Infeksiya haqida tushuncha. Mikroorganizmlar genetikasi

Yuklangan vaqt

2024-12-16

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

5

Faytl hajmi

29,9 KB


 
 
 
 
 
 
Infeksiya haqida tushuncha. Mikroorganizmlar genetikasi 
 
 
Ma’ruza rejasi. 
1. Infeksiya xakida tushuncha.  
2. Simbioz va uning formasi.  
Z. Patogenlik va virulentlik.  
4. Patogenlik faktorlari.  
5. Infeksiyaning yukish yullari va utish davrlari.  
6. Infeksion kasalliklarning mikrobiologik diagnostika usullari. 
 
 
Atamalar tayanch iboralar: infeksiya, invatsiya, zoonoz, antropazoonoz, 
sapranoz, patogenlik, virulentlik,adgeziya,kolonizatsiya, penetratsiya.  
Infeksiya so‘zi lotincha bo‘lib (infeksion), yuqtiraman degan ma’noni 
bildiradi. Yuqumli kasalliklar deyilganda infeksion jarayon tushuniladi. Infeksion 
jarayon - fiziologik, patologoik, adaptatsion, reparatsion reaksiyalar yig‘indisi 
bo‘lib, organizmda mikroorganizmlar bilan mikroorganizmlar orasidagi munosabat 
natijasida kelib chiqadi. Agar bunday jarayon sodda jonivorlar bilan yuz bersa 
invaziya deb ataladi. Yuqumli kasallikni kelib chiqishda albatta birinchidan, patogen 
agent mavjud bo‘lishi kerak. Ikkinchidan, kasallik kelib chiqishda patogen agentni 
patogenligiga, virulentligiga va ular tomonidan ishlab chiqarilgan metobolitik 
moddalarga (tokcinlar, fermentlarga) bog‘liqdir. Uchinchidan, mikroorganizmning 
shu davrdagi holatiga, kurashish xususiyatiga bog‘liq. To‘rtinchidan, kasallik kelib 
chiqishida patogen agentni (qo‘zg‘atuvchini) yuqtiruvchi miqdori ham muhim 
ahamiyatga egadir. Mikroorganizmlarni kasallik keltirib chiqarish dozasi hamma 
bakteriyalarda har-xil bo‘ladi. Masalan: toun qo‘zg‘atuvchisini bir nechtasi kasallik 
keltirib chiqarsa, Salmonellalar esa 103 dagi dozasi kasallik keltirib chiqaradi.  
Infeksiya haqida tushuncha. Mikroorganizmlar genetikasi Ma’ruza rejasi. 1. Infeksiya xakida tushuncha. 2. Simbioz va uning formasi. Z. Patogenlik va virulentlik. 4. Patogenlik faktorlari. 5. Infeksiyaning yukish yullari va utish davrlari. 6. Infeksion kasalliklarning mikrobiologik diagnostika usullari. Atamalar tayanch iboralar: infeksiya, invatsiya, zoonoz, antropazoonoz, sapranoz, patogenlik, virulentlik,adgeziya,kolonizatsiya, penetratsiya. Infeksiya so‘zi lotincha bo‘lib (infeksion), yuqtiraman degan ma’noni bildiradi. Yuqumli kasalliklar deyilganda infeksion jarayon tushuniladi. Infeksion jarayon - fiziologik, patologoik, adaptatsion, reparatsion reaksiyalar yig‘indisi bo‘lib, organizmda mikroorganizmlar bilan mikroorganizmlar orasidagi munosabat natijasida kelib chiqadi. Agar bunday jarayon sodda jonivorlar bilan yuz bersa invaziya deb ataladi. Yuqumli kasallikni kelib chiqishda albatta birinchidan, patogen agent mavjud bo‘lishi kerak. Ikkinchidan, kasallik kelib chiqishda patogen agentni patogenligiga, virulentligiga va ular tomonidan ishlab chiqarilgan metobolitik moddalarga (tokcinlar, fermentlarga) bog‘liqdir. Uchinchidan, mikroorganizmning shu davrdagi holatiga, kurashish xususiyatiga bog‘liq. To‘rtinchidan, kasallik kelib chiqishida patogen agentni (qo‘zg‘atuvchini) yuqtiruvchi miqdori ham muhim ahamiyatga egadir. Mikroorganizmlarni kasallik keltirib chiqarish dozasi hamma bakteriyalarda har-xil bo‘ladi. Masalan: toun qo‘zg‘atuvchisini bir nechtasi kasallik keltirib chiqarsa, Salmonellalar esa 103 dagi dozasi kasallik keltirib chiqaradi.
 
