MOYLI VA EFIRMOYLI EKINLAR
Reja.
1. Moyli ekinlar to‘g‘risida ma’lumot.
2. Kungaboqarning xalq xo‘jaligidagi ahamiyati, botanikva biologik
xususiyatlari, ekish muddatlari usullari va meyori.
3. Kunjuning xalq xo‘jaligidagi ahamiyati, botanikva biologik xususiyatlari,
ekish muddatlari usullari va meyori.
4. Yeryong‘oqning xalq xo‘jaligidagi ahamiyati, botanikva biologik
xususiyatlari, ekish muddatlari usullari va meyori.
5. Maxsarning xalq xo‘jaligidagi ahamiyati, botanikva biologik xususiyatlari,
ekish muddatlari usullari va meyori.
Moyli ekinlar deb, urug‘lari yoki mevalarida iste’mol uchun yaroqli,
o‘simlik moyi beradigan o‘simliklarga aytiladi. Moyli o‘simliklarga kungaboqar,
maxsar, xantal, raps, kanakunjut, kunjut, ko‘knori, Yeryong‘oq kiradi. Ular turli
oilalarga mansub o‘simliklardir. Moyli o‘simliklarning xalq xo‘jaligida ahamiyati
katta, chunki ularning urug‘idan (mevasidan) yog‘ olinadi. Moyli o‘simliklardan
tashqari yog‘ yana tolali o‘simliklardan: paxtadan, zig‘irdan, narkotik ekinlardan
nashadan hamda don-dukkakli ekinlardan soyadan olinadi. O‘simlik yog‘i oziq-
ovqat, konserva sanoatda, to‘qimachilik, sovun olishda, bo‘yoq ishlab chiqarishda,
terichilik, tabobat, parfyumeriya sanoatida qo‘llaniladi. Urug‘lardan yog‘ olishda
hosil bo‘ladigan chiqindilardan kunjara tayyorlanadi, qishloq xo‘jalik hayvonlari
uchun qimmatli oziq hisoblanadi. Kanakunjut chiqindisi plastmassa, kley, kazein
tayyorlashda ishlatiladi.
Ma’lumki, kundalik insonlar hayotida faqat ikki xil moy ishlatiladi, bular
o‘simlik va hayvon moyi. Ammo, iqlim, agrotexnik tadbirlarga qarab o‘simlik
moyi 10 martadan 20 martagacha hayvon moyini yetishtirishga qaraganda arzonga
tushadi. Hayvonlardan olinadigan moylarning tannarxi hamma vaqt yuqori bo‘ladi.
O‘simlik moyi hazm bo‘lish jihatidan ham hayvon moyiga qaraganda yengil
hisoblanadi, hamda, tarkibida xolesterin moddasi yo‘q.
Yer yuzida moyli ekinlar 140 mln. gektar maydonga ekiladi. Eng ko‘p
tarqalgan soya (62,6 mln.ga), kungaboqar (18,3 mln.ga), raps (22,2 mln.ga),
Yeryong‘oq (21,8 mln.ga), moyli zig‘ir (7,5 mln.ga), kunjut (6,8 mln.ga) yer
maydonini tashkil etadi.
O‘zbekistonda, lalmi sharoitda zig‘ir, kunjut va maxsar ekib kelinmoqda.
Sug‘oriladigan maydonlarda takroriy ekin sifatida kunjut, Yeryong‘oq va soyani
ekish mumkin. Mamlakatimizda asosiy moy beruvchi xom ashyo chigit
hisoblanadi, garchand u moy olish uchun ekilmasada. Tolasi ajratib olingan
chigitlar respublika aholisini moy bilan ta’minlovchi asosiy xomashyo hisoblanadi.
Kungaboqar
Xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Moyli o‘simliklar ichida kungaboqar
ekiladigan maydon va umumiy hosildorligi bo‘yicha birinchi o‘rinda turadi.
Urug‘ida yog‘ning miqdori yuqori bo‘lib 52-57% tashkil etadi. Uning yog‘i och
sariq rangli, yaxshi sifatli, oson hazm bo‘ladi. Yog‘i oziq-ovqat sanoatining hamma
sohalarida: margarin, non, shirin kulchalar tayyorlashda, konserva ishlab
chiqarishda, lak-bo‘yoq sanoatida, sovun pishirishda, linoleum, klyonka olishda
qo‘llaniladi. Kungaboqarning kunjarasidan hayvonlar uchun oziq tayyorlanadi.
