Mikrobiologiya, virusologiya va immunologiya moduliga kirish
Yuklangan vaqt
2024-12-16
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
24
Faytl hajmi
49,5 KB
Mikrobiologiya, virusologiya va immunologiya moduliga kirish
Maruza rejasi:
1. Mikrobiologiya, virusologiya va immunologiya fanining maqsadi.
2. Mikrobiologiya, virusologiya va immunologiya fanining vazifalari.
3. Mikroorganizmlarning sistematikasi
4. Mikroorganizmlarning klassifikatsiyasi
5. Mikroorganizmlar morfologiyasi.
6. Prokariotlar gaploid organizmlar
7. Bakteriya hujayrasining tuzilishi
8. Bakteriyalarning kapsula, spora xosil qilishi
9. Bakteriyalarning xarakatlanishi.
Asosiy va tayanch iboralar: Mikrobiologiya, parazitologiya, sistematika,
klassifikatsiya,
morfologiya,
bakteriologiya,
virusologiya,
immunologiya,
mikologiya, protozoologiya, klon, shtamm, aralash kultura,sof kultura. Prokariot,
kapsula, spora, nukleoid, sitoplazma xivchin, monotrix, amfitrix, lofotrix, peretrix,
pili, fimbriya.
Mikroorganizmlar tabiatda 3,5 mlrd yil oldin paydo bo‘lgan degan tahminlar
bo‘lib, mikrobiologiya (kichik, hayot, fan) – mayda, sodda, ko‘zga ko‘rinmaydigan
1 hujayrali organizmlar to‘g‘risidagi fan. Bu fan mikroblarning hayot faoliyati, ular
ta’sirida odam, hayvon va o‘simliklar organizmida sodir bo‘ladigan o‘zgarishlar
qonuniyatlarini o‘rganadi.
«Mikrob» terminini-1878 yil fransuz olimi Sedillo ishlatgan.
Mikrobiologiya - 1 necha tarmoqlarga bo‘lingan bo‘lib:
1. Qishloq xo‘jalik mikrobiologiyasi
2. Veterinariya mikrobiologiyasi
3. Sanoat yoki texnika mikrobiologiyasi
4. Oziq ovqatlar mikrobiologiyasi
5. Kosmik mikrobiologiyasi
6. Tibbiyot meditsina mikrobiologiyalar bo‘linadi.
Tibbiyot mikrobiologiyasi o‘z navbatida:
A) Bakteriologiya (bakteriyalar to‘g‘risida ta’limot)
B) Virusologiya (viruslar to‘g‘risidagi ta’limot)
V)Immunologiya (organizmni begona, yot moddalardan himoya qilish
vositasi)
G)Mikologiya (organizmga ziyoni bo‘lgan zamburug‘lar faoliyatini o‘rganish)
D)Protozoologiya (1 hujayrali potogen sodda jonivorlar faoliyatini o‘rganish)
Tibbiyot mikrobiologiyasi 2 qismdan iborat bo‘lib:
1. Umumiy mikrobiologiya – bu qismda mikroblarning tuzilishi, fiziologiyasi,
genetikasi, ko‘payishi, nafas olish va oziqlanishi, mikroblar bilan makroorganizm
o‘rtasidagi munosabati, immunitetni o‘rganadi.
2. Xususiy mikrobiologiya – yuqumli kasallik qo‘zg‘atuvchilarining
morfologik, biokimyoviy, patogenlik xususiyatlari, bu kasalliklarni laboratoriya
usulida aniqlash, maxsus davolashva profilaktikasi o‘rganiladi.
Virusologiyaning asosiy vazifalari:
Yangi topilgan viruslar qo‘zg‘atadigan kasalliklar,xususan viruslarning o‘sma
kasalliklaridagi o‘rnini aniqlash, virusli kasalliklarga aniq vato‘g‘ri tashxis qo‘yish,
ularni oldini olish va davolash usullarini ishlab chiqishdan iborat.
Immunologiya fani keyingi yillarda tez suratda rivojlanib - Immunitet –
organizmning ichki muhit gomeostazini ham ekzogen (tashqi), ham (endogen)yot
omillar ta’siriga nisbatan normada ushlabturuvchi tizim tushuniladi.
Meditsina
mikrobiologiyasi
patogen
va
shartli
mikroblarning
xossalarini,ularning kasallik qo‘zg‘atishdagi, yani infeksion jarayondagi rolini,
kasalliklarini laborotoriya diagnostikasini, oldini olish choralarini va boshqalarini
ko‘rib chiqadi.
Meditsina mikrobiologiyasi o‘z navbatida virusologiya, immunologiya sanitar
mikrobiologiya, parazitologiya, mikologiya kabi bo‘limlarga bo‘linadi.
Mikrobiologiya, virusologiya va immunologiyaning muvaffaqiyatlaridan biri
infeksion kasalliklarga qarshi kurash choralari aniqlanganligidir. Kasallikni o‘z
vaqtida aniqlash, infeksiya manbaini zararsizlantirish, umumiy va maxsus
profilaktika qilish, infeksion kasallikni xalqimiz orasida kamaytirishga va butunlay
yo‘q qilishga olib keladi.
Tibbiyot
mikrobiologiyasi,
immunologiyasi
va
virusologiyasining
vazifalari – yuqumli kasalliklar qo‘zg‘atuvchilarini aniqlash, bunday kasalliklarni
oldini olish, ularni iloji boricha kamaytirish, patogen mikroorganlarni bartaraf etish
hisoblanadi. Bunday ishlar asosan: (SES), bakteriologik, virusologik immunologik
laboratoriyalarda, ilmiy tekshirish institutlarida va tibbiyot oliy yurtlarining
mikrobiologik, virusologik, immunologik laboratoriyalaridaamalga oshiriladi.
Yuqumli kasalliklarga tashxis qo‘yishda mikrobiologik tekshirish usullaridan
foydalaniladi. Bunda:
1. Mikroskop yordamida tekshirish – bu tekshirishning 5 bosqichi bo‘lib,
asosan
kasallik
qo‘zg‘atuvchisining
morfologik,
tinktorlangan
xususiyatlari,mikroblarning bo‘linishi, shakli, harakati aniqlanadi.
2. Bakteriologik usul – mikroblar sun’iy oziq muhitga ekiladi, gumon qilingan
mikroblarning sof kulturasi ajratib olinadi, olingan mikroblarning fermentativ
faolligi, antibakterial dorilarga ta’sirchanligi, antigenlik va boshqa xususiyatlari
o‘rganiladi.
3. Biologik usul – yuqumli materiallarni turli hayvonlarga yuqtirish yo‘li bilan
kasallik qo‘zg‘atuvchisini ajratib olinadi va uning patogenligi, tekshiruv materialida
zaharli moddalar bor-yo‘qligi aniqlanadi.
4. Serologik usul – immun zardob yordamida reaksiyalar qo‘yilib kasallik
tashxisi aniqlanadi. Bu usul kasallik qo‘zg‘atuvchisini ajratish mushkul bo‘lganda
yaxshi samara beradi va tezkor usul hisoblanadi.
5. Allergik usul – ma’lum bir yuqumli mikrobga nisbatan organizmda yuqori
sezgirlik holati paydo bo‘lib, bu makroorganizmlarning mikrob antigeniga javoban
o‘ziga xos reaksiyasi bo‘lib – bu holat allergik sinamalar yordamida aniqlanadi.
Tibbiyot mikrobiologiyasining tarixi va rivojlanishi 3 davrga bo‘linadi:
1. Kuzatuv davri yoki mikroskopik davr – 1700 yil oxirigacha. Bulardan
mikroskopik davr bo‘lib, buning asoschisi gollandiyalik olim Antoniy Levenguk
(1632-1723y. ) hisoblanadi. Birinchi marotaba linza yordamida mikroblarni har xil
ko‘rinishida ekanligini ko‘rgan va tabiat mo‘jizalarini ochib bergan.
2. Morfologik davr – 1700-1800 yillar Mikroblarning morfologik davrining
asoschisi fransuz olimi Lui Pasterdir. Bu olim mikroorganizmlarni morfologik va
fiziologik
xususiyatlari
bilan
farq
qilishini
aniqladi.
Bundan
tashqari
mikroorganizmlarning odam hayotidagi roli, sterilizatsiya, aseptika, antiseptika,
kasallikka qarshi vaksina tayyorlash kabi ishlarni bajaradi.
3. Fiziologik davr – 19 asr va xozirgi vaqtgacha bo‘lgan davrlar
Mikrobiologiyaning fiziologik davri asoschilardan biri Robert Kox hisoblanadi. Bu
olim mikroblarni o‘stirish, sof kultura olish kabi ishlarni bajaradi. Bundan tashqari
sil kasalligi qo‘zg‘atuvchisini sof xolda ajratib oldi. Mikrobiologiya rivojlanishida
viruslarning ochilishi, immunologiyaning rivojlanishi davrlari mavjud bo‘lib, har
birlarining asoschilari bu sohada juda ko‘p ishlarni bajarishgan. Bu olimlar-D. I.