 
Patogenlik. Alohida mikrob turini nisbiy kasallik keltirib chiqarish xususiyati. 
Patogenlik xususiyati uning genomida mujassamlashgan bo‘lib, shu turni belgisi 
hisoblanadi va avloddan avlodga o‘tadi.  
Patogenlik darajasi virulentlik deb ataladi, yani patogen bakteriyani kuchi, 
shuning uchun patogen bakteriyalar kuchli virulent bo‘lishi mumkin (kasallik og‘ir 
o‘tadi. ) kuchsiz virulent bo‘lishi mumkin, ba’zida avirulent formalari ham uchrab 
turadi. Virulentlik ko‘rsatgichini o‘lchash quyidagicha bo‘ladi. LDM-eng kam 
miqdorda mikroblar 95% eksperimentdagi laboratoriya hayvonini o‘ldiradi. LD50-
50% tekshirilayotgan laboratoriya hayvonini o‘ldirish uchun sarflangan mikrob 
miqdori bilan o‘lchanadi.  
Toksigenlik qo‘zg‘atuvchini zaharli moddalar ishlab chiqarishiga aytiladi. 
Zaharlar oqsil tabiatli yoki lipoproteid ko‘rinishida bo‘lishi mumkin.  
1. Adgeziya va kolonizatsiya xususiyati.  
Patogen mikroorganizmlar evolyusion jarayonida ma’lum organlarda 
yashashga moslashgan bo‘lib, shu organlardagi hujayralarda mikroorganizmning 
ximiyaviy strukturasiga nisbatan retseptorlar mavjuddir. Shu retseptorlarga 
mikroorganizmlar maxsus adsorbsiyalanadi va organlar yuzasida kolonizatsiya 
bo‘lishi mumkin. Kolonizatsiya bo‘lish davrida shu organlar yuzasidagi normal 
florani qarshiligini yengishi kerak.  
2. Penitratsiya-hujayraga kirishi.  
Ba’zi patogen bakteriyalar hujayralarga retseptorli pinotsitoz yo‘li bilan kirsa 
ba’zilari maxsus fermentlar yordamida kiradi. M: ichburug‘ qo‘zg‘atuvchisi yo‘g‘on 
ichakni epitelial hujayralariga kiradi, rikketsiyalar esa retseptorli pinotsitoz usulida 
leykotsit hujayralariga endotelial hujayralariga kiradi.  
3. Invaziya-patogen mikroorganizmlarni organizmda tarqalishi, qo‘shuvchi 
to‘qimalarda, shilliqqavatlarda M:stafilokokk, streptokokk, toun qo‘zg‘atuvchilari 
neyraminidaza fermentini ishlab chiqaradi. Bu ferment qo‘shuvchi to‘qimalar 
tarkibida sial kislotasini ajratib oladi va qo‘shuvchi to‘qimalarni o‘tkazuvchanligi 
oshib ketadi. Bu esa patogen qo‘zg‘atuvchilarni qo‘shimcha to‘qimada, organizmda 
tarqalishiga yaxshi sharoit yaratib beradi.  
4.Agressiya. Agressiyalar patogen bakteriyalar, organizmni immun holatini 
sustlashtiruvchi moddalar ham ishlab chiqaradi va xosil qiladi va bularga kiradi.  
