MIKROORGANIZMLAR METABOLIZMI (Katabalizm. Biosintez. Fermentlar ishtiroki, Mikroorganizmlarning nafas olishi)

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

15

File size

Fayl hajmi

46,6 KB


MIKROORGANIZMLAR METABOLIZMI 
Reja:
1. Katabalizm 
2. Biosintez. 
3. Fermentlar ishtiroki  
4. Mikroorganizmlarning nafas olishi
Katabolizm  va biosintez  haqida tushuncha. Oksidlanish  protsessining eng
takomillashgan formasi va hayot uchun zarur bo’lgan energiya ajratadigan protsess
bu nafas olishdir. Har bir tirik organizmga xos nafas olish tipi muayyan protseesga
xizmat qiluvchi fermentlar yig’indisiga bog’liq. Nafas olish protsessida shakarlar,
oqsillar,  yog’lar  yoki  hujayradagi  boshqa  zaxira  moddalar  havo  kislorodining
ishtiroki bilan oksidlanadi, oqibatda karbonat angidrid bilan suv  hosil bo’ladi.
Protsessda ajralib chiqqan energiya mikroorganizmlarning  hayot faoliyati uchun
o’sishi va rivojlanishi uchun sarf bo’ladi.
Nafas olish protsessini quyidagi tenglama bilan ifodalash mumkin:
C6H2O6 + 6O2 = 6CO2 + 6H2O + 2,87 × 106 J
Yuqoridagi  tenglamadan  ko’rinib  turibdiki,  nafas  olish  protsessida  ko’p
miqdorda energiya ajralar ekan, lekin u oz-ozdan ajraladi. Uning bir qismi ATFda
to’planadi, zarur bo’lgan vaqtda ATF parchalanadi va hayot uchun zarur energiya
ajraladi.  Nafas  olish  protsessida  sodir  bo’ladigan  fermentativ  reaksiyalar
hayvonlarda, o’simliklarda va ko’pchilik mikroorganizmlarda bir xilda boradi.
Mikroorganizm hujayrasiga o’tgan moddalar har xil kimyoviy reaksiyalarda
qatnashadi. Bundan tashkari hujayra hayot faoliyatida ishtirok etadigan kimyoviy
reaksiyalarning  hammasi birgalikda metabolizm (modda almashish) deyiladi. Bu
jarayonlarni  mikroorganizmlarda  o’tish  mexanizmlarini  quyida  Mishustin  va
Yemtsevlar (1987) bo’yicha beramiz. Metabolizm  o’zida mikroorganizm  hayot
Logotip
MIKROORGANIZMLAR METABOLIZMI Reja: 1. Katabalizm 2. Biosintez. 3. Fermentlar ishtiroki 4. Mikroorganizmlarning nafas olishi Katabolizm va biosintez haqida tushuncha. Oksidlanish protsessining eng takomillashgan formasi va hayot uchun zarur bo’lgan energiya ajratadigan protsess bu nafas olishdir. Har bir tirik organizmga xos nafas olish tipi muayyan protseesga xizmat qiluvchi fermentlar yig’indisiga bog’liq. Nafas olish protsessida shakarlar, oqsillar, yog’lar yoki hujayradagi boshqa zaxira moddalar havo kislorodining ishtiroki bilan oksidlanadi, oqibatda karbonat angidrid bilan suv hosil bo’ladi. Protsessda ajralib chiqqan energiya mikroorganizmlarning hayot faoliyati uchun o’sishi va rivojlanishi uchun sarf bo’ladi. Nafas olish protsessini quyidagi tenglama bilan ifodalash mumkin: C6H2O6 + 6O2 = 6CO2 + 6H2O + 2,87 × 106 J Yuqoridagi tenglamadan ko’rinib turibdiki, nafas olish protsessida ko’p miqdorda energiya ajralar ekan, lekin u oz-ozdan ajraladi. Uning bir qismi ATFda to’planadi, zarur bo’lgan vaqtda ATF parchalanadi va hayot uchun zarur energiya ajraladi. Nafas olish protsessida sodir bo’ladigan fermentativ reaksiyalar hayvonlarda, o’simliklarda va ko’pchilik mikroorganizmlarda bir xilda boradi. Mikroorganizm hujayrasiga o’tgan moddalar har xil kimyoviy reaksiyalarda qatnashadi. Bundan tashkari hujayra hayot faoliyatida ishtirok etadigan kimyoviy reaksiyalarning hammasi birgalikda metabolizm (modda almashish) deyiladi. Bu jarayonlarni mikroorganizmlarda o’tish mexanizmlarini quyida Mishustin va Yemtsevlar (1987) bo’yicha beramiz. Metabolizm o’zida mikroorganizm hayot
faoliyati  uchun  muhim  bo’lgan ikki  asosiy  guruh jarayonlarini  katabolizm  va
biosintezni birlashtiradi.
metabolizm = katabolizm + biosintez
Katabolizm  yoki  energiya  almashinishi,  yuqorida  aytilgandek  ozuqa
moddalari - uglevodlar, oqsil va yog’larining parchalanishi oksidlanish reaksiyalari
hisobiga amalga oshib, natijada energiya ajralib chiqadi. Katabolizmda ajralib
chikkan erkin energiya ATF shaklida  to’planadi. Mikroorganizmlarda ikki  xil
katabolizm mavjud bo’lib, ular: aerob nafas olish va bijg’ish jarayonlaridir.
1) Aerob nafas olishda, organik moddalar to’liq parchalanadi va ko’p miqdorda
energiya ajralib chiqadi. Oxirgi maxsulot sifatida energiyaga kambag’al moddalar
(CO2, H2O) hosil bo’ladi.
2) Bijg’ish jarayonida esa organik moddalarning chala parchalanishi kuzatiladi.
Kam miqdorda energiya ajralib chiqadi va energiyaga boy oxirgi maxsulotlar
(etanol, sut kislota, moy kislota va xokazolar) hosil bo’ladi.
Biosintez (konstruktiv modda almashish) jarayonida atrof muxitdagi sodda
birikmalardan  makromolekulalar  (nuklein  kislota,  oqsillar,  polisaxaridlar  va
boshqalar) sintezlanadi. Bu jarayonda katabolizmda ajralib chiqqan erkin energiya
sarflanadi. (Bunday energiya fotosintez, xemosintez va boshqalarda ham hosil
bo’ladi va ATF xolida to’planadi). Katabolizm va biosintez bir vaqtda o’tadi,
ko’pincha reaksiyalar va oraliq maxsulotlar ular uchun umumiy bo’lishi mumkin.
Energiya manbai bo’lib tashki muhitdan kirgan oziq moddalar xizmat qiladi.
