GLIKOLIZ. KREBS SIKLI

Yuklangan vaqt

2024-05-12

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

15

Faytl hajmi

333,5 KB


Ilmiybaza.uz 
 
 
 
GLIKOLIZ. KREBS SIKLI 
 
 
Uch karbon kislotalar (Krebs sikli).  
Atsetil-KoA ning to’liq oksidlanishi uch karbon kislotalar siklida bo’lib o’tadi. 
Uch karbon kislotalar siklini birinchi bo’lib ingliz biokimyogari G.Krebs (1933) 
fanga ma‘lum qilgan edi. Bu jarayon piruvatning oksidlanuvchi dekarboksillanishi 
kabi hujayraning mitoxondriyalarida bo’lib o’tadi va ketma-ket sodir bo’ladigan 
sakkiz xil reaksiyani o’z ichiga oladi.   
Birinchi reaksiya sitrat-sintetaza tomonidan katalizlanadi:     
  
Ikkinchi reaksiya natijasida oldingi reaksiyada hosil bo’lgan limon kislota 
degidrogidrotatsiyalanishga duch kelib sis-akotin kislotani hosil qiladi, u esa suvni 
biriktirib izolimon kislotaga aylanadi. Bu reaksiyada akonitatgidrataza fermenti 
ishtirok etadi, reaksiya natijasida sitrat molekulasida H va OH larning o’zaro 
almashinuvi sodir bo’ladi:  
  
Ilmiybaza.uz GLIKOLIZ. KREBS SIKLI Uch karbon kislotalar (Krebs sikli). Atsetil-KoA ning to’liq oksidlanishi uch karbon kislotalar siklida bo’lib o’tadi. Uch karbon kislotalar siklini birinchi bo’lib ingliz biokimyogari G.Krebs (1933) fanga ma‘lum qilgan edi. Bu jarayon piruvatning oksidlanuvchi dekarboksillanishi kabi hujayraning mitoxondriyalarida bo’lib o’tadi va ketma-ket sodir bo’ladigan sakkiz xil reaksiyani o’z ichiga oladi. Birinchi reaksiya sitrat-sintetaza tomonidan katalizlanadi: Ikkinchi reaksiya natijasida oldingi reaksiyada hosil bo’lgan limon kislota degidrogidrotatsiyalanishga duch kelib sis-akotin kislotani hosil qiladi, u esa suvni biriktirib izolimon kislotaga aylanadi. Bu reaksiyada akonitatgidrataza fermenti ishtirok etadi, reaksiya natijasida sitrat molekulasida H va OH larning o’zaro almashinuvi sodir bo’ladi:
Ilmiybaza.uz 
 
Uchinchi reaksiya, aftidan, Krebs sikli tezligini limitlaydi, reaksiyani tarkibida 
NAD tutuvchi izositratdegidrogenaza katalizlaydi va bunda izolimon kislota 
degidrogenlanadi va dekarboksillanadi:  
  
Tenglamadan ko’rinib turibdiki, bu reaksiya davomida izolimon kislota bir yo’la 
dekarboksillanadi. Bu reaksiyani faollovchisi sifatida ADF, shuningdek, magniy va 
marganes ionlari qatnashadi.    
To’rtinchi 
reaksiya 
davomida 
α-ketoglutar 
kislotaning 
oksidlanuvchi 
dekarboksillanishi yuz berib, reaksiya natijasida yuqori energetik birikma 
suksinilKoA hosil bo’ladi. Bu reaksiyani sodir bo’lish mexanizmi piruvatning 
atsetilKoAgacha oksidlanuvchi dekarboksillanishiga o’xshash. Ikkala reaksiyada 
ham besh xil kofermentlar: TPF, lipoy kislota amidi, HS-KoA, FAD va NADlar 
ishtirok etadi. Reaksiya quyidagi sxemaga muvofiq sodir bo’ladi:  
  
Beshinchi reaksiya suksinil-KoA-sintetaza fermenti tomonidan 
katalizlanadi. Reaksiya natijasida qahrabo kislota va yuqori energiyali 
fosfat bog’li GTF hosil bo’ladi:   
  
