ILDIZMEVALI EKINLAR
Reja.
1. Ildizmevali ekinlar to‘g‘risida ma’lumot.
2. Qand lavlagining xalq xo‘jaligidagi ahamiyati.
3. Qand lavlagining botanikva biologik xususiyatlari.
4. Qand lavlagining ekish muddatlari usullari va meyori.
Ildizmevalilar guruhi ildizida oziq moddalari to‘planib boradigan
o‘simliklarni o‘z ichiga oladi. Barcha ildiz mevalilar ikki yillik rivojlanish siklini
boshidan kechiradi. Birinchi yili ularda ildiz bo‘g‘zida to‘p barglar va zapas oziq
moddalariga ega bo‘lgan yo‘g‘on ildiz hosil bo‘ladi. Ildiz mevaning kallagidagi
to‘pbarglar qo‘ltig‘idan kurtaklar chiqib, ular birinchi yili odatda o‘smaydi.
Ikkinchi yili esa odatda yozilib o‘sa boshlaydi va barg, gul chiqaradigan hamda
meva tugadigan poyalar hosil qiladi. Demak, ildizmevalar urug‘dan ekilib, to
hosilga kirguncha rivojlanish siklini odatda ikki yilda o‘tadi.
Ildiz mevali o‘simliklar texnika (qand lavlagi), oziq-ovqatda (sabzi,
sholg‘om, turp, lavlagi), chorvachilikda (xashaki lavlagi, turneps), tabobatda
(sachratqi) qo‘llaniladi. Qishda ko‘kat bo‘lmaganida ildiz mevalilar asosiy shirali
oziq bo‘lib qoladi. Yem-xashak sifatida barglari ham ishlatiladi.
Bu guruhga sersuv, shirali quruq moddasi kam bo‘lgan ildiz mevalilar kiradi.
Bu guruhlardagi o‘simliklar turli botanik oila (sho‘radoshlar, soyabonguldoshlar,
karamdoshlar, murakkabguldoshlar) vakillari bo‘lib, ularning oilasida bir, ikki va
ko‘p yillik turlari uchraydi. Respublikamizda ko‘pincha ikki yillik turlari (qand
lavlagi, xashaki sabzi, xashaki lavlagi, sholg‘om) ekilmoqda. Bu o‘simliklar
tarkibida yengil hazm bo‘ladigan oqsil va uglevodlar bor. Ildiz mevalilar har xil
yo‘nalishlarda qo‘llaniladi. Qand lavlagi qand ishlab chiqarish sanoatida, boshqa
ildiz mevalilar oziq-ovqat sanoatida ishlatiladi. Ildizmevalilarni ildizmevasi va
barglari chorva mollari uchun muhim ahamiyatga ega, ularni barglari to‘yimli
bo‘lib, bargida vitaminlar (vitamin A) ko‘p bo‘ladi. Ildizmevalilar ichida qand
lavlagi sanoatda shakar olish maqsadida, xashaki lavlagi esa chorva mollari uchun
ozuqa yetishtirish maqsadida ekiladi.
Ildiz mevalilar tarkibida 10-30% gacha quruq modda bo‘ladi, ko‘p miqdorda
qand, kraxmal, tuzlar, har xil vitaminlar (S, V1, V2, R, RR, K, YE va xokazo) va
karotin bo‘ladi.
Qand lavlagi
Xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Qand lavlagi shakar olinadigan ekinlar ichida
eng asosiy ekinlardan biri bo‘lib, ildizmevasining tarkibida 18-20% qand moddasi
ildiz meva tarkibida 15% quruq modda, shu jumladan 3% kletchatka, 0,7% kul va
0,1% moy va 1,2% oqsil bo‘ladi. Qand ishlab chiqarishda qolgan chiqindi o‘g‘it
sifatida ishlatiladi. Qand lavlagining bargi umumiy hosilni 35-45% ini tashkil qilib,
to‘yimlilik xususiyati boshqa o‘simliklar ko‘katidan kam emas. Bargi tarkibida
20% quruq modda to‘planadi, shu jumladan, 2,5-3,5% oqsil, 0,8% moy bo‘ladi.
Gektariga 100-150 s ko‘k ozuqa bargi (26-27 ts ga quruq modda) hosil qiladi.
