Hasharotlarning ekologiyasi

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

12

File size

Fayl hajmi

137,6 KB


Hasharotlarning ekologiyasi
Reja: 
1. Muxit faktorlari
2. Abiotik faktorlar
3. Biotik faktorlar 
Hamma organizmda yashab turgan muhitni ajralmas bir qismidir
Organizm  bilan  atrof  muhit  o‘rtasida  bo‘ladigan  o‘zaro  munosabatlarni
o‘rganadigan fan ekologiya (grekcha — oikos yoki — okos — yashash joyi yoki
muhit va logos — fan) deb aytiladi. Hasharotlar va ayrim turlarning ekologiyasini
o‘rganish  muxim  ilmiy  kuzatishning  asosiy  qismi  bo‘lib  hisoblanadi.  CHunki
ularning  ekologik  xususiyatlarini  bilmasdan  turib ba’zi  bir  nazariy  va  amaliy
masalalarni,  jumladan,  zararkunanda  hasharotlarga  qarshi  kurash  choralarini
hamda   ularning   ommaviy   ko‘payishini  oldindan  bilish  choralarini  ishlab
chiqishni tasavvur qilish mumkin emas.
Har bir tur va individ o‘z ekologiyasiga ega.
Hayotning eng  yuqori formasi —  t u r  e k o l o g i k  s i s t e m a sidir, ya’ni
hamma  organizm,
 hamma  turlarning  birgalikda  xayotidir.
 Bu  turlar
territoriyaning  har  qanday  uchastkasida  joylashuvchi  tirik  organizmlar  —
o‘simlik va hayvon organizmlari — b i o t s e n o z  tarkibiga kiradi.
Organizmning yashashi uchun  muxit faktorlari muhim rol o‘ynaydi. 
Muhit faktorlari
Organizm dastavval uch muhit — x a v o ,  s u v  v a  t u p r o q  ta’sirida hayot
kechiradi. Bu tashqi muhit organizm bilan ajralmas bog‘liq bo‘lib, yashash uchun
Logotip
Hasharotlarning ekologiyasi Reja: 1. Muxit faktorlari 2. Abiotik faktorlar 3. Biotik faktorlar Hamma organizmda yashab turgan muhitni ajralmas bir qismidir Organizm bilan atrof muhit o‘rtasida bo‘ladigan o‘zaro munosabatlarni o‘rganadigan fan ekologiya (grekcha — oikos yoki — okos — yashash joyi yoki muhit va logos — fan) deb aytiladi. Hasharotlar va ayrim turlarning ekologiyasini o‘rganish muxim ilmiy kuzatishning asosiy qismi bo‘lib hisoblanadi. CHunki ularning ekologik xususiyatlarini bilmasdan turib ba’zi bir nazariy va amaliy masalalarni, jumladan, zararkunanda hasharotlarga qarshi kurash choralarini hamda ularning ommaviy ko‘payishini oldindan bilish choralarini ishlab chiqishni tasavvur qilish mumkin emas. Har bir tur va individ o‘z ekologiyasiga ega. Hayotning eng yuqori formasi — t u r e k o l o g i k s i s t e m a sidir, ya’ni hamma organizm, hamma turlarning birgalikda xayotidir. Bu turlar territoriyaning har qanday uchastkasida joylashuvchi tirik organizmlar — o‘simlik va hayvon organizmlari — b i o t s e n o z tarkibiga kiradi. Organizmning yashashi uchun muxit faktorlari muhim rol o‘ynaydi. Muhit faktorlari Organizm dastavval uch muhit — x a v o , s u v v a t u p r o q ta’sirida hayot kechiradi. Bu tashqi muhit organizm bilan ajralmas bog‘liq bo‘lib, yashash uchun
qulay sharoit hosil qiladi va ular alohida ekologik faktorlarni vujudga keltiradi. Bu
ekologik faktorlarni asosan to‘rtta kategoriyaga bo‘lish mumkin.
1
A b i o t i k   yo  ki   a n o r g a n i k   fa  k  t o r  l  ar:   organizmga
iqlim sharoitlarini (issiqlik, namlik yorug‘lik va boshqalar) hamda tortish kuchi,
atmosferaning tarkibi va xususiyati, radioaktivlik, relef va boshqa faktorlarning
ta’sir etishi.
2 G i d r r o - e d a f i k  y o k i  s u v - tuproqning  organizmga  muxim yashash
muxiti sifatida ta’siri. Bunda hasharotlar ekologiyasida  tuproq faktori muhim
rol o‘ynaydi.
3. B  i  o  t  i  k   y o k i   o r g a n i k  f a k t o r l a r :   organizmga   tirik
tabiatning ta’siri, ovqatlanish asosida organizmlararo bir-biriga munosabati,
turlararo munosabati  va boshqalar.
4. A n t r o p o g e n  f a k t o r l a r :  tabiatga va organizmga odam faoliyatining
ta’siri,
 qo‘riq 
erlarni
 o‘zlashtirish,  irrigatsiya  sistemalarini  
 qurish,
zararkunandalarga qarshi kurash,  boshqa hayvon  hamda o‘simliklarni  tarqalishi
va  hokazo.
Oldingi  uch  faktor  birlamchi  —  tabiiy  faktorlar  tabiatda  doimo  bo‘lib
kelgan.  Antropogen faktor  esa  ikkilamchi, planetamiz  hayotida yangi  sifat  —
hodisa sifatida vujudga keldi.
Lekin  bu  klassifikatsiya  ekologik  faktorlarni  organizm  bilan  muhit
o‘rtasidagi bog‘lanishning  faqat birinchi pog‘onasini tashkil etib, o‘zaro munosabat
moxiyatini  ochmaydi,  chunki  turning  o‘zgaruvchanligi  nazarga  olinmagan.