Ilmiybaza.uz Uchinchi reaksiya, aftidan, Krebs sikli tezligini limitlaydi, reaksiyani tarkibida NAD tutuvchi izositratdegidrogenaza katalizlaydi va bunda izolimon kislota degidrogenlanadi va dekarboksillanadi: Tenglamadan ko’rinib turibdiki, bu reaksiya davomida izolimon kislota bir yo’la dekarboksillanadi. Bu reaksiyani faollovchisi sifatida ADF, shuningdek, magniy va marganes ionlari qatnashadi. To’rtinchi reaksiya davomida α-ketoglutar kislotaning oksidlanuvchi dekarboksillanishi yuz berib, reaksiya natijasida yuqori energetik birikma suksinilKoA hosil bo’ladi. Bu reaksiyani sodir bo’lish mexanizmi piruvatning atsetilKoAgacha oksidlanuvchi dekarboksillanishiga o’xshash. Ikkala reaksiyada ham besh xil kofermentlar: TPF, lipoy kislota amidi, HS-KoA, FAD va NADlar ishtirok etadi. Reaksiya quyidagi sxemaga muvofiq sodir bo’ladi: Beshinchi reaksiya suksinil-KoA-sintetaza fermenti tomonidan katalizlanadi. Reaksiya natijasida qahrabo kislota va yuqori energiyali fosfat bog’li GTF hosil bo’ladi:
Ilmiybaza.uz 
 
  
Oltinchi reaksiya natijasida suksinat degidrogenlanib fumar kislotaga aylanadi. Bu 
reaksiya molekulasida FAD kofermenti bo’lgan suksinatdegidrogenaza fermenti 
tomonidan katalizlanadi. Suksinatdegidrogenaza hujayra mitoxondriyasining ichki 
membranasi bilan mustahkam birikkan bo’ladi. Reaksiya tenglamasi quyidagicha:      
  
Yettinchi reaksiya fumaratgidrataza fermenti ishtirokida bo’lib o’tadi va bunda 
fumar kislota olma kislotaga aylanadi:   
  
Uch karbon kislotalar siklining sakkizinchi reaksiyasi davomida mitoxondrial 
NAD-ishtirokli malatdegidrogenaza ta‘sirida malat oksaloatsetatga aylanadi:   
  
  
Uch karbon kislotalarning bir aylanish siklida sakkizta fermentativ reaksiya 
natijasida bir molekula atsetil-KoA ning to’liq ―yonishi‖ yuz beradi. Siklning 
cheksiz davom etib turishi uchun tizimga doimiy ravishda atsetil-KoA ning kirib 
turishi, qaytarilgan shaklga o’tgan koferment (NAD+  va FAD+ )lar esa 
qaytaqaytadan oksidlanib turishi lozim. Krebs sikli va oksidlanuvchi fosforlanish 
Ilmiybaza.uz Oltinchi reaksiya natijasida suksinat degidrogenlanib fumar kislotaga aylanadi. Bu reaksiya molekulasida FAD kofermenti bo’lgan suksinatdegidrogenaza fermenti tomonidan katalizlanadi. Suksinatdegidrogenaza hujayra mitoxondriyasining ichki membranasi bilan mustahkam birikkan bo’ladi. Reaksiya tenglamasi quyidagicha: Yettinchi reaksiya fumaratgidrataza fermenti ishtirokida bo’lib o’tadi va bunda fumar kislota olma kislotaga aylanadi: Uch karbon kislotalar siklining sakkizinchi reaksiyasi davomida mitoxondrial NAD-ishtirokli malatdegidrogenaza ta‘sirida malat oksaloatsetatga aylanadi: Uch karbon kislotalarning bir aylanish siklida sakkizta fermentativ reaksiya natijasida bir molekula atsetil-KoA ning to’liq ―yonishi‖ yuz beradi. Siklning cheksiz davom etib turishi uchun tizimga doimiy ravishda atsetil-KoA ning kirib turishi, qaytarilgan shaklga o’tgan koferment (NAD+ va FAD+ )lar esa qaytaqaytadan oksidlanib turishi lozim. Krebs sikli va oksidlanuvchi fosforlanish
Ilmiybaza.uz 
 
yo’li bilan bir molekula atsetil-KoA ning oksidlanishi natijasida 12 molekul ATF 
hosil bo’ladi.  Piruvatning atsetil-KoA gacha oksidlanuvchi dekarboksillanishi 
natijasida bir molekula NADH+ (ATFning 3 molekulasi) hosil bo’ladi. Binobarin, 
bir molekula glyukozani parchalanishidan ikki molekula piruvat hisil bo’ladi, o’z 
navbatida ularni oksidlanib ikki molekula atsetil-KoA va bundan keyin ularning uch 
karbon kislotalari siklida ikki marta aylanishi natijasida 30 molekula ATF (piruvat 
bir molekulasining oksidlanishi 15 molekula ATF) sintezlanadi.    
 Bunga yana aerob glikolizda hosil bo’lgan 2 molekula ATF ni va glikolizning 
degidrogenaza reaksiyasidagi 2 molekula glitseraldegid-3-fosfatning oksidlanishidan 
hosil bo’lgan 2 molekula NADH2 ning mitoxondriya tashqarisida oksidlanishi 
hisobiga sintezlangan 6 molekula ATFni qo’shish lozim. Shuni qayd etish o’tish 
o’rinliki, to’qimalarda bir molekula glyukozani quyidagi tenglamaga muvofiq: 
С6Н12О6 + 6О2 → 6CO2 + 6H2O oksidlanishidan jami 38 molekula ATF sintezlanadi. 
Energetik nuqtayi nazardan glyukozaning to’lik parchalanishi, anaerob glikolizdan 
ancha samaralidir.  
  
