Oziq-ovqat mahsulotlarini organizmda hazm bo`lishi va so`rilishi

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

19

File size

Fayl hajmi

58,6 KB


Oziq-ovqat mahsulotlarini organizmda hazm bo`lishi va so`rilishi
Me’dada ovqatning hazmlanishi.
Iste’mol qilingan ovqatlar og’iz bo’shlig’idan me’daga tushadi va u yerda
navbatdagi  kimyoviy  va  mexanik  qayta  ishlanadi.  10-12  yoshli  bolalarning
me’dasining hajmi 1,5 L gacha bo’lsa, voyaga yetgan odamlarda esa 3,0 L gacha
bo’ladi. Suyuqliklarni ko’p iste’mol qiluvchi odamlarda esa me’daning hajmi
ayrim paytlarda 5-10 l.gacha yetishi mumkin bo’lsa, otlarda 6-15 l, qoramollarda
esa – 100 l.ga yaqindir. Odamlar me’dasi odatda ikkita hazmlovchi bir-biridan
tuzilishi va funksiyasi jihatidan jiddiy farq qiluvchi ikkita bo’shliqdan iborat
bo’lib, ular fundal va pilorik qismlar deb ataladi.
Bir kamerali oshqozonga ega bo’lgan hayvonlarda esa me’dalar uch qismga
farqlanadi va kardial qismi ham mavjud. Kardial qism bezsiz, fundal va pilorik
qismlar bezli bo’shliqlar hisoblanadi. Odamlarda fundal bo’shlig’i me’daning
umumiy hajmining 4/5 qismini tashkil etsa, pilorik bo’shlig’i 1/5 qismini tashkil
etadi. Bu bo’shliqlar doimo bir-biri bilan uzviy aloqada bo’lib turish bilan birga
muskulli qovuzloq (pilorik oldi sfinektri) bilan ajralib turadi. Bunday ajralib
turish ovqat hazmining ayrim davrlarida yuz beradi. me’daning shilliq qavatida
bez hujayralari bo’lib, ular bosh, qoplama va qo’shimcha bezlarga farqlanadi.
Fundal qismidagi bosh hujayralardan fermentlar, qo’shimcha bezlardan – shilliq
va qoplama bezlardan xlorid kislota ishlab chiqiladi. Xlorid kislotaning hosil
bo’lishida oqsillarning sulfagidril guruhi ishtirok etadi. Fundal qismning shirasi
kislotali muhitga ega bo’lsa, pilorik qism esa ishqoriy muhitga ega bo’ladi.
Me’daning  pilorik  qismida  faqatgina  bosh  hujayralarni  eslatuvchi
hujayralar bo’lib ularning miqdori fundal qismidagidan ancha kam va qoplama
Logotip
Oziq-ovqat mahsulotlarini organizmda hazm bo`lishi va so`rilishi Me’dada ovqatning hazmlanishi. Iste’mol qilingan ovqatlar og’iz bo’shlig’idan me’daga tushadi va u yerda navbatdagi kimyoviy va mexanik qayta ishlanadi. 10-12 yoshli bolalarning me’dasining hajmi 1,5 L gacha bo’lsa, voyaga yetgan odamlarda esa 3,0 L gacha bo’ladi. Suyuqliklarni ko’p iste’mol qiluvchi odamlarda esa me’daning hajmi ayrim paytlarda 5-10 l.gacha yetishi mumkin bo’lsa, otlarda 6-15 l, qoramollarda esa – 100 l.ga yaqindir. Odamlar me’dasi odatda ikkita hazmlovchi bir-biridan tuzilishi va funksiyasi jihatidan jiddiy farq qiluvchi ikkita bo’shliqdan iborat bo’lib, ular fundal va pilorik qismlar deb ataladi. Bir kamerali oshqozonga ega bo’lgan hayvonlarda esa me’dalar uch qismga farqlanadi va kardial qismi ham mavjud. Kardial qism bezsiz, fundal va pilorik qismlar bezli bo’shliqlar hisoblanadi. Odamlarda fundal bo’shlig’i me’daning umumiy hajmining 4/5 qismini tashkil etsa, pilorik bo’shlig’i 1/5 qismini tashkil etadi. Bu bo’shliqlar doimo bir-biri bilan uzviy aloqada bo’lib turish bilan birga muskulli qovuzloq (pilorik oldi sfinektri) bilan ajralib turadi. Bunday ajralib turish ovqat hazmining ayrim davrlarida yuz beradi. me’daning shilliq qavatida bez hujayralari bo’lib, ular bosh, qoplama va qo’shimcha bezlarga farqlanadi. Fundal qismidagi bosh hujayralardan fermentlar, qo’shimcha bezlardan – shilliq va qoplama bezlardan xlorid kislota ishlab chiqiladi. Xlorid kislotaning hosil bo’lishida oqsillarning sulfagidril guruhi ishtirok etadi. Fundal qismning shirasi kislotali muhitga ega bo’lsa, pilorik qism esa ishqoriy muhitga ega bo’ladi. Me’daning pilorik qismida faqatgina bosh hujayralarni eslatuvchi hujayralar bo’lib ularning miqdori fundal qismidagidan ancha kam va qoplama
bezlar bilan birgalikda shilliq parda devorlarida joylashgan bo’ladi. Bundan
tashqari pilorik qism fundal qismidan kuchli rivojlangan muskulli devor bo’lishi
bilan farq qiladi. Unda moddalarning so’rilishi kuzatiladi, lekin fundal qismida
esa so’rilish jarayoni juda kuchsiz holda bajariladi.
Me’da shirasining tarkibi. Me’daning fundal qismining shirasi 99-99,5 %
suvdan, 0,3-0,4 % qattiq moddalardan va 0,4-0,5 % mineral tuzlardan (xloridar,
azot tuzi, fosfatlar, sulfatlar, xlorid kislota va hokazo) iborat bo’lib odamlar
me’dasining toza shirasining muhiti 1,0 dan 2,5 (ph) gacha o’zgarib turadi.
Kislota fermentlarni faollashtirish bilan, oqsillarni ko’pchitadi va bu bilan unga
fermentlarning ta’sirini yengillashtiradi. Odamlarda bir kecha-kunduzda 1,5-2 l
me’da shirasi ajralsa, otlarda 30 l.gacha ajraladi. Oqsillar bilan oziqlantirilganda
me’da  shirasining  miqdori  ortsa,  uglevodlar  bilan  oziqlantirilganida  esa
kamayadi.
Shira tarkibida quyidagi fermentlar bo’ladi: 
1. Pepsin - oqsillarni albumoz va peptonlargacha gidrolizlovchi proteolitik
ferment bo’lib, go’sht oqsillarini juda tez parchalasa, tuxum oqsillarini
sekin parchalaydi. Pepsin pepsinogenga xlorid kislota ta’sir etishida hosil
bo’ladi.  Pepsin  muhit   ph  1,5-2,0   bo’lganda  faol  proteolitik  ta’sir
ko’rsatadi.
2. Gastraksin – pepsinga nisbatan faol, lekin tuxum oqsilini ancha kuchsiz
hazm qiladi,  ph-3,2 bo’lganida maksimal darajadagi faollik ko’rsatadi.
3. Pepsin V yoki parapepsin parapepsinogendan hosil bo’ladi.
4. Rennin, shirdon fermenti yoki ximozin (u sut emizuvchilar oshqozonida,
ayniqsa buzoqlar shirdonida katta miqdorda bo’ladi). Sutni ivitadi, undan ivigan
oqsil kaziyenni ajralib chiqishini va erimaydigan shaklga o’tishini ta’minlaydi.
Neytral, kuchsiz kislotali va ishqorli muhitda faoliyat ko’rsatadi.
Me’da shirasida bulardan tashqari proteolitik ferment bo’lmagan fermentlar
ham uchraydi:  lipaza  – emulsiyalangan yog’larni parchalovchi;   amilaza –
uglevodlarni  parchalovchi;  lizosim  –  bakteriosidlik  funksiyasini  bajaruvchi,
ya’ni bakteriyalarni parchalovchi va boshqalar. Ularning miqdori kam, yosh
bolalarda lipaza lipokinaza fermenti ta’sirida faollashadi.
