FERMENTLAR, ULARNING TUZILISHI, XOSSALARI, TA’SIR ETISH MEXANIZMI

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

22

File size

Fayl hajmi

53,3 KB


FERMENTLAR, ULARNING TUZILISHI, XOSSALARI, TA’SIR
ETISH MEXANIZMI
REJA:
1. Fermentlar haqidagi ta’limot va uning rivojlanish tarixi.
2. Fermentlarning ximyaviy tuzilishi va tabiati.
3. Fermentlarning ta’sir etish mehanizmi.
4. Fermentlarning klassifikatsiyasi
5.  Kofermentlar tuzilishi va klassifikatsiyasi
Tayanch iboralar: Ferment, flovenadenin nukliotit, sitoxromooksitazalar.
Fermentlarning tirik hujayralar tomonidan ularning shu organizmda o’tadigan
barcha  kimyoviy  jarayonlarni  tezlashtirishda  ishtirok  etadigan  maxsus  oqsil
moddalardir shuning uchun ular biokatalizatorlar deb ataladi. Fermentlar baocha
tirik organizm hujayralari to’qimalari va suyuqliklari tarkibida uchraydi. Хimyaviy
reaksiyalar  tezligini  katalizatorlar  tasirida  o’zgarish  jarayonini  kataliz  jarayoni
deyiladi.
Fermentlar  ba’zi  xususiyatlariga  ko’ra  boshqa  ktalizatorlardan  keskin  farq
qiladi.  Birinchidan  ular  nihoyatda  samarali  ta’sir  mexanizmiga  ega.  Optimal
sharoitda anorganik katalizatorlarga nisbatan juda katta tezlik bilan tasir qiladi.
Ikkinchidan  fermentlar  spetsifik  tasir  qilish  mexanizmiga  ega.  Uchinchidan
hujayradagi bioximyaviy protseslar ferment yordamida qat’iy ravishda boshqarilib
turadi.  Тo’rtinchidan fermentlar ishtimrokida katalizlanadigan reaksiyalar doirasi
bir muncha keng bo’lib ular tirik organizmlarda kechadigan oksidlanish-qaytarilish
Logotip
FERMENTLAR, ULARNING TUZILISHI, XOSSALARI, TA’SIR ETISH MEXANIZMI REJA: 1. Fermentlar haqidagi ta’limot va uning rivojlanish tarixi. 2. Fermentlarning ximyaviy tuzilishi va tabiati. 3. Fermentlarning ta’sir etish mehanizmi. 4. Fermentlarning klassifikatsiyasi 5. Kofermentlar tuzilishi va klassifikatsiyasi Tayanch iboralar: Ferment, flovenadenin nukliotit, sitoxromooksitazalar. Fermentlarning tirik hujayralar tomonidan ularning shu organizmda o’tadigan barcha kimyoviy jarayonlarni tezlashtirishda ishtirok etadigan maxsus oqsil moddalardir shuning uchun ular biokatalizatorlar deb ataladi. Fermentlar baocha tirik organizm hujayralari to’qimalari va suyuqliklari tarkibida uchraydi. Хimyaviy reaksiyalar tezligini katalizatorlar tasirida o’zgarish jarayonini kataliz jarayoni deyiladi. Fermentlar ba’zi xususiyatlariga ko’ra boshqa ktalizatorlardan keskin farq qiladi. Birinchidan ular nihoyatda samarali ta’sir mexanizmiga ega. Optimal sharoitda anorganik katalizatorlarga nisbatan juda katta tezlik bilan tasir qiladi. Ikkinchidan fermentlar spetsifik tasir qilish mexanizmiga ega. Uchinchidan hujayradagi bioximyaviy protseslar ferment yordamida qat’iy ravishda boshqarilib turadi. Тo’rtinchidan fermentlar ishtimrokida katalizlanadigan reaksiyalar doirasi bir muncha keng bo’lib ular tirik organizmlarda kechadigan oksidlanish-qaytarilish
gidroliz izomerizatsiya turli gruppalarning ko’chishiga ega. Shunga o’xshash bir
qator  reaksiyalarni  katalizlaydi.  Umuman  ferment  degan  nom  lotinchada
fermenteriy to’lqinlantiruvchi degan nomni anglatib bu tushuncha birinchi marta
XVII asrning boshlarida mashhur golland tabiatshunosi Vai-Gelmont tomonidan
ovqat hazmlanish jarayonida oziq moddalrning haqiqiy ximyaviy o’zgarishi uchun
zarur bo’lgan maxsus agentlarga nisbatan qo’llanilgan.
1814 yilda Peterburg akademiyasining haqiqiy a’zosi K.S.Krxgof unuyotgan
arpa donidan ajratib olingan ishra kraxmalni shakrgacha parchalash xususiyatiga
egaligini aniqladi va u bu kashfiyoti bilan fermentlar haqidagi ta’limotga asos
soldi. Fransuz olimlari A.Payen va  Х.Persolar karxmalni shakarga aylantiruvchi
moddani spirt yordamidja cho’kmaga tushirib uni kukun holda ajratib olishga
muvofiq bo’ldi va bu moddani diastaza deb atashdi. 1926 yilda D.J.Samner birinchi
bo’lib loviya urug’ini tarkibidan uriaza fermentini kristall holatda ajratib olishga
muyassar bo’ldi. 1931-32 yillarda Nortrop va Kunits bir necha boshqa fermentlarni
jumladan pepsin fermentini kristall holatda ajratib oldi. Fermentlarni kashf qilishda
bir qator olimlar Shvan (1836) oshqozon shirasidan ajratib olingan fermentga
pepsin A.Ya.Danilevskiy (1862) oshqozon osti bezidan ajralgan suyuqlikka tripsin
deb nom berdilar. I.P.Pavlov (1877) fermentlar oqsil tabiatli brikmalar degan edi.
Fermentlarni o’rganish sohasidagi erishilgan yutuqlar achitqi zamburag’lar tasirida
borayotgan  achish  yoki  bijg’ish  protseslari  bilan  bog’liq.  XIX  asr  oxirlarida
mashhur nemis ximigi Yustis Libix va mikrobiologiya faniga asos solgan buyuk
fransuz  olimi  Lui  Paster  orasida  achish  protsessining  tabiati  to’g’risida  katta
munozara  bo’lgan.  Libix  va  uning  tarafdorlari  achish  protsessini  tirik
organizmlardagi maxsus ximyaviy moddalar (fermentlar) bilan bog’laganlar va
ularning ta’siri hujayrani faoliyati bilan bog’liq emas deb tushuntirishgan. L. Paster
esa o’z tajribalariga asoslanib achish protsessini achitqi zambrug’larini faoliyati
bilan bog’laydi. U fermentlarning tasiri va xususiyati hujayra bilan chambarchas
bog’liq ularni hujayradan ajratib bo’lmaydji degan fikrni  ilgari surgan. O’sha
davrlarda achitqi zambrug’larining faoliyati bilan bog’liq bo’lgan va faqat tirik
hujayralarda o’z ta’sirini kfrsatadigan fermentlar tashkil topgan. Fermentlar deb
nomlagan.  Bunga  qarshi  o’simlik  to’qimalari  shirasidan  iborat  bo’lgan  va
hujayradan ajratib olgandan keyin ham o’z aktivligini ko’rsataveradigan diastaza
Logotip
gidroliz izomerizatsiya turli gruppalarning ko’chishiga ega. Shunga o’xshash bir qator reaksiyalarni katalizlaydi. Umuman ferment degan nom lotinchada fermenteriy to’lqinlantiruvchi degan nomni anglatib bu tushuncha birinchi marta XVII asrning boshlarida mashhur golland tabiatshunosi Vai-Gelmont tomonidan ovqat hazmlanish jarayonida oziq moddalrning haqiqiy ximyaviy o’zgarishi uchun zarur bo’lgan maxsus agentlarga nisbatan qo’llanilgan. 1814 yilda Peterburg akademiyasining haqiqiy a’zosi K.S.Krxgof unuyotgan arpa donidan ajratib olingan ishra kraxmalni shakrgacha parchalash xususiyatiga egaligini aniqladi va u bu kashfiyoti bilan fermentlar haqidagi ta’limotga asos soldi. Fransuz olimlari A.Payen va Х.Persolar karxmalni shakarga aylantiruvchi moddani spirt yordamidja cho’kmaga tushirib uni kukun holda ajratib olishga muvofiq bo’ldi va bu moddani diastaza deb atashdi. 1926 yilda D.J.Samner birinchi bo’lib loviya urug’ini tarkibidan uriaza fermentini kristall holatda ajratib olishga muyassar bo’ldi. 1931-32 yillarda Nortrop va Kunits bir necha boshqa fermentlarni jumladan pepsin fermentini kristall holatda ajratib oldi. Fermentlarni kashf qilishda bir qator olimlar Shvan (1836) oshqozon shirasidan ajratib olingan fermentga pepsin A.Ya.Danilevskiy (1862) oshqozon osti bezidan ajralgan suyuqlikka tripsin deb nom berdilar. I.P.Pavlov (1877) fermentlar oqsil tabiatli brikmalar degan edi. Fermentlarni o’rganish sohasidagi erishilgan yutuqlar achitqi zamburag’lar tasirida borayotgan achish yoki bijg’ish protseslari bilan bog’liq. XIX asr oxirlarida mashhur nemis ximigi Yustis Libix va mikrobiologiya faniga asos solgan buyuk fransuz olimi Lui Paster orasida achish protsessining tabiati to’g’risida katta munozara bo’lgan. Libix va uning tarafdorlari achish protsessini tirik organizmlardagi maxsus ximyaviy moddalar (fermentlar) bilan bog’laganlar va ularning ta’siri hujayrani faoliyati bilan bog’liq emas deb tushuntirishgan. L. Paster esa o’z tajribalariga asoslanib achish protsessini achitqi zambrug’larini faoliyati bilan bog’laydi. U fermentlarning tasiri va xususiyati hujayra bilan chambarchas bog’liq ularni hujayradan ajratib bo’lmaydji degan fikrni ilgari surgan. O’sha davrlarda achitqi zambrug’larining faoliyati bilan bog’liq bo’lgan va faqat tirik hujayralarda o’z ta’sirini kfrsatadigan fermentlar tashkil topgan. Fermentlar deb nomlagan. Bunga qarshi o’simlik to’qimalari shirasidan iborat bo’lgan va hujayradan ajratib olgandan keyin ham o’z aktivligini ko’rsataveradigan diastaza
invertaza  kabi  fermentlar  tashkil  topmagan  fermentlar  deb  atalgan.  (tashkil
topmagan fermentlarni V.Kyuney 1878). Enzin (grekcha Enzimon) achitqi ichida
deb atashni taklif qilgan. L.Paster va Yu.Libix va ularning tarafdorlari orasidagi
tortishuvlar bir necha yillardan keyin nemis olimi E.Bexner tomonidan hal qilindi.
U 1837 yili achitqi zambrug’larini qum bilan ezib 500 atmosfera bosim ostida
siqish yo’li bilan hujayra eritmasini olishga muvofiq bo’ldi. Bu eritma tarkibida
tirik hujayralar bo’lmasada ular shakarlari achitish hususiyatiga ega edi. Shunday
qilib achitqi zambrug’lari ferment emasligi balki tarkibida ferment tutganligi uchun
shakarni  spirtga  achitish  xususiyatiga  egaligi  Buxmerning  tajribasi  asosida
aniqlandi va yuqoridagi tortishuvga chek qo’yildi. Fermentlar haqidagi ta’limotni
keyingi rivojlanish tarixi. Fizik va kalloid kimyo fanlari erishgan yutuqlar bilan
bog’liq.
1. Fermentlarning kimyoviy tabiati haqida. XX asrning boshlariga qadar deyarli
