Hasharotlarning ekologiyasi
Reja:
1. Muxit faktorlari
2. Abiotik faktorlar
3. Biotik faktorlar
Hamma organizmda yashab turgan muhitni ajralmas bir qismidir
Organizm bilan atrof muhit o‘rtasida bo‘ladigan o‘zaro munosabatlarni
o‘rganadigan fan ekologiya (grekcha — oikos yoki — okos — yashash joyi yoki
muhit va logos — fan) deb aytiladi. Hasharotlar va ayrim turlarning ekologiyasini
o‘rganish muxim ilmiy kuzatishning asosiy qismi bo‘lib hisoblanadi. CHunki
ularning ekologik xususiyatlarini bilmasdan turib ba’zi bir nazariy va amaliy
masalalarni, jumladan, zararkunanda hasharotlarga qarshi kurash choralarini
hamda ularning ommaviy ko‘payishini oldindan bilish choralarini ishlab
chiqishni tasavvur qilish mumkin emas.
Har bir tur va individ o‘z ekologiyasiga ega.
Hayotning eng yuqori formasi — t u r e k o l o g i k s i s t e m a sidir, ya’ni
hamma organizm,
hamma turlarning birgalikda xayotidir.
Bu turlar
territoriyaning har qanday uchastkasida joylashuvchi tirik organizmlar —
o‘simlik va hayvon organizmlari — b i o t s e n o z tarkibiga kiradi.
Organizmning yashashi uchun muxit faktorlari muhim rol o‘ynaydi.
Muhit faktorlari
Organizm dastavval uch muhit — x a v o , s u v v a t u p r o q ta’sirida hayot
kechiradi. Bu tashqi muhit organizm bilan ajralmas bog‘liq bo‘lib, yashash uchun
qulay sharoit hosil qiladi va ular alohida ekologik faktorlarni vujudga keltiradi. Bu
ekologik faktorlarni asosan to‘rtta kategoriyaga bo‘lish mumkin.
1
A b i o t i k yo ki a n o r g a n i k fa k t o r l ar: organizmga
iqlim sharoitlarini (issiqlik, namlik yorug‘lik va boshqalar) hamda tortish kuchi,
atmosferaning tarkibi va xususiyati, radioaktivlik, relef va boshqa faktorlarning
ta’sir etishi.
2 G i d r r o - e d a f i k y o k i s u v - tuproqning organizmga muxim yashash
muxiti sifatida ta’siri. Bunda hasharotlar ekologiyasida tuproq faktori muhim
rol o‘ynaydi.
3. B i o t i k y o k i o r g a n i k f a k t o r l a r : organizmga tirik
tabiatning ta’siri, ovqatlanish asosida organizmlararo bir-biriga munosabati,
turlararo munosabati va boshqalar.
4. A n t r o p o g e n f a k t o r l a r : tabiatga va organizmga odam faoliyatining
ta’siri,
qo‘riq
erlarni
o‘zlashtirish, irrigatsiya sistemalarini
qurish,
zararkunandalarga qarshi kurash, boshqa hayvon hamda o‘simliklarni tarqalishi
va hokazo.
Oldingi uch faktor birlamchi — tabiiy faktorlar tabiatda doimo bo‘lib
kelgan. Antropogen faktor esa ikkilamchi, planetamiz hayotida yangi sifat —
hodisa sifatida vujudga keldi.
Lekin bu klassifikatsiya ekologik faktorlarni organizm bilan muhit
o‘rtasidagi bog‘lanishning faqat birinchi pog‘onasini tashkil etib, o‘zaro munosabat
moxiyatini ochmaydi, chunki turning o‘zgaruvchanligi nazarga olinmagan.
Bundan tashqari, ekologik faktorlar organizmga turlicha ta’sir etadi — ayrim
faktorlar organizmning yashashi uchun qulay sharoit bo‘lib hisoblansa, boshqalari
noqulay bo‘lib hisoblanadi. SHuning uchun ekologik faktorlarni analiz qilishda,
ularning zaruriyati, o‘zgaruvchanligi va organizmga ta’siri xamda moslashish
reaksiyasini nazarda tutish lozim.
Turlarning muhit talabchanligi xar xil va bir-biridan keskin farq qiladi.
