OVQAT HAZM QILISH SISTEMASI FIZIOLOGIYASI. Og‘izda oziqa hazmi

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

23

File size

Fayl hajmi

40,8 KB


OVQAT HAZM QILISH SISTEMASI FIZIOLOGIYASI. 
Og‘izda oziqa hazmi 
 Reja:
1.Ovqat hazmi to‘g‘risida umumiy tushuncha.
2.Og‘izda oziqalarni hazmi bo‘lishi va uning turli hayvonlardagi xususiyatlari.
3. Bir kamerali oddiy va murakkab me’dalarda oziqa hazmlanishi.
4.Me’da harakati va me’dadan ichakka oziqalarning o‘tish qonuniyatlari.
     Tayanch Iboralar.
 Hazmlanish, yem, pichan, xashak, konsentrat, evolyusiya, osmos,
diffuziya,  o‘rgamchak,  achitish,  shimish,  asalari,  chumoli,  chuvalchang,  qurt,
naysimon, o‘simlik, hayvonlar, o‘txo‘r, go‘shtxo‘r, aralash, sekresiya, mexanik
ezish,  fermentasiya,  so‘rilish,  biologik,  mikrobiologik,  amilolitik,  lipolitik,
proteolitik,  Arestotel,  Gippokrat,  Avitsenna,  Reomyur,  Bomon,  V.A.Basov,
Shumova-Simanovskaya,  I.P.Pavlov,  Gaydengaym,  og‘iz  bo‘shlig‘i,  yirtqich,
cho‘chqa, ot, kavsh qaytaruvchilar, tish, so‘lak bezlari (quloq oldi, jag‘ osti, til
osti),  ishqoriy  muhit,  suv,  lizotsim,  amilaza,  maltoza,  uglevod,  namlik,
dizenfeksiya, mutsin, luqma, filtratsiya, reflektor, simpatik, parasimpatik, shartli
refleks, ko‘z, hid, gumoral.
Oddiy,  oraliq  yoki  bir  kamerali  murakkab  oshqozon,  zardob,  muskul,
shilliq,  shilliq  parda  osti  qavat,  sekretor  bezlar,  ko‘r  xalta,  qizil  o‘ngach,
qo‘shimcha, asosiy yoki bosh, qoplama, kordial, fundal, pilorus, pepsin, ximozin,
katepsin, kislotali, jelotinaza, xlorid kislota, reflektor, kimyoviy, M.N.S., retseptor,
simpatik, adashgan, proteolitik, lipolitik, motor, grafik, uzuna, qiyshiq, halqasimon,
tonik, ritmik, chuvalchangsimon, nerv, muskul, A.Yu.Yunusov, issiqlik, quyosh,
Ellenberger,  Sheynert,  o‘ng  va  chap  tomonda,  N.F.Papov,  S.E.Egorov,
V.A.Cheredkov,  I.A.Troyskiy,  A.A.Kudryavsev,  15-16  qobirg‘a.  N.V.Kurilov,
Logotip
OVQAT HAZM QILISH SISTEMASI FIZIOLOGIYASI. Og‘izda oziqa hazmi Reja: 1.Ovqat hazmi to‘g‘risida umumiy tushuncha. 2.Og‘izda oziqalarni hazmi bo‘lishi va uning turli hayvonlardagi xususiyatlari. 3. Bir kamerali oddiy va murakkab me’dalarda oziqa hazmlanishi. 4.Me’da harakati va me’dadan ichakka oziqalarning o‘tish qonuniyatlari. Tayanch Iboralar. Hazmlanish, yem, pichan, xashak, konsentrat, evolyusiya, osmos, diffuziya, o‘rgamchak, achitish, shimish, asalari, chumoli, chuvalchang, qurt, naysimon, o‘simlik, hayvonlar, o‘txo‘r, go‘shtxo‘r, aralash, sekresiya, mexanik ezish, fermentasiya, so‘rilish, biologik, mikrobiologik, amilolitik, lipolitik, proteolitik, Arestotel, Gippokrat, Avitsenna, Reomyur, Bomon, V.A.Basov, Shumova-Simanovskaya, I.P.Pavlov, Gaydengaym, og‘iz bo‘shlig‘i, yirtqich, cho‘chqa, ot, kavsh qaytaruvchilar, tish, so‘lak bezlari (quloq oldi, jag‘ osti, til osti), ishqoriy muhit, suv, lizotsim, amilaza, maltoza, uglevod, namlik, dizenfeksiya, mutsin, luqma, filtratsiya, reflektor, simpatik, parasimpatik, shartli refleks, ko‘z, hid, gumoral. Oddiy, oraliq yoki bir kamerali murakkab oshqozon, zardob, muskul, shilliq, shilliq parda osti qavat, sekretor bezlar, ko‘r xalta, qizil o‘ngach, qo‘shimcha, asosiy yoki bosh, qoplama, kordial, fundal, pilorus, pepsin, ximozin, katepsin, kislotali, jelotinaza, xlorid kislota, reflektor, kimyoviy, M.N.S., retseptor, simpatik, adashgan, proteolitik, lipolitik, motor, grafik, uzuna, qiyshiq, halqasimon, tonik, ritmik, chuvalchangsimon, nerv, muskul, A.Yu.Yunusov, issiqlik, quyosh, Ellenberger, Sheynert, o‘ng va chap tomonda, N.F.Papov, S.E.Egorov, V.A.Cheredkov, I.A.Troyskiy, A.A.Kudryavsev, 15-16 qobirg‘a. N.V.Kurilov,
kobolt,  temir,  polizond  usuli,  A.V.Kvasniskiy,  Ye.Z.Tikachev,  kaprofagiya,
Yu.A.Kolugin.
 1.Ovqat hazm qilish eng murakkab fiziologik jarayon bo‘lib organizmda
kechadigan hayotiy jarayonlarni ta’minlab beradi.
Hazmlanish deb, xilma-xil oziqalarni hazm sistemasiga tushib bir necha
bosqichlarda  o‘zgarishi  va  organizm  uchun  kerakli  bo‘lgan  shaklda
o‘zlashtirilishiga aytiladi. Masalan: Hayvonga yem-xashak (pichan, somon yoki
konsentrat) beriladi. Lekin hayvon organizmi uchun kerak bo‘lgan oqsil, yog‘,
uglevod,  vitamin,  makro  va  mikroelementlar  shu  oziqa  tarkibidan  hazm
sistemasining turli qismlaridagi fermentlar ta’sirida o‘zgartirilib o‘zlashtiriladi.
 Hazm sistemasi orqali oziq-ovqat o‘zlashtirilishi moddalar almashinishining
boshlang‘ich bosqichini tashkil etadi. Xilma-xil oziqa moddalardan organizmni
zaruriy hayotiy jarayonlari uchun organik birikmalar sintez qilinib o‘zlashtiriladi
va organizmning tirikliligi, o‘sib rivojlanishi, nasl qoldirishi, mahsulot ajratish
jarayonlari ta’minlanadi. Organizmlar evolyusion rivojlanish davrida har xil yo‘llar
bilan  oziqalanishga  moslashgan.  Nihoyatda  oddiy  tuzilgan  organizmlarning
ovqatlanishi  ham  oddiy  bo‘ladi  va  organizm  taraqqiyoti,  tuzilishini  tobora
rivojlanib borishi bilan evolyusion o‘zgarishlar natijasida oziqalanish xususiyatlari
ham  o‘zgarib  boradi.  Bu  to‘g‘risida  ko‘p  misollarni  umumiy  biologiyadan
bilasizlar: Masalan: Bir hujayrali sodda organizmlar o‘zi yashayotgan muhitdan,
o‘zlarining yashashi uchun oziqani  osmos diffuziya yo‘li bilan ya’ni ular butun
tanasi bilan oziqaga botib so‘rib oladi. 
 O‘rgamchak esa to‘riga tushgan hasharotlarni to‘riga o‘rab fermentlarini
chiqarib, o‘zgartirib, achitib, chiritib tayyor ovqatga aylantirib keyinchalik shimib
oziqalanadi yoki kanalar hayvon tanasiga yopishib qon tomirlaridan qonni so‘rib
qon bilan oziqalanadi.
 Asalarilar esa to‘planib guruh-guruh bo‘lib o‘z o‘ljalarini o‘rab ishlatib o‘ziga
o‘zlashtirsa,  chumolilar  3-4  tasi  birdaniga  o‘z  o‘ljalariga  hujum  qilib  so‘lak
ta’sirida oziqani ishlatib oziqalanadi.
 Chuvalchanglar, qurtlarda naychasimon hazmlanish organi bo‘lib oziqani
kimyoviy ishlab o‘zgartib hazm qiladi.
Logotip
kobolt, temir, polizond usuli, A.V.Kvasniskiy, Ye.Z.Tikachev, kaprofagiya, Yu.A.Kolugin. 1.Ovqat hazm qilish eng murakkab fiziologik jarayon bo‘lib organizmda kechadigan hayotiy jarayonlarni ta’minlab beradi. Hazmlanish deb, xilma-xil oziqalarni hazm sistemasiga tushib bir necha bosqichlarda o‘zgarishi va organizm uchun kerakli bo‘lgan shaklda o‘zlashtirilishiga aytiladi. Masalan: Hayvonga yem-xashak (pichan, somon yoki konsentrat) beriladi. Lekin hayvon organizmi uchun kerak bo‘lgan oqsil, yog‘, uglevod, vitamin, makro va mikroelementlar shu oziqa tarkibidan hazm sistemasining turli qismlaridagi fermentlar ta’sirida o‘zgartirilib o‘zlashtiriladi. Hazm sistemasi orqali oziq-ovqat o‘zlashtirilishi moddalar almashinishining boshlang‘ich bosqichini tashkil etadi. Xilma-xil oziqa moddalardan organizmni zaruriy hayotiy jarayonlari uchun organik birikmalar sintez qilinib o‘zlashtiriladi va organizmning tirikliligi, o‘sib rivojlanishi, nasl qoldirishi, mahsulot ajratish jarayonlari ta’minlanadi. Organizmlar evolyusion rivojlanish davrida har xil yo‘llar bilan oziqalanishga moslashgan. Nihoyatda oddiy tuzilgan organizmlarning ovqatlanishi ham oddiy bo‘ladi va organizm taraqqiyoti, tuzilishini tobora rivojlanib borishi bilan evolyusion o‘zgarishlar natijasida oziqalanish xususiyatlari ham o‘zgarib boradi. Bu to‘g‘risida ko‘p misollarni umumiy biologiyadan bilasizlar: Masalan: Bir hujayrali sodda organizmlar o‘zi yashayotgan muhitdan, o‘zlarining yashashi uchun oziqani osmos diffuziya yo‘li bilan ya’ni ular butun tanasi bilan oziqaga botib so‘rib oladi. O‘rgamchak esa to‘riga tushgan hasharotlarni to‘riga o‘rab fermentlarini chiqarib, o‘zgartirib, achitib, chiritib tayyor ovqatga aylantirib keyinchalik shimib oziqalanadi yoki kanalar hayvon tanasiga yopishib qon tomirlaridan qonni so‘rib qon bilan oziqalanadi. Asalarilar esa to‘planib guruh-guruh bo‘lib o‘z o‘ljalarini o‘rab ishlatib o‘ziga o‘zlashtirsa, chumolilar 3-4 tasi birdaniga o‘z o‘ljalariga hujum qilib so‘lak ta’sirida oziqani ishlatib oziqalanadi. Chuvalchanglar, qurtlarda naychasimon hazmlanish organi bo‘lib oziqani kimyoviy ishlab o‘zgartib hazm qiladi.
 Yuqori sut emizuvchi hayvonlar oziqalanishi uchun tashqi muhitdan 2 xil
oziq ovqat manbaidan: 
1. O‘simliklar dunyosidan 60-70%.
2.  Hayvonot  dunyosidan  olinadigan  20-30%  oziqalar  tarkibida  organizm
uchun organik va anorganik moddalar bor bo‘lib oqsillar, yog‘lar, uglevodlar,
vitaminlar, mineral moddalar va boshqalarni oladi. Oziq ovqatlar hazm sistemasiga
tushib bu sistemaning  aktiv faoliyati  natijasida  hazmlanish  jarayonini  o‘taydi.
Hazm sistemasi organizmlarning ovqatlanish sharoitiga qarab har xil rivojlangan
bo‘lib, bu organizmlarni uchta guruxga bo‘lib o‘rganiladi.
O‘txo‘r hayvonlar.
Go‘shtxo‘r hayvonlar. 
3.Aralash ovqat bilan oziqalanuvchilar.
