Oziq-ovqat xavfsizligining buguni va kelajagi

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

6

File size

Fayl hajmi

27,1 KB


Oziq-ovqat xavfsizligining buguni va kelajagi.
Ma’ruza rejasi:
 1.Oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash texnologiyasi  fanining rivojlaaanishi
2.Oziq-ovqat  xavfsizligini  ta’minlash  texnologiyasi   fanining  bugungi
kundagi ahamiyati.
3. Oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash texnologiyasi  fanining kelajagi
Xalqlarning ovqatlanish tarzi ular madaniyatining ajralmas qismi hisoblanadi.
Shu  boisdan  ham  ovqatlanish  madaniyati  jamiyatning  rivojlanish  tarixi  bilan
bevosita bog‘liq. Markaziy Osiyo xalqlarining ma’naviy dunyosi Qadimiy Sharq
va antiq dunyo madaniyati negizida vujudga kelgan. Uning eng rivojlanish davri
arab-musulmon davlatining  paydo bo‘lishi bilan bog‘liq bo‘lib, bu davr sharq
tiklanish davri deb ataladi. Ushbu davrda o‘tkazilgan iqtisodiy islohotlar natijasida
xalqlar ma’naviy hayotining negizi hisoblangan dunyoqarashlar, siyosat, axloq, fan
va dinda ifodalangan tasavvurlar, ma’naviy etiqodlar, ruhiy holat, turmush tarzi,
shu jumladan ovqatlanish tarzi, qayta yangilanib boshladi.
Ovqatlanish bo‘yicha ilk bor dunyoqarashlar olovning paydo bo‘lishi bilan
bevosita bog‘liq bo‘lgan. Qadimiy hindilar agar issiqlik olovdan chiqsa va olov
ovqatni pishirsa, demak, olov oshqozonda ovqatning hazm bo‘lishini ta’minlaydi
degan fikrda bo‘lishgan. Gippokrat ham ovqat issiqliq tufayli hazm bo‘ladi degan.
Akslepiada  fikriga ko‘ra taom qanday chaynab yutilgan bo‘lsa, parchalanmasdan
butun tanaga tarqaladi. Erazistrat taom oshqozonda ishqalanib eziladi, Praksagor
shogirdi Plistonik taom oshqozonda irib ketadi degan.
Logotip
Oziq-ovqat xavfsizligining buguni va kelajagi. Ma’ruza rejasi: 1.Oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash texnologiyasi fanining rivojlaaanishi 2.Oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash texnologiyasi fanining bugungi kundagi ahamiyati. 3. Oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash texnologiyasi fanining kelajagi Xalqlarning ovqatlanish tarzi ular madaniyatining ajralmas qismi hisoblanadi. Shu boisdan ham ovqatlanish madaniyati jamiyatning rivojlanish tarixi bilan bevosita bog‘liq. Markaziy Osiyo xalqlarining ma’naviy dunyosi Qadimiy Sharq va antiq dunyo madaniyati negizida vujudga kelgan. Uning eng rivojlanish davri arab-musulmon davlatining paydo bo‘lishi bilan bog‘liq bo‘lib, bu davr sharq tiklanish davri deb ataladi. Ushbu davrda o‘tkazilgan iqtisodiy islohotlar natijasida xalqlar ma’naviy hayotining negizi hisoblangan dunyoqarashlar, siyosat, axloq, fan va dinda ifodalangan tasavvurlar, ma’naviy etiqodlar, ruhiy holat, turmush tarzi, shu jumladan ovqatlanish tarzi, qayta yangilanib boshladi. Ovqatlanish bo‘yicha ilk bor dunyoqarashlar olovning paydo bo‘lishi bilan bevosita bog‘liq bo‘lgan. Qadimiy hindilar agar issiqlik olovdan chiqsa va olov ovqatni pishirsa, demak, olov oshqozonda ovqatning hazm bo‘lishini ta’minlaydi degan fikrda bo‘lishgan. Gippokrat ham ovqat issiqliq tufayli hazm bo‘ladi degan. Akslepiada fikriga ko‘ra taom qanday chaynab yutilgan bo‘lsa, parchalanmasdan butun tanaga tarqaladi. Erazistrat taom oshqozonda ishqalanib eziladi, Praksagor shogirdi Plistonik taom oshqozonda irib ketadi degan.