Bundan tashqari, ekologik  faktorlar organizmga turlicha ta’sir etadi — ayrim
faktorlar organizmning yashashi uchun qulay sharoit bo‘lib hisoblansa, boshqalari
noqulay bo‘lib hisoblanadi. SHuning uchun  ekologik faktorlarni analiz qilishda,
ularning zaruriyati, o‘zgaruvchanligi va organizmga ta’siri xamda  moslashish
reaksiyasini nazarda tutish lozim.
Turlarning muhit  talabchanligi  xar xil va bir-biridan keskin farq qiladi.
Ba’zilari  issiqlikka  talabchan,  ya’ni  issiqlik  sevuvchi  yoki  t e r m o f i l ,
boshqalari sovuqlik  sevuvchi  k r i o f i l,  namlik sevuvchi — g i g r o f i l  va
quruqlik sevuvchi — k s e r o f i l .  O‘simlik qoplamida yashovchilar — f i t o f i l,
tuproqda yashovchilar — g eo f i l l a r  va boshqalar. Turlarning bu qobiliyati
Logotip
qulay sharoit hosil qiladi va ular alohida ekologik faktorlarni vujudga keltiradi. Bu ekologik faktorlarni asosan to‘rtta kategoriyaga bo‘lish mumkin. 1 A b i o t i k yo ki a n o r g a n i k fa k t o r l ar: organizmga iqlim sharoitlarini (issiqlik, namlik yorug‘lik va boshqalar) hamda tortish kuchi, atmosferaning tarkibi va xususiyati, radioaktivlik, relef va boshqa faktorlarning ta’sir etishi. 2 G i d r r o - e d a f i k y o k i s u v - tuproqning organizmga muxim yashash muxiti sifatida ta’siri. Bunda hasharotlar ekologiyasida tuproq faktori muhim rol o‘ynaydi. 3. B i o t i k y o k i o r g a n i k f a k t o r l a r : organizmga tirik tabiatning ta’siri, ovqatlanish asosida organizmlararo bir-biriga munosabati, turlararo munosabati va boshqalar. 4. A n t r o p o g e n f a k t o r l a r : tabiatga va organizmga odam faoliyatining ta’siri, qo‘riq erlarni o‘zlashtirish, irrigatsiya sistemalarini qurish, zararkunandalarga qarshi kurash, boshqa hayvon hamda o‘simliklarni tarqalishi va hokazo. Oldingi uch faktor birlamchi — tabiiy faktorlar tabiatda doimo bo‘lib kelgan. Antropogen faktor esa ikkilamchi, planetamiz hayotida yangi sifat — hodisa sifatida vujudga keldi. Lekin bu klassifikatsiya ekologik faktorlarni organizm bilan muhit o‘rtasidagi bog‘lanishning faqat birinchi pog‘onasini tashkil etib, o‘zaro munosabat moxiyatini ochmaydi, chunki turning o‘zgaruvchanligi nazarga olinmagan. Bundan tashqari, ekologik faktorlar organizmga turlicha ta’sir etadi — ayrim faktorlar organizmning yashashi uchun qulay sharoit bo‘lib hisoblansa, boshqalari noqulay bo‘lib hisoblanadi. SHuning uchun ekologik faktorlarni analiz qilishda, ularning zaruriyati, o‘zgaruvchanligi va organizmga ta’siri xamda moslashish reaksiyasini nazarda tutish lozim. Turlarning muhit talabchanligi xar xil va bir-biridan keskin farq qiladi. Ba’zilari issiqlikka talabchan, ya’ni issiqlik sevuvchi yoki t e r m o f i l , boshqalari sovuqlik sevuvchi k r i o f i l, namlik sevuvchi — g i g r o f i l va quruqlik sevuvchi — k s e r o f i l . O‘simlik qoplamida yashovchilar — f i t o f i l, tuproqda yashovchilar — g eo f i l l a r va boshqalar. Turlarning bu qobiliyati
irsiy  bo‘lib  evolyusiya  natijasida  vujudga  kelgan.  Bu  turlarning  ekologik
faktorlarga talabchanligi deb aytiladi.
Hasharotlar  ekologiyasining  asosiy  birinchi  etap  vazifasi  ekologik
faktorlarni, hasharot turiga va to‘dasiga, tur va uning tarkibini son  dinamikasi
qonuniyatlariga ta’sirini o‘rganishdir. Ikkinchisi zararli va foydali turlar uchun
(foydalisi uchun qulay, zararlisi uchun noqulay) ekologik yashash sharoitlarni
o‘zgartirish yo‘llarini ishlab chiqishdir. 
Abiotik faktorlar
Muhit harorati. Abiotik faktorlar ichida hayotiy muhit sharoitni yaratishda
iqlim  faktorlari  —  issiqlik,  namlik,  yorug‘lik  va  havo  harakati  muhim  rol
o‘ynaydi. Ayniqsa, hasharotlar uchun issiqlik — termik faktor katta rol o‘ynaydi.
CHunki hasharotlar sovuqqonlilar —  p o y k i l o t e r m  org a n i z m d i r ,  ya’ni
doimiy  tana  haroratiga  ega  emas.  SHuning  uchun  hasharotlarning  xayot
funksiyasi,  ularning xulqi, o‘sish  tezligi, populyasiya dinamikasi tashqi muhit
harorati bilan aniqlanadi. 
Hasharotlar  odatda  10°—40° o‘rtasidagi  issiqlikda  harakatchan  bo‘ladi.