1.O‘txo‘r  hayvonlarda  hazm  sistemasi  ancha  murakkab  rivojlangan  va
o‘txo‘r hayvonlarning oshqozonining hajmi katta bo‘lib qoramollarda 60-100 kg,
echki, qo‘y, otlarda bir necha kg oziqa iste’mol qiladi.
2.Go‘shtxo‘r hayvonlarga it, mushuk.
 3.Aralash  ovqat  iste’mol  qiladiganlarga  odam,  cho‘chqa  kirib,  ular,
o‘simlik, go‘sht iste’mol qiladi.
Hazm  sistemasi  hazm  jarayonlarini  kechishi  uchun bir  qator  murakkab
vazifalarni bajaradi.
1. Hazm sistemasi har xil shira ajratib-sekretor vazifani bajaradi:
2. Hazm sistemasi harakat yoki mator vazifasini bajarib oziqalarni ishqalab
ezadi:
3. Hazm sistemasida fermentatsiya jarayoni sodir bo‘ladi, chunki turli bezlar
turli xil fermentlar ishlab chiqarib, turli xil oziqalarni parchalaydi:
4. So‘rilish jarayonini o‘taydi.
5. Har xil inkretor vazifalarni bajaradi. 
 Oshqozon,  ichak,  shilliq  pardalari  har  xil  gormon  ajratib  chiqaradi,
oshqozon osti bezi esa gormon va shira ishlab chiqaradi. 
 Hazmlanish  jarayonlari  hazm  sistemasida  kechadigan  mexanikaviy,
kimyoviy va biologik yoki mikrobiologik o‘zgarishlar bilan yakunlanadi. Oziq
ovqatlar  hazm  sistemasida  mexanik  ishlanadi,  maydalanadi,  yumshatiladi  va
Logotip
Yuqori sut emizuvchi hayvonlar oziqalanishi uchun tashqi muhitdan 2 xil oziq ovqat manbaidan: 1. O‘simliklar dunyosidan 60-70%. 2. Hayvonot dunyosidan olinadigan 20-30% oziqalar tarkibida organizm uchun organik va anorganik moddalar bor bo‘lib oqsillar, yog‘lar, uglevodlar, vitaminlar, mineral moddalar va boshqalarni oladi. Oziq ovqatlar hazm sistemasiga tushib bu sistemaning aktiv faoliyati natijasida hazmlanish jarayonini o‘taydi. Hazm sistemasi organizmlarning ovqatlanish sharoitiga qarab har xil rivojlangan bo‘lib, bu organizmlarni uchta guruxga bo‘lib o‘rganiladi. O‘txo‘r hayvonlar. Go‘shtxo‘r hayvonlar. 3.Aralash ovqat bilan oziqalanuvchilar. 1.O‘txo‘r hayvonlarda hazm sistemasi ancha murakkab rivojlangan va o‘txo‘r hayvonlarning oshqozonining hajmi katta bo‘lib qoramollarda 60-100 kg, echki, qo‘y, otlarda bir necha kg oziqa iste’mol qiladi. 2.Go‘shtxo‘r hayvonlarga it, mushuk. 3.Aralash ovqat iste’mol qiladiganlarga odam, cho‘chqa kirib, ular, o‘simlik, go‘sht iste’mol qiladi. Hazm sistemasi hazm jarayonlarini kechishi uchun bir qator murakkab vazifalarni bajaradi. 1. Hazm sistemasi har xil shira ajratib-sekretor vazifani bajaradi: 2. Hazm sistemasi harakat yoki mator vazifasini bajarib oziqalarni ishqalab ezadi: 3. Hazm sistemasida fermentatsiya jarayoni sodir bo‘ladi, chunki turli bezlar turli xil fermentlar ishlab chiqarib, turli xil oziqalarni parchalaydi: 4. So‘rilish jarayonini o‘taydi. 5. Har xil inkretor vazifalarni bajaradi. Oshqozon, ichak, shilliq pardalari har xil gormon ajratib chiqaradi, oshqozon osti bezi esa gormon va shira ishlab chiqaradi. Hazmlanish jarayonlari hazm sistemasida kechadigan mexanikaviy, kimyoviy va biologik yoki mikrobiologik o‘zgarishlar bilan yakunlanadi. Oziq ovqatlar hazm sistemasida mexanik ishlanadi, maydalanadi, yumshatiladi va
namlanish jarayonlarini o‘taydi. Bu asosan yuqori sut emizuvchi organizmlar og‘iz
bo‘shlig‘ida ta’minlanadi (tish yordamida maydalanadi, jag‘, til bilan ta’minlanadi)
parrandalarda jig‘ildon yoki muskulli oshqozonda ishlanadi, maydalanadi.
Kimyoviy  jarayonlar  fermentatsiya  yoxud  mikrobiologik  o‘zgarishlar
natijasida bo‘ladi, bunda oziq ovqat oksidlanishi, gidrolizlanishi (suv ishtirokida
parchalanish)  fermentatsiya  bo‘lishi  achish-chirish  yo‘li  bilan  yuzaga  chiqadi.
Ayniqsa, hazm sistemasi og‘iz bo‘shlig‘idan to to‘g‘ri ichakgacha bo‘lgan yo‘lda
juda ko‘p shira ishlab chiqaruvchi bezlari bo‘lib, shira ajratadi. Og‘izda-so‘lak,
oshqozonda-oshqozon  shirasi,  ichakda-ichak  shirasi  o‘t  va  oshqozon  osti  bezi
shirasi. Bular tarkibida fermentlar bo‘lib, ularni 3 guruhga bo‘lib o‘rganiladi:
1. Amilotik fermentlar-uglevodlarga ta’sir qiladi.
2. Lipolitik fermentlar-yog‘ni parchalaydi.
3. Proteolitik fermentlar-oqsillarni parchalaydi.
Fermentlarning aktivligi uchun hazm sistemasining belgili namlikligi – suv
bo‘lishi, muayyan muhit sharoiti, muayyan harorat (temperatura) 38-40o bo‘lishi
kerak.
Bu  fermentlardan  biri  kletchatkani  parchalaydi,  oqsilni  chiritadi,
uglevodlarni  achitadi.  Bu  fermentlar  haqida  batafsil  ma’lumotlarni  kavsh
qaytaruvchi  hayvonlar  ingichka  ichagida  kechadigan  hazmlanish  jarayonida
o‘rganiladi.
Hazm  sistemasida  oziq-ovqatlar  mikrobiologik  o‘zgarishlarga  uchrab
ayniqsa bakteriya yoki infuzoriyalar yordamida-oziqa maydalanadi. Oziqa achish-
chirish yo‘li bilan ham ishlatiladi.
2.Hazm sistemasining bosh qismi og‘iz bo‘shlig‘i bo‘lib, og‘iz bo‘shlig‘ida
ovqat  hazmlanishi  so‘lak  bezlarida  ishlanayotgan  shiralar  ta’sirida  bo‘ladi.
Organizmning bosh qismida 3 yoki 4 juft so‘lak bezlari bo‘lib shu so‘lak bezlari
ajratgan shiralar og‘iz bo‘shlig‘iga quyiladi. (Odam va yirtqich hayvonlarda ko‘z
osti so‘lak bezining shirasi ham bo‘ladi). Organizmda ovqat hazm bo‘lishi uchun
har xil organizmlar turli yo‘l bilan oziq-ovqatlarni qabul qiladi. Jumladan yirtqich
hayvonlar oziq-ovqat o‘ljasini oldingi oyoqlari bilan ushlab tishlari bilan yirtib
og‘ziga  oladi,  ularni  yeydigan  ovqatlari  ko‘pincha  yumshoq  bo‘ladi.  (Go‘sht,
Logotip
namlanish jarayonlarini o‘taydi. Bu asosan yuqori sut emizuvchi organizmlar og‘iz bo‘shlig‘ida ta’minlanadi (tish yordamida maydalanadi, jag‘, til bilan ta’minlanadi) parrandalarda jig‘ildon yoki muskulli oshqozonda ishlanadi, maydalanadi. Kimyoviy jarayonlar fermentatsiya yoxud mikrobiologik o‘zgarishlar natijasida bo‘ladi, bunda oziq ovqat oksidlanishi, gidrolizlanishi (suv ishtirokida parchalanish) fermentatsiya bo‘lishi achish-chirish yo‘li bilan yuzaga chiqadi. Ayniqsa, hazm sistemasi og‘iz bo‘shlig‘idan to to‘g‘ri ichakgacha bo‘lgan yo‘lda juda ko‘p shira ishlab chiqaruvchi bezlari bo‘lib, shira ajratadi. Og‘izda-so‘lak, oshqozonda-oshqozon shirasi, ichakda-ichak shirasi o‘t va oshqozon osti bezi shirasi. Bular tarkibida fermentlar bo‘lib, ularni 3 guruhga bo‘lib o‘rganiladi: 1. Amilotik fermentlar-uglevodlarga ta’sir qiladi. 2. Lipolitik fermentlar-yog‘ni parchalaydi. 3. Proteolitik fermentlar-oqsillarni parchalaydi. Fermentlarning aktivligi uchun hazm sistemasining belgili namlikligi – suv bo‘lishi, muayyan muhit sharoiti, muayyan harorat (temperatura) 38-40o bo‘lishi kerak. Bu fermentlardan biri kletchatkani parchalaydi, oqsilni chiritadi, uglevodlarni achitadi. Bu fermentlar haqida batafsil ma’lumotlarni kavsh qaytaruvchi hayvonlar ingichka ichagida kechadigan hazmlanish jarayonida o‘rganiladi. Hazm sistemasida oziq-ovqatlar mikrobiologik o‘zgarishlarga uchrab ayniqsa bakteriya yoki infuzoriyalar yordamida-oziqa maydalanadi. Oziqa achish- chirish yo‘li bilan ham ishlatiladi. 2.Hazm sistemasining bosh qismi og‘iz bo‘shlig‘i bo‘lib, og‘iz bo‘shlig‘ida ovqat hazmlanishi so‘lak bezlarida ishlanayotgan shiralar ta’sirida bo‘ladi. Organizmning bosh qismida 3 yoki 4 juft so‘lak bezlari bo‘lib shu so‘lak bezlari ajratgan shiralar og‘iz bo‘shlig‘iga quyiladi. (Odam va yirtqich hayvonlarda ko‘z osti so‘lak bezining shirasi ham bo‘ladi). Organizmda ovqat hazm bo‘lishi uchun har xil organizmlar turli yo‘l bilan oziq-ovqatlarni qabul qiladi. Jumladan yirtqich hayvonlar oziq-ovqat o‘ljasini oldingi oyoqlari bilan ushlab tishlari bilan yirtib og‘ziga oladi, ularni yeydigan ovqatlari ko‘pincha yumshoq bo‘ladi. (Go‘sht,
go‘shtli oziqalar, ya’ni to‘qimalardan tuzilgan muskul pay).Oziqani og‘izda juda oz
chaynab so‘lak bilan aralashtirib yutadi.
Cho‘chqalar  oziq-ovqat  moddalarni  tumshuq  uchlari  bilan  kavlab,  izlab,
oldingi tishlari bilan tishlab, lab, til harakati bilan og‘ziga oladi. Cho‘chqalarning
ostki  jog‘i  uncha  harakatchan  emas,  jog‘lari  juda  yaqin  bo‘lib  oziqani  chala
chaynab yutadi. 
Cho‘chqalar  oziqani  og‘izda  kam  chaynaydi,  yarim  chaynab  yutadi.
Cho‘chqalar  suyuq  yumshoqlashtirilgan  polufabrikat  oziqalar  bilan,  konsentrat
bo‘tqa  pishirib  oziqalantiriladi.  Konsentratlar  har  xil  oziqalardan  qarishtirish,
yumshatilgan  oziqa,  oshxonalarda  qolgan  oziqalardan  iboratdir.  Cho‘chqalar
og‘zida oziqa hazmi o‘ziga xos xususiyatga  ega bo‘lib, cho‘chqa og‘zida so‘lak
bezlaridan ko‘p miqdorda so‘lak ajraladi. Ulardan ham jag‘ osti, til osti so‘lak
bezlari vaqti vaqti bilan so‘lak ajratadi, ayniqsa yosh cho‘chalar sut, sut qoldig‘i
bilan oziqalanganda vaqti-vaqti bilan aralash bezlardan so‘lak ajratadi. So‘lakda
amilolitik fermentlar ko‘p bo‘ladi, ayniqsa cho‘chqaga ko‘p kraxmalli oziqa (un,
kepak)  berilganda  so‘lakning  tarkibida  amilolitik  fermentlar  ko‘p  bo‘ladi.
