OVQAT HAZM QILISH SISTEMASI FIZIOLOGIYASI.
Og‘izda oziqa hazmi
Reja:
1.Ovqat hazmi to‘g‘risida umumiy tushuncha.
2.Og‘izda oziqalarni hazmi bo‘lishi va uning turli hayvonlardagi xususiyatlari.
3. Bir kamerali oddiy va murakkab me’dalarda oziqa hazmlanishi.
4.Me’da harakati va me’dadan ichakka oziqalarning o‘tish qonuniyatlari.
Tayanch Iboralar.
Hazmlanish, yem, pichan, xashak, konsentrat, evolyusiya, osmos,
diffuziya, o‘rgamchak, achitish, shimish, asalari, chumoli, chuvalchang, qurt,
naysimon, o‘simlik, hayvonlar, o‘txo‘r, go‘shtxo‘r, aralash, sekresiya, mexanik
ezish, fermentasiya, so‘rilish, biologik, mikrobiologik, amilolitik, lipolitik,
proteolitik, Arestotel, Gippokrat, Avitsenna, Reomyur, Bomon, V.A.Basov,
Shumova-Simanovskaya, I.P.Pavlov, Gaydengaym, og‘iz bo‘shlig‘i, yirtqich,
cho‘chqa, ot, kavsh qaytaruvchilar, tish, so‘lak bezlari (quloq oldi, jag‘ osti, til
osti), ishqoriy muhit, suv, lizotsim, amilaza, maltoza, uglevod, namlik,
dizenfeksiya, mutsin, luqma, filtratsiya, reflektor, simpatik, parasimpatik, shartli
refleks, ko‘z, hid, gumoral.
Oddiy, oraliq yoki bir kamerali murakkab oshqozon, zardob, muskul,
shilliq, shilliq parda osti qavat, sekretor bezlar, ko‘r xalta, qizil o‘ngach,
qo‘shimcha, asosiy yoki bosh, qoplama, kordial, fundal, pilorus, pepsin, ximozin,
katepsin, kislotali, jelotinaza, xlorid kislota, reflektor, kimyoviy, M.N.S., retseptor,
simpatik, adashgan, proteolitik, lipolitik, motor, grafik, uzuna, qiyshiq, halqasimon,
tonik, ritmik, chuvalchangsimon, nerv, muskul, A.Yu.Yunusov, issiqlik, quyosh,
Ellenberger, Sheynert, o‘ng va chap tomonda, N.F.Papov, S.E.Egorov,
V.A.Cheredkov, I.A.Troyskiy, A.A.Kudryavsev, 15-16 qobirg‘a. N.V.Kurilov,
kobolt, temir, polizond usuli, A.V.Kvasniskiy, Ye.Z.Tikachev, kaprofagiya,
Yu.A.Kolugin.
1.Ovqat hazm qilish eng murakkab fiziologik jarayon bo‘lib organizmda
kechadigan hayotiy jarayonlarni ta’minlab beradi.
Hazmlanish deb, xilma-xil oziqalarni hazm sistemasiga tushib bir necha
bosqichlarda o‘zgarishi va organizm uchun kerakli bo‘lgan shaklda
o‘zlashtirilishiga aytiladi. Masalan: Hayvonga yem-xashak (pichan, somon yoki
konsentrat) beriladi. Lekin hayvon organizmi uchun kerak bo‘lgan oqsil, yog‘,
uglevod, vitamin, makro va mikroelementlar shu oziqa tarkibidan hazm
sistemasining turli qismlaridagi fermentlar ta’sirida o‘zgartirilib o‘zlashtiriladi.
Hazm sistemasi orqali oziq-ovqat o‘zlashtirilishi moddalar almashinishining
boshlang‘ich bosqichini tashkil etadi. Xilma-xil oziqa moddalardan organizmni
zaruriy hayotiy jarayonlari uchun organik birikmalar sintez qilinib o‘zlashtiriladi
va organizmning tirikliligi, o‘sib rivojlanishi, nasl qoldirishi, mahsulot ajratish
jarayonlari ta’minlanadi. Organizmlar evolyusion rivojlanish davrida har xil yo‘llar
bilan oziqalanishga moslashgan. Nihoyatda oddiy tuzilgan organizmlarning
ovqatlanishi ham oddiy bo‘ladi va organizm taraqqiyoti, tuzilishini tobora
rivojlanib borishi bilan evolyusion o‘zgarishlar natijasida oziqalanish xususiyatlari
ham o‘zgarib boradi. Bu to‘g‘risida ko‘p misollarni umumiy biologiyadan
bilasizlar: Masalan: Bir hujayrali sodda organizmlar o‘zi yashayotgan muhitdan,
o‘zlarining yashashi uchun oziqani osmos diffuziya yo‘li bilan ya’ni ular butun
tanasi bilan oziqaga botib so‘rib oladi.
O‘rgamchak esa to‘riga tushgan hasharotlarni to‘riga o‘rab fermentlarini
chiqarib, o‘zgartirib, achitib, chiritib tayyor ovqatga aylantirib keyinchalik shimib
oziqalanadi yoki kanalar hayvon tanasiga yopishib qon tomirlaridan qonni so‘rib
qon bilan oziqalanadi.
Asalarilar esa to‘planib guruh-guruh bo‘lib o‘z o‘ljalarini o‘rab ishlatib o‘ziga
o‘zlashtirsa, chumolilar 3-4 tasi birdaniga o‘z o‘ljalariga hujum qilib so‘lak
ta’sirida oziqani ishlatib oziqalanadi.
Chuvalchanglar, qurtlarda naychasimon hazmlanish organi bo‘lib oziqani
kimyoviy ishlab o‘zgartib hazm qiladi.
Yuqori sut emizuvchi hayvonlar oziqalanishi uchun tashqi muhitdan 2 xil
oziq ovqat manbaidan:
1. O‘simliklar dunyosidan 60-70%.
2. Hayvonot dunyosidan olinadigan 20-30% oziqalar tarkibida organizm
uchun organik va anorganik moddalar bor bo‘lib oqsillar, yog‘lar, uglevodlar,
vitaminlar, mineral moddalar va boshqalarni oladi. Oziq ovqatlar hazm sistemasiga
tushib bu sistemaning aktiv faoliyati natijasida hazmlanish jarayonini o‘taydi.