ma’lumot bo’lmagan hattoki 1926-30 yillarda Villshetder J.Samner, D.Nortrop
kabi olimlar ham fermentlarni kristall holda ajratib olganlarida ham ularninggsh
kimyoviy tabiati haqida to’liq tasavvurga ega bo’lmaganlar. Fermentlarni kimyoviy
tavbiati haqidagi dastlabki fikr Paster achish fermentlarini qaynatganda ularning
aktivligi mutloqo yo’qolgandan keyin paydo bo’lgan. Yani fermentlar oqsil tabiatli
moddalar bo’lsa kerak degan taxmin paydo bo’ldi. Chunki oqsillargina qaynatilsa
denaturatsiyaga uchraydi barcha fermentlar turli fizik va ximyaviy omillar ta’sirida
oqsillar  singari  denaturatsiyalanadi.  Hozirgi  kunda  2000  dan  ko’proq  ferment
aniqlangan  bo’lib  ularning  200  dan  ko’prog’i  kristall  holda  ajratib  olingan.
Хimyaviy tarkibi  bo’yicha barcha fermentlar  2 guruhga:  1 komponentli  va 2
komponentli fermentlarga bo’linadi. Bir komponentli fermentlar molekulalari faqat
polipeptid yoki oddiy oqsillardan tashkil topgan. Masalan: pepsin, tripsin, popain,
ureaza,  ribonukleaza,  fosfofaza  kabilardir.  Ikki  komponentli  fermentlar
molekulalari biron-bir hil oddiy oqsillardan va biron bir hil oqsilmas moddalardan
iborat  bo’ladi.  Shuning  uchun  ikki  komponentli  fermentlarni  murakkab
oqsillarning vakillari deb hisoblanadi. Ikki komponentli fermentlarning oqsilmas
qismi kofaktor deb ataladi. Ikki komponentli fermentlarni xolofermentlar deb bir
komponentli fermentlarni anofermentlar deb ataladi. Kofermentlar anorganik va
organik tarkibli bo’lib anorganik kofaktorlar qatoriga Mg, Mn, Fe, Cu, K, Na kabi
Logotip
invertaza kabi fermentlar tashkil topmagan fermentlar deb atalgan. (tashkil topmagan fermentlarni V.Kyuney 1878). Enzin (grekcha Enzimon) achitqi ichida deb atashni taklif qilgan. L.Paster va Yu.Libix va ularning tarafdorlari orasidagi tortishuvlar bir necha yillardan keyin nemis olimi E.Bexner tomonidan hal qilindi. U 1837 yili achitqi zambrug’larini qum bilan ezib 500 atmosfera bosim ostida siqish yo’li bilan hujayra eritmasini olishga muvofiq bo’ldi. Bu eritma tarkibida tirik hujayralar bo’lmasada ular shakarlari achitish hususiyatiga ega edi. Shunday qilib achitqi zambrug’lari ferment emasligi balki tarkibida ferment tutganligi uchun shakarni spirtga achitish xususiyatiga egaligi Buxmerning tajribasi asosida aniqlandi va yuqoridagi tortishuvga chek qo’yildi. Fermentlar haqidagi ta’limotni keyingi rivojlanish tarixi. Fizik va kalloid kimyo fanlari erishgan yutuqlar bilan bog’liq. 1. Fermentlarning kimyoviy tabiati haqida. XX asrning boshlariga qadar deyarli ma’lumot bo’lmagan hattoki 1926-30 yillarda Villshetder J.Samner, D.Nortrop kabi olimlar ham fermentlarni kristall holda ajratib olganlarida ham ularninggsh kimyoviy tabiati haqida to’liq tasavvurga ega bo’lmaganlar. Fermentlarni kimyoviy tavbiati haqidagi dastlabki fikr Paster achish fermentlarini qaynatganda ularning aktivligi mutloqo yo’qolgandan keyin paydo bo’lgan. Yani fermentlar oqsil tabiatli moddalar bo’lsa kerak degan taxmin paydo bo’ldi. Chunki oqsillargina qaynatilsa denaturatsiyaga uchraydi barcha fermentlar turli fizik va ximyaviy omillar ta’sirida oqsillar singari denaturatsiyalanadi. Hozirgi kunda 2000 dan ko’proq ferment aniqlangan bo’lib ularning 200 dan ko’prog’i kristall holda ajratib olingan. Хimyaviy tarkibi bo’yicha barcha fermentlar 2 guruhga: 1 komponentli va 2 komponentli fermentlarga bo’linadi. Bir komponentli fermentlar molekulalari faqat polipeptid yoki oddiy oqsillardan tashkil topgan. Masalan: pepsin, tripsin, popain, ureaza, ribonukleaza, fosfofaza kabilardir. Ikki komponentli fermentlar molekulalari biron-bir hil oddiy oqsillardan va biron bir hil oqsilmas moddalardan iborat bo’ladi. Shuning uchun ikki komponentli fermentlarni murakkab oqsillarning vakillari deb hisoblanadi. Ikki komponentli fermentlarning oqsilmas qismi kofaktor deb ataladi. Ikki komponentli fermentlarni xolofermentlar deb bir komponentli fermentlarni anofermentlar deb ataladi. Kofermentlar anorganik va organik tarkibli bo’lib anorganik kofaktorlar qatoriga Mg, Mn, Fe, Cu, K, Na kabi
ionlarni  kritish  mumkin  masalan:  Karboksipeptiaza,  Karboangidraza,
alkogoldegidraza molekulasidir. Rux sitoxromooksitazalar kataliza peroksitazalar
molekulasida temir bo’ladi. Organik kofaktorlarning ko’pincha vitaminlar tashkil
qiladi. Molekulasida  vitaminlar  ishtirok etuvchi  ikkilamchi fermentlarga misol
qilib dekarboksilaza fermentini molekulasida (B vitamini) bo’ladi. Degidrogenaza
fermentlarini (ularning ba’zilarida RR vitamini ba’zilarida B2 vitamini bo’ladi)
ko’rsatish  mumkin.  Тarkibida  RR  vitamini  nikotin  kislotaning  amidi  tuzilishi
ishtirok  etuvchi  degidrogenaza  fermentlari  oqsilsiz  qisimni  a’zi  birlari  NAD
ba’zilarida  esa  NADF  molekulasida  B2 viamini  (Riboflavin)  ishtirok  etadigan
degidrogenaza fermenti oqsilsiz qismini ayrimlarini flovenadenin nukliotit (FAD)
va  ayrimlarini  mononuklitdar  (FMN)  deb  ataladi.  Ikki  nomli  fermentlarning
oqsilsiz qismlari ximyaviy reaksiyalar vaqtida ba’zi guruxlar yoki elektroprotonlar
uchun  doparlik  va  akseptorlik  vazifalarini  bajaradi.  Masalan:  Djegidrogenaza
fermentlarini  oqsilsiz  qismida  ishtirok  etuvchi  nikotenamid  yoki  izoalkosozin
vodorod elementlarini tashishda ishtirok etadi. Ikki komponentlarga hos bo’lgan
eng muhim hususiyatlaridan biri shundan iboratki ularning oqsil qismi ham oqsil
bo’lmagan qismi ham ayrim holda olinganda fermentativ aktivlikka ega bo’lmaydi.
Ular faqat birgalikda ya’ni kompleks holda aktivlikka ega bo’ladi. Fermentlarning
molekulyar massasi turlicha bo’lib odatda ular kichik birliklar protomirlarning
qo’shilishidan  hosil  bo’ladi.  Masalan:  uriaza  fermentini  molekulyar  massasi
480000 ga teng bo’lib har birining mollekulyar massasi  60000 m ingga teng
bo’lgan 8 ta protemirldan iborat yoki molekulyar massasi 252000 bo’lgan katalaza
protelmirdan iborat. Protemirlapr bir byuiriga qo’shilib multmerlar hosil qiladi.
Multmer  fermentlarning  molekulalari  shartli  ravishda  A  va  B  belgi  bilan
ifodalangan ikki hil tipdagi kichik birliklardjan tashkil topgan deb olinsa A va B
protamerlarning o’zaro munosabatiga qarab ular bir necha hil izomerlar sifatida
uchraydi. Bu izomerlar izozimlar yoki izofermentlar deyiladi.
Fermentlarning ta’sir etish mexanizmi
Fermentlarning  ta’sir  mexanizmini  tushintirishda bir qancha nazariyalar
bo’lib,  ularning  hammasi  ham  fermentlar  aktiv  markazining  substrat  bilan
o’zaro  birikishi  natijasida  ferment—substrat  kompleksi
 hosil  bo’lishi
reaksiyada  ishtirok  etayotgan  ximiyaviy  bog’larning  polyarizatsiyasi  va
Logotip
ionlarni kritish mumkin masalan: Karboksipeptiaza, Karboangidraza, alkogoldegidraza molekulasidir. Rux sitoxromooksitazalar kataliza peroksitazalar molekulasida temir bo’ladi. Organik kofaktorlarning ko’pincha vitaminlar tashkil qiladi. Molekulasida vitaminlar ishtirok etuvchi ikkilamchi fermentlarga misol qilib dekarboksilaza fermentini molekulasida (B vitamini) bo’ladi. Degidrogenaza fermentlarini (ularning ba’zilarida RR vitamini ba’zilarida B2 vitamini bo’ladi) ko’rsatish mumkin. Тarkibida RR vitamini nikotin kislotaning amidi tuzilishi ishtirok etuvchi degidrogenaza fermentlari oqsilsiz qisimni a’zi birlari NAD ba’zilarida esa NADF molekulasida B2 viamini (Riboflavin) ishtirok etadigan degidrogenaza fermenti oqsilsiz qismini ayrimlarini flovenadenin nukliotit (FAD) va ayrimlarini mononuklitdar (FMN) deb ataladi. Ikki nomli fermentlarning oqsilsiz qismlari ximyaviy reaksiyalar vaqtida ba’zi guruxlar yoki elektroprotonlar uchun doparlik va akseptorlik vazifalarini bajaradi. Masalan: Djegidrogenaza fermentlarini oqsilsiz qismida ishtirok etuvchi nikotenamid yoki izoalkosozin vodorod elementlarini tashishda ishtirok etadi. Ikki komponentlarga hos bo’lgan eng muhim hususiyatlaridan biri shundan iboratki ularning oqsil qismi ham oqsil bo’lmagan qismi ham ayrim holda olinganda fermentativ aktivlikka ega bo’lmaydi. Ular faqat birgalikda ya’ni kompleks holda aktivlikka ega bo’ladi. Fermentlarning molekulyar massasi turlicha bo’lib odatda ular kichik birliklar protomirlarning qo’shilishidan hosil bo’ladi. Masalan: uriaza fermentini molekulyar massasi 480000 ga teng bo’lib har birining mollekulyar massasi 60000 m ingga teng bo’lgan 8 ta protemirldan iborat yoki molekulyar massasi 252000 bo’lgan katalaza protelmirdan iborat. Protemirlapr bir byuiriga qo’shilib multmerlar hosil qiladi. Multmer fermentlarning molekulalari shartli ravishda A va B belgi bilan ifodalangan ikki hil tipdagi kichik birliklardjan tashkil topgan deb olinsa A va B protamerlarning o’zaro munosabatiga qarab ular bir necha hil izomerlar sifatida uchraydi. Bu izomerlar izozimlar yoki izofermentlar deyiladi. Fermentlarning ta’sir etish mexanizmi Fermentlarning ta’sir mexanizmini tushintirishda bir qancha nazariyalar bo’lib, ularning hammasi ham fermentlar aktiv markazining substrat bilan o’zaro birikishi natijasida ferment—substrat kompleksi hosil bo’lishi reaksiyada ishtirok etayotgan ximiyaviy bog’larning polyarizatsiyasi va