Qand lavlagini vatani Turkiya, Eron hisoblanadi. Uning yovvoyi shakllari
hozirgi vaqtda ham O‘rta Yer dengizi, Kaspiy va Qora dengiz qirg‘oqlarida,
Zakavkaziyada uchraydi. Qand lavlagi dunyodagi 42 ta mamlakatda ekiladi. Qand
lavlagi o‘rtacha iqlim o‘simligi bo‘lib, u Kanada, Daniya, Shvetsiya, Polsha,
Germaniya, Fransiya, Angliya, Yaponiya, Afg‘oniston, Italiya, Ispaniya, Vengriya,
Belgiya, Gollandiya, Shvetsariya, Amerika, Latviya, Belorusiya, Rossiya, Ukraina
va Qirg‘izistonda tarqalgan.. Ko‘pchilik ilmiy kuzatishlarda ko‘rsatilishicha, uning
vatani O‘rta Yer dengizi hisoblanadi. Sug‘oriladigan yerlarda bu o‘simlik
eramizdan oldingi 1500-2000 yil oldin ildizmevasidan Osiyoning tog‘li
viloyatlarida, taxminan eramizdan 1000 yil oldin foydalana boshlangan. VIII-XII
asrlarda Markaziy Osiyo, Kavkazorti, Sibir va boshqa mamlakatlarga keltirilgan.
XVIII-XIX asrlarga kelib, lavlagi ildizmevasi qand olish va oziq-ovqat mahsuloti
sifatida ekiladigan bo‘ldi. Yer yuzida qand lavlagi 7,9 mln.ga maydonga ekiladi.
O‘zbekistonda ham qand lavlagiga katta e’tibor berib kelinmoqda. O‘zbekistonda
qand lavlagi XX asr boshida keltirilib, asosan qand zavodlariga mahsulot
yetishtirish uchun ekilib kelgan. 1998 yilda Xorazmda Turkiya bilan birgalikda
shakar ishlab chiqadigan qo‘shma zavod ishga tushirildi. 1999 yil Xorazm
viloyatida 12 mingga, Qoraqalpog‘istonda 7 mingga yerga qand lavlagi ekish
rejalashtirilgan. Hosildorligi 200-250 sga, lekin ilg‘or xo‘jaliklarda 500-700 sga
hosil olish mumkin.
Hozirgi vaqtda lavlagining 50 dan ortiq navlari tarqalgan, chet eldan keltirib
respublikamizda ekishga tavsiya qilingan quyidagi navlari mavjud: Astro, Gina,
Klavdiya, Kresus, Lena, Mariya, Romeo, Sermo, Sonya, Flora, Serioz.
Botanik xususiyatlari. Qand lavlagi-Beta vulgaris L., V. Saccharifera- Beta
L avlodiga, sho‘radoshlar oilasiga (Chenopodiaceae) kiradi. Shu turga xashaki
(v.crassa) bargli (v.cicia va oshxona yoki qizil (Vescilenta) lavlagilar ham kiradi.
Ikki yillik o‘simlik bo‘lib, birinchi yili to‘p barg chiqaradi va yo‘g‘on ildiz
rivojlanadi. Barg bandi asosida kurtak hosil bo‘ladi, ikkinchi yili bu kurtakdan barg
va gulpoya o‘sib chiqadi.
Ildizi o‘q ildiz bo‘lib, ko‘p yon ildizchalar chiqaradi. Bu ildizchalar ildiz
mevaning ikki tomoniga joylashgan bo‘lib, 2-2,5 m chuqurlikka va 40-50 sm
atrofga tarqaladi. Qand lavlagining asosiy ildizi (ildizmevasi) konussimon bo‘lib,
ikki yoniga tomon bir oz siqilgan. Ildizmevasi ko‘ndalangiga kesib ko‘rilsa, 10-12
konsentrik halqa aniq ko‘rinadi. Bu halqalar tomir-tolali tutamlar va parenxima
to‘qimalarining navbatlanishidan iborat bo‘lib, ularda shakar to‘planadi.
Lavlagi barglari oddiy, yirik, bandli, shakli dumaloq, cho‘zinchoq,
yuraksimon bo‘lib, bandli, chetlari to‘lqinsimon va sathi silliq yoki qat-qat bo‘ladi.