Hazm sistemasi organizmlarning ovqatlanish sharoitiga qarab har xil rivojlangan
bo‘lib, bu organizmlarni uchta guruxga bo‘lib o‘rganiladi.
O‘txo‘r hayvonlar.
Go‘shtxo‘r hayvonlar.
3.Aralash ovqat bilan oziqalanuvchilar.
1.O‘txo‘r hayvonlarda hazm sistemasi ancha murakkab rivojlangan va
o‘txo‘r hayvonlarning oshqozonining hajmi katta bo‘lib qoramollarda 60-100 kg,
echki, qo‘y, otlarda bir necha kg oziqa iste’mol qiladi.
2.Go‘shtxo‘r hayvonlarga it, mushuk.
3.Aralash ovqat iste’mol qiladiganlarga odam, cho‘chqa kirib, ular,
o‘simlik, go‘sht iste’mol qiladi.
Hazm sistemasi hazm jarayonlarini kechishi uchun bir qator murakkab
vazifalarni bajaradi.
1. Hazm sistemasi har xil shira ajratib-sekretor vazifani bajaradi:
2. Hazm sistemasi harakat yoki mator vazifasini bajarib oziqalarni ishqalab
ezadi:
3. Hazm sistemasida fermentatsiya jarayoni sodir bo‘ladi, chunki turli bezlar
turli xil fermentlar ishlab chiqarib, turli xil oziqalarni parchalaydi:
4. So‘rilish jarayonini o‘taydi.
5. Har xil inkretor vazifalarni bajaradi.
Oshqozon, ichak, shilliq pardalari har xil gormon ajratib chiqaradi,
oshqozon osti bezi esa gormon va shira ishlab chiqaradi.
Hazmlanish jarayonlari hazm sistemasida kechadigan mexanikaviy,
kimyoviy va biologik yoki mikrobiologik o‘zgarishlar bilan yakunlanadi. Oziq
ovqatlar hazm sistemasida mexanik ishlanadi, maydalanadi, yumshatiladi va
namlanish jarayonlarini o‘taydi. Bu asosan yuqori sut emizuvchi organizmlar og‘iz
bo‘shlig‘ida ta’minlanadi (tish yordamida maydalanadi, jag‘, til bilan ta’minlanadi)
parrandalarda jig‘ildon yoki muskulli oshqozonda ishlanadi, maydalanadi.
Kimyoviy jarayonlar fermentatsiya yoxud mikrobiologik o‘zgarishlar
natijasida bo‘ladi, bunda oziq ovqat oksidlanishi, gidrolizlanishi (suv ishtirokida
parchalanish) fermentatsiya bo‘lishi achish-chirish yo‘li bilan yuzaga chiqadi.
Ayniqsa, hazm sistemasi og‘iz bo‘shlig‘idan to to‘g‘ri ichakgacha bo‘lgan yo‘lda
juda ko‘p shira ishlab chiqaruvchi bezlari bo‘lib, shira ajratadi. Og‘izda-so‘lak,
oshqozonda-oshqozon shirasi, ichakda-ichak shirasi o‘t va oshqozon osti bezi
shirasi. Bular tarkibida fermentlar bo‘lib, ularni 3 guruhga bo‘lib o‘rganiladi:
1. Amilotik fermentlar-uglevodlarga ta’sir qiladi.
2. Lipolitik fermentlar-yog‘ni parchalaydi.
3. Proteolitik fermentlar-oqsillarni parchalaydi.
Fermentlarning aktivligi uchun hazm sistemasining belgili namlikligi – suv
bo‘lishi, muayyan muhit sharoiti, muayyan harorat (temperatura) 38-40o bo‘lishi
kerak.
Bu fermentlardan biri kletchatkani parchalaydi, oqsilni chiritadi,
uglevodlarni achitadi. Bu fermentlar haqida batafsil ma’lumotlarni kavsh
qaytaruvchi hayvonlar ingichka ichagida kechadigan hazmlanish jarayonida
o‘rganiladi.
Hazm sistemasida oziq-ovqatlar mikrobiologik o‘zgarishlarga uchrab
ayniqsa bakteriya yoki infuzoriyalar yordamida-oziqa maydalanadi. Oziqa achish-
chirish yo‘li bilan ham ishlatiladi.
2.Hazm sistemasining bosh qismi og‘iz bo‘shlig‘i bo‘lib, og‘iz bo‘shlig‘ida
ovqat hazmlanishi so‘lak bezlarida ishlanayotgan shiralar ta’sirida bo‘ladi.
Organizmning bosh qismida 3 yoki 4 juft so‘lak bezlari bo‘lib shu so‘lak bezlari
ajratgan shiralar og‘iz bo‘shlig‘iga quyiladi. (Odam va yirtqich hayvonlarda ko‘z
osti so‘lak bezining shirasi ham bo‘ladi). Organizmda ovqat hazm bo‘lishi uchun
har xil organizmlar turli yo‘l bilan oziq-ovqatlarni qabul qiladi. Jumladan yirtqich
hayvonlar oziq-ovqat o‘ljasini oldingi oyoqlari bilan ushlab tishlari bilan yirtib
og‘ziga oladi, ularni yeydigan ovqatlari ko‘pincha yumshoq bo‘ladi. (Go‘sht,
go‘shtli oziqalar, ya’ni to‘qimalardan tuzilgan muskul pay).Oziqani og‘izda juda oz
chaynab so‘lak bilan aralashtirib yutadi.
Cho‘chqalar oziq-ovqat moddalarni tumshuq uchlari bilan kavlab, izlab,
oldingi tishlari bilan tishlab, lab, til harakati bilan og‘ziga oladi. Cho‘chqalarning
ostki jog‘i uncha harakatchan emas, jog‘lari juda yaqin bo‘lib oziqani chala
chaynab yutadi.
Cho‘chqalar oziqani og‘izda kam chaynaydi, yarim chaynab yutadi.