Ivanovskiy, I. I. Mechnikov va boshqalardir.
Abu Ali Ibn Sino (980-1037) – yuqumli kasalliklarni ko‘zga ko‘rinmaydigan
tirik mavjudotlar qo‘zg‘atishi, bular suv, havo orqali tarqalishini aniqlagan.
1590y. - Gans va Yansenlar shishadan asbob yasab – mayda jism ko‘rdilar.
1609-1610 Galiley 1-marta oddiy mikroskop yaratgan.
Levenguk – 160-300 marta kattalashtirib ko‘rsatadigan mikroskop kashf
qilgan. Samoylovich – rus olimi – toun kasalligini mikroblar tomonidan paydo
bo‘lishini aytgan edi.
E. Jenner (1749-1823) – sigirdan olingan chinchechak virusi bilan odamlarni
emlab, bu infeksiyaga qarshi immunitet xosil qilish usulini ishlab chiqdi.
1839y. Sheynleyn kal (favus) kasalligini patogen zamburug‘lar qo‘zg‘atishini
ishlab chiqdi.
1843 y. Grubi kirma temiratki
1849-1854 y. Pollender Daven kuydirgi mikrobini topdi.
Lui
Paster
(1822-1945)
uglevodlarning
bijg‘ishi,
sutning
achishi
(mikroblarning fermentlik faoliyati sababli) – 1860-61, O2 – siz sharoitda
yashaydigan – anaeroblar borligini, bijg‘ish ham faoliyati tufayli vujudga kelishini
isbotladi, vino, pivolarning achib qolishi, - oziq-ovqat mikrobiologiyasiga asos soldi.
U parrandalar vabosi, kuydirgi, qutirish kasalliklariga qarshi vaksina tayyorlash
usulini ishlab chiqdi. U oziq muhitlarga tashqaridan yot mikroorganlar tushmaslik
usulini topdi. U anaerob bakteriyalarni topdi.
Robert Kox (1843-1910) – mikroorganizmlarni quyuq muhitlarda ekib,
mikrobning toza kulturasini ajratib oldi. Mikroskop bilan ishlashda immersion
sistemasini joriy etdi. 1) Sil kasalligi mikrobini (1882) topdi(tuberkulin moddasini
ajratib oldi). 2) Vabo mikrobini topdi. 3) Mikrobning sof kulturasini ajratib oldi.
Mechnikov (1845-1916) - fagatsitoz paz-ya va antibiotiklarni ajratib olish
texnikasini ishlab chiqdi.
1924-25 y. - Ramon – anatoksinlarni tayyorlash usullarini ishlab chiqdi.
1919 y. - Kalmet, Geren silga qarshi BSJ ni
1931 y. - Jerar – toun kasalligiga qarshi
1939 y. – Teyler – sariq isitmaga.
1942 y. – Gayskiy – tulyaremiyaga
1955 y. – Seben bolalardagi shol (poliemilit) – tirik vaksina ishlab chiqdilar.
Rus olimiIvanovskiy 1892 yilda tamaki bargi kasalligini viruslar qo‘zg‘atishini
isbotladi.
Gamaley (1859-49) – bakteriyalarning viruslari – bateriofaglar faoliyati bilan
tanishdi.
Zilber (1894-66) kanali ensefalit virusini topdi.
Timakov (1905-77) – mikroorganizmlar genetikasi L-shakl bakteriyalar,
mikoplazmalarning oddiy yuqumli kasalligini aniqladi.
Isaev – rishta kasalligini yo‘qotdi.
Klassifikatsiya (tasnif) – organizmlarning o‘xshashligi va qarindoshligiga
qarab, taksopometrik (taksop) guruhlarga joylashishi.
Nomenklatura – taksopometrik guruhlarning xalqaro qoidalarga mos
keladigan nomlari.
1923 yil Berji bakteriyalarning 1-xalqaro aniqlagichini tuzdi. 1980 yil 1
yanvarda kuchga kirgan bakteriyalarning yangi nomenklaturasi kodeksi bo‘yicha
prokariot olamining quyidagi tasnifi kategoriyalari joriy qilindi: tur – urug‘ – oila –
tartib – sinf – bo‘lim.
Bakteriyalar turi quyidagi xossalari bo‘yicha aniqlanadi:
1) Kelib chiqishi umumiy.
2) Muayyan yashash muhitga moslashishi.
3) Moddalar almashinuvi va tur orasidagi munosabatlari o‘xshash
4)Irsiy apparativa fiziologik belgilari o‘zaro yaqin bo‘lgan populyatsiyalar
yig‘indisi.
Bakteriyalarni nomlash uchun binomenal K. Linney nomenklaturasi (2 nomlik)
qabul qilingan. Bunda har bir mikroorganizm urug‘ va tur nomi bilan ataladi. Urug‘
katta harf bilan, tur kichik harf bilan yoziladi. Masalan: yiring x\k kokklar –
Stafilokokkus aureus
Klon – 1 mikrob hujayrasining ko‘payishidan xosil bo‘ladigan hujayralar
yig‘indisi.
Shtamm – odam va hayvon organizmiva tashqi muhitdan ajratib olingan 1
turdagi bakteriyalar kulturasi.
Aralash kultura – tabiiy substratlar, nosteril bo‘shliqlar (oziq moddalar, suv,
havo, tuproq) lardan ajratib olingan har xil mikroblar yig‘indisi.
Sof kultura – 1tur vakillaridan tashkil topgan populyatsiya yig‘indisi.
Bakteriyalar sistematikasi: 1994 yilda sistematikaning yangi 4 jildi chop
etildi. Bu sistemada bakteriyalarning 35 guruhi bor.
Meditsina mikrobiologiyasi asosan patogen mikroorganizmlarni o‘rganadi,
bular xilma-xil bo‘lib, quyidagi guruhlarga bo‘linadi:
Bakteriyalar, spiroxetalar, rikketsiyalar, xlamidiyalar, mikroplazmalar,
aktinomitsetlar, zamburug‘lar, sodda hayvonlar.
Mikrobiologiya fanini o‘rganish har bir sohadagi shifokor uchun zarurdir.
Yuqumli kasalliklarni keltirib chiqarishda mikroorganizmlarning roli kattadir.
Bularni mikrobiologik usullarda tekshirib, to‘g‘ri diagnoz qo‘yib davolashda
davolovchi shifokorlar uchun ahamiyati kattadir.
Bakteriyalar-(yunoncha so‘z bo‘lib, bacterion-tayoqcha demakdir) bir
hujayrali, xlorofilsiz mikroorganizmlar bo‘lib, asosan bo‘linib ko‘payish
xususiyatiga ega.
Bakteriyalar bir-birlaridan shakllariga qarab, surtmada joylanishiga qarab,
katta-kichikligiga qarab farqlanadi.
Shakliga qarabbakteriyalar sharsimon, tayoqchasimon yoki silindrsimon (asl
bakteriyalar) burama bakteriyalar, spirallilarga bo‘linadi.
Bundan tashqari, tayoqchasimon bakteriyalar ham mavjuddir.
Tayoqchasimon bakteriyalar yoki asl bakteriyalar (yunoncha so‘z bo‘lib
bacteria-tayoqcha demakdir) silindrsimon shaklda bo‘lib, bu bakteriyalar ham katta-
kichikligiga, surtmada joylanishiga, tayoqchani uchining ko‘rinishiga qarab bir-
biridan farq qiladi. Katta-kichikligiga qarab (razmer)
Bakteriyalar quyidagi guruhlarga bo‘linadi:
A) juda mayda- 0,1 - 1,0 mkm (ko‘kyo‘tal qo‘zg‘atuvchisi)
B) mayda- 1,2 mkm (brusullyoz, tulyaremiya qo‘zg‘atuvchisi)
V) o‘rtacha- 10 mkm (ichak tayoqchasi va boshqalar)
G)katta, yirik-10 mkm,undan yuqori (kuydirgi kasalligini qo‘zg‘atuvchisi)
Surtmada joylanishiga qarab: yakka-yakka bo‘lib joylashadi, juft-juft bo‘lib
joylashsa-diplobakteriyalar, agar spora xosil qilsa diplobatsillalar deb ataladi,
bakteriyalar surtmada zanjirsimon bo‘lib joylashsa streptobakteriyalar deb ataladi,
agar spora xosil qilsa streptobatsillalar deb ataladi, tayoqchaning uchini ko‘rinishiga
qarab ham har xil bo‘lishi mumkin (misollar keltiriladi).