Ba’zilari issiqlikka talabchan, ya’ni issiqlik sevuvchi yoki t e r m o f i l ,
boshqalari sovuqlik sevuvchi k r i o f i l, namlik sevuvchi — g i g r o f i l va
quruqlik sevuvchi — k s e r o f i l . O‘simlik qoplamida yashovchilar — f i t o f i l,
tuproqda yashovchilar — g eo f i l l a r va boshqalar. Turlarning bu qobiliyati
irsiy bo‘lib evolyusiya natijasida vujudga kelgan. Bu turlarning ekologik
faktorlarga talabchanligi deb aytiladi.
Hasharotlar ekologiyasining asosiy birinchi etap vazifasi ekologik
faktorlarni, hasharot turiga va to‘dasiga, tur va uning tarkibini son dinamikasi
qonuniyatlariga ta’sirini o‘rganishdir. Ikkinchisi zararli va foydali turlar uchun
(foydalisi uchun qulay, zararlisi uchun noqulay) ekologik yashash sharoitlarni
o‘zgartirish yo‘llarini ishlab chiqishdir.
Abiotik faktorlar
Muhit harorati. Abiotik faktorlar ichida hayotiy muhit sharoitni yaratishda
iqlim faktorlari — issiqlik, namlik, yorug‘lik va havo harakati muhim rol
o‘ynaydi. Ayniqsa, hasharotlar uchun issiqlik — termik faktor katta rol o‘ynaydi.
CHunki hasharotlar sovuqqonlilar — p o y k i l o t e r m org a n i z m d i r , ya’ni
doimiy tana haroratiga ega emas. SHuning uchun hasharotlarning xayot
funksiyasi, ularning xulqi, o‘sish tezligi, populyasiya dinamikasi tashqi muhit
harorati bilan aniqlanadi.
Hasharotlar odatda 10°—40° o‘rtasidagi issiqlikda harakatchan bo‘ladi.
Harorat pasayganda hasharotlar ovqatlanishdan, so‘ngra harakatlanishdan
to‘xtaydi va nihoyat, nobud bo‘ladi. Haroratning normadan ortiq ko‘tarilishi ham
hasharotlarga salbiy ta’sir ko‘rsatadi.
Harorat hasharotlar jinsiy mahsulotning etilishiga ham ta’sir etadi. Suli
shved pashshasi g‘umbakdan chiqqandan keyin 22° issiqlikda 10 kundan so‘ng,
17°—14, 14°—36 va 4° da esa 50 kundan so‘ng tuxum qo‘yadi. Lekin harorat
normadan ortganda hasharotlarning nasldorligi pasayadi, yoki to‘xtaydi. Masalan,
g‘o‘za bitining tirik tug‘ilishi issiqlik 30° dan ortganda pasayadi.
Hasharotlarning embrional va postembrional taraqqiyoti yuqori haroratda
tezlashadi. Natijada taraqqiyot sikli qisqaradi va hasharot tezroq ko‘payadi. Beda
mo‘ri qurti 17° atrofida 56 kunda, 21° da 34 kunda, 22° da 31 kunda
rivojlanadi.
Xar xil turga mansub
hasharotlarning yuqori temperaturada tez
rivojlanishining ma’lum chegarasi bor. Masalan, o‘tloq parvonasi g‘umbagining
rivojlanishi faqat 26° issiqlikkacha tezlashib boradi, temperatura bundan ortsa
rivojlanish sekinlashib, so‘ngra to‘xtaydi va nixoyat, chegaradan oshganda hasharot
o‘ladi. Ma’lum harorat nuqtasidan pastda yoki yuqorida rivojlanish to‘xtasa, o‘sha;
harorat rivojlanishining pastki; yoki yuqorigi chegarasi deb aytiladi.
Hasharotlarning sovuqqa chidamliligi ularning soni va tarqalishida muxim rol
o‘ynaydn. Ko‘p tur hasharotlar sovuqqa chidamlidir. Masalan, kukqurt — 11°
gacha, o‘tloq parvonasi qurti — 300 gacha bardosh beradi. L. K. Lozina—Lozinskiy
o‘tkazgan tajribalarda poya parvonasi qurti hatto —80° va —190° gacha chidagan.
Sovuqqa chidamlilik organizmning holatiga va sovitishning sekin tezligiga,
umuman bioximiyaviy xamda fiziologik xususiyatlariga bog‘liq.
YOg‘ tanachalari ko‘p, erkin suv miqdori kam bo‘lsa, hasharot sovuqqa
ko‘proq chidaydi. Masalan, ko‘kqurtda YOG‘ tanachasi ko‘p va suvi kam bo‘lsa
u -8-11° o‘rtasida xalok bo‘ladi, yog‘ tanachalari yaxshi taraqkiy etmagan va
erkin suv ko‘p miqdorda uchrasa qurt -5-6° da nobud bo‘ladi. Sovuq va iliq
haroratlarning notekis almashinishi hasharotlar uchun xalokatlidir.