Cho‘chqalar suyuq yumshoqlashtirilgan polufabrikat oziqalar bilan, konsentrat
bo‘tqa pishirib oziqalantiriladi. Konsentratlar har xil oziqalardan qarishtirish,
yumshatilgan oziqa, oshxonalarda qolgan oziqalardan iboratdir. Cho‘chqalar
og‘zida oziqa hazmi o‘ziga xos xususiyatga ega bo‘lib, cho‘chqa og‘zida so‘lak
bezlaridan ko‘p miqdorda so‘lak ajraladi. Ulardan ham jag‘ osti, til osti so‘lak
bezlari vaqti vaqti bilan so‘lak ajratadi, ayniqsa yosh cho‘chalar sut, sut qoldig‘i
bilan oziqalanganda vaqti-vaqti bilan aralash bezlardan so‘lak ajratadi. So‘lakda
amilolitik fermentlar ko‘p bo‘ladi, ayniqsa cho‘chqaga ko‘p kraxmalli oziqa (un,
kepak) berilganda so‘lakning tarkibida amilolitik fermentlar ko‘p bo‘ladi.
(Cho‘chqa bolalarini onasidan ajratganda obratlar bilan aralash bo‘tqa pishirib
berish kerak, yarmalarga vitminli oziqa, ko‘k beda, sabzi, D vitaminini qoplash
uchun mineral moddalar qo‘shish kerak, qon kasalliklaridan saqlash uchun kobolt,
temir soqlavchi oziqalarni qo‘shish kerak. Hayvon bug‘ozlik davrida mineral
moddalar ratsion tarkibida yetarlicha iste’mol qilsa tug‘iladigan cho‘chqa bolalarini
terisi tagida 15-20 kunlik zahira mineral moddalar to‘plab tug‘iladi. Buning uchun
ratsion doimo tekshirib turilishi lozim.
Bir tuyoqli hayvonlar oziq-ovqatlarni yuqori lablarini tez harakati bilan
yig‘ib, to‘plab, ba’zan oldingi oyoqlari bilan oziqani yig‘ib to‘plab, ezib, tishlari
bilan kesib, og‘izga olib maydalaydi, ayniqsa oldingi kurak tishlari o‘simliklarni
yerdan kesib, uzish uchun ishlatadi. Og‘izga olingan oziqalarni maydalab, so‘lak
bilan aralashtirib, til ishtirokida luqma holatiga keltiradi. Bir tuyoqli hayvonlar
oziqalarni og‘izda ancha uzoq chaynab yutadi. Og‘izda ozuqa hazm bo‘lishi ancha
murakkab o‘zgaruvchan bo‘ladi. Jumladan so‘lak bezlarining funksional aktivligi
hayvonlarning yoshiga qarab o‘zgaruvchan bo‘ladi. Bir tuyoqli hayonlarni
yoshligida so‘lak vaqti-vaqti bilan ajralib, sut ichganda yoki har xil suyuq ozuqalar
iste’mol qilgan vaqtda kam so‘lak ajratadi.
Otlar og‘ziga ozuqa tushishi bilan so‘lak ajralib, bu so‘lakni ozuqa
chaynayotgan tomondagi so‘lak bezlari ajratadi. Bir tuyoqlilarning yoshlik davrida
til osti va jag‘ osti so‘lak bezlardan so‘lak ajralib, u oz va quyuq bo‘ladi. Dag‘al
oziqalarga o‘tishi bilan juda ko‘p suyuq so‘lak ajratib, so‘lak muhiti kuchsiz
ishqoriy rN-7,55 holatda bo‘lishi oziq ovqat bilan aralashib, oshqozonga tushib,
oshqozon ichida qisman amilolitik jarayonlarni ta’minlaydi, ya’ni uglevodlar
parchalandi. So‘lak oshqozonda qisman mikroorganizmlar rivojlanishiga sharoit
yaratadi, dag‘al oziqalarni yumshoq qilib, yutilishini ta’minlaydi. Ular yosh vaqtida
10-15 litrgacha, 3-4 oyligida 20-25 litrgacha va keyinchalik 40 litrgacha so‘lak
ajratadi. Funksianal xususiyatiga ko‘ra til osti va jag‘ osti so‘lak bezi kuchsiz
kislotali, yopishqoq, oz, quyuq so‘lak ajratib, keyin quloq oldi so‘lak bezi so‘lak
ishlab chiqarishi bilan so‘lakning yopishqoqligi kamayib, muhiti ishqoriy bo‘lib,
ko‘p so‘lak ajratadi.
Kavsh qaytaruvchi organizmlar ozik-ovqatlarni og‘izda yuzaki chaynaydi.
Og‘izga til va lab harakati bilan ozuqa oladi. Yuqorida aytilgan hayvonlar suyuq
ozuqani lab, til yordamida yoki shimib oladi.
Itlar, mushuklar tillarini qoshiqqa yoki cho‘michga o‘xshatib suv ichadi.
Ozuqa moddalar og‘izga tushishi bilan ularni hazmlanishi boshlanadi.
Og‘izda ovqat hazm bo‘lishi uchun oziqa namlanib yumshatilib, parchalanish
davrini o‘taydi. Bu borada so‘lak hazm shirasi sifatida muhim ahamiyatga ega.
So‘lak organizmning bosh qismida joylashgan bir qator sekretor bezlarda-so‘lak
bezlarida ishlanadi.
Quloq oldi, jag‘ osti va til osti so‘lak bezlari juft bo‘lib, yirtqich
hayvonlarda va odamlarda ko‘z osti so‘lak bezlari joylashgan bo‘lib o‘z so‘lagini
og‘iz bo‘shlig‘iga quyadi. Jumladan quloq oldi so‘lak bezini sekresiyasi o‘ziga xos
bo‘lib, suyuq shira ishlaydi. Shirasining tarkibida tuz va organik madda kam
miqdorda bo‘lib, suv ko‘p bo‘ladi ya’ni 99,6%. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarda
quloq oldi so‘lak bezi sekreti ko‘p ishlab chiqarilib tarkibida azot bo‘ladi. Bu azot
ularning katta qornida oqsil sintez qilishda ishtirok qiladi va organizm talabiga
kerak bo‘ladigan oqsilni sintezlaydi. Jog‘ osti so‘lak bezi quyuq so‘lak ajratib shira
tarkibida suv oz 99,2% gacha, oqsil va tuzlarning konsentratsiyasi ancha baland,
organik birikmalardan mutsin, lizotsim ko‘p saqlanganligi tufayli so‘lak quyuq
bo‘ladi. Til osti so‘lak bezi aralash tipdagi bez bu bezlarda ko‘p shiliq modda
bo‘lib, yopishqoqlikni ta’minlaydi, antibak-terial xususiyatni ta’minlaydi.