defarmatsiyaga  uchrashi  yoki  elektronlarning  o’rin  almashinishi  tufayli
ichki molekulyar kuchlarni bo’shashtirishga olib keladi.
2. Ferment substrat kompleksining hosil bo’lishining bosqichlari.
Ferment—substrat  kompleksinint  hosil  bo’lishi  va
 o’zgarishi  uch
bosqichdan  iborat.  Fermentativ  reaksiyaning  birinchi  bosqichida  substrat
molekulalari ferment bilan kovalent yoki boshqa ximiyaviy bog’lar orqali o’zaro
birikadi va birlamchi oraliq modda vujudga keladi, ikkinchi bosqichda birlamchi
oraliq  birikma  o’zgarib,  bitta  yoki  ketma  —ket  keluvchi  aktivlashgan  bir
necha  kompleks  hosil  qiladi;  uchinchi  bosqichda  esa  reaksiya  natijasida
hosil bo’ladigan yangi  mahsulot  ferment molekulasidan  ajraladi. 
Reaksiyaning  birinchi  bosqichi  odatda,  juda  tez  boradi.  Ferment
substrat—kompleksi (ES) kuchsiz ximiyaviy  bog’lar hisobiga va aktivatsion
energiya bir muncha past bo’lgan sharoitda hosil bo’ladi. Bundan substrat
molekulalarining ferment bilan sterik bog’lanish  fermentativ katalizning
yuqori samaradorligini ta’minlash uchun yetarli darajada bo’lmaydi.
Substrat  molekulalarning  o’zgarishining  ikkinchi  bosqichi  kovalent
bog’larning  uzilishi  va  bog’lanish  bilan  boradi.  Bunda  ferment—substrat
koapleksidagi substrat
zarrachalari  qandaydir  defarmatsiyaga  uchrashi  natijasida  ayrim
ximiyaviy  bog’larning  mustahkamligi  o’zgarishiga  olib  keladi.  Buning
natijasida energitik to’siqning tezligi bir necha barobar ortib ketadi.
Ferment  substrat,  kompleksn  (YeS)  hosil  bo’lish  juda  tez  borishi
tufayli u har doim Ye va  S bilan  muvozanatda bo’ladi. YeS ning Ye va R
gacha parchalanishi esa nisbatan sekin boradi va amaliy jihatdan ferment —
substrat kompleksi konsentratsiyasiga ta’sir qilmaydi.
3. Fermentativ reaksialarning tezligi substratning konsentratsiyasiga 
bog’liq
L.Mixaelis  va  M.Mentenlar  reaksiyalarning  tezligi  (V)  ni  substrat
konsentratsiyasi  (S)  bilan  bog’lovchi  tenglamani  ishlab  chiqqanlar.
Mixaelis va Menten tenglamasini matematik ifodasi quyidagicha:
U q v[S]/Kmq[S]
Bu  yerda  V —  fermentativ  reaksiya  tezligi;  S —  substratning
Logotip
defarmatsiyaga uchrashi yoki elektronlarning o’rin almashinishi tufayli ichki molekulyar kuchlarni bo’shashtirishga olib keladi. 2. Ferment substrat kompleksining hosil bo’lishining bosqichlari. Ferment—substrat kompleksinint hosil bo’lishi va o’zgarishi uch bosqichdan iborat. Fermentativ reaksiyaning birinchi bosqichida substrat molekulalari ferment bilan kovalent yoki boshqa ximiyaviy bog’lar orqali o’zaro birikadi va birlamchi oraliq modda vujudga keladi, ikkinchi bosqichda birlamchi oraliq birikma o’zgarib, bitta yoki ketma —ket keluvchi aktivlashgan bir necha kompleks hosil qiladi; uchinchi bosqichda esa reaksiya natijasida hosil bo’ladigan yangi mahsulot ferment molekulasidan ajraladi. Reaksiyaning birinchi bosqichi odatda, juda tez boradi. Ferment substrat—kompleksi (ES) kuchsiz ximiyaviy bog’lar hisobiga va aktivatsion energiya bir muncha past bo’lgan sharoitda hosil bo’ladi. Bundan substrat molekulalarining ferment bilan sterik bog’lanish fermentativ katalizning yuqori samaradorligini ta’minlash uchun yetarli darajada bo’lmaydi. Substrat molekulalarning o’zgarishining ikkinchi bosqichi kovalent bog’larning uzilishi va bog’lanish bilan boradi. Bunda ferment—substrat koapleksidagi substrat zarrachalari qandaydir defarmatsiyaga uchrashi natijasida ayrim ximiyaviy bog’larning mustahkamligi o’zgarishiga olib keladi. Buning natijasida energitik to’siqning tezligi bir necha barobar ortib ketadi. Ferment substrat, kompleksn (YeS) hosil bo’lish juda tez borishi tufayli u har doim Ye va S bilan muvozanatda bo’ladi. YeS ning Ye va R gacha parchalanishi esa nisbatan sekin boradi va amaliy jihatdan ferment — substrat kompleksi konsentratsiyasiga ta’sir qilmaydi. 3. Fermentativ reaksialarning tezligi substratning konsentratsiyasiga bog’liq L.Mixaelis va M.Mentenlar reaksiyalarning tezligi (V) ni substrat konsentratsiyasi (S) bilan bog’lovchi tenglamani ishlab chiqqanlar. Mixaelis va Menten tenglamasini matematik ifodasi quyidagicha: U q v[S]/Kmq[S] Bu yerda V — fermentativ reaksiya tezligi; S — substratning
konsentratsiyasi;  Km 
—  fermeng—substrat
 kompleksi  hosil  bo’lish
reaksiyasidagi dissotsilanish konstantasi (Mixaelis konstantasi).
Formuladan  fermentativ  reaksiya  tezligani  shu  ferment—substrat
sistsmasini xarakterlovchi faqat ixkita ko’rsatkich: maksimal tezlik  V va
Mixaelis  konsgantasi (Km) yordamida ifodalash mumkin ekanligi  ko’rinib
turibdi.
Mixaels — Menten tenglamasi bilan chiziladigan  grafikda eksperimental
yo’l  bilan  olingan  egri  chiziqqa  o’xshash  shaklga  teng  shakl  (teng  yonli
giperbola) hosil bo’ladi.
Demak, Mixaelis konstantasi reaksiya tezligi (V) maksimal tezligi (V) ning
yarmini tashkil qilgan vaqtdagi substrat konsentratsiyasining qiymatiga teng. Bu
konstanta fermentativ reaksiyalarni o’rganyotganda muhim ahamiyatga  zga,
chunki u fermentativ — substarat kompleksi (YeS) hosil bo’lishi qancha yuqori
bo’lsa, Mixaelis konstantasi shuncha kichik bo’ladi va aksincha.
Fermentlarning xususiyatlari
Yuqorida  aytib  o’tilganidek,  fermentlar  oqsil  tabiatli
 birikmalar
hisoblanadi va shu sababli oqsillarga xos bo’lgan barcha xususiyatlarga ega.
Shu bilan birga faqat  ularning o’zlariga xos bo’lgan bir qator xususiyatlari
ham  bor.  Bular  fermentlarning  termolabilligi,  spetsifikligi,  muhit  rN  ning
o’zgarishiga nisbatan seziluvchanligi,  aktivator va ingibitorlarning ta’siriga
moyilligi va hakozolardir.
1.  Fermentlarning  termolabilligi.  Odatda,  temperatura  ko’tarilish  bilan
ximiyaviy  reaksiyalarning  tezligi  ham  ortib  boradi.  Biroq  ma’lum
temperaturada  fermentlar
 qaytmas  denaturatsiyaga  uchrashi  tufayli
aktivligini
 yo’qotadi.  Shu  sababli  fermentativ  reaksiyalarning  tezligi
temperaturaning  ko’tarilishi  bilan  avval  ortib  boradi,  keyin  esa  ma’lum
temperatura optimumi deb ataladigan nuqtadan o’tgandan so’ng keskin pasayib
ketadi.Fermentning  katalitik  aktivligi  maksimal  bo’lgan  temperatura  uning
temperatura  optimumi  deyiladi.  Har  bir  ferment  muayyan  optimal
temperaturaga  ega.  Fermentlarning aktivligini o’rganishdan oldin ularning
aktivligi eng yuqori bo’lgan temperaturani aniqlash kerak.
2.  Muhitning  ferment  aktivligiga  ta’siri.
 Fermentlarga  xos
Logotip
konsentratsiyasi; Km — fermeng—substrat kompleksi hosil bo’lish reaksiyasidagi dissotsilanish konstantasi (Mixaelis konstantasi). Formuladan fermentativ reaksiya tezligani shu ferment—substrat sistsmasini xarakterlovchi faqat ixkita ko’rsatkich: maksimal tezlik V va Mixaelis konsgantasi (Km) yordamida ifodalash mumkin ekanligi ko’rinib turibdi. Mixaels — Menten tenglamasi bilan chiziladigan grafikda eksperimental yo’l bilan olingan egri chiziqqa o’xshash shaklga teng shakl (teng yonli giperbola) hosil bo’ladi. Demak, Mixaelis konstantasi reaksiya tezligi (V) maksimal tezligi (V) ning yarmini tashkil qilgan vaqtdagi substrat konsentratsiyasining qiymatiga teng. Bu konstanta fermentativ reaksiyalarni o’rganyotganda muhim ahamiyatga zga, chunki u fermentativ — substarat kompleksi (YeS) hosil bo’lishi qancha yuqori bo’lsa, Mixaelis konstantasi shuncha kichik bo’ladi va aksincha. Fermentlarning xususiyatlari Yuqorida aytib o’tilganidek, fermentlar oqsil tabiatli birikmalar hisoblanadi va shu sababli oqsillarga xos bo’lgan barcha xususiyatlarga ega. Shu bilan birga faqat ularning o’zlariga xos bo’lgan bir qator xususiyatlari ham bor. Bular fermentlarning termolabilligi, spetsifikligi, muhit rN ning o’zgarishiga nisbatan seziluvchanligi, aktivator va ingibitorlarning ta’siriga moyilligi va hakozolardir. 1. Fermentlarning termolabilligi. Odatda, temperatura ko’tarilish bilan ximiyaviy reaksiyalarning tezligi ham ortib boradi. Biroq ma’lum temperaturada fermentlar qaytmas denaturatsiyaga uchrashi tufayli aktivligini yo’qotadi. Shu sababli fermentativ reaksiyalarning tezligi temperaturaning ko’tarilishi bilan avval ortib boradi, keyin esa ma’lum temperatura optimumi deb ataladigan nuqtadan o’tgandan so’ng keskin pasayib ketadi.Fermentning katalitik aktivligi maksimal bo’lgan temperatura uning temperatura optimumi deyiladi. Har bir ferment muayyan optimal temperaturaga ega. Fermentlarning aktivligini o’rganishdan oldin ularning aktivligi eng yuqori bo’lgan temperaturani aniqlash kerak. 2. Muhitning ferment aktivligiga ta’siri. Fermentlarga xos
xususiyatlardan biri ular muhit rN ning ma’lum qiymatida maksimal aktivlikka
ega  bo’lishidir.  Odatda,  bu  qiymat  pH optimumi  deb  ataladi.  Ko’p
fermentlar  neytral  sharoitda  maksimal  darajada  aktiv  bo’ladi.  Ba’zi
fermentlar  kuchsiz  kislotali  yoki  kuchsiz  shiqoriy  sharoitda  yaxshi  ta’sir
ko’rsatadi.  O’ta  ishqoriy  yoki  o’ta  kislotali  sharoitda  ta’sir  etadigan
fermentlar kam uchraydi. Hozirgacha ma’lum bo’lgan ko’p fermentlarning pH
optimumi aniqlangan.
Muhit  pH  ning  fermentativ  reaksiyalari  tezligiga  ko’rsatadigan  ta’siri