Kungaboqar poyasi qog‘oz ishlab chiqarish uchun xomashyo hisoblanadi. Poyasi
yoqilganada qoladigan kul tarkibida 35% ga yaqin kaliy oksid bo‘ladi. Undan
sovun pishirishda, shisha sanoatida va boshqa sohalarda ishlatiladigan potash
olinadi. Gullash davrida silos tayyorlanadi. Poyasi o‘tin sifatida ishlatiladi.
Kungaboqar urug‘ini tarkibida 29-60% moy va 16% oqsil bo‘ladi. Moyidagi 62%
gacha biologik aktiv lipoya kislotasi, A, D, YE, K vitaminlari uning sifatini
oshiradi.
Kungaboqar donli ekinlarga qaraganda yosh ekin hisoblanadi. Uning vatani
Shimoliy Amerikaning Janubiy g‘arbiy hududlaridir. Yevropaga ispanlar XVI
asrda olib kelishgan. Rossiyada XVIII asrda Ukrainada dekorativ ekin sifatida ekila
boshlangan. Kungaboqardan dunyoda birinchi bo‘lib 1829 yilda Rossiyada
krepostnoy dehqon D.S. Bokorev yog‘ ajratib olgan (qo‘lda siqib olish bilan), 1965
yilda esa Rossiyada yog‘ zavodi qurilgan. Shunday qilib, kungaboqarni ikkinchi
vatani Rossiya bo‘lib qolgan. Amerikada XX asrning 20 yillarida eka boshlashgan,
urug‘ini Rossiyadan olib borishgan.
Dunyoda 9,4 mln.ga yerga ekiladi. Hosildorligi 14 sga teng ilg‘or xo‘jaliklar
29 s dan hosil yetishtirishgan.
Botanik xususiyatlari. Kungaboqar (Helanthus annus L) bir yillik o‘simlik
bo‘lib astradoshlar (Asteraceae) oilasiga mansub. Ikki turga bo‘linadi: madaniy
kungaboqar (H.Cultus Wenzl.) va yovvoiyi kungaboqar (H.Ruderalis Wenzl).
Madaniy kungaboqar yana 2 turga bo‘linadi: madaniy kungaboqarga va dekorativ
kungaboqarga.
Madaniy kungaboqarning ildiz sistemasi o‘q ildiz bo‘lib, uzunligi 2,5-4 m
bo‘lib, yoniga 1,0-1,2 m ga taraladi. Poyasi silindrsimon bo‘lib, ichi oq po‘kak
massa bilan to‘lgan bo‘ladi, ustki qismi qattiq tuklar bilan qoplangan bo‘lib,
uzunligi 0,6-2 mm ni tashkil etadi. Silosli sortlari 2,5-4,5 m bo‘ladi. Bargi
yuraksimon-oval shaklida bo‘ladi. Pastki 3-4 par barglari suprotiv, keyingilari
ketma-ket joylashgan. Barglar soni har xil bo‘ladi, tez pishar navlarda 15-25 ta,
kech pishar navlarda 25-35 ta bo‘ladi. To‘pguli ko‘p gulli savatchadan iborat.
Savatchaning diametri har xil (10-20 sm, 35-40 sm) bo‘ladi. Gulli ikki jinsli. Bitta
savatchaning gullashi 7-10 kun davom etadi. Kungaboqar tipik chetdan
changlanuvchi o‘simlik. Changlanishi asalarilar yordamida, kamroq shamol bilan
boradi. Kungaboqar dalalariga asalari uyalari olib kelinsa changlanish yaxshi
boradi. Mevasi-to‘rt qirrali pista, ayrim navlarida urug‘ida pansir yoki qalqon bor.
Bu nav zararlanmaydi.bo‘ladi. Urug‘ining rangi qora, kulrang, oq. 1000 ta
urug‘ining massasi 45 dan 125 g gacha bo‘ladi.
Biologik xususiyatlari. Kungaboqarning urug‘i 4-60 C da una boshlaydi,
lekin sekin o‘sadi. 13-15 0 C da maysalari 11-13 kundan keyin paydo
bo‘ladi.Harorat 15-160 C ga ko‘talilganda urug‘i 9-10 kunda, 20 0 C da 6-8 kunda
unib chiqadi Maysalangandan so‘ng 15-20 kun dan keyin yoki 2-3 par barg hosil
qilish fazasida to‘pguli hosil bo‘la boshlaydi. Kungaboqar maysalari 5-5 0 C li qisqa
muddatli sovuqqa bemalol chidaydi. O‘simlik unib chiqqandan gullashigacha
issiqqa bo‘lgan talabi ortib boradi. Gullash maysalar hosil bo‘lgandan 50-60
kundan boshlanib 20-27 kun davom etadi. Kungaboqarni o‘sish va rivojlanishi
uchun eng optimal temperatura 20-240 C, gullash fazasida 25-260 C, pishish yetilish
davrida 26-280 C, 300 C dan yuqori temperatura salbiy ta’sir etadi.