Ko‘z osti so‘lak bezi aralash so‘lak bez sifatida suyuq shira ajratib so‘lak
tarkibida 99,2-99,6% suv va 0,8-0,6 atrofida organik va anorganik birikmalar bor.
So‘lakni quruq moddalarini tashkil qiladigan oqsil, mochevina, mutsin,
lizotsim va uning eng asosiy ovqat hazm qiladigan fermenti bo‘ladi. So‘lakda
amilolitik fermentlar bo‘ladi. Amilaza, maltoza, ptialin (diastaza) bo‘ladi. So‘lak
tarkibida juda kam miqdorda boshqa organik, gormonal moddalarning qoldig‘i
bo‘ladi.
So‘lak miqdori yirik shoxli hayvonlarda: 100-200 litr/kun rN 8,1-8,4
ot 40-50 7,3-7,5
cho‘chqa 10-15 7,2-7,5
qo‘y 7-14 8,0-
8,3
it 0,6-1,2
7,3-7,7
quyon 0,04-0,08
8,1-8,5
So‘lak rangsiz, shillimshik va yopishqoq suyuqlik bo‘lib, hayvon turiga,
oziqalanishiga, yashash sharoitiga va boshqa omillarga bog‘liq. U 99,0 – 99,4%
suv va 0,6 – 1% atrofida anorganik va organik moddalarni saqlaydi. So‘lakda
mineral moddalardan sulfatlar, karbanatlar, kalsiy, kaliy va boshqalar bo‘ladi.
organik moddalardan amilaza, maltaza va lizotsim fermentlari, yopishqoq modda –
glyukopolisaxarid mutsin, almashinuv mahsulotlaridan machevina, ammiak,
karbanat angidrid va boshqalar bo‘ladi.
So‘lakda amilolitik fermentlar juda kam bo‘lib, uning tarkibidagi amilaza
kraxmalni maltozagacha, maltaza esa maltozani glyukozagacha parchalab, etxo‘r
hayvonlar so‘lagida ko‘proqdir. Lizotsim bakteriotsidlik xususiyatiga ega bo‘lib
ko‘pchilik mikroorganizmlarni parchalaydi. Mutsin so‘lakni yopishqoqligini
ta’minlab, natijada oziqa luqmasini tegishli shaklga keltiradi va oson yutilishini
ta’minlaydi.
So‘lak suyuq bo‘lganligi bilan solishtirma og‘irligi 1,002-1,012
yopishqoqligi suvga nisbatan 1,5-2,0 ga teng (Buni aniqlash uchun viskizometrni
bir naychasiga suv va ikkinchi naychasiga so‘lak solib 1 tomchi so‘lak tomganda 2
tomchi suv tomadi).
So‘lakning muhiti kuchsiz kislotali 6,7-8,2 va go‘shtxo‘r hayvonlarda
(yirtqich hayvonlar va odamda) 6,7-7,3-7,5 o‘txo‘r hayvonlarda kavsh
qaytaruvchilarda kuchli ishqoriy 8,0-8,2 bo‘ladi.
So‘lak muhiti har xil organizmlarda har xil sharoit yaratib og‘iz bo‘shlig‘ida
uglevodlar parchalanishini ta’minlaydi. Kavsh qaytaruvchilarda so‘lak ajralib katta
qoringa tushib mikroorganizmlarning rivojlanishini ta’minlaydi.
So‘lak og‘iz bo‘shlig‘ida bir qator muhim vazifalarni bajaradi.
1. Og‘izda so‘lak muhim sharoitlarni ta’minlab beradi. Namlik, muhit va
boshqalar.
2. Fermentlarni aktivligini ta’minlaydi.
3. Og‘izni har xil qoldiq moddalardan tozalab dizenfeksiyalaydi.
4. So‘lak, oziq ovqatni namlab luqmani shakllantirib turadi. (Og‘izga olingan
va tarqoq bo‘lgan oziqani mutsin-kleylaganga o‘xshatib biriktirib lo‘qma hosil
qiladi) va yutilishni silliq qilib turadi.
So‘lak o‘ziga xos hislat, ajralish tarkibiga ega bo‘lib, so‘lak ajralishining
mohiyati muhimdir. Ayniqsa so‘lakni har xil sharoit, ta’sirotga nisbatan ajralishi,
o‘zini vazifasini ta’minlaydi. So‘lak faqat ovqat hazm qilish uchun ajralib
qolmasdan, balki organizmning himoya qilish uchun ham ajratadi. Shu sababdan
so‘lak ovqat bo‘lmagan moddalarga ham ajraladi. Masalan: qum, kislota, tosh, turli
tuzlarga, zahar va boshqa moddalarga yoki studentlar nos otadi natijada ko‘p so‘lak
ajralib himoya vazifasini o‘taydi ya’ni og‘izni yuvib, og‘iz bo‘shlig‘ini tozalaydi.
So‘lakning asosiy mohiyati ovqat hazm qilish bo‘lib uglevodlarni
parchalaydi, ya’ni kraxmaldan amilaza ta’sirida glyukoza hosil qiladi. So‘lak
so‘lak bezlarida hosil bo‘ladi va hosil bo‘lishi murakkab jarayon bo‘lib uni hosil
bo‘lishi va ajralishini aniqlash uchun o‘tkir va xronik metodlardan foydalaniladi.
Jumladan I.P.Pavlov laboratoriyasida so‘lak yo‘llariga naycha o‘rnatish yoki shu
yo‘llarni lunjni tashqarisiga chiqarib tikish metodikasi ishlab chiqilgan. Masalan:
It, qo‘ylarning quloq oldi so‘lak bezining yo‘li tashqariga chiqarilib tikiladi. Bu
metodikalar boshqa hayvonlarda ham ishlangan. Bu tajribani dastlab I.P.Pavlov
shigirdlari bilan o‘tkazgan. (D.L.Glinskiy).
So‘lak hosil bo‘lishida so‘lak bezlarining aktiv funksional xususiyati asosiy
o‘rin egallab so‘lak bezida merakrin va apokrin tipdagi sekresiyalar kuzatiladi.