Bakteriyalarni
kattaligi
mikrofologiyasini
o‘rganish
meditsina
mikrobiologiyasining amaliy mashg‘ulotlarida katta ahamiyatga ega bo‘lib, patogen
mikroblarni ajratib olishda va ularni bir-biridan farqlashda (differensirovka) va bazi
bakteriyalarni morfologik belgisini o‘rganib, shu kasallikka diagnoz qo‘yishda
xizmat qiladi. Shuni esda saqlash kerakki. bazi xollarda tashqi muhit ta’sirlari
natijasida bakteriyalar o‘z shaklini o‘zgartiradi, bu hodisani polimorfizm hodisasi
deb ataladi va fenotipda namayon bo‘ladi. Bakteriyalarning bu xususiyati
mikrobiologiya fanining amaliy mashg‘ulotida katta ahamiyatga egadir.
Mikroorganizmlarning tuzilishi va o‘rganish usullari.
Prokariotlar gaploid organizmlar bo‘lib, bitta genomdan tashkil topgan.
Mitoxondriya va Golji apparati yo‘q. Amyobasimon harakatlanmaydi. Ular nukleoid
tarkibida bo‘lgan turli xil kiritmalar bo‘lgan sitoplazma, qobiq va boshqa
elementlardan tashkil topgan murakkab tuzilishga ega.
Bakteriya hujayrasining tuzilishi elektron mikroskop va kimyoviy tekshirishlar
yordamida aniqlanadi.
Nukleoid prokariotlarda yadro vazifasini bajaradi, ammo tuzilishi va kimyoviy
tarkibiga ko‘ra eukariotlar yadrosidan farq qiladi. Nukleoidda yadro membranasi va
xromosoma bo‘lmaydi. Uning tarkibida asosiy oqsil – gistonlar ham yo‘q.
Nukleoidda DNK ning ikki ipli molekulasi, oz miqdorda RNK va oqsillar bor. Unda
hujayraning barcha irsiy ma’lumotlari joylashgan. Bakteriyalarda DNK molekulasi
xromosoma deb ataladi. Bakteriya hujayrasida bitta xromosoma bor, chunki ular
gaploid
Sitoplazmada nukleoid bilan birga avtonom holatda kichik xalqaga o‘xshash
DNK molekulasi, ya’ni irsiy ma’lumotlar yozilgan, plazmidalar ham bo‘ladi. Ular
bakteriya hayotida muhim rol o‘ynamaydi. Ko‘pgina bakteriyalar sitoplazmasi
kolloid holatda bo‘lib, suv, oqsillar, uglevodlar, lipoidlar, mineral tuzlar
aralashmasidan iborat. Tiniq suvsimon, sal yopishqoq sitoplazmatik membrana bilan
o‘ralgan bo‘ladi.
Sitoplazmada diametri 100-200 A ga teng bo‘lgan ribonukleoproteid
donachalari mavjud. Bu donachalar ribosomalar deb ataladi. Bakteriyalar
sitoplazmasida turli kiritmalar ham uchraydi. Masalan, bug‘ma tayoqchalarida
bo‘ladigan valyutin donachalari, lipoproteid tanachalari, glikogen, granulyoma,
oltingugurt, kalsiy donachalari va x. k. Bir necha ribosomalar qo‘shilib polisomalarni
tashkil qiladi. Ribosoma va polisomalar qo‘shilib, membrana va fibrillyar tuzilmaga
birikadi. Ribosomalar bakteriyalarda ribonukleoprotein zarrachalaridan tashkil
topgan.
Ribosomalar RNK va oqsildan iborat bo‘lib bakteriyalar sitoplazmasida erkin
xolda yotadi. Ribosomalar soni har bir hujayrada 100 tagacha va undan ham ortiq
bo‘lishi mumkin. Bakteriyalar protoplazmasida ribosomal RNK (rRNK) dan tashkari
informatsion RNK (iRNK) ham bo‘ladi.
Mezosomalar bakteriyalar hujayrasining asosiy qismi bo‘lib, ular hujayraning
bo‘linishi
hamda
oksidlanish-qaytarilish
jarayonlarida
ishtirok
etadi
va
mitoxondriyalar vazifasini o‘taydi.
Lipoproteid tanachalar yog‘ tomchilari ko‘rinishida ko‘pincha batsilla va
spirallarda uchraydi. Ular uglevodi ko‘p bo‘lgan oziq muhitlarda bakteriyalarni
o‘stirganda ko‘payadi va aksincha. Bu tanachalarni sitoplazmada fuksin bilan bo‘yab
ko‘rish mumkin. Valyutin donachalari metoxromatik granula (polimetafosfat) lar
hisoblanib, ko‘pincha bakteriyaning chetida joylashadi.
Hujayra ichidagi kiritmalarga glikogen va granulyozalar kiradi. Ularni Lyugol
eritmasi bilan bo‘yab ko‘riladi. Glikogen donachalari aerob batsillalarda, granulyoza
esa ko‘pincha yog‘li-nordon bakteriyalarda uchraydi.
Bakteriyalar sitoplazmasida vakuollar xam bor. Ular suvda eruvchan turli
moddalardan iborat bo‘lib, lipoproteid tabiatli membrana (monoplast) bilan o‘ralgan.
Vakuollar soni 6-10 ta, faol o‘sish davrida 20 tagacha yetadi. Ayrim olimlarning
fikricha vakuollar bakteriya hujayrasidagi zaharli moddalar, jumladan ekzotoksin
yig‘iladigan joy, 2chi guruh tadqiqotchilarining fikricha ko‘p suv to‘planganda xosil
bo‘ladigan tuzilmalardir.
Mikrobakteriya, streptokokk, protey, aktinomitset, klostridiy va boshqa
mikroorganizmlar rapidosomlar yoki mayda naychalar bo‘ladi. Mikrobakteriyalarda
bu naychalar qattiq muhitda harakatni ta’minlaydi.
Bakteriya qobig‘i. Bu sitoplazmatik membrana, hujayra devori va kapsula
kavati, ayrim bakteriyalarda haqiqiy kapsuladan tashkil topgan.
Hujayra devori. Qalinligi 10-35 nm, tarkibi asosan peptidoglikan, murein,
mukopeptiddan iborat. Devor mikrob hujayrasini atrof muhitdan ajratib turadi va
uning shaklini saqlaydi. Kimyoviy tarkibiga ko‘ra hujayra devori grammusbat va
grammanfiy bakteriyalardan keskin farq qiladi. Grammusbatlarda bu devor 95%
gacha glikopeptidlardan, 2,5% lipidlar, polisaxaridlar va teyxol kislotalardan,
grammanfiy bakteriyalardaatigi 5-10 glikopeptidlar, 25% cha lipidlar, oqsillar va
polisaxaridlardan iborat. Bakteriyalarning Gramm usulida turlicha bo‘yalishi
hamhujayra devorining kimyoviy tarkibiga bog‘liq.
Hujayra devori faqat bakteriyalar, aktinometsetlar, ko‘k-yashil suv o‘tlari va
rikketsiyalarda bo‘ladi. Spiroxeta, mikoplazma va mikobakteriyalarda bu tuzilma
bo‘lmaydi. Hujayra devorining mikroblar oziqlanishida katta ahamiyati bor. U
moddalarni tanlab o‘tkazish xususiyatiga ega bo‘lganligi uchun turli moddalarning
hujayra ichiga o‘tib almashinuv mahsulotlarining tashqariga chiqib turishini
ta’minlaydi. Molekulalari uncha katta bo‘lmagan suv, glyukoza, aminokislotalar,
yog‘ kislotalar hujayra devori orqali oson o‘tadi. Murakkabrok tuzilishga ega
bo‘lgan yirikroq organik moddalar molekulalari hujayra sintez qiladigan fermentlar
ta’sirida parchalanib, maydaroq molekulalarga aylangandan keyin teshiklardan
sitoplazmaga kiradi.
Sitoplazmatik membrana – bakteriya hujayrasi devorining tagida joylashgan
tuzilma. Uning qalinligi 5-7,5 nm. U lipid, protein va polisaxarid qavatlaridan iborat.
Sitoplazmatik membrananing kimyoviy tarkibi oqsil, fosfolipid, lipoprotein, qisman
uglevod va boshqa birikmalardan tashkil topgan. Bu membrana hujayra devorini
sitoplazmadan ajratib turadi, membranadan fermentlar (permeaza) yordamida
doimiy ravishda bakteriya hayoti uchun zarur bo‘lgan turli moddalar va ionlar o‘tib
turadi. Sitoplazmatik membranada bakteriyalar atrof muhitdan kelgan signallar, oziq
muhitlar va antibakterial birikmalarni farqlaydi.
Membrananing yuzasida joylashgan faol ferment tizimi oqsil, taksin,
fermentlar, nuklein kislota va boshqa moddalar sintezida qatnashadi.
Sitoplazmatik membranada bir-biri bilan bog‘liq turli xil reaksiyalar amalga
oshadi. Hujayra membranasining sitoplazma ichiga botishi natijasida mezosomalar
xosil bo‘ladi. Ular hujayra devorining paydo bo‘lishi va hujayraning bo‘linishida
ma’lum darajada qatnashadi. Mezosomalar nukleoidlar bilan bog‘liq bo‘lganligi
sababli spora xosil qilishda ishtirok etadi.
