Oziq-ovqatlarda kasallik keltirib chiqaradigan mikroorganizmlar
Ma’ruza rejasi:
1. Mikroorganizmlar haqida tushuncha
2. Mikroorganizmlarning hayot faoliyatiga tasir etuvchi faktorlar
3. Kasallik keltirib chiqaruvchi mikroorganizmlar
Fizologiya mikroorganizmlarning muhim xayot funksiyalarini o‘rganadi:
oziklanish, nafas olish, o‘sish ko‘payish va tashqi muhitga bo‘lgan reaksiyalarni.
Fiziologiyaning asosiy masalalaridan biri mikroorganizmlarning tashqi muhit bilan
bo‘lgan o‘zaro ta’siri. Mikroorganizmlar xayoti tashqi muhit bilan chambarchas
bog‘langan. Masalan chiruvchi bakteriyalar go‘shtga tushib uni aynitadi, achitqilar
qandli eritmalarni spirt va karbonat angidridga aylantiradi va hakozo. Faqat
mikroorganizmlar fiziologiyasini bilgan holda odam mikroblar hayot jarayonlarini
o‘rganib, zararli mikroblarni yo‘q qilib, foydalilarini esa xalq ho‘jaligida ishlatishi
mumkin.
Mikroorganizmlarning hayot kechirishi uchun ularning tashqi muxit bilan
modda almashinuvi eng zarur omildir. Mikroorganizmlarning modda almashinuvi
tashqi muhitdan xujayraga ozuqani kirishi va ularning xayot jarayonida hosil
bo‘lgan chiqindi moddalarining chiqib ketishidan iborat. Modda almashinuvining
asosiy jarayonlariga oziqlanish va nafas olish kiradi. Oziklanish - bu ozuqani
xujayraga kirib o‘zlashtirilishi (assimilyatsiya). Bir qisim ozuqa o‘zlashtirilib
mikrob xujayrasining qurilishiga va har-xil moddasining yangilanishiga ketadi.
Ozuqaning boshqa qismi parchalanib energiya xosil qiladi. Energiya xujayraning
xamma xayot funksiyalarini taminlaydi. Nafas olish jarayonida murakkab organik
moddalar soddaroq moddalargacha oksidlanadi, ba’zan esa mineral moddalar xam
oksidlanadi. (dissimilyatsiya).
Oziklanish va nafas olish jarayonlari o‘zaro mahkam bog‘liq bo‘lib,
organizmga bir vaqtda yotadi. Bunda doyim parchalanish va sintez reaksiyalari
bo‘lib turadi.
Mikroorganizmlarning xayot kechirishini o‘rganish uchun ularning kimyoviy
tarkibini bilish zarur. Mikroorganizmlarning xujayrasi xayvon va o‘simliklar
xujayrasi kabi suv va quruq moddadan iborat. Quruq modda esa organik va mineral
modda birikmalaridan tashkil topgan. Kimyoviy tuzilishi bo‘yicha mineral
moddalar bir-biridan farq qiladi. Bir xil turdagi mikroblarning ham xujayralarning
kimyoviy moddalari yoshga qarab ozuqa va tashqi muxitga qarab o‘zgarib turadi.
Mikroorganizmlarning kimyoviy tarkibi o‘zgarib turadi va murakkab, hilma-xil
bo‘lishiga qaramay u aniqyaangan. Hozirgi vaqtda 70dan ortiq kimyoviy element
mikrob xujayrasida aniklangan.
Uglerod, vodorod, kislorod, azot orgonogen elementlar deb ataladi, chunki ular
organik moddalarning asosini[gashkil qiladilar. Organik moddalarni kuydirganda bu
elementlar gazga aylanib uchib ketadi: karbonat angidrid, azot oksidlari va suv bo‘lib.
Shunda mineral moddalar kulda qoladilar, shu sababdan ularni kulli elementlar deb
ataydilar. Mikroelementlardan: mis, ruh, marganes, nikel, yod, molibden va
boshqalar mikrob xujayrasida juda kam miqdorda uchraydi. Suv mikroblar tanasining
eng asosiy massasini tashkil etadi va unga mikroblarning og‘irligini 70-90% to‘g‘ri
keladi. Suvda xamma muxim organik va mineral moddalar erib turadi. Faqat suv
borligidagina tirik xueayrada ko‘pchilik kimyoviy reaksiyalar o‘tib borishi mumkin.
