Fermentlarning tuzilishi, xususiyatlari va ta’sir etish mexanizmi. Fermentlar
faolligining boshqarilishi.
Reja:
1. Fermentlar, ularning xossalari. Oddiy va murakkab fermentlar. Fermentlarning
faol va allosterik markazlari.
2. Fermentlarning kofaktorlari, ta’sir qilish mexanizmi va uning molekulyar
asoslari, ta’sirining o`ziga xosligi.
3. Fermentlar faolligining boshqarilishi.
4. Fermentlarning tasnifi va nomlanishi.
5. poliferment sistemalar. Immobillangan fermentlar.
6. Fermentlarning amaliy ahamiyati.
Fermentlar, ularning xossalari.
Fermentlar oqsil tabiatli biologik
katalizatorlardir. “Ferment” atamasi (lat. fermentum – achish) XVII asr boshlarida
gollandiya olimi Van Gelmont tomonidan taklif etilgan bo`lib, u spirtli bijg`ish
uchun qo`llanilgan edi. Dastlabki davrda ferment so`zi faqat achish jarayoni bilan
bog`liq xolda qabul qilinib, achitqilarning o`zi achish fermenti deb qaralgan hamda
ularning ta’siri tirik organizm bilan bog`liq, degan xulosaga kelingan. Hujayradan
tashqarida ta’sir etadigan biokatalizator, ya’ni tashkil topmagan fermentlar 1878
yilda Kyune tomonidan fanga kiritilgan enzim (yunoncha enzym – “achitqi ichida”
degan ma’noni bildiradi) nomi bilan yuritila boshlandi. 1897 yili Byuxner
tomonidan hujayradan glyukozani tirik achitqilar singari etil spirt va karbonat
angidridga parchalaydigan erkin achitqi ekstrakti olindi hamda ferment va enzim
nomlari orasidagi farq yo`qoldi. Hozirgi vaqtda ferment va enzim so`zlari to`la
sinonim bo`lib, bir ma’noda qo`llaniladi hamda adabiyotlarda har ikkala atamadan
deyarli teng foydalaniladi.
Hozirgi vaqtda fermentologiya (enzimologiya) – bioximiyaning muhim
sohasi bo`lib, uning yutuqlaridan amaliy tibbiyot, farmasiya, oziq-ovqat sanoati va
xalq xo`jaligining boshqa sohalarida keng foydalaniladi.
Ma’lumki, kimyoviy reaksiyaning borishi boshlang`ich va oxirgi
mahsulotlarning erkin energiyalari orasidagi farq bilan belgilanadi. Agar
boshlang`ich moddada mahsulotga nisbatan erkin energiya yuqori bo`lsa, ya’ni
∆ G manfiy, bunda reaksiya o`zi borishi mumkin (ekzergonik reaksiya). Erkin
energiyaning aksincha bo`lgan qiymatlarida reaksiya endergonik reaksiya bo`lib,
reaksiya borishi uchun energetik imkoniyat bo`lmaydi, u boshqa bir ekzergonik
reaksiya bilan bog`langan xolda o`tadi va bunda reaksiyaning umumiy energetik
balansi musbat bo`ladi. Lekin ekzergonik reaksiya borishining energetik
imkoniyati bu reaksiyaning tezligi haqida hech qanday ma’no bermaydi. Masalan,
benzinning kislorod ishtirokida yonishi keskin ekzergonik reaksiya hisoblanadi,
ammo benzin uglevodorodlarining odatdagi haroratda kislorod ishtirokida
oksidlanishi deyarli sezilmaydi.
Fermentlar faollanish energiyasini pasaytirish bilan ximiyaviy reaksiyalarni
tezlatadilar. Kataliz haqidagi tushunchalarga binoan, molekulalar reaksiyaga
kirishish oldidan “faollashgan holat” deb ataluvchi konfigurasiya davrini o`tishi
lozim. Bunday holatda molekulalar normal sharoitdagiga nisbatan ortiqroq
energiyaga ega bo`ladi. Bu energiya faollanish energiyasi deb atalib, ximiyaviy
reaksiya sur’atini aniqlovchi asosiy omildir. Reaksiyaning faollanish energiyasi
qancha yuksak bo`lsa, uning sur’ati ham shuncha sekin va aksincha, faollanish
energiyasi qanchalik kam bo`lsa, reaksiya ham shu qadar tez boradi. Faollanish
energiyasi molekulalarning yaqinlashishi va reaksiyaga kirisuviga to`sqinlik qilib
turadigan kuchlar (energetik to`siq) ni engish uchun zarur. Demak, reaksiyaga shu
reaksiyaning energetik to`sig`idan ortiqroq energiyaga ega bo`lgan molekulalar
kirishadi. Faollangan molekulalalrning soni qancha ko’p bo`lsa, reaksiya sur’ati
ham shuncha tez bo`ladi. Molekulalarni faollantirish uchun energiya (issiqlik,
yorug`lik) sarf etish kerak, masalan, benzinni yoqish. Katalizatorlarning vazifasi
faollanish energiyasini pasaytirishdan iborat. Katalizator bunday reaksiyani
faollanish energiyasi past bo`lgan boshqa aylanma yo`nalish bilan bajaradi.
Ferment ta’siri mexanizmining hozirgi zamon tushunchasiga muvofiq, katalitik
reaksiyada enzim (E) avvalo u ta’sir etadigan, fermentativ kinetikada substrat nomi
bilan yuritiladigan modda – S bilan qaytalama parchalanadigan ferment substrat
kompleksini hosil qiladi. So`ngra bu kompleks reaksiya mahsulotlariga (M)
parchalanib, ferment erkin xolda ajralib chiqadi:
E + S ↔ E + M
Shuni ta’kidlab o`tish zarurki, bunday faollanish energiyasi qanday miqdorda
kamaysa, reaksiya ham shu darajada tezlashadi, deb xulosa chiqarish kerak emas.
Faollanish reaksiyasining bir qadar kamayishi reaksiya sur’atini ancha oshirib
yuborishi mumkin. Har bir ferment har bir katalizator singari reaksiya tezlatishda
ma’lum bir chegaraga ega.
Demak, ferment boshlang`ich modda va reaksiya mahsulotining erkin
energiyasini o`zgartirishga ta’sir etmaydi.
Fermentlarning ferment bo`lmagan katalizatorlarga o`xshashlik va
farqlari. Fermentlar va ferment bo`lmagan katalizatorlar katalizning umumiy
qonuniyatlariga bo`ysungan xolda quyidagi o`xshashliklarga ega:
1. Fermentlar faqat energetik imkoniyati bor reaksiyalarni katalizlaydi.
2. Ular hech qachon reaksiya yo`nalishini o`zgartirmaydi.
3. Fermentlar qaytar reaksiya muvozanat holatini o`zgartirmasdan reaksiyani
tezlatadi.
4. Ular reaksiya jarayonida sarf bo`lmaydilar. Shu sababli hujayradagi ferment
biror bir ta’sirga uchramaguncha ishlayveradi.
Ammo ferment biologik bo`lmagan katalizatordan ba’zi jio’atlari bilan farq
qiladi. Bunday farqlar fermentlarning murakkab oqsil molekulasi ekanligi va
tuzilishining o`ziga xosligiga bog`liq.
1. Biologik bo`lmagan katalizatorlarga nisbatan fermentativ kataliz tezligi
ancha yuqori. Bundan kelib chiqadiki, fermentlar oddiy katalizatorlarga nisbatan
reaksiyaning faollanish energiyasini yuqori darajada kamaytiradi. Masalan,
vodorod peroksidning parchalanish reaksiyasida faollanish energiyasi 75,3 kJ/mol
bo`lib, uning ixtiyoriy parchalanishi juda sekin borishi natijasida pufakcha holatida
ajralib chiqayotgan kislorod umuman sezilmaydi. Reaksiyaga anorganik katalizator
– temir yoki ‘latina qo`sxilsa, faollanish energiyasi 54,1 kJ/mol ga kamayadi,
reaksiya 1000 marta tezlashadi va ‘ufakcha opolida ajralib chiqayotgan kislorod
ko`rinadi. Vodorod peroksidni parchalovchi katalaza fermenti esa faollanish
energiyasini 4 marta pasaytirgan xolda peroksidning parchalanish reaksiyasini
milliard marta tezlashtiradi. Reaksiya yuqori darajada jadallik bilan borishi
natijasida ajralib chiqayotgan kislorod ‘ufakchalari “qaynayotgan”ga o`xshaydi.
Fermentning bitta molekulasi odatdagi harorat (37°C) da bir daqiqada modda
mingdan milliongacha molekulalarini katalizlashi mumkin. Bunday tezlikdagi
kataliz anorganik katalizatorlar uchun imkoniyatsiz hisoblanadi.
