OQSILLAR VA ULARNING AMINOKISLOTA TARKIBINI O`RGANISH
Reja
1. Oqsillarning umumiy xususiyatlari
2. Oqsillarning biokimyoviy xossalari. Azot muvozanati
3. Oqsil optimum va minimum
4. Oqsillar almashinuvining boshqarilishi
Oqsillarning tabiati va ularning fiziologik ahamiyati. Oqsillar, yoki
proteinlar – murakkab, aminokislotalardan tashkil topgan yuqori molekulali
organik birikmalardir. Ular hayvonlar va o’simliklar organizmidagi barcha
to’qima va hujayralarning bosh, muhim qismini tashkil etadi, ya’ni ularsiz
hayotiy muhim fiziologik jarayonlar bajaralishi mumkin emas. Oqsillar
o’zlarining tarkibi va xususiyatlari bilan turli hayvonlarda va o’simliklar
organizmida va hattoki bitta organizmning o’zidagi turli hujayra va to’qimalarda
ham turlicha bo’ladi. Turli molekulyar tarkibga ega bo’lgan oqsillar suvda va
suvli tuz eritmalarida turlicha eriydi, ammo organik eritmalarda esa u erimaydi.
Oqsil molekulasida kislotali va asosli guruhlari bo’lganligi sababli ular neytral
reaksiyaga ega. Oqsillar barcha kimyoviy moddalar bilan xilma-xil birikmalar
hosil qiladi, bu esa ularni organizmda kechadigan va barcha hayotiy hodisalarni
namoyon bo’lishini ko’rsatuvchi hamda uning zararli ta’sirlardan himoya
qilishdagi kimyoviy reaksiyalarni amalga oshishida muhim ahamiyatni ta’min
etadi. Oqsillar, fermentlar, antitanalar, gemoglobin, mioglobin, ko’pgina
garmonlarni tarkibiy qismini tashkil etadi va vitaminlar bilan murakkab
komplekslar hosil qiladi.
1-rasm. Oqsillarning biologik funksiyalari
Oqsillar organizmda yog’lar va uglevodlar bilan birikib parchalanishida
yog’lar va uglevodlarga aylanishi mumkin. Hayvon organizmida ular faqat
aminokislotalardan va ularning komplekslari – polipeptidlardan sintezlanadi,
lekin anorganik birikmalar, yog’lar va uglevodlardan sintezlanmaydi.
Organizmdan tashqarida juda ko’plab past molekulali biologik faol oqsilli
moddalar organizmda bo’lgan va ular bilan juda o’xshash bo’lgan, masalan,
ayrim gormonlar sintez qilib olingan.
Azot muvozanati. Aminokislotalardan tashkil topgan oqsillar-bular hayotiy
jarayonlarga xos bo’lgan asosiy birikmalardir. Ana shu sababli ham oqsillar
almashinuvini va uning parchalanish mahsulotlarini hisobga olish muhim
ahamiyatga ega.
Oqsillar tarkibida odatda o’rtacha 16 % massasini tashkil qiluvchi azot
saqlanadi. Shu sababli, oqsillar tarkibida organizmga tushgan azotning miqdorini
hisoblab va siydik, najas hamda ter tarkibidagi ajralgan azotning miqdorini
hisoblab organizmdagi oqsil yoki azot muvozanatini aniqlash mumkin.
Ter tarkibida odatda azotning miqdori juda kam, shu sababli ham terda
azotni miqdorini aniqlash uchun tahlil qilinmaydi. Oziqlar bilan organizmga
tushgan azotni, siydik, najas tarkibida ajralgan azotlarni 6,25 (16 %)
koeffisiyentga ko’paytiriladi. Shundan so’ng birinchi yig’indidan, ikkinchi
yig’indi olib tashlanganidan keyin, natijada organizmga tushgan va hazmlangan
miqdorini aniqlash imkonini beradi.
Organizmga oziqlar bilan tushgan azotning miqdori siydik va najas
tarkibida ajralgan azotni miqdoriga teng bo’lsa, ya’ni dezaminlanish paytida
hosil bo’lgan azotni miqdoriga teng bo’lsa, bunga azot tengligi yoki
muvozanati deyiladi. Odatda azot muvozanati sog’lom voyaga yetgan
organizmlarga xos bo’lgan xususiyatdir.