So‘lak bezining sitoplazma qismining hujayralari ayniqsa ribosoma
hujayralari, Goldji apparatining aktivligi so‘lak hosil bo‘lishini ta’minlaydi.
So‘lak hosil bo‘lishini tushintiradigan bir qancha nazariyalar mavjud.
Jumladan filtratsiya nazariyasining muallifi Karl Lyudvig takidlashicha
so‘lak bezida juda ko‘p qon tomirlar bo‘lib qon tomirlarida qon bilan birga har xil
organik – anorganik modda, suv, tuz, aminokislotalar, azot va qoldiq modda
mochevina, kreatinining kabi moddalar, siydik kislotasi va boshqa moddalar bo‘lib
konsentratsiyasi ko‘p bo‘lgani uchun hamda qon tomirlar o‘tkazuvchanligi tufayli
ko‘p moddalar filtrlanadi. Shu sababdan so‘lak tarkibidagi suv va bir qator organik
va anorganik moddalar ayniqsa aminokislotalar filtralanib so‘lakni boshlang‘ich
manbaini tashkil qiladi. (Plakatda so‘lak bezi, yadrolari ribosoma goldji apparati
yadrosi va ular atrofida joylashgan kapillyar qon tomirlari ko‘rsatilgan bo‘lib shu
joyda filtrlanish bo‘ladi).
So‘lak hosil bo‘lishida so‘lak bezining aktiv faoliyatida unda sodir
bo‘ladigan sekresiya va sintez jarayonlari asosiy rol o‘ynaydi.
Filtratsiya qilingan moddalardan so‘lak tarkibida saqlanadigan har xil
organik birikmalarni aktiv fermentlar, mutsin va lizotsim moddalarini sintez
qilinishi ta’minlanadi. Bu jarayonlarda har xil aminokislotalar, tuzlar, ishqorlar va
boshqa moddalar qatnashadi. Natijada so‘lak bezining tarkibiy qismida bo‘ladigan
ayrim organik birikmalar ajraladi va natijada yaxlit so‘lak fermenti ajraladi.
So‘lak ajralguncha va so‘lak hosil bo‘lganidan keyin so‘lak bezining
strukturasi o‘rganilgan (so‘lak ajralgunga qadar bez hujayralari to‘liq, hajmi katta,
kompakt va so‘lak ajralgandan keyin bez hujayralari zichlashib, hajmi kichrayib,
massasi engillashib qoladi. Ribosoma, goldji apparati turli moddalar va o‘z tarkibiy
qismdan ajraladi).
So‘lak ajralishi murakkab, reflektor va gumoral yo‘l bilan boshqariladi.
So‘lak ajralishini boshqaruvchi markaz uzunchoq miyada va uning yuqori markazi
bosh miya sharlari po‘stlog‘ida joylashganligi tasdiqlangan. Markaziy nerv
sistemasi so‘lak bez faoliyatini vegitativ nerv tolalari bilan boshqaradi. (Simpatik
va pasimpatik) Simpatik sistema nervlari so‘lak bez sekresiyasini susaytiradi va oz
miqdorda ammo organik birikmalarga boy quyuq so‘lak ajraladi. Adashgan nerv
ta’sirlanganda so‘lak ajralishi kuchayadi. Suyuq so‘lak ajralib tuzlar va organik
birikmalarga boy bo‘ladi ya’ni boshqacha qilib aytganda adashgan nerv so‘lak
filtratsiyasini kuchaytiradi. So‘lak ajralishi bevosita shartsiz va shartli reflekslar
natijasida hosil bo‘ladi. So‘lak ajralishini shartsiz refleksi vaqti atiga 2-3 soniyani
tashkil qiladi bu degani og‘izga ovqat tushishi bilan 2-3 soniyada reflektor so‘lak
ajraladi. So‘lak ajralishi har xil oziqalarga har xil bo‘lishi kuzatiladi: dag‘al
oziqalarga, qattiq oziqalarga ko‘p suyuq so‘lak ajraladi. Yumshoq oziqalarga oz
miqdorda quyuq so‘lak ajraladi. So‘lak ajrashi shartli reflekslar yo‘li bilan bosh
miyaning po‘stlog‘i osti markazi bilan boshqariladi. So‘lak ajrilishi har xil bo‘lib
refleks shartli sharoitlarda shartli refleksga aylanadi. Masalan: Og‘izga ovqat
tushib, ajralgan so‘lak ajralishi shartsiz refleks agar shu bir necha marta takrorlansa
yoki ovqatni ko‘rinishi, hidiga nisbatan so‘lak ajralib shartli refleks holatida so‘lak
ajraladi. Ko‘z, xid bilish organi qo‘zg‘alishni bosh miyaga berib shartli reflektor
yo‘l bilan so‘lak ajraladi. Turli oziqaga so‘lakni sifati o‘zgaradi, miqdori o‘zgaradi.
(Plakat).
So‘lak ajralishi shartli refleks xonasiga it kirgizilib ta’sirot berilib
lampochka yoqilib bir necha martaba takrorlansa keyinchalik faqat lampochkani
yoqilishi so‘lak ajralishini kuchaytiradi. (Plakat). So‘lak ajralishi gumoral yo‘l
bilan ham boshqarilib qon tarkibiga bog‘liq bo‘ladi. Qon tarkibida oziq-ovqat
moddalarning ko‘p bo‘lishi ya’ni (qoning to‘q bo‘lishi) so‘lak ajralishini keskin
kamaytiradi.
Qonda ozik-ovqat kam bo‘lishi ya’ni (qonning och qolishi) so‘lak ajrali-
shini kuchaytiradi. Och qon ta’sirida so‘lak markazining faoliyati kuchayib natijada
so‘lak ajralish kuchayib og‘izga dastlabki so‘lak porsiyalari ajraladi. Bunday so‘lak
ajralishi ishtohani uyg‘otadi. (Ishtoha shirasining ajralishi och qolganda, ro‘za
tutgan kunlarning birinchi kunlarida ertalab shartli reflektor yo‘l bilan so‘lak
ajralishida kuzatiladi).
