Organizmda energiya va modda almashinuvining o’zaro bog’liqligi

Yuklangan vaqt

2024-09-14

Yuklab olishlar soni

2

Sahifalar soni

7

Faytl hajmi

18,0 KB


 
 
 
 
 
 
Organizmda energiya va modda almashinuvining o’zaro bog’liqligi 
 
 
Darsning maqsadi: Organizmda moddalar va energiya almashinuvi, energiya 
almashinuvi va uning boshqarilishi haqida tushuncha berish 
Moddalar almashinuvi yoki metabolizm — tirik organizmlarning oʻsishi, 
hayot faoliyati, koʻpayishi, tashqi muhit bilan munosabatlarini doimiy 
taʼminlaydigan kimyoviy oʻzgarishlar majmui. Moddalar almashinuvi tufayli 
xujayra tarkibiga kiradigan molekulalar parchalanadi va sintezlanadi, hujayra 
strukturalari va hujayralararo moddalar hosil boʻladi, yemiriladi va yangilanadi. 
Mas, odamda barcha toʻqima oqsillarining yarmisi taxminan 80 sutkada parchalanib, 
yangidan hosil boʻladi; jigar va qon zardobidagi oqsillarning yarmi har 10 kunda, 
muskul oqsillari 180 kunda, ayrim jigar fermentlari har 2—4 soatda yangilanib 
turadi. Moddalar almashinuvi energiya almashinuvi bilan chambarchas bogʻlangan 
boʻlib, ularni bir-biridan ajratib boʻlmaydi. Hujayralarda sodir boʻladigan moddalar 
almashinuvi bilan energiya almashinuvi biologik katalizatorlar — fermentlar 
ishtirokida amalga oshadi.  
Energiya almashinuvida murakkab organik molekulalardagi kimyoviy bogʻlar 
shaklida mavjud boʻladigan potensial energiya kimyoviy oʻzgarishlar tufayli hujayra 
strukturasi va funksiyasini, tana haroratini saqlab turish, ish bajarish va boshqa 
jarayonlar uchun sarf boʻladigan energiyaga aylanadi. Moddalar almashinuvi 
hujayrada bir vaqtning oʻzida kechadigan va oʻzaro bogʻliq boʻlgan ikki jarayon — 
anabolizm va katabolizmdan iborat. Katabolik jarayonlarda murakkab molekulalar 
oddiy molekulalarga parchalanib, koʻp miqdorda energiya ajraladi. Bu energiya 
maxsus kimyoviy energiyaga boy makroergik bogʻlar, asosan, adenozintrifosfat 
Organizmda energiya va modda almashinuvining o’zaro bog’liqligi Darsning maqsadi: Organizmda moddalar va energiya almashinuvi, energiya almashinuvi va uning boshqarilishi haqida tushuncha berish Moddalar almashinuvi yoki metabolizm — tirik organizmlarning oʻsishi, hayot faoliyati, koʻpayishi, tashqi muhit bilan munosabatlarini doimiy taʼminlaydigan kimyoviy oʻzgarishlar majmui. Moddalar almashinuvi tufayli xujayra tarkibiga kiradigan molekulalar parchalanadi va sintezlanadi, hujayra strukturalari va hujayralararo moddalar hosil boʻladi, yemiriladi va yangilanadi. Mas, odamda barcha toʻqima oqsillarining yarmisi taxminan 80 sutkada parchalanib, yangidan hosil boʻladi; jigar va qon zardobidagi oqsillarning yarmi har 10 kunda, muskul oqsillari 180 kunda, ayrim jigar fermentlari har 2—4 soatda yangilanib turadi. Moddalar almashinuvi energiya almashinuvi bilan chambarchas bogʻlangan boʻlib, ularni bir-biridan ajratib boʻlmaydi. Hujayralarda sodir boʻladigan moddalar almashinuvi bilan energiya almashinuvi biologik katalizatorlar — fermentlar ishtirokida amalga oshadi. Energiya almashinuvida murakkab organik molekulalardagi kimyoviy bogʻlar shaklida mavjud boʻladigan potensial energiya kimyoviy oʻzgarishlar tufayli hujayra strukturasi va funksiyasini, tana haroratini saqlab turish, ish bajarish va boshqa jarayonlar uchun sarf boʻladigan energiyaga aylanadi. Moddalar almashinuvi hujayrada bir vaqtning oʻzida kechadigan va oʻzaro bogʻliq boʻlgan ikki jarayon — anabolizm va katabolizmdan iborat. Katabolik jarayonlarda murakkab molekulalar oddiy molekulalarga parchalanib, koʻp miqdorda energiya ajraladi. Bu energiya maxsus kimyoviy energiyaga boy makroergik bogʻlar, asosan, adenozintrifosfat
 