Logotip
bezlar bilan birgalikda shilliq parda devorlarida joylashgan bo’ladi. Bundan tashqari pilorik qism fundal qismidan kuchli rivojlangan muskulli devor bo’lishi bilan farq qiladi. Unda moddalarning so’rilishi kuzatiladi, lekin fundal qismida esa so’rilish jarayoni juda kuchsiz holda bajariladi. Me’da shirasining tarkibi. Me’daning fundal qismining shirasi 99-99,5 % suvdan, 0,3-0,4 % qattiq moddalardan va 0,4-0,5 % mineral tuzlardan (xloridar, azot tuzi, fosfatlar, sulfatlar, xlorid kislota va hokazo) iborat bo’lib odamlar me’dasining toza shirasining muhiti 1,0 dan 2,5 (ph) gacha o’zgarib turadi. Kislota fermentlarni faollashtirish bilan, oqsillarni ko’pchitadi va bu bilan unga fermentlarning ta’sirini yengillashtiradi. Odamlarda bir kecha-kunduzda 1,5-2 l me’da shirasi ajralsa, otlarda 30 l.gacha ajraladi. Oqsillar bilan oziqlantirilganda me’da shirasining miqdori ortsa, uglevodlar bilan oziqlantirilganida esa kamayadi. Shira tarkibida quyidagi fermentlar bo’ladi: 1. Pepsin - oqsillarni albumoz va peptonlargacha gidrolizlovchi proteolitik ferment bo’lib, go’sht oqsillarini juda tez parchalasa, tuxum oqsillarini sekin parchalaydi. Pepsin pepsinogenga xlorid kislota ta’sir etishida hosil bo’ladi. Pepsin muhit ph 1,5-2,0 bo’lganda faol proteolitik ta’sir ko’rsatadi. 2. Gastraksin – pepsinga nisbatan faol, lekin tuxum oqsilini ancha kuchsiz hazm qiladi, ph-3,2 bo’lganida maksimal darajadagi faollik ko’rsatadi. 3. Pepsin V yoki parapepsin parapepsinogendan hosil bo’ladi. 4. Rennin, shirdon fermenti yoki ximozin (u sut emizuvchilar oshqozonida, ayniqsa buzoqlar shirdonida katta miqdorda bo’ladi). Sutni ivitadi, undan ivigan oqsil kaziyenni ajralib chiqishini va erimaydigan shaklga o’tishini ta’minlaydi. Neytral, kuchsiz kislotali va ishqorli muhitda faoliyat ko’rsatadi. Me’da shirasida bulardan tashqari proteolitik ferment bo’lmagan fermentlar ham uchraydi: lipaza – emulsiyalangan yog’larni parchalovchi; amilaza – uglevodlarni parchalovchi; lizosim – bakteriosidlik funksiyasini bajaruvchi, ya’ni bakteriyalarni parchalovchi va boshqalar. Ularning miqdori kam, yosh bolalarda lipaza lipokinaza fermenti ta’sirida faollashadi.
Me’daning pilorik qismining shirasi ishqoriy muhitga (ph-8) ega. Uning
tarkibida hali xuddi o’sha yuqoridagi fermentlar bor bo’lsada, ularning miqdori
kam  bo’ladi  va  ishqoriy  muhitga  ta’sir  ko’rsatadi.  O’tkazilgan  tadqiqot
ishlarining natijalariga ko’ra pilorik qism shirasining hazmlovchi kuchi fundal
qismidagidan 4 marta kam ekan (E.E.Martinson,1952).
Me’da shilliq pardasining bezlari shiralardan tashqari shilimshiq modda
ham ajratadi va o’z navbatida me’da shilliq pardasining turli mexanik va ximik
ta’sirlardan saqlovchi himoya funktsiyasini bajaradi. Bundan tashqari shilimshiq
modda  o’z  yuzasida  fermentlarni  jamlab  olishi  hisobiga  (qayta  so’rishi  –
adsorbsiyalash)  ozuqalarni hazmlashda ishtirok etadi.
Mo’tadil  fiziologik  holatlarda  me’da  o’z-o’zidan  hazmlanishi  mumkin
emas, chunki uning devorlarida antifermentlar ham mavjuddir. Demak, shuni
ta’kidlash  mumkinki  fermentlar  tirik  hujayra-to’qima  oqsillarini  parchalay
olmaydi, balki faqatgina denaturatsiyaga uchragan oqsillargagina o’z ta’sirini
ko’rsatadi. Me’daning shilliq pardasi bo’ylab harakatlanuvchi xlorid kislotaning
vodorod ionlari uni parchalashi mumkin, lekin uning kirishiga shilliq pardaning
baland  silindr  shaklidagi  epitelial  hujayralari  va  qon  tomirlaridan  teskari
yo’nalishda harakat qilayotgan natriy ionlari baryer sifatida qarshilik ko’rsatadi.
Odamlar 20 yoshga kirganida me’da shirasining ajralish miqdori va undagi
saqlanuvchi fermentlar va xlorid kislotaning miqdori ham kamayadi.
Me’da shirasining tarkibiga turli ozuqali qo’zg’atuvchilarning ta’siri. 
Odamlarda unchalik katta bo’lmagan miqdordagi shira doimiy ravishda ajraladi, 
lekin kechqurun va ertalab uning sekresiyasi minimal holga tushadi yoki 
to’xtaydi. Bundan tashqari sharoitga, oziqlanish xarakteriga va inson yoshiga 
bog’liq holda shira ajralishining individual ravishdagi o’zgarishlari ham 
kuzatiladi.
Logotip
Me’daning pilorik qismining shirasi ishqoriy muhitga (ph-8) ega. Uning tarkibida hali xuddi o’sha yuqoridagi fermentlar bor bo’lsada, ularning miqdori kam bo’ladi va ishqoriy muhitga ta’sir ko’rsatadi. O’tkazilgan tadqiqot ishlarining natijalariga ko’ra pilorik qism shirasining hazmlovchi kuchi fundal qismidagidan 4 marta kam ekan (E.E.Martinson,1952). Me’da shilliq pardasining bezlari shiralardan tashqari shilimshiq modda ham ajratadi va o’z navbatida me’da shilliq pardasining turli mexanik va ximik ta’sirlardan saqlovchi himoya funktsiyasini bajaradi. Bundan tashqari shilimshiq modda o’z yuzasida fermentlarni jamlab olishi hisobiga (qayta so’rishi – adsorbsiyalash) ozuqalarni hazmlashda ishtirok etadi. Mo’tadil fiziologik holatlarda me’da o’z-o’zidan hazmlanishi mumkin emas, chunki uning devorlarida antifermentlar ham mavjuddir. Demak, shuni ta’kidlash mumkinki fermentlar tirik hujayra-to’qima oqsillarini parchalay olmaydi, balki faqatgina denaturatsiyaga uchragan oqsillargagina o’z ta’sirini ko’rsatadi. Me’daning shilliq pardasi bo’ylab harakatlanuvchi xlorid kislotaning vodorod ionlari uni parchalashi mumkin, lekin uning kirishiga shilliq pardaning baland silindr shaklidagi epitelial hujayralari va qon tomirlaridan teskari yo’nalishda harakat qilayotgan natriy ionlari baryer sifatida qarshilik ko’rsatadi. Odamlar 20 yoshga kirganida me’da shirasining ajralish miqdori va undagi saqlanuvchi fermentlar va xlorid kislotaning miqdori ham kamayadi. Me’da shirasining tarkibiga turli ozuqali qo’zg’atuvchilarning ta’siri. Odamlarda unchalik katta bo’lmagan miqdordagi shira doimiy ravishda ajraladi, lekin kechqurun va ertalab uning sekresiyasi minimal holga tushadi yoki to’xtaydi. Bundan tashqari sharoitga, oziqlanish xarakteriga va inson yoshiga bog’liq holda shira ajralishining individual ravishdagi o’zgarishlari ham kuzatiladi.
Me’dada ovqatning hazm qilinishi.
1-me’da, 2-jigar, 3-me’da osti bezi, 4-ichak, 5-o’t xaltasi.
U tiniq, rangsiz, kislota muhitli suyuqliq bo’lib, tarkibida xilma-xil organik va
anorganik moddalar uchraydi. Shiraning, anopganik moddalarning kalsiy, kaliy,
natriy, magniy, alimuyniy kabi elementlarning, xlorli, vodorodli, karbonatli va
sulfatli tuzlar va xlorid kislota tashkil qiladi. Organik moddalar esa sut kislota
oqsillar, aminokislotalar; pepsin, ximozin, lipaza,  elastoza (jelatinaza), katepsin
kabi fermentlardan tashkil topgandir. Shira tarkibida xlorid kislota medadagi
hazm hujayralarida muhim rol o’ynaydi. Jumladan u boshqa organik kislotalar
bilan  birgalikda  shiraga  kislotali  muhit   beradi.  Me’da  shirasining  asosiy
fermenti bo’lmish pepsin  esa faqat o’sha kislotali muhit tarkibida bo’ladi.
Xlorid  kislota  me’da  hazm  jarayonlarining  to’g’ri  borishida,  achish-bijg’ish
jarayonlarini ro’yobga chiqarishda, xilma-xil mineral moddalarning erishida,
me’da va ichakda harakat faoliyatlarining, hususan me’dadan o’n ikki barmoq
ichakga ozuqa o’tkazishini boshqarishda ishtirok etadi. Bu kislota oqsillarni
bo’rttirib, hazm bo’lishiga yordam beradi. Shirada o’rtacha 0.4-0.5% atrofida
xlorid kislota bo’lib, u erkin va xilma-xil organik moddalar bilan birikgan holda
uchraydi. Me’da shirasida sezilarli miqdorda xlorid kislota bo’lsa ham, u me’da
devoriga zararli ta’sir qilmaydi. G.Devmport me’da devorining xlorid kislota
ta’sirida hazmlanmasligi (himoya to’siq) xususiyati katta ahamiyatga ega deb
ta’kidlaydi.Uning  fikricha,  shilliq  pardalar  silindrik  epiteliyalarning  ustki
murakkab lipidlar bilan qoplangan. Shuning uchun normada silindrik epiteliyalar
orasidan   H+ ionlari shilliq parda tomoniga, ichkaridagi Na+ ionlari esa, me’da
ichiga o’tmaydi; shunga ko’ra shilliq pardani kislota jarohatlantirmaydi. Agar
lipidlarning parchalanishi uchun sharoit tug’ilsa (organizmda bu lipidlarni o’t
kislotasining  tuzlari,  o’t  tarkibidagi  lizosim,  to’qimalardagi  gistaminni
parchalaydi), me’da devorining baryer  funksiyasi  buzilib, H+ kationi  shilliq
pardaga, Na+ kationi esa, me’da ichiga o’ta oladigan bo’lib qoladi. Oqibatda
me’daning shilliq pardasi kislota ta’sirida jarohatlanib, ma’lum darajada hazm
bo’ladi va  tezda bitmaydigan yaralar paydo bo’ladi. Me’dada bo’lib o’tadigan
hazm jarayonlarining jadalligi, fermentlar faolligi va faoliyati bilan belgilanadi.