                          Karbonsuvlarning pentozafosfat sikli  
O.Varburg, F.Lipman, F.Dikkens va V.A.Engelgardlarning ishlari, pentozafosfat 
sikli deb nomlangan, karbonsuvlarning to’g’ridan-to’g’ri oksidlanishini o’rganishga 
bag’ishlandi. Karbonsuvlarning mumtoz (uch karbon kislotalar) sikli yoki Krebs 
sikli va pentozafosfat sikli o’rtasidagi farqli jihat geksozomonofosfat hosil bo’lish 
bosqichidan 
boshlanadi. 
Agarda 
glyukoza-6fosfat 
fruktozo-6-fosfatgacha 
izomerlanib, ikkinchi marta fosforlansa va fruktozo1,6-bifosfat ga aylansa, bu 
holatda karbonsuvlarning keyingi parchalanishi odatdagi glikolitik yo’l bilan 
pirouzum kislotasini hosil bo’lishi  yuz berib, u oksidlanib  atsetil-KoA ga aylanadi, 
keyin Krebs siklida ―yonadi‖. Agar geksozo6-fosfataning ikkinchi fosforlanishi yuz 
bermasa, 
fosforlangan 
glyukoza 
to’g’ridan-to’g’ri 
parchalanib, 
fosfopentozalargacha 
oksidlanadi. 
Me‘yoriy 
sharoitda 
miqdoriy 
jihatdan 
glyukozaning pentozafosfat yo’li bilan parchalanish ulushi uncha katta bo’lmay, u 
har xil organizmlarda to’qimalarning tipi va funksional holatiga bog’liq holda turli 
Ilmiybaza.uz yo’li bilan bir molekula atsetil-KoA ning oksidlanishi natijasida 12 molekul ATF hosil bo’ladi. Piruvatning atsetil-KoA gacha oksidlanuvchi dekarboksillanishi natijasida bir molekula NADH+ (ATFning 3 molekulasi) hosil bo’ladi. Binobarin, bir molekula glyukozani parchalanishidan ikki molekula piruvat hisil bo’ladi, o’z navbatida ularni oksidlanib ikki molekula atsetil-KoA va bundan keyin ularning uch karbon kislotalari siklida ikki marta aylanishi natijasida 30 molekula ATF (piruvat bir molekulasining oksidlanishi 15 molekula ATF) sintezlanadi. Bunga yana aerob glikolizda hosil bo’lgan 2 molekula ATF ni va glikolizning degidrogenaza reaksiyasidagi 2 molekula glitseraldegid-3-fosfatning oksidlanishidan hosil bo’lgan 2 molekula NADH2 ning mitoxondriya tashqarisida oksidlanishi hisobiga sintezlangan 6 molekula ATFni qo’shish lozim. Shuni qayd etish o’tish o’rinliki, to’qimalarda bir molekula glyukozani quyidagi tenglamaga muvofiq: С6Н12О6 + 6О2 → 6CO2 + 6H2O oksidlanishidan jami 38 molekula ATF sintezlanadi. Energetik nuqtayi nazardan glyukozaning to’lik parchalanishi, anaerob glikolizdan ancha samaralidir. Karbonsuvlarning pentozafosfat sikli O.Varburg, F.Lipman, F.Dikkens va V.A.Engelgardlarning ishlari, pentozafosfat sikli deb nomlangan, karbonsuvlarning to’g’ridan-to’g’ri oksidlanishini o’rganishga bag’ishlandi. Karbonsuvlarning mumtoz (uch karbon kislotalar) sikli yoki Krebs sikli va pentozafosfat sikli o’rtasidagi farqli jihat geksozomonofosfat hosil bo’lish bosqichidan boshlanadi. Agarda glyukoza-6fosfat fruktozo-6-fosfatgacha izomerlanib, ikkinchi marta fosforlansa va fruktozo1,6-bifosfat ga aylansa, bu holatda karbonsuvlarning keyingi parchalanishi odatdagi glikolitik yo’l bilan pirouzum kislotasini hosil bo’lishi yuz berib, u oksidlanib atsetil-KoA ga aylanadi, keyin Krebs siklida ―yonadi‖. Agar geksozo6-fosfataning ikkinchi fosforlanishi yuz bermasa, fosforlangan glyukoza to’g’ridan-to’g’ri parchalanib, fosfopentozalargacha oksidlanadi. Me‘yoriy sharoitda miqdoriy jihatdan glyukozaning pentozafosfat yo’li bilan parchalanish ulushi uncha katta bo’lmay, u har xil organizmlarda to’qimalarning tipi va funksional holatiga bog’liq holda turli
Ilmiybaza.uz 
 
