OPERATSIYADAN KEYINGI DAVRDA BEMORLARNI OVQATLANTIRISH CHORA - TADBIRLARI, OVQAT TARQATISH VA OVQATLANTIRISH USULLARI

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

5

File size

Fayl hajmi

21,2 KB


OPERATSIYADAN KEYINGI DAVRDA BEMORLARNI
OVQATLANTIRISH CHORA - TADBIRLARI, OVQAT TARQATISH VA
OVQATLANTIRISH USULLARI
Xirurgik bemorlarni to’laqonli, sifatli ovqatlanishi davolanishda asosiy rol
o’ynaydi. Ovqatlanishni to’laqonli bo’lmasligi jaroxat bitishini qiyinlashtiradi va
shifoxona ichi infeksiyasiga qarshi kurash kiyin kechishiga sababchi bo’ladi. Sifatli
va  vitaminga  boy  ovqat  ratsioni  operatsiyadan  keyingi  paytda  organizmni
infeksiyaga tolerantligini va immunitetini oshiradi. Xirurgik bemorlarni to’laqonli,
sifatli ovqatlantirishni turini tashkil qilish xar bir shifokorni burchidir. Xirurgik
bemorlarni to’laqonli ovqatlantirish  organizmning energetik va plastik ehtiyojini
oshiradi.  Bunday  ovqatlantirish  kasallik  paytida  organizmni  energiya  sarfini
to’laqonlik bilan to’ldiradi. Organizmni ovqatga kunlik talabi solishtirilsa, sutka
davomida  oqsil  13-17%,  yog’  30-35%,  uglevodlar  50-55%  ni  tashkil  etadi.
Kasallikni turiga qarab ovqatlanish ratsionini va ovqatlantirish yo’li tanlaniladi.
Organizimga 2 xil yo’l bilan ovqat yetkazib berish yo’li bor -  tabiiy va sun’iy.
Shifokor  tabiiy  ovqatlanishda  ovqatlanish  dietasini  va  ovqat  stol  nomerini
belgilaydi. Ovqatlantirish  dieta stolini jahonda bir xil N.I.Pevzner bo’yicha 15ta
nomerlari  bor. Bu dieta nomerlari  xar  biri o’z tarkibiga, uni pishirish turiga,
energiya  va  vitaminga  boyligiga  qarab,  organizmga  singishiga  va  qarshi
kursatmasiga qarab beriladi. Bir xil xirurgik operatsiyalardan keyin va bir qancha
kasalliklarda tabiiy yo’l bilan ovqatlantirish ilojisi bo’lmaydi, shu payt sun’iy
ovqatlantiriladi:   enteral (zond orqali yoki stoma orqali) yo’l; parenteral yo’l va
aralash yo’l bilan ovqatlantirish.
Enteral  (zond  orqali)  ovqatlantirish –  oshqazon  yoki  ingichka  ichakga
qo’yilgan zond naycha orqali ovqatantirish tushuniladi. Zond  bilan ovqatlantirishni
xirurgik kasalliklarda ko’rsatma: bosh miya travmasi bilan hushidan ketganda;
og’ir  intoksikatsiya  paytida;  og’iz  bo’shlig’ida,  hiqildoqda  va  qizilo’ngachda
Logotip
OPERATSIYADAN KEYINGI DAVRDA BEMORLARNI OVQATLANTIRISH CHORA - TADBIRLARI, OVQAT TARQATISH VA OVQATLANTIRISH USULLARI Xirurgik bemorlarni to’laqonli, sifatli ovqatlanishi davolanishda asosiy rol o’ynaydi. Ovqatlanishni to’laqonli bo’lmasligi jaroxat bitishini qiyinlashtiradi va shifoxona ichi infeksiyasiga qarshi kurash kiyin kechishiga sababchi bo’ladi. Sifatli va vitaminga boy ovqat ratsioni operatsiyadan keyingi paytda organizmni infeksiyaga tolerantligini va immunitetini oshiradi. Xirurgik bemorlarni to’laqonli, sifatli ovqatlantirishni turini tashkil qilish xar bir shifokorni burchidir. Xirurgik bemorlarni to’laqonli ovqatlantirish organizmning energetik va plastik ehtiyojini oshiradi. Bunday ovqatlantirish kasallik paytida organizmni energiya sarfini to’laqonlik bilan to’ldiradi. Organizmni ovqatga kunlik talabi solishtirilsa, sutka davomida oqsil 13-17%, yog’ 30-35%, uglevodlar 50-55% ni tashkil etadi. Kasallikni turiga qarab ovqatlanish ratsionini va ovqatlantirish yo’li tanlaniladi. Organizimga 