KAVSH QAYTARUVCHI HAYVONLARDA OVQAT HAZMI.

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

15

File size

Fayl hajmi

24,3 KB


KAVSH QAYTARUVCHI HAYVONLARDA OVQAT HAZMI.
Reja:
1. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarda ovqat hazmining o‘ziga xos xususiyatlari.
2. Me’da oldi bo‘lmalarida ovqat hazm bo‘lishi.
3. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar oshqozonining harakati(motorikasi).
4. Shirdonda oziqalarning hazmlanishi.
Tayanch IBORALAR.
Katta qorin, to‘r qorin, qat qorin, shirdon, organik kislota, achish-chirish,
oziqa, go‘sht, sut, o‘txo‘r, dag‘al oziqa, oqsil, yog‘ uglevod, don, dukkakli, beda,
pichan, lab, til, tish, so‘lak bezi, 25 kun, refleks, 2 oy, 3 oy, 40-60 l, azot, 30-35%,
ferment, bo‘tqa, naycha, tarnov, chirish, mekkoniy, uvuz suti, kraxmal, kletchatka,
oqsil, yog‘, bakteriya, infuzoriya, zamburug‘, nerv, gumoral, M.N.S., so‘rilish,
adashgan nerv, simpatik nerv.
 
1.Kavsh qaytaruvchi hayvonlar chorvachilik sohasida eng asosiy o‘rinni
yegallab  insonlarning  asosiy  oziq-ovqat  manbai  go‘sht,  sut  va  yog‘lar  bilan
ta’minlaydi. Shuning uchun ham kavsh qaytaruvchi hayvonlarning organizmida
kechadigan  jarayonlarni  yaxshi  bilishimiz  kerak.  Dona  halqimiz  maqollarida
«Molning suti tilida» deyishlari bejiz aytilgan emas ya’ni hayvonlarni yaxshi,
sifatli oziqalar bilan oziqalantirilsa mahsulot ko‘p va sifatli bo‘ladi. Hayvonlar
hazm  sistemalarida  kechadigan jarayonlarni  yaxshi  bilgandagina  rejalarni  aniq
bajaraolish  imkoniyatlari  tug‘iladi  Hayvonlarning  yaxshi  tarbiyalab,  o‘stirib,
yaxshi nasl olsak va yaxshi oziqalantirish o‘rganilsa barcha yehtiyojlarni bajarishga
sharoit yaratiladi.
Logotip
KAVSH QAYTARUVCHI HAYVONLARDA OVQAT HAZMI. Reja: 1. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarda ovqat hazmining o‘ziga xos xususiyatlari. 2. Me’da oldi bo‘lmalarida ovqat hazm bo‘lishi. 3. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar oshqozonining harakati(motorikasi). 4. Shirdonda oziqalarning hazmlanishi. Tayanch IBORALAR. Katta qorin, to‘r qorin, qat qorin, shirdon, organik kislota, achish-chirish, oziqa, go‘sht, sut, o‘txo‘r, dag‘al oziqa, oqsil, yog‘ uglevod, don, dukkakli, beda, pichan, lab, til, tish, so‘lak bezi, 25 kun, refleks, 2 oy, 3 oy, 40-60 l, azot, 30-35%, ferment, bo‘tqa, naycha, tarnov, chirish, mekkoniy, uvuz suti, kraxmal, kletchatka, oqsil, yog‘, bakteriya, infuzoriya, zamburug‘, nerv, gumoral, M.N.S., so‘rilish, adashgan nerv, simpatik nerv. 1.Kavsh qaytaruvchi hayvonlar chorvachilik sohasida eng asosiy o‘rinni yegallab insonlarning asosiy oziq-ovqat manbai go‘sht, sut va yog‘lar bilan ta’minlaydi. Shuning uchun ham kavsh qaytaruvchi hayvonlarning organizmida kechadigan jarayonlarni yaxshi bilishimiz kerak. Dona halqimiz maqollarida «Molning suti tilida» deyishlari bejiz aytilgan emas ya’ni hayvonlarni yaxshi, sifatli oziqalar bilan oziqalantirilsa mahsulot ko‘p va sifatli bo‘ladi. Hayvonlar hazm sistemalarida kechadigan jarayonlarni yaxshi bilgandagina rejalarni aniq bajaraolish imkoniyatlari tug‘iladi Hayvonlarning yaxshi tarbiyalab, o‘stirib, yaxshi nasl olsak va yaxshi oziqalantirish o‘rganilsa barcha yehtiyojlarni bajarishga sharoit yaratiladi.
Sut  va  go‘shtning  sifati,  miqdori  hamda  naslchilik  ishlarining
muvaffaqiyatli chiqishi hayvonlarning oziqala-nishiga bog‘liq. Kavsh qaytaruvchi
hayvonlar  o‘tho‘r  hayvonlar  guruhiga kirib, oziqasi  asosan  dag‘al  oziqa-beda,
pichan, somon, o‘simliklarning doni, dukkaklilardir.
Kavsh  qaytaruvchi  hayvonlarda  ovqat  hazmlanishi  boshqa  turdagi
hayvonlar oshqozonida kechadigan hazmlanish jarayoni-dan farq qilib, ularning
oshqozoni to‘rt kameradan: katta qorin, to‘r qorin, qat qorin va shirdondan yoki
chin  (haqiqiy)  me’dadan  iboratdir.  Bu  kameralarning  har  birida  kechadigan
jarayonlar  o‘ziga  xos  bo‘lib,u  hazm  jarayon-larining  murakkabligidan  dalolat
beradi.Me’da oldi bo‘lmalari ichki shilliq pardasi mo‘g‘izlanmagan yassi epiteliy
bilan qoplanib, shira ajratuvchi bezlari yo‘q.
Shirdon shilliq pardasi bir kamerali hayvonlar me’dasiga o‘xshash tuzilgan
bo‘lib, qo‘shimcha, bosh va qoplama hujayralarga yega bo‘lishi uni chin me’da
deyilishiga sabab bo‘ladi. kavsh qaytaruvchi hayvonlar oshqozonida ovqat hazmini
yaxshi tushinish uchun har qaysi kamerasidagi hazmlanish va qizil o‘ngach navi
bilan tanishib chiqilishi lozim. 
Katta  qorin  oshqozonning  boshlang‘ich  va  katta  qismi  bo‘lib,  qorin
bo‘shlig‘ini chap tomonini to‘liq yegallab, o‘ng tomonni ham qisman yegallab,
hajmi qoramollarda 100 – 300, qo‘y va yechkilarda 13 – 23 litrdir.
Ichki  shilliq  pardasida  turli  tomonga  yo‘nalgan  buramalar  katta  qorin
bo‘shlig‘ining dahlizi, dorsal va ventral xoltalarga va kaudo – dorsal hamda kaudo
– vetral ko‘r xoltalarga ajratadi. Yosh hayvonlar katta qorin shilliq pardasida 0,5
sm, katta hayvonlarda 1 sm  keladigan so‘rg‘ichlar  bor  bo‘lib, uning tuzilishi
bajaradigan vazifasiga mosdir. 
To‘r qorin ikkinchi qism bo‘lib, hajmi sigirlarda 5 – 10 litrni, qo‘y va
yechkilarda 1,5 – 2,0 litr atrofidadir. U katta va qat qorin hamda tegishli yo‘llar
bilan qizil o‘ngach navi bilan tutashgan. U dumoloq xaltani yeslatib, ichki shilliq
pardasi asalari uyasiga o‘xshash to‘rdan iborat bo‘lib shuning uchun ham uni to‘r
qorin deyiladi.