2. Fermentlar yuqori darajadagi s’esifiklikka ega, ya’ni ularning katalitik
ta’siri ma’lum turdagi ximiyaviy reaksiya bilan chegaralanadi. Masalan, ‘latina
turli xil reaksiyalarda katalizator sifatida ishlatiladi, ayrim fermentlar esa
moddaning faqat bir stereoizomeriga ta’sir qiladi. Fermentlarning yuqori
darajadagi s’esifikligi moddalar almashinuvini qat’iy oqim bo`yicha yo`naltirishga
imkon beradi.
3. Fermentlar ximiyaviy reaksiyalarni “yumshoq” sharoitda, ya’ni odatdagi
bosim, yuqori bo`lmagan harorat (37°C atrofida) va muhit RNK i neytralga yaqin
bo`lgan sharoitda katalizlanadi. Bu esa ularni katta bosim, muhitning RNK i va
harorat yuqori bo`lgan sharoitlarda ta’sir qiladigan katalizatorlardan farq qiladi.
Fermentlar oqsil tabiatli bo`lganligi sababli harorat va muhit RNK ining
o`zgarishiga nisbatan juda sezgir.
4. Fermentlarning faolligi boshqarilish xususiyatiga ega bo`lib, bunday
xususiyat biologik bo`lmagan katalizatorlar uchun xos emas. Fermentlarning
bunday noyob xususiyati organizmdagi moddalar almashinuvi tezligini muhit
sharoitiga qarab o`zgartirish, ya’ni turli xil omillar ta’siriga moslashishga imkon
beradi.
5. Fermentativ reaksiya tezligi ferment miqdoriga to`g`ri pro’orsional,
anorganik katalizatorlarda esa bunday qat’iy bog`liqlik yo`q. Shu sababli tirik
organizmda ferment miqdorining kamayishi moddalar almashinuvi tezligining
pasayishini bildiradi va aksincha, qo`shimcha miqdor ferment hosil qilish
organizm hujayralarining moslashish usullaridan biri hisoblanadi.
Oddiy va murakkab fermentlar. Fermentlarning faol va allosterik
markazlari. Oqsillar struktura tuzilishining barcha xususiyatlari fermentlar uchun
ham tegishlidir. Ular ham 4 ta tuzilish darajasiga ega: birlamchi, ikkilamchi,
uchlamchi va to`rtlamchi. To`rtlamchi strukturaga ega fermentlar protomer
(subbirliklar) dan tuzilgan. Barcha oqsillar singari fermentlar ham oddiy (protein-
ferment) va murakkab (proteid-ferment) ga bo`linadi. Murakkab fermentlar
a’oferment – oqsil qismi va oqsil bo`lmagan qism – kofaktorlardan iborat.
Fermentlarning kofaktorlari bular – metall ionlari va kofermentlar(organik
birikmalar)dir. A’oferment va kofaktorlar alohida bo`lganda katalizator sifatida
faollikka ega bo`lmaydi. A’oferment va kofaktor alohida faol emasdir, ularning
birikishi faol fermentni hosil qiladi va uni xoloferment deyiladi. Kofaktorlar
termostabil moddalardir, ko’pchilik moddalar qizitilganda faolligini yo`qotadi.
Fermentativ katalizning juda nozik s’esifikligi va boshqa xususiyatlarini
o`rganish oraliq kompleksning hosil bo`lishida fermentning bir emas, balki bir
necha funksional guruhlari substrat molekulasining muvofiqlik, ya’ni ximiyaviy va
fazoviy (to’ografik) komplementar guruhlari bilan munosabatga kirishi haqidagi
xulosaga olib keldi. Bu fikr ferment molekulasini fermentativ reaksiyada
qatnashadigan aksari substrat molekulasiga nisbatan ancha katta o`lchamli
bo`lishidan ham kelib chiqadi. Binobarin, ferment – substrat kompleksining hosil
bo`lishida substrat molekulasi bilan bevosita aloqaga fermentning peptid zanjiri
chegaralangan qismigina kirishi kerak. Fermentning faol markazi deb oqsil ferment
molekulasining substrat bilan birikishini, uning ximiyaviy o`zgarishini
ta’minlaydigan qismlariga aytiladi. Bunday ma’lum bir vazifani bajaradigan bir
qator qismlar oddiy va murakkab fermentlarning uchlamchi strukturasida bo`ladi.
Murakkab fermentlarning faol markazi tarkibiga kofaktorlar kiradi. To`rtlamchi
strukturaga ega oligomer fermentlarda faol markazlar soni subbirliklar soniga teng
bo`lishi mumkin.
Oddiy va murakkab fermentlarning uchlamchi qurilishida ma’lum bir
funktsiyani bajaruvchi maxsus markazlar mavjud.
Faol markaz ko’pincha ferment molekulasining yuzasida botiq yoki tirqish
ko`rinishidagi qismidir. Shakli bo`yicha faol markaz uning ichiga kiradigan
substrat molekulasiga komplementar - mos keladi. Faol markaz fermentning
s’esifikligini va katalitik faolligini ta’minlaydigan, fazoda ma’lum ravishda
orientasiyalangan bir qator funksional guruhlardan iborat. Ular orasida substratga
yaqinlikni, ya’ni s’esifik bog`lanishni ta’minlaydigan kontakt yoki aloqa qismi
hamda substratni ximiyaviy o`zgarishini ta’minlaydigan katalitik faol markaz farq
qilinadi. Odatda fermentning faol markazini polipeptid zanjirning 12-16 ta
aminokislota qoldiqlari tashkil qiladi. Faol markazni tashkil etadigan
aminokislotalar polipeptid zanjirning fazoviy taxlanishida ular yaqinlashib, faol
markazni tashkil etadi. Bundan fermentativ faollik uchun polipeptid zanjir qolgan
qismining zarurligi yo`q, degan xulosani chiqarish kerak emas, chunki
molekulaning boshqa qismlari faol markazning fazoda uch o`lchovli
konfigurasiyasini belgilab, guruhlarning reaksiya qobiliyatini ta’minlaydi.
Oddiy fermentlarda faol markazning aloqa va katalitik qismlarining katalitik
qismlarining funksional guruhlari vazifasini aminokislotalarning faqat yon
radikallari bajaradi. Murakkab fermentlarda esa bu jarayonlardagi asosiy vazifani
kofaktorlar bajaradi.
Kataliz jarayonida fermentlarning quyidagi funksional guruhlari ishtirok
etadilar:
dikarbon aminokislotalarning COOH va polipeptid zanjirning uchki
COOH guruhlari;
lizin va polipeptid zanjirning NH2 guruhi;
argininning guanidin guruhi;
tri’tofanning indol guruhi;
gistidinning imidazol guruhi;
serin va treoninning OO’ guruhi;
sisteinning SH va sistinning disulfid guruhi;
metioninning tioefir guruhi;
tirozinning fenol guruhi;
alifatik aminokislotalarning gidrofob zanjiri va fenilalaninning
aromatik halqasi.
polipeptid zanjirning sanab o`tilgan aminokislota qoldiqlarini fizik-ximiyaviy
xossalari mos keladigan substrat bilan aloqani belgilaydi. Aminokislotalarning
gidrofob radikallari substratning qutbsiz qismlariga mos keladi. Qutbli guruhlar
esa kislotali yoki ishqoriy xossalarga ega bo`ladi. Muhit RNK ining o`zgarishi
ularning kislota-asosli xossalarini o`zgartiradi va substratning turli xil guruhlari
bilan aloqasiga olib keladi.
Murakkab fermentlarning faol markazidagi aminokislotalarning yon
radikallari faol markazning to`g`ri konformatsiyasi uchun sharoit yaratadi va
kofaktorlarga bog`lanishda, orientasiyada hamda o`z navbatida substratning
o`zgarishida yordam beradi.
Ferment molekulasida faol markazdan tashqari allosterik ( grekcha allos –
boshqa, yot va steros – fazoga, strukturaga oid) markaz ham bo`lishi mumkin. U
ferment molekulasida fazoviy jihatdan faol markazdan ajralgan xolda bo`ladi.
Allosterik markaz bilan bog`lanuvchi molekulalar tuzilishiga ko`ra substratga
o`xshamaydigan, lekin faol markazda uning konfiguratsiyasini o`zgartirgan xolda
substratning bog`lanishi va o`zgarishiga ta’sir etadigan markaz tushuniladi.
Ferment molekulasi bir nechta allosterik markazlarga ega bo`lishi mumkin.
Allosterik markaz bilan bog`lanuvchi moddalar allosterik effekrorlar deb ataladi.
Allosterik markazga effektorlarning birikishi ferment molekulasining uchlamchi,
ba’zan to`rtlamchi strukturasini va unga muvofiq ravishda faol markazning
konfigurasiyasini o`zgartirib, enzimatik faollikni kuchayishi yoki pasayishiga olib
keladi. Shunga mos ravishda allosterik effektorlar ijobiy (aktivatorlar) yoki salbiy
(ingibitorlar) deb ataladi.
Allosterik fermentlar odatda oligomer tuzilishga ega bo`lib, bir-biridan
ma’lum masofada joylashgan bir nechta faol markaz va bir nechta allosterik
boshqaruvchi markazga ega bo`ladilar.
