ICHAKDA OVQAT HAZMI.
REJA:
1.Ozuqalarning ingichka ichaklarda hazm bo‘lishi: ichak shira, oshqozon osti
bezi shirasi, o‘t suyuqligining hazm jarayonidagi ishtiroki, ularni ajralishi va
boshqarilishi.
2.
Ozuqalarning yo‘g‘on ichaklarda hazmlanishi.
3.
Ozuqalarning so‘rilishi va uning xususiyatlari, ichaklar matorikasi.
4.
Tezak(najas)ning shakllanishi va chiqarilishi.
Tayanch iboralar
O‘i ikki barmoq ichak, och, yonbosh, ko‘r, chambar, to‘g‘ri ichak, jigar, o‘t,
me’da osti bezi, Langergans orolchasi, bilirubin, biliverdin, gemoglobin, xolat,
glikoxolat, tavroxolat, insulin, ishqoriy va kislotali muhit, anorganik va organik
modda, yentirakinaza, tripsin, tripsinogen, xemotripsin, karboksipeptidaza, lipaza,
yelastaza, ribonukleaza, dipeptidaza, protaminaza, amilaza, laktaza, invertaza,
lipaza, ishqoriy fasfataza, ximus, yevakuasiya, bir tamonlama o‘tkazuvchanlik,
tezak shakllanishi, sfinktor, tezak chiqarilishi, nerv va gumoral boshqarilish va
boshqalar.
Me’dada atroflicha hazm bo‘lgan oziqalar ingichka ichakga o‘tkazilib, ichak
va me’da osti bezining turli tuman fermentlarining shiddatli ta’sirida hamda o‘t
suyuqligi ishtirokida parchalanib, organizm uchun zarur moddalar qon va limfaga
so‘riladi. Ichakga ajralgan shiralar ishqoriy xususiyatga yega bo‘lib ichaklarda
yendi oziqalar ishqoriy muhitda hazmlanadi.
Ingichka ichakning shira ajratish faoliyati-ingichka ichaklarga – o‘n ikki
barmoq ichak, och va yonbosh ichaklar kiradi. Ingichka ichakning ichki shiliq
qavati turli yo‘nalishlarga yega bo‘lgan burmalar hosil qilgan, ularda mayda-mayda
so‘rg‘ichlar mavjud. Bulardan tashqari ingichka ichakning shilliq pardasida bez
hujayralar ham joylashgandir. Jumladan, o‘n ikki barmoq ichakning boshlanish
qismida me’da pilorus qismining hujayralariga o‘xshash brunner bez hujayralari,
ingichka ichakning qolgan qismida yesa liberkyun bezli hujayralari va ayrim
qadahsimon hujayralar Bu hujayralarning faoliyati tufayli ichak shirasi hosil
bo‘ladi. Toza ichak shirasini olish, ichak shirasining ajralish dinamikasini,
qonuniyatlarini o‘rganish uchun xilma-xil metodlardan foydalanadi. Toza ichak
irasini olishda qo‘llanadigan dastlabki usul Tiri tomonidan asoslangan - ichakning
bir bo‘lakchasini izolyasiya qilish metodidir. U quyidagicha amalga oshiriladi:
hayvon qorni yorilib, ichakning bir qismi ichak tutqich pardasi bilan aloqadorligi
saqlangan holda kesib olinadi. Kesib olingan ichak bo‘lakchasining bir uchi
mutlaqo berk qilib tikib qo‘yiladi. Ikkinchi uchi yesa teri ustiga chiqarib tikiladi.
Ichak bo‘lakchasini kesib olish natijasida ichaklarning uzilgan uchlari bir-biriga
tikib, tutashtiriladi. Kesib olingan ichak bo‘lakchasi unga tutashgan ichak
tutqichidagi nerv tolalari va qon tomirlar orqali ichaklarning qolgan qismi bilan
aloqador bo‘ladi. Bunday operasiya qilingan hayvon tegshishlicha davolanib,
jarohati tuzatiladi. Hayvon sog‘ayib ketgandan keyin, uning izolyasiya qilingan
ichak bo‘lakchasidan toza shira ajralishini, ajralgan shiraning fizik-kimyoviy
xususiyatlarini o‘rgansa bo‘ladi.
Keyinchalik bu usulni Vell bir oz o‘zgartirib, takomillashtirdi. U ichak
bo‘lakchasining faqat bir uchini emas, balki, ikkala uchini ham teri yuzasiga
chiqarib tikishni taklif qildi. Shuning uchun ham keyinchalik bu usul Tiri-Vell
usuli deb nomlanadigan bo‘ldi. Ichaklarning istalgan qismini ana shu tariqa
izolyasiyalab, toza shira ajralishini o‘rgansa bo‘ladi. Biroq bu metod
kamchiliklardan xoli deb bo‘lmaydi. Chunki Tiri-Vell metodi bilan operasiya
qilingan hayvon ichagining ajratilgan qismining shirasidan mutassil ravishda
mahrum bo‘ladi va bu usul ichak devoridagi hujayralarga hazm bo‘layotgan
mahsulotlar ta’sir qilib turganda toza shira olish imkonini bermaydi. Ana shu
kamchiliklar A.D.Sineshchekov tomonidan bartaraf qilindi. A.D.Sineshchekov
taklif qilgan tashqi anastamozlar metodi toza ichak shirasini olishda qo‘llaniladigan
metodlarning ancha mukammali bo‘lib chiqdi. Bu metod quyidagicha amalga
oshiriladi: ichak tegishli ikki joyidan ko‘ndalangiga kesiladi. Bu vaqtda hosil
bo‘lgan ichak uchlarining to‘rttalasi ham mutlaqo berk qilib tikiladi. Shundan
so‘ng, ichaklarning to‘rtala uchiga tegishli ravishda fistula o‘tkazilib, fistulalarning
naylari tashqariga, teri ustiga chiqarib tikiladi; mahkamlanadi. Oqibatda
ichaklarning hosil qilingan to‘rt uchi ham teri yuzasi bilan aloqador bo‘lib qoladi.
So‘ngra maxsus naylar yordamida birinchi fistula ikkinchi fistula bilan, uchinchi
fistula yesa to‘rtinchi fistula bilan ulanadi. Shu tariqa ichak turli bo‘laklarinin
o‘zaro uzviyligi, aloqadorligi ta’minlanadi. Bu vaqtda ichakning bir qismidan oziqa
boshqa navbatdagi qismiga tashqaridagi nay tashqi anostomoz orqali o‘tadi.
Natijada hayvonda hazm jarayonlari odatdagiday kechaveradi. Toza shira olish
zaruriyati tug‘ilganda yesa, faqat birinchi fistula bilan to‘rtinchi fistula ulab
qo‘yiladi. Bu vaqtda ikkinchi va uchinchi fistulalar qo‘yilgan ichakning o‘rtangi
bo‘lakchasiga oziqa tushmaydi, natijada undan toza shira ajraladi. Boshqa paytlari
yesa yana avvalgidek, ya’ni birinchi fistula bilan ikkinchi fistula va uchinchi fistula
bilan to‘rtinchi fistula ulanadi. Natijada ichakning o‘rtadagi bo‘lagi ham hazm
jarayonlarida odatdagidek ishtirok yetaveradi. Bunday hayvon ichak shirasidan
mahrum bo‘lmaydi. Demak unda hazm jarayonlari izdan chiqmaydi. Keyingi
paytlarda I.P.Pavlovning kichik me’da bichish metodiga asoslangan ravishda,
ichaklarning bir kichik bo‘lakchasini bichish metodi ham taklif qilindi. Bu vaqtda
bichilgan ichak bo‘lakchasi, asosiy ichak bilan nerv va muskul orqali aloqador
bo‘ladi. Hozirgi vaqtda ichakdan kichik bo‘lakcha bichish metodi
D.A.Sineshchekovning tashqi anasttomozlar metodi bilan birga qo‘llanadi.
