Infeksiya haqida tushuncha. Mikroorganizmlar genetikasi
Yuklangan vaqt
2024-12-16
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
5
Faytl hajmi
29,9 KB
Infeksiya haqida tushuncha. Mikroorganizmlar genetikasi
Ma’ruza rejasi.
1. Infeksiya xakida tushuncha.
2. Simbioz va uning formasi.
Z. Patogenlik va virulentlik.
4. Patogenlik faktorlari.
5. Infeksiyaning yukish yullari va utish davrlari.
6. Infeksion kasalliklarning mikrobiologik diagnostika usullari.
Atamalar tayanch iboralar: infeksiya, invatsiya, zoonoz, antropazoonoz,
sapranoz, patogenlik, virulentlik,adgeziya,kolonizatsiya, penetratsiya.
Infeksiya so‘zi lotincha bo‘lib (infeksion), yuqtiraman degan ma’noni
bildiradi. Yuqumli kasalliklar deyilganda infeksion jarayon tushuniladi. Infeksion
jarayon - fiziologik, patologoik, adaptatsion, reparatsion reaksiyalar yig‘indisi
bo‘lib, organizmda mikroorganizmlar bilan mikroorganizmlar orasidagi munosabat
natijasida kelib chiqadi. Agar bunday jarayon sodda jonivorlar bilan yuz bersa
invaziya deb ataladi. Yuqumli kasallikni kelib chiqishda albatta birinchidan, patogen
agent mavjud bo‘lishi kerak. Ikkinchidan, kasallik kelib chiqishda patogen agentni
patogenligiga, virulentligiga va ular tomonidan ishlab chiqarilgan metobolitik
moddalarga (tokcinlar, fermentlarga) bog‘liqdir. Uchinchidan, mikroorganizmning
shu davrdagi holatiga, kurashish xususiyatiga bog‘liq. To‘rtinchidan, kasallik kelib
chiqishida patogen agentni (qo‘zg‘atuvchini) yuqtiruvchi miqdori ham muhim
ahamiyatga egadir. Mikroorganizmlarni kasallik keltirib chiqarish dozasi hamma
bakteriyalarda har-xil bo‘ladi. Masalan: toun qo‘zg‘atuvchisini bir nechtasi kasallik
keltirib chiqarsa, Salmonellalar esa 103 dagi dozasi kasallik keltirib chiqaradi.
Patogenlik. Alohida mikrob turini nisbiy kasallik keltirib chiqarish xususiyati.
Patogenlik xususiyati uning genomida mujassamlashgan bo‘lib, shu turni belgisi
hisoblanadi va avloddan avlodga o‘tadi.
Patogenlik darajasi virulentlik deb ataladi, yani patogen bakteriyani kuchi,
shuning uchun patogen bakteriyalar kuchli virulent bo‘lishi mumkin (kasallik og‘ir
o‘tadi. ) kuchsiz virulent bo‘lishi mumkin, ba’zida avirulent formalari ham uchrab
turadi. Virulentlik ko‘rsatgichini o‘lchash quyidagicha bo‘ladi. LDM-eng kam
miqdorda mikroblar 95% eksperimentdagi laboratoriya hayvonini o‘ldiradi. LD50-
50% tekshirilayotgan laboratoriya hayvonini o‘ldirish uchun sarflangan mikrob
miqdori bilan o‘lchanadi.
Toksigenlik qo‘zg‘atuvchini zaharli moddalar ishlab chiqarishiga aytiladi.
Zaharlar oqsil tabiatli yoki lipoproteid ko‘rinishida bo‘lishi mumkin.
1. Adgeziya va kolonizatsiya xususiyati.
Patogen mikroorganizmlar evolyusion jarayonida ma’lum organlarda
yashashga moslashgan bo‘lib, shu organlardagi hujayralarda mikroorganizmning
ximiyaviy strukturasiga nisbatan retseptorlar mavjuddir. Shu retseptorlarga
mikroorganizmlar maxsus adsorbsiyalanadi va organlar yuzasida kolonizatsiya
bo‘lishi mumkin. Kolonizatsiya bo‘lish davrida shu organlar yuzasidagi normal
florani qarshiligini yengishi kerak.