ferment molekulalari tarkibida ionlanish xususiyatiga ega bo’lgan juda ko’p
funksional  gruppalar  mavjudligiga  bog’liq.  Bularga  karboksil,  gidroksil,
sulfogidril va boshqa guruhlar kiradi. Muhit rN ining o’zgarishi natijasida
guruhlarning ionlanish darajasi va shu bilan birga ferment molekulalarining
zaryadi ham o’zgaradi. Bunda ayniqsa aktiv markaz tarkibiga kiradigan yoki
unga  yaqin  joylashgan  funksional  guruhlarning ionlanish xususiyati katta
ahamiyatga  ega.  Fermentlarning  ta’sir  etish  xarakteri  ko’pincha  substrat  va
reaksiyada  ishtirok  etadigan  boshqa  moddalar  xususiyatiga  ham  bog’liq.
bo’ladi. Chunki bu moddalar ham elektrolitlar bo’lishi mumkin va shu sababli
ionlanish  xususiyatiga  ega  bo’ladi.  Binobarin,  muhit  rN  ining  o’zgarishi
moddalarga  ham  ta’sir  etadi  va  ferment  aktivligining  o’zgarishiga  sabab
bo’ladi.
3.  Fermentlarning  aktivator  va  ingibitorlari fermentlarning aktivligiga
temperatura va pH dan tashqari, reaksion muhitda ishtirok etayotgan bir qator
ximiyaviy moddalar ta’sir ko’rsatadi. Reaksion muhit ba’zi  bir modlalarning
ishtirok etishi ferment substrat  kompleksi  hosil  bo’lishini  tezlashtiradi.
Buning natijasida fermentativ reaksiyaning aktivligi ortadi. Bunday moddalar
aktivatorlar deb ataladi.
Aktivatorlarning  vazifasini  ko’pincha  kationlar
 bajaradi.  Spetsifik
aktivatorlarga Na+ K+, Rb+ Ca++, Mg++, Zn++ kabi metall kationlari kiradi. Ba’zi
fermentlarning aktivligiga bitta kation ta’sir etsa, boshqalarining aktivligiga
ikkita va undan ortiq kation ta’sir ko’rsatadi. Masalan, lipaza fermentining
aktavligiga  Saqq yordamida  oshirilsa,  adenozintrifosfataza  fermentining
aktivligi to’liq namoyon bo’lishi uchun bir vaqtning o’zida Na+ K+, Rb+ Ca++,
Logotip
xususiyatlardan biri ular muhit rN ning ma’lum qiymatida maksimal aktivlikka ega bo’lishidir. Odatda, bu qiymat pH optimumi deb ataladi. Ko’p fermentlar neytral sharoitda maksimal darajada aktiv bo’ladi. Ba’zi fermentlar kuchsiz kislotali yoki kuchsiz shiqoriy sharoitda yaxshi ta’sir ko’rsatadi. O’ta ishqoriy yoki o’ta kislotali sharoitda ta’sir etadigan fermentlar kam uchraydi. Hozirgacha ma’lum bo’lgan ko’p fermentlarning pH optimumi aniqlangan. Muhit pH ning fermentativ reaksiyalari tezligiga ko’rsatadigan ta’siri ferment molekulalari tarkibida ionlanish xususiyatiga ega bo’lgan juda ko’p funksional gruppalar mavjudligiga bog’liq. Bularga karboksil, gidroksil, sulfogidril va boshqa guruhlar kiradi. Muhit rN ining o’zgarishi natijasida guruhlarning ionlanish darajasi va shu bilan birga ferment molekulalarining zaryadi ham o’zgaradi. Bunda ayniqsa aktiv markaz tarkibiga kiradigan yoki unga yaqin joylashgan funksional guruhlarning ionlanish xususiyati katta ahamiyatga ega. Fermentlarning ta’sir etish xarakteri ko’pincha substrat va reaksiyada ishtirok etadigan boshqa moddalar xususiyatiga ham bog’liq. bo’ladi. Chunki bu moddalar ham elektrolitlar bo’lishi mumkin va shu sababli ionlanish xususiyatiga ega bo’ladi. Binobarin, muhit rN ining o’zgarishi moddalarga ham ta’sir etadi va ferment aktivligining o’zgarishiga sabab bo’ladi. 3. Fermentlarning aktivator va ingibitorlari fermentlarning aktivligiga temperatura va pH dan tashqari, reaksion muhitda ishtirok etayotgan bir qator ximiyaviy moddalar ta’sir ko’rsatadi. Reaksion muhit ba’zi bir modlalarning ishtirok etishi ferment substrat kompleksi hosil bo’lishini tezlashtiradi. Buning natijasida fermentativ reaksiyaning aktivligi ortadi. Bunday moddalar aktivatorlar deb ataladi. Aktivatorlarning vazifasini ko’pincha kationlar bajaradi. Spetsifik aktivatorlarga Na+ K+, Rb+ Ca++, Mg++, Zn++ kabi metall kationlari kiradi. Ba’zi fermentlarning aktivligiga bitta kation ta’sir etsa, boshqalarining aktivligiga ikkita va undan ortiq kation ta’sir ko’rsatadi. Masalan, lipaza fermentining aktavligiga Saqq yordamida oshirilsa, adenozintrifosfataza fermentining aktivligi to’liq namoyon bo’lishi uchun bir vaqtning o’zida Na+ K+, Rb+ Ca++,
Mg++ kationlari bo’lishi kerak.
Fermentativ reaksiyalarning aktivligini pasaytiruvchi moddalar ingibitorlar 
deyiladi.
Fermentativ  reaksiyalarning  aktivligani  pasaytirish
 ikki  xil:
konkurent  (raqobatli)  va  nokonkurent  (raqobatsiz)  yo’l  bilan  amalga
oshiriladi.
Fermentativ  reaksiyalar  aktivligini  nisbatan  pasaytirishga  malonat
kislotani misol qilib ko’rsatish mumkin.
Raqobatsiz  ingibitorlar  fermentlarning  aktiv  markaziga (ya’ni substrat
birikadigan  joyiga)  birikmaydi.  Shuning  uchun  fermentning  aktivligini
pasaytirish darajasi substrat konsentratsiyasiga bog’liq bo’lmaydi. Raqobatsiz
ingabitorlar fermentativ reaksiyalar uchun zarur bo’lgan aktiv guruxlarning
substratga nisbatan tutgan  o’rnini buzish tufayli  va oqsil  molekulasini
deformatsiyaga uchratish yo’li bilan fermentativ aktivligini pasaytiradi.
4.  Fermentlarning  spetsifligi.  Fermentlar  tirik  organizmda  boradigan
reaksiyalarni katalizlaydi, ya’ni ularning   ximiyaviy faoliyatini    boshqarib
turadi,
Fermentlar anorganik katalizatorlardan farq qilib,  spetsifik ta’sir qilish
xususiyatiga ega. Ularning bunday spetsifikligi tirik organizmlarga xos bo’lgan
muhim xususiyatlardan biri hisoblanadi.
Hozirgi vaqtda fermentlarning spetsifikligini quyidagi asosiy turlari bor.
Absolyut spetsifiklik., Agar ferment faqat bitta substratning parchalanish
yoki hosil bo’lish reaksiyasini tezlashtirsa, bunda u absolyut spetsifiklikka ega
bo’ladi. Bunga ureaza fermentini misol qilib ko’rsatish mumkin.
Bu ferment faqat bitta moddaning - karbamidning  karbonat angidrid va
ammiakkacha  parchalanshi  reaksiyasini  katalizlaydi,  xolos.  Ureaza  xatto
mochevina hosilalariga ham ta’sir ko’rsatmaydi.
5. Absolyut gruppaviy spetsifiklik. Bu tipdagi  fermentlarning mohiyati
shundan iboratki, ular bir — biriga o’xshash tuzilgan birikmalarga ta’sir etadi.
Bunday  hollarda  fermentativ  reaksiyaning  tezligi  substrat  molekulasining
tabiatiga bog’liq bo’ladi. Misol uchun alkogoldegidrogenaza fermentini ko’rish
mumkin.  Alkogoldegidrogenaza,,  asosan  etil  spirtiga  ta’sir  etadi,  lekin
Logotip
Mg++ kationlari bo’lishi kerak. Fermentativ reaksiyalarning aktivligini pasaytiruvchi moddalar ingibitorlar deyiladi. Fermentativ reaksiyalarning aktivligani pasaytirish ikki xil: konkurent (raqobatli) va nokonkurent (raqobatsiz) yo’l bilan amalga oshiriladi. Fermentativ reaksiyalar aktivligini nisbatan pasaytirishga malonat kislotani misol qilib ko’rsatish mumkin. Raqobatsiz ingibitorlar fermentlarning aktiv markaziga (ya’ni substrat birikadigan joyiga) birikmaydi. Shuning uchun fermentning aktivligini pasaytirish darajasi substrat konsentratsiyasiga bog’liq bo’lmaydi. Raqobatsiz ingabitorlar fermentativ reaksiyalar uchun zarur bo’lgan aktiv guruxlarning substratga nisbatan tutgan o’rnini buzish tufayli va oqsil molekulasini deformatsiyaga uchratish yo’li bilan fermentativ aktivligini pasaytiradi. 4. Fermentlarning spetsifligi. Fermentlar tirik organizmda boradigan reaksiyalarni katalizlaydi, ya’ni ularning ximiyaviy faoliyatini boshqarib turadi, Fermentlar anorganik katalizatorlardan farq qilib, spetsifik ta’sir qilish xususiyatiga ega. Ularning bunday spetsifikligi tirik organizmlarga xos bo’lgan muhim xususiyatlardan biri hisoblanadi. Hozirgi vaqtda fermentlarning spetsifikligini quyidagi asosiy turlari bor. Absolyut spetsifiklik., Agar ferment faqat bitta substratning parchalanish yoki hosil bo’lish reaksiyasini tezlashtirsa, bunda u absolyut spetsifiklikka ega bo’ladi. Bunga ureaza fermentini misol qilib ko’rsatish mumkin. Bu ferment faqat bitta moddaning - karbamidning karbonat angidrid va ammiakkacha parchalanshi reaksiyasini katalizlaydi, xolos. Ureaza xatto mochevina hosilalariga ham ta’sir ko’rsatmaydi. 5. Absolyut gruppaviy spetsifiklik. Bu tipdagi fermentlarning mohiyati shundan iboratki, ular bir — biriga o’xshash tuzilgan birikmalarga ta’sir etadi. Bunday hollarda fermentativ reaksiyaning tezligi substrat molekulasining tabiatiga bog’liq bo’ladi. Misol uchun alkogoldegidrogenaza fermentini ko’rish mumkin. Alkogoldegidrogenaza,, asosan etil spirtiga ta’sir etadi, lekin
tarmoqlanmagan  zanjirli  yuqori  molekulalar  boshqa  spirtlarga  ham  ta’sir
ko’rsatish mumkin.
Nisbiy  gruppaviy  spetsifiklik.  Bunday  spetsifiklikka  ega  bo’lgan
fermentlar  substrat  strukturasiga  befarq  bo’lib,  faqat  ular  tarkibida
ximiyaviy  bog’lar  tipiga  qarab  o’z  ta’sirini  ko’rsatadi.  Peptid  bog’larni
gidrolizlovchi peptidaza va esteraza  sifatida ta’sir etadigan fermenti nisbiy
gruppaviy spetsifiklikka ega bo’ladi.
Steroximiyaviy     spetsifiklik.
Bu     tipdagi spetsifiklikni faqat optik
jihatdan aktiv bo’lgan moddalarda kuzatish mumkin. Ma’lumki, moddalar
almashinuvi  protsesslarida  ishtirok  etadigan  ko’p  tabiiy  organik  birikmalar
optik jihatdan aktiv bo’ladi va  organizmda biron —bir sterioizomer sifatida
uchraydi.  Agar  reaksion  muhit  ikki  xil  izomerdan  tashkil  topgan
aralashmadan iborat bo’lsa, stereoximiyaviy spetsifiklikka ega bo’lgan ferment
ta’siri
 