Qat qorin uchinchi qism bo‘lib, hajmi karomollarda 7 – 18 litrni, qo‘y va
yechkilarda 0,3 – 0,9 litrni tashkil yetadi. Qat qorin to‘r qorin va shirdon bilan
Logotip
Sut va go‘shtning sifati, miqdori hamda naslchilik ishlarining muvaffaqiyatli chiqishi hayvonlarning oziqala-nishiga bog‘liq. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar o‘tho‘r hayvonlar guruhiga kirib, oziqasi asosan dag‘al oziqa-beda, pichan, somon, o‘simliklarning doni, dukkaklilardir. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarda ovqat hazmlanishi boshqa turdagi hayvonlar oshqozonida kechadigan hazmlanish jarayoni-dan farq qilib, ularning oshqozoni to‘rt kameradan: katta qorin, to‘r qorin, qat qorin va shirdondan yoki chin (haqiqiy) me’dadan iboratdir. Bu kameralarning har birida kechadigan jarayonlar o‘ziga xos bo‘lib,u hazm jarayon-larining murakkabligidan dalolat beradi.Me’da oldi bo‘lmalari ichki shilliq pardasi mo‘g‘izlanmagan yassi epiteliy bilan qoplanib, shira ajratuvchi bezlari yo‘q. Shirdon shilliq pardasi bir kamerali hayvonlar me’dasiga o‘xshash tuzilgan bo‘lib, qo‘shimcha, bosh va qoplama hujayralarga yega bo‘lishi uni chin me’da deyilishiga sabab bo‘ladi. kavsh qaytaruvchi hayvonlar oshqozonida ovqat hazmini yaxshi tushinish uchun har qaysi kamerasidagi hazmlanish va qizil o‘ngach navi bilan tanishib chiqilishi lozim. Katta qorin oshqozonning boshlang‘ich va katta qismi bo‘lib, qorin bo‘shlig‘ini chap tomonini to‘liq yegallab, o‘ng tomonni ham qisman yegallab, hajmi qoramollarda 100 – 300, qo‘y va yechkilarda 13 – 23 litrdir. Ichki shilliq pardasida turli tomonga yo‘nalgan buramalar katta qorin bo‘shlig‘ining dahlizi, dorsal va ventral xoltalarga va kaudo – dorsal hamda kaudo – vetral ko‘r xoltalarga ajratadi. Yosh hayvonlar katta qorin shilliq pardasida 0,5 sm, katta hayvonlarda 1 sm keladigan so‘rg‘ichlar bor bo‘lib, uning tuzilishi bajaradigan vazifasiga mosdir. To‘r qorin ikkinchi qism bo‘lib, hajmi sigirlarda 5 – 10 litrni, qo‘y va yechkilarda 1,5 – 2,0 litr atrofidadir. U katta va qat qorin hamda tegishli yo‘llar bilan qizil o‘ngach navi bilan tutashgan. U dumoloq xaltani yeslatib, ichki shilliq pardasi asalari uyasiga o‘xshash to‘rdan iborat bo‘lib shuning uchun ham uni to‘r qorin deyiladi. Qat qorin uchinchi qism bo‘lib, hajmi karomollarda 7 – 18 litrni, qo‘y va yechkilarda 0,3 – 0,9 litrni tashkil yetadi. Qat qorin to‘r qorin va shirdon bilan
tutashgan  bo‘lib  ichida  katta,  o‘rta  va  kichik  varaqchalar  bo‘lib,  bu  qism
qoramollarda yaxshi rivojlangan.
Qizil  o‘ngach  navi  – yosh  hayvonlarda  oziqa  hazmlanishida  katta
ahamiyatga yega. Qizil o‘ngach katta qorin dahlizi bilan to‘r qorin oralig‘ida tugab,
shu joydan qizil o‘ngach davomi sifatida qizil o‘ngach navi boshlanadi va to‘r
qorin tubi bilan qat qoringa yetib boradi. Yosh kavsh qaytaruvchi hayvonlarda
oshqozonda ovqat hazm bo‘lishi hayvonni yoshiga qarab o‘zgaradi. Murakkab
oshqozonni turli qismlari hayvonning turli yoshida turlicha rivojlanadi. Ularni
me’da oldi bo‘lmalari yaxshi  rivojlanmagan holda tug‘iladi, ya’ni me’da oldi
bo‘lmalari qo‘zi va buzoqlarda shirdondan kichik bo‘ladi. ular hayotining dastlabki
kunlarida me’da oldi bo‘lmalari sekin rivojlanadi. Yosh hayvon ichgan sut yoki
suyuqlik qizil o‘ngach navi orqali katta qoringa tushmay to‘r qorin tubi bilan
to‘g‘ri  shirdonga  tushib  hazmlanadi.  Ular  dag‘al  oziqa  istemol  qilishi  bilan
hazmlanishda katta qorin ishtirok yetadi. Ular 2 – 3 oyligida katta qorinda 10 –
12% oziqa modda hazmlanishda ishtirok qiladi. Natijada bijg‘ish jarayoni avjga
chiqib, quloq oldi so‘lak bezi uzliksiz so‘lak ajratadi. Ularda qizilo‘ngach navi
lablari yaxshi qo‘zg‘aladi va yosh hayvonlar me’da oldi bo‘lmalari ham voyaga
yetgan  hayvonlarnikiga  o‘xshab+  harakat  qiladi.  Yosh  hayvonlar  onasini
yemganida, suv yoki sut ichganida qizil o‘ngach navini labi reflektor qo‘zg‘alib,
naycha hosil qiladi. Natijada ichilgan suv va sut katta qoringa tushmasdan to‘r
qorin orqali qat qorin va undan shirdonga o‘tadi. 
Qizil o‘ngach navi lablarining qo‘zg‘alishi yemish va suv ichish tufayli til
va tomoq pardalarini retseptorlarini qo‘zg‘atadi. Qo‘zg‘alish markazga intiluvchi
nerv orqali uzunchoq miyadagi markazga borib, markaz qo‘zg‘alib javob reaksiyasi
adashgan nerv markazdan qochuvchi tolalar orqali qizil o‘ngach navini labiga
uzatilib, uni qo‘zg‘atib, naycha holatiga keladi. Adashgan nervni ikki tomonlama
kesilsa  bu  refleks  yo‘qoladi.  Qizil  o‘ngach  navi  lablarini  qo‘zg‘alishi  shartli
reflektor  ravishda  ham  ro‘yobga  chiqib,  bunda  katta  yarim  sharlar  po‘stlog‘i
ishtirok yetadi. Hayvon ulg‘oya borishi bilan qizil o‘ngach navi o‘sishda me’da
oldi bo‘lmalaridan orqada qolib ketib, lablari dag‘allashadi, qo‘zg‘alaolmaydigan,
naycha hosil qilaolmay o‘z ahamiyatini yo‘qotadi.
Logotip
tutashgan bo‘lib ichida katta, o‘rta va kichik varaqchalar bo‘lib, bu qism qoramollarda yaxshi rivojlangan. Qizil o‘ngach navi – yosh hayvonlarda oziqa hazmlanishida katta ahamiyatga yega. Qizil o‘ngach katta qorin dahlizi bilan to‘r qorin oralig‘ida tugab, shu joydan qizil o‘ngach davomi sifatida qizil o‘ngach navi boshlanadi va to‘r qorin tubi bilan qat qoringa yetib boradi. Yosh kavsh qaytaruvchi hayvonlarda oshqozonda ovqat hazm bo‘lishi hayvonni yoshiga qarab o‘zgaradi. Murakkab oshqozonni turli qismlari hayvonning turli yoshida turlicha rivojlanadi. Ularni me’da oldi bo‘lmalari yaxshi rivojlanmagan holda tug‘iladi, ya’ni me’da oldi bo‘lmalari qo‘zi va buzoqlarda shirdondan kichik bo‘ladi. ular hayotining dastlabki kunlarida me’da oldi bo‘lmalari sekin rivojlanadi. Yosh hayvon ichgan sut yoki suyuqlik qizil o‘ngach navi orqali katta qoringa tushmay to‘r qorin tubi bilan to‘g‘ri shirdonga tushib hazmlanadi. Ular dag‘al oziqa istemol qilishi bilan hazmlanishda katta qorin ishtirok yetadi. Ular 2 – 3 oyligida katta qorinda 10 – 12% oziqa modda hazmlanishda ishtirok qiladi. Natijada bijg‘ish jarayoni avjga chiqib, quloq oldi so‘lak bezi uzliksiz so‘lak ajratadi. Ularda qizilo‘ngach navi lablari yaxshi qo‘zg‘aladi va yosh hayvonlar me’da oldi bo‘lmalari ham voyaga yetgan hayvonlarnikiga o‘xshab+ harakat qiladi. Yosh hayvonlar onasini yemganida, suv yoki sut ichganida qizil o‘ngach navini labi reflektor qo‘zg‘alib, naycha hosil qiladi. Natijada ichilgan suv va sut katta qoringa tushmasdan to‘r qorin orqali qat qorin va undan shirdonga o‘tadi. Qizil o‘ngach navi lablarining qo‘zg‘alishi yemish va suv ichish tufayli til va tomoq pardalarini retseptorlarini qo‘zg‘atadi. Qo‘zg‘alish markazga intiluvchi nerv orqali uzunchoq miyadagi markazga borib, markaz qo‘zg‘alib javob reaksiyasi adashgan nerv markazdan qochuvchi tolalar orqali qizil o‘ngach navini labiga uzatilib, uni qo‘zg‘atib, naycha holatiga keladi. Adashgan nervni ikki tomonlama kesilsa bu refleks yo‘qoladi. Qizil o‘ngach navi lablarini qo‘zg‘alishi shartli reflektor ravishda ham ro‘yobga chiqib, bunda katta yarim sharlar po‘stlog‘i ishtirok yetadi. Hayvon ulg‘oya borishi bilan qizil o‘ngach navi o‘sishda me’da oldi bo‘lmalaridan orqada qolib ketib, lablari dag‘allashadi, qo‘zg‘alaolmaydigan, naycha hosil qilaolmay o‘z ahamiyatini yo‘qotadi.