Harorat  pasayganda  hasharotlar  ovqatlanishdan,  so‘ngra  harakatlanishdan
to‘xtaydi va nihoyat, nobud bo‘ladi. Haroratning normadan ortiq ko‘tarilishi ham
hasharotlarga salbiy ta’sir ko‘rsatadi.
Harorat  hasharotlar  jinsiy  mahsulotning  etilishiga  ham  ta’sir  etadi.  Suli
shved pashshasi g‘umbakdan  chiqqandan keyin 22° issiqlikda 10  kundan so‘ng,
17°—14, 14°—36 va 4° da  esa 50 kundan so‘ng tuxum qo‘yadi. Lekin harorat
normadan ortganda hasharotlarning nasldorligi pasayadi, yoki to‘xtaydi. Masalan,
g‘o‘za bitining tirik tug‘ilishi issiqlik 30° dan ortganda pasayadi.
Hasharotlarning  embrional  va  postembrional  taraqqiyoti  yuqori  haroratda
tezlashadi. Natijada taraqqiyot sikli qisqaradi va hasharot tezroq ko‘payadi. Beda
mo‘ri  qurti  17°  atrofida  56  kunda,  21°  da  34  kunda,  22°  da  31  kunda
rivojlanadi. 
Logotip
irsiy bo‘lib evolyusiya natijasida vujudga kelgan. Bu turlarning ekologik faktorlarga talabchanligi deb aytiladi. Hasharotlar ekologiyasining asosiy birinchi etap vazifasi ekologik faktorlarni, hasharot turiga va to‘dasiga, tur va uning tarkibini son dinamikasi qonuniyatlariga ta’sirini o‘rganishdir. Ikkinchisi zararli va foydali turlar uchun (foydalisi uchun qulay, zararlisi uchun noqulay) ekologik yashash sharoitlarni o‘zgartirish yo‘llarini ishlab chiqishdir. Abiotik faktorlar Muhit harorati. Abiotik faktorlar ichida hayotiy muhit sharoitni yaratishda iqlim faktorlari — issiqlik, namlik, yorug‘lik va havo harakati muhim rol o‘ynaydi. Ayniqsa, hasharotlar uchun issiqlik — termik faktor katta rol o‘ynaydi. CHunki hasharotlar sovuqqonlilar — p o y k i l o t e r m org a n i z m d i r , ya’ni doimiy tana haroratiga ega emas. SHuning uchun hasharotlarning xayot funksiyasi, ularning xulqi, o‘sish tezligi, populyasiya dinamikasi tashqi muhit harorati bilan aniqlanadi. Hasharotlar odatda 10°—40° o‘rtasidagi issiqlikda harakatchan bo‘ladi. Harorat pasayganda hasharotlar ovqatlanishdan, so‘ngra harakatlanishdan to‘xtaydi va nihoyat, nobud bo‘ladi. Haroratning normadan ortiq ko‘tarilishi ham hasharotlarga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Harorat hasharotlar jinsiy mahsulotning etilishiga ham ta’sir etadi. Suli shved pashshasi g‘umbakdan chiqqandan keyin 22° issiqlikda 10 kundan so‘ng, 17°—14, 14°—36 va 4° da esa 50 kundan so‘ng tuxum qo‘yadi. Lekin harorat normadan ortganda hasharotlarning nasldorligi pasayadi, yoki to‘xtaydi. Masalan, g‘o‘za bitining tirik tug‘ilishi issiqlik 30° dan ortganda pasayadi. Hasharotlarning embrional va postembrional taraqqiyoti yuqori haroratda tezlashadi. Natijada taraqqiyot sikli qisqaradi va hasharot tezroq ko‘payadi. Beda mo‘ri qurti 17° atrofida 56 kunda, 21° da 34 kunda, 22° da 31 kunda rivojlanadi.
Xar  xil  turga  mansub
 hasharotlarning  yuqori  temperaturada  tez
rivojlanishining ma’lum chegarasi bor.  Masalan,  o‘tloq parvonasi  g‘umbagining
rivojlanishi faqat 26° issiqlikkacha tezlashib boradi, temperatura bundan ortsa
rivojlanish sekinlashib, so‘ngra to‘xtaydi va nixoyat, chegaradan oshganda hasharot
o‘ladi. Ma’lum harorat nuqtasidan pastda yoki yuqorida rivojlanish to‘xtasa, o‘sha;
harorat rivojlanishining pastki; yoki yuqorigi  chegarasi deb aytiladi.
Hasharotlarning sovuqqa chidamliligi ularning soni va tarqalishida muxim rol
o‘ynaydn. Ko‘p tur  hasharotlar sovuqqa chidamlidir. Masalan, kukqurt — 11°
gacha, o‘tloq parvonasi qurti — 300 gacha bardosh beradi. L. K. Lozina—Lozinskiy
o‘tkazgan tajribalarda poya parvonasi qurti hatto —80° va —190° gacha chidagan.
Sovuqqa  chidamlilik  organizmning  holatiga  va  sovitishning  sekin  tezligiga,
umuman bioximiyaviy xamda fiziologik xususiyatlariga bog‘liq.
YOg‘ tanachalari ko‘p, erkin suv miqdori kam bo‘lsa, hasharot sovuqqa
ko‘proq chidaydi. Masalan, ko‘kqurtda YOG‘ tanachasi ko‘p va suvi kam bo‘lsa
u  -8-11° o‘rtasida xalok bo‘ladi, yog‘ tanachalari yaxshi taraqkiy etmagan  va
erkin suv ko‘p miqdorda uchrasa  qurt  -5-6° da nobud bo‘ladi. Sovuq va iliq
haroratlarning notekis almashinishi hasharotlar uchun xalokatlidir.
