MIKROORGANIZMLARNING XALQ XO’JALIGI VA TIBBIYOTDAGI AHAMIYATI

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

29

File size

Fayl hajmi

549,4 KB


MIKROORGANIZMLARNING XALQ XO’JALIGI VA TIBBIYOTDAGI
AHAMIYATI 
Reja:
1. Mikroorganizmlardan kimyoviy moddalarni olinishi
2. Tuproq unumdorligini oshirish
3. Oltingugurt mikroorganizmlari
Barcha  tirik  organizmlar  yig’indisi  planetamizning  biomassasini  tashkil
etadi.  Biosfera  - yer  qobig’ining  tiriklik  bo’lgan  ustki  qavatidir.  Biosferada
o’simliklar,  hayvonlar,  mikroorganizmlar  va  odamlarning  geologik  faoliyati
namoyon bo’ladi.
Biosferaning yuqori chegarasi 10 km bo’lsa, u bugun quruqlikni, pastliklarni
o’z ichiga oladi, okeanlardagi chegarasi 4-10 km chuqurlikkacha tushadi. Biosfera
biomassasini  ko’paytirishda  o’simliklar,  hayvonlar  va  mikroorganizmlarning
ahamiyati  katta.  V.I.Vernadskiy  fikricha,  tog’  jinslarining  o’zgarishida
mikroorganizmlar kuchli agentlardan biri bo’ladi, chunki juda tez ko’payishi, ko’p
miqdordagi  moddalarni  o’zgartirib,  hayoti  uchun  zarur  bo’lgan  energiyadan
foydalanishi bilan xarakterli. Masalan, temir bakteriyalari 1g tanasini qurish uchun
464 g FeCO3 ni, ammonifikatorlar 20g NH3,  nitrifikatorlar 72g HN02 ni oksidlashi
kerak bo’ladi. Turushlar bir necha yuz tonnalab mahsulotlarni o’zgartirib, spirtga
aylantiradi.
Cho’kindi moddalar hosil bo’lishi organik olamning hosil bo’lish protsessi
bilan  chambarchas  bog’liqdir.  Yerda  hayot  paylo  bo’lmasdan  oldin  barcha
moddalar erigan holda ma’lum bir kontsentratsiyaga yetguncha dengiz suvlaridan
to’planib borgan. Keyinchalik tirik organizmlar o’z tanasini qurish uchun suvdagi
Ca, R, S, S, Si va boshqa elementlardan foydalangan. Bular nobud bo’lganidan
so’ng oxaktosh, fosforit, oltingugurt,  toshko’mir, neft va gaz  qatlamlarini  hosil
qilgan.  Bir  guruh mikroorganizmlar  bir  tomondan  tog’ jinslarini  hosil  qilsa,
Logotip
MIKROORGANIZMLARNING XALQ XO’JALIGI VA TIBBIYOTDAGI AHAMIYATI Reja: 1. Mikroorganizmlardan kimyoviy moddalarni olinishi 2. Tuproq unumdorligini oshirish 3. Oltingugurt mikroorganizmlari Barcha tirik organizmlar yig’indisi planetamizning biomassasini tashkil etadi. Biosfera - yer qobig’ining tiriklik bo’lgan ustki qavatidir. Biosferada o’simliklar, hayvonlar, mikroorganizmlar va odamlarning geologik faoliyati namoyon bo’ladi. Biosferaning yuqori chegarasi 10 km bo’lsa, u bugun quruqlikni, pastliklarni o’z ichiga oladi, okeanlardagi chegarasi 4-10 km chuqurlikkacha tushadi. Biosfera biomassasini ko’paytirishda o’simliklar, hayvonlar va mikroorganizmlarning ahamiyati katta. V.I.Vernadskiy fikricha, tog’ jinslarining o’zgarishida mikroorganizmlar kuchli agentlardan biri bo’ladi, chunki juda tez ko’payishi, ko’p miqdordagi moddalarni o’zgartirib, hayoti uchun zarur bo’lgan energiyadan foydalanishi bilan xarakterli. Masalan, temir bakteriyalari 1g tanasini qurish uchun 464 g FeCO3 ni, ammonifikatorlar 20g NH3, nitrifikatorlar 72g HN02 ni oksidlashi kerak bo’ladi. Turushlar bir necha yuz tonnalab mahsulotlarni o’zgartirib, spirtga aylantiradi. Cho’kindi moddalar hosil bo’lishi organik olamning hosil bo’lish protsessi bilan chambarchas bog’liqdir. Yerda hayot paylo bo’lmasdan oldin barcha moddalar erigan holda ma’lum bir kontsentratsiyaga yetguncha dengiz suvlaridan to’planib borgan. Keyinchalik tirik organizmlar o’z tanasini qurish uchun suvdagi Ca, R, S, S, Si va boshqa elementlardan foydalangan. Bular nobud bo’lganidan so’ng oxaktosh, fosforit, oltingugurt, toshko’mir, neft va gaz qatlamlarini hosil qilgan. Bir guruh mikroorganizmlar bir tomondan tog’ jinslarini hosil qilsa,
ikkinchi tomondan ularni parchalab turgan. Masalan, granit mexanik nurash (ya’ni
temperaturaning  keskin  o’zgarishi)  yo’li  bilan  kichikroq bo’laklarga  ajraladi.
Kimyoviy faktorlar - CO2 va H2O bu bo’laklarni yanada yemiradi va kaliy hamda
natriyning suvda eriydigan karbonat tuzlarini  hosil  qiladi. Erimaydigan kaolinni
(tuproqni) suv boshqa joylarga oqizib ketadi. Granit ustiga oz miqdorda bo’lsa ham
tushib  qolgan  organik  modda  Shu  yerda  saprofit  bakteriyalarning  rivojlanishi
uchun sharoit yaratadi.  O’z navbatida saprofit bakteriyalar organik moddalarni
parchalab, CO2 ajratadi. Bu CO2 tog’ jinslarini yanada yemiradi. Bulardai tashqari,
tog’ jinslari ustida mikroorganizmlar ham paydo bo’lib, ular NH3 hosil qiladi, bular
uchun kerakli bo’lgan CO ni saprofit bakteriyalar  hosil  qiladi. So’ngra ba’zi bir
yashil  suvo’tlar  paydo  bo’ladi,  ba’zilari  atmosfera  azotini  o’zlashtira  olsa,
ikkinchilari azotfiksator bakteriyalar bilan birga yashab, lishayniklarni vujudga
keltiradi, bulardan keyin moxlar va asta-sekin yuksak  o’simliklar paydo bo’la
boshlaydi.
Shunday  qilib,  tog’  jinslari  yemiriladi  va  tuproqning  chirindili  qatlami
vujudga keladi, chunki saprofit mikroorganizmlar o’simliklar qoldig’ini parchalab,
gumus hosil qiladi.
Tauson ko’rsatganidek, mikroorganizmlarning ba’zi gruppalari neft, fenollar,
parafin, naftalin va boshqa mahsulotlarni o’zlashtira olishi bilan saprofitlardan farq
qiladi. Uning aniqlashicha, mikroorganizmlar faoliyati natijasida CO2 hosil bo’lar
ekan. U dengiz sathidan 3-4 km yuqorida Pomir va Kavkaz tog’laridagi toshlar
ustida qora dog’larni ko’radi. Bu qora dog’larni tekshirganda ko’k-yashil suvo’tlar
bilan bakteriyalar qoldig’i ekanligini aniqlaydi. U ko’k-yashil suvo’tlar orasidan
azotobakter hujayralarini topadi. Demak. ko’k-yashil suvo’tlar atmosferadan CO2
ni  o’zlashtirgan  va o’z  tanasini  ko’rgan  hamda  azotobakterga ozuqa  yetkazib
bergan. O’z navbatida azotobakter atmosferadagi azotni  o’zlashtirib,  suvo’tlarni
azot bilan ta’minlagan, bu o’ziga xos simbiozdir.
Keyinchalik esa ko’k-yashil suvo’tlar va bakteriyalar nobud bo’lib, organik
modda hosil qilgan.  Saprofitlar esa organik moddalarni parchalab, C02 ajratgan.
CO, boshqa faktorlar bilan birgalikda tog’ jinslarini yemirgan. Ayniqsa, oxaktoshli
jinslarning tez yemirilishida saprofit bakteriyalarning roli nihoyatda katta bo’lgan.
Logotip
ikkinchi tomondan ularni parchalab turgan. Masalan, granit mexanik nurash (ya’ni temperaturaning keskin o’zgarishi) yo’li bilan kichikroq bo’laklarga ajraladi. Kimyoviy faktorlar - CO2 va H2O bu bo’laklarni yanada yemiradi va kaliy hamda natriyning suvda eriydigan karbonat tuzlarini hosil qiladi. Erimaydigan kaolinni (tuproqni) suv boshqa joylarga oqizib ketadi. Granit ustiga oz miqdorda bo’lsa ham tushib qolgan organik modda Shu yerda saprofit bakteriyalarning rivojlanishi uchun sharoit yaratadi. O’z navbatida saprofit bakteriyalar organik moddalarni parchalab, CO2 ajratadi. Bu CO2 tog’ jinslarini yanada yemiradi. Bulardai tashqari, tog’ jinslari ustida mikroorganizmlar ham paydo bo’lib, ular NH3 hosil qiladi, bular uchun kerakli bo’lgan CO ni saprofit bakteriyalar hosil qiladi. So’ngra ba’zi bir yashil suvo’tlar paydo bo’ladi, ba’zilari atmosfera azotini o’zlashtira olsa, ikkinchilari azotfiksator bakteriyalar bilan birga yashab, lishayniklarni vujudga keltiradi, bulardan keyin moxlar va asta-sekin yuksak o’simliklar paydo bo’la boshlaydi. Shunday qilib, tog’ jinslari yemiriladi va tuproqning chirindili qatlami vujudga keladi, chunki saprofit mikroorganizmlar o’simliklar qoldig’ini parchalab, gumus hosil qiladi. Tauson ko’rsatganidek, mikroorganizmlarning ba’zi gruppalari neft, fenollar, parafin, naftalin va boshqa mahsulotlarni o’zlashtira olishi bilan saprofitlardan farq qiladi. Uning aniqlashicha, mikroorganizmlar faoliyati natijasida CO2 hosil bo’lar ekan. U dengiz sathidan 3-4 km yuqorida Pomir va Kavkaz tog’laridagi toshlar ustida qora dog’larni ko’radi. Bu qora dog’larni tekshirganda ko’k-yashil suvo’tlar bilan bakteriyalar qoldig’i ekanligini aniqlaydi. U ko’k-yashil suvo’tlar orasidan azotobakter hujayralarini topadi. Demak. ko’k-yashil suvo’tlar atmosferadan CO2 ni o’zlashtirgan va o’z tanasini ko’rgan hamda azotobakterga ozuqa yetkazib bergan. O’z navbatida azotobakter atmosferadagi azotni o’zlashtirib, suvo’tlarni azot bilan ta’minlagan, bu o’ziga xos simbiozdir. Keyinchalik esa ko’k-yashil suvo’tlar va bakteriyalar nobud bo’lib, organik modda hosil qilgan. Saprofitlar esa organik moddalarni parchalab, C02 ajratgan. CO, boshqa faktorlar bilan birgalikda tog’ jinslarini yemirgan. Ayniqsa, oxaktoshli jinslarning tez yemirilishida saprofit bakteriyalarning roli nihoyatda katta bo’lgan.
Bu bakteriyalar C02 dan tashqari, oksalat, sirka, sut, limon va boshqa organik
kislotalar hosil qiladi, bu kislotalar o’z navbatida CaSO4 ni tez yemiradi.
Tog’  jinslarining  yemirilishida  saprofitlardan  tashqari,  avtotroflardan:
nitrifikatorlar, oltingugurt bakteriyalari va boshqalar ham qatnashadi. Avtotroflar
saprofitlarga  qaraganda oxaktoshlarni  8  marta  tez  yemiradi.  Oltingugurt
bakteriyalari hosil qilgan H2S04 ham tog’ jinslarini yemiradi. Sulьfid rudalaridan:
pirit (FeS2), alkopirit (CuFeS2), molibdenit (MoS2) va boshqalar hosil bo’lishida
Thilobacillus ferroxydans, Th.thiooxydans ishtirok etadi. Barcha ohaktoshlarning
90%  mikroorganizmlar  tomonidan  hosil  bo’lgan.  Bunda  bakteriyalar,
aktinomitsetlar va zamburug’larning ahamiyati katta.
Mikroorganizmlar ohaktoshlar hosil qilishi uchun muhitda ularning tuzlari
bo’lishi kerak, dengiz suvida esa kalsiy tuzlari doim yetarli bo’ladi. O’z navbatida
saprofitlar ohaktoshlarni parchalab turadi. Demak, mikroorganizmlar ohaktoshlarni
ham hosil qilishi, ham parchalashi mumkin ekan. Bunday nitrifikatorlar selitra
konlarini ham hosil qilishi mumkin.