Katta qorinda oziqa hazmlanishi bir qancha usullar yordamida o‘rganilib,
ularga katta qorinning ayrim qismlarini qolgan qismlaridan ajratish, ularga uzaro
anastomozlar  o‘rnatish,  sun’iy  katta  qorin  hosil  qilish  va  naychalar  o‘rnatish
usullari yordamida o‘rganiladi. Og‘izda yuzaki chaynalib yutilgan ozuqalar katta
qoringa tushadi, u yerda so‘lak bilan yumushatiladi, bo‘rttiriladi, turli  xildagi
mikroorganizmlar ishtirokida parchalanish jarayonlari yuzaga keladi. Katta qorinda
oziqa  hazmlanishida  mikroorganizmlarning  o‘rni  muhim  bo‘lib,  ular  organik
moddalarni parchalay-di, ba’zilarini sintezlaydi. Sut yoki uning o‘rnini bosadigan
suyuq oziqalar bilan oziqalanayotgan yosh kavsh qaytaruvchilarning katta qornida
oziqa  hazm  bo‘lmaydi,  chunki  ularda  mikroorganizmlar  yo‘q.  Katta  qoringa
mikroorganizmlar  fakat  dagal  ozikalar  bilan  kiradi,  tez  ko‘payadi  va  katta
qorindagi hazm jarayonlarini darajasini belgilab beradi. Ana shunday qilib, katta
qorinda  oziqa  hazm  bo‘lishi  umr  bo‘yi  mikroorganizmlar  ishtirokida  ruyobga
chiqadi, ya’ni infuzoriyalar, bakteriyalar, ya’ni streptokokklar, rumino-kokklar,
suksinogen  bakteriyalar  sellyulozani  parchalovchi  bakteriyalar  katta  qorinning
asosiy mikrofloralari bo‘lib xizmat qiladi. Katta qorindagi mikroorganizmlarning
xili, miqdori iste’mol qilinayotgan oziqa turiga, tarkibiga, hayvonning yoshiga,
oziqalanishiga,  mahsuldorligiga  va  boshqa-larga  bogliqdir.  Kavsh  qaytaruvchi
hayvonlarning katta qorni-dagi 1 gr oziqada 20 turga mansub bo‘lgan 10 milliard
bakteriya  va  1  million  infuzoriyalar  bo‘ladi.  Infuzoriyalarning  120  xili
hayvonlarning  katta  qornida  uchrashi  mumkin.  Mikroorgani-zmlar  oziqalarga
mexanik ta’sir ko‘rsatadi, ularni parchalaydi va oziqa tarkibidagi oqsillar, azotli
birikmalar,  qisman  kletchatka,  kraxmal  va  boshqalarni  o‘zlashtiradi  va  o‘z
tanasining  oqsillarini  va  polisaxaridlarni  sintezlaydi.  Shunday  qilib,
mikroorganizmlar  tanasi  hayvonlar  organizmi  uchun  tuyimli  moddalarning
manbalari bo‘lib hisoblanadi. Ozuqadagiga nisbatan mikroorganizmlarning oqsili
hayvon organizmi uchun nihoyatda qiymatlirokdir. Ularning oqsillari o‘zlarining
aminokislota  tarkibiga  ko‘ra  organizm  oqsiliga  yaqin  turadi.  Demak,
mikroorganizm  oqsillari  ham  hayvon  organizmi  uchun  to‘la  qiymatli  oqsillar
o‘rnini bosar ekan. Mikroorganizmlar faoliyatlari tufayli katta qorinda bijg‘ish
jarayoni yuzaga kelib turli xildagi gazlar va uchuvchi yog kislotalari hosil bo‘ladi
va shu yerdan qonga shimilib, organizm tomonidan o‘zlashtiriladi. Katta qorinda
Logotip
Katta qorinda oziqa hazmlanishi bir qancha usullar yordamida o‘rganilib, ularga katta qorinning ayrim qismlarini qolgan qismlaridan ajratish, ularga uzaro anastomozlar o‘rnatish, sun’iy katta qorin hosil qilish va naychalar o‘rnatish usullari yordamida o‘rganiladi. Og‘izda yuzaki chaynalib yutilgan ozuqalar katta qoringa tushadi, u yerda so‘lak bilan yumushatiladi, bo‘rttiriladi, turli xildagi mikroorganizmlar ishtirokida parchalanish jarayonlari yuzaga keladi. Katta qorinda oziqa hazmlanishida mikroorganizmlarning o‘rni muhim bo‘lib, ular organik moddalarni parchalay-di, ba’zilarini sintezlaydi. Sut yoki uning o‘rnini bosadigan suyuq oziqalar bilan oziqalanayotgan yosh kavsh qaytaruvchilarning katta qornida oziqa hazm bo‘lmaydi, chunki ularda mikroorganizmlar yo‘q. Katta qoringa mikroorganizmlar fakat dagal ozikalar bilan kiradi, tez ko‘payadi va katta qorindagi hazm jarayonlarini darajasini belgilab beradi. Ana shunday qilib, katta qorinda oziqa hazm bo‘lishi umr bo‘yi mikroorganizmlar ishtirokida ruyobga chiqadi, ya’ni infuzoriyalar, bakteriyalar, ya’ni streptokokklar, rumino-kokklar, suksinogen bakteriyalar sellyulozani parchalovchi bakteriyalar katta qorinning asosiy mikrofloralari bo‘lib xizmat qiladi. Katta qorindagi mikroorganizmlarning xili, miqdori iste’mol qilinayotgan oziqa turiga, tarkibiga, hayvonning yoshiga, oziqalanishiga, mahsuldorligiga va boshqa-larga bogliqdir. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarning katta qorni-dagi 1 gr oziqada 20 turga mansub bo‘lgan 10 milliard bakteriya va 1 million infuzoriyalar bo‘ladi. Infuzoriyalarning 120 xili hayvonlarning katta qornida uchrashi mumkin. Mikroorgani-zmlar oziqalarga mexanik ta’sir ko‘rsatadi, ularni parchalaydi va oziqa tarkibidagi oqsillar, azotli birikmalar, qisman kletchatka, kraxmal va boshqalarni o‘zlashtiradi va o‘z tanasining oqsillarini va polisaxaridlarni sintezlaydi. Shunday qilib, mikroorganizmlar tanasi hayvonlar organizmi uchun tuyimli moddalarning manbalari bo‘lib hisoblanadi. Ozuqadagiga nisbatan mikroorganizmlarning oqsili hayvon organizmi uchun nihoyatda qiymatlirokdir. Ularning oqsillari o‘zlarining aminokislota tarkibiga ko‘ra organizm oqsiliga yaqin turadi. Demak, mikroorganizm oqsillari ham hayvon organizmi uchun to‘la qiymatli oqsillar o‘rnini bosar ekan. Mikroorganizmlar faoliyatlari tufayli katta qorinda bijg‘ish jarayoni yuzaga kelib turli xildagi gazlar va uchuvchi yog kislotalari hosil bo‘ladi va shu yerdan qonga shimilib, organizm tomonidan o‘zlashtiriladi. Katta qorinda
kechayotgan  oziqa  hazmlanishining  to‘g‘ri  kechishi  mikroorganizmlarning
aktivligiga,  mikroorganizmlarning  turlarini  foydali  qismlarining  ko‘p  hosil
bo‘lishiga bog‘liqdir. Normal hayotiy jarayonlar davrida katta qorinda harorat 38-
410 da, rN ko‘rsatkichi 6,5-7,4 atrofida bo‘lib, bu holat mikroorganizmlar yashashi
uchun juda qulaydir. Katta qorindagi muhit osonlikcha o‘zgarmasdan doimo birday
soqlanib bunda quloq oldi so‘lak bezlarining uzliksiz so‘lak ajralishini ahamiyati
kattadir.  Katta  qorinda  hosil  bo‘ladigan  turli  xil  kislota  va  kislotali  boshqa
moddalar katta qorin muhitini o‘zgartirib, mikroorganizmlarning yashashi uchun