Kungaboqar yorug‘sevar o‘simlik. Boshqa o‘simliklar bilan soyalanib qolsa,
uning o‘sishi va rivojlanishi susayadi. Kungaboqar qisqa kun o‘simligidir.
Shimolga borgan sari o‘suv davri uzatsib boradi. Unumdor toza tuproqlarda, tuproq
muhiti pH 6,0-6,8 bo‘lganda yaxshi rivojlanadi. Kungaboqarda quyidagi
rivojlanish fazalari bor: maysalash, savatcha hosil qilish, gullash, yetilish. O‘suv
davri o‘rtapishar navlarida 70-90 kun, o‘rtapishar navlarida 90-120 kun va kechki
navlarida 120 kundan ko‘proq davom etadi. Kungaboqar suvga talabchan o‘simlik.
Ammo ildiz sistemasi yaxshi rivojlanganligi uchun qurg‘oqchilikga chidaydi.
Suvga eng ko‘p talabi intensiv o‘sish davriga to‘g‘ri keladi. Har bir o‘simlik
vegetatsiya davrida 200 kg dan ortiq suv sarf qiladi. Trantspiratsiya koeffitsiyenti
450-560. Ildiz sistemasi juda yaxshi rivojlangani uchun suvni tuproqning chuqur
qatlamlaridan olish xususiyatiga ega. Qoratuproq, kashtan tuproq va bo‘z
tuproqlarda yaxshi o‘sadi.
O‘g‘itlash. Ozuqaga talabchan, 1 tonna urug‘ yetishtirish uchun 50-60 kg
azot, 20-25 kg fosfor va 120-160 kg kaliy sariflanadi. Azotni korzinka
rivojlanishidan gullash fazasini oxirigacha ko‘p talab qiladi, fosforni unishidan
gullashgacha, kaliyni korzinka hosil bo‘lishidan mum pishish davrigacha talab
etadi. Azot haddan tashqari ko‘p berilsa urug‘ tarkibidagi yog‘ni miqdori kamayib
ketadi, vegetatsiya davri uzayib, oqsilni miqdori ortib boradi. O‘g‘it tarkibida
fosfor va kaliyni ko‘proq bo‘lishi yog‘ning miqdorini oshiradi. Kungaboqarning
eng ko‘p tarqalgan navlaridan Milutinskiy 114 navi ko‘p ekiladi.
Almashlab ekishda kungaboqar uchun eng yaxshi o‘tmishdosh ekinlar-kuzgi,
bahorgi don ekinlari, don-dukkakli ekinlar va makkajo‘xori hisoblanadi.
Kungaboqar ekish uchun tuproqga sifatli ishlov beriladi, begona o‘tlardan
tozalanadi. Kungaboqar erta bahorda keng qatorlab qator orasi 60-70 sm qilib
ekiladi. Ekish chuqurligi 6-8 sm, ekish meyori 6-10 kg (100-150 ming.donaga)
bo‘ladi. Kungaboqar silos bostirish uchun ekiladigan bo‘lsa, ekish normasi 35-40
kg gacha oshiriladi (1 gektarga 0,7-0,8 mln. dona urug‘ ekiladi). Ekilgandan keyin
qatqaloqga qarshi choralar ko‘riladi, qator orasiga 2-3 marta ishlov beriladi.
Begona o‘tlarga qarshi nitran va treflan gerbitsidlardan foydalaniladi. O‘suv
davrida 3-4 marta sug‘oriladi, sug‘orish meyori 800-1000 kub.m.ga. Hosil don
kombaynlar yordamida yig‘ib olinadi. Kombayn faqat savatchani o‘rib yanchiydi.
Poyasi o‘rib olinadi. Urug‘i 7-9% namlikda yaxshi saqlanadi.
