Ichak infeksiyalari — umumiy xarakteristika. Esherexiozlar, ichak iersiniozlari, klebsiellyozlar. shigellarga xarakteristika va laboratoriya diagnostika

Yuklangan vaqt

2024-12-16

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

12

Faytl hajmi

36,6 KB


 
 
 
 
 
 
Ichak infeksiyalari — umumiy xarakteristika. Esherexiozlar, ichak 
iersiniozlari, klebsiellyozlar. shigellarga xarakteristika va laboratoriya 
diagnostika 
 
 
Ma’ruza rejasi: 
1. Enterobakteriyalarga umumiy harakteristika. Umumiy tavsifi va tasnifi.  
2. Esherixiozlar- tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi 
- kultural xossalari va o‘stirilishi 
- antigen xususiyati 
- zahar xosil qilishi 
- chidamliligi 
- odam va hayvonlar uchun patogenligia 
- laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish 
3. Ovqatdan zaharlanishlar. Salmonellyozlar: 
- Patogenlik omillari, zahar xosil qilishi 
-chidamliligi 
- odam va hayvonlar uchun patogenligi 
- laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish 
4. Botulizm qo‘zg‘atuvchisi umumiy tavsifi va tasnifi.  
- tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi 
- kultural xossalari va o‘stirilishi 
- odam va hayvonlar uchun patogenligi 
- laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish 
5. Shigellioz qo‘zg‘atuvchisi umumiy tavsifi va tasnifi.  
- tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi 
- kultural xossalari va o‘stirilishi 
- odam va hayvonlar uchun patogenligi 
Ichak infeksiyalari — umumiy xarakteristika. Esherexiozlar, ichak iersiniozlari, klebsiellyozlar. shigellarga xarakteristika va laboratoriya diagnostika Ma’ruza rejasi: 1. Enterobakteriyalarga umumiy harakteristika. Umumiy tavsifi va tasnifi. 2. Esherixiozlar- tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi - kultural xossalari va o‘stirilishi - antigen xususiyati - zahar xosil qilishi - chidamliligi - odam va hayvonlar uchun patogenligia - laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish 3. Ovqatdan zaharlanishlar. Salmonellyozlar: - Patogenlik omillari, zahar xosil qilishi -chidamliligi - odam va hayvonlar uchun patogenligi - laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish 4. Botulizm qo‘zg‘atuvchisi umumiy tavsifi va tasnifi. - tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi - kultural xossalari va o‘stirilishi - odam va hayvonlar uchun patogenligi - laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish 5. Shigellioz qo‘zg‘atuvchisi umumiy tavsifi va tasnifi. - tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi - kultural xossalari va o‘stirilishi - odam va hayvonlar uchun patogenligi  
 
- laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish 
Asosiy va tayanch iboralar: ichak infeksiyasi, fekal-oral, alimentar, 
salmonellyoz, qorin tifi, botulizm, dizenteriya. 
Esherixioz ichak tayoqchalarining ba’zi turlari qo‘zg‘atuvchi gastroenterit yoki 
gastroentrikikolit sindromi bilan kechadigan o‘tkir ichak kasalligidir. Ichak 
tayoqchasini 1886 yili Avstraliyalik olim T. Esherix kashf etib uni Bact. Coli 
commune deb atagan. Bu bakteriya T. Esherix sharafiga Escherichia coli deb ham 
ataladi. Esherix o‘sha davrda ichak tayoqchasi bolalarda ich ketish kasalligiga sabab 
bo‘lishi mumkin deb hisoblagan. 1894 yilda G. N. Gabrichevskiy ichak tayoqchalari 
toksin ishlab chiqarish xususiyatiga ega bo‘lib, ichak kasalliklari rivojlanishida 
alohida rol o‘ynashini isbot qildi. 1927 yilda A. N. Dobroxotova ichak tayoqchalari 
organizmni intoksikatsiyaga sabab bo‘lish mumkinligini isbot qildi. F. Kaufman 
1942-1945 yillar ichak tayoqchalarining klassifikatsiyasini ishlab chiqdi.  
Morfologiyasi:E. coli morfologiyasi bo‘yicha Enterobacriaceae oilasi vakillari 
morfologiyasiga o‘xshash. Ichak tayoqchalari grammanfiy bo‘lib, spora va kapsula 
xosil qilmaydi. Ularning ba’zilari harakatchan va harakatsiz shtammlari ma’lum. 
Ichak tayoqchalari qo‘zg‘atgan kasalliklarining turli tuman kechishiga ko‘ra ular 
shartli ravishda ikkita kategoriyaga bo‘linadi. 1-kategoriyaning qo‘zg‘atuvchilari 1-
yoshgacha bo‘lgan bolalarda kasallik kelitirb chiqaradi. Asosan ingichka ichakning 
zararlantirishi sababli ularga enteropatogen ichak tayoqchalari degan nom berilgan 
bo‘libbularga 0 (25), 0 (26), 0 (44), 0 (86), 0 (91), 0 (55), 0 (111), 0 (114), 0 (119), 
0 (125), 0 (126), 0 (127), 0 (128), 0 (141), 0 (142), 0 (146) shtammlar kiradi.  
IIkategoriyaning qo‘zg‘atuvchilari Esherixilarni ikkinchi guruhga kiritiladi 
Entereo invaziv ichak tayoqchalari EIIT bir yoshdan oshgan bolalarda va kattalarda 
dizenteriyaga o‘xshash kasallik chaqirib bularga 0 (1), 0 (6), 0 (15), 0 (26), 0 (28), 0 
(32), 0 (112), 0 (115), 0 (124), 0 (136), 0 (143), 0 (144), 0 (151), 0 (152), 0 (164) 
shtammlar kiradi. Bizda ko‘pincha 0 (124) shtamm uchraydi. Enterotoksigen ichak 
tayoqchalari ETIT eterotoksin xosil qilib vaboga o‘xshash kasalliklarni chaqiradi va 
0 (1), 0 (6), 0 (8), 0 (15), 0 (25), 0 (78), 0 (115), 0 (145), 0 (148) shtammlari kiradi.  
O‘stirilishi: 
Ichak 
tayoqchasi 
oziq 
muhitlarga 
talabchan 
emas. 
Fakultativanaerobhisoblanib optimal o‘stirish harorati 30-370S RN7, 2-7,5. Endo, 
Ploskirev, Levin oziq muhitlarida o‘ziga xos rangli koloniyalar xosil qiladi. Endo 
- laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish Asosiy va tayanch iboralar: ichak infeksiyasi, fekal-oral, alimentar, salmonellyoz, qorin tifi, botulizm, dizenteriya. Esherixioz ichak tayoqchalarining ba’zi turlari qo‘zg‘atuvchi gastroenterit yoki gastroentrikikolit sindromi bilan kechadigan o‘tkir ichak kasalligidir. Ichak tayoqchasini 1886 yili Avstraliyalik olim T. Esherix kashf etib uni Bact. Coli commune deb atagan. Bu bakteriya T. Esherix sharafiga Escherichia coli deb ham ataladi. Esherix o‘sha davrda ichak tayoqchasi bolalarda ich ketish kasalligiga sabab bo‘lishi mumkin deb hisoblagan. 1894 yilda G. N. Gabrichevskiy ichak tayoqchalari toksin ishlab chiqarish xususiyatiga ega bo‘lib, ichak kasalliklari rivojlanishida alohida rol o‘ynashini isbot qildi. 1927 yilda A. N. Dobroxotova ichak tayoqchalari organizmni intoksikatsiyaga sabab bo‘lish mumkinligini isbot qildi. F. Kaufman 1942-1945 yillar ichak tayoqchalarining klassifikatsiyasini ishlab chiqdi. Morfologiyasi:E. coli morfologiyasi bo‘yicha Enterobacriaceae oilasi vakillari morfologiyasiga o‘xshash. Ichak tayoqchalari grammanfiy bo‘lib, spora va kapsula xosil qilmaydi. Ularning ba’zilari harakatchan va harakatsiz shtammlari ma’lum. Ichak tayoqchalari qo‘zg‘atgan kasalliklarining turli tuman kechishiga ko‘ra ular shartli ravishda ikkita kategoriyaga bo‘linadi. 1-kategoriyaning qo‘zg‘atuvchilari 1- yoshgacha bo‘lgan bolalarda kasallik kelitirb chiqaradi. Asosan ingichka ichakning zararlantirishi sababli ularga enteropatogen ichak tayoqchalari degan nom berilgan bo‘libbularga 0 (25), 0 (26), 0 (44), 0 (86), 0 (91), 0 (55), 0 (111), 0 (114), 0 (119), 0 (125), 0 (126), 0 (127), 0 (128), 0 (141), 0 (142), 0 (146) shtammlar kiradi. IIkategoriyaning qo‘zg‘atuvchilari Esherixilarni ikkinchi guruhga kiritiladi Entereo invaziv ichak tayoqchalari EIIT bir yoshdan oshgan bolalarda va kattalarda dizenteriyaga o‘xshash kasallik chaqirib bularga 0 (1), 0 (6), 0 (15), 0 (26), 0 (28), 0 (32), 0 (112), 0 (115), 0 (124), 0 (136), 0 (143), 0 (144), 0 (151), 0 (152), 0 (164) shtammlar kiradi. Bizda ko‘pincha 0 (124) shtamm uchraydi. Enterotoksigen ichak tayoqchalari ETIT eterotoksin xosil qilib vaboga o‘xshash kasalliklarni chaqiradi va 0 (1), 0 (6), 0 (8), 0 (15), 0 (25), 0 (78), 0 (115), 0 (145), 0 (148) shtammlari kiradi. O‘stirilishi: Ichak tayoqchasi oziq muhitlarga talabchan emas. Fakultativanaerobhisoblanib optimal o‘stirish harorati 30-370S RN7, 2-7,5. Endo, Ploskirev, Levin oziq muhitlarida o‘ziga xos rangli koloniyalar xosil qiladi. Endo  
 
