Karbonsuvlarni aniqlash uslublari

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

4

File size

Fayl hajmi

24,4 KB


Karbonsuvlarni aniqlash uslublari
Uglevodlarning klassifikasiyasi va energetik ahamiyati. Uglevodlar –
uglerod, vodorod va kisloroddan tashkil topgan organik birikmalardir. Odatda
oddiy, murakkab uglevodlarga farqlanadi. Boshqacha qilib aytganda oddiy –
monosaxaridlar, masalan, glyukoza va murakkab – polisaxaridlar va bular ham
o’z  navbatida  quyi  –  oddiy  uglevodlarning  qisman  qoldiqlarini  saqlovchi
(disaxaridlar) va murakkab uglevodlar qoldig’ining juda ko’plab  molekulalarini
saqlovchi  (polisaxaridlar)  uglevodlarga  farqlanadi.  Hayvonlar  organizmida
uglevodlarning miqdori quruq moddaning 2 % ga yaqinini tashkil etadi.
Sog’lom  odamlarning  o’rtacha  bir  kecha-kunduzda  uglevodlarga
bo’lgan talabi – 500 g.tashkil etadi, jadal jismoniy ish bajarganda bu talab –
1000 g. gacha ortadi.
Uglevodlar iste’mol qilinayotgan oziq-ovqatlarning umumiy massasini 60
% ni, energiya bo’yicha esa 56 % ni tashkil qilishi kerak.  Glyukoza qon
tarkibida saqlanadi  va uning miqdori doimo ma’lum  (0,1-0,12 %) darajada
saqlab turiladi. Ichaklardan so’rilgan monosaxaridlar to’qimalarga olib kelinadi
va  u  yerda  monosaxaridlardan  sitoplazma  tarkibiga  kiruvchi  glikogen
sintezlanadi. Glikogenning zahiralari asosan jigar va to’qimalarda saqlanadi.
Tana vazni 70 kg bo’lgan odam gavdasida glikogenning umumiy miqdori 375
g.ga yaqin bo’ladi, uning 245 g.muskul to’qimalarda  110 g. ( to 150 g.gacha)
jigarda, qon va tananing boshqa suyuqliklarida 20 g saqlanadi. Sport bilan
shug’ullangan  odamlar  organizmida  glikogenning  miqdori,  sport  bilan
shug’ullanmagan odamlardagiga nisbatan 40-50 % ga ko’p bo’ladi. Uglevodlar –
organizmning hayot faoliyati va ish bajarishi uchun asosiy energiya manbai
hisoblanadi.  
Logotip
Karbonsuvlarni aniqlash uslublari Uglevodlarning klassifikasiyasi va energetik ahamiyati. Uglevodlar – uglerod, vodorod va kisloroddan tashkil topgan organik birikmalardir. Odatda oddiy, murakkab uglevodlarga farqlanadi. Boshqacha qilib aytganda oddiy – monosaxaridlar, masalan, glyukoza va murakkab – polisaxaridlar va bular ham o’z navbatida quyi – oddiy uglevodlarning qisman qoldiqlarini saqlovchi (disaxaridlar) va murakkab uglevodlar qoldig’ining juda ko’plab molekulalarini saqlovchi (polisaxaridlar) uglevodlarga farqlanadi. Hayvonlar organizmida uglevodlarning miqdori quruq moddaning 2 % ga yaqinini tashkil etadi. Sog’lom odamlarning o’rtacha bir kecha-kunduzda uglevodlarga bo’lgan talabi – 500 g.tashkil etadi, jadal jismoniy ish bajarganda bu talab – 1000 g. gacha ortadi. Uglevodlar iste’mol qilinayotgan oziq-ovqatlarning umumiy massasini 60 % ni, energiya bo’yicha esa 56 % ni tashkil qilishi kerak. Glyukoza qon tarkibida saqlanadi va uning miqdori doimo ma’lum (0,1-0,12 %) darajada saqlab turiladi. Ichaklardan so’rilgan monosaxaridlar to’qimalarga olib kelinadi va u yerda monosaxaridlardan sitoplazma tarkibiga kiruvchi glikogen sintezlanadi. Glikogenning zahiralari asosan jigar va to’qimalarda saqlanadi. Tana vazni 70 kg bo’lgan odam gavdasida glikogenning umumiy miqdori 375 g.ga yaqin bo’ladi, uning 245 g.muskul to’qimalarda 110 g. ( to 150 g.gacha) jigarda, qon va tananing boshqa suyuqliklarida 20 g saqlanadi. Sport bilan shug’ullangan odamlar organizmida glikogenning miqdori, sport bilan shug’ullanmagan odamlardagiga nisbatan 40-50 % ga ko’p bo’ladi. Uglevodlar – organizmning hayot faoliyati va ish bajarishi uchun asosiy energiya manbai hisoblanadi.
Organizmda  kislorodsiz  sharoitda  (anaerob)  uglevodlar  sut  kislotasiga
parchalanadi va energiya ajratadi va bu jarayon  glikoliz deb ataladi. Kislorod
ishtirokida esa (aerob) uglevodlar karbonat angidrid va suvgacha parchalanadi
va bu sharoitda ancha ko’p energiya ajraladi. Uglevodlarning fosfor kislotasi
ishtirokida anaerob parchalanishi muhim biologik ahamiyatga ega – fosforlanish
jarayoni bajariladi. Glyukozaning fosforlanishi fermentlar ishtirokida jigarda yuz
beradi.  Bu  yerda  glyukozaning  asosiy  manbasi  aminokislotalar  va  yog’lar
