MIKROORGANIZMLARGA TASHQI MUHIT OMILLARINING TA’SIRI

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

8

File size

Fayl hajmi

138,7 KB


MIKROORGANIZMLARGA TASHQI MUHIT OMILLARINING TA’SIRI
Reja:
1. Temperaturani ta’siri 
2. Namlikni ta’siri
3. Kimyoviy ta’sirlar
Ma’lumki,  mikroorganizmlarning  hayot  faoliyati  tashqi  muhit  bilan
chambarchas bog’liqdir. Tashqi  muhit  faktorlari  turli-tuman bo’lib, ularni  uch
gruppaga ajratish mumkin:
1. Fizik faktorlar: temperatura, namlik, yorug’lik, eritmalar kontsentratsiyasi
va boshqalar.
2. Kimyoviy faktorlar: muxitning rN, oksidlanish va qaytarilish sharoiti, turli
kimyoviy moddalarning ta’siri.
3.  Biologik  faktorlar:  mikroorganizmlar  orasidagi  antagonizm,  simbioz,
metabioz, antibiotiklariing ta’siri, vitaminlar, faglar va boshqa faktorlar.
Mikroorganizmlarga temperaturaning ta’siri. Mikroorganizmlar yuksak
o’simliklarga  qaraganda  temperaturaga  ancha  chidamli  bo’ladi.  Masalan,  Vas.
subtilis  temperatura  5°C  dan  to  57°C  gacha  bo’lganda  ham  rivojlanaveradi.
Ko’pchilik saprofit bakteriyalar 20°C dan 35°C gacha temperaturada rivojlana
oladi, patogen mikroorganizm  lar  esa  36-37°C  da rivojlanadi. Bundan  yuqori
temperaturada  ular  nobud  bo’ladi.  Mikroorganizmlarning  rivojlanishi  uchun
temperatura  3  nuktada  bo’lishi  mumkin:  minimum,  optimum  va  maksimum
nuqtalari.  Optimum  nuqtasi  eng
 qulay  bo’lib,  bunday  temperaturada
mikroorganizmlar tez ko’payadi va yaxshi rivojlanadi, minimum va maksimum
nuqtalari esa ancha chegaralidir.
Temperaturaga bo’lgan munosabatiga ko’ra, mikroorganizmlarni  quyidagi
guruhdarga bo’lish mumkin:
Logotip
MIKROORGANIZMLARGA TASHQI MUHIT OMILLARINING TA’SIRI Reja: 1. Temperaturani ta’siri 2. Namlikni ta’siri 3. Kimyoviy ta’sirlar Ma’lumki, mikroorganizmlarning hayot faoliyati tashqi muhit bilan chambarchas bog’liqdir. Tashqi muhit faktorlari turli-tuman bo’lib, ularni uch gruppaga ajratish mumkin: 1. Fizik faktorlar: temperatura, namlik, yorug’lik, eritmalar kontsentratsiyasi va boshqalar. 2. Kimyoviy faktorlar: muxitning rN, oksidlanish va qaytarilish sharoiti, turli kimyoviy moddalarning ta’siri. 3. Biologik faktorlar: mikroorganizmlar orasidagi antagonizm, simbioz, metabioz, antibiotiklariing ta’siri, vitaminlar, faglar va boshqa faktorlar. Mikroorganizmlarga temperaturaning ta’siri. Mikroorganizmlar yuksak o’simliklarga qaraganda temperaturaga ancha chidamli bo’ladi. Masalan, Vas. subtilis temperatura 5°C dan to 57°C gacha bo’lganda ham rivojlanaveradi. Ko’pchilik saprofit bakteriyalar 20°C dan 35°C gacha temperaturada rivojlana oladi, patogen mikroorganizm lar esa 36-37°C da rivojlanadi. Bundan yuqori temperaturada ular nobud bo’ladi. Mikroorganizmlarning rivojlanishi uchun temperatura 3 nuktada bo’lishi mumkin: minimum, optimum va maksimum nuqtalari. Optimum nuqtasi eng qulay bo’lib, bunday temperaturada mikroorganizmlar tez ko’payadi va yaxshi rivojlanadi, minimum va maksimum nuqtalari esa ancha chegaralidir. Temperaturaga bo’lgan munosabatiga ko’ra, mikroorganizmlarni quyidagi guruhdarga bo’lish mumkin:
1.  Psixrofillar (psixros  -  sovuq),  bu  guruhga  mansub  bakteriyalar
evolyutsion taraqqiyotda past temperaturada yashashga moslashgan bo’ladi.  Bu
guruh uchun temperaturaning optimum nuqtasi 20-25°C, minimumi esa 0°C dan
past  bo’lishi  mumkin. Psixrofil  bakteriyalar  uncha  keng  tarqalmagan.  Ular
shimoliy dengiz suvlarida va tuproqlarida uchraydi.