oziq muhitida o‘rtacha qizil metallik shu’lalanadigan dumaloq,chetlari tekis,yuzasi 
yaltiroq namkoloniyalar xosil qilib o‘sadi. Ploskirev oziqmuhitigaqizg‘ish,chetlari 
tekis, o‘rtacha kattalikda koloniya xosil qilsa, Levin muhitida esa binafsha rangli 
koloniya xosil qiladi. Suyuq neytral sharbatlarda diffuz loyqalanib yoki cho‘kma 
xosil qilib o‘sadi. Ba’zan parda xosil qilib o‘sadi, lekin muhit chayqatilsa u uzilib 
cho‘kmaga tushadi probirka devorida esa xalqa qoladi.  
Fermentativ xususiyati: Biokimyoviy xususiyati bo‘yicha E. Coli ancha aktiv 
bo‘lib boshqa patogen enterobakteriyalardan laktozani kislota va gaz xosil qilib 
parchalashi bilan farqlanadi. Salmanellalardan serovodorod xosil qilmasligi bilan, 
Klebsillalardan esa kapsulasi yo‘qligi bilan farqlanadi. Patogen serovarlari ba’zan 
laktozani parchalamaydi.  
Toksin xosil qilishi: Ichak tayoqchasi shartli patogen bakteriyalar hisoblanib 
ularni toksigenligi antigenligi va immunogenligi glyusido-, lipido-protein kompleksi 
bilan bog‘liq. Ba’zi shtammlari enterotoksigenlik va gemolitik xususiyatlarini 
namoyon qiladi. Enterotoksinlarni termolabil va termostabil hamda gemolizinlarni 
to‘rtta tiplari ma’lum.  
Antigenlik xususiyati: Esherixiyalar O, K, N-antigenlarga ega. O antigenlar 
somatik hujayra devoriga joylashgan bo‘lib, lipo-polisaxarid kompleksidan iborat. 
Termostabil hisoblanib 1200S haroratga ham chidamli hisoblanadi. N-antigen 
xivchinida bo‘lib flagellin oqsilidan iborat termolabil. K-antigen esa hujayra 
devorini yuzasida joylashgan bo‘lib ba’zan uni kapsula antigeni deb ham ataladi. 
Enterobacteriaceae oilasiga kiruvchi boshqa mikroorganizmlarda ham O-antigenlar 
bo‘lib ular kimyoviy jihatdan bir xillekin ichak tayoqchasi O-antigenlar 159 
serologik guruhi K-antigeni asosida 100 serologik har xil yuza antigenlari va N- 
antigenini farqlanishi bo‘yicha 56 tasi aniqlangan. E. Coli antigenlar asosidagi 
farqlanishni bilishni bir nechta ahamiyati bor.  
Birinchidan ajratib olingan kulturani haqiqatdan hamE. coli ekanligini 
polivalent O-aglyutinatsiyalovchi zardob bilan tasdiqlash. Ikkinchidan infeksiya 
manbasini topish epidemiologik uchun zarur N- va K- agglyutinatsiyalovchi 
zardoblar yordamida N vaK antigeni bo‘yicha qaysi guruhlarga mansubligi 
aniqlanadi.  
Yozilish tartibi: 
oziq muhitida o‘rtacha qizil metallik shu’lalanadigan dumaloq,chetlari tekis,yuzasi yaltiroq namkoloniyalar xosil qilib o‘sadi. Ploskirev oziqmuhitigaqizg‘ish,chetlari tekis, o‘rtacha kattalikda koloniya xosil qilsa, Levin muhitida esa binafsha rangli koloniya xosil qiladi. Suyuq neytral sharbatlarda diffuz loyqalanib yoki cho‘kma xosil qilib o‘sadi. Ba’zan parda xosil qilib o‘sadi, lekin muhit chayqatilsa u uzilib cho‘kmaga tushadi probirka devorida esa xalqa qoladi. Fermentativ xususiyati: Biokimyoviy xususiyati bo‘yicha E. Coli ancha aktiv bo‘lib boshqa patogen enterobakteriyalardan laktozani kislota va gaz xosil qilib parchalashi bilan farqlanadi. Salmanellalardan serovodorod xosil qilmasligi bilan, Klebsillalardan esa kapsulasi yo‘qligi bilan farqlanadi. Patogen serovarlari ba’zan laktozani parchalamaydi. Toksin xosil qilishi: Ichak tayoqchasi shartli patogen bakteriyalar hisoblanib ularni toksigenligi antigenligi va immunogenligi glyusido-, lipido-protein kompleksi bilan bog‘liq. Ba’zi shtammlari enterotoksigenlik va gemolitik xususiyatlarini namoyon qiladi. Enterotoksinlarni termolabil va termostabil hamda gemolizinlarni to‘rtta tiplari ma’lum. Antigenlik xususiyati: Esherixiyalar O, K, N-antigenlarga ega. O antigenlar somatik hujayra devoriga joylashgan bo‘lib, lipo-polisaxarid kompleksidan iborat. Termostabil hisoblanib 1200S haroratga ham chidamli hisoblanadi. N-antigen xivchinida bo‘lib flagellin oqsilidan iborat termolabil. K-antigen esa hujayra devorini yuzasida joylashgan bo‘lib ba’zan uni kapsula antigeni deb ham ataladi. Enterobacteriaceae oilasiga kiruvchi boshqa mikroorganizmlarda ham O-antigenlar bo‘lib ular kimyoviy jihatdan bir xillekin ichak tayoqchasi O-antigenlar 159 serologik guruhi K-antigeni asosida 100 serologik har xil yuza antigenlari va N- antigenini farqlanishi bo‘yicha 56 tasi aniqlangan. E. Coli antigenlar asosidagi farqlanishni bilishni bir nechta ahamiyati bor. Birinchidan ajratib olingan kulturani haqiqatdan hamE. coli ekanligini polivalent O-aglyutinatsiyalovchi zardob bilan tasdiqlash. Ikkinchidan infeksiya manbasini topish epidemiologik uchun zarur N- va K- agglyutinatsiyalovchi zardoblar yordamida N vaK antigeni bo‘yicha qaysi guruhlarga mansubligi aniqlanadi. Yozilish tartibi:  
 
