Oqsillar almashinuvi
Darsning maqsadi: Talabalarga oqsillar almashinuvi, organizmda hosil
bo’ladigan aminokislotalarning parchalanishi, oqsillar va ularning chala parchalangan
hosilalari tripsin, ximotripsin, karboksipeptidaza, aminopeptidiza va dipeptidazalar
ta’sirida aminokislotalargacha gidrolizlananish kabi ma’lumotlarni o’rgatish.
Barcha tirik organizmlarning funksional molekulalari oqsillardan iborat.
Hujayraning asosiy fiziologik va kimyoviy jarayonlari oqsillar orqali amalga oshadi.
Uglevod va yog‘lardan farqli o‘laroq, oqsillar organizmda zahira holda to‘planmaydilar.
To‘qima va a’zolarda, ayniqsa, inson organizmida oqsillar almashinuvi tez yuz
beradi. Har sutkada inson tanasida umumiy miqdorga nisbatan 1-2% oqsil yangilanadi.
Demak,
bir
kunda
shuncha
oqsil
sintezlanadi.
Organizmda
hosil
bo‘lgan
aminokislotalarning 2 /3 qismi oqsillar parchalanishidan bo‘lib, qolgan 1 /3 ulushi esa
ovqat tarkibidagi aminokislotalar hisobiga hosil bo‘ladi. Organizm tashqaridan qabul
qilgan aminokislotalarni bir qator azot tutuvchi birikmalar sinteziga sarflaydi. Jumladan,
oqsil sintezi, neyromediator, gormonlar va bo‘lak birikmalarga aminokislotalar ishlatilib,
qolganlari esa parchalanadi.
Degradatsiya natijasida hosil bo‘lgan aminokislota azoti mochevina sifatida
tashqariga chiqariladi. Uglerod skeleti esa ularning struktura tuzilishi asosida, uglevod va
yog‘larga aylanishi yoki energetik ehtiyojiga qarab oksidlanishi mumkin. Shunday qilib,
oqsillar aminokislotalar orqali uglevod, lipid va nuklein kislotalar almashinuvi bilan
bog‘langan holda, organizmda bir butun metabolizmni tashkil qiladi. Fermentlar oqsil
tabiatiga ega bo‘lib, organizmda faqat katalitik vazifani bajarmasdan, balki regulyator
vazifasini ham o‘taydilar. Bir necha xil gormonlar oqsil bo‘lib, aminokislotalardan
sintezlanadi. Demak, oqsillar va ularning almashinuvi organizmda sodir bo‘ladigan turli
xil kimyoviy jarayonlarning koordinatsiya, regulyasiya va integratsiyasida bevosita
ishtirok etadi.
Insonning bir sutkadagi oqsilga bo‘lgan ehtiyoji 80-100 g bo‘lib, jismoniy mehnat
bilan shug‘ullanuvchilar uchun 120-150 g atrofida bo‘ladi. Oqsillarning gidrolitik
parchalanishi o‘simlik va hayvon organizmida keng tarqalgan bo‘lib, bu jaraѐnni
proteoliz deyiladi. Proteolitik fermentlar asosan lizosomada qisman hujayra
sitoplazmasida ham uchraydi. O‘simliklar organizmida oqsillarning parchalanishi, urug‘
unayotganda intensiv bo‘lib, gidrolitik fermentlar ta’sirida aminokislotalar hosil bo‘ladi.
Keyinchalik hosil bo‘lgan erkin aminokislotalar o‘sayotgan murtakning oziqlanishi
uchun va yosh nihol a’zolarining shakllanishiga sarflanadi. Hayvonlar organizmida
oqsillar qisman yoki to‘la gidrolizlanadi. Oshqozon ichak yo‘lida turli xil spetsifik
xususiyatga ega bo‘lgan proteolitik fermentlar mavjud. Peptidlarning ichki bog‘larini
endopeptidazalar, oxirgi aminokislota qoldig‘ini esa ekzopeptidaza fermentlari
gidrolizlaydi: Hamma proteolitik fermentlar faol bo‘lmagan holda sintezlanib, ularni
zimogenlar yoki profermentlar deb ataladi. Shunday qilib, hujayralar faol fermentlarning
bevosita ta’siri va avtolizdan himoyalangan holda bo‘ladilar. Oqsillarning parchalanishi
hayvonlar oshqozonidagi suyuqlik tarkibidagi fermentlar ta’sirida boshlanadi. Oshqozon
devorining shilliq pardasidagi bezlar oshqozon suyuqligini ajratadi. Uning tarkibi 99%
suv, xlorid kislota va pepsin fermentidan iborat. YOsh hayvonlar oshqozonining
suyuqligida yana boshqa proteolitik ferment–ximozin bo‘ladi. Pepsin faol bo‘lmagan
proferment pepsinogen shaklida ajralib, xlorid kislota ta’sirida undan bir qism peptid
ajralib, parchalash qobiliyatiga ega bo‘lgan faol pepsin hosil bo‘ladi. Pepsin faqat xlorid
kislota tomonidan hosil qilinadigan kislotali muhitda (pH=1,5- 2) optimal holatda bo‘ladi.