2. Mezofillar (mezos - o’rtacha). Bu guruhga ko’pchilik mikroorganizmlar
misol  bo’ladi. Bular  uchun temperaturaning optimum  nuqtasi  25-35°C  bo’lsa,
maksimum  nuqtasi  45-50°C,  minimum  nuqtasi  10°C.  Mezofil  bakteriyalar
tuproqda, suvda va boshqa oziq-ovqat maxsulotlari yuzasida uchraydi.
3. Termofillar (termos - issiq). Bu guruhga bakteriyalar, aktinomitsetlar,
ba’zi  bir  ko’k-yashil  suvo’tlar  misol  bo’ladi.  Termofill  bakteriyalar  yuqori
temperaturada  rivojlanadi.  Bu  bakteriyalarni  A.A.Imshenetskiy  quyidagicha
klassifikatsiyalaydi:
a) stenotermin termofillar  -  bular  uchun  temperaturaning maksimum
nuqtasi 75-80°C, optimum nuqtasi 50-65°C, 28-30°C da esa ko’paya olmaydi. Bu
guruh tabiatda kam tarqalgan;
b) evritermin termofillar uchun temperaturaning maksimum chegarasi 70-
75°C, optimum nuqtasi 50-65°C bo’lib, 28-30°C da juda sekin ko’payadi, tabiatda
keng tarkalgan gypyx;
v) termotolerant formalar uchun temperaturaning maksimum chegarasi 50-
65°C, optimum 35-45°C, minimumi 5-10°C bo’lishi kerak. 30-60°C oralig’ida juda
tez ko’payadi, tabiatda tuproqda, go’ngda, issiq buloq suvlarida keng tarqalgan
guruh. Termofill bakteriyalarda moddalar almashinuvi protsessi juda jadal boradi,
shuning uchun ular juda tez ko’payadi va yaxshi rivojlanadi. Agar mezofillarda
bakteriyalarning katta koloniyasi uch kundan keyin hosil bo’lsa, termofillarda bir
kundan keyin hosil bo’ladi, tez o’sadi va tez nobud bo’ladi.
Termofill bakteriyalar hujayrasidagi fermentlar yuqori temperatura ta’sirida
inaktivatsiyaga uchraydi, shuning uchun bu bakteriyalardan korxonalarda keng
ravishda foydalanish mumkin.
L.A.Imshenetskiy  fikricha,  termofill  bakteriyalar  mezofillardan  kelib
chiqqan.  Tabiatdagi  o’zgarishlar,  jumladan,  temperaturaning  ko’tarilishi
mezofillarning ko’pchiligini nobud qilgan bo’lsa, bir qismi tirik qolgan va yuqori
Logotip
1. Psixrofillar (psixros - sovuq), bu guruhga mansub bakteriyalar evolyutsion taraqqiyotda past temperaturada yashashga moslashgan bo’ladi. Bu guruh uchun temperaturaning optimum nuqtasi 20-25°C, minimumi esa 0°C dan past bo’lishi mumkin. Psixrofil bakteriyalar uncha keng tarqalmagan. Ular shimoliy dengiz suvlarida va tuproqlarida uchraydi. 2. Mezofillar (mezos - o’rtacha). Bu guruhga ko’pchilik mikroorganizmlar misol bo’ladi. Bular uchun temperaturaning optimum nuqtasi 25-35°C bo’lsa, maksimum nuqtasi 45-50°C, minimum nuqtasi 10°C. Mezofil bakteriyalar tuproqda, suvda va boshqa oziq-ovqat maxsulotlari yuzasida uchraydi. 3. Termofillar (termos - issiq). Bu guruhga bakteriyalar, aktinomitsetlar, ba’zi bir ko’k-yashil suvo’tlar misol bo’ladi. Termofill bakteriyalar yuqori temperaturada rivojlanadi. Bu bakteriyalarni A.A.Imshenetskiy quyidagicha klassifikatsiyalaydi: a) stenotermin termofillar - bular uchun temperaturaning maksimum nuqtasi 75-80°C, optimum nuqtasi 50-65°C, 28-30°C da esa ko’paya olmaydi. Bu guruh tabiatda kam tarqalgan; b) evritermin termofillar uchun temperaturaning maksimum chegarasi 70- 75°C, optimum nuqtasi 50-65°C bo’lib, 28-30°C da juda sekin ko’payadi, tabiatda keng tarkalgan gypyx; v) termotolerant formalar uchun temperaturaning maksimum chegarasi 50- 65°C, optimum 35-45°C, minimumi 5-10°C bo’lishi kerak. 