Maxsus  adabiyotlardagi  ma’lumotlarga  qaraganda  «Oziqa  moddalar»
tushunchasi taomlar va mahsulotlarning oqsillarini, uglevodlarini va yog‘larini o‘z
ichiga oladi. Ushbu bandda ularning miqdorlarini taomlarda yetishmaganda yoki
me’yoridan  doimo  ortiq  bo‘lganda  organizmga  ko‘rsatadigan  salbiy  ta’sirlari
o‘rganiladi.
Bundan oldin ta’kidlab o‘tilganidek, taomlar va oziq-ovqat mahsulotlarining
oziqa moddalaridan eng asosiysi oqsil hisoblanadi. Yana bir bor talabalar diqqatini
tortish o‘rinliki, hayot oqsilsiz bo‘lmaydi. Shu boisdan ham iste’mol qilinadigan
taomlarda oqsil miqdorining doimo yoki uzokroq muddat davomida yetishmasligi,
meyoridan oshiq tushganga qaraganda, organizm uchun juda og‘ir kechadi. 
Inson qishloq xo‘jalik mahsulotlarini iste’mol qila boshlagandan buyon uni
saqlash va qayta ishlash bilan shug‘ullanib kelgan. Yetishtirilgan mahsulotni nes-
nobud qilmasdan va sifatini pasaytirmasdan saqlash, undan unumli foydalanish
qadimdan inson extiyojlaridan biri bulgan. Ko‘chmanchi xalqlar yig‘ilgan meva va
urug‘larni  saqlash  uchun  maxsus  yertulalar  qurishgan.  Qabilalar  o‘troq  bo‘lib
yashay  boshlagan  paytda  ortiqcha  mahsulotlarni  saqlash,  shunindek,
zararkunandalardan boshlashgan.
Mamlakatimizning  turli  hududlarida  olib  borilgan  arxeologik  qazilmalar
qishloq  xo‘jalik  mahsulotlarini  saqlash  quldorlik  tuzumi  davridayoq  amalga
oshirilganligidan  dalolat  beradi.  Bu  yerda  mahsulotlar  saqlanadigan  ko‘za  va
boshqa  turli idishlar topilgan.
O‘rta  Osiyo,  jumladan  O‘zbekiston  sharoitida  ham  qadimdan  qishloq
xo‘jalik  mahsulotlarini  saqlash  va  qayta  ishlashga  e’tibor  berib  kelingan.