(Cho‘chqa bolalarini onasidan ajratganda obratlar bilan aralash bo‘tqa pishirib
berish kerak, yarmalarga vitminli oziqa, ko‘k beda, sabzi,  D  vitaminini qoplash
uchun mineral moddalar qo‘shish kerak, qon kasalliklaridan saqlash uchun kobolt,
temir soqlavchi  oziqalarni  qo‘shish  kerak.  Hayvon  bug‘ozlik  davrida  mineral
moddalar ratsion tarkibida yetarlicha iste’mol qilsa tug‘iladigan cho‘chqa bolalarini
terisi tagida 15-20 kunlik zahira mineral moddalar to‘plab tug‘iladi. Buning uchun
ratsion doimo tekshirib turilishi lozim.
Bir tuyoqli hayvonlar oziq-ovqatlarni yuqori lablarini tez harakati bilan
yig‘ib, to‘plab, ba’zan oldingi oyoqlari bilan oziqani yig‘ib to‘plab, ezib, tishlari
bilan kesib, og‘izga olib maydalaydi, ayniqsa oldingi kurak tishlari o‘simliklarni
yerdan kesib, uzish uchun ishlatadi. Og‘izga olingan oziqalarni maydalab, so‘lak
bilan aralashtirib, til ishtirokida luqma holatiga keltiradi. Bir tuyoqli hayvonlar
oziqalarni og‘izda ancha uzoq chaynab yutadi. Og‘izda ozuqa hazm bo‘lishi ancha
murakkab o‘zgaruvchan bo‘ladi. Jumladan so‘lak bezlarining funksional aktivligi
hayvonlarning  yoshiga  qarab  o‘zgaruvchan  bo‘ladi.  Bir  tuyoqli  hayonlarni
Logotip
go‘shtli oziqalar, ya’ni to‘qimalardan tuzilgan muskul pay).Oziqani og‘izda juda oz chaynab so‘lak bilan aralashtirib yutadi. Cho‘chqalar oziq-ovqat moddalarni tumshuq uchlari bilan kavlab, izlab, oldingi tishlari bilan tishlab, lab, til harakati bilan og‘ziga oladi. Cho‘chqalarning ostki jog‘i uncha harakatchan emas, jog‘lari juda yaqin bo‘lib oziqani chala chaynab yutadi. Cho‘chqalar oziqani og‘izda kam chaynaydi, yarim chaynab yutadi. Cho‘chqalar suyuq yumshoqlashtirilgan polufabrikat oziqalar bilan, konsentrat bo‘tqa pishirib oziqalantiriladi. Konsentratlar har xil oziqalardan qarishtirish, yumshatilgan oziqa, oshxonalarda qolgan oziqalardan iboratdir. Cho‘chqalar og‘zida oziqa hazmi o‘ziga xos xususiyatga ega bo‘lib, cho‘chqa og‘zida so‘lak bezlaridan ko‘p miqdorda so‘lak ajraladi. Ulardan ham jag‘ osti, til osti so‘lak bezlari vaqti vaqti bilan so‘lak ajratadi, ayniqsa yosh cho‘chalar sut, sut qoldig‘i bilan oziqalanganda vaqti-vaqti bilan aralash bezlardan so‘lak ajratadi. So‘lakda amilolitik fermentlar ko‘p bo‘ladi, ayniqsa cho‘chqaga ko‘p kraxmalli oziqa (un, kepak) berilganda so‘lakning tarkibida amilolitik fermentlar ko‘p bo‘ladi. (Cho‘chqa bolalarini onasidan ajratganda obratlar bilan aralash bo‘tqa pishirib berish kerak, yarmalarga vitminli oziqa, ko‘k beda, sabzi, D vitaminini qoplash uchun mineral moddalar qo‘shish kerak, qon kasalliklaridan saqlash uchun kobolt, temir soqlavchi oziqalarni qo‘shish kerak. Hayvon bug‘ozlik davrida mineral moddalar ratsion tarkibida yetarlicha iste’mol qilsa tug‘iladigan cho‘chqa bolalarini terisi tagida 15-20 kunlik zahira mineral moddalar to‘plab tug‘iladi. Buning uchun ratsion doimo tekshirib turilishi lozim. Bir tuyoqli hayvonlar oziq-ovqatlarni yuqori lablarini tez harakati bilan yig‘ib, to‘plab, ba’zan oldingi oyoqlari bilan oziqani yig‘ib to‘plab, ezib, tishlari bilan kesib, og‘izga olib maydalaydi, ayniqsa oldingi kurak tishlari o‘simliklarni yerdan kesib, uzish uchun ishlatadi. Og‘izga olingan oziqalarni maydalab, so‘lak bilan aralashtirib, til ishtirokida luqma holatiga keltiradi. Bir tuyoqli hayvonlar oziqalarni og‘izda ancha uzoq chaynab yutadi. Og‘izda ozuqa hazm bo‘lishi ancha murakkab o‘zgaruvchan bo‘ladi. Jumladan so‘lak bezlarining funksional aktivligi hayvonlarning yoshiga qarab o‘zgaruvchan bo‘ladi. Bir tuyoqli hayonlarni
yoshligida so‘lak vaqti-vaqti bilan ajralib, sut ichganda yoki har xil suyuq ozuqalar
iste’mol qilgan vaqtda kam so‘lak ajratadi.
Otlar  og‘ziga  ozuqa  tushishi  bilan  so‘lak  ajralib,  bu  so‘lakni  ozuqa
chaynayotgan tomondagi so‘lak bezlari ajratadi. Bir tuyoqlilarning yoshlik davrida
til osti va jag‘ osti so‘lak bezlardan so‘lak ajralib, u oz va quyuq bo‘ladi. Dag‘al
oziqalarga o‘tishi  bilan juda ko‘p suyuq so‘lak ajratib, so‘lak muhiti kuchsiz
ishqoriy rN-7,55  holatda bo‘lishi oziq ovqat bilan aralashib, oshqozonga tushib,
oshqozon  ichida  qisman  amilolitik  jarayonlarni  ta’minlaydi, ya’ni  uglevodlar
parchalandi. So‘lak oshqozonda qisman mikroorganizmlar rivojlanishiga sharoit
yaratadi, dag‘al oziqalarni yumshoq qilib, yutilishini ta’minlaydi. Ular yosh vaqtida
10-15 litrgacha, 3-4 oyligida 20-25 litrgacha va keyinchalik 40 litrgacha so‘lak
ajratadi. Funksianal xususiyatiga ko‘ra til osti va jag‘ osti so‘lak bezi kuchsiz
kislotali, yopishqoq, oz, quyuq so‘lak ajratib, keyin quloq oldi so‘lak bezi so‘lak
ishlab chiqarishi bilan so‘lakning yopishqoqligi kamayib, muhiti ishqoriy bo‘lib,
ko‘p so‘lak ajratadi.
Kavsh qaytaruvchi organizmlar ozik-ovqatlarni og‘izda yuzaki chaynaydi.
Og‘izga til va lab harakati bilan ozuqa oladi. Yuqorida aytilgan hayvonlar suyuq
ozuqani lab, til yordamida yoki shimib oladi.
Itlar, mushuklar tillarini qoshiqqa yoki cho‘michga o‘xshatib suv ichadi.
Ozuqa  moddalar  og‘izga  tushishi  bilan  ularni  hazmlanishi  boshlanadi.
Og‘izda  ovqat  hazm  bo‘lishi  uchun  oziqa namlanib  yumshatilib,  parchalanish
davrini o‘taydi. Bu borada so‘lak hazm shirasi sifatida muhim ahamiyatga  ega.
So‘lak organizmning bosh qismida joylashgan bir qator sekretor bezlarda-so‘lak
bezlarida ishlanadi. 
Quloq  oldi,  jag‘  osti  va  til  osti  so‘lak  bezlari  juft  bo‘lib,  yirtqich
hayvonlarda va odamlarda ko‘z osti so‘lak bezlari joylashgan bo‘lib o‘z so‘lagini
og‘iz bo‘shlig‘iga quyadi. Jumladan quloq oldi so‘lak bezini sekresiyasi o‘ziga xos
bo‘lib, suyuq shira ishlaydi. Shirasining tarkibida  tuz va  organik madda kam
miqdorda bo‘lib, suv ko‘p bo‘ladi ya’ni 99,6%. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarda
quloq oldi so‘lak bezi sekreti ko‘p ishlab chiqarilib tarkibida azot bo‘ladi. Bu azot
ularning katta qornida oqsil sintez qilishda ishtirok qiladi va organizm talabiga
kerak bo‘ladigan oqsilni sintezlaydi. Jog‘ osti so‘lak bezi quyuq so‘lak ajratib shira
Logotip
yoshligida so‘lak vaqti-vaqti bilan ajralib, sut ichganda yoki har xil suyuq ozuqalar iste’mol qilgan vaqtda kam so‘lak ajratadi. Otlar og‘ziga ozuqa tushishi bilan so‘lak ajralib, bu so‘lakni ozuqa chaynayotgan tomondagi so‘lak bezlari ajratadi. Bir tuyoqlilarning yoshlik davrida til osti va jag‘ osti so‘lak bezlardan so‘lak ajralib, u oz va quyuq bo‘ladi. Dag‘al oziqalarga o‘tishi bilan juda ko‘p suyuq so‘lak ajratib, so‘lak muhiti kuchsiz ishqoriy rN-7,55 holatda bo‘lishi oziq ovqat bilan aralashib, oshqozonga tushib, oshqozon ichida qisman amilolitik jarayonlarni ta’minlaydi, ya’ni uglevodlar parchalandi. So‘lak oshqozonda qisman mikroorganizmlar rivojlanishiga sharoit yaratadi, dag‘al oziqalarni yumshoq qilib, yutilishini ta’minlaydi. Ular yosh vaqtida 10-15 litrgacha, 3-4 oyligida 20-25 litrgacha va keyinchalik 40 litrgacha so‘lak ajratadi. Funksianal xususiyatiga ko‘ra til osti va jag‘ osti so‘lak bezi kuchsiz kislotali, yopishqoq, oz, quyuq so‘lak ajratib, keyin quloq oldi so‘lak bezi so‘lak ishlab chiqarishi bilan so‘lakning yopishqoqligi kamayib, muhiti ishqoriy bo‘lib, ko‘p so‘lak ajratadi. Kavsh qaytaruvchi organizmlar ozik-ovqatlarni og‘izda yuzaki chaynaydi. Og‘izga til va lab harakati bilan ozuqa oladi. Yuqorida aytilgan hayvonlar suyuq ozuqani lab, til yordamida yoki shimib oladi. Itlar, mushuklar tillarini qoshiqqa yoki cho‘michga o‘xshatib suv ichadi. Ozuqa moddalar og‘izga tushishi bilan ularni hazmlanishi boshlanadi. Og‘izda ovqat hazm bo‘lishi uchun oziqa namlanib yumshatilib, parchalanish davrini o‘taydi. Bu borada so‘lak hazm shirasi sifatida muhim ahamiyatga ega. So‘lak organizmning bosh qismida joylashgan bir qator sekretor bezlarda-so‘lak bezlarida ishlanadi. Quloq oldi, jag‘ osti va til osti so‘lak bezlari juft bo‘lib, yirtqich hayvonlarda va odamlarda ko‘z osti so‘lak bezlari joylashgan bo‘lib o‘z so‘lagini og‘iz bo‘shlig‘iga quyadi. Jumladan quloq oldi so‘lak bezini sekresiyasi o‘ziga xos bo‘lib, suyuq shira ishlaydi. Shirasining tarkibida tuz va organik madda kam miqdorda bo‘lib, suv ko‘p bo‘ladi ya’ni 99,6%. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarda quloq oldi so‘lak bezi sekreti ko‘p ishlab chiqarilib tarkibida azot bo‘ladi. Bu azot ularning katta qornida oqsil sintez qilishda ishtirok qiladi va organizm talabiga kerak bo‘ladigan oqsilni sintezlaydi. Jog‘ osti so‘lak bezi quyuq so‘lak ajratib shira
tarkibida suv oz 99,2% gacha, oqsil va tuzlarning konsentratsiyasi ancha baland,
organik birikmalardan mutsin, lizotsim ko‘p saqlanganligi tufayli so‘lak quyuq
bo‘ladi. Til osti so‘lak bezi aralash tipdagi bez bu bezlarda ko‘p shiliq modda
bo‘lib, yopishqoqlikni ta’minlaydi, antibak-terial xususiyatni ta’minlaydi. 