Oltingugurtning tabiatda aylanishi.  Oltingugurt tuproqda anorganik va
organik birikmalar shaklida uchraydi. Anorganik birikmalaridan CaSO4• 2N2O;
Na2SO4;  FeS2;  Na2S;  ZnS  va  boshqalar  keng  tarqalgan.  Organik  birikmalar
(sulьfagidrilь SH,  disulьfid  S—S  gruppalari),  aminokislotalar  (tsistein,  tsistin,
metionin), oqsillar va ba’zi bir vitaminlarda (tiamin, biotin) uchraydi. Yuksak
o’simliklar  oltingugurtni  faqat  sulьfat  kislotaning  anioni  (SO4)  shaklida  qabul
qiladi.  Chirituvchi  bakteriyalar  o’simlik  va  hayvonlar  qoldig’ini  parchalab,
oltingugurtni  H2S  shaklida  ajratadi.  Tuproqda,  suvda  uchraydigan  disulьfur
bakteriyalar  tuzlarni  qaytaradi. Bularga Microspira desulfuricans, Desulfovibrio
desulfuricans  lar  misol  bo’ladi.  Bu  bakteriyalar  bir  xivchinli  harakatchan
vibrionlarga o’xshash bo’ladi.
Bakteriyalar organik moddalarni parchalaganda atomar  holdagi «N»  hosil
bo’ladi, bu «N» sul’fatlarni qaytaradi:
S6N12O6 • 6N+ +3SO--
4 →6SO, + 6N2O + 3H2S + 175 kJ
Chirituvchi  va  sulfat  redutsirlovchi  organizmlarning  faoliyati  natijasida
vodorod  sulьfid  to’planadi.  Shunday  usul  bilan  suv  havzalarida,  ko’llarda,
dengizlarda H2S to’planadi. Masalan,  Qora dengizda 200m chuqurlikda shuncha
Logotip
Bu bakteriyalar C02 dan tashqari, oksalat, sirka, sut, limon va boshqa organik kislotalar hosil qiladi, bu kislotalar o’z navbatida CaSO4 ni tez yemiradi. Tog’ jinslarining yemirilishida saprofitlardan tashqari, avtotroflardan: nitrifikatorlar, oltingugurt bakteriyalari va boshqalar ham qatnashadi. Avtotroflar saprofitlarga qaraganda oxaktoshlarni 8 marta tez yemiradi. Oltingugurt bakteriyalari hosil qilgan H2S04 ham tog’ jinslarini yemiradi. Sulьfid rudalaridan: pirit (FeS2), alkopirit (CuFeS2), molibdenit (MoS2) va boshqalar hosil bo’lishida Thilobacillus ferroxydans, Th.thiooxydans ishtirok etadi. Barcha ohaktoshlarning 90% mikroorganizmlar tomonidan hosil bo’lgan. Bunda bakteriyalar, aktinomitsetlar va zamburug’larning ahamiyati katta. Mikroorganizmlar ohaktoshlar hosil qilishi uchun muhitda ularning tuzlari bo’lishi kerak, dengiz suvida esa kalsiy tuzlari doim yetarli bo’ladi. O’z navbatida saprofitlar ohaktoshlarni parchalab turadi. Demak, mikroorganizmlar ohaktoshlarni ham hosil qilishi, ham parchalashi mumkin ekan. Bunday nitrifikatorlar selitra konlarini ham hosil qilishi mumkin. Oltingugurtning tabiatda aylanishi. Oltingugurt tuproqda anorganik va organik birikmalar shaklida uchraydi. Anorganik birikmalaridan CaSO4• 2N2O; Na2SO4; FeS2; Na2S; ZnS va boshqalar keng tarqalgan. Organik birikmalar (sulьfagidrilь SH, disulьfid S—S gruppalari), aminokislotalar (tsistein, tsistin, metionin), oqsillar va ba’zi bir vitaminlarda (tiamin, biotin) uchraydi. Yuksak o’simliklar oltingugurtni faqat sulьfat kislotaning anioni (SO4) shaklida qabul qiladi. Chirituvchi bakteriyalar o’simlik va hayvonlar qoldig’ini parchalab, oltingugurtni H2S shaklida ajratadi. Tuproqda, suvda uchraydigan disulьfur bakteriyalar tuzlarni qaytaradi. Bularga Microspira desulfuricans, Desulfovibrio desulfuricans lar misol bo’ladi. Bu bakteriyalar bir xivchinli harakatchan vibrionlarga o’xshash bo’ladi. Bakteriyalar organik moddalarni parchalaganda atomar holdagi «N» hosil bo’ladi, bu «N» sul’fatlarni qaytaradi: S6N12O6 • 6N+ +3SO-- 4 →6SO, + 6N2O + 3H2S + 175 kJ Chirituvchi va sulfat redutsirlovchi organizmlarning faoliyati natijasida vodorod sulьfid to’planadi. Shunday usul bilan suv havzalarida, ko’llarda, dengizlarda H2S to’planadi. Masalan, Qora dengizda 200m chuqurlikda shuncha
ko’p miqdorda H2S hosil bo’ladiki, bu yerda faqat anaerob bakteriyalargina yashay
oladi, qolganlari yashay olmaydi.
Tuproqda,  suv  havzalarida  to’plangan  H2S  oltingugurt  bakteriyalari
tomonidan  oksidlanadi.  Bu  bakteriyalarni  1887  yilda  Vinogradskiy  aniqlagan.
Bakteriyalar avvaliga H2S ni S gacha keyin H,SO4 gacha oksidlaydi:
2N2S + O2 = 2N2O + S2 
S2 + 2N2O + 3O2 = 2H2SO4 + 479 kJ
Ajralgan energiya CO2  va  N2O dan organik modda sintezlanishi uchun
sarflanadi.
Tion bakteriyalar. Tion bakteriyalar alohida gruppani tashkil etadi, ular H2S
dan Na2S3O6 yoki Na2S2O3 yoki H2SO4 hosil qiladi, lekin hujayralarida oltingugurt
to’plamaydi.  Bu  bakteriyalar  sho’r  suvlarda,  chuchuk  suvlarda  va  tuprodqa
uchraydi. Asosiy  vakili  tayoqchasimon  — Thilobacillus  thioporus  spora  hosil
qilmaydi,  avtotrof,  S  ni  H2SO4 gacha  oksidlaydi.  Tuproqda  boshqa  vakili
Th.thioxidans ham uchraydi. Avtotroflardan tashqari, tipik geterotrof Bac.subtilis
(pichan batsillasi) ham S ni oksidlaydi.
Tuproqda sulьfatlarning to’planishi bilan bir qatorda ularning parchalanishi -
desulьfofikatsiya ham sodir bo’lib turadi; eng muhim vakillaridan biri 1947 yili
topilgan Th.ferroxydans  -tayoqchasimon  bakteriya  bo’lib,  uzunligi  0,8-1 mkm
diametri  0,4  mkm.  Bu  bakteriya  kislotali  muhitda  FeS04 ni  Fe2(S04)3 gacha
oksidlaydi, ya’ni xemosintez protsessini amalga oshiradi:
4FeSO4 + 2N2SO4 + O2 →2Fe2(SO4)3 + 2N2O
Bakteriyalar  120g FeSO4 oksidlaganda  16,06 mg uglerod  o’zlashtiradi.
Shu bilan birga S ni H2SO4 gacha oksidlaydi. Bu bakteriya kislotali muhitli ko’mir
va oltingugurt konlarida uchraydi va piritning oksidlanishida muhim ahamiyatga
ega: 
FeS2 + N2O + 3,5O2 →Fe2(SO4)3 + H2SO4
kislotali  muhitda  kimyoviy  oksidlanish  protsessi  bormaganligi  tufayli  keyingi
oksidlanish Th.ferrooxydans ishtirokida boradi:
2FeSO4 + 0,5O2 + H2SO4→Fe2(SO4)3 + H2O
Logotip
ko’p miqdorda H2S hosil bo’ladiki, bu yerda faqat anaerob bakteriyalargina yashay oladi, qolganlari yashay olmaydi. Tuproqda, suv havzalarida to’plangan H2S oltingugurt bakteriyalari tomonidan oksidlanadi. Bu bakteriyalarni 1887 yilda Vinogradskiy aniqlagan. Bakteriyalar avvaliga H2S ni S gacha keyin H,SO4 gacha oksidlaydi: 2N2S + O2 = 2N2O + S2 S2 + 2N2O + 3O2 = 2H2SO4 + 479 kJ Ajralgan energiya CO2 va N2O dan organik modda sintezlanishi uchun sarflanadi. Tion bakteriyalar. Tion bakteriyalar alohida gruppani tashkil etadi, ular H2S dan Na2S3O6 yoki Na2S2O3 yoki H2SO4 hosil qiladi, lekin hujayralarida oltingugurt to’plamaydi. Bu bakteriyalar sho’r suvlarda, chuchuk suvlarda va tuprodqa uchraydi. Asosiy vakili tayoqchasimon — Thilobacillus thioporus spora hosil qilmaydi, avtotrof, S ni H2SO4 gacha oksidlaydi. Tuproqda boshqa vakili Th.thioxidans ham uchraydi. Avtotroflardan tashqari, tipik geterotrof Bac.subtilis (pichan batsillasi) ham S ni oksidlaydi. Tuproqda sulьfatlarning to’planishi bilan bir qatorda ularning parchalanishi - desulьfofikatsiya ham sodir bo’lib turadi; eng muhim vakillaridan biri 1947 yili topilgan Th.ferroxydans -tayoqchasimon bakteriya bo’lib, uzunligi 0,8-1 mkm diametri 0,4 mkm. Bu bakteriya kislotali muhitda FeS04 ni Fe2(S04)3 gacha oksidlaydi, ya’ni xemosintez protsessini amalga oshiradi: 4FeSO4 + 2N2SO4 + O2 →2Fe2(SO4)3 + 2N2O Bakteriyalar 120g FeSO4 oksidlaganda 16,06 mg uglerod o’zlashtiradi. Shu bilan birga S ni H2SO4 gacha oksidlaydi. Bu bakteriya kislotali muhitli ko’mir va oltingugurt konlarida uchraydi va piritning oksidlanishida muhim ahamiyatga ega: FeS2 + N2O + 3,5O2 →Fe2(SO4)3 + H2SO4 kislotali muhitda kimyoviy oksidlanish protsessi bormaganligi tufayli keyingi oksidlanish Th.ferrooxydans ishtirokida boradi: 2FeSO4 + 0,5O2 + H2SO4→Fe2(SO4)3 + H2O
keyinchalik  FeS2 kimyoviy  yo’l  bilan  oksidlanadi  va  S  hosil  bo’ladi,  uni
Th.ferrooxydans H2S04 gacha oksidlaydi:
S+1,5O2 + N2O→2N+ +O4
-- + S6+
Bu bakteriya sulьfidli rudalarni oksidlab, sulfatlarga aylantirishda muhim
ahamiyatga ega. U hatto xalьkopirit (CnFeS2), molibdenit (MoS2)  va  boshqa
sulьfidli  minerallarni  ham oksidlaydi.
Temir  bakteriyalari. 1888  yilda  Vinogradskiy  temir  bakteriyalarida
uchraydigan xemosintez protsessini kashf etdi. Bu bakteriyalar chuchuk va sho’r
suvlarda  ko’p tarqalgan  bo’lib,  ikki  valentli  temir  tuzlarini  o’zlashtirib, temir
gidratlar hosil qiladi:
FeCO3 + 6N2O + O2 = 4Fe(OH)3 + 4CO2 + 167 kJ
Temir bakteriyalari ko’l va botqoqliklarda temir rudalari hosil bo’lishida
ishtirok etadi. Uzoq vaqtgacha bu bakteriyalarni aniqlay olmaganlar. B.V.Perfilev
1926-1927 yillarda ko’l cho’kindisidan temir bakteriyasini topgan va Sphacrothrix
deb  nomlagan(18,  19,  20-rasmlar).  Keyinchalik,  u  kapillyar-mikroskopiya
metodidan  foydalanib,  cho’kindi  moddalardan  yangi  temir  bakteriyasi  -
Metallogenium ni ajratib olishga muvaffak bo’ldi. Bu bakteriya tabiatda juda keng
tarqalgan bo’lib, temir konlari hosil bo’lishida muhim ahamiyatga ega ekanligi
aniqlandi.
Tabiatda  Met.  galionella  mikoplazmalar  shaklida  tarqalgan.  Temir
bakteriyalari orasida kokksimon, tayoqchasimon va ipsimon formalar uchraydi.