Hujayrada bu moddalar fermentlar ishtirokida o’zgarishlarga uchraydi. Dsmak,
metabolizmda asosan ikki funksiya amalga oshadi: hujayra komponentlari uchun
qurilish materiallari yetkazib beriladi; ikkinchidan hujayradagi sintez protsesslari
uchun energiya yetkazib beriladi. Ba’zi adabiyotlarda metabolizmni asosan uch
bosqichdan  iborat,  ya’ni  birinchi  bosqichda  oziq  maxsulotlari  kichikrok
fragmentlarga  (bo’laklarga)  parchalanadi  (parchalanish  -  katabolizm);  ikkinchi
boskichda  organik  kislotalar  va  fosforli  efirlar  hosil  bo’ladi  (oraliq  moddalar
almashinuvi - amfibolizm). Bu bosqichlar bir-biriga chambarchas bog’liq. Turli
kichik molekulali  birikmalardan:  pirouzum  kislota,  sut  kislota,  sirka alьdegid,
fosfodioksiatseton,  fosfoglitserindan, hujayra komponentlari  - kurilish bloklari:
aminokislotalar,  purin  va  pirimidin  asoslari,  fosfatlar,  organik  kislotalar  va
Logotip
faoliyati uchun muhim bo’lgan ikki asosiy guruh jarayonlarini katabolizm va biosintezni birlashtiradi. metabolizm = katabolizm + biosintez Katabolizm yoki energiya almashinishi, yuqorida aytilgandek ozuqa moddalari - uglevodlar, oqsil va yog’larining parchalanishi oksidlanish reaksiyalari hisobiga amalga oshib, natijada energiya ajralib chiqadi. Katabolizmda ajralib chikkan erkin energiya ATF shaklida to’planadi. Mikroorganizmlarda ikki xil katabolizm mavjud bo’lib, ular: aerob nafas olish va bijg’ish jarayonlaridir. 1) Aerob nafas olishda, organik moddalar to’liq parchalanadi va ko’p miqdorda energiya ajralib chiqadi. Oxirgi maxsulot sifatida energiyaga kambag’al moddalar (CO2, H2O) hosil bo’ladi. 2) Bijg’ish jarayonida esa organik moddalarning chala parchalanishi kuzatiladi. Kam miqdorda energiya ajralib chiqadi va energiyaga boy oxirgi maxsulotlar (etanol, sut kislota, moy kislota va xokazolar) hosil bo’ladi. Biosintez (konstruktiv modda almashish) jarayonida atrof muxitdagi sodda birikmalardan makromolekulalar (nuklein kislota, oqsillar, polisaxaridlar va boshqalar) sintezlanadi. Bu jarayonda katabolizmda ajralib chiqqan erkin energiya sarflanadi. (Bunday energiya fotosintez, xemosintez va boshqalarda ham hosil bo’ladi va ATF xolida to’planadi). Katabolizm va biosintez bir vaqtda o’tadi, ko’pincha reaksiyalar va oraliq maxsulotlar ular uchun umumiy bo’lishi mumkin. Energiya manbai bo’lib tashki muhitdan kirgan oziq moddalar xizmat qiladi. Hujayrada bu moddalar fermentlar ishtirokida o’zgarishlarga uchraydi. Dsmak, metabolizmda asosan ikki funksiya amalga oshadi: hujayra komponentlari uchun qurilish materiallari yetkazib beriladi; ikkinchidan hujayradagi sintez protsesslari uchun energiya yetkazib beriladi. Ba’zi adabiyotlarda metabolizmni asosan uch bosqichdan iborat, ya’ni birinchi bosqichda oziq maxsulotlari kichikrok fragmentlarga (bo’laklarga) parchalanadi (parchalanish - katabolizm); ikkinchi boskichda organik kislotalar va fosforli efirlar hosil bo’ladi (oraliq moddalar almashinuvi - amfibolizm). Bu bosqichlar bir-biriga chambarchas bog’liq. Turli kichik molekulali birikmalardan: pirouzum kislota, sut kislota, sirka alьdegid, fosfodioksiatseton, fosfoglitserindan, hujayra komponentlari - kurilish bloklari: aminokislotalar, purin va pirimidin asoslari, fosfatlar, organik kislotalar va
boshqalar sintezlanadi. Bulardan polimer makromolekulalari (nuklein kislotalar,
zapas ozik moddalar, hujayra qobig’i va xokazolar) hosil bo’ladi. Bu bosqichlar,
ya’ni qurilish bloklari va polimerlarning sintezlanishi moddalar almashinuvining
uchinchi bosqichi — anabolizm deb nomlanadi.
Mikroorganizmlar fermentlari.
Mikroorganizmlar  metabolizmi  va  undagi  jarayonlarni  tuShunish  uchun,
avvalo bu jarayonlarda qatnashadigan fermentlar va ularning funksiyalari bilan
qisqacha tanishish lozim.
Fermentlar  biologik  katalizatorlardir.  Ular  bir  vaqtning  o’zida  minglab
reaksiyalarni olib boradi va shu reaksiyalar metabolizm asoslarini tashkil etadi.
Fermentlar odatda, u parchalaydigan substrat nomiga «aza» qo’shimchasi qo’shib
nomlanadi. Sellyulaza tsellyulozani, sellobiaza sellobiozani, ureaza mochevinani
parchalaydigan  fermentlardir.  Ferment  olib  boradigan  reaksiyasining  kimyoviy
tabiatiga qarab ham nomlanadi.
Fermentlar olti sinfga bo’linadi.
1. Oksireduktazalar  -  oksidlanish-qaytarilish  reaksiyalarini  olib  boradi,
biologik bilan energiya olishda ishtirok etadi. Degidrogenazator (NAD, NADF,
FAD), tsitoxromlar (v, s, s1, a, a1), N, elektronlar va kislorodni olib  o’tuvchi
fermentlar jumlasidandir.
2. Transferazalar - ayrim radikallarni  o’tkazuvchi fermentlar. Masalan,
atsetil  transferazalar  -  sirka  kislota  qoldig’i  (CN3CO-)  va  yog’ kislota
molekulalarini  fosfotransferaza  (kinaza)  fosfat  kislota  qoldig’ini  (N2RO3
2+)
o’tkazadi. Shu xil fermentlardan aminotransferaza va fosforilazalarni ko’rsatish
mumkin.
3. Gidrolazalar  -  oqsil,  moy,  uglevodlarni  suv  ishtirokida  parchalaydi,
sintezlaydi.  Peptidogidrogenazalar  oqsil  va  peptidlarni,  glyukozidgidrolazalar
uglevod va glyukozidlarni (beta-fruktofuranozidaza, alfa- va beta-amilaza, beta-
galaktozidaza  va  );  esterazalar  murakkab  efirlarni  parchalaydi  va  sintezlaydi
(lipazalar va fosfatazalar).