Ko‘z osti so‘lak bezi aralash so‘lak bez sifatida suyuq shira ajratib so‘lak
tarkibida 99,2-99,6% suv va 0,8-0,6 atrofida organik va anorganik birikmalar bor. 
So‘lakni  quruq  moddalarini  tashkil  qiladigan oqsil,  mochevina,  mutsin,
lizotsim va uning eng asosiy ovqat hazm qiladigan fermenti bo‘ladi. So‘lakda
amilolitik fermentlar bo‘ladi. Amilaza, maltoza, ptialin (diastaza) bo‘ladi. So‘lak
tarkibida juda kam miqdorda boshqa organik, gormonal moddalarning qoldig‘i
bo‘ladi. 
So‘lak miqdori yirik shoxli hayvonlarda: 100-200 litr/kun rN 8,1-8,4
         ot 40-50   7,3-7,5 
         cho‘chqa 10-15   7,2-7,5
 
    qo‘y 7-14   8,0-
8,3           
          it 0,6-1,2
7,3-7,7
     quyon 0,04-0,08
  8,1-8,5
So‘lak rangsiz, shillimshik va yopishqoq suyuqlik bo‘lib, hayvon turiga,
oziqalanishiga, yashash sharoitiga va boshqa omillarga bog‘liq. U 99,0 – 99,4%
suv va 0,6 – 1% atrofida anorganik va organik moddalarni saqlaydi. So‘lakda
mineral  moddalardan sulfatlar, karbanatlar, kalsiy, kaliy va boshqalar  bo‘ladi.
organik moddalardan amilaza, maltaza va lizotsim fermentlari, yopishqoq modda –
glyukopolisaxarid  mutsin,  almashinuv  mahsulotlaridan  machevina,  ammiak,
karbanat angidrid va boshqalar bo‘ladi.
So‘lakda amilolitik fermentlar juda kam bo‘lib, uning tarkibidagi amilaza
kraxmalni maltozagacha, maltaza esa maltozani glyukozagacha parchalab, etxo‘r
hayvonlar so‘lagida ko‘proqdir. Lizotsim bakteriotsidlik xususiyatiga ega bo‘lib
ko‘pchilik  mikroorganizmlarni  parchalaydi.  Mutsin  so‘lakni  yopishqoqligini
ta’minlab, natijada oziqa luqmasini tegishli shaklga keltiradi va oson yutilishini
ta’minlaydi. 
So‘lak  suyuq  bo‘lganligi  bilan  solishtirma  og‘irligi  1,002-1,012
yopishqoqligi suvga nisbatan 1,5-2,0 ga teng (Buni aniqlash uchun viskizometrni
Logotip
tarkibida suv oz 99,2% gacha, oqsil va tuzlarning konsentratsiyasi ancha baland, organik birikmalardan mutsin, lizotsim ko‘p saqlanganligi tufayli so‘lak quyuq bo‘ladi. Til osti so‘lak bezi aralash tipdagi bez bu bezlarda ko‘p shiliq modda bo‘lib, yopishqoqlikni ta’minlaydi, antibak-terial xususiyatni ta’minlaydi. Ko‘z osti so‘lak bezi aralash so‘lak bez sifatida suyuq shira ajratib so‘lak tarkibida 99,2-99,6% suv va 0,8-0,6 atrofida organik va anorganik birikmalar bor. So‘lakni quruq moddalarini tashkil qiladigan oqsil, mochevina, mutsin, lizotsim va uning eng asosiy ovqat hazm qiladigan fermenti bo‘ladi. So‘lakda amilolitik fermentlar bo‘ladi. Amilaza, maltoza, ptialin (diastaza) bo‘ladi. So‘lak tarkibida juda kam miqdorda boshqa organik, gormonal moddalarning qoldig‘i bo‘ladi. So‘lak miqdori yirik shoxli hayvonlarda: 100-200 litr/kun rN 8,1-8,4 ot 40-50 7,3-7,5 cho‘chqa 10-15 7,2-7,5 qo‘y 7-14 8,0- 8,3 it 0,6-1,2 7,3-7,7 quyon 0,04-0,08 8,1-8,5 So‘lak rangsiz, shillimshik va yopishqoq suyuqlik bo‘lib, hayvon turiga, oziqalanishiga, yashash sharoitiga va boshqa omillarga bog‘liq. U 99,0 – 99,4% suv va 0,6 – 1% atrofida anorganik va organik moddalarni saqlaydi. So‘lakda mineral moddalardan sulfatlar, karbanatlar, kalsiy, kaliy va boshqalar bo‘ladi. organik moddalardan amilaza, maltaza va lizotsim fermentlari, yopishqoq modda – glyukopolisaxarid mutsin, almashinuv mahsulotlaridan machevina, ammiak, karbanat angidrid va boshqalar bo‘ladi. So‘lakda amilolitik fermentlar juda kam bo‘lib, uning tarkibidagi amilaza kraxmalni maltozagacha, maltaza esa maltozani glyukozagacha parchalab, etxo‘r hayvonlar so‘lagida ko‘proqdir. Lizotsim bakteriotsidlik xususiyatiga ega bo‘lib ko‘pchilik mikroorganizmlarni parchalaydi. Mutsin so‘lakni yopishqoqligini ta’minlab, natijada oziqa luqmasini tegishli shaklga keltiradi va oson yutilishini ta’minlaydi. So‘lak suyuq bo‘lganligi bilan solishtirma og‘irligi 1,002-1,012 yopishqoqligi suvga nisbatan 1,5-2,0 ga teng (Buni aniqlash uchun viskizometrni
bir naychasiga suv va ikkinchi naychasiga so‘lak solib 1 tomchi so‘lak tomganda 2
tomchi suv tomadi).
So‘lakning  muhiti  kuchsiz  kislotali  6,7-8,2  va  go‘shtxo‘r  hayvonlarda
(yirtqich  hayvonlar  va  odamda)  6,7-7,3-7,5  o‘txo‘r  hayvonlarda  kavsh
qaytaruvchilarda kuchli ishqoriy 8,0-8,2 bo‘ladi.
So‘lak muhiti har xil organizmlarda har xil sharoit yaratib og‘iz bo‘shlig‘ida
uglevodlar parchalanishini ta’minlaydi. Kavsh qaytaruvchilarda so‘lak ajralib katta
qoringa tushib mikroorganizmlarning rivojlanishini ta’minlaydi.
So‘lak og‘iz bo‘shlig‘ida bir qator muhim vazifalarni bajaradi. 
1. Og‘izda  so‘lak  muhim  sharoitlarni  ta’minlab  beradi.  Namlik,  muhit  va
boshqalar.
2. Fermentlarni aktivligini ta’minlaydi.
3. Og‘izni har xil qoldiq moddalardan tozalab dizenfeksiyalaydi.
4. So‘lak, oziq ovqatni namlab luqmani shakllantirib turadi. (Og‘izga olingan
va tarqoq bo‘lgan oziqani mutsin-kleylaganga o‘xshatib biriktirib lo‘qma hosil
qiladi) va yutilishni silliq qilib turadi.
So‘lak o‘ziga xos hislat, ajralish tarkibiga  ega bo‘lib, so‘lak ajralishining
mohiyati muhimdir. Ayniqsa so‘lakni har xil sharoit, ta’sirotga nisbatan ajralishi,
o‘zini  vazifasini  ta’minlaydi.  So‘lak  faqat  ovqat  hazm  qilish  uchun  ajralib
qolmasdan, balki organizmning himoya qilish uchun ham ajratadi. Shu sababdan
so‘lak ovqat bo‘lmagan moddalarga ham ajraladi. Masalan: qum, kislota, tosh, turli
tuzlarga, zahar va boshqa moddalarga yoki studentlar nos otadi natijada ko‘p so‘lak
ajralib himoya vazifasini o‘taydi ya’ni og‘izni yuvib, og‘iz bo‘shlig‘ini tozalaydi.
So‘lakning  asosiy  mohiyati  ovqat  hazm  qilish  bo‘lib  uglevodlarni
parchalaydi,  ya’ni  kraxmaldan  amilaza  ta’sirida  glyukoza  hosil  qiladi.  So‘lak
so‘lak bezlarida hosil bo‘ladi va hosil bo‘lishi murakkab jarayon bo‘lib uni hosil
bo‘lishi va ajralishini aniqlash uchun o‘tkir va xronik metodlardan foydalaniladi.
Jumladan I.P.Pavlov laboratoriyasida so‘lak yo‘llariga naycha o‘rnatish yoki shu
yo‘llarni lunjni tashqarisiga chiqarib tikish metodikasi ishlab chiqilgan. Masalan:
It, qo‘ylarning quloq oldi so‘lak bezining yo‘li tashqariga chiqarilib tikiladi. Bu
metodikalar boshqa hayvonlarda ham ishlangan. Bu tajribani dastlab I.P.Pavlov
shigirdlari bilan o‘tkazgan. (D.L.Glinskiy).
Logotip
bir naychasiga suv va ikkinchi naychasiga so‘lak solib 1 tomchi so‘lak tomganda 2 tomchi suv tomadi). So‘lakning muhiti kuchsiz kislotali 6,7-8,2 va go‘shtxo‘r hayvonlarda (yirtqich hayvonlar va odamda) 6,7-7,3-7,5 o‘txo‘r hayvonlarda kavsh qaytaruvchilarda kuchli ishqoriy 8,0-8,2 bo‘ladi. So‘lak muhiti har xil organizmlarda har xil sharoit yaratib og‘iz bo‘shlig‘ida uglevodlar parchalanishini ta’minlaydi. Kavsh qaytaruvchilarda so‘lak ajralib katta qoringa tushib mikroorganizmlarning rivojlanishini ta’minlaydi. So‘lak og‘iz bo‘shlig‘ida bir qator muhim vazifalarni bajaradi. 1. Og‘izda so‘lak muhim sharoitlarni ta’minlab beradi. Namlik, muhit va boshqalar. 2. Fermentlarni aktivligini ta’minlaydi. 3. Og‘izni har xil qoldiq moddalardan tozalab dizenfeksiyalaydi. 4. So‘lak, oziq ovqatni namlab luqmani shakllantirib turadi. (Og‘izga olingan va tarqoq bo‘lgan oziqani mutsin-kleylaganga o‘xshatib biriktirib lo‘qma hosil qiladi) va yutilishni silliq qilib turadi. So‘lak o‘ziga xos hislat, ajralish tarkibiga ega bo‘lib, so‘lak ajralishining mohiyati muhimdir. Ayniqsa so‘lakni har xil sharoit, ta’sirotga nisbatan ajralishi, o‘zini vazifasini ta’minlaydi. So‘lak faqat ovqat hazm qilish uchun ajralib qolmasdan, balki organizmning himoya qilish uchun ham ajratadi. Shu sababdan so‘lak ovqat bo‘lmagan moddalarga ham ajraladi. Masalan: qum, kislota, tosh, turli tuzlarga, zahar va boshqa moddalarga yoki studentlar nos otadi natijada ko‘p so‘lak ajralib himoya vazifasini o‘taydi ya’ni og‘izni yuvib, og‘iz bo‘shlig‘ini tozalaydi. So‘lakning asosiy mohiyati ovqat hazm qilish bo‘lib uglevodlarni parchalaydi, ya’ni kraxmaldan amilaza ta’sirida glyukoza hosil qiladi. So‘lak so‘lak bezlarida hosil bo‘ladi va hosil bo‘lishi murakkab jarayon bo‘lib uni hosil bo‘lishi va ajralishini aniqlash uchun o‘tkir va xronik metodlardan foydalaniladi. Jumladan I.P.Pavlov laboratoriyasida so‘lak yo‘llariga naycha o‘rnatish yoki shu yo‘llarni lunjni tashqarisiga chiqarib tikish metodikasi ishlab chiqilgan. Masalan: It, qo‘ylarning quloq oldi so‘lak bezining yo‘li tashqariga chiqarilib tikiladi. Bu metodikalar boshqa hayvonlarda ham ishlangan. Bu tajribani dastlab I.P.Pavlov shigirdlari bilan o‘tkazgan. (D.L.Glinskiy).
So‘lak hosil bo‘lishida so‘lak bezlarining aktiv funksional xususiyati asosiy
o‘rin egallab so‘lak bezida merakrin va apokrin tipdagi sekresiyalar kuzatiladi. 
So‘lak bezining sitoplazma  qismining  hujayralari  ayniqsa  ribosoma
hujayralari, Goldji apparatining aktivligi so‘lak hosil bo‘lishini ta’minlaydi. 
So‘lak hosil bo‘lishini tushintiradigan bir qancha nazariyalar mavjud.