Sitoplazmatik
membrana
bakteriya
hujayrasining
osmotik
bosimini
ta’minlaydi, hujayra bilan tashqi muhit o‘rtasida to‘siq vazifaini o‘taydi. Turli
omillar ta’sirida bakteriya hujayra devoridan maxrum bo‘lishi mumkin. Masalan,
lizotsim ta’sirida tayoqchasimon grammanfiy bakteriyalaring hujayra devori qisman
erib ketsa, hujayra sferik shaklni egallaydi. Shuning uchun ular sferoplastlar deb
ataladi. Bakteriyalarning hujayra devori to‘liq erib ketsa, u xolda protoplastlar
deyiladi.
Protoplastlar ko‘payish, oqsil, nuklein kislota va fermentlar sintez qilish, spora
xosil qilishga moyil, lekin chidamsiz, ayniqsa osmotik bosimning o‘zgarib turishi va
mexanik ta’sirotlarga sezgirdir. Ularga bakteriofag ta’sir qilmaydi. Protoplastlarga
bakteriyalarning L-shakli misol bo‘la oladi. Uni 1chi marta 1935 yilda Lister
institutida aniqlanganligi uchun shu nom berilgan. L-shakl mikrobning
o‘zgaruvchanligi natijasidir. Bunday o‘zgaruvchanlik va bakteriyaning hujayra
devoridan maxrum bo‘lishi dorilar, jumladan penitsilin ta’sirida vujudga kelishi
mumkin. Penitsilin ta’sirida hujayra devori sintezi buziladi, natijada hujayraning
o‘sishi, ko‘payishi ham o‘zgaradi. Bakteriyalarning L-shakli turg‘un va noturg‘un
bo‘ladi. Noturg‘un shakllar ta’sir etadigan omil bartarf etilsa, bakteriya L-shakldan
yana o‘zining tabiiy shaklini olishi mumkin. Turg‘un L-shakl mikoplazmaga
o‘xshaydi.
Bakteriyalarning kapsula xosil qilishi. Ayrim bakteriyalar turli omillar
ta’sirida ko‘plab shilimshiq modda ishlab chiqarib hujayrani qoplaydi. Ba’zi
mikroblar faqat odam yoki hayvon organizmiga tushganda kapsula xosil qiladi.
Bular pnevmokokklar, kuydirgi, qorason qo‘zg‘atuvchilaridir. Boshqalari (kapsulali
bakteriyalar guruhi vakillari) doimo oziq muhitda ham kapsula xosil qiladi. Kapsula
mikrob hujayrasini himoyalaydi. , ularga fagotsit hujayralar, antitelolar sezilarli
darajada ta’sir qilmaydi. Kimyoviy tarkibi jihatdan aksari bakteriyalarning
kapsulalari
polisaxaridlardan,
kuydirgi
tayoqchasining
kapsulasi
esa
polipeptidlardan tuzilgan deb topilgan.
Ayrim bakteriyalar (stafilokokk, streptokokk, bug‘ma qo‘zg‘atuvchisi va
boshqalar) mikrokapsula xosil qiladi, buni faqat elektron mikroskop yordamida
aniqlash mumkin.
Uglevodi mo‘l bo‘lgan oziq muhitlarda ko‘pgina bakteriyalar mikrokapsula,
saprofit bakteriyalar esa bir necha bakteriya hujayra uchun umumiy bo‘lgan kapsula
xosil qiladi. Bunday bakteriyalar zoogleyalar deyiladi.
Sporalar. Spora xosil qilish tayoqchasimon bakteriya batsilla va klostridiylarga
xos bo‘lib, bu hodisa tashki muhitning noqulay sharoitiga tushganda (masalan,
haroratning o‘zgarishi, oziq muhit yetishmasligi, kulturaning qarishi, turli kimyoviy
moddalar ta’sir etishi) ro‘y beradi. Sporalar turli omillar ta’siriga chidamli bo‘lib,
turni saqlashda muhim rol o‘ynaydi. Odatda bitta hujayrada bitta spora xosil bo‘ladi.
Har bir bakteriyaning sporasi o‘ziga xos joylashgan. Masalan, kuydirgi
tayoqchasining sporasi faqat bakteriya markazida, qoqshol tayoqchasining sporasi
esa uchida bo‘ladi. Spora bakteriyalar vegetativ shaklinig sitoplazmasidagi suvning
bug‘lanishi va sitoplazma quyuqlashishi tufayli vujudga keladi. Sporalarda suv
miqdori 40% atrofida bo‘lsa, vegetativ shaklda 80-90% hajmda bo‘ladi.
Spora xosil bo‘lish jarayoni 16-20 soat davom etadi. Bu jarayonda
sitoplazmaning nukleoid tutuvchi bir qismida ko‘p qavatli zich qobiq xosil bo‘lib,
hujayraning qolgan qismi nobud bo‘ladi.
Sporaning chidamliligi uning tarkibida lipidlar, oqsil, kalsiy tuzlarining ko‘p-
ozligi va erkin suv miqdorining keskin kamayib qolishiga bog‘liq. Sporalar atrof
muhitda, anabioz tarzda yillab yashashi mumkin. Sharoit yaxshilansa, ya’ni oziq
muhit, issiqlik, namlik yetarli bo‘lsa, 4-5 soat davomida spora vegetativ shaklga
o‘tib, mikrob yana faoliyatini davom ettiraveradi. Sporalar bakteriyalar tanasida
joylashishiga qarab 3 guruhga bo‘linadi: 1-markaziy; 2-subterminal – tayoqchaning
bir uchiga yaqin joylashgan; 3-terminal - tayoqchaning eng uchida joylashgan
sporalar.
Spora xosil qiluvchi patogen bakteriyalar (kuydirgi, qoqshol, gazli gangrena
qo‘zg‘atuvchilari) odam va hayvon organizmida spora xosil qilmaydi. Bu jarayon
faqat organizmdan tashqarida kislorod yetarli miqdorda bo‘lgan muhitda ruy beradi.
Chunki bu mikroblar obligat va fakultativ anaeroblar hisoblanadi.
Mikroorganizmlarni tasnifdlashda ularning spora xosil qilish xususiyatiga
e’tibor beriladi. Turli ashyo‘lar, oziq-ovqat mahsulotlari, dori-darmon va
boshqalarni mikrobsizlantirish usullarini tanlashda avvalo sporalarning chidamliligi
va ulardan muhofaza qilish tadbirlari ko‘zda tutiladi.
Xivchinlar. Harakatlanuvchi bakteriyalar ikkiga: 1) sirg‘anib harakatlanuvchi;
2) suzib harakatlanuvchi bakteriyalarga bo‘linadi.
Sirg‘anib harakatlanuvchi bakteriyalar tanasining to‘lqinsimon bo‘lishi
natijasida harakat qiladi. Bularga Myxococcus, Beggiatoa, T’iot’ri’ lar kiradi.
Suzib harakatlanuvchi bakteriyalar suyuq muhitda erkin harakat qiladi.
Ularning xivchinlari ingichka, ipsimon, yo‘g‘onligi 0,02-0,06 mkm, uzunligi 6-9
mkm, ayrim spirallarda esa 80-90 mkm. Xivchinlar soni va hujayrada joylashishi
bakteriyalarni turga xos belgisi hisoblanadi.
Xivchinlar flagellin deb ataladigan, qisqaruvchan oqsildan tuzilgan bo‘lib,
keratin, miozin, fibrinogenlar, shuningdek lizin, asparagin va glutamin kislotalar,
alanin va boshqa kislotalardan tarkib topgan. Xivchinlar bakteriya tanasi bilan ikkita
xalqa orqali birikkan bo‘lib, tashqi xalqa hujayra devorida, ichki xalqa esa
sitoplazaitik membranada joylashgan.
Xivchinli bakteriyalarning harakatlanishi yorug‘ va qorong‘ilashtirilgan
maydonli hamda elektron mikroskoplarda ko‘rib o‘rganish mumkin.
Xivchinlar bakteriya hujayrasida joylashishiga ko‘ra 4 guruhga bo‘linadi: 1.
Monotrixlar – bita xivchini bo‘lgan bakteriyalar. Bularga vabo vibrioni, ko‘k-yashil
yiring qo‘zg‘atuvchisi va x. k. kiradi; 2. Amfitrixlar – bakteriya hujayrasining ikala
qutbida bittadan yoki bir tutamdan xivchini bo‘ladi; 3. Lofotrixlar – hujayraning bir
qutbida bir dasta xivchinlar bo‘ladi (Ko‘k-yashil tayoqchalar, Alcaligenes faecalis);
4. Peritrixlar – xivchinlar bakteriyaning butun tanasi buylab joylashadi (ichak
tayoqchasi, tif-parafit bakteriyalar, salmonellalar)
Xivchinlar bakteriyalarning asosiy harakat a’zosi hisoblanadi. Bakteriyalarning
parmaga o‘xshab buralib harakat qilishi natijasida suyuqlik xivchin bo‘ylab tarqaladi
va bakteriyaning tezligi 50 mkm/sek ga yetadi.