Ko’pchiligi fakultativ avtotrof bo’lib, ipsimon vakillari  ko’ndalangiga  bo’linib
yoki  harakatchan konidiyalar yordamida ko’payadi. Mikroorganizmlarning atigi
0,1% agarli muhitda  o’sa oladi. Shuning uchun mikroorganizmlarni tekshirish
ishlarida tabiiy sharoitga yaqin bo’lgan sharoit yaratish muhim ahamiyatga ega.
Shu maqsadda mikrobiologlar ko’pincha shisha plastinkalarni ma’lum muddatga
tuproqqa ko’mib yoki suvga botirib  qo’yadilar,  so’ngra ularga yopishib  qolgan
mikroorganizmlarni tekshiradilar.
Mikroorganizmlarni tekshirishda mikroskopiya metodlari  ham  qo’llaniladi.
Ko’pgina  bakteriyalarning  bioximiyasi,  fiziologiyasi  ana  shu  metod  bo’yicha
o’rganiladi.  Lekin  kapillyar  mikroskopiya  metodi  kelgusida  yana  ham  keng
Logotip
keyinchalik FeS2 kimyoviy yo’l bilan oksidlanadi va S hosil bo’ladi, uni Th.ferrooxydans H2S04 gacha oksidlaydi: S+1,5O2 + N2O→2N+ +O4 -- + S6+ Bu bakteriya sulьfidli rudalarni oksidlab, sulfatlarga aylantirishda muhim ahamiyatga ega. U hatto xalьkopirit (CnFeS2), molibdenit (MoS2) va boshqa sulьfidli minerallarni ham oksidlaydi. Temir bakteriyalari. 1888 yilda Vinogradskiy temir bakteriyalarida uchraydigan xemosintez protsessini kashf etdi. Bu bakteriyalar chuchuk va sho’r suvlarda ko’p tarqalgan bo’lib, ikki valentli temir tuzlarini o’zlashtirib, temir gidratlar hosil qiladi: FeCO3 + 6N2O + O2 = 4Fe(OH)3 + 4CO2 + 167 kJ Temir bakteriyalari ko’l va botqoqliklarda temir rudalari hosil bo’lishida ishtirok etadi. Uzoq vaqtgacha bu bakteriyalarni aniqlay olmaganlar. B.V.Perfilev 1926-1927 yillarda ko’l cho’kindisidan temir bakteriyasini topgan va Sphacrothrix deb nomlagan(18, 19, 20-rasmlar). Keyinchalik, u kapillyar-mikroskopiya metodidan foydalanib, cho’kindi moddalardan yangi temir bakteriyasi - Metallogenium ni ajratib olishga muvaffak bo’ldi. Bu bakteriya tabiatda juda keng tarqalgan bo’lib, temir konlari hosil bo’lishida muhim ahamiyatga ega ekanligi aniqlandi. Tabiatda Met. galionella mikoplazmalar shaklida tarqalgan. Temir bakteriyalari orasida kokksimon, tayoqchasimon va ipsimon formalar uchraydi. Ko’pchiligi fakultativ avtotrof bo’lib, ipsimon vakillari ko’ndalangiga bo’linib yoki harakatchan konidiyalar yordamida ko’payadi. Mikroorganizmlarning atigi 0,1% agarli muhitda o’sa oladi. Shuning uchun mikroorganizmlarni tekshirish ishlarida tabiiy sharoitga yaqin bo’lgan sharoit yaratish muhim ahamiyatga ega. Shu maqsadda mikrobiologlar ko’pincha shisha plastinkalarni ma’lum muddatga tuproqqa ko’mib yoki suvga botirib qo’yadilar, so’ngra ularga yopishib qolgan mikroorganizmlarni tekshiradilar. Mikroorganizmlarni tekshirishda mikroskopiya metodlari ham qo’llaniladi. Ko’pgina bakteriyalarning bioximiyasi, fiziologiyasi ana shu metod bo’yicha o’rganiladi. Lekin kapillyar mikroskopiya metodi kelgusida yana ham keng
imkoniyatlarga  yo’l  ochib  beradi  va  undan  mikrobiologiyaning  boshqa
tarmoqlarida ham foydalanish imkoni tug’iladi.
                 
     18-rasm. Temir bakteriyalari:                 19 -rasm. Dictiobacter
    a-Cladotrichs dichotomas,
    b-Cealionelle feriginea, 
    v-Spirillium
                           
                           20-rasm. Caulobactcr.
Perfilev  kapillyar  mikroskopiya  metodidan  foydalanib,  ilgari  noma’lum
bo’lgan yirtqich bakteriyalar gruppasini — temir bakteriyalarning yangi avlodi —
Metallogenium  ni  topib,  ularning  fiziologiyasi  va  morfologiyasini  o’rgandi.
Masalan,  yirtqich  bakteriyalardan  Dictyobacter  harakatchan,  ovalsimon  yoki
yumaloq  shakldagi  koloniyadan  iborat.  Koloniyasi  bir  uchi  qayrilgan
tayoqchasimon hujayralardan tashkil topgan, ularning uzunligi 2-6 mkm, eni 0,7-
1,2  mkm.  Bu  koloniya  o’zidan  yirik  bo’lgan  oltingugurt  bakteriyalari  bilan
oziqlanadi,  mabodo  oltingugurt  bakteriyalari  bo’lmasa,  cho’kmadagi  eritmalar
bilan ham oziqlanaveradi.
Yirtqichlardan yana biri Cyclobacter bo’lib, koloniyasi yumaloq, hujayralari
bir-biri bilan plazmodesmalar orqali bog’lanadi. Bular 3-4 tadan to 30 tagacha
bo’lib birlashishi mumkin.
Logotip
imkoniyatlarga yo’l ochib beradi va undan mikrobiologiyaning boshqa tarmoqlarida ham foydalanish imkoni tug’iladi. 18-rasm. Temir bakteriyalari: 19 -rasm. Dictiobacter a-Cladotrichs dichotomas, b-Cealionelle feriginea, v-Spirillium 20-rasm. Caulobactcr. Perfilev kapillyar mikroskopiya metodidan foydalanib, ilgari noma’lum bo’lgan yirtqich bakteriyalar gruppasini — temir bakteriyalarning yangi avlodi — Metallogenium ni topib, ularning fiziologiyasi va morfologiyasini o’rgandi. Masalan, yirtqich bakteriyalardan Dictyobacter harakatchan, ovalsimon yoki yumaloq shakldagi koloniyadan iborat. Koloniyasi bir uchi qayrilgan tayoqchasimon hujayralardan tashkil topgan, ularning uzunligi 2-6 mkm, eni 0,7- 1,2 mkm. Bu koloniya o’zidan yirik bo’lgan oltingugurt bakteriyalari bilan oziqlanadi, mabodo oltingugurt bakteriyalari bo’lmasa, cho’kmadagi eritmalar bilan ham oziqlanaveradi. Yirtqichlardan yana biri Cyclobacter bo’lib, koloniyasi yumaloq, hujayralari bir-biri bilan plazmodesmalar orqali bog’lanadi. Bular 3-4 tadan to 30 tagacha bo’lib birlashishi mumkin.
Cyclobacter  ning  rivojlanishi.  Birinchi  fazada  -  ipsimon,  harakatchan,
ikkinchi fazada yumaloq bo’ladi. Keyin alohida kichik-kichik mikrokoloniyalar
hosil  qiladi. Uchinchi  fazada  to’rsimon mikrokoloniyalar  hosil  qiladi. Oldingi
fazalarda  mikrob  saprofit  usulda  oziqlansa,  keyingi  fazalarda  maxsus  tutqich
o’simtalar hosil qilib, yirtqichlik bilan hayot kechira boshlaydi. 
Yer yuzidagi barcha tirik organizmlar qachonlardir o’lik materiyadan hosil
bo’lgan, shu bilan birga o’lik materiyadan keskin farq qiladi, lekin u bilan doim
munosabatda bo’ladi. Jonsiz va jonli tabiatdagi o’zgarishlar doimiy va uzluksizdir,
moddalar bir holatdan ikkinchi xolatga o’tib turadi, organik moddalar hosil bo’ladi,
ular yana parchalanib turadi. Bu oddiy moddalarning kichik biologik aylanish
doirasidir.
Bu doirada tirik moddani tashkil etgan kimyoviy elementlardan C, N, S, P
ning  tabiatda  aylanishi  muhim  ahamiyatga  ega,  chunki  bu  elementlar  oqsil
tarkibiga kiradi.
O’simliklar atmosferadagi erkin azotni va organik moddalar - tarkibidagi
azotni  o’zlashtira  olmaydi.  Ular  faqat  mineral  holdagi  azotli  birikmalardan:
ammoniyli va azotli tuzlardan foydalanadi, xolos. Agar podzol tuproqlar xaydalma
qatlamining  1  gektarida  6000  kg  azot  bo’lsa,  shundan  o’simliklar  o’zlashtira
oladigani 1% ni tashkil etadi. Lekin bu azot ekinlardan xatto bir marta yaxshi hosil
olish uchun ham yetmaydi.
Demak,  yer  yuzida  hayot  davom  etishi  uchun o’simliklar  va  hayvonlar
tomonidan hosil bo’lgan organik moddalar doim parchalanib turishi kerak. Organik
moddalarning  parchalanishida  mikroorganizmlarning  roli  nihoyatda  katta.  Ular
hayot protsessi natijasida organik moddalarni parchalaydi va CO2, N2O, NH3, NO,
C,  P  va  boshqa  anorganik  moddalar  hosil  qilali,  bu  moddalar  yana  aylanish
doirasiga  o’tadi.  Tabiatda  moddalar  doim  va  uzluksiz  aylanib  turishini
V.L.Omelyanskiy ta’kidlab o’tgan.
Tabiatda azot zaxirasi juda ko’p, havo tarkibida 4/5 qismni azot tashkil etadi.
1ga  yer  ustidagi  havoda  80000  t  azot  bo’ladi.  Yer  yuzida  yashab  turgan
organizmlardagi azotning miqdori 20-25 milliard tonnani tashkil etadi.
Podzol tuproqlar xaydalma katlamining 1 gektarida 6 t, qora tuproqlarda 18 t
azot  bo’ladi.  Mikroorganizmlarning  ayrimlari  organik  moddalarni  parchalab,
Logotip
Cyclobacter ning rivojlanishi. Birinchi fazada - ipsimon, harakatchan, ikkinchi fazada yumaloq bo’ladi. Keyin alohida kichik-kichik mikrokoloniyalar hosil qiladi. Uchinchi fazada to’rsimon mikrokoloniyalar hosil qiladi. Oldingi fazalarda mikrob saprofit usulda oziqlansa, keyingi fazalarda maxsus tutqich o’simtalar hosil qilib, yirtqichlik bilan hayot kechira boshlaydi. Yer yuzidagi barcha tirik organizmlar qachonlardir o’lik materiyadan hosil bo’lgan, shu bilan birga o’lik materiyadan keskin farq qiladi, lekin u bilan doim munosabatda bo’ladi. Jonsiz va jonli tabiatdagi o’zgarishlar doimiy va uzluksizdir, moddalar bir holatdan ikkinchi xolatga o’tib turadi, organik moddalar hosil bo’ladi, ular yana parchalanib turadi. Bu oddiy moddalarning kichik biologik aylanish doirasidir. Bu doirada tirik moddani tashkil etgan kimyoviy elementlardan C, N, S, P ning tabiatda aylanishi muhim ahamiyatga ega, chunki bu elementlar oqsil tarkibiga kiradi. O’simliklar atmosferadagi erkin azotni va organik moddalar - tarkibidagi azotni o’zlashtira olmaydi. Ular faqat mineral holdagi azotli birikmalardan: ammoniyli va azotli tuzlardan foydalanadi, xolos. Agar podzol tuproqlar xaydalma qatlamining 1 gektarida 6000 kg azot bo’lsa, shundan o’simliklar o’zlashtira oladigani 1% ni tashkil etadi. Lekin bu azot ekinlardan xatto bir marta yaxshi hosil olish uchun ham yetmaydi. Demak, yer yuzida hayot davom etishi uchun o’simliklar va hayvonlar tomonidan hosil bo’lgan organik moddalar doim parchalanib turishi kerak. Organik moddalarning parchalanishida mikroorganizmlarning roli nihoyatda katta. Ular hayot protsessi natijasida organik moddalarni parchalaydi va CO2, N2O, NH3, NO, C, P va boshqa anorganik moddalar hosil qilali, bu moddalar yana aylanish doirasiga o’tadi. Tabiatda moddalar doim va uzluksiz aylanib turishini V.L.Omelyanskiy ta’kidlab o’tgan. Tabiatda azot zaxirasi juda ko’p, havo tarkibida 4/5 qismni azot tashkil etadi. 1ga yer ustidagi havoda 80000 t azot bo’ladi. Yer yuzida yashab turgan organizmlardagi azotning miqdori 20-25 milliard tonnani tashkil etadi. Podzol tuproqlar xaydalma katlamining 1 gektarida 6 t, qora tuproqlarda 18 t azot bo’ladi. Mikroorganizmlarning ayrimlari organik moddalarni parchalab,
mineral moddalar hosil qiladi. Bu mineral moddalarni o’simliklar o’zlashtiradi,
ikkinchi  tomondan  azotfiksatorlar  havodagi  azotni  o’zlashtirib,  undan  organik
moddalar  sintezlaydi.  Shunday  qilib,  azot  tabiatda  aylanib  yuradi.  Azotning
tabiatda  aylanishida:  ammonifikatsiya,  nitrifikatsiya,  denitrifikatsiya  va
azotofikatsiya protsesslari boradi.