Kunjut
Xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Moyli o‘simliklar ichida kunjut yog‘ining
miqdori bo‘yicha ajralib turadi. Uning tarkibida eng ko‘p 48-63% yog‘, 16-17%
azotsiz moddalar, 16-19% oqsil bo‘ladi. U oziq-ovqat, qandolat, konserva
sanoatida, tibbiyotda keng ishlatiladi. Kunjut moyi yuqori sifatli o‘simlik moyi
hisoblanadi va qandolat sanoatida, konserva, margarin tayyorlashda hamda
tabobatda ishlatiladi. Qobig‘idan tozalangan va urug‘i maydalangan kunjutdan
yuqori navli xolva tayyorlanadi (taxin xolva). Kunjarasi esa chorvachilikda yuqori
sifatli ozuqa hisoblanadi.
Botanik xususiyatlari. Vatani Afrika., Markaziy Osiyoga Hindistondan
keltirilgan. Dunyo bo‘yicha 6,73 mln.ga yerga kunjut ekiladi. O‘zbekistonning
lalmi yerlariga ekib kelingan. Hosildorligi lalmikor yerlarda gektariga 5-6 s,
sug‘oriladigan yerlarda 15-20 s ni tashkil etadi. Ko‘kat hosili 150-200 sga dan
iborat.
Kunjut bir yillik o‘simlik bo‘lib, Pedaliaceae-kunjutdoshlar oilasiga,
Sesamum Indicum L. madaniy turiga kiradi. Ildizi o‘q ildiz ,tuproqqa 1 m
chuqurlikkacha kirib boradi, uzunligi 1 metr, yuqori qismi yaxshi shoxlanadi.
Poyasi tik o‘sadi, pastdan shoxlanadi, uzunligi 0,5-1,5 m, mayin tuklar bilan
qoplangan. Poyasi qirrali (4-8 ta), shoxlarining soni 10-12 tagacha bo‘lishi
mumkin. Bargi oddiy, bandli yaproqdan iborat bo‘lib, ketma-ket va suprotiv
joylashgan. Shakli har xil. Guli barg qo‘ltig‘ida 1-3 ta bo‘lib joylashadi, besh
bargli, toj barglari bir-biriga qo‘shilib o‘sgan, naychasimon, ikki labli, rangi pushti,
binafsha, oq rangda bo‘ladi. Changchisi 5 ta bo‘lib, bularning bittasi, odatda,
rivojlanmaydi. Guli tukli, o‘zidan changlanadi, ammo tabiatda arilar yordamida
chetdan changlanishi mumkin. Mevasi quticha, cho‘ziq, yassi, tukli. Qutichasi 2-4
mevali bargdan tashkil topgan. Ko‘saklari to‘la pishib yetilganda chatnaydi.
Ko‘sakchasi 4 yoki 8 uyali, uzunligi 4sm va eni 0,9 sm atrofida. Bir tup o‘simlikda
20-100 gacha ko‘sakcha joylashadi. Urug‘i ko‘sakchaning uyalarida joylashadi,
tuxumsimon (yassi) shaklda, mayda, uzunligi 2,7-4,0 mm, eni 1,9 mm, 1000 dona
urug‘ining og‘irligi 3-5 g. Urug‘ining rangi och yoki to‘q jigarrangli, goho oq va
qora rangda bo‘ladi.
Biologik xususiyatlari. Kunjut qisqa kun o‘simlik bo‘lib, yorug‘sevar
hisoblanadi. Urug‘i 15-160 C da unib chiqadi,-10 C sovuqda nobud bo‘ladi. Eng
yaxshi temperatura 25-270 C , 150 C dan harorat past bo‘lsa o‘sishdan to‘xtaydi.
Kunjutning o‘suv dari 80-120 kun davom etadi.
Kunjut qora tuproq, bo‘z tuproq, yengil qumoq tuproqli yerlarda va qumloq
tuproqli yerlarda o‘sadi, sho‘r va og‘ir tuproqlarda kunjut yaxshi o‘smaydi.
Kunjutning keng tarqalgan navlaridan Tashkentskiy-122, Saraxskiy-470 va
boshqalar ekiladi.
Kunjut kuzgi don ekinlar, don-dukkakli ekinlar, makkajo‘xoridan keyin
ekiladi. Tuproqga ishlov berish bahorgi ekinlarga qanday ishlov berilsa, shunday
bajariladi. Kunjut bir bor ekilgan yerga 6-7 yildan keyin qayta ekiladi, chunki
kasallik va zararkunandalar bilan ko‘p shikastlanadi. Kunjut aprelning oxiri,
mayning o‘rtalarigacha ekiladi. Ekish usuli -keng qatorlab, qator orasi 45-60 sm.
Ekish chuqurligi 3-5 sm, ekish meyori 1,5-2,0 mln.dona (5-6 kg) tashkil etadi.