Logotip
Me’dada ovqatning hazm qilinishi. 1-me’da, 2-jigar, 3-me’da osti bezi, 4-ichak, 5-o’t xaltasi. U tiniq, rangsiz, kislota muhitli suyuqliq bo’lib, tarkibida xilma-xil organik va anorganik moddalar uchraydi. Shiraning, anopganik moddalarning kalsiy, kaliy, natriy, magniy, alimuyniy kabi elementlarning, xlorli, vodorodli, karbonatli va sulfatli tuzlar va xlorid kislota tashkil qiladi. Organik moddalar esa sut kislota oqsillar, aminokislotalar; pepsin, ximozin, lipaza, elastoza (jelatinaza), katepsin kabi fermentlardan tashkil topgandir. Shira tarkibida xlorid kislota medadagi hazm hujayralarida muhim rol o’ynaydi. Jumladan u boshqa organik kislotalar bilan birgalikda shiraga kislotali muhit beradi. Me’da shirasining asosiy fermenti bo’lmish pepsin esa faqat o’sha kislotali muhit tarkibida bo’ladi. Xlorid kislota me’da hazm jarayonlarining to’g’ri borishida, achish-bijg’ish jarayonlarini ro’yobga chiqarishda, xilma-xil mineral moddalarning erishida, me’da va ichakda harakat faoliyatlarining, hususan me’dadan o’n ikki barmoq ichakga ozuqa o’tkazishini boshqarishda ishtirok etadi. Bu kislota oqsillarni bo’rttirib, hazm bo’lishiga yordam beradi. Shirada o’rtacha 0.4-0.5% atrofida xlorid kislota bo’lib, u erkin va xilma-xil organik moddalar bilan birikgan holda uchraydi. Me’da shirasida sezilarli miqdorda xlorid kislota bo’lsa ham, u me’da devoriga zararli ta’sir qilmaydi. G.Devmport me’da devorining xlorid kislota ta’sirida hazmlanmasligi (himoya to’siq) xususiyati katta ahamiyatga ega deb ta’kidlaydi.Uning fikricha, shilliq pardalar silindrik epiteliyalarning ustki murakkab lipidlar bilan qoplangan. Shuning uchun normada silindrik epiteliyalar orasidan H+ ionlari shilliq parda tomoniga, ichkaridagi Na+ ionlari esa, me’da ichiga o’tmaydi; shunga ko’ra shilliq pardani kislota jarohatlantirmaydi. Agar lipidlarning parchalanishi uchun sharoit tug’ilsa (organizmda bu lipidlarni o’t kislotasining tuzlari, o’t tarkibidagi lizosim, to’qimalardagi gistaminni parchalaydi), me’da devorining baryer funksiyasi buzilib, H+ kationi shilliq pardaga, Na+ kationi esa, me’da ichiga o’ta oladigan bo’lib qoladi. Oqibatda me’daning shilliq pardasi kislota ta’sirida jarohatlanib, ma’lum darajada hazm bo’ladi va tezda bitmaydigan yaralar paydo bo’ladi. Me’dada bo’lib o’tadigan hazm jarayonlarining jadalligi, fermentlar faolligi va faoliyati bilan belgilanadi.
Binobarin, me’dada ovqat hazm bo’lishida fermentlar hal qiluvchi omil bo’lib
xisoblanadi. Me’da shirasining fermentlari quyidagicha xarakterlanadi:
Pepsin. Bu  fermentni  me’da  shilliq  pardasidagi  bosh  hujayralar  eng  faol
pepsinogen modda ajratadi. Pepsinogen xlorid kislota ta’sirida faol pepsinga
aylanadi. Uning faoliyati uchun muhit o’ta kislotali, pH 0,8–2,0, harorat esa 38 –
400 atrofida bo’lishi lozim. Pepsin proteolitik ferment bo’lib, oqsillarni albumoz
va peptonlargacha parchalaydi. Pepsinni ta’sir shiddati turli xil oqsillar uchun bir
xil emas. Jumladan, u fibrinni, go’sht oqsillarini ancha tez parchalagani holda
tuxum oqsili va kollagenni ancha sekin parchalaydi. Pepsinning hazm kuchini
aniqlash uchun Mett usulidan foydalanadi. Buning uchun qismlarga bo’lingan va
tuxum  oqsili  to’ldirilgan  maxsus  shisha  naycha  tana  haroratigacha  isitilgan
me’da shirasiga solinadi. Keyin ma’lum vaqt davomida shiradagi pepsin ta’sirida
naychadagi pepsinning hazm kuchi to’g’risida fikr yuritadi.
Ximozin (renin) fermenti asosan kuchsiz kislotali, kuchsiz ishqoriy yoki neytral
muhitlarda kalsiy ionlarining ishtirokida faol bo’ladi. Sut emuvchi hayvonlarda
muhim ahamiyatga ega. Chunki u sut, oqsili – kazeinogenga ta’sir qilib, uni
kazeinga aylantiradi, sutni ivitadi. Shu sababli sut emadigan  hayvonlarning
me’da  shirasida  ximozin  boshqa  fermentlarga  qaraganda  ko’proq  bo’ladi.
Hayvon ulg’aya borib, ozuqa iste’mol qilishga o’ta borgan sari, me’da shirasida
ximozin kamayib, pepsin bilan xlorid kislota ko’payadi.
Katepsin  –  kuchsiz   kislotali  muhitda,  faol.  Oqsillarni  peptidlargacha
parchalaydi.
Lipazia –  odam  va  hayvonlar  uchun  ahamiyatli  bo’lib,  miqdori  juda  kam,
me’daning  pilorus  qismining  bosh  hujayralarida  hosil  bo’ladi.  Bu  ferment
neytral  yog’larni  glitserin  va  yog’  kislotalarigacha  parchalaydi.  Asosan
emultsiya holidagi yog’larga, masalan sut yog’lariga yaxshi ta’sir qiladi.
Elastaza (jelatinaza) – miqdori juda kam bo’lib, proteolitik fermentlar qatoriga
kiradi, biriktiruvchi to’qima oqsili – jelatinani parchalaydi. Toza me’da shirasida
amilolitik  fermentlar  bo’lmaydi.  Ammo  me’dada  uglevodlar  qisman
parchalanadi.  Chunki  me’daga  tushgan  ozuqa  luqmasiga  shira  asta-sekin
shimiladi. Luqmaning ichki qismiga shira shimilib borgancha u yerdagi muhit
Logotip
Binobarin, me’dada ovqat hazm bo’lishida fermentlar hal qiluvchi omil bo’lib xisoblanadi. Me’da shirasining fermentlari quyidagicha xarakterlanadi: Pepsin. Bu fermentni me’da shilliq pardasidagi bosh hujayralar eng faol pepsinogen modda ajratadi. Pepsinogen xlorid kislota ta’sirida faol pepsinga aylanadi. Uning faoliyati uchun muhit o’ta kislotali, pH 0,8–2,0, harorat esa 38 – 400 atrofida bo’lishi lozim. Pepsin proteolitik ferment bo’lib, oqsillarni albumoz va peptonlargacha parchalaydi. Pepsinni ta’sir shiddati turli xil oqsillar uchun bir xil emas. Jumladan, u fibrinni, go’sht oqsillarini ancha tez parchalagani holda tuxum oqsili va kollagenni ancha sekin parchalaydi. Pepsinning hazm kuchini aniqlash uchun Mett usulidan foydalanadi. Buning uchun qismlarga bo’lingan va tuxum oqsili to’ldirilgan maxsus shisha naycha tana haroratigacha isitilgan me’da shirasiga solinadi. Keyin ma’lum vaqt davomida shiradagi pepsin ta’sirida naychadagi pepsinning hazm kuchi to’g’risida fikr yuritadi. Ximozin (renin) fermenti asosan kuchsiz kislotali, kuchsiz ishqoriy yoki neytral muhitlarda kalsiy ionlarining ishtirokida faol bo’ladi. Sut emuvchi hayvonlarda muhim ahamiyatga ega. Chunki u sut, oqsili – kazeinogenga ta’sir qilib, uni kazeinga aylantiradi, sutni ivitadi. Shu sababli sut emadigan hayvonlarning me’da shirasida ximozin boshqa fermentlarga qaraganda ko’proq bo’ladi. Hayvon ulg’aya borib, ozuqa iste’mol qilishga o’ta borgan sari, me’da shirasida ximozin kamayib, pepsin bilan xlorid kislota ko’payadi. Katepsin – kuchsiz kislotali muhitda, faol. Oqsillarni peptidlargacha parchalaydi. Lipazia – odam va hayvonlar uchun ahamiyatli bo’lib, miqdori juda kam, me’daning pilorus qismining bosh hujayralarida hosil bo’ladi. Bu ferment neytral yog’larni glitserin va yog’ kislotalarigacha parchalaydi. Asosan emultsiya holidagi yog’larga, masalan sut yog’lariga yaxshi ta’sir qiladi. Elastaza (jelatinaza) – miqdori juda kam bo’lib, proteolitik fermentlar qatoriga kiradi, biriktiruvchi to’qima oqsili – jelatinani parchalaydi. Toza me’da shirasida amilolitik fermentlar bo’lmaydi. Ammo me’dada uglevodlar qisman parchalanadi. Chunki me’daga tushgan ozuqa luqmasiga shira asta-sekin shimiladi. Luqmaning ichki qismiga shira shimilib borgancha u yerdagi muhit
ishqoriyligicha  turadi;  shunga  ko’ra  luqma  bilan  kelgan  so’lak  va  ozuqa
fermentlari ta’sir ko’rsatishda davom etadi. Luqmaning me’da shirasi shimilgan
joylarida  esa  muhit  zudlik  bilan  o’zgarib  kislotali  bo’lib  qoladi,  oqibatda
amilolitik fermentlarning faolligi so’nadi va me’da shirasi fermentlari ta’sir
ko’rsata boshlaydi. Me’da pilorus qismining shirasi fundal qismi shirasidan farq
qiladi.  Me’daning  bu  qismidan  ajralgan  shira  zaif  ishqoriy  muhitga  ega.