Ammonifokatsiya protsessi. O’simliklar va hayvonlar qoldig’ida juda ko’p
miqdorda  organik  moddalar  bo’ladi.  Ularning  mineral  moddalarga  aylanishi
o’simliklarning azot bilan oziqlanishi uchun muhim ahamiyatga ega. Oqsillarning
chirishi protsessida NH3 hosil bo’lgani uchun ammonifikatsiya protsessi deyiladi.
Chirish protsessi aerob va anaerob sharoitda boraveradi, lekin aerob sharoitda
tezlashadi. Chirituvchi mikroorganizmlar gruppasiga xilma-xil bakteriyalar misol
bo’ladi.
Anaeroblardan eng keng tarqalgani Clostridum putrificus bo’lib, tayoqcha
shaklida, uzunligi 5-6 mkm, diametri 0,6-0,8 mkm, peritrix tipda xivchinlangan.
Spora hosil qilganda hujayrasi baraban tayoqchasi shakliga kiradi. Bu bakteriya
asosan  oqsillarni  parchalaydi.  Patogen  chirituvchi  bakteriyalarga  qoqshol
kasalligini keltirib chiqaruvchi B.tetani misol bo’ladi.
Fakultativ  anaeroblarga  ichak  tayoqchasi  -  Escherichia  coli  va  protey
tayoqchasi  - Vas.  proteus  vulgaris misol  bo’ladi. Peritrix tipda xivchinlangan
harakatchan, uzunligi 1-3 mkm, diametri, 0,5-1 mkm ga teng. Vas. mesentericus,
Vas.  subtilis,  Vas.  mycoides,  Vas.  megaterium  oqsillarni  aerob  sharoitda
parchalaydigan bakteriyalardir. Bularning hammasi spora hosil qiladi (21-rasm).
Kichik tayoqchasimon Pseudomonas fluoresces spora hosil qilmaydi.
Oqsillar parchalanganda suv, karbonat angidrid, ammiak, vodorod sulьfid,
metilmerkaptan (CH3CH) hosil bo’ladi. Yoqimsiz hidli indol, skatol ham hosil
bo’ladi. Bunda oqsillarga eng avval proteolitik fermentlar ta’sir etib, peptonlar,
polipeptidpar va aminokislotalar hosil qiladi. V.N.Shaposhnikov ko’rsatganidek,
oqsillarning  narchalanishi  ikki  yo’l  bilan  boradi:  birinchidan,  aminokislotalar
21-расм. 1-Bac. megaterium;2-Вас. mycoides.
Logotip
mineral moddalar hosil qiladi. Bu mineral moddalarni o’simliklar o’zlashtiradi, ikkinchi tomondan azotfiksatorlar havodagi azotni o’zlashtirib, undan organik moddalar sintezlaydi. Shunday qilib, azot tabiatda aylanib yuradi. Azotning tabiatda aylanishida: ammonifikatsiya, nitrifikatsiya, denitrifikatsiya va azotofikatsiya protsesslari boradi. Ammonifokatsiya protsessi. O’simliklar va hayvonlar qoldig’ida juda ko’p miqdorda organik moddalar bo’ladi. Ularning mineral moddalarga aylanishi o’simliklarning azot bilan oziqlanishi uchun muhim ahamiyatga ega. Oqsillarning chirishi protsessida NH3 hosil bo’lgani uchun ammonifikatsiya protsessi deyiladi. Chirish protsessi aerob va anaerob sharoitda boraveradi, lekin aerob sharoitda tezlashadi. Chirituvchi mikroorganizmlar gruppasiga xilma-xil bakteriyalar misol bo’ladi. Anaeroblardan eng keng tarqalgani Clostridum putrificus bo’lib, tayoqcha shaklida, uzunligi 5-6 mkm, diametri 0,6-0,8 mkm, peritrix tipda xivchinlangan. Spora hosil qilganda hujayrasi baraban tayoqchasi shakliga kiradi. Bu bakteriya asosan oqsillarni parchalaydi. Patogen chirituvchi bakteriyalarga qoqshol kasalligini keltirib chiqaruvchi B.tetani misol bo’ladi. Fakultativ anaeroblarga ichak tayoqchasi - Escherichia coli va protey tayoqchasi - Vas. proteus vulgaris misol bo’ladi. Peritrix tipda xivchinlangan harakatchan, uzunligi 1-3 mkm, diametri, 0,5-1 mkm ga teng. Vas. mesentericus, Vas. subtilis, Vas. mycoides, Vas. megaterium oqsillarni aerob sharoitda parchalaydigan bakteriyalardir. Bularning hammasi spora hosil qiladi (21-rasm). Kichik tayoqchasimon Pseudomonas fluoresces spora hosil qilmaydi. Oqsillar parchalanganda suv, karbonat angidrid, ammiak, vodorod sulьfid, metilmerkaptan (CH3CH) hosil bo’ladi. Yoqimsiz hidli indol, skatol ham hosil bo’ladi. Bunda oqsillarga eng avval proteolitik fermentlar ta’sir etib, peptonlar, polipeptidpar va aminokislotalar hosil qiladi. V.N.Shaposhnikov ko’rsatganidek, oqsillarning narchalanishi ikki yo’l bilan boradi: birinchidan, aminokislotalar 21-расм. 1-Bac. megaterium;2-Вас. mycoides.
bakteriyalar tanasining tuzilishi uchun sarflanadi; ikkinchidan, aminokislotalardan
uglerod manbai sifatida foydalaniladi. Bu protsessda hosil bo’lgan ortiqcha NH2
gruppa NH3 ga aylanadi yoki NH3 organik kislotalar bilan bog’lanadi:
RCH(NH2)COOH →nCO2 + mH2O+NH4OH yoki
reaksiya oxiriga yegmasdan ba’zi kislotalar yoki spirtlar hosil bo’lishi mumkin.
Masalan, alanin aminokislotasidan pirouzum kislota va ammiak hosil bo’ladi:
CH3(NH2)COOH + O2 →  CNzCOCOON  +  NH3
          alanin
pirouzum kislota  ammiak
yoki alanin aminokislotasidan sut kislota va ammiak hosil bo’lishi mumkin:
CH3CH(NH2)COOH +N2O →CN3CN(ON)COON + NH3
        alanin               sut kislota    ammiak
Tuproqda organik moddalarning parchalanish protsessi iqlim sharoiti, tuproq
namunasi va ko’llanilgan agrotexnika usullariga bog’lik xolda turlicha borishi
mumkin. Masalan, O’rta Osiyoning bo’z tuproqlarida ammonifikatsiya juda tez
boradi,  chunki  temperatura  ancha  yuqori  va  bahorda  namlik  yetarli  bo’ladi.
Aksincha, Shimoliy rayonlarda temperatura past bo’lganligi uchun bu protsssslar
juda sekin boradi, qora va kashtan tuproqli zonalarda ham organik moddalarniig
parchalanishi sekin boradi.
Oqsillarning parchalanishi  uchun optimum temperatura 25-30°S bo’lishi,
shuningdek, parchalanadigan mahsulotda yetarli darajada namlik bo’lishi kerak.
Mochevinaning parchalanishi. Mochevinani ammonifikatorlarning alohida
gruppasi  bo’lgan  urobakteriyalar  parchalaydi.  Bu  bakteriyalarni  1862  yili  Lui
Paster kashf etgan. Urobakteriyalar mochevinani parchalab, N2O, NH3 va CO2
hosil qiladi:
                    
 NH2
CO  <       + 2H2O = (NH4)2 CO3 = 2NH3 + H2O + CO2
  NH2
Logotip
bakteriyalar tanasining tuzilishi uchun sarflanadi; ikkinchidan, aminokislotalardan uglerod manbai sifatida foydalaniladi. Bu protsessda hosil bo’lgan ortiqcha NH2 gruppa NH3 ga aylanadi yoki NH3 organik kislotalar bilan bog’lanadi: RCH(NH2)COOH →nCO2 + mH2O+NH4OH yoki reaksiya oxiriga yegmasdan ba’zi kislotalar yoki spirtlar hosil bo’lishi mumkin. Masalan, alanin aminokislotasidan pirouzum kislota va ammiak hosil bo’ladi: CH3(NH2)COOH + O2 → CNzCOCOON + NH3 alanin pirouzum kislota ammiak yoki alanin aminokislotasidan sut kislota va ammiak hosil bo’lishi mumkin: CH3CH(NH2)COOH +N2O →CN3CN(ON)COON + NH3 alanin sut kislota ammiak Tuproqda organik moddalarning parchalanish protsessi iqlim sharoiti, tuproq namunasi va ko’llanilgan agrotexnika usullariga bog’lik xolda turlicha borishi mumkin. Masalan, O’rta Osiyoning bo’z tuproqlarida ammonifikatsiya juda tez boradi, chunki temperatura ancha yuqori va bahorda namlik yetarli bo’ladi. Aksincha, Shimoliy rayonlarda temperatura past bo’lganligi uchun bu protsssslar juda sekin boradi, qora va kashtan tuproqli zonalarda ham organik moddalarniig parchalanishi sekin boradi. Oqsillarning parchalanishi uchun optimum temperatura 25-30°S bo’lishi, shuningdek, parchalanadigan mahsulotda yetarli darajada namlik bo’lishi kerak. Mochevinaning parchalanishi. Mochevinani ammonifikatorlarning alohida gruppasi bo’lgan urobakteriyalar parchalaydi. Bu bakteriyalarni 1862 yili Lui Paster kashf etgan. Urobakteriyalar mochevinani parchalab, N2O, NH3 va CO2 hosil qiladi: NH2 CO < + 2H2O = (NH4)2 CO3 = 2NH3 + H2O + CO2 NH2
 mochevina
Urobakteriyalar aerob tipda nafas oluvchilar bo’lib, bularda ureaza fermenti
bo’lganligi  uchun  mochevinani  parchalaydi.  Mochevinani  parchalab,  ammoniy
tuzlari  hosil  qilish urobakteriyalar  uchun muhim  ahamiyatga ega, chunki ular
mochevinadan  na  uglerod,  na  azot  manbai  sifatida  foydalana  olmaydi.  Bu
bakteriyalar  ammoniyli  tuzlarda,  organik  kislotalarning  tuzlarida  yaxshi
rivojlanadi. Urobakteriyalarning elektiv kulьturasini qo’yganda mochevina miqdori
3—10% bo’lishi kerak, natijada urobakteriyalar ko’p miqdorda (NH4)2CO3 hosil
qiladi va muhitning rN ishqoriy tomonga o’zgaradi. Urobakteriyalar uchun rN-7,5-
8,5 bo’lishi kerak. Bu bakteriyalar yumaloq va uzun tayoqcha shaklida bo’lishi
mumkin.  Ko’pchiligi spora  hosil  qiladi (22-rasm). Masalan, Plonosarcina ureae
spora  hosil  qiladi.  Urobacillus  pasteuri  yirik, harakatchan,  peritrix  tipda
xivchinlangan,  spora  hosil  qiladi.  Urobacterium  miquelii  esa  spora  hosil
qilmaydigan tayoqchasimon bakteriya.
                
22-rasm. A-Urobacteriae, B-Planocarsina urea.
Nitrifikatsii  protsessi. 