Ekishdan so‘ng yer bostiriladi. Maysalari ko‘ringach, qator oralari ishlanadi.
Sug‘oriladigan maydonlarda vegetatsiya davrida 2-3 marta sug‘oriladi.
O‘g‘itlash. O‘g‘itlash meyori tuproq unimdorligiga, rejalashtirilgan hosilga,
ekish usuliga, urug‘ sifatiga qarab belgilanadi. Organik o‘g‘itlar gektariga 20-30 t,
mineral o‘g‘itlar esa azot-50-100 kg, fosfor-100-150 kg, kaliy-50-70 kg miqdorida
beriladi.
Kunjutni 70% mevasi yetilganda o‘riladi va mevasi chatnaganda qoqib
urug‘i ajratiladi. Kunjutni to‘la pishish davrigacha qoldirish mumkin emas, chunki
yetilgan mevalar chatnab urug‘i to‘kiladi. Saqlanadigan urug‘likda namlik 9% dan
ko‘p bo‘lmasligi lozim.
Yeryong‘oq
Xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Yeryong‘oq qimmatli moyli ekin hisoblanadi.
Urug‘ining tarkibida 45-66% gacha yog‘, 23- 38% oqsil bo‘ladi. Yeryong‘oq yog‘i
konserva, margarin tayyorlash uchun, sovun tayyorlash sanoatida va tibbiyotda
ishlatiladi. Moyi olingandan keyin tayyorlanadigan massada 45% oqsil va 8% yog‘
bo‘ladi uni xolva, tort va boshqa qandolat mahsulotlari tayyorlashda ishlatiladi.
Dukkagi tabiiy holda ham ishlatiladi. Poyasi hayvonlar uchun ozuqa. Quruq poyasi
va bargining tarkibida 11-19% oqsil bo‘ladi. Shulxasidan (dukkagini po‘sti)
izolatsion materiallar tayyorlashda va yoqilg‘i sifatida ishlatiladi.
Yeryong‘oqning vatani -Janubiy Amerikadir. Avval Fillipin orollariga,
keyinchalik Yaponiya, Xitoy, Hindistonga keltirilgan. Yevropaga XVI asrda
Xitoydan keltirilgan, shuning uchun ham uni Xitoy yong‘og‘i deb atashgan. Dunyo
bo‘yicha ekin maydoni 21,78 mln. ga yerni tashkil etadi. Asosiy ekin maydonlari
Indoneziya, Hindiston va Xitoyda joylashgan. Bizning mamlakatimizda XIX
asrning boshlarida ekila boshlangan. O‘rta Osiyoda keng tarqalgan. O‘zbekistonda
kam ekiladi va uning ekin maydoni 5,6 ming gektarni tashkil etadi. Hosildorligi 15-
18 tsga. Sug‘orib ekiladigan yerlarda 35-40 s ga ni tashkil etadi.
Botanik xususiyatlari. Yeryong‘oq dukkakdoshlar (Fabaceae) oilasiga
mansub, - Arachis hypogaea L avlodi va turiga kiradi. Madaniy turi bir nechta
kenja turlarga ega. Eng ko‘p tarqalgani ssp. Vulgaris Z. Luz. Bu kenja turi to‘rt
xilga bo‘linadi. Tur xillari poyaning balandligi, shoxlanishi, bargining shakli va
kattaligi, dukkagining tuzilishi va donining rangi bo‘yicha farqlanadi.
Yeryong‘oqning tik o‘sadigan va yotib o‘sadigan shakllari bor. Bizning
mamlakatimizda tik o‘sadigan shaklsi tarqalgan, poyasini uzunligi 50-60 sm. Ildizi
o‘q ildiz, kuchli rivojlangan, 1,5 m chuqurlikgacha kirib boradi. Ildizida tuganaklar
ko‘p shakllanadi. Poyasi o‘tsimon tik o‘sadi, poyalarining soni 4-20 tagacha,
balandligi 10-80 sm gacha boradi va tuk bilan qoplangan bo‘ladi. Barglari juft
patsimon shaklda, bargining ustki qismi silliq, pastki qismi tukli, barg bandi
yo‘g‘onlashgan, uzunligi 5 sm gacha, tukli, pastki qismida ikkita yon barglari bor.
Guli kapalaksimon, barg qo‘ltiqlarida 2-3 ta bo‘lib joylashadi. Gulining rangi sariq
yoki qovoq rangda bo‘ladi. Changchisi o‘nta bo‘lib, urug‘chisi uzun, ingichka,