4. Liazalar - substratlardan kimyoviy guruhlar radikallarini olib qo’sh bog’
hosil qiladi yoki kimyoviy guruhlarni radikallarini qo’sh bog’larga ulaydi. M.,
piruvatdekarboqsilaza pirouzum kislotadan karbonat angidridni ajratib tashlaydi:
Logotip
boshqalar sintezlanadi. Bulardan polimer makromolekulalari (nuklein kislotalar, zapas ozik moddalar, hujayra qobig’i va xokazolar) hosil bo’ladi. Bu bosqichlar, ya’ni qurilish bloklari va polimerlarning sintezlanishi moddalar almashinuvining uchinchi bosqichi — anabolizm deb nomlanadi. Mikroorganizmlar fermentlari. Mikroorganizmlar metabolizmi va undagi jarayonlarni tuShunish uchun, avvalo bu jarayonlarda qatnashadigan fermentlar va ularning funksiyalari bilan qisqacha tanishish lozim. Fermentlar biologik katalizatorlardir. Ular bir vaqtning o’zida minglab reaksiyalarni olib boradi va shu reaksiyalar metabolizm asoslarini tashkil etadi. Fermentlar odatda, u parchalaydigan substrat nomiga «aza» qo’shimchasi qo’shib nomlanadi. Sellyulaza tsellyulozani, sellobiaza sellobiozani, ureaza mochevinani parchalaydigan fermentlardir. Ferment olib boradigan reaksiyasining kimyoviy tabiatiga qarab ham nomlanadi. Fermentlar olti sinfga bo’linadi. 1. Oksireduktazalar - oksidlanish-qaytarilish reaksiyalarini olib boradi, biologik bilan energiya olishda ishtirok etadi. Degidrogenazator (NAD, NADF, FAD), tsitoxromlar (v, s, s1, a, a1), N, elektronlar va kislorodni olib o’tuvchi fermentlar jumlasidandir. 2. Transferazalar - ayrim radikallarni o’tkazuvchi fermentlar. Masalan, atsetil transferazalar - sirka kislota qoldig’i (CN3CO-) va yog’ kislota molekulalarini fosfotransferaza (kinaza) fosfat kislota qoldig’ini (N2RO3 2+) o’tkazadi. Shu xil fermentlardan aminotransferaza va fosforilazalarni ko’rsatish mumkin. 3. Gidrolazalar - oqsil, moy, uglevodlarni suv ishtirokida parchalaydi, sintezlaydi. Peptidogidrogenazalar oqsil va peptidlarni, glyukozidgidrolazalar uglevod va glyukozidlarni (beta-fruktofuranozidaza, alfa- va beta-amilaza, beta- galaktozidaza va ); esterazalar murakkab efirlarni parchalaydi va sintezlaydi (lipazalar va fosfatazalar). 4. Liazalar - substratlardan kimyoviy guruhlar radikallarini olib qo’sh bog’ hosil qiladi yoki kimyoviy guruhlarni radikallarini qo’sh bog’larga ulaydi. M., piruvatdekarboqsilaza pirouzum kislotadan karbonat angidridni ajratib tashlaydi:
CH3COCOOH  CN3CON + CO2
                       pirouzum          sirka              
kislota
aldegidi
Aldolaza  fermenti  ham  shu  guruhga  kirib  olti  uglerodli  fruktoza-1.6-
difosfatni ikki uch uglerodli birikmaga ajratadi.
5. Izomerazalar - organik moddalarni ularning izomerlariga aylantiradi.
Izomerlanish  molekula  ichidagi  atomlar,  radikallar  va  guruhlarning  o’rnini
o’zgartiradi. Uglevodlar, organik kislotalar va aminokislotashrning izomerlanishida
qatnashadi.  Bu  fermentlar  metabolizmda  katta  rol
 o’ynaydi.  Ularga
triozafosfatizomeraza, glyukozafosfatizomerazalarni misol qilib keltirish mumkin.
6. Ligazalar -  oddiy  moddalardan  murakkab  moddalarni  sintezlaydi.
Masalan,  asparaginsintetaza  fermenti  asparagin  kislota  va  ammiakdan  ATF
ishtirokida asparagin amidini, ADF va fosfat kislota hosil qiladi.
asparagin kislota + NH3 + ATF  asparagin + ADF + N3RO4
 Karboqsilaza  esa  CO2 ni  organik  moddalarga  biriktiradi.  Piruvat
karboqsilaza pirouzum kislota va CO2 dan shavelsirka kislotasini sintez qiladi.
Fermentlar  tuzilishiga  qarab,  ikki  sinfga  bo’linadi:  Oddiy  oqsillar
(fermentlar). Ular faqat oqsildangina iborat bo’ladi. Masalan, gidrolazalar.
Murakkab  oqsillar  (fermentlar).  Masalan,  oksidlanish-qaytarilish
reaksiyalarini olib boruvchi, kimyoviy guruhlarni ko’chiruvchi fermentlar. Ular
ikki qismdan iborat bo’ladi: apoferment qismi (oqsil qismi) va ferment aktivligini
belgilaydigan kofaktor qismi. Bu qismlar ayrim-ayrim xolatda aktivlikga ega emas,
apoferment va kofaktor  qismlari birlashgandan so’ngina aktivlikga ega bo’ladi.
Apoferment va kofaktordan tashkil topgan kompleks xoloferment deb ataladi.
Metallarni ionlari (Fe, Cu, Co, Zn, Mo va x.) yoki koferment dsb ataladigan
murakkab  organik  birikmalar  yoki  ular  birgalikda  kofaktor  bo’lishi  mumkin.
Kofermentlar  odatda  elektronlarni,  atomlarni,  guruhlarni  fermentativ  reaksiya
natijasida bir birikmadan boshqasiga o’tishida oraliq o’tkazuvchi rolini bajaradilar.
Ba’zi  kofermentlar  ferment  oqsili  bilan  mustaxkam  birikkan  bo’ladi.  Ularni
prostetik guruh deb ataladi. Ko’pgina kofermentlar V guruh vitaminlari yoki ularni
hosilalari bilan o’xshash bo’ladilar.