3.Og‘izda atroflicha maydalanib, so‘lak bilan aralashib, so‘lak ta’sirida
tayyorlangandan so‘ng til harakati bilan, lo‘nj muskullarining harakati natijasida
lo‘nda lo‘qma shakliga keltiriladi, lo‘qma til ustiga olinadi, til tubidagi muskulni
qisqarishi bilan (tortilishi) luqma tomoqqa yetkaziladi va qizil o‘ngach orqali
oshqozonga tushadi va me’dada uzoq vaqt davomida mexanik, fizik, kimyoviy
ta’sirotlar oqibatida o‘zgarishlarga uchraydi. Oziqa me’da shirasi bilan aralashib
ayrim tarkibiy qismlarga parchalanadi va qisman qonga so‘riladi. Me’dada oziqalar
yuzaki parchalanib, asosiy parchalanish va hazmlanish ichaklarda yuzaga keladi.
1. Oshqozon yoki me’da har xil organizmlarda turlicha tuzilgan bo‘lib, uni
asosan bir kamerali oddiy oshqozon ya’ni go‘shtxo‘r hayvonlar oshqozoniga (it va
mushuklar oshqozoni yoki me’dasi);
2. Tuzilishi oddiy ammo vazifasi murakkab oraliq oshqozonlar, bu aralash
oziqalanadigan hayvonlardan cho‘chqada yoki o‘txo‘r hayvonlardan bir
tuyoqlilarda bo‘ladi.
3. Murakkab to‘rt kamerali kavsh qaytaruvchi hayvonlar me’dasi,
parrandalarda ikki kamerali, tuyada uch kamerali me’da bo‘ladi.
Bir kamerali oddiy me’dalarga oziq-ovqatlar tushishi bilan ularni ishlanishi
va hazmlanishi boshlanadi. Bir kamerali me’dani qizilo‘ngachdan kirish qismi –
kardial, tubi – fundal va o‘n ikki bormoq ichakka chiqish qismi pilorus farq
qilinadi. Oshqozon to‘rt qavatdan tuzilgan bo‘lib: tashqi zardob, o‘rtadagi muskul,
shilliq parda osti va shilliq qavatlardan ibrat bo‘lib, oshqozon muskul devori:
uzinasiga, aylanasiga va qiyshiq muskullardan iboratdir. Ozuqalarni hazmlanishida
me’da devorida joylashgan hujayralardan ajralgan me’da shirasining ahamiyati
kattadir.
Oshqozon ichki qavati shilliq parda qavati bilan qoplangan va shilliq parda
qavatida oshqozon shirasini ishlab chiqaradigan: qo‘shimcha, asosiy yoki bosh va
qoplama bezlar joylashgan bo‘lib, ular har xil hujayralardan tuzilgan. Bu
bezlarning gistostrukturasi turlicha bo‘lib bo‘lib, sekretor bezlar bo‘lib hisoblanadi.
Bu bezlarda oshqozon shirasi hosil bo‘ladi.
Me’da devorida qo‘shimcha, asosiy va qoplama hujayralar joylashgan
bo‘lib, ular faoliyati tufayli hosil bo‘lgan suyuqlik tiniq, rangsiz, kislotali muhitga
ega bo‘lib, qo‘shimcha bezlar shilimshiq modda ishlab chiqarib, me’daning
kordial, fundal va pilorus qismida sochilib joylashgan. Asosiy yoki bosh bezlar
fundal va pilorus qismlarida joylashib, proteolitik fermentlar guruhga kiradigan
pepsin, ximozin, katepsin, jelatinaza va lipolitik - lipaza fermentlarini ishlab
chiqaradi. Oshqozon shirasining tarkibida har xil anorganik va organik moddalar
bor. Anorganik moddalardan Ca, K, natriy, Marganes, ammoniy elementlarining
C1, R, karbonatli, sulfatli tuzlari va xlorid kislota, organik moddalardan sut
kislotasi, ATF, kreatinin, siydikchil, siydik kislotasi, oqsil va aminokislotalar
hamda fermentlar bo‘ladi. Me’da devorining fundal qismdagi qaplama
hujayralardan aktiv NS1 ishlanadi. Bu NS1 oshqozon shirasiga kislotali muhit
berib, ko‘p fermentlarni aktivligini ta’minlaydi. NS1 oqsillarni bo‘rttirib, shishirib
ular ustidagi qobig‘ini yupqalaydi va oqsilga pepsin fermentini singishiga sharoit
yaratib beradi, oqsil parchalanishida katta ahamiyatga ega. Shuning uchun
oshqozonda oqsil, yog‘ yetishmay parchalanish sodir bo‘lmay, surunkali gosterit
yuzaga keladi. Bu holatlar tartibsiz ovqatlanishdan kelib chiqadi. Bu kasallik
bezlarni yallig‘lantirib vazifasini izdan chiqaradi yoki NS1 midorini ko‘paytirib,
kasallantirib gosterit va yaraga aylanishi mumkin. Bu vaqtda parxez saqlash kerak.
Me’da shirasida xlorid kislotaning konsentratsiyasi 0,4-0,5% miqdorda
bo‘lib, bu xlorid kislota erkin xlorid kislota holatida juda kam saqlanib 0,15-0,25%
miqdorda bo‘ladi.
Go‘shtxo‘r hayvonlarda bir oz ko‘proq, o‘txo‘r hayvonlarda xlorid kislota
oz bo‘ladi. Xlorid kislotani ko‘p qismi organik moddalar bilan birikkan bo‘ladi. N+
o‘rnini boshqa elementlar egallab, har xil tuzlar holatida bo‘ladi.
Xlorid kislota oshqozonda oziq ovqat hazmlash bilan oziqani me’dadan
ichakga o‘tishini reflektor ravishda ta’minlaydi.
1. Pepsin aktiv bo‘lmagan pepsinogen holatida hosil bo‘lib, NS1 kislota
ta’sirida aktiv pepsinga aylanib, o‘ta kislotali muhitida rN 0,8 - 2,0 va harorat
+38+40o bo‘lganida aktiv bo‘lib, oqsillarni albumoz va peptonlarga parchalaydi.
Fibrin, go‘sht oqsilini tez parchalab, tuxum oqsilini sekin parchalaydi. Demak,
pepsinning oqsillarga ta’sir etish kuchi bir xil emas va Mett usuli bilan aniqlanadi.
Pepsin peptidaza guruhiga kirib, oqsil asosini tashkil qiluvchi peptidlarni
parchalaydi.