Tarkibida  pepsin  kam,  buning  ustiga  pepsinning  faolligi,  demak  shiraning
hazmlash  kuchi  past  pilorus  shirasi  – yog’li  ozuqalarni  parchalashda,  katta
ahamiyatga ega. Chunki yog’li ozuqalar iste’mol qilinganda me’daning fundal
qismidagi  hujayralar  faoliyati  tormozlanadi.  Shu  sababli  me’daning  fundal
qismida yog’larga aloqador biriktiruvchi to’qimalar to’la hazm bo’lmaydi. Bu
to’qimalar pilorusda kuchsiz kislotali muhitdagi pepsin ta’sirida hazm bo’ladi.
Shundan  keyingina  yog’lar  ichaklarda  batamom  hazm  bo’lishi  mumkin.
Me’dadagi qo’shimcha bezlar ajratadigan shilimshiq ham hazm jarayonlarining
yaxshi kechishida katta ahamiyatga ega. U me’da devorini turli ta’sirotlardan
saqlaydi. Jumladan, dag’al ozuqalarni ho’llab, yumshatadi, shu tariqa me’da
devoriga  ko’rsatadigan  ta’sirini  kamaytiradi,  kislota  va  boshqa  zararli
moddalarni  suyultirib,  zararsizlantiradi.  Me’da  shirasining  tarkibida  faol
proteolitik ferment –pepsin bo’lsada, me’da devorining o’zi shu ferment ta’sirida
hazm  bo’lmaydi.  Buning sababi  to’g’risida  bir  necha  fikrlar  bayon etilgan.
Ayrim olimlar buning boisi shilimshiq va himoya – to’siq xususiyatlari tufayli
me’da devori saqlanib qoladi, deb xisoblasa, boshqalari me’da devori bo’ylab
oqayotgan qonning ishqoriy muhitga egaligi pepsin faolligini pasaytiradi, deb
tushuntiradilar. Keyingi paytlarda me’da devorida antipepsin hosil bo’lib turadi,
degan ma’lumotlar paydo bo’ldi.
Me’dada hazm bo’lgan oziq moddalarning ichakka o’tkazilishi.
Ozuqa me’daga  tegishli ravishda hazm bolganidan keyin, me’da devorining, 
peristaltik harakati va pilorus sfinkterining faoliyati tufayli o’n ikki barmoq 
ichakka o’tkaziladi. Me’daga ozuqa  luqmalarining tushishi undagi harakatlarni 
jumladan, peristaltik harakatni ancha jonlantiradi va yaxshi aralishib hazm bo’la 
boshlaydi hamda me’daning pilorus qismiga o’tadi. Me’da tubidan kelayotgan o’ta 
kislotali shu ozuqa bo’tqasi pilorus retseptorlarini ta’sirlaydi. Oqibatda hosil 
Logotip
ishqoriyligicha turadi; shunga ko’ra luqma bilan kelgan so’lak va ozuqa fermentlari ta’sir ko’rsatishda davom etadi. Luqmaning me’da shirasi shimilgan joylarida esa muhit zudlik bilan o’zgarib kislotali bo’lib qoladi, oqibatda amilolitik fermentlarning faolligi so’nadi va me’da shirasi fermentlari ta’sir ko’rsata boshlaydi. Me’da pilorus qismining shirasi fundal qismi shirasidan farq qiladi. Me’daning bu qismidan ajralgan shira zaif ishqoriy muhitga ega. Tarkibida pepsin kam, buning ustiga pepsinning faolligi, demak shiraning hazmlash kuchi past pilorus shirasi – yog’li ozuqalarni parchalashda, katta ahamiyatga ega. Chunki yog’li ozuqalar iste’mol qilinganda me’daning fundal qismidagi hujayralar faoliyati tormozlanadi. Shu sababli me’daning fundal qismida yog’larga aloqador biriktiruvchi to’qimalar to’la hazm bo’lmaydi. Bu to’qimalar pilorusda kuchsiz kislotali muhitdagi pepsin ta’sirida hazm bo’ladi. Shundan keyingina yog’lar ichaklarda batamom hazm bo’lishi mumkin. Me’dadagi qo’shimcha bezlar ajratadigan shilimshiq ham hazm jarayonlarining yaxshi kechishida katta ahamiyatga ega. U me’da devorini turli ta’sirotlardan saqlaydi. Jumladan, dag’al ozuqalarni ho’llab, yumshatadi, shu tariqa me’da devoriga ko’rsatadigan ta’sirini kamaytiradi, kislota va boshqa zararli moddalarni suyultirib, zararsizlantiradi. Me’da shirasining tarkibida faol proteolitik ferment –pepsin bo’lsada, me’da devorining o’zi shu ferment ta’sirida hazm bo’lmaydi. Buning sababi to’g’risida bir necha fikrlar bayon etilgan. Ayrim olimlar buning boisi shilimshiq va himoya – to’siq xususiyatlari tufayli me’da devori saqlanib qoladi, deb xisoblasa, boshqalari me’da devori bo’ylab oqayotgan qonning ishqoriy muhitga egaligi pepsin faolligini pasaytiradi, deb tushuntiradilar. Keyingi paytlarda me’da devorida antipepsin hosil bo’lib turadi, degan ma’lumotlar paydo bo’ldi. Me’dada hazm bo’lgan oziq moddalarning ichakka o’tkazilishi. Ozuqa me’daga tegishli ravishda hazm bolganidan keyin, me’da devorining, peristaltik harakati va pilorus sfinkterining faoliyati tufayli o’n ikki barmoq ichakka o’tkaziladi. Me’daga ozuqa luqmalarining tushishi undagi harakatlarni jumladan, peristaltik harakatni ancha jonlantiradi va yaxshi aralishib hazm bo’la boshlaydi hamda me’daning pilorus qismiga o’tadi. Me’da tubidan kelayotgan o’ta kislotali shu ozuqa bo’tqasi pilorus retseptorlarini ta’sirlaydi. Oqibatda hosil
bo’lgan qo’zg’alish adashgan nervlarning afferent tolalari orqali uning uzunchoq 
miyadagi markaziy yadrosi qisqartiladi.
Markaziy javob reaksiyasi tufayli pilorus sfinkteri  ochiladi va pilorusning
ritm  bilan  ko’chli  qisqarishi  natijasida  ozuqa  u  yerdagi  ishqorli  muhitda  o’z
ta’sirini  avalroq  namayon  qila  olmaydi.  Shu  sababli  to  ichakdagi  ozuqaning
kislotali ta’siri namayon bo’lgunicha, me’dadan  ichakka ozuqa o’taveradi. Ichakka
o’tgan ozuqa ko’paya borib, oqibatda o’zining kislotali ta’sirini namoyon qiladi.
Oqibatda  ichak  devoridagi  retseptorlar  ta’sirlanib  hosil  bo’lgan  qo’zg’alish
markazga uzatiladi va refleks yo’li bilan pilorus sfinkterining  yopilishiga sabab
bo’ladi.  Ichakka  o’tgan  ozuqa  ichakdagi  ishqoriy  muhit  ta’sirida
neytrallashmaguncha,  sfinkter  yopiq  qoladi.  Ozuqa  ichakdagi  ishqoriy  muhit
neytral holga kelishi bilan me’daning tubidan pilorusiga o’tgan ozuqa, pilorusidagi
retseptorlarni  qo’zg’atib pilorus sfinkterini yana ochadi va ozuqa yana ichakka
o’tadi.  Sfinkternig  ochilib-yopilishi  ana  shu  tariqa  takrorlanaveradi,  natijada
me’dada hazm bo’layotgan ozuqa ichakka bo’linib-bo’linib o’tib turadi.
Me’daning harakati va pilorus sfenkterining tabiyatiga, demak, ozuqaning
me’dadan ichakka o’tkazilishiga bir qancha omillar ta’sir ko’rsatadi. Ozuqaning
xili,  konsistensiyasi  (quyuq,  suyuqlik  darajasi),  muhiti,  osmotik  bosimi  va
ichaklarning ozuqa bilan nechoqli to’lishuvi ana shunday omillardandir. Me’dadan
ichakka suv va suyuq ozuqa tezroq o’tsa, quyuq ozuqa sekinroq o’tadi. Uglevodli
ozuqa jadalroq, oqsilli ozuqa esa sekinroq o’tadi, yog’li ozuqa esa yana ham sekin
o’tadi. Chunki ichakka o’tadigan yog’lar, u erda enterogastron hosil bo’lishiga olib
keladi, enterogastron  esa me’da devori harakatini susaytiradi va shunga ko’ra
ozuqa o’tishi bir muncha tormozlanadi. Ishqorli ozuqa ichakka kislotali ozuqaga
qaraganda  tezroq,  gipertonik  eritmalar  esa,  izotonik  eritmalarga  aylanganidan
keyingina o’tadi. Ozuqaning me’dadan ichakka o’tish tezligiga harakat ham ta’sir
ko’rsatadi.  Jumladan,  issiq  harorat  suvning  ichakka  o’tkazilishini  tezlashtirsa,
kislotali moddalar evakuatsiyasini ancha tormozlaydi. Issiq harorat ta’sirida ichak
ishqoriy muhitini zaiflashtirib, me’dadan o’tgan kislotali mahsulotlarning ichakda
tezda neytrallashavermasligi shunga sabab bo’ladi.