 
kislota (ATF) va boshqa molekulalar shaklida jamgʻariladi. Katabolik oʻzgarishlar, 
odatda, gidrolitik va oksidlanish reaksiyalari natijasida amalga oshadi. Bu 
reaksiyalar kislorodsiz (anaerob yoʻl — glikoliz, bijgʻish) hamda kislorod 
ishtirokida (aerob yoʻl — nafas olish) sodir boʻladi.  
Har 
bir tirik organizm hayoti,  unda  
kechadigan  
kimyoviy  
jarayonlar,  
modda 
va  energiya  almashinuvi  tashqi  muhit  bilan  bog’liq.  Muhitning  ekologik  o’zg
arishi  
undagi  
jarayonlarni  
buzilishiga  
turli 
xil   
kasalliklarni  
kelib  
chiqishiga  
sababchi  
bo’ladi. 
Har yili yerda taxminan 6 mln. rak hodisasi  ro’yhatga  olinadi  va  bu  son  o’sib  b
ormoqda.   Bunday  iflos  kasalliklar  paydo  bo’lishining  75-90%  i  muhitni  har 
xil  omilllarini  ta’siri  bilan  bog’langan. 
Onkologik kasallliklarni keltirib  chiqaruvchi  sabablar  va  o’limga  olib  boruvchi  
tasodiflari  %   ko’rinishida  quyidagi  jadvalda  ko’rsatilgan. 
Chekish                                                                 25-40 
Dieta                                                                       10-70 
Ish  sharoitlarinining  noqulayligi                                2-8 
Spirtli  ichimliklar                                                     24 
Havo  va  suvning  ifloslanishi                                   1-4 
Dorivor  preparatlar                                                    1-5 
  
Inson 
paydo bo’libdiki uning hayoti  ekologik  muhit   faktorlari:   yorug’lik  havo     nam
lik,   harorat,   bosim  va  boshqalari  bilan  bog’liq.  Insonlar  o’zlaridan   chiqadig
an   turli  chiqindilarni  havo,  suv,  tuproqqa  tashlaydilar  bular  esa  atrof  mmuhit
ni  ifloslaydi.   Iflos  havodan  nafas  olgan,  suvni  ichgan,  iflos  tuproqda   yetisht
irilgan  sabzavot  mevalarning   yegan  odamlar  biz  yuqorida  aytib  o’tgan  kasall
iklarga  duchor  bo’ladi.   Modda  va  energiya  almashinuvi  jarayonlarining  organ
izmda  
normal  
kechishi 
uchun  ekologik  muhit  sog’lomligini  doimo  ta’minlashimiz  kerak. 
kislota (ATF) va boshqa molekulalar shaklida jamgʻariladi. Katabolik oʻzgarishlar, odatda, gidrolitik va oksidlanish reaksiyalari natijasida amalga oshadi. Bu reaksiyalar kislorodsiz (anaerob yoʻl — glikoliz, bijgʻish) hamda kislorod ishtirokida (aerob yoʻl — nafas olish) sodir boʻladi. Har bir tirik organizm hayoti, unda kechadigan kimyoviy jarayonlar, modda va energiya almashinuvi tashqi muhit bilan bog’liq. Muhitning ekologik o’zg arishi undagi jarayonlarni buzilishiga turli xil kasalliklarni kelib chiqishiga sababchi bo’ladi. Har yili yerda taxminan 6 mln. rak hodisasi ro’yhatga olinadi va bu son o’sib b ormoqda. Bunday iflos kasalliklar paydo bo’lishining 75-90% i muhitni har xil omilllarini ta’siri bilan bog’langan. Onkologik kasallliklarni keltirib chiqaruvchi sabablar va o’limga olib boruvchi tasodiflari % ko’rinishida quyidagi jadvalda ko’rsatilgan. Chekish 25-40 Dieta 10-70 Ish sharoitlarinining noqulayligi 2-8 Spirtli ichimliklar 24 Havo va suvning ifloslanishi 1-4 Dorivor preparatlar 1-5 Inson paydo bo’libdiki uning hayoti ekologik muhit faktorlari: yorug’lik havo nam lik, harorat, bosim va boshqalari bilan bog’liq. Insonlar o’zlaridan chiqadig an turli chiqindilarni havo, suv, tuproqqa tashlaydilar bular esa atrof mmuhit ni ifloslaydi. Iflos havodan nafas olgan, suvni ichgan, iflos tuproqda yetisht irilgan sabzavot mevalarning yegan odamlar biz yuqorida aytib o’tgan kasall iklarga duchor bo’ladi. Modda va energiya almashinuvi jarayonlarining organ izmda normal kechishi uchun ekologik muhit sog’lomligini doimo ta’minlashimiz kerak.
 
