ISSIQLIK GENERATORLARI. ISSIQLIK DVIGATELLARI VA ISSIQLIK KUCH NALARI ISHLATILISHI, TURLARI, TUZILISHI. YOQILGI TA'MINOTI TIZIMI (Bug’latish apparatlari, Isitish apparatlari)
Yuklangan vaqt
2024-05-15
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
12
Faytl hajmi
439,5 KB
Ilmiybaza.uz
ISSIQLIK GENERATORLARI. ISSIQLIK DVIGATELLARI VA
ISSIQLIK KUCH NALARI ISHLATILISHI, TURLARI, TUZILISHI.
YOQILGI TA'MINOTI TIZIMI.
Reja
1. Issiqlik qurilmalari. Blanshirlash apparatlari.
2. Bug’latish apparatlari.
3. Isitish apparatlari.
Ilmiybaza.uz
1. Issiqlik qurilmalari. Blanshirlash apparatlari.
Bu blanshirlash qurilmalari xom ashyoni blanshirlash uchun ishlatiladi.
Ularning bir necha turlari mavjud.
BK markali blanshirlash qurilmasi ham bug’da ham suvda blanshirlash
uchun qo’llaniladi (1-rasm). Bunda meva va sabzavotlar o’zining xususiyatlarini
saqlab qoladi. Bu qurilma vanna va lentali transportyordan iborat.lentali
transportyor 2ta zanjirdan tashkil topgan bo’lib, ularga sharnirli qilib cho’michlar
qistiriladi. Qurilmaning unumdorligi 500-8000 kg/soatgacha; elektrodvigatelь
quvvati 1,7 kVt; o’qning aylanish tezligi 140 rad/s.
1-rasm. BK markali cho’michli blanshirlash qurilmasi.
1-uzatma; 2-tunnel; 3-cho’michli transportyor; 4-karkas; 5-bug’ kiradigan
quvur; 6-suv kiradigan quvur.
Ilmiybaza.uz
2-rasm. Skrebkali-lentali blanshirlash qurilmasi.
1-mahsulot kiradigan joy; 2-lentali transportyor; 3-to’kuvchi quvur; 4-
ochiluvchan qopqoq; 5-mahsulot chiqadigan joy; 6-reduktor; 7-elektrodvigatelь; 8-
vanna; 9-vannani cho’kmadan tozalash uchun eshik.
Meva va sabzavotlarni issiqlik ishlovi bilan berish jarayonlaridan biri
pishirishdir. Pishirish jarayoni pishirish qozonlarida olib boriladi (3-rasm).
Ilmiybaza.uz
3-rasm. MZ-2S-244b markali pishirish qozoni.
1-tayanch; 2-tsapfa; 3-bug’ qobig’i; 4-korpus; 5-aralashtirgich.
Jihozning ishlashi pishirish kamerasidagi termometr, monovakuummetr,
manometr va bug’ kamerasining himoya qiluvchi klapani yordamida nazorat
qilinadi.
4-rasm. Pishirish qozoni.
Ilmiybaza.uz
2 Bug’latish apparatlari.
Bu apparatlar meva pyurelari, murabbo, djem, povidlo, quyultirilgan tomat
mahsulotlari, quyultrilgan meva va sabzavot kontsentratlari ishlab chiqarishda
keng foydalaniladi.
Uning bir necha turlari mavjud.
MZS-320 markali bug’latish mashinasi tomat pyure va tomat pasta, turli
xildagi souslar, povidlo, murabbo va rassollar tayyorlashda ishlatiladi (66-rasm).
5-rasm. MZS-320 markali bug’latish apparati.
1-ushlagich; 2-qopqoq; 3-aralashtirgich; 4-korpus; 5-elektrodvigatelь; 6-
reduktor.
Uning ishchi hajmi 1000 dm3; isitish yuzasining maydoni 3,66 m2; bug’ning
ishchi bosimi 0,4 MPa; aralashtirgich valining aylanish chastotasi 57 min-1; quvvati
2,7 kVt; gabarit o’lchamlari 1310x1310x3180 mm.