Bakteriyaning harakati xivchinlar soni, kulturaning yoshi va xususiyatiga,
kimyoviy moddalarning bor-yo‘qligiga, oziq muhitning konsistensiyasi, kimyoviy
tarkibi va boshqa omillarga bog‘liq. Monotrix bakteriyalar juda tez harakatlapnadi,
60 mkm/sek ga ham yetishi mumkin. Peritrix bakteriyalar harakati esa juda sust, 5-
10 mkm/sek.
Harakatchan bakteriyalar taksis xususiyatiga ega. Bakteriyalarni harakatga
keltiruvchi omillarga ko‘ra xemotaksis, aerotaksis va fototaksislar ajratiladi.
Bakteriyalar harakatini o‘rganib ayrim bakteriyalar, jumladan vabo vibrioni, tif-
paratif, esherixiylar va boshqalarni idenfikatsiya qilishda foydalaniladi.
Har xil turdagi bakteriyalar ustida tukchalar (fimbriyalar) bo‘ladi. Ular
xivchinlarga nisbatan kalta va ingichka, uzunligi 0,3-1 mkm, yo‘g‘onligi 0,01 mkm,
soni 100dan 400gacha.
Fimbriyalar 2 tipga bo‘linadi. 1-tipga fimbriyalar ko‘p turdagi bakteriyalarda
bo‘lib, adgeziya (yopishish) xususiyatiga ega. Ular yordamida bakteriyalar hayvon
va odam hujayralariga yopishadi. 2-tipdagi fimbriyalarga pililar kiradi. Ular
enterobakteriyalar, neysseriya, gemofil bakteriyalarda, streptokokkning A guruhida,
korinobakteriyalar va boshqalarda topilgan. Pililar hamxivchinlarga o‘xshash
bakteriya hujayralarining doimiy tuzilmasi emas. Jinsiy F-pililar asosan E. coli
bakteriyalarida topilgan, soni to‘rttagacha, uzunligi 0,3-1 mkm, yo‘g‘onligi 0,01
mkm. Bular naychasimon bo‘lganligi uchun irsiy chatishish jarayonida donordan
resipientga pililar orqali irsiy material o‘tadi. Bundan tashqari pililarga ayrim RNK
tutuvchi maxsus faglar birikadi.
Ko‘pincha bakteriyalar ustida polisaxarid ipchalar chigallari – glikokalikslar
(yunoncha calix-qobiq) xosil qiladi.
Streptokokklarda protein ipchalardan tashkil topgan tashqi qobiq bo‘ladi va M-
oqsil (M-protein) deb ataladi. Qobiq makroorganizm bilan bakteriyalarning o‘zaro
ta’sirida muhim ahamiyatga ega.
Mikroorganizmlar tuzilish xususiyatiga qarab eukariot va prokariotlarga
bo‘linadi. Eukariotlar yuqori darajali mikroorganizmlar hisoblanib, ularning
hujayralarida yadro pardasi bilan sitoplazmadan ajralib turadigan differensiallashgan
yadrosi mitoxondriya, goldji apparatlaridan iboratdir. Bularga misol qilib sodda
jonivorlarni, suv o‘tlari, zamburug‘larni misol qilishimiz mumkin.
Prokariotlar esa yadro pardasiga ega emas differensiallashgan yadrosi goldji
apparati yo‘q bo‘lib bularga misol qilib bakteriyalarni olishimiz mumkin.
Mikroorganizmlarni tashqi tarafdan ichkariga qarab o‘rganilsa ularda kapsula
hujayra devori sitoplazmatik parda sitoplazma va undagi moddalar harakat qiluvchi
mikroorganizmlarda xivchin kiprikcha spora xosil qiluvchi mikroorganizmlarda
spora borligi aniqlanadi.
Kapsula. Ba’zi bir mikroorganizmlar tashqi muhit kuchlarining ta’siridan
himoyalanish maqsadida hujayra devorini o‘rab turuvchi kuchli shilimshiq modda
xosil qilishadi. Kapsula asosan polisaxarid mukopolisaxarid yoki polipeptidlardan
tashkil topgan. Asosan bakteriya kapsulasini komponentlari polisaxarid va suvdan
iboratdir. Shuning uchun ham bakteriya kapsulasini aniqlashda ishlatiladigan
bo‘yoqlarni kapsula yaxshi qabul qilmaydi, ya’ni bo‘yalmaydi. Streptokokk
shtammlarining ba’zilarini kapsulalari glyukoza va fruktoza polimerlaridan tashkil
topgan. Bac. Ant’racis ni kapsulasi esa poliglutamin kislotalaridan iboratdir.
Bakteriya kapsulasini qalinligi har xil bo‘lib mikrometr bo‘lakchalaridan to 10
mikrometrgacha bo‘ladi. Agar kapsula qalinligi 0,2 mkm dan kichik bo‘lsa unda
bularni mikrokapsula deb ataladi. Kapsula bu hujayrani zaruriy bir qismi bo‘lmay
balki bu mikroorganizmlarni ba’zi bir muhitga moslashishi fagotsitoz va boshqa
tashqi ta’sirlardan himoya qilish vazifasini bajaradi. Shuning uchun ham kapsula
xosil qiladigan ba’zi bir mikroorganizmlar fagotsitoz va boshqa ta’sirlarga chidamli
hisoblanadi. Mikroorganizmlarni tashki tomondan o‘rab turuvchi shilimshiq
moddani fermentlar yordamida bakteriyaga hech qanday zarar yetkazmasdan
bakteriya tanasidan ajratib olish mumkin, bunda albatta mana shu mikroorganizmni
virulentligi pasayadi. Kapsula xosil qiluvchi mikroorganizmlar kapsula xosil
qilishiga qarab ikki guruhga bo‘linadi.
1) faqat odam va hayvon organizmida kapsula xosil qiluvchi mikroorganizmlar.
Bularga misol qilib kuydirgi kasallik qo‘zg‘atuvchisi Cl. Perfringens pnevmokokkni
olishimiz mumkin.
2) organizmda va tashqi muhitda kaapsula xosil qiluvchi mikroorganizmlar.
Bularga misol qilib klebsiellani olishimiz mumkin.
Ba’zi bir mikroorganizmlar esa mikrokapsula xosil qiladilar. Bularga misol
qilib stafilokokk, streptokokk va boshqa mikroorganizmlar kiradi. Mikrokapsula
borligini va ularni hujayra devoriga mikrofibrilla xolida mahkam bog‘langan holatni
elektron mikroskop yordamida aniqlash mumkin. Qisqacha qilib aytganda kapsula
quyidagi vazifalarni bajaradi. 1) himoya vazifasi 2) patogen bakteriyalarda
virulentlik vazifasi 3) bakteriyalarni tashqi oziq muhitlarga yopishishini ta’minlaydi
4) ba’zi bakteriyalarda antigenlik vazifasini bajaradi. Masalan: pnevmokokklarni
kapsula antigeniga qarab ularni 85 ta tipi ma’lum bo‘lib bulardan 1, 2, 3 tiplari
odamlarda zotiljam kasalligini keltirib chiqaradi. Meditsina praktikasida
mikroorganizmlarni kapsulasini aniqlash muhim diagnostik ahamiyatga ega bo‘lib
bunda mikroorganizm turi aniqlanadi. Kapsulani aniqlash uchun esa Burri Gins
bo‘yash usulidan foydalaniladi. Bundan tashqari oltu antoni giss bo‘yicha bo‘yash
usullaridan foydalaniladi.
Hujayra devori tuzilishi qalinligi va kimyoviy tarkibi grammusbat va
grammanfiy mikroorganizmlarda har xil bo‘lib mana shu belgilari bilan ular
tubdan farq qiladi. Grammusbat bakteriyalarni hujayra devori qalinligi 15-80 nm ni
tashkil etib 60-90% peptiglikan moddasidan iboratdir. Hujayra devorini
glyukopeptid qavati teyxol va kislotasiga boy bo‘lib bu kislota magniy ionlarini
bog‘lab hujayra devorining ustki qatlamida kationlarni zichligini saqlaydi. Murein
qavati esa mikroorganizmlarga ma’lum bir qiya berib turadi va ularda RNK ni DNK
ga nisbatan 8:1 ni tashkil etadi. Hujayra devori qavatlari orasida yotuvchi kanalchalar
uzun diametri kichik bo‘ladi. Grammusbat mikroorganizmlarni Gramm usuli bilan
bo‘yaganda binafsha rangga bo‘yalishiga sabab ularni hujayra devori tarkibida
peptidoglikan moddasini ko‘p bo‘lishi va gensian binafsha bo‘yog‘ini yaxshi qabul
qilishi hisoblanadi. Grammanfiy mikroorganizmlar hujayra devori qalinligi 10-15
nm dan iborat bo‘lib,qisman murakkab 3 qavatdan tashkil topgan 1) Tashqi qavat
mnopolisaxarid qavat hisoblanib ichki yog‘ tuzilmalari sal yuza joylashgan
polisaxaridlar bilan birikmalar xosil qiladi. Lipopolisaxarid qavat antigenlik
xususiyatiga ega hisoblanadi. 2)O‘rta qavat bu minoprotein qavat hisoblanadi.
