MIKROBIOLOGIYA TADQIQOTLARINING ASOSIY METODLARI

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

13

File size

Fayl hajmi

90,2 KB


MIKROBIOLOGIYA TADQIQOTLARINING ASOSIY METODLARI 
Reja:
1. Mikroorganizmlar bilan ishlashda rioya qilinadigan aseptika qoidalari
2.  Laboratoriyada  foydalanadigan  elektr  va  boshqa  asbob  –  uskunalar  bilan
ishlashni xavfsizligi ta’minlanadi. MBR-I mikroskopining tuzilishi
3.  Laboratoriya  ishlarini  bajarishda  talabalar  qanday  xolatda  ish  boshlashlari
tuShuntiriladi
4. Fiksirlangan bo’yalgan preparat tayyorlash
Tirik  mikroorganizmlar  populyatsiyasiga  bakteriya  kulturasi  deyiladi.
Laboratoriyada mikroorganizm kulturalari turli shaklda o’stiriladi (suyuq oziqa
muxitlarida, agarli "qiyshiq agar” (“kosyak") larda (sterillangan agarli oziqa muhit
ma’lum burchak ostida qiyshaytirilib qotiriladi), Petri likopchalaridagi qattik oziqa
muxitlarida).  Mikroorganizmlar  kulturasi  faqat  bir  turdan  iborat  bo’lsa  u  sof
kultura deyiladi. Mikrobiologlar deyarli hamma vaqt sof bakteriya kulturalari bilan
ish olib boradilar. Agar kultura bittadan ortiq mikroorganizmlar turini tutsa, u
kultura  aralash  yoki  iflos  kultura  deyiladi.  Shuning  uchun  sof  kulturalarning
tozaligini  saqlash  mikrobiologlarning  asosiy  vazifalariga  kiradi.  Aks  holda
tadqiqodlarda  olingan  natijalar  noto’g’ri  bo’ladi.  Mikroorganizmlarning  atrof
muhitda  keng  tarkalganligi  tufayli  ularning  sof  kulturalarga  tushmasligini
ta’minlash uchun muhofaza choralarini ko’rish muhim, ya’ni aseptika texnikasiga
amal qilish lozim.
Demak,  aseptika  texnikasiga  ko’ra,  mikroorganizmlar  sterillangan  oziqa
muxitida o’stiriladi va bu muxitni atrofdan mikrorganizmlar tushishidan muhofaza
qiliinadi.  Sof  kultura  oziqa  muxitga  ekilganda  quyidagi  aseptika  texnikasi
qoidalariga  amal  kilinadi:  1)  sof  kulturaga  tegishi  mumkin  bo’lgan  barcha
Logotip
MIKROBIOLOGIYA TADQIQOTLARINING ASOSIY METODLARI Reja: 1. Mikroorganizmlar bilan ishlashda rioya qilinadigan aseptika qoidalari 2. Laboratoriyada foydalanadigan elektr va boshqa asbob – uskunalar bilan ishlashni xavfsizligi ta’minlanadi. MBR-I mikroskopining tuzilishi 3. Laboratoriya ishlarini bajarishda talabalar qanday xolatda ish boshlashlari tuShuntiriladi 4. Fiksirlangan bo’yalgan preparat tayyorlash Tirik mikroorganizmlar populyatsiyasiga bakteriya kulturasi deyiladi. Laboratoriyada mikroorganizm kulturalari turli shaklda o’stiriladi (suyuq oziqa muxitlarida, agarli "qiyshiq agar” (“kosyak") larda (sterillangan agarli oziqa muhit ma’lum burchak ostida qiyshaytirilib qotiriladi), Petri likopchalaridagi qattik oziqa muxitlarida). Mikroorganizmlar kulturasi faqat bir turdan iborat bo’lsa u sof kultura deyiladi. Mikrobiologlar deyarli hamma vaqt sof bakteriya kulturalari bilan ish olib boradilar. Agar kultura bittadan ortiq mikroorganizmlar turini tutsa, u kultura aralash yoki iflos kultura deyiladi. Shuning uchun sof kulturalarning tozaligini saqlash mikrobiologlarning asosiy vazifalariga kiradi. Aks holda tadqiqodlarda olingan natijalar noto’g’ri bo’ladi. Mikroorganizmlarning atrof muhitda keng tarkalganligi tufayli ularning sof kulturalarga tushmasligini ta’minlash uchun muhofaza choralarini ko’rish muhim, ya’ni aseptika texnikasiga amal qilish lozim. Demak, aseptika texnikasiga ko’ra, mikroorganizmlar sterillangan oziqa muxitida o’stiriladi va bu muxitni atrofdan mikrorganizmlar tushishidan muhofaza qiliinadi. Sof kultura oziqa muxitga ekilganda quyidagi aseptika texnikasi qoidalariga amal kilinadi: 1) sof kulturaga tegishi mumkin bo’lgan barcha
buyumlar oldindan sterillanadi; 2)ozikli muxit sterillanadi; 3) ekish va qayta ekish
vaktlarida kultura ifloslanishidan saklanishi uchun extiyot qilinadi. Buning uchun
quyidagi choralar amalga oshiriladi: a) barcha idish va oziqli muhitlar tayyor
bo’lishi bilan darxol sterillanadi; b) havodagi mikroblar tushmasligi uchun oziqli
muxitlar  yopiq  idishlarda  saqlanadi.  Bunda  paxta  va  dokadan  tayyorlangan
tiqinlardan foydalaniladi va ular faqat ekish vaktida olib turiladi, lekin hech qachon
stol  yoki  boshqa  buyumlarga  qo’yilmaydi;  v)  sterillangan  idishlarni  ichki  va
ulardagi steril oziqli muhitlarga hamda sof kulturalarga tegishi mumkin bo’lgan
barcha vositalar avvaldan sterillanadi, masalan, bakteriologik ilmok; g) ekish va
kayta  ekish  vaqtida  ishlatiladigan  probirka  va  kolbalarni  og’zi  ishdan  oldin
flambirlanadi va iloji boricha kam vakt davomida ochiq holda qoldiriladi: d) ish
joyini  mikroorganizmlar  bilan  ifloslanishdan  saqlanadi,  bakterial  ilmoqlar
ishlatilgandan  so’ng  ham  sterillanadi,  pipetkalar  esa  dezinfeksiya  qiladigan
suyuqliklarga solinib ko’yiladi.
