangan
nikotinat kislotaning amidi muhim ahamiyatga ega. Substratdan ajratilgan ikkita
vodorod atomining bittasi, odatda, nikotinamidning to’rtinchi holatidagi
uglerod atomiga (C), ikkinchi vodorodning elektroni esa piridin halqadagi
azotga ko’chadi va bir vaqtning o’zida hosil bo’lgan erkin proton reaksion muhitga
o’tadi:
Reaksiyani sxema shaklida quyidagicha ifodalash mumkin:
A H2 + NAD+ NADH +H+
Flavinli fermentlar.
Qaytarilgan nikotinamidli degidrogenazalar (NAD.H2, NADF.H2) vodorod
atomini flavinli fermentlarga o’tkazadi. Flavinli fermentlar ham ikki komponentli
bo’lib, ularning aktiv qismini B vitamin yoki riboflavin tashkil etadi.
Fermentlarning aktiv qismi oqsil qism bilan murakkab birikkan, binobarin,
dializ yo’li bilan ularni bir —biridan ajratib bo’lmaydi. Shu sababli bu
fermentlar flavoproteinlar deb ataladi.
Flavinli fermentlar nafas olish protsessida asosan qaytarilgan NAD.H+ dan
vodorod atomlarini qabul qilib oladi, ya’ni nikotinamidli fermentlarni oksidlaydi.
Sitoxrom sistema. Gemoglobin, mioglobin, katalaza va peroksidazadan
boshqa barcha hujayra ichidagi gemproteinlar – sitoxromlar deb ataladi. Ularni
1886 yilda Mak Muni keyinchalik 1925 yilda Keylin tomonidan kashf etilgan.
Hozirgi vaqtda bu gruppaga kiruvchi 20 dan ortiq birikmalar aniqlangan.
Flavinli fermentlar suksinat kislotalarning fumarat kislota o’rtasida yana bir
oraliq fermentlar gruppasi — sitoxrom sistemasi mavjud. Sitoxromlar birinchi
marta D.Keylin tomonidan aniqlangan. Barcha sitoxromlar ikki komponentli
fermentlar bo’lib, prostetik gruppa (temirprofirin halqa) ning spetsifik oqsil bilan
birikishidan hosil bo’lgan.
Har bir yarim sitoxrom yozma lotin harfi a, b va c bilan ifodalanadi va tegashli
tatrib nomerga ega (1, 2, 3 , va xakozo).
Sitoxrom
sistema
qaytarilgan
flavoproteinnlardan vodorod atomlarni qabul qilmaydi, lekin vodorod atomlaridan
ajralgan elektronlarni qabul qilish xususiyatiga ega. Buning natijasida oksidlangan
sitoxromlar qaytarilgan shaklga o’tadi. Sitoxrom tarkibida uch valentli temir
atomlari ikki valentli temir atomlariga aylanadi. Elektronlar sitoxrom sistemasiga
o’tib, kislorod atomi bilan birikadi va aktivlashgan kislorod proton (Nq) bilan
birikib, suv hosil qiladi.
Sitoxromlar faqat nafas olish emas, balki fotosintez protsesslarida katta
ahamiyatga ega.
Тransferazalar
Тransferazalar ma’lum atomlar gruppasining bir —biridan ikki birikmaga
ko’chishni ta’minlovchi fermentlardir.
Bu fermentlar ishtirokida
katalizlanadigan reaksiyalar quyidagi umumiy sxema bilan ifodalanadi.
R-A+R' -B R-B + R' -A
Тransferazalar eng katta sinfni tashkil etadi, xozirgacha ularni 450 dan
ortiq individual turi aniqlangan: ko’chirilayotgan gruppani turga qarab, bular
aminotransferazalar, fosfotransferazalar, glikoziltransferazalar, bir uglerodli
qoldiqlar (metil, formil) ning ko’chirilishini ta’minlovchi transferazalar va
boshqalarga bo’linadp. Тransferazalarning ko’pchiligi faqat koferment ishtirokida
katalitik aktivligini ko’rsatadi, ammo kofermentning xarakteri ko’chiriluvchi
gruppa tomonidan belgilanadi. Masalan, amin gruppalarni ko’chirishda
peridoksal fosfat shakarlar qoldig’ining ko’chishishda nukleotidlar, bir uglerodli
qoldiqlarining ko’chishida tetragidrofolat kislota koferment bo’lib xizmat qiladi.
Gidrolazalar
Gidrolazalar murakkab organik birikmalarning suv yordamida parchalanish
reaksiyalarini katalizlaydi. Ular quyidagi umumiy ko’rinishga ega bo’lgan
reaksiyalarni tezlashtiradi:
Bu fermentlar substratning ichki molekulyar bog’larini uzish yo’li bilan
o’z ta’sirini amalga oshiradi. Gidrolizga uchragan substrat xarakteriga qarab,
bu fermentlar bir necha gruppaga bo’linadi. Hozirgacha 18 ga yaqin gidrolaza
fermentlari aniqlangan.
Esterazalar murakkab efir bog’larining gidrolizlanish reaksiyalarini
katalizlaydi. Bu fermentlar ichida eng muhim karbon kislota efirlarini gidrolizlovchi
ligaza (3.1.1.3) fermentlaridir.