Ilmiybaza.uz
SHu bilan birgalikda ikki, uch korpusli bug’latish apparatlari ham mavjud
(6-rasm).
6-rasm. Past haroratli ikki korpusli bug’latish apparati.
1-sovutgich; 2-bug’latgich; 3-separator; 4-ammiakli bug’latkich; 5-kondensat
uchun nasos; 6-qabul qiluvchi bak; 7-tsirkulyatsion nasos; 8-ammiak uchun idish;
9-kompressor; 10-boshqaruv pulьti.
2. Isitish apparatlari.
Ilmiybaza.uz
7- rasm. Deaerator-pasterizator DPU.
1 – vakuum plyonkali deaerator; 2 –plastinali pasterizator; 3 – boyler; 4 –
tenglashtiruvchi bak; 5- ushlagich; 6 – maydoncha; 7 – vakuum-nasos; 8 –
sharbatni uzatish uchun nasos; 9 – pasterizatsiya sektsiyasiga issiq suvni uzatish
uchun nasos.
Ilmiybaza.uz
Sabzavotlarni qovurish jarayoni qovurish pechlarida olib boriladi (8-rasm).
8-rasm. APMP-1 markali qovurish pechi.
1-tashuvchi vosita; 2-uzatma; 3-vanna; 4-tortish vositasi; 5-elevator; 6-bak;
7-nasos.
70-rasm. Uzluksiz ishlaydigan sabzavotlarni qovuradigan apparat.
Ilmiybaza.uz
1-qovuruvchi sektsiyalar; 2-aralashtirgich; 3-o’q; 4-tarqatuvchi konus; 5-
purkagich; 6-tashuvchi vosita; 7-yog’ idish; 8-elektr uzatma.
9-rasm. KPP-1 markali universal bug’li plita.
1-korpus; 2-tortuvchi kiydirgich; 3-korpusni ko’taruvchi (ag’daruvchi)
mexanizm; 4-armatura; 5-o’ng va chap tayanchlar.
Avtoklav B6-KAV-2
Vertikal avtoklav - zich yopiladigan qalin qopqoqli ikkita qozondan iborat
bo’lib, sirtdan metall g’ilof bilan qoplangan (10-rasm).
Ilmiybaza.uz
10-rasm. Avtoklav B6-KAV-2.
1- tenglashtiruvchi moslama; 2 – qisqich; 3 – korpus; 4 – qopqoq; 5 –
himoya klapani; 6 – namuna tushiruvchi jo’mrak; 7 – termometr; 8 – manometr; 9
– PRP-2 tipdagi dasturli rostlagich; 10 – korzina; 11 – bug’li barbotyor.
Tashqi qozonga suv, ichki qozonga esa sterillanadigan material qo’yiladi.
Isigan suv bug’i ichki qozonning teshigi orqali tashqi qozonga o’tadi. Ichki
qozonning tubidagi teshiklardan bug’ o’tkazuvchi naycha boshlanadi. U bug’
chiqarish jo’mragi bilan tugaydi. Avtoklavning yon devoriga manometr va kontakt
Ilmiybaza.uz
manometr mahkamlangan. Kontakt manometr esa belgilangan bosimni saqlab
turadi. Bulardan tashqari, yon devorda ehtiyot jo’mragi va suv o’lchaydigan nay
ham bor. Avtoklavda bosim belgilangan miqdordan oshib ketsa, ehtiyot jo’mragi
o’z-o’zidan ochiladi. Suv o’lchaydigan nay avtoklavdagi suv satxini aniqlashga
yordam beradi.