0 (142): K (86) : N (6) 
0 (142) : K (86): N (18) 
Bundan tashqari E. colining faglari bor bo‘lib ular kolitsinlar xosil qiladilar.  
Chidamliligi: E. Coli tashqi muhitda haftalab, oylab saqlanishi mumkin. U 
shigella va salmonellarga nisbatan tashqi fizik va kimyoviy faktorlar ta’sirlariga 
chidamli hisoblanadi va uzoq vaqt yashashi bilan ajralib turganligi sababli sanitariya 
mikrobiologiyasida sanitariya ko‘rsatgich mikroorganizmi qilib olingan. Bu 
ko‘rsatgich koli titr va koli indeks bilan aniqlanadi. E. Coli 550S haroratda 1 soat 
davomida, 600S da esa 15 minut davomida xalok bo‘ladi. Bundan tashqari barcha 
dizenfeksiyalovchi moddalar ta’sirida o‘ladi.  
Hayvonlar uchun patogenligi: E. Colining ba’zi seroguruhlari buzoqchalarda 
og‘ir kasallik keltirib chiqarishi va o‘lim bilan tugashi mumkin. Dengiz cho‘chqasi, 
oq sichqon va quyonlarga enteropatogen kulturani parenteral yo‘l bilan yuborilganda 
ularda toksiko-septik jarayon rivojlanib hayvonlarni o‘limga olib keladi.  
Odam uchun patogenligi: Ingichka ichak tushgan qo‘zg‘atuvchilar EPIT 
epiteliyning yuza qismida rivojlanadi. Eshirixiyalar xalok bo‘lganda endotoksin 
ajraladi ular tomirlar endoteliysiga va bevosita nerv markazlariga ta’sir qiladi, 
oqibatda qon tomir devorini o‘tkazuvchanligi buziladi, tomirlar tonusi o‘zgaradi. 
Epiteliy sekretor faolligi ortadi va ichakbo‘shlig‘iga suv natriy va kaliy tuzlarini 
ajralishga olib keladi. Bu ko‘rinishlar ayniqsa ETIT bilan zararlanish xollarida 
namoyon bo‘ladi. Enterit oqibatidagi tez-tez ichketishi va qusish sababli 
organizmdagi umumiy qon massasi quyilib qoladi. Umumiy qon massasining tomir 
ichidagi bosimining kamayishi hujayra membranasi o‘tkazuvchanligining ortishi 
buyrak funksiyasi faoliyatini izdan chiqaradi. Siydik oqsil shakliy elementlar paydo 
bo‘ladi, oliguriya va anuriya rivojlanadi.  
Immunitet:Ichak koli infeksiyasi bilan kasallanib sog‘aygan odamda 
kamquvvatli spesifik immunitet xosil bo‘ladi va yana qayta kasallanish kuzatilishi 
mumkin.  
Davolash: Eshirixioz davosi dizentenriya davosi bilan bir xil. Vaboga o‘xshash 
eshirixiozga davo qilishda tuzli eritmalar yuborish bilan ko‘riladigan regidratatsiya 
choralari birinchi o‘rinda turadi. Bemorlarga nitrafuran va oksixinolin preparatlari 
ham tayinlanadi.  
0 (142): K (86) : N (6) 0 (142) : K (86): N (18) Bundan tashqari E. colining faglari bor bo‘lib ular kolitsinlar xosil qiladilar. Chidamliligi: E. Coli tashqi muhitda haftalab, oylab saqlanishi mumkin. U shigella va salmonellarga nisbatan tashqi fizik va kimyoviy faktorlar ta’sirlariga chidamli hisoblanadi va uzoq vaqt yashashi bilan ajralib turganligi sababli sanitariya mikrobiologiyasida sanitariya ko‘rsatgich mikroorganizmi qilib olingan. Bu ko‘rsatgich koli titr va koli indeks bilan aniqlanadi. E. Coli 550S haroratda 1 soat davomida, 600S da esa 15 minut davomida xalok bo‘ladi. Bundan tashqari barcha dizenfeksiyalovchi moddalar ta’sirida o‘ladi. Hayvonlar uchun patogenligi: E. Colining ba’zi seroguruhlari buzoqchalarda og‘ir kasallik keltirib chiqarishi va o‘lim bilan tugashi mumkin. Dengiz cho‘chqasi, oq sichqon va quyonlarga enteropatogen kulturani parenteral yo‘l bilan yuborilganda ularda toksiko-septik jarayon rivojlanib hayvonlarni o‘limga olib keladi. Odam uchun patogenligi: Ingichka ichak tushgan qo‘zg‘atuvchilar EPIT epiteliyning yuza qismida rivojlanadi. Eshirixiyalar xalok bo‘lganda endotoksin ajraladi ular tomirlar endoteliysiga va bevosita nerv markazlariga ta’sir qiladi, oqibatda qon tomir devorini o‘tkazuvchanligi buziladi, tomirlar tonusi o‘zgaradi. Epiteliy sekretor faolligi ortadi va ichakbo‘shlig‘iga suv natriy va kaliy tuzlarini ajralishga olib keladi. Bu ko‘rinishlar ayniqsa ETIT bilan zararlanish xollarida namoyon bo‘ladi. Enterit oqibatidagi tez-tez ichketishi va qusish sababli organizmdagi umumiy qon massasi quyilib qoladi. Umumiy qon massasining tomir ichidagi bosimining kamayishi hujayra membranasi o‘tkazuvchanligining ortishi buyrak funksiyasi faoliyatini izdan chiqaradi. Siydik oqsil shakliy elementlar paydo bo‘ladi, oliguriya va anuriya rivojlanadi. Immunitet:Ichak koli infeksiyasi bilan kasallanib sog‘aygan odamda kamquvvatli spesifik immunitet xosil bo‘ladi va yana qayta kasallanish kuzatilishi mumkin. Davolash: Eshirixioz davosi dizentenriya davosi bilan bir xil. Vaboga o‘xshash eshirixiozga davo qilishda tuzli eritmalar yuborish bilan ko‘riladigan regidratatsiya choralari birinchi o‘rinda turadi. Bemorlarga nitrafuran va oksixinolin preparatlari ham tayinlanadi.  
 
Profilaktikasi:Bemorlar uyida ajratilgan xolda qo‘yiladi yoki klinik va 
epidemiologik ko‘rsatmalar bo‘yicha kasalxonaga yotqiziladi. Bundan tashqari 
infeksiya manbalarini aniqlash maqsadida 2 yoshgacha bo‘lgan bolalar tekshiriladi 
va tuqqan ayollar ularda o‘tkir ichak kasalliklari bo‘lganida tekshiruvdan o‘tkaziladi. 
Tashuvchanlikni aniqlash uchun oziq-ovqat korxonalarini xodimlari va ularga 
tenglashtirilgan soha ishchi-xizmatchilarni ishga qabul qilinayotganda va 
epidemiologik ko‘rsatmalar bo‘yicha maktabgacha bolalar muassasalariga qabul 
qilinayotganlarida 2 yoshgacha bo‘lgan bolalar somatik va yuqumli shifoxonalarga 
kiruvchilar tekshirib ko‘rilishi kerak. Eshirixiozlarni spesifik emlash ishlab 
chiqilmagan.  
Klebsielalar.  
Klebsiella deb nemis olimi E.J. Klebs sharafiga shundaydeb nomlanadi.  
Mofrologiyasi. Klebsiellalar 0,6-6 mkm uzunlikdagi va 0,3-1,5 mkm kenglikda 
tayoqcha hisoblanib harakatsiz oxiri tuproq spora xosil qilmaydi. Klebsiella avlodiga 
Ke rnebtoman Kl oraenae Kl rinoscleromatislar kiradi. Kl pnebnomiae va oraemallar 
kiprikchalar mavjud. Kapsula xosil qiladi.  
O‘stirish. Klebsiellalar fakultativ anaerob mikroorganizm hisoblanib o‘sish 
harorati 35-370S muhit reaksiyasi rN 7,2 ni tashkil etadi. Chegaraviy o‘sish nuqtalari 
12-410S. Qattiq oziq muhitlarda xira shilliq va tuzilishi har xil koloniyalar xosil qilsa, 
suyuq oziq muhitlarda intensiv xiralik xosil qilib o‘sadi.  
Fermentativ xususiyati.  
Zahar xosil qilishi. Kl pnevmomon termostabil ekzotoksin ishlab chiqaradi 
qolganlari esa entodtoksin bilan bog‘liq.  
Antigen tuzilishi. Klebsiellalar o‘zlarini tarkibida 3 ta har xil oq ushlaydi. 
Kapsulali KAG silliq somatik O-AGdegradatsiyalashgan O-AGAG. Klebsiellalar 
Kva O-AG lari bo‘yicha klassifikatsiyalanadi. Kva O antigen ushlagan klebsiellalar 
populyauiyasida serovarlar ham mavjud.  
Chidamliligi. Xona haroratida klebsiellalar hafta va oy davomida tirik 
saqlanadi. 650S gacha qizdirilganda 1 soat davomida xalok bo‘ladi. Xloramin fenol 
uitrol va boshqa dezinfenksiyalovchi moddalar ta’sirida sezgir hisoblanadi.  
Profilaktikasi:Bemorlar uyida ajratilgan xolda qo‘yiladi yoki klinik va epidemiologik ko‘rsatmalar bo‘yicha kasalxonaga yotqiziladi. Bundan tashqari infeksiya manbalarini aniqlash maqsadida 2 yoshgacha bo‘lgan bolalar tekshiriladi va tuqqan ayollar ularda o‘tkir ichak kasalliklari bo‘lganida tekshiruvdan o‘tkaziladi. Tashuvchanlikni aniqlash uchun oziq-ovqat korxonalarini xodimlari va ularga tenglashtirilgan soha ishchi-xizmatchilarni ishga qabul qilinayotganda va epidemiologik ko‘rsatmalar bo‘yicha maktabgacha bolalar muassasalariga qabul qilinayotganlarida 2 yoshgacha bo‘lgan bolalar somatik va yuqumli shifoxonalarga kiruvchilar tekshirib ko‘rilishi kerak. Eshirixiozlarni spesifik emlash ishlab chiqilmagan. Klebsielalar. Klebsiella deb nemis olimi E.J. Klebs sharafiga shundaydeb nomlanadi. Mofrologiyasi. Klebsiellalar 0,6-6 mkm uzunlikdagi va 0,3-1,5 mkm kenglikda tayoqcha hisoblanib harakatsiz oxiri tuproq spora xosil qilmaydi. Klebsiella avlodiga Ke rnebtoman Kl oraenae Kl rinoscleromatislar kiradi. Kl pnebnomiae va oraemallar kiprikchalar mavjud. Kapsula xosil qiladi. O‘stirish. Klebsiellalar fakultativ anaerob mikroorganizm hisoblanib o‘sish harorati 35-370S muhit reaksiyasi rN 7,2 ni tashkil etadi. Chegaraviy o‘sish nuqtalari 12-410S. Qattiq oziq muhitlarda xira shilliq va tuzilishi har xil koloniyalar xosil qilsa, suyuq oziq muhitlarda intensiv xiralik xosil qilib o‘sadi. Fermentativ xususiyati. Zahar xosil qilishi. Kl pnevmomon termostabil ekzotoksin ishlab chiqaradi qolganlari esa entodtoksin bilan bog‘liq. Antigen tuzilishi. Klebsiellalar o‘zlarini tarkibida 3 ta har xil oq ushlaydi. Kapsulali KAG silliq somatik O-AGdegradatsiyalashgan O-AGAG. Klebsiellalar Kva O-AG lari bo‘yicha klassifikatsiyalanadi. Kva O antigen ushlagan klebsiellalar populyauiyasida serovarlar ham mavjud. Chidamliligi. Xona haroratida klebsiellalar hafta va oy davomida tirik saqlanadi. 650S gacha qizdirilganda 1 soat davomida xalok bo‘ladi. Xloramin fenol uitrol va boshqa dezinfenksiyalovchi moddalar ta’sirida sezgir hisoblanadi.  
 