Mintaqamizda  ob-havo  yil  va  bir  kecha-kunduz  davomida  o‘zgaruvchan
bo‘lganligi sababli go‘sht, yog‘, sut, baliq, tuxum kabi mahsulotlar issiqda tez
ayniydi, juda qattiq sovuqdan esa sabzavot va mevalar muzlab qoladi. O‘zbekiston
qishloq xo‘jalik mahsulotlari saqlashning eng qadimgi usullaridan ko‘mib yoki
osib saqlash, qoqi qilish, quritish kabilar keng qo‘llaniladi. Mahsulotlarni saqlash,
qayta achitish, sabzavot, don, meva, go‘sht, qazi va tuxumni ko‘mib saqlash,  poliz
mahsulotlarini  osib saqlash, turli meva, turli qovun, pomidordan qoqi tayyorlash,
uzum, ukrop, kashnich, rayhon, jambil va qizil qalampirni quritish  amalda keng
qo‘llanib   kelingan.Asosan,  quruq  mahsulotlar  tez  buzilmaydigan  mahsulotlar
Logotip
Maxsus adabiyotlardagi ma’lumotlarga qaraganda «Oziqa moddalar» tushunchasi taomlar va mahsulotlarning oqsillarini, uglevodlarini va yog‘larini o‘z ichiga oladi. Ushbu bandda ularning miqdorlarini taomlarda yetishmaganda yoki me’yoridan doimo ortiq bo‘lganda organizmga ko‘rsatadigan salbiy ta’sirlari o‘rganiladi. Bundan oldin ta’kidlab o‘tilganidek, taomlar va oziq-ovqat mahsulotlarining oziqa moddalaridan eng asosiysi oqsil hisoblanadi. Yana bir bor talabalar diqqatini tortish o‘rinliki, hayot oqsilsiz bo‘lmaydi. Shu boisdan ham iste’mol qilinadigan taomlarda oqsil miqdorining doimo yoki uzokroq muddat davomida yetishmasligi, meyoridan oshiq tushganga qaraganda, organizm uchun juda og‘ir kechadi. Inson qishloq xo‘jalik mahsulotlarini iste’mol qila boshlagandan buyon uni saqlash va qayta ishlash bilan shug‘ullanib kelgan. Yetishtirilgan mahsulotni nes- nobud qilmasdan va sifatini pasaytirmasdan saqlash, undan unumli foydalanish qadimdan inson extiyojlaridan biri bulgan. Ko‘chmanchi xalqlar yig‘ilgan meva va urug‘larni saqlash uchun maxsus yertulalar qurishgan. Qabilalar o‘troq bo‘lib yashay boshlagan paytda ortiqcha mahsulotlarni saqlash, shunindek, zararkunandalardan boshlashgan. Mamlakatimizning turli hududlarida olib borilgan arxeologik qazilmalar qishloq xo‘jalik mahsulotlarini saqlash quldorlik tuzumi davridayoq amalga oshirilganligidan dalolat beradi. Bu yerda mahsulotlar saqlanadigan ko‘za va boshqa turli idishlar topilgan. O‘rta Osiyo, jumladan O‘zbekiston sharoitida ham qadimdan qishloq xo‘jalik mahsulotlarini saqlash va qayta ishlashga e’tibor berib kelingan. Mintaqamizda ob-havo yil va bir kecha-kunduz davomida o‘zgaruvchan bo‘lganligi sababli go‘sht, yog‘, sut, baliq, tuxum kabi mahsulotlar issiqda tez ayniydi, juda qattiq sovuqdan esa sabzavot va mevalar muzlab qoladi. O‘zbekiston qishloq xo‘jalik mahsulotlari saqlashning eng qadimgi usullaridan ko‘mib yoki osib saqlash, qoqi qilish, quritish kabilar keng qo‘llaniladi. Mahsulotlarni saqlash, qayta achitish, sabzavot, don, meva, go‘sht, qazi va tuxumni ko‘mib saqlash, poliz mahsulotlarini osib saqlash, turli meva, turli qovun, pomidordan qoqi tayyorlash, uzum, ukrop, kashnich, rayhon, jambil va qizil qalampirni quritish amalda keng qo‘llanib kelingan.Asosan, quruq mahsulotlar tez buzilmaydigan mahsulotlar
hisoblanib, ular quruq joyda, shisha, chinni yoki sopol idishlarda, yopiladigan
qog‘oz qutilarda saqlangan. 
A.M.  Muzaffarov  (1909-1987)  O‘zbekistonda  eksperimental  algologiya-ning
asoschisidir. Olim mikroskopik suv o‘tlarini iqlim, ekologik sharoit-larga qarab
taraqqiy etishini o‘rganib mamlakatimizning suv o‘tlari va tuban o‘simliklarining
ta’rifnomasini nashr qilgan. Respublikamizda suv o‘tlari-ni katta hajmda o‘stirib,
qishloq xo‘jaligida qo‘llash uchun sanoat qurilmalarini ishlab chiqqan.