Hasharotlarning  haroratga  qarab  rivojlanish  tezligini  haqiqatga  yaqinroq
aniqlash va yil mobaynidagi bo‘g‘in berish miqdorini belgilash uchun rivojlanish
samarali haroratini aniqlash muxim rol o‘ynaydi. Rivojlanish nuqtasidan yuqorida
va yuqori nuqtadan chiqmagan oraliqda joylashgan issiqlik s a m a r a l i  h arorat
deb aytiladi. Bu harorat hasharotning normal rivojlanishini ta’minlaydi. Samarali
xaroratni aniqlash uchun pastki nuqta  rivojlanish  xaroratini  bilish shart.  Agar
pastki  nukta  rivojlanish  xarorati  —  t1 aniq  bo‘lsa,  hasharot  rivojlangan
xaroratdan- t olish  yo‘li  bilan,  ya’ni  t  — tx samarali  harorat  aniqlanadi.
Hasharotlarning bir necha xil (kamida ikki xil haroratda rivojlanishi uchun kerak
kunlar miqdori p) termostat yordamida eksperimental usulda aniqlanadi. 
Har  bir  hasharot  turlarining  rivojlanishini  to‘liq o‘tishi  uchun  ma’lum
miqdorda issiqlik energiyasi, ya’ni samarali xarorat yig‘indisi (S) zarur. Bu
quyidagicha aniqlanadi:
S=(t-t1)•n
Logotip
Xar xil turga mansub hasharotlarning yuqori temperaturada tez rivojlanishining ma’lum chegarasi bor. Masalan, o‘tloq parvonasi g‘umbagining rivojlanishi faqat 26° issiqlikkacha tezlashib boradi, temperatura bundan ortsa rivojlanish sekinlashib, so‘ngra to‘xtaydi va nixoyat, chegaradan oshganda hasharot o‘ladi. Ma’lum harorat nuqtasidan pastda yoki yuqorida rivojlanish to‘xtasa, o‘sha; harorat rivojlanishining pastki; yoki yuqorigi chegarasi deb aytiladi. Hasharotlarning sovuqqa chidamliligi ularning soni va tarqalishida muxim rol o‘ynaydn. Ko‘p tur hasharotlar sovuqqa chidamlidir. Masalan, kukqurt — 11° gacha, o‘tloq parvonasi qurti — 300 gacha bardosh beradi. L. K. Lozina—Lozinskiy o‘tkazgan tajribalarda poya parvonasi qurti hatto —80° va —190° gacha chidagan. Sovuqqa chidamlilik organizmning holatiga va sovitishning sekin tezligiga, umuman bioximiyaviy xamda fiziologik xususiyatlariga bog‘liq. YOg‘ tanachalari ko‘p, erkin suv miqdori kam bo‘lsa, hasharot sovuqqa ko‘proq chidaydi. Masalan, ko‘kqurtda YOG‘ tanachasi ko‘p va suvi kam bo‘lsa u -8-11° o‘rtasida xalok bo‘ladi, yog‘ tanachalari yaxshi taraqkiy etmagan va erkin suv ko‘p miqdorda uchrasa qurt -5-6° da nobud bo‘ladi. Sovuq va iliq haroratlarning notekis almashinishi hasharotlar uchun xalokatlidir. Hasharotlarning haroratga qarab rivojlanish tezligini haqiqatga yaqinroq aniqlash va yil mobaynidagi bo‘g‘in berish miqdorini belgilash uchun rivojlanish samarali haroratini aniqlash muxim rol o‘ynaydi. Rivojlanish nuqtasidan yuqorida va yuqori nuqtadan chiqmagan oraliqda joylashgan issiqlik s a m a r a l i h arorat deb aytiladi. Bu harorat hasharotning normal rivojlanishini ta’minlaydi. Samarali xaroratni aniqlash uchun pastki nuqta rivojlanish xaroratini bilish shart. Agar pastki nukta rivojlanish xarorati — t1 aniq bo‘lsa, hasharot rivojlangan xaroratdan- t olish yo‘li bilan, ya’ni t — tx samarali harorat aniqlanadi. Hasharotlarning bir necha xil (kamida ikki xil haroratda rivojlanishi uchun kerak kunlar miqdori p) termostat yordamida eksperimental usulda aniqlanadi. Har bir hasharot turlarining rivojlanishini to‘liq o‘tishi uchun ma’lum miqdorda issiqlik energiyasi, ya’ni samarali xarorat yig‘indisi (S) zarur. Bu quyidagicha aniqlanadi: S=(t-t1)•n
Ko‘p olimlarning olib borgan kuzatishlari ko‘rsatishicha har bir individ va
turning rivojlanishi uchun zarur bo‘lgan samarali xarorat yig‘indisi i s s i q l i k
k o n s t a n t i  deb  belgilanadi.  Issiqlik  konstanti  turning  xarakterli  belgisi
bo‘lib  uning kattaligi  turini  issiqlikka — ekologik faktorga talabchanlik
darajasini aniqlaydi.
Ba’zi  bir  hasharot  turlarining  rivojlanish  bo‘sag‘asi  va  samarali  xarorat
yig‘indisi quyidagi jadvalda berilgan (I. V. Kojanchikov va boshqa avtorlar). 
Turlarning nomi
Pastki taraqqiyot
bo‘sag‘asi
Hasharotning samarali
yig‘indisi
Olma shirasi
7.0
114
Uy pashshasi
12.0
230
Ombor uzunburun qo‘ng‘izi.