Logotip
bo’lgan qo’zg’alish adashgan nervlarning afferent tolalari orqali uning uzunchoq miyadagi markaziy yadrosi qisqartiladi. Markaziy javob reaksiyasi tufayli pilorus sfinkteri ochiladi va pilorusning ritm bilan ko’chli qisqarishi natijasida ozuqa u yerdagi ishqorli muhitda o’z ta’sirini avalroq namayon qila olmaydi. Shu sababli to ichakdagi ozuqaning kislotali ta’siri namayon bo’lgunicha, me’dadan ichakka ozuqa o’taveradi. Ichakka o’tgan ozuqa ko’paya borib, oqibatda o’zining kislotali ta’sirini namoyon qiladi. Oqibatda ichak devoridagi retseptorlar ta’sirlanib hosil bo’lgan qo’zg’alish markazga uzatiladi va refleks yo’li bilan pilorus sfinkterining yopilishiga sabab bo’ladi. Ichakka o’tgan ozuqa ichakdagi ishqoriy muhit ta’sirida neytrallashmaguncha, sfinkter yopiq qoladi. Ozuqa ichakdagi ishqoriy muhit neytral holga kelishi bilan me’daning tubidan pilorusiga o’tgan ozuqa, pilorusidagi retseptorlarni qo’zg’atib pilorus sfinkterini yana ochadi va ozuqa yana ichakka o’tadi. Sfinkternig ochilib-yopilishi ana shu tariqa takrorlanaveradi, natijada me’dada hazm bo’layotgan ozuqa ichakka bo’linib-bo’linib o’tib turadi. Me’daning harakati va pilorus sfenkterining tabiyatiga, demak, ozuqaning me’dadan ichakka o’tkazilishiga bir qancha omillar ta’sir ko’rsatadi. Ozuqaning xili, konsistensiyasi (quyuq, suyuqlik darajasi), muhiti, osmotik bosimi va ichaklarning ozuqa bilan nechoqli to’lishuvi ana shunday omillardandir. Me’dadan ichakka suv va suyuq ozuqa tezroq o’tsa, quyuq ozuqa sekinroq o’tadi. Uglevodli ozuqa jadalroq, oqsilli ozuqa esa sekinroq o’tadi, yog’li ozuqa esa yana ham sekin o’tadi. Chunki ichakka o’tadigan yog’lar, u erda enterogastron hosil bo’lishiga olib keladi, enterogastron esa me’da devori harakatini susaytiradi va shunga ko’ra ozuqa o’tishi bir muncha tormozlanadi. Ishqorli ozuqa ichakka kislotali ozuqaga qaraganda tezroq, gipertonik eritmalar esa, izotonik eritmalarga aylanganidan keyingina o’tadi. Ozuqaning me’dadan ichakka o’tish tezligiga harakat ham ta’sir ko’rsatadi. Jumladan, issiq harorat suvning ichakka o’tkazilishini tezlashtirsa, kislotali moddalar evakuatsiyasini ancha tormozlaydi. Issiq harorat ta’sirida ichak ishqoriy muhitini zaiflashtirib, me’dadan o’tgan kislotali mahsulotlarning ichakda tezda neytrallashavermasligi shunga sabab bo’ladi.
Ozuqalarning ichaklarda hazm bo’lishi.
Me’dada etarlicha hazm bo’lgan ozuqa massasi ichakka o’tkaziladi va u yerda
hazm bo’lishda davom etadi. Qushlarning ichagi kalta, me’da osti bezi va jigari
katta bo’ladi. Ozuqalar tovuqlar hazm tizimidan boshdan-oyoq bor-yo’g’i 24
soatda bosib o’tadi. Hazm tizimining, ayniqsa uning asosiy qismlaridan biri
bo’lgan  ichakning  kalta  bo’lishi,  hazm  jarayonlarining  nihoyatda  jadal
kechishini taqozo qiladi. Me’da osti bezi  va jigar kattaligining sababi  ham
shunda. Hajmi kattaligi tufayli, bu bezlar nihoyatda faollik qiladi, oqibatda
ichakka suyuqliklarni (me’da osti bezi shirasi va o’tni) ancha jadallik bilan
ajratadi.  Bular  esa  o’z navbatida  ichakka  oziqalarning jadal  ravishda hazm
bo’lishini ta’minlaydi. Jigarning chap va o’ng qismidagi o’t yo’llari birikib, o’t
havzasini hosil qiladi. Ana shu o’t havzasidan o’t zaruriyat tug’ilganda o’t
pufagiga tushmasdan ichakka chiqarilishi mumkin. Demak, o’t ikki yo’l bilan:
o’t pufagi yoki bevosita o’t havzasi orqali ichakka chiqariladi. Qush zo’r berib
oziqlanayotgan  paytda  o’t  pufagi  va  jigaridan  birdaniga  o’t  chiqariladi.
Qushlarning ko’r ichagiga faqat ximusning bir qismi tushadi. Ko’r ichakka
bakteriyalar  ishtirokida  oqsillar,  yog’lar  va  uglevodlar  parchalanadi.  Sut
emizuvchilar ichagida ko’zatiladigan harakatlarga o’xshash bo’lib, peristaltik
harakat bilan birgalikda ancha jonli-antiperistaltik harakat ham kuzatiladi. Shu
sababli qushlarning ichagida hazm bo’layotgan ozuqa yengillik bilan me’dasiga
qaytarilishi mumkin. Qushlarning ichagi to’g’ri ichak bilan tugallanadi, to’g’ri
ichak kloakaga ochiladi. Kloaka 4 qismdan iborat bo’lib, to’g’ri ichak uning eng
katta qismiga ochiladi. Keyingi qismiga tuxum yoki urug’ yo’llari va siydik
yo’llari  ochiladi.  Defekatsiya  jarayoni  ham  sut  emizuvchilardagidek  yuzaga
chiqadi. Qush axlati tarkibida 74% atrofida suv bo’ladi, chunki siydik ham axlat
bilan birga chiqariladi. Gong ustida mochevina oq kristallari bo’ladi. Qushlarda
so’rilish  jarayonlari  intensivdir.  Ichakning  shilliq  pardasida  juda  ko’p
so’rg’ichlar  bor.  Ular  ko’ndalang  egri-bugri  bo’lib  joylashgan,  bu  so’rilish
jarayonlarining intensiv kechishini ta’minlaydi. Yo’g’on ichaklarida suv va unda
erigan  ayrim  ohak  va  mineral  moddalar  so’riladi.  Ichaklarda  kuzatiladigan
sekretor va motor jarayonlar sut emizuvchilardagidek boshqariladi.
Logotip
Ozuqalarning ichaklarda hazm bo’lishi. Me’dada etarlicha hazm bo’lgan ozuqa massasi ichakka o’tkaziladi va u yerda hazm bo’lishda davom etadi. Qushlarning ichagi kalta, me’da osti bezi va jigari katta bo’ladi. Ozuqalar tovuqlar hazm tizimidan boshdan-oyoq bor-yo’g’i 24 soatda bosib o’tadi. Hazm tizimining, ayniqsa uning asosiy qismlaridan biri bo’lgan ichakning kalta bo’lishi, hazm jarayonlarining nihoyatda jadal kechishini taqozo qiladi. Me’da osti bezi va jigar kattaligining sababi ham shunda. Hajmi kattaligi tufayli, bu bezlar nihoyatda faollik qiladi, oqibatda ichakka suyuqliklarni (me’da osti bezi shirasi va o’tni) ancha jadallik bilan ajratadi. Bular esa o’z navbatida ichakka oziqalarning jadal ravishda hazm bo’lishini ta’minlaydi. Jigarning chap va o’ng qismidagi o’t yo’llari birikib, o’t havzasini hosil qiladi. Ana shu o’t havzasidan o’t zaruriyat tug’ilganda o’t pufagiga tushmasdan ichakka chiqarilishi mumkin. Demak, o’t ikki yo’l bilan: o’t pufagi yoki bevosita o’t havzasi orqali ichakka chiqariladi. Qush zo’r berib oziqlanayotgan paytda o’t pufagi va jigaridan birdaniga o’t chiqariladi. Qushlarning ko’r ichagiga faqat ximusning bir qismi tushadi. Ko’r ichakka bakteriyalar ishtirokida oqsillar, yog’lar va uglevodlar parchalanadi. Sut emizuvchilar ichagida ko’zatiladigan harakatlarga o’xshash bo’lib, peristaltik harakat bilan birgalikda ancha jonli-antiperistaltik harakat ham kuzatiladi. Shu sababli qushlarning ichagida hazm bo’layotgan ozuqa yengillik bilan me’dasiga qaytarilishi mumkin. Qushlarning ichagi to’g’ri ichak bilan tugallanadi, to’g’ri ichak kloakaga ochiladi. Kloaka 4 qismdan iborat bo’lib, to’g’ri ichak uning eng katta qismiga ochiladi. Keyingi qismiga tuxum yoki urug’ yo’llari va siydik yo’llari ochiladi. Defekatsiya jarayoni ham sut emizuvchilardagidek yuzaga chiqadi. Qush axlati tarkibida 74% atrofida suv bo’ladi, chunki siydik ham axlat bilan birga chiqariladi. Gong ustida mochevina oq kristallari bo’ladi. Qushlarda so’rilish jarayonlari intensivdir. Ichakning shilliq pardasida juda ko’p so’rg’ichlar bor. Ular ko’ndalang egri-bugri bo’lib joylashgan, bu so’rilish jarayonlarining intensiv kechishini ta’minlaydi. Yo’g’on ichaklarida suv va unda erigan ayrim ohak va mineral moddalar so’riladi. Ichaklarda kuzatiladigan sekretor va motor jarayonlar sut emizuvchilardagidek boshqariladi.