30-60°C oralig’ida juda tez ko’payadi, tabiatda tuproqda, go’ngda, issiq buloq suvlarida keng tarqalgan guruh. Termofill bakteriyalarda moddalar almashinuvi protsessi juda jadal boradi, shuning uchun ular juda tez ko’payadi va yaxshi rivojlanadi. Agar mezofillarda bakteriyalarning katta koloniyasi uch kundan keyin hosil bo’lsa, termofillarda bir kundan keyin hosil bo’ladi, tez o’sadi va tez nobud bo’ladi. Termofill bakteriyalar hujayrasidagi fermentlar yuqori temperatura ta’sirida inaktivatsiyaga uchraydi, shuning uchun bu bakteriyalardan korxonalarda keng ravishda foydalanish mumkin. L.A.Imshenetskiy fikricha, termofill bakteriyalar mezofillardan kelib chiqqan. Tabiatdagi o’zgarishlar, jumladan, temperaturaning ko’tarilishi mezofillarning ko’pchiligini nobud qilgan bo’lsa, bir qismi tirik qolgan va yuqori
temperaturaga moslashgan. Bora-bora yuqori temperatura ular uchun zaruriy faktor
bo’lib qolgan.
Termofillarga:
 
Bac.cellulosae,
 
Vas.thermophilus,
 
Actinomyces
thermophiluslar  misol  bo’ladi.  Mishustin  yerga  go’ng  solinganda  termofil
bakteriyalarning soni ko’payganligini kuzatgan.
Mikroorganizmlarga  namlikning  ta’siri. Bakteriyalarning  namlikka
chidamliligi  turlicha.  Ba’zilari  juda  chidamli  bo’lsa,  boshqalari  nihoyatda
chidamsiz bo’ladi. Masalan, gonokokklar, meningokokklar, leptospiralar, faglar
namlikka chidamsiz bo’lsa, xolera vibrioni 2, dizenteriya tayoqchasi 7, difteriya
tayoqchasi 30, korin tifi tayoqchasi 70, stafilokokklar va sil tayoqchasi esa 90
kungacha chidaydi.
Azotobakter, nitrifikatorlar, tuganak bakteriyalari namlikka juda ham sezgir,
ularning  rivojlanishi  uchun  namlikning  optimum  miqdori  40-80%  (to’la  suv
sig’imga nisbatan) bo’lishi kerak. Lekin vegegativ hujayrazarga nisbatan sporalar
ancha  chidamli  bo’ladi,  chunki  bularning  hujayralaridagi  suvning  ko’p  qismi
mustaxkam bog’langan suvdir. Masalan, mog’or zamburug’larining sporasi 20 yil
qurg’okchilikka chidaydi. Amerikalik olim Kameron (1962) aniqlashicha, ko’k-
yashil  suvo’ti  -  Nostoc  commune  gerbariy  xolatida  107  yildan  so’ng
hayotchanligini namoyon qilgan. Nostok namlik yo’q vaqtlarda anabioz xolatga
o’tadi, namlik yetarli bo’lishi bilan yana hayotini davom ettiradi. Bakteriyalar
hujayrasi  quritilganda,  protoplazmasi  suvsizlanadi  va  oqsillar  denaturapiyaga
uchraydi,  shu  usuldan  foydalanib,  oziq-ovqatni  quritilgan  holda  uzoq  muddat
saklash mumkin bo’ladi. Masalan, go’sht, baliq yoki uzum, boshqa bir qancha
rezavor-mevalar  quritilgan  holda  saqlanadi  yoki  oziq-ovqatlar,  masalan,
konservalar past temperaturada va yuqori bosim ostida suvsizlantiriladi (bu usul
sublimatsiya  deb  nomlanadi),  keyin  esa  tez  sovitib  muzlatiladi.  Shakarlar,
vitaminlar, fermentlarni sublimatsiya yo’li bilan uzoq muddat saqlash mumkin.
Yorug’likning  ta’siri. 
Ko’pchilik  bakteriyalar  uchun  yorug’lik
dezinfektsiyalovchi  faktor  hisoblanadi, chunki  ultrabinafsha  nurlar  bakteriyalar
hujayrasidagi  oqsillar  va  nuklein  kislotalar  tomonidan  yutiladi  va  ularning
ximiyaviy tarkibini  o’zgartiradi. Shuning uchun yorug’likning bu xususiyatidan
Logotip
temperaturaga moslashgan. Bora-bora yuqori temperatura ular uchun zaruriy faktor bo’lib qolgan. Termofillarga: Bac.cellulosae, Vas.thermophilus, Actinomyces thermophiluslar misol bo’ladi. Mishustin yerga go’ng solinganda termofil bakteriyalarning soni ko’payganligini kuzatgan. Mikroorganizmlarga namlikning ta’siri. Bakteriyalarning namlikka chidamliligi turlicha. Ba’zilari juda chidamli bo’lsa, boshqalari nihoyatda chidamsiz bo’ladi. Masalan, gonokokklar, meningokokklar, leptospiralar, faglar namlikka chidamsiz bo’lsa, xolera vibrioni 2, dizenteriya tayoqchasi 7, difteriya tayoqchasi 30, korin tifi tayoqchasi 70, stafilokokklar va sil tayoqchasi esa 90 kungacha chidaydi. Azotobakter, nitrifikatorlar, tuganak bakteriyalari namlikka juda ham sezgir, ularning rivojlanishi uchun namlikning optimum miqdori 40-80% (to’la suv sig’imga nisbatan) bo’lishi kerak. Lekin vegegativ hujayrazarga nisbatan sporalar ancha chidamli bo’ladi, chunki bularning hujayralaridagi suvning ko’p qismi mustaxkam bog’langan suvdir. Masalan, mog’or zamburug’larining sporasi 20 yil qurg’okchilikka chidaydi. Amerikalik olim Kameron (1962) aniqlashicha, ko’k- yashil suvo’ti - Nostoc commune gerbariy xolatida 107 yildan so’ng hayotchanligini namoyon qilgan. Nostok namlik yo’q vaqtlarda anabioz xolatga o’tadi, namlik yetarli bo’lishi bilan yana hayotini davom ettiradi. Bakteriyalar hujayrasi quritilganda, protoplazmasi suvsizlanadi va oqsillar denaturapiyaga uchraydi, shu usuldan foydalanib, oziq-ovqatni quritilgan holda uzoq muddat saklash mumkin bo’ladi. Masalan, go’sht, baliq yoki uzum, boshqa bir qancha rezavor-mevalar quritilgan holda saqlanadi yoki oziq-ovqatlar, masalan, konservalar past temperaturada va yuqori bosim ostida suvsizlantiriladi (bu usul sublimatsiya deb nomlanadi), keyin esa tez sovitib muzlatiladi. Shakarlar, vitaminlar, fermentlarni sublimatsiya yo’li bilan uzoq muddat saqlash mumkin. Yorug’likning ta’siri. Ko’pchilik bakteriyalar uchun yorug’lik dezinfektsiyalovchi faktor hisoblanadi, chunki ultrabinafsha nurlar bakteriyalar hujayrasidagi oqsillar va nuklein kislotalar tomonidan yutiladi va ularning ximiyaviy tarkibini o’zgartiradi. Shuning uchun yorug’likning bu xususiyatidan
operatsiya xonalarini, vaktsinalar, antibiotiklar tayyorlaydigan xonalarni, sut va
suvni sterillashda foydalaniladi.
Yuqori bosimning ta’siri. Ko’pchilik bakteriyalar yuqori bosimga ancha
chidamli  bo’ladi.  Faqat  10000  atm.bosim  ularga  salbiy  ta’sir  etishi  mumkin.
Dengiz va okeanlarda chukur suv katlamlari tubida bakteriyalar ko’p uchraydi.
Achitqilar  500,  motor  zamburug’lari  30000,  fitopatogen  viruslar  esa  5000
atmosferagacha bosimga chidaydi. Ulьtratovush  bakteriotsidlik xususiyatiga ega,
20000gts  oziq-ovqat  mahsulotlarini  va  vaktsinalarni  dezinfektsiyalash  uchun
yetarlidir. Havoni tozalashda aeroionizatsiyaning ahamiyati katta.
Vodorod  ionlari  kontsentratsiyasining  ta’siri. Vodorod  ionlarining
kontsentratsiyasi rN deb belgilanadi. rN 7 bo’lsa neytral, rN>7 bo’lsa ishqoriy,
rN<7  bo’lsa,  muhit  kislotali  bo’ladi.  Ko’pchilik  mikroorganizmlar  muhit
kontsentratsiyasi bir oz (kuchsiz) ishqoriy yoki neytral bo’lsa yaxshi rivojlanadi,
zamburug’lar bir oz nordon muhitda yaxshi rivojlanadi.
Mikroorganizmlar o’zi yashagan muhitdagi rN qisman o’zgartirishi mumkin.
Buni I.A.Rabotnova (1958) «Moslanuvchi moddalar almashinuvi» deb nomlaydi.
Tashqi muhitdagi eritmalarning kontsentratsiyasi oshganda (masalan, tuzlashda,
murabbo pishirishda) bakteriyalar hujayrasidagi suv tashqariga chiqadi va unda
plazmoliz ro’y beradi, ular ko’paya olmaydi. Shundan foydalanib go’sht, baliq
tuzlanadi, povidlo tayyorlaganda shakar  eritmasining kontsentratsiyasi  70% ga
yetkaziladi.
KIMYOVIY FAKTORLAR
Mikroorganizmlarga kimyoviy omillarning ta’siri. Kimyoviy moddalar
turli Mikroorganizmlarga turlicha ta’sir etadi. Ba’zi bir mikroblar ta’sir qilgan
kimyoviy  moddalarga  yaqinlashadi,  boshqa  xil  kimyoviy  moddalardan
uzoqlashadi. Bu hodisa ximiotaksis deyiladi. U ikki xil bo’ladi:
1. O’ziga tortuvchi — musbat.
2. O’zidan uzoqlashtiruvchi — manfiy.
Bu  hodisani  quyidagi  tajribada  ko’rish  mumkin.  Bir  idishdagi  suvga
harakatchan mikroblar solinib, unga shakar eritmasi to’ldirilgan naycha tushiriladi.
Natijada, suvdagi mikroblar naycha teshigi atrofiga to’plana boshlaydi. Bu o’ziga
tortuvchi  ximiotaksisdir.  Agar  naychaga  kislota  quyilgan  bo’lsa,  mikroblar
Logotip
operatsiya xonalarini, vaktsinalar, antibiotiklar tayyorlaydigan xonalarni, sut va suvni sterillashda foydalaniladi. Yuqori bosimning ta’siri. Ko’pchilik bakteriyalar yuqori bosimga ancha chidamli bo’ladi. Faqat 10000 atm.bosim ularga salbiy ta’sir etishi mumkin. Dengiz va okeanlarda chukur suv katlamlari tubida bakteriyalar ko’p uchraydi. Achitqilar 500, motor zamburug’lari 30000, fitopatogen viruslar esa 5000 atmosferagacha bosimga chidaydi. Ulьtratovush bakteriotsidlik xususiyatiga ega, 20000gts oziq-ovqat mahsulotlarini va vaktsinalarni dezinfektsiyalash uchun yetarlidir. Havoni tozalashda aeroionizatsiyaning ahamiyati katta. Vodorod ionlari kontsentratsiyasining ta’siri. Vodorod ionlarining kontsentratsiyasi rN deb belgilanadi. rN 7 bo’lsa neytral, rN>7 bo’lsa ishqoriy, rN<7 bo’lsa, muhit kislotali bo’ladi. Ko’pchilik mikroorganizmlar muhit kontsentratsiyasi bir oz (kuchsiz) ishqoriy yoki neytral bo’lsa yaxshi rivojlanadi, zamburug’lar bir oz nordon muhitda yaxshi rivojlanadi. Mikroorganizmlar o’zi yashagan muhitdagi rN qisman o’zgartirishi mumkin. Buni I.A.Rabotnova (1958) «Moslanuvchi moddalar almashinuvi» deb nomlaydi. Tashqi muhitdagi eritmalarning kontsentratsiyasi oshganda (masalan, tuzlashda, murabbo pishirishda) bakteriyalar hujayrasidagi suv tashqariga chiqadi va unda plazmoliz ro’y beradi, ular ko’paya olmaydi. Shundan foydalanib go’sht, baliq tuzlanadi, povidlo tayyorlaganda shakar eritmasining kontsentratsiyasi 70% ga yetkaziladi. KIMYOVIY FAKTORLAR Mikroorganizmlarga kimyoviy omillarning ta’siri. Kimyoviy moddalar turli Mikroorganizmlarga turlicha ta’sir etadi. Ba’zi bir mikroblar ta’sir qilgan kimyoviy moddalarga yaqinlashadi, boshqa xil kimyoviy moddalardan uzoqlashadi. Bu hodisa ximiotaksis deyiladi. U ikki xil bo’ladi: 1. O’ziga tortuvchi — musbat. 2. O’zidan uzoqlashtiruvchi — manfiy. Bu hodisani quyidagi tajribada ko’rish mumkin. Bir idishdagi suvga harakatchan mikroblar solinib, unga shakar eritmasi to’ldirilgan naycha tushiriladi. Natijada, suvdagi mikroblar naycha teshigi atrofiga to’plana boshlaydi. Bu o’ziga tortuvchi ximiotaksisdir. Agar naychaga kislota quyilgan bo’lsa, mikroblar
kapillyar atrofidan uzoqlasha boshlaydi, bu uzoqlashtiruvchi ximiotaksis. Shunga
o’xshagan hodisa kislorodga nisbatan ham bo’lishi mumkin. Aeroblar kislorod bor
joyga to’planadi, anaerob bo’lsa uzoqlashadi. Bu hodisaga aerotaksis deb ataladi.
Pepton, mineral tuzlar juda oz konsentratsiyalarda (0,007—0,0018) o’ziga
tortuvchi  ximiotaksisni  hosil  qiladi.  Uzoqlashtiruvchi  ximiotaksislar  esa  erkin
kislotalar, spirtlar hosil qiladi. Ximiotaksis hodisasida tirik mikrob protoplazmasi
atrof-muhit ta’siriga sezgir bo’ladi va shu ta’sirga javob qaytaradi. Ba’zi kimyoviy
moddalarning mikroblarga ta’siri bor, shu sababli ular mikroblarni o’ldirish uchun
ishlatiladi va dezinfeksiyalovchi vositalar deyiladi. Bu dizenfeksion moddalarning
mikroblarga ta’siri ham bir xil bo’lmaydi. Misol: efir, spirt va ishqorning kuchsiz
eritmalari  mikrob  hujayrasining  tarkibidagi  lipoid  (yog’simon)  moddalarni
parchalaydi. Og’ir metall tuzlari (sulema, rtut, mis kuporosi), kislotalar, formalin
—  bular  mikrob  hujayrasidagi  oqsil  moddalarni  uyushtirib,  ularning  hayot
faoliyatini buzadi va halokatga olib boradi. Ba’zi bir moddalar: azot kislotasi, xlor,
xlor oxagi, kaliy permanganati va boshqalar mikrob hujayralarini to’g’ridan-to’g’ri
buzadi.  Glitserin,  shakar  va  osh  tuzining  yuqori  konsentratsiyali  eritmalari
mikroblarning  osmotik  bosqichiga  ta’sir  etadi.  Mikroblarga:  kimyoviy
moddalarning ta’siri ba’zi bir omillarga kimyoviy moddalarning konsentratsiyasi
ta’sir qilish davriga va temperaturasiga bog’liqdir. Kimyoviy moddalar mikrob
hujayrasiga uning qobig’i orqali kirsa halok bo’ladi. Kimyoviy moddalar suvda
eritilgan bo’lishi lozim. Ishlatiladigan kimyoviy zahar moddalar +40, +45 darajada
qo’llansa, u mikroblarga kuchli va tez ta’sir etadi. Agar kimyoviy moddalar bilan
birga  oqsil,  sut,  zardob  bo’lsa  ta’siri  pasayadi.  Chunki  hujayraning  atrofida
kimyoviy zahar oqsil moddani koagulyatsiya qiladi va zaharni hujayraning ichiga
qo’ymaydi.  Natijada  zahar  mikrobga  ta’sir  etmay  qoladi.  Bu  hodisa  zaharli
kimyoviy moddaning konsentratsiyasiga bog’liq. Masalan, karbol kislotasi 2,5%
formalin  —  1%,  xlor  oxagining  suvi  —  1:10,  sulema  —  1:1000  —  1:5000
eritmalar barcha mikroblarga ta’sir etadi. Spirt 70—80% mikroblarga halokatli
ta’sir qiladi. Kimyoviy moddalar to’liq dissotsiyalanib, eritmada erkin ionlar ko’p
hosil bo’lsa, uning mikroblarga ta’siri kuchli bo’ladi, aksincha, spirtda, atsetonda
yoki moylarda eritilgan bo’lsa, ular mikrobga kuchsiz ta’sir etadi. Dezinfeksiya,
eritmalarini stafilokokk kulturasida sinab ko’riladi, chunki sporasiz mikroblardan
Logotip
kapillyar atrofidan uzoqlasha boshlaydi, bu uzoqlashtiruvchi ximiotaksis. Shunga o’xshagan hodisa kislorodga nisbatan ham bo’lishi mumkin. Aeroblar kislorod bor joyga to’planadi, anaerob bo’lsa uzoqlashadi. Bu hodisaga aerotaksis deb ataladi. Pepton, mineral tuzlar juda oz konsentratsiyalarda (0,007—0,0018) o’ziga tortuvchi ximiotaksisni hosil qiladi. Uzoqlashtiruvchi ximiotaksislar esa erkin kislotalar, spirtlar hosil qiladi. Ximiotaksis hodisasida tirik mikrob protoplazmasi atrof-muhit ta’siriga sezgir bo’ladi va shu ta’sirga javob qaytaradi. Ba’zi kimyoviy moddalarning mikroblarga ta’siri bor, shu sababli ular mikroblarni o’ldirish uchun ishlatiladi va dezinfeksiyalovchi vositalar deyiladi. Bu dizenfeksion moddalarning mikroblarga ta’siri ham bir xil bo’lmaydi. Misol: efir, spirt va ishqorning kuchsiz eritmalari mikrob hujayrasining tarkibidagi lipoid (yog’simon) moddalarni parchalaydi. Og’ir metall tuzlari (sulema, rtut, mis kuporosi), kislotalar, formalin — bular mikrob hujayrasidagi oqsil moddalarni uyushtirib, ularning hayot faoliyatini buzadi va halokatga olib boradi. Ba’zi bir moddalar: azot kislotasi, xlor, xlor oxagi, kaliy permanganati va boshqalar mikrob hujayralarini to’g’ridan-to’g’ri buzadi. Glitserin, shakar va osh tuzining yuqori konsentratsiyali eritmalari mikroblarning osmotik bosqichiga ta’sir etadi. Mikroblarga: kimyoviy moddalarning ta’siri ba’zi bir omillarga kimyoviy moddalarning konsentratsiyasi ta’sir qilish davriga va temperaturasiga bog’liqdir. Kimyoviy moddalar mikrob hujayrasiga uning qobig’i orqali kirsa halok bo’ladi. Kimyoviy moddalar suvda eritilgan bo’lishi lozim. Ishlatiladigan kimyoviy zahar moddalar +40, +45 darajada qo’llansa, u mikroblarga kuchli va tez ta’sir etadi. Agar kimyoviy moddalar bilan birga oqsil, sut, zardob bo’lsa ta’siri pasayadi. Chunki hujayraning atrofida kimyoviy zahar oqsil moddani koagulyatsiya qiladi va zaharni hujayraning ichiga qo’ymaydi. Natijada zahar mikrobga ta’sir etmay qoladi. Bu hodisa zaharli kimyoviy moddaning konsentratsiyasiga bog’liq. Masalan, karbol kislotasi 2,5% formalin — 1%, xlor oxagining suvi — 1:10, sulema — 1:1000 — 1:5000 eritmalar barcha mikroblarga ta’sir etadi. Spirt 70—80% mikroblarga halokatli ta’sir qiladi. Kimyoviy moddalar to’liq dissotsiyalanib, eritmada erkin ionlar ko’p hosil bo’lsa, uning mikroblarga ta’siri kuchli bo’ladi, aksincha, spirtda, atsetonda yoki moylarda eritilgan bo’lsa, ular mikrobga kuchsiz ta’sir etadi. Dezinfeksiya, eritmalarini stafilokokk kulturasida sinab ko’riladi, chunki sporasiz mikroblardan