Ichak shirasining tarkibi va xususiyatlari. Toza ichak shirasi uncha tiniq
bo‘lmagan rangsiz muhiti (rN-8,2-8,7) ishqoriy bo‘lgan, tarkibida shilimshiq,
xolesterin, epiteliy hujayralarni, fermentlar saqlavchi suyuqlikdir. Toza ichak
shirasining solishtirma og‘irligi 1,005-1,015 atrofida bo‘lib, tarkibida o‘rtacha
97,6% suv, 0,8%oqsillar, 0,73% boshqa organik moddalar va 0,87% mineral
moddalarni saqlaydi. Mineral moddalarning aksariyat qismini natriy bikarbonat va
natriy xlorid tashkil qiladi. Ingichka ichak turli qismlarining ajratgan shiralari
ozmi-ko‘pmi o‘zaro farq qiladi. Jumladan, o‘n ikki barmoq ichak shirasida
fermentlar ko‘proq saqlangan holda, och ichak shirasida yesa ularning miqdori
birmuncha kamdir. Ingichka ichak shirasi moddalarni batamom parchalab
so‘rilishga tayyorlaydi. Ana shu sababli uning tarkibidagi fermentlar oqsil va
uglevodlarning oraliq mahsulotlariga ta’sir qiladigan fermentlardir, yog‘larga ta’sir
qiladigan fermentlar bu yerda ancha kam saqlanadi. Ichak shirasida mavjud
bo‘lgan fermentlarning asosiylari quyidagilardir: yentrokinaza-ingichka ichakning
boshlang‘ich qismida hosil bo‘ladi. Bu fermentning asosiy vazifasi tripsinogen va
prokar- boksipeptidazaga ta’sir qilib ularni aktiv holatlariga - tripsinga va
karboksipeptidazaga aylantirishdir.
Aminopeptidaza, dipeptidaza-bular peptidlarga ta’sir qilib, ularni
aminokislotlargacha parchalaydi.
Maltaza, invertaza, laktaza-har hil qandlarni parchalaydi. Lipaza-
yog‘larni yog‘ kislotalari va gliseringacha parchalaydi. Ishqoriy fosfataza-bu
ferment ichak shirasi uchun spesifik ferment bo‘lmasada, ichakning boshlang‘ich
qismida me’da osti bezi va jigardagiga qaraganda 30-40 baravar ko‘p saqlanadi. Bu
ferment fosfat kislotaning monoefirlaridan fosfatlarni ajratadi, uglevod va
yog‘larning fosforlanishida, aminokislotalarning so‘rilishida katta ahamiyatga
yega.
Issiq iqlim va insolyasiya ta’sirida ichak shirasining tarkibi o‘zgaradi.
Dastlabki paytlarda shira tarkibida xloridlar va umuman quruq modda ko‘payadi,
shira birmuncha quyuqlashadi, ammo tarkibida kalsiy kamayadi. Bunday o‘zgarish
asta-sekin yo‘qolib, shiraning tarkibi keyinchalik asliga qaytadi.
Ichak shirasining ajralish mexanizmi. Ichakdagi bez hujayralar uzluksiz
ravishda suyuqlik ajratib, bu hujayralarda merokrin, apokrin va golokrin tip
sekresiyalar kuzatiladi. Ichak shirasining ajralish jarayonida shilliq qavatidagi
epiteliy hujayralar ancha jadallik bilan ajralib tushib turadi. Shu sababli ichakning
ichki shilliq qavati ancha tezlik bilan, jumladan, me’daning shilliq qavatiga
qaraganda ikki baravar tezlik bilan almashinib turadi.
Ichak shirasining ajralishi neyrogumoral yo‘l bilan boshqarilib turadi.
Jumladan, adashgan nerv qo‘zg‘alganda shira ajralish sezilarli darajada kuchayadi,
ayni paytda ajralayotgan shiraning fermentativ xususiyati ham baland bo‘ladi.
Biroq, ichak hujayralarining faoliyati ichak devoridagi nerv tuzilmalar to‘g‘ridan -
to‘g‘ri qitiqlanganida ko‘proq kuchayadi. Shu sababli ingichka ichakning qaysi
qismi bevosita ta’sirlanayotgan bo‘lsa, o‘sha qismi shirani ko‘proq ajratadi. Hazm
sistemasining boshqa qismlarining ta’sirlanishi ichak bezlarining faoliyatini u
qadar yaqqol kuchaytirmaydi. Ichak shirasi turli-tuman moddalar, jumladan, me’da
shirasi, oqsillar, uglevodlar va yog‘larning parchalanishi tufayli hosil bo‘lgan
oraliq moddalar ta’sirida ko‘p ajraladi. Ichak shirasining ajralishiga har xil biologik
aktiv moddalar ham ta’sir ko‘rsatadi. Ichak shilliq pardasida hosil bo‘ladigan
duokrinin va yenterokrinin gormonlari bezli hujayralarning, jumladan, duokrinin
brunner, yenterokrinin yesa liberkyun bezlar faoliyatining idora qilinishida
ishtirok yetadi. Ichak bezlarining faoliyatiga tashqi muhit, hayvon yashab turgan
joyning harorati ham ta’sir ko‘rsatadi. A.Yu.Yunusovning ma’lumotlariga
qaraganda issiq harorat va kuchli insolyasiya ta’sirining dastlabki paytlarida shira
ajralish o‘n ikki barmoq ichakda o‘rtacha 38-59%, yonbosh ichakda yesa 40-65%
kamayadi. Bu o‘zgarishlar keyinchalik asta-sekin yo‘qola borib, ichak shirasining
ajralishi asliga qaytadi.
Ozuqalarni ichakda hazmlanishida oshqozon osti bezining ahamiyati kattadir.
Oshqozon osti bezi go‘shtxo‘r hayvonlarda ikkita va boshqa hayvonlarda bitta
yo‘lga yegadir. Oshqozon osti bezining sekretor faoliyati ikki xil xislatga yega
bo‘lib, aralash bez hisoblanadi va o‘z shirasini o‘n ikki bormoq ichak bo‘shlig‘iga
ajratadi. Bu uning tashqi sekretor xususiyati bo‘lib, bezning tashqi sekretor
hususiyati bezning chiqarish yo‘liga konyula qo‘yib yoki tashqariga chiqarib tikib
o‘rganilgan. Oshqozon osti bezining yo‘lini teri ustiga chiqarib tikish operasiyasini
birinchi bo‘lib Gandengaym bajargan bo‘lib, keyinchalik I.P.Pavlov qayta ishlab
takomillashtirdi. Buni uchun qorin bo‘shlig‘i yorilib, oshqozon osti bezining
chiqarish yo‘lini 12 barmoq ichakka quyilish joyini, ichak devorini kichkina
bo‘yinchasi bilan kesib olib, ichakni kesilgan joyi tilinib qorin sohasini tersi ustiga
chiqarib tikiladi.