O’n ikki barmoqli ichakda ovqat hazmi.
Ovqat hazmi kanalining markaziy qismi bo’lib ingichka ichaklar tizimining
boshlang’ich qismi o’n ikki barmoqli ichak hisoblanadi va u yerga tushuvchi
oziq moddalar uchta: me’da osti, o’t va ichaklarning hazm shiralari ta’siriga
uchraydi.
O’n ikki barmoqli ichakka oziq moddalar tushmaganida u yerdagi muhit
kuchsiz ishqoriy reaksiyaga ega bo’ladi. (pH-o’rtacha 7,2-8,0 teng). Me’dadan
kislotali  moddalari  o’n  ikki  barmoqli  ichakka  tushganidan  keyin  u yerdagi
ishqorli   shiralar   bilan  neytrallanguniga  qadar  pH  odamlarning  o’n  ikki
barmoqli ichagida muhit 4,5-8,0 ga qadar o’zgarib turadi. O’n ikki barmoqli
ichakka hazm shiralarini ajratuvchi hazm bezlarining faoliyati me’dadagi ovqat
hazmi bilan uzviy bog’langan.
Me’da osti bezi shirasining tarkibi va hazmlovchi xususiyatlari.
Odamlarning me’daosti bezi shirasi – rangsiz, tiniq suyuqlik bo’lib, 98,7 %
suv saqlab muhiti ishqoriydir (ph 7,5 dan 8,5 gacha) va bu ko’rsatkich natriy
gidrooksidining  miqdoriga  qarab  o’zgarib  turadi.  Shu  sababli  ham  katta
miqdordagi shiraning yo’qolishi organizmning kislota – ishqor muvozanatining
buzilishiga ham  olib keladi. Shira tarkibida 10 % miqdorgacha yetadigan qattiq
moddalarning asosiy qismini oqsillar tashkil qiladi. Shiradagi fermentlarning
miqdoriga qarab oqsillarning miqdori 0,1 dan 10 % gacha o’zgarib turadi.
Me’daosti bezining shirasida proteazalar, amilazalar va lipaza fermentlari
saqlanadi. Bular orasida bosh yoki asosiy bo’lib proteolitik ferment tripsinogen
hisoblanadi va bu ferment ichaklar shirasi – entrokinaza fermenti ta’sirida faol –
tripsinga aylanadi. Tripsin bir necha proteazalar; tripsinni o’zi, ximotripsin va
karboksipeptidazalardan iboratdir. Ximotripsin ham faol bo’lmagan holatdagi
ximotripsinogendan entrokinaza fermenti ta’sirida faol holatga o’tadi. Tripsin
pepsindan farqli o’laroq kuchsiz ishqoriy, neytral yoki kuchsiz kislotali muhitda
Logotip
O’n ikki barmoqli ichakda ovqat hazmi. Ovqat hazmi kanalining markaziy qismi bo’lib ingichka ichaklar tizimining boshlang’ich qismi o’n ikki barmoqli ichak hisoblanadi va u yerga tushuvchi oziq moddalar uchta: me’da osti, o’t va ichaklarning hazm shiralari ta’siriga uchraydi. O’n ikki barmoqli ichakka oziq moddalar tushmaganida u yerdagi muhit kuchsiz ishqoriy reaksiyaga ega bo’ladi. (pH-o’rtacha 7,2-8,0 teng). Me’dadan kislotali moddalari o’n ikki barmoqli ichakka tushganidan keyin u yerdagi ishqorli shiralar bilan neytrallanguniga qadar pH odamlarning o’n ikki barmoqli ichagida muhit 4,5-8,0 ga qadar o’zgarib turadi. O’n ikki barmoqli ichakka hazm shiralarini ajratuvchi hazm bezlarining faoliyati me’dadagi ovqat hazmi bilan uzviy bog’langan. Me’da osti bezi shirasining tarkibi va hazmlovchi xususiyatlari. Odamlarning me’daosti bezi shirasi – rangsiz, tiniq suyuqlik bo’lib, 98,7 % suv saqlab muhiti ishqoriydir (ph 7,5 dan 8,5 gacha) va bu ko’rsatkich natriy gidrooksidining miqdoriga qarab o’zgarib turadi. Shu sababli ham katta miqdordagi shiraning yo’qolishi organizmning kislota – ishqor muvozanatining buzilishiga ham olib keladi. Shira tarkibida 10 % miqdorgacha yetadigan qattiq moddalarning asosiy qismini oqsillar tashkil qiladi. Shiradagi fermentlarning miqdoriga qarab oqsillarning miqdori 0,1 dan 10 % gacha o’zgarib turadi. Me’daosti bezining shirasida proteazalar, amilazalar va lipaza fermentlari saqlanadi. Bular orasida bosh yoki asosiy bo’lib proteolitik ferment tripsinogen hisoblanadi va bu ferment ichaklar shirasi – entrokinaza fermenti ta’sirida faol – tripsinga aylanadi. Tripsin bir necha proteazalar; tripsinni o’zi, ximotripsin va karboksipeptidazalardan iboratdir. Ximotripsin ham faol bo’lmagan holatdagi ximotripsinogendan entrokinaza fermenti ta’sirida faol holatga o’tadi. Tripsin pepsindan farqli o’laroq kuchsiz ishqoriy, neytral yoki kuchsiz kislotali muhitda
butun oqsillarni va albumoz hamda peptonar kabi oqsillar parchalanishining
mahsulotlarini  so’rilishi  uchun  yaroqli  bo’lgan  oxirgi  mahsulotlargacha  –
aminokislotalargacha parchalaydi.
Ikkinchi proteolitik ferment – eripsin va u faol holda ajraladi. U butun
oqsillarga  ta’sir  ko’rsatmasdan  balki  peptonlar  va  albumozlarni
aminokislotalargacha parchalaydi.
Me’daosti  bezining  amilolitik  fermentlari:
 amilaza 
kraxmalni
disaxaridlargacha parchalasa, mal’taza – disaxaridlarni monosaxaridlargacha va
laktaza sut  qandini  monosaxaridlargacha parchalaydi.  Bu  fermentlar  neytral
muhitda ancha faol bo’ladilar. 
Me’daosti  bezi  shirasining  lipazasi  yog’larni  gliserin  va  yog’
kislotalarigacha parchalaydi,  yog’ kislotalari ishqorlar bilan birikib sovun hosil
qiladi.
Deyarlik barcha lipaza faol bo’lmagan holatda ajraladi va o’t kislotalari
yordamida faollashadi.
Me’daosti  bezi  shirasi  va  o’t  suyuqligi  ishqorlari  yordamida  yog’lar
emulsiyalanadi  va  natijada  uning  hazmlanishi  ortadi.  Fosfolipazalar
fosfolipidlarni parchalaydi. Me’daosti bezida proteolitik fermentlar faoliyatini
tormozlovchi oqsilli modda hosil bo’ladi. Taxmin qilinishicha bu modda bezning
o’zini o’z-o’zidan hazmlanishidan himoya qiladi.
Me’daosti  bezi  shirasining  ajralishi.  Odamlar  va  itlarda  me’daosti
bezining  shirasi  oziqlar  bo’lmaganida  yoki  ozuqaviy  qo’zg’atuvchilar  ta’sir
ko’rsatmaganda juda kam ajraladi yoki umuman ajralmaydi. Me’daosti bezining
shirasi ovqatlanish boshlanganidan 1-3 minut o’tganidan keyin boshlanadi. Har
bir turdagi ozuqaga turli miqdordagi, tarkibdagi turli fermentlar ajralishi bilan
farqlanadi. Shira  ajralishining borishi ham, uning davomiyligi ham ozuqalar
turiga bog’liq holda kechadi.
Odamlarda me’daosti bezi shirasining ajralishi qanchalik ko’p yog’li ovqat
iste’mol qilsa, u shuncha kamaya boradi va yog’siz go’sht iste’mol qilganiga
nisbatan 2,5 marta kamayib ketadi.
