ORGANIK CHIQINDILARNI QAYTA ISHLASH VA YANGI MAHSULOTLAR OLISH (Oqava suvlarni biotexnologik usulda tozalash)

Yuklangan vaqt

2024-05-14

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

4

Faytl hajmi

37,5 KB


Ilmiybaza.uz 
 
 
 
 
 
 
ORGANIK CHIQINDILARNI QAYTA ISHLASH VA YANGI 
MAHSULOTLAR OLISH 
 
 
Reja. 
1. Qishloq xo‘jali chiqindilari va yon mahsulotlarini qayta ishlash va organik 
o‘g‘itlar ishlab chiqarish. 
2. Oqava suvlarni biotexnologik usulda tozalash. 
3. Mikroorganizmlar yordamida energiya ishlab chiqarish va biotexnologik 
ishlab chiqarishning ekologik muammolari. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ilmiybaza.uz ORGANIK CHIQINDILARNI QAYTA ISHLASH VA YANGI MAHSULOTLAR OLISH Reja. 1. Qishloq xo‘jali chiqindilari va yon mahsulotlarini qayta ishlash va organik o‘g‘itlar ishlab chiqarish. 2. Oqava suvlarni biotexnologik usulda tozalash. 3. Mikroorganizmlar yordamida energiya ishlab chiqarish va biotexnologik ishlab chiqarishning ekologik muammolari. Ilmiybaza.uz 
 
 
Biotexnologik usullar va yondoshishlar mahsulotlarning ta’m va boshqa xil 
sifat xususiyatlarini saqlash va yaxshilashga qaratilgan bo‘lib, ular o‘simliklardan 
olingan yoki sintetik birikmalardan olingan biologik komponent qo‘shimchalar – 
konservant 
va 
ta’m 
beruvchi 
birikmalardan 
foydalanishga, 
shuningdek 
mahsulotlarni uzoq vaqt,  ishonchli saqlash imkonini beradigan transgen 
mikroorganizmlar membrana texnologiyalarini qo‘llashga asoslanadi. Vitaminlar, 
aminokislotalar, oziqa va oziq-ovqat qo‘shimchalarini ishlab chiqarish zamonaviy 
sanoat biotexnologiyasining eng so‘nggi yutuqlarini o‘z ichiga olgan usullariga 
asoslanadi. Bugungi kunda ularni ishlab chiqarish hajmi haridor korxonalar va 
sohalarning ehtiyojini to‘la qondira olmayapti. 
Umuman, bugungi kunda qayta ishlash sanoati muammoli vaziyatda 
turibdiki, bu qishloq ho‘jalik mahsulotlari xom ashyosi kelib tushishini ikki marta 
kamaytirish imkonini beradigan texnologik asbob uskularni o‘z vaqtida 
yangilanmayotganligi bilan izohlanadi. 
Hozirgi vaqtda o‘simlik va hayvon mahsulotlarini qayta ishlovchi 
korxonalar, zavodlarni tiklash va rivojlantirish bilan bog‘liq katta vazifalar turibdi, 
bu esa ularda eng yangi biotexnologik usullarni qo‘llash imkonini bergan bo‘lar 
edi.  
 
Biokonversiya va bioenergetika 
O‘simlik mahsulotlari etishtirishda yalpi mahsulotning qariyb yarmi- qishloq   
ho‘jalik ekinlari somoni va poyalariga to‘g‘ri kelsa, qishloq ho‘jalik ishlab 
chiqarishidagi organik chiqindilarning  300 mln. t ga yaqinini go‘ng tashkil etadi. 
Somonning yarmi va poya (palak)larning 30% qismigina chorva mollari ozuqasi 
sifatida foydalaniladi. Somon va palak poyaning qolgan qismi deyarli 
ishlatilmasdan, yoqib yuboriladi yoki dalada, vaqtinchalik saqlash joylarida chirib 
ketadi.  
Go‘ngning qariyb yarmi mahalliy o‘g‘itlar sifatida ishlatilsa, qolgan qismi 
suv havzalari, aholi yashash joylari va hokazolarga tashlanib, atrof muhitni 
Ilmiybaza.uz Biotexnologik usullar va yondoshishlar mahsulotlarning ta’m va boshqa xil sifat xususiyatlarini saqlash va yaxshilashga qaratilgan bo‘lib, ular o‘simliklardan olingan yoki sintetik birikmalardan olingan biologik komponent qo‘shimchalar – konservant va ta’m beruvchi birikmalardan foydalanishga, shuningdek mahsulotlarni uzoq vaqt, ishonchli saqlash imkonini beradigan transgen mikroorganizmlar membrana texnologiyalarini qo‘llashga asoslanadi. Vitaminlar, aminokislotalar, oziqa va oziq-ovqat qo‘shimchalarini ishlab chiqarish zamonaviy sanoat biotexnologiyasining eng so‘nggi yutuqlarini o‘z ichiga olgan usullariga asoslanadi. Bugungi kunda ularni ishlab chiqarish hajmi haridor korxonalar va sohalarning ehtiyojini to‘la qondira olmayapti. Umuman, bugungi kunda qayta ishlash sanoati muammoli vaziyatda turibdiki, bu qishloq ho‘jalik mahsulotlari xom ashyosi kelib tushishini ikki marta kamaytirish imkonini beradigan texnologik asbob uskularni o‘z vaqtida yangilanmayotganligi bilan izohlanadi. Hozirgi vaqtda o‘simlik va hayvon mahsulotlarini qayta ishlovchi korxonalar, zavodlarni tiklash va rivojlantirish bilan bog‘liq katta vazifalar turibdi, bu esa ularda eng yangi biotexnologik usullarni qo‘llash imkonini bergan bo‘lar edi. Biokonversiya va bioenergetika O‘simlik mahsulotlari etishtirishda yalpi mahsulotning qariyb yarmi- qishloq ho‘jalik ekinlari somoni va poyalariga to‘g‘ri kelsa, qishloq ho‘jalik ishlab chiqarishidagi organik chiqindilarning 300 mln. t ga yaqinini go‘ng tashkil etadi. Somonning yarmi va poya (palak)larning 30% qismigina chorva mollari ozuqasi sifatida foydalaniladi. Somon va palak poyaning qolgan qismi deyarli ishlatilmasdan, yoqib yuboriladi yoki dalada, vaqtinchalik saqlash joylarida chirib ketadi. Go‘ngning qariyb yarmi mahalliy o‘g‘itlar sifatida ishlatilsa, qolgan qismi suv havzalari, aholi yashash joylari va hokazolarga tashlanib, atrof muhitni Ilmiybaza.uz 
 