Laboratoriya sharoitida probirkadagi  suyuq muhitdan boshqa probirkadagi
muhitga ekish yoki Petri likopchasidagi agarli qattiq muhitga ekish kabi ishlar tez-
tez amalga oshirilib turadi. Talabalar bunday mashg’ulotlarni bajarib, aseptika
texnikasi qoidalarini amalda ko’llashni o’rganishlari lozim. Probirkadan probirkaga
ekishda quyidagi ishlar bajariladi:
1. Mum qalam yordamida ekiladigan probirkalarga talabaning ismi, guruhini
raqam soni yoziladi.
2. Ilmoq alanganing yuqori qismida cho’g’ holatigacha flambirlanadi va 10
daqiqa davomida sovutiladi, lekin stolga qo’yilmaydi.
3.Chap qo’l bilan kulturali probirka olinadi va ilmoq ushlagan qo’lni bo’sh
barmoqlari bilan probirkani tiqini olinadi, lekin tiqin stolga qo’yilmay ushlab
turiladi. Probirkaning og’zi alangada qisqa vaqt qizdiriladi.
Logotip
buyumlar oldindan sterillanadi; 2)ozikli muxit sterillanadi; 3) ekish va qayta ekish vaktlarida kultura ifloslanishidan saklanishi uchun extiyot qilinadi. Buning uchun quyidagi choralar amalga oshiriladi: a) barcha idish va oziqli muhitlar tayyor bo’lishi bilan darxol sterillanadi; b) havodagi mikroblar tushmasligi uchun oziqli muxitlar yopiq idishlarda saqlanadi. Bunda paxta va dokadan tayyorlangan tiqinlardan foydalaniladi va ular faqat ekish vaktida olib turiladi, lekin hech qachon stol yoki boshqa buyumlarga qo’yilmaydi; v) sterillangan idishlarni ichki va ulardagi steril oziqli muhitlarga hamda sof kulturalarga tegishi mumkin bo’lgan barcha vositalar avvaldan sterillanadi, masalan, bakteriologik ilmok; g) ekish va kayta ekish vaqtida ishlatiladigan probirka va kolbalarni og’zi ishdan oldin flambirlanadi va iloji boricha kam vakt davomida ochiq holda qoldiriladi: d) ish joyini mikroorganizmlar bilan ifloslanishdan saqlanadi, bakterial ilmoqlar ishlatilgandan so’ng ham sterillanadi, pipetkalar esa dezinfeksiya qiladigan suyuqliklarga solinib ko’yiladi. Laboratoriya sharoitida probirkadagi suyuq muhitdan boshqa probirkadagi muhitga ekish yoki Petri likopchasidagi agarli qattiq muhitga ekish kabi ishlar tez- tez amalga oshirilib turadi. Talabalar bunday mashg’ulotlarni bajarib, aseptika texnikasi qoidalarini amalda ko’llashni o’rganishlari lozim. Probirkadan probirkaga ekishda quyidagi ishlar bajariladi: 1. Mum qalam yordamida ekiladigan probirkalarga talabaning ismi, guruhini raqam soni yoziladi. 2. Ilmoq alanganing yuqori qismida cho’g’ holatigacha flambirlanadi va 10 daqiqa davomida sovutiladi, lekin stolga qo’yilmaydi. 3.Chap qo’l bilan kulturali probirka olinadi va ilmoq ushlagan qo’lni bo’sh barmoqlari bilan probirkani tiqini olinadi, lekin tiqin stolga qo’yilmay ushlab turiladi. Probirkaning og’zi alangada qisqa vaqt qizdiriladi.
                      
1-rasm
    2-rasm
              
      3-rasm
            4-rasm
                         
                            5-rasm
4.  Ilmoqdan  foydalanib  probirkadagi  suyuqlikdan  olinadi,  bunda  ilmoq
probirkaning ichki tomoniga tegmasligi kerak.
5. Probirkani og’zi va tiqini alangada qizdirilib, probirka yopiladi va shtativga
qayta qo’yiladi.
Logotip
1-rasm 2-rasm 3-rasm 4-rasm 5-rasm 4. Ilmoqdan foydalanib probirkadagi suyuqlikdan olinadi, bunda ilmoq probirkaning ichki tomoniga tegmasligi kerak. 5. Probirkani og’zi va tiqini alangada qizdirilib, probirka yopiladi va shtativga qayta qo’yiladi.
6.Bo’sh qo’l bilan ekiladigan probirka olinadi va yuqoridagidek ochilib, og’zi
sterillash uchun qizdiriladi.
7. Ilmoqdagi suyuq kultura probirkaga asta solinadi so’ng aralashtiriladi.
8.  Ilmoqdagi  tomchilarni  probirkani  ichida  qoldirish  uchun  ilmoq  probirkani
ichidagi suyuqlik tugagan joyiga tegiziladi.
9. Ilmoq asta chiqariladi va probirkani og’zi bilan tiqin flambirlanadi, probirka
yopiladi va shtativga qo’yiladi.