Operasiya qilingan hayvon davolanadi, jarohat tuzalgandan so‘ng oshqozon
osti bezidan ajralgan shira ichak ichiga tushib, tashqariga chiqariladi. Tashqariga
chiqayotgan shirani toza idishga yig‘ib olib, fizika-kimyoviy xususiyatlari, shira
ajralish mexanizmi o‘rganildi. Oshqozon osti bezining yo‘li turli hayvonlarda
turlicha joylashganligi tufayli operasiya ham turlicha amalga oshiraladi.
Otlarda oshqozon osti bezining yo‘li 12-13 qovurg‘a davomida joylashgan
uchun ularda operasiyani o‘tkazish ancha mushkul. Bu operasiyani birinchi bo‘lib
1955 yil N.F.Popov laboratoratoriyasida Kurilov va Obuxovlar tomonidan
o‘tkazilgan.
Qoramol va cho‘chqalarda bu operasiyani o‘tkazish uncha qiyin bo‘lmasada
lekin me’da osti bezidan uzluksiz shira ajralib shira tarkibida ko‘p azot va ishqorli
suyuqliklardan mahrum bo‘lgani uchun u hayvonlar uzoq vaqt yashay olmaydi.
Bunday hayvonlar organizmida kislota ishqor muvozanati buziladi va hosil bo‘lgan
asedozdan hayvon o‘ladi.
1965 yil D.S.Jilov bu operasiyani qoramollarda mukammallashtirib, u 12
barmoqli ichakning oshqozon osti bezi yo‘li ochilgan qismini izolasiya qilib, unga
fistula o‘rnatadi va shira naycha orqali tashqariga chiqadi va ichakning pastki
qismiga ham fistula o‘tkazib maxsus naycha ko‘prikcha bilan birlashtiradi.
Bu operasiyadan keyin zaruriyat tug‘ilganida fistulalar o‘rtasidagi ko‘prikcha,
orqali shira olish yoki shira ajralishi mexanizmini o‘rgansa bo‘ladi. Oshqozon osti
bezining shirasi ko‘prikcha orqali ikkinchi fistula orqali ichakga tushib oziqa
hazmlanishida ishtirok yetadi va surinkali tekshirish o‘tkazish uchun imkon beradi
cho‘chqalarda A.D.Sineshchekov qo‘y - yechkilarda, keyinchalik D.K.Kuimov bir
oz o‘zgartirib operasiya qilgan bo‘lib, oshqozon osti bezining yo‘li bilan o‘t
pufagini yo‘lini og‘zi qo‘shilib bir joyga ochiladigan bo‘lgani uchun o‘t yo‘li
bog‘lanib o‘t pufagiga qo‘shimcha fistula qo‘yiladi va oshqozon osti bezining
yo‘lidan toza oshqozon osti shirasi chiqadi u tiniq rangsiz, ishqoriy muhitga yega
7,8-8,0 bo‘lib, 3,0-4,5% oqsil moddasi bor. Anorganik moddalardan natriy
karbonat bo‘lib shiraga ishqoriy xususiyat beradi. Oshqozon osti bezining shirasi
tarki-bida fermentlardan tripsin, ximotripsin, karboksipolipeptidaza, ribonukleaza,
yelastaza, dipeptidaza, protaminaza, amilaza, laktoza, invertaza va lipazalar bor
bo‘lib, qoramollar oshqozon osti bezining shirasida amilaza va lipaza fermentlari
boshqa hayvonlar shirasinikidan ikki martaba kamdir.
Tripsin oqsillarni peptidlar va aminokislotalarga parchalaydigan ferment
bo‘lib oshqozon osti bezidan aktiv bo‘lmagan tripsinogen holatida ajralib ichak
shirasidagi yenterokinaza fermenti ta’sirida faol trinsinga aylanadi va ishqoriy
muhitda aktivdir. Lekin shira kuchli kislotali muhitda rN-1,0, 90-100 gradusga
qizdirilib sovitilsa o‘z aktivligini tiklay oladi yoki termostobil fermentdir.
Ximotripsin oshqozon osti bezidan aktiv bo‘lmagan ximotripsinogen holatida
ajralib tripsin va yenterokinaza fermentlari ta’sirida aktiv ximo-tripsinga aylanib,
oqsil va yuqori molekulali peptidlar aminokislotalarga parchalaydi. U fosfor-amid
bog‘larini ham parchalaydi lekin tripsinga nisba-tan kuchsizdir. Tripsin va
ximotripsinlar yendopeptidazalar deyilib, polipep-tidlarni ichki peptid bog‘larini
uzib peptid va aminokislota hosil qiladi.
Karboksipolipeptidaza ximiyaviy tarkibi jihatidan globulinlarga man-sub
bo‘lib, polipeptidlarga ta’sir yetib, aminokislotalarni yerkin karboksil guruhi
tomonidan parchalaydi. Bu ferment ham aktiv bo‘lmagan prokarboksi-
polipeptidaza holatida hosil bo‘lib tripsin ta’sirida aktivlashadi. Oshqozon osti bezi
fermentlari oqsil va peptidlarni parchalab, kam aminokislota va ko‘p kalta zanjirli
peptid bog‘larini hosil qiladi. Bu kalta zanjirli peptid bog‘lar ichak shirasi
fermentlari ta’sirida amina kislotalargacha parchalanadi.
Oshqozon osti bezidan shira ajralish mexanizmi. Shira me’da osti bezi
hujayralarining aktiv faoliyati tufayli hosil bo‘lib, uning hujayralari merokrin va
apokrin tipda suyuqlik ajratadi.
Oshqozon osti bezining shira ajratish faoliyati neyro-gumoral yo‘l bilan
boshqarilib, tekshirishlarda isbotlangan. Adashgan nerv bu bezning shira ajratishini
quchaytiradi, adashgan nervning me’da osti beziga ta’siri dastavval I.P.Pavlov
tamonidan o‘rganilgan. I.P.Paalov ishlariga qadar olimlar oshqozon osti bezining
faoliyatiga adashgan nerv ta’sir yetmaydi deb hisoblaganlar. Chunki adashgan
nervning oshqozon osti beziga yo‘nalgan tarmog‘ida, shu bez faoliyatini
quchaytiradigan va uning faoliyatini tormozlaydigan tolalar bo‘lib, adashgan
nervning o‘sha bezga boradigan tarmog‘i bevosita ta’sirlanganda hech qanady
yeffekt kuzatilmaydi. I.P.Pavlov adashgan nervning oshqozon osti beziga
yo‘nalgan tarmog‘ini tajribadan bir necha kun oldin kesib, bez faoliyatini
tormozlaydigan tolaning degenerasiyalanishiga yerishdi va adashgan nervning
bezga yo‘nalgan tarmog‘ini ta’sirlaganida bez faoliyatining kuchayganligini
kuzatadi hamda oshqozon osti bezi faoliyatiga adashgan nervning ro‘y-rost ta’sir
yetishini isbotlaydi. Oshqozon osti bezidan shira ajralishini simpatik nerv tolasi
ham boshqarib, biroq simpatik nerv ta’siri shira ajralishini yaxshi ta’minlay
olmaydi. Oshqozon osti bezining faoliyatini boshqaruvchi markaz uzunchoq
miyada joylashgan bo‘lib, bu markazga bel sigmentlaridan va qorindagi
quyoshsimon to‘plomdan nerv tolalari kelgan.
Oshqozon osti bezidan shira shartli reflektor yo‘l bilan ajralib chiqadi.