 
 Ikkinchi yoʻl evolyusion nuqtai nazardan ancha yosh va energetik jihatdan ancha 
samarali boʻlib, unda organik moddalar CO2 va suvgacha toʻliq parchalanadi. 
Hujayrada katabolizm va anabolizm reaksiyalari bir vaqtda kechadi; katabolik 
oʻzgarishlarning 
oxirgi bosqichi 
anabolizmning 
boshlangʻich reaksiyalari 
hisoblanadi. Biroq, moddalar almashinuvining anabolitik va katabolitik yoʻllari 
oʻzaro mos kelmaydi. Masalan, glikogenning laktat kislotagacha parchalanishida 12 
ta ferment ishtirok etib, ularning har biri bu jarayonning alohida bosqichini 
katalizlaydi.  
Glikogenning laktat kislotadan hosil boʻlishi jarayoni esa 9 ta fermentativ 
reaksiyalardan iborat boʻlib, ular tegishli katabolik reaksiyalarning aksi hisoblanadi. 
Xuddi shunga oʻxshash oqsillar bilan aminokislotalar yoki yogʻlar bilan faollashgan 
atsetat kislota oʻrtasida kechadigan anabolik va katabolik re-aksiyalar ham oʻzaro 
mos kelmaydi. Moddalar almashinuvining reaksiyalari hujayraning maʼlum qismlari 
— 
kompartamentlarda 
amalga 
oshadi. 
Mas, 
glikoliz 
jarayoni 
hujayra 
sitoplazmasida, gidrolitik parchalanish reaksiyalari — lizosomalarda, lipidlarning 
hosil boʻlishi silliq endoplazmatik toʻrda, oqsillar biosintezi ribosomalarda roʻy 
beradi. Moddalar almashinuvining umumiy bosqichlari bir-biri bilan doimo 
bogʻlangan boʻladi. Moddalar almashinuvining asosiy oraliq moddasi piruvat kislota 
uglevodlar, lipidlar va oqsillar almashinuvi reaksiyalarini oʻzaro bogʻlab turadi. 
Barcha tirik organizmlar uchun xos boʻlgan hujayra darajasidagi Moddalar 
almashinuvi, asosan, bir xil usulda boshqariladi. Bunda biokimyoviy jarayonlarning 
jadalligi va yoʻnaltirilganligi fer-mentlar faolligiga taʼsir koʻrsatish, ularning hosil 
boʻlishi yoki parchalanishini boshqarish orqali amalga oshadi. Yuksak darajada 
rivojlangan 
organizmlarda 
moddalar 
almashinuvi 
qoʻshimcha 
boshqaruv 
mexanizmlariga ega. Moddalar almashinuvi nerv sistemasi orqali va gormonal yoʻl 
bilan ham boshqarib turiladi. 
Modda 
va  
energiya  
almashinuvi  
organizmning 
kimyoviy  tarkibi  o’zgarmagan  holda  organ  va  to’qimalrninig  uzluksiz  yangila
nib  
turishiga  
imkon  
  