A.S/GXolmuradov  (1939-1997)  mikroorganizmlarni  vitaminlari  va
kofermentlarini  o‘rgangan.  Shu  birikmalardan  biologik  preparatlar  tayyorlab,
ularni chorvachilikda qo‘llash texnologiyasini ishlab chiqqan.
A.S. Xolmuradov O‘zR fanlar akademiyasining Mikrobiologiya institu-tini
direktori bo‘lgan vaqtida mikrobiolog - fan doktorlari pleyadasini (atoqli arboblar
guruhi) tayyorladi. hozirgi vaqtda ular O‘zbekistonda mikro-biologiya fanining
asosiy yo‘nalishlarini boshqarib bormoqdalar.
M.I. Mavlyani  O‘zbekiston mintaqasining achitqilarini o‘rgangan. Oziq-
ovqat sanoati uchun yuqori faol (aktiv) achitqilarning turini tanlovi, yangi navlari
(seleksiyasi)  va  tasnifini  (sistematikasini)  yaratdi.  Olima  achitqi-larning  faol
turlarini non va sharob ishlab chiqarishlarga joriy qildi. Qishloq xo‘jaligi va sanoat
chiqindilarini asosida achitqilar yordamida oqsilga boy yem tayyorladi.
Q.D. Davronovning ilmiy inshari mikroorganizmlar fermentlari sohasida
bo‘lib, ayniqsa lipaza bo‘yicha chuqur tadqiqotlar qilgan. Olim, lipaza fermentini
faol  ishlab  chiqaruvchi  mikroorganizmlarning  yangi  navini  yaratib,  ularning
maxalliy shtammlari  lipazani  sintez qilishi  yo‘llarini  o‘rgandi  hamda ferment
tarkibini (strukturasini) va issiqqa bardoshlik mexanizmini aniqladi.
Dunyo dietolog olimlarining fikriga qaraganda sababi ko‘zga aniq ko‘rinib
turmaydigan kasalliklarning deyarli 99% noto‘g‘ri ovqatlanish bilan bog‘liq. Bu
ratsional ovqatlanishning odam sog‘ligi uchun ahamiyati o‘ta kattaligidan yaqqol
dalolat beradi. Ovqatlanishning inson sog‘ligiga ta’sirini hisobga olib, olimlar
ovqatlanish  muammolari  bilan  qadimdan  shug‘ullanib  kelishgan.  Ovqatlanish
Logotip
hisoblanib, ular quruq joyda, shisha, chinni yoki sopol idishlarda, yopiladigan qog‘oz qutilarda saqlangan. A.M. Muzaffarov (1909-1987) O‘zbekistonda eksperimental algologiya-ning asoschisidir. Olim mikroskopik suv o‘tlarini iqlim, ekologik sharoit-larga qarab taraqqiy etishini o‘rganib mamlakatimizning suv o‘tlari va tuban o‘simliklarining ta’rifnomasini nashr qilgan. Respublikamizda suv o‘tlari-ni katta hajmda o‘stirib, qishloq xo‘jaligida qo‘llash uchun sanoat qurilmalarini ishlab chiqqan. A.S/GXolmuradov (1939-1997) mikroorganizmlarni vitaminlari va kofermentlarini o‘rgangan. Shu birikmalardan biologik preparatlar tayyorlab, ularni chorvachilikda qo‘llash texnologiyasini ishlab chiqqan. A.S. Xolmuradov O‘zR fanlar akademiyasining Mikrobiologiya institu-tini direktori bo‘lgan vaqtida mikrobiolog - fan doktorlari pleyadasini (atoqli arboblar guruhi) tayyorladi. hozirgi vaqtda ular O‘zbekistonda mikro-biologiya fanining asosiy yo‘nalishlarini boshqarib bormoqdalar. M.I. Mavlyani O‘zbekiston mintaqasining achitqilarini o‘rgangan. Oziq- ovqat