10. Ilmoq cho’g’ holatigacha qizdiriladi.
Probikadan Petri likopchasiga ekishda qo’yidagi ishlar amalga oshiriladi:
1. Petri likopchasining ustiga mum qalam yordamida talabaning ismi, guruhining
raqam soni, sana yoziladi. 
2. Yuqorida aytilganday, probirkadan ilmok bilan kultura solinadi.
3. Bo’sh qo’l bilan Petri likopchasining qopqog’i ochiladi, lekin stolga qo’yilmaydi
va likopcha ustida ushlab turiladi.
4. Petri likopchasidagi oziqli muhitga ilmoqdagi kultura "shtrix" usulida ekiladi.
Bunda agarni o’ymasdan extiyot qilib ekish lozim.
5. Petri likopchasi yopiladi.
6.  Ilmoq  flambirlanadi  va  joyiga  qo’yiladi.Ekmalar  28  gradus0C  da  keyingi
darsgacha o’stiriladi.
                                6-rasm
1) yorug’lik va elektron mikroskoplprning bakterialarning tadqiq qilishdagi roli. 
2) prokariotlarning mikroskop ostida kuzatish: 
a) fiksirlangan, bo’yalgan preporat tayorlash. 
b) ezilgan tomchi usulida bakteriya preparatlarni tayorlash. 
v) bakterialarni boyitilgan va sof kulturalarini tayyorlash.
Logotip
6.Bo’sh qo’l bilan ekiladigan probirka olinadi va yuqoridagidek ochilib, og’zi sterillash uchun qizdiriladi. 7. Ilmoqdagi suyuq kultura probirkaga asta solinadi so’ng aralashtiriladi. 8. Ilmoqdagi tomchilarni probirkani ichida qoldirish uchun ilmoq probirkani ichidagi suyuqlik tugagan joyiga tegiziladi. 9. Ilmoq asta chiqariladi va probirkani og’zi bilan tiqin flambirlanadi, probirka yopiladi va shtativga qo’yiladi. 10. Ilmoq cho’g’ holatigacha qizdiriladi. Probikadan Petri likopchasiga ekishda qo’yidagi ishlar amalga oshiriladi: 1. Petri likopchasining ustiga mum qalam yordamida talabaning ismi, guruhining raqam soni, sana yoziladi. 2. Yuqorida aytilganday, probirkadan ilmok bilan kultura solinadi. 3. Bo’sh qo’l bilan Petri likopchasining qopqog’i ochiladi, lekin stolga qo’yilmaydi va likopcha ustida ushlab turiladi. 4. Petri likopchasidagi oziqli muhitga ilmoqdagi kultura "shtrix" usulida ekiladi. Bunda agarni o’ymasdan extiyot qilib ekish lozim. 5. Petri likopchasi yopiladi. 6. Ilmoq flambirlanadi va joyiga qo’yiladi.Ekmalar 28 gradus0C da keyingi darsgacha o’stiriladi. 6-rasm 1) yorug’lik va elektron mikroskoplprning bakterialarning tadqiq qilishdagi roli. 2) prokariotlarning mikroskop ostida kuzatish: a) fiksirlangan, bo’yalgan preporat tayorlash. b) ezilgan tomchi usulida bakteriya preparatlarni tayorlash. v) bakterialarni boyitilgan va sof kulturalarini tayyorlash.
g) sterilizatsiya usullari.   
Osma  tomchi preparat  tayyorlash  uchun  o’rtasida  chuqurchasi  bo’lgan
maxsus  toza  buyum  oynasi  olinib,  chuqurcha  chetlariga  vazelin  surtiladi.
Tozalangan qoplag’ich oyna o’ng qo’lga olinadi va spirt alangasi ustidan 2-3 marta
o’tkaziladi,  ya’ni  sterillanadi.  Chap  qo’lga  bakteriolgik  ilmoqni  olib,  cho’g’
bo’lguncha  spirt  alangasi  ustiga  tutib  turiladi.  Ilmoqni  sovitib,  u  bilan
tekshirilayotgan  mikroorganizmlar  suspenziyasidan  bir  tomchi  olib  qoplag’ich
oyna ustiga tomiziladi. Qoplag’ich oynadagi tekshirilayotgan material tomchisi
buyum oynasi chuqurchasining markazida qoladigan qilib, ustiga buyum oynasi
yopiladi. Buyum oynasi ohista siqib bosiladi va tezgina ag’dariladi. Preparat to’g’ri
tayyorlangan bo’lsa, tomchi chuqurchada bemalol osilib turadi. Vazelin uni qurib
qolishdan  saqlaydi.  Osma  tomchi  preparatdan  mikroorganizmlarni  tirik  holida
kuzatish uchun foydalaniladi.
Ezilgan tomchi  preparatini  tayyorlash uchun esa buyum  oynachasiga bir
tomchi suyuqlik tomiziladi. Suyuqlik quvur suvi (bakteriyalar bilan ishlanganda)
yoki  etil  spirti  va  glitserinning  bir  xil  hajmdagi  aralashmasi  (mikroskopik
zamburug’lar  bilan  ishlanganda)  bo’lishi  mumkin.  Tomchi  ustiga  tekshirilishi
kerak  bo’lgan  mikroorganizmlar  kiritilib  aralashtiriladi  va  qoplag’ich  oynani
sekingina tomchi ustiga qoplanadi. Qoplag’ich oyna atrofidan chiqqan ortiqcha
suyuqlikni  filtr  qog’ozga  shimdirib  olinadi.  Qattiq  oziq  muhitiga  o’stirilgan
bvkteriyalarning  tomchisini  bakterial  ilmoq  yordamida,  mikroskopik
zamburug’larni  bir-biriga  bog’langan  ikki  igna  yordamida,  suyuq  muhitda
o’stirilgan  mikroorganizmlarni  esa  tomizgich  yordamida  buyum  oynasiga
qo’yiladi.  Suyuq  muhitdan  olingan  mikroorganizmlardan  foydalanib  preparat
tayyorlanganida  suyuqlik  ishlatilmaydi.  Suyuq  muhitni  quyidagicha  tayyorlash
mumkin: 20-25 g quruq pichanni maydalab 200 ml suvga botiriladi va 30oli
termostatda  2-3  kun  saqlanadi.  Mikroorganizmlar  neytral  sharoit-da  yaxshi
rivojlanishini nazarda tutib, unga ozgina bo’r qo’shiladi. 