Hayvonlar uchun patogenligi. Tajriba hayvonlaridan oq sichqonlar 
mikroorganizmga sezgir hisoblanib, parenteral yo‘l bilan organizmga yuborilganda 
septitsemiyadan 24-48 soatdan.  
Zotiljam klebsielllari. Ko‘pchilik shtammalarida kiprikchalar mavduj. Zich 
oziq muhitlarda xira shilliq koloniya xosil qilib o‘sadi. Ularni bir qancha tiovar va 
serovaprlari bor bo‘lib, 1,2,3 serovarlari virulent hisoblanadi. Zotiljam klebsiellalari 
odamlarda o‘pka yallig‘lanishi xosil qiladi. Zotiljam o‘pkani bir bo‘lagi yoki bir 
necha bo‘laklari zararlanishi bilan ayrim xollarda qo‘shilib ketgan o‘choq abetsesslar 
paydo bo‘lishi bilan yuboradi. Mikroblarni ko‘pincha sog‘lom odamlar ichak yo‘li, 
burun xalqumlaridan ajratib olish mumkin. Ayrim xollarda zotiljam bakteriyalari 
meningit appenditsit kasalligini keltirib chiqaradi. Bolalarda esa septitsemiya 
pnemiya mastondit sistit va boshqa kasalliklarga olib keladi.  
Tumov klebsiellari. Respirator yo‘lining surunkali kasalligi hisoblanadi. 
Xalqum, xiqildok, traxeya, burun bo‘shlig‘i shikastlantirib yopishqoq sekret 
ajralishiga udarni qotib qolishi natijada esa sassiq xid va nafas olishni qiyinlashishiga 
olib keladi.  
Rinoskleroma klebsielllari. Burun, xalqum, traxeya va bronxlarda surunkali 
granulemotoz yoki shilliq qavatlarda atrofik jarayonlar bo‘lishi filtrlar 
chandiqlanishi bilan tugashi sodir bo‘ladi. Rinoskleraroma kam kontagioz va 
surunkali kasallik hisoblanadi. Ko‘pincha Avstraiya, Polsha, Belorussiya, Ukraina, 
Sibir, O‘rta Osiyoda uchraydi.  
Immunitet. Patogen klebsiellar keltirib chiqargan kasallikdan so‘ng kam 
quvvatli immunitet xosil bo‘ladi.  
Davolash. Stremitsin, levomitsitin, kanamilish, tetratsiklin, gentamitsin, 
vaksinotepariya.  
Profialaktikasi. Tumov rinosklera bilan kasallanganlarni aniqlash ularni 
antiboitklar bilan davolash va bemordan odamlarga o‘tishidan ogohlantirish.  
 Ovqatdan zaharlanishni keltirib chiqaruvchi qo‘zg‘atuvchilarni botulizm 
klostridiyalari, protey va boshqalar.  
Proteus 
avlodida 
kiradigan 
bakteriyalar 
morfologik 
jihatdan 
ichak 
tayoqchasidan farq qilmaydi. Protey asosan 1885 yilda Xauzer tomonidan ajratib 
Hayvonlar uchun patogenligi. Tajriba hayvonlaridan oq sichqonlar mikroorganizmga sezgir hisoblanib, parenteral yo‘l bilan organizmga yuborilganda septitsemiyadan 24-48 soatdan. Zotiljam klebsielllari. Ko‘pchilik shtammalarida kiprikchalar mavduj. Zich oziq muhitlarda xira shilliq koloniya xosil qilib o‘sadi. Ularni bir qancha tiovar va serovaprlari bor bo‘lib, 1,2,3 serovarlari virulent hisoblanadi. Zotiljam klebsiellalari odamlarda o‘pka yallig‘lanishi xosil qiladi. Zotiljam o‘pkani bir bo‘lagi yoki bir necha bo‘laklari zararlanishi bilan ayrim xollarda qo‘shilib ketgan o‘choq abetsesslar paydo bo‘lishi bilan yuboradi. Mikroblarni ko‘pincha sog‘lom odamlar ichak yo‘li, burun xalqumlaridan ajratib olish mumkin. Ayrim xollarda zotiljam bakteriyalari meningit appenditsit kasalligini keltirib chiqaradi. Bolalarda esa septitsemiya pnemiya mastondit sistit va boshqa kasalliklarga olib keladi. Tumov klebsiellari. Respirator yo‘lining surunkali kasalligi hisoblanadi. Xalqum, xiqildok, traxeya, burun bo‘shlig‘i shikastlantirib yopishqoq sekret ajralishiga udarni qotib qolishi natijada esa sassiq xid va nafas olishni qiyinlashishiga olib keladi. Rinoskleroma klebsielllari. Burun, xalqum, traxeya va bronxlarda surunkali granulemotoz yoki shilliq qavatlarda atrofik jarayonlar bo‘lishi filtrlar chandiqlanishi bilan tugashi sodir bo‘ladi. Rinoskleraroma kam kontagioz va surunkali kasallik hisoblanadi. Ko‘pincha Avstraiya, Polsha, Belorussiya, Ukraina, Sibir, O‘rta Osiyoda uchraydi. Immunitet. Patogen klebsiellar keltirib chiqargan kasallikdan so‘ng kam quvvatli immunitet xosil bo‘ladi. Davolash. Stremitsin, levomitsitin, kanamilish, tetratsiklin, gentamitsin, vaksinotepariya. Profialaktikasi. Tumov rinosklera bilan kasallanganlarni aniqlash ularni antiboitklar bilan davolash va bemordan odamlarga o‘tishidan ogohlantirish. Ovqatdan zaharlanishni keltirib chiqaruvchi qo‘zg‘atuvchilarni botulizm klostridiyalari, protey va boshqalar. Proteus avlodida kiradigan bakteriyalar morfologik jihatdan ichak tayoqchasidan farq qilmaydi. Protey asosan 1885 yilda Xauzer tomonidan ajratib  
 