Ammonifikatsiya  protsessida
 hosil  bo’lgan
ammiakning  bir  qismi  o’simliklar  tomonidan  o’zlashtirilsa,  qolgan  qismi
nitrifikatsiya protsessida azot kislotagacha oksidlanadi. Nitrifikatsiya protsessida
ishtirok etadigan bakteriyalarni 1889 yilda Vinogradskiy kashf etgan. Bu protsess
ikki fazada boradi:
Birinchi fazada Nitrosomonas ishtirok etadi va NH3 ni HN02 gacha oksidlaydi:
2NH3 + 3O2 →2HNO2 + 2H2O + 658 kJ
Ikkinchi fazada Nitrobacter ishtirok etadi. U HNO2 ni HNO3 gacha oksidlaydi 
(23-rasm):
Logotip
mochevina Urobakteriyalar aerob tipda nafas oluvchilar bo’lib, bularda ureaza fermenti bo’lganligi uchun mochevinani parchalaydi. Mochevinani parchalab, ammoniy tuzlari hosil qilish urobakteriyalar uchun muhim ahamiyatga ega, chunki ular mochevinadan na uglerod, na azot manbai sifatida foydalana olmaydi. Bu bakteriyalar ammoniyli tuzlarda, organik kislotalarning tuzlarida yaxshi rivojlanadi. Urobakteriyalarning elektiv kulьturasini qo’yganda mochevina miqdori 3—10% bo’lishi kerak, natijada urobakteriyalar ko’p miqdorda (NH4)2CO3 hosil qiladi va muhitning rN ishqoriy tomonga o’zgaradi. Urobakteriyalar uchun rN-7,5- 8,5 bo’lishi kerak. Bu bakteriyalar yumaloq va uzun tayoqcha shaklida bo’lishi mumkin. Ko’pchiligi spora hosil qiladi (22-rasm). Masalan, Plonosarcina ureae spora hosil qiladi. Urobacillus pasteuri yirik, harakatchan, peritrix tipda xivchinlangan, spora hosil qiladi. Urobacterium miquelii esa spora hosil qilmaydigan tayoqchasimon bakteriya. 22-rasm. A-Urobacteriae, B-Planocarsina urea. Nitrifikatsii protsessi. Ammonifikatsiya protsessida hosil bo’lgan ammiakning bir qismi o’simliklar tomonidan o’zlashtirilsa, qolgan qismi nitrifikatsiya protsessida azot kislotagacha oksidlanadi. Nitrifikatsiya protsessida ishtirok etadigan bakteriyalarni 1889 yilda Vinogradskiy kashf etgan. Bu protsess ikki fazada boradi: Birinchi fazada Nitrosomonas ishtirok etadi va NH3 ni HN02 gacha oksidlaydi: 2NH3 + 3O2 →2HNO2 + 2H2O + 658 kJ Ikkinchi fazada Nitrobacter ishtirok etadi. U HNO2 ni HNO3 gacha oksidlaydi (23-rasm):
2HNO2 + O2 = 2HNO3 + 180 kJ
Nitrobacter  tuxumsimon  shakldagi  kurtaklanuvchi  bakteriya,  rivojlanish
tsiklida harakatchan bosqichni ham o’tadi. Nitrosomonas va Nitrobacter doim birga
uchraydi,  birining  hosil  qilgan  mahsuloti  ikkinchisi  tomonidan  o’zlashtiriladi.
Bunga metabioz deyiladi. Birining hosil qilgan mahsuloti ikkinchisi uchun oziq
manbai hisoblanadi.
Nitrifikatorlar  ximiyaviy  energiya  hisobiga  CO2 va  N2O  dan  organik
moddalar sintezlaydi, energiyani esa NH3 ning HNO2 gacha va HNO2 ning HNO3
gacha oksidlanishidan oladi, ya’ni xemosintez protsessini amalga oshiradi.
Nitrifikatsiya  protsessining  birinchi  bosqichi  ikkinchisiga  nisbatan  jadal
o’tadi, chunki birinchi bosqichda 658 kJ, ikkinchi bosqichda atigi 180 kJ energiya
ajraladi.
Nitrifikatorlar  organik  modda  sintezlash  uchun  yashil o’simliklar singari,
CO2  ni  yoki  NaHCO3  ni  o’zlashtiradi. Bikarbonatlar tez parchalanib, CO2 hosil
qiladi: 
2NaHCO3 ↔ Na2CO3 + CO2 + N2O
Vinogradskiy  nitrifikatorlar  organik  moddalarga  nisbatan  juda  sezgir
ekanligini aniqlaydi. Ayniqsa, Nitrosomonas juda sezgir, agar  muhitda bir oz
ko’proq organik modda yig’ilib qolsa, bakteriyalarning
                  
23-rasm. Nitrifikatorlar: a-Nitrosomonas; b- Nitrobacter.
o’sishi  sekinlashadi,  agar  yanada  ko’proq to’plansa,  bakteriyalar  butunlay
o’sishdan to’xtaydi. Bularni quyidagi jadval ma’lumotlaridan ko’rish mumkin (9-
jadval).
9-jadval
Logotip
2HNO2 + O2 = 2HNO3 + 180 kJ Nitrobacter tuxumsimon shakldagi kurtaklanuvchi bakteriya, rivojlanish tsiklida harakatchan bosqichni ham o’tadi. Nitrosomonas va Nitrobacter doim birga uchraydi, birining hosil qilgan mahsuloti ikkinchisi tomonidan o’zlashtiriladi. Bunga metabioz deyiladi. Birining hosil qilgan mahsuloti ikkinchisi uchun oziq manbai hisoblanadi. Nitrifikatorlar ximiyaviy energiya hisobiga CO2 va N2O dan organik moddalar sintezlaydi, energiyani esa NH3 ning HNO2 gacha va HNO2 ning HNO3 gacha oksidlanishidan oladi, ya’ni xemosintez protsessini amalga oshiradi. Nitrifikatsiya protsessining birinchi bosqichi ikkinchisiga nisbatan jadal o’tadi, chunki birinchi bosqichda 658 kJ, ikkinchi bosqichda atigi 180 kJ energiya ajraladi. Nitrifikatorlar organik modda sintezlash uchun yashil o’simliklar singari, CO2 ni yoki NaHCO3 ni o’zlashtiradi. Bikarbonatlar tez parchalanib, CO2 hosil qiladi: 2NaHCO3 ↔ Na2CO3 + CO2 + N2O Vinogradskiy nitrifikatorlar organik moddalarga nisbatan juda sezgir ekanligini aniqlaydi. Ayniqsa, Nitrosomonas juda sezgir, agar muhitda bir oz ko’proq organik modda yig’ilib qolsa, bakteriyalarning 23-rasm. Nitrifikatorlar: a-Nitrosomonas; b- Nitrobacter. o’sishi sekinlashadi, agar yanada ko’proq to’plansa, bakteriyalar butunlay o’sishdan to’xtaydi. Bularni quyidagi jadval ma’lumotlaridan ko’rish mumkin (9- jadval). 9-jadval
Nitrifikatsiyalovchi bakteriyalarning o’sishiga organik
moddalarning ta’siri
Moddalar
Nitrozomonas
Nitrobaktsr
o’sishnn
o’sishni
o’sishni
o’sishni
sekinlash
-
to’xtatadi sekinlash
-
to’xtatadi
tiradi (%)
(%)
tiradi (%)
(%)
Uzum 
shakari
0,025
0,05
0,05
0.2
Pepton
0,025
0,2
0,08
1,25
Asparagin
0,025
0,3
0,05
0,5
Nitrozomonas bir qism uglerod o’zlashtirishi uchun 35 qism azot, nitrobakter
esa 135 qism azot oksidlashi kerak, buni quyidagi jadval ma’lumotlaridan qurish
mumkin (10-jadval).
10- j adval
Nitrozomonas va nitrobakteriyalar  uglerod o’zlashtirishi bilan azotni oksidlashi
orasidagi bog’lanish
Albatta, fotosintezga nisbatan xemosintez protsessida oz miqdorda organik
modda sintezlanadi,  lekin xemosintez protsessining  o’ziga xos  xususiyati  bor,
chunki  Shu  yo’l  bilan  ham  organik  moddalar  sintezlanishining  o’zi  muhim
ahamiyatga ega va boshqa organizmlarning yashashi uchun zamin tayyorlaydi.
Oksidlangan azot
O’zlashtirilgan uglerod
Azotning uglerodga 
nisbati 
Oksidlangan azot
O’zlashtirilgan uglerod
Azotning uglerodga 
nisbati 
722,0
19,7
36,6
475
3,52
135
Nitrozomonas
506,1
17,2
33,3
928,3
26,4
35,2
Nitrobakter
46
3,55
131
385
2,63
146
Logotip
Nitrifikatsiyalovchi bakteriyalarning o’sishiga organik moddalarning ta’siri Moddalar Nitrozomonas Nitrobaktsr o’sishnn o’sishni o’sishni o’sishni sekinlash - to’xtatadi sekinlash - to’xtatadi tiradi (%) (%) tiradi (%) (%) Uzum shakari 0,025 0,05 0,05 0.2 Pepton 0,025 0,2 0,08 1,25 Asparagin 0,025 0,3 0,05 0,5 Nitrozomonas bir qism uglerod o’zlashtirishi uchun 35 qism azot, nitrobakter esa 135 qism azot oksidlashi kerak, buni quyidagi jadval ma’lumotlaridan qurish mumkin (10-jadval). 10- j adval Nitrozomonas va nitrobakteriyalar uglerod o’zlashtirishi bilan azotni oksidlashi orasidagi bog’lanish Albatta, fotosintezga nisbatan xemosintez protsessida oz miqdorda organik modda sintezlanadi, lekin xemosintez protsessining o’ziga xos xususiyati bor, chunki Shu yo’l bilan ham organik moddalar sintezlanishining o’zi muhim ahamiyatga ega va boshqa organizmlarning yashashi uchun zamin tayyorlaydi. Oksidlangan azot O’zlashtirilgan uglerod Azotning uglerodga nisbati Oksidlangan azot O’zlashtirilgan uglerod Azotning uglerodga nisbati 722,0 19,7 36,6 475 3,52 135 Nitrozomonas 506,1 17,2 33,3 928,3 26,4 35,2 Nitrobakter 46 3,55 131 385 2,63 146
Turli tuproqlarda boradigan nitrifikatsiya protsessi. Tuproqda boradigan
nitrifikatsiya  protsessi  laboratoriya  sharoitida  olib  boriladigan  nitrifikapiyadan
boshqacha bo’ladi. Laboratoriya sharoitida organik moddalarning ko’payishi, ya’ni
ortishi  bakteriyalarga  salbiy  ta’sir  etsa,  tuproqda  bunday  bo’lmaydi,  chunki
tuproqda  organik  moddalarning  eruvchan  formasi  kam  uchraydi.  Ikkinchidan,
tuproqda  nitrifikatorlar  bilan  birga  boshqa  bakteriyalar  ham  uchraydiki,  bu
bakteriyalar organik moddalarni o’zlashtiradi va nitrifikatorlar uchun mikrozonalar
vujudga keltiradi.
Nitrifikatorlar muhitnint kislotali reaksiyasiga sezgir va rN 6,0 dan past
bo’lsa,  protsess  to’xtaydi.  6,2  dan  to  9,2  gacha  bo’lsa,  bakteriyalar  yaxshi
rivojlanadi. Nitrifikatsiya protsessi natijasida 1ga yerda 1 yilda 300 kg nitrat kislota
to’planadi. Butun yer yuziga hisoblaganda bu nihoyatda katta son. Shuning uchun
agronomiyada  bu  protsessga  katta  ahamiyat  beriladi.  Nitrifikatsiya  protsessi
ammonifikatsiya protsessi bilan chambarchas boglikdir, ammonifikatsiya kancha
tez borsa, nitrifikatsiya ham shuncha intensivlashadi.
Nitrifikatorlar botqoq tuproqlardan tashqari,  hamma tuproqlarda uchraydi.
Agar  botqoq tuproqlar  quritilsa  va  ularga  oxak  solinsa,  u  yerlarda  ham
nitrifikatorlar rivojlana boshlaydi. Podzol tuproqlarda nitrifikatsiya protsessi asosan
tuproqning  haydalma  qatlamida boradi.  Qora tuproqlarning  haydalma  qatlamida
ham bu protsess intensiv boradi, 50 sm chuqurlikda ham uchraydi.
O’rta Osiyoning bo’z tuproqlarida nitrifikatsiya protsessi juda ham tez boradi
va tuproqda ko’p miqdorda nitratlar to’planadi. Lekin sho’r tuproqlarda bu protsess
kuchsiz boradi va nitrit kislota to’planishi bilan tugaydi, chunki sho’r tuproqlarda
nitrobakter  uchramaydi.  V.L.Isachenko  bu  bakteriyalarni  sho’r  suvlarda  ham
uchratmagan. Endigina o’zlashtirilayotgan sho’r tuproqlarda nitrifikatsiya protsessi
asosan haydalma qatlamda boshlanadi, ayniqsa, sulьfatli sho’rlanish bakteriyalarga
salbiy ta’sir etadi. Shuningdek, nitrifikatorlar tuproqning namligiga  ham sezgir,
quruq tuproqda yoki  namlik  haddan  tashqari  ortib  ketgan  vaqtda ular  yaxshi
rivojlanmaydi.