faqat
 
substratning
 
yarmi
parchalanadi,  xolos.  Masalan,  proteolitik  fermentlar,  odatda  faqat  L  —
shakldagi  aminokislotalardan  tashkil  topgan  peptidlarni  parchalaydi.  D-
shakldagi  aminokislotalarga  esa  ta’sir  etmaydi.  Хuddi  shunga  o’xshash,
laktadegidrogenaza  fermenti  ham  L  —  laktat  kislotaning  oksidlanish
reaksiyasini katalizlaydi, D — shakldagi kislotaga ta’sir etmaydi.
Fermentlarning klassifikatsiyasi
Тirik  organizmlarda  boradigan  har  qanday  reaksiya  bitta  ferment
yordamida katalizlanadi. Agar hayvonlar, o’simliklar va mikroorganizmlarda
bir xil reaksiyani katalizlovchi fermentlar o’z xususiyati bilan bir —biridan farq
qilishini  hisobga  olsak,  tabiatda  mavjud  bo’lgan  spetsifik  individual
fermentlarning umumiy soni bir necha yuz ming xatgo milliongacha yetishi o’z
—o’zidan ma’lum. Shuning uchun fermentlarni ma’lum tartibga solish, ya’ni
klassifikatsiyalash ancha qiyin.
Hozir 1000 dan ortiq xilma— xil individual fermentlar bo’lib, ularni soni
tobora ortib bormoqda. Dastlabki davrda fermentlarga oddiy va ixtiyoriy nom
berilgan va bu nom ularning ko’pligida hozirgacha saqlanib qolgan. Keyinchalik
fermentlarning  soni  ortib  borgan  sari  ularga  boshqacha  nomlar  beriladigan
Logotip
tarmoqlanmagan zanjirli yuqori molekulalar boshqa spirtlarga ham ta’sir ko’rsatish mumkin. Nisbiy gruppaviy spetsifiklik. Bunday spetsifiklikka ega bo’lgan fermentlar substrat strukturasiga befarq bo’lib, faqat ular tarkibida ximiyaviy bog’lar tipiga qarab o’z ta’sirini ko’rsatadi. Peptid bog’larni gidrolizlovchi peptidaza va esteraza sifatida ta’sir etadigan fermenti nisbiy gruppaviy spetsifiklikka ega bo’ladi. Steroximiyaviy spetsifiklik. Bu tipdagi spetsifiklikni faqat optik jihatdan aktiv bo’lgan moddalarda kuzatish mumkin. Ma’lumki, moddalar almashinuvi protsesslarida ishtirok etadigan ko’p tabiiy organik birikmalar optik jihatdan aktiv bo’ladi va organizmda biron —bir sterioizomer sifatida uchraydi. Agar reaksion muhit ikki xil izomerdan tashkil topgan aralashmadan iborat bo’lsa, stereoximiyaviy spetsifiklikka ega bo’lgan ferment ta’siri faqat substratning yarmi parchalanadi, xolos. Masalan, proteolitik fermentlar, odatda faqat L — shakldagi aminokislotalardan tashkil topgan peptidlarni parchalaydi. D- shakldagi aminokislotalarga esa ta’sir etmaydi. Хuddi shunga o’xshash, laktadegidrogenaza fermenti ham L — laktat kislotaning oksidlanish reaksiyasini katalizlaydi, D — shakldagi kislotaga ta’sir etmaydi. Fermentlarning klassifikatsiyasi Тirik organizmlarda boradigan har qanday reaksiya bitta ferment yordamida katalizlanadi. Agar hayvonlar, o’simliklar va mikroorganizmlarda bir xil reaksiyani katalizlovchi fermentlar o’z xususiyati bilan bir —biridan farq qilishini hisobga olsak, tabiatda mavjud bo’lgan spetsifik individual fermentlarning umumiy soni bir necha yuz ming xatgo milliongacha yetishi o’z —o’zidan ma’lum. Shuning uchun fermentlarni ma’lum tartibga solish, ya’ni klassifikatsiyalash ancha qiyin. Hozir 1000 dan ortiq xilma— xil individual fermentlar bo’lib, ularni soni tobora ortib bormoqda. Dastlabki davrda fermentlarga oddiy va ixtiyoriy nom berilgan va bu nom ularning ko’pligida hozirgacha saqlanib qolgan. Keyinchalik fermentlarning soni ortib borgan sari ularga boshqacha nomlar beriladigan
bo’ldi. Bunda ferment  nomi u ta’sir qiladigan substratning lotincha nomiga
"aza" qo’shimchasini qo’shish bilan hosil qilina boshladi. Masalan, saxarozani
parchalovchi  ferment  saxaraza,  oqsillarni  (pratein)  parchalovchi  ferment
proteinaza deb nomlangan va hakozo.
1961  yili  Moskva  halqaro  bioximiya  ittifoqi  tomonidan  tuzilgan
komissiya fermentlar klassifikatsiyasi va nomenkulaturasini ishlab chiqqan.
Fermentlarning bir — biridan farq qiladigan o’ziga  xos  xususiyatlaridan
biri  ular  kataliz  qiladigann  ximiyaviy  reaksiyalardir.  Shu  sababli,
komissiya  taklif  qilgan  klassifikatsiyaga  fermentning  xuddi  ana  shu
xususiyati asos qilib olingan.
Yangi klassifikatsiyada kataliz qilinuvchi reakdiyalar turiga qarab sinflarga
bo’linadi.  Har  bir  ferment  o’z  nomiga  ega  bo’lib,  bu  nom  substratning
nomini hamda reaksiyaning turini aniqlovchi va "aza" qo’shimchasiga ega
bo’lgan so’zdan iborat. Masalan, mochevina gidrolizlovchi  fermentning nomi
yangi klassifikatsiya bo’yicha karbomidotdrolizadir.
Ko’pchilik  substratlar  murakkab  tuzilganliti fermentlarning  nomi  ham  
xaddan  tashqari  uzun  bo’lib ketadi.  Shu  sababli  yangi  klassifikatsiyada  
sistematik nomlar  bilan  bir  qatorda  ishchi  (trivial)  nomlar  ham saqlanyb 
qolgan. Masalan,   kaboamid—amidoshdrolaza fermentining ishchi nomi 
urvazadir.
Komissiya  fermentlar  klassifikatsiyasi  bilan  uzviy  bog’liq  bo’lgan
nomeratsiya sistemasini ham ishlab chiqdi. Bu nomeratsiyaga ko’ra, har bir
ferment  to’rtta  sondan  iborat  bo’lgan  shifrga  ega.  Shifrdagi  sonlar
quiydagi prinsipda tuzilgan.
Birinchi  son  fermentlar  asosiy  sinflarda  qaysi  biriga  ta’luqli  ekanligani
bildiradi.  Klassifikatsiyaga  muvofiq,  fermentlarning  hammasi  quyidaga  5  ta
asosiy sinfga bo’linadi:
1. Oksidoreduktazalar.
2. Тransferazalar.
3. Gidrolazalar
4. Liazalar.
5. Izomerazalar.
Logotip
bo’ldi. Bunda ferment nomi u ta’sir qiladigan substratning lotincha nomiga "aza" qo’shimchasini qo’shish bilan hosil qilina boshladi. Masalan, saxarozani parchalovchi ferment saxaraza, oqsillarni (pratein) parchalovchi ferment proteinaza deb nomlangan va hakozo. 1961 yili Moskva halqaro bioximiya ittifoqi tomonidan tuzilgan komissiya fermentlar klassifikatsiyasi va nomenkulaturasini ishlab chiqqan. Fermentlarning bir — biridan farq qiladigan o’ziga xos xususiyatlaridan biri ular kataliz qiladigann ximiyaviy reaksiyalardir. Shu sababli, komissiya taklif qilgan klassifikatsiyaga fermentning xuddi ana shu xususiyati asos qilib olingan. Yangi klassifikatsiyada kataliz qilinuvchi reakdiyalar turiga qarab sinflarga bo’linadi. Har bir ferment o’z nomiga ega bo’lib, bu nom substratning nomini hamda reaksiyaning turini aniqlovchi va "aza" qo’shimchasiga ega bo’lgan so’zdan iborat. Masalan, mochevina gidrolizlovchi fermentning nomi yangi klassifikatsiya bo’yicha karbomidotdrolizadir. Ko’pchilik substratlar murakkab tuzilganliti fermentlarning nomi ham xaddan tashqari uzun bo’lib ketadi. Shu sababli yangi klassifikatsiyada sistematik nomlar bilan bir qatorda ishchi (trivial) nomlar ham saqlanyb qolgan. Masalan, kaboamid—amidoshdrolaza fermentining ishchi nomi urvazadir. Komissiya fermentlar klassifikatsiyasi bilan uzviy bog’liq bo’lgan nomeratsiya sistemasini ham ishlab chiqdi. Bu nomeratsiyaga ko’ra, har bir ferment to’rtta sondan iborat bo’lgan shifrga ega. Shifrdagi sonlar quiydagi prinsipda tuzilgan. Birinchi son fermentlar asosiy sinflarda qaysi biriga ta’luqli ekanligani bildiradi. Klassifikatsiyaga muvofiq, fermentlarning hammasi quyidaga 5 ta asosiy sinfga bo’linadi: 1. Oksidoreduktazalar. 2. Тransferazalar. 3. Gidrolazalar 4. Liazalar. 5. Izomerazalar.