Tirik  hujayralarni  bo’yash.  Hujayralar  ba’zi  xususiyatlarini  va  ulardagi
qo’shilmalarni  aniqlash  uchun  mikroorganizmlar  tirik  holda  bo’yash  usulidan
foydalaniladi.  Bo’yoq  moddalarning  zaxarliligini  hisobga  olgan  xolda,  tirik
hujayralar  neytral  qizil,  neytral  binafsha,  metilen  ko’ki,  fuksin,  eozin  va
Logotip
g) sterilizatsiya usullari. Osma tomchi preparat tayyorlash uchun o’rtasida chuqurchasi bo’lgan maxsus toza buyum oynasi olinib, chuqurcha chetlariga vazelin surtiladi. Tozalangan qoplag’ich oyna o’ng qo’lga olinadi va spirt alangasi ustidan 2-3 marta o’tkaziladi, ya’ni sterillanadi. Chap qo’lga bakteriolgik ilmoqni olib, cho’g’ bo’lguncha spirt alangasi ustiga tutib turiladi. Ilmoqni sovitib, u bilan tekshirilayotgan mikroorganizmlar suspenziyasidan bir tomchi olib qoplag’ich oyna ustiga tomiziladi. Qoplag’ich oynadagi tekshirilayotgan material tomchisi buyum oynasi chuqurchasining markazida qoladigan qilib, ustiga buyum oynasi yopiladi. Buyum oynasi ohista siqib bosiladi va tezgina ag’dariladi. Preparat to’g’ri tayyorlangan bo’lsa, tomchi chuqurchada bemalol osilib turadi. Vazelin uni qurib qolishdan saqlaydi. Osma tomchi preparatdan mikroorganizmlarni tirik holida kuzatish uchun foydalaniladi. Ezilgan tomchi preparatini tayyorlash uchun esa buyum oynachasiga bir tomchi suyuqlik tomiziladi. Suyuqlik quvur suvi (bakteriyalar bilan ishlanganda) yoki etil spirti va glitserinning bir xil hajmdagi aralashmasi (mikroskopik zamburug’lar bilan ishlanganda) bo’lishi mumkin. Tomchi ustiga tekshirilishi kerak bo’lgan mikroorganizmlar kiritilib aralashtiriladi va qoplag’ich oynani sekingina tomchi ustiga qoplanadi. Qoplag’ich oyna atrofidan chiqqan ortiqcha suyuqlikni filtr qog’ozga shimdirib olinadi. Qattiq oziq muhitiga o’stirilgan bvkteriyalarning tomchisini bakterial ilmoq yordamida, mikroskopik zamburug’larni bir-biriga bog’langan ikki igna yordamida, suyuq muhitda o’stirilgan mikroorganizmlarni esa tomizgich yordamida buyum oynasiga qo’yiladi. Suyuq muhitdan olingan mikroorganizmlardan foydalanib preparat tayyorlanganida suyuqlik ishlatilmaydi. Suyuq muhitni quyidagicha tayyorlash mumkin: 20-25 g quruq pichanni maydalab 200 ml suvga botiriladi va 30oli termostatda 2-3 kun saqlanadi. Mikroorganizmlar neytral sharoit-da yaxshi rivojlanishini nazarda tutib, unga ozgina bo’r qo’shiladi. Tirik hujayralarni bo’yash. Hujayralar ba’zi xususiyatlarini va ulardagi qo’shilmalarni aniqlash uchun mikroorganizmlar tirik holda bo’yash usulidan foydalaniladi. Bo’yoq moddalarning zaxarliligini hisobga olgan xolda, tirik hujayralar neytral qizil, neytral binafsha, metilen ko’ki, fuksin, eozin va
eritrozinlarning juda kam miqdordagi (0,001-0,0001%) kontsentratsiyalari bilan
bo’yaladi. O’rganilayotgan mikroorganizmlar tomchisi buyum oynasida bo’yoq
aralashmasi tomchisi bilan aralashtiriladi, qoplagich oyna bilan yopiladi va 2-3
minutdan so’ng mikroskopda ko’riladi.
Mikroorganizmlarning  tabiiy  shakli,  kattaligi  va  tuzilishi,  ularning  ayrim
tuzilmalari  (hujayradan  tashqaridagi  shilimshiqlar)  to’g’risidagi  tushunchalarni
negativ preparatlar beradi. Negativ bo’yash uchun suyuq tushь, qizil kongoning 3%
li  suvli  eritmasi,  nitrozinning  10%  li  eritmasi  va  mikrob  hujayralariga
singmaydigan boshqa bo’yoqlar ishlatiladi. Tush yoki boshqa bo’yoq eritmasini
tomchisi o’rganilayotgan kulьtura tomchisi bilan aralashtiriladi, ustidan qoplagich
oyna  bilan  yopiladi.  Bo’yoqlar  hujayrani  o’rab  turgan  bo’shliqni  to’ldiradi.
Natijada bo’yalmagan mikroorganizmlar preparatning to’q fonida yaxshi yoritilgan
rangsiz kamsulalar ko’rinishida aniq ajralib turadi.
