OQSILLAR VA ULARNING AMINOKISLOTA TARKIBINI O`RGANISH

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

7

File size

Fayl hajmi

281,1 KB


OQSILLAR VA ULARNING AMINOKISLOTA TARKIBINI O`RGANISH
Reja
1. Oqsillarning umumiy xususiyatlari
2. Oqsillarning biokimyoviy xossalari. Azot muvozanati
3. Oqsil optimum va minimum
4. Oqsillar almashinuvining boshqarilishi
Oqsillarning tabiati  va  ularning  fiziologik  ahamiyati.  Oqsillar, yoki
proteinlar  – murakkab, aminokislotalardan  tashkil  topgan  yuqori  molekulali
organik  birikmalardir.  Ular  hayvonlar  va  o’simliklar  organizmidagi  barcha
to’qima  va hujayralarning bosh,  muhim  qismini  tashkil  etadi,  ya’ni  ularsiz
hayotiy  muhim  fiziologik  jarayonlar  bajaralishi  mumkin  emas.  Oqsillar
o’zlarining  tarkibi  va  xususiyatlari  bilan  turli  hayvonlarda  va  o’simliklar
organizmida va hattoki bitta organizmning o’zidagi turli hujayra va to’qimalarda
ham turlicha bo’ladi. Turli  molekulyar tarkibga ega bo’lgan oqsillar suvda va
suvli tuz eritmalarida turlicha eriydi, ammo organik eritmalarda esa u erimaydi.
Oqsil molekulasida kislotali va asosli guruhlari bo’lganligi sababli ular neytral
reaksiyaga  ega. Oqsillar barcha kimyoviy moddalar bilan xilma-xil birikmalar
hosil qiladi, bu esa ularni organizmda kechadigan va barcha hayotiy hodisalarni
namoyon  bo’lishini  ko’rsatuvchi  hamda  uning  zararli  ta’sirlardan  himoya
qilishdagi kimyoviy reaksiyalarni amalga oshishida muhim ahamiyatni ta’min
etadi.  Oqsillar,  fermentlar,  antitanalar,  gemoglobin,  mioglobin,  ko’pgina
garmonlarni  tarkibiy  qismini  tashkil  etadi  va  vitaminlar  bilan   murakkab
komplekslar hosil qiladi.
Logotip
OQSILLAR VA ULARNING AMINOKISLOTA TARKIBINI O`RGANISH Reja 1. Oqsillarning umumiy xususiyatlari 2. Oqsillarning biokimyoviy xossalari. Azot muvozanati 3. Oqsil optimum va minimum 4. Oqsillar almashinuvining boshqarilishi Oqsillarning tabiati va ularning fiziologik ahamiyati. Oqsillar, yoki proteinlar – murakkab, aminokislotalardan tashkil topgan yuqori molekulali organik birikmalardir. Ular hayvonlar va o’simliklar organizmidagi barcha to’qima va hujayralarning bosh, muhim qismini tashkil etadi, ya’ni ularsiz hayotiy muhim fiziologik jarayonlar bajaralishi mumkin emas. Oqsillar o’zlarining tarkibi va xususiyatlari bilan turli hayvonlarda va o’simliklar organizmida va hattoki bitta organizmning o’zidagi turli hujayra va to’qimalarda ham turlicha bo’ladi. Turli molekulyar tarkibga ega bo’lgan oqsillar suvda va suvli tuz eritmalarida turlicha eriydi, ammo organik eritmalarda esa u erimaydi. Oqsil molekulasida kislotali va asosli guruhlari bo’lganligi sababli ular neytral reaksiyaga ega. Oqsillar barcha kimyoviy moddalar bilan xilma-xil birikmalar hosil qiladi, bu esa ularni organizmda kechadigan va barcha hayotiy hodisalarni namoyon bo’lishini ko’rsatuvchi hamda uning zararli ta’sirlardan himoya qilishdagi kimyoviy reaksiyalarni amalga oshishida muhim ahamiyatni ta’min etadi. Oqsillar, fermentlar, antitanalar, gemoglobin, mioglobin, ko’pgina garmonlarni tarkibiy qismini tashkil etadi va vitaminlar bilan murakkab komplekslar hosil qiladi.