Pepsin ta’sirida oqsillar qisman gidrolizlanadi, natijada peptonlar va proteozlar hosil
bo‘ladi. Denaturlangan ozuqa oqsillari bakterotsid xususiyatiga ega bo‘lib, ozuqa bilan
oshqozonga tushgan ayrim mikroorganizmlarni o‘ldiradi.
Pepsin endonukleaza fermentlariga kirib, ta’siri natijasida peptidlar aralashmasi
to‘planib qoladi. Mazkur ferment aromatik aminokislotalar-tirozin, fenilalanin,
triptofanlar hosil qiladigan NH-guruhli peptit bog‘larini faol gidrolizlaydi. Bunday
reaksiyalarni amalga oshiruvchi enzimni tezkor pepsin deyiladi. Sekin pepsinlar esa
karboksil guruhlari tutgan leysin, asparagin va glutamin kislotalar tomonidan hosil qilgan
peped bog‘lariga ta’sir qiladi. Pepton va protieozlar aralashmasi keyinchalik o‘n ikki
barmoqli ichak orqali ingichka ichakka tushadi va fermentativ parchalanish davom etadi.
Oshqozonning shilimshiq pardasida sintezlanadigan ximozin ta’sirida sut tarkibidagi
oqsil kazenogenni kazinga aylantiradi. U esa kalsiy tuzlari ta’sirida cho‘kib, ivigan holga
keladi. Ximozin faqat yosh hayvonlar va yosh bolalar oshqozonidagina ko‘p miqdorda
bo‘lib, ivigan kazinni aminokislotalarigacha parchalaydi. Ingichka ichakda oqsillar va
ularning chala parchalangan hosillari tripsin, ximotripsin, karboksipeptidaza,
aminopeptidiza va dipeptidazalar ta’sirida aminokislotalargacha gidrolizlanadi.
Pankreatik shira tarkibida profermentlardan tripsinogen va ximotripsinogenlarni
tutadi. Tripsinogen enterkinaza ta’sirida faol tripsinga aylanadi, tripsin esa o‘z navbatida,
faol bo‘lmagan ximotripsinogenni faol ximotripsinga aylantiradi. Tripsin arginin va
lizinlarning karboksil guruhlari ishtirokida hosil bo‘lgan peptid bog‘ini, ximotripsin esa
finilalanin, tirozin va triptofanlardagi kimѐviy bog‘larni gidroliz qiladi. Fermentlar
ta’sirida kichik bo‘lakli peptidlar ichak shirasidagi aminopeptidaza, karboksipeptidaza va
dipeptidoza enzimlar ta’sirida parchalanadi. Karboksipeptidaza polipeptid zanjirining
erkin karboksil guruhi tomonidan, aminopeptidaza erkin amino guruhi tomonidan
gidrolizlaydi, natijada hosil bo‘lgan dipeptidlar dipeptidaza fermentlari ta’sirida
aminokislotalar hosil bo‘ladi. Inson oqsilli ozuqa iste’mol qilib, 15 minut o‘tgandan so‘ng
qon tarkibida yangi aminokislota paydo bo‘lishini nishonlangan azot orqali kuzatilgan.
Qonda aminokislotalar miqdori eng ko‘p bo‘lgan vaqti, ovqatdan so‘ng 30-50 minut
o‘tganda sodir bo‘ladi. Shunday qilib, ovqat moddasi sifatida qabul qilingan oqsillar
oshqozon-ichak
yo‘lida
fermentativ
gidrolizga
uchrab,
aminokislotalargacha
parchalanadi. Hosil bo‘lgan aminokislotalar ingichka ichakdagi spetsifik transport tizimi
orqali faol surilib, qon orqali to‘qima va a’zolarga yetkaziladi.