2. Fermentlarning kofaktorlari. Ko’pchilik enzimatik reaksiyalarda
ferment deb ataladigan oqsil molekulasidan tashqari oqsil xossasiga ega bo`lmagan
bir qator organik va anorganik moddalar ishtirok etishi ma’lum. Enzim ta’siri
uchun zarur bo`lgan bu qo`shimcha omillarga kofaktorlar nomi berilgan.
Kofaktorlar fermentning faol markazi bilan mustahkam bog`langan bo`lishi yoki
undan dializda oson ajralishi mumkin. Mustahkam bog`langan kofaktorlar prostetik
guruh deb ataladi.
Kofaktorlar a’oferment bilan birikishiga qarab 2 guruhga bo`linadi:
prostetik guruh – bunda kofaktor a’oferment bilan kovalent bog`lanadi.
Koferment – bunda kofaktor a’oferment bilan nokovalent bog`lanadi va tez
dissotsiatsiyalanadi.
Kofaktorlar kofermentlar va metall ionlariga bo`linadi.
Kofermentlar struktura-fiziologik va funktsional (katalitik) xossalariga ko`ra
tasniflash ancha qulay hisoblanadi. Struktura-fiziologik tasniflashda bir vaqtda
kofermentlarning kelib chiqishi va kimyoviy tuzilishi hisobga olinadi:
I. Vitaminli kofermentlar:
1. Tiaminli (TMF, TDF, TTF)
2. Flavinli (FMN, FAD)
3. ‘antotenatli (KoA, defosfo-KoA, 4-fosfo’antotenat)
4. Nikotinamidli (NAD, NADF)
5. ‘iridoksinli (‘ALF, ‘AMF)
6. Folat kislotali (TGFK)
7.
Kobamidli (metilkobalamin, dezoksiadenozilkobalamin)8.
Biotinli
(karboksibiotin)
9. Li’oat kislotali (qaytarilgan va oksidlangan li’oamid)
10. Xinonli (ubixinon, ‘lastoxinon)
11. Karnitinli.
Vitaminlarning ba’zilari o`zgarmagan xolda, ikkinchilari ma’lum
modifikatsiyaga uchragan (ko’pincha fosfat kislota faollangan), uchinchilari esa
boshqa komponentlar bilan birikkan xolda enzimning faol guruhini tashkil etadi.
Yuqorida keltirilgan vitaminlarning barchasi suvda eriydigan bitaminlar qatoriga
kiradi. Ammo yog`da eriydigan vitaminlar (A,D,E,K) ning kofaktorlik vazifalari
hozircha aniqlangani yo`q.
II. Vitamin bo`lmagan kofermentlar:
1. Nukleotidli (UDF-glyukoza, uglevod va spirtlarning nukleotidli boshqa
hosilalari)
2. Monosaxaridlar fosfatlari (glyukozo-1,6-difosfat, 2,3-difosfoglitserat).
3. Metalloporfirinli (gemlar, xlorofillar)
4. peptidli (glutation)
Birinchi guruh kofermentlari hosil bo`lishida vitaminlar boshlang`ich modda
bo`lganligi sababli ovqat bilan ular yyetarli miqdorda qabul qilinmasa, bu
kofermentlarning sinteziga ta’sir qilishi natijasida ularga to`g`ri keladigan
murakkab fermentlarning ham vazifasi buziladi. Ikinchi guruh kofermentlari
modda almashinuvining oraliq mahsulotlari bo`lganligi sababli fiziologik sharoitda
bu kofermentlarning yetishmovchiligi bo`lmaydi va ularga bog`liq fermentlarning
ham ravishda quyidagi 6 guruhga bo`lish mumkin (qavs ichida ferment sinfining
tartib raqami keltirilgan):
Oksidoreduktazali kofermentlar (1)
1. Nikotinamidli (NAD, NADF)
2. Flavinli (FMN, FAD)
3. Metalloporfirinli (a,b,c,d gemlari), a va b xlorofillari.
4. Xinon kofermentlar (ubixinon, ‘lastoxinon)
5. peptidli (glutation)
6. Li’oat kislota.
Transferaza kofermentlari (2)
1. ‘iridoksinli (‘ALF, ‘AMF)
2. ‘antotenatli (KoA, defosfo-KoA, 4-fosfo’antotenat).
3. Nukleotidli kofermentlar (UDF-glyukoza, SDF-xolin)
4. ‘teridinli yoki folat kislotali (TGFK).
5. Kobamidli (metilkobamin)
Liaza kofermentlari (4)
1. ‘iridoksinli (‘ALF)
2. ‘antotenat kislotali (KoA, defosfo-KoA)
3. Tiaminli (TDF)
4. Kobamidli (dezoksiadenozilkobalamin)
Izomeraza kofermentlari (5)
1. ‘iridoksinli (‘ALF)
2. Kobamidli (dezoksiadenozilkobalamin)
3. Monosaxaridlar fosfatlari (glyukozo-1,6-difosfat, 2,3-difosfoglitserat)
4. peptidli (glutation)
Ligaza kofermentlari (6)
1. Nukleotidli kofermentlar (UDF-glyukoza, SDF-xolin va o’.k.)
2. Biotinli (karboksibiotin)
3. Fosfat kislotali (5,10-metenil TGFK)
Bunda kofermentlarning ikkita muhim xususiyatini aytib o`tish lozim: 1)
kofermentlarning 3-sinfi gidrolazalRNKing bo`lmasligi; 2) ayrim kofermentlarning
ko’p funktsiyalarni bajarishi (‘iridoksinli, kobamidli), ya’ni bir kofermentning
qaysi fermentning faol markazi tarkibiga kirganligiga qarab turli xil reaksiyalarni
katalizlaydi.
Metall ionlari ferment kofaktorlari sifatida. Metall ionlari ham kofaktorlar
bo`lishi mumkin. Metallofermentlar – fermentlarning juda keng tarqalgan guruhi
bo`lib, hamma fermentlarning ¼ qismini tashkil etadi. Metallofermentlar ikki
guruhga bo`linadi:
I. Metall ionlari aktivator vazifasini o`taydigan fermentlar (bu fermentlar
metallsiz ham katalizlay oladilar)
II. Metall ionlari kofaktor vazifasini bajaradigan fermentlar (bu fermentlar
metall ionlarisiz faol emas).
Metall ionlari kofaktor sifatida turli sinflarga mansub fermentlar tarkibiga
kiradi. Ayniqsa, oksidlanish-qaytarilish reaksiyalarini katalizlaydigan
metallofermentlar ko’plab uchraydi.
Metall ionalri faol markazda, yirik organik molekula (masalan, gem)
tarkibida bo`lishi yoki bevosita a’oferment aminokislotasining qoldig`i bilan
bevosita bog`langan bo`lishi mumkin. Oksidoreduktazalar ta’sirida elektronlar
tashilishi amalga oshadi va substratning oksidlanish darajasi o`zgaradi, bunda
metallar o`zgaruvchan valentlik bilan kofaktor sifatida ishtirok etadi (Fe, Mo, Cu,
Co).
Agar metallar katalizda bevosita ishtirok etmasdan, boshqa maqsadlarda,
masalan, substratni bog`lash uchun xizmat qilsa, unda oksidoreduktazalarga
oksidlanish darajasi doimiy bo`lgan metallar kiradi.
Substratlar gidrolizi reaksiyasini katalizlovchi metallofermentlar doimiy
valentlikka ega metallar: rux, kaltsiy, magniy tutadi. Gidrolazalarga kamdan-kam
o’ollarda oksidlanish darajasi o`zgaruvchan metallar, masalan, marganets kiradi.
Fermentlarning katalitik ta’sirida metallarning vazifasi nimadan iborat?
Ferment ishida metall ionlarini ishtirok etishini bir necha xil yo`llari aniqlangan.
Birinchidan, metall faol markazning o`ziga xos elektrofil guruhi bo`lib,
substratning manfiy zaryadlangan guruhlari bilan o`zaro ta’sirlashadi. Bunday
metall-substratli komplekslar ferment tomonidan oson ishg`ol etiladi.
Ikkinchidan, o`zgaruvchan valentlikka ega bo`lgan metall o`zi elektron
tashilishida ishtirok etishi mumkin, ya’ni katalitik qism vazifasini bajarishi
mumkin.
Uchinchidan, metall a’ofermentning uchlamchi va to`rtlamchi
strukturalarining katalitik faol konformatsiyasini shakllantiradi.
To`rtinchidan, metallar ba’zida a’oferment va koferment o`rtasida o`ziga xos
ko’prik vazifasini bajarishi mumkin.
Eslatib o`tish lozimki, vitaminli kofermentlarga o`xshash metallar ham
organizmga ovqat bilan birga kiradi. Bu metallarning yuqori darajadagi biologik
faolligi ham shunda: ovqat bilan ularning miqdori yyetarli darajada kirmasligi
organizmda moddalar moddalar almashinuvining jiddiy buzilishiga olib keladi.