Reflektor yo‘l bilan bir qatorda gumoral faktorlar ham ta’sir qiladi. Oshqozon va
ichaklardagi xilma-xil moddalar bilan birgalikda sekretin va pankreozimin
gormonlari oshqozon osti bezining faoliyatiga aktiv ta’sir ko‘rsatadi. Sekretin va
pankreozimin ingichka ichakning shilliq pardasida ishlanib chiqiladi. Jumladan,
sekretin inaktiv prosekretin holatida hosil bo‘lib, xlorid kislota ta’sirida tez
aktivlashadi. Bu gormon oshqozon osti bezi hujayralari faoliyatini kuchaytirib,
ko‘p miqdorda lekin kam fermentli shira ajratadi. Pankreozimin ingichka ichak
shilliq pardasida hosil bo‘lib, uning ta’sirida ajraladigan shiraning miqdori deyarli
o‘zgarmasa ham, lekin tarkibida fementlar ko‘p bo‘ladi. Oshqozon osti bezining
shira ajiratishini oshqozon-ichak sistemasidagi xilma-xil organik va yog‘
kislotalarining tuzlari ham kuchaytiradi. Gumoral faktorlar o‘z ta’sirini nerv
sistemasi orqali yuzaga chiqaradi, degan ma’lumotlar asosida shira ajralishning
ikkinchi fazasini neyroximiyaviy faza deb qaraladi. Oshqozon osti bezining
faoliyati hayvon iste’mol qilgan ozuqa turiga muvofiqlashib va moslashib olganligi
sababli shira ajralish dinamikasi, shiraning miqdori, tarkibi va fermentativ
xususiyati hayvon istemol qilgan ozuqa xiliga, xarakteriga, tarkibiga bog‘liq
bo‘ladi. Itlar och qoldirilganida oshqozon osti bezi shira ajratmaydi va lekin ovqat
berilganda shira ajratib, shira ajralishi ovqat turiga bog‘liq bo‘ladi. Jumladan,
hayvonga non, sut yoki go‘sht berilganda, sutga kam miqdorda shira ajrasa,
go‘shtga yesa nonga qaraganda kamroq, ammo sutga qaraganda ko‘proq shira
ajratadi. Ajralgan shiraning fermentativ xususiyatlari ham ozuqa turiga bog‘liq
bo‘lib hayvon non yeganida tripsin, sut ichganida yesa tripsin bilan lipaza
fermentlari ko‘proq bo‘ladi. Demak, oshqozon osti bezining turli ozuqalarga shira
ajratish xususiyati va dinamikasi juda o‘xshash. Bundan tashqari, me’da
shirasining kislotalik xususiyati me’da osti bezining ishqoriy xususiyatiga
yekvivalentdir. Demak, oshqozondagi shira ajratadigan hujayralar faoliyati bilan
oshqozon osti bezi hujayralarining faoliyati bir-biriga chambarchas bog‘liq bo‘lib,
bu hujayralar funksional jihatdan yagona sistemani tashkil qiladi.
Turli qishloq xo‘jalik hayvonlarida oshqozon osti bezining shira ajratishi
turlicha bo‘lib, kavsh qaytaruvchilar, otlar, cho‘chqalarning ingichka ichagida
uzluksiz oziqa bo‘lganligi tufayli me’da osti bezi, to‘xtovsiz, doimiy ravishda shira
ajratib turadi. Ozuqaning xili kavsh qaytaruvchilarda shira ajralish xarakteriga
itlardagiga qaraganda kamroq ta’sir ko‘rsatadi. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar me’da
olldi bo‘lmalarida turli ozuqalar o‘zaro aralashib, o‘ziga xos xususiyatlarni bir oz
yo‘qotib, turli ozuqaga qanday shira ajralishini aniqlash uchun bu hayvonlarni
ma’lum bir xildagi ozuqa bilan uzoq vaqt davomida oziqlantirish lozim bo‘ladi.
Kavsh qaytaruvchi va itlar-da me’da osti bezi shirasining fermentlari bir xil
bo‘lsada, lekin kavsh qaytaruvchilar me’da osti bezining shirasining fermentativ
xususiyatlari itlarnikiga qaraganda bir oz past bo‘lib, ozuqa turiga qarab o‘zgarib
turadi. Qoramollarning me’da osti bezidan sutka davomida o‘rtacha 6-7 l,
qo‘ylarda 0,36 l, cho‘chqa-larda 8 l gacha shira ajraladi va qoramollar shirasida 3-
4%, cho‘chqalar shirasida 1,2-1,4% oqsil bo‘ladi.
O‘t hosil bo‘lishi va chiqarilishi. O‘n ikki barmoqli ichak bo‘shlig‘iga
oshqozon osti bezining shirasidan tashqari jigar hujayralaridan ishlanib
chiqariladigan o‘t suyuqligi ham tushadi. Jigar hujayralarida doimo ishlanib
turadigan bu suyuqlik mayda-mayda kapillyarlarga o‘tib ulardan jigarning
bo‘lmalari orasidagi o‘t yo‘llariga, so‘ngra umumiy o‘t yo‘liga tushadi va oxiri o‘n
ikki barmoqli ichakga quyiladi. Demak, o‘t suyuqligi faqatgina sekret bo‘lmasdan,
balki yeskret hamdir. Jigar hujayralari o‘t suyuqligini tinmay hosil qilib tursada,
ammo bu suyuqlik o‘n ikki barmoq ichakka vaqt-vaqti bilan, ya’ni ozuqa iste’mol
qilinib, ichakda hazm bo‘layotgan paytida quyilib turadi. Ichakda ozuqa hazm
qilinmayotgan paytda o‘t yo‘li yopiq bo‘lib, o‘n ikki barmoq ichakka o‘t suyuqligi
tushmasdan, o‘t suyuqligi o‘t pufagida to‘planib, yig‘iladi va quyuqlashib qoladi.
Otlar, tuyalar va shimol bug‘ilarida o‘t pufagi yo‘q, bu hayvonlarda o‘t pufagi
vazifasini kengaygan o‘t yo‘li bajarib, bu hayvonlarning ichaklarida ozuqalar hazm
bo‘lishi to‘xtovsiz davom yetib turadi.
Hayvonlar jigarida o‘t hosil bo‘lishi va uning o‘n ikki barmoq ichakka
chiqarilishi xronik tajribalar yordamida o‘rganilgan bo‘lib, xuddi me’da osti bezi
yo‘li tashqariga chiqarilganidek, teri ustiga chiqarib tikiladi yoki o‘t yo‘li
bog‘lanib, o‘t pufagiga fistula qo‘yiladi.
O‘t yo‘lini tashqariga chiqarib tikish o‘t suyuqligining ichak bo‘shlig‘iga
chiqarilish mexanizmini o‘rganishga imkon bersa, o‘t pufagiga fistula o‘rnatish
jigarda o‘t suyuqligining hosil bo‘lish jarayonini o‘rganishga imkon beradi. Kerak
bo‘lsa ikkala operasiyani bir vaqtda amalga oshirish mumkin. Lekin uzoq davom
yetadigan tajribalarda hayvon organizmini o‘t suyuqligidan mahrum qilmaslik va
shu tarqa uni o‘limdan saqlab qolish maqsadida o‘t yo‘li tashqariga chiqarilib tikib
qo‘yilganda ham, o‘t pufagiga fistula o‘rnatilganida ham o‘t yo‘li yoki fistulani
maxsus shisha naycha yordamida o‘n ikki barmoqli ichakka o‘rnatilgan ikkinchi
fistulaga tashqaridan ulab qo‘ysa bo‘ladi. Bu operasiya o‘t suyuqligini faqat tajriba
vaqtida olishga, tajribadan boshqa vaqtda yesa uning ichakka quyilib turishiga
sharoit yaratadi. Kavsh qaytaruvchilar o‘t yo‘li bilan me’da osti bezining yo‘li o‘n
ikki barmoq ichakka birgalikda ochilganligi sababli o‘t pufagiga fistula
qo‘yilganda o‘t yo‘lini yuqoriroqdan, ya’ni me’da osti bezining yo‘li bilan
birlashmagan joyidan bog‘lash kerak bo‘ladi.