olingan bo‘lib, proteus avlodi Enterobacteriaceae oilasiga kiradi. Proteus avlodiga 
asosan:: 
1. Proteus vulgariis 
2. Proteus mirabiles 
3. Proteus morgani 
4. Proteus rettgeri 
5. Proteus inconstanslar kiradi.  
Morfologiyasi. Bu avlodga kiruvchi mikroorganizmlar spora va kapsula xosil 
qilmaydigan, harakatchan (peretrix) mayda polimorf ko‘rinishli grammmanfiy 
tayoqcha hisoblanadi. Ko‘pincha ular juft-juft yoki zanjirsimon holatda joylashadi.  
O‘stirish. Bu mikroorganizmlar fakultativ anaerob hisoblanib, optimal o‘sish 
harorati 25-37oS (chegaraviy nuqtalari esa 
10-43oS) ni tashkil 
etadi. 
Mikroorganizmlar oddiy oziq muhitlarda o‘sish xususiyatiga egabo‘lib, oddiy oziq 
muhitlarda, yangi go‘sht-peptonli agarda o‘stirilganda 2 xil ko‘rinishli koloniya xosil 
qiladi. Birinchisi N-shaklli harakatlangan bo‘lib, bunda protey kulturasi qiygoch 
agarli probirka tagidagi kondensatsion suvda ekilganda tezda oziq muhit yuzini 
qoplab oladi. (Shukevich metodi) ikkinchisi O-shaklli harakatsiz koloniya bo‘lib, 
tevaragi silliq, yirik ko‘rinishda bo‘ladi. Mikroorganizmlar bulonlarda loyqalanish 
xosil qilib o‘sadi. Zich oziq muhitlarda esa asosan o‘rta kattalikdagi yarim tinik 
koloniyalar xosil qilib o‘sadi.  
Fermentativ xususiyati. Mikroorganizmlar proteolitik xossalarga ega bo‘lib, 
jelatin, ivigan zardobni suyultirib, sutni ivitadi, mochevinani parchalamaydi, 
neytratlarni neytratlargacha tiklaydi. Glyukoza, maltoza, uglevodlarni parchalab 
kislota va gaz xosil qiladi.  
AG-tuzilishi. Termostalabil somatik O-AG, termostabil N-AG ushlaydi.  
Chidamliligi. Proteus avlodiga mansub mikroorganizmlar tashqi muhitda, 
ya’ni tuproqda, suvda, havoda, odam va hayvon ichaklarida uchraydi. Protey 
tayoqchalari tashqi muhit omillariga ancha chidamli hisoblanib 60oS da 1 soatgacha 
saqlanib qolishi mumkin. 10-12% livanol, fenol, natriy xlorid aralashmasi ta’siriga 
chidamli hisoblanadi.  
Zahar xosil qilishi. Ba’zi bir olimlar ma’lumotlariga binoan (ya’ni 
Maikovskiy) bu mikroorganizmlar ekzotoksin ajratib chiqarishini aniqlashgan 
olingan bo‘lib, proteus avlodi Enterobacteriaceae oilasiga kiradi. Proteus avlodiga asosan:: 1. Proteus vulgariis 2. Proteus mirabiles 3. Proteus morgani 4. Proteus rettgeri 5. Proteus inconstanslar kiradi. Morfologiyasi. Bu avlodga kiruvchi mikroorganizmlar spora va kapsula xosil qilmaydigan, harakatchan (peretrix) mayda polimorf ko‘rinishli grammmanfiy tayoqcha hisoblanadi. Ko‘pincha ular juft-juft yoki zanjirsimon holatda joylashadi. O‘stirish. Bu mikroorganizmlar fakultativ anaerob hisoblanib, optimal o‘sish harorati 25-37oS (chegaraviy nuqtalari esa 10-43oS) ni tashkil etadi. Mikroorganizmlar oddiy oziq muhitlarda o‘sish xususiyatiga egabo‘lib, oddiy oziq muhitlarda, yangi go‘sht-peptonli agarda o‘stirilganda 2 xil ko‘rinishli koloniya xosil qiladi. Birinchisi N-shaklli harakatlangan bo‘lib, bunda protey kulturasi qiygoch agarli probirka tagidagi kondensatsion suvda ekilganda tezda oziq muhit yuzini qoplab oladi. (Shukevich metodi) ikkinchisi O-shaklli harakatsiz koloniya bo‘lib, tevaragi silliq, yirik ko‘rinishda bo‘ladi. Mikroorganizmlar bulonlarda loyqalanish xosil qilib o‘sadi. Zich oziq muhitlarda esa asosan o‘rta kattalikdagi yarim tinik koloniyalar xosil qilib o‘sadi. Fermentativ xususiyati. Mikroorganizmlar proteolitik xossalarga ega bo‘lib, jelatin, ivigan zardobni suyultirib, sutni ivitadi, mochevinani parchalamaydi, neytratlarni neytratlargacha tiklaydi. Glyukoza, maltoza, uglevodlarni parchalab kislota va gaz xosil qiladi. AG-tuzilishi. Termostalabil somatik O-AG, termostabil N-AG ushlaydi. Chidamliligi. Proteus avlodiga mansub mikroorganizmlar tashqi muhitda, ya’ni tuproqda, suvda, havoda, odam va hayvon ichaklarida uchraydi. Protey tayoqchalari tashqi muhit omillariga ancha chidamli hisoblanib 60oS da 1 soatgacha saqlanib qolishi mumkin. 10-12% livanol, fenol, natriy xlorid aralashmasi ta’siriga chidamli hisoblanadi. Zahar xosil qilishi. Ba’zi bir olimlar ma’lumotlariga binoan (ya’ni Maikovskiy) bu mikroorganizmlar ekzotoksin ajratib chiqarishini aniqlashgan  
 
bo‘lsa, boshqa olimlar (Yakimenka) esa endotoksin tipiga xos toksinlar ajratib 
chiqarishi haqida xabar berishgan. Lekin xozirgi vaqtda bu ma’lumotlar aniqlikni 
talab qilib, bu masala bo‘yicha tekshirishlar davom etmoqda.  
Patogenezi. Protey orqali ovqatdan bo‘ladigan toksikoinfeksiya patogenezi 
xaligacha yetarli daradjada o‘rganilmagan.  
Kasallik qo‘zg‘atuvchisi bilan ifloslangan ovqatlar iste’mol qilinganda, ya’ni 
fekol-oral yo‘li bilan organizmga tushganda kelib chiqadi. Ba’zibir avtorlar 
kasallikning patogenezida ekzotoksin yetakchi rol o‘ynaydi deyishsa, ba’zilari 
endotoksin oshqozon shilliq qavati va ichak shilliq qavatining zararlanishi tomirlar 
tonusini susayishi, vazametrlarni paralichini keltirib chiqarish, nerv sistemasi va 
boshqalarga zaharli ta’sir ko‘rsatish mumkinligini oldinga surishadi. Protey orqali 
bo‘ladigan ovqat toksikoinfesiyasida kasallikning yashirin davri 4-18-20 soat, ayrim 
vaqtlarda 3 soat, ayrim davrlarda esa 1-2 kunga cho‘zilishi mumkin. 1912 yilda 
Ivanov protey bilan toksikoinfeksiya bo‘lgan 499 bemorlardan 51% da kasallikni 
yashirin davri 6 soat, 18%da 6-24 soatni, 3,2% da esa bir kun davom etgan bo‘lsa, 
17,8% da kasallikning yashirin davrini aniqlab bo‘lmagan.  
Kasallik gastroentenit qurinishi bilan o‘tkir boshlanadi. Kasallik 3 ko‘rinishida 
yengil, o‘rtacha og‘ir va og‘ir formalarda bo‘ladi. Yengil formada bemorda 38oS dan 
yuqori bo‘lmagan isitma, qayt qilish, stul sutkasiga 10 marotaba bo‘lishi mumkin, 
O‘rtacha og‘irlikdagi formasida tana haroratini 39oS dan baland bo‘lishi, yurak tomir 
sistemasini funksiyasini buzilishi, qayd qilishi tugashi va tez-tez ich ketishi, og‘ir 
formasida bemorni tana haroratini 390S dan baland bo‘lishi yoki teskarisi, ya’ni 
yurak-tomir sistemasi funksiyasi pasayishi natijasida giperitomiya kuzatilishi, 
tinimsiz qayt qilish, tez-tez ich surilishi va boshqa klinik belgilar namoyon bo‘ladi.1  
Salmonellez zooantroponoz ko‘pincha gastroenterit simptomlari bilan ba’zi 
xollarda esa tarqoq infeksiya belgilari bilan tariflanadigan o‘tkir yuqumli ichak 
kasalligidir.  
Morfologiyasi. 
Enterobacteriaceae 
oilasiga 
mansub 
boshqa 
ichak 
bakteriyalarni umumiy xarakteristikasiga mos keladi, ya’ni salmonellalarni 
ko‘rinishi tayoqchaga o‘xshaydi harakatchan pererix spora kapsula xosil qilmaydi.  
 
1 И.Мухамедов, Е.Эшбоев, Н.Зокиров, М.Зокиров «Микробиология, иммунология, вирусология» 
bo‘lsa, boshqa olimlar (Yakimenka) esa endotoksin tipiga xos toksinlar ajratib chiqarishi haqida xabar berishgan. Lekin xozirgi vaqtda bu ma’lumotlar aniqlikni talab qilib, bu masala bo‘yicha tekshirishlar davom etmoqda. Patogenezi. Protey orqali ovqatdan bo‘ladigan toksikoinfeksiya patogenezi xaligacha yetarli daradjada o‘rganilmagan. Kasallik qo‘zg‘atuvchisi bilan ifloslangan ovqatlar iste’mol qilinganda, ya’ni fekol-oral yo‘li bilan organizmga tushganda kelib chiqadi. Ba’zibir avtorlar kasallikning patogenezida ekzotoksin yetakchi rol o‘ynaydi deyishsa, ba’zilari endotoksin oshqozon shilliq qavati va ichak shilliq qavatining zararlanishi tomirlar tonusini susayishi, vazametrlarni paralichini keltirib chiqarish, nerv sistemasi va boshqalarga zaharli ta’sir ko‘rsatish mumkinligini oldinga surishadi. Protey orqali bo‘ladigan ovqat toksikoinfesiyasida kasallikning yashirin davri 4-18-20 soat, ayrim vaqtlarda 3 soat, ayrim davrlarda esa 1-2 kunga cho‘zilishi mumkin. 1912 yilda Ivanov protey bilan toksikoinfeksiya bo‘lgan 499 bemorlardan 51% da kasallikni yashirin davri 6 soat, 18%da 6-24 soatni, 3,2% da esa bir kun davom etgan bo‘lsa, 17,8% da kasallikning yashirin davrini aniqlab bo‘lmagan. Kasallik gastroentenit qurinishi bilan o‘tkir boshlanadi. Kasallik 3 ko‘rinishida yengil, o‘rtacha og‘ir va og‘ir formalarda bo‘ladi. Yengil formada bemorda 38oS dan yuqori bo‘lmagan isitma, qayt qilish, stul sutkasiga 10 marotaba bo‘lishi mumkin, O‘rtacha og‘irlikdagi formasida tana haroratini 39oS dan baland bo‘lishi, yurak tomir sistemasini funksiyasini buzilishi, qayd qilishi tugashi va tez-tez ich ketishi, og‘ir formasida bemorni tana haroratini 390S dan baland bo‘lishi yoki teskarisi, ya’ni yurak-tomir sistemasi funksiyasi pasayishi natijasida giperitomiya kuzatilishi, tinimsiz qayt qilish, tez-tez ich surilishi va boshqa klinik belgilar namoyon bo‘ladi.1 Salmonellez zooantroponoz ko‘pincha gastroenterit simptomlari bilan ba’zi xollarda esa tarqoq infeksiya belgilari bilan tariflanadigan o‘tkir yuqumli ichak kasalligidir. Morfologiyasi. Enterobacteriaceae oilasiga mansub boshqa ichak bakteriyalarni umumiy xarakteristikasiga mos keladi, ya’ni salmonellalarni ko‘rinishi tayoqchaga o‘xshaydi harakatchan pererix spora kapsula xosil qilmaydi. 1 И.Мухамедов, Е.Эшбоев, Н.Зокиров, М.Зокиров «Микробиология, иммунология, вирусология»  
 