moddalarning 
asosiy  gruppalari  oqsillar,  yog’lar  va  uglevodlardir. 
Ikkinchi yoʻl evolyusion nuqtai nazardan ancha yosh va energetik jihatdan ancha samarali boʻlib, unda organik moddalar CO2 va suvgacha toʻliq parchalanadi. Hujayrada katabolizm va anabolizm reaksiyalari bir vaqtda kechadi; katabolik oʻzgarishlarning oxirgi bosqichi anabolizmning boshlangʻich reaksiyalari hisoblanadi. Biroq, moddalar almashinuvining anabolitik va katabolitik yoʻllari oʻzaro mos kelmaydi. Masalan, glikogenning laktat kislotagacha parchalanishida 12 ta ferment ishtirok etib, ularning har biri bu jarayonning alohida bosqichini katalizlaydi. Glikogenning laktat kislotadan hosil boʻlishi jarayoni esa 9 ta fermentativ reaksiyalardan iborat boʻlib, ular tegishli katabolik reaksiyalarning aksi hisoblanadi. Xuddi shunga oʻxshash oqsillar bilan aminokislotalar yoki yogʻlar bilan faollashgan atsetat kislota oʻrtasida kechadigan anabolik va katabolik re-aksiyalar ham oʻzaro mos kelmaydi. Moddalar almashinuvining reaksiyalari hujayraning maʼlum qismlari — kompartamentlarda amalga oshadi. Mas, glikoliz jarayoni hujayra sitoplazmasida, gidrolitik parchalanish reaksiyalari — lizosomalarda, lipidlarning hosil boʻlishi silliq endoplazmatik toʻrda, oqsillar biosintezi ribosomalarda roʻy beradi. Moddalar almashinuvining umumiy bosqichlari bir-biri bilan doimo bogʻlangan boʻladi. Moddalar almashinuvining asosiy oraliq moddasi piruvat kislota uglevodlar, lipidlar va oqsillar almashinuvi reaksiyalarini oʻzaro bogʻlab turadi. Barcha tirik organizmlar uchun xos boʻlgan hujayra darajasidagi Moddalar almashinuvi, asosan, bir xil usulda boshqariladi. Bunda biokimyoviy jarayonlarning jadalligi va yoʻnaltirilganligi fer-mentlar faolligiga taʼsir koʻrsatish, ularning hosil boʻlishi yoki parchalanishini boshqarish orqali amalga oshadi. Yuksak darajada rivojlangan organizmlarda moddalar almashinuvi qoʻshimcha boshqaruv mexanizmlariga ega. Moddalar almashinuvi nerv sistemasi orqali va gormonal yoʻl bilan ham boshqarib turiladi. Modda va energiya almashinuvi organizmning kimyoviy tarkibi o’zgarmagan holda organ va to’qimalrninig uzluksiz yangila nib turishiga imkon moddalarning asosiy gruppalari oqsillar, yog’lar va uglevodlardir.
 
 
Oqsillar  organizmda  asosan  plastik  material  sifatida,  uglevodlar  va  yog’lar  es
a  sarflangan  energiya  o’rnini  qoplash   uchun  ishlatiladi.  Turli   oziq  moddalar
ning  organizmga  kirgandan  to  keraksiz  moddalar  hosil  bo’lguncha  va  tashqar
iga  chiqarilguncha  o’zgarish  jarayoni  metabolizm  deyiladi. 
  