6. Ligazalar (sintetazalar).
Har bir asosiy sinf o’z navbatada bir necha kichik sinflarga bo’linadi.
Shifrdagi ikkinchi son ana shu kichik sinflarni ifodalaydi. Bu kichik sinf
oksidoreduktazalarda donorlardagi oksidlanuvchi gruppani (1 qSN-ON gruppa;
al’degid yoki keton gruppa va xakozo); gidrolazalarda  gidrolizga uchragan
bog’lar  turi  ifodlaydi.  Har  bir  kichik  sinf  o’z  navbatida  yanada  kichikroq
sinflarga bo’linadi.
Shifrdagi uchunchi son  ana shu kichik sinflarning sinfchalarini bildiradi.
Bu  sinfchalar  oksidoreduktazalarda  reaksiyada  ishtirok  etuvchi
akseptorning turini ifodalaydi (1qNADq yoki NADFq, 2 — sitoxorom.Z —kislorod
va  hakozo).  Shunday  qilib,  shifrdagi  3  ta  son  fermentning  qaysi  turga
mansubligini  aniq  ko’rsatadi.  Masalan,  1,2,3  —  donor  aldegid  yoki  keton
bo’lgan  va akseptori molekulyar kislorod bo’lgan oksidoreduktaza  ekanligini
bildiradi.
Shifrdagi  to’rtinchi son sinfchalardagi  fermentlarning  tartib  nomerini
ifodalaydi.  Masalan,  ureaza  fermentining  shifri  3,5.1.5.  Oxirgi  son
fermentning  tartib  nomeri. Shunday  qilib,  shifr  fermentning  ro’yxatdagi
o’rnini aniq ifodalaydi.
Oksidoreduktazalar
Oksidoreduktazalar organizmlarda boradigan har xil oksidlanish-qaytarilish
reaksiyalarini  katalizlovchi
 fermentlardir.  Bu  reaksiyalar  biologik
oksidlanish asosini tashkil etadi, binobarin, ular nafas olish va achish protsesslari
bilan ham bog’liq.
Oksidlanish  reaksiyalari  substratdan  (donordan)  vodorod  atomlari  yoki
elektronlarni ajratsh bilan, qaytarilish
reaksiyalari vodorod
atomlarini
(elektronlarni) akseptorga biriktirish bilan boradi. 
Oksidoreduktazalarga degidrogenezalar, oksidazalar,  sitoxrom —reduktazalar
va  peroksidazalar  kiradi.  Bular  tarkibida  spetsifik  kofermentlar  va  prostetik
gruppalar bilan bir — biridan farq qiladi.
Degidrogenezalar.
Biror  modda  molekulasida
 (substratdan)  vodorod  atomini  ajratish
(degidrogenlash)  yo’li  bilan  boradigan  jamiki  reaksiyalar  degidrogenaza
Logotip
6. Ligazalar (sintetazalar). Har bir asosiy sinf o’z navbatada bir necha kichik sinflarga bo’linadi. Shifrdagi ikkinchi son ana shu kichik sinflarni ifodalaydi. Bu kichik sinf oksidoreduktazalarda donorlardagi oksidlanuvchi gruppani (1 qSN-ON gruppa; al’degid yoki keton gruppa va xakozo); gidrolazalarda gidrolizga uchragan bog’lar turi ifodlaydi. Har bir kichik sinf o’z navbatida yanada kichikroq sinflarga bo’linadi. Shifrdagi uchunchi son ana shu kichik sinflarning sinfchalarini bildiradi. Bu sinfchalar oksidoreduktazalarda reaksiyada ishtirok etuvchi akseptorning turini ifodalaydi (1qNADq yoki NADFq, 2 — sitoxorom.Z —kislorod va hakozo). Shunday qilib, shifrdagi 3 ta son fermentning qaysi turga mansubligini aniq ko’rsatadi. Masalan, 1,2,3 — donor aldegid yoki keton bo’lgan va akseptori molekulyar kislorod bo’lgan oksidoreduktaza ekanligini bildiradi. Shifrdagi to’rtinchi son sinfchalardagi fermentlarning tartib nomerini ifodalaydi. Masalan, ureaza fermentining shifri 3,5.1.5. Oxirgi son fermentning tartib nomeri. Shunday qilib, shifr fermentning ro’yxatdagi o’rnini aniq ifodalaydi. Oksidoreduktazalar Oksidoreduktazalar organizmlarda boradigan har xil oksidlanish-qaytarilish reaksiyalarini katalizlovchi fermentlardir. Bu reaksiyalar biologik oksidlanish asosini tashkil etadi, binobarin, ular nafas olish va achish protsesslari bilan ham bog’liq. Oksidlanish reaksiyalari substratdan (donordan) vodorod atomlari yoki elektronlarni ajratsh bilan, qaytarilish reaksiyalari vodorod atomlarini (elektronlarni) akseptorga biriktirish bilan boradi. Oksidoreduktazalarga degidrogenezalar, oksidazalar, sitoxrom —reduktazalar va peroksidazalar kiradi. Bular tarkibida spetsifik kofermentlar va prostetik gruppalar bilan bir — biridan farq qiladi. Degidrogenezalar. Biror modda molekulasida (substratdan) vodorod atomini ajratish (degidrogenlash) yo’li bilan boradigan jamiki reaksiyalar degidrogenaza
fermentlari ishtirokida katalizlanadi. Vodorod atomlari yoki elektronlarni bevosita
kislorod atomiga uzatuvchi fermentlar aerob degidrogenazalar yoki oksidazalar
deb  ataladi.  Anaerob  degidrogenazalar  vodorod  atomlarni  yoki  elektronlarni
molekulyar  kislorodga  uzatmay,  balki  boshqa  oraliq  akseptorlarga  beradi.
Тarkibidagi  kofermentlar  xarakteriga  qarab,  ularni  nikotinamidli  va  flavinli
degidrogenazalarga bo’lish mumkin.
Nikotinamidli degidrogenazalar.
Bu fermentlar ikki komponentli bo’lib, dializ qilinganda osonlik bilan oqsil va
oqsil bo’lmagan qismlarga (kofermentga) ajraladi.
Vodorod  atomining  ko’chishida  NAD  ning  aktiv  gruppasi  hisoblangan
nikotinat kislotaning amidi muhim  ahamiyatga ega. Substratdan ajratilgan ikkita
vodorod  atomining  bittasi,  odatda,  nikotinamidning  to’rtinchi  holatidagi
uglerod  atomiga  (C),  ikkinchi  vodorodning  elektroni  esa  piridin halqadagi
azotga ko’chadi va bir vaqtning o’zida hosil bo’lgan erkin proton reaksion muhitga
o’tadi:
Reaksiyani sxema shaklida quyidagicha ifodalash mumkin: 
A H2 + NAD+  NADH +H+
Flavinli fermentlar.
 Qaytarilgan  nikotinamidli  degidrogenazalar  (NAD.H2,  NADF.H2)  vodorod
atomini flavinli fermentlarga o’tkazadi. Flavinli fermentlar ham ikki komponentli
bo’lib,  ularning  aktiv  qismini  B vitamin  yoki  riboflavin  tashkil  etadi.
Fermentlarning  aktiv qismi oqsil qism bilan murakkab birikkan,  binobarin,
dializ  yo’li  bilan  ularni  bir  —biridan  ajratib  bo’lmaydi.  Shu  sababli  bu
fermentlar flavoproteinlar deb ataladi. 
Flavinli fermentlar nafas olish protsessida asosan qaytarilgan NAD.H+ dan
vodorod atomlarini qabul qilib oladi, ya’ni nikotinamidli fermentlarni oksidlaydi. 
Sitoxrom  sistema. Gemoglobin,  mioglobin,  katalaza  va  peroksidazadan
boshqa barcha hujayra ichidagi gemproteinlar – sitoxromlar deb ataladi.  Ularni
1886 yilda Mak Muni keyinchalik 1925 yilda Keylin tomonidan kashf etilgan.
Hozirgi vaqtda bu gruppaga kiruvchi 20 dan ortiq birikmalar aniqlangan.  
Flavinli fermentlar suksinat kislotalarning fumarat kislota o’rtasida yana bir
oraliq fermentlar gruppasi — sitoxrom sistemasi mavjud. Sitoxromlar birinchi
Logotip