bo’lishi mumkin. glyukozaning dastlabki fosforlanishi natijasida jigarda juda
yirik polisaxarid molekulasi – glikogen hosil bo’ladi. Jigardagi glikogenning
miqdori organizmning oziqlanish xarakteriga va jismoniy ish bajarish faoliyatiga
bog’liq.  Boshqa  fermentlar  ishtirokida jigarda glikogenning glyukozagacha
parchalanishi yoki qand hosil bo’lish jarayoni bajariladi. Ochlik paytlarda va
jismoniy  ish  bajarilganda  jigarda  va  skelet  muskullarida  glikogenning
parchalanishi, aynan o’sha joyda, glikogenning sintezlanishi bilan birgalikda
kechadi.  Jigarda  hosil  bo’luvchi  glyukoza  qonga  tushib,  u  bilan  barcha
hujayralar va to’qimalarga tarqatiladi.
Faqatgina  oqsillar  va  yog’larning  uncha  katta  bo’lmagan  qismigina
desmolitik parchalanish jarayonida energiya ajratadi va nihoyat to’g’ridan –
to’g’ri energiya manbai hisoblanadi. Oqsillar va yog’larning katta qismi toki
to’lig’icha  parchalangunligiga  qadar  avval  muskullarda  uglevodga  aylanadi.
Bundan tashqari, ovqat hazmi  kanalidan oqsil  va yog’larning gidrolizlanish
mahsulotlari  jigarga  tushadi,  ya’ni  u  yerda  aminokislotalar  va  yog’lar
glyukozaga aylanadi. Bu jarayon glyukoneogenez deb ataladi. Jigarda glyukoza
hosil bo’lishining asosiy manbai glikogen hisoblanadi, glyukozaning ma’lum
qismi  glyukoneogenez  yo’li  bilan  yuzaga  keladi,  bu  jarayonda  keton
tanachalarining  hosil  bo’lishi  to’xtatib  turiladi.  Shunday  qilib,  uglevodlar
almashinuvi  oqsillar, yog’lar va suv almashinuviga jiddiy ta’sir etadi.
Ishlayotgan  muskullar  bilan  glyukozaning  iste’mol  qilinishi  5-8  marta
ortadi  va  jigarda  glikogenning  hosil  bo’lishi  yog’lar  va  oqsillar  hisobiga
bajariladi.
Uglevodlar, oqsillar va yog’lardan  farqli o’laroq juda tez parchalanadi, shu
sababli  kuchli  energiya xarajatlari  paytida (jismoniy ish bajarganda, og’riq,
Logotip
Organizmda kislorodsiz sharoitda (anaerob) uglevodlar sut kislotasiga parchalanadi va energiya ajratadi va bu jarayon glikoliz deb ataladi. Kislorod ishtirokida esa (aerob) uglevodlar karbonat angidrid va suvgacha parchalanadi va bu sharoitda ancha ko’p energiya ajraladi. Uglevodlarning fosfor kislotasi ishtirokida anaerob parchalanishi muhim biologik ahamiyatga ega – fosforlanish jarayoni bajariladi. Glyukozaning fosforlanishi fermentlar ishtirokida jigarda yuz beradi. Bu yerda glyukozaning asosiy manbasi aminokislotalar va yog’lar bo’lishi mumkin. glyukozaning dastlabki fosforlanishi natijasida jigarda juda yirik polisaxarid molekulasi – glikogen hosil bo’ladi. Jigardagi glikogenning miqdori organizmning oziqlanish xarakteriga va jismoniy ish bajarish faoliyatiga bog’liq. Boshqa fermentlar ishtirokida jigarda glikogenning glyukozagacha parchalanishi yoki qand hosil bo’lish jarayoni bajariladi. Ochlik paytlarda va jismoniy ish bajarilganda jigarda va skelet muskullarida glikogenning parchalanishi, aynan o’sha joyda, glikogenning sintezlanishi bilan birgalikda kechadi. Jigarda hosil bo’luvchi glyukoza qonga tushib, u bilan barcha hujayralar va to’qimalarga tarqatiladi. Faqatgina oqsillar va yog’larning uncha katta bo’lmagan qismigina desmolitik parchalanish jarayonida energiya ajratadi va nihoyat to’g’ridan – to’g’ri energiya manbai hisoblanadi. Oqsillar va yog’larning katta qismi toki to’lig’icha parchalangunligiga qadar avval muskullarda uglevodga aylanadi. Bundan tashqari, ovqat hazmi kanalidan oqsil va yog’larning gidrolizlanish mahsulotlari jigarga tushadi, ya’ni u yerda aminokislotalar va yog’lar glyukozaga aylanadi. Bu jarayon glyukoneogenez deb ataladi. Jigarda glyukoza hosil bo’lishining asosiy manbai glikogen hisoblanadi, glyukozaning ma’lum qismi glyukoneogenez yo’li bilan yuzaga keladi, bu jarayonda keton tanachalarining hosil bo’lishi to’xtatib turiladi. Shunday qilib, uglevodlar almashinuvi oqsillar, yog’lar va suv almashinuviga jiddiy ta’sir etadi. Ishlayotgan muskullar bilan glyukozaning iste’mol qilinishi 5-8 marta ortadi va jigarda glikogenning hosil bo’lishi yog’lar va oqsillar hisobiga bajariladi. Uglevodlar, oqsillar va yog’lardan farqli o’laroq juda tez parchalanadi, shu sababli kuchli energiya xarajatlari paytida (jismoniy ish bajarganda, og’riq,