noqulay  sharoitlarni  hosil  qilishi  mumkin.  Ana  shu  paytda  quloq  oldi  so‘lak
bezidan ishlanayotgan so‘lak bu kislotali xususiyatga yega bo‘lgan moddalarni
neytrallab turadi. Katta qorindagi muhitning barqarorligi oziqalarning vaqti-vaqti
bilan  arala-shib,  so‘rilib  turilishida  muhim  ahamiyatga  yega.  Katta  qorindagi
mikroorganizmlarning hazm jarayonlari uchun zarur bo‘lgan turlarni rivojlanishi
rasion tarkibining qanchalik tez-tez o‘zgarib turishiga ham bog‘liq. Hayvonlar
muayyan oziqa turi bilan uzoq vaqt oziqalanayotgan bo‘lsa bu vaqtda katta qorinda
mikroorganizmlarning muayyan turlari, ya’ni shu oziqani hazmlanishda ishtirok
yetadigan turlari rivojlanadi. Agar bu hayvonlarda oziqasi to‘satdan o‘zgartirilsa,
unda yangi oziqani parchalavchi mikroorganizmlar yetishmaganligidan hazmlanish
jarayoni izdan chiqadi, shularni inobatga olgan holda hayvonlarni bir oziqa turdan
ikkinchi oziqa turiga o‘tkazish asta sekinlik amalga oshirilishi lozim. Katta qorinda
oziqalar to‘la parchalanmasdan ularning hazmlanmagan qismlari vaqti-vaqti bilan
og‘izga qaytariladi, qayta chaynalib yetarlicha maydalangandan, mayinlashganidan
keyin  oziqaning  tegishlicha  parchalangan  qismi  katta  qorindan  me’da  oldi
bo‘lmalarining kelgusi qismlariga o‘tkaziladi. 
Katta qorinda uglevodlar, ya’ni kletchatkaning hazmlanishi yuzaga
kelib, u murakkab polisaxariddir. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar yeydigan o‘simlik
oziqalari 40 – 50% ni kletchatka tashkil yetadi. Ovkat hazm qilish jarayonida
qatnashadigan  shiraning  tarkibida  kletchatkani  parchalaydigan  fermentlar  yo‘q
bo‘lsada, lekin polisaxaridlarning o‘zlashtirilishi yuzaga keladi. Hazm sistemasida
hazm  bo‘ladigan kletchatkaning 80% ni sellyulozani  parchalovchi  bakteriyalar
ishtirokida  katta  qorinda  parchalanishi  yuzaga  keladi.  Kletchatka  polisaxarid
bo‘lganligi  tufayli  u  energiya  manbai  sifatida  xizmat  qiladi.  Bakteriyalarning
Logotip
kechayotgan oziqa hazmlanishining to‘g‘ri kechishi mikroorganizmlarning aktivligiga, mikroorganizmlarning turlarini foydali qismlarining ko‘p hosil bo‘lishiga bog‘liqdir. Normal hayotiy jarayonlar davrida katta qorinda harorat 38- 410 da, rN ko‘rsatkichi 6,5-7,4 atrofida bo‘lib, bu holat mikroorganizmlar yashashi uchun juda qulaydir. Katta qorindagi muhit osonlikcha o‘zgarmasdan doimo birday soqlanib bunda quloq oldi so‘lak bezlarining uzliksiz so‘lak ajralishini ahamiyati kattadir. Katta qorinda hosil bo‘ladigan turli xil kislota va kislotali boshqa moddalar katta qorin muhitini o‘zgartirib, mikroorganizmlarning yashashi uchun noqulay sharoitlarni hosil qilishi mumkin. Ana shu paytda quloq oldi so‘lak bezidan ishlanayotgan so‘lak bu kislotali xususiyatga yega bo‘lgan moddalarni neytrallab turadi. Katta qorindagi muhitning barqarorligi oziqalarning vaqti-vaqti bilan arala-shib, so‘rilib turilishida muhim ahamiyatga yega. Katta qorindagi mikroorganizmlarning hazm jarayonlari uchun zarur bo‘lgan turlarni rivojlanishi rasion tarkibining qanchalik tez-tez o‘zgarib turishiga ham bog‘liq. Hayvonlar muayyan oziqa turi bilan uzoq vaqt oziqalanayotgan bo‘lsa bu vaqtda katta qorinda mikroorganizmlarning muayyan turlari, ya’ni shu oziqani hazmlanishda ishtirok yetadigan turlari rivojlanadi. Agar bu hayvonlarda oziqasi to‘satdan o‘zgartirilsa, unda yangi oziqani parchalavchi mikroorganizmlar yetishmaganligidan hazmlanish jarayoni izdan chiqadi, shularni inobatga olgan holda hayvonlarni bir oziqa turdan ikkinchi oziqa turiga o‘tkazish asta sekinlik amalga oshirilishi lozim. Katta qorinda oziqalar to‘la parchalanmasdan ularning hazmlanmagan qismlari vaqti-vaqti bilan og‘izga qaytariladi, qayta chaynalib yetarlicha maydalangandan, mayinlashganidan keyin oziqaning tegishlicha parchalangan qismi katta qorindan me’da oldi bo‘lmalarining kelgusi qismlariga o‘tkaziladi. Katta qorinda uglevodlar, ya’ni kletchatkaning hazmlanishi yuzaga kelib, u murakkab polisaxariddir. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar yeydigan o‘simlik oziqalari 40 – 50% ni kletchatka tashkil yetadi. Ovkat hazm qilish jarayonida qatnashadigan shiraning tarkibida kletchatkani parchalaydigan fermentlar yo‘q bo‘lsada, lekin polisaxaridlarning o‘zlashtirilishi yuzaga keladi. Hazm sistemasida hazm bo‘ladigan kletchatkaning 80% ni sellyulozani parchalovchi bakteriyalar ishtirokida katta qorinda parchalanishi yuzaga keladi. Kletchatka polisaxarid bo‘lganligi tufayli u energiya manbai sifatida xizmat qiladi. Bakteriyalarning
fermentlari  kletchatkani  disaxaridlarga,  so‘ngra  monosaxaridlarga  parchalaydi.
Hayvonga kam oziqa berilsa, yoki shu oziqani asosiy qismini engil hazmlanuvchi
uglevodlar  tashkil  qilsa  kletchatkaning  hazmlanishi  yomonlashadi,  chunki  bu
paytda  oziqa  tezlik  bilan  katta  qorindan  o‘tib  ketadi,  iste’mol  qilinayotgan
oziqaning tarkibida engil hazm bo‘ladigan uglevodlar ko‘p bo‘lishi me’da oldi
bo‘lmalarida  shu  uglevodlarni  parchalovchi  bakteriyalarning  ko‘payishi  va
kletchatkani parchalovchi bakteriyalarning kamayishiga sabab bo‘ladi. 
Katta  qorinda  bakteriya  va  infuzoriyalar  engil  hazm  bo‘ladigan
uglevodlardan  kraxmal va qandning hazm bo‘lishida ahamiyati katta bo‘lib, bu
jarayonda mikroorganizmlar faoliyati tufayli, bijg‘ish jarayonlari hisobiga kraxmal
va qandni parchalanib, har xil o‘zgarishlarga uchraydi. Kraxmalning barcha turlari
ham birxil tezlikda hazm bo‘lmasdan, makkajuxori kraxmali, kartoshka kraxmaliga
nisbatan, pishirilgan kraxmal xom kraxmalga nisbatan tez hazm bo‘ladi. Kraxmal
organizmda  me’da  osti  bezi,  ichak  shirasining  fermentlari  ta’sirida  hazm
bo‘laveradi,  lekin  u  katta  qorinda  mikroorganizmlar  faoliyati  uchun  zarur
bo‘lganligi  uchun  uning  katta  qorindagi  hazmlanishini  ahamiyati  kattaroqdir.