Jumladan  filtratsiya  nazariyasining  muallifi Karl  Lyudvig  takidlashicha
so‘lak bezida juda ko‘p qon tomirlar bo‘lib qon tomirlarida qon bilan birga har xil
organik – anorganik modda, suv,  tuz, aminokislotalar, azot va qoldiq modda
mochevina, kreatinining kabi moddalar, siydik kislotasi va boshqa moddalar bo‘lib
konsentratsiyasi ko‘p bo‘lgani uchun hamda qon tomirlar o‘tkazuvchanligi tufayli
ko‘p moddalar filtrlanadi. Shu sababdan so‘lak tarkibidagi suv va bir qator organik
va anorganik moddalar ayniqsa aminokislotalar filtralanib so‘lakni boshlang‘ich
manbaini tashkil qiladi. (Plakatda so‘lak bezi, yadrolari ribosoma goldji apparati
yadrosi va ular atrofida joylashgan kapillyar qon tomirlari ko‘rsatilgan bo‘lib shu
joyda filtrlanish bo‘ladi).
So‘lak  hosil  bo‘lishida  so‘lak  bezining  aktiv  faoliyatida  unda  sodir
bo‘ladigan sekresiya va sintez jarayonlari asosiy rol o‘ynaydi. 
Filtratsiya  qilingan  moddalardan  so‘lak  tarkibida  saqlanadigan  har  xil
organik  birikmalarni  aktiv  fermentlar,  mutsin  va  lizotsim  moddalarini  sintez
qilinishi ta’minlanadi. Bu jarayonlarda har xil aminokislotalar, tuzlar, ishqorlar va
boshqa moddalar qatnashadi. Natijada so‘lak bezining tarkibiy qismida bo‘ladigan
ayrim organik birikmalar ajraladi va natijada yaxlit so‘lak fermenti ajraladi.
So‘lak  ajralguncha  va  so‘lak  hosil  bo‘lganidan  keyin  so‘lak  bezining
strukturasi o‘rganilgan (so‘lak ajralgunga qadar bez hujayralari to‘liq, hajmi katta,
kompakt va so‘lak ajralgandan keyin bez hujayralari zichlashib, hajmi kichrayib,
massasi engillashib qoladi. Ribosoma, goldji apparati turli moddalar va o‘z tarkibiy
qismdan ajraladi).
So‘lak ajralishi murakkab, reflektor va gumoral yo‘l bilan boshqariladi.
So‘lak ajralishini boshqaruvchi markaz uzunchoq miyada va uning yuqori markazi
bosh  miya  sharlari  po‘stlog‘ida  joylashganligi  tasdiqlangan.  Markaziy  nerv
sistemasi so‘lak bez faoliyatini vegitativ nerv tolalari bilan boshqaradi. (Simpatik
va pasimpatik) Simpatik sistema nervlari so‘lak bez sekresiyasini susaytiradi va oz
Logotip
So‘lak hosil bo‘lishida so‘lak bezlarining aktiv funksional xususiyati asosiy o‘rin egallab so‘lak bezida merakrin va apokrin tipdagi sekresiyalar kuzatiladi. So‘lak bezining sitoplazma qismining hujayralari ayniqsa ribosoma hujayralari, Goldji apparatining aktivligi so‘lak hosil bo‘lishini ta’minlaydi. So‘lak hosil bo‘lishini tushintiradigan bir qancha nazariyalar mavjud. Jumladan filtratsiya nazariyasining muallifi Karl Lyudvig takidlashicha so‘lak bezida juda ko‘p qon tomirlar bo‘lib qon tomirlarida qon bilan birga har xil organik – anorganik modda, suv, tuz, aminokislotalar, azot va qoldiq modda mochevina, kreatinining kabi moddalar, siydik kislotasi va boshqa moddalar bo‘lib konsentratsiyasi ko‘p bo‘lgani uchun hamda qon tomirlar o‘tkazuvchanligi tufayli ko‘p moddalar filtrlanadi. Shu sababdan so‘lak tarkibidagi suv va bir qator organik va anorganik moddalar ayniqsa aminokislotalar filtralanib so‘lakni boshlang‘ich manbaini tashkil qiladi. (Plakatda so‘lak bezi, yadrolari ribosoma goldji apparati yadrosi va ular atrofida joylashgan kapillyar qon tomirlari ko‘rsatilgan bo‘lib shu joyda filtrlanish bo‘ladi). So‘lak hosil bo‘lishida so‘lak bezining aktiv faoliyatida unda sodir bo‘ladigan sekresiya va sintez jarayonlari asosiy rol o‘ynaydi. Filtratsiya qilingan moddalardan so‘lak tarkibida saqlanadigan har xil organik birikmalarni aktiv fermentlar, mutsin va lizotsim moddalarini sintez qilinishi ta’minlanadi. Bu jarayonlarda har xil aminokislotalar, tuzlar, ishqorlar va boshqa moddalar qatnashadi. Natijada so‘lak bezining tarkibiy qismida bo‘ladigan ayrim organik birikmalar ajraladi va natijada yaxlit so‘lak fermenti ajraladi. So‘lak ajralguncha va so‘lak hosil bo‘lganidan keyin so‘lak bezining strukturasi o‘rganilgan (so‘lak ajralgunga qadar bez hujayralari to‘liq, hajmi katta, kompakt va so‘lak ajralgandan keyin bez hujayralari zichlashib, hajmi kichrayib, massasi engillashib qoladi. Ribosoma, goldji apparati turli moddalar va o‘z tarkibiy qismdan ajraladi). So‘lak ajralishi murakkab, reflektor va gumoral yo‘l bilan boshqariladi. So‘lak ajralishini boshqaruvchi markaz uzunchoq miyada va uning yuqori markazi bosh miya sharlari po‘stlog‘ida joylashganligi tasdiqlangan. Markaziy nerv sistemasi so‘lak bez faoliyatini vegitativ nerv tolalari bilan boshqaradi. (Simpatik va pasimpatik) Simpatik sistema nervlari so‘lak bez sekresiyasini susaytiradi va oz
miqdorda ammo organik birikmalarga boy quyuq so‘lak ajraladi. Adashgan nerv
ta’sirlanganda so‘lak ajralishi kuchayadi. Suyuq so‘lak ajralib tuzlar va organik
birikmalarga boy bo‘ladi ya’ni boshqacha qilib aytganda adashgan nerv so‘lak
filtratsiyasini kuchaytiradi. So‘lak ajralishi bevosita shartsiz va shartli reflekslar
natijasida hosil bo‘ladi. So‘lak ajralishini shartsiz refleksi vaqti atiga 2-3 soniyani
tashkil qiladi bu degani og‘izga ovqat tushishi bilan 2-3 soniyada reflektor so‘lak
ajraladi.  So‘lak  ajralishi  har  xil  oziqalarga  har  xil  bo‘lishi  kuzatiladi:  dag‘al
oziqalarga, qattiq oziqalarga ko‘p  suyuq  so‘lak ajraladi. Yumshoq oziqalarga oz
miqdorda quyuq so‘lak ajraladi. So‘lak ajrashi shartli reflekslar yo‘li bilan bosh
miyaning po‘stlog‘i osti markazi bilan boshqariladi. So‘lak ajrilishi har xil bo‘lib
refleks  shartli  sharoitlarda  shartli  refleksga  aylanadi.  Masalan:  Og‘izga  ovqat
tushib, ajralgan so‘lak ajralishi shartsiz refleks agar shu bir necha marta takrorlansa
yoki ovqatni ko‘rinishi, hidiga nisbatan so‘lak ajralib shartli refleks holatida so‘lak
ajraladi. Ko‘z, xid bilish organi qo‘zg‘alishni bosh miyaga berib shartli reflektor
yo‘l bilan so‘lak ajraladi. Turli oziqaga so‘lakni sifati o‘zgaradi, miqdori o‘zgaradi.
(Plakat).
So‘lak  ajralishi  shartli  refleks  xonasiga  it  kirgizilib  ta’sirot  berilib
lampochka  yoqilib bir necha martaba takrorlansa keyinchalik faqat lampochkani
yoqilishi so‘lak ajralishini kuchaytiradi. (Plakat). So‘lak ajralishi gumoral yo‘l
bilan ham boshqarilib qon tarkibiga bog‘liq bo‘ladi. Qon tarkibida oziq-ovqat
moddalarning ko‘p bo‘lishi ya’ni (qoning to‘q bo‘lishi) so‘lak ajralishini keskin
kamaytiradi.
Qonda ozik-ovqat kam bo‘lishi ya’ni (qonning och qolishi) so‘lak ajrali-
shini kuchaytiradi. Och qon ta’sirida so‘lak markazining faoliyati kuchayib natijada
so‘lak ajralish kuchayib og‘izga dastlabki so‘lak porsiyalari ajraladi. Bunday so‘lak
ajralishi ishtohani uyg‘otadi. (Ishtoha shirasining ajralishi och qolganda, ro‘za
tutgan  kunlarning  birinchi  kunlarida  ertalab  shartli  reflektor  yo‘l  bilan  so‘lak
ajralishida kuzatiladi).
3.Og‘izda  atroflicha  maydalanib,  so‘lak  bilan  aralashib, so‘lak  ta’sirida
tayyorlangandan so‘ng til harakati bilan, lo‘nj muskullarining harakati natijasida
lo‘nda lo‘qma shakliga keltiriladi, lo‘qma til ustiga olinadi, til tubidagi muskulni
qisqarishi  bilan (tortilishi)  luqma tomoqqa yetkaziladi va qizil o‘ngach orqali
Logotip
miqdorda ammo organik birikmalarga boy quyuq so‘lak ajraladi. Adashgan nerv ta’sirlanganda so‘lak ajralishi kuchayadi. Suyuq so‘lak ajralib tuzlar va organik birikmalarga boy bo‘ladi ya’ni boshqacha qilib aytganda adashgan nerv so‘lak filtratsiyasini kuchaytiradi. So‘lak ajralishi bevosita shartsiz va shartli reflekslar natijasida hosil bo‘ladi. So‘lak ajralishini shartsiz refleksi vaqti atiga 2-3 soniyani tashkil qiladi bu degani og‘izga ovqat tushishi bilan 2-3 soniyada reflektor so‘lak ajraladi. So‘lak ajralishi har xil oziqalarga har xil bo‘lishi kuzatiladi: dag‘al oziqalarga, qattiq oziqalarga ko‘p suyuq so‘lak ajraladi. Yumshoq oziqalarga oz miqdorda quyuq so‘lak ajraladi. So‘lak ajrashi shartli reflekslar yo‘li bilan bosh miyaning po‘stlog‘i osti markazi bilan boshqariladi. So‘lak ajrilishi har xil bo‘lib refleks shartli sharoitlarda shartli refleksga aylanadi. Masalan: Og‘izga ovqat tushib, ajralgan so‘lak ajralishi shartsiz refleks agar shu bir necha marta takrorlansa yoki ovqatni ko‘rinishi, hidiga nisbatan so‘lak ajralib shartli refleks holatida so‘lak ajraladi. Ko‘z, xid bilish organi qo‘zg‘alishni bosh miyaga berib shartli reflektor yo‘l bilan so‘lak ajraladi. Turli oziqaga so‘lakni sifati o‘zgaradi, miqdori o‘zgaradi. (Plakat). So‘lak ajralishi shartli refleks xonasiga it kirgizilib ta’sirot berilib lampochka yoqilib bir necha martaba takrorlansa keyinchalik faqat lampochkani yoqilishi so‘lak ajralishini kuchaytiradi. (Plakat). So‘lak ajralishi gumoral yo‘l bilan ham boshqarilib qon tarkibiga bog‘liq bo‘ladi. Qon tarkibida oziq-ovqat moddalarning ko‘p bo‘lishi ya’ni (qoning to‘q bo‘lishi) so‘lak ajralishini keskin kamaytiradi. Qonda ozik-ovqat kam bo‘lishi ya’ni (qonning och qolishi) so‘lak ajrali- shini kuchaytiradi. Och qon ta’sirida so‘lak markazining faoliyati kuchayib natijada so‘lak ajralish kuchayib og‘izga dastlabki so‘lak porsiyalari ajraladi. Bunday so‘lak ajralishi ishtohani uyg‘otadi. (Ishtoha shirasining ajralishi och qolganda, ro‘za tutgan kunlarning birinchi kunlarida ertalab shartli reflektor yo‘l bilan so‘lak ajralishida kuzatiladi). 3.Og‘izda atroflicha maydalanib, so‘lak bilan aralashib, so‘lak ta’sirida tayyorlangandan so‘ng til harakati bilan, lo‘nj muskullarining harakati natijasida lo‘nda lo‘qma shakliga keltiriladi, lo‘qma til ustiga olinadi, til tubidagi muskulni qisqarishi bilan (tortilishi) luqma tomoqqa yetkaziladi va qizil o‘ngach orqali
oshqozonga tushadi va me’dada uzoq vaqt davomida mexanik, fizik, kimyoviy
ta’sirotlar oqibatida o‘zgarishlarga uchraydi. Oziqa me’da shirasi bilan aralashib
ayrim tarkibiy qismlarga parchalanadi va qisman qonga so‘riladi. Me’dada oziqalar
yuzaki parchalanib, asosiy parchalanish va hazmlanish ichaklarda yuzaga keladi.