ko’rsatkichlarda sodir bo’ladi.  Sutemizuvchilarda pentozafosfat siklining faolligi 
nisbatan jigarda, buyrakda, embrional to’qimada va sut bezlarida laktatsiya davrida 
yuqori bo’ladi. Modda almashinuvida bu yo’lni ahamiyati katta. U yog’ kislotalari, 
xolesterin va h.k.larning biosintezi uchun kerak bo’lgan qaytarilgan NADH2 
yetkazib beradi. Pentozofosfat sikl evaziga organizmning NADH2 ga bo’lgan talabi 
50 % ga qondiriladi. Bundan tashqari, pentozofosfat sikl nuklein kislotalari va ko’p 
kofermentlarni sintezi uchun pentozofosfatlarni yetkazadi. Pentozafosfat sikli 
reaksiyalari hujayraning sitoplazmasida bo’lib o’tadi.  
  Glyukoza-6-fosfatning birinchi degidrogenlanish reaksiyasi quyidagicha 
ketadi:  
  
Keyingi bosqichda degidrirogenlanish va dekarboksillanish bo’lib 
o’tadi. Reaksiya natijasida fosforlangan ketopentoza – D-ribuloza-5-
fosfat va yana 1 molekula NADFH2 hosil bo’ladi.   
  
 
         6-fosfoglukonat  
  
                            Ribulozo-5-fosfat  
Ilmiybaza.uz ko’rsatkichlarda sodir bo’ladi. Sutemizuvchilarda pentozafosfat siklining faolligi nisbatan jigarda, buyrakda, embrional to’qimada va sut bezlarida laktatsiya davrida yuqori bo’ladi. Modda almashinuvida bu yo’lni ahamiyati katta. U yog’ kislotalari, xolesterin va h.k.larning biosintezi uchun kerak bo’lgan qaytarilgan NADH2 yetkazib beradi. Pentozofosfat sikl evaziga organizmning NADH2 ga bo’lgan talabi 50 % ga qondiriladi. Bundan tashqari, pentozofosfat sikl nuklein kislotalari va ko’p kofermentlarni sintezi uchun pentozofosfatlarni yetkazadi. Pentozafosfat sikli reaksiyalari hujayraning sitoplazmasida bo’lib o’tadi. Glyukoza-6-fosfatning birinchi degidrogenlanish reaksiyasi quyidagicha ketadi: Keyingi bosqichda degidrirogenlanish va dekarboksillanish bo’lib o’tadi. Reaksiya natijasida fosforlangan ketopentoza – D-ribuloza-5- fosfat va yana 1 molekula NADFH2 hosil bo’ladi. 6-fosfoglukonat Ribulozo-5-fosfat
Ilmiybaza.uz 
 
  
Tegishli epimeraza ta‘sirida ribuloza-5-fosfatdan boshqa fosfopentozaksilulozo-5-
fosfat hosil bo’lishi mumkin.   Bundan tashqari, ribulozo-5-fosfatga maxsus 
izomeraza ta‘sir etganda u osongina ribozo-5-fosfatga aylanadi. Bu xildagi 
pentozofosfatlar shakllari o’rtasida o’zgaruvchan muvozanat holati yuzaga keladi:  
  
Ma‘lum sharoitlarda pentozofosfat sikl nihoyasiga yetishi mumkin. U anaerob 
sharoitda bo’lib o’tadi. Pentozofosfat siklining oksidlanishsiz reaksiyasini asosiy 
bosqichi transketolaza va transaldolaza hisoblanadi. Bu reaksiyalar izomer pentozo-
5-fosfatlarni almashinuvini katalizlaydi:  
   
  
  
Ilmiybaza.uz Tegishli epimeraza ta‘sirida ribuloza-5-fosfatdan boshqa fosfopentozaksilulozo-5- fosfat hosil bo’lishi mumkin. Bundan tashqari, ribulozo-5-fosfatga maxsus izomeraza ta‘sir etganda u osongina ribozo-5-fosfatga aylanadi. Bu xildagi pentozofosfatlar shakllari o’rtasida o’zgaruvchan muvozanat holati yuzaga keladi: Ma‘lum sharoitlarda pentozofosfat sikl nihoyasiga yetishi mumkin. U anaerob sharoitda bo’lib o’tadi. Pentozofosfat siklining oksidlanishsiz reaksiyasini asosiy bosqichi transketolaza va transaldolaza hisoblanadi. Bu reaksiyalar izomer pentozo- 5-fosfatlarni almashinuvini katalizlaydi:
Ilmiybaza.uz 
 
