ORGANIK CHIQINDILARNI QAYTA ISHLASH VA YANGI MAHSULOTLAR OLISH (Oqava suvlarni biotexnologik usulda tozalash)
Yuklangan vaqt
2024-05-14
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
4
Faytl hajmi
37,5 KB
Ilmiybaza.uz
ORGANIK CHIQINDILARNI QAYTA ISHLASH VA YANGI
MAHSULOTLAR OLISH
Reja.
1. Qishloq xo‘jali chiqindilari va yon mahsulotlarini qayta ishlash va organik
o‘g‘itlar ishlab chiqarish.
2. Oqava suvlarni biotexnologik usulda tozalash.
3. Mikroorganizmlar yordamida energiya ishlab chiqarish va biotexnologik
ishlab chiqarishning ekologik muammolari.
Ilmiybaza.uz
Biotexnologik usullar va yondoshishlar mahsulotlarning ta’m va boshqa xil
sifat xususiyatlarini saqlash va yaxshilashga qaratilgan bo‘lib, ular o‘simliklardan
olingan yoki sintetik birikmalardan olingan biologik komponent qo‘shimchalar –
konservant
va
ta’m
beruvchi
birikmalardan
foydalanishga,
shuningdek
mahsulotlarni uzoq vaqt, ishonchli saqlash imkonini beradigan transgen
mikroorganizmlar membrana texnologiyalarini qo‘llashga asoslanadi. Vitaminlar,
aminokislotalar, oziqa va oziq-ovqat qo‘shimchalarini ishlab chiqarish zamonaviy
sanoat biotexnologiyasining eng so‘nggi yutuqlarini o‘z ichiga olgan usullariga
asoslanadi. Bugungi kunda ularni ishlab chiqarish hajmi haridor korxonalar va
sohalarning ehtiyojini to‘la qondira olmayapti.
Umuman, bugungi kunda qayta ishlash sanoati muammoli vaziyatda
turibdiki, bu qishloq ho‘jalik mahsulotlari xom ashyosi kelib tushishini ikki marta
kamaytirish imkonini beradigan texnologik asbob uskularni o‘z vaqtida
yangilanmayotganligi bilan izohlanadi.
Hozirgi vaqtda o‘simlik va hayvon mahsulotlarini qayta ishlovchi
korxonalar, zavodlarni tiklash va rivojlantirish bilan bog‘liq katta vazifalar turibdi,
bu esa ularda eng yangi biotexnologik usullarni qo‘llash imkonini bergan bo‘lar
edi.
Biokonversiya va bioenergetika
O‘simlik mahsulotlari etishtirishda yalpi mahsulotning qariyb yarmi- qishloq
ho‘jalik ekinlari somoni va poyalariga to‘g‘ri kelsa, qishloq ho‘jalik ishlab
chiqarishidagi organik chiqindilarning 300 mln. t ga yaqinini go‘ng tashkil etadi.
Somonning yarmi va poya (palak)larning 30% qismigina chorva mollari ozuqasi
sifatida foydalaniladi. Somon va palak poyaning qolgan qismi deyarli
ishlatilmasdan, yoqib yuboriladi yoki dalada, vaqtinchalik saqlash joylarida chirib
ketadi.
Go‘ngning qariyb yarmi mahalliy o‘g‘itlar sifatida ishlatilsa, qolgan qismi
suv havzalari, aholi yashash joylari va hokazolarga tashlanib, atrof muhitni