Negativ bo’yash boshqacha tarzda amalga oshirilishi ham mumkin. Buyum
oynasiga  qizil  kongoning  3%  li  suvdagi  eritmasininig  tomchisi  tomiladi.  Bu
tomchiga o’rganilayotgan material qo’shiladi va sal aralashtiriladi. Shundan keyin
hosil bo’lgan aralashma ilmoq yordamida spiral ko’rinishida yoyiladi. Bunda ilmoq
har gal yangi joydan olib o’tiladi. Material qon surtmasi tayyorlash jarayonidagi
singari qoplag’ich oyna bilan ham yopilishi mumkin. Surtma havoda quritiladi,
fiksirlanmaydi va immersion ob’ektiv bilan mikroskopda ko’riladi. Qizil-jigarrang
fonda mikroorganizmlarning bo’yalmagan shakllari yaxshi ko’rinadi.
Fiksatsiya qilingan mikroorganizmlar preperatlarini tayyorlash.
Yashash  jarayoni  to’xtatilgan,  lekin  nozik  tuzilmalari  to’liq  saqlangan
mikroorganizmlar hujayralari fiksatsiya qilingan hisoblanadi. Fiksatsiya qilingan
bo’yalgan hujayralar va ularning tuzilish detallari preparatda yaqqol ajralib turadi.
Bu  hujayralarning  shakli  va  ichki  elementlarini  o’rganishni  yengillashtiradi.
Fiksatsiya  qilingan  preparatlar  odatda  immertsiya  orqali  ko’rinadi.  Fiksatsiya
Logotip
eritrozinlarning juda kam miqdordagi (0,001-0,0001%) kontsentratsiyalari bilan bo’yaladi. O’rganilayotgan mikroorganizmlar tomchisi buyum oynasida bo’yoq aralashmasi tomchisi bilan aralashtiriladi, qoplagich oyna bilan yopiladi va 2-3 minutdan so’ng mikroskopda ko’riladi. Mikroorganizmlarning tabiiy shakli, kattaligi va tuzilishi, ularning ayrim tuzilmalari (hujayradan tashqaridagi shilimshiqlar) to’g’risidagi tushunchalarni negativ preparatlar beradi. Negativ bo’yash uchun suyuq tushь, qizil kongoning 3% li suvli eritmasi, nitrozinning 10% li eritmasi va mikrob hujayralariga singmaydigan boshqa bo’yoqlar ishlatiladi. Tush yoki boshqa bo’yoq eritmasini tomchisi o’rganilayotgan kulьtura tomchisi bilan aralashtiriladi, ustidan qoplagich oyna bilan yopiladi. Bo’yoqlar hujayrani o’rab turgan bo’shliqni to’ldiradi. Natijada bo’yalmagan mikroorganizmlar preparatning to’q fonida yaxshi yoritilgan rangsiz kamsulalar ko’rinishida aniq ajralib turadi. Negativ bo’yash boshqacha tarzda amalga oshirilishi ham mumkin. Buyum oynasiga qizil kongoning 3% li suvdagi eritmasininig tomchisi tomiladi. Bu tomchiga o’rganilayotgan material qo’shiladi va sal aralashtiriladi. Shundan keyin hosil bo’lgan aralashma ilmoq yordamida spiral ko’rinishida yoyiladi. Bunda ilmoq har gal yangi joydan olib o’tiladi. Material qon surtmasi tayyorlash jarayonidagi singari qoplag’ich oyna bilan ham yopilishi mumkin. Surtma havoda quritiladi, fiksirlanmaydi va immersion ob’ektiv bilan mikroskopda ko’riladi. Qizil-jigarrang fonda mikroorganizmlarning bo’yalmagan shakllari yaxshi ko’rinadi. Fiksatsiya qilingan mikroorganizmlar preperatlarini tayyorlash. Yashash jarayoni to’xtatilgan, lekin nozik tuzilmalari to’liq saqlangan mikroorganizmlar hujayralari fiksatsiya qilingan hisoblanadi. Fiksatsiya qilingan bo’yalgan hujayralar va ularning tuzilish detallari preparatda yaqqol ajralib turadi. Bu hujayralarning shakli va ichki elementlarini o’rganishni yengillashtiradi. Fiksatsiya qilingan preparatlar odatda immertsiya orqali ko’rinadi. Fiksatsiya
qilingan bo’yalgan preparatlarni tayyorlash quyidagi bosqichlarni o’z ichiga oladi:
surtmani tayyorlash, quritish, fiksatsiya qilish va uni bo’yash.
Surtmani  tayyorlash.  Surtmalar  yog’sizlantirilgan  toza  buyum  oynalarda
tayyorlanadi. Buyum oynasi pintset yordamida yoki ikki chetidan barmoqlar bilan
ushlagan xolda olinadi va gorelka alangasiga tutib sal kuydiriladi. Shundan keyin
kuydirilgan tomonini tepaga qaratib vannacha ustidagi ko’prikchaga (rezina shlang
parchalari bilan tutashtirilgan ikkita shisha tayoqcha) qo’yiladi. “Ezilgan tomchi”
preparati tayyorlanadi, ilmoq yordamida yaxshilab aralashtiriladi va hosil bo’lgan
suspenziya yupqa tekis qatlam ko’rinishida 1-2 sm maydonga yoyiladi.
Surtmani quritish. Surtma xona haroratida quritiladi. Agar quritish jarayoni
sekin kechsa, surtma tepaga qaratilgan preparat gorelka alangasi ustida balandroq
ko’tariladi va oynani qizdirmasdan iliq havoda quritiladi. Aks xolda hujayralar
shakli buzilishi mumkin.
Fiksatsiya  qilish.  Fiksatsiya  qilish  jarayoni  mikroorganizm hujayralari
o’ldiriladi va havfsizlantiriladi. Bu esa patogen kulьturalar bilan ishlashga muhim
ahamiyatga ega. Fiksatsiya qilish natijasida hujayralar oynaga jips yopishib qoladi
va keyingi jarayonlarda tushib ketmaydi. O’lik hujayralar bo’yoqni o’ziga yaxshi
singdiradi, yaьni yaxshi bo’yaladi.
