Karbonsuvlarni aniqlash uslublari
Uglevodlarning klassifikasiyasi va energetik ahamiyati. Uglevodlar –
uglerod, vodorod va kisloroddan tashkil topgan organik birikmalardir. Odatda
oddiy, murakkab uglevodlarga farqlanadi. Boshqacha qilib aytganda oddiy –
monosaxaridlar, masalan, glyukoza va murakkab – polisaxaridlar va bular ham
o’z navbatida quyi – oddiy uglevodlarning qisman qoldiqlarini saqlovchi
(disaxaridlar) va murakkab uglevodlar qoldig’ining juda ko’plab molekulalarini
saqlovchi (polisaxaridlar) uglevodlarga farqlanadi. Hayvonlar organizmida
uglevodlarning miqdori quruq moddaning 2 % ga yaqinini tashkil etadi.
Sog’lom odamlarning o’rtacha bir kecha-kunduzda uglevodlarga
bo’lgan talabi – 500 g.tashkil etadi, jadal jismoniy ish bajarganda bu talab –
1000 g. gacha ortadi.
Uglevodlar iste’mol qilinayotgan oziq-ovqatlarning umumiy massasini 60
% ni, energiya bo’yicha esa 56 % ni tashkil qilishi kerak. Glyukoza qon
tarkibida saqlanadi va uning miqdori doimo ma’lum (0,1-0,12 %) darajada
saqlab turiladi. Ichaklardan so’rilgan monosaxaridlar to’qimalarga olib kelinadi
va u yerda monosaxaridlardan sitoplazma tarkibiga kiruvchi glikogen
sintezlanadi. Glikogenning zahiralari asosan jigar va to’qimalarda saqlanadi.
Tana vazni 70 kg bo’lgan odam gavdasida glikogenning umumiy miqdori 375
g.ga yaqin bo’ladi, uning 245 g.muskul to’qimalarda 110 g. ( to 150 g.gacha)
jigarda, qon va tananing boshqa suyuqliklarida 20 g saqlanadi. Sport bilan
shug’ullangan odamlar organizmida glikogenning miqdori, sport bilan
shug’ullanmagan odamlardagiga nisbatan 40-50 % ga ko’p bo’ladi. Uglevodlar –
organizmning hayot faoliyati va ish bajarishi uchun asosiy energiya manbai
hisoblanadi.
Organizmda kislorodsiz sharoitda (anaerob) uglevodlar sut kislotasiga
parchalanadi va energiya ajratadi va bu jarayon glikoliz deb ataladi. Kislorod
ishtirokida esa (aerob) uglevodlar karbonat angidrid va suvgacha parchalanadi
va bu sharoitda ancha ko’p energiya ajraladi. Uglevodlarning fosfor kislotasi
ishtirokida anaerob parchalanishi muhim biologik ahamiyatga ega – fosforlanish
jarayoni bajariladi. Glyukozaning fosforlanishi fermentlar ishtirokida jigarda yuz
beradi. Bu yerda glyukozaning asosiy manbasi aminokislotalar va yog’lar
bo’lishi mumkin. glyukozaning dastlabki fosforlanishi natijasida jigarda juda
yirik polisaxarid molekulasi – glikogen hosil bo’ladi. Jigardagi glikogenning
miqdori organizmning oziqlanish xarakteriga va jismoniy ish bajarish faoliyatiga
bog’liq. Boshqa fermentlar ishtirokida jigarda glikogenning glyukozagacha
parchalanishi yoki qand hosil bo’lish jarayoni bajariladi. Ochlik paytlarda va
jismoniy ish bajarilganda jigarda va skelet muskullarida glikogenning
parchalanishi, aynan o’sha joyda, glikogenning sintezlanishi bilan birgalikda
kechadi. Jigarda hosil bo’luvchi glyukoza qonga tushib, u bilan barcha
hujayralar va to’qimalarga tarqatiladi.
Faqatgina oqsillar va yog’larning uncha katta bo’lmagan qismigina
desmolitik parchalanish jarayonida energiya ajratadi va nihoyat to’g’ridan –
to’g’ri energiya manbai hisoblanadi. Oqsillar va yog’larning katta qismi toki
to’lig’icha parchalangunligiga qadar avval muskullarda uglevodga aylanadi.
Bundan tashqari, ovqat hazmi kanalidan oqsil va yog’larning gidrolizlanish
mahsulotlari jigarga tushadi, ya’ni u yerda aminokislotalar va yog’lar
glyukozaga aylanadi. Bu jarayon glyukoneogenez deb ataladi. Jigarda glyukoza
hosil bo’lishining asosiy manbai glikogen hisoblanadi, glyukozaning ma’lum
qismi glyukoneogenez yo’li bilan yuzaga keladi, bu jarayonda keton
tanachalarining hosil bo’lishi to’xtatib turiladi. Shunday qilib, uglevodlar
almashinuvi oqsillar, yog’lar va suv almashinuviga jiddiy ta’sir etadi.
Ishlayotgan muskullar bilan glyukozaning iste’mol qilinishi 5-8 marta
ortadi va jigarda glikogenning hosil bo’lishi yog’lar va oqsillar hisobiga
bajariladi.
Uglevodlar, oqsillar va yog’lardan farqli o’laroq juda tez parchalanadi, shu
sababli kuchli energiya xarajatlari paytida (jismoniy ish bajarganda, og’riq,