Logotip
CH3COCOOH  CN3CON + CO2 pirouzum sirka kislota aldegidi Aldolaza fermenti ham shu guruhga kirib olti uglerodli fruktoza-1.6- difosfatni ikki uch uglerodli birikmaga ajratadi. 5. Izomerazalar - organik moddalarni ularning izomerlariga aylantiradi. Izomerlanish molekula ichidagi atomlar, radikallar va guruhlarning o’rnini o’zgartiradi. Uglevodlar, organik kislotalar va aminokislotashrning izomerlanishida qatnashadi. Bu fermentlar metabolizmda katta rol o’ynaydi. Ularga triozafosfatizomeraza, glyukozafosfatizomerazalarni misol qilib keltirish mumkin. 6. Ligazalar - oddiy moddalardan murakkab moddalarni sintezlaydi. Masalan, asparaginsintetaza fermenti asparagin kislota va ammiakdan ATF ishtirokida asparagin amidini, ADF va fosfat kislota hosil qiladi. asparagin kislota + NH3 + ATF  asparagin + ADF + N3RO4 Karboqsilaza esa CO2 ni organik moddalarga biriktiradi. Piruvat karboqsilaza pirouzum kislota va CO2 dan shavelsirka kislotasini sintez qiladi. Fermentlar tuzilishiga qarab, ikki sinfga bo’linadi: Oddiy oqsillar (fermentlar). Ular faqat oqsildangina iborat bo’ladi. Masalan, gidrolazalar. Murakkab oqsillar (fermentlar). Masalan, oksidlanish-qaytarilish reaksiyalarini olib boruvchi, kimyoviy guruhlarni ko’chiruvchi fermentlar. Ular ikki qismdan iborat bo’ladi: apoferment qismi (oqsil qismi) va ferment aktivligini belgilaydigan kofaktor qismi. Bu qismlar ayrim-ayrim xolatda aktivlikga ega emas, apoferment va kofaktor qismlari birlashgandan so’ngina aktivlikga ega bo’ladi. Apoferment va kofaktordan tashkil topgan kompleks xoloferment deb ataladi. Metallarni ionlari (Fe, Cu, Co, Zn, Mo va x.) yoki koferment dsb ataladigan murakkab organik birikmalar yoki ular birgalikda kofaktor bo’lishi mumkin. Kofermentlar odatda elektronlarni, atomlarni, guruhlarni fermentativ reaksiya natijasida bir birikmadan boshqasiga o’tishida oraliq o’tkazuvchi rolini bajaradilar. Ba’zi kofermentlar ferment oqsili bilan mustaxkam birikkan bo’ladi. Ularni prostetik guruh deb ataladi. Ko’pgina kofermentlar V guruh vitaminlari yoki ularni hosilalari bilan o’xshash bo’ladilar.
Kofaktorlarga degidrogenazalarning aktiv guruhlari - NAD yoki NADF lar
kiradi  Bu kofermentlar tarkibiga B guruh vitaminlaridan biri nikotin kislotasi
kiradi. Vitamin B1 (tiamin) pirouzum kislota almashinuvida qatnashadigan tiamin
pirofosfokinaza tarkibiga kiradi. Koferment A ning tarkibiy qismi bo’lib pantoten
kislota, flavoprotein fermentlarinining prostetik guruhini vitamin B2 (riboflavin)
tashkil  qiladi.  Tirik  organizmlarning  oziqlanishida  vitaminlarning  ahamiyatli
tomonlari ham shundaki, ular kofermentlarning tarkibiy qismiga kiradi.
Fermentlar  erkin  aktivlashtirish  energiyasini  pasaytirib  kimyoviy
reaksiyalarni tezlashtiradi. Fermentlarni boshqa katalizatorlaridan farqi ularni olib
borayotgan kimyoviy reaksiyalarini spetsifikligidir.  Har bir ferment faqat bitta
ma’lum  reaksiyani  olib  boradi.  Ferment  molekulasining  substrat  birikadigan
katalitik markazi ma’lum fazoviy konfiguratsiyaga ega bo’lib, u faqat substrat
molekulasigagina mos keladi.
Fermentlarning  aktivligi  ferment  va  substratning  kontsentratsiyasiga,
temperaturaga, rN ga va boshqa faktorlarga bog’lik bo’ladi. Har bir ferment uchun
o’z temperatura  va rN optimumlari  mavjud.  Ko’pgina fermentativ reaksiyalar
orqaga  qaytar  bo’ladi.  Mikroorganizmlarning  o’lchamlari  mayda  bo’lishiga
qaramasdan  har  xil  funksiyalarni  bajaradigan,  bir-biridan  farq qiladigan
fermentlarni  ishlab  chiqadi.  Metabolizmda  qatnashadigan  fermentlar  odatda
hujayra ichida mavjud bo’lib, ularni endofermentlar deb ataladi. Ba’zi fermentlar
hujayra  tomonidan  tashki  muhitga  ajratiladi,  Shuning  uchun  ham  ularga
ekzofermentlar deyiladi. Odatda, bunday fermentlar gidrolitik fermentlar bo’lib,
katta molekulali birikmalarni (uglevodlar, oqsillar, yog’lar, mumlar, neftь, parafin
va x.) parchalab  hujayraga  o’ta oladigan xolatga keltiradi va  hujayra tomonidan
oziqa  modda  sifatida  o’zlashtiriladi.  Mikroorganizmlarni  tabiatda  moddalarni
anlanishidagi buyuk roli ana shunda mujassamlashgandir.
Mikroorganizm  hujayrasida  energiyaning  to’planishi. Mikroorganizm
hujayrasi  energiyani  makroergik  bog’lar  holatida  zaxira  qiladi.  Makroergik
bog’larni  gidrolitik  parchalanishida  ajralib  chiqqan  energiya  biosintetik
reaksiyalarda  ishlatilishi  mumkin.  Energiyani  to’plash  va  tarqatishda  qator
moddalar  -  adeno-zintrifosfat  (ATF),  adenozindifosfat  (ADF),  tsitozintrifosfag
(TSTF),  uridintrifosfat  (UTF),  guanozintrifosfat  (GTF),  kreatin-trifosfat,
Logotip
Kofaktorlarga degidrogenazalarning aktiv guruhlari - NAD yoki NADF lar kiradi Bu kofermentlar tarkibiga B guruh vitaminlaridan biri nikotin kislotasi kiradi. Vitamin B1 (tiamin) pirouzum kislota almashinuvida qatnashadigan tiamin pirofosfokinaza tarkibiga kiradi. Koferment A ning tarkibiy qismi bo’lib pantoten kislota, flavoprotein fermentlarinining prostetik guruhini vitamin B2 (riboflavin) tashkil qiladi. Tirik organizmlarning oziqlanishida vitaminlarning ahamiyatli tomonlari ham shundaki, ular kofermentlarning tarkibiy qismiga kiradi. Fermentlar erkin aktivlashtirish energiyasini pasaytirib kimyoviy reaksiyalarni tezlashtiradi. Fermentlarni boshqa katalizatorlaridan farqi ularni olib borayotgan kimyoviy reaksiyalarini spetsifikligidir. Har bir ferment faqat bitta ma’lum reaksiyani olib boradi. Ferment molekulasining substrat birikadigan katalitik markazi ma’lum fazoviy konfiguratsiyaga ega bo’lib, u faqat substrat molekulasigagina mos keladi. Fermentlarning aktivligi ferment