Fermentlarning ta’sir qilish mexanizmi va uning molekulyar asoslari.
Fermentlarning katalitik ta’sir mexanizmini aniqlash enzimologiyaning asosiy va
eng murakkab vazifalaridandir. Fermentlar ta’sirida faollashishning umumiy
nazariyasi yo`q, har bir fermentning ta’sir mexanizmi uning o`ziga xos s’etsifik
uchlamchi strukturasi, funktsional guruhlari, substrat bilan to`qnashgandagi
konformatsion o`zgarishi bilan ta’minlanadi.
Fermentlarning ta’sir etishini tushuntirib beruvchi farazlardan biri –
adsorbtsion faraz XX asr boshlarida ingliz fiziologi Beylis va nemis bioximigi
Varburg tomonidan taklif etilgan. Ular bu farazni asoslashda biologik bo`lmagan
katalizatorlarning ta’sir mexanizmidan kelib chiqqan. Adsorbtsion farazga asosan
‘latinaga o`xshash ferment yuzasi reagent molekulalari uchun adsorbtsiya joyi
bo`lib hisoblanadi. Buning natijasida ularning o`zaro tas’iri osonlashib, reaksiya
tezlashadi. Ammo bu faraz fermentning s’etsifikligi (o`ziga xosligi)ni tushuntirib
bera olmadi va u faqat tarixiy ahamiyatga ega bo`lib qoldi.
Fermentlarning ta’sir etish mexanizmi to`g`risidagi tasavvurlarni
rivojlantirishda Mixaelis va Mentenning ferment-substrat komplekslari
to`g`risidagi klassik ishlari katta ahamiyatga ega bo`ldi.
Ferment-substrat kompleksi hosil bo`lishi jarayonida substrat fermentga
yaqinlashadi, uning katalitik markaziga nisbatan mos ravishda mo`ljal oladi.
Bunday moslikni kalitni qulfga to`g`ri kelishiga o`xshatish mumkin. Qulf va kalit
modeliga binoan ferment murakkab qulfga o`xshash, u faqat shakli aniq mos
tushadigan substrat (kalit) ga to`g`ri keladi. Substratni fermentga mos kelishi va
unga “yopishishi” ularning o`zaro ta’sirlanishini shartlaydigan bir qator
xususiyatlarga bog`liq: enzim yuzasida o`qlangan guruhlar tartibini substrat
sato’idagi o`qlangan guruhga; substratning gidrofob qismini fermentning gidrofob
qo`lqo’i yoki cho`ntakchasi mos bo`lishi; ferment-substratning gidroksil yoki
aminoguruhlari bilan vodorod bog`lari hosil qiladigan guruhlarni muvofiq holatiga
ega bo`lishi kerak. Keyingi fikrlarga asosan esa substratni fermentning faol
markazi bilan birikishi qutblanish, elektronlarning siljishi yoki reaksiyada
qatnashadigan bog`larning deformatsiyasi tufayli substrat molekulasini ma’lum
o`zgarishlarga, yuqori energiyaga ega faollanish holatiga keltiradi.
Fermentning nisbatan kichik faol markaziga substratning birikishi ferment
konformatsiyasini substrat strukturasiga moslashtiradi. Demak, faol markazning
shakllanishida substrat ham ishtirok etadi.
Umuman, fermentativ kataliz jarayonini shartli ravishda o`ziga xos 3
bosqichga bo`lish mumkin.
1. Substratning fermentga diffuziyalanishi va uning fermentni faol markazi bilan
bog`lanib, ferment-substrat kompleksi – ES ning hosil bo`lishi.
2. Birlamchi ferment-substrat komplekslaridan bir yoki bir nechta faollashgan
ferment-substrat komplekslari – ES* va ES** ning hosil bo`lishi.
3. Fermentning faol markazidan reaksiya mahsulotining ajralishi va muhitga
tarqalishi – EM kompleksi E va M (mahsulot) ga ajraladi.
Birinchi bosqich qisqa vaqt davom etib, muhitdagi substrat miqdori va
fermentning faol markaziga diffuziyalanish tezligiga bog`liq. ES kompleksining
hosil bo`lishi lao’za ichida amalga oshadi. Bu bosqichda faollanish energiyasi
deyarli o`zgarmaydi. Fermentning faol markazida substratlarning mo`ljal olishi
ularning yaqinlashishini va reaksiya o`tishini yengillashtiradi.
Ikkinchi bosqich sekinroq boradi va uning davomiyligi ushbu kimyoviy
reaksiyaning faollanish energiyasiga bog`liq. Bu bosqichda substrat bog`larining
uzilishi yoki fermentning katalitik guruhi bilan o`zaro ta’sirlashishi natijasida yangi
bog`lar hosil qilishi amalga oshadi. Aynan faollashgan komplekslar hisobiga
substratning faollanish energiyasi pasayadi. Ikkinchi bosqich butun katalizning
tezligini ta’minlaydi.
Uchinchi bosqich ham birinchi bosqich singari qisqa vaqt davom etadi. U
reaksiya muhitiga reaksiya mahsulotlarining tarqalish tezligi bilan belgilanadi.
Fermentlar ta’sirining molekulyar mexanizmlarini ko’p tomonlari hali
o`rganilmagan. O`rganilgan fermentlar ta’sir mexanizmlari orasida quyidagilarni
ta’kidlash mumkin:
1) reagentlarning yaqinlashishi;
2) substrat deformatsiyasi;
3) kislota-ishqoriy kataliz;
4) kovalent kataliz.
1) Reagentlarning yaqinlashishi – fermentlar uchun juda xos xususiyat
bo`lib, moddalarning o`zgarishini ming yoki o`n ming martaga tezlashtirish
(substratlarning reaksiyaga kirishish qobiliyatini oshorosh) imkonini beradi.
Ferment faol markazining aloqa (kontakt) qismi o`ziga xos holatda substratlarni
bog`laydi hamda ularning o`zaro mo`ljal olishi va yaqinlashishini katalitik
guruhlarning ta’siri uchun foydali tomonga buradi. Ikki yoki undan ortiq
molekulalarning bunday o`zaro ta’sirlashuvi suvli muhitda va anorganik katalizator
yuzasidagi tartibsiz to`qnashuvda imkoni bo`lmagan reaksiya tezligining oshishini
ta’minlaydi. Substratlarning taxlangan xolda joylashishi entro’iyaning kamayishiga
olib keladi, demak, faollanish energiyasining kamayishini ta’minlaydi.
2) Substrat deformatsiyasini gidrolaza, liaza va ba’zi transferazalarning
ta’siri yaxshi tushuntiradi. Fermentga birikkuncha substrat “bo`shashgan”
konfiguratsiyaga ega bo`ladi. Faol markaz bilan bog`langandan so`ng substrat
molekulasi cho`ziladi (“deformatsiyalangan” konfiguratsiya). Substrat dagi
atomlararo bog`lar qancha uzun bo`lsa, uning uzilishiga shuncha kam energiya sarf
bo`ladi, ya’ni faollanish energiyasi pasayadi. Deformatsiya (cho`zilish) joyi suv
molekulalari ta’siriga oson uchraydi.
3) Kislota-ishqoriy kataliz. Boshqa katalizatorlardan farqli ravishda ferment
faol markazining asosiy xususiyati shundan iboratki, bunda aminokislota
qoldiqlarining funktsional guruhlari kislota va ishqor xossalarini namoyon qiladi.
Shu sababdan ferment katalitik o’ujum vaqtida protonlarning Akseptor va donor
vazifalarini bajarib, bunday imkoniyat odatdagi katalizatorlarda mavjud emas.
Faol markazga substratning birikishida uning molekulasiga katalitik
markazning elektrofil va nukleofil guruhlari ta’sir qiladi va kislota-ishqor guruhlari
o’ujum qilgan substrat qismlarida elektron zichlikning qayta taqsimlanishiga olib
keladi. Bu esa substrat molekulasida qayta taqsimlanish va bog`larning uzilishini
yengillashtiradi. Katalitik markazida gistidin bo`lgan fermentlar ko`proq kislota-
ishqoriy katalizni namoyon etadi. Gistidin blokirlangan holatlarda ferment
faolligini yo`qotadi. Kislota-ishqoriy kataliz gidrolaza, izomeraza va va liazalarga
xos. U ko`proq kovalent kataliz bilan birgalikda amalga oshadi.
4) Kovalent kataliz faol markazning katalitik guruhlari va substrat orasida
kovalent bog`lar hosil qiladigan fermentlarda kuzatiladi. Kovalent ferment-substrat
oraliq mahsulotlar judayam turg`un emas va reaksiya mahsulotini ajratgan xolda
oson parchalanadi. Juda ko’pchilik fermentlar uchun bayon etilgan
mexanizmlarning birgalikda amalga oshishi xos bo`lib, ularning yuqori darajadagi
katalitik faolligini ta’minlaydi.