O‘stirish. Salmonellalar fakultativ anaerob bo‘lib, optimal o‘sish harorati 370S. 
Hamma oziq muhitlarda ko‘payaveradi.  
Fermentativ xususiyati. Salmonellalar jelatinni suyultirmaydi, indol xosil 
qilmaydi, ko‘pchilik turlari serovodorod xosil qiladi. Glyukozamannitni kislota va 
gaz xosil qilib parchalaydi.  
Toksin xosil qilishi. Salmonellalar ekzotoksin xosil qilmaydi. Odam va 
hayvonlarda og‘riq keltirib chiqarish ta’siri endotoksin bilan bog‘liqdir. Endotoksin 
esa salmonellalar parchalaganda ajralib chiqadi.  
Antigen tuzilishi. Salmonellalar ikkita antigen kompleksidan: termostabil 
somatik O-antigeni va termolabil N antigenidan iborat. Antigenlik struktura 
salmonellalarning xalqaro serologik klassifikatsiyasi hisoblangan Kaufman Uayt 
sxemasiga asos qilib olingan. Salmonellalar O-antigening xiliga qarab bir nechta 
serologik O guruhiga bo‘linadi. Har bir O guruhda N antigenning ichga tuzilishiga 
qarab bir-biridan farq qiladigan bir nechta serovarlar mavjud. Salmonellalarning 
2000 yaqin serologik xillari ma’lum bo‘lib, ulardan 700 tadan ko‘prog‘i odamlarda 
uchraydi. Ularning quyidagilari tez-tez uchrab turadi: S. tyf imurium, S. ‘eidelberg, 
S. anatum, S. derby, S. london, S. cholexcie suis, S. newport.  
Chidamliligi. Salmonellalar tashqi muhitda ancha chidamlidir: suvda 120 
kungacha, go‘sht, kolbasa va shu kabi oziq mahsulotlarda 2-4 oygacha, sutda 10 
kungacha, sariqyog‘da 4 oygacha, pishloqda 1 yilgacha, tuproqda 10 oygacha tirik 
saqlana oladi. Ba’zi masalliqlarda masalan go‘shtda tirik saqlanibgina qolmay balki 
ko‘payadi ham, bunda masalliqlarni tashqi ko‘rinishi va mazasi o‘zgarmaydi. 
Tuzlash va dudlash ularga kam ta’sir qiladi. Salmonellalar past haroratga chidamli 
bo‘lib, qishda hayvonlar ahlatida saqlanib qolishi mumkin. Quritishga chidamli, 
quruq go‘ngda 90 kungacha, xona changgida 80 kungacha, hayvonlarning quruq 
ahlatida 4 yilgacha yashay oladi. 0,5 % xloramin eritmasi salmonellalar bir soatdan 
keyin 3% eritmasi esa 30 minutdan keyin nobud qiladi.  
Hayvonlar uchun patogenligi. Dengiz qushlaridan chaykabaklanlarda 
ko‘pchilik paytlarda salmonellalar tashuvchanligi kuzatiladi. Suvda suzib yuruvchi 
parandalarni go‘shti va ichki organlaridagina emas balki ularni tuxumlarida ham 
salmonellez qo‘zg‘atuvchilari topiladi. Yirik shoxli mollar va cho‘chqalar eng katta 
xavf tug‘diradi. Otlar, qo‘ylar, mushuklar, itlar, kemiruvchilar, sichqonlar, 
O‘stirish. Salmonellalar fakultativ anaerob bo‘lib, optimal o‘sish harorati 370S. Hamma oziq muhitlarda ko‘payaveradi. Fermentativ xususiyati. Salmonellalar jelatinni suyultirmaydi, indol xosil qilmaydi, ko‘pchilik turlari serovodorod xosil qiladi. Glyukozamannitni kislota va gaz xosil qilib parchalaydi. Toksin xosil qilishi. Salmonellalar ekzotoksin xosil qilmaydi. Odam va hayvonlarda og‘riq keltirib chiqarish ta’siri endotoksin bilan bog‘liqdir. Endotoksin esa salmonellalar parchalaganda ajralib chiqadi. Antigen tuzilishi. Salmonellalar ikkita antigen kompleksidan: termostabil somatik O-antigeni va termolabil N antigenidan iborat. Antigenlik struktura salmonellalarning xalqaro serologik klassifikatsiyasi hisoblangan Kaufman Uayt sxemasiga asos qilib olingan. Salmonellalar O-antigening xiliga qarab bir nechta serologik O guruhiga bo‘linadi. Har bir O guruhda N antigenning ichga tuzilishiga qarab bir-biridan farq qiladigan bir nechta serovarlar mavjud. Salmonellalarning 2000 yaqin serologik xillari ma’lum bo‘lib, ulardan 700 tadan ko‘prog‘i odamlarda uchraydi. Ularning quyidagilari tez-tez uchrab turadi: S. tyf imurium, S. ‘eidelberg, S. anatum, S. derby, S. london, S. cholexcie suis, S. newport. Chidamliligi. Salmonellalar tashqi muhitda ancha chidamlidir: suvda 120 kungacha, go‘sht, kolbasa va shu kabi oziq mahsulotlarda 2-4 oygacha, sutda 10 kungacha, sariqyog‘da 4 oygacha, pishloqda 1 yilgacha, tuproqda 10 oygacha tirik saqlana oladi. Ba’zi masalliqlarda masalan go‘shtda tirik saqlanibgina qolmay balki ko‘payadi ham, bunda masalliqlarni tashqi ko‘rinishi va mazasi o‘zgarmaydi. Tuzlash va dudlash ularga kam ta’sir qiladi. Salmonellalar past haroratga chidamli bo‘lib, qishda hayvonlar ahlatida saqlanib qolishi mumkin. Quritishga chidamli, quruq go‘ngda 90 kungacha, xona changgida 80 kungacha, hayvonlarning quruq ahlatida 4 yilgacha yashay oladi. 0,5 % xloramin eritmasi salmonellalar bir soatdan keyin 3% eritmasi esa 30 minutdan keyin nobud qiladi. Hayvonlar uchun patogenligi. Dengiz qushlaridan chaykabaklanlarda ko‘pchilik paytlarda salmonellalar tashuvchanligi kuzatiladi. Suvda suzib yuruvchi parandalarni go‘shti va ichki organlaridagina emas balki ularni tuxumlarida ham salmonellez qo‘zg‘atuvchilari topiladi. Yirik shoxli mollar va cho‘chqalar eng katta xavf tug‘diradi. Otlar, qo‘ylar, mushuklar, itlar, kemiruvchilar, sichqonlar,  
 