fermentlari ishtirokida katalizlanadi. Vodorod atomlari yoki elektronlarni bevosita kislorod atomiga uzatuvchi fermentlar aerob degidrogenazalar yoki oksidazalar deb ataladi. Anaerob degidrogenazalar vodorod atomlarni yoki elektronlarni molekulyar kislorodga uzatmay, balki boshqa oraliq akseptorlarga beradi. Тarkibidagi kofermentlar xarakteriga qarab, ularni nikotinamidli va flavinli degidrogenazalarga bo’lish mumkin. Nikotinamidli degidrogenazalar. Bu fermentlar ikki komponentli bo’lib, dializ qilinganda osonlik bilan oqsil va oqsil bo’lmagan qismlarga (kofermentga) ajraladi. Vodorod atomining ko’chishida NAD ning aktiv gruppasi hisoblangan nikotinat kislotaning amidi muhim ahamiyatga ega. Substratdan ajratilgan ikkita vodorod atomining bittasi, odatda, nikotinamidning to’rtinchi holatidagi uglerod atomiga (C), ikkinchi vodorodning elektroni esa piridin halqadagi azotga ko’chadi va bir vaqtning o’zida hosil bo’lgan erkin proton reaksion muhitga o’tadi: Reaksiyani sxema shaklida quyidagicha ifodalash mumkin: A H2 + NAD+  NADH +H+ Flavinli fermentlar. Qaytarilgan nikotinamidli degidrogenazalar (NAD.H2, NADF.H2) vodorod atomini flavinli fermentlarga o’tkazadi. Flavinli fermentlar ham ikki komponentli bo’lib, ularning aktiv qismini B vitamin yoki riboflavin tashkil etadi. Fermentlarning aktiv qismi oqsil qism bilan murakkab birikkan, binobarin, dializ yo’li bilan ularni bir —biridan ajratib bo’lmaydi. Shu sababli bu fermentlar flavoproteinlar deb ataladi. Flavinli fermentlar nafas olish protsessida asosan qaytarilgan NAD.H+ dan vodorod atomlarini qabul qilib oladi, ya’ni nikotinamidli fermentlarni oksidlaydi. Sitoxrom sistema. Gemoglobin, mioglobin, katalaza va peroksidazadan boshqa barcha hujayra ichidagi gemproteinlar – sitoxromlar deb ataladi. Ularni 1886 yilda Mak Muni keyinchalik 1925 yilda Keylin tomonidan kashf etilgan. Hozirgi vaqtda bu gruppaga kiruvchi 20 dan ortiq birikmalar aniqlangan. Flavinli fermentlar suksinat kislotalarning fumarat kislota o’rtasida yana bir oraliq fermentlar gruppasi — sitoxrom sistemasi mavjud. Sitoxromlar birinchi
marta D.Keylin tomonidan  aniqlangan. Barcha sitoxromlar ikki komponentli
fermentlar bo’lib, prostetik gruppa (temirprofirin halqa) ning spetsifik oqsil bilan
birikishidan hosil bo’lgan.
Har bir yarim sitoxrom yozma lotin harfi a, b va c bilan ifodalanadi va tegashli
tatrib nomerga ega (1, 2, 3 , va xakozo).
Sitoxrom
sistema
qaytarilgan
flavoproteinnlardan vodorod atomlarni qabul qilmaydi, lekin vodorod atomlaridan
ajralgan elektronlarni qabul qilish xususiyatiga ega. Buning natijasida oksidlangan
sitoxromlar  qaytarilgan  shaklga  o’tadi.  Sitoxrom  tarkibida  uch  valentli  temir
atomlari ikki valentli temir atomlariga aylanadi. Elektronlar sitoxrom sistemasiga
o’tib, kislorod  atomi bilan birikadi va aktivlashgan kislorod proton (Nq) bilan
birikib, suv hosil qiladi.
Sitoxromlar  faqat  nafas  olish  emas,   balki fotosintez protsesslarida katta
ahamiyatga ega.
Тransferazalar
Тransferazalar   ma’lum   atomlar   gruppasining bir —biridan ikki birikmaga
ko’chishni  ta’minlovchi fermentlardir.
 Bu     fermentlar     ishtirokida
katalizlanadigan reaksiyalar quyidagi umumiy sxema bilan ifodalanadi.
R-A+R' -B   R-B + R' -A
Тransferazalar eng katta sinfni tashkil etadi,  xozirgacha ularni 450 dan
ortiq individual  turi  aniqlangan: ko’chirilayotgan gruppani turga qarab, bular
aminotransferazalar,  fosfotransferazalar,  glikoziltransferazalar,  bir  uglerodli
qoldiqlar  (metil,  formil)  ning  ko’chirilishini  ta’minlovchi  transferazalar  va
boshqalarga bo’linadp. Тransferazalarning ko’pchiligi faqat koferment ishtirokida
katalitik aktivligini ko’rsatadi,  ammo kofermentning xarakteri ko’chiriluvchi
gruppa  tomonidan  belgilanadi.  Masalan,  amin  gruppalarni  ko’chirishda
peridoksal fosfat shakarlar qoldig’ining ko’chishishda nukleotidlar, bir uglerodli
qoldiqlarining ko’chishida tetragidrofolat kislota koferment bo’lib xizmat qiladi.
Gidrolazalar
Gidrolazalar  murakkab organik birikmalarning suv yordamida parchalanish
reaksiyalarini  katalizlaydi.  Ular  quyidagi  umumiy  ko’rinishga  ega  bo’lgan
reaksiyalarni tezlashtiradi:
Bu fermentlar substratning ichki molekulyar  bog’larini uzish yo’li bilan
Logotip
marta D.Keylin tomonidan aniqlangan. Barcha sitoxromlar ikki komponentli fermentlar bo’lib, prostetik gruppa (temirprofirin halqa) ning spetsifik oqsil bilan birikishidan hosil bo’lgan. Har bir yarim sitoxrom yozma lotin harfi a, b va c bilan ifodalanadi va tegashli tatrib nomerga ega (1, 2, 3 , va xakozo). Sitoxrom sistema qaytarilgan flavoproteinnlardan vodorod atomlarni qabul qilmaydi, lekin vodorod atomlaridan ajralgan elektronlarni qabul qilish xususiyatiga ega. Buning natijasida oksidlangan sitoxromlar qaytarilgan shaklga o’tadi. Sitoxrom tarkibida uch valentli temir atomlari ikki valentli temir atomlariga aylanadi. Elektronlar sitoxrom sistemasiga o’tib, kislorod atomi bilan birikadi va aktivlashgan kislorod proton (Nq) bilan birikib, suv hosil qiladi. Sitoxromlar faqat nafas olish emas, balki fotosintez protsesslarida katta ahamiyatga ega. Тransferazalar Тransferazalar ma’lum atomlar gruppasining bir —biridan ikki birikmaga ko’chishni ta’minlovchi fermentlardir. Bu fermentlar ishtirokida katalizlanadigan reaksiyalar quyidagi umumiy sxema bilan ifodalanadi. R-A+R' -B  R-B + R' -A Тransferazalar eng katta sinfni tashkil etadi, xozirgacha ularni 450 dan ortiq individual turi aniqlangan: ko’chirilayotgan gruppani turga qarab, bular aminotransferazalar, fosfotransferazalar, glikoziltransferazalar, bir uglerodli qoldiqlar (metil, formil) ning ko’chirilishini ta’minlovchi transferazalar va boshqalarga bo’linadp. Тransferazalarning ko’pchiligi faqat koferment ishtirokida katalitik aktivligini ko’rsatadi, ammo kofermentning xarakteri ko’chiriluvchi gruppa tomonidan belgilanadi. Masalan, amin gruppalarni ko’chirishda peridoksal fosfat shakarlar qoldig’ining ko’chishishda nukleotidlar, bir uglerodli qoldiqlarining ko’chishida tetragidrofolat kislota koferment bo’lib xizmat qiladi. Gidrolazalar Gidrolazalar murakkab organik birikmalarning suv yordamida parchalanish reaksiyalarini katalizlaydi. Ular quyidagi umumiy ko’rinishga ega bo’lgan reaksiyalarni tezlashtiradi: Bu fermentlar substratning ichki molekulyar bog’larini uzish yo’li bilan
o’z ta’sirini amalga oshiradi.  Gidrolizga uchragan substrat xarakteriga qarab,
bu  fermentlar bir necha gruppaga bo’linadi. Hozirgacha 18 ga  yaqin gidrolaza
fermentlari aniqlangan.
Esterazalar  murakkab  efir  bog’larining  gidrolizlanish  reaksiyalarini
katalizlaydi. Bu fermentlar ichida eng muhim karbon kislota efirlarini gidrolizlovchi
ligaza (3.1.1.3) fermentlaridir.
Liazalar
Substratdan suv ishtirokisiz ma’lum gruppalarning  ajratilishini  katalizlovchi
fermentlar liazalar sinfini tashkil qiladi. Bu fermentlarning faoliyati tufayli yo
qo’sh bog’lar hosil bo’ladi yoki ma’lum gruppalar qo’sh bog’larga birikadi.
Bu sinfga turli reaksiyalarni katalizlovchi bir qator fermentlar kiradi. Bularning
ba’zilar  suv  molekulasining  ajralishini  katalizlaydi  (gidratazalar),  boshqlari
karbonat
 