Pentoza siklida transketolaza reaksiyasi ikki marta uchraydi, ikkinchi holatda 
ksilulozo-5-fosfatning ikkinchi molekulasini eritrozo-4-fosfat bilan ta‘sirlanishi 
natijasida fruktozo-6-fosfat va triozofosfatga aylanishida yuz beradi:   
 
Transaldolaza fermenti dioksiatseton qoldig’ini (lekin erkin dioksiatsetonni emas) 
sedogeptulozo-7-fosfatdan 
glitseraldegid-3-fosfatga 
ko’chirish 
reaksiyasini 
katalizlaydi:  
 
   
Pentozofosfat sikli orqali glyukoza-6-fosfatni CO2 gacha to’liq oksidlanishi yuz 
berishi mumkin. Bunda 6 molekula glyukoza-6-fosfat ribulozo-5-fosfat hosil qilib, 
yangidan 5 molekula glyukoza-6-fosfatagacha regeneratsiyalanadi. Lekin bu siklga 
kirgan glyukoza-6-fosfat molekulasi to’lig’icha oksidlanadi degan gap emas, bunda 
Ilmiybaza.uz Pentoza siklida transketolaza reaksiyasi ikki marta uchraydi, ikkinchi holatda ksilulozo-5-fosfatning ikkinchi molekulasini eritrozo-4-fosfat bilan ta‘sirlanishi natijasida fruktozo-6-fosfat va triozofosfatga aylanishida yuz beradi: Transaldolaza fermenti dioksiatseton qoldig’ini (lekin erkin dioksiatsetonni emas) sedogeptulozo-7-fosfatdan glitseraldegid-3-fosfatga ko’chirish reaksiyasini katalizlaydi: Pentozofosfat sikli orqali glyukoza-6-fosfatni CO2 gacha to’liq oksidlanishi yuz berishi mumkin. Bunda 6 molekula glyukoza-6-fosfat ribulozo-5-fosfat hosil qilib, yangidan 5 molekula glyukoza-6-fosfatagacha regeneratsiyalanadi. Lekin bu siklga kirgan glyukoza-6-fosfat molekulasi to’lig’icha oksidlanadi degan gap emas, bunda
Ilmiybaza.uz 
 
6 molekula CO2 ning barchasi olti molekula glyukoza-6-fosfatlarning C-1 
atomlaridan hosil bo’ladi. Reaksiyaning yig’indi tenglamasi quyidagi ko’rinishda 
bo’ladi:   
   
6 glyukoza-6-fosfat + 7 H2O + 12 NADF + → 5 glyukoza-6-fosfat 
+6 CO2 + + 12 NADFH + 12 H + + H3PO4  
Reaksiyaning 
umumiy 
qiymatlari 
bo’yicha 
qisqartirilganda 
quyidagicha bo’ladi:  
    
     Glyukoza-6-fosfat + 7 H2O + 12 NADF + → 6 CO 2 + 12 NADFH+ 
12 H + +  
H3PO4.  
Hosil bo’lgan NADFH2 sitozolda qaytariluvchi sintetik jarayonlarda 
foydalaniladi 
va, 
odatda, 
mitoxondriyalarda 
yuz 
beradigan 
oksidlanuvchi fosforlanishda ishtirok etmaydi.   
  