11.0
360
Karam kuyasi
9.8
380
SHved pashshasi
8.0
400
Kuzgi tunlam
10.0
1000
Sariq suvarak
6.5
1900
Jadval ma’lumotlariga ko‘ra,  taxminan rivojlanish davomatini  doimiy u
yoki  bu  xaroratda  aniqlash  mumkin.  Masalan,  21°  S  da  ombor  uzunburun
qo‘ng‘izi taxminan 36 kun rivojlanadi. Rivojlanayotgan haroratdan (210S) pastki
taraqqiyot bo‘sag‘a  xaroratini — 11° S (1- jadval) olib  tashlab, chiqqan sonni
rivojlanish kunlar miqdoriga (36) ko‘paytirib, rivojlanish doimiy samarali xaro-
rat  yig‘indisi  yoki  issiqlik  konstanti  aniqlanadi  (21—11)  •  36  =  360;  uy
pashshasi esa 25,5 kun (21—12) •25,5 = 230. Rivojlanish bo‘sag‘asi  va
issiqlik konstanti orqali u yoki bu turni turli xil geografik nuqtada necha marta
bo‘g‘in berishini hisoblab chiqish mumkin. Buning uchun shu geografik zonani
ko‘p  yillik  o‘rtacha  hamma  oylar  bo‘yicha  vegetatsiya  davrining  harorat
yig‘indisini olib, o‘rganiladigan tur uchun samarali haroratni shu geografik zona
bo‘yicha  xisoblab chiqish kerak. Samarali  harorat  yig‘indisi  hasharot  turining
issiqlik  konstantiga  bo‘linadi.  Misol:  Toshkentda  samarali  harorat  yig‘indisi
2800°, karam kuyasining issiqlik konstanti 380° (1-jadval). Bunday xolda nazariy
jihatdan qaraganda hasharot 7,4 bo‘g‘in berishi kerak. Vaxolanki 8—10 marta
bo‘g‘in  beradn.  Haqiqatda  esa  hasharot  doimiy  haroratda  emas,  balki
Logotip
Ko‘p olimlarning olib borgan kuzatishlari ko‘rsatishicha har bir individ va turning rivojlanishi uchun zarur bo‘lgan samarali xarorat yig‘indisi i s s i q l i k k o n s t a n t i deb belgilanadi. Issiqlik konstanti turning xarakterli belgisi bo‘lib uning kattaligi turini issiqlikka — ekologik faktorga talabchanlik darajasini aniqlaydi. Ba’zi bir hasharot turlarining rivojlanish bo‘sag‘asi va samarali xarorat yig‘indisi quyidagi jadvalda berilgan (I. V. Kojanchikov va boshqa avtorlar). Turlarning nomi Pastki taraqqiyot bo‘sag‘asi Hasharotning samarali yig‘indisi Olma shirasi 7.0 114 Uy pashshasi 12.0 230 Ombor uzunburun qo‘ng‘izi. 11.0 360 Karam kuyasi 9.8 380 SHved pashshasi 8.0 400 Kuzgi tunlam 10.0 1000 Sariq suvarak 6.5 1900 Jadval ma’lumotlariga ko‘ra, taxminan rivojlanish davomatini doimiy u yoki bu xaroratda aniqlash mumkin. Masalan, 21° S da ombor uzunburun qo‘ng‘izi taxminan 36 kun rivojlanadi. Rivojlanayotgan haroratdan (210S) pastki taraqqiyot bo‘sag‘a xaroratini — 11° S (1- jadval) olib tashlab, chiqqan sonni rivojlanish kunlar miqdoriga (36) ko‘paytirib, rivojlanish doimiy samarali xaro- rat yig‘indisi yoki issiqlik konstanti aniqlanadi (21—11) • 36 = 360; uy pashshasi esa 25,5 kun (21—12) •25,5 = 230. Rivojlanish bo‘sag‘asi va issiqlik konstanti orqali u yoki bu turni turli xil geografik nuqtada necha marta bo‘g‘in berishini hisoblab chiqish mumkin. Buning uchun shu geografik zonani ko‘p yillik o‘rtacha hamma oylar bo‘yicha vegetatsiya davrining harorat yig‘indisini olib, o‘rganiladigan tur uchun samarali haroratni shu geografik zona bo‘yicha xisoblab chiqish kerak. Samarali harorat yig‘indisi hasharot turining issiqlik konstantiga bo‘linadi. Misol: Toshkentda samarali harorat yig‘indisi 2800°, karam kuyasining issiqlik konstanti 380° (1-jadval). Bunday xolda nazariy jihatdan qaraganda hasharot 7,4 bo‘g‘in berishi kerak. Vaxolanki 8—10 marta bo‘g‘in beradn. Haqiqatda esa hasharot doimiy haroratda emas, balki
o‘zgaruvchan haroratda rivojlanadi. Meteorologik stansiyalarning ko‘rsatishicha
o‘rtacha harorat hasharotlar yashagan joydagi o‘rtacha haroratdan birmuncha farq
qiladi.  Bundan  tashkari,  hasharotlarning  rivojlanishi  yana  boshqa  sharoitga
bog‘liq. SHuning uchun bu  usulda bo‘g‘in sonlarini hisoblashda  va fenologik
kalendar tuzishda shu extimollarni nazarda tutish kerak. 
Biotik faktorlar
Hasharotlar  xayotida,  ularning  turli  xil  tirik  organizmlar  bilan  munosabati
muxim rol o‘ynaydi. Tabiatning tirik kuchlari muxitning  biotik faktorlari spfatida
hasharot orgaiizmiga ta’sir etadi.
Hasharotlarking biotik muhit  faktorining munosabat asoslarnni  oziqa yoki tropik
munosabat bilan bog‘lilik tashkil etadi. Oziqaga bo‘lgan talab fiziologik zarurnyat
bo‘lib, turli  xil  oziqa manbalaridan foydalanish  turli  xil  moslashmalarini  vujudga
keltiradi.