2 xil yo’l bilan ovqat yetkazib berish yo’li bor - tabiiy va sun’iy. Shifokor tabiiy ovqatlanishda ovqatlanish dietasini va ovqat stol nomerini belgilaydi. Ovqatlantirish dieta stolini jahonda bir xil N.I.Pevzner bo’yicha 15ta nomerlari bor. Bu dieta nomerlari xar biri o’z tarkibiga, uni pishirish turiga, energiya va vitaminga boyligiga qarab, organizmga singishiga va qarshi kursatmasiga qarab beriladi. Bir xil xirurgik operatsiyalardan keyin va bir qancha kasalliklarda tabiiy yo’l bilan ovqatlantirish ilojisi bo’lmaydi, shu payt sun’iy ovqatlantiriladi: enteral (zond orqali yoki stoma orqali) yo’l; parenteral yo’l va aralash yo’l bilan ovqatlantirish. Enteral (zond orqali) ovqatlantirish – oshqazon yoki ingichka ichakga qo’yilgan zond naycha orqali ovqatantirish tushuniladi. Zond bilan ovqatlantirishni xirurgik kasalliklarda ko’rsatma: bosh miya travmasi bilan hushidan ketganda; og’ir intoksikatsiya paytida; og’iz bo’shlig’ida, hiqildoqda va qizilo’ngachda
to’sqinlik bo’lganda (o’smalar va chandiqli kuyishlar, torayishlar). Organizimda
(sepsis, kuyish kasalligi va ko’p travmalarda) katabolizm mexanizmi oshganda;
hamma  anoreksiyalarda.
Zond bilan oqatlantirilganda suyuq ovqatlar (sut, bulyonlar, soklar), aralash
yengil hazm bo’ladigan (quritilgan sut, shakar, kraxmal) yoki maydalangan (go’sht,
baliq, tvorogdan) tashkil topadi. Zond kuyish imkoni bo’lmaganda (qizlo’ngach
o’smalarida)  oshqozonga  gastrostomiya  qo’yiladi.  Sun’iy  yasalgan  oshqazon
teshigidan  (gastrostoma)  trubka  orqali  ovqatlantiriladi.  Gastrostomadan
operatsiyaning ikkinchi kunlaridan suyuq ovqat ko’rinishida ovqatlantiriladi. Xar
2- 3 soat ichida 100-150 ml gastrostomaga trubka qo’yib Jane shpritsida yoki
varonka orqali yuboriladi. Ovqatlantirgandan so’ng trubkani suvda yuviladi va
trubkaga qisqich qo’yiladi. 5-7 kun o’tgandan so’ng ovqatlar kasha ko’rinishda
400-500 ml 4-5 martagacha ovqatlantiriladi.  
Operatsiyadan  keyingi  davrda  asosan  organizmdan  yo’qotilgan  oqsillar,
elektrolitlar va metobolizmni korreksiya qilish yotadi. Organizm qabul qilyotgan
ozuqadan kaloriyani xisoblash uchun kam miqdorda dekstroza ishlatiladi, bemorda
giperglikemiya bo’lmasligi uchun yog’larni, triglitsiridlarni va yog’ kislotalarni
beriladi. Operatsiya paytida va abdominal og’ir operatsiyalarida OITga har xil yo’l
bilan ovqatlantiriladi (gastrostomiya va entrostomiya).
Bemorlarni operatsiyadan keyingi davrda ovqatlantirish.
  Ovqatlantirish bemorning qaysi kasallik bo’yicha operatsiya bo’lganligi  turiga va
qancha davom etganligiga bog’liq.
OIT bilan operatsiya bo’lgan bemorlar birinchi kun enteral ovqatlantirilmaydi,
keyingi kunlardan cheklangan  (bulyonlar, kisel, suxarik va boshqalar) stol №1a
yoki 15a, keyin umumiy stol №15ga o’tkaziladi.
OITni yuqori qismi bilan operatsiya bo’lgan bemorlarga birinchi 2 kun enteral
ovqatlantirilmaydi.  Faqat  parenteral  ovqatlantiriladi:  vena  ichiga  qon  o’rnini
bosuvchi dorilar, glyukoza, oziqlantiruvchi huqnalar. 2-3 kundan stol №0 (bul’on,
kisel)  4-5  kundan  stol  №1a  (qotgan  non  qo’shiladi);  6-7  kundan   stol  №16
(kashasimon ovqatlar); agar asorati bo’lmasa 10-12 kundan umumiy stol №15
buyuriladi.
 Qorin bo’shlig’i operatsiyalarida, lekin OIT (o’t qopi, oshqazon osti bezi, taloq)
Logotip