 7.5.7. Mikroorganizmlar ishtirokida karbonsuvlarni achishi    
Karbonsuvlarning hayvonlar organizmi to’qimalarida, o’simliklar to’qimalarida va 
mikroorganizmlardagi biokimyoviy almashinuv yo’llari juda o’xshash. Lekin 
mikroorganizmlarning karbonsuvlardan foydalanishiga oid ba‘zi xususiyatlari, katta 
amaliy ahamiyatga ega ekanligi nuqtayi nazardan masalani mukammalroq 
o’rganishni talab qiladi. Havo kislorodi mavjudligida ko’p mikroorganizmlar nafas 
olish jarayonida karbonsuvlarni o’zlashtiradi. Bu holatda glyukozani karbonat 
angidrid va suvgacha parchalanishi yuqorida mukammal ravishda ko’rib chiqilgan 
yo’l asosida amalga oshadi. Turli mikroorganizmlar tomonidan glyukozani anaerob 
sharoitda parchalanish jarayonlari katta qiziqish uyg’otadi. Bu xil tadqiqotlarning 
natijalari qimmatli ovqat mahsulotlarini olish imkonini beradi. Bu jarayonlar 
―achish‖ nomi bilan ma‘lum. Glyukozaning spirtli achish mexanizmlari 
I.M.Manasseyin, E.Byuxner, A.N.Lebedev va boshqa mualliflarning ishlarida 
yoritilgan. Achitqi hujayralari fermentlari ta‘sirida glyukoza yoki glikogenning 
Ilmiybaza.uz 6 molekula CO2 ning barchasi olti molekula glyukoza-6-fosfatlarning C-1 atomlaridan hosil bo’ladi. Reaksiyaning yig’indi tenglamasi quyidagi ko’rinishda bo’ladi: 6 glyukoza-6-fosfat + 7 H2O + 12 NADF + → 5 glyukoza-6-fosfat +6 CO2 + + 12 NADFH + 12 H + + H3PO4 Reaksiyaning umumiy qiymatlari bo’yicha qisqartirilganda quyidagicha bo’ladi: Glyukoza-6-fosfat + 7 H2O + 12 NADF + → 6 CO 2 + 12 NADFH+ 12 H + + H3PO4. Hosil bo’lgan NADFH2 sitozolda qaytariluvchi sintetik jarayonlarda foydalaniladi va, odatda, mitoxondriyalarda yuz beradigan oksidlanuvchi fosforlanishda ishtirok etmaydi. 7.5.7. Mikroorganizmlar ishtirokida karbonsuvlarni achishi Karbonsuvlarning hayvonlar organizmi to’qimalarida, o’simliklar to’qimalarida va mikroorganizmlardagi biokimyoviy almashinuv yo’llari juda o’xshash. Lekin mikroorganizmlarning karbonsuvlardan foydalanishiga oid ba‘zi xususiyatlari, katta amaliy ahamiyatga ega ekanligi nuqtayi nazardan masalani mukammalroq o’rganishni talab qiladi. Havo kislorodi mavjudligida ko’p mikroorganizmlar nafas olish jarayonida karbonsuvlarni o’zlashtiradi. Bu holatda glyukozani karbonat angidrid va suvgacha parchalanishi yuqorida mukammal ravishda ko’rib chiqilgan yo’l asosida amalga oshadi. Turli mikroorganizmlar tomonidan glyukozani anaerob sharoitda parchalanish jarayonlari katta qiziqish uyg’otadi. Bu xil tadqiqotlarning natijalari qimmatli ovqat mahsulotlarini olish imkonini beradi. Bu jarayonlar ―achish‖ nomi bilan ma‘lum. Glyukozaning spirtli achish mexanizmlari I.M.Manasseyin, E.Byuxner, A.N.Lebedev va boshqa mualliflarning ishlarida yoritilgan. Achitqi hujayralari fermentlari ta‘sirida glyukoza yoki glikogenning
Ilmiybaza.uz 
 
yuqorida keltirilganidek, pirouzum kislotasigacha parchalanishi sodir bo’ladi. 
Pirouzum kislota keyin dekarboksillanib sirka aldegidiga aylanib, u etil spirtigacha 
qaytariladi:   
  
  
Shunday qilib, spirtli achishning so’nggi mahsuloti CO2 va etil spirti hisoblanadi.  
Sutni achitish bakteriyalari karbonsuvlarni sut kislota, moy kislota va h.k. 
kislotalarga aylantiradi. Achish jarayoni mexanizmini o’rganishda L.Paster 
kislorodning mo’lligi sharoitida glikoliz jarayoni tormozlanishiga e‘tiborni qaratdi. 
Bu daliliy holat Paster samarasi deb yuritiladi. Keyinchalik, hayvon va o’simlik 
to’qimalarida ham Paster samarasi kuzatildi, bunda ma‘lum bo’ldiki, kislorod 
anaerob glikolizni tormozlar ekan. Paster samarasining ahamiyati, ya‘ni kislorod 
mavjudligida anaerob glikolizdan yoki achishdan nafas olishga o’tish hujayrani 
energiya olishning ancha samarali va tejamli yo’li tomon safarbar qilinishini 
bildiradi. Natijada substratni sarflash tezligi, masalan, glyukozani sarfi kislorod 
ishtirokida bo’lganda pasayadi. Odam va hayvonlardagi Paster samarasining 
molekulyar mexanizmi aftidan ATF sintezi uchun kerak bo’lgan ADF uchun nafas 
olish va glikoliz (achish) jarayonlari o’rtasidagi raqobatga bog’liq. Ma‘lumki, aerob 
sharoitlarda anaerob sharoitga nisbatan fosfat kislota va ADF ni ajratib chiqarilishi, 
ATF generatsiyasi, shuningdek, qaytarilgan NADH2 ni oksidlanib NAD+ ga 
regeneratsiyalanishi ancha samarali bo’lib o’tadi. Boshqacha qilib aytganda, 
kislorod ishtirokida fosfat kislota va ADF ning ko’payishi, unga mos tarzda ATF 
ning ko’payishi anaerob glikolizni susayishiga olib keladi. Odatda, achishda achish 
mahsulotiga maxsus shirinlik va xushbo’y hid beradigan qo’shimcha mahsulotlar 
hosil bo’ladi. Masalan, uzum shirasini achishidan etil spirti hosil bo’lishi bilan birga 
Pirouzum 
  kislota   
Sirka kislota 
  