                                                 1-rasm. Oqsillarning biologik funksiyalari
Oqsillar organizmda yog’lar va uglevodlar bilan birikib parchalanishida
yog’lar  va  uglevodlarga  aylanishi  mumkin.  Hayvon  organizmida  ular  faqat
aminokislotalardan va ularning komplekslari – polipeptidlardan sintezlanadi,
lekin  anorganik  birikmalar,  yog’lar  va  uglevodlardan  sintezlanmaydi.
Organizmdan  tashqarida  juda  ko’plab  past  molekulali  biologik  faol  oqsilli
moddalar organizmda bo’lgan va ular bilan juda o’xshash bo’lgan, masalan,
ayrim gormonlar sintez qilib olingan.
Logotip
1-rasm. Oqsillarning biologik funksiyalari Oqsillar organizmda yog’lar va uglevodlar bilan birikib parchalanishida yog’lar va uglevodlarga aylanishi mumkin. Hayvon organizmida ular faqat aminokislotalardan va ularning komplekslari – polipeptidlardan sintezlanadi, lekin anorganik birikmalar, yog’lar va uglevodlardan sintezlanmaydi. Organizmdan tashqarida juda ko’plab past molekulali biologik faol oqsilli moddalar organizmda bo’lgan va ular bilan juda o’xshash bo’lgan, masalan, ayrim gormonlar sintez qilib olingan.
Azot muvozanati. Aminokislotalardan tashkil topgan oqsillar-bular hayotiy
jarayonlarga xos bo’lgan asosiy birikmalardir. Ana shu sababli ham oqsillar
almashinuvini  va  uning  parchalanish  mahsulotlarini  hisobga  olish  muhim
ahamiyatga ega.   
Oqsillar tarkibida odatda o’rtacha 16 % massasini tashkil qiluvchi azot
saqlanadi. Shu sababli, oqsillar tarkibida organizmga tushgan azotning miqdorini
hisoblab va siydik, najas hamda ter tarkibidagi ajralgan azotning miqdorini
hisoblab organizmdagi oqsil yoki azot muvozanatini aniqlash mumkin.
Ter tarkibida odatda azotning miqdori juda kam, shu sababli ham terda
azotni miqdorini aniqlash uchun tahlil qilinmaydi. Oziqlar bilan organizmga
tushgan  azotni,    siydik,  najas  tarkibida  ajralgan  azotlarni  6,25  (16  %)
koeffisiyentga  ko’paytiriladi.  Shundan  so’ng  birinchi  yig’indidan,  ikkinchi
yig’indi olib tashlanganidan keyin, natijada organizmga tushgan va hazmlangan
miqdorini aniqlash imkonini beradi.
Organizmga  oziqlar  bilan  tushgan  azotning  miqdori  siydik  va  najas
tarkibida ajralgan azotni miqdoriga teng bo’lsa, ya’ni dezaminlanish paytida
hosil  bo’lgan  azotni  miqdoriga  teng  bo’lsa,  bunga  azot  tengligi  yoki
muvozanati  deyiladi. Odatda  azot  muvozanati  sog’lom  voyaga  yetgan
organizmlarga xos bo’lgan xususiyatdir.
Agarda organizmga tushgan azotning miqdori organizmdan chiqarilayotgan
azotning miqdoridan ko’p bo’lsa bu paytda musbat azot muvozanati kuzatiladi,
ya’ni  organizmga  kirgan  azotlar  miqdori  parchalangan  miqdordan  kattadir.
Musbat  azot  muvozanati  sog’lom  o’sayotgan  yoki  kasallikdan  turgan
organizmga xosdir.
Organizmga ozuqalar bilan tushayotgan azotning miqdori ortganda, aynan
siydik tarkibida ajralayotgan azot miqdori ham ortadi.