ifloslanishiga sabab bo‘ladi. Organik chiqindilardan foydalanishdagi asosiy vazifa 
ularni tuproqqa kiritib, tuproq unumdorligini oshirishga qaratiladi.  
Biotexnologlar va biomuhandislar  uni biokonversiya qilish – biogazga 
aylantirish usullarini tavsiya etishadi. Bir tonna quruq go‘ngdan maxsus 
konversion uskunalarda 400 m3 gacha metan gazini olish mumkin.  
Metanning har bir kubometri yoqilganda 8 ming mJ energiya beradi. 
Go‘ngni biokonversiyasi natijasida qolgan organik chiqindilar tarkibida uglerod, 
fosfor, kaliy, kalsiy, mikroelementlar saqlanganligi bois ularni organik o‘g‘itlar 
sifatida qo‘llash mumkin. Go‘ng va boshqa organik chiqindilar biokonversiyasi 
tiklab turiladigan doimiy energiya manbai bo‘lib, qishloq xo‘jaligida iste’mol 
qilinadigan umumiy energiyaning 5 % ga yaqinini bera oladi. Mamlakatimizda 
biokonversiya uskunalari ba’zi fermer ho‘jaliklari va xususiy korxonalardagina 
sinovdan o‘tmoqda.  
Kichik biokonversion uskunalarda go‘ng va boshqa xildagi organik 
chiqindilardan biogaz ishlab chiqarish Xitoyning kooperativ va shaxsiy qishloq 
ho‘jalik korxonalarida ancha ommalashgan. Olingan biogaz (metan) maishiy va 
sanoat ehtiyojlari uchun ishlatiladi. O‘zbekistonda bu usulda biogaz ishlab 
chiqarish deyarli yo‘lga qo‘yilmagan.  
Biotexnologlar va o‘simlikshunos mutaxassislar qishloq xo‘jaligida 
olinadigan 
mahsulotlar, 
texnologiyalar 
navlarni 
energetik 
samaradorlik 
ko‘rsatkichlariga ko‘ra baholashni tavsiya etadilar. 
Energiya sarfini hisoblash asosida ishlab chiqarilgan mahsulot birligi va 
haqiqiy olingan hosil birligidagi energiya miqdoriga nisbatiga ko‘ra baholash 
usullari ishlab chiqilgan.  
Energetik samaradorlikni nisbiy birliklarda quyidagi tenglamaga muvofiq 
ifodalanadi: 
         