to’sqinlik bo’lganda (o’smalar va chandiqli kuyishlar, torayishlar). Organizimda (sepsis, kuyish kasalligi va ko’p travmalarda) katabolizm mexanizmi oshganda; hamma anoreksiyalarda. Zond bilan oqatlantirilganda suyuq ovqatlar (sut, bulyonlar, soklar), aralash yengil hazm bo’ladigan (quritilgan sut, shakar, kraxmal) yoki maydalangan (go’sht, baliq, tvorogdan) tashkil topadi. Zond kuyish imkoni bo’lmaganda (qizlo’ngach o’smalarida) oshqozonga gastrostomiya qo’yiladi. Sun’iy yasalgan oshqazon teshigidan (gastrostoma) trubka orqali ovqatlantiriladi. Gastrostomadan operatsiyaning ikkinchi kunlaridan suyuq ovqat ko’rinishida ovqatlantiriladi. Xar 2- 3 soat ichida 100-150 ml gastrostomaga trubka qo’yib Jane shpritsida yoki varonka orqali yuboriladi. Ovqatlantirgandan so’ng trubkani suvda yuviladi va trubkaga qisqich qo’yiladi. 5-7 kun o’tgandan so’ng ovqatlar kasha ko’rinishda 400-500 ml 4-5 martagacha ovqatlantiriladi. Operatsiyadan keyingi davrda asosan organizmdan yo’qotilgan oqsillar, elektrolitlar va metobolizmni korreksiya qilish yotadi. Organizm qabul qilyotgan ozuqadan kaloriyani xisoblash uchun kam miqdorda dekstroza ishlatiladi, bemorda giperglikemiya bo’lmasligi uchun yog’larni, triglitsiridlarni va yog’ kislotalarni beriladi. Operatsiya paytida va abdominal og’ir operatsiyalarida OITga har xil yo’l bilan ovqatlantiriladi (gastrostomiya va entrostomiya). Bemorlarni operatsiyadan keyingi davrda ovqatlantirish. Ovqatlantirish bemorning qaysi kasallik bo’yicha operatsiya bo’lganligi turiga va qancha davom etganligiga bog’liq. OIT bilan operatsiya bo’lgan bemorlar birinchi kun enteral ovqatlantirilmaydi, keyingi kunlardan cheklangan (bulyonlar, kisel, suxarik va boshqalar) stol №1a yoki 15a, keyin umumiy stol №15ga o’tkaziladi. OITni yuqori qismi bilan operatsiya bo’lgan bemorlarga birinchi 2 kun enteral ovqatlantirilmaydi. Faqat parenteral ovqatlantiriladi: vena ichiga qon o’rnini bosuvchi dorilar, glyukoza, oziqlantiruvchi huqnalar. 2-3 kundan stol №0 (bul’on, kisel) 4-5 kundan stol №1a (qotgan non qo’shiladi); 6-7 kundan stol №16 (kashasimon ovqatlar); agar asorati bo’lmasa 10-12 kundan umumiy stol №15 buyuriladi. Qorin bo’shlig’i operatsiyalarida, lekin OIT (o’t qopi, oshqazon osti bezi, taloq)
butunligi buzulmaganda stol №13 (bul’on, sho’rvalar, kisel, jigar, olma) tavsiya
etiladi.
Yo’g’on  ichak  operatsiyalarida  bemorga  4-5  kun  ichi  kelmasligini  ta’minlash
kerak. Bunga ovqat suyuq formada kam miqdorda beriladi va 8-10 tomchi opiya
beriladi.
Og’iz bo’shlig’i operatsiyalarida burun orqali oshqozonga zond qo’yiladi va zond
orqali (suyuq ovqatlar) ovqatlantiriladi.
OITga bog’liq bo’lmagan operatsiyalarda operatsiyadan 1-2 kunlardan keyin stol
№1a  yoki №1b buyuriladi, keyinchalik stol №15 ga o’tkaziladi. 
Ovqat tarqatish va ovqatlanirish
Ovqat  shifoxonani  hamma  bo’limlariga  yagona  oshxonada  (ovqat
pishiradigan  joy)  tayyorlanadi.  Hamma  bo’limlarda  ovqat  olib  keladigan  va
tarqatadigan mas’ul shaxs markerda yozilgan haroratdan izalatsiyalangan idishda
ovqatni olib keladi. Har bir bo’lim oshxonasida (tarqatish) ovqat isitish uchun
plitalar mavjud bo’ladi, kerak bo’lsa ovqatni isitish uchun, birinchi suyuq ovqat va
issiq ichimliklar 75°Cdan past, ikkinchi ovqat esa 65°Cdan past va salqin ovqat va
ichimliklar  7-14°Cdan past bo’lmasligi kerak.
 