Logotip
butun oqsillarni va albumoz hamda peptonar kabi oqsillar parchalanishining mahsulotlarini so’rilishi uchun yaroqli bo’lgan oxirgi mahsulotlargacha – aminokislotalargacha parchalaydi. Ikkinchi proteolitik ferment – eripsin va u faol holda ajraladi. U butun oqsillarga ta’sir ko’rsatmasdan balki peptonlar va albumozlarni aminokislotalargacha parchalaydi. Me’daosti bezining amilolitik fermentlari: amilaza kraxmalni disaxaridlargacha parchalasa, mal’taza – disaxaridlarni monosaxaridlargacha va laktaza sut qandini monosaxaridlargacha parchalaydi. Bu fermentlar neytral muhitda ancha faol bo’ladilar. Me’daosti bezi shirasining lipazasi yog’larni gliserin va yog’ kislotalarigacha parchalaydi, yog’ kislotalari ishqorlar bilan birikib sovun hosil qiladi. Deyarlik barcha lipaza faol bo’lmagan holatda ajraladi va o’t kislotalari yordamida faollashadi. Me’daosti bezi shirasi va o’t suyuqligi ishqorlari yordamida yog’lar emulsiyalanadi va natijada uning hazmlanishi ortadi. Fosfolipazalar fosfolipidlarni parchalaydi. Me’daosti bezida proteolitik fermentlar faoliyatini tormozlovchi oqsilli modda hosil bo’ladi. Taxmin qilinishicha bu modda bezning o’zini o’z-o’zidan hazmlanishidan himoya qiladi. Me’daosti bezi shirasining ajralishi. Odamlar va itlarda me’daosti bezining shirasi oziqlar bo’lmaganida yoki ozuqaviy qo’zg’atuvchilar ta’sir ko’rsatmaganda juda kam ajraladi yoki umuman ajralmaydi. Me’daosti bezining shirasi ovqatlanish boshlanganidan 1-3 minut o’tganidan keyin boshlanadi. Har bir turdagi ozuqaga turli miqdordagi, tarkibdagi turli fermentlar ajralishi bilan farqlanadi. Shira ajralishining borishi ham, uning davomiyligi ham ozuqalar turiga bog’liq holda kechadi. Odamlarda me’daosti bezi shirasining ajralishi qanchalik ko’p yog’li ovqat iste’mol qilsa, u shuncha kamaya boradi va yog’siz go’sht iste’mol qilganiga nisbatan 2,5 marta kamayib ketadi.
Yog’li  ovqatlarni  ko’plab  iste’mol  qilish  esa  lipazalar  ajralishini,
ugevodlarni  iste’mol  qilinishi  –  amilazalarni  va  oqsilli  oziqlar  esa  tripsin
ajralishini  tezlashtiradi.  Kavshovchi   hayvonlarga  xashakni  silos  bilan
almashtirilishi esa tripsin va amilazalar faolligini oshiradi.
Sut iste’mol qilinishi esa barcha fermentlar ajralishini chaqiradi.
Odamlarda bir kecha-kunduzda 1,5-2,0 l me’da osti bezi shirasi, itlarda
600-800 ml, kavshovchilarda – 6-7 l, cho’chqalarda –8 l va ko’proq ajaraladi.
Odamlarda shiraning ajralish tezligi bir minutda o’rtacha 4,7 ml. bo’lsa itlarda
2,3 ml.ni tashkil etadi.
Ovqat hazm kanalida so’rilishi jarayoni
Oziq moddalar ovqat hazmi tizimida kimyoviy qayta ishlanishi natijasida,
to’yimli moddalarning parchalanishi  natijasida mahsulotlarning suvda erigan
eritmalari hosil bo’ladi, ya’ni shilliq pardalarning epitelial hujayralari orqali qon
va limfa tomirlariga tushadi.
Ovqat hazmi kanali devorlariga tegib turuvchi oziqlar qatlami tabiiyki, dastlab
ichaklar shilliq pardalarida joylashgan bez hujayralaridan ajraluvchi hazm shiralari
tarkibidagi fermentlar ta’sirida parchalanadi va uning parchalanish mahsulotlari
hazmlanish  darajasiga  qarab  so’riladi.  Shu  sababli  ham  hazmlanish  kanali
devorlaridan uzoqlashayotgan oziqlar qatlamidagi ovqat hazmi kanalining shilliq
pardasidan  uzoqlashgan  sari  moddalarning  hazmlanishi  va  so’rilishi  kamaya
boradi. So’rilish – ichki va tashqi muhit oralig’ida joylashgan ovqat hazmi kanali
devorlarida joylashgan  hujayralarga xos bo’lgan fizioligik jarayondir.
Me’dada faqatgina uglevodlar parchalananishining mahsulotlari hamda suv,
tuzlar  va  alkogol  juda  sekin  so’riladi.  O’n  ikki  barmoqli  ichakda  to’yimli
moddalarning uncha katta –8% dan ortiq bo’lmagan qismi so’riladi.
So’rilishining  asosiy  joyi  bo’lib  och  va  yonbosh  ichak  hisoblanadi.
odamlarning  ichaklarining  umumiy  so’ruvchi  yuzasi  5  m2 ni  tashkil  etadi.
Ichaklarning shilliq pardasida 4 mln. ga yaqin so’rg’ichlar bo’lib, uning yuzasini 8
martacha kengaytiradi, demak uning yuzasi 40 m2 ni tashkil etadi. Bundan tashqari
hilpildoq epiteliyaning har bir kvadrat millimetrli yuzasida so’rg’ichlarni o’rab
turuvchi, faqatgina elektron mikroskop ostida ko’rish mumkin bo’lgan har qaysisi
Logotip
Yog’li ovqatlarni ko’plab iste’mol qilish esa lipazalar ajralishini, ugevodlarni iste’mol qilinishi – amilazalarni va oqsilli oziqlar esa tripsin ajralishini tezlashtiradi. Kavshovchi hayvonlarga xashakni silos bilan almashtirilishi esa tripsin va amilazalar faolligini oshiradi. Sut iste’mol qilinishi esa barcha fermentlar ajralishini chaqiradi. Odamlarda bir kecha-kunduzda 1,5-2,0 l me’da osti bezi shirasi, itlarda 600-800 ml, kavshovchilarda – 6-7 l, cho’chqalarda –8 l va ko’proq ajaraladi. Odamlarda shiraning ajralish tezligi bir minutda o’rtacha 4,7 ml. bo’lsa itlarda 2,3 ml.ni tashkil etadi. Ovqat hazm kanalida so’rilishi jarayoni Oziq moddalar ovqat hazmi tizimida kimyoviy qayta ishlanishi natijasida, to’yimli moddalarning parchalanishi natijasida mahsulotlarning suvda erigan eritmalari hosil bo’ladi, ya’ni shilliq pardalarning epitelial hujayralari orqali qon va limfa tomirlariga tushadi. Ovqat hazmi kanali devorlariga tegib turuvchi oziqlar qatlami tabiiyki, dastlab ichaklar shilliq pardalarida joylashgan bez hujayralaridan ajraluvchi hazm shiralari tarkibidagi fermentlar ta’sirida parchalanadi va uning parchalanish mahsulotlari hazmlanish darajasiga qarab so’riladi. Shu sababli ham hazmlanish kanali devorlaridan uzoqlashayotgan oziqlar qatlamidagi ovqat hazmi kanalining shilliq pardasidan uzoqlashgan sari moddalarning hazmlanishi va so’rilishi kamaya boradi. So’rilish – ichki va tashqi muhit oralig’ida joylashgan ovqat hazmi kanali devorlarida joylashgan hujayralarga xos bo’lgan fizioligik jarayondir. Me’dada faqatgina uglevodlar parchalananishining mahsulotlari hamda suv, tuzlar va alkogol juda sekin so’riladi. O’n ikki barmoqli ichakda to’yimli moddalarning uncha katta –8% dan ortiq bo’lmagan qismi so’riladi. So’rilishining asosiy joyi bo’lib och va yonbosh ichak hisoblanadi. odamlarning ichaklarining umumiy so’ruvchi yuzasi 5 m2 ni tashkil etadi. Ichaklarning shilliq pardasida 4 mln. ga yaqin so’rg’ichlar bo’lib, uning yuzasini 8 martacha kengaytiradi, demak uning yuzasi 40 m2 ni tashkil etadi. Bundan tashqari hilpildoq epiteliyaning har bir kvadrat millimetrli yuzasida so’rg’ichlarni o’rab turuvchi, faqatgina elektron mikroskop ostida ko’rish mumkin bo’lgan har qaysisi
50 dan 200 mln. gacha miqdordagi sitoplazmatik silindr shaklidagi o’siqliklardan
iborat popukli kigizga o’xshash epiteliya yopib turadi, demak ichaklarning umumiy
so’ruvchi yuzasi 500-600 m2 ni tashkil etadi.
Har bir so’rg’ichga 1-3 arteriolalar kelib tutashgan bo’ladi. Odamlarda har bir
arteriola to’g’ridan-to’g’ri epitelial hujayralar tagida joylashuvchi 15 tadan 20
gacha kapillyarlarga tarmoqlanib ketadi. So’rilish bajarilmagan paytda so’rg’ichlar
kapillyarlarining  katta  qismi  faoliyat  ko’rsatishmaydi  va  arteriolalardagi  qon
bevosita  mayda venalarga o’tadi. So’rilish paytida so’rg’ichlarning kapillyarlari
ochiladi va ularning teshiklari kengayadi.
Kapillyarlarning  yuzasini  deyarli  80%  ni  epiteliya  tashkil  etadi,  demak
ichaklarning epitelyasi katta yuzada qon bilan to’g’ridan to’g’ri tutashgan bo’ladi,
ya’ni so’rilishni ta’minlaydi. So’rg’ichlarning ichida limfa tomirlari ham mavjud.
Limfa tomirlarida klapanlar bo’lganligi  sababli  limfa so’rg’ichlardan faqat  bir
tomonga qarab oqadi. Limfa suyuqligi ko’krak oqimiga tushguniga qadar albatta
biron bir limfa tugunidan o’tadi. 
So’rg’ichlarda meysnerli bog’lam bilan tutashgan silliq muskulli tolalar va
nerv turlari bo’lib ular shilliqosti qatlam tagida joylashgan. Bu silliq muskulli
tolalar qisqarib turadi. Bu paytda so’rg’ichlar torayadi va ulardagi qon hamda limfa
siqiladi,  so’rg’ichlar  bo’shashganidan  keyin,  to’yimli  moddalarning  suvdagi
eritmasi epitelial hujayralar orqali o’tadi, ya’ni yana so’riladi.