O‘t va uning ahamiyati. Ovqat hazm qilish uchun o‘t juda muhim
ahamiyatga yega bo‘lib, uning ikki xili: jigar o‘ti va pufak o‘ti farq qilinadi. Jigar
o‘ti jigar hujayralaridan ishlanib chiqqan, ammo hali o‘t pufagiga kelib
quyulmagan o‘tdir. U ancha tiniq, och sariq, och yashil rangli suyuqlikdir.
Solishtirma og‘irligi 1,009-1,031 rN-7,5 ga teng, ishqoriy muhitga yega. Uning
tarkibida 96-99% suv bo‘ladi. Pufak o‘ti pufakka kelib quyilganidan keyin suvning
ma’lum qismi qayta so‘rilib, ancha quyuq, qoramtir tusga kirgan suyuqlikdir.
Solish-tirma og‘irligi 1,026-1,048 ga teng, unda rN-6,8 bo‘ladi. tarkibida 80-86%
suv va pufakning shiliq pardasidan ajralgan shilimshiq bo‘ladi. O‘t tarkibida hazm
yo‘lining boshqa suyuqlik va shiralari tarkibida ham uchraydigan bir qancha
nospesifik moddalardan tashqari o‘t suyuqligining o‘zi uchungina xos bo‘lgan
spesifik organik moddalar, ya’ni o‘t pigmentlari va o‘t kislotalari ham bor. O‘t
kislotasi xolat kislota deb ataladi, glikokol bilan birikib glikoxolat kislotani va
taurin bilan birikib, tauroxolat kislotani hosil qiladi. Hazm jarayonlarining
ko‘pgina tomonlari ana shu kislotalarga bog‘liq. Jumladan o‘t kislotalarining
natriyli tuzlari suv va yog‘larining yuza tarangligini pasayti-rib, yog‘larning
yemullanishiga yordam beradi, bundan tashqari, yog‘ donachalarining bir-biriga
yopishib olib, yiriklashishiga qarshilik qiladi. Bu kislotalar lipaza va kamroq
darajada bo‘lsa ham amilolitik va proteolitik fermentlarni aktivlashtiradi, ichak
motorikasini jonlantiradi. O‘t kislotalari yog‘ va yog‘ kislotalarining ichak devori
orqali limfa va qonga so‘rilishidan katta ahami-yatga yegadir. Chunki yog‘
kislotalari faqat o‘t kislotalar bilan birikib, suvda yeriydigan kompleks birikmalar
hosil qilganidan keyingina so‘riladigan holga keladi.
O‘t pigmentlari ikki xil bo‘ladi: bilirubin va uning oksidlanishidan hosil
bo‘ladigan biliverdin. Bu pigmentlar gemoglobinning parchalanishidan yuzaga
keladigan mahsulotlardir. O‘t pigmentlari suyuqligiga o‘ziga xos rangni beradi.
Jumladan, bilirubin o‘tga sariq tus bersa, biliverdin yashil tus beradi. O‘t
suyuqligida pigmentlarning ko‘proq bo‘lishiga qarab turli hayvonlar o‘tining rangi
qoramtir yashil bo‘lsa, yetxo‘r hayvonlar o‘tining rangi qizg‘ish sariqdir. Chunki
o‘txo‘r hayvonlarning o‘tida biliverdin doimo birmuncha ko‘p bo‘ladi. O‘tning
nospesifik moddalariga uning tarkibida uchraydigan xolesterin, fosfatidlar, yerkin
va sovunlashgan yog‘lar, oqsillarning parchalanishi tufayli hosil bo‘lgan
mochevina, siydik kislota, purin asoslari kabi moddalar, shuningdek, natriy, kaliy
va kalsiyning karbonatli hamda fosfatli tuzlari kiradi.
O‘tning chiqarilishi.
Hayvon ovqat yemay turgan paytda o‘t yo‘lining
o‘n ikki barmoq ichakka ochiladigan joyidagi sfinkter yopiq bo‘lganligi sababli o‘t
suyuqligi ichakka chiqmay turadi. Bu vaqtda o‘t o‘t pufagi va keng diametrli o‘t
yo‘llarida to‘planib boradi. Hayvon ovqat yeganidan 5-10 minut o‘tishi bilan
ichakka o‘t chiqarila boshlaydi va o‘t chiqarilishi 6-8 soat davom yetadi. Ichakka
dastlab pufak o‘ti chiqariladi, shu sababli ichakka chiqarilayotgan o‘tning birinchi
porsiyalari qoramtir va birmuncha quyuq bo‘ladi. Pufak o‘ti chiqib bo‘lishi bilan
jigar o‘ti chiqa boshlaydi. Shuning uchun keyingi o‘t porsiyalari och sariq rangli va
bir oz suyuqroq bo‘ladi. Qishloq xo‘jalik hayvonlarining o‘ti bir oz suyuqroq
bo‘ladi. Qishloq xo‘jalik hayvonlarining o‘t chiqarishi bir tekisda bo‘lmasada,
uzluksiz davom yetib turadi va shu jihatdan itlarning o‘t chiqarishidan farq qiladi.
Chunki qishloq xo‘jalik hayvonlarining ichagi odatda hech bo‘sh bo‘lmaydi, hazm
jarayonlari to‘xtovsiz sodir bo‘lib turadi. O‘tning chiqarilishi hayvon
oziqlanayotganda keskin kuchayib, och qolganida ozmi-ko‘pmi susayadi. Sutka
davomida itlar o‘rtacha 250-300 ml, qo‘y va yechkilar 1,0-1,5 l gacha, qoramollar
7,0-9,5 l, cho‘chqalar 2,4-3,8 l, otlar yesa 6,0-7,2 l o‘tni o‘n ikki barmoq ichakka
chiqaradi.
O‘tning hosil bo‘lishi va o‘n ikki barmoq ichakka chiqarilishiga bir qancha
omillar ta’sir ko‘rsatadi. Jumladan, o‘t hosil bo‘lishi hayvonlarning yoshi va
iste’mol qiladigan oziqalarning xiliga bog‘liq. P.T.Tixonovning ma’lumotlariga
qaraganda o‘t o‘n ikki barmoq ichakka muntazam ravishda chiqib turganida o‘t
hosil bo‘lishi ham ancha jadal kechadi.
O‘t chiqishi hayvonlarning individual rivojlanish davrida ham o‘zgarib
turadi. Jumladan, buzoqlar hayotning birinchi uch oyida o‘t hosil bo‘lishi asta-
sekin kuchayib boradi, shundan keyin yesa bunday qonuniyat ko‘zga tashlanmaydi.
Non, sut va go‘sht iste’mol qilganda me’da shirasining ajralishi bu ozuqalarni
yeganda qanday o‘zgarmagan bo‘lsa, o‘tning hosil bo‘lishi va chiqarilishi ham
o‘shanda y o‘zgaradi.