va substratning kontsentratsiyasiga, temperaturaga, rN ga va boshqa faktorlarga bog’lik bo’ladi. Har bir ferment uchun o’z temperatura va rN optimumlari mavjud. Ko’pgina fermentativ reaksiyalar orqaga qaytar bo’ladi. Mikroorganizmlarning o’lchamlari mayda bo’lishiga qaramasdan har xil funksiyalarni bajaradigan, bir-biridan farq qiladigan fermentlarni ishlab chiqadi. Metabolizmda qatnashadigan fermentlar odatda hujayra ichida mavjud bo’lib, ularni endofermentlar deb ataladi. Ba’zi fermentlar hujayra tomonidan tashki muhitga ajratiladi, Shuning uchun ham ularga ekzofermentlar deyiladi. Odatda, bunday fermentlar gidrolitik fermentlar bo’lib, katta molekulali birikmalarni (uglevodlar, oqsillar, yog’lar, mumlar, neftь, parafin va x.) parchalab hujayraga o’ta oladigan xolatga keltiradi va hujayra tomonidan oziqa modda sifatida o’zlashtiriladi. Mikroorganizmlarni tabiatda moddalarni anlanishidagi buyuk roli ana shunda mujassamlashgandir. Mikroorganizm hujayrasida energiyaning to’planishi. Mikroorganizm hujayrasi energiyani makroergik bog’lar holatida zaxira qiladi. Makroergik bog’larni gidrolitik parchalanishida ajralib chiqqan energiya biosintetik reaksiyalarda ishlatilishi mumkin. Energiyani to’plash va tarqatishda qator moddalar - adeno-zintrifosfat (ATF), adenozindifosfat (ADF), tsitozintrifosfag (TSTF), uridintrifosfat (UTF), guanozintrifosfat (GTF), kreatin-trifosfat,
atsetilfosfat va boshqa birikmalar katta ahamiyatga egadir. ATFning hosil bo’lishi
energiya sarflanishi bilan bo’ladi. Masalan, bu holat substratning fosforirlanishida
va elektronlarni transportida kuzatiladi. Energiyaga boy makroergik bog’lar ~RO4
simvoli bilan belgilanadi. Molekula oxiridagi fosfatni ajralib chikishida odatdagi
kimyoviy bog’lar uzilgandagi 1,3.104 Dj  o’rniga  3,4.104 – 5.0.104 Dj energiya
ajraladi. Demak, makroergik ATF birikmalarini  hosil bo’lishi mikroorganizmlar
hujayrasida  ma’lum  miqdordagi  energiya  zaxira  qilinadi  va  saqlanadi.
Mikroorganizm hayoti uchun zarur har xil birikmalarni biosintezi jarayonida ular
sarflanadi.
Organik birikmalarni oksidlanishi va qaytarilishi.
Hayvonlar havodan kislorodni o’zlashtirib, CO2 ni ajralishini A.L.Lavuaz’e
1780 yilda aniqlagan edi. Keyinchalik bu jarayon nafas olish deb, nom oladi. Bu
xususiyat  o’simliklarga ham xosdir. O’sha vaqtdan boshlab, moddalarni kislorod
bilan  birikishiga  oksidlanish,  moddadan  kislorodni  ajralishiga  esa  qaytarilish
jarayoni deb ataldi.
Hozirgi kunda esa oksidlanish deb, ikki vodorod atomini olinishiga, yani bu
esa  ikki  elektron  va  ikki  protonni  yo’qotilishiga  teng  bo’lib  degidrirlash
(degidrirovanie) deyiladi. Bu jarayonga qarama-qarshi jarayon - biror moddani
qaytarilish jarayoni ikki atom vodorodni birikishiga  (ikki  atom elektron va ikki
atom protonni) aytiladi. Bu jarayon gidrirlash (gidrirovanie) deyiladi. Oksidlanish
quyidagicha ko’rinishda bo’ladi:
AN2  A + 2N
V +2N  VN2
Bu ikki reaksiyaning summasi AN2ni V yordamida oksidlanishini ko’rsatadi:
AN2 + V  VN2 + A
 Bu reaksiyada AN2 - qaytaruvchi, vodorod donori V esa oksidlovchi, yoki vodorod
aktseptoridir.
Oksidlanish tushunchasi faqat elektronlarni ko’chirish reaksiyalarida  ham
ishlatiladi.  Biror  jarayonda  atomlar  yoki  molekulalar  elektron  (e)  yo’qotsa,
oksidlanish deyiladi, teskari jarayon -  qaytarilish deyiladi. Masalan, temir ikki
Logotip
atsetilfosfat va boshqa birikmalar katta ahamiyatga egadir. ATFning hosil bo’lishi energiya sarflanishi bilan bo’ladi. Masalan, bu holat substratning fosforirlanishida va elektronlarni transportida kuzatiladi. Energiyaga boy makroergik bog’lar ~RO4 simvoli bilan belgilanadi. Molekula oxiridagi fosfatni ajralib chikishida odatdagi kimyoviy bog’lar uzilgandagi 1,3.104 Dj o’rniga 3,4.104 – 5.0.104 Dj energiya ajraladi. Demak, makroergik ATF birikmalarini hosil bo’lishi mikroorganizmlar hujayrasida ma’lum miqdordagi energiya zaxira qilinadi va saqlanadi. Mikroorganizm hayoti uchun zarur har xil birikmalarni biosintezi jarayonida ular sarflanadi. Organik birikmalarni oksidlanishi va qaytarilishi. Hayvonlar havodan kislorodni o’zlashtirib, CO2 ni ajralishini A.L.Lavuaz’e 1780 yilda aniqlagan edi. Keyinchalik bu jarayon nafas olish deb, nom oladi. Bu xususiyat o’simliklarga ham xosdir. O’sha vaqtdan boshlab, moddalarni kislorod bilan birikishiga oksidlanish, moddadan kislorodni ajralishiga esa qaytarilish jarayoni deb ataldi. Hozirgi kunda esa oksidlanish deb, ikki vodorod atomini olinishiga, yani bu esa ikki elektron va ikki protonni yo’qotilishiga teng bo’lib degidrirlash (degidrirovanie) deyiladi. Bu jarayonga qarama-qarshi jarayon - biror moddani qaytarilish jarayoni ikki atom vodorodni birikishiga (ikki atom elektron va ikki atom protonni) aytiladi. Bu jarayon gidrirlash (gidrirovanie) deyiladi. Oksidlanish quyidagicha ko’rinishda bo’ladi: AN2  A + 2N V +2N  VN2 Bu ikki reaksiyaning summasi AN2ni V yordamida oksidlanishini ko’rsatadi: AN2 + V  VN2 + A Bu reaksiyada AN2 - qaytaruvchi, vodorod donori V esa oksidlovchi, yoki vodorod aktseptoridir. Oksidlanish tushunchasi faqat elektronlarni ko’chirish reaksiyalarida ham ishlatiladi. Biror jarayonda atomlar yoki molekulalar elektron (e) yo’qotsa, oksidlanish deyiladi, teskari jarayon - qaytarilish deyiladi. Masalan, temir ikki
oksidini temir uch oksidiga (ikki valentlik temir uch valentlik temirga) o’zgarishi
elektron yo’qotish bilan o’tadi:
Fe2+  Fe3+ + ye-
Elektronlar  ham vodorod atomlari  ham muxitda to’planmaydi. Ular biror
kimyoviy  birikma  tomonidan  aktseptirlanishi  lozim.  Har  qanday  oksidlanish
ketidan qaytarilish bo’ladi.