Kavsh  qaytaruvchi  hayvonlarning  yegan  ozuqasidan  me’da  oldi  bo‘lmalarida
kletchatkaning parchalanishi natijasida mono va disaxaridlar hosil bo‘ladi. Achish
– bijgish jarayonlari natijasida bu qandlardan sut, sirka, propion, moy kislotalari
hosil bo‘ladi. Tekshirishlar – hayvon oziqa rasioniga bog‘liq ravishda bir kunda
katta qorinda 4 litrgacha uchuvchi yog kislotalari va ulardan tashqari, achish-
bijg‘ish jarayonining oqibatida izomoy, izovalerian, ikki metil moy kislotalari kabi
zanjirli uchuvchi yog kislotalari ham hosil bo‘ladi. Konsentratlar, tarkibida oqsili
ko‘p bo‘lgan oziqalar berilganda moy kislotasi hosil bo‘ladi, lekin sirka va propion
kislotalarning hosil bo‘lishi kamayadi. Tarkibida engil hazmlanadigan uglevodlar
(shakar  lavlagisi,  boshqalar)  ko‘p  bo‘lgan  oziqalarni  hayvon  rasioniga  birdan
kiritilsa, hayvonlar katta qornida o‘zlashtirilaolishi mumkin bo‘lgandan ko‘proq sut
kislotasi hosil bo‘ladi va bu organizmda hazmlanishini buzilishiga va zaharlanishga
sabab  bo‘ladi.  Shulardan  kelib  chiqgan  holatda  tez,  engil  hazmlanadigan
uglevodlarning rasionga kiritilib va ularning miqdorini asta-sekinlik bilan oshirib
borilishi  lozim.  Bu  vaqtda  katta  qorinda  ko‘p  sut  kislotalarni  parchalaydigan
mikroorganizmlar hosil bo‘lib, natijada sut kislotasi bilan zaharlanish kuzatilmaydi.
Logotip
fermentlari kletchatkani disaxaridlarga, so‘ngra monosaxaridlarga parchalaydi. Hayvonga kam oziqa berilsa, yoki shu oziqani asosiy qismini engil hazmlanuvchi uglevodlar tashkil qilsa kletchatkaning hazmlanishi yomonlashadi, chunki bu paytda oziqa tezlik bilan katta qorindan o‘tib ketadi, iste’mol qilinayotgan oziqaning tarkibida engil hazm bo‘ladigan uglevodlar ko‘p bo‘lishi me’da oldi bo‘lmalarida shu uglevodlarni parchalovchi bakteriyalarning ko‘payishi va kletchatkani parchalovchi bakteriyalarning kamayishiga sabab bo‘ladi. Katta qorinda bakteriya va infuzoriyalar engil hazm bo‘ladigan uglevodlardan kraxmal va qandning hazm bo‘lishida ahamiyati katta bo‘lib, bu jarayonda mikroorganizmlar faoliyati tufayli, bijg‘ish jarayonlari hisobiga kraxmal va qandni parchalanib, har xil o‘zgarishlarga uchraydi. Kraxmalning barcha turlari ham birxil tezlikda hazm bo‘lmasdan, makkajuxori kraxmali, kartoshka kraxmaliga nisbatan, pishirilgan kraxmal xom kraxmalga nisbatan tez hazm bo‘ladi. Kraxmal organizmda me’da osti bezi, ichak shirasining fermentlari ta’sirida hazm bo‘laveradi, lekin u katta qorinda mikroorganizmlar faoliyati uchun zarur bo‘lganligi uchun uning katta qorindagi hazmlanishini ahamiyati kattaroqdir. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarning yegan ozuqasidan me’da oldi bo‘lmalarida kletchatkaning parchalanishi natijasida mono va disaxaridlar hosil bo‘ladi. Achish – bijgish jarayonlari natijasida bu qandlardan sut, sirka, propion, moy kislotalari hosil bo‘ladi. Tekshirishlar – hayvon oziqa rasioniga bog‘liq ravishda bir kunda katta qorinda 4 litrgacha uchuvchi yog kislotalari va ulardan tashqari, achish- bijg‘ish jarayonining oqibatida izomoy, izovalerian, ikki metil moy kislotalari kabi zanjirli uchuvchi yog kislotalari ham hosil bo‘ladi. Konsentratlar, tarkibida oqsili ko‘p bo‘lgan oziqalar berilganda moy kislotasi hosil bo‘ladi, lekin sirka va propion kislotalarning hosil bo‘lishi kamayadi. Tarkibida engil hazmlanadigan uglevodlar (shakar lavlagisi, boshqalar) ko‘p bo‘lgan oziqalarni hayvon rasioniga birdan kiritilsa, hayvonlar katta qornida o‘zlashtirilaolishi mumkin bo‘lgandan ko‘proq sut kislotasi hosil bo‘ladi va bu organizmda hazmlanishini buzilishiga va zaharlanishga sabab bo‘ladi. Shulardan kelib chiqgan holatda tez, engil hazmlanadigan uglevodlarning rasionga kiritilib va ularning miqdorini asta-sekinlik bilan oshirib borilishi lozim. Bu vaqtda katta qorinda ko‘p sut kislotalarni parchalaydigan mikroorganizmlar hosil bo‘lib, natijada sut kislotasi bilan zaharlanish kuzatilmaydi.
Katta  qorinda  oqsillarning  azotsiz  qoldiqlaridan  hosil  bo‘lgan  uchuvchi  yog
kislotalari, me’da oldi bo‘lmalari devori orqali qonga so‘riladi, bu moddalarning
so‘rilish  tezligi  ularning  konsentrasiyasiga  bog‘liqdir.  Bu  kislotalar  so‘rilish
tezligiga qarab, eng ko‘p sirka kislotasi, so‘ngra moy va propion kislotasi so‘riladi.
Bu yog kislotalari organizmning energetik manbai hamda organizmdagi moddalar
almashinish jarayonlarida qatnashadi. 