 
Kf – energetik samaradorlik koeffitsenti; 
Es – ishlab chiqilgan mahsulot birligidagi energiya miqdori; 
Ilmiybaza.uz ifloslanishiga sabab bo‘ladi. Organik chiqindilardan foydalanishdagi asosiy vazifa ularni tuproqqa kiritib, tuproq unumdorligini oshirishga qaratiladi. Biotexnologlar va biomuhandislar uni biokonversiya qilish – biogazga aylantirish usullarini tavsiya etishadi. Bir tonna quruq go‘ngdan maxsus konversion uskunalarda 400 m3 gacha metan gazini olish mumkin. Metanning har bir kubometri yoqilganda 8 ming mJ energiya beradi. Go‘ngni biokonversiyasi natijasida qolgan organik chiqindilar tarkibida uglerod, fosfor, kaliy, kalsiy, mikroelementlar saqlanganligi bois ularni organik o‘g‘itlar sifatida qo‘llash mumkin. Go‘ng va boshqa organik chiqindilar biokonversiyasi tiklab turiladigan doimiy energiya manbai bo‘lib, qishloq xo‘jaligida iste’mol qilinadigan umumiy energiyaning 5 % ga yaqinini bera oladi. Mamlakatimizda biokonversiya uskunalari ba’zi fermer ho‘jaliklari va xususiy korxonalardagina sinovdan o‘tmoqda. Kichik biokonversion uskunalarda go‘ng va boshqa xildagi organik chiqindilardan biogaz ishlab chiqarish Xitoyning kooperativ va shaxsiy qishloq ho‘jalik korxonalarida ancha ommalashgan. Olingan biogaz (metan) maishiy va sanoat ehtiyojlari uchun ishlatiladi. O‘zbekistonda bu usulda biogaz ishlab chiqarish deyarli yo‘lga qo‘yilmagan. Biotexnologlar va o‘simlikshunos mutaxassislar qishloq xo‘jaligida olinadigan mahsulotlar, texnologiyalar navlarni energetik samaradorlik ko‘rsatkichlariga ko‘ra baholashni tavsiya etadilar. Energiya sarfini hisoblash asosida ishlab chiqarilgan mahsulot birligi va haqiqiy olingan hosil birligidagi energiya miqdoriga nisbatiga ko‘ra baholash usullari ishlab chiqilgan. Energetik samaradorlikni nisbiy birliklarda quyidagi tenglamaga muvofiq ifodalanadi: Kf – energetik samaradorlik koeffitsenti; Es – ishlab chiqilgan mahsulot birligidagi energiya miqdori; Ilmiybaza.uz 
 
Ez – ishlab chiqilgan mahsulot birligiga nisbatan sarf bo‘lgan energiya 
miqdori. 
Agar Kf  2-3 va undan ortiq bo‘lsa, bunday nav texnologiyalar, ishlab 
chiqarish tizimlari samarador hisoblanadi.  
Kf < 1 bo‘lganda, nav,  texnologiyalar, ishlab chiqarish tizimlari qoniqarsiz 
bo‘lib, sinovdan o‘ta olmaydi, chunki bunda mahsulot birligini ishlab chiqish 
uchun sarf qilingan energiya olingan mahsulot birligiga nisbatan yuqori bo‘ladi.  
Ilmiy asoslangan optimal texnologiyalar asosida barcha zahiralar  va qishloq 
ho‘jalik ekinlari gibrid-navlari, parranda va hayvon zotlaridan oqilona foydalanish 
o‘simlikshunoslikda quyosh energiyasidan foydalanish koeffitsentining ortishi (3% 
gacha) hamda chorvachilikda oziqa konversiyasi ortishi,  pirovard natijada qishloq 
ho‘jalik mahsuloti ishlab chiqarishning  energetik samaradorligi koeffitsenti yuqori 
bo‘lishini ta’minlaydi. 
qishloq 
ho‘jalik 
ishlab 
chiqarishida 
barcha 
zahiralardan 
oqilona 
foydalanishning energetik samaradorligini baholashning biotexnologik usullaridan 
foydalanish mamlakatda kichik ishlab chiqaruvchi sexlarni shakllantirishdagi 
asosiy vazifadir. 
 
 
Ilmiybaza.uz Ez – ishlab chiqilgan mahsulot birligiga nisbatan sarf bo‘lgan energiya miqdori. Agar Kf 2-3 va undan ortiq bo‘lsa, bunday nav texnologiyalar, ishlab chiqarish tizimlari samarador hisoblanadi. Kf < 1 bo‘lganda, nav, texnologiyalar, ishlab chiqarish tizimlari qoniqarsiz bo‘lib, sinovdan o‘ta olmaydi, chunki bunda mahsulot birligini ishlab chiqish uchun sarf qilingan energiya olingan mahsulot birligiga nisbatan yuqori bo‘ladi. Ilmiy asoslangan optimal texnologiyalar asosida barcha zahiralar va qishloq ho‘jalik ekinlari gibrid-navlari, parranda va hayvon zotlaridan oqilona foydalanish o‘simlikshunoslikda quyosh energiyasidan foydalanish koeffitsentining ortishi (3% gacha) hamda chorvachilikda oziqa konversiyasi ortishi, pirovard natijada qishloq ho‘jalik mahsuloti ishlab chiqarishning energetik samaradorligi koeffitsenti yuqori bo‘lishini ta’minlaydi. qishloq ho‘jalik ishlab chiqarishida barcha zahiralardan oqilona foydalanishning energetik samaradorligini baholashning biotexnologik usullaridan foydalanish mamlakatda kichik ishlab chiqaruvchi sexlarni shakllantirishdagi asosiy vazifadir.