Patogenlik. Alohida mikrob turini nisbiy kasallik keltirib chiqarish xususiyati. Patogenlik xususiyati uning genomida mujassamlashgan bo‘lib, shu turni belgisi hisoblanadi va avloddan avlodga o‘tadi. Patogenlik darajasi virulentlik deb ataladi, yani patogen bakteriyani kuchi, shuning uchun patogen bakteriyalar kuchli virulent bo‘lishi mumkin (kasallik og‘ir o‘tadi. ) kuchsiz virulent bo‘lishi mumkin, ba’zida avirulent formalari ham uchrab turadi. Virulentlik ko‘rsatgichini o‘lchash quyidagicha bo‘ladi. LDM-eng kam miqdorda mikroblar 95% eksperimentdagi laboratoriya hayvonini o‘ldiradi. LD50- 50% tekshirilayotgan laboratoriya hayvonini o‘ldirish uchun sarflangan mikrob miqdori bilan o‘lchanadi. Toksigenlik qo‘zg‘atuvchini zaharli moddalar ishlab chiqarishiga aytiladi. Zaharlar oqsil tabiatli yoki lipoproteid ko‘rinishida bo‘lishi mumkin. 1. Adgeziya va kolonizatsiya xususiyati. Patogen mikroorganizmlar evolyusion jarayonida ma’lum organlarda yashashga moslashgan bo‘lib, shu organlardagi hujayralarda mikroorganizmning ximiyaviy strukturasiga nisbatan retseptorlar mavjuddir. Shu retseptorlarga mikroorganizmlar maxsus adsorbsiyalanadi va organlar yuzasida kolonizatsiya bo‘lishi mumkin. Kolonizatsiya bo‘lish davrida shu organlar yuzasidagi normal florani qarshiligini yengishi kerak. 2. Penitratsiya-hujayraga kirishi. Ba’zi patogen bakteriyalar hujayralarga retseptorli pinotsitoz yo‘li bilan kirsa ba’zilari maxsus fermentlar yordamida kiradi. M: ichburug‘ qo‘zg‘atuvchisi yo‘g‘on ichakni epitelial hujayralariga kiradi, rikketsiyalar esa retseptorli pinotsitoz usulida leykotsit hujayralariga endotelial hujayralariga kiradi. 3. Invaziya-patogen mikroorganizmlarni organizmda tarqalishi, qo‘shuvchi to‘qimalarda, shilliqqavatlarda M:stafilokokk, streptokokk, toun qo‘zg‘atuvchilari neyraminidaza fermentini ishlab chiqaradi. Bu ferment qo‘shuvchi to‘qimalar tarkibida sial kislotasini ajratib oladi va qo‘shuvchi to‘qimalarni o‘tkazuvchanligi oshib ketadi. Bu esa patogen qo‘zg‘atuvchilarni qo‘shimcha to‘qimada, organizmda tarqalishiga yaxshi sharoit yaratib beradi. 4.Agressiya. Agressiyalar patogen bakteriyalar, organizmni immun holatini sustlashtiruvchi moddalar ham ishlab chiqaradi va xosil qiladi va bularga kiradi.
 