Oqsillarning hazm bo‘lishi.  Katta qorinda xuddi shunday qisman oqsil
parchalanishi yuzaga kelib, bu parchalanish achish va chirish hisobiga yuzaga
keladi. Katta qorinda oqsillar, mikroorganizmlar fermentlari ta’sirida peptidlar,
aminokislotlar  so‘ngra  ammiakgacha  parchalanadi.  Oqsillar  parchalanishining
mahsulotlari mikroorganizmlar tomonidan o‘zlashtirilib, o‘z tanalarining oqsilini
sintezlaydi. Oziqa tarkibidagi oqsillarning 40-80 % hazm jarayonida mikroorga-
nizm tanasining oqsiliga aylanadi, qolgan qismi o‘zgarmay shirdonga o‘tib, u yerda
hazmlanishi  davom  yetadi. Mikroorga-nizmlar  tomonidan  sintezlangan  oqsillar
hayvonlar  organizmi  uchun  to‘la  qiymatli  oqsil  hisoblanib,  ularning  tarkibida
almashtirib bo‘lmaydigan aminakislotalarning barchasi  mavjud. Oziqa oqsillari
hayvon  organizmiga  yaxshi  singishi  uchun  rasionda  engil  hazmlanadigan
uglevodlarning nisbati to‘g‘ri bo‘lishi kerak, agarda oziqada oqsil haddan tashqari
ko‘p bo‘lib engil hazmlanuvchi uglevodlar kam bo‘lsa, oqsillarning parchala-nishi
natijasida hosil bo‘lgan ammiak to‘la o‘zlashtirilmay qoladi. Bu o‘sha muhitda
uglevodlar  kamligidan  mikroorganizmlarning  yetarlicha  katta  qorinda
ko‘paymasligi bilan bog‘liqdir. Hosil bo‘lgan ammiak katta qorin devori orqali
qonga so‘rilib jigarda mochevinaga aylanadi. Mochevinaning kam qismi so‘lakka
o‘tib,  qaytadan  katta  qoringa  tushadi,  aksariyat  qismi  siydik  bilan  tashqariga
chiqarilib tashlana-di. Agarda ammiak juda ko‘p so‘rilsa, jigar uni mochevinaga
aylantirishga ulgura olmaydi natijada ammiak bilan zaharlanadi. Demak, rasion
tarkibida oqsillar haddan tashqari ko‘p bo‘lishi organizmning zaharlanishiga sabab
bo‘lar ekan. Shulardan kelib chiqqan holatda kavsh qaytaruvchi hayvonlar rasioni
tarkibidagi oqsil moddalar hamda engil hazm bo‘ladigan uglevodlar miqdori to‘g‘ri
nisbatda bo‘lishi lozim. Shunday sharoitlardagina katta qorinda ammiakni yaxshi
o‘zlashtiradigan  mikroorganizmlar  rivojlanib  ko‘payadi  va  ular  ammiakni  o‘z
Logotip
Katta qorinda oqsillarning azotsiz qoldiqlaridan hosil bo‘lgan uchuvchi yog kislotalari, me’da oldi bo‘lmalari devori orqali qonga so‘riladi, bu moddalarning so‘rilish tezligi ularning konsentrasiyasiga bog‘liqdir. Bu kislotalar so‘rilish tezligiga qarab, eng ko‘p sirka kislotasi, so‘ngra moy va propion kislotasi so‘riladi. Bu yog kislotalari organizmning energetik manbai hamda organizmdagi moddalar almashinish jarayonlarida qatnashadi. Oqsillarning hazm bo‘lishi. Katta qorinda xuddi shunday qisman oqsil parchalanishi yuzaga kelib, bu parchalanish achish va chirish hisobiga yuzaga keladi. Katta qorinda oqsillar, mikroorganizmlar fermentlari ta’sirida peptidlar, aminokislotlar so‘ngra ammiakgacha parchalanadi. Oqsillar parchalanishining mahsulotlari mikroorganizmlar tomonidan o‘zlashtirilib, o‘z tanalarining oqsilini sintezlaydi. Oziqa tarkibidagi oqsillarning 40-80 % hazm jarayonida mikroorga- nizm tanasining oqsiliga aylanadi, qolgan qismi o‘zgarmay shirdonga o‘tib, u yerda hazmlanishi davom yetadi. Mikroorga-nizmlar tomonidan sintezlangan oqsillar hayvonlar organizmi uchun to‘la qiymatli oqsil hisoblanib, ularning tarkibida almashtirib bo‘lmaydigan aminakislotalarning barchasi mavjud. Oziqa oqsillari hayvon organizmiga yaxshi singishi uchun rasionda engil hazmlanadigan uglevodlarning nisbati to‘g‘ri bo‘lishi kerak, agarda oziqada oqsil haddan tashqari ko‘p bo‘lib engil hazmlanuvchi uglevodlar kam bo‘lsa, oqsillarning parchala-nishi natijasida hosil bo‘lgan ammiak to‘la o‘zlashtirilmay qoladi. Bu o‘sha muhitda uglevodlar kamligidan mikroorganizmlarning yetarlicha katta qorinda ko‘paymasligi bilan bog‘liqdir. Hosil bo‘lgan ammiak katta qorin devori orqali qonga so‘rilib jigarda mochevinaga aylanadi. Mochevinaning kam qismi so‘lakka o‘tib, qaytadan katta qoringa tushadi, aksariyat qismi siydik bilan tashqariga chiqarilib tashlana-di. Agarda ammiak juda ko‘p so‘rilsa, jigar uni mochevinaga aylantirishga ulgura olmaydi natijada ammiak bilan zaharlanadi. Demak, rasion tarkibida oqsillar haddan tashqari ko‘p bo‘lishi organizmning zaharlanishiga sabab bo‘lar ekan. Shulardan kelib chiqqan holatda kavsh qaytaruvchi hayvonlar rasioni tarkibidagi oqsil moddalar hamda engil hazm bo‘ladigan uglevodlar miqdori to‘g‘ri nisbatda bo‘lishi lozim. Shunday sharoitlardagina katta qorinda ammiakni yaxshi o‘zlashtiradigan mikroorganizmlar rivojlanib ko‘payadi va ular ammiakni o‘z
tanasining oqsilini sintezlash uchun sarflaydi va oqsillarni hayvon organizmi to‘la
o‘zlashtira oladigan bo‘ladi.
 Katta qorindagi mikroorganizmlar oqsil bo‘lmagan azotli moddalardan ham
o‘zlarining  tanalarini  oqsillarini  sintezlaydi,  shulardan  kelib  chiqgan  holatda
hayvonlarni  mahsuldorligini  oshirish  maqsadida  kavsh  qaytaruvchi  hayvonlar
rasioniga  tegishli  miqdorda  sun’iy  mochevina  karbamid  qo‘shib  berish  taklif
qilingan yedi. Karbamidning tarkibida 45 % gacha azot bo‘lib, katta qorindagi
mikroorganizmlar  o‘z  tanasining  oqsillarini  karbamid tarkibidagi  azotdan  ham
sintezlaydi. Karbamid berish oqibatida oqsilli oziqalarni ma’lum miqdorda tejash
yo‘lga qo‘yiladi. Bu holat quyidagicha yuzaga keladi: katta qorinda karbamid
mikroorga-nizmlardagi uriaza fermenti ta’sirida ammiak va karbanat angidridga
parchalanib,  ammiak  va  uglevodlarning  parchalanish  mahsulotlari
mikroorganizmlar tomonidan o‘zlashtiriladi va mikroorganizmlar organizmining
to‘la qiymatli oqsili sintezlanadi va bu oqsil to‘la qiymatli oqsil sifatida organizm
tomonidan yaxshi o‘zlashtiriladi.
 Sigirlarda  hazmlanadigan  oqsilga  bo‘lgan  kundalik  yextiyoj  25-30  %,
qo‘ylar 30-35 % karbamid bilan almashtirish maqsadga muvofiq yoki sigirlar bir
kunda 80-150 gr, qo‘ylar 13-18 gr. karbamid olishlari lozim. Karbamidni ozuqa
bilan yaxshi aralashtirilib, 2-3 bo‘lakga bo‘lib beriladi va bu vaqtda oziqa tarkibida
engil hazmlanadigan uglevodlar yetarlicha bo‘lishi lozim. Karbamid bo‘lmagan
sharoitda oziqaga sirka, propion kislota-larining ammoniyli tuzlarini qo‘shib bersa
ham bo‘ladi, chunki ular mikroorganizmlar uchun azotli va uglevodli oziqa o‘rnini
bosadi  va  mikroorganizmlarni  yaxshi  rivojlanib,  ko‘payib  o‘z  tanalarining
oqsillarini sintezlash uchun yetarli moddalar bilan ta’minlanadi. 