Fermentlar ta’sirining o`ziga xosligi. Katalitik reaksiyalar uchun o`ziga
xoslik bo`lishi shart. Fermentlarning s’etsifikligi (o`ziga xosligi) oqsil
molekulasining strukturasiga uning ma’lum qismlari bilan substratning tegishli
guruhlari o`trasida kimyoviy aloqalar o’pO’atilishiga bog`liq. Fermentlarning
s’etsifikligi masalasi ancha nozik bo`lib, ular chuqur ma’noga ega. Har bir ferment
faqat ma’lum substratga yoki molekulada kimyoviy bog`ning ma’lum turigagina
ta’sir etadi. Ferment substratga kalit qulfga tushganday muvofiq kelishi zarur.
Fermentlar s’etsifikligining quyidagi xillari farq qiladi.
1. Stereokimyoviy substrat s’etsifiklik. Organizmda sintezlanadigan yoki
metabolik almashinuvlarda parchalanadigan moddalar aksari qismi optik
faoliyatga ega bo`lib, ikkala stereoizomer shaklida faqat tabiiy moddalarda
uchraydi va barcha jarayonlarda qatnashadi. Masalan, qandlarda asosan D-qator,
aminokislotalardan esa L-qator izomerlari organizmlarda tarqalgan va metabolik
o`zgarishlarga kiradi. Shuning uchun ham fermentlarning ko’pchiligi ikkita optik
izomerdan faqat bittasiga xos yaqinlikni ko`rsatishi tabiiy. Bu hodisa
stereokimyoviy s’etsifiklik deyiladi. Masalan, muskullarning laktatdegidrogenaza
fermenti laktat kislotaning faqat L(+) izomerinigina degidrirlab, ‘irouzum kislota
hosil qiladi; fumaratgidrataza faqat fumarat kislotaning o`zgarishiga ta’sir etib,
uning stereoizomeri malat kislotaga ta’sir etmaydi.
2. Mutlaq s’etsifiklik. S’etsifiklikning eng qat’iy va eng ko’p tarqalgan turi
mutlaq s’etsifiklikdir. Bu turdagi s’etsifiklikka ega bo`lgan ferment faqat bittagina
substratga ta’sir etadi va substrat molekulasida ro`y beradigan ozgina o`zgarish
ham uning faolligini yo`qolishiga olib keladi. Jigarda uchraydigan arginaza
fermentini bunga misol qilib keltirish mumkin. Uning substrati L-arginin bo`lib,
ferment bu aminokislotaning boshqa unumlaridan birortasiga ham ta’sir etmaydi.
Oksidlovchi-qaytaruvchi fermentlarning muhim vakili suktsinatdegidrogenaza
mutlaq s’etsifiklikka ega. U faqat qao’rabo kislotani degidrirlaydi. Ammo ferment
suktsinatdan faqat bitta metilen guruhini ortiq yoki kam saqlaydigan malonatga
yoki glutaratga ta’sir etmaydi.
3. Mutlaq guruhli s’etsifiklik – faqat substratlarning o`xshash guruhlarini
katalizlaydi. Masalan, alkogoldegidrogenaza faqat etanolga emas, balki har xil
tezlikda bo`lsa ham boshqa alifatik spirtlarga ham ta’sir etadi.
4. Nisbiy guruhli s’etsifiklik – ferment substrat molekulalarining guruhlariga
s’etsifiklik ta’sir qilmasdan, substrat guruhlarining ma’lum bir kimyoviy bog`lariga
ta’sir qiladi. Masalan, ovqat xazm qilish fermentlari – pepsin, tripsin turli
oqsillardagi ma’lum aminokislotalardan hosil bo`lgan peptid bog`iga nisbatan
s’etsifik.
5. Nisbiy substratli s’etsifiklik – ferment kimyoviy birikmalarning turli xil
guruhlariga tegishli substratlarni katalizlaydi. Masalan, sitoxrom ‘450 fermenti turli
xil moddalarning (7000 ga yaqin) gidroksillanishida ishtirok etadi. Bu tabiiy
moddalar, dori va zaharlarning o`zgarishlarida ishtirok etadigan kamroq
s’etsifiklikka ega bo`lgan fermentli sistema.
Fermentlarning s’etsifik ta’siri nima bilan tushuntiriladi? Bunga mavjud
bo`lgan ikkita qarash javob berishga harakat qiladi. Ulardan biri E.FisheRNKing
farazi yoki “qulf va kalit” (shablon) farazi bo`lib, unga ko`ra s’etsifiklik asosida
substrat va ferment faol markazining qat’iy mos kelishi yotadi. FisheRNKing farazi
bo`yicha ferment qattiq struktura bo`lib, uning faol markazi substratni o`ziga
yopishtirish xususiyatiga ega. Agar substrat faol markazga yaqinlashib, kalit qulfga
tushgandek bo`lsa, reaksiya amalga ooshadi. Agar substrat (“kalit”) biroz
boshqacha bo`lsa, bunday xolda u faol markaz (“qulf”)ga mos kelmaydi va
reaksiya amalga oshosho mumkin emas. FisheRNKing farazi ferment ta’siri
s’etsifikligini tushuntirishda o`zining soddaligi bilan o`ziga jalb etadi. Ammo
“shablon” nuqtai-nazaridan qaraganda mutlaq va nisbiy guruhli s’etsifiklik, ya’ni
bitta “qulf” ga mos keladigan turli xil “kalit” (substrat) ekanligini tushuntirish
mushkul.
Bunday tashqi qarama-qarshilikni Koshlend tomonidan taklif etilgan boshqa
faraz tushuntirib berdi, u “majburiy moslik” nomini olgan farazdir. Koshlendning
fikriga ko`ra ferment molekulasi qattiq emas, aksincha o`zgaruvchan,
cho`ziluvchan bo`lib, fermentning konfiguratsiyasi va uning faol markazi
substratlar yoki boshqa ligandlar birikishi jarayonida o`zgaradi va nio’oyat, faol
markaz – qattiq va substratni yopishtiruvchi emas, balki substrat unga birikish
vaqtida mos keluvchi shaklni qabul qilishga majburlaydi (shuning uchun ham
“majburiy moslik” deb nomlanadi).
“Majburiy moslik” farazi bir qator fermentlarning substratga birikishidan
keyin faol markazning funktsional guruhlarining joylashishini o`zgarishi qayd
etilgandan so`ng tajribada o`z tasdig`ini to’di. Bu faraz substratlarning yaqin
analoglariga ta’sir etishni ham tushuntirib berdi. Agar yolg`on substrat (kvazi
substrat) tabiiysidan juda kam farq qilsa va faol markaz haqiqiysiga yaqin
konformatsiyani qabul qilsa, unda bunday ferment-substrat kompleksidagi katalitik
guruhlar reaksiyani amalga oshiradi. Bunday “aldov” ni ferment sezmagandek
bo`ladi, ammo fermentativ reaksiya haqiqiy substratdagidek tez bormaydi, chunki
fermentning faol markazida katalitik guruhlar ideal joylashgan emas.
Agar kvazi substrat konfiguratsiyasi katalitik guruhlarning to`g`ri
joylashishiga imkon bermasa, bunday holatlarda reaksiya bormaydi.
Reaksiya tezligining ferment miqdoriga bog`liqligi grafikda to`g`ri chiziq
ko`rinishida ifodalanadi. Bundan shunday xulosa qilish mumkin: organizm
hujayrasida shu ferment molekulalari soni boshqalariga nisbatan qancha ko’p
bo`lsa, unda shu ferment katalizlaydigan kimyoviy reaksiyalarning tezligi ham
shuncha yuqori bo`ladi. Agar biror bir ferment miqdori kam bo`lsa (sintez buzilsa),
unda u katalizlaydigan reaksiyalar tezligini unga bog`liq biokimyoviy jarayonlar
yo`li chegaralaydi.
Tabiiy stimulyatsiya yo`li bilan yoki preparatlar yordamida ferment
molekulasining sonini oshirilishi buzilgan reaksiya tezligini qayta tiklash yoki
hayot faoliyatining yangi sharoitlariga zaruriy biokimyoviy reaksiyalarni
moslashtirish imkonini beradi.
Reaksiya tezligining vodorod ionlari miqdoriga bog`liqligi. Odatda
fermentativ reaksiya tezligining RNK ga bog`liqligi qo`ng`iroqsimon shaklda
grafikda tasvirlanadi, chunki har bir ferment uchun o`zining RNK o’timumi
mavjud bo`lib, unda ferment katalizlaydigan reaksiya tezligi maksimal bo`ladi.
RNK ning u yoki bu tomonga o`zgarishi fermentativ reaksiya tezligining
pasayishiga olib keladi.
Ayrim fermentlar uchun RNK ning o’timal qiymatlari
Ferment
pepsin
Kislotali
fosfataza
Ureaza,
‘ankreat.amilaza
Tripsin
Arginaza
RNK
o’timumi
1,5-2,5
4,5-5,0
6,4-7,2
7,8
9,5-9,9
Keltirilgan ma’lumotlardan ko`rinib turibdiki, RNK o’timumi turli xil
fermentlarda bir xil emas, lekin hujayraning ko’pchilik fermentlari neytralga
yaqinroq, ya’ni RNK ning fiziologik qiymatlariga mos keluvchi RNK o’timumiga
ega bo`ladi.