2. Ximozin kuchsiz kislotali, kuchsiz ishqoriy ya’ni neytral muxitida Sa+
ionlari ishtirokida faol bo‘lib, sut oqsili kazinogenga ta’sir etib, uni kazeinga
aylantiradi ya’ni sutni ivitadi. Bu fermentlar yosh hayvonlar oshqozonida ko‘p
bo‘lib, hayvonlarni yoshi o‘lg‘ayishi bilan bu ferment kamayib, boshqa fermentlar
ko‘paya boradi. Bu fermentni yosh qo‘zilarni teriga so‘yganda shirdonidan ajratib
olib, quritib, brinza tayyorlashda achitqi sifatida ishlatiladi.
3. Katepsin oqsilni gologen qismlarini, pay to‘qimalarini jelatinani
parchalaydi.
4. Jelatinaza proteolitik fermentlar qatoriga kirib, miqdori juda kam va
biriktiruvchi to‘qima oqsili – jelatinani parchalaydi.
5. Oshqozon shirasidagi lipaza faqatgina emullagan yog‘larni parchalaydi.
Oshqozon lipazasi ichak lipazasidan ancha zaif.
Toza me’da shirasida uglevodlarni parchalaydigan fermentlar yo‘q, lekin
me’daga tushgan oziqa luqmasiga me’da shirasi shimilganiga qadar luqmadagi
uglevodlar o‘zi bilan tushgan so‘lak va oziqa fermentlari ta’sirida uglevodlarni
parchalaydi. Luqmaga me’da shirasi shimilishi bilan muhit kislotali tomonga
o‘zgarib, amilolitik fermentlar aktivligi so‘nadi va me’da shirasining
fermentlarining ta’siri paydo bo‘ladi.
Me’da pilorus qismidan ajralgan shira zaif ishqoriy muhitga ega bo‘lib,
tarkibida pepsin kam va pepsinni faolligi past. Pilorus shirasi yog‘li oziqalar
hazmida katta ahamiyatga ega. Yog‘li oziqa iste’mol qilinganida fundal qism
hujayralar faoliyati so‘nib fundal qismda yog‘larga aloqador biriktiruvchi
to‘qimalar to‘la hazm bo‘lmaydi va ular kuchsiz kislotali muhitda pepsin ta’sirida
pilorusda keyin ichaklarda hazm bo‘ladi. Demak, fundal va pilorus qism shiralari
bir – biridan farq qilar ekan.
Qo‘shimcha bezlardan ajralgan shilliq ham hazm jarayonida katta
ahamiyatga ega bo‘lib, u me’da devorini turli ta’sirotlardan ya’ni dag‘al oziqalarni
ho‘llaydi, mulayimlashtiradi, kislota va boshqa moddalarni suyultirib,
zararsizlantiradi. Me’da shirasida faol proteolitik ferment pepsin bo‘lib, u me’da
devorini parchalamaydi. Bu holat birqancha fikrlar bilan tushintiriladi.
Oshqozon devorini aktiv proteolitik fermenti-pepsin ta’sirida
parchalanmasligida, yemirilmasligida oshqozon devorida hosil bo‘layotgan
antipepsin moddalarning ahamiyati kattadir.
Oshqozon devorining parchalanmasligi, yemirilmasligi uni shilliq – himoya
to‘siq xususiyati tufayli sodir bo‘ladi.
Oshqozon devori bo‘ylab oqayotgan qon muhitning ishqoriylikga ega
bo‘lishi pepsin aktivligini pasaytiradi.
Oshqozonning ma’lum marom bilan harakati tufayli me’dada oziqalar yaxshi
aralashib, hazmlanadi. Oshqozon harakatini bir qancha usullar yordamida o‘rganish
mumkin bo‘lib, buning uchun hayvon me’dasiga o‘rnatilgan naycha orqali yupqa
balon yuborib, unga havo yuborib, shishirib, ikkinchi uchinchi manometr va
yozuvchi peroga tutashtirib, oshqozon harakatini grafik holda yozib yoki rentgen
apparat yordamida kuzatiladi, radiotelemetrik moslamalarda uzoqdan turib
oshqozon harakati to‘g‘risida axborot olish mumkin. Oshqozon shirasida 99% dan
ortiq suv bo‘lib, shira, suyuq, rangsiz, engil ko‘piklanadigan bo‘lib, shiradagi
fermentlar quyidagi sharoitda faol bo‘ladi.
1. Kislotali muhit eng aktiv muhit.
2. Ko‘p suv saqlanganida, chunki bu fermentlar suv ishtirokida faol bo‘lib,
ular gidrolazalar deb ataladi.
3.Muayyan haroratda taxminan +25+26o S dan past haroratda faol bo‘lmaydi
yoki +54o haroratda fermentlardagi oqsil darrov koogulyatsiyalanadi, oqibatda
fermentativ xususiyati yo‘qoladi.
Itlar me’dasida shira ajralish qonuniyatlari I.P.Pavlov laboratoriyasida
o‘rganilib, shira oziqa istemol qilinishi bilan vaqti – vaqti bilan ajraladi. Me’da
devoridagi bezlardan shira ajralishida neyrogumoral ta’sirotlar asosiy o‘rin
egallaydi. Shira ajralishining reflektor va gumoral ya’ni ximiyaviy fazalari farq
qilinadi.
Shira ajralishining reflektor fazasida oziq ovqatlarning og‘ziga yoki
me’daga tushishi bilan uzog‘i bilan 4-5 minut o‘tgach me’da devoridagi bezlardan
shira ajralib, bu M.N.S.si orqali shira ajralishini boshqaradigan markazlarning
qo‘zg‘alishidan hosil bo‘ladi. Shira ajralishini boshqaradigan asosiy markaz
uzunchoq miyada bo‘lib, u markaz bosh miya bilan aloqadordir. Markazning
qo‘zg‘alishi xilma xil shartsiz va shartli ta’sirot natijasida yuzaga keladi. Shartsiz
ta’sirotlardan oziqa moddalarni og‘izdagi yoki me’da devoridagi retseptorlarga
ta’siri natijasida shira ajraladi. Reflektor yo‘l bilan shira ajralishi V.N.S. si
tomonidan boshqarilib simpatik va adashgan nervlar orqali amalga oshadi.