Ishlash tartibi
Avtoklavda sterillash quyidagicha o’tkaziladi: avvalo tashqi qozonga
voronka orqali suv quyiladi, ichki qozonga esa sterillanadigan material (idishlar,
oziq muhitlar, byukslarda bog’lov materiali va hokazo) joylanadi. So’ngra
qopqoqni yopadigan vintlar bilan burab mahkamlanadi va avtoklav primus
alangasi, gaz gorelkasi yoki elektr yordamida qizdira boshlanadi. Suv qaytib
chiqadigan jo’mrak shu paytda ochiq bo’lishi kerak. Qaynab chiqqan suv bug’
holatida avtoklav devorlari orasidan ko’tarilib ichki qozonga o’tadi va undagi
havoni siqib chiqaradi. Bu havo jo’mrak orqali tashqariga chiqa boshlaydi, bug’
holatidagi havo avtoklavning ichki bo’shliqlarini to’ldiradi va kuchli bug’ oqimi
zarb bilan jo’mrakka urilib jo’mrakni yopadi. Jo’mrak yopilishi bilan avtoklavning
ichki qismida bosim hosil bo’la boshlaydi va manometr strelkasiga qarab turiladi.
Avtoklavdagi bug’ bosimi 0,5 atm dan oshganda harorat 110,80С ga, 1 atm
dan oshganda -120,60С ga, 2 atm dan oshganda 132,90С ga yetadi.
1200С vegetativ va spora hosil qiluvchi mikroblarga ta’sir etib nobud qiladi.
Sterillash protsessi tamom bo’lgach, issiqlik manbalari o’chiriladi va
manometr strelkasi 0 raqamiga tushmaguncha avtoklavdagi havo chiqaradigan
jo’mrak ochilmaydi. Avtoklav ichidagi bosim 0 ni ko’rsatganda havo chiqarish
jo’mragi ochilib bug’ asta -sekin chiqa boshlaydi va bug’ butunlay chiqqandan
so’ng avtoklavning qopqog’i ochilib, sterillangan material ichidan olinadi.
Avtoklavni ishlatganda material sterillanayotganiga to’la ishonch hosil
qilmoq uchun vaqt-vaqti bilan uni tekshirib turish kerak. Buni har-xil usullarda
tekshiriladi.
Masalan, manometr 1atm bosimni ko’rsatsa, avtoklav ichidagi temperatura
Ilmiybaza.uz
120,60С ga teng bo’lishi kerak. Bunga ishonmoq uchun avtoklavga sterillangan
materiallar bilan birga, ikki tomondan payvand qilingan (kavsharlangan) shisha
naycha yoki probirka joylashtiriladi. Uning ichiga oltingugurt poroshogi bilan
birga bir necha fuksin kristallari va ikkinchisiga esa antipirin bilan metilen
ko’kining aralashmasi quyiladi. Oltingugurtning suyuqlanish temperaturasi 1150С,
antipirinniki esa 1200S.
Agarda avtoklav to’g’ri ishlasa, oltingugurt va antipirin ham erib
suyuqlanishi kerak. Avtoklavning ichidagi temperatura 1 atm bosimida 120,60С ga
yetgan bo’lsa, oltinguguri va antipirin suyuqlanib bo’yoqlar bilan aralashib
muayyan tusga kiradi.
Gorizontal avtoklavning vertikal avtoklavdan farqi shuki, bunda bug’ hosil
qiladigan qozon sterillaydigan qozonning pastida joylashgan bo’ladi. Sterillash
kamerasi va yuqoridagi qozonlar gorizontal holatda joylashgan.
Ikkala avtoklavda ham materialni harakatdagi bug’ bilan sterillash mumkin.
Buning uchun chiqarish jo’mragi berkitilmaydi va qopqoq vintlar bilan jips
yopilmaydi.
SAVOLLAR:
1. Sterilizatorlar, ularning vazifasi, tuzilishi va ishlash tartibi.
2. Sterilizatsiya qilish apparatlarini sinflanishi.
3. Avtoklavlarning konstruktsiyasiga ko’ra turlarini ayting.
4. B6-KAV-2 markali vertikal avtoklavning vazifasi, tuzilishi va ishlash
tartibini ayting.
5. Korzinalarning soniga ko’ra avtoklav nechta markasi mavjud.