1. Oshqozon yoki me’da har xil organizmlarda turlicha tuzilgan bo‘lib, uni
asosan bir kamerali oddiy oshqozon ya’ni go‘shtxo‘r hayvonlar oshqozoniga (it va
mushuklar oshqozoni yoki me’dasi);
2. Tuzilishi oddiy ammo vazifasi murakkab oraliq oshqozonlar, bu aralash
oziqalanadigan  hayvonlardan  cho‘chqada  yoki  o‘txo‘r  hayvonlardan  bir
tuyoqlilarda bo‘ladi.
3.  Murakkab  to‘rt  kamerali  kavsh  qaytaruvchi  hayvonlar  me’dasi,
parrandalarda ikki kamerali, tuyada uch kamerali me’da bo‘ladi.
Bir kamerali oddiy me’dalarga oziq-ovqatlar tushishi bilan ularni ishlanishi
va hazmlanishi boshlanadi. Bir kamerali me’dani qizilo‘ngachdan kirish qismi –
kardial, tubi – fundal va o‘n ikki bormoq ichakka chiqish qismi pilorus farq
qilinadi. Oshqozon to‘rt qavatdan tuzilgan bo‘lib: tashqi zardob, o‘rtadagi muskul,
shilliq parda osti va shilliq qavatlardan ibrat bo‘lib, oshqozon muskul devori:
uzinasiga, aylanasiga va qiyshiq muskullardan iboratdir. Ozuqalarni hazmlanishida
me’da devorida joylashgan hujayralardan ajralgan me’da shirasining ahamiyati
kattadir.
Oshqozon ichki qavati shilliq parda qavati bilan qoplangan va shilliq parda
qavatida oshqozon shirasini ishlab chiqaradigan: qo‘shimcha, asosiy yoki bosh va
qoplama  bezlar  joylashgan  bo‘lib,  ular  har  xil  hujayralardan  tuzilgan.  Bu
bezlarning gistostrukturasi turlicha bo‘lib bo‘lib, sekretor bezlar bo‘lib hisoblanadi.
Bu bezlarda oshqozon shirasi hosil bo‘ladi.
Me’da  devorida  qo‘shimcha,  asosiy  va  qoplama  hujayralar  joylashgan
bo‘lib, ular faoliyati tufayli hosil bo‘lgan suyuqlik tiniq, rangsiz, kislotali muhitga
ega  bo‘lib,  qo‘shimcha  bezlar  shilimshiq  modda  ishlab  chiqarib,  me’daning
kordial, fundal va pilorus qismida sochilib joylashgan. Asosiy yoki bosh bezlar
fundal va pilorus qismlarida joylashib, proteolitik fermentlar guruhga kiradigan
pepsin,  ximozin,  katepsin,  jelatinaza  va  lipolitik  -  lipaza  fermentlarini  ishlab
chiqaradi. Oshqozon shirasining tarkibida har xil anorganik va organik moddalar
Logotip
oshqozonga tushadi va me’dada uzoq vaqt davomida mexanik, fizik, kimyoviy ta’sirotlar oqibatida o‘zgarishlarga uchraydi. Oziqa me’da shirasi bilan aralashib ayrim tarkibiy qismlarga parchalanadi va qisman qonga so‘riladi. Me’dada oziqalar yuzaki parchalanib, asosiy parchalanish va hazmlanish ichaklarda yuzaga keladi. 1. Oshqozon yoki me’da har xil organizmlarda turlicha tuzilgan bo‘lib, uni asosan bir kamerali oddiy oshqozon ya’ni go‘shtxo‘r hayvonlar oshqozoniga (it va mushuklar oshqozoni yoki me’dasi); 2. Tuzilishi oddiy ammo vazifasi murakkab oraliq oshqozonlar, bu aralash oziqalanadigan hayvonlardan cho‘chqada yoki o‘txo‘r hayvonlardan bir tuyoqlilarda bo‘ladi. 3. Murakkab to‘rt kamerali kavsh qaytaruvchi hayvonlar me’dasi, parrandalarda ikki kamerali, tuyada uch kamerali me’da bo‘ladi. Bir kamerali oddiy me’dalarga oziq-ovqatlar tushishi bilan ularni ishlanishi va hazmlanishi boshlanadi. Bir kamerali me’dani qizilo‘ngachdan kirish qismi – kardial, tubi – fundal va o‘n ikki bormoq ichakka chiqish qismi pilorus farq qilinadi. Oshqozon to‘rt qavatdan tuzilgan bo‘lib: tashqi zardob, o‘rtadagi muskul, shilliq parda osti va shilliq qavatlardan ibrat bo‘lib, oshqozon muskul devori: uzinasiga, aylanasiga va qiyshiq muskullardan iboratdir. Ozuqalarni hazmlanishida me’da devorida joylashgan hujayralardan ajralgan me’da shirasining ahamiyati kattadir. Oshqozon ichki qavati shilliq parda qavati bilan qoplangan va shilliq parda qavatida oshqozon shirasini ishlab chiqaradigan: qo‘shimcha, asosiy yoki bosh va qoplama bezlar joylashgan bo‘lib, ular har xil hujayralardan tuzilgan. Bu bezlarning gistostrukturasi turlicha bo‘lib bo‘lib, sekretor bezlar bo‘lib hisoblanadi. Bu bezlarda oshqozon shirasi hosil bo‘ladi. Me’da devorida qo‘shimcha, asosiy va qoplama hujayralar joylashgan bo‘lib, ular faoliyati tufayli hosil bo‘lgan suyuqlik tiniq, rangsiz, kislotali muhitga ega bo‘lib, qo‘shimcha bezlar shilimshiq modda ishlab chiqarib, me’daning kordial, fundal va pilorus qismida sochilib joylashgan. Asosiy yoki bosh bezlar fundal va pilorus qismlarida joylashib, proteolitik fermentlar guruhga kiradigan pepsin, ximozin, katepsin, jelatinaza va lipolitik - lipaza fermentlarini ishlab chiqaradi. Oshqozon shirasining tarkibida har xil anorganik va organik moddalar
bor. Anorganik moddalardan Ca, K,  natriy, Marganes, ammoniy  elementlarining
C1,  R,  karbonatli,  sulfatli  tuzlari  va  xlorid  kislota, organik  moddalardan  sut
kislotasi,  ATF,  kreatinin,  siydikchil,  siydik  kislotasi,  oqsil  va  aminokislotalar
hamda  fermentlar  bo‘ladi.  Me’da  devorining  fundal  qismdagi  qaplama
hujayralardan aktiv NS1 ishlanadi. Bu NS1 oshqozon shirasiga kislotali muhit
berib, ko‘p fermentlarni aktivligini ta’minlaydi. NS1 oqsillarni bo‘rttirib, shishirib
ular ustidagi qobig‘ini yupqalaydi va oqsilga pepsin fermentini singishiga sharoit
yaratib  beradi,  oqsil  parchalanishida  katta  ahamiyatga  ega.  Shuning  uchun
oshqozonda oqsil, yog‘ yetishmay parchalanish sodir bo‘lmay, surunkali gosterit
yuzaga  keladi.  Bu  holatlar  tartibsiz  ovqatlanishdan  kelib  chiqadi.  Bu kasallik
bezlarni yallig‘lantirib vazifasini izdan chiqaradi yoki NS1 midorini ko‘paytirib,
kasallantirib gosterit va yaraga aylanishi mumkin. Bu vaqtda parxez saqlash kerak.
Me’da  shirasida  xlorid  kislotaning  konsentratsiyasi  0,4-0,5%  miqdorda
bo‘lib, bu xlorid kislota erkin xlorid kislota holatida juda kam saqlanib 0,15-0,25%
miqdorda bo‘ladi.
Go‘shtxo‘r hayvonlarda bir oz ko‘proq, o‘txo‘r hayvonlarda xlorid kislota
oz bo‘ladi. Xlorid kislotani ko‘p qismi organik moddalar bilan birikkan bo‘ladi. N+
o‘rnini boshqa elementlar egallab, har xil tuzlar holatida bo‘ladi.
Xlorid kislota oshqozonda oziq ovqat hazmlash bilan oziqani me’dadan
ichakga o‘tishini reflektor ravishda ta’minlaydi.
1.  Pepsin  aktiv  bo‘lmagan  pepsinogen  holatida  hosil  bo‘lib,  NS1 kislota
ta’sirida aktiv pepsinga aylanib, o‘ta kislotali muhitida rN 0,8 - 2,0 va harorat
+38+40o bo‘lganida aktiv bo‘lib, oqsillarni albumoz va peptonlarga parchalaydi.
Fibrin, go‘sht oqsilini tez parchalab, tuxum oqsilini sekin parchalaydi. Demak,
pepsinning oqsillarga ta’sir etish kuchi bir xil emas va Mett usuli bilan aniqlanadi.
Pepsin  peptidaza  guruhiga  kirib,  oqsil  asosini  tashkil  qiluvchi  peptidlarni
parchalaydi. 
2. Ximozin kuchsiz kislotali, kuchsiz ishqoriy ya’ni neytral muxitida Sa+
ionlari ishtirokida  faol bo‘lib, sut  oqsili kazinogenga ta’sir  etib, uni kazeinga
aylantiradi ya’ni sutni ivitadi. Bu fermentlar yosh hayvonlar oshqozonida ko‘p
bo‘lib, hayvonlarni yoshi o‘lg‘ayishi bilan bu ferment kamayib, boshqa fermentlar
Logotip
bor. Anorganik moddalardan Ca, K, natriy, Marganes, ammoniy elementlarining C1, R, karbonatli, sulfatli tuzlari va xlorid kislota, organik moddalardan sut kislotasi, ATF, kreatinin, siydikchil, siydik kislotasi, oqsil va aminokislotalar hamda fermentlar bo‘ladi. Me’da devorining fundal qismdagi qaplama hujayralardan aktiv NS1 ishlanadi. Bu NS1 oshqozon shirasiga kislotali muhit berib, ko‘p fermentlarni aktivligini ta’minlaydi. NS1 oqsillarni bo‘rttirib, shishirib ular ustidagi qobig‘ini yupqalaydi va oqsilga pepsin fermentini singishiga sharoit yaratib beradi, oqsil parchalanishida katta ahamiyatga ega. Shuning uchun oshqozonda oqsil, yog‘ yetishmay parchalanish sodir bo‘lmay, surunkali gosterit yuzaga keladi. Bu holatlar tartibsiz ovqatlanishdan kelib chiqadi. Bu kasallik bezlarni yallig‘lantirib vazifasini izdan chiqaradi yoki NS1 midorini ko‘paytirib, kasallantirib gosterit va yaraga aylanishi mumkin. Bu vaqtda parxez saqlash kerak. Me’da shirasida xlorid kislotaning konsentratsiyasi 0,4-0,5% miqdorda bo‘lib, bu xlorid kislota erkin xlorid kislota holatida juda kam saqlanib 0,15-0,25% miqdorda bo‘ladi. Go‘shtxo‘r hayvonlarda bir oz ko‘proq, o‘txo‘r hayvonlarda xlorid kislota oz bo‘ladi. Xlorid kislotani ko‘p qismi organik moddalar bilan birikkan bo‘ladi. N+ o‘rnini boshqa elementlar egallab, har xil tuzlar holatida bo‘ladi. Xlorid kislota oshqozonda oziq ovqat hazmlash bilan oziqani me’dadan ichakga o‘tishini reflektor ravishda ta’minlaydi. 1. Pepsin aktiv bo‘lmagan pepsinogen holatida hosil bo‘lib, NS1 kislota ta’sirida aktiv pepsinga aylanib, o‘ta kislotali muhitida rN 0,8 - 2,0 va harorat +38+40o bo‘lganida aktiv bo‘lib, oqsillarni albumoz va peptonlarga parchalaydi. Fibrin, go‘sht oqsilini tez parchalab, tuxum oqsilini sekin parchalaydi. Demak, pepsinning oqsillarga ta’sir etish kuchi bir xil emas va Mett usuli bilan aniqlanadi. Pepsin peptidaza guruhiga kirib, oqsil asosini tashkil qiluvchi peptidlarni parchalaydi. 2. Ximozin kuchsiz kislotali, kuchsiz ishqoriy ya’ni neytral muxitida Sa+ ionlari ishtirokida faol bo‘lib, sut oqsili kazinogenga ta’sir etib, uni kazeinga aylantiradi ya’ni sutni ivitadi. Bu fermentlar yosh hayvonlar oshqozonida ko‘p bo‘lib, hayvonlarni yoshi o‘lg‘ayishi bilan bu ferment kamayib, boshqa fermentlar
ko‘paya boradi. Bu fermentni yosh qo‘zilarni teriga so‘yganda shirdonidan ajratib
olib, quritib, brinza tayyorlashda achitqi sifatida ishlatiladi. 