O‘t hosil bo‘lishi va chiqarilishi neyrogumoral yo‘l bilan muntazam
boshqarilib boradi va organizmning extiyojiga moslashtiriladi. Ozuqaning ichakka
chiqarilishiga sabab bo‘ladigan reflektor reaksiya adashgan nervni qo‘zg‘atadi,
natijada o‘t pufagi, o‘t yo‘llarining silliq muskul tolalari qisqaradi va o‘t yo‘lining
ichak devoriga quyilish joyidagi sfinkter ochilib, o‘t ichakka tushadi. Simpatik
nervning qo‘zg‘alishi pufak devorining bo‘shashishiga va sfinkterning yopilishiga
olib keladi, natijada o‘tning ichakka chiqarilishi to‘xtaydi. O‘tning reflektor yo‘l
bilan ichakka chiqarilishida, pufakning o‘t bilan nechog‘li to‘lganligi ham katta rol
o‘ynaydi. Jumladan, o‘t pufaki o‘t bilan qancha yaxshi to‘lgan bo‘lsa, uning
devoridagi retseptorlar shuncha tez ta’sirlanib, o‘t reflektor yo‘l bilan shuncha tez
chiqadi. O‘t hosil bo‘lishi va uning chiqarilishiga shartli reflektor faoliyat ham
ta’sir qiladi. Jumladan, «yolg‘ondakam oziqlantirish» paytida o‘t hosil bo‘lishi va
chiqarilishi kuchayadi. Odatdagi shroitda hayvonning oziqalanishiga aloqador
xilma-xil ta’sirotlar munosabati bilan o‘tning ichakka chiqarilishiga va hosil
bo‘lishiga oid shartli reflekslar hosil bo‘lib turadi. O‘tning chiqarilishi shartli
reflektor ravishda amalga oshishi bilan birga shartli reflektor yo‘l bilan tezda
tormozlanadi ham. Masalan, ovqat yeb turgan itga mushukni ko‘rsasak, o‘t
chiqarilishi reflektor ravishda taqqa to‘xtaydi. Bunda simpatik nerv sistemasining
qo‘zg‘alishi o‘t chiqarilishining to‘xtashiga sabab bo‘ladi.
Nerv sistemasidan tashqari o‘t hosil bo‘lishi va uning ichakka chiqarilishiga
xilma-xil gumoral faktorlar, har xil moddalar ta’sir ko‘rsatadi. Chunonchi, o‘t
suyuqligining o‘zi, o‘t kislotalari, gastrin, sekretin, xlorid kislota va ozuqa tarkibida
bo‘ladigan har xil yekstrakt moddalar o‘t hosil bo‘lishini kuchaytiradi. Ingichka
ichakning shiliq pardasidan ajraladigan gormon xolesistokinin qonga so‘rilib, o‘t
pufagining qisqarishini va o‘t yo‘li sfinkterning ochilishini ta’minlaydi.
Gipofizning ayrim gormonlari ham xuddi shu xilda ta’sir ko‘rsatadi. Buyrak usti
bezining adrenalin gormoni yesa xuddi simpatik nerv singari ta’sir ko‘rsatib, o‘t
chiqarilishini tormozlaydi.
Oziqalarning ingichka ichakda hazm bo‘lishi-me’dada tegishlicha hazm
bo‘lgan oziqalar belgili qonuniyat asosida ingichka ichakkaga ya’ni o‘n ikki
barmoq, och va yonbosh ichaklarga o‘tkazilib, bu yerda atroflicha hazm qilinadi.
Ingichka ichakda ozuqaga me’da osti bezi hamda ichak shiralaridagi xilma-xil
fermentlar shiddat bilan ta’sir qilib, hazm sistemaning bu qismida oziqalarning
hazm bo‘lishida o‘t suyuqligi ham ishtirok yetadi. Oqibatda me’dadan o‘tgan
oziqalar ingichka ichakda o‘zining barcha tarkibiy qismlariga parchalanadi.
Oziqalar ingichka ichakda xilma-xil suyuqliklar bilan yaxshi aralashib, bir jinsli
atalaga o‘xshab uni ximus deyiladi. Turli xil hayvonlar ingichka ichakda 1 kg
quruq oziqaga nisbatan bir xil miqdorda, ya’ni 14,5-15,0 litr atrofida ximus hosil
bo‘ladi. O‘rtacha qoramollarda ximusning kundalik miqdori 250-300 l, qo‘ylarda
28-50 l,otlarda 260-265 l, cho‘chqalarda yesa 75-80 l atrofida bo‘ladi. Ximusning
tarkibi o‘zgarmas bo‘lib, bir xil me’yorda saqlanib, ximus tarkibining
mo‘tadilligida ichakka chiqarilayotgan hazm shiralarining tarkibidagi har-xil
organik va anorganik moddalarning ahamiyati benihoya katta va sutka davomida
hazm shiralari bilan birgalikda sigirlar ichagiga 500-700 g gacha oqsil chiqadi.
Ingichka ichakda kechayotgan hazm jarayonlarida xilma-xil fermentlar
go‘yo o‘zaro raqobat qilganday ta’sir ko‘rsatib, benihoya murakkab, hazm
jarayonining bir muncha pirovard va eng muhim bosqichi bo‘lib hisoblanadi.
Ingichka ichak ichidagi mahsulotni-ximusni tashqariga chiqarilishi hayot uchun
juda xavflidir. Fistula orqali ximusning ozmi-ko‘pmi tashqariga chiqarilishi, tezda
qonning tarkibida o‘z ifodasini topadi. Qonning suyuq qismi tezda ichakka
chiqariladi, oqibatda qonda yeritrositlar, demak gemoglobin ko‘payadi-«qon
quyuqlashadi». Ximusning batamom tashqariga chiqarilishi muqarrar ravishda
organizmning halokatiga sabab bo‘ladi.
Oziqaning ichak devorida hazm bo‘lishi.
Oziqaning hazm
bo‘lishliqlaridan-og‘izda, me’dada, ichakda hazm bo‘lishini ko‘rib keldik. Lekin
bular hazm jarayonlarinting nihoyasiga yetmagan bosqichlaridir. Ichakda atroflicha
hazm bo‘lgan oziqalar pirovardida ichak devorida, shilliq pardadagi fermentlarning
ta’sirida batamom parchalanadi va so‘riladi. Oziqalarning ichak devorida hazm
bo‘lishini dastlab A.M.Ugolev va boshqa laboratoriya xodimlari aniqladilar.
Keyingi paytlarda o‘tkazilgan tekshirishlar tufayli ichaklardagi so‘rg‘ichlar –
vorsinkalar yuzasida, nihoyatda mayda so‘rg‘ichlar-mikrovorsinkalar borligi
aniqlandi. Bitta vorsinkada, balandligi 0,55-1,1 mkm, yo‘g‘onligi 0,05 - 0,08 mkm
bo‘lgan mikrovorsinkalar to 3000 tagacha joylashishi mumkin. Mikrovorsinkalar
vorsinkalar yuzasini juda zich qoplab olib, u yerda jiyakka o‘xshash tuzilmani hosil
qilib, shu jiyakka o‘xshash tuzilmada nihoyatda xilma-xil fermentlar mavjud. Bu
jiyakli tuzilmada ishqoriy va kislotali fosfatazalar, aminopeptidazalar, lipaza,
gistaminaza va boshqa fermentlar borligi aniqlangan. Mikrovorsinkalarning orasida
mikroporalar-elektron mikroskopda ko‘rinadigan mikroskopik teshikchalar bor.