Fermentativ reaksiya tezligining RNK ga b’g`liqligi asosan ferment faol
markazidagi funktsional guruhlarining holati to`g`risida ma’lumot beradi. Muhit
RNK ning o`zgarishi substratni bog`lashda (kontakt qismi) yoki uni o`zgartirishda
(katalitik qismi)da ishtirok etadigan faol markazning aminokislotalar qoldig`idagi
kislotali va ishqoriy guruhlarining ionlashishiga ta’sir qiladi. Ko’pchilik substratlar
kislotali va ishqoriy guruhlarga ega bo`ladilar, shu sababli RNK substratning
ionlashishiga ta’sir qiladi. Ferment substratning ionlashgan va ionlashmagan shakli
bilan ham bog`lanadi. Ko`rinib turibdiki, o’timal RNK da faol markazning
funktsional guruhlarini reaksiyaga kirishish qobiliyati kuchliroq bo`ladi, substrat
ham fermentning bu bu guruhlari bilan bog`lanishga qulay shaklda bo`ladi.
Fermentativ reaksiyalarning RNK ga bog`liqligi amaliy ahamiyatga ega.
Avvalo fermentning faolligini aniqlash shu ferment uchun o’timal bo`lgan RNK da
o`tkazilishi kerak. Buning uchun zaruriy RNK qiymatiga ega bo`lgan bufer
eritmasi tanlanadi.
Fiziologik sharoitda RNK qiymati deyarli o`zgarmaydi, lekin hujayraning
ma’lum bir qismida RNK o`zgarishi mumkin. Masalan, muskullarning jadal
ishlashi natijasida sut kislotasi to’planadi, qisqa vaqt ichida muskul hujayrasida
‘RNK ning kislotali tomonga o`zgarishi fermentativ reaksiya tezligini ham
o`zgartiradi.
Har bir ferment uchun RNK o’timumini bilish amaliy meditsina uchun juda
muhim. Masalan, pepsin oshqozonda oqsillarni faol gidrolizlashi uchun kuchli
kislotali muhit talab etiladi. Shu sababli faolligi buzilgan endogen pepsinning
buzilgan faolligini tiklash uchun kislotali moddalarni qabul qilish kerak.
pepsin preparati kerakli RNK muhitni hosil qilishi uchun xlorid kislotasi
bilan birga qabul qilinadi.
Fermentativ reaksiya tezligining haroratga bog`liqligi. Muhit harorati
oshib borishi bilan fermentativ reaksiya tezligi ham oshib boradi, biror bir o’timal
haroratda maksimum nuqtaga yetadi va shundan so`ng nolga qarab pasaya boradi.
Kimyoviy reaksiyalar uchun qoida mavjud bo`lib, unga asosan harorat 10˚C ga
oshganda reaksiya tezligi 2-3 martaga oshadi. Fermentativ reaksiyalar uchun bu
koeffitsiyent pastroq bo`lib, harorat har 10˚C ga oshganda reaksiya tezligi 2
martaga yoki undan ham kamroqqa oshadi. Fermentativ reaksiya tezligining
ma’lum bir nuqtadan keyin nolga tomon pasayishi fermentning denaturatsiyasi
to`g`risida guvoo’lik beradi. Ko’pchilik ferment uchun 20-40˚C oralig`idagi
harorat o’timal hisoblanadi. Fermentlarning haroratga chidamsizligi ularning oqsil
tabiatli tuzilishga ega ekanligiga bog`liq. Ayrim fermentlar 40˚C atrofidagi
haroratda denaturatsiyalanadi, ammo ularning asosiy qismi 40-50˚C dan ortiq
haroratda faolligini yo`qotadi. Ba’zi bir fermentlar faolligini yo`qolishiga sovuq
ham sabab bo`lishi mumkin, ya’ni 0˚C ga yaqin haroratda ular denaturatsiyaga
uchraydi.
Ammo ayrim fermentlar bunday qonuniyatlarga bo`ysunmaydi. Masalan,
katalaza fermenti 0˚C ga yaqin haroratda ko`proq faollikka ega bo`ladi.
Shuningdek, issiqlikka bardoshli fermentlar ham mavjud. Masalan, adenilatkinaza
qisqa vaqt ichida 100˚C da o`z faolligini yo`qotmasdan bardosh berishi mumkin.
Issiq buloqlarda yashovchi mikroorganizmlar tarkibida ko’plab oqsillar, jumladan
fermentlar ham mavjud bo`lib, ular o`zlarining yuqori haroratga chidamliligi bilan
ham ajralib turadi. Bunday fermentlar tabiatiga ko`ra glikoproteidlar bo`lib, ularni
bunday chidamlilik bilan uglevod komponenti ta’min etadi.
Ferment faolligiga haroratning ta’siri hayotiy faoliyat jarayonlarini tushunish
uchun juda muhim. Harorat pasayishi bilan ayrim hayvonlar uyqu yoki anabioz
holatiga o`tadi. Bunday holatlarda fermentativ reaksiyalar tezligi sekinlashib,
organizmda to’plangan oziq moddalar sarfini va hujayra funktsiyasining faolligini
pasaytirishni ta’minlaydi. Tananing isishi fermentativ reaksiyalarning borishini
tezlashtiradi va hayvon organizmini faol holatga qaytaradi.
Organizmni sun’iy sovutish gibeRNKatsiya deb atalib, klinikada jarroo’lik
o’eratsiyalarini o`tkazishda qo`llaniladi. Tananing sovutilishi fermentativ
reaksiyalarning tezligini pasaytiradi va bu bilan moddalarning sarflanishi hamda
organizm hujayralarining yashovchanlik qobiliyatini uzoqroq saqlash imkonini
beradi.
Tana haroratining oshishi (bezgak holati), masalan, yuqumli kasalliklarda
fermentlar tomonidan katalizlanadigan biokimyoviy reaksiyalarni tezlashtiradi.
Tana haroratining har bir gradusga ko`tarilishi reaksiya tezligini taxminan 20% ga
oshiradi. Bundan tashqari 40˚C atrofidagi haroratda issiqqa chidamsiz fermentlar
denaturatsiyalanib, biokimyoviy jarayonlarning tabiiy yo`llarini izdan chiqarishi
mumkin.
Shuning uchun oziq-ovqat mahsulotlari muzlatkichlarda saqlanadi va bu
bilan o`zlarining
hamda mikroorganizmlarning fermentlarining faolligi
pasaytiriladi.
3. Fermentlar faolligining boshqarilishi. Fermentlar faolligi
boshqariladigan katalizatorlarga mansub ekanligi yuqorida aytilgan edi. Ferment
faolligining boshqarilishi ularning turli xil biologik komponentlar yoki yot
birikmalar (masalan, dori va zaharlar) bilan o`zaro ta`siri orqali yuzaga keladi
hamda ular fermentlarning modifikatorlari yoki regulyatorlari deb ataladi.
Modifikatorlarning fermentlarga ta`siri ostida reaksiya tezlashishi (bunday
sharoitda ular aktivatorlar deyiladi) yoki sekinlashishi (bunday sharoitda ular
ingibitorlar deyiladi) mumkin.
Fermentlar faolligining boshqarilishi 3 bosqichni o`z ichiga oladi:
1. Hujayra ichki boshqarilishi (substratlar, metabolitlar, aktivatorlar, ingibitorlar,
RNK, harorat, allosterik fermentlar). Bunday boshqarish avtomatik kechadi.
2. Gormonal boshqarilish. Oqsil tabiatli gormonlar va aminokislota hosilalari
hujayraviy fermentlarni adenilatsiklaza tizimi orqali, steroid gormonlar va
tiroksin gen darajasida fermentlar sintezini jadallashtiradi.
3. Nerv tizimi orqali boshqarilish
Fermentlarning faollanishi. Modifikator ta`siridan so`ng yuzaga keladigan
bioximiyaviy reaksiyaning tezlashganligi asosida fermentlarning faollashuvi
aniqlanadi. Faollantiruvchi moddalarning bir guruhini ferment faol markaziga ta`sir
e`tuvchi moddalar tashkil e`tadi. Unga fermentlarning kofaktorlari va substratlari
kiradi. Kofaktorlar (metall ionlari va koferment) murakkab fermentlarning
faqatgina sturuktura elementlari bo`lmasdan ularni faollantiruvchilari hamdir.
Metall ionlari yyetarli darajada o`ziga xos faollantiruvchidir. Ko’pchilik
fermentlar uchun ko’p o’ollarda bir emas, balki bir nechta metall ionlari talab
e`tiladi. Masalan, bir valentli kationlarni hujayra membranasi orqali tashib
o`tkazuvchi Na+, K+ - ATF azalar uchun magniy, natriy va kaliy faollantiruvchilari
zarur.