Suvning bir qismi xujayraning kalloidlari bilan bog‘lanib, xujayraning
strukturasiga kiradi va uni bog‘langan suv deyiladi. Suvning tashqi qismi erkin suv
bo‘lib, xujayraning organik va mineral moddalarini eritib turadi. Tashqi muxitning
sharoitiga qarab erkin suvningmiqdori xujayralarda o‘zgarib turadi. Erkin suv
xujayradan yo‘qoladi modda almashinuvi o‘zgaradi, bokdangan suvning
yo‘qolishi xujayraning xalok bo‘lishiga olib keladi.
Suvdan tashqari mikrob xujayrasi oqsil, uglevod, lipid, ferment, vitamin va
xilma-xil mineral moddalardan tashkil topgan. Kulli elementlarning ko‘p qismi
organik modda tarkibiga kiradi.
Oqsil ko‘pchilik bakteriyalarda quruq oqirligiga nisbatan 50-80% bo‘ladi,
achitqilarda quruq og‘irligiga nisbatan 40-60%, mog‘orlarda esa 15-40% bo‘ladi.
Yosh xujayralarda qarisiga nisbatan oqsil ko‘proq bo‘ladi.
Oqsillar
mikroorganizmlar xujayrasining asosiy strukturasini tashkil etaib, xilma-xil murakkab
funksiyalarni bajaradi. Shularning ichida nasl sakdanishni ham. Mikroblar
xujayrasida oqsillar ko‘p bo‘lib, ular aminokislotalar tarkibi bilan bir - biridanfarq
qiladi.
Mikroblar oqsillarining tuzilishi va aminokislotalarning terilishi turlidir. Har
bir tirik organizm: hayvon, o‘simlik, mikrob, har bir ferment xam o‘ziga hos
spetsefik oqsilga ega bo‘ladi.
Oqsillar orasvda nukleoproteidlar katta „axamiyatga ega. Ularning tarikibvda
aminokislotalardan tashqari DNK vaTNK bo‘lib, ular oqsil <, sintezinivujudga
keltiradilar.
Uglevodlarning axamiyati xam katta. Ular oqsil va yog‘ning sintezida, xujayra
qobig‘i kapsulalarining qurilishvda xizmat qiladilar, hamda nafas olish jarayonvda
energetik material sifatvda xizmat qiladi. Uglevodlar bakteriyalarning quruq
moddasini 10-30% ni, mog‘or zamburug‘larning 40-60%ni tashkil etadi. Uglevodlar
mikroorganizmlar xujayrasida mono va disaxarvd shaklda, ammo ko‘proq
polisaxaridlar: glikogen, dekstran, kleychatka va unga yaqin birikmalarda bo‘ladi .
Pentozalar DNK va GNK tarkibvda, glikogen jamg‘arma ozuqa moddasida, ^ dekstran
va unga yaqin birikmalar qobiq va kapsula tarkibvda uchraydi. Yog‘ va o‘g‘ga
o‘xshash moddalar (lipovdlar) o‘rtacha xisobda mikroorganizmlarda quruq og‘irligiga
nisbatan 3-7% oshmaydi. Ba’zi mog‘or zamburug‘lari va achitqilarda 60% va uvdan
ortiq bo‘ladi. Yog‘ bog‘langan xolda qobiq va protoplazmada, va erkin holda
jamg‘arma ozuqa moddalarda bo‘lib energetik material rolini bajaradi.
Xujayrada organik modsalardan yana organik kislotalar va ularning tuzlari ,
pigmentlar , vitaminlar va boshqa moddalar mavjud. Pigmentlar xujayra sharbatida
joylashadi.
Xujayraning mineral moddalari xam turli. Fosfor katta ahamiyatga ega chunki, u
nuklein kislotalar, kofferment, fosfolipid tarkibiga kiradi. Temir , magniy ,kaliy va
boshqa elyomentlarning xam ahamiyati kam emas. Agar ozuqada biror xayot uchun
deb ataladi. Geterotroflar: saprofit va parazitlarga bo‘linadi. Saprofitlar xayvon va
o‘simliklar substratidan va tuproq suvidagi organik moddalardan oziqlanadilar va
ko‘p oziq-ovqatni aynitadilar. Parazitlar faqat tirik organizmda rivojlanadi. Eng
muxim ozuqa elementlardan uglerod va azotdir.
Mikroorganizmlarnining uglerodni o‘zlashtirishi. Aftotroflarga
mineral
birikmalardan organik modsanisintez qilishi uchun energiya kerak. Bu energiyani ular
ba’zi mineral moddalarning oksidlanish reaksiyalaridan oladilar. Bu jarayon xemosintez
deb ataladi. Ba’zi mikroorganizmlar mineral modsalarni organik modsanisintez qilish
uchun quyosh energiyasidan foydalanib fotosintez qilatsilar.