kalamushlar va boshqa hayvonlarda ham salmonellez qo‘zg‘atuvchi mikroblar 
topiladi.  
Hayvonlar va ularning go‘shti salmonella tashuvchilikka tekshirilganda 
qoramolda 1-5%, cho‘chqalarda 5-15%, qo‘ylarda 4-30%, o‘rdak va g‘ozlarda 50% 
xollarda salmonellalar topiladi. Kemiruvchilar orasida tashuvchanlik 40 %, mushuk 
va itlar orasida 10% yetadi.  
Patogenezi. Salmonellalar ovqat bilan me’da ichak yo‘liga tushadi. Me’dadagi 
xlorid kislota ta’sirda salmonellalarning ko‘pchiligi xalok bo‘ladi. Oziqa moddalari 
ichida o‘ralib qolganlari bu noqulay sharoitni yengib o‘tib, ingichka ichakka tushadi, 
so‘ngra bu noqulay sharoitni yengib o‘tib ingichka ichakka tushadi, so‘ngra ichak 
shilliq pardasidagi retikuloendotelial to‘qimaga kiradi va shu yerda ko‘paya 
boshlaydi. Salmonellalar limfa tomirlari bo‘ylab mezenterial tugunlar charvi limfa 
tugunlariga o‘tadi va shu joyda ba’zan hammasi xalok bo‘lib ketadi, unda limfotsitlar 
va makrofaglar katta rol o‘ynaydi. Ba’zi xollarda charvi limfa tugunlaridagi 
fagotsitlarda salmonellalar uzoq vaqt xalok bo‘lmay tirik saqlanishi mumkin. Ana 
shu salmonellalar qaytadan limfa tugunlari orqali ichakka tushadi. Bunda kasallik 
siptomlari bo‘lmaydi va odam bakteriya tashuvchi bo‘lib qoladi.  
Ko‘pincha mezenterial limfa tugunlarida charvi va bezlarida salmonellalar 
kurashishda davom etadi. Ularning bir qismi parchalanib endotoksin ajratib chiqadi. 
Endotoksin har xil organ va sistemalarga ta’sir qiladi buning natijasida adenilsiklaza 
aktivlashadi hujayralarda biologik aktiv moddalar konsentratsiyasi ko‘payadi. 
Natijada enterit boshlanadi. Me’da ichak yo‘li faoliyati buziladi. Endotoksin ta’sirida 
va zomottorlar falajga uchraydi va qon bosimi pasayib ketadi. Bosh miya faoliyati 
ham toksin ta’sirida buziladi va tif holati paydo bo‘ladi. Toksinning miyaga ta’siri 
natijasida 
gipotermiya 
gipertermiya 
boshlanadi 
nafas 
va 
tomirlarni 
harakatlantiruvchi markazlar faoliyati izdan chiqadi. Toksin ta’sirida suv tuzlar 
almashinuvi buzilib organizmni suvsizlanish degidratatsiya holatiga keltirib qo‘yadi. 
Salmonellalar zo‘r berib ko‘payshi va ko‘plab parchalanishi natijasida ajralgan 
endotoksin shok holatiga sabab bo‘lishi mumkin. Endotoksin shoki yuz berganida 
qonning ivish sistemasi zararlanadi, mikrofirkulyatsiya izdan chiqadi, to‘qimalarda 
kislorod yetishmaydi gipoksiya bu esa o‘z navbatida moddalar almashinuvini atsidoz 
kalamushlar va boshqa hayvonlarda ham salmonellez qo‘zg‘atuvchi mikroblar topiladi. Hayvonlar va ularning go‘shti salmonella tashuvchilikka tekshirilganda qoramolda 1-5%, cho‘chqalarda 5-15%, qo‘ylarda 4-30%, o‘rdak va g‘ozlarda 50% xollarda salmonellalar topiladi. Kemiruvchilar orasida tashuvchanlik 40 %, mushuk va itlar orasida 10% yetadi. Patogenezi. Salmonellalar ovqat bilan me’da ichak yo‘liga tushadi. Me’dadagi xlorid kislota ta’sirda salmonellalarning ko‘pchiligi xalok bo‘ladi. Oziqa moddalari ichida o‘ralib qolganlari bu noqulay sharoitni yengib o‘tib, ingichka ichakka tushadi, so‘ngra bu noqulay sharoitni yengib o‘tib ingichka ichakka tushadi, so‘ngra ichak shilliq pardasidagi retikuloendotelial to‘qimaga kiradi va shu yerda ko‘paya boshlaydi. Salmonellalar limfa tomirlari bo‘ylab mezenterial tugunlar charvi limfa tugunlariga o‘tadi va shu joyda ba’zan hammasi xalok bo‘lib ketadi, unda limfotsitlar va makrofaglar katta rol o‘ynaydi. Ba’zi xollarda charvi limfa tugunlaridagi fagotsitlarda salmonellalar uzoq vaqt xalok bo‘lmay tirik saqlanishi mumkin. Ana shu salmonellalar qaytadan limfa tugunlari orqali ichakka tushadi. Bunda kasallik siptomlari bo‘lmaydi va odam bakteriya tashuvchi bo‘lib qoladi. Ko‘pincha mezenterial limfa tugunlarida charvi va bezlarida salmonellalar kurashishda davom etadi. Ularning bir qismi parchalanib endotoksin ajratib chiqadi. Endotoksin har xil organ va sistemalarga ta’sir qiladi buning natijasida adenilsiklaza aktivlashadi hujayralarda biologik aktiv moddalar konsentratsiyasi ko‘payadi. Natijada enterit boshlanadi. Me’da ichak yo‘li faoliyati buziladi. Endotoksin ta’sirida va zomottorlar falajga uchraydi va qon bosimi pasayib ketadi. Bosh miya faoliyati ham toksin ta’sirida buziladi va tif holati paydo bo‘ladi. Toksinning miyaga ta’siri natijasida gipotermiya gipertermiya boshlanadi nafas va tomirlarni harakatlantiruvchi markazlar faoliyati izdan chiqadi. Toksin ta’sirida suv tuzlar almashinuvi buzilib organizmni suvsizlanish degidratatsiya holatiga keltirib qo‘yadi. Salmonellalar zo‘r berib ko‘payshi va ko‘plab parchalanishi natijasida ajralgan endotoksin shok holatiga sabab bo‘lishi mumkin. Endotoksin shoki yuz berganida qonning ivish sistemasi zararlanadi, mikrofirkulyatsiya izdan chiqadi, to‘qimalarda kislorod yetishmaydi gipoksiya bu esa o‘z navbatida moddalar almashinuvini atsidoz  
 
boshlanishi qonda mochevina va qoldiq azotning ko‘payishiga har xil organlar 
hujayralarning distrofiya va nekrozga uchrashiga sabab bo‘ladi.  
Shunday qilib, salmonellez patogenezi mohiyat e’tibori bilan toksinemiya va 
bakteriemiyaga bog‘liq. Keyinchalik organizmining himoya mexanizmlari kuchayib 
qondagi salmonellalarni retikuloendotelial sistemalar parenximatoz organlar qamrab 
oladi va asta-sekin parchalaydi buning natijasida organizm salmonellalardan xalos 
bo‘ladi. Bemor organizmini himoya quvvati yetarli bo‘lmagan xollarda u bakteriya 
tashuvchi bo‘lib qoladi.  
Bakterimiya 
qisqa 
muddat 
davom 
etgan 
xollarda 
salmonellezning 
gastrointestinal formasi shakllanadi. Organizm kuch quvvati kam bo‘lganda bolalar 
va keksalarda bakteriemiya uzoq cho‘ziladi va salmonellez tarqoq formaga aylanib 
ketadi.  
Immunitet. Salmonellez kasalligidan keyin qisqa va kam quvvatli immunitet 
xosil bo‘ladi.  
Laboratoriya 
tashxisi. 
Tashxiz 
klinik 
dalillarga 
puxta 
to‘plangan 
epidemiologik anamnezga va laboratoriya tekshirishlarga asoslanadi. Bakteriologik 
tekshirish uchun imkoni boricha davolashni boshlandan oldin bir qadar erta 
muddatlarda quyidagilar: 
5-10 ml qon bilak venasidan olinib, 50-100 ml o‘t sharbatiga yoki Rappoport 
muhitiga ekiladi, quruq massasi 50-100 gram, me’da yuvilgan suv 100-200 ml steril 
bankalarga najas 4-5 gram glitserin aralashmasi solingan steril probirka siydik 20—
50 ml steril probirka yoki shisha idishga olinadi.  
Septik formada laboratoriyaga ikkilamchi o‘choqlardan olingan yiring 
yuboriladi. Bundan tashqari laboratoriyaga shubha qilingan ovqat mahsulotlari 
qoldiqlari /50-60 gram har xil joydan olinib, steril shisha idishga solib jo‘natiladi. 
Salmonellez kasallik qo‘zg‘atuvchisini aniqlash maqsadida qorin tifi paratif A va B 
kasalliklariga tashxiz qo‘yishda ishlatiladigan oziq muhitlarga ekib aniqlanadi. 
Dastlabki javob 2 kundan so‘ng oxirgisi 4 kundan so‘ng olinadi.  
Serologik usul yordamida bemor qonida antitelalar bor yo‘qligi aniqlanadi. 
Antitelolar qonda kasallikning 5-7 kunlaridan boshlab paydo bo‘lib, keyin titri ortib 
boradi. Buni aniqlab olish uchun 1 haftadan so‘ng aglyutinatsiya vidal reaksiyasi va 
passiv 
gemagglyutinatsiya 
reaksiyasini 
qo‘yish 
mumkin 
buning 
uchun 
boshlanishi qonda mochevina va qoldiq azotning ko‘payishiga har xil organlar hujayralarning distrofiya va nekrozga uchrashiga sabab bo‘ladi. Shunday qilib, salmonellez patogenezi mohiyat e’tibori bilan toksinemiya va bakteriemiyaga bog‘liq. Keyinchalik organizmining himoya mexanizmlari kuchayib qondagi salmonellalarni retikuloendotelial sistemalar parenximatoz organlar qamrab oladi va asta-sekin parchalaydi buning natijasida organizm salmonellalardan xalos bo‘ladi. Bemor organizmini himoya quvvati yetarli bo‘lmagan xollarda u bakteriya tashuvchi bo‘lib qoladi. Bakterimiya qisqa muddat davom etgan xollarda salmonellezning gastrointestinal formasi shakllanadi. Organizm kuch quvvati kam bo‘lganda bolalar va keksalarda bakteriemiya uzoq cho‘ziladi va salmonellez tarqoq formaga aylanib ketadi. Immunitet. Salmonellez kasalligidan keyin qisqa va kam quvvatli immunitet xosil bo‘ladi. Laboratoriya tashxisi. Tashxiz klinik dalillarga puxta to‘plangan epidemiologik anamnezga va laboratoriya tekshirishlarga asoslanadi. Bakteriologik tekshirish uchun imkoni boricha davolashni boshlandan oldin bir qadar erta muddatlarda quyidagilar: 5-10 ml qon bilak venasidan olinib, 50-100 ml o‘t sharbatiga yoki Rappoport muhitiga ekiladi, quruq massasi 50-100 gram, me’da yuvilgan suv 100-200 ml steril bankalarga najas 4-5 gram glitserin aralashmasi solingan steril probirka siydik 20— 50 ml steril probirka yoki shisha idishga olinadi. Septik formada laboratoriyaga ikkilamchi o‘choqlardan olingan yiring yuboriladi. Bundan tashqari laboratoriyaga shubha qilingan ovqat mahsulotlari qoldiqlari /50-60 gram har xil joydan olinib, steril shisha idishga solib jo‘natiladi. Salmonellez kasallik qo‘zg‘atuvchisini aniqlash maqsadida qorin tifi paratif A va B kasalliklariga tashxiz qo‘yishda ishlatiladigan oziq muhitlarga ekib aniqlanadi. Dastlabki javob 2 kundan so‘ng oxirgisi 4 kundan so‘ng olinadi. Serologik usul yordamida bemor qonida antitelalar bor yo‘qligi aniqlanadi. Antitelolar qonda kasallikning 5-7 kunlaridan boshlab paydo bo‘lib, keyin titri ortib boradi. Buni aniqlab olish uchun 1 haftadan so‘ng aglyutinatsiya vidal reaksiyasi va passiv gemagglyutinatsiya reaksiyasini qo‘yish mumkin buning uchun  
 