Nihoyat  organizmga  tushayotgan  azotning  miqdori  organizmdan
chiqayotgan azot miqdoridan kam bo’lsa bu paytda  manfiy azot muvozanati
kuzatiladi, bunda azotning parchalanishi uning sintezlanishidan yuqori bo’ladi,
ya’ni organizmda oqsillarning parchalanishi kuchli bo’ladi. Bu holat oqsilga
Logotip
Azot muvozanati. Aminokislotalardan tashkil topgan oqsillar-bular hayotiy jarayonlarga xos bo’lgan asosiy birikmalardir. Ana shu sababli ham oqsillar almashinuvini va uning parchalanish mahsulotlarini hisobga olish muhim ahamiyatga ega. Oqsillar tarkibida odatda o’rtacha 16 % massasini tashkil qiluvchi azot saqlanadi. Shu sababli, oqsillar tarkibida organizmga tushgan azotning miqdorini hisoblab va siydik, najas hamda ter tarkibidagi ajralgan azotning miqdorini hisoblab organizmdagi oqsil yoki azot muvozanatini aniqlash mumkin. Ter tarkibida odatda azotning miqdori juda kam, shu sababli ham terda azotni miqdorini aniqlash uchun tahlil qilinmaydi. Oziqlar bilan organizmga tushgan azotni, siydik, najas tarkibida ajralgan azotlarni 6,25 (16 %) koeffisiyentga ko’paytiriladi. Shundan so’ng birinchi yig’indidan, ikkinchi yig’indi olib tashlanganidan keyin, natijada organizmga tushgan va hazmlangan miqdorini aniqlash imkonini beradi. Organizmga oziqlar bilan tushgan azotning miqdori siydik va najas tarkibida ajralgan azotni miqdoriga teng bo’lsa, ya’ni dezaminlanish paytida hosil bo’lgan azotni miqdoriga teng bo’lsa, bunga azot tengligi yoki muvozanati deyiladi. Odatda azot muvozanati sog’lom voyaga yetgan organizmlarga xos bo’lgan xususiyatdir. Agarda organizmga tushgan azotning miqdori organizmdan chiqarilayotgan azotning miqdoridan ko’p bo’lsa bu paytda musbat azot muvozanati kuzatiladi, ya’ni organizmga kirgan azotlar miqdori parchalangan miqdordan kattadir. Musbat azot muvozanati sog’lom o’sayotgan yoki kasallikdan turgan organizmga xosdir. Organizmga ozuqalar bilan tushayotgan azotning miqdori ortganda, aynan siydik tarkibida ajralayotgan azot miqdori ham ortadi. Nihoyat organizmga tushayotgan azotning miqdori organizmdan chiqayotgan azot miqdoridan kam bo’lsa bu paytda manfiy azot muvozanati kuzatiladi, bunda azotning parchalanishi uning sintezlanishidan yuqori bo’ladi, ya’ni organizmda oqsillarning parchalanishi kuchli bo’ladi. Bu holat oqsilga
taqchillik kuzatilganida yoki organ va to’qimalarda kuchli oqsil parchalanishini
chaqiruvchi kuchli ionlantiruvchi nurlanish dozasi ortganda kuzatiladi.
Oqsil  optimumi  muammosi. Organizmda  faqat  uglevodlar  bilan
oziqlangan paytda parchalanayotgan oqsillarning o’rnini to’ldirish uchun zarur
bo’lgan  oziqlar  bilan  tushayotgan  oqsillarning  eng  kam  miqdoriga  yeyilish
koeffiyenti 
deb  yuritiladi.  Voyaga  yetgan  sog’lom  odamlarda  bu
koeffisiyentning o’lchami bir kecha-kunduzda 30 g ni tashkil etadi.  
Yog’lar va uglevodlar plastik maqsadlar uchun kerak bo’lgan minimumdan
yuqori  darajada  oqsillarning  sarflanishiga  ta’sir  ko’rsatadi.  Ya’ni  ular
minimumdan yuqori oqsillarning parchalanishi uchun kerak bo’lgan energiyani
ajratadi.  Mo’tadil  oziqlangan  paytda  uglevodlar  to’liq  ochlik  paytidagidan
oqsillarning parchalanishini 3-3,5 barobar kamaytiradi.
Tirik vazni 70 kg bo’lgan voyaga yetgan odamlar aralash oziqalar iste’mol
qilganida uglevodlar va yog’larning miqdori yetarlicha bo’lganida bir kecha-
kunduzlik oqsilning normasi 105 g ni tashkil etadi.
Organizmning  mo’tadil  hayot  faoliyati  va  o’sishini  to’lig’icha
ta’minlaydigan  oqsil  miqdoriga  oqsil  minimumi deyiladi  va  bu  minimum
odamlar  yengil  ish  bajarganida  100-125  g  oqsilga  teng  bo’lsa,  agar  ish
bajarganida – 165 g va juda og’ir ish bajarganida esa 220-230 g ga teng bo’ladi.