angidridning
 ajralishini
 katalizlaydi,
 (dekarboksilazalar),
fruktozadifosfatni   ikki   molekula   fosfatriozaga parchalovchi aldoza fermenti
ham shu sinfga kiradi.
Aldolaza (4.1.2.13) hayvonlar bilan o’simliklar to’qimasida ko’p uchraydigan
ferment hisoblanadi. Bu  ferment uglevodlar almashinuvida muhim ahamiyatga
ega.  Aldoza  olti  uglerodli  birikma  bo’lib,  fruktoza—1,6  —  difosfatning
fosfodioksiatseton  va  fosfoglitserin  aldegidgacha  parchalanish  reaksiyasini
katalizlaydi.  Dekarboksilazalar  tabiatda  keng  tarqalgan.  Ular  aminokislotalar
va ketokislotalarning dekarboksillanishi
reaksiyalarni
katalizlaydi.
Aminokislotalarning  dekarboksillanishi  natijasida  karbonat  angidrid  va
tegishli aminlar hosil bo’ladi. 
Izomerazalar
Mazkur
 
sinfga
 
kiradigan
 
fermentlar
 
har
 
xil
 
organik
birikmalarning  izomerlanish  reaksiyalarini  katalizlaydi.  Reaksiya  natijasida
vodorod  fosfat,  atsil  va  boshqa  atom  gruppalari  molekullararo  o’rin
almashadi. Quyida izomerlanish
reaksiyalariga
 misol
 keltiramiz.
Glyukozafosfatizomeraza
5.3.1.9  glyukoza-6  -Fosfatning  fruktoza  -  6  -
fosfatga  aylanish  reaksiyasini  katalizlaydi.  Adenozintrifosfat  yoki  shunga
o’xshash  nukleozidtrifosfatlar  energiyasi  hisobiga  oddiy  molekulalardan
murakkab  birikmalar  hosil  bo’lishi  reaksiyalarini  katalizlovchi  fermentlar
Logotip
o’z ta’sirini amalga oshiradi. Gidrolizga uchragan substrat xarakteriga qarab, bu fermentlar bir necha gruppaga bo’linadi. Hozirgacha 18 ga yaqin gidrolaza fermentlari aniqlangan. Esterazalar murakkab efir bog’larining gidrolizlanish reaksiyalarini katalizlaydi. Bu fermentlar ichida eng muhim karbon kislota efirlarini gidrolizlovchi ligaza (3.1.1.3) fermentlaridir. Liazalar Substratdan suv ishtirokisiz ma’lum gruppalarning ajratilishini katalizlovchi fermentlar liazalar sinfini tashkil qiladi. Bu fermentlarning faoliyati tufayli yo qo’sh bog’lar hosil bo’ladi yoki ma’lum gruppalar qo’sh bog’larga birikadi. Bu sinfga turli reaksiyalarni katalizlovchi bir qator fermentlar kiradi. Bularning ba’zilar suv molekulasining ajralishini katalizlaydi (gidratazalar), boshqlari karbonat angidridning ajralishini katalizlaydi, (dekarboksilazalar), fruktozadifosfatni ikki molekula fosfatriozaga parchalovchi aldoza fermenti ham shu sinfga kiradi. Aldolaza (4.1.2.13) hayvonlar bilan o’simliklar to’qimasida ko’p uchraydigan ferment hisoblanadi. Bu ferment uglevodlar almashinuvida muhim ahamiyatga ega. Aldoza olti uglerodli birikma bo’lib, fruktoza—1,6 — difosfatning fosfodioksiatseton va fosfoglitserin aldegidgacha parchalanish reaksiyasini katalizlaydi. Dekarboksilazalar tabiatda keng tarqalgan. Ular aminokislotalar va ketokislotalarning dekarboksillanishi reaksiyalarni katalizlaydi. Aminokislotalarning dekarboksillanishi natijasida karbonat angidrid va tegishli aminlar hosil bo’ladi. Izomerazalar Mazkur sinfga kiradigan fermentlar har xil organik birikmalarning izomerlanish reaksiyalarini katalizlaydi. Reaksiya natijasida vodorod fosfat, atsil va boshqa atom gruppalari molekullararo o’rin almashadi. Quyida izomerlanish reaksiyalariga misol keltiramiz. Glyukozafosfatizomeraza 5.3.1.9 glyukoza-6 -Fosfatning fruktoza - 6 - fosfatga aylanish reaksiyasini katalizlaydi. Adenozintrifosfat yoki shunga o’xshash nukleozidtrifosfatlar energiyasi hisobiga oddiy molekulalardan murakkab birikmalar hosil bo’lishi reaksiyalarini katalizlovchi fermentlar
ligazalar (sintetazalar) deb ataladi.
Glyutaminsintetaza  (6.3.1.2)  fermenti  ammiakning  glyutamin  kislotaga
birikishidan glyutamin amid hosil bo’lishi reaksiyasini katalizlaydi.
Хuddi  shu  yo’l  bilan  aspargin  hosil  qiluvchi ferment aspargin—sintetaza
deb ataladi. 
Piruvatkarboksilaza  (6.4.1.1)  fermentlarning  piruvat  kislota va karbonat
angidriddan oksaloatsetat kislota hosil bo’lishini tezlashtiradi.
Sintetaza fermentlari oqsillari, nuklein  kislotalar, yog’lar va boshqalar
murakkab organik birikmalar hosil bo’lishida muhim ahamiyatga ega.
Kofermentlar tuzilishi va klassifikatsiyasi
Ikki  komponetli  fermentlar  murakkab  oqsil  bo’lib, ularning prostetik
gruppasi ba’zan oqsil qismiga mustahkam  bog’langan  bo’lib,  osonlik  bilan
ajralmaydi Proyetin molequlasi bilan dissotsilanish aloqasida bo’lgan va undan
ajralgan erkin yashay oladigan, fermentlarning ta’sir kuchi uchun zarur past
molekulali komponent koferment, koenizm umuman kofakor deb ataladi.
Fermentlarning
yuksak
molekulyar  dializlanmaydigan  oqsil  qismi
apoferment va bu ikki  komponentning birikishidan hosil bo’lgan to’la sistema
xoloferment  deb  ataladi. Bu  ma’noda kozimaza  zimazaning,  kokorbaksilaza
korbaksilazaning,  
kodegidrogenaza
 
degidroge-nazaning
 
kofaktoridir.
Fermentning—bir  qismini yana fermentning asosiy ta’sir etuvchi, ya’ni faol
komponent   deb   atalib,   aktiv   gruppa  -  agon  deb   ham  ataganlar.
Fermentlarning aktiv gruppa ajralgandan keyin  qolgan qismi esa apoferment,
kalloid tashuvchi — feron deb ham  yuritiladi.  Ammo  kofermentga nisbatan
agon,  apofermentga  esa  feron  nomlari  unga  muvofiq  emas,  chunki  bu
nomlardan prostetik gruppa faol muhit oqsil qismi esa nofaol,  faqat  faol
gruppani  tashuvchi  degan  chiqishi  mumkin.  Holbuki,  fermentativ  faollik,
asosan    uning  oqsil  komponentiga,  yani  apofermentiga      bog’liq.
Kofermentlarning  xiimyaviy  tuzilishini  o’rganish  ularning
 vitaminlar,
ko’pincha ularning fosforlangan xosdisalari  ekanligini  ko’rsatadi.  Bir  qator
kofermentlar tarkibida vitamin V (tiamin), V2 (riboflavin), V6 (pirideksal), RR
(pantotenat  kislota  amidi),  biotin,  pantotenat  kislota,  folat  kislota,  V12
Logotip
ligazalar (sintetazalar) deb ataladi. Glyutaminsintetaza (6.3.1.2) fermenti ammiakning glyutamin kislotaga birikishidan glyutamin amid hosil bo’lishi reaksiyasini katalizlaydi. Хuddi shu yo’l bilan aspargin hosil qiluvchi ferment aspargin—sintetaza deb ataladi. Piruvatkarboksilaza (6.4.1.1) fermentlarning piruvat kislota va karbonat angidriddan oksaloatsetat kislota hosil bo’lishini tezlashtiradi. Sintetaza fermentlari oqsillari, nuklein kislotalar, yog’lar va boshqalar murakkab organik birikmalar hosil bo’lishida muhim ahamiyatga ega. Kofermentlar tuzilishi va klassifikatsiyasi Ikki komponetli fermentlar murakkab oqsil bo’lib, ularning prostetik gruppasi ba’zan oqsil qismiga mustahkam bog’langan bo’lib, osonlik bilan ajralmaydi Proyetin molequlasi bilan dissotsilanish aloqasida bo’lgan va undan ajralgan erkin yashay oladigan, fermentlarning ta’sir kuchi uchun zarur past molekulali komponent koferment, koenizm umuman kofakor deb ataladi. Fermentlarning yuksak molekulyar dializlanmaydigan oqsil qismi apoferment va bu ikki komponentning birikishidan hosil bo’lgan to’la sistema xoloferment deb ataladi. Bu ma’noda kozimaza zimazaning, kokorbaksilaza korbaksilazaning, kodegidrogenaza degidroge-nazaning kofaktoridir. Fermentning—bir qismini yana fermentning asosiy ta’sir etuvchi, ya’ni faol komponent deb atalib, aktiv gruppa - agon deb ham ataganlar. Fermentlarning aktiv gruppa ajralgandan keyin qolgan qismi esa apoferment, kalloid tashuvchi — feron deb ham yuritiladi. Ammo kofermentga nisbatan agon, apofermentga esa feron nomlari unga muvofiq emas, chunki bu nomlardan prostetik gruppa faol muhit oqsil qismi esa nofaol, faqat faol gruppani tashuvchi degan chiqishi mumkin. Holbuki, fermentativ faollik, asosan uning oqsil komponentiga, yani apofermentiga bog’liq. Kofermentlarning xiimyaviy tuzilishini o’rganish ularning vitaminlar, ko’pincha ularning fosforlangan xosdisalari ekanligini ko’rsatadi. Bir qator kofermentlar tarkibida vitamin V (tiamin), V2 (riboflavin), V6 (pirideksal), RR (pantotenat kislota amidi), biotin, pantotenat kislota, folat kislota, V12