3)Ichki qavat glyukopeptid qavat hisoblanib peptidoglikan lipopolisaxarid ostida
chuqur bir qatlamli joylashgan bo‘lib 5-10 % ni tashkil etadi. Grammanfiy
bakteriyalarda RNK ni DNK ga nisbatan 1:1 ni tashkil etadi. Hujayra devori qavatlari
orasida yotuvchi kanalchalar kalta diametri keng bo‘ladi. Grammanfiy bakteriyalar
hujayra devorida yog‘lar ko‘p miqdorda bo‘lganligi uchun hujayra devori kam
o‘tkazuvchan bo‘ladi. Shuning uchun ham grammanfiy bakteriyalarni Gramm
usulida bo‘yaganda ularni noralari spirt bilan ishlagandan keyin yetarli darajada
keng bo‘lib gension fiolet yod kompleklarini ajralib chiqishi olib keladi.
Hujayra devori bakteriya aktinomitset rikkitsiyalarga xos bo‘lib spiroxeta
mikoplazmalarda bo‘lmaydi. Hujayra devori asosan quyidagi vazifalarni bajaradi:
1) bakteriyalarga ma’lum shakl beradi.
2) hujayra devoridagi peralarda modda almashinuvi bo‘ladi.
3) hujayra devori bakteriyalarni tashqi muhit faktorlaridan himoya qiladi. 4)
hujayra devorida bakteriyalarni maxsusligini bildiruvchi antigenlari mavjud.
5) hujayra devori mikroorganizmlarni o‘sishi va ko‘payishida qatnashadi.
6) hujayra devori mikroorganizmlarni egiluvchanligini tashqi va ichki osmatik
bosimni saqlab turadi.
7) patogen bakteriyalar hujayra devori linopolisaxaridlari va uni mahsulotlari
endotoksin rolini bajaradi. Pensillin ta’sirida hujayra devori normal sintezini buzilish
va natijada mikroorganizm to‘liq hujayra devoridan ajralishi kuzatiladi. Hujayra
devoridan to‘liq ajralgan mikroorganizmlarga protoplastlar deb ataladi. Bu holatni
grammusbat mikroorganizmlarga lizotsimta’sir qildirilgandan keyin ham kuzatish
mumkin. Bu moddalar ta’sirida mikroorganizm hujayra devori yemrilib sharsimon
ko‘rinishda bo‘ladi. Protoplastlar bo‘linish nafas olish oqsil nuklein kislota
fermentlar spora xosil qilishlariga qaramasdan bakteriyalardan chidamsizligi va
zaifligi osmotik o‘zagarishlari boshqa ta’sir faktorlarga o‘ta sezgirligi bilan ajralib
turadi. Lizotsim immun zardoblar va boshqalar ta’sirila mikroorganizm hujayra
devoridan qisman ajralishi mumkin. Hujayra devorinidan qisman ajralgan
mikroorganizmlarga sferoplastlar deyiladi. Agar sferoplastlarga ta’sir qilib turgan
narsani ta’sirini to‘xtatsak unda sferoplastlar yana o‘zini oldingi holatiga qaytishi
mumkin.
Sitoplazmatik
membrana
yoki
bakteriya
plazmolemmasi
bular
mikroorganizmlar ichki qatlamini ustki qavati hisoblanadi. Sitoplazmatik membrana
qalinligi 7-10 nm bo‘lib, murakkab kimyoviy tuzilishga ega. Membrana ikki qavatli
fomfolipiddan proteinva polisaxariddan iborat. Sitoplazmatik membrana ajratib
turuvchi to‘siq vazifasini bajaradi. U orqali fermentlar yordamida mikroorganizmlar
yashash uchun zarur bo‘lgan moddalar ionlar tashiladi. Hujayra membranasida
yuqori sezgir retseptorlar bo‘lib ular yordamida tashqi muhitdan kelayotgan ta’sir
signalini qabul qilib qayta ishlaydi va oziq moddalarni ajratib chiqaradi. Uning ustki
qismida aktiv ferment sistemasi bo‘lib u oqsil zaharlar fermentlar va nuklein
kislotalar ishlab chiqarishda qatnashadi. Sitoplazmatik membrana hujayra
sitoplazmasiga botib kirib baktriya hujayrasida mezosomalarni tashkil qiladi.
Mezosoma nukleoid bilan bog‘langan bo‘lib bakteriya hujayrasi bo‘linishida ishtirok
etadi. Mezosomalarda elektronlarni tashuvchi nafas olish fermentlari mavduddir.
Bunlan tashqari ular mikroorganizmlarni osmotik bosimini doimiyligini kuzatib
turadi.
Sitoplazma suyuq rangsiz ham tirik modda bo‘lib bakteriya hujayrasining
asosiy qismidir. Sitoplazma sitoplazmatik membrana bilan o‘ralib turadi. Sitoplazma
harakatsiz zichlikka ega diametri 10-20 nm bo‘lgan kichik donachalarga ega bo‘lib
uning 60% RNK va 40% ni protein tashkil etadi. Bular esa ribosomalar deb ataladi.
Ribosomalar soni 10000 ga yetish va ko‘pincha ular guruhlanishb bular polisomalar
deyiladi. Bular 10-20 birlikdan iborat bo‘lib granulalar kraxmal glikogen yog‘
volyutin donachalari ya’ni energiya ehtiyoj moddalaridan tashkil topgan. Volyutin
donachalari masalan difteriya tayoqchasida bo‘lib, ular differensial diagnostik belgi
hisoblanadi. Demak hujayra sitoplazmasida hujayra yadrosi nukleoid ribosomalar
mezosomalar pigmentlar yog‘ va boshqa moddalardan iborat. Nukleoid DNK ipidan
tashkil topgan bo‘lib sitoplazmadan parda orqali ajralmagan diffuz yoki yoyilgan
xolda yotadi. Bu bilan u euakriot yadrosidan farq qiladi. Nukleoid diametri 3-5 nm
DNK fibrillalari bilan to‘la bo‘lib yopiq xalqa xolida sitoplazmaning markaziy
qismida yotadi. Bakteriya DNK iplari uzunlii 1110-1400 mkm bo‘ladi.
Mikroorganizmlarni harakat organlari. Bir qator mikroorganizmlarda aktiv
ravishda harakat qilish xususiyati bor bo‘lib, bu xususiyat ko‘pincha tayoqcha
shaklidagi mikroorganizmlarda kuzatiladi. Kok ko‘rinishli mikroorganizmlar
orasida harakatchan mikroorganizmlar juda kam uchraydi. Bakteriyalarni harakat
organlari juda sodda tuzilgan bo‘lib bu harakat organi xivchin deb ataladi. Harakat
qiluvchi bakteriyalar o‘rmalovchi va suzib yuruvchilarga bo‘linadi.
1) o‘rmalovchi bakteriyalar o‘zlarini tanasini to‘lqinsimon qisqarishi natijasida
sekinlik bilan tayanch yuzasida o‘rmalab harakatlanadi.
2) suzib yuruvchi bakteriyalar suyuq oziq muhitlarda erkin harakat qilish
xususiyatiga ega. Ularni harakati bakteriyalarni xivchinlari yordamida bo‘ladi.
Xivchinlarni qalinligi 0,02-0,06 mkm, uzunligi esa 6-9 mkmdan 80-90 mkm gacha
bo‘ladi. Ba’zi mikroorganizmlarni xivchinlari tanasiga nisbatan o‘n borabar yoki
undan ham uzun bo‘lishi mumkin. Xivchinlar lizim aspargin va glutamin kislotalari
aminokislotalardan tashkil topgan. Mikroorganizmlarning tanasi bilan xivchin ikki
doira yordamida bog‘langan. Tashqari tomoni hujayra devorida ichkari tomoni esa
sitoplazmatik membranada joylashgan. Xivchinlarni oddiy mikroskop ostida kuzatib
bulmaydi,
ularni
faqat
elektron
mikroskop
ostida
kuzatish
mumkin.
