ORGANIK CHIQINDILARNI QAYTA ISHLASH VA YANGI MAHSULOTLAR OLISH (Oqava suvlarni biotexnologik usulda tozalash)
Yuklangan vaqt
2024-05-14
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
4
Faytl hajmi
37,5 KB
Ilmiybaza.uz
ORGANIK CHIQINDILARNI QAYTA ISHLASH VA YANGI
MAHSULOTLAR OLISH
Reja.
1. Qishloq xo‘jali chiqindilari va yon mahsulotlarini qayta ishlash va organik
o‘g‘itlar ishlab chiqarish.
2. Oqava suvlarni biotexnologik usulda tozalash.
3. Mikroorganizmlar yordamida energiya ishlab chiqarish va biotexnologik
ishlab chiqarishning ekologik muammolari.
Ilmiybaza.uz
Biotexnologik usullar va yondoshishlar mahsulotlarning ta’m va boshqa xil
sifat xususiyatlarini saqlash va yaxshilashga qaratilgan bo‘lib, ular o‘simliklardan
olingan yoki sintetik birikmalardan olingan biologik komponent qo‘shimchalar –
konservant
va
ta’m
beruvchi
birikmalardan
foydalanishga,
shuningdek
mahsulotlarni uzoq vaqt, ishonchli saqlash imkonini beradigan transgen
mikroorganizmlar membrana texnologiyalarini qo‘llashga asoslanadi. Vitaminlar,
aminokislotalar, oziqa va oziq-ovqat qo‘shimchalarini ishlab chiqarish zamonaviy
sanoat biotexnologiyasining eng so‘nggi yutuqlarini o‘z ichiga olgan usullariga
asoslanadi. Bugungi kunda ularni ishlab chiqarish hajmi haridor korxonalar va
sohalarning ehtiyojini to‘la qondira olmayapti.
Umuman, bugungi kunda qayta ishlash sanoati muammoli vaziyatda
turibdiki, bu qishloq ho‘jalik mahsulotlari xom ashyosi kelib tushishini ikki marta
kamaytirish imkonini beradigan texnologik asbob uskularni o‘z vaqtida
yangilanmayotganligi bilan izohlanadi.
Hozirgi vaqtda o‘simlik va hayvon mahsulotlarini qayta ishlovchi
korxonalar, zavodlarni tiklash va rivojlantirish bilan bog‘liq katta vazifalar turibdi,
bu esa ularda eng yangi biotexnologik usullarni qo‘llash imkonini bergan bo‘lar
edi.
Biokonversiya va bioenergetika
O‘simlik mahsulotlari etishtirishda yalpi mahsulotning qariyb yarmi- qishloq
ho‘jalik ekinlari somoni va poyalariga to‘g‘ri kelsa, qishloq ho‘jalik ishlab
chiqarishidagi organik chiqindilarning 300 mln. t ga yaqinini go‘ng tashkil etadi.
Somonning yarmi va poya (palak)larning 30% qismigina chorva mollari ozuqasi
sifatida foydalaniladi. Somon va palak poyaning qolgan qismi deyarli
ishlatilmasdan, yoqib yuboriladi yoki dalada, vaqtinchalik saqlash joylarida chirib
ketadi.
Go‘ngning qariyb yarmi mahalliy o‘g‘itlar sifatida ishlatilsa, qolgan qismi
suv havzalari, aholi yashash joylari va hokazolarga tashlanib, atrof muhitni
Ilmiybaza.uz
ifloslanishiga sabab bo‘ladi. Organik chiqindilardan foydalanishdagi asosiy vazifa
ularni tuproqqa kiritib, tuproq unumdorligini oshirishga qaratiladi.
Biotexnologlar va biomuhandislar uni biokonversiya qilish – biogazga
aylantirish usullarini tavsiya etishadi. Bir tonna quruq go‘ngdan maxsus
konversion uskunalarda 400 m3 gacha metan gazini olish mumkin.
Metanning har bir kubometri yoqilganda 8 ming mJ energiya beradi.
Go‘ngni biokonversiyasi natijasida qolgan organik chiqindilar tarkibida uglerod,
fosfor, kaliy, kalsiy, mikroelementlar saqlanganligi bois ularni organik o‘g‘itlar
sifatida qo‘llash mumkin. Go‘ng va boshqa organik chiqindilar biokonversiyasi
tiklab turiladigan doimiy energiya manbai bo‘lib, qishloq xo‘jaligida iste’mol
qilinadigan umumiy energiyaning 5 % ga yaqinini bera oladi. Mamlakatimizda
biokonversiya uskunalari ba’zi fermer ho‘jaliklari va xususiy korxonalardagina
sinovdan o‘tmoqda.
Kichik biokonversion uskunalarda go‘ng va boshqa xildagi organik
chiqindilardan biogaz ishlab chiqarish Xitoyning kooperativ va shaxsiy qishloq
ho‘jalik korxonalarida ancha ommalashgan. Olingan biogaz (metan) maishiy va
sanoat ehtiyojlari uchun ishlatiladi. O‘zbekistonda bu usulda biogaz ishlab
chiqarish deyarli yo‘lga qo‘yilmagan.
Biotexnologlar va o‘simlikshunos mutaxassislar qishloq xo‘jaligida
olinadigan
mahsulotlar,
texnologiyalar
navlarni
energetik
samaradorlik
ko‘rsatkichlariga ko‘ra baholashni tavsiya etadilar.
Energiya sarfini hisoblash asosida ishlab chiqarilgan mahsulot birligi va
haqiqiy olingan hosil birligidagi energiya miqdoriga nisbatiga ko‘ra baholash
usullari ishlab chiqilgan.
Energetik samaradorlikni nisbiy birliklarda quyidagi tenglamaga muvofiq
ifodalanadi:
Kf – energetik samaradorlik koeffitsenti;
Es – ishlab chiqilgan mahsulot birligidagi energiya miqdori;
Ilmiybaza.uz
Ez – ishlab chiqilgan mahsulot birligiga nisbatan sarf bo‘lgan energiya
miqdori.
Agar Kf 2-3 va undan ortiq bo‘lsa, bunday nav texnologiyalar, ishlab
chiqarish tizimlari samarador hisoblanadi.
Kf < 1 bo‘lganda, nav, texnologiyalar, ishlab chiqarish tizimlari qoniqarsiz
bo‘lib, sinovdan o‘ta olmaydi, chunki bunda mahsulot birligini ishlab chiqish
uchun sarf qilingan energiya olingan mahsulot birligiga nisbatan yuqori bo‘ladi.
Ilmiy asoslangan optimal texnologiyalar asosida barcha zahiralar va qishloq
ho‘jalik ekinlari gibrid-navlari, parranda va hayvon zotlaridan oqilona foydalanish
o‘simlikshunoslikda quyosh energiyasidan foydalanish koeffitsentining ortishi (3%
gacha) hamda chorvachilikda oziqa konversiyasi ortishi, pirovard natijada qishloq
ho‘jalik mahsuloti ishlab chiqarishning energetik samaradorligi koeffitsenti yuqori
bo‘lishini ta’minlaydi.
qishloq
ho‘jalik
ishlab
chiqarishida
barcha
zahiralardan
oqilona
foydalanishning energetik samaradorligini baholashning biotexnologik usullaridan
foydalanish mamlakatda kichik ishlab chiqaruvchi sexlarni shakllantirishdagi
asosiy vazifadir.