Ichakning ichida tegishlicha hazm bo‘lgan oziqa zarrachalari so‘rilishga intilib,
ichak devoridagi vorsinkalarga yondoshadi va bu vaqtda jiyakli tuzilmaga,
mikrovorsinkalarga duchor keladi. Oqibatda u yerdagi fermentlar ta’siriga uchraydi
va batamom parchalanib mikroporalar orqali so‘riladi. Oziqa zarrachalari faqat
mikroporalardan o‘ta oladigan darajaga keltirilgandan keyingina so‘rilishi mumkin,
aks holda ichak ichiga yana qaytariladi, yoxud jiyakli tuzilmadagi fermentlar
ta’sirida parchalanadi. Jiyakli tuzilmada oziqa bilan keltirilayotgan fermentlarning
aktivlashishi, faollashishi uchun hamma sharoit bor. Shu sababli bu yerda oziqa
bilan keltirilayotgan fermentlar ham o‘z ta’sirini bemalol namoyon qilaveradi.
Keyingi paytdagi ma’lumotlar jiyakli tuzilmadagi fermentlarning ancha
shiddatliligini ularning hazm bo‘shliqlaridagi fermentlardan ancha kuchliligini va
muhit o‘zgarishini farqlamasligini isbotladi. Demak, jiyakli tuzilmaga,
mikrovorsinkalarga kelayotgan oziqa zarrachalari nihoyatda xilma-xil bo‘lishi
bilan birgalikda, ancha kuchli fermentlarning ta’siriga duchor bo‘ladilar va
parchalanishga majbur bo‘ladi. Qayd qilinganlarning hammasi oziqalarning ichak
devorida hazm bo‘lishi benihoya keng yuza bo‘ylab, juda jadal ravishda
kechishidan dalolat beradi. Oziqalar hazmining 20-50% hazm bo‘shliqlarida sodir
bo‘lsa, 50-80% hazm sistemasining devorlarida, me’da devorida, kavsh
qaytaruvchi hayvonlarning me’da oldi bo‘lmalarining devorlarida sodir bo‘lib,
shulardan birmuncha faolli bo‘lib, ichak devorida kuzatiladigan ovqat hazmi juda
salmoqli o‘rinni yegallaydi.
Yo‘g‘on ichakda oziqa hazm bo‘lishi. Yo‘g‘on ichak hazm sistemaning
pirovard qismi bo‘lib, uning ko‘r ichak, chambar ichak va to‘g‘ri ichak degan
qismlari bor. Ingichka ichakning oxirgi qismi yonbosh ichak bilan yo‘g‘on
ichakning boshlang‘ich qismi bo‘lgan ko‘richakning oralig‘ida maxsus ileosekal
sfinkter bor. Bu sfinkter har 30-60 sekundda davriy ravishda ochilib-yopilib turadi
va oziqalarning faqat bir tomonga, ya’ni yonbosh ichakdan ko‘richakka
o‘tkazilishini ta’minlaydi. Shunday qilib, ingichka ichaklarda so‘rilmagan
mahuslotlar ana shu sfinkter orqali ko‘r ichakka o‘tkaziladi, shundan keyin bu
oziqalar yo‘g‘on ichakda hazm bo‘lishda davom yetadi. Oziqalar yo‘g‘on ichakda,
yo‘g‘on ichak shirasidagi fermentlar, ingichka ichakdan oziqa bilan keltirilgan
fermentlar va bakteriyalarning fermentlari ta’sirida hazm bo‘ladi. Ayniqsa, o‘txo‘r
hayvonlarning yo‘g‘on ichagida kechadigan jarayonlar diqqatga sazovordir.
Chunki go‘shxr hayvonlarda oziqalarning asosiy qismi ingichka ichaklarda
tamomila hazm bo‘lib, so‘rilganligi sababli, yo‘g‘on ichakda kechadigan hazm
jarayonlari deyarli ahamiyatga yega emas.
Yo‘g‘on ichakning devoridagi qadoqsimon hujayralar uzluksiz ravishda
ishqoriy muhitli shira ajratib turadi. Demak, yo‘g‘on ichakdagi muhit ham
ishqoriy, biroq, yo‘g‘on ichakning oxirgi, to‘g‘ri ichak qismining muhiti kislotali
bo‘ladi. Yo‘g‘on ichak shirasining tarkibida, asosan, ingichka ichak shirasida
uchraydigan fermentlar uchrasada, ammo ularning miqdori kam, aktivligi ham
ancha zaif. Yo‘g‘on ichak shirasining ajralishini ta’minlaydigan ta’sirot
oziqalarning ichak devoriga bergan, mexanik ta’sirdir. Yo‘g‘on ichak shirasidagi
fermentlar miqdorining kamligi va aktivligining zaifligi tufayli, bu yerda oziqalar
hazm bo‘lishida ular bilan keltirilgan ingichka ichak shirasining fermentlari va
bakteriyalarning faoliyati salmoqli o‘rin yegallaydi. Fermentlar asosan bir xil
bo‘lganligi sababli moddalarning parchalanishi ularning ingichka ichakdagi
parchalanishiga o‘xshash. Biroq, bakteriyalarning faoliyati yo‘g‘on ichakda
kechadigan jarayonlarga xos xususiyatlar bag‘ishlaydi. Jumladan, o‘txo‘r
hayvonlar yo‘g‘on ichagining 1 g mahsulotida to 15 mlrdgacha bakteriyalar
saqlanib, ular o‘z faoliyati tufayli uglevodlarni achitib-bijg‘itadi, oqsillarni
chiritadi, kletchatkani parchalaydi. Bakteriyalarning faoliyati oqibatida turli
kislotalar, vodorod sulfid, karbonat angidrid, metan, vodorod kabi gazlar hosil
bo‘ladi. Oqsillarning chirishi natijasida har xil zaharli moddalar: krezol, fenol,
skatol, indol va boshqalar hosil bo‘lib, qonga so‘riladi. va jigarda zarsizlantiriladi.
Yo‘g‘on ichakda kechadigan jarayonlarning ichida bakteriyalar ishtirokida
kletchatkaning hazm bo‘lishi alohida ahamiyatga yega bo‘lib, bu yerda kavsh
qaytaruvchi organizmda hazm bo‘la oladigan kletchakaning 30% otlarning yo‘g‘on
ichagiga keltirilgan kletchakaning yesa 40-50% parchalanib hazm bo‘ladi.
Kletchatkaning parchalanishi ayniqsa ko‘r ichakda jadal kechadi. Shu sababli
otlarda ko‘richak «ikkinchi me’da» deb yuritiladi. Kletchatkaning parchalanishi
natijasida turli xil uchuvchi yog‘ kislotalar hosil bo‘lib, qonga so‘riladi va
organizm tomonidan o‘zlashtiriladi. Ximus otlar yo‘g‘on ichagida 72 sotgacha,
cho‘chqalarnikida yesa 16-20 soatgacha saqlanadi, bu paytda otlarda 39%,
qoramollarad 31%, cho‘chqalarda 30% oqsil hazm bo‘ladi. Yo‘g‘on ichakning
oxirgi qismida suv ancha jadallik bilan so‘riladi va oqibatda najas -tezak
shakllanadi.