Denitrifikatsiya  protsessi. 
Denitrifikatsiya  protsessi  nitrifikatsiya
protsessining aksi bo’lib, bunda bog’langan azot yana atmosferaga erkin  holda
Logotip
Turli tuproqlarda boradigan nitrifikatsiya protsessi. Tuproqda boradigan nitrifikatsiya protsessi laboratoriya sharoitida olib boriladigan nitrifikapiyadan boshqacha bo’ladi. Laboratoriya sharoitida organik moddalarning ko’payishi, ya’ni ortishi bakteriyalarga salbiy ta’sir etsa, tuproqda bunday bo’lmaydi, chunki tuproqda organik moddalarning eruvchan formasi kam uchraydi. Ikkinchidan, tuproqda nitrifikatorlar bilan birga boshqa bakteriyalar ham uchraydiki, bu bakteriyalar organik moddalarni o’zlashtiradi va nitrifikatorlar uchun mikrozonalar vujudga keltiradi. Nitrifikatorlar muhitnint kislotali reaksiyasiga sezgir va rN 6,0 dan past bo’lsa, protsess to’xtaydi. 6,2 dan to 9,2 gacha bo’lsa, bakteriyalar yaxshi rivojlanadi. Nitrifikatsiya protsessi natijasida 1ga yerda 1 yilda 300 kg nitrat kislota to’planadi. Butun yer yuziga hisoblaganda bu nihoyatda katta son. Shuning uchun agronomiyada bu protsessga katta ahamiyat beriladi. Nitrifikatsiya protsessi ammonifikatsiya protsessi bilan chambarchas boglikdir, ammonifikatsiya kancha tez borsa, nitrifikatsiya ham shuncha intensivlashadi. Nitrifikatorlar botqoq tuproqlardan tashqari, hamma tuproqlarda uchraydi. Agar botqoq tuproqlar quritilsa va ularga oxak solinsa, u yerlarda ham nitrifikatorlar rivojlana boshlaydi. Podzol tuproqlarda nitrifikatsiya protsessi asosan tuproqning haydalma qatlamida boradi. Qora tuproqlarning haydalma qatlamida ham bu protsess intensiv boradi, 50 sm chuqurlikda ham uchraydi. O’rta Osiyoning bo’z tuproqlarida nitrifikatsiya protsessi juda ham tez boradi va tuproqda ko’p miqdorda nitratlar to’planadi. Lekin sho’r tuproqlarda bu protsess kuchsiz boradi va nitrit kislota to’planishi bilan tugaydi, chunki sho’r tuproqlarda nitrobakter uchramaydi. V.L.Isachenko bu bakteriyalarni sho’r suvlarda ham uchratmagan. Endigina o’zlashtirilayotgan sho’r tuproqlarda nitrifikatsiya protsessi asosan haydalma qatlamda boshlanadi, ayniqsa, sulьfatli sho’rlanish bakteriyalarga salbiy ta’sir etadi. Shuningdek, nitrifikatorlar tuproqning namligiga ham sezgir, quruq tuproqda yoki namlik haddan tashqari ortib ketgan vaqtda ular yaxshi rivojlanmaydi. Denitrifikatsiya protsessi. Denitrifikatsiya protsessi nitrifikatsiya protsessining aksi bo’lib, bunda bog’langan azot yana atmosferaga erkin holda
qaytadi. Bu protsess bevosita va bilvosita bo’ladi, chunki nihoyatda xilma-xil
protsesslar natijasida nitratlardan molekulyar azot hosil bo’lishi mumkin.
Bevosita denitrifikatsiyada nitratlar denitrifakiyalovchi alohida bakteriyalar
gruppasining hayot faoliyati tufayli qaytarilsa, bilvosita denitrifikatsiyada faqat
aminokislotalar  bilan  nitril  kislota  o’zaro  ta’sir  etadi.  Buning  natijasida  ham
molekulyar azot hosil bo’ladi. Bevosita denitrifikatsiya tabiatda tuproqda. go’ngda
va suv havzalarida keng tarqalgan denitrifikatsiyalovchi bakteriyalarning hayot
faoliyati tufayli sodir bo’ladi:
4HNO3 = 2N2O + 5O2 + 2N2
Bu bakteriyalarga quyidagilar misol bo’ladi:
1. Bact. denitrificans tayoqchasimon, peritrix xivchinlangan, spora hosil  qilmaydi 
(24-rasm).
2. Achromobacter stutzeri — mayda tayoqchalar, ko’pincha zanjir shaklida 
uchraydi.
3.
 Pseudomonas fluoresces — harakatchan, tayoqchasimon bakteriya.
4.
 Pseudomonas pyocyanea — tayoqchasimon; ko’k tusli pigment hosil qiladi.
 
Denitrifikatsiya ham oksidlanish, ham qaytarilish protsessidir.
Bakteriyalar  fakultativ  anaerob  bo’lib,  kislorod  ko’payib  ketganda
denigrifikatsiya protsessi to’xtaydi. Anaerob muhitda nitratlar va organik moddalar
yetarli bo’lganda darxol denitrifikatsiya boshlanadi, muhitda kislorod yetishmasa,
nitratlarni qaytarib kislorod oladi. Muhitning rN 3,2—8,7 bo’lsa, bu bakteriyalar
yaxshi rivojlanadi.
                             
                        24-rasm. Denitrifikatorlar
Bilvosita yoki bevosita denitrifikatsiya nitratlar bilan aminlarning o’zaro
ximiyaviy  yo’l  bilan  reaksiyaga  kirishi  tufayli  boradi,  bunda  bevosita
denitrifikatsiyaga qaraganda ikki marta ko’p azot hosil bo’ladi:
Logotip
qaytadi. Bu protsess bevosita va bilvosita bo’ladi, chunki nihoyatda xilma-xil protsesslar natijasida nitratlardan molekulyar azot hosil bo’lishi mumkin. Bevosita denitrifikatsiyada nitratlar denitrifakiyalovchi alohida bakteriyalar gruppasining hayot faoliyati tufayli qaytarilsa, bilvosita denitrifikatsiyada faqat aminokislotalar bilan nitril kislota o’zaro ta’sir etadi. Buning natijasida ham molekulyar azot hosil bo’ladi. Bevosita denitrifikatsiya tabiatda tuproqda. go’ngda va suv havzalarida keng tarqalgan denitrifikatsiyalovchi bakteriyalarning hayot faoliyati tufayli sodir bo’ladi: 4HNO3 = 2N2O + 5O2 + 2N2 Bu bakteriyalarga quyidagilar misol bo’ladi: 1. Bact. denitrificans tayoqchasimon, peritrix xivchinlangan, spora hosil qilmaydi (24-rasm). 2. Achromobacter stutzeri — mayda tayoqchalar, ko’pincha zanjir shaklida uchraydi. 3. Pseudomonas fluoresces — harakatchan, tayoqchasimon bakteriya. 4. Pseudomonas pyocyanea — tayoqchasimon; ko’k tusli pigment hosil qiladi. Denitrifikatsiya ham oksidlanish, ham qaytarilish protsessidir. Bakteriyalar fakultativ anaerob bo’lib, kislorod ko’payib ketganda denigrifikatsiya protsessi to’xtaydi. Anaerob muhitda nitratlar va organik moddalar yetarli bo’lganda darxol denitrifikatsiya boshlanadi, muhitda kislorod yetishmasa, nitratlarni qaytarib kislorod oladi. Muhitning rN 3,2—8,7 bo’lsa, bu bakteriyalar yaxshi rivojlanadi. 24-rasm. Denitrifikatorlar Bilvosita yoki bevosita denitrifikatsiya nitratlar bilan aminlarning o’zaro ximiyaviy yo’l bilan reaksiyaga kirishi tufayli boradi, bunda bevosita denitrifikatsiyaga qaraganda ikki marta ko’p azot hosil bo’ladi:
R-CHNH2COOH + ONOH = R-CHOH • SOON + N2O + N2
aminokislota
organik kislota
Molekulyar  xoldagi  azotni  o’zlashgiruvchi   mikroorganizmlar.  Havo
tarkibida  78-80%   azot   bo’ladi,  lekin  uni   yashil  o’simliklar  va  hayvonlar
o’zlashtira  olmaydi.  Azot  moddalarning  biologik  o’zgarishida  ikki  yo’l  bilan
ishtirok  etadi.  Birinchi  yo’lda  elektr  zaryadsizlanish  vaqtida  (kuchli  chaqmoq
bo’lganda) fotoximiyaviy oksidlanish ro’y beradi, bunda N2 →NO2 ga aylanadi.
Hosil bo’lgan NO2 suvda va tuproqda yana oksidlanib, NO3 ga aylanadi. Bir yilda
yana Shu yul bilai 1m2 maydonda 30 mg NO3, to’planadi.
Ikkinchi  yo’lda  molekulyar  azotni  azot  to’plovchi  mikroorganizmlar
o’zlashtiradi. Bular ikki guruhga bo’linadi: 1. Tuganak bakteriyalar dukkakdosh
o’simliklar  bilan  simbioz  xolda  hayot  kechirib,  molekulyar  xoldagi  azotni
o’zlashtiradi. 2.Erkin  xolda yashovchi  azotfiksatorlar azotni  o’zlashtiradi.
Tuganak bakteriyalar. M.S.Voronin (1886) dukkakdosh o’simliklar ildizida
mikroorganizmlar  borligini  aniqlagan.  Nemis  olimlari  G.Gelrigel  va  T.Vilforg
(1886) qizdirilgan (ya’ni barcha bakteriyalari nobud qilingan) qumga dukkakdosh
o’simlik  ekib,  uning  ildizida  tuganaklar  hosil  bo’lmaganligini  kuzatgan.  O’z
tajribalaridan ular shunday xulosa chiqaradilar: 
1.  Azot  bilan  oziqlanish  jixatidan  dukkakdosh  o’simliklar  boshqa
o’simliklardan keskin farq qilar ekan.
2. Dukkakdosh o’simliklarning o’zi atmosfera azotini o’zlashgira olmasdan,
ular ildizida simbioz xolda yashaydigan bakteriyalar o’zlashtirar ekan.
Keyinchalik  bu  bakteriyalarni  gollandiyalik  olim  M.Beyerink  sof  xolda
ajratib oladi va Bact. radicola deb nomlaydi. Hozir bu bakteriyalar Mizobium
avlodiga kiritilgan. Bu bakteriyalar sun’iy muxitda yaxshi o’sadi. Lekin erkin
azotni  o’zlashtirmaydi,  faqat  dukkakdosh  o’simliklar  bilan  simbioz  holda
yashaganda azotni o’zlashtiradi.
Tayoqchalar shu vaqtda tarmoqlanadi va bakteroiod deb nomlanadi. Ular har
xil shaklga ega bo’ladi: tayoqcha, bukilgan tayoqcha, rogatkasimon ko’rinishga ega
va kokklarga ajraladi, bulardan yana  harakatchan tayoqchalar  o’sib chiqadi (25-
rasm).
Logotip
R-CHNH2COOH + ONOH = R-CHOH • SOON + N2O + N2 aminokislota organik kislota Molekulyar xoldagi azotni o’zlashgiruvchi mikroorganizmlar. Havo tarkibida 78-80% azot bo’ladi, lekin uni yashil o’simliklar va hayvonlar o’zlashtira olmaydi. Azot moddalarning biologik o’zgarishida ikki yo’l bilan ishtirok etadi. Birinchi yo’lda elektr zaryadsizlanish vaqtida (kuchli chaqmoq bo’lganda) fotoximiyaviy oksidlanish ro’y beradi, bunda N2 →NO2 ga aylanadi. Hosil bo’lgan NO2 suvda va tuproqda yana oksidlanib, NO3 ga aylanadi. Bir yilda yana Shu yul bilai 1m2 maydonda 30 mg NO3, to’planadi. Ikkinchi yo’lda molekulyar azotni azot to’plovchi mikroorganizmlar o’zlashtiradi. Bular ikki guruhga bo’linadi: 1. Tuganak bakteriyalar dukkakdosh o’simliklar bilan simbioz xolda hayot kechirib, molekulyar xoldagi azotni o’zlashtiradi. 2.Erkin xolda yashovchi azotfiksatorlar azotni o’zlashtiradi. Tuganak bakteriyalar. M.S.Voronin (1886) dukkakdosh o’simliklar ildizida mikroorganizmlar borligini aniqlagan. Nemis olimlari G.Gelrigel va T.Vilforg (1886) qizdirilgan (ya’ni barcha bakteriyalari nobud qilingan) qumga dukkakdosh o’simlik ekib, uning ildizida tuganaklar hosil bo’lmaganligini kuzatgan. O’z tajribalaridan ular shunday xulosa chiqaradilar: 1. Azot bilan oziqlanish jixatidan dukkakdosh o’simliklar boshqa o’simliklardan keskin farq qilar ekan. 2. Dukkakdosh o’simliklarning o’zi atmosfera azotini o’zlashgira olmasdan, ular ildizida simbioz xolda yashaydigan bakteriyalar o’zlashtirar ekan. Keyinchalik bu bakteriyalarni gollandiyalik olim M.Beyerink sof xolda ajratib oladi va Bact. radicola deb nomlaydi. Hozir bu bakteriyalar Mizobium avlodiga kiritilgan. Bu bakteriyalar sun’iy muxitda yaxshi o’sadi. Lekin erkin azotni o’zlashtirmaydi, faqat dukkakdosh o’simliklar bilan simbioz holda yashaganda azotni o’zlashtiradi. Tayoqchalar shu vaqtda tarmoqlanadi va bakteroiod deb nomlanadi. Ular har xil shaklga ega bo’ladi: tayoqcha, bukilgan tayoqcha, rogatkasimon ko’rinishga ega va kokklarga ajraladi, bulardan yana harakatchan tayoqchalar o’sib chiqadi (25- rasm).