Hasharotlarning haroratga qarab rivojlanish tezligini haqiqatga yaqinroq
aniqlash va yil mobaynidagi bo‘g‘in berish miqdorini belgilash uchun rivojlanish
samarali haroratini aniqlash muxim rol o‘ynaydi. Rivojlanish nuqtasidan yuqorida
va yuqori nuqtadan chiqmagan oraliqda joylashgan issiqlik s a m a r a l i h arorat
deb aytiladi. Bu harorat hasharotning normal rivojlanishini ta’minlaydi. Samarali
xaroratni aniqlash uchun pastki nuqta rivojlanish xaroratini bilish shart. Agar
pastki nukta rivojlanish xarorati — t1 aniq bo‘lsa, hasharot rivojlangan
xaroratdan- t olish yo‘li bilan, ya’ni t — tx samarali harorat aniqlanadi.
Hasharotlarning bir necha xil (kamida ikki xil haroratda rivojlanishi uchun kerak
kunlar miqdori p) termostat yordamida eksperimental usulda aniqlanadi.
Har bir hasharot turlarining rivojlanishini to‘liq o‘tishi uchun ma’lum
miqdorda issiqlik energiyasi, ya’ni samarali xarorat yig‘indisi (S) zarur. Bu
quyidagicha aniqlanadi:
S=(t-t1)•n
Ko‘p olimlarning olib borgan kuzatishlari ko‘rsatishicha har bir individ va
turning rivojlanishi uchun zarur bo‘lgan samarali xarorat yig‘indisi i s s i q l i k
k o n s t a n t i deb belgilanadi. Issiqlik konstanti turning xarakterli belgisi
bo‘lib uning kattaligi turini issiqlikka — ekologik faktorga talabchanlik
darajasini aniqlaydi.
Ba’zi bir hasharot turlarining rivojlanish bo‘sag‘asi va samarali xarorat
yig‘indisi quyidagi jadvalda berilgan (I. V. Kojanchikov va boshqa avtorlar).
Turlarning nomi
Pastki taraqqiyot
bo‘sag‘asi
Hasharotning samarali
yig‘indisi
Olma shirasi
7.0
114
Uy pashshasi
12.0
230
Ombor uzunburun qo‘ng‘izi.
11.0
360
Karam kuyasi
9.8
380
SHved pashshasi
8.0
400
Kuzgi tunlam
10.0
1000
Sariq suvarak
6.5
1900
Jadval ma’lumotlariga ko‘ra, taxminan rivojlanish davomatini doimiy u
yoki bu xaroratda aniqlash mumkin. Masalan, 21° S da ombor uzunburun
qo‘ng‘izi taxminan 36 kun rivojlanadi. Rivojlanayotgan haroratdan (210S) pastki
taraqqiyot bo‘sag‘a xaroratini — 11° S (1- jadval) olib tashlab, chiqqan sonni
rivojlanish kunlar miqdoriga (36) ko‘paytirib, rivojlanish doimiy samarali xaro-
rat yig‘indisi yoki issiqlik konstanti aniqlanadi (21—11) • 36 = 360; uy
pashshasi esa 25,5 kun (21—12) •25,5 = 230. Rivojlanish bo‘sag‘asi va
issiqlik konstanti orqali u yoki bu turni turli xil geografik nuqtada necha marta
bo‘g‘in berishini hisoblab chiqish mumkin. Buning uchun shu geografik zonani
ko‘p yillik o‘rtacha hamma oylar bo‘yicha vegetatsiya davrining harorat
yig‘indisini olib, o‘rganiladigan tur uchun samarali haroratni shu geografik zona
bo‘yicha xisoblab chiqish kerak. Samarali harorat yig‘indisi hasharot turining
issiqlik konstantiga bo‘linadi. Misol: Toshkentda samarali harorat yig‘indisi
2800°, karam kuyasining issiqlik konstanti 380° (1-jadval). Bunday xolda nazariy
jihatdan qaraganda hasharot 7,4 bo‘g‘in berishi kerak. Vaxolanki 8—10 marta
bo‘g‘in beradn. Haqiqatda esa hasharot doimiy haroratda emas, balki
o‘zgaruvchan haroratda rivojlanadi. Meteorologik stansiyalarning ko‘rsatishicha
o‘rtacha harorat hasharotlar yashagan joydagi o‘rtacha haroratdan birmuncha farq
qiladi. Bundan tashkari, hasharotlarning rivojlanishi yana boshqa sharoitga
bog‘liq. SHuning uchun bu usulda bo‘g‘in sonlarini hisoblashda va fenologik
kalendar tuzishda shu extimollarni nazarda tutish kerak.