Adashgan nerv sekretor nerv hisoblanib, shira ajralishini kuchaytirib, suyuq, tuz va
kislotalarga boy, fermentatsiya quvvati past bo‘lgan, simpatik nerv ta’sirida oz
miqdorda lekin quyuq shira ajratadi. Shirada organik birikmalar ko‘p, oqsil tabiatli
moddalardan fermentlar ko‘p, fementatsiya kuchi katta bo‘ladi. Reflektor fazada
ajralayotgan shira umuman olganda dastlabki oziq ovqatlarni parchalanishiga ta’sir
qiladigan ishtoxa shirasi bo‘lib hisoblanadi. Reflektor fazada shira ajralishi har xil
oziqaning xislat va xususiyatlariga bog‘liq bo‘lib, jumladan qatiq dag‘al oziqa
ta’sirida ko‘p miqdorda suyuq shira ajralsa, ammo suyuq, yumshoq oziqalar
ta’sirida shira ajralishi kam, quyuq shira ajraladi, fermentatsiya quvvati har xil
bo‘ladi. Shiraning fermentatsiya kuchi Mett (naychasi) usulida o‘rganiladi.
(Maxsus mikrokapilyarli naycha shkalalarga bo‘lingan bo‘lib, shu naycha ichiga
oziq ovqat joylab, shira ta’sirini termastat sharoitida qoldirilib, va hazmlanishni shu
shkalalarda qo‘rib aniqlanadi). Hayvon go‘sht, oqsil, yog‘ mahsulotlarini iste’mol
qilib, ma’lum davrda hazm bo‘lib, fermentatsiya qobiliyati o‘rganiladi. Hazmlanish
oziqaning haroratiga, tarkibiga va boshqa hislatlarga bog‘iq.
Me’dada shira ajralishining kimyoviy fazasida oziq ovqatlarni qabul
qilgandan keyin taxminan 20-30 daqiqa o‘tgandan keyin shira ajralaboshlanib, 40-
45 daqiqa davom etadi. Shiraning ajralishiga qonga so‘rilgan oziqa tarkibidagi
moddalar ta’sir qiladi. Oziq ovqat tarkibidgi oqsillar, yog‘lar, uglevodlar, har xil
tuzlar NaC1, har xil kislotalar (amina kislota, yog‘ kislotalari) shira ajralish
jarayonini kuchaytiruvchi sabab sifatida ta’sir qiladi.
Oqsillar aminokislotalarga parchalanib, qonga so‘rilib, me’dada shira
ajralishiga ta’sir etadi. Yog‘lar, yog‘ kislotalariga va glitsiringa parchalanib, qonga
so‘rilib, qon orqali shira ajralishiga ta’sir qiladi. Kimyoviy fazada shir ajralishi
faqat Gaydengayn usuli bilan tayyorlangan kichkina me’dachada oziq ovqatlarni
solib, ta’sirlanishini aniqlash mumkin. qimyoviy fazada ajralgan shira uzoq
muddatda ajralib, shira fermentatsiyasining quvvati reflektor fazadagiga nisbatan
past bo‘ladi.
Struktura tuzilishi birkamerali, vazifasi murakkab oshqozonlar bir tuyoqlilarda
(otlar, eshaklar, xachirlar) cho‘chqalar va quyonlarda bo‘lib, ularda kechadigan
hazmlanish jarayonlariga qarab oraliq me’dalar deyiladi.
Bir tuyoqli hayvonlar asosan dag‘al oziqalar va konsentratlar bilan
oziqalanishga moslashgan. Oziqalanishga qarab bir tuyoqli hayvonlarning hazm
sistemasi ham nisbatan murakkab rivojlangan, ayniqsa oshqozon va yo‘g‘on
ichaklar sistemasi har xil aralash ozuqalarni, shu jumladan dag‘al xashak va
konsentratlarni hazm qilishga moslashib tuzilgan. Bir tuyoqli hayvonlarning
oshqozoni tashqi ko‘rinishidan bir kamerali ya’ni qizil o‘ngach davomi oshqozon
sfinktori ikkiga bo‘linadi (qizil o‘ngachdan kirish va ingichka ichakga chiqish
joyiga). Qizil o‘ngach oshqozonga to‘g‘ri tushmasdan qiyshiq uchburchak hosil
qilib tushadi. Qizil o‘ngach bilan oshqozon orasidagi sfinktorda maxsus burama
bo‘lib, ot va eshak qusa olmaydi, agar qusmoqchi bo‘lsa, shu buramalar sfinktorni
berkitib qo‘yadi.
Oshqozonning ichki shilliq parda qavati struktura-tuzilishiga ko‘ra to‘rt
qismga bo‘linadi:
1. Kardial qism-qizil o‘ngachga tutashgan joy.
2. Ko‘r xalta qismi.
3. Fundal qism.
4. Pilorus qismlari.
Bu qismlar har xil hujayralardan tuzilgan bo‘lib, bu hujayralardan
ishlanadigan shiralar xususiyatini xilma xilligi oshqozon ichida oziqalar tarkibidagi
xilma xil moddalarni parchalanishini ta’minlaydi. Oshqozon shartli ravishda
tapografik tuzilishiga ko‘ra ikki qismga bo‘linadi ya’ni kardial va ko‘r xalta
oshqozonni chap tomonini, fundal va pilorus o‘ng tomonini tashkil qiladi.
Oshqozonning chap tomonida oziq-ovqatlar tarkibidagi uglevodlarni parchalanishi
ta’minlanib, bu yerda muhit ishqoriy bo‘ladi. Shuning uchun ham so‘lak
tarkibidagi va oziqa tarkibidagi hamda mikroorganizm fermentlari ta’sirida
kraxmal, kletchatkani va boshqa uglevodlarni parchalanishi ta’minlanadi.
Oshqozonning o‘ng tomonida asosiy va qoplama-terma hujayralarda
ishlanadigan shira tarkibidagi ferment, xlorid kislota ishtirokida, kislotali muhitda
oziqa tarkibidagi oqsillar, yog‘larning parchalanishi yuzaga keladi. Shu tariqa
oshqozonda oziqalar hazmlanishi aralash hislatga ega ya’ni oziqalar joyi
almashinadi, amilolitik jarayonlar lipolitik va protiolitik jarayonlar bilan
almashinadi. Bir tuyoqli hayvonlarning oshqozonida oziqa qat-qat bo‘lib joylanishi