 
Mikroorganizmlarning  faoliyatlari  tufayli  katta  qorinda  vitaminlar
sintezlanib, jumladan V gurux vitaminlaridan riboflavin, tiamin, nikotin kislotasi,
folat kislotasi, pantotent kislotasi, biotin, piridoksin, V12vitamin, yogda yeruvchi K
vitamini  sintezlanadi.  bu  kavsh  qaytaruvchi  hayvonlarning  oziqasida  bu
vitaminlarning  bo‘lishi  shart  emas  degan  xulosaga  olib  kelsada,  lekin  oziqa
tarkibida bu vitamin-larni sintezlanishini ta’minlovchi tarkibiy qismlari bo‘lishi
shart.  Jumladan,  V12  vitamin  ning  sintezlanishi  uchun  kobalt  zarur.  Kavsh
kaytaruvchi  yosh  hayvonlarda,  ya’ni  ular  dagal  oziqalarga  o‘tmasdan  oldin
Logotip
tanasining oqsilini sintezlash uchun sarflaydi va oqsillarni hayvon organizmi to‘la o‘zlashtira oladigan bo‘ladi. Katta qorindagi mikroorganizmlar oqsil bo‘lmagan azotli moddalardan ham o‘zlarining tanalarini oqsillarini sintezlaydi, shulardan kelib chiqgan holatda hayvonlarni mahsuldorligini oshirish maqsadida kavsh qaytaruvchi hayvonlar rasioniga tegishli miqdorda sun’iy mochevina karbamid qo‘shib berish taklif qilingan yedi. Karbamidning tarkibida 45 % gacha azot bo‘lib, katta qorindagi mikroorganizmlar o‘z tanasining oqsillarini karbamid tarkibidagi azotdan ham sintezlaydi. Karbamid berish oqibatida oqsilli oziqalarni ma’lum miqdorda tejash yo‘lga qo‘yiladi. Bu holat quyidagicha yuzaga keladi: katta qorinda karbamid mikroorga-nizmlardagi uriaza fermenti ta’sirida ammiak va karbanat angidridga parchalanib, ammiak va uglevodlarning parchalanish mahsulotlari mikroorganizmlar tomonidan o‘zlashtiriladi va mikroorganizmlar organizmining to‘la qiymatli oqsili sintezlanadi va bu oqsil to‘la qiymatli oqsil sifatida organizm tomonidan yaxshi o‘zlashtiriladi. Sigirlarda hazmlanadigan oqsilga bo‘lgan kundalik yextiyoj 25-30 %, qo‘ylar 30-35 % karbamid bilan almashtirish maqsadga muvofiq yoki sigirlar bir kunda 80-150 gr, qo‘ylar 13-18 gr. karbamid olishlari lozim. Karbamidni ozuqa bilan yaxshi aralashtirilib, 2-3 bo‘lakga bo‘lib beriladi va bu vaqtda oziqa tarkibida engil hazmlanadigan uglevodlar yetarlicha bo‘lishi lozim. Karbamid bo‘lmagan sharoitda oziqaga sirka, propion kislota-larining ammoniyli tuzlarini qo‘shib bersa ham bo‘ladi, chunki ular mikroorganizmlar uchun azotli va uglevodli oziqa o‘rnini bosadi va mikroorganizmlarni yaxshi rivojlanib, ko‘payib o‘z tanalarining oqsillarini sintezlash uchun yetarli moddalar bilan ta’minlanadi. Mikroorganizmlarning faoliyatlari tufayli katta qorinda vitaminlar sintezlanib, jumladan V gurux vitaminlaridan riboflavin, tiamin, nikotin kislotasi, folat kislotasi, pantotent kislotasi, biotin, piridoksin, V12vitamin, yogda yeruvchi K vitamini sintezlanadi. bu kavsh qaytaruvchi hayvonlarning oziqasida bu vitaminlarning bo‘lishi shart emas degan xulosaga olib kelsada, lekin oziqa tarkibida bu vitamin-larni sintezlanishini ta’minlovchi tarkibiy qismlari bo‘lishi shart. Jumladan, V12 vitamin ning sintezlanishi uchun kobalt zarur. Kavsh kaytaruvchi yosh hayvonlarda, ya’ni ular dagal oziqalarga o‘tmasdan oldin
ularning oziqasining tarkibida yuqorida keltirilgan vitaminlarning barchasi bo‘lishi
shart. Mikrobiologik jarayonlar tufayli katta qorinda har xil gazlar ham hosil
bo‘lib,  bu  gazlar  ishtirokida  tuyimli  moddalar  hosil  bo‘ladi.  Hosil  bo‘lgan
gazlarning  xili  va  miqdori  hayvon  yeydigan  oziqaning  miqdoriga  va  turiga
bag‘liqdir. Hayvonlar oziqalangandan 2-3 soat o‘tgach maksimal darajada gazlar
hosil bo‘lib, soatiga o‘rtacha 35 litrni tashkil qiladi va bir kunda 1000 litrgacha gaz
hosil bo‘lishi mumkin. Gazlar dukkakli o‘simliklarni iste’mol qilganda ko‘p hosil
bo‘ladi, oz miqdorda azot, vodorod, vodorod sulfid hosil  bo‘lib turadi. Katta
qorinda asosan korbanat angidrid va metan hosil bo‘ladi, hosil bo‘lgan karbonat
angidrid  va  metan  yesa  katta  qorindagi  achish  va  bijgish  jarayonining  oxigi
mahsulotlari hisoblanadi. Karbonat angidridning bir qismi katta qoringa tushgan
so‘lak  tarkibidagi  bikarbonatlardan  ham  hosil  bo‘ladi.  Mikroorganizmlar
o‘zlashtirib ulgurmagan gazlarning ortiqcha qismi og‘iz orqali tashqariga chiqarilsa
bir qismi katta qorin devoridan qonga so‘riladi, shuning bilan birga o‘pka orqali
ham tashqariga chiqariladi. 
To‘r va qat qorin funksiyasi. Katta qorinda atroflicha hazm bo‘lgan oziqa
me’da oldi  bo‘lmalarining navbatdagi qismi  to‘r  qoringa, so‘ngra qat qoringa
o‘tkaziladi. Katta qorinning dahliz qismi bilan to‘r qorin o‘rtasida shilliq parda
burmasi bo‘lib, bu burma katta qorinning dahlizi qisqarganda, u bilan to‘r qorin
oraligidagi teshikni ma’lum darajada yopadi va katta qorinda yaxshi maydalangan
oziqani to‘r qoringa o‘tkazilishi ta’minlanadi. Oziqaning yaxshi maydalanmagan
qismi katta qorinda ushlanib qolib tegishlicha maydalanganidan keyin to‘r qoringa
o‘tkaziladi. To‘r qoringa tushgan oziqalar darrov qat qoringa o‘tkaziladi va qat
qorin varaqlari orasida siqiladi, yeziladi, maydalandi. Bu yerda suv so‘riladi va
tegishlicha  hazm  bo‘lganidan  keyin  oziqa  shirdonga  o‘tkazilib,  shirdonda
hazmlanadi. 
Oziqalarning me’da oldi bo‘lmalarida ayniqsa katta qorinda hazm bo‘lishida
kavsh  qaytarish  jarayoni  muhim  ahamiyatga  yega.  Kavsh  qaytarish  kavsh
qaytaruvchi  hayvonlarga  xos  xususiyat  bo‘lib,  kavsh  qaytaruvchi  hayvonlar
naridan – beri chaynab yutgan oziqani yana yaxshilab chaynab, maydalaydi so‘lak
bilan aralashtiradi. Chunki chala chaynalgan oziqa hazm sistemasida yaxshi hazm
bo‘lmaydi organizmga to‘la singmaydi. Shuning uchun kavsh qaytarish jarayoni
Logotip