So’rg’ichlarning qisqarishi va bo’shashishi ovqatlangandan keyin bir necha
soat davomida bajariladi. Bundan qisqarishlarning chastotasi 1 minut davomida 6
martagacha kuzatiladi.
Ozuqa massalari  so’rg’ichlarning asosiga  tegishi  bilan ularning qisqarishi
boshlanadi. Meysner o’rimininng ishtirokida qisqarish chaqiriladi va yuz nervlari
ta’sirlanganda esa ularning qisqarishini tezlashishini chaqiradi.
Me’da shirasi tarkibida ajraladigan xlorid kislota so’rg’ichlarni qisqarishiga
ijobiy  ta’sir  ko’rsatuvchi  ichaklarning  shilliq  pardasidan  villikininnin  gormoni
ajralishini ta’min etadi.
Piyoz,  sarimsoq  piyoz,  qalampirlarning  suyultirilgan  eritmalari
so’rg’ichlarning faolligini 5 martadan ortiq tezlashtiradi.
Logotip
50 dan 200 mln. gacha miqdordagi sitoplazmatik silindr shaklidagi o’siqliklardan iborat popukli kigizga o’xshash epiteliya yopib turadi, demak ichaklarning umumiy so’ruvchi yuzasi 500-600 m2 ni tashkil etadi. Har bir so’rg’ichga 1-3 arteriolalar kelib tutashgan bo’ladi. Odamlarda har bir arteriola to’g’ridan-to’g’ri epitelial hujayralar tagida joylashuvchi 15 tadan 20 gacha kapillyarlarga tarmoqlanib ketadi. So’rilish bajarilmagan paytda so’rg’ichlar kapillyarlarining katta qismi faoliyat ko’rsatishmaydi va arteriolalardagi qon bevosita mayda venalarga o’tadi. So’rilish paytida so’rg’ichlarning kapillyarlari ochiladi va ularning teshiklari kengayadi. Kapillyarlarning yuzasini deyarli 80% ni epiteliya tashkil etadi, demak ichaklarning epitelyasi katta yuzada qon bilan to’g’ridan to’g’ri tutashgan bo’ladi, ya’ni so’rilishni ta’minlaydi. So’rg’ichlarning ichida limfa tomirlari ham mavjud. Limfa tomirlarida klapanlar bo’lganligi sababli limfa so’rg’ichlardan faqat bir tomonga qarab oqadi. Limfa suyuqligi ko’krak oqimiga tushguniga qadar albatta biron bir limfa tugunidan o’tadi. So’rg’ichlarda meysnerli bog’lam bilan tutashgan silliq muskulli tolalar va nerv turlari bo’lib ular shilliqosti qatlam tagida joylashgan. Bu silliq muskulli tolalar qisqarib turadi. Bu paytda so’rg’ichlar torayadi va ulardagi qon hamda limfa siqiladi, so’rg’ichlar bo’shashganidan keyin, to’yimli moddalarning suvdagi eritmasi epitelial hujayralar orqali o’tadi, ya’ni yana so’riladi. So’rg’ichlarning qisqarishi va bo’shashishi ovqatlangandan keyin bir necha soat davomida bajariladi. Bundan qisqarishlarning chastotasi 1 minut davomida 6 martagacha kuzatiladi. Ozuqa massalari so’rg’ichlarning asosiga tegishi bilan ularning qisqarishi boshlanadi. Meysner o’rimininng ishtirokida qisqarish chaqiriladi va yuz nervlari ta’sirlanganda esa ularning qisqarishini tezlashishini chaqiradi. Me’da shirasi tarkibida ajraladigan xlorid kislota so’rg’ichlarni qisqarishiga ijobiy ta’sir ko’rsatuvchi ichaklarning shilliq pardasidan villikininnin gormoni ajralishini ta’min etadi. Piyoz, sarimsoq piyoz, qalampirlarning suyultirilgan eritmalari so’rg’ichlarning faolligini 5 martadan ortiq tezlashtiradi.
So’rilish nazariyasi. Dyubua–Reymon (1908) so’rilishni faqatgina ximik-
fizik jarayoni ekanligi va u osmos, diffuziya va filtrlanish bilan ta’min etiladi deb
taxmin  qilgan.  Lekin  shuni  ta’kidlash  kerakki  so’rilish  jarayoni  faqatgina
filtrlanishning natijasi emasdir, chunki kapillyarlardagi qon bosimi 30-40 mm. sim.
ust. teng bo’lsa, ingichka ichaklar yuzasida esa 5 mm. sim. ust. teng, ichaklar
qisqarganida uning 10 mm. sim. ust. ortishi mumkin, ammo so’rilish u ortishi bilan
yana  ortaveradi.  So’rilish  jarayonida  diffuziya  va  osmos  va  diffuziya
qonuniyatlariga qarshi gipotonik eritmalaridan suvni so’rilishini tushuntirishning
imkoni yo’q.
Itlarning izolyasiya qilingan ichagining kesilgan bo’lagida so’rilish jarayonini
o’rganishda, ichakning ushbu bo’lagiga qon kiritilishi shuni ko’rsatadiki, ichak
devorining har ikki tomonida bir xil suyuqlik qon bo’lishiga qaramasdan ichak
ichidagi qon, biroz muddat  o’tganidan keyin so’rilib ketadi. Ichakka narkotik
moddalar  ta’sir  ettirilganida  so’rilish  vaqtincha  to’xtaydi  va  ichak  to’qimalari
o’lganidan keyin to’lig’icha to’xtaydi. Bu esa shuni ko’rsatib turibdiki, so’rilish
faqatgina fizik-ximik jarayon bo’lib qolmay balki ichaklarning mo’tadil hayot
faoliyatida epitelial hujayralariga xos bo’lgan fizioligik jarayondir.
Buning fiziologik jarayon ekanligini so’rilish paytida ichaklar epiteliyasida
kislorodni  iste’mol  qilinishining  ortishi  va  yuzaga  keladigan  morfologik
o’zgarishlar ham ko’rsatib turibdi.
So’rilish  asab  tizimi  bilan  boshqariladi  va  shartli  reflektor  yo’l  bilan
o’zgarishi mumkin. Asab tizimi so’rilish jarayoniga tomirlar harakatini va ichaklar
motorikasini boshqaruvchi nervlar bilan ta’sir ko’rsatadi. 
Adashgan  nerv  so’rilishni  tezlashtirsa,  simpatik,  uyat  nervlari  keskin
kamaytiradi.
Ayrim  ichki  sekretsiya  bezlari  gormonlari  (gipofiz,  qolqonsimon  bez,
me’daosti  bezi)  uglevodlar  so’rilishini  tezlashtiradi.  O’t  suyuqligi  yog’larning
so’rilishini  faqatgina  ichaklarda  tezlashtirib  qolmasdan,  balki  me’dada  ham
so’rilishini tezlashtiradi.
Suv, tuzlar va parchalanish mahsulotlarining so’rilish yo’li.
Logotip
So’rilish nazariyasi. Dyubua–Reymon (1908) so’rilishni faqatgina ximik- fizik jarayoni ekanligi va u osmos, diffuziya va filtrlanish bilan ta’min etiladi deb taxmin qilgan. Lekin shuni ta’kidlash kerakki so’rilish jarayoni faqatgina filtrlanishning natijasi emasdir, chunki kapillyarlardagi qon bosimi 30-40 mm. sim. ust. teng bo’lsa, ingichka ichaklar yuzasida esa 5 mm. sim. ust. teng, ichaklar qisqarganida uning 10 mm. sim. ust. ortishi mumkin, ammo so’rilish u ortishi bilan yana ortaveradi. So’rilish jarayonida diffuziya va osmos va diffuziya qonuniyatlariga qarshi gipotonik eritmalaridan suvni so’rilishini tushuntirishning imkoni yo’q. Itlarning izolyasiya qilingan ichagining kesilgan bo’lagida so’rilish jarayonini o’rganishda, ichakning ushbu bo’lagiga qon kiritilishi shuni ko’rsatadiki, ichak devorining har ikki tomonida bir xil suyuqlik qon bo’lishiga qaramasdan ichak ichidagi qon, biroz muddat o’tganidan keyin so’rilib ketadi. Ichakka narkotik moddalar ta’sir ettirilganida so’rilish vaqtincha to’xtaydi va ichak to’qimalari o’lganidan keyin to’lig’icha to’xtaydi. Bu esa shuni ko’rsatib turibdiki, so’rilish faqatgina fizik-ximik jarayon bo’lib qolmay balki ichaklarning mo’tadil hayot faoliyatida epitelial hujayralariga xos bo’lgan fizioligik jarayondir. Buning fiziologik jarayon ekanligini so’rilish paytida ichaklar epiteliyasida kislorodni iste’mol qilinishining ortishi va yuzaga keladigan morfologik o’zgarishlar ham ko’rsatib turibdi. So’rilish asab tizimi bilan boshqariladi va shartli reflektor yo’l bilan o’zgarishi mumkin. Asab tizimi so’rilish jarayoniga tomirlar harakatini va ichaklar motorikasini boshqaruvchi nervlar bilan ta’sir ko’rsatadi. Adashgan nerv so’rilishni tezlashtirsa, simpatik, uyat nervlari keskin kamaytiradi. Ayrim ichki sekretsiya bezlari gormonlari (gipofiz, qolqonsimon bez, me’daosti bezi) uglevodlar so’rilishini tezlashtiradi. O’t suyuqligi yog’larning so’rilishini faqatgina ichaklarda tezlashtirib qolmasdan, balki me’dada ham so’rilishini tezlashtiradi. Suv, tuzlar va parchalanish mahsulotlarining so’rilish yo’li.