2. Penitratsiya-hujayraga kirishi.
Ba’zi patogen bakteriyalar hujayralarga retseptorli pinotsitoz yo‘li bilan kirsa
ba’zilari maxsus fermentlar yordamida kiradi. M: ichburug‘ qo‘zg‘atuvchisi yo‘g‘on
ichakni epitelial hujayralariga kiradi, rikketsiyalar esa retseptorli pinotsitoz usulida
leykotsit hujayralariga endotelial hujayralariga kiradi.
3. Invaziya-patogen mikroorganizmlarni organizmda tarqalishi, qo‘shuvchi
to‘qimalarda, shilliqqavatlarda M:stafilokokk, streptokokk, toun qo‘zg‘atuvchilari
neyraminidaza fermentini ishlab chiqaradi. Bu ferment qo‘shuvchi to‘qimalar
tarkibida sial kislotasini ajratib oladi va qo‘shuvchi to‘qimalarni o‘tkazuvchanligi
oshib ketadi. Bu esa patogen qo‘zg‘atuvchilarni qo‘shimcha to‘qimada, organizmda
tarqalishiga yaxshi sharoit yaratib beradi.
4.Agressiya. Agressiyalar patogen bakteriyalar, organizmni immun holatini
sustlashtiruvchi moddalar ham ishlab chiqaradi va xosil qiladi va bularga kiradi.
1. Kapsula-virulentlik belgisi hisoblanadi, patogen bakteriyalarda uchraydi.
M:pnevmakokk, toun, klebsiellalarda. Bundan tashqari patogen bakteriyalarni
hujayra devori tarkibidagi ba’zi moddalar A-protin,Staf ylococcus aureus, M-protein
streptokokklar, lipopolisaxaridlar gr - bakteriyalarda, hayot faoliyati davrida patogen
fermentlar ishlab chiqarishadi. Plazmakoagulaza (St. aureus, St. pyogenus)
fibrionolizin (gazli gangrena, toun, stafilakokklar), lesitinaza va DNK za, proteinaza
ishlab chiqaradi. Bu fermentlar patogen baketriyalarni antitella xujumlaridan,
fagotsitozdan himoya qiladi.
Bakteriyalarni fermentlari patogenlik ta’siriga qarab 2 gruppaga
bo‘linadi:
Bakteriya hujayralari tomonidan maxsus ishlab chiqariladi, bu fermentlar ishlab chiqarishda
maxsus plazmidlar qatnashishi mumkin. Bularga: plazmakoagulaza, neyraminidaza,
leysitinaza, fibrinolizin, gialunoridaza, DNKza, RNKza, proteinaza kiradi.
Metobolitik jarayonlar natijasida xosil bo‘lgan oraliq moddalar ham organizmga
salbiy ta’sir ko‘rsatadi. M: mochevina, ‘2S aseton, va boshqa moddalar.
Infeksiya kuzgatuvchining manbai odam va xayvonlar xisoblanadi. Kelib chikkan
manbalariga karab xamma infeksion kasalliklar 2 gruppaga bulinadi:
1 Antroponozlar — infeksiya manbai odam.
2. Zoonozlar —infeksiya manbai xayvonlar. Infeksiya qo‘zgatuvchisining utish
mexanizmi
xar
kaysi
turdagi
mikroorganizmlar
uchun
xar
xil
bulib,
mikroorganizmning kasal organizmida joylashganiga va chikish yullariga karab
farklanadi.
Infeksiyaning yuqishi turt xil yul bilan boradi;
1) og‘iz orkali -ovqat, suv bilan yuqadi (dizenteriya, qorin tifi, vabo).
2) xavo tomchilari orqali qo‘zgatuvchilar nafas yullarida joylashadilar (gripp,
qoqshol).
3)Transmissiv yul bilan -qo‘zg‘atuvchi qonda bulib, qon suruvchi xasharotlar orqali
utadi.
4) Kontakt yul bilan:
a) Tug‘ridan to‘g‘ri kontakt yo‘li bilan. Masalan, venerik kasalliklar.
b)Tug‘ri bo‘lmagan yo‘llar bilan — ifloslangan buyumlar orkali. Masalan,
dizenteriya.