Biotik faktorlar
Hasharotlar xayotida, ularning turli xil tirik organizmlar bilan munosabati
muxim rol o‘ynaydi. Tabiatning tirik kuchlari muxitning biotik faktorlari spfatida
hasharot orgaiizmiga ta’sir etadi.
Hasharotlarking biotik muhit faktorining munosabat asoslarnni oziqa yoki tropik
munosabat bilan bog‘lilik tashkil etadi. Oziqaga bo‘lgan talab fiziologik zarurnyat
bo‘lib, turli xil oziqa manbalaridan foydalanish turli xil moslashmalarini vujudga
keltiradi.
Oziqa hsharotlarniig yashashi uchun eng muxim ekologik faktorlardan biri
xisoblanadi.
Hasharotlarning oziqa manbai har xil. Faqat o‘simlik bilan ovqatlanadigan
hasharotlar f i t o f a g l a r deb aytiladi. Masalan, uzun mo‘ylovli qo‘ng‘izlar,
bargxo‘rlar, uzunburunlilar, po‘stloqxo‘rlar, chigirtkasimonlar va boshqalar, faqat
xayvonlar bilan ovqatlanadigan hasharotlar z o o f a g l a r deb aytiladi. Bular, o‘z
navbatida, yirtqichlar va parazitlarga bo‘linadi. Yirtqichlarga xonqizi, ninachilar, qtir
pashshasi beshiktervatarlar va boshqalar kiradi. Parazitlarga esa yaydoqchilar, ko‘p
ikki qanotlilar, tivitxo‘rlar, bitlar va boshqalar kiradi. CHirigan o‘simlik qoldiqlari bilan
ovqatlanadigan hasharotlar saprofaglar deb aytiladi. Bularga
ko‘pchilik
oyoqdumlilar, ikki qanotlilarning lichinkalari va ba’zi bir qo‘ng‘izlar kiradi. O‘limtiklar
bilan oziqlanadigan hasharotlar nekrofaglar deb aytiladi. Bularga tipik o‘likxo‘r
qo‘ng‘izlar va ba’zi bir pashshalarning lichinkalari kiradi. Go‘ng bilan ovqatlanadigan
hasharotlar — koprofaglar deb aytiladi. Bularga go‘ng qo‘ng‘izi, stafilinidlar, ba’zn bir
pashshalar lichinkalari misol bo‘ladi. Bularning hammasi ya’ni fito, zoo, sapro,
n e k r o va k o p r o f a g lar birlamchi tartibda oziqaga moslashishdir. Ikkilamchi tartibda
oziqaga moslashish har bir kategoriya chegarasida oziqaga talabchanlik darajasi bilan
xarakterlanadi. Bir xildagi oziq eydiganlar (bir turga kiradigan o‘simlik yoki hayvon
mahsuloti) — m o n o f a g l a r va har xil oziq eydiganlar polifag deb aytiladi.
Polifaglik ko‘pincha cheklangan bo‘ladi. Birok, juda xilma-xil organik moddalarni
(o‘simlik va hayvon qoldiqlarini), xatto o‘z eksperimentlarni eydigan hasharotlar
xammaxo‘r yoki p a n t o f a g , oziqani juda tanlab eydigan, masalan, bitta botanik
oilaga kiruvchi o‘simliklarni eydigan hasharotlar olig o f a g l a r deb aytiladi.
Monofaglarga tok fillokserasi, no‘xat qo‘ng‘izi va boshqalar kiradi. Oligofaglarga
qandlavlagi uzunburun qo‘ng‘izi, bedafilchasi, kartoshka Kolorado qo‘ng‘izi va
boshqalar kiradi.
Hasharotlarni oziqaga moslashish qonuniyati faqat nazariy axamiyatga ega
bo‘lmasdan, katta amaliy axamiyatga xam ega. Buning asosida yangi joriy etiladigan
qishloq xo‘jalik o‘simlik zararkunandalarining tarkibini oldindan etirof qilish va shu
bilan birga bu qonuniyat zararkunandalarga qarshi kurash tadbirlarining nazariy
negizini yaratishda, to‘g‘ri dala almashishni joriy etishda muhim rol o‘ynadi.