Tuproqda  uchraydigan  tuganak  bakteriyalar  dukkakdosh  o’simlik  ildiz
tukchalari atrofida to’planadi va ularning po’stini eritib, ildiz hujayrasiga o’tadi va
ko’paya boshlaydi, hujayralarni to’ldirib yuboradi. O’simlik o’z navbatida ildiz
hujayralarining bo’linish protsessini tezlashtiradi va bakteriyalarni tugunak ichiga
o’rab  oladi.  Bakteriyalar  ishlab  chiqaradigan  fiziologik  aktiv  moddalar  ildiz
hujayralarining bo’linishini yanada tezlashtiradi va ildizga ko’p miqdorda shakar
oqib kelishini ta’minlaydi. Bakteriyalar shakarlar bilan oziqlanadi va o’simlikni
azot bilan ta’minlaydi.
Agar  dukkakdosh  o’simlikka  bor  mikroelement  berilsa,  simbioz  ikkala
organizm  uchun  foydali  bo’ladi,  agar  bor  elementa  yetishmasa,  N.  Toriton
ko’rsatganidek, floema naylari yaxshi rivojlanmaydi, natijada shakarlar ildizga kam
keladi  va  tuganak  bakteriya  parazit  xolla  oziqlanishga  o’tadi.  Shunday  qilib,
tuganak bakteriya o’simlikka, o’simlik bakteriyaga moslashib boradi.
Tuganak bakteriyalar o’ziga xos xususiyatga ega. Hozir bularning 20 dan
ortiq turi ma’lum.  Har bir tur ma’lum  o’simlikda yashaydi. Masalan, sebarga
ildizida rizobium trifolia, soya ildizida - rizobium yaponikum, loviya ildizida -
rizobium fasoli, beda va qashqarbeda ildizida - rizobium meliloti, no’xat, hushbuy
no’xat, burchoq va nutda - rizobium legiminozarum, lyupin ildizida - rizobium
lupini tugunaklar hosil qiladi (26-rasm).
Xulosa  qilib  shuni  aytish  mumkinki,  tuganak  bakteriyalarda  har  xil
dukkakdosh  o’simliklarga  nisbatan  moslanish  bor,  ya’ni  ular  ma’lum  bir
turlardagina o’sa oladi. Shu hususiyatiga ko’ra ularni quyidagi gruppalarga bo’lish
mumkin:
25-расм. Туганак бактсрияларнинг(1) дуккакли ўсимликлар илдизига кириши(2) ва 
'юқумли ип" (3) ва бактероидлар (4) хосил килиши
Logotip
Tuproqda uchraydigan tuganak bakteriyalar dukkakdosh o’simlik ildiz tukchalari atrofida to’planadi va ularning po’stini eritib, ildiz hujayrasiga o’tadi va ko’paya boshlaydi, hujayralarni to’ldirib yuboradi. O’simlik o’z navbatida ildiz hujayralarining bo’linish protsessini tezlashtiradi va bakteriyalarni tugunak ichiga o’rab oladi. Bakteriyalar ishlab chiqaradigan fiziologik aktiv moddalar ildiz hujayralarining bo’linishini yanada tezlashtiradi va ildizga ko’p miqdorda shakar oqib kelishini ta’minlaydi. Bakteriyalar shakarlar bilan oziqlanadi va o’simlikni azot bilan ta’minlaydi. Agar dukkakdosh o’simlikka bor mikroelement berilsa, simbioz ikkala organizm uchun foydali bo’ladi, agar bor elementa yetishmasa, N. Toriton ko’rsatganidek, floema naylari yaxshi rivojlanmaydi, natijada shakarlar ildizga kam keladi va tuganak bakteriya parazit xolla oziqlanishga o’tadi. Shunday qilib, tuganak bakteriya o’simlikka, o’simlik bakteriyaga moslashib boradi. Tuganak bakteriyalar o’ziga xos xususiyatga ega. Hozir bularning 20 dan ortiq turi ma’lum. Har bir tur ma’lum o’simlikda yashaydi. Masalan, sebarga ildizida rizobium trifolia, soya ildizida - rizobium yaponikum, loviya ildizida - rizobium fasoli, beda va qashqarbeda ildizida - rizobium meliloti, no’xat, hushbuy no’xat, burchoq va nutda - rizobium legiminozarum, lyupin ildizida - rizobium lupini tugunaklar hosil qiladi (26-rasm). Xulosa qilib shuni aytish mumkinki, tuganak bakteriyalarda har xil dukkakdosh o’simliklarga nisbatan moslanish bor, ya’ni ular ma’lum bir turlardagina o’sa oladi. Shu hususiyatiga ko’ra ularni quyidagi gruppalarga bo’lish mumkin: 25-расм. Туганак бактсрияларнинг(1) дуккакли ўсимликлар илдизига кириши(2) ва 'юқумли ип" (3) ва бактероидлар (4) хосил килиши
1)
 no’xat, yovvoyi no’xat, china va burchoq bakteriyalari;
2)
 lyupin va seradella bakteriyalari;
3)
 beda va qashqarbeda bakteriyalari;
4)
 loviya bakteriyalari;
5)
 soya bakteriyalari
6)
 nut bakteriyalari;
7)
 sebarga bakteriyalari.
Bular tuganaklar  hosil  qilish va  azot to’plash aktivligi jihatidan  ham bir
gruppa ichida bir-biridan keskin farq qiladi.
Keyingi yillarda nishonlangan azot (N2
15) bilan olib borilgan tajribalar Shuni
ko’rsatadiki,  tuganak  bakteriyalar  o’zi  azotni  o’zlashtira  olmasdan,  faqat
dukkakdosh o’simlik bilan birga bo’lganda o’zlashtirar ekan.
E.N.Mishustin  Rossiya  bo’yicha  barcha  dukkakdosh  ekin  maydonlarida
o’simliklar  tomonidan  bir  yilda  3,5  mln  tonna  azot  to’planishini  aniqlagan.
Tuproqdagi tuganak bakteriyalarni ajratib olish uchun Krasilьnikov va Korenyanko
(1940) metodi qo’llaniladi. Buning uchun dukkakdosh o’simliklar urug’i sulema
eritmasi  bilan  sterillanadi,  keyin  sterillangan  suv  bilan  yuviladi.  Keyin  urug’
mineral  holdagi agar solingan katta probirkalarga solinadi. Bakteriya yuktirish
uchun tuproq eritmasidan 1 ml  qo’shiladi.  Agar tuproqda tuganak bakteriyalar
bo’lsa,  ular  o’simlikda  tuganaklar  hosil  qiladi. Ular 23  haftadan  so’ng aniq
ko’rinadi. Dukkakdosh o’simlik ildizidan kirib olingan tuganakdan NH3 ajraladi.
26-расм. Дуккакли ўсимликлар: 1-себарга; 2-эсиарцет; 3-люпин; 4-
ловия; 5-беда; 6-нўхатнниг тугунакли илдизлари (Мишустин, 1987)
Logotip
1) no’xat, yovvoyi no’xat, china va burchoq bakteriyalari; 2) lyupin va seradella bakteriyalari; 3) beda va qashqarbeda bakteriyalari; 4) loviya bakteriyalari; 5) soya bakteriyalari 6) nut bakteriyalari; 7) sebarga bakteriyalari. Bular tuganaklar hosil qilish va azot to’plash aktivligi jihatidan ham bir gruppa ichida bir-biridan keskin farq qiladi. Keyingi yillarda nishonlangan azot (N2 15) bilan olib borilgan tajribalar Shuni ko’rsatadiki, tuganak bakteriyalar o’zi azotni o’zlashtira olmasdan, faqat dukkakdosh o’simlik bilan birga bo’lganda o’zlashtirar ekan. E.N.Mishustin Rossiya bo’yicha barcha dukkakdosh ekin maydonlarida o’simliklar tomonidan bir yilda 3,5 mln tonna azot to’planishini aniqlagan. Tuproqdagi tuganak bakteriyalarni ajratib olish uchun Krasilьnikov va Korenyanko (1940) metodi qo’llaniladi. Buning uchun dukkakdosh o’simliklar urug’i sulema eritmasi bilan sterillanadi, keyin sterillangan suv bilan yuviladi. Keyin urug’ mineral holdagi agar solingan katta probirkalarga solinadi. Bakteriya yuktirish uchun tuproq eritmasidan 1 ml qo’shiladi. Agar tuproqda tuganak bakteriyalar bo’lsa, ular o’simlikda tuganaklar hosil qiladi. Ular 23 haftadan so’ng aniq ko’rinadi. Dukkakdosh o’simlik ildizidan kirib olingan tuganakdan NH3 ajraladi. 26-расм. Дуккакли ўсимликлар: 1-себарга; 2-эсиарцет; 3-люпин; 4- ловия; 5-беда; 6-нўхатнниг тугунакли илдизлари (Мишустин, 1987)
Fin olimi Virtanen aytishicha, tuganak bakteriyalar azot o’zlashtirganda eng avval
asparagin kislota hosil bo’lar ekan:
N2→NH2OH   yoki
gidroqsilamin
NH3→COON• CN • NH2 • CN2 •COON
  asparagin kislota
Uglerod manbai → COON• CO • CN2 • COON
              Oksalat-sirka kislota
Virtanen fikricha, bakteriyalar ko’p miqdorda azot o’zlashtiradi, uning bir
qismi  ildizlardan gidroqsilamin va oksalat-sirka kislota shaklida ajralib chiqar
ekan.
Molekulyar  azotni  simbioz  yo’li  bilan  to’plashda  ishtirok  etadigan
boshqa  mikroorganizmlar.
 Dukkakdosh  o’simliklardan  tashqari,  ildizi
molekulyar azotni to’plovchi mikroorganizmlar bilan simbioz holda yashaydigan
daraxt va butalarning 200 ga yaqin turi ma’lum. Bulardan qandag’och (Alnus)
yaxshi o’rganilgan. Bu daraxtning ildizlaridagi tuganaklarda aktinomitsetlar bo’lib,
ular atmosfera azotini o’zlashtiradi. Rubiaceae oilasiga mansub Pavefta indica
barglarida  g’uddalar  hosil  bo’ladi,  g’uddalarda  tuganak  bakteriyalarga  yaqin
bo’lgan va atmosfera azotini to’play oladigan Mycobacterium bakteriyasi topilgan.
Mahalliy aholi bu o’simlikdan yashil o’g’it sifatida foydalanadi.
Tuproqda erkin xolda yashaydigan bakteriyalar tomonidan molekulyar
azot to’planishi.  Tuproqda tuganak bakteriyalardan tashqari, atmosfera azotini
to’playdigan  boshqa  bakteriyalar  ham  uchraydi.  Vinogradskiy  (1893)  maxsus
elektiv ozuqa muhitida bakteriyalarning sof kulьturasini ajratib olgan. U elektiv
ozuqa muhitini tayyorlash uchun muhitga glyukoza va boshqa tuzlar qo’shadi,
lekin  azotli  tuzlar  qo’shmaydi.  Shuning  uchun  bunday  muhitda  fakat azotni
o’zlashtira  oladigan  bakteriyalar  yashashi  mumkin  Clost.  pasterianum  bo’ladi.
Tajribani anaerob sharoitda olib boradi va azot to’plovchi bakteriyasini kashf etadi
(27-rasm). Bu bakteriya duksimon shaklda, 3-4 mkm uzunlikda, eni 0,7-1,3 mkm
bo’lib, spora  hosil  qiladi, tanasi peritrix tipda xivchinlangan, yosh vaqtida tez
harakatlana oladi.