Etil spirti 
  
Ilmiybaza.uz yuqorida keltirilganidek, pirouzum kislotasigacha parchalanishi sodir bo’ladi. Pirouzum kislota keyin dekarboksillanib sirka aldegidiga aylanib, u etil spirtigacha qaytariladi: Shunday qilib, spirtli achishning so’nggi mahsuloti CO2 va etil spirti hisoblanadi. Sutni achitish bakteriyalari karbonsuvlarni sut kislota, moy kislota va h.k. kislotalarga aylantiradi. Achish jarayoni mexanizmini o’rganishda L.Paster kislorodning mo’lligi sharoitida glikoliz jarayoni tormozlanishiga e‘tiborni qaratdi. Bu daliliy holat Paster samarasi deb yuritiladi. Keyinchalik, hayvon va o’simlik to’qimalarida ham Paster samarasi kuzatildi, bunda ma‘lum bo’ldiki, kislorod anaerob glikolizni tormozlar ekan. Paster samarasining ahamiyati, ya‘ni kislorod mavjudligida anaerob glikolizdan yoki achishdan nafas olishga o’tish hujayrani energiya olishning ancha samarali va tejamli yo’li tomon safarbar qilinishini bildiradi. Natijada substratni sarflash tezligi, masalan, glyukozani sarfi kislorod ishtirokida bo’lganda pasayadi. Odam va hayvonlardagi Paster samarasining molekulyar mexanizmi aftidan ATF sintezi uchun kerak bo’lgan ADF uchun nafas olish va glikoliz (achish) jarayonlari o’rtasidagi raqobatga bog’liq. Ma‘lumki, aerob sharoitlarda anaerob sharoitga nisbatan fosfat kislota va ADF ni ajratib chiqarilishi, ATF generatsiyasi, shuningdek, qaytarilgan NADH2 ni oksidlanib NAD+ ga regeneratsiyalanishi ancha samarali bo’lib o’tadi. Boshqacha qilib aytganda, kislorod ishtirokida fosfat kislota va ADF ning ko’payishi, unga mos tarzda ATF ning ko’payishi anaerob glikolizni susayishiga olib keladi. Odatda, achishda achish mahsulotiga maxsus shirinlik va xushbo’y hid beradigan qo’shimcha mahsulotlar hosil bo’ladi. Masalan, uzum shirasini achishidan etil spirti hosil bo’lishi bilan birga Pirouzum kislota Sirka kislota Etil spirti
Ilmiybaza.uz 
 
kam miqdorda har xil aldegidlar, efirlar va boshqa moddalar ham hosil bo’ladi, ular 
vinoni o’ziga xos xushbo’y hidi ‒ ―buket‖ini belgilaydi. Spirtli achishda yuqori 
molekulali spirtlar: butil, amil va boshqalar hosil bo’ladi, ular tozalanmagan spirtga 
noxush ta‘m va hid berishi tufayli sanoatda ―sivush moyi‖ deb yuritiladi. Achish 
jarayonidan xalq xo’jaligida keng foylaniladi. Masalan, vino va spirt-aroq ishlab 
chiqarishi alkogol achish bilan sut sanoati, sabzavotlarni tuzlash, silos tayyorlash 
sutli achish bilan, pishloq tayyorlash va qator boshqa sanoatlar yog’li achish bilan 
bog’liq.   
  