Yuqorida ta’kidlanganidek, oqsillar oshqozon-ichak yo‘lida parchalanishidan hosil
bo‘ladigan aminokislotalarning asosiy qismi qonga so‘rilsa, ma’lum qismi turli o‘zgarish
va reaksiyalarga uchraydi, o‘zlashtirilmay qolganlari esa ichakdagi mikroflora tomonidan
foydalaniladi. Aminokislotalarning asosiy qismi oqsil sintezida ishtirok etsa ham,
ayrimlari turli reaksiyalarda qatnashib, turli xil o‘zgarishlarga uchraydi. Bir qism
aminokislotalardan fiziologik faollikka ega bo‘lgan moddalar hosil bo‘ladi. Masalan,
tirozin buyrak osti bezida adrenalin gormoniga, qalqonsimon bezida esa tiroksinga
aylanishi mumkin, triptofan esa markaziy nerv tizimsining qator vazifasini izga soluvchi
serotonin hosil bo‘lishida asosiy xom ashѐ hisoblanadi. O‘simliklar organizmida barcha
aminokislotalar sintezlansa, hayvonlarda esa ayrimlari sintezlanmaydi. Organizmda
sintezlanmaydigan-almashmaydigan
aminokislotalarga:
treonin,
metionin, valin,
izoleysin, fenilalanin, gistidin, triptofan, lizin, leysin va argininlar kiradi. Qolgan
aminokislotalar almashinadigan qatordan joy olgan. Aminokislotalar metabolizmida
keng qo’llaniladi.
Aminokislotalar metabolizmida keng tarqalgan va muhim reaksiyalardan
transaminirlanish
(pereaminirlanish),
oksidlanishli
dezaminirlanish
va
dekaboksillanishlarni
ko‘rsatish
mumkin.
Pereaminirlanish
reaksiyasi,
bu
aminotransferaza fermenti ishtirokida α-aminokislotalar va α-ketokislotalarning o‘zaro
almashinuvidan iborat. Sut emizuvchi hayvonlarning to‘qimalarida ikki xil
aminotransferaza-alanin-aminotransferaza va glyutamat-aminotransferaza fermentlari
uchraydi. Ular ko‘pchilik α- aminokislotalardan amino guruhini ko‘chirib, alaninni
(pirouzum kislotasidan) va gulatimin kislotalarini (α-ketoglutarat kislotasidan) hosil
qiladilar. Har qaysi aminotransferaza α-amino-va α- ketokislota juftlari uchun spetsifik
faoliyat ko‘rsatadi. α- Ketokislotalar akseptori sifatida aksariyat, αketoglyutarat kislotasi
xizmat qiladi:
Ko‘pchilik α-aminokislotalar aminotransferaza fermentlari uchun substrat
hisoblanib, istisno sifatida treonin, prolin va lizinlar hisoblanadi. Transaminazalar ikki
komponentli fermentlar bo‘lib, ularning kofaktori sifatida piridoksal’fosfat xizmat qiladi.
Oksidlanish bilan boradigan dezaminlanish reaksiyalarini jigarda, buyrakda va o‘simlik
to‘qimalarida kuzatish mumkin. Bunday reaksiyalarning mahsuloti sifatida α-
ketokislotalar hosil bo‘ladi. Mazkur reaksiyalarni degidrogenaza fermentlari amalga
oshirib, ularning kofermentlari NAD va NADFlar hisoblanadi. Organizmda keng
tarqalgan degidrogenazalardan glutamatdegidrogenaza bo‘lib, quyidagi reaksiyani
katalizlaydi: Hosil bo‘lgan ammiakning ma’lum miqdori tashqariga chiqariladi va uning
bir qismi kislotali xususiyatiga ega bo‘lgan mahsulotlar bilan birikib, ammoniyli tuz hosil
qiladi.
Bu uch xil dezaminlanish ko‘proq mikroorganizmlar va o‘simliklarda uchraydi.
Aminokislotalarning dekarboksillanishi muhim metabolitik jaraѐn bo‘lib, bu reaksiya
mahsuloti sifatida biologik faol aminlar hosil bo‘ladi. Aminokislotalarning
dekarboksilaza fermentlari murakkab bo‘lib, koferment sifatida piridoksalfosfat ishtirok
etadi.
Glutamin va -aminomoy (GAMK) kislotalar neyromediatorlar hisoblanadi. Ular
neyromushaklar faoliyatida sodir bo‘ladigan elektrik potensiallarni uzatilishida ishtirok
etadilar. Nerv impulslarining uzatilishini GAMK ingibirlaydi, glutamin kislota esa
faollantiradi. Gistidinning dekarboksillanishidan hosil bo‘lgan gistamin ichki sekretsiya
bezlarining faoliyatiga ijobiy ta’sir qiladi.
Shunday qilib, aminokislotalarning katabolizmi natijasida oxirgi mahsulot sifatida
α-ketokislotalar, aminlar, CO2 va ammiak hosil bo‘ladi. Organik birikmalar organizmdagi
metabolitik jarayonga tortiladi, CO2 gazi tashqariga chiqariladi, ammiakning
bog‘lanishidan esa glutamin, asparagin va mochevinalar hosil bo‘ladi.
Fol tajribasi