ularning oziqasining tarkibida yuqorida keltirilgan vitaminlarning barchasi bo‘lishi shart. Mikrobiologik jarayonlar tufayli katta qorinda har xil gazlar ham hosil bo‘lib, bu gazlar ishtirokida tuyimli moddalar hosil bo‘ladi. Hosil bo‘lgan gazlarning xili va miqdori hayvon yeydigan oziqaning miqdoriga va turiga bag‘liqdir. Hayvonlar oziqalangandan 2-3 soat o‘tgach maksimal darajada gazlar hosil bo‘lib, soatiga o‘rtacha 35 litrni tashkil qiladi va bir kunda 1000 litrgacha gaz hosil bo‘lishi mumkin. Gazlar dukkakli o‘simliklarni iste’mol qilganda ko‘p hosil bo‘ladi, oz miqdorda azot, vodorod, vodorod sulfid hosil bo‘lib turadi. Katta qorinda asosan korbanat angidrid va metan hosil bo‘ladi, hosil bo‘lgan karbonat angidrid va metan yesa katta qorindagi achish va bijgish jarayonining oxigi mahsulotlari hisoblanadi. Karbonat angidridning bir qismi katta qoringa tushgan so‘lak tarkibidagi bikarbonatlardan ham hosil bo‘ladi. Mikroorganizmlar o‘zlashtirib ulgurmagan gazlarning ortiqcha qismi og‘iz orqali tashqariga chiqarilsa bir qismi katta qorin devoridan qonga so‘riladi, shuning bilan birga o‘pka orqali ham tashqariga chiqariladi. To‘r va qat qorin funksiyasi. Katta qorinda atroflicha hazm bo‘lgan oziqa me’da oldi bo‘lmalarining navbatdagi qismi to‘r qoringa, so‘ngra qat qoringa o‘tkaziladi. Katta qorinning dahliz qismi bilan to‘r qorin o‘rtasida shilliq parda burmasi bo‘lib, bu burma katta qorinning dahlizi qisqarganda, u bilan to‘r qorin oraligidagi teshikni ma’lum darajada yopadi va katta qorinda yaxshi maydalangan oziqani to‘r qoringa o‘tkazilishi ta’minlanadi. Oziqaning yaxshi maydalanmagan qismi katta qorinda ushlanib qolib tegishlicha maydalanganidan keyin to‘r qoringa o‘tkaziladi. To‘r qoringa tushgan oziqalar darrov qat qoringa o‘tkaziladi va qat qorin varaqlari orasida siqiladi, yeziladi, maydalandi. Bu yerda suv so‘riladi va tegishlicha hazm bo‘lganidan keyin oziqa shirdonga o‘tkazilib, shirdonda hazmlanadi. Oziqalarning me’da oldi bo‘lmalarida ayniqsa katta qorinda hazm bo‘lishida kavsh qaytarish jarayoni muhim ahamiyatga yega. Kavsh qaytarish kavsh qaytaruvchi hayvonlarga xos xususiyat bo‘lib, kavsh qaytaruvchi hayvonlar naridan – beri chaynab yutgan oziqani yana yaxshilab chaynab, maydalaydi so‘lak bilan aralashtiradi. Chunki chala chaynalgan oziqa hazm sistemasida yaxshi hazm bo‘lmaydi organizmga to‘la singmaydi. Shuning uchun kavsh qaytarish jarayoni
hazm jarayonini muhim bosqichi bo‘lib qoladi. Kavsh qaytarish reflektor jarayon
bo‘lib, u quyidagicha amalga oshadi: katta qorindagi oziqalarning dag‘al qismlari
qizilo‘ngach navi va to‘r qorindagi taktil retseptorlarni qo‘zg‘atadi, qo‘zg‘alish
adashgan  nervning  tegishli  afferent  tolalari  orqali  uzunchoq  miyadagi  kavsh
qaytarish  markaziga  uzatiladi.  Markaz  qo‘zg‘alib  javob  reaksiyasi  adashgan
nervning yefferent tolalari orqali to‘r qorin va qat qoringa hamda oziqaning ogizga
qaytarishda ishtirok yetadigan boshqa organlarga o‘tkaziladi. So‘ngra oziqaning
og‘izga qaytarilishi  to‘r qorinning qo‘shimcha qisqarishi  bilan boshlanadi.  Bu
paytda nafas harakatlari nafasni chiqarish davrida to‘xtab hiqildoq yopiladi va
nafas  olishga  intilib,  ko‘krak  qafasidan  qizilo‘ngachning  katta  qoringa  kirish
qismida bosim pasayib qizilo‘ngachning kardial sfinktori ochiladi. Bu vaqtda katta
qorin dahlizdagi oziqaning ma’lum qismi qizilo‘ngachga qarab harakat qilib qizil
o‘ngachga chiqadi va qizilo‘ngachning antiperistaltik harakati tufayli oziqa og‘izga
chiqariladi. Oziqa halqumdagi kranial sfinktorda siqiladi va oziqning suyuq qismi
katta qoringa qaytib tushadi. 
Og‘izga qaytarilgan oziqani chaynalishi, uning xarakteriga, xiliga bog‘liq
holatda 20-60 soniya davomida yeziladi. Oziqa atroflicha chaynalgandan so‘ng
yana yutiladi. Shunday qilib, oziqaning yutilishi va qayta og‘izga chiqarilishi shu
tariqa davom yetaberadi. Kavsh qaytarish oziqa yegandan keyin qo‘ylarda 20-45
daqiqa, qoramollarda 30-70 daqiqadan keyin boshlanadi. Bu vaqt davomida katta
qorinda oziqa bo‘rtadi, yumushaydi, engil chaynaladigan holatga keladi. 
Kavsh  qaytarish  navbatma-navbat  keladigan  alohida  davrlardan  iborat
bo‘lib, bu davrlarning har qaysisi o‘rtacha 30-60 daqiqani tashkil yetadi. Kavsh
qaytarish davrining davomiyligi murakkab oshqozonning turli qismlarini oziqa
bilan qanchalik to‘lganligiga, oziqa dag‘al qismlarining katta qorin, to‘r qorin
devorlariga ta’sir qilish darajasiga bog‘liq. Agarda katta qorindagi oziqaning asosiy
qismi yaxshi chaynalib maydalangan bo‘lsa, bu katta qorin va to‘r qorin devorlarini
dag‘al oziqlardan ta’sirlanishini pasaytirib, katta qorin, to‘r qorindan qat va undan
oziqani shirdonga o‘tkazilishini jadallashtiradi. Shirdonda bosim oshadi, oldingi
qismlarida  kamayadi.  Oqibatda  me’da  oldi  bo‘lmalar  harakati  pasayib,  katta
qorindan og‘izga oziqa chiqarilishi to‘xtab, pauza boshlanadi. Pauza davrida oziqa
shirdondan ichakka, qat qorindan shirdonga o‘tadi. Ozuqaning asosiy qismi qat
Logotip
hazm jarayonini muhim bosqichi bo‘lib qoladi. Kavsh qaytarish reflektor jarayon bo‘lib, u quyidagicha amalga oshadi: katta qorindagi oziqalarning dag‘al qismlari qizilo‘ngach navi va to‘r qorindagi taktil retseptorlarni qo‘zg‘atadi, qo‘zg‘alish adashgan nervning tegishli afferent tolalari orqali uzunchoq miyadagi kavsh qaytarish markaziga uzatiladi. Markaz qo‘zg‘alib javob reaksiyasi adashgan nervning yefferent tolalari orqali to‘r qorin va qat qoringa hamda oziqaning ogizga qaytarishda ishtirok yetadigan boshqa organlarga o‘tkaziladi. So‘ngra oziqaning og‘izga qaytarilishi to‘r qorinning qo‘shimcha qisqarishi bilan boshlanadi. Bu paytda nafas harakatlari nafasni chiqarish davrida to‘xtab hiqildoq yopiladi va nafas olishga intilib, ko‘krak qafasidan qizilo‘ngachning katta qoringa kirish qismida bosim pasayib qizilo‘ngachning kardial sfinktori ochiladi. Bu vaqtda katta qorin dahlizdagi oziqaning ma’lum qismi qizilo‘ngachga qarab harakat qilib qizil o‘ngachga chiqadi va qizilo‘ngachning antiperistaltik harakati tufayli oziqa og‘izga chiqariladi. Oziqa halqumdagi kranial sfinktorda siqiladi va oziqning suyuq qismi katta qoringa qaytib tushadi. Og‘izga qaytarilgan oziqani chaynalishi, uning xarakteriga, xiliga bog‘liq holatda 20-60 soniya davomida yeziladi. Oziqa atroflicha chaynalgandan so‘ng yana yutiladi. Shunday qilib, oziqaning yutilishi va qayta og‘izga chiqarilishi shu tariqa davom yetaberadi. Kavsh qaytarish oziqa yegandan keyin qo‘ylarda 20-45 daqiqa, qoramollarda 30-70 daqiqadan keyin boshlanadi. Bu vaqt davomida katta qorinda oziqa bo‘rtadi, yumushaydi, engil chaynaladigan holatga keladi. Kavsh qaytarish navbatma-navbat keladigan alohida davrlardan iborat bo‘lib, bu davrlarning har qaysisi o‘rtacha 30-60 daqiqani tashkil yetadi. Kavsh qaytarish davrining davomiyligi murakkab oshqozonning turli qismlarini oziqa bilan qanchalik to‘lganligiga, oziqa dag‘al qismlarining katta qorin, to‘r qorin devorlariga ta’sir qilish darajasiga bog‘liq. Agarda katta qorindagi oziqaning asosiy qismi yaxshi chaynalib maydalangan bo‘lsa, bu katta qorin va to‘r qorin devorlarini dag‘al oziqlardan ta’sirlanishini pasaytirib, katta qorin, to‘r qorindan qat va undan oziqani shirdonga o‘tkazilishini jadallashtiradi. Shirdonda bosim oshadi, oldingi qismlarida kamayadi. Oqibatda me’da oldi bo‘lmalar harakati pasayib, katta qorindan og‘izga oziqa chiqarilishi to‘xtab, pauza boshlanadi. Pauza davrida oziqa shirdondan ichakka, qat qorindan shirdonga o‘tadi. Ozuqaning asosiy qismi qat