Agarda organizmga tushgan azotning miqdori organizmdan chiqarilayotgan
azotning miqdoridan ko’p bo’lsa bu paytda musbat azot muvozanati kuzatiladi,
ya’ni organizmga kirgan azotlar miqdori parchalangan miqdordan kattadir.
Musbat azot muvozanati sog’lom o’sayotgan yoki kasallikdan turgan
organizmga xosdir.
Organizmga ozuqalar bilan tushayotgan azotning miqdori ortganda, aynan
siydik tarkibida ajralayotgan azot miqdori ham ortadi.
Nihoyat organizmga tushayotgan azotning miqdori organizmdan
chiqayotgan azot miqdoridan kam bo’lsa bu paytda manfiy azot muvozanati
kuzatiladi, bunda azotning parchalanishi uning sintezlanishidan yuqori bo’ladi,
ya’ni organizmda oqsillarning parchalanishi kuchli bo’ladi. Bu holat oqsilga
taqchillik kuzatilganida yoki organ va to’qimalarda kuchli oqsil parchalanishini
chaqiruvchi kuchli ionlantiruvchi nurlanish dozasi ortganda kuzatiladi.
Oqsil optimumi muammosi. Organizmda faqat uglevodlar bilan
oziqlangan paytda parchalanayotgan oqsillarning o’rnini to’ldirish uchun zarur
bo’lgan oziqlar bilan tushayotgan oqsillarning eng kam miqdoriga yeyilish
koeffiyenti
deb yuritiladi. Voyaga yetgan sog’lom odamlarda bu
koeffisiyentning o’lchami bir kecha-kunduzda 30 g ni tashkil etadi.
Yog’lar va uglevodlar plastik maqsadlar uchun kerak bo’lgan minimumdan
yuqori darajada oqsillarning sarflanishiga ta’sir ko’rsatadi. Ya’ni ular
minimumdan yuqori oqsillarning parchalanishi uchun kerak bo’lgan energiyani
ajratadi. Mo’tadil oziqlangan paytda uglevodlar to’liq ochlik paytidagidan
oqsillarning parchalanishini 3-3,5 barobar kamaytiradi.
Tirik vazni 70 kg bo’lgan voyaga yetgan odamlar aralash oziqalar iste’mol
qilganida uglevodlar va yog’larning miqdori yetarlicha bo’lganida bir kecha-
kunduzlik oqsilning normasi 105 g ni tashkil etadi.
Organizmning mo’tadil hayot faoliyati va o’sishini to’lig’icha
ta’minlaydigan oqsil miqdoriga oqsil minimumi deyiladi va bu minimum
odamlar yengil ish bajarganida 100-125 g oqsilga teng bo’lsa, agar ish
bajarganida – 165 g va juda og’ir ish bajarganida esa 220-230 g ga teng bo’ladi.
Bir kecha-kunduzda iste’mol qilinadigan oqsilning miqdori iste’mol
qilinadigan oziqlar umumiy massasining 17 % ni, energiya bo’yicha esa 20 % ni
tashkil qilishi shart.
To’la qiymatli va to’la qiymatli bo’lmagan oqsillar. Oziqlar bilan
tushayotgan oqsillar odatda ikki: biologik jihatdan to’la qiymatli va biologik
jihatdan to’la qiymatli bo’lmagan oqsillarga bo’linadi.
Hayvonlar organizmi oqsillarining sintezlanishi uchun zarur bo’lgan barcha
aminokislotalarni saqlovchi oqsillar biologik jihatdan to’la qiymatli oqsillar
deb ataladi. To’la qiymatli oqsillar tarkibiga organizmning o’sishi va rivojlanishi
uchun zarur bo’lgan barcha almashtirib bo’lmaydigan aminokislotalar kiradi. Bu
aminokislotalardan boshqa aminokislotalar, gormonlar va boshqa hayotiy zarur
moddalar hosil bo’ladi. Masalan, fenilalanindan tirozin hosil bo’lsa, tirozinni