Oziqa  hsharotlarniig  yashashi  uchun  eng  muxim  ekologik  faktorlardan  biri
xisoblanadi.
Hasharotlarning  oziqa  manbai  har xil. Faqat o‘simlik bilan ovqatlanadigan
hasharotlar  f i t o f a g l  a  r  deb  aytiladi.  Masalan,  uzun  mo‘ylovli  qo‘ng‘izlar,
bargxo‘rlar,  uzunburunlilar,  po‘stloqxo‘rlar,  chigirtkasimonlar  va  boshqalar,  faqat
xayvonlar bilan ovqatlanadigan hasharotlar  z o o f a g l a r  deb aytiladi. Bular, o‘z
navbatida, yirtqichlar va parazitlarga bo‘linadi. Yirtqichlarga xonqizi, ninachilar, qtir
pashshasi beshiktervatarlar va boshqalar  kiradi. Parazitlarga esa yaydoqchilar, ko‘p
ikki qanotlilar, tivitxo‘rlar, bitlar va boshqalar kiradi. CHirigan o‘simlik qoldiqlari bilan
ovqatlanadigan  hasharotlar  saprofaglar  deb  aytiladi.  Bularga
 ko‘pchilik
oyoqdumlilar, ikki qanotlilarning lichinkalari va ba’zi bir qo‘ng‘izlar kiradi. O‘limtiklar
bilan  oziqlanadigan hasharotlar nekrofaglar deb aytiladi. Bularga  tipik o‘likxo‘r
qo‘ng‘izlar va ba’zi bir pashshalarning lichinkalari kiradi. Go‘ng bilan ovqatlanadigan
hasharotlar — koprofaglar deb aytiladi. Bularga go‘ng qo‘ng‘izi, stafilinidlar, ba’zn bir
pashshalar  lichinkalari misol bo‘ladi. Bularning hammasi ya’ni fito, zoo,  sapro,
n e k r o va  k o p r o f a g lar birlamchi tartibda oziqaga moslashishdir. Ikkilamchi tartibda
oziqaga moslashish har bir kategoriya  chegarasida oziqaga talabchanlik darajasi bilan
xarakterlanadi. Bir  xildagi oziq eydiganlar (bir turga  kiradigan o‘simlik yoki hayvon
mahsuloti) —  m o n o f a g l a r  va har  xil  oziq  eydiganlar  polifag  deb aytiladi.
Logotip
o‘zgaruvchan haroratda rivojlanadi. Meteorologik stansiyalarning ko‘rsatishicha o‘rtacha harorat hasharotlar yashagan joydagi o‘rtacha haroratdan birmuncha farq qiladi. Bundan tashkari, hasharotlarning rivojlanishi yana boshqa sharoitga bog‘liq. SHuning uchun bu usulda bo‘g‘in sonlarini hisoblashda va fenologik kalendar tuzishda shu extimollarni nazarda tutish kerak. Biotik faktorlar Hasharotlar xayotida, ularning turli xil tirik organizmlar bilan munosabati muxim rol o‘ynaydi. Tabiatning tirik kuchlari muxitning biotik faktorlari spfatida hasharot orgaiizmiga ta’sir etadi. Hasharotlarking biotik muhit faktorining munosabat asoslarnni oziqa yoki tropik munosabat bilan bog‘lilik tashkil etadi. Oziqaga bo‘lgan talab fiziologik zarurnyat bo‘lib, turli xil oziqa manbalaridan foydalanish turli xil moslashmalarini vujudga keltiradi. Oziqa hsharotlarniig yashashi uchun eng muxim ekologik faktorlardan biri xisoblanadi. Hasharotlarning oziqa manbai har xil. Faqat o‘simlik bilan ovqatlanadigan hasharotlar f i t o f a g l a r deb aytiladi. Masalan, uzun mo‘ylovli qo‘ng‘izlar, bargxo‘rlar, uzunburunlilar, po‘stloqxo‘rlar, chigirtkasimonlar va boshqalar, faqat xayvonlar bilan ovqatlanadigan hasharotlar z o o f a g l a r deb aytiladi. Bular, o‘z navbatida, yirtqichlar va parazitlarga bo‘linadi. Yirtqichlarga xonqizi, ninachilar, qtir pashshasi beshiktervatarlar va boshqalar kiradi. Parazitlarga esa yaydoqchilar, ko‘p ikki qanotlilar, tivitxo‘rlar, bitlar va boshqalar kiradi. CHirigan o‘simlik qoldiqlari bilan ovqatlanadigan hasharotlar saprofaglar deb aytiladi. Bularga ko‘pchilik oyoqdumlilar, ikki qanotlilarning lichinkalari va ba’zi bir qo‘ng‘izlar kiradi. O‘limtiklar bilan oziqlanadigan hasharotlar nekrofaglar deb aytiladi. Bularga tipik o‘likxo‘r qo‘ng‘izlar va ba’zi bir pashshalarning lichinkalari kiradi. Go‘ng bilan ovqatlanadigan hasharotlar — koprofaglar deb aytiladi. Bularga go‘ng qo‘ng‘izi, stafilinidlar, ba’zn bir pashshalar lichinkalari misol bo‘ladi. Bularning hammasi ya’ni fito, zoo, sapro, n e k r o va k o p r o f a g lar birlamchi tartibda oziqaga moslashishdir. Ikkilamchi tartibda oziqaga moslashish har bir kategoriya chegarasida oziqaga talabchanlik darajasi bilan xarakterlanadi. Bir xildagi oziq eydiganlar (bir turga kiradigan o‘simlik yoki hayvon mahsuloti) — m o n o f a g l a r va har xil oziq eydiganlar polifag deb aytiladi.