Barglari yosh paytida bandi katta bo‘lib, dumaloq shaklda, keyinchalik bandi
uzunlashadi va yuraksimon shaklga kiradi. Barglar pastga, yonga va yuqoriga
qarab joylashadi, rangi yashil bo‘ladi. Urug‘ pallaning orasida o‘rnashgan
kurtakdan birinchi chin barg, so‘ngra ketma-ket navbatdagi barglar rivojlanadi.
O‘suv davrining davomida doimo yangi barglar paydo bo‘laveradi. Yosh barglar
barg to‘plamining o‘rtasida shakllanadi, chetiga qarigan barglar siqib chiqariladi.
Eng ko‘p yashaydigan va fotosintez jarayonida qatnashadigan barglar 10-25
tagacha bo‘ladi. Barglarning o‘suv davri 25-75 kunni tashkil etadi. Har 1-3 kunda
yangi barg hosil bo‘ladi. Birinchi o‘suv yili lavlagida 50-90 tagacha barglar hosil
bo‘ladi. Barg to‘plamining pastki qismida hosil kurtaklari joylashadi. Shu
kurtaklardan ikkinchi yili poyalar o‘sib chiqadi. Poyasi tik o‘sadi, shohlanadi,
yuzasi qirrali bo‘ladi, balandligi 1,0-1,5m gacha yetishi mumkin.
Guli beshtalik tipda, yashil rangda bo‘ladi, ikki jinsli. Urug‘chisi beshta,
to‘pguli siyrak boshoq hosil qiladi. Gullar barg qo‘ltiqlarida ikkitadan joylashadi.
Qand lavlagi faqat chetdan changlanadi. Gul changi birinchidan ikkinchisiga
shamol va hashoratlar yordamida o‘tadi. Gullash muddati 20 dan 40 kungacha
o‘zgarib turadi. Mevasi-yong‘oqcha, yetilganda to‘p-to‘p gullari 2-6 donadan
to‘pmeva hosil qilib qo‘shilib ketadi. To‘p meva 2-6 ta yong‘oqcha tugadi. Har
qaysi meva qopqog‘i ostida yaltiroq qo‘ng‘ir qobiqli urug‘ joylashgan bo‘ladi.
Qo‘shaloq mevalar ekilganda bittasidan 2-6 ta maysa o‘sib chiqadi. Bu yetishtirish
jarayonida ancha qiyinchiliklar tug‘diradi, chunki lavlagini yagona qilishni talab
etadi. 1000 ta urug‘ining vazni 20-50 gr ni tashkil etadi. Urug‘i mayda jigarrang,
sariq rangli, yaltiroq va silliq bo‘lib, ikkita palla va murtakdan iborat.
Hosilni yig‘ib-terib olish paytida qand lavlagi tarkibida o‘rtacha 75% suv va
25% quruq modda bo‘ladi, buning 17,5% ini saxaroza va 7,5% ini shakarsiz
moddalar tashkil qiladi.
Biologik xususiyatlari. Qand lavlagi o‘sish, rivojlanish sharoitiga juda
talabchan o‘simlik. Lavlagi urug‘i 2-50 C da unib chiqadi, maysalari 6-70 C da paydo
bo‘ladi, lekin 12-150 C da qiyg‘os unib chiqadi, maysalari bahorgi 4-50 sovuqqa
chidashi mumkin. Lavlagi 20-220
C temperaturada yaxshi o‘sadi. Kuzda
o‘simlikning o‘sishi 2-40 da to‘xtaydi. Gullash davrida harorat 1-20 C bo‘lsa,
o‘simlikni sovuq uradi. Qand lavlagi namga talabchan, qurg‘oqchilikka chidamli.
Transpiratsiya koeffitsiyenti 240-400 ni tashkil qiladi. Eng ko‘p miqdordagi suvni
tez o‘sish davrida, iyul-avgust oylarida talab qiladi.
Qand lavlagi uzun kun o‘simligi hisoblanadi. Agar yorug‘lik yetishmasa,
uning hosildorligi va shakarning miqdori pasayib ketadi. Qand lavlagining
vegetatsiya davri hayotining birinchi yili 160-170 kun, ikkinchi yili 100-130 kun
davom etadi. Urug‘ unib chiqish uchun o‘z vazniga nisbatan 150-170% miqdorda
suv talab qiladi. Maysalar paydo bo‘lgandan keyin 6-8 kun o‘tgach, birinchi juft