Mikroorganizmni harakat qilish qilmasligini tekshirish uchun tekshirilayotgan ashyo
suyuq oziq muhitga ekiladi va undan bir tomchi olinib osilgan tomchi usulida surtma
tayyorlab mikroorganizm tirik holatda tekshiriladi. Agar mikroorganizm xivchinli
bo‘lsa unda tekshirilayotgan tomchi mikroskop ostida kuzatilganda har tarafga
surilib turgan harakati kuzatiladi. Aksincha agar harakatsiz bo‘lsa unda
mikroorganizm qimirlamasdan bir joyda turadi. Ba’zi holatlarda harakatsiz
mikroorgapnizm harakat qilganday bo‘lib ko‘rinadi bunda mikroorganizm bir
joydan boshqa tomonga siljimasdan o‘rnida qalqib tebranib turadi. Nuklein
kislotalar. Bakteriya quruq vaznini 10-30% tashkil qilib, ularni bakterial hujayrada
bo‘lishi bakteriya turi va oziq muhitlarga bog‘likdir. DNK adenin guanin, sitozin,
timin, fosfar kislotalari, dezoksiribozalardan tashkil topgan. RNK tarkibiga esa
adenin, guanin, sitozin, uratsil, fosfar kislotasi, ribozalar kiradi. Bu ikkala nuklein
kislotalarni bir biridan farqli shundaki DNK azot aosli timin va dezoksiribozani RNK
esa uratsil va ribozoni ushlaydi.
Uglevodlar. Bakteriya quruq va vazining 12-18% tashkil etadi. Ularga
1)kupatomli spirtlar 2)oligozidlar 3)poliozidlar 4)T asetilamino guruhlarni ushlagan
neytral oligoliozidlar 5)nordon poliozidlar 6)oligo- va polizoidlar kiradi.
Ugelovodlar murakkab polisaxarid ko‘rinishida bo‘lib bog‘langan yoki bo‘sh
holatda uchrab, ular oqsil va yog‘lar bilan birikkan xolda uchraydi. Kapsula xosil
qiluvchi mikroorganizmlar o‘z tarkibida juda ko‘p polisaxaridlar ushlaydilar.
Yog‘lar mikroorganizm quruq vaznining 40% ni tashkil etib, ular juda
murakkab bo‘lib, oqsillar bilan birikib lipoproteinlarni uglevodlar bilan birikib esa
mipopolisaxaridlarni xosil qiladilar. Bu birikmalar hujayra devorining kapsulasini
shakllanishida va modda almashinuvida katta ahamiyatga ega.
Spiroxetalar, rikketsiyalar, mikoplazmalar, zamburug‘lar
morfologiyasining tuzilishi, o‘ziga xos xususiyatlari
Xozir biologiyada aniqlangan quyidagi mikroorganizm turlari tafovut qilinadi:
viruslar, parazitlar, zamburug‘lar, aktinomititlar, bakteriyalar, spiroxitalar,
rikketsiyalar, xlomidiyalar mikoplazmalar, virioidlar.
Aktinomitsetlar, zamburug‘ va bakteriyalar oraligida, rikketsiya, xlamidiya esa
bakteriya bilan viruslar oralig‘idagi mikrorganizmlardir. Spiroxetalar prokariot
bo‘lishiga qaramay murakkab hujayra tuzilishiga ega. Mikoplazmalar ham prokariot
hisoblanadi, lekin tabiatan hujayra devoriga ega emas, shuning uchun ularning hajmi
juda kichik bo‘ladi. Virioidlar oxirgi yillarda topilgan guruh mikrorganizmlar bo‘lib,
hujayra tuzilishiga ega emas va bir bo‘lak nuklein kislotasidan tashkil topgan. Shu
sababli ular viruslardan ham kichik va soda tuzilgan «organizmlar» deb topilmoqda.
Prionlar – eng mayda tuzilishga ega bo‘lgan infeksion oqsillardir.
Spiroxetalar
Spiroxetalar (lot. Spira-egri-bugri, burama, chaita-ingichka), parmaga
o‘o‘xshash buralgan, harakatchan, bir hujayorali mikroorganizmlar.
Saprofit va patogen spiroxetalar Spirachaetales tartibi, Spirochaetaceae oilasiga
kiradi. Saprofitlar yirik, kattaligi 200-500 mkm bo‘lga hujasralar bo‘lib, asrimlarida
kriptalar bor. Saprofit spiroxetalar va nopatogen leptospiralar ifloslangan suv
havzalarida, sovuqqqonli hayvonlar ichagida yao‘aydi. Romanovskiy-Gimza usuli
bilan ko‘k rangga bo‘yaladi. Spiroxetalar spiralsimon bo‘lib, yakka-yakka yoki to‘p-
to‘p bo‘lib joylashadi. Hujayralari protoplazmatik silind tashkil qilib, o‘qi bo‘ylab
bir dona yoki bir necha fibrillar joylashadi. Spiroxetalarning tuzilishidagi ayrim
xususiyatlari sodda jonivornikiga o‘xshab ketadi.
Spiroxetalar juda harakatchan; o‘z o‘qi atrofida aylanib yuruvchi, bukiluvchi,
vintsimon harakatlarni bajaradi. Sporalar xosil qilmaydi, asosiylari grammanfiy
bo‘yaladi, ayrimlarining ichi kiritmalari bor.
Spiroxetalar xemoorganotrof, aerob, fakultativ anaerob yoki mutloq anaerob
bo‘lishi mumkin. Ularga tabiatda erkin yashovchi kommensal yoki parazit holatida
yashovchilar ham kiradi. Spiroxetalar oilasi Treponema pallidum , Sprillium,
Borrelia va Leptospira urug‘idan tashkil topgan. Ko‘pgina bakteriyalar turli xil
hujayralar ichida yashaydi va bo‘lininadi (fagotsitoz sharoitda). Ammo bunday
mikroorganizmlar hujayra ichida vaqtincha (tranzitor) qoladi, ya’ni parazitlik
qilmaydi va fakultativ munosabatda bo‘ladi. Lekin rikketsiya va xlamidiya kabi
obligat mikroorganzimlar borki, ular faqat odam va hayvonlar hujayrasi ichida
uchramasdan, balki shu sharoitda yashab ko‘payadi.
Ushbu guruhga kiritilgan mikrooorganizmlardan yana biri bartonellalar bo‘lib,
ular rikketsiya va xlamidiyalardan farqli o‘laroq sun’iy oziq muhitlarda ham o‘sa
oladi. Rikketsiya xlamidiyalar faqatgina hujayra kulturasida, mikroplazmalar esa
oziq muhitlarda ko‘payadi.
Rikketsiyalar.
Rikketsiyalar mayda, bakteriyasimon, grammanfiy mikroorganizmlar bo‘lib,
Ricketsiales tartibiga kiritilgan. U Ricketsiaceae, Bartonellaceae, Anaplasmataceae
oilalaridan iborat. Ko‘pchilik rikketsiyalar zararsiz mikroorganizmlarga kiradi.
Ularning 50 dan ortiq turi turli bo‘g‘imoyoqlilar ichagi va so‘lak bezlaridan topilgan.
Odam organizmida kasallik qo‘g‘g‘atadigan rikketsiyalar ancha kam. Ular turli
bo‘g‘imoyoqlalar organizmida yashab qolmay, odam va boshqa sut emizuvchilar
organizmiga tushadi va u yerda o‘ziga xos patologik jarayonni yuzaga keltiradi.
Ricketsiaceae o‘ilasiga odam organizmida kasallik keltirib chiqaradigan 3 ta
urug‘: Riketsiya, Roxa Lima, Koksiella kiradi. Bu oilaga mansub rikketsiyalar
kokksimon yoki tayoqchasimon, ko‘pincha shakli o‘zgaruvchan (polimorf) bo‘lib,
xivchinsiz, hujayra devorining tuzilishi grammanfiy bakteriyalarni hujayra devoriga
o‘xshash. Rikketsiyalar qat’iy hujayra ichi parazitlari bo‘lganligi bois sun’iy oziq
muhitlarda o‘smaydi.
Rikketsiyalar organizmda endotoksinga o‘xshash oqsil tabiatli, o‘ziga xos
zaharli moddalar ishlab chiqaradi. U juda chidamsiz bo‘lib, turli fizik-kimyoviy
omillar ta’sirida tez, 600S da 30 daqiqada, xona haroratida 10-12 soatda yemiriladi,
-60, -700S da yaxshi saqlanadi. Formalin ta’sirida yoki qizdirilganda zaharlililigin
yo‘qotib, antigenli xususiyatini saqlab qoladi. Bu xususiyati ekzotoksinga xos.
Rikketsiyalar quyon va qo‘y eritrotsitlarini gemoliz qilish xususiyatiga ega,
ammo odam eritrotsitlarini gemolizlamaydi.
Kasallik jarayonida odam organizmida kuchli immunologik o‘zgarishlar
yuzaga keladi. Buni agglyutinatsiya, neytrallash va komplementni biriktirib olish
yordamida aniqlanadi.
Odam hayvonlarda rikketsiyalar qo‘zg‘atadigan yuqumli kasalliklar guruhi
rikketsiozlar deb ataladi. Ular dunyoning hamma mamlakatlarida uchraydi. Bulardan
toshmali terlama va volin isitmasi epidemik antroponozlar bo‘lib, kasallik manbai
bemor va rikketsiya tashuvchilar hisoblanadi, kasallik esa odamlarga bitlar orqali
o‘tadi.