Fotosintez qiluvchi bakteriyalarga suv o‘tlari va pigmentli bakteriyalar kiratsi.
Ular tarkibitsa bakterioxlorinva bakteripurpurin pigmentlari mavjus bo‘lib, yahil
o‘simliklarsagi xlorofil vazifasini bajaratsi.
Xemosintez qiluvchi bakteriyalarga vosoros bakteriyalari (vosorodni suvgacha
oksvdlaysigan), nitrifikatsiya qiluvchi bakteriyalar (ammiakni azot kisotasigacha
oksislovchi) va boshqalar kiratsi.
Mikroorganizmning azot o‘zlashtirishi. Mikroblar uchun azot ozuqasi turlitsir:
oqsil mosdalaridan boshlab havo azotigacha. Har bir tur azotli ozuqani o‘zlashtirishda
o‘rtasagi maxsulot sifatitsa ammiak hosil bo‘lib, keyin u xujayraning oqsil sinteziga
ketadi. Ko‘pchilik saprofitlar (bakteriya, mog‘or zamburug‘i, achitqilar) azotni oqsil
moddalarsan ularning parchalarvdan va mineral azotli birikmalarsan olatsilar.
Parazitlar ayniqsa azotga talabchan bqlatsi. Ular faqat tirik organrzmning azotli
modsalarini o‘zlashtira oladilar.Avtotroflar azotni ammiakli, azotli va nordon azotli
tuzlardan oladilar.
Mikroorganizmlarni mineral elementlarni o‘zlashtirishi. Ko‘pchilik mikroorganizmlar
oltingugrt, fosfor, magniy, temirni mineral tuzlarsan o‘zlashtira oladilar. Ba’zilari esa
elementlarni organik modsalarsan olatsilar.
Oziq-ovqat mahsulotlari tarkibidagi oqsillar va mineral moddalar
ahamiyati
Ovqatlanish — organizmning hayot faoliyatini taʼminlash, salomatlik va ish
qobiliyatini saqlab turish uchun zarur oziq moddalarni oʻzlashtirish jarayoni. Kishi
rejim bilan toʻgʻri ovqatlansa, kasalliklarga kamroq chalinib, ularni oson yengadi.
Toʻgʻri O. barvaqt qarib qolishning oldini olishda ham muhim ahamiyatga ega.
Meʼda-ichak, yurak-tomir kasalliklari va boshqa kasalliklarda alohida tuziladigan
ratsion hamda O. rejimi davo shartlaridan hisoblanad.Ovqat organizmning uygʻun
ravishda rivojlanishi hamda bir meʼyorda ishlab turishini taʼminlay oladigan
boʻlishi kerak, buning uchun ovqat ratsionining miqdori va sifati, kishining kasb-
kori, yoshi, jinsiga tegishli ehtiyojlarga monand kelishi lozim. Organizmning
fiziologik ehtiyojlari turli shart-sharoitlarga bogʻliq. Bularning koʻpchiligi doimo
oʻzgarib turadi. Shu sababli hayotning har bir fursati uchun aniq toʻgʻri keladigan
ovqat boʻlishi amalda mumkin emas. Biroq odamda maxsus regulyator (bosh-
qaruv) mexanizmlar boʻlib, ular maz-kur paytda oʻziga kerakli miqdordagi zarur
oziq moddalarni yeyilgan ovqatdan ajratib oladi va oʻzlashtiradi. Lekin
organizmdagi moslashtiruvchi regulyator qobiliyatlarning ham maʼlum chegarasi
bor; bolalar va keksalarda ular ancha cheklangan. Bundan tashqari, bir qancha oziq
moddalar, mas, vitaminlar, almashtirib boʻlmaydigan aminokislotalarni
(qarang Oqsillar) odam organizmi moddalar almashinuvi jarayonida hosil qila
(sintezlay) ol-maydi. Bu moddalar organizmga ovqat bilan tayyor holda kirib
turishi kerak, aks holda sifatsiz Ovqatlanish natijasida kasalliklar paydo boʻladi.
Ovqatlanish jarayonida organizm hayot faoliyati uchun muhim oziq moddalar
(oqsil, yogʻ, uglevod, vitaminlar, mineral tuzlar)ni olib turadi. Bular esa oʻzlash-
tirilishi jarayonida organizmning energiyaga boʻlgan ehtiyojini qondirib boradi.