Biologik  oksidlanish  va  qaytarilish  reaksiyalarida  vodorod  tashuvchilar
bo’lib asosan ikki piridin nukleotidlari (anaerob degidrogenaza kofermentlari)-
nikotinamidadenindinukleotid  (NAD)  va  nikotinamidadenindinukleotid  fosfat
(NADF) hizmat qiladi. Oksidlayotgan substratdan vodorodni olib, ular qaytarilgan
formata o’tadi (NAD.N2 va NADF.N2) va vodorodni boshqa aktseptorga o’tkazadi.
NAD.N2 vodorodini  asosan  bijg’ishni  oraliq  mahsulotlariga  yoki  nafas  olish
zanjiriga beradi, NADF.N2 mikroorganizmlar hujayrasini tarkibiga kiruvchi har xil
moddalarni biosintezida ishtirok etadi.
Mikroorganizmlar  tomonidan  olib  boriladigan  juda  ko’p  oksidlanish-
qaytarilish reaksiyalari ma’lum.
Bijg’ish. Bijg’ish - oksidlanish va  qaytarilish jarayoni bo’lib, ATF  hosil
bo’lishiga olib keladi. Bijg’ishda vodorodni donori va aktseptori rolini (yoki ularga
to’g’ri keladigan elektronlarni) odatda bijg’ish jarayonida hosil bo’ladigan organik
birikmalar  o’ynaydi.  Demak,  bijg’ish  ichki  oksidlanish-qaytarilish  jarayonidir.
Bijg’ishda  substrat  oxirgi  mahsulotgacha  parchalanadi,  ularni  bijg’ishda  hosil
bo’ladigan  moddalarini  summasi  xuddi  bijg’iydigan  moddalarni   oksidlanish
darajasidagidek  bo’ladi.
Hosil  bo’lgan  mahsulotlar  juda  ham  oksidlanmagan  va  juda  ham
qaytarilmagan  bo’lishi  kerak.  Ko’pincha  bijg’ish  jarayonida  mikroorganizmlar
uglevodlarni va boshqa moddalarni (organik kislotalar, aminokislotalar, purinlar va
pirimidinlarni) ishlatadi. Bijg’ishda ATF  hosil bo’lishi substratni fosforirlanishi
yo’li bilan boradi. Bijg’ish jarayoni obligat anaerob yoki faqat anaerob sharoitda
boradi. Pasterni tasdiqlashicha, bijg’ish - kislorodsiz hayotdir. Hozirgi dunyoqarash
bo’yicha tirik organizmlar Yer atmosferasida hali kislorod paydo bo’lmasdan avval
hosil bo’lgan, shuning uchun ham bijg’ishni eng sodda biologik oksidlanish deb
qarab, kerakli energiyani ozuqa moddalardan anaerob sharoitda olgan.
Logotip
oksidini temir uch oksidiga (ikki valentlik temir uch valentlik temirga) o’zgarishi elektron yo’qotish bilan o’tadi: Fe2+  Fe3+ + ye- Elektronlar ham vodorod atomlari ham muxitda to’planmaydi. Ular biror kimyoviy birikma tomonidan aktseptirlanishi lozim. Har qanday oksidlanish ketidan qaytarilish bo’ladi. Biologik oksidlanish va qaytarilish reaksiyalarida vodorod tashuvchilar bo’lib asosan ikki piridin nukleotidlari (anaerob degidrogenaza kofermentlari)- nikotinamidadenindinukleotid (NAD) va nikotinamidadenindinukleotid fosfat (NADF) hizmat qiladi. Oksidlayotgan substratdan vodorodni olib, ular qaytarilgan formata o’tadi (NAD.N2 va NADF.N2) va vodorodni boshqa aktseptorga o’tkazadi. NAD.N2 vodorodini asosan bijg’ishni oraliq mahsulotlariga yoki nafas olish zanjiriga beradi, NADF.N2 mikroorganizmlar hujayrasini tarkibiga kiruvchi har xil moddalarni biosintezida ishtirok etadi. Mikroorganizmlar tomonidan olib boriladigan juda ko’p oksidlanish- qaytarilish reaksiyalari ma’lum. Bijg’ish. Bijg’ish - oksidlanish va qaytarilish jarayoni bo’lib, ATF hosil bo’lishiga olib keladi. Bijg’ishda vodorodni donori va aktseptori rolini (yoki ularga to’g’ri keladigan elektronlarni) odatda bijg’ish jarayonida hosil bo’ladigan organik birikmalar o’ynaydi. Demak, bijg’ish ichki oksidlanish-qaytarilish jarayonidir. Bijg’ishda substrat oxirgi mahsulotgacha parchalanadi, ularni bijg’ishda hosil bo’ladigan moddalarini summasi xuddi bijg’iydigan moddalarni oksidlanish darajasidagidek bo’ladi. Hosil bo’lgan mahsulotlar juda ham oksidlanmagan va juda ham qaytarilmagan bo’lishi kerak. Ko’pincha bijg’ish jarayonida mikroorganizmlar uglevodlarni va boshqa moddalarni (organik kislotalar, aminokislotalar, purinlar va pirimidinlarni) ishlatadi. Bijg’ishda ATF hosil bo’lishi substratni fosforirlanishi yo’li bilan boradi. Bijg’ish jarayoni obligat anaerob yoki faqat anaerob sharoitda boradi. Pasterni tasdiqlashicha, bijg’ish - kislorodsiz hayotdir. Hozirgi dunyoqarash bo’yicha tirik organizmlar Yer atmosferasida hali kislorod paydo bo’lmasdan avval hosil bo’lgan, shuning uchun ham bijg’ishni eng sodda biologik oksidlanish deb qarab, kerakli energiyani ozuqa moddalardan anaerob sharoitda olgan.
Hozirgi kunda bijg’ishni juda ko’p tiplari mavjud. Har bir bijg’ish tipi ayrim
guruh, mikroorganizmlar tomonidan amalga oshirilib spetsifik mahsulotlar  hosil
bo’ladi. Bijg’ishni ko’p turlari xalq xo’jaligida katta ahamiyatga egadir.
Har qanday bijg’ishni ikki bosqichda o’tadigan jarayon deb qarash mumkin.