Fiksatsiya qilish uchun preparat pintset yordamida yoki bosh va ko’rsatkich
barmoqlar bilan ushlanadi va gorelka alangasi ustidan 3-4 olib o’tiladi. Buyum
oynasi barmoq tekkizilganda sal kuydiradigan darajada 2-3 sekund mobaynida
qizdiriladi.  Bundan  ortiq  termik  fiksatsiya  mikrob  hujayralarining  tuzilishi  va
shaklini  o’zgartirib  yuborishi  mumkin.  Shuningdek,  kimyoviy  moddalar  bilan
fiksatsiya qilish ham qo’llaniladi. Buning uchun surtmali buyum oynasi 96% li
etonol solingan menzurkaga 15-20 min, suvsiz metanolga 3-5 min, atsetonga 5
min, Nikiforov aralashmasiga 15-20 min, etanol va 40% li formalinning 95:5
nisbatdagi aralashmasiga 2 minut solib qo’yiladi. Fiksatorni bevosita surtma ustiga
qo’yish va ko’rsatilgan vaqtgacha tutib turish ham mumkin. Fiksatsiya tugagandan
keyin surtma distillangan suv oqimi bilan yuviladi va shundan keyin bo’yaladi.
Bo’yash.  Mikroorganizmlarni bo’yashning oddiy, murakkab va differentsial
usullari  mavjud.  Oddiy  bo’yash  usulida  bitta  bo’yoq  ishlatiladi  va  barcha
hujayralar bo’yaladi. Murakkab bo’yash usulida ikki yoki bir nechta bo’yoqlardan
Logotip
qilingan bo’yalgan preparatlarni tayyorlash quyidagi bosqichlarni o’z ichiga oladi: surtmani tayyorlash, quritish, fiksatsiya qilish va uni bo’yash. Surtmani tayyorlash. Surtmalar yog’sizlantirilgan toza buyum oynalarda tayyorlanadi. Buyum oynasi pintset yordamida yoki ikki chetidan barmoqlar bilan ushlagan xolda olinadi va gorelka alangasiga tutib sal kuydiriladi. Shundan keyin kuydirilgan tomonini tepaga qaratib vannacha ustidagi ko’prikchaga (rezina shlang parchalari bilan tutashtirilgan ikkita shisha tayoqcha) qo’yiladi. “Ezilgan tomchi” preparati tayyorlanadi, ilmoq yordamida yaxshilab aralashtiriladi va hosil bo’lgan suspenziya yupqa tekis qatlam ko’rinishida 1-2 sm maydonga yoyiladi. Surtmani quritish. Surtma xona haroratida quritiladi. Agar quritish jarayoni sekin kechsa, surtma tepaga qaratilgan preparat gorelka alangasi ustida balandroq ko’tariladi va oynani qizdirmasdan iliq havoda quritiladi. Aks xolda hujayralar shakli buzilishi mumkin. Fiksatsiya qilish. Fiksatsiya qilish jarayoni mikroorganizm hujayralari o’ldiriladi va havfsizlantiriladi. Bu esa patogen kulьturalar bilan ishlashga muhim ahamiyatga ega. Fiksatsiya qilish natijasida hujayralar oynaga jips yopishib qoladi va keyingi jarayonlarda tushib ketmaydi. O’lik hujayralar bo’yoqni o’ziga yaxshi singdiradi, yaьni yaxshi bo’yaladi. Fiksatsiya qilish uchun preparat pintset yordamida yoki bosh va ko’rsatkich barmoqlar bilan ushlanadi va gorelka alangasi ustidan 3-4 olib o’tiladi. Buyum oynasi barmoq tekkizilganda sal kuydiradigan darajada 2-3 sekund mobaynida qizdiriladi. Bundan ortiq termik fiksatsiya mikrob hujayralarining tuzilishi va shaklini o’zgartirib yuborishi mumkin. Shuningdek, kimyoviy moddalar bilan fiksatsiya qilish ham qo’llaniladi. Buning uchun surtmali buyum oynasi 96% li etonol solingan menzurkaga 15-20 min, suvsiz metanolga 3-5 min, atsetonga 5 min, Nikiforov aralashmasiga 15-20 min, etanol va 40% li formalinning 95:5 nisbatdagi aralashmasiga 2 minut solib qo’yiladi. Fiksatorni bevosita surtma ustiga qo’yish va ko’rsatilgan vaqtgacha tutib turish ham mumkin. Fiksatsiya tugagandan keyin surtma distillangan suv oqimi bilan yuviladi va shundan keyin bo’yaladi. Bo’yash. Mikroorganizmlarni bo’yashning oddiy, murakkab va differentsial usullari mavjud. Oddiy bo’yash usulida bitta bo’yoq ishlatiladi va barcha hujayralar bo’yaladi. Murakkab bo’yash usulida ikki yoki bir nechta bo’yoqlardan
foydalanish ko’zda tutiladi. Masalan, bakteriyalarning Gram bo’yicha bo’yashga
munosabatini  diagnostik aniqlash. Differentsial  bo’yash  usuli  hujayra biologik
tuzilmalarining  turli  bo’yoqlarga  nisbatan  individual  munosabatiga  asoslangan
(sporalarni, qobiqni, xivchinlarni, yadroni, kapsulani va h.k ni bo’yash).