Biror xil oziq-ovqat maxsu-loti organizmda oʻzlashtirilganida ajralib chiqadigan
energiya miqdori shu mahsulotning kaloriyasidir. Turli oziq moddalar va
energiyaga boʻlgan ehtiyoj odamning yoshi, jinsi hamda mehnat tarziga qarab har
xil boʻladi. Mehnat faoliyati harakterini hisobga olgan holda ovqat ratsionini toʻgʻri
tuzish uchun ovqatlanish gigiyenasi sohasidagi mutaxassis olimlar katta yoshdagi
kishilarning hammasini 4 gu-ruhga boʻlishadi. Birinchi guruhga jis-moniy kuch
sarf qilmaydigan yoki kam jismoniy kuch sarflab ishlaydigan kishilar: akliy mehnat
xodimlari, ishda asabiga zoʻr keladigan xodimlar; boshqarish pultlarining
xodimlari: dispetcherlar, barcha xizmatchilar ki-radi. Ikkinchi guruhga
mexanizatsiyalashtirilgan korxona xodimlari va jismoniy zoʻriqmasdan ishlovchi
xodimlar: hamshiralar, sanitarkalar, sotuvchi, aloqachi, tikuvchi,
avtomatlashtirilgan jarayonlarda band ishchilar va boshqa kiradi. Uchinchi guruhga
meh-nat sharoitlari qisman mexanizatsiyalashtirilgan korxonalar va xizmat
koʻrsatish sohasida ancha jismoniy kuch sarflab ishlaydigan xodimlar, sta-nokchi,
toʻquvchi, poyabzalchi, metro poyezdi, avtobus, tramvay, trolleybuslarning
haydovchilari, umumiy ovqatlanish korxonalari xodimlari (maʼmuriy boshqarma
apparatidan tashqari) va boshqa kiradi. Toʻrtinchi guruhga yarim
mexanizatsiyalashtirilgan yoki mexanizatsiyalashtirilmagan korxonalarda oʻrtacha
ogʻir va ogʻir mehnat qiladigan xodimlar: kon ishchilari, shaxtyorlar, yuk
avtomobillari haydovchilari, metallurglar, temirchilar, qishloq xoʻjaligi xodimlari
va mexanizatorlar, yogʻoch tayyorlashda band boʻlgan ishchilar va boshqa kiradi.
Ovqat ratsionini toʻgʻri tuzish uchun, albatta, oziq-ovqat mahsulotlarining
kimyoviy tarkibini bilish lozim. Oqsillar ovqatning eng muhim tarkibiy qismidir.
Ovqatda oqsillar yetishmasa, organizm yukumli kasalliklarga koʻproq moyil boʻlib
qoladi, qon yaratilishi susayadi, oʻsib kelayotgan orga-nizmning rivojlanishi
sekinlashadi, nerv sistemasi, jigar va boshqa aʼzolar fa-oliyati buziladi, ogʻir
kasalliklardan keyin hujayralarning tiklanishi qi-yinlashadi, shuningdek, ratsionda
oqsillarning ortiqcha boʻlishi ham organizmga ziyon. Ovqatlanishning
Oʻzbekistonda qabul qilingan fiziologik meʼyorlarida ratsiondagi umumiy
kaloriyalarning 14% chasi oqsillar hisobiga qoplanadigan boʻlishi tavsiya etilgan.
Oʻsimlik mahsulotlari — don, dukkaklilar, kartoshka va boshqa organizmni
oqsillar bilan taʼminlab turadigan qimmatli va muhim manbadir.
Goʻsht va balikda boʻladigan azotli estraktiv moddalar ovqatlanishda juda
muhim ahamiyatga ega. Goʻsht va baliq shoʻrvalarida ekstraktiv moddalar
mavjudligi koʻproq hazm shiralari ishlanib chiqishi va ovqatning yaxshi hazm
boʻlishiga yordam beradi.
Uglevodlar. Normal hayot faoliyati uchun zarur energiyaning yarmidan
koʻprogʻini odam organizmi uglevodlardan oladi. Ular, asosan, oʻsimliklardan
oldinadigan mahsulotlarda boʻladi. Uglevodlar non, yormalar, kartoshkada kraxmal
va qand holida, qandolat mahsulotlari, shirin mevalarda esa qand holida koʻp
uchraydi. Nerv sistemasi, muskullar, yurak, jigar va boshqa aʼzolar faoliyatida
uglevodlar muhim rol oʻynaydi.Yormalar, makaron yoki dukkaklilardan
tayyorlangan, kartoshka yoki sabza-votlardan pishirilgan taom va garnirdan kuniga
ikki mahal yeb turish, 400— 500 g non va 90—100 g atrofida qand hamda
shirinliklar isteʼmol qilish katta yoshli odamning uglevodlarga boʻlgan sutkalik