Xayvonlarning ovqatlanishi (boshqa organizmlar) ozmi-ko‘pmi oziqa bog‘lami
bilan bog‘langan. Ayniqsa monofag va oligofaglarda bu bog‘lam mustaxkam. Lekin bu
bog‘lamlar ba’zida komponeptlar: ovqatni iste’mol qiluvchi va ta’minlovchi bilan
chegaralanmaydi. Ko‘pincha iste’mol qiluvchilar, o‘z navbatida, boshqa organizmlar
uchun ovqat ta’minlovchi bo‘lishi mumkin. SHuning bilan bir nechta tur individ
organizmlarning bir-biriga qo‘shiluvchi ovqatlanish zanjiri vujudga keladi.
Ovqatlanish zanjiri o‘simlik yoki o‘lik organik moddalardan boshlanadi va
yirtqich hayvonlar yoki parazitlar bilan tugallanadi. Masalan: bug‘doyda g‘alla biti
oziqlanadi, bular bilan xonqiz qo‘ng‘izlari va ularning lichinkalari oziqlanadi, o‘zlari
esa qushlarga em bo‘ladi. Natijada ovqatlanish bog‘lami va ovqatlanish zanjiri turli xil
organizmlarni bir-biri bilan bog‘lab, ular o‘rtasida murakkab va maxkam o‘zaro
munosabatni hosil qiladi.
Ko‘pchilik o‘simlikxo‘r hasharotlar madaniy o‘simlik bilan oziqlanganda
o‘simlikka turlicha zarar etkazadi. Bu zararlar turli xil usulda bo‘ladi, jumladan,
o‘simlik bilan ovqatlanish, to‘q.imalarda tuxum qo‘yish va turli xil o‘simlik bakterial,
virusli va zamburug‘ kasalliklarni tarqatish va yuqtirish orqali zarar etkazadi.
Hasharotlarning o‘simlikka zarar etkazishini quyidagi tiplarga bo‘lish mumkin .
I. Hasharotning o‘simlikka tayyorgarlik ko‘rmasdan z a r a r e t k a z i sh, ya’ni
hasharot o‘simlikning u yoki bu qismi bilan natura xolatda oziqlanadn. Bu quyidagicha
bo‘ladi: 1. Barg va u n i n g q i s m l a r i n i zararlash. Qo‘pol zararlash, bunda
kemiruvchi hasharot bargning xammasini eydi. Bularga chigirtkasimonlar, ko‘pchilik
kapalaklar lichinkasi, arrakashlar va ba’zi bir qo‘ng‘izlar kiradi. Tanlab zararlash—
kemiruvchi hasharot barg chetini esa —chetidan zararlanish; bargni teshib, o‘yib esa—
teshikli zaralanish deyiladi. Misol, ko‘pchilik bargxo‘r qo‘ng‘izlar, ba’zi bir kapalak
qurtlar. Hasharot barg tomirlariga tegmay etini va terisini esa barg skeletlanishi;
hasharot bargning ayrim uchastkalarini esa-yu, ammo eyilgan joyning ustki yoki ostki
pardasiga tegmasa, bunday zararlanish darchasimon zararlanish deyiladi. Ko‘pchilik
bargxo‘r qo‘ng‘izlarning lichinkalari, arrakashlarning soxta qurtlari va boshqalar
bunga misol bo‘la oladi.
Hasharot bargning bir joyidan epidermasini teshib kirib, parenximani eb,
epidermasiga tegmay zararlasa, bunday zararlash minalash deb aytiladi. Misol,
lavlagi pashshasi lichinkalari minali pashshachalar oilasiga kiradi. Ba’zi bir
so‘ruvchi hasharotlar, bitlar, qandalalar, tripslar va boshqalar barg shirasini
so‘rish natijasida, bargda turli xil qo‘g‘ir, sariq oq va boshqa rang dog‘lar xosil
qiladi.
2. O‘simlik sk e l e t qisml a r i — t a n a , n o v d a v a s h o x l a r n i
za r a r l a s h . O ‘ simlikning yog‘och, lub yoki po‘stlog‘ida uzun mo‘ylov
qo‘ng‘izi, po‘stloqxo‘r qo‘ng‘izining lichinkalari turli xil murakkab yo‘llar
xosil qiladi.