                Karbonsuvlar almashinuvining boshqarilishi  
Odam va hayvonlarda karbonsuvlar almashinuvining barcha bosqichlaridagi sintetik 
va parchalanish jarayonlarni markaziy asab tizim (MAT) va gormonlar tomonidan 
boshqariladi. To’qimalar doimiy ravishda qondan kirib kelgan glyukozani qabul 
qilib turishiga qaramay, sog’lom hayvon organizmining qonidagi glyukozaning 
miqdori nisbatan doimiy ko’rsatkichda bo’ladi. Sog’lom odam qonidagi 
glyukozaning miqdori 0,08-0,11 % atrofida bo’ladi. Kavshovchi hayvonlarda bu 
ko’rsatkich birmuncha kam ‒ 0,04-0,08 % atrofida bo’ladi. Glyukozaning to’qimalar 
tomonidan o’zlashtirilishi qancha jadal bo’lsa, glikogenning jigardagi parchalanishi 
shuncha kuchli bo’ladi va qondagi kamaygan glyukoza o’rni doimo to’ldirib turiladi. 
Karbonsuv almashinuvining borishi va qondagi miqdorini doimiyligi gipofiz, 
oshqozonosti bezi va buyrak usti bezlari gormonlari tizimi orqali boshqariladi. 
Karbonsuvlar almashinuvini boshqarilishida MAT muhim ahamiyatga ega. Tashqi 
omillar (ruhiy holatlar: qo’rquv hissi, qo’rqish, quvonish va boshqalar) va 
boshqarish mexanizmlarini markaziy asab tizimida aks ettiradigan ichki 
qo’zg’alanishlar karbonsuvlar almashinuviga ta‘sir etadi.    
Karbonsuv almashinuvini namoysh qilishda mumtoz misol sifatida K.Bernar 
tomonidan amalga oshirilgan shakar markazini qo’zg’atuvchi ―shakar ukoli‖ni 
keltirib o’tish mumkin. Miyani bu qismini qo’zg’alantirish birdaniga qon tarkibidagi 
shakar miqdorini oshishiga sababchi bo’ladi. Organizmda bunday qo’zg’atuvchi ta‘sir 
qon tarkibidagi shakarning kamayib ketishi (gipoglikemiya)da namoyon bo’ladi. Bu 
Ilmiybaza.uz kam miqdorda har xil aldegidlar, efirlar va boshqa moddalar ham hosil bo’ladi, ular vinoni o’ziga xos xushbo’y hidi ‒ ―buket‖ini belgilaydi. Spirtli achishda yuqori molekulali spirtlar: butil, amil va boshqalar hosil bo’ladi, ular tozalanmagan spirtga noxush ta‘m va hid berishi tufayli sanoatda ―sivush moyi‖ deb yuritiladi. Achish jarayonidan xalq xo’jaligida keng foylaniladi. Masalan, vino va spirt-aroq ishlab chiqarishi alkogol achish bilan sut sanoati, sabzavotlarni tuzlash, silos tayyorlash sutli achish bilan, pishloq tayyorlash va qator boshqa sanoatlar yog’li achish bilan bog’liq. Karbonsuvlar almashinuvining boshqarilishi Odam va hayvonlarda karbonsuvlar almashinuvining barcha bosqichlaridagi sintetik va parchalanish jarayonlarni markaziy asab tizim (MAT) va gormonlar tomonidan boshqariladi. To’qimalar doimiy ravishda qondan kirib kelgan glyukozani qabul qilib turishiga qaramay, sog’lom hayvon organizmining qonidagi glyukozaning miqdori nisbatan doimiy ko’rsatkichda bo’ladi. Sog’lom odam qonidagi glyukozaning miqdori 0,08-0,11 % atrofida bo’ladi. Kavshovchi hayvonlarda bu ko’rsatkich birmuncha kam ‒ 0,04-0,08 % atrofida bo’ladi. Glyukozaning to’qimalar tomonidan o’zlashtirilishi qancha jadal bo’lsa, glikogenning jigardagi parchalanishi shuncha kuchli bo’ladi va qondagi kamaygan glyukoza o’rni doimo to’ldirib turiladi. Karbonsuv almashinuvining borishi va qondagi miqdorini doimiyligi gipofiz, oshqozonosti bezi va buyrak usti bezlari gormonlari tizimi orqali boshqariladi. Karbonsuvlar almashinuvini boshqarilishida MAT muhim ahamiyatga ega. Tashqi omillar (ruhiy holatlar: qo’rquv hissi, qo’rqish, quvonish va boshqalar) va boshqarish mexanizmlarini markaziy asab tizimida aks ettiradigan ichki qo’zg’alanishlar karbonsuvlar almashinuviga ta‘sir etadi. Karbonsuv almashinuvini namoysh qilishda mumtoz misol sifatida K.Bernar tomonidan amalga oshirilgan shakar markazini qo’zg’atuvchi ―shakar ukoli‖ni keltirib o’tish mumkin. Miyani bu qismini qo’zg’alantirish birdaniga qon tarkibidagi shakar miqdorini oshishiga sababchi bo’ladi. Organizmda bunday qo’zg’atuvchi ta‘sir qon tarkibidagi shakarning kamayib ketishi (gipoglikemiya)da namoyon bo’ladi. Bu