 
1. Kapsula-virulentlik belgisi hisoblanadi, patogen bakteriyalarda uchraydi. 
M:pnevmakokk, toun, klebsiellalarda. Bundan tashqari patogen bakteriyalarni 
hujayra devori tarkibidagi ba’zi moddalar A-protin,Staf ylococcus aureus, M-protein 
streptokokklar, lipopolisaxaridlar gr - bakteriyalarda, hayot faoliyati davrida patogen 
fermentlar ishlab chiqarishadi. Plazmakoagulaza (St. aureus, St. pyogenus) 
fibrionolizin (gazli gangrena, toun, stafilakokklar), lesitinaza va DNK za, proteinaza 
ishlab chiqaradi. Bu fermentlar patogen baketriyalarni antitella xujumlaridan, 
fagotsitozdan himoya qiladi.  
Bakteriyalarni fermentlari patogenlik ta’siriga qarab 2 gruppaga 
bo‘linadi: 
 
Bakteriya hujayralari tomonidan maxsus ishlab chiqariladi, bu fermentlar ishlab chiqarishda 
maxsus plazmidlar qatnashishi mumkin. Bularga: plazmakoagulaza, neyraminidaza, 
leysitinaza, fibrinolizin, gialunoridaza, DNKza, RNKza, proteinaza kiradi.  
Metobolitik jarayonlar natijasida xosil bo‘lgan oraliq moddalar ham organizmga 
salbiy ta’sir ko‘rsatadi. M: mochevina, ‘2S aseton, va boshqa moddalar.  
Infeksiya kuzgatuvchining manbai odam va xayvonlar xisoblanadi. Kelib chikkan 
manbalariga karab xamma infeksion kasalliklar 2 gruppaga bulinadi: 
1 Antroponozlar — infeksiya manbai odam.  
2. Zoonozlar —infeksiya manbai xayvonlar. Infeksiya qo‘zgatuvchisining utish 
mexanizmi 
xar 
kaysi 
turdagi 
mikroorganizmlar 
uchun 
xar 
xil 
bulib, 
mikroorganizmning kasal organizmida joylashganiga va chikish yullariga karab 
farklanadi.  
Infeksiyaning yuqishi turt xil yul bilan boradi; 
1) og‘iz  orkali -ovqat,  suv  bilan  yuqadi  (dizenteriya, qorin tifi, vabo).  
2) xavo tomchilari orqali qo‘zgatuvchilar  nafas yullarida joylashadilar (gripp, 
qoqshol).  
3)Transmissiv yul bilan -qo‘zg‘atuvchi qonda bulib, qon suruvchi xasharotlar orqali 
utadi.  
4) Kontakt yul bilan: 
a) Tug‘ridan to‘g‘ri kontakt yo‘li bilan. Masalan, venerik kasalliklar.  
b)Tug‘ri bo‘lmagan yo‘llar bilan — ifloslangan buyumlar orkali. Masalan, 
dizenteriya.  
1. Kapsula-virulentlik belgisi hisoblanadi, patogen bakteriyalarda uchraydi. M:pnevmakokk, toun, klebsiellalarda. Bundan tashqari patogen bakteriyalarni hujayra devori tarkibidagi ba’zi moddalar A-protin,Staf ylococcus aureus, M-protein streptokokklar, lipopolisaxaridlar gr - bakteriyalarda, hayot faoliyati davrida patogen fermentlar ishlab chiqarishadi. Plazmakoagulaza (St. aureus, St. pyogenus) fibrionolizin (gazli gangrena, toun, stafilakokklar), lesitinaza va DNK za, proteinaza ishlab chiqaradi. Bu fermentlar patogen baketriyalarni antitella xujumlaridan, fagotsitozdan himoya qiladi. Bakteriyalarni fermentlari patogenlik ta’siriga qarab 2 gruppaga bo‘linadi: Bakteriya hujayralari tomonidan maxsus ishlab chiqariladi, bu fermentlar ishlab chiqarishda maxsus plazmidlar qatnashishi mumkin. Bularga: plazmakoagulaza, neyraminidaza, leysitinaza, fibrinolizin, gialunoridaza, DNKza, RNKza, proteinaza kiradi. Metobolitik jarayonlar natijasida xosil bo‘lgan oraliq moddalar ham organizmga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. M: mochevina, ‘2S aseton, va boshqa moddalar. Infeksiya kuzgatuvchining manbai odam va xayvonlar xisoblanadi. Kelib chikkan manbalariga karab xamma infeksion kasalliklar 2 gruppaga bulinadi: 1 Antroponozlar — infeksiya manbai odam. 2. Zoonozlar —infeksiya manbai xayvonlar. Infeksiya qo‘zgatuvchisining utish mexanizmi xar kaysi turdagi mikroorganizmlar uchun xar xil bulib, mikroorganizmning kasal organizmida joylashganiga va chikish yullariga karab farklanadi. Infeksiyaning yuqishi turt xil yul bilan boradi; 1) og‘iz orkali -ovqat, suv bilan yuqadi (dizenteriya, qorin tifi, vabo). 2) xavo tomchilari orqali qo‘zgatuvchilar nafas yullarida joylashadilar (gripp, qoqshol). 3)Transmissiv yul bilan -qo‘zg‘atuvchi qonda bulib, qon suruvchi xasharotlar orqali utadi. 4) Kontakt yul bilan: a) Tug‘ridan to‘g‘ri kontakt yo‘li bilan. Masalan, venerik kasalliklar. b)Tug‘ri bo‘lmagan yo‘llar bilan — ifloslangan buyumlar orkali. Masalan, dizenteriya.