Qolgan
rikketsiozlar
tabiiy
manbali
endemik
zoonoz
bo‘lib,
qo‘zg‘atusvchilari ba’zi sut emizuvchi hayvonlar organzmida saqlanadi va qon
so‘ruvchi bo‘g‘imoyoqlilar: kanalar, burgalar va kanalarning tuxumlari orqali o‘tadi.
P. F. Zdorodovskiy bo‘yicha rikketsiozlar 5 guruhga bo‘linadi. Epidemik toshmali
terlama tif, kanali dog‘li isitma, susugamushi, Qu-isitmasi va paraksizmal
riketsiozlar.
XX asr boshlariga kelib olimlar qushlar, hayvonlar va odamlar organizmidagi
patologik materiallardan zamburug‘larni topa boshladilar.
1839 yili Ya. L. Shenlyayn favus yoki kal kasalligining qo‘zg‘atuvchisi
Achorion schoenleinii ni kashf etgan bo‘lsa, 1853 yili Sh. Roben og‘iz shilliq
qavatidagi oqarish kasalligini, B. Langenbek og‘iz burchaklaridagi yarani aniqladi
va ularning qo‘zg‘atuvchisi Kandida albicans ekanligini isbotladilar. 1854 yildan
odam va hayvonlardagi zamburug‘lar qo‘zg‘atadigan kasalliklar mikoz deb atala
boshlandi.
Keyinchalik mikozlar butun dunyo olimlari va shifokorlarining e’tiborini o‘ziga
jalb etdi. Tibbiyot mikrobiologiyasining asoschilari N. V. Sorokin, G. A. Nadson, O.
N. Podvisoskaya, A. N. Araviyskiy, A. M. Arievich, P. N. Kashkin va ularning
shogirdlari hisoblanadi. XX asrning ikkinchi yarmida zamburug‘lar morfologiyasi,
patogenlik xususiyati chuqur o‘rganildi va antigenlarni ajratib olishning o‘ziga xos
usullari tavsiya etildi. Tajriba hayvonlarda esa kasallikning modeli yaratildi. Ammo
shu vaqtga qadar mikozlarning ko‘pgina xususiyatlari o‘rganilgan emas. Jumladan,
patogen zamburug‘larni differensiatsiya qilish, ularning kelib chiqishi, zamburug‘lar
genetikasi, mikrozlari immunologiyasi, vaksinalar olish, davolash uchun
ishlatiladigan kimyoviy preparatlar va boshqalar. Patogen zamburug‘larning odam
organizmida boshqa mikroorganzmlar bilan birga yashashi, ular bilan munosabati,
organizmning immuntanqislik holati va OITS kasalligidagi faoliyatini o‘rganish ham
muhim muammolardan biri.
Zamburug‘lar sistematikasi va biologiyasi.
Mikologiya fanining rivojlanishi va zamburug‘lar to‘g‘risida yangi
ma’lumotlarni yig‘ilishi natijasida ularning tirik organizmlar olamidagi sistematik
o‘rni ham o‘zgarib bormoqda va mumkin qadar chuqurroq aniqlanmoqda. Xozirda
zamburug‘lar katta eukariotlar olamiga kiradi, bu esa 2 mustaqil Mycota
zamburug‘lar olamiga bo‘lnadi. Bular yana ikkita bo‘limga: Myxomycota va haqiqiy
Eumycota zamburug‘lariga ajraladi. Bular ham o‘z navbatida anamorf (jinssiz) va
telemorf (jinsli) rivojlanish, bosqichlariga ko‘ra 7 ta sinfga: CHrytridiomycetes,
Huphochrytridiomycetes,
Oomycetes,
Zygomycetes,
Ascomycetes,
BasidomycetesvaDeuteromycetes larga bo‘linadi.
Patogen zamburug‘larning ko‘pchiligi deyteromitset sinfiga kiradi. Ularning
giflar septali bo‘lib, vegetativ hamda konidiylar yordamida jinssiz yo‘l bilan
ko‘payadi. Bular o‘z navbatida sinf, tartib, oila, urug‘, tur va shtammlarga bo‘linadi.
Shulardan ayrimlari saprofitlar, ba’zilari o‘simliklar, hayvonlar va odamlarda
kasallikni keltirib chiqaradi, ya’ni patogendir. Xozirgi vaqtda zamburug‘larning 100
dan ortiq patogent turlari ma’lum.
Morfologiyasi va tuzilishi. Zamburug‘lar yosh kulturasining hujayrasi
dumaloq, tuxumsimon, yetilgan hujayralari esa noksimon, duksimon va amyobaga
o‘xshash bo‘lishi mumkin. Ko‘pchiligi esa silindrik hujayralarining birlashishidan
mitseliy xosil qiladi. Zamburug‘dar tuzilishi bo‘yicha suv o‘tlariga o‘xshash bo‘lib,
ajralib turadi, bir yoki bir necha yadro, hujayra devori va sitoplazmatik pardadan
iborat. Yosh kulturalarning sitoplazmasi gomogen bo‘lib, yetilganlari donachalardan
tashkil topgan. Sitoplazmasida mitoxondriya, Golji apparati, vakuola, turli kiritmalar
(glikogen, lipid, pigshmentlar) bor.
Zamburug‘lar hujayrasining struktural komponentini mitseliylar tashkil etadi.
Ular shoxlangan rangsiz, yo‘g‘onligi 1-10 mkm, uzunligi 4-70 mkm, iplardan
(giflardan) iborat. Zamburug‘larning ayrim turlaridagi miyeliylar bo‘g‘imsiz
hujayralardan (Mucor), ayrim oliy zamburug‘lar miyeliylari ko‘p hujayrali,
achitqisimon zamburug‘larda esa soxta mitseliylar bo‘ladi. Ayrim zamburug‘larda
konidorflar murakkab bo‘lib, o‘ziga xos mikroskopik tuzilishga ega. Masalan:
Aspergillus konidorflari gifning uchida joylashgan bo‘lib, pufakchaga o‘xshaydi va
ularda shishasimon o‘simtalar – terigmalar o‘sib chiqadi. Ulardan esa konidiylar
paydo bo‘ladi. Penicillium Fusarum Microsporum zamburug‘larning uchlarida
pufakchalar xosil bo‘lmaydi.
Ayrim konidiylar (bir hujayralilar) mayda bo‘ladi. Bularni mikrokonidiylar,
yiriklari (ko‘p hujayralilari)ni esa makrokonidiylar deyiladi. Konidiylar to‘g‘ridan-
to‘g‘ri giflardan ushlab turuvchi tuzilmasiz paydo bo‘lishi mumkin, bularni lateral
konidiylar deyiladi.
Dermatomikoz qo‘zg‘atuvchilarning ikki yonida joylashgan mikrokonidiylar
aleyriyalar deyiladi. Ularning barcha sporalari jinssiz, vegetativ yo‘l bilan xosil
bo‘ladi, ammo sporalar jinssiz yo‘l bilan, ya’ni gaploid xromosomalarga ega bo‘lgan
ikkita yadroning qo‘shilishi natijasida ham xosil bo‘ladi.
Zamburug‘larda jinsiy yo‘l bilan ko‘payish usuli har xil. Sodda
zamburug‘lardagi jinsiy yo‘l bilan xosil bo‘ladigan sporalar oosporalar va
zigosporalar, yuqori-murakkab zamburug‘dagilarni esa askospora va bazidosporalar
deyiladi. Xozirgi vaqtda zamburug‘larning vegetativ va jinssiz yo‘l bilan ko‘payishi
anamorf va jinsiy yo‘l bilan ko‘payishi telemorf deyiladi. Sun’iy muhitlarda
o‘stiriladigan zamburug‘lar morfologiyasi polimorfizm xususiyatiga ega, ammo
patologik materialdan olingan zamburug‘larda esa bu xususiyat kamroq namoyon
bo‘ladi.
Zamburug‘lar biologiyasi. Zamburug‘lar asosan, spora xosil qilib, bo‘linib,
kurtaklanib va o‘sib ko‘payadi. Qulay sharoitda sporalar o‘sib naychalar xosil qiladi,
bular o‘z navbatida uzayib iplar (giflar) ga aylanadi. Keyinchalik giflarda ko‘ndalang
to‘siq pardalar, ya’ni septalar xosil bo‘ladi. Ular asosan yuksak zamburug‘larda
bo‘lib, skptali giflar deyiladi. Sodda zamburug‘lar giflarida septalar bo‘lmaydi,
shuning uchun ularni septasiz giflar deyiladi. Spora xosil qilish faqat ko‘payish
vazifasini bajaribgshina qolmay, balki zamburug‘larning tashqi muhitda tarqalishiga
ham sabab bo‘ladi.
O‘sishi. Zamburug‘lar aerob sharoitda Saburo, Chapek-Doks, suyuq suslo
yoki suslo-agarlarda, ya’ni rN 6,0-6,5 bo‘lgan oziq muhitlarda 22-370S haroratda
yaxshi ko‘payadi. Ammo patogen zamburug‘lar rN 3-10 bo‘lgan muhitlarda ham
o‘sishi mumkin.