Liazalar
Substratdan suv ishtirokisiz ma’lum gruppalarning ajratilishini katalizlovchi
fermentlar liazalar sinfini tashkil qiladi. Bu fermentlarning faoliyati tufayli yo
qo’sh bog’lar hosil bo’ladi yoki ma’lum gruppalar qo’sh bog’larga birikadi.
Bu sinfga turli reaksiyalarni katalizlovchi bir qator fermentlar kiradi. Bularning
ba’zilar suv molekulasining ajralishini katalizlaydi (gidratazalar), boshqlari
karbonat
angidridning
ajralishini
katalizlaydi,
(dekarboksilazalar),
fruktozadifosfatni ikki molekula fosfatriozaga parchalovchi aldoza fermenti
ham shu sinfga kiradi.
Aldolaza (4.1.2.13) hayvonlar bilan o’simliklar to’qimasida ko’p uchraydigan
ferment hisoblanadi. Bu ferment uglevodlar almashinuvida muhim ahamiyatga
ega. Aldoza olti uglerodli birikma bo’lib, fruktoza—1,6 — difosfatning
fosfodioksiatseton va fosfoglitserin aldegidgacha parchalanish reaksiyasini
katalizlaydi. Dekarboksilazalar tabiatda keng tarqalgan. Ular aminokislotalar
va ketokislotalarning dekarboksillanishi
reaksiyalarni
katalizlaydi.
Aminokislotalarning dekarboksillanishi natijasida karbonat angidrid va
tegishli aminlar hosil bo’ladi.
Izomerazalar
Mazkur
sinfga
kiradigan
fermentlar
har
xil
organik
birikmalarning izomerlanish reaksiyalarini katalizlaydi. Reaksiya natijasida
vodorod fosfat, atsil va boshqa atom gruppalari molekullararo o’rin
almashadi. Quyida izomerlanish
reaksiyalariga
misol
keltiramiz.
Glyukozafosfatizomeraza
5.3.1.9 glyukoza-6 -Fosfatning fruktoza - 6 -
fosfatga aylanish reaksiyasini katalizlaydi. Adenozintrifosfat yoki shunga
o’xshash nukleozidtrifosfatlar energiyasi hisobiga oddiy molekulalardan
murakkab birikmalar hosil bo’lishi reaksiyalarini katalizlovchi fermentlar
ligazalar (sintetazalar) deb ataladi.
Glyutaminsintetaza (6.3.1.2) fermenti ammiakning glyutamin kislotaga
birikishidan glyutamin amid hosil bo’lishi reaksiyasini katalizlaydi.
Хuddi shu yo’l bilan aspargin hosil qiluvchi ferment aspargin—sintetaza
deb ataladi.
Piruvatkarboksilaza (6.4.1.1) fermentlarning piruvat kislota va karbonat
angidriddan oksaloatsetat kislota hosil bo’lishini tezlashtiradi.
Sintetaza fermentlari oqsillari, nuklein kislotalar, yog’lar va boshqalar
murakkab organik birikmalar hosil bo’lishida muhim ahamiyatga ega.
Kofermentlar tuzilishi va klassifikatsiyasi
Ikki komponetli fermentlar murakkab oqsil bo’lib, ularning prostetik
gruppasi ba’zan oqsil qismiga mustahkam bog’langan bo’lib, osonlik bilan
ajralmaydi Proyetin molequlasi bilan dissotsilanish aloqasida bo’lgan va undan
ajralgan erkin yashay oladigan, fermentlarning ta’sir kuchi uchun zarur past
molekulali komponent koferment, koenizm umuman kofakor deb ataladi.
Fermentlarning
yuksak
molekulyar dializlanmaydigan oqsil qismi
apoferment va bu ikki komponentning birikishidan hosil bo’lgan to’la sistema
xoloferment deb ataladi. Bu ma’noda kozimaza zimazaning, kokorbaksilaza
korbaksilazaning,
kodegidrogenaza
degidroge-nazaning
kofaktoridir.
Fermentning—bir qismini yana fermentning asosiy ta’sir etuvchi, ya’ni faol
komponent deb atalib, aktiv gruppa - agon deb ham ataganlar.
Fermentlarning aktiv gruppa ajralgandan keyin qolgan qismi esa apoferment,
kalloid tashuvchi — feron deb ham yuritiladi. Ammo kofermentga nisbatan
agon, apofermentga esa feron nomlari unga muvofiq emas, chunki bu
nomlardan prostetik gruppa faol muhit oqsil qismi esa nofaol, faqat faol
gruppani tashuvchi degan chiqishi mumkin. Holbuki, fermentativ faollik,
asosan uning oqsil komponentiga, yani apofermentiga bog’liq.
Kofermentlarning xiimyaviy tuzilishini o’rganish ularning
vitaminlar,
ko’pincha ularning fosforlangan xosdisalari ekanligini ko’rsatadi. Bir qator
kofermentlar tarkibida vitamin V (tiamin), V2 (riboflavin), V6 (pirideksal), RR
(pantotenat kislota amidi), biotin, pantotenat kislota, folat kislota, V12