Ingichka ichak motorikasi-ingichka ichakning devori uzluksiz ravishda
harakat qilib turadi. Uning harakati ichak ichida oziqalarning tegishlicha hazm
bo‘lishida katta ahmiyatga yega bo‘lib, shu harakatlar tufayli oziqalar shiralar bilan
aralashtiriladi, ichakning bir qismidan ikkinchi qismi tomon o‘tkaziladi. Ingichka
ichakning harakatlarini ham bir qator metodlar yordamida o‘rgansa bo‘ladi.
Bularning asosiylari quyidagilardir: tajribadagi hayvonning qorin devorini teshib,
shu teshikdan ichak harakatini kuzatish. Bu vaqtda qorin devoridan hosil qilingan
teshikka selluloid parda o‘rnatiladi. Oqibatda ancha uzoq vaqtgacha ichak
harakatini kuzatish imkoni tug‘iladi. Bundan tashqari ichak harakatlarini fistula
orqali yozib olsa ham bo‘ladi. Buning uchun ingichka ichakning tegishli qismiga
fistula o‘tkazib u orqali ichak ichiga rezina pufak kiritiladi. Havo yuborilib pufak
shishirilgandan so‘ng, tegishli moslama yordamida ichak harakatlarini osongina
yozib olsa bo‘ladi. Ichak harakatlarini rentgen apparati yordamida kuzatish yoki
suratga olish ham mumkin.
Zaruriyat tug‘ilganda ichak harakatlarini o‘rganish uchun o‘tkir
metodlardan ham foydalaniladi. Jumladan, o‘tkir operasiya yordamida ajratib
olingan: ichak bo‘lakchasini tana haroratigacha isitilgan Ringer eritmasiga
joylashtirilib, shu ichak bo‘lakchasining harakatini yozib olish, o‘rganish mumkin.
Ingichka ichak devorida kuzatiladigan harakat jarayonlarini uch guruhga:
mayatniksimon, perisiltaltik va ritmik harakatlarga bo‘lish mumkin. Bu harakatlar
ichak devorida uzunasiga va aylanasiga joylashgan muskullarning qisqarishi
natijasida yuzaga keladi. Jumladan, mayatniksimon harakatning ro‘yobga
chiqishida ham aylanasiga, ham uzunasiga yo‘nalgan muskullar ishtirok yetadi. Bu
vaqtda aylanasiga yo‘nalgan muskullar qisqarishi natijasida ichakda bir qator
qisqarish halqalari paydo bo‘ladi. Shu onda uzunasiga yo‘nalgan muskullar
qisqarishi tufayli ichakning har ikki halqasi oralig‘idagi qismi kalta tortib
kengayadi, muskul bo‘shashganda yesa, torayib uzayadi. Oqibatda uzunasiga
yo‘nalgan muskullarning qisqarib-bo‘shashishi natijasida aylana muskullar hosil
qilgan halqalar goh oldinga, goh orqasiga harakat qiladi.
Agarda ichak devorida shu tariqada ro‘yobga chiqayotgan harakatning bir
necha marta takrorlanishiga nazar tashlasa, u go‘yo mayatnik harakatini yeslatadi.
Mayatniksimon harakat deyilishiga sabab ham shunda. Mayatniksimon harakat
tufayli ichakda hazm bo‘layotgan oziqalar doimo harakatda bo‘lib, hazm shiralari
bilan yaxshilab, batafsil aralashadi.
Peristaltik harakat- ichak bir qismining qisqarishi, shu onda navbatdagi
oldingi bo‘lagining bo‘shashib kengayishi bilan xarakterlanadi. Bu vaqtda ximus
ichakning qisqargan joyidan oldingi tomon, ya’ni shu paytda bo‘shashib kengaygan
qismi tomon haydaladi. So‘ngra ichakning ximus o‘tgan shu bo‘lagi qisqarib,
ximusni kengayib turgan keyingi qismiga suradi. Natijada ximus shira bilan
aralashib siqilib pastga tomon haydalib boraveradi. Ichakning shu tariqada, bir
qismi qisqarganda navbatdagi qismining kengayib harakatlanishi tufayli ximus
hazm sistemaning pirovard qismiga, to‘gri ichakka tomon haydaladi. Ichakning bu
harakati navbatma-navbat, belgili izchillikda kuzatilib turadi va ximusning
oldindan orqaga tomon o‘tkazilishini ta’minlaydi. Agarda ichakning shu harakat
to‘lqinlarining takroriy yuzaga chiqishiga nazar tashlansa, u go‘yo chuvalchang
harakatiga o‘xshab ketadi. Bu harakatning chuvalchangsimon harakat deyilishiga
ham sabab shu.
Ichakning uchinchi xil harakatlari-ritmik harakatlardir. Ritmik harakat
ichak devorida aylansiga joylashgan muskullarning qisqarishi natijasida yuzaga
keladi va ichakning bir necha segmentga, bo‘g‘imlarga bo‘linishiga sabab bo‘ladi.
Bu bug‘imlar harakatlanmaydi, ular yakka-yakka holda, shuningdek bir nechtasi
bir joyga to‘plangan, to‘p-to‘p holda yuzaga chiqadi. Bug‘imlarning biri ikkiga
bo‘linib ikkita bo‘g‘im hosil bo‘ladi, shu onda qo‘shni ikki bo‘g‘im o‘zaro
qo‘shilib bitta katta segmentni hosil qiladi va shu tariqa doimo takrorlanib turadi.
Ritmik harakatlar tufayli ximus alohida-alohida bo‘laklarga bo‘linadi va atroflicha
aralashadi, shuningdek, ichak devoriga juda taqalib keladi.
Ichakning ichki sig‘imi undagi oziqaning miqdoriga nihoyatda mos ravishda
turadi. Ichak, ichidagi ximusning miqdoriga bog‘liq ravishda kengayadi va
torayadi. Shu sababli ximusning miqdori nechog‘lik bo‘lishidan qat’iy nazar, u
ichakni doimo to‘ldirgan holatda, ichak devorlariga yaxshi taqalgan holatda
bo‘ladi. Ichak sig‘imining ichidagi ximus miqdoriga mutanosib ravishda o‘zgarishi,
ichak devorining toliqmasdan uzluksiz ravishda bir maromda qo‘zgalgan va
qislishga intilgan holatda - tonusda bo‘lganligi sababli ro‘yobga chiqadi. Ichak
devorining bir me’yorda qo‘zg‘algan holati - tonusi markaziy nerv sistemasi
tomonidan boshqarilib turiladi. Markaziy nerv sistema adashgan nerv tolalari orqali
impulslar yuborib ichak devorining qo‘zg‘alishini kuchaytiradi, tonusini oshiradi,
natijada ichak devorlari qisilib, ichakning sig‘imi torayadi. Shuningdek, simpatik
nerv sistema orqali kelayotgan impulslar yesa ichak devorining tonusini
pasaytiradi, oqibatda ichakning sig‘imi kengayadi. Shu tariqa, ichak tonusining
markaziy nerv sistema tomnidan boshqarilayotganligi sababli, uning sig‘imi
ichidagi ximusning miqdoriga qarab mukammal ravishda o‘zgaradi. Tonusi bilan
birgalikda ichakda kuzatiladigan harakat jarayonlari ham markaziy nera sistema
tomonidan idora qiladi. Jumladan, adashgan nerv qo‘zg‘alganda ichakning
harakatlari ancha jadallashadi, simpatik nerv qo‘zg‘alganda yesa ichak harakatlari
sekinlashib, paysallashib qoladi. Biroq, ichakning devori markaziy nerv sistemadan
impulslar kelmagan paytda ham mustaqil (avtomatik) ravishda qisqarib harakat qila