3.  Katepsin  oqsilni  gologen  qismlarini,  pay  to‘qimalarini  jelatinani
parchalaydi. 
4.  Jelatinaza  proteolitik  fermentlar  qatoriga  kirib,  miqdori  juda  kam  va
biriktiruvchi to‘qima oqsili – jelatinani parchalaydi. 
5. Oshqozon shirasidagi lipaza faqatgina  emullagan yog‘larni parchalaydi.
Oshqozon lipazasi ichak lipazasidan ancha zaif.
Toza me’da shirasida uglevodlarni parchalaydigan fermentlar yo‘q, lekin
me’daga tushgan oziqa luqmasiga me’da shirasi shimilganiga qadar luqmadagi
uglevodlar  o‘zi bilan tushgan so‘lak va oziqa fermentlari ta’sirida uglevodlarni
parchalaydi.  Luqmaga  me’da  shirasi  shimilishi  bilan  muhit  kislotali  tomonga
o‘zgarib,  amilolitik  fermentlar  aktivligi  so‘nadi  va  me’da  shirasining
fermentlarining ta’siri paydo bo‘ladi.
Me’da pilorus qismidan ajralgan shira zaif ishqoriy muhitga  ega bo‘lib,
tarkibida pepsin kam  va pepsinni  faolligi past. Pilorus shirasi  yog‘li  oziqalar
hazmida katta ahamiyatga  ega. Yog‘li  oziqa iste’mol qilinganida fundal  qism
hujayralar  faoliyati  so‘nib  fundal  qismda  yog‘larga  aloqador  biriktiruvchi
to‘qimalar to‘la hazm bo‘lmaydi va ular kuchsiz kislotali muhitda pepsin ta’sirida
pilorusda keyin ichaklarda hazm bo‘ladi. Demak, fundal va pilorus qism shiralari
bir – biridan farq qilar ekan. 
Qo‘shimcha  bezlardan  ajralgan  shilliq  ham  hazm  jarayonida  katta
ahamiyatga ega bo‘lib, u me’da devorini turli ta’sirotlardan ya’ni dag‘al oziqalarni
ho‘llaydi,  mulayimlashtiradi,  kislota  va  boshqa  moddalarni  suyultirib,
zararsizlantiradi. Me’da shirasida faol proteolitik ferment pepsin bo‘lib, u me’da
devorini parchalamaydi. Bu holat birqancha fikrlar bilan tushintiriladi. 
Oshqozon  devorini  aktiv  proteolitik  fermenti-pepsin  ta’sirida
parchalanmasligida,  yemirilmasligida  oshqozon  devorida  hosil  bo‘layotgan
antipepsin moddalarning ahamiyati kattadir. 
Oshqozon devorining parchalanmasligi, yemirilmasligi uni shilliq – himoya
to‘siq xususiyati tufayli sodir bo‘ladi. 
Logotip
ko‘paya boradi. Bu fermentni yosh qo‘zilarni teriga so‘yganda shirdonidan ajratib olib, quritib, brinza tayyorlashda achitqi sifatida ishlatiladi. 3. Katepsin oqsilni gologen qismlarini, pay to‘qimalarini jelatinani parchalaydi. 4. Jelatinaza proteolitik fermentlar qatoriga kirib, miqdori juda kam va biriktiruvchi to‘qima oqsili – jelatinani parchalaydi. 5. Oshqozon shirasidagi lipaza faqatgina emullagan yog‘larni parchalaydi. Oshqozon lipazasi ichak lipazasidan ancha zaif. Toza me’da shirasida uglevodlarni parchalaydigan fermentlar yo‘q, lekin me’daga tushgan oziqa luqmasiga me’da shirasi shimilganiga qadar luqmadagi uglevodlar o‘zi bilan tushgan so‘lak va oziqa fermentlari ta’sirida uglevodlarni parchalaydi. Luqmaga me’da shirasi shimilishi bilan muhit kislotali tomonga o‘zgarib, amilolitik fermentlar aktivligi so‘nadi va me’da shirasining fermentlarining ta’siri paydo bo‘ladi. Me’da pilorus qismidan ajralgan shira zaif ishqoriy muhitga ega bo‘lib, tarkibida pepsin kam va pepsinni faolligi past. Pilorus shirasi yog‘li oziqalar hazmida katta ahamiyatga ega. Yog‘li oziqa iste’mol qilinganida fundal qism hujayralar faoliyati so‘nib fundal qismda yog‘larga aloqador biriktiruvchi to‘qimalar to‘la hazm bo‘lmaydi va ular kuchsiz kislotali muhitda pepsin ta’sirida pilorusda keyin ichaklarda hazm bo‘ladi. Demak, fundal va pilorus qism shiralari bir – biridan farq qilar ekan. Qo‘shimcha bezlardan ajralgan shilliq ham hazm jarayonida katta ahamiyatga ega bo‘lib, u me’da devorini turli ta’sirotlardan ya’ni dag‘al oziqalarni ho‘llaydi, mulayimlashtiradi, kislota va boshqa moddalarni suyultirib, zararsizlantiradi. Me’da shirasida faol proteolitik ferment pepsin bo‘lib, u me’da devorini parchalamaydi. Bu holat birqancha fikrlar bilan tushintiriladi. Oshqozon devorini aktiv proteolitik fermenti-pepsin ta’sirida parchalanmasligida, yemirilmasligida oshqozon devorida hosil bo‘layotgan antipepsin moddalarning ahamiyati kattadir. Oshqozon devorining parchalanmasligi, yemirilmasligi uni shilliq – himoya to‘siq xususiyati tufayli sodir bo‘ladi.
Oshqozon  devori  bo‘ylab  oqayotgan  qon  muhitning  ishqoriylikga  ega
bo‘lishi pepsin aktivligini pasaytiradi. 
Oshqozonning ma’lum marom bilan harakati tufayli me’dada oziqalar yaxshi
aralashib, hazmlanadi. Oshqozon harakatini bir qancha usullar yordamida o‘rganish
mumkin bo‘lib, buning uchun hayvon me’dasiga o‘rnatilgan naycha orqali yupqa
balon  yuborib,  unga  havo  yuborib,  shishirib,  ikkinchi  uchinchi  manometr  va
yozuvchi peroga tutashtirib, oshqozon harakatini grafik holda yozib yoki rentgen
apparat  yordamida  kuzatiladi,  radiotelemetrik  moslamalarda  uzoqdan  turib
oshqozon harakati to‘g‘risida axborot olish mumkin. Oshqozon shirasida 99% dan
ortiq suv bo‘lib, shira, suyuq, rangsiz, engil ko‘piklanadigan bo‘lib, shiradagi
fermentlar quyidagi sharoitda faol bo‘ladi. 
1. Kislotali muhit eng aktiv muhit.
2. Ko‘p suv saqlanganida, chunki bu fermentlar suv ishtirokida  faol bo‘lib,
ular gidrolazalar deb ataladi.
3.Muayyan haroratda taxminan +25+26o S dan past haroratda faol bo‘lmaydi
yoki  +54o haroratda  fermentlardagi  oqsil  darrov  koogulyatsiyalanadi,  oqibatda
fermentativ xususiyati yo‘qoladi.
Itlar  me’dasida  shira  ajralish  qonuniyatlari  I.P.Pavlov  laboratoriyasida
o‘rganilib, shira oziqa istemol qilinishi bilan vaqti – vaqti bilan ajraladi. Me’da
devoridagi  bezlardan  shira  ajralishida  neyrogumoral  ta’sirotlar  asosiy  o‘rin
egallaydi. Shira ajralishining reflektor va gumoral ya’ni ximiyaviy fazalari farq
qilinadi. 
Shira  ajralishining  reflektor  fazasida  oziq  ovqatlarning  og‘ziga  yoki
me’daga tushishi bilan uzog‘i bilan 4-5 minut o‘tgach me’da devoridagi bezlardan
shira ajralib, bu M.N.S.si orqali shira ajralishini boshqaradigan markazlarning
qo‘zg‘alishidan  hosil  bo‘ladi.  Shira  ajralishini  boshqaradigan  asosiy  markaz
uzunchoq  miyada  bo‘lib, u markaz  bosh  miya  bilan  aloqadordir. Markazning
qo‘zg‘alishi xilma xil shartsiz va shartli ta’sirot natijasida yuzaga keladi. Shartsiz
ta’sirotlardan oziqa moddalarni og‘izdagi yoki me’da devoridagi retseptorlarga
ta’siri  natijasida  shira  ajraladi.  Reflektor  yo‘l  bilan  shira  ajralishi  V.N.S.  si
Logotip
Oshqozon devori bo‘ylab oqayotgan qon muhitning ishqoriylikga ega bo‘lishi pepsin aktivligini pasaytiradi. Oshqozonning ma’lum marom bilan harakati tufayli me’dada oziqalar yaxshi aralashib, hazmlanadi. Oshqozon harakatini bir qancha usullar yordamida o‘rganish mumkin bo‘lib, buning uchun hayvon me’dasiga o‘rnatilgan naycha orqali yupqa balon yuborib, unga havo yuborib, shishirib, ikkinchi uchinchi manometr va yozuvchi peroga tutashtirib, oshqozon harakatini grafik holda yozib yoki rentgen apparat yordamida kuzatiladi, radiotelemetrik moslamalarda uzoqdan turib oshqozon harakati to‘g‘risida axborot olish mumkin. Oshqozon shirasida 99% dan ortiq suv bo‘lib, shira, suyuq, rangsiz, engil ko‘piklanadigan bo‘lib, shiradagi fermentlar quyidagi sharoitda faol bo‘ladi. 1. Kislotali muhit eng aktiv muhit. 2. Ko‘p suv saqlanganida, chunki bu fermentlar suv ishtirokida faol bo‘lib, ular gidrolazalar deb ataladi. 3.Muayyan haroratda taxminan +25+26o S dan past haroratda faol bo‘lmaydi yoki +54o haroratda fermentlardagi oqsil darrov koogulyatsiyalanadi, oqibatda fermentativ xususiyati yo‘qoladi. Itlar me’dasida shira ajralish qonuniyatlari I.P.Pavlov laboratoriyasida o‘rganilib, shira oziqa istemol qilinishi bilan vaqti – vaqti bilan ajraladi. Me’da devoridagi bezlardan shira ajralishida neyrogumoral ta’sirotlar asosiy o‘rin egallaydi. Shira ajralishining reflektor va gumoral ya’ni ximiyaviy fazalari farq qilinadi. Shira ajralishining reflektor fazasida oziq ovqatlarning og‘ziga yoki me’daga tushishi bilan uzog‘i bilan 4-5 minut o‘tgach me’da devoridagi bezlardan shira ajralib, bu M.N.S.si orqali shira ajralishini boshqaradigan markazlarning qo‘zg‘alishidan hosil bo‘ladi. Shira ajralishini boshqaradigan asosiy markaz uzunchoq miyada bo‘lib, u markaz bosh miya bilan aloqadordir. Markazning qo‘zg‘alishi xilma xil shartsiz va shartli ta’sirot natijasida yuzaga keladi. Shartsiz ta’sirotlardan oziqa moddalarni og‘izdagi yoki me’da devoridagi retseptorlarga ta’siri natijasida shira ajraladi. Reflektor yo‘l bilan shira ajralishi V.N.S. si
tomonidan  boshqarilib  simpatik  va  adashgan  nervlar  orqali  amalga  oshadi.