Bir  kecha-kunduzda  iste’mol  qilinadigan  oqsilning  miqdori  iste’mol
qilinadigan oziqlar umumiy massasining 17 % ni, energiya bo’yicha esa 20 % ni
tashkil qilishi shart.
To’la  qiymatli  va  to’la  qiymatli  bo’lmagan  oqsillar. Oziqlar  bilan
tushayotgan oqsillar odatda ikki: biologik jihatdan to’la qiymatli va biologik
jihatdan to’la qiymatli bo’lmagan oqsillarga bo’linadi.
Hayvonlar organizmi oqsillarining sintezlanishi uchun zarur bo’lgan barcha
aminokislotalarni saqlovchi oqsillar  biologik jihatdan to’la qiymatli oqsillar
deb ataladi. To’la qiymatli oqsillar tarkibiga organizmning o’sishi va rivojlanishi
uchun zarur bo’lgan barcha almashtirib bo’lmaydigan aminokislotalar kiradi. Bu
aminokislotalardan boshqa aminokislotalar, gormonlar va boshqa hayotiy zarur
moddalar hosil bo’ladi. Masalan, fenilalanindan tirozin hosil bo’lsa, tirozinni
Logotip
taqchillik kuzatilganida yoki organ va to’qimalarda kuchli oqsil parchalanishini chaqiruvchi kuchli ionlantiruvchi nurlanish dozasi ortganda kuzatiladi. Oqsil optimumi muammosi. Organizmda faqat uglevodlar bilan oziqlangan paytda parchalanayotgan oqsillarning o’rnini to’ldirish uchun zarur bo’lgan oziqlar bilan tushayotgan oqsillarning eng kam miqdoriga yeyilish koeffiyenti deb yuritiladi. Voyaga yetgan sog’lom odamlarda bu koeffisiyentning o’lchami bir kecha-kunduzda 30 g ni tashkil etadi. Yog’lar va uglevodlar plastik maqsadlar uchun kerak bo’lgan minimumdan yuqori darajada oqsillarning sarflanishiga ta’sir ko’rsatadi. Ya’ni ular minimumdan yuqori oqsillarning parchalanishi uchun kerak bo’lgan energiyani ajratadi. Mo’tadil oziqlangan paytda uglevodlar to’liq ochlik paytidagidan oqsillarning parchalanishini 3-3,5 barobar kamaytiradi. Tirik vazni 70 kg bo’lgan voyaga yetgan odamlar aralash oziqalar iste’mol qilganida uglevodlar va yog’larning miqdori yetarlicha bo’lganida bir kecha- kunduzlik oqsilning normasi 105 g ni tashkil etadi. Organizmning mo’tadil hayot faoliyati va o’sishini to’lig’icha ta’minlaydigan oqsil miqdoriga oqsil minimumi deyiladi va bu minimum odamlar yengil ish bajarganida 100-125 g oqsilga teng bo’lsa, agar ish bajarganida – 165 g va juda og’ir ish bajarganida esa 220-230 g ga teng bo’ladi. Bir kecha-kunduzda iste’mol qilinadigan oqsilning miqdori iste’mol qilinadigan oziqlar umumiy massasining 17 % ni, energiya bo’yicha esa 20 % ni tashkil qilishi shart. To’la qiymatli va to’la qiymatli bo’lmagan oqsillar. Oziqlar bilan tushayotgan oqsillar odatda ikki: biologik jihatdan to’la qiymatli va biologik jihatdan to’la qiymatli bo’lmagan oqsillarga bo’linadi. Hayvonlar organizmi oqsillarining sintezlanishi uchun zarur bo’lgan barcha aminokislotalarni saqlovchi oqsillar biologik jihatdan to’la qiymatli oqsillar deb ataladi. To’la qiymatli oqsillar tarkibiga organizmning o’sishi va rivojlanishi uchun zarur bo’lgan barcha almashtirib bo’lmaydigan aminokislotalar kiradi. Bu aminokislotalardan boshqa aminokislotalar, gormonlar va boshqa hayotiy zarur moddalar hosil bo’ladi. Masalan, fenilalanindan tirozin hosil bo’lsa, tirozinni