Oqsillar aminokislotalardan tuzilgan. Ular molekulasi tarkibida 20 ta 
aminokislota bo’ladi. Ularning 10 tasi almashtirib bo’maydigan-eng zarur 
aminokislotalardir. Ular organizmda bahsqa moddaladan sintez qilimaydi. Qolgan 
10 tasi almashtirish mumkin bo’gan aminokislotalardir. Shuni alohida qayd qilish 
kerakki, bolalar organizmining o’sishi va rivollanishi uchun ularning ovqat 
tarkibidagi oqsillarning 80-90 %i sifatli (go’sht, baliq, tuxum, sut) bo’lishi kerak. 
Kattalar ovqati tarkibdagi oqsillarning 50 %i sifatli va 50 %i sifatsiz bo’lishi 
mumkin. Katta odam kundalik ovqatining tarkibida 80-120g oqsil bo’lishi kerak. 
Yog’lar almashinuvi. Yog’lar ham oqsillarga o’xshash odam organizmida 
plastik va energetik ahamiyatga ega. 1g yog’ organizmida kislorod  ta’sirida 
oksidlanib, 9,3 kkal energiya ajratadi. Yog’lar ikki xil bo’ladi: hayvon yog’lari 
(dumba, charvi yoglari, sariyog, baliq yogi, tuxum sarigi tarkibida yog kabilar); 
o’simlik yoglari (paxta, kungaboqar, zig’ir, kunjut, makkajo’xori, zaytun moylari). 
Dumba, charvi va tuxum sarig’i tarkibidagi yog’larda xolesterin moddasi ko’p. Bu 
modda ateroskleroz (qon tomirlarning qattiqlashib, mo’rtlashib va toraib qolishi) 
kasalligi kelishiga sabab bo’ladi. Shuning uchun  yoshi 40dan oshgan odam hayvon 
yog’i va tuxumni kamroq iste’mol qilishi kerak. 
Uglevodlar almashinuvi. Uglevodlar odam organizmida asosan energiya 
manbai bo’lib hisoblanadi. Ayniqsa, jismoniy ish bajarganda ular birinchi bo’lib 
parchalanadi va hujayra-to’qimalarni, ayniqsa muskullarini ish faoliyati uchun zarur 
bo’lgan energiya bilan ta’minlaydi. 1g uglevod kislorod ta’sirida parchalanib, 4,1 
kkal energiya ajratadi. Uglevodlar asosan o’simliklardan olinadigan ovqat 
mahsulotlarida ko’p bo’ladi (non, kartoshka, mevalar, qovun-tarvuz hamda 
shirinliklarda). Katta odamning birkunlik ovqat tarkibida 350-450g uglevod bo’lish 
kerak. 
Oqsillar organizmda asosan plastik material sifatida, uglevodlar va yog’lar es a sarflangan energiya o’rnini qoplash uchun ishlatiladi. Turli oziq moddalar ning organizmga kirgandan to keraksiz moddalar hosil bo’lguncha va tashqar iga chiqarilguncha o’zgarish jarayoni metabolizm deyiladi. Oqsillar aminokislotalardan tuzilgan. Ular molekulasi tarkibida 20 ta aminokislota bo’ladi. Ularning 10 tasi almashtirib bo’maydigan-eng zarur aminokislotalardir. Ular organizmda bahsqa moddaladan sintez qilimaydi. Qolgan 10 tasi almashtirish mumkin bo’gan aminokislotalardir. Shuni alohida qayd qilish kerakki, bolalar organizmining o’sishi va rivollanishi uchun ularning ovqat tarkibidagi oqsillarning 80-90 %i sifatli (go’sht, baliq, tuxum, sut) bo’lishi kerak. Kattalar ovqati tarkibdagi oqsillarning 50 %i sifatli va 50 %i sifatsiz bo’lishi mumkin. Katta odam kundalik ovqatining tarkibida 80-120g oqsil bo’lishi kerak. Yog’lar almashinuvi. Yog’lar ham oqsillarga o’xshash odam organizmida plastik va energetik ahamiyatga ega. 1g yog’ organizmida kislorod ta’sirida oksidlanib, 9,3 kkal energiya ajratadi. Yog’lar ikki xil bo’ladi: hayvon yog’lari (dumba, charvi yoglari, sariyog, baliq yogi, tuxum sarigi tarkibida yog kabilar); o’simlik yoglari (paxta, kungaboqar, zig’ir, kunjut, makkajo’xori, zaytun moylari). Dumba, charvi va tuxum sarig’i tarkibidagi yog’larda xolesterin moddasi ko’p. Bu modda ateroskleroz (qon tomirlarning qattiqlashib, mo’rtlashib va toraib qolishi) kasalligi kelishiga sabab bo’ladi. Shuning uchun yoshi 40dan oshgan odam hayvon yog’i va tuxumni kamroq iste’mol qilishi kerak. Uglevodlar almashinuvi. Uglevodlar odam organizmida asosan energiya manbai bo’lib hisoblanadi. Ayniqsa, jismoniy ish bajarganda ular birinchi bo’lib parchalanadi va hujayra-to’qimalarni, ayniqsa muskullarini ish faoliyati uchun zarur bo’lgan energiya bilan ta’minlaydi. 1g uglevod kislorod ta’sirida parchalanib, 4,1 kkal energiya ajratadi. Uglevodlar asosan o’simliklardan olinadigan ovqat mahsulotlarida ko’p bo’ladi (non, kartoshka, mevalar, qovun-tarvuz hamda shirinliklarda). Katta odamning birkunlik ovqat tarkibida 350-450g uglevod bo’lish kerak.