Logotip
Fin olimi Virtanen aytishicha, tuganak bakteriyalar azot o’zlashtirganda eng avval asparagin kislota hosil bo’lar ekan: N2→NH2OH yoki gidroqsilamin NH3→COON• CN • NH2 • CN2 •COON asparagin kislota Uglerod manbai → COON• CO • CN2 • COON Oksalat-sirka kislota Virtanen fikricha, bakteriyalar ko’p miqdorda azot o’zlashtiradi, uning bir qismi ildizlardan gidroqsilamin va oksalat-sirka kislota shaklida ajralib chiqar ekan. Molekulyar azotni simbioz yo’li bilan to’plashda ishtirok etadigan boshqa mikroorganizmlar. Dukkakdosh o’simliklardan tashqari, ildizi molekulyar azotni to’plovchi mikroorganizmlar bilan simbioz holda yashaydigan daraxt va butalarning 200 ga yaqin turi ma’lum. Bulardan qandag’och (Alnus) yaxshi o’rganilgan. Bu daraxtning ildizlaridagi tuganaklarda aktinomitsetlar bo’lib, ular atmosfera azotini o’zlashtiradi. Rubiaceae oilasiga mansub Pavefta indica barglarida g’uddalar hosil bo’ladi, g’uddalarda tuganak bakteriyalarga yaqin bo’lgan va atmosfera azotini to’play oladigan Mycobacterium bakteriyasi topilgan. Mahalliy aholi bu o’simlikdan yashil o’g’it sifatida foydalanadi. Tuproqda erkin xolda yashaydigan bakteriyalar tomonidan molekulyar azot to’planishi. Tuproqda tuganak bakteriyalardan tashqari, atmosfera azotini to’playdigan boshqa bakteriyalar ham uchraydi. Vinogradskiy (1893) maxsus elektiv ozuqa muhitida bakteriyalarning sof kulьturasini ajratib olgan. U elektiv ozuqa muhitini tayyorlash uchun muhitga glyukoza va boshqa tuzlar qo’shadi, lekin azotli tuzlar qo’shmaydi. Shuning uchun bunday muhitda fakat azotni o’zlashtira oladigan bakteriyalar yashashi mumkin Clost. pasterianum bo’ladi. Tajribani anaerob sharoitda olib boradi va azot to’plovchi bakteriyasini kashf etadi (27-rasm). Bu bakteriya duksimon shaklda, 3-4 mkm uzunlikda, eni 0,7-1,3 mkm bo’lib, spora hosil qiladi, tanasi peritrix tipda xivchinlangan, yosh vaqtida tez harakatlana oladi.
Klostridium oziq sifatida asosan glyukozadan foydalanadi, lekin saxaroza va
fruktozani  ham o’zlashtira oladi, kraxmal va tsellyulozani  mutlaqo o’zlashtira
olmaydi. Hayot uchun zarur bo’lgan energiyani yog’ kislotali bijg’ish protsessidan
oladi:
C6H12O6 →CN3CN2 • CN2 •COON + 2CO2 + 2N2 + 65 kJ
                              yog’ kislota
Laboratoriya sharoitida klostridium 1g bijg’igan shakar hisobiga 1-5, ba’zan
5-10 mg azot to’playdi.
                 
27-rasm. Clostridium pasterianum.
Olimlar fikricha, bijg’ish, protsessida vodorod molekula xolida emas, balki
atomar  (2N)  xolda  ajralib,  atmosfera  azotining  ammiak  xolida  to’planishida
ishtirok etar ekan.
Vilson  Clostridium  ning  Clost.  butyricum,  Clost.  blijerinckia,  Clost.
pectinovorum, Clost. butylicum, Clost. acetobutylicum kabi 15 ga yaqin turi ham
azot  to’plash  xususiyatiga  ega  ekanligini  aniqlaydi.  Lekin  bulardan  Clost.
pasteurianum atmosfera azotini eng ko’p to’playdi. Tuproqda Clost. pasteurianum
doim  aerob  usulda  nafas  oluvchi  Vas.  closteroides  bilan  birga  uchraydi,  bu
bakteriya Clost. pasterianum uchun anaerob sharoit yaratib bersa, uning hisobiga
Vas. closteroides vitaminlar bilan ta’minlanadi va Clost. pasterianum dan azot olib
turadi (I.L.Rabognova ,1958; V.T.Emtsov, 1959).
Klostridium tabiatda juda keng tarqalgan, chunki u tuproqning rN 4,5-9,0
bo’lsa  rivojlana  oladi,  Shuning  uchun  ham  kislotali,  ishqoriy,  sho’r  va  qora
tuproqlarda uchraydi. Tuproqning namligi 60-80% (to’la nam sig’imiga nisbatan)
Logotip
Klostridium oziq sifatida asosan glyukozadan foydalanadi, lekin saxaroza va fruktozani ham o’zlashtira oladi, kraxmal va tsellyulozani mutlaqo o’zlashtira olmaydi. Hayot uchun zarur bo’lgan energiyani yog’ kislotali bijg’ish protsessidan oladi: C6H12O6 →CN3CN2 • CN2 •COON + 2CO2 + 2N2 + 65 kJ yog’ kislota Laboratoriya sharoitida klostridium 1g bijg’igan shakar hisobiga 1-5, ba’zan 5-10 mg azot to’playdi. 27-rasm. Clostridium pasterianum. Olimlar fikricha, bijg’ish, protsessida vodorod molekula xolida emas, balki atomar (2N) xolda ajralib, atmosfera azotining ammiak xolida to’planishida ishtirok etar ekan. Vilson Clostridium ning Clost. butyricum, Clost. blijerinckia, Clost. pectinovorum, Clost. butylicum, Clost. acetobutylicum kabi 15 ga yaqin turi ham azot to’plash xususiyatiga ega ekanligini aniqlaydi. Lekin bulardan Clost. pasteurianum atmosfera azotini eng ko’p to’playdi. Tuproqda Clost. pasteurianum doim aerob usulda nafas oluvchi Vas. closteroides bilan birga uchraydi, bu bakteriya Clost. pasterianum uchun anaerob sharoit yaratib bersa, uning hisobiga Vas. closteroides vitaminlar bilan ta’minlanadi va Clost. pasterianum dan azot olib turadi (I.L.Rabognova ,1958; V.T.Emtsov, 1959). Klostridium tabiatda juda keng tarqalgan, chunki u tuproqning rN 4,5-9,0 bo’lsa rivojlana oladi, Shuning uchun ham kislotali, ishqoriy, sho’r va qora tuproqlarda uchraydi. Tuproqning namligi 60-80% (to’la nam sig’imiga nisbatan)
bo’lsa,  yaxshi  rivojlanadi.  Klostiridiumdan  tashqari,  tuproqda  erkin  xolda
yashaydigan yana bir bakteriya azotobakterii gollandiyalik mikrobiolog Beyerink
1901 yilda sof kulьtura xolida ajratib olgan. Bu bakteriyaning bir qancha turi
ma’lum:
l. Azotobacter chroococcum  — yirik shar  shaklida (1-10 mkm), bir  oz
ovalsimon, hujayralari juft-juft bo’lib joylashadi. Ko’pincha shilimshiq kapsula
bilan o’ralgan bo’ladi (28-rasm). Aerob, ko’p miqdorda kislorod bo’lgan sharoit
talab qiladi. Bu bakteriya yoshlik davrida hujayralari tayoqcha shaklida bo’lsa
rivojlangan sayin ellipsimon bo’ladi, keyin yumaloq bo’lib qoladi. Hujayralarida
jigar  rang  pigment  hosil  qiladi,  qari  hujayralari  yiriklashib,  qalin  po’st  bilan
o’raladi va sista hosil kiladi. Azotobakter har 1g bijg’igan shakar hisobiga 10-15
mg, ba’zan 20 mg gacha azot to’playdi. Muhitning rN ga juda sezgir, rN ning
optimum nuqtasi 7,0-7,2, maksimumi 9,0. Aar rN < 5,6 bo’lsa, bu bakteriya
uchramaydi, lekin bunday tuproqqa oxak solinsa, darxol azotobakter paydo bo’ladi.
Namlikka juda talabchan, 25-30°S da yaxshi rivojlanadi. Azotobakter bo’z, qora va
podzol tuproqlarla erta baxorda ko’p uchraydi.
2.  Az.  agile  -  hujayralari  birmuncha  yirik,  serharakat  bo’lib,  qo’ng’ir
pigment hosil qilmaydi, lekin muhitning bir oz tovlanishiga sabab bo’ladi.
3. N.Sushkina sho’r tuproqlarda Az.galophilum borligini aniqlagan.
Azotabakter uchun eng yaxshi oziq mannit —  CN2ON(CNON)4•CN2ON,
lekin dekstrin, glitserin, glyukozada ham yaxshi rivojlanadi. Azotobakter azotni
o’zlashtirganidan so’ng birinchi galda NH3 hosil qilishi aniqlangan.
Keyinchalik M.V.Fyodorov azotobakter tomonidan azot to’planishi boshqa
yo’l  bilan  borishini  ko’rsatdi.  Uning  fikricha,  protsessda  alohida  hujayra
protoplazmasi bilan bog’lik bo’lgan katalizator ishtirok etar ekan. Buning uchun u
katalizator tarkibiga kiruvchi gruppalarni blokirovka  qiladi va buning natijasida
Shunday  xulosaga  keladiki,  azot  to’planishida  karboqsil  va aminogruppalar
ishtirok etmas ekan, asosan karbonil gruppa qatnashar ekan. Karbonil gruppaning
kislorodi gidrazin hosil qilar ekan. Gidrazin aktiv vodorod yordamida qaytarilish
reaksiyasiga  kirishib,  aminokislotalar  hosil  qilar  ekan.  Reaksiya  quyidagicha
boradi:
28-расм. Azotobacter chroococcum (Мишустин. 
1987)
Logotip
bo’lsa, yaxshi rivojlanadi. Klostiridiumdan tashqari, tuproqda erkin xolda yashaydigan yana bir bakteriya azotobakterii gollandiyalik mikrobiolog Beyerink 1901 yilda sof kulьtura xolida ajratib olgan. Bu bakteriyaning bir qancha turi ma’lum: l. Azotobacter chroococcum — yirik shar shaklida (1-10 mkm), bir oz ovalsimon, hujayralari juft-juft bo’lib joylashadi. Ko’pincha shilimshiq kapsula bilan o’ralgan bo’ladi (28-rasm). Aerob, ko’p miqdorda kislorod bo’lgan sharoit talab qiladi. Bu bakteriya yoshlik davrida hujayralari tayoqcha shaklida bo’lsa rivojlangan sayin ellipsimon bo’ladi, keyin yumaloq bo’lib qoladi. Hujayralarida jigar rang pigment hosil qiladi, qari hujayralari yiriklashib, qalin po’st bilan o’raladi va sista hosil kiladi. Azotobakter har 1g bijg’igan shakar hisobiga 10-15 mg, ba’zan 20 mg gacha azot to’playdi. Muhitning rN ga juda sezgir, rN ning optimum nuqtasi 7,0-7,2, maksimumi 9,0. Aar rN < 5,6 bo’lsa, bu bakteriya uchramaydi, lekin bunday tuproqqa oxak solinsa, darxol azotobakter paydo bo’ladi. Namlikka juda talabchan, 25-30°S da yaxshi rivojlanadi. Azotobakter bo’z, qora va podzol tuproqlarla erta baxorda ko’p uchraydi. 2. Az. agile - hujayralari birmuncha yirik, serharakat bo’lib, qo’ng’ir pigment hosil qilmaydi, lekin muhitning bir oz tovlanishiga sabab bo’ladi. 3. N.Sushkina sho’r tuproqlarda Az.galophilum borligini aniqlagan. Azotabakter uchun eng yaxshi oziq mannit — CN2ON(CNON)4•CN2ON, lekin dekstrin, glitserin, glyukozada ham yaxshi rivojlanadi. Azotobakter azotni o’zlashtirganidan so’ng birinchi galda NH3 hosil qilishi aniqlangan. Keyinchalik M.V.Fyodorov azotobakter tomonidan azot to’planishi boshqa yo’l bilan borishini ko’rsatdi. Uning fikricha, protsessda alohida hujayra protoplazmasi bilan bog’lik bo’lgan katalizator ishtirok etar ekan. Buning uchun u katalizator tarkibiga kiruvchi gruppalarni blokirovka qiladi va buning natijasida Shunday xulosaga keladiki, azot to’planishida karboqsil va aminogruppalar ishtirok etmas ekan, asosan karbonil gruppa qatnashar ekan. Karbonil gruppaning kislorodi gidrazin hosil qilar ekan. Gidrazin aktiv vodorod yordamida qaytarilish reaksiyasiga kirishib, aminokislotalar hosil qilar ekan. Reaksiya quyidagicha boradi: 28-расм. Azotobacter chroococcum (Мишустин. 1987)