Metall ionlari yordamida faollanish turli xil meo’anizmlar orqali amalga
oshadi. Ayrim fermentlarda ular katalitik qism tarkibiga kiradi. Ko’p o’ollarda
metall ionlari substratning ferment faol markazi bilan o`ziga xos ko’prik hosil qilib
bog`lanishini engillashtiradi. Ba`zi o’ollarda esa metall ferment bilan emas, balki
substrat bilan metallosubstratli kompleks hosil qiladi.
Substratni bog`lash va katalizlashda kofermentlarning o`ziga xosligi ularning
fermentativ reaksiyalarini faollashida namoyon bo`ladi.
Substrat ham ma`lum bir miqdor chegarasida faollantiruvchi bo`la oladi.
Substrat miqdoriga to`yinishga e`risxilgandan so`ng ferment faolligi oshmaydi.
Substrat fermentning turg`unligini oshiradi va ferment faol markazining zaruriy
konformaciyasida shakllanishini engillashtiradi.
Ba`zi fermentlarning faollanishi ular molekulasining faol markaziga
tegmasdan, modifikaciyalash yo`li orqali ham amalga oshishi mumkin. Bunday
modifikatsiyaning bir nechta usullari mavjud:
-
faol bo`lmagan unumi profermentlar yoki zimogenni faollash;
-
ferment molekulasiga o`ziga xos modifikatsiyalovchi biror bir
guruhni biriktirish yo`li bilan faollash.
-
faol bo`lmagan oqsil kompleksini faol fermentga dissotsiyalash yo`li
bilan faollash.
Fermentlarning ingibirlanishi.
Fermentativ kataliz mexanizmini tushunishda ingibitorlar katta qiziqish
uyg`otadi. Ferment faol markazining kontakt va katalitik qismlarining funktsional
guruhlarini bog`lovchi turli xil moddalarni qo`llash katalizda ishtirok e`tuvchi
guruh ahamiyatini tushuntirib beradi. Fermentativ reaksiyalarning ingibirlanishini
o`rganish dori moddalari, zaharli o’imikatlarning ta`sir qilish meo’anizmlarini
o`rganish uchun amaliy ahamiyatga ega.
Ingibitor atamasiga ehtiyotkorlik bilan munosabatda bo`lish ko`zda tutiladi,
chunki uning tagida faqatgina ferment faolligini o`ziga xos pasaytiruvchi modda
to`g`risida ga’ boradi. Reaksiyaning tormozlanishi faqat ingibitorga bog`liq emas.
Chunki istalgan denaturaciyalovchi moddalar ham fermentativ reaksiyani
pasaytirishi mumkin. Denaturatsiyalovchi modda ta`siri bo`lgan holatda
«ingibirlanish» emas, balki «faolsizlanishi» to`g`risida ga’ borsa, to`g`riroq
bo`ladi. Ko’pincha, moddalar kichik miqdorlarda ingibitor, ko’p miqdorda esa
inaktivator bo`lib hisoblanadi. SHuning uchun bunday tarzda ikki guruhga bo`lish
ma`lum darajada shartlidir.
Ingibitorlar avvalo ferment bilan mustahkam bog`lanishdek umumiy belgisi
bilan ajralib turadi. Bunday belgisiga ko`ra ingibitorlar 2 guruhga bo`linadi: 1)
qaytar va 2) qaytmas. Fermentni 2 guruhdan qaysi biriga mansubligi dializ yoki
fermentning ingibitorli e`ritmasini ko’p suyultirishdan so`ng ferment faolligining
qayta tiklanish mezoniga asosan aniqlanadi. Qaytmas ingibitorlar ferment bilan
mustahkam bog`lanadi va bunday jarayondan so`ng ferment faolligi qayta
tiklanmaydi.
Aksincha, ferment - qaytar ingibitor kompleksi mustahkam emas va tezda
parchalanib ketadi. Bunda ferment faolligi qayta tiklanadi.
Fermentlarning ingibitorlari ta`sir e`tish meo’anizmiga asosan quyidagi
turlarga bo`linadi: 1) raqobatli; 2) raqobatsiz; 3) raqobat qilmaydigan; 4) substrat;
5) allosterik;
1). Raqobatli ingibirlanishi hodisasi tuzilishi jihatdan substratga o`o’shash
bo`lib, ferment bilan bog`langandan so`ng oson ajralib ketmaydigan modda va
haqiqiy substrat o`rtasida fermentning faol guruhiga nisbatan raqobat tufayli kelib
chiqadi. Substrat ferment bilan birikib, ferment-subtrat kompleksi ES paydo
qilganidek, ingibitor ham shunday dissotsiyalanish qobiliyatiga ega bo`lgan
kompleks hosil qiladi:
E+I → EI
Lekin hech qachon raqobatli ingibirlanishda boshqalardan farqli ravishda
uchtalik kompleks ESI (ferment-subtrat-ingibitor) hosil bo`lmaydi.
Subtratga o`o’shash ingibitor ferment molekulasining bir qismini bog`lab,
ferment-subtrat kompleksi hosil bo`lishiga yo`l qo`ymasligi natijasida ingibirlanish
hodisasi kelib chiqadi. Ferment molekulalarining faol markazlaridan ingibitoRNKi
siqib chiqaradigan darajada ko’p miqdordagi substrat bilan tormozlanishni
to`o’tatish va fermentni katalizlash qobiliyatini tiklash mumkin.
Raqobatli ingibitorlarning subtratga o`o’shashligi bo`lganligi uchun bunday
ingibirlash izosterik ingibirlash deb ham ataladi. Yig`ilib qolgan ferment
faollanishni boshqarishga ta`sir e`tuvchi metabolitlar va yot moddalar raqobatli
(izosterik) ingibitorlar bo`lishi mumkin.
Raqobatli ingibitrlashga suktsinat kislota va malonat kislotalar bilan
suktsinatdegidrogenaza fermenti orasidagi munosabat yaqqol misol bo`la oladi.
Malonat kislotaning strukturasi suktsinatga o`o’shash bo`lganidan u fermentning
ma`lum sato’i bilan bog`lanadi, hosil bo`lgan kompleks esa parchalanmaydi,
fermentni blokirlab turadi.
Ko’pchilik farmakologik preparatlar, qishloq xo’jalik zararkunandalariga
qarshi ishlatiladigan zaharli o’imikatlar va zaharli moddalarning ta`sir qilishi
raqobatli ingibirlashga asoslangan.
Moddalar almashinuvida biror bir fermentni tanlab ishdan chiqarib, muayyan
bir boshqa fermentning ishtirokini o`ziga xos tahlilini o`tkazish mumkin. Raqobatli
ingibirlash antimetabolitlar qidirish uchun imkoniyatlar yaratadi, ya`ni haqiqiy
substratga o`o’shash konformaciyaga ega bo`lgan xolda raqobatli ingibitorlar
safiga qo`sxilishi kerak. Antimetabolitlar o`ziga xos farmako’re’eratlar sifatida
istiqbolli hisoblanadi.
Ammo raqobatli munosabat faqat substrat bilan ingibitor o`rtasida emas,
balki ingibitor bilan koferment o`rtasida ham bo`lishi mumkinligini yoddan
chiqarmaslik zarur.
Antikofermentlar (kofermentlarning analogi bo`lib, ammo ularning
vazifasini bajara olmaydi) ham raqobatli ingibitor bo`lib, ular o`zlari bog`langan
fermentlarni «saf»dan chiqarish qobiliyatiga ega. Antikofermentlarning yoki
ularning unumlari bo`lgan antivitaminlar biologik tadqiqotlarda va medicina
amaliyotida samarali dori sifatida keng qo`llaniladi.
2. Raqobatsiz ingibitorlar ingibirlangan fermentlarning substrat bilan
bog`lanishiga emas, balki uning katalitik o`zgarishiga ta`siri bilan bog`liq.
Raqobatsiz ingibitor fermentning faol markazidagi katalitik guruhlar bilan bevosita
bog`lanadi yoki fermentning faol markazidan boshqa qismi bilan bog`lanib, uning
substrat bilan o`zaro ta`sirlashishiga halal beradigan darajada katalitik qism
strukturasiga ta`sir e`tadi. Raqobatsiz ingibitor substrat bilan bog`lanishga ta`sir
etmaganligi sababli raqobatli ingibirlashdan farqli ravishda quyidagi formula
bo`yicha uch tomonlama kompleks hosil bo`ladi:
E + S + I → ESI
Ammo bu kompleksdan mahsulot hosil bo`lmaydi. Raqobatsiz ingibitorlarga
sianidlar misol bo`lib, ular geminli ferment - sitoopromoksidazalarning katalitik
qismiga kiradigan uch valentli temir bilan mustahkam bog`lanadilar.