Polifaglik ko‘pincha  cheklangan bo‘ladi. Birok, juda xilma-xil organik moddalarni
(o‘simlik  va  hayvon  qoldiqlarini),  xatto  o‘z  eksperimentlarni  eydigan  hasharotlar
xammaxo‘r yoki  p a n t o f a g ,  oziqani juda tanlab eydigan, masalan,  bitta botanik
oilaga  kiruvchi  o‘simliklarni  eydigan  hasharotlar  olig o f a g l a r  deb  aytiladi.
Monofaglarga  tok  fillokserasi,  no‘xat  qo‘ng‘izi va boshqalar kiradi. Oligofaglarga
qandlavlagi  uzunburun  qo‘ng‘izi,  bedafilchasi,  kartoshka  Kolorado  qo‘ng‘izi va
boshqalar kiradi.
Hasharotlarni  oziqaga  moslashish  qonuniyati  faqat  nazariy  axamiyatga  ega
bo‘lmasdan, katta amaliy axamiyatga xam ega. Buning asosida yangi joriy etiladigan
qishloq xo‘jalik o‘simlik zararkunandalarining tarkibini oldindan etirof qilish va shu
bilan  birga  bu  qonuniyat  zararkunandalarga  qarshi  kurash  tadbirlarining  nazariy
negizini yaratishda, to‘g‘ri dala almashishni joriy etishda muhim rol o‘ynadi.
Xayvonlarning ovqatlanishi (boshqa organizmlar) ozmi-ko‘pmi oziqa  bog‘lami
bilan bog‘langan. Ayniqsa monofag va oligofaglarda bu bog‘lam mustaxkam. Lekin bu
bog‘lamlar  ba’zida  komponeptlar:  ovqatni  iste’mol  qiluvchi  va  ta’minlovchi  bilan
chegaralanmaydi. Ko‘pincha iste’mol qiluvchilar, o‘z navbatida, boshqa organizmlar
uchun ovqat ta’minlovchi bo‘lishi  mumkin. SHuning bilan bir nechta  tur individ
organizmlarning bir-biriga qo‘shiluvchi ovqatlanish zanjiri vujudga keladi.
Ovqatlanish  zanjiri  o‘simlik  yoki  o‘lik  organik  moddalardan  boshlanadi  va
yirtqich hayvonlar yoki parazitlar  bilan tugallanadi. Masalan: bug‘doyda g‘alla biti
oziqlanadi, bular  bilan xonqiz qo‘ng‘izlari va ularning lichinkalari oziqlanadi, o‘zlari
esa qushlarga em bo‘ladi. Natijada ovqatlanish bog‘lami va ovqatlanish zanjiri turli xil
organizmlarni  bir-biri  bilan  bog‘lab,  ular  o‘rtasida  murakkab  va  maxkam  o‘zaro
munosabatni hosil qiladi.
Ko‘pchilik  o‘simlikxo‘r  hasharotlar  madaniy  o‘simlik  bilan  oziqlanganda
o‘simlikka turlicha zarar etkazadi.  Bu zararlar turli xil usulda bo‘ladi, jumladan,
o‘simlik bilan ovqatlanish, to‘q.imalarda tuxum qo‘yish va turli xil o‘simlik bakterial,
virusli va zamburug‘ kasalliklarni tarqatish va yuqtirish orqali zarar etkazadi.
Hasharotlarning o‘simlikka zarar etkazishini quyidagi tiplarga bo‘lish mumkin .
I. Hasharotning o‘simlikka tayyorgarlik ko‘rmasdan z a r a r  e t k a z i sh, ya’ni
hasharot o‘simlikning u yoki bu qismi bilan natura xolatda oziqlanadn. Bu quyidagicha
bo‘ladi: 1. Barg va  u n i n g  q i s m l a r i n i  zararlash.  Qo‘pol zararlash, bunda
Logotip
Polifaglik ko‘pincha cheklangan bo‘ladi. Birok, juda xilma-xil organik moddalarni (o‘simlik va hayvon qoldiqlarini), xatto o‘z eksperimentlarni eydigan hasharotlar xammaxo‘r yoki p a n t o f a g , oziqani juda tanlab eydigan, masalan, bitta botanik oilaga kiruvchi o‘simliklarni eydigan hasharotlar olig o f a g l a r deb aytiladi. Monofaglarga tok fillokserasi, no‘xat qo‘ng‘izi va boshqalar kiradi. Oligofaglarga qandlavlagi uzunburun qo‘ng‘izi, bedafilchasi, kartoshka Kolorado qo‘ng‘izi va boshqalar kiradi. Hasharotlarni oziqaga moslashish qonuniyati faqat nazariy axamiyatga ega bo‘lmasdan, katta amaliy axamiyatga xam ega. Buning asosida yangi joriy etiladigan qishloq xo‘jalik o‘simlik zararkunandalarining tarkibini oldindan etirof qilish va shu bilan birga bu qonuniyat zararkunandalarga qarshi kurash tadbirlarining nazariy negizini yaratishda, to‘g‘ri dala almashishni joriy etishda muhim rol o‘ynadi. Xayvonlarning ovqatlanishi (boshqa organizmlar) ozmi-ko‘pmi oziqa bog‘lami bilan bog‘langan. Ayniqsa monofag va oligofaglarda bu bog‘lam mustaxkam. Lekin bu bog‘lamlar ba’zida komponeptlar: ovqatni iste’mol qiluvchi va ta’minlovchi bilan chegaralanmaydi. Ko‘pincha iste’mol qiluvchilar, o‘z navbatida, boshqa organizmlar uchun ovqat ta’minlovchi bo‘lishi mumkin. SHuning bilan bir nechta tur individ organizmlarning