Birinchi bosqich (glyukozani pirovinograd kislotaga aylanishi) glyukozani
uglerod zanjirini uzilib ikki juft vodorod atomini ajralishi bosqichidir. Bu bijg’ishni
oksidlanish qismidir:
                C6H12O6  2CH3COCOOH  + 2H2 
     uglevod pirouzum kislota aktseptor tomonidan qabul qilinadigan vodorod 
Ikkinchi (qaytarilish) bosqichi vodorod atomlarini pirouzum kislotasini yoki
undan  hosil  bo’lgan  mahsulotlarni  qaytarilishiga  ishlatilishidir.  Masalan,  sut
kislotali  bijg’ishda  pirouzum kislotasi sut kislotasigacha qaytariladi:
2CH3COCOOH + 2H2  2CN3CHOH.COOH
pirouzum kislota
sut kislota
Boshqa xildagi bijg’ish protsesslarida (spirtli, moy kislotali va x.) ikkinchi
stadiya boshqacha o’tishi quyida tavsiflanadi.
Uglevodlardan pirouzum kislotani hosil bo’lish jarayoni bir qancha ketma-
ket o’tadigan reaksiyalardan iboratdir. Bu katabolik reaksiyalar bijg’ishda ham,
aerob  nafas  olishda  ham,  bir  xil  umumiylikka  egadir.  Mikroorganizmlarda
uglevodlardan uch xil yo’lda pirouzum kislotasi hosil bo’ladi.
Birinchi yo’li avval achitqilarda so’ngra bakteriyalarda aniqlangan bo’lib,
Embden-Meyergof-Parnas  yo’li  yoki  fruktozadi  fosfat  yo’li  yoki  glikoliz  deb
ataladi.
Ikkinchi yo’li pentozafosfat yo’li bo’lib ko’pgina prokariot va eukariotlarda
amalga oshiriladi.
Uchinchi yul Etner-Dudorov yo’li bo’lib, ba’zi mikroorganizmlarda, asosan
aerob bakteriyalarda topilgan (Mishustin, 1987).
Logotip
Hozirgi kunda bijg’ishni juda ko’p tiplari mavjud. Har bir bijg’ish tipi ayrim guruh, mikroorganizmlar tomonidan amalga oshirilib spetsifik mahsulotlar hosil bo’ladi. Bijg’ishni ko’p turlari xalq xo’jaligida katta ahamiyatga egadir. Har qanday bijg’ishni ikki bosqichda o’tadigan jarayon deb qarash mumkin. Birinchi bosqich (glyukozani pirovinograd kislotaga aylanishi) glyukozani uglerod zanjirini uzilib ikki juft vodorod atomini ajralishi bosqichidir. Bu bijg’ishni oksidlanish qismidir: C6H12O6  2CH3COCOOH + 2H2 uglevod pirouzum kislota aktseptor tomonidan qabul qilinadigan vodorod Ikkinchi (qaytarilish) bosqichi vodorod atomlarini pirouzum kislotasini yoki undan hosil bo’lgan mahsulotlarni qaytarilishiga ishlatilishidir. Masalan, sut kislotali bijg’ishda pirouzum kislotasi sut kislotasigacha qaytariladi: 2CH3COCOOH + 2H2  2CN3CHOH.COOH pirouzum kislota sut kislota Boshqa xildagi bijg’ish protsesslarida (spirtli, moy kislotali va x.) ikkinchi stadiya boshqacha o’tishi quyida tavsiflanadi. Uglevodlardan pirouzum kislotani hosil bo’lish jarayoni bir qancha ketma- ket o’tadigan reaksiyalardan iboratdir. Bu katabolik reaksiyalar bijg’ishda ham, aerob nafas olishda ham, bir xil umumiylikka egadir. Mikroorganizmlarda uglevodlardan uch xil yo’lda pirouzum kislotasi hosil bo’ladi. Birinchi yo’li avval achitqilarda so’ngra bakteriyalarda aniqlangan bo’lib, Embden-Meyergof-Parnas yo’li yoki fruktozadi fosfat yo’li yoki glikoliz deb ataladi. Ikkinchi yo’li pentozafosfat yo’li bo’lib ko’pgina prokariot va eukariotlarda amalga oshiriladi. Uchinchi yul Etner-Dudorov yo’li bo’lib, ba’zi mikroorganizmlarda, asosan aerob bakteriyalarda topilgan (Mishustin, 1987).
Uglevodorodlar  (glyukoza)  fosfat  kislota  yordamida  aktivlanadi,  so’ngra
gidrolitik  fermentlar  ishtirokida  geksozalargacha  parchalanadi.  Hosil  bo’lgan
glyukozafosfat kislota qoldig’i birikishidan aktivlashadi  va pirouzum kislotaga
aylanadi hamda ATF hosil bo’ladi. Bu anaerob faza yoki Embden-Meyergof-
Parnas  yo’li  yoki  glyukozaning  glikolitik  parchalanishidir,  bu  reaksiyalarning
borishi uchun kislorod zarur emas (Inog’omova, 1983).
 
  C6H12O6  (ATF ADF)  C6H11O6(H2PO3)  (ATFADF) C6H10O5(C2PO3)2
   geksoza
               geksozamonofosfat         geksozadifosfat
 CH2O(H2HO3)CHOHCHO ←
  3-fosfoglitserin aldegid
 CH2OH (H2PO3)COCH2OH ←
    fosfodioksiatseton 
 2CH2O(H2HO3)CHOH(OH)O(H2PO3) -2(2H) 
     1,3-difosfoglitserin aldegid 
 2CH2OH(H2PO3)CHOCHOO – (N2RO3) 2ADFATF 
   1,3-difosfoglitserin kislota 
 2CH2OH(H2PO3)CHOHCOOC  2CH2OHCHO(H2PO3)COOH (-2H
2
O) 
   3-fosfoglitserin kislota         2-fosfoglitserin kislota
 2CH2 : C – O – (H2PO3)COON (2ADFATF) 
     2-fosfopirouzum kislota
  2СH2 :C(OH)COOH  2CH3COCOOH 
    pirouzum kislota
Logotip
Uglevodorodlar (glyukoza) fosfat kislota yordamida aktivlanadi, so’ngra gidrolitik fermentlar ishtirokida geksozalargacha parchalanadi. Hosil bo’lgan glyukozafosfat kislota qoldig’i birikishidan aktivlashadi va pirouzum kislotaga aylanadi hamda ATF hosil bo’ladi. Bu anaerob faza yoki Embden-Meyergof- Parnas yo’li yoki glyukozaning glikolitik parchalanishidir, bu reaksiyalarning borishi uchun kislorod zarur emas (Inog’omova, 1983). C6H12O6  (ATF ADF)  C6H11O6(H2PO3)  (ATFADF) C6H10O5(C2PO3)2 geksoza geksozamonofosfat geksozadifosfat  CH2O(H2HO3)CHOHCHO ← 3-fosfoglitserin aldegid  CH2OH (H2PO3)COCH2OH ← fosfodioksiatseton  2CH2O(H2HO3)CHOH(OH)O(H2PO3) -2(2H)  1,3-difosfoglitserin aldegid  2CH2OH(H2PO3)CHOCHOO – (N2RO3) 2ADFATF  1,3-difosfoglitserin kislota  2CH2OH(H2PO3)CHOHCOOC  2CH2OHCHO(H2PO3)COOH (-2H 2 O)  3-fosfoglitserin kislota 2-fosfoglitserin kislota  2CH2 : C – O – (H2PO3)COON (2ADFATF)  2-fosfopirouzum kislota  2СH2 :C(OH)COOH  2CH3COCOOH pirouzum kislota
 
Glikoliz jarayonida ajralib chiqqan vodorod atomlari eng oxirgi aktseptorga
to’g’ridan-to’g’ri tushmasdan NAD ga o’tkaziladi, hammasi bo’lib ikki molekula
NAD.N hosil bo’ladi. Yuqorida aytilgandek, hamma bijg’ish jarayonlarida vodorod
o’tkazish vazifasini NAD bajarali.