Adashgan nerv sekretor nerv hisoblanib, shira ajralishini kuchaytirib, suyuq, tuz va
kislotalarga boy, fermentatsiya quvvati past bo‘lgan, simpatik nerv ta’sirida oz
miqdorda lekin quyuq shira ajratadi. Shirada organik birikmalar ko‘p, oqsil tabiatli
moddalardan fermentlar ko‘p, fementatsiya kuchi katta bo‘ladi. Reflektor fazada
ajralayotgan shira umuman olganda dastlabki oziq ovqatlarni parchalanishiga ta’sir
qiladigan ishtoxa shirasi bo‘lib hisoblanadi. Reflektor fazada shira ajralishi har xil
oziqaning xislat va xususiyatlariga bog‘liq bo‘lib, jumladan qatiq dag‘al oziqa
ta’sirida  ko‘p  miqdorda  suyuq  shira  ajralsa,  ammo  suyuq,  yumshoq  oziqalar
ta’sirida shira ajralishi kam, quyuq shira ajraladi, fermentatsiya quvvati har xil
bo‘ladi.  Shiraning  fermentatsiya  kuchi  Mett  (naychasi)  usulida  o‘rganiladi.
(Maxsus mikrokapilyarli naycha shkalalarga bo‘lingan bo‘lib, shu naycha ichiga
oziq ovqat joylab, shira ta’sirini termastat sharoitida qoldirilib, va hazmlanishni shu
shkalalarda qo‘rib aniqlanadi). Hayvon go‘sht, oqsil, yog‘ mahsulotlarini iste’mol
qilib, ma’lum davrda hazm bo‘lib, fermentatsiya qobiliyati o‘rganiladi. Hazmlanish
oziqaning haroratiga, tarkibiga va boshqa hislatlarga bog‘iq.
Me’dada  shira  ajralishining  kimyoviy  fazasida  oziq  ovqatlarni  qabul
qilgandan keyin taxminan 20-30 daqiqa o‘tgandan keyin shira ajralaboshlanib, 40-
45 daqiqa davom  etadi. Shiraning ajralishiga qonga so‘rilgan oziqa tarkibidagi
moddalar ta’sir qiladi. Oziq ovqat tarkibidgi oqsillar, yog‘lar, uglevodlar, har xil
tuzlar  NaC1,  har  xil  kislotalar  (amina  kislota,  yog‘  kislotalari)  shira  ajralish
jarayonini kuchaytiruvchi sabab sifatida ta’sir qiladi. 
Oqsillar  aminokislotalarga  parchalanib,  qonga  so‘rilib,  me’dada  shira
ajralishiga ta’sir etadi. Yog‘lar, yog‘ kislotalariga va glitsiringa parchalanib, qonga
so‘rilib, qon orqali shira ajralishiga ta’sir qiladi. Kimyoviy fazada shir ajralishi
faqat Gaydengayn usuli bilan tayyorlangan kichkina me’dachada oziq ovqatlarni
solib,  ta’sirlanishini  aniqlash  mumkin.  qimyoviy  fazada  ajralgan  shira  uzoq
muddatda ajralib, shira fermentatsiyasining quvvati reflektor fazadagiga nisbatan
past bo‘ladi. 
Struktura tuzilishi birkamerali, vazifasi murakkab oshqozonlar bir tuyoqlilarda
(otlar,  eshaklar, xachirlar) cho‘chqalar va quyonlarda bo‘lib, ularda kechadigan
hazmlanish jarayonlariga qarab oraliq me’dalar deyiladi.
Logotip
tomonidan boshqarilib simpatik va adashgan nervlar orqali amalga oshadi. Adashgan nerv sekretor nerv hisoblanib, shira ajralishini kuchaytirib, suyuq, tuz va kislotalarga boy, fermentatsiya quvvati past bo‘lgan, simpatik nerv ta’sirida oz miqdorda lekin quyuq shira ajratadi. Shirada organik birikmalar ko‘p, oqsil tabiatli moddalardan fermentlar ko‘p, fementatsiya kuchi katta bo‘ladi. Reflektor fazada ajralayotgan shira umuman olganda dastlabki oziq ovqatlarni parchalanishiga ta’sir qiladigan ishtoxa shirasi bo‘lib hisoblanadi. Reflektor fazada shira ajralishi har xil oziqaning xislat va xususiyatlariga bog‘liq bo‘lib, jumladan qatiq dag‘al oziqa ta’sirida ko‘p miqdorda suyuq shira ajralsa, ammo suyuq, yumshoq oziqalar ta’sirida shira ajralishi kam, quyuq shira ajraladi, fermentatsiya quvvati har xil bo‘ladi. Shiraning fermentatsiya kuchi Mett (naychasi) usulida o‘rganiladi. (Maxsus mikrokapilyarli naycha shkalalarga bo‘lingan bo‘lib, shu naycha ichiga oziq ovqat joylab, shira ta’sirini termastat sharoitida qoldirilib, va hazmlanishni shu shkalalarda qo‘rib aniqlanadi). Hayvon go‘sht, oqsil, yog‘ mahsulotlarini iste’mol qilib, ma’lum davrda hazm bo‘lib, fermentatsiya qobiliyati o‘rganiladi. Hazmlanish oziqaning haroratiga, tarkibiga va boshqa hislatlarga bog‘iq. Me’dada shira ajralishining kimyoviy fazasida oziq ovqatlarni qabul qilgandan keyin taxminan 20-30 daqiqa o‘tgandan keyin shira ajralaboshlanib, 40- 45 daqiqa davom etadi. Shiraning ajralishiga qonga so‘rilgan oziqa tarkibidagi moddalar ta’sir qiladi. Oziq ovqat tarkibidgi oqsillar, yog‘lar, uglevodlar, har xil tuzlar NaC1, har xil kislotalar (amina kislota, yog‘ kislotalari) shira ajralish jarayonini kuchaytiruvchi sabab sifatida ta’sir qiladi. Oqsillar aminokislotalarga parchalanib, qonga so‘rilib, me’dada shira ajralishiga ta’sir etadi. Yog‘lar, yog‘ kislotalariga va glitsiringa parchalanib, qonga so‘rilib, qon orqali shira ajralishiga ta’sir qiladi. Kimyoviy fazada shir ajralishi faqat Gaydengayn usuli bilan tayyorlangan kichkina me’dachada oziq ovqatlarni solib, ta’sirlanishini aniqlash mumkin. qimyoviy fazada ajralgan shira uzoq muddatda ajralib, shira fermentatsiyasining quvvati reflektor fazadagiga nisbatan past bo‘ladi. Struktura tuzilishi birkamerali, vazifasi murakkab oshqozonlar bir tuyoqlilarda (otlar, eshaklar, xachirlar) cho‘chqalar va quyonlarda bo‘lib, ularda kechadigan hazmlanish jarayonlariga qarab oraliq me’dalar deyiladi.
Bir  tuyoqli  hayvonlar  asosan  dag‘al  oziqalar  va  konsentratlar  bilan
oziqalanishga moslashgan. Oziqalanishga qarab bir tuyoqli hayvonlarning hazm
sistemasi  ham  nisbatan  murakkab  rivojlangan,  ayniqsa  oshqozon  va  yo‘g‘on
ichaklar  sistemasi  har  xil  aralash  ozuqalarni,  shu  jumladan  dag‘al  xashak  va
konsentratlarni  hazm  qilishga  moslashib  tuzilgan.  Bir  tuyoqli  hayvonlarning
oshqozoni tashqi ko‘rinishidan bir kamerali ya’ni qizil o‘ngach davomi oshqozon
sfinktori ikkiga bo‘linadi (qizil o‘ngachdan kirish va ingichka ichakga chiqish
joyiga). Qizil o‘ngach oshqozonga to‘g‘ri tushmasdan qiyshiq uchburchak hosil
qilib tushadi. Qizil o‘ngach bilan oshqozon orasidagi sfinktorda maxsus burama
bo‘lib, ot va eshak qusa olmaydi, agar qusmoqchi bo‘lsa, shu buramalar sfinktorni
berkitib qo‘yadi.
Oshqozonning ichki shilliq parda qavati struktura-tuzilishiga ko‘ra to‘rt
qismga bo‘linadi:
1. Kardial qism-qizil o‘ngachga tutashgan joy.
2. Ko‘r xalta qismi.
3. Fundal qism.
4. Pilorus qismlari.
Bu  qismlar  har  xil  hujayralardan  tuzilgan  bo‘lib,  bu  hujayralardan
ishlanadigan shiralar xususiyatini xilma xilligi oshqozon ichida oziqalar tarkibidagi
xilma  xil  moddalarni  parchalanishini  ta’minlaydi.  Oshqozon  shartli  ravishda
tapografik  tuzilishiga  ko‘ra  ikki  qismga  bo‘linadi  ya’ni  kardial  va  ko‘r  xalta
oshqozonni  chap  tomonini,  fundal  va  pilorus  o‘ng  tomonini  tashkil  qiladi.
Oshqozonning chap tomonida oziq-ovqatlar tarkibidagi uglevodlarni parchalanishi
ta’minlanib,  bu  yerda  muhit  ishqoriy  bo‘ladi.  Shuning  uchun  ham  so‘lak
tarkibidagi  va  oziqa  tarkibidagi  hamda  mikroorganizm  fermentlari  ta’sirida
kraxmal, kletchatkani va boshqa uglevodlarni parchalanishi ta’minlanadi.
Oshqozonning  o‘ng  tomonida  asosiy  va  qoplama-terma  hujayralarda
ishlanadigan shira tarkibidagi ferment, xlorid kislota ishtirokida, kislotali muhitda
oziqa tarkibidagi  oqsillar, yog‘larning parchalanishi  yuzaga  keladi. Shu tariqa
oshqozonda  oziqalar  hazmlanishi  aralash  hislatga  ega  ya’ni  oziqalar  joyi
almashinadi,  amilolitik  jarayonlar  lipolitik  va  protiolitik  jarayonlar  bilan
almashinadi. Bir tuyoqli hayvonlarning oshqozonida oziqa qat-qat bo‘lib joylanishi
Logotip
Bir tuyoqli hayvonlar asosan dag‘al oziqalar va konsentratlar bilan oziqalanishga moslashgan. Oziqalanishga qarab bir tuyoqli hayvonlarning hazm sistemasi ham nisbatan murakkab rivojlangan, ayniqsa oshqozon va yo‘g‘on ichaklar sistemasi har xil aralash ozuqalarni, shu jumladan dag‘al xashak va konsentratlarni hazm qilishga moslashib tuzilgan. Bir tuyoqli hayvonlarning oshqozoni tashqi ko‘rinishidan bir kamerali ya’ni qizil o‘ngach davomi oshqozon sfinktori ikkiga bo‘linadi (qizil o‘ngachdan kirish va ingichka ichakga chiqish joyiga). Qizil o‘ngach oshqozonga to‘g‘ri tushmasdan qiyshiq uchburchak hosil qilib tushadi. Qizil o‘ngach bilan oshqozon orasidagi sfinktorda maxsus burama bo‘lib, ot va eshak qusa olmaydi, agar qusmoqchi bo‘lsa, shu buramalar sfinktorni berkitib qo‘yadi. Oshqozonning ichki shilliq parda qavati struktura-tuzilishiga ko‘ra to‘rt qismga bo‘linadi: 1. Kardial qism-qizil o‘ngachga tutashgan joy. 2. Ko‘r xalta qismi. 3. Fundal qism. 4. Pilorus qismlari. Bu qismlar har xil hujayralardan tuzilgan bo‘lib, bu hujayralardan ishlanadigan shiralar xususiyatini xilma xilligi oshqozon ichida oziqalar tarkibidagi xilma xil moddalarni parchalanishini ta’minlaydi. Oshqozon shartli ravishda tapografik tuzilishiga ko‘ra ikki qismga bo‘linadi ya’ni kardial va ko‘r xalta oshqozonni chap tomonini, fundal va pilorus o‘ng tomonini tashkil qiladi. Oshqozonning chap tomonida oziq-ovqatlar tarkibidagi uglevodlarni parchalanishi ta’minlanib, bu yerda muhit ishqoriy bo‘ladi. Shuning uchun ham so‘lak tarkibidagi va oziqa tarkibidagi hamda mikroorganizm fermentlari ta’sirida kraxmal, kletchatkani va boshqa uglevodlarni parchalanishi ta’minlanadi. Oshqozonning o‘ng tomonida asosiy va qoplama-terma hujayralarda ishlanadigan shira tarkibidagi ferment, xlorid kislota ishtirokida, kislotali muhitda oziqa tarkibidagi oqsillar, yog‘larning parchalanishi yuzaga keladi. Shu tariqa oshqozonda oziqalar hazmlanishi aralash hislatga ega ya’ni oziqalar joyi almashinadi, amilolitik jarayonlar lipolitik va protiolitik jarayonlar bilan almashinadi. Bir tuyoqli hayvonlarning oshqozonida oziqa qat-qat bo‘lib joylanishi