Bu fermentning bog`lanishi nafas olish zanjirini ishdan chiqaradi va hujayra
halok bo`ladi. Fermentlarning raqobatsiz ingibitorlariga og`ir metallar va ularning
organik birikmalari kiradi. Shuning uchun simob, qo`rgoshin, kadmiy, mishyak
kabi og`ir metallarning ionlari juda zaharli. Ular masalan, fermentlarning katalitik
qismiga kiradigan SH -guruhlarni bog`lab qo`yadi. Ferment - ingibitor kompleksi
substratni biriktirishi mumkin, ammo katalitik guruhlar band bo`lganligi sababli
substrat uchun keyingi o`zgarishlar amalga oshmaydi. Raqobatli ingibirlashdagi
singari ortiqcha miqdordagi substrat raqobatsiz ingibitorlarni fermentlar ta`siridan
halos etmaydi, bunga faqatgina ingibitorlarni bog`lay oladigan moddalargina
yordam bera oladi. Bunday moddalarga reaktivatorlar deyiladi.
Og`ir metallar kichik miqdordagina raqobatsiz ingibitor bo`la oladi. Ular
ko’p miqdorda bo`lganda inaktivatorlar bo`lib, denaturatsiyalovchi modda singari
ta`sir etadi.
Raqobatsiz ingibitorlar farmakologik vositalar, qishloq xo’jalik
zararkunandalariga qarshi kurashish uchun zaharlovchi modda sifatida va harbiy
maqsadlarga qo`llaniladi.
Zaharlanganda yoki ularni ferment ingibitor kompleksidan chiqarib tashlash
uchun reaktivatorlar yoki zaharga qarshi moddalardan foydalanish mumkin. Ularga
barcha SN - tutuvchi komplekslar, (cistein, dimerka’topro’anol), limon kislotasi,
e`tilendiamintetrasirka kislota kiradi.
3. Raqobat qilmaydigan ingibirlash. Raqobat qilmaydigan ingibirlash deb
faqat ferment substrat kompleksiga ingibitoRNKing birikishidan yuzaga keladigan
fermentativ reaksiyaning tormozlanishiga aytiladi. Raqobat qilmaydigan ingibitor
substrat bo`lmagan sharoitda ferment bilan bog`lanmaydi. Bundan tashqari,
ingibitor substratni fermentga bog`lanishini engillashtiradi, keyin esa o`zi
bog`lanib, fermentni ingibirlaydi. Bu ingibirlashning kamdan-kam uchraydigan
shakli hisoblanadi.
4. Substratli ingibirlash. Substratli ingibirlash fermentativ reaksiyada
ortiqcha miqdordagi substrat natijasida kelib chiqadigan tormozlanishdir. Bunday
ingibirlash katalitik o`zgarishga uchray olmaydigan ferment substrat kompleksi
hosil bo`lishi oqibatida yuzaga keladi. ES2 kompleksi mahsulot hosil qilmaydi va
ferment molekulasini faolsizlantiradi. Substratli tormozlanish ortiqcha substrat
natijasida kelib chiqqanligi uchun uning miqdorini kamaytirib ferment faol holatga
keltiriladi.
5. Fermentlar faolligining allosterik boshqarilishi.
Allosterik boshqarish allosterik e`ffektorlar bog`lanishi uchun regulyator
markazlarga ega bo`lgan, to`rtlamchi strukturali fermentlarning alohida guruhlari
uchun xos. Fermentning faol markazida substratlarning o`zgarishini
tormozlaydigan salbiy e`ffektorlar allosterik ingibitorlar vazifasini bajaradi. Ijobiy
allosterik e`ffektorlar esa, aksincha fermentativ reaksiyani tezlashtiradi, shu sababli
ular allosterik faollashtiruvchilarga kiradi. Fermentning allosterik e`ffektorlari
ko’pincha turli xil metabolitlar metall ionlari kofermentlar bo`lishi mumkin.
Kamdan-kam o’ollarda fermentlarning allosterik e`ffektorlari vazifasini substrat
molekulalari bajarishi mumkin. Bunday fermentlarda o`z-o`zidan faol markaz
allosterik e`ffektorlar bilan o`o’shash bo`ladi va allosterik e`ffektorlarda
fermentlardan farqli ravishda katalitik qismi yo`q.
Ba`zi fermentlar bir nechta allosterik markazlarga ega ulardan ba`zilari
allosterik ingibitorlarga, boshqalari esa faolllashtiruvchilarga xos bo`ladi.
Allosterik ingibitorlarning fermentga ta`sir e`tishi meo’anizmi faol
markazning konformaciyasini o`zgarishidan iborat.
Allosterik faollantiruvchilar, aksincha, fermentlarning faol markazidagi
substratning o`zgarishini engillashtiradi va bu hodisa Km ning kamayishi yoki
maksimal tezlikning oshishi bilan birgalikda kuzatiladi.
Allosterik fermentlar boshqa fermentlardan substrat miqdoriga reaksiya
tezligining bog`liqligi o`ziga xos S-shaklidagi e`gri chiziq bo`lishi bilan farq qiladi.
Bu esa subbirliklarning faol markazlari avtonom emas, balki koo’erativ xolda ish
bajarishini bildiradi.
Allosterik fermentlar hujayra modda almashinuvida muhim vazifasini
o`taydi. Ular metabolizmda «kalit» o`rnini egallab, moddalar almashinuvidagi
o`zgarishlarga juda sezgirlik bilan munosabat bildiradilar. Masalan, allosterik
boshqarish birinchi ferment zanjirining oo’irgi mahsulotini ingibirlash ko`rinishida
namoyon bo`ladi. Boshlangich modda (substrat)ning bir nechta ketma-ket
o`zgarishlardan so`ng oo’irgi mahsulotning tuzilishi substratga o`o’shamaydi, shu
sababdan oo’irgi mahsulot boshlangich fermentlar zanjiriga allosterik ingibitor
(effektor) sifatida ta`sir e`tishi mumkin. Tashqaridan qaraganda bunday boshqarish
qaytar bog`lanishli meo’anizmga o`o’shaydi va oo’irgi mahsulotning chiqishini
nazorat qilishga imkon beradi hamda oo’irgi mahsulot to’planib qolgan holatda
birinchi ferment zanjirining ishi to`o’tatiladi:
E1 E2 E3
A--------- V ----------- S -----------D
----------------------------------------
Bunda A,V, S, D metabolitlar: E1, E2, E3 fermentlar
4. Fermentlarning tasnifi va nomlanishi. Hozirgi vaqtda fermentlarni ikki
xil nomlash qabul qilingan: ishchi va sistematik. Fermentlarning ishchi yoki
rasional nomi enzim ta’sir etadigan modda (substrat) yoki reaksiya nomining
oxiriga aza qo`shimchasini qo`shish bilan tuziladi. Binobarin aza bilan tugaydigan
so`zlar, albatta, ma’lum fermentni ko`rsatadi. Masalan, oqsil (protein)ni
parchalovchi ferment proteinaza, gidrolizni tezlatuvchi ferment gidrolaza,
oksidlovchi fermentlar oksidaza deb aytiladi. Shunga o`xshash kraxmal (amylum),
yog` (lipos), glikozid, peroksid, siydikchil (urea) ga ta’sir etuvchi fermentlar
amilaza, lipaza, glikozidaza, peroksidaza, ureaza deb ataladi. Ayrim fermentlarning
ilmiy adabiyotlarga kirib qolgan trivial (tarixiy) nomlari ham saqlangan, masalan
pepsin, tripsin, ‘a’ain va boshqalar.
Fermentlarning sistematik nomlanishi murakkabroq hosil bo`ladi.
Fermentlarning umumiy tasnifi ularning ximiyaviy tuzilishi yoki bioximiyaviy
vazifasiga, ya’ni ferment ta’sir etadigan reaksiya xarakteriga, katalizlanadigan
ximiyaviy o`zgarish turiga, substratlarning nomi va aza qo`shimchasiga asoslanishi
mumkin:
L-laktat : NAD+ → Oksidoreduktaza
I substrat II substrat kimyoviy o`zgarish turi
Ferment katalizlaydigan reaksiyaga muvofiq tasniflanganda uziladigan
bog`larning va ko`chiriladigan guruhlarning xarakterini yoki ferment ta’sir
etadigan substratlarning ximiyaviy tabiatini asos qilib olish mumkin. Sistematik
nomlash faqat o`rganilgan fermentlarda qo`llaniladi.
Hozirgi vaqtda butun dunyo bo`yicha fermentlarning umumiy tasnifi va
indeksasiyasi qo`llaniladi. Xalqaro Bioximiya Ittifoqi assambleyasi tomonidan
1961 yili Moskvada ma’qullangan bu tasnifga ko`ra barcha fermentlarning 6
sinfga va bu sinflar chegarasida ular kichik va eng kichik sinflarga bo`linadi. 1961
yildan so`ng nomenklaturani tuzatish va bu sohadagi keyingi ma’lumotlar bilan
to`ldirib borish uchun doimiy qo`mita tuzilgan.
6 sinfga bo`lingan fermentlarning har bir sinfi qat’iy belgilangan tartib
raqamiga ega: