Mikroorganizmlarning fiziologiyasi
Maruza rejasi:
1. Mikroorganizmlarning fiziologiyasi
2. Mikroorganizmlarning nafas olishi
3. Mikroorganizmlarning oziqlanishi
4. Mikroorganizmlarning ko‘payishi
5. Oziq muhitlar va ularning klassifikatsiyasi.
Asosiy va tayanch iboralar: metabolizm, ferment, aerob, anaerob,
mikroaerofil, fakultativ, obligat, oziq muxitlar, xemotrof, organotrof, litotrof,
fototrof, lipid, vitamin, aminokislota, agar-agar
Bakteriya hujayralarining o‘zgaruvchanligi hayvon hujayralarinikiga nisbatan
yuqori. Bir guruh bakteriyalar 0,3%, boshqa guruhlar (dengizlarda yashovchilar) esa
3-25% natriy xloridni talab etadi. Ko‘pgina patogen bakteriyalarning oziq muhitiga
0,5% natriy xlorid qo‘shilganda yaxshi ko‘payadi.
Natriy xlorid yoki qandning yuqori konsentratsiyasida, ya’ni gipertonik
eritmalarda bakteriya sitoplazmasi suvsizlanadi va bakteriya nobud bo‘ladi. Oziq-
ovqatlardan konservalar tayyorlashshunga asoslangan. Gipotonik eritmalarda esa
bakteriyaning hujayra devori parchalanadi va hujayra nobud bo‘ladi.
Bakteriyalarda moddalar almashinuvi. Barcha organizmlar atrof muhit bilan
moddalar almashinadi. Ularning oziqlanishi va ko‘payishi uchun yetarli miqdorda
oziq modda zarur. Bulardan bakteriya o‘zining tana qismlarini sintez qiladi va o‘z
navbatida turli moddalarning oksidlanishi va qaytarilishi natijasida kerakli energiya
xosil bo‘ladi. Bakteriyalar uchun energiya manbai yorug‘lik hamda noorganik va
organik moddalardir.
Bakteriyalar uchun energiya manbai quyosh nuri hisoblanadi. Xemotroflar
energiyani oksidlanish va qaytarilish reaksiyalaridan oladi. Fototroflarga faqat
saprofit mikroorganizmlar kiradi. Odamlarda kasallik qo‘zg‘atuvchilaridan
xemosintez kiluvchi mikroorganizmlar yetakchi o‘rinni egallaydi. Elektron
donorlarning tabiatiga ko‘ra xemotroflar, xemolitotroflar (xemoavtotroflar) va
xemoorganotroflar (xemogetetotroflar)ga bo‘linadi. Xemolitotroflar energiyani
noorganik moddalardan oladi; xemoorganotrof bakteriyalarning oziqlanishi uchun
organik moddalar zarur.
Litotroflar. (yunoncha litos – tosh, trof ye - oziqlanish) energiyani noorganik
moddalardan oladi. Ular tabiati o‘ziga xos bo‘lib, qo‘rilish materiallarini yemiradi,
metallarni zanglatadi, neft zahiralarini quritadi, sifatini pasaytiradi va x. k.
Xemolitotroflarga issiq talab mikroorganizmlar kiradi. Bunday bakteriyalar
okeanlar tubida 1000 atm. va undan yuqori bosimli joylarda, juda sho‘r ko‘llarda,
tog‘qoyalarida, qizigan qumli cho‘llarda bo‘ladi. Bundan tashqari, paxta to‘plamlari
va hashaklarda bo‘lib, ularning yonib ketishiga olib kelishi mumkin. Organotroflar
saprofit va parazit mikroorganizmlarga bo‘linadi.
Saprofitlar – o‘lgan, organizmlarning organik qoldiqlari bilan oziqlanadigan
bakteriyalar.
Parazitlar– tirik organizmda yashab, xo‘jayin hujayrasida uning hisobiga
oziqlanadigan mikroorganizmlar. Parazitlar turi juda kam (0,1%). Ular evolyusiya
jarayonida parazit xolda yashashga moslashib olgan. Ammo bu xususiyat o‘zgarib
turishi,ya’ni saprofit mikroorganizmlar noqulay sharoitda odam va hayvonlarda
kasallik qo‘zg‘atishi ham mumkin.
Organotroforganizmlarning litotroflardan farqi shundaki, ular assimmetrik
joylashgan uglerod atomli organik birikmalarga muhtoj. Ammo argonatrof
organizmlarning ayrim turlari karbonat angidrid va ammiakni o‘zgartiradi va
bulardan murakkab uglevod, aminokislotalarni sintez qiladi.
O‘stiruvchi omillar. O‘stiruvchi omillarga aminokislota, purin va pirimidin
asoslari, lipid, vitamin, temir porfirin va boshqa birikmalar kiradi. Ayrim
mikroorganizmlar o‘zlari uchun zarur o‘stiruvchi omillarni sintez qiladi, boshqalari
esa atrof muhitdan tayyorini oladi. O‘stiruvchi omillarga ehtiyoj bakteriyaning
doimiy belgisi bo‘lib, idenfikatsiya
qilishda, oziq muhit tayyorlashda,
biotexnologiyada ular hisobga olinadi.
Aminokislotalar. Ko‘pgina mikroorganizmlarning o‘sishi uchun biror xil
aminokislota zarur, ularning ayrimlari birgina aminokislotani, boshqalari esa bir
necha aminokislotani talab qiladi.
Purin va pirimidin asoslari va ularning mahsulotlariga adenin, guanin, sitozin,
uratsil, ksantin, gipoksantin, timinlar kiradi. Ular o‘z navbatida ayrim
mikroorganizmlar uchun o‘stiruvchi omil hisoblanadi. Purin va pirimidin har xil
mikroorganizmlar, jumladan streptokokk, stafilokokk va boshqa bakteriyalarni
o‘stirish uchun zarur.
Lipidlar. Ayrim mikroorganizmlarni o‘stirish omili sifatida oziq muhitiga
lipidlar yoki ularning komponentlari, jumladan fosfolipidlar qo‘shilishi kerak.
Masalan, ayrim streptokokk, laktobatsilla, mikoplazmalarni o‘stirish uchun yog‘
kislotalari va ularning efirlari kerak bo‘ladi. Vitaminlar. Mikroorganizmlarni
o‘stirish uchun turli xil vitaminlar talab etiladi. Bu vitaminlar koferment yoki
prostetik guruh fermentlariga kiradi.
Riboflavin (vitamin V2) flavinnukleotid dinukleotid, flavinmononukleotid
tarkibiga kiradi va bir guruh bakteriyalar – streptokokk, laktobatsilla va boshqalar
uchun o‘stiruvchi omil hisoblanadi.
Tiamin (vitamin V1) dekarboksillash jarayonida qatnashuvchi tiaminpirofosfat
tarkibiga kirib, ko‘pgina mikroorganizmlar (Str pneumonie, S. aureus) uchun
o‘stiruvchi omil hisoblanadi. Pantogen kislota koferment A tarkibiga kiradi va ayrim
streptokokk, laktobaksillalar, qoqshol qo‘zg‘atuvchilari uchun o‘stiruvchi omil
bo‘lib xizmat qiladi.
Piridoksin (vinamin V6) streptokokk, laktobaksillalarning ayrim turlari va
boshqa bakteriyalar uchun o‘stiruvchi omildir.
Oziq muhitlarga o‘stiruvchi omillar bakteriyalarning ehtiyojiga qarab
qo‘shiladi. Agar vitaminlar miqdori ko‘p bo‘lsa, u xolda mikroorganizmlarning
o‘sishi tuxtaydi.
Ichak mikroflorasi odam va hayvonlar organizmini vitaminlar bilan
ta’minlaydi. Ko‘pgina mikroorganizmlar o‘simliklardagi vitaminlar almashinuvida
qatnashib, oziq – ovkat mahsulotlarini boyitadi.
Mineral moddalar. Bakteriyalar tarkibiga har xil noorganik moddalar (fosfor,
oltingugurt, natriy, magniy, kaliy, kalsiy, temir, xlor va boshqalar), mikroelementlar
(molibden, kobalt, bor, marganes, rux, miss va x. k. ) kiradi. Bakteriyalar hujayrasida
mineral birakmalarning umumiy miqdori, oddiy oziq muhitida o‘stirilganda quruq
moddaning 3-15% ni tashkil etadi.
Bakteriyalarning oziqlanishi
Mikroorganizmlarning energiyaga bo‘lgan va biosintezga bo‘lgan ehtiyojini
qondirish uchun atrof muhitda yetarli miqdorda oziq modda bo‘lishi kerak.
Mikroorganizmlar oziq moddalarni molekula sifatida o‘zlashtiradi. Murakkab
organik moddalar (oqsil, polisaxarid va b. ) oziqlanish manbai bo‘lishi mumkin.
Buning uchun bu oziq moddalar oldin gidrolizlanib, sodda birikmalarga aylantirilishi
lozim. Oziq moddalar sitoplazmatik membrana orqali ichkariga kiradi va keraksiz
moddalar hujayradan ushbu membrana orqali tashqariga chiqadi.
Oziq moddalar hujayra ichiga bir necha yo‘llar bilan kiradi. Shulardan biri passiv
diffuziya. Bunda muhitdagi moddalar miqdori hujayradagi shunday moddalar
miqdoridan yuqori bo‘ladi. Shu sababli oziq moddaning ma’lum miqdori hujayraga
kiradi. Agar tashqaridagi moddalar miqdori hujayra ichidagidan bir necha marta
yuqori bo‘lsa, u xolda permeaza yordamida birikmalar sitoplazmaga ko‘p miqdorda
kiradi. Oziqlanishning bu turi yengillashtirilgan diffuziya deyiladi. Bunday
jarayonni glitserinning E. coli ga kiritilishida ko‘rish mumkin.
Bakteriyalarning nafas olishi
Bakteriyaning hayot faoliyati uchun yetarli miqdorda oziq moddalar va
energiya kerak. Bakteriyaning energiyaga bo‘lgan ehtiyoji biologik oksidlanish
hisobiga qondiriladi va natijada ATF kislotaning molekulasi sintez qilinadi.
Ayrim mikroorganizmlar energiyani mineral birikmalardan ham oladi.
Masalan: temir tutuvchi bakteriyalar energiyani temirning oksidlanishi natijasida
oladi. Ammo prokariotlarning ko‘pchiligi energiya degidrogenlash yo‘li bilan qabul
qiladi.
Ko‘pgina bakteriyalarning hayot faoliyatida kislorod muhim ahamiyatga ega.
Bakteriyalarning nafas olishi murakkab jarayon bo‘lib, bunda ularga kerak bo‘lgan
organik moddalarning sintezi uchun energiya ajralib chiqadi.
L. Paster birinchi bo‘lib kislorodsiz sharoitda yashovchi bakteriyalarni kashf
etdi, u ayrim bakteriyalar o‘zining hayot faoliyati uchun zarur bo‘lgan energiyani
bijg‘ish hisobidan olishini isbotladi.
Bakteriyalar nafas olishiga ko‘ra qat’iy aerob, mikroaerofil, fakultativ anaerob
va qat’iy anaeroblarga bo‘linadi. Qat’iy aeroblar atmosferada 20% kislorod bo‘lgan
sharoitda suyuq va qattiq muhitlar yuzasida o‘sadi, ularga vabo vibrioni, brusella,
mikrokokk va boshqalar kiradi.
Mikroaerofillar oz miqdorda kislorod bo‘lganida ham ko‘payaveradi, ko‘p
miqdordagi kislorodda ular o‘sishdan to‘xtaydi; aktinomitset, leptospira va
boshqalar shular jumlasidandir. Fakultativ anaerob bakteriyalar kislorodli va
kislorodsiz sharoitda ham o‘saveradi. Bunga ko‘pgina patogen va saprofit
bakteriyalar kiradi. Qat’iy anaerob bakteriyalarga molekulyar kislorod zaharli ta’sir
etadi, o‘sishini to‘xtatadi, qoqshol, anaerob infeksiya, botulizm qo‘zg‘atuvchilari
shu guruhga kiradi.
Anaerob bakteriyalarga molekulyar kislorod zaharli (xosil bo‘ladigan N2O2
hisobiga) ta’sir etadi. Aerob bakteriyalar N2O2 ni katalaza fermenti yordamida
parchalab yuboradi, anaerob bakteriyalarda esa bunday ferment bo‘lmaydi.
Aerob bakteriyalar nafas olish jarayonida turli organik moddalar: uglevod,
oqsil, yog‘, spirt, organik kislota va boshqa birikmalarni oksidlantiradi.
Glyukozaning bir gramm molekulasi to‘liq oksidlanishi natijasida ma’lum miqdorda
energiya ajralib chiqadi. Bu energiya fotosintez jarayonida yashil o‘simliklardagi
SO2 va suvdan uglevod molekulasida yig‘ilgan energiyaga teng keladi. To‘liq
bo‘lmagan aerob oksidlanishda energiya kam miqdorda ajralib chiqadi. Fakultativ
anaerob bakteriyalarning asosiy vakili E. coli tarkibida uglevod bo‘lgan muhitda
dastlab uglevodlarni bijg‘ish yo‘li bilan parchalab anaerob bo‘lib rivojlanadi, so‘ng
kislorodni o‘zgartirib bijg‘igan mahsulotlarni SO2 va suvgacha oksidlantirib, aerob
bo‘lib o‘sadi.
Ko‘pgina bakteriyalar 15-180S da yaxshi o‘sadi va nur taratadi, ayrimlari 30-
370S va 3% li natriy xlorid ishtirokida ham nur taratadi. Faqat tirik organizmlar nur
taratish xususiyatiga ega.
Phobobacteriumphosporeum potogen mikroblarning vakili bo‘lib, harakatsiz,
kokksimon shaklga ega, jelatinani suyultiradi, 280S haroratda ko‘payadi, 300S dan
yuqori temperaturada esa o‘sishidan to‘xtaydi. Odamlarda kasallik qo‘zg‘atuvchi
patogen bakteriyalar orasida potogen bakteriyalar xozircha aniqlanmagan.
Mikroorganizmlar xalq xo‘jaligining turli sohalarida qo‘llaniladi. Masalan,
ulardan energiya manbai sifatida foydalaniladi. Achitqining maxsus turi seleksiya
qilinib, sanoatda undan etil spirti olina boshlandi.
Mikroblar yordamida go‘ng, o‘simliklar qoldig‘i, ro‘zg‘or chiqindilarini
bijg‘itib, ulardan metan gazini olish yo‘lga qo‘yilgan. Ko‘p davlatlarda ushbu gazni
oladigan maxsus uskunalar o‘rnatilib, xonadonlarni isitish uchun foydalaniladi.
Maxsus yashil suv o‘ti va bakteriyani chatishtirib olingan gibrid shtammlardan
okean suvlaridagi uranni o‘zgartirib, to‘planishi mumkin.
Mikroorganizmlarnig ayrim turlaridan vitaminlar, fermentlar amiloza, laktoza
penitsillinaza, proteaza va boshqalar, aminokislotalar olinadi, shuningdek, sanoat
korxonalarida hayvon va qushlar uchun oqsilli ozuqalar ishlab chiqariladi. Patogen
bakteriyalar esa odam va hayvonlar uchun zararli bo‘lgan toksinlarni ham ajratadi.
Bakteriyalarning o‘sishi va ko‘payishi.
Ko‘payish– bakteriyalar sonining ma’lum hajmda ortib ketishi, o‘sish esa
hujayra materiallarining sintez qilinishi natijasida bakteriya massasining
kattalashishidir. Turli sinfdagi mikroblar har xil usul bilan ko‘payadi. Masalan,
bakteriyalar oddiy bo‘linish yo‘li bilan ko‘payadi, buni vegetativ ko‘payish ham deb
ataladi. Bakteriyalarning bo‘linishi turli tekislikda va har xil ko‘rinishda (zanjir, juft-
juft, uzum g‘ujumi va b. ) sodir bo‘lishi mumkin. Ular kurtaklanib, bo‘g‘inchalaridan
ipchalar uzilib va pora xosil qilib ko‘payadi.
Bakteriya 3 xil bo‘linadi. Hujayraning bo‘linishi uning ajralishidan tez
bo‘ladi; hujayralar sinxron bo‘linadi, bunda nukleotidning bo‘linishi va ajralishi
natijasida bir hujayrali organizm xosil bo‘ladi; nukleotid bo‘linishi hujayraning
bo‘linishidan oldin bo‘lib, ko‘p nukleotidli bakteriyalar xosil qiladi.
Bakteriya yuzasining tarangligini kamaytiruvchi moddalar (sovun), glyukoza,
saxaroza, ayrim aminokislotalar, penitsillin va boshqa moddalar ta’sirida
bakteriyalar o‘sadi, ammo bo‘linishi to‘xtaydi, natijada uzun ipchalar xosil bo‘ladi.
Populyatsiyada bakteriyaning ko‘payish tezligi har xil. U bakteriyaning turi,
kulturaning yoshi, oziq muhit, harorat, SO2 konsentratsiyasi va boshqa omillarga
bog‘liq.
Generatsiya
vaqti
ham
turli
mikroblarda
turlicha.
Masalan,
Clostridiumperfringens, Strlactis larda u 15 minut, lekin sut emizuvchilar hujayra
kulturaning hujayrasi bir sutkada ikkiga ko‘payadi, ya’ni generatsiya vaqti uzun.
Binobarin, bakteriyalar hujayra kulturasi yuz marta tez ko‘payadi.
Hujayraning soni quyidagicha ko‘payadi: 1-2-4-8-16-32-N – hujayra soni, 0-1-
2-3-4-5-n – generatsiya soni.
Bakteriyalarning umumiy soni (N)generatsiyadan so‘ng har bir ekilgan
materialga 2n ni tashkil etadi. Agar suyuq muhitda dastlab bir dona bakteriya ekilgan
bo‘lsa, u xolda bir sutkada bakteriyaning umumiy soni N-248 bo‘ladi. Lekin tabiiy
sharoitda bunday holat sodir bo‘lmaydi, chunki sun’iy sharoitda turli omillar
ta’sirida bakteriyalarning ko‘payishi juda sekin kechadi.
Bakteriyalarning ko‘payishi muayyan qonunlarga asoslanadi (bosqichma-
bosqich, to‘xtovsiz va sinxron). Ularni suyuq oziq muhitda o‘stirilgan
populyatsiyaning o‘sishi va ko‘payishi ma’lum qonuniyatlar asosida sodir bo‘ladi.
Bosqichma-bosqich ko‘payishning asosiy 8 bosqichi:
1. Boshlang‘ich turg‘un boskich – bakteriyani ekkan vaqtdan o‘sishigacha
bo‘lgan muddat (1-2 soat davom etadi), bunda bakteriyalar soni deyarli o‘zgarmaydi.
2. Ko‘payishning to‘xtab turgan bosqichi, bu bosqichda o‘sish tezligi oshadi,
lekin ko‘payish tezligi past bo‘ladi. 1 va 2 bosqichlar lag faza deb ataladi va 2 soat
davom etadi.
3. Eksponensial (logarifmik) bosqich, bunda bakteriya hujayrasining soni
logarifmik ravishda o‘sib boradi. Hujayralar juda yuqori tezlikda, ya’ni geometrik
progress tarzida bo‘linadi. Bu bosqichda bakteriyalar biokimyoviy va biologik
jihatdan faol bo‘ladi va 5-6 soat davom etadi.
4. Bakteriyalar ko‘payishining sekinlashish bosqichi, bunda bakteriyaning
ko‘payish tezligi hamda bo‘linuvchi hujayralar soni kamayadi. Bu holat oziq muhit
tarkibining o‘zgarishi, metabolizm mahsulotlarining ko‘payishi va kislorodning
kamayishi natijasida sodir bo‘ladi. Bosqich 2 soat davom etadi.
5. Maksimum turg‘in bosqich, bunda yangi xosil bo‘lgan bakteriyalar soni
o‘lgan bakteriyalar soniga teng bo‘ladi. Bosqich 2 soat davom etadi.
6. Bakteriyalarning nobud bo‘lish bosqichi, bunda bakteriya hujayralarining
nobud bo‘lishi tezlashadi. Bosqich 3 soat davom etadi.
7. Logarifmik nobud bo‘lish bosqichi – bakteriya hujayralari muayyan
tezlikda nobud bo‘ladi. Bosqich 5 soatcha davom etishi mumkin.
8. Nobud bo‘lish tezligining sekinlashish bosqichi, bunda hujayraning nobud
bo‘lishi kamayadi, tirik qolgan bakteriya hujayralari tinch holatga o‘tadi.
Bosqichlarning vaqti shartli bo‘lib, u o‘zgarib turadi. Har xil turdagi
bakteriyalar generatsiyasi turlicha bo‘ladi. Masalan, E. soli xar 20-30, patogen
streptokokklar 30 minutda, sil mikobakteriyasi xar 18 soatda bo‘linadi.
Bakteriyalarning turli basqichlarda, ya’ni yetilishida, o‘sishida, qarishida
o‘zgarishlar ro‘y beradi. Rivojlanish sikli organizmning tabiati, murakkabligi,
rivojlanishning bosqichlariga bog‘liq. Kokksimon bakteriyalar rivojlanishning oddiy
sikli hisoblanadi. Ularda hujayra o‘sadi, keyin bo‘linadi.
Laboratoriyada bakteriyalar probirka , Petri kosachasi va flakonlaga
ko‘paytiriladi. Oziq mahsulot ishlab chiqaruvchi institut laboratoriyalarida
mikroorganizmlar ko‘p hajmda oziq muhitlar quyilgan reaktorlarda o‘stiriladi. Bu
usul ko‘p miqdorda bakteriya massasini olish va oziq muhitdan unumli foydalanish
imkonini beradi. Oziq muhitga havo yuborib doimiy ravishda aeratsiya qilinadi,
natijada bakteriyaning o‘sishi va ko‘payishi tezlashadi.
Mikroorganizmlarni sun’iy sharoitlarda o‘stirish uchun oziq muhitlar
qo‘llaniladi. Oziq muhitlar ma’lum talablarga javob berishi lozim. Bular:
1)mikroorganizm uchun zarur oziq moddalarni ushlashi lozim tarkibida.
2)mikroorganizmlarni o‘stirish uchun optimal rN ga ega bo‘lishi kerak.
3)mikroorganizmlar diffuziya va osmotik qonuniga ko‘ra oziqlanishi tufayli muhim
kam bo‘lishi kerak.
4) toza bo‘lishi lozim.
Oziq muhitlarni tayyorlash uchun ishlatiladigan mahsulotlar.
1)hayvonlar mahsulotlari go‘sht, sut, tuxum, qon va boshqalar.
2)o‘simlik mahsulotlari kartoshka va boshqalar.
3)organik va noorganik birikmalar.
Konsistensiyasi bo‘yicha oziq muhitlar
1) qattiq oziq muhitlar
2)suyuq oziq muhitlar
3)yarim qattiq oziq muhitlar.
Ishlatilishigaqarab quyidagilarga
1)elektiv (tanlangan) masalasi sil qo‘zg‘at.
2)differensial diagnostik oziq muhit.
3)boyituvchi oziq muhitlar.
Mikroorganizmlarning hayoti davomida ishlab chiqaradigan
mahsulotlari: fermentlar, pigmentlar, toksinlar
Fermentlar - murakkab tuzilishiga ega bo‘lgan oqsil moddalardir, bu moddalar
hujayra ichida tashqarisida ham kimyoviy reaksiyalarni katalizlaydi, tezlashtiradi.
Patogen bakteriyalar saprofitlardan farq qilib, kuchsiz bioximik aktivlikka ega va
o‘zining tarkibida malum bir ferment tutadi. Bemor odam organizmdan ajratib oli
ngan bakteriyalar bioximik aktivligini aniqlash yuqumli kasalliklarga tashxis
qo‘yishni yengillashtiradi. Ekzo va endofermentlar, bulardan tashqari konstuktiv,
adaptiv yoki indutsirlangan fermentlar farqlanadi. Indutsirlangan fermentlar
bakteriya hujayrasida oziq muhitlar tarkibida ma’lum bir substratlar bo‘lganda paydo
bo‘ladi. Aktiv fermentlar bakteriya hujayrasining o‘zgargan sharoitlarda yashashga
moslashishga yordam beradi.
Oziqlanish
jarayonida
fermentlarning
ahamiyati
katta
bo‘lib
mikroorganizmlar turli organik moddalarni ximiyaviy ravishda parchalab shu yo‘l
bilan oziqlanadi va ba’zilari shu jarayonda nafas oladi. Fermentlar oziqlanishi va
nafas olishda ishtirok etib bular 2 guruhga bo‘linadi.
1)ekzofermentlar-bular tevarak atrofga chiqariladigan fermentlar hisoblanadi.
2)endofermentlar mikroorganizm hujayrasi bilan bog‘langan bo‘ladi va ular
hujayra protoplazmasi bilan mustahkam bog‘liq bo‘lib faqat hujayra ichiga kirgan
oziq moddalarni parchalaydi va ularni hujayrani asosiy qismlariga aylantiradi. Xozir
1000 dan ortiq fermentlar mavjud bo‘lib ularni 6 ta sinfga bo‘lib o‘rganiladi. Bular:
1)oksidoreduktizalar –oksidlab tiklash fermentlari hisoblanib bu guruhga
kiruvchi fermentlar hujayraning nafas olish jarayonida vodorod va kislorod tashishni
aktivlashtiradi. Ular 180 dan ziyodroq fermentlarni tashkil etadi.
2)transferazalar - bularga 170 dan ziyod ferment kiritilib bular tashuvchi
fermentlar hisoblanadi.
3)gidrolazalar gidroliz reaksiyani tezlatadi. Bularga 180 dan ziyod ferment
mansub bo‘lib ular murakkab moddalarni oddiy moddalarga parchalab suv
molekulasini qo‘shadi.
4)liazalar - bularga 90 dan ziyod fermentlar kiritilib murakkab organik
moddalarni chuqurroq parchalaydi.
5)izomerazalar-molekulada vodorodni harakatlantirib ko‘chishga yordam
beradi.
6)ligaza yoki sintetaza pirofosfor bog‘lanishining buzilishi hisobiga oddiy
birikmalar murakkab birikmalarning sintezini tezlashtiradi. Bularga 40 dan ziyod
ferment kiradi.
Mikroorganizmlarni pigment xosil qilishi.
Tuproqda suvda havoda yashaydigan bakteriya va zamburug‘larning bir turlari
pigment xosil qiladi. Ular asosan qizil, ko‘k, sariq, binafsha, qora, tilla rang, oq,
yashil va boshqa ranglarda bo‘ladi. Zich oziq muhitlarning sirtida xosil bo‘lgan
koloniyalar ham shu ranglarni oladilar va shu oziq muhitda yaqqol ko‘rinadi.
Mikroorganizmlar pigmenti 20-25 S issiqda kislorodli sharoitda va ko‘pincha turli
tarqalgan quyosh nurlarining yorg‘uligida yaxshi xosil qiladilar. Pigmentlar
asosan:
a)suvda eriydigan:
b)spirtda erimaydigan.
v)suv va spirtda erimaydiganlarga bo‘linadi. Mikroorganizmlar pigment
xosil qilishi fiziologik ahamiyati katta bo‘lib pigmentlar nafas olish jarayonida bir
mikroorganizmlarni boshqalaridan himoya qiladilar. Mikroorganizmlar xosil qilgan
pigmentlarga qarab mikroorganizmlar turlari aniqlanadi. Masalan: stafilokokk
mikroorganizmlari xosil qilgan pigmentlariga ko‘ra 3 turga bo‘linadi:
1)oltin rangli (staf ybococcusaureus)
2) oq pigmentli (staf ybococcusabbus)
3) limon po‘stidek sariq ( staf ybococcussutrus).
Bakteriyalarni nur sochishi. Ba’zi mikroorganizmlar hayot faoliyati
jarayonida muayayn moddalarni biriktirganda nur socha oladi. Buni molinessensiya
ya’ni nur sochish deb ataladi. Bu hodisani eramizdan 384-322 yillar ilgari Aristotel
aniqlagan edi. Bakteriyalarni ko‘pchiligi dengizda, tuproqda, go‘shtda, baliq
tangasida va kamroq chuchuk suvda yashaydi. Dengizda turli mikroorganizmlar
ko‘p bo‘lganligi tufayli uning osti kechalari yaltillab ko‘rinadi. Potogen
mikroorganizmlar nurlari sariq, yashil va ko‘k ranglardan iborat. Bunday har xil rang
yorug‘lik potogen mikroorganizm hujayrasida ro‘y beraligan oksidlanish jarayonlari
natijasida paydo bo‘ladi.
Odatdagi oziq moddalardan tashqari bakteriyalarni o‘sishi uchun vitaminlar
ham kerak bo‘ladi.
Hushbuy xid xosil qiluvchi mikroorganizmlar.
Ba’zi mikroorganizmlar hayoti davomida hushbuy xid xosil qiladilar. Bularga
aitkilar, sut kislota hamda sirka kislotalari xosil qiluvchi bakteriyalar mog‘or
zamburug‘lar, aktinomitset va boshqalar kiradi. Bu hodisa mikroorganizmlarga
maxsus uchuvchan efirsimon moddalar xosil bo‘lishi bilan izohlanadi.
Mikroorganizmlar hushbuy xidim asosan tabiiy oziq muhitda o‘sganda xosil qiladi.
Sun’iy oziq moddalarda esa bu xususiyat tayyorlashda hushbuy xidlarni xosil
qiluvchi mikroorganizmlardan foydalaniladi.
Mikroorganizmlarning o‘sishi va ko‘payishi.
Mikroorganizmlar hujayrasiga oziq moddalarning o‘tishi va hujayraning ichida
murakkab birikmalar sintez bo‘lishi natijasida uning massasi kattalashadi.
Mikroorganizmlar massasi kattalashishi juda tezlik bilan borib u bir necha minut
ichida o‘sadi. Ma’lum darajada yetgan mikroorganizmlar bo‘linib ko‘payadi.
Ko‘pincha bakteriyalar oddiy ikkiga bo‘linib va kurtaklanish yo‘li bilan ko‘payadi.
Masalan: zamburug‘lar asosan spora orqali achitqilar kurtaklanish yo‘li bilan
ko‘payadi. Ko‘payish tezligi mikroorganizmlarni turiga, yoshiga, oziq muhitning
tarkibiga,haroratga, kislorodni bor yo‘qligi va boshqalarga bog‘liqdir. Ko‘pincha
hujayralar 20-30 minut ichida bo‘linadi. Masalan: ichak tayokchasida yangi avlod
15-30 minutda, nitrofikatsiyalovchi bakteriyalarda 5-10 minutda, sil kasallik
qo‘zg‘atuvchisida esa 18-24 soatdan xosil bo‘ladi. Bakteriyalar yaxshi sharoitda
bo‘lsa juda tez ko‘payishi mumkin. Masalan: yaxshi sharoit bo‘lsa 1 bakteriya
hujayrasi 5 kunda barcha dengiz va okeanlar yuzlarini to‘ldirib yuborar edi.
Bakteriyalarni ko‘payishiga to‘sqinlik qiladigan narsa bu almashinuv jarayoni
hisoblanadi.
Mikroorganizmlarni ekish va o‘stirish usullari.
1. Kox usuli GPA solingan 3 ta probirka olinib suvli hammomga solinadi va agar
eriguncha qo‘yiladi, erigandan keyin olinib 43-450S gacha kaftlar orasida probirka
lar sovitiladi. Bunda tekshirilayotgan material suyultirilib 400–450 haroratgacha
sovutilgach oziq muhitga qo‘shiladi, agarli oziq muhit probirka larda bo‘ladi.
So‘nggi probirka dagi oziq muhitlar toza Petri kosachalariga quyiladi.
2. Drigalskiy usuli. Bunda tekshirilayotgan material shpatel yordamida oziq
muhitlarga ekiladi. Oziq muhitni birinchi Petri kosachasiga tekshirilayotgan
materialdan tomiziladi va steril shpatel bilan oziq muhitning yuza qismiga bir xil
qilib taqsimlanadi. So‘ngra shu shpatel yordamida /shpatel tozalanmaydi/, ikkinchi
oziq muhitli Petri kosachasiga tekshirilaetgan material bir xil qilib taqsimlanadi,
so‘ngra uchinchi petri kosachasiga ekiladi.
Anaerob mikroorganizmlarni o‘stirish uchun kislorodsiz muhit yaratish kerak.
Bunda asosan 3 xil usul qo‘llaniladi: fizik, ximik va biologik.
Fizik usul. Vinyan-Venyon. Bu usulda 40-45 gacha sovutilgan va oziq muhit
solingan 4-5 probirka olinadi va ularni birisiga tekshirish ashyo solinadi pipetkani
uchlari bekitilib 4-5 kun qo‘yiladi.
2)Anaerob mikroorganizmlarni vakummda o‘stirish. Buning uchun anaerostat
yoki eksikator ishlatiladi. Ozik muhitga mikroorganizm ekilib eksikator ichiga
joylashtiriladi va sham yopib qo‘yilib eksikator qopqog‘i bekitiladi. Sham o‘chsa
bilamizki eksikator ichida havo qolmagan
Tekshirilayotgan material oziq muhitlariga ekilgandan keyin probirka lar yoki
Petri kosachalari anaerostatlarga joylashtiriladi va nasos yordamida ichidagi havo
tortib olinadi, natijada vakuum xosil bo‘ladi.
Ximik usul. Aristovskiy usuli. Tekshirilayotgan material Petri kosachasidagi
oziq muhitlarga ekilgandan keyin eksikatorlarga joylashtiriladi. Eksikatorlarning
tubida esa o‘ziga kislorodni so‘rib oluvchi kimyoviy yutuvchi piragalol yoki
gidrosulfat natriy solinadi. Keyin eksikator qopqog‘i bekitilib 370S haroratda 24-48
soatgacha qoldiriladi.
Biologik usul. Fortner usuli. Petri kosachasiga qalin qilib, o‘zida 1-2 protsent
glyukoza saqlagan 5 protsentli qon agari solinadi. Oziq muhit o‘rtasidan steril
skalpel yordamida qirqiladi, natijada oziq muhit termostatda yaxshilab quritiladi,
chunki suv tomchilari orqali aerob va anaerob mikroorganizmlar ajralib ketishi
mumkin. Oziq muhitning bir qismiga aerob mikroorganizmlarning kulturasi,
ikkinchi qismiga tekshirilayotgan material yoki anaerob mikroorganizmlar ekiladi
va Petri kosachasi yopiladi. Ichkariga tashqi muhitdan kislorod tushmasligi uchun
Petri kosachasining bo‘sh oralig‘i leykaplaster yoki paxta, parafin bilan yaxshilab
bekitiladi, 2-3 kunga termastatga qo‘yiladi. Aerob mikroorganizmlarni o‘stirishda
ekilgan oziq muhit to‘g‘ridan-to‘g‘ri termastatga qo‘yiladi. Mikroorganizmlarni shu
usullar yordamida o‘stirishdan maqsad ajralgan xolda yotgan kaloniyalar olishdir.
Shu koloniyalar sof kultura ajratib olishda foydalaniladi. Sof kultura ajratib
olingandan keyin uning xususiyatlari o‘rganiladi: morfologik –tinktorial, kultural,
bioximik, toksigenlik, antigenlik, antibiotiklarga sezgirlik va boshqa xususiyatlari
o‘rganiladi. Mikroorganizmlarning xususiyatini o‘rganish uchun sof xolda ajratib
olish kerak. Sof kultura deb faqat bir xil turdagi mikroorganizmlar yig‘indisiga
aytiladi. Bu turdagi mikrooorganizmlarning har xil muhitlardan ajratib olinishi shu
mikroorganizmlarning shtammlari deyiladi. Bu hujayraning rivojlanishidan oldingi
va mikromolekulyator yoki boshqa usul bilan ajratilgan kultura klon deyiladi. Klon
o‘zida irsiy bir xil hujayralarni saqlaydi. Bir turdagi bitta yoki bir nechta
mikroorganizmlardan rivojlanib qattiq oziq muhitda ajralgan xolda o‘sgan to‘plamga
koloniya deyiladi. Ular S va R formada bo‘ladilar. Mikroorganizmlarni sof xolda
ajratib olishda quyidagi usullardan foydalaniladi.
Mikroorganizmlarning morfologik-tinktorial xususiyatlari.
Bu xususiyatni aniqlash uchun ajratib olingan sof kulturadan surtma tayyorlab,
bo‘yoqlar yordamida bo‘yaladi va mikroskop ostida ko‘riladi. Bundan
mikroorganizmlarni shaklini, joylashishini sporasi bormi yoki yo‘qligini, kapsula
xosil qiladimi yoki yo‘qmi /morfologik/ va bo‘yoq usullariga qarab qanaday
bo‘yaladi /tinktorial/, shularni ko‘rishimiz mumkin.
Mikroorganizmlarning
kultural
xususiyati.
Buning
uchun
mikroorganizmlarni qattiq, suyuq va yarim qattiq holatdagi oziq muhitlarga ekiladi
va muhitlarda qanday o‘sgani tekshiriladi.
Mikroorganizmlarning qattiq oziq muhitlarda o‘sishi.
Bunda qattiq oziq muhitda xosil qilingan koloniyalar o‘rganiladi.
Koloniyalarning kattaligi, shakli, chetining ko‘rinishi, relefi /oziq muhit
yuzasidan ko‘tarilib turishi va vertikal qirqilganda koloniya shaklining
ko‘rinishi/,sirti
yoki
yuzasi,rangli
tuzilishi/strukturasi/va
fizik
holati
/konsistensiyasi/ o‘rganiladi.
Mikroorganizmlarning suyuq oziq muhitlarda o‘sishi.
Buning uchun suyuq oziq muhitlarga ajratib olingan sof kultura ekiladi va u
yerda qanday o‘sishi kuzatiladi. Mikroorganizmlar quyidagi ko‘rinishda o‘sishlari
mumkin.
1. Oziq muhiti bir xilda loyqalanadi, lekin oziq-muhitning rangi o‘zgarmaydi
yoki suvda eruvchi pigmenti hisobiga rangi o‘zgaradi. Bunday o‘sishshartli
aeroblarga kiruvchi mikrorganizmlarga xosdir.
2. Probirka tubida o‘sish, ya’ni cho‘kma xosil qilish. Bunda cho‘kma har xil
ko‘rinishda va holatda bo‘ladi. Cho‘kma ustidagi oziq muhit yoki loyqa ko‘rinishda
bo‘lishi mumkin. Oziq muhit va cho‘kmaning rangi mikroorganizmning xosil
qiladigan pigmentiga bog‘liqdir.
Agar mikroorganizm pigment xosil qilmasa oziq muhiti o‘zgarmaydi, cho‘kma
esa bunday xollarda sarg‘ish yoki oqish kul rangda bo‘ladi. Bunday o‘sish asosan
anaerob nafas oluvchi mikrorganizmga xosdir.
3. Probirka devoriga yopishib o‘sishi. Bunda oziq muhit o‘zgarmasdan qoladi.
Mikroorganizmlarning turiga qarab, devorga yopishib o‘sgan mikroorganizmlar
oson yoki qiyin ajratib olinadi.
4. Oziq muhitning yuzasida parda xosil qilib o‘sishi. Bunda parda har xil
ko‘rinishdagi qalinlikda, holatda bo‘lishi mumkin. Ularning va oziq muhitning
ranggi mikroorganizmlarning yarim qattiq stolbik agarga ekiladi, sanchib ekish usuli
yordamida. Mikroorganizmlarning o‘sishiga qarab ular harakatchanmi yoki yo‘qmi
shuni bilishimiz mumkin. Harakat qiluvchi mikroorganizmlar oziq muhitda deyarli
bir xil loyqa yoki xiralik xosil qiladi. Harakat qilmaydigan mikroorganizmlar esa
faqat ekish yo‘lida o‘sadilar. Atrof muhiti o‘zgarmay qoladi.
Mikroorganizmlarning hayot faoliyatidagi mahsuloti asosida moddalar
almashinuvi yotadi va natijada ko‘pgina mahsulotlarda ishlab chiqariladi, bularga
kiradi:- fermentlar- pigmentlar - toksinlar- vitaminlar- antibiotiklar- aromatik
moddalar- issiqlik va yorug‘lik energiyalari.
Ajratib olingan kulturani identifikatsiya qilishda mikrobning bioximik
xususiyatlarini
o‘rganish
katta
ahamiyatga
ega.
Mikrobning
bioximik
xususiyatlariga fermentativ xossasi, pigment, toksin va x. k. xosil qilishlari kiradi.
Bazi bakteriya turlari moddalar almashinuvi jarayonida maxsus bo‘yoq
moddalar - pigmentlar xosil qiladi. Eruvchiligiga ko‘ra pigmentlar suvda eriydigan,
spirtda eriydigan, efirda eriydigan va x. k. bo‘ladi. Pigment xosil qilish xossasi turga
xos belgi hisoblanib ajratib olingan kulturani identifikatsiya qilishda katta
ahamiyatga ega.
Mikroorganizmlarning
bioximik
xususiyatlarini
o‘rganish
uchun
uglevodlardan iborat oziq muhitlardan foydalaniladi. Bunday oziq muhitlarga mono-
va dusaxaridlardan iborat bo‘lgan Gissning uzun va qisqa ola-chipor qatorlari kiradi.
Indikator sifatida Andrede reaktivi va boshqalar qo‘llaniladi. Agar oziq muhit rangi
o‘zgarsa uglevodlar kislotagacha parchalangan bo‘ladi. Uglevodlar kislota va
gazgacha parchalansa, oziq muhit rangi o‘zgarishi bilan birga suzgich shishachada
gaz pufakchalari (suyuk oziq muhitlarda ) yoki agarda gaz pufaklari agarning
yorilishi (qattiq oziq muhitlarda kuzatiladi)
Mikroorganizmlarning proteolitik xususiyatini bilish uchun bakteriya 10-
20% jilatinali ustunli muhitga ukol usuli bilan yoki peptonli suvga ekiladi.
Oqsillarning parchalanganligini quyidagi reaksiyalar orqali bilish mumkin.
A) ammiakni maxsus qog‘oz yordamida
B) indol uchun-Erlik usuli
V)servodorod xosil qilinishini bilish uchun ni ajratadigan reaktivlar saqlagan
oziq muhitlarga bakteriya ekiladi. (temir, sulfit, natriy tiosulfat, natriy sulfit kabi
tuzlar aralashmasidan iborat oziq muhit ishlatiladi).1
1 И.Мухамедов, Е.Эшбоев, Н.Зокиров, М.Зокиров «Микробиология, иммунология, вирусология»