bir-biriga qo‘shiluvchi ovqatlanish zanjiri vujudga keladi. Ovqatlanish zanjiri o‘simlik yoki o‘lik organik moddalardan boshlanadi va yirtqich hayvonlar yoki parazitlar bilan tugallanadi. Masalan: bug‘doyda g‘alla biti oziqlanadi, bular bilan xonqiz qo‘ng‘izlari va ularning lichinkalari oziqlanadi, o‘zlari esa qushlarga em bo‘ladi. Natijada ovqatlanish bog‘lami va ovqatlanish zanjiri turli xil organizmlarni bir-biri bilan bog‘lab, ular o‘rtasida murakkab va maxkam o‘zaro munosabatni hosil qiladi. Ko‘pchilik o‘simlikxo‘r hasharotlar madaniy o‘simlik bilan oziqlanganda o‘simlikka turlicha zarar etkazadi. Bu zararlar turli xil usulda bo‘ladi, jumladan, o‘simlik bilan ovqatlanish, to‘q.imalarda tuxum qo‘yish va turli xil o‘simlik bakterial, virusli va zamburug‘ kasalliklarni tarqatish va yuqtirish orqali zarar etkazadi. Hasharotlarning o‘simlikka zarar etkazishini quyidagi tiplarga bo‘lish mumkin . I. Hasharotning o‘simlikka tayyorgarlik ko‘rmasdan z a r a r e t k a z i sh, ya’ni hasharot o‘simlikning u yoki bu qismi bilan natura xolatda oziqlanadn. Bu quyidagicha bo‘ladi: 1. Barg va u n i n g q i s m l a r i n i zararlash. Qo‘pol zararlash, bunda
kemiruvchi  hasharot bargning xammasini eydi. Bularga chigirtkasimonlar, ko‘pchilik
kapalaklar lichinkasi, arrakashlar va ba’zi bir qo‘ng‘izlar kiradi. Tanlab zararlash—
kemiruvchi hasharot barg chetini esa —chetidan zararlanish; bargni teshib, o‘yib esa—
teshikli zaralanish deyiladi. Misol, ko‘pchilik bargxo‘r qo‘ng‘izlar, ba’zi  bir kapalak
qurtlar. Hasharot barg  tomirlariga  tegmay  etini  va  terisini esa barg skeletlanishi;
hasharot bargning ayrim uchastkalarini esa-yu, ammo eyilgan joyning ustki yoki ostki
pardasiga tegmasa, bunday zararlanish darchasimon zararlanish deyiladi. Ko‘pchilik
bargxo‘r qo‘ng‘izlarning lichinkalari,   arrakashlarning soxta qurtlari va boshqalar
bunga misol bo‘la oladi. 
Hasharot bargning bir joyidan epidermasini teshib kirib, parenximani eb,
epidermasiga tegmay zararlasa, bunday zararlash minalash deb aytiladi. Misol,
lavlagi  pashshasi  lichinkalari  minali  pashshachalar  oilasiga  kiradi.  Ba’zi  bir
so‘ruvchi  hasharotlar,  bitlar,  qandalalar,  tripslar  va  boshqalar  barg  shirasini
so‘rish natijasida, bargda turli  xil qo‘g‘ir, sariq oq va boshqa rang dog‘lar xosil
qiladi.
2. O‘simlik  sk e l e t  qisml a r i  —  t a n a ,  n o v d a  v a  s h o x l a r n i
za r a r l a s h . O ‘ simlikning  yog‘och,  lub  yoki   po‘stlog‘ida  uzun  mo‘ylov
qo‘ng‘izi,  po‘stloqxo‘r qo‘ng‘izining lichinkalari  turli   xil  murakkab  yo‘llar
xosil qiladi. 
Logotip
kemiruvchi hasharot bargning xammasini eydi. Bularga chigirtkasimonlar, ko‘pchilik kapalaklar lichinkasi, arrakashlar va ba’zi bir qo‘ng‘izlar kiradi. Tanlab zararlash— kemiruvchi hasharot barg chetini esa —chetidan zararlanish; bargni teshib, o‘yib esa— teshikli zaralanish deyiladi. Misol, ko‘pchilik bargxo‘r qo‘ng‘izlar, ba’zi bir kapalak qurtlar. Hasharot barg tomirlariga tegmay etini va terisini esa barg skeletlanishi; hasharot bargning ayrim uchastkalarini esa-yu, ammo eyilgan joyning ustki yoki ostki pardasiga tegmasa, bunday zararlanish darchasimon zararlanish deyiladi. Ko‘pchilik bargxo‘r qo‘ng‘izlarning lichinkalari, arrakashlarning soxta qurtlari va boshqalar bunga misol bo‘la oladi. Hasharot bargning bir joyidan epidermasini teshib kirib, parenximani eb, epidermasiga tegmay zararlasa, bunday zararlash minalash deb aytiladi. Misol, lavlagi pashshasi lichinkalari minali pashshachalar oilasiga kiradi. Ba’zi bir so‘ruvchi hasharotlar, bitlar, qandalalar, tripslar va boshqalar barg shirasini so‘rish natijasida, bargda turli xil qo‘g‘ir, sariq oq va boshqa rang dog‘lar xosil qiladi. 2. O‘simlik sk e l e t qisml a r i — t a n a , n o v d a v a s h o x l a r n i za r a r l a s h . O ‘ simlikning yog‘och, lub yoki po‘stlog‘ida uzun mo‘ylov qo‘ng‘izi, po‘stloqxo‘r qo‘ng‘izining lichinkalari turli xil murakkab yo‘llar xosil qiladi.