sanoati uchun yuqori faol (aktiv) achitqilarning turini tanlovi, yangi navlari (seleksiyasi) va tasnifini (sistematikasini) yaratdi. Olima achitqi-larning faol turlarini non va sharob ishlab chiqarishlarga joriy qildi. Qishloq xo‘jaligi va sanoat chiqindilarini asosida achitqilar yordamida oqsilga boy yem tayyorladi. Q.D. Davronovning ilmiy inshari mikroorganizmlar fermentlari sohasida bo‘lib, ayniqsa lipaza bo‘yicha chuqur tadqiqotlar qilgan. Olim, lipaza fermentini faol ishlab chiqaruvchi mikroorganizmlarning yangi navini yaratib, ularning maxalliy shtammlari lipazani sintez qilishi yo‘llarini o‘rgandi hamda ferment tarkibini (strukturasini) va issiqqa bardoshlik mexanizmini aniqladi. Dunyo dietolog olimlarining fikriga qaraganda sababi ko‘zga aniq ko‘rinib turmaydigan kasalliklarning deyarli 99% noto‘g‘ri ovqatlanish bilan bog‘liq. Bu ratsional ovqatlanishning odam sog‘ligi uchun ahamiyati o‘ta kattaligidan yaqqol dalolat beradi. Ovqatlanishning inson sog‘ligiga ta’sirini hisobga olib, olimlar ovqatlanish muammolari bilan qadimdan shug‘ullanib kelishgan. Ovqatlanish
fanining rivojlanishiga hozirgi Markaziy Osiyo hududida yashab o‘tgan olimlar
ham katta hissa qo‘shishgan.
Butun dunyoda, shu jumladan Markaziy Osiyoda, ovqatlanish konsepsiyalari
va  ularning  rivojlanishiga  katta  hissa  qo‘shgan  olimlarning  dunyoqarashlari
V.I.Is’haqov  va  T.I.  Is’haqovalarning  monografiyasida  (Drevo  mudrosti  i
zdorovya. Pitanie v istorii kulturы narodov Vostoka. – T.: “Fan”, 1991) batafsil
ko‘rib chiqilgan. 
2.Birlashgan  Millatlar  Tashkilotining  Oziq-ovqat  va  qishloq  xo‘jaligi
tashkiloti xamda Jahon sog‘lig‘ini saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko‘ra, xozirgi
vaqtda  dunyoda  deyarli  xar  to‘qqiz  odamning  biri  to‘yib  ovqatlanmayapti,
sayyoramiz aholisining 30 foizidan ziyodi to‘laqonli ravishda ovqatlanmaslik, eng
asosiy  mikroelement  va  vitaminlar  yetishmasligi  muammosini  boshidan
kechirmoqda.
“Er yuzi aholisining tez ko‘payib borayotgani bilan oziq-ovqat mahsulotlari
ishlab chiqarish hajmining o‘sish imkoniyatlari cheklangani o‘rtasidagi tafovut
oziq-ovqat dasturini xal etish masalasi yildan-yilga keskinlashib borayotganining
asosiy sababi ekani, natijada atrof-muxitning ekologik jihatdan buzilishi xamon
davom etayotgani, iqlim o‘zgarishlarining oldindan aytib bo‘lmaydigan oqibatlari,
tez-tez  takrorlanayotgan  qurg‘oqchilik  va  suv  resurslari  taqchilligi,  jumladan,
sug‘orish uchun yer osti suvlarining tugab borayotgani, irrigatsiya, meloratsiya va
yerlarning  unumdorligini  qayta  tiklashga  yo‘naltiriladigan  investesiyalarning
yetarli  emasligi  oziq-ovqat  xavfsizligini  ta’minlash  borasida  xal  etishni  talab
qilayotgan o‘ta muhim mhammolar”dir [14].