Ovqatni ovqat tarqatadigan hamshira yoki xona hamshirasi tarqatadi.
 Yura oladigan bemorlar bo’lim oshxonasiga chiqadi. Yotoq rejimidagi bemorlarga
ovqat  tarqatadigan  hamshira  yoki  xona  hamshirasi  oborib  beradi.  Ovqat
tarqatishdan  oldin  xalat  (tarqatish  uchun)  kiyishlari  shart,  farroshlar  ovqat
tarqatilgan paytda oshxonani  tozalash ishlarini olib borishmaydi.
Ovqat tarqatish paytida bemorlar davo muolajalarini va fizioterapiyalarni
toxtatib turishlari kerak. Kichik tibbiyot xodimi og’ir bemorlarga qo’lini yuvishga
yordam berishlari kerak. Biroz bosh qismi ko’tariladi, agar qarshi ko’rsatmalar
bo’lmasa.  O’zi  ovqatini yeya olmaydigan bemorlarga  kichik tibbiyot  xodimi
yordam berish kerak. Suyuq ichimliklarni maxsus piyola idishida beriladi, suyuq
ovqatni qoshiqlab bersa xam bo’ladi. Ovqat paytida bemor gaplashishi  mumkun
emas, ovqat massasi gapiryotgan paytida nafas yo’liga tushishi mumkun. Bemorni
ovqatni oxirigacha yemasa zo’rlash kerak emas. Bir ozdan so’ng ovqatni isitib
berish mumkun 
Logotip
butunligi buzulmaganda stol №13 (bul’on, sho’rvalar, kisel, jigar, olma) tavsiya etiladi. Yo’g’on ichak operatsiyalarida bemorga 4-5 kun ichi kelmasligini ta’minlash kerak. Bunga ovqat suyuq formada kam miqdorda beriladi va 8-10 tomchi opiya beriladi. Og’iz bo’shlig’i operatsiyalarida burun orqali oshqozonga zond qo’yiladi va zond orqali (suyuq ovqatlar) ovqatlantiriladi. OITga bog’liq bo’lmagan operatsiyalarda operatsiyadan 1-2 kunlardan keyin stol №1a yoki №1b buyuriladi, keyinchalik stol №15 ga o’tkaziladi. Ovqat tarqatish va ovqatlanirish Ovqat shifoxonani hamma bo’limlariga yagona oshxonada (ovqat pishiradigan joy) tayyorlanadi. Hamma bo’limlarda ovqat olib keladigan va tarqatadigan mas’ul shaxs markerda yozilgan haroratdan izalatsiyalangan idishda ovqatni olib keladi. Har bir bo’lim oshxonasida (tarqatish) ovqat isitish uchun plitalar mavjud bo’ladi, kerak bo’lsa ovqatni isitish uchun, birinchi suyuq ovqat va issiq ichimliklar 75°Cdan past, ikkinchi ovqat esa 65°Cdan past va salqin ovqat va ichimliklar 7-14°Cdan past bo’lmasligi kerak. Ovqatni ovqat tarqatadigan hamshira yoki xona hamshirasi tarqatadi. Yura oladigan bemorlar bo’lim oshxonasiga chiqadi. Yotoq rejimidagi bemorlarga ovqat tarqatadigan hamshira yoki xona hamshirasi oborib beradi. Ovqat tarqatishdan oldin xalat (tarqatish uchun) kiyishlari shart, farroshlar ovqat tarqatilgan paytda oshxonani tozalash ishlarini olib borishmaydi. Ovqat tarqatish paytida bemorlar davo muolajalarini va fizioterapiyalarni toxtatib turishlari kerak. Kichik tibbiyot xodimi og’ir bemorlarga qo’lini yuvishga yordam berishlari kerak. Biroz bosh qismi ko’tariladi, agar qarshi ko’rsatmalar bo’lmasa. O’zi ovqatini yeya olmaydigan bemorlarga kichik tibbiyot xodimi yordam berish kerak. Suyuq ichimliklarni maxsus piyola idishida beriladi, suyuq ovqatni qoshiqlab bersa xam bo’ladi. Ovqat paytida bemor gaplashishi mumkun emas, ovqat massasi gapiryotgan paytida nafas yo’liga tushishi mumkun. Bemorni ovqatni oxirigacha yemasa zo’rlash kerak emas. Bir ozdan so’ng ovqatni isitib berish mumkun