laboratoriyaga qon 1 ml jo‘natiladi. Aglyutinatsiya reaksiyasi zardob 1:100, 1:160 
va bundan ortiq nisbatda suyultirilganda musbat deb hisoblanadi.  
Salmonellalarni aniqlash maqsadida immunoflyuoressent usulidan ham 
foydalaniladi.  
Davolash. Dezintoksikatsiya maqsadida me’dani katta miqdordagi illiq suv 2-
3 litr yoki 2-3% natriy gidrokarbonat eritmasi bilan yuvish, tozalovchi klizma qilish 
zarur. Ko‘rsatma bo‘yicha bemorga antibakterial preparatlar levomitsetin tetratsiklin 
polivalentli bakteriofag va x. k. beriladi.  
Profilaktikasi va kurash choralari. Profilaktikasi manbalarda va infeksiya 
qo‘zg‘atuvchilarining o‘tish yo‘llari xususida o‘tkaziladigan veterinariya va tibbiy 
tadbirlar yig‘indisini o‘z ichiga oladi. Infeksiya manbalari hayvonlar xususidagi 
tadbirlarni veterinariya xizmati o‘tkazadi. Ular qishloq xo‘jaligi hayvonlarini 
sog‘lomlashtirishda, kasal hayvonlarni o‘z vaqtida ajratish ularni davolash, kasal 
hayvonlardan olingan sut va xomashyoni zararlantirish ishlarini olib boradilar. 
Kemiruvchilarni yo‘qotish bo‘yicha tadbirlar ham o‘tkazilishi zarur.  
Infeksiya manbalarini aniqlash maqsadida odamlar orasida etiologiyasi 
aniqlanmagan o‘tkir ichak kasalliklari bo‘lgan hamma bemorlar salmonella 
tashuvchilikka tekshirilishi kerak: statsionarda davolanayotgan shaxslarga ichak 
disfunksiyasi paydo bo‘lganda somatik statsionarlarga joylashtiriladigan 2 
yashargacha bo‘lgan bolalar ham shunday tekshiriladi. Bundan tashqari oziq-ovqat 
korxonalarga ishga kirayotgan shaxslar shuningdek maktabgacha bolalar 
muassasalariga va go‘daklar uyiga joylashtiriladigan bolalar tashuvchilikka 
tekshiriladi.  
Salmonellez kasalligiga chalingan bolalarni uyda alohidalab qo‘yiladi va 
kasalxonaga yotkiziladi. Oziq-ovqat korxonalarining xodimlari va ularga 
tenglashtirilgan shaxslar maktabgacha bolalar muassasalariga qatnaydigan yoki 
qatnamaydigan 2 yoshgacha bo‘lgan bolalar albatta gospitalizatsiya qilinish kerak. 
Bemor bilan kontaktda bo‘lgan shaxslar ustidan 6-7 kun davomida meditsina 
kuzatuvi o‘rnatilib, salmonellez bakteriofagi ichirishishlari olib boriladi. Bundan 
tashqari bemorni gospitalizatsiya qilishga qadar yoki u tuzalganga qadar uyda 
qoldirilgan bo‘lsa infeksiya o‘chog‘ida kundalik dezinfeksiya gospitalizatsiya 
qilingandan yoki tuzalgandan so‘ng yakunlovchi dezinfeksiya o‘tkaziladi.  
laboratoriyaga qon 1 ml jo‘natiladi. Aglyutinatsiya reaksiyasi zardob 1:100, 1:160 va bundan ortiq nisbatda suyultirilganda musbat deb hisoblanadi. Salmonellalarni aniqlash maqsadida immunoflyuoressent usulidan ham foydalaniladi. Davolash. Dezintoksikatsiya maqsadida me’dani katta miqdordagi illiq suv 2- 3 litr yoki 2-3% natriy gidrokarbonat eritmasi bilan yuvish, tozalovchi klizma qilish zarur. Ko‘rsatma bo‘yicha bemorga antibakterial preparatlar levomitsetin tetratsiklin polivalentli bakteriofag va x. k. beriladi. Profilaktikasi va kurash choralari. Profilaktikasi manbalarda va infeksiya qo‘zg‘atuvchilarining o‘tish yo‘llari xususida o‘tkaziladigan veterinariya va tibbiy tadbirlar yig‘indisini o‘z ichiga oladi. Infeksiya manbalari hayvonlar xususidagi tadbirlarni veterinariya xizmati o‘tkazadi. Ular qishloq xo‘jaligi hayvonlarini sog‘lomlashtirishda, kasal hayvonlarni o‘z vaqtida ajratish ularni davolash, kasal hayvonlardan olingan sut va xomashyoni zararlantirish ishlarini olib boradilar. Kemiruvchilarni yo‘qotish bo‘yicha tadbirlar ham o‘tkazilishi zarur. Infeksiya manbalarini aniqlash maqsadida odamlar orasida etiologiyasi aniqlanmagan o‘tkir ichak kasalliklari bo‘lgan hamma bemorlar salmonella tashuvchilikka tekshirilishi kerak: statsionarda davolanayotgan shaxslarga ichak disfunksiyasi paydo bo‘lganda somatik statsionarlarga joylashtiriladigan 2 yashargacha bo‘lgan bolalar ham shunday tekshiriladi. Bundan tashqari oziq-ovqat korxonalarga ishga kirayotgan shaxslar shuningdek maktabgacha bolalar muassasalariga va go‘daklar uyiga joylashtiriladigan bolalar tashuvchilikka tekshiriladi. Salmonellez kasalligiga chalingan bolalarni uyda alohidalab qo‘yiladi va kasalxonaga yotkiziladi. Oziq-ovqat korxonalarining xodimlari va ularga tenglashtirilgan shaxslar maktabgacha bolalar muassasalariga qatnaydigan yoki qatnamaydigan 2 yoshgacha bo‘lgan bolalar albatta gospitalizatsiya qilinish kerak. Bemor bilan kontaktda bo‘lgan shaxslar ustidan 6-7 kun davomida meditsina kuzatuvi o‘rnatilib, salmonellez bakteriofagi ichirishishlari olib boriladi. Bundan tashqari bemorni gospitalizatsiya qilishga qadar yoki u tuzalganga qadar uyda qoldirilgan bo‘lsa infeksiya o‘chog‘ida kundalik dezinfeksiya gospitalizatsiya qilingandan yoki tuzalgandan so‘ng yakunlovchi dezinfeksiya o‘tkaziladi.