Mamlakatimiz birinchi Prezidenti I.A.Karimov ta’kidlaganlaridek, “Bugungi
kunda oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash borasida xal etishni talab qilayotgan o‘ta
muhim  mhammolar,  xech  shubxasiz,  shu  boradagi  sa’y-xarakatlarni  yanada
muvofiqlashtirish va keng miqiyosdagi xalqaro xamkorlikni, kelajakka qaratilgan
yondashuv va xulosalarni birgalikda ishlab chiqishni taqozo etadi. Va o‘z-o‘zidan
tushunarliki, jahonning turli mamlakatlarida to‘plangan tajriba va amaliyot bilan
tizimli  va  doimiy  ravishda  almashib  turishni  talab  qiladi  [25].  Oziq-ovqat
xavfsizligini  ta’minlash  borasida  xal  etishni  talab  qilayotgan  o‘ta  muhim
mhammolar  yuzasidan  Prezident  I.A.Karimov  tomonidan  jahonning  turli
Logotip
fanining rivojlanishiga hozirgi Markaziy Osiyo hududida yashab o‘tgan olimlar ham katta hissa qo‘shishgan. Butun dunyoda, shu jumladan Markaziy Osiyoda, ovqatlanish konsepsiyalari va ularning rivojlanishiga katta hissa qo‘shgan olimlarning dunyoqarashlari V.I.Is’haqov va T.I. Is’haqovalarning monografiyasida (Drevo mudrosti i zdorovya. Pitanie v istorii kulturы narodov Vostoka. – T.: “Fan”, 1991) batafsil ko‘rib chiqilgan. 2.Birlashgan Millatlar Tashkilotining Oziq-ovqat va qishloq xo‘jaligi tashkiloti xamda Jahon sog‘lig‘ini saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko‘ra, xozirgi vaqtda dunyoda deyarli xar to‘qqiz odamning biri to‘yib ovqatlanmayapti, sayyoramiz aholisining 30 foizidan ziyodi to‘laqonli ravishda ovqatlanmaslik, eng asosiy mikroelement va vitaminlar yetishmasligi muammosini boshidan kechirmoqda. “Er yuzi aholisining tez ko‘payib borayotgani bilan oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish hajmining o‘sish imkoniyatlari cheklangani o‘rtasidagi tafovut oziq-ovqat dasturini xal etish masalasi yildan-yilga keskinlashib borayotganining asosiy sababi ekani, natijada atrof-muxitning ekologik jihatdan buzilishi xamon davom etayotgani, iqlim o‘zgarishlarining oldindan aytib bo‘lmaydigan oqibatlari, tez-tez takrorlanayotgan qurg‘oqchilik va suv resurslari taqchilligi, jumladan, sug‘orish uchun yer osti suvlarining tugab borayotgani, irrigatsiya, meloratsiya va yerlarning unumdorligini qayta tiklashga yo‘naltiriladigan investesiyalarning yetarli emasligi oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash borasida xal etishni talab qilayotgan o‘ta muhim mhammolar”dir [14]. Mamlakatimiz birinchi Prezidenti I.A.Karimov ta’kidlaganlaridek, “Bugungi kunda oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash borasida xal etishni talab qilayotgan o‘ta muhim mhammolar, xech shubxasiz, shu boradagi sa’y-xarakatlarni yanada muvofiqlashtirish va keng miqiyosdagi xalqaro xamkorlikni, kelajakka qaratilgan yondashuv va xulosalarni birgalikda ishlab chiqishni taqozo etadi. Va o‘z-o‘zidan tushunarliki, jahonning turli mamlakatlarida to‘plangan tajriba va amaliyot bilan tizimli va doimiy ravishda almashib turishni talab qiladi [25]. Oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash borasida xal etishni talab qilayotgan o‘ta muhim mhammolar yuzasidan Prezident I.A.Karimov tomonidan jahonning turli