Embden-Meyergof-Parnas  yo’lida  glyukozani  priouzum  kislotasigacha
o’zgarishida  to’rt  molekula  ATF  hosil  bo’ladi:  fosfoglitserin  alьdegidni
oksidlanishida - 2ATF va 2-fosfoglitserin kislotasini degidrirlanishida - 2ATF,
demak, 4 molekula ATF hosil bo’ladi. Ammo ulardan ikki molekulasi glyukozani
fruktoza-1.6-difosfatga  aylanishida  sarf  bo’ladi.  Ikki  molekula  ATF  sintez
jarayonlariga qoladi.
Glikolizda organizm uchun ishlatiladigan energiya 2.105 Dj ni tashkil qiladi.
Demak, yuqorida aytilgandek bir molekula glyukozadan ikki molekula ATF hosil
bo’ladi. Ayniqsa, mikroorganizmlar anaerob sharoitda biosintetik jarayonlar uchun
kerakli energiyani olish uchun juda katta miqdordagi qantli moddalarni bijg’itishi
kerak. Glikolizda ishtirok etadigan hamma ferment sistemasi hujayrani sitozolida
joylashgandir.
Pentozafosfat yo’li to’g’ridan to’g’ri pirouzum kislota hosil bo’lishi bilan
Embden-Meyergof-Parnas yo’lidan farq qiladi.  Bu yo’lda substratni faqat bitta
uglerod  atomi  oksidlanib  CO2  tarzida  ajraladi.  Birinchi  reaksiya  glyukozani
fosforirlanib  glyukoza-6-fosfat  hosil  bo’lishi  va  so’ng uni  degidrirlanishi  ro’y
beradi,  NADF  qaytarilib  6-fosfoglyukon  kislota  hosil  bo’ladi.  So’ngra
fosfoglyukon kislota dekarboqsillanib oksidlanadi va pentoza fosfat O-ribuloza-5-
fosfat hosil bo’ladi. Undan esa izomerlanish yo’lida O-ksiloza-5-fosfat va riboza-5-
fosfat  hosil  bo’ladi.  Keyinchalik  O-ksiloza-5-fosfat va  riboza-5-fosfatlar
transketolaz  reaksiyalarida  (transketolaza  fermenti  bilan  glikoaldegid  gruppasi
CH2OCH-CO-  o’tkaziladi)  va  transaldolaz  reaksiyalari  (trapsaldolaza  fermenti
bilan uch uglerodli dioksiatseton  guruhi CH2ON-CO-CHOH- ni  o’tkaziladi) va
glyukoza-6-fosfatni teskarisiga  o’zgarishi kuzatiladi. Demak, pentozafosfat yo’li
tsiklik yo’ldir.
Olti molekula glyukozani pentoza fosfat yo’lida to’la bir molekula glyukoza-
6-fosfat CO2 gacha oksidlanadi va olti molekula NADF+ NADF.N qaytariladi. Bu
usulning asosiy vazifasi nuklein kislotalarni sintezi uchun kerakli pentoza (riboza-
Logotip
Glikoliz jarayonida ajralib chiqqan vodorod atomlari eng oxirgi aktseptorga to’g’ridan-to’g’ri tushmasdan NAD ga o’tkaziladi, hammasi bo’lib ikki molekula NAD.N hosil bo’ladi. Yuqorida aytilgandek, hamma bijg’ish jarayonlarida vodorod o’tkazish vazifasini NAD bajarali. Embden-Meyergof-Parnas yo’lida glyukozani priouzum kislotasigacha o’zgarishida to’rt molekula ATF hosil bo’ladi: fosfoglitserin alьdegidni oksidlanishida - 2ATF va 2-fosfoglitserin kislotasini degidrirlanishida - 2ATF, demak, 4 molekula ATF hosil bo’ladi. Ammo ulardan ikki molekulasi glyukozani fruktoza-1.6-difosfatga aylanishida sarf bo’ladi. Ikki molekula ATF sintez jarayonlariga qoladi. Glikolizda organizm uchun ishlatiladigan energiya 2.105 Dj ni tashkil qiladi. Demak, yuqorida aytilgandek bir molekula glyukozadan ikki molekula ATF hosil bo’ladi. Ayniqsa, mikroorganizmlar anaerob sharoitda biosintetik jarayonlar uchun kerakli energiyani olish uchun juda katta miqdordagi qantli moddalarni bijg’itishi kerak. Glikolizda ishtirok etadigan hamma ferment sistemasi hujayrani sitozolida joylashgandir. Pentozafosfat yo’li to’g’ridan to’g’ri pirouzum kislota hosil bo’lishi bilan Embden-Meyergof-Parnas yo’lidan farq qiladi. Bu yo’lda substratni faqat bitta uglerod atomi oksidlanib CO2 tarzida ajraladi. Birinchi reaksiya glyukozani fosforirlanib glyukoza-6-fosfat hosil bo’lishi va so’ng uni degidrirlanishi ro’y beradi, NADF qaytarilib 6-fosfoglyukon kislota hosil bo’ladi. So’ngra fosfoglyukon kislota dekarboqsillanib oksidlanadi va pentoza fosfat O-ribuloza-5- fosfat hosil bo’ladi. Undan esa izomerlanish yo’lida O-ksiloza-5-fosfat va riboza-5- fosfat hosil bo’ladi. Keyinchalik O-ksiloza-5-fosfat va riboza-5-fosfatlar transketolaz reaksiyalarida (transketolaza fermenti bilan glikoaldegid gruppasi CH2OCH-CO- o’tkaziladi) va transaldolaz reaksiyalari (trapsaldolaza fermenti bilan uch uglerodli dioksiatseton guruhi CH2ON-CO-CHOH- ni o’tkaziladi) va glyukoza-6-fosfatni teskarisiga o’zgarishi kuzatiladi. Demak, pentozafosfat yo’li tsiklik yo’ldir. Olti molekula glyukozani pentoza fosfat yo’lida to’la bir molekula glyukoza- 6-fosfat CO2 gacha oksidlanadi va olti molekula NADF+ NADF.N qaytariladi. Bu usulning asosiy vazifasi nuklein kislotalarni sintezi uchun kerakli pentoza (riboza-