Fiksatordan  yuvilgan  surtma  vannacha  ustiga  o’rnatilgan  ko’prikchaga
joylashtiriladi. Surtma ustiga bo’yoq eritmasi tomizg’ich bilan quyiladi. Bo’yash
davomiyligi har xil bo’ladi: suvli fuksin uchun – 1-2 min, ko’k metilen uchun – 3-5
min. Bo’yash jarayoni tugagandan keyin preparat oynaning chetidan ushlagan
xolda olinadi, qiya xolatda tutiladi va kuchsiz suv oqimi yordamida bo’yoq yuvib
tashlanadi.  Yuvish  oqib  tushayotgan  suvda  bo’yoq  deyarli  qolmagunga  qadar
davom ettiriladi. Shundan keyin preparat havoda yoki oynaga ehtiyotlik bilan filtr
qog’ozini  tegizib  quritiladi.  Bo’yalgan  surtma  immertsion  ob’ektiv  orqali
mikroskopda ko’riladi. Puxta tayyorlangan va to’g’ri bo’yalgan preparatda ko’rish
maydoni toza bo’lib, faqat hujayralar bo’yalgan bo’ladi xolos. Toza fon hosil qilish
uchun byoq eritmasini surtma ustiga qo’yilgan filtr qog’ozga qo’yish yoki oldindan
tegishli  bo’yoq  singdirilgan  filtr  qog’ozdan  foydalanish  mumkin.  Fiksatsiya
qilingan surtma ustiga bir necha distillangan suv tomchisi tomiziladi, uning ustidan
esa surtma o’lchamiga moslab qirqib olingan va tegishli bo’yoq bilan bo’yalgan
filtr qog’oz qo’yiladi, u oyna sirtiga bosiladi va belgilangan muddatda shunday
ushlab turiladi. Shundan keyin qog’oz olib tashlanadi, preparat suv bilan yuviladi,
quritiladi va immertsiya orqali mikroskopda ko’riladi.
Elektron mikroskopni yaratilishi bilan oddiy yorug’lik mikroskoplar ham o’z
mavqeini yo’qotgani yo’q. Hozirgi  zamon mikroskoplari 2000–2500 ga qadar
kattalashtirib berganligi uchun turli ayrim bakteriyalarning morfologiyasini oson
aniqlanadigan  bo’ldi.  Eng  kattalashtirish  90x15  immersion  ob’ekt  qobiliyati
deyiladi. Uni ko’paytirish va ozaytirish ikki usulda qilinadi.
1. Eng  katta  operturali  ob’ektlardan  foydalanish.  Bu  esa  har  bir  ob’ektivga
yozilgan. Eng katta operturali ob’ektiv bu MI–90 yoki OI–90, bundan morfologlar
foydalaniladigan ob’ektivlar hisoblanadi.
2.  Ikkinchi usuli esa ob’ektga kelayotgan nurni to’lqin uzunligini qisqartirish.
Bunda ultrabinafsha nurlardan foydalaniladi. Buning uchun maxsus moslama UF
mikroskopidan foydalaniladi. Ya’ni nurni to’lqin uzunligi 1/3 ga qisqartiradi. Bu
Logotip
foydalanish ko’zda tutiladi. Masalan, bakteriyalarning Gram bo’yicha bo’yashga munosabatini diagnostik aniqlash. Differentsial bo’yash usuli hujayra biologik tuzilmalarining turli bo’yoqlarga nisbatan individual munosabatiga asoslangan (sporalarni, qobiqni, xivchinlarni, yadroni, kapsulani va h.k ni bo’yash). Fiksatordan yuvilgan surtma vannacha ustiga o’rnatilgan ko’prikchaga joylashtiriladi. Surtma ustiga bo’yoq eritmasi tomizg’ich bilan quyiladi. Bo’yash davomiyligi har xil bo’ladi: suvli fuksin uchun – 1-2 min, ko’k metilen uchun – 3-5 min. Bo’yash jarayoni tugagandan keyin preparat oynaning chetidan ushlagan xolda olinadi, qiya xolatda tutiladi va kuchsiz suv oqimi yordamida bo’yoq yuvib tashlanadi. Yuvish oqib tushayotgan suvda bo’yoq deyarli qolmagunga qadar davom ettiriladi. Shundan keyin preparat havoda yoki oynaga ehtiyotlik bilan filtr qog’ozini tegizib quritiladi. Bo’yalgan surtma immertsion ob’ektiv orqali mikroskopda ko’riladi. Puxta tayyorlangan va to’g’ri bo’yalgan preparatda ko’rish maydoni toza bo’lib, faqat hujayralar bo’yalgan bo’ladi xolos. Toza fon hosil qilish uchun byoq eritmasini surtma ustiga qo’yilgan filtr qog’ozga qo’yish yoki oldindan tegishli bo’yoq singdirilgan filtr qog’ozdan foydalanish mumkin. Fiksatsiya qilingan surtma ustiga bir necha distillangan suv tomchisi tomiziladi, uning ustidan esa surtma o’lchamiga moslab qirqib olingan va tegishli bo’yoq bilan bo’yalgan filtr qog’oz qo’yiladi, u oyna sirtiga bosiladi va belgilangan muddatda shunday ushlab turiladi. Shundan keyin qog’oz olib tashlanadi, preparat suv bilan yuviladi, quritiladi va immertsiya orqali mikroskopda ko’riladi. Elektron mikroskopni yaratilishi bilan oddiy yorug’lik mikroskoplar ham o’z mavqeini yo’qotgani yo’q. Hozirgi zamon mikroskoplari 2000–2500 ga qadar kattalashtirib berganligi uchun turli ayrim bakteriyalarning morfologiyasini oson aniqlanadigan bo’ldi. Eng kattalashtirish 90x15 immersion ob’ekt qobiliyati deyiladi. Uni ko’paytirish va ozaytirish ikki usulda qilinadi. 1. Eng katta operturali ob’ektlardan foydalanish. Bu esa har bir ob’ektivga yozilgan. Eng katta operturali ob’ektiv bu MI–90 yoki OI–90, bundan morfologlar foydalaniladigan ob’ektivlar hisoblanadi. 2. Ikkinchi usuli esa ob’ektga kelayotgan nurni to’lqin uzunligini qisqartirish. Bunda ultrabinafsha nurlardan foydalaniladi. Buning uchun maxsus moslama UF mikroskopidan foydalaniladi. Ya’ni nurni to’lqin uzunligi 1/3 ga qisqartiradi. Bu
degani  oddiy  yorug’lik  mikroskopida  0.2–0.3  mkm  kattalikga  ega  bo’lgan
mikroorganizmlarni ko’rish mumkin.
Biologik  mikroskoplar  yordamida  har  tomonlama  o’rganish  uchun
mikroorganizmlarni fiksatsiyalab bo’yash orqali erishiladi.
Mikroorganizmlarni  tirik  holida  o’rganish  uchun  mikroskopga  turli
moslamalar o’rnatilib o’rganiladi.
Biz  shulardan  Koller  yorug’ligini  xususiyati  va  undan  foydalanish
usullaridan birini ko’rib chiqamiz.
Koller yorug’ligi.
1. Hozirgi zamon biologik mikroskoplarni to’la imkoniyatdan foydalanish uchun
Koller usulida yoritishdan foydalanish kerak.
2. Yoritgich OI–19  yoki  OI–9 ni  mikroskop  oldida o’rnatish  uchun shotivga
maxkamlanib  mikroskop  va  yoritgich  orqali  bir  xil  masofada  bo’lishi  kerak.
Yoritkichni burab mikroskop oynasini o’rtasiga tushuriladi.
3. Mikroskop kondensatori to’la tepaga ko’tarilib uni diafragmasi to’la berkitiladi.
4. Maydon diafragmasini yoritgich maydon diafragmasi 1,0 – 1,2 sm diametrli qilib
olinadi.
5. Yoritgich lampasini burab uzoq yaqinlashtirish bilan oynadagi speralni aniq
ko’rinishiga olib keladi. Buning uchun yorug’lik tushayotgan oynaga oq qog’oz
qo’yib to’g’rilab olinadi.
6.  Mikroskopni  oynasidagi  yorug’likni  ko’rish  maydoniga  to’g’rilab  olinadi.
Zarurat  tug’ilganda  yorug’lik  kuchini  transformator  yordamida  pasaytirib
kuchaytirish mumkin.
7. Mikrokopni buyum stolchasiga preparatni joylashtirib kichik ob’ektiv orqali
yorug’likni aniq yo’nalishini topib oladi.
8. Mikroskop oynasini burash yordamida ko’rish maydonini diafragma yoritgichga
to’g’rilab moslanadi.
9. Mikroskopni immersion ob’ektividan foydalanish usullari.
Hozirgi  zamon  mikroskoplari  ichida  o’quvchilarga  moslangan  qulay
mikroskop markalaridan MBI–1; MBI–3; va biolama modeli hisoblanadi.
Mikroskopni  qimmatini  oshiradigan  qismi  bu  uni  ob’ektivi  hisoblanadi.
Ob’ektiv  xususiyatlarini  bilish  uchun  quyidagi  tomonlarini  eslatib  o’tamiz:
Logotip
degani oddiy yorug’lik mikroskopida 0.2–0.3 mkm kattalikga ega bo’lgan mikroorganizmlarni ko’rish mumkin. Biologik mikroskoplar yordamida har tomonlama o’rganish uchun mikroorganizmlarni fiksatsiyalab bo’yash orqali erishiladi. Mikroorganizmlarni tirik holida o’rganish uchun mikroskopga turli moslamalar o’rnatilib o’rganiladi. Biz shulardan Koller yorug’ligini xususiyati va undan foydalanish usullaridan birini ko’rib chiqamiz. Koller yorug’ligi. 1. Hozirgi zamon biologik mikroskoplarni to’la imkoniyatdan foydalanish uchun Koller usulida yoritishdan foydalanish kerak. 2. Yoritgich OI–19 yoki OI–9 ni mikroskop oldida o’rnatish uchun shotivga maxkamlanib mikroskop va yoritgich orqali bir xil masofada bo’lishi kerak. Yoritkichni burab mikroskop oynasini o’rtasiga tushuriladi. 3. Mikroskop kondensatori to’la tepaga ko’tarilib uni diafragmasi to’la berkitiladi. 4. Maydon diafragmasini yoritgich maydon diafragmasi 1,0 – 1,2 sm diametrli qilib olinadi. 5. Yoritgich lampasini burab uzoq yaqinlashtirish bilan oynadagi speralni aniq ko’rinishiga olib keladi. Buning uchun yorug’lik tushayotgan oynaga oq qog’oz qo’yib to’g’rilab olinadi. 6. Mikroskopni oynasidagi yorug’likni ko’rish maydoniga to’g’rilab olinadi. Zarurat tug’ilganda yorug’lik kuchini transformator yordamida pasaytirib kuchaytirish mumkin. 7. Mikrokopni buyum stolchasiga preparatni joylashtirib kichik ob’ektiv orqali yorug’likni aniq yo’nalishini topib oladi. 8. Mikroskop oynasini burash yordamida ko’rish maydonini diafragma yoritgichga to’g’rilab moslanadi. 9. Mikroskopni immersion ob’ektividan foydalanish usullari. Hozirgi zamon mikroskoplari ichida o’quvchilarga moslangan qulay mikroskop markalaridan MBI–1; MBI–3; va biolama modeli hisoblanadi. Mikroskopni qimmatini oshiradigan qismi bu uni ob’ektivi hisoblanadi. Ob’ektiv xususiyatlarini bilish uchun quyidagi tomonlarini eslatib o’tamiz: