PROKARIOTLAR MORFOLOGIYASI VA HUJAYRA TUZILISHI
Reja:
1. Bakteriya hujayralarining shakllari va morfologik tiplari
2. Bakteriya hujayrasining tashqi tuzilishi
3. Bakteriyalarning sporalari va ularning hosili bo’lishi
Bakteriya hujayrasining umumiy tuzilishi. Kapsula va shilliq qavat.
Kimyoviy tarkibi va funksiyalari. Bakteriya xivchinlari, joylanishi. Fimbriy va
pililar va ularning funksiyalari. Bakteriya sporalari va ularning hosil bo’lishi,
tiplari. Sporalarning vegetativ hujayralardan farqi. Kiritmalar.
Bakteriya hujayrasi murakkab tuzilishga ega. Elektron mikroskopning
yaratilishi, o’ta yupqa kesmalar tayyorlash usullarining ishlab chiqilishi,
mikrobiologiya usullarini rivojlanishi bakteriya hujayrasining tashqi va ichki
qurilmalarini o’rganishga katta imkon yaratdi.
Hozirgi vaqtda 2500 ga yaqin bakteriyalar turi ma’lum. Morfologiyasiga
ko’ra bakteriyalar 3 turga bo’linadi:
1. Sharsimon
2. Tayoqchasimon yoki silindrsimon,
3. Buralgan.
Bakteriyalarning shakllari. Sharsimon bakteriyalar kokklar (kokkus-lotincha
don) deyiladi. Ular sferasimon, ellipssimon, no’xotsimon va boshqa ko’rinishga
ega bo’ladi. Bakteriya hujayralarining bir-biriga nisbatan joylanishiga qarab, har
xil nomlanadi. Sharsimon bakteriyalar hujayrasi bo’linib, ayrim joylashsa ular
monokokklar, hujayra bo’linishi natijasida har xil uzum boshi kabi to’plamlar
hosil qilsa, stafilokokklar deyiladi. Bakteriyalar bo’lingandan so’ng ikkitadan
bo’lib joylashadiganlari – diplokokklar, bo’linish natijasida uzun zanjir hosil qilsa
streptokokklar, to’rttadan bo’lib joylashsa – tetrakokklar, kub shaklida joylashsa
– sartsinalar deb ataladi.
Bakteriyalarning ko’pchiligi tsilindr yoki tayoqchasimon shaklga ega
bo’ladi. Tayoqchasimon bakteriyalar uzunligi, katta – kichikligi, ko’ndalang
kesimi, hujayra uchining ko’rinishi, hujayralarining o’zaro joylanishlari bilan
farqlanadi. Hujayra uchlari to’g’ri, oval, buralgan yoki o’tkirlashgan bo’lishi
mumkin. Bakteriyalar qayrilgan, ipsimon, shohlangan ham bo’lishi mumkin. Spora
hosil qilish xususiyatiga ko’ra tayoqchasimon bakteriyalar - bakteriyalar va
batsillalarga bo’linadi. Bakteriyalar – deb spora hosil qilmaydigan
mikroorganizmlarga aytiladi. Batsilla deb esa spora hosil qiladigan tayoqchasimon
bakteriyalarga aytiladi. Demak bakteriya termini mujassamlashgan termin bo’lib,
o’z safiga bakteriya, batsilla, sharsimon va buralgan mikroblarni birlashtiradi.
Bakteriyalar ayrim, yakka-yakka, tayoqchalar, ikkitadan joylashganlari
diplobakteriyalar, spora hosil qiluvchilari bo’lsa diplobatsillalar, zanjir hosil
qiluvchilarini esa streptobakteriya (streptobatsilla ) deyiladi.
Ba’zan buralgan yoki spiralsimon ko’rinishga egalari ham uchraydi, ular
spirillalar (spira - lotincha buralgan) deb, vergulga o’xshash kalta egilganlari
vibrionlar (vibrio so’zi lotincha qayrilaman) deb ataladi.
Bakteriyalarning ipsimon shakllilari, ko’p hujayralilari ham bo’lib,
hujayraning tashqi tomoni har xil o’simtalar hosil qiladi. Ularning uchburchak,
yulduzsimon, ochiq yoki yopiq halqa, chuvalchangsimon va boshqa shakllari ham
uchraydi.
Bakteriyalar o’lchami kichik bo’lganligi uchun mikrometrlarda, nozik
strukturalari esa nanometrlarda o’lchanadi. Kokklarning razmeri (diametri) 1 – 2
mkm ni tashkil etadi. Tayoqchasimonlarining eni 0.5 - 1 mkm, uzunligi esa 1-5
mkm. bo’lishi mumkin. Mayda tayoqchalilarining kattaligi 0.22-0.4 x 0.7-1.5 mkm
bo’ladi (1-jadval). Bakteriyalar orasida bir necha yuz mikrometrga yetadiganlari
ham uchraydi. Agar bakteriya hujayrasi qattiq oziqa muhitiga ekilsa bir necha
soatdan so’ng ular ko’payib oddiy ko’z bilan ko’rish mumkin bo’lgan koloniya
(bakteriya hujayralari to’plami) hosil qiladi. Koloniyalar ko’rinishi, rangi va
boshqa hususiyatlari bilan bakteriya turiga bog’liq holda har bir bakteriya turi
uchun o’ziga xos spetsifiklikka ega bo’ladi. Bakteriya hujayrasining o’rtacha
og’irligi 4×10-13 g (4 ko’paytiruv o’n ustida minus o’n uch) ga teng.
1-jadval
Ba’zi bir bakteriyalarning kattaligi
Bakteriyaning nomi
Uzunligi, (mkm)
Ko’ndalang kesimi,
(mkm)
Mikrokokk
0,8
0,5
Streptokokkus laktus
0,8-1,2
0,5-0,8
Atsidofil tayoqchasi
1,5-6,0
0,6-0,9
Pichan tayoqchasi
1,2-3,0
0,8-1,2
Sil kasali tayoqchasi
1,5-3,5
0,3-0,5
Kuydirgi tayoqchasi
4-8
1,0-1,5
Brutsellyoz tayoqchasi
0,5-1,5
0,4-0,6
Bakteriya hujayrasini sxematik ko’rinishi quyidagilarni o’z ichiga oladi:
tashqi tomondan: kapsula, xivchin, fimbriy, pili;
ichki qismida: Sitoplazma, nukleoid, ribosomalar, membrana qurilmalari,
kiritmalar (qo’shilmalar), ba’zi bakteriyalarda sporalar bo’ladi.
Kapsula. Bakteriyalarning ko’plari kapsula bilan o’ralgan. Ular shilimshiq
moddadan iborat bo’lib, mikro – va makrokapsuladan iborat bo’ladi.
Makrokapsulaning qalinligi 0.2 mkm, mikrokapsulaniki esa – 0.2 mkm.dan kichik.
Makro – va mikrokapsulaning tashqi tomonida shilliq qavat va uni ichki tomonida
esa eruvchan shilliq qavat bo’ladi.
Kimyoviy tuzilishi. Kapsula geteropolisaxarid bo’lib, uning tarkibi 90%
suvdan iborat, polisaxarid, polipeptid, lipid (tuberkullyoz bakteriyalarda)
birikmalaridan tashkil topgan. Kapsulali bakteriyalar kapsulasiz bakteriya yashay
olmaydigan muhitlarda ham yashay olishi mumkin.
Hivchinlar. Bakteriyalar ikki hil xarakatlanadi.
1. Sirpanib – harakatlanuvchi bakteriyalar (miksobakteriyalar, oltingugurt
bakteriyalari) tananing to’lqinsimon qisqarishi natijasida hujayra shakli davriy
o’zgarib turadi, natijada bakteriyaning ma’lum turdagi harakati sodir bo’ladi.
2. Suzib – harakatlanish hivchinlari yordamida amalga ochadi. Masalan, spirillalar
va kokklarning ba’zilari.
Bakteriyalar hivchinlarining soni va joylashishiga qarab quyidagi guruhlarga
bo’linadi;
Monotrixlar – bakteriya hujayrasining bir uchida bitta hivchin bo’ladi,
Lofotrix – hujayraning bir uchida bir to’p xivchini bo’ladi,
Amfitrix – hujayraning ikki uchida ikki to’p hivchin bo’ladi,
Peritrix – hujayraning hamma tomoni hivchin bilan qoplangan.
Hivchinlarning soni ham har xil. Spirillalarda 5-30 tagacha, vibrionlarda 1, 2
ta yoki 3 ta hivchin bo’lib, ular hujayra qutblarida joylashadi. Ba’zi tayoqchasimon
bakteriyalar – Proteus vulgaris, Clostridium tetani kabilarda 50 – 100 gacha
hivchin bo’ladi. Hivchinlarning eni 10 – 20 nm, uzunligi 3 – 15 mkm. Hivchinlar
uzunligi kulьturaning tabiati, oziqa yoki tashqi muhit ta’siriga qarab har xil bo’ladi.
Hivchin kimyoviy jihatidan oqsil modda – flagellindan tuzilgan. Hivchin bakteriya
hayotida katta rol o’ynaydi. Bakteriyalarni ba’zi bir oziqa muhitlarida hivchinsiz
qilib ham o’stirish mumkin. O’sish fazasiga qarab, bakteriyalarning hivchinli va
hivchinsiz davrlari bo’ladi. Bakteriya hivchinini yo’qotsa ham yashayveradi.
Hivchin bazal plastinkaga yopishgan bo’ladi. Plastinka esa Sitoplazmatik
membrana tagida joylashgan. Bazal tanacha, bakteriyada motor vazifasini bajarib,
hivchinni xarakatga keltiradi. Harakat tezligi temperatura, osmotik bosim va muhit
yopishqoqligiga bog’liq bo’ladi. Ba’zi bakteriyalar 1 sekundda 1 bakteriya tanasi
uzunligicha, ba’zilari esa 50 tana uzunligiga teng masofada harakat qiladi. Odatda
ular tartibsiz harakat qiladi, ammo ularda kimyoviy moddalarga nisbatan taksis
hodisasi kuzatiladi, bunday harakat xemotaksis – deyilsa, kislorodga nisbatan
harakati aerotaksis, yorug’likka nisbatan harakat bo’lsa fototaksis deyiladi.
Fimbriy va pililar (bakteriyalarning ustki qismidagi ingichka, yo’g’onligi 3-
25 nm, uzunligi 12 nm. gacha bo’lgan iplar, (pili - jinsiy fimbriy). Bakteriyalarda
hivchinlardan tashqari uzun, ingichka ip ham bo’lib unga fimbriy deyiladi. Ular
harakatchan yoki harakatsiz bo’lishi mumkin. Ularning uzunligi 0.3 – 4 mkm, eni 5
– 10 nm bo’lib, soni 100 - 200, ba’zan esa 1000 taga yetib boradi.
Fimbriylar pilin oqsilidan tuzilgan. Bakteriyalarda fimbriylarning bir qancha
tipi uchraydi va ular funksiyalariga qarab farqlanadi. Shulardan 2 tipi yaxshi
o’rganilgan.
1 – tip ko’pgina bakteriyalarda bo’lib, ular umumiy tipdagi fimbriylar
deyiladi. Fimbriylar bakteriya hujayrasining muhit boshqa hujayraga yoki inert
substratga yopishishini ta’minlaydi, suyuqlik yuzasida parda hosil qilishida u ham
ishlatiladi. Shuning uchun ham uni yopishish organi deyish mumkin.
2 – tip jinsiy fimbriy - pili bo’lib (G’), u ichi bo’sh kanaldan iborat. Bu
kanaldan bakteriya kon’yugatsiyada qatnashayotgan boshqa bir bakteriyaga genetik
material beradi. Pilining boshqa bir hususiyati ham bo’lib, u patogen bakteriyalarda
hayvon va odam hujayralariga yopishishda ishtirok etadi.
Bakteriyalarning sporalari va ularning hosili bo’lishi
Bakteriyalarning Bacillus, Clostridium, Desulfotomaculum avlodlariga
kiruvchilari, ayrim kokklar, spirillalar endosporalar hosil qiladi. Sporalarning
shakli yumaloq yoki ellipsimon bo’ladi. Ular tashqi muhit sharoitiga chidamli
bo’ladi. Sporalar nur sindiradi va shuning uchun mikroskop ostida kuzatilganda
yaltirab ko’rinadi. Bakteriya hujayrasi odatda bitta spora hosil qiladi. Ammo
Clostridium ning ba’zi turlarida bir va undan ko’p sporalar hosil bo’lishi
aniqlangan. Bakteriyaning oziqa muhitidan kerakli moddalarni olishi
qiyinlashsa yoki modda olmashinuvida ko’p mahsulotlar hosil bo’lsa, spora
hosil qiladi.
Demak, spora hosil qilish – bakteriya hujayrasi uchun noqulay sharoitga
moslashishdir. Spora hosil bo’lishi sharoitga bog’liq. Sporalar, vegetativ hujayralar
nobud bo’ladigan sharoitlarda ham tirik qoladi. Ular quritish va bir necha soat
qaynatishga ham chidamli.
Sporalarni o’ldirish uchun, ular 120C issiqlikda, 1 atm bosimda sterillanadi.
Bunday sharoitda spora 20 minut davomida nobud bo’ladi. Quruq holatda, ularni
o’ldirish uchun 150-160 C issiqlik va qizitish muddati esa bir necha soat bo’lishi
kerak.
Spora hosil bo’lish jarayonida, hujayrada dipikolin kislotasi (piridin 2,6 –
dikarbon kislota) hosil bo’ladi. Dipikolin kislotasi sporaning 10-15% ini tashkil
qiladi. U sporaning markaziy qismida hosil bo’ladi. Dipikolin kislota Ca2 ionlari
bilan kompleks (Sa DPK) hosil qiladi. Bu kompleksda magniy, marganets va
kaliy miqdorining oshishi sporani noqulay sharoit va issiqlikka chidamliligini
oshiradi.
Spora hosil bo’lishining umumiy sxemasi. Spora bakteriya hujayrasining
teng bo’linmasligi va sitoplazma membranasining bo’rtib chiqishi va nukleoidning
oz miqdordagi sitoplazma bilan birga, hujayraning shu qismida to’planishidan hosil
bo’ladi.
Prospora ikki qavat sitoplazma membranasi bilan qoplanadi. Bakteriya
hujayrasi ichida yangi hujayra – prospora hosil bo’ladi. Bu ikki qavat orasi
peptidoglikandan tuzilgan – korteks bilan to’ladi. So’ngra, uning usti bir necha
spora qavati (pardasi) bilan o’raladi va spora yetiladi. Spora qavati maxsus
sintezlangan oqsil, lipid va glikopeptidlardan hosil bo’ladi. Elektron mikroskop
yordamida tadqiq qilinganda yana bir qavat – ekzosporum qavati borligi aniqlandi
va u har xil shaklli moddalardan tashkil topadi. Hosil bo’lgan sporaning diametri
hujayra diametriga teng yoki sal kattaroq ham bo’ladi. Ba’zi bakteriyalarda spora
hujayraning bir uchida hosil bo’ladi, hujayra kengayib, baraban tayoqchasi shaklini
oladi. Ba’zi batsillalarda esa spora hujayra markazida hosil bo’lib, sal kengayadi va
hujayra dugsimon shaklga kiradi, bunday holat ko’pgina Clostridium avlodiga
kiruvchi bakteriyalarda uchraydi. Bakteriya hujayrasida hosil bo’lgan spora
ko’pincha kattalashmaydi, hujayra ham avvalgi holatini o’zgartirmaydi. Bu tipdagi
spora hosil qilish batsillus avlodi vakillarida uchraydi. Yetilgan spora vegetativ
hujayra devori parchalanganidan so’ng tashqariga chiqadi.
Sporaning o’sishi. Bakteriya sporasi yaxshi sharoitga tushsa, u sekin asta
bakterial hujayraga aylanadi. Spora suvni shimadi va bo’kadi. Qobig’i bosim ostida
yirtiladi va sporaning o’sish trubkasi hosil bo’ladi. Keyinchalik ozod bo’lgan
bakteriyaning uzayishi va o’sha uzaygan hujayraning bo’linishi kuzatiladi.
Bakteriya hujayrasi 10, 100, 1000 yillar davomida tinch holatda tirik saqlanishi
mumkin. Ba’zi bir mikroorganizmlarda temperatura, kislota, kislorod va boshqa
moddalarning yetishmasligidan ularning hujayralarida sistalar paydo bo’ldi. Bular
spora emas. Masalan, azotobakter shunday sistalar hosil qiladi. Ular temperatura va
quritishga chidamli bo’ladi.
Shu xil tashqi sharoitdan o’zini muhofaza qilish, tsianobakteriyalarda
akinetlar, miksobakteriyalarda
miksosporalar, aktinomitsetlarda esa
endosporalar hosil qilish bilan boradi.
Eukariotlar va prokariotlar. Mikroorganizmlarning ko’pchiligi bir
hujayralidir. Bakteriya hujayrasi tashqi muhitdan hujayra po’sti, ba’zan esa faqat
Sitoplazmatik membrana bilan ajralib turadi. Hujayra ichida har xil strukturalar
mavjud. Hujayra tuzilishiga qarab, organizmlar ikki tipga bo’linadi. Ular eukariot
va prokariot hujayrali organizmlardir. Agar mikroorganizm haqiqiy (chin)
yadroga ega bo’lsa, unday hujayralarga eukariot hujayralar deyiladi. (Grekcha yeu
- chin, kario - yadro demakdir).
Yadro apparati sodda (diffuz holda) bo’lgan mikroorganizmlar prokariotlar
deyiladi Eukariotlarga zamburug’lar, suvo’tlari, sodda hayvonlar - protistlar kirsa,
prokariotlarga bakteriyalar va ko’k-yashil suvo’tlari (tsianobakteriyalar) kiradi.
Eukariotik hujayrada yadroda 1-2 yadrocha – xromasomalar (DNK, oqsil),
mitoxondriy, fotosintez jarayonini olib boruvchi organizmlarda esa xloroplastlar,
Goldji apparatlari mavjud.
Prokariot hujayralarda yadro bilan sitoplazma orasida aniq chegara yo’q,
yadro membranasi bo’lmaydi. Ularda DNK maxsus strukturaga ega emas. Shuning
uchun prokariotlarda mitoz va meyoz jarayonlari amalga oshmaydi. Mitoxondriya
va xloroplastlarga ega emas.
Bakteriya hujayrasining ichki tuzilishi
Hujayra devori, tuzilishi. Grammmusbat va Grammanfiy bakteriyalarning
hujayra devori, kimyoviy tarkibi va farqlari.
Sitoplazmatik membrana, uning xususiyatlari va kimyoviy tarkibi,
funksiyalari. Mezosomalar. Sitoplazma. Nukleoid va ularning tavsifi. Kiritmalar.
Hujayra devori. Hujayra devori hujayra massasining 20% ni tashkil etadi, u
bakterial hujayrani tashqi muhitning noqulay sharoitlaridan (nurlar, zararli
moddalar....) saqlaydi va uning qalinligi 10-20 mkn bo’lib, hujayrani tuzlar va
organik kislotalarning yuqori kontsentratsiyasidagi eritmalari hosil qilgan taxminan
3-6 atm., bosimga to’g’ri keladigan hujayra ichidagi osmotik bosimga bardosh
beradi. Hujayra devori bakteriyalarni Gramm usulida bo’yalganda, uning musbat
yoki manfiy bo’lishini belgilaydigan omildir. Hujayra devori asosan peptidoglikan
(murein) dan tashkil topgan. Bu N-atsetil- N-glyukozamin va N-atsetilmuram
kislotasining galma-gal -1.4 bog’lar bilan bog’lanishidan hosil bo’lgan
geteropolimerdir. Bu polisaxarid zanjiri bir-biri bilan peptid bog’lari orqali
bog’langan. Peptidoglikan hujayra devoriga rigidlik xususiyatini beradi va
bakteriya shaklini saqlab turadi. Gramm musbat bakteriyalarda ko’p qavatli
peptidoglikan bor (50-90%). U murakkab ravishda oqsil, polisaxarid, teyxokislota
(fosforli ribit va fosfor kislotasi glitseridi ) bilan bog’langan.
Hujayra devori va sitoplazmaning tarkibiga ko’ra hamma turdagi
bakteriyalar daniyalik olim Gramm ishlab chiqqan differentsial-diagnostik bo’yash
usuliga turlicha qaraydi. Bu usulga ko’ra bakteriyalar Grammusbat va
Grammanfiyga bo’linadi. Grammusbat – hujayra devori qalin bakteriyalar hujayra
devorining yuza qismida bo’yoq bilan mustahkam bog’lanuvchi va spirtda sekin
parchalanuvchi mikropolisaxaridlar va polifosfatnukleotidlar ko’p miqdorda
bo’lgani sababli, ular binafsha rangga bo’yaladi. Shu bilan birga Grammanfiy –
hujayra devori yupqa bakteriyalar – och pushti rangga bo’yaladi, chunki bu
bakteriya hujayrasining ichida yuqoridagi birikmalar miqdori Grammusbat
bakteriyaga nisbatan kam. Grammanfiy bakteriyalarda peptidoglikan 1 qavat bo’lib
(1-10%) ularda tashqi membrana ham bor. Tashqi membrana fosfolipid,
lipopolisaxarid va oqsillardan tuzilgan.
Demak, bakteriyalarning Gramm bo’yicha har xil bo’yalishi bakteriya
hujayra devoridagi peptidoglikan miqdori va uning lokalizatsiyasiga
(joylashishiga) bog’lik. Aniqlanishicha, hujayra devorida har xil o’simtalar,
do’ngliklar, tikon kabilar bor.
Sitoplazmatik membrana. Uning qalinligi 9 nm. cha bo’lib, u hujayra
devoriga ichki tomondan yopishib turadigan, Sitoplazmaning tashqi qavatidir. U
ikki qavat lipid molekulalaridan tuzilgan, har bir qavat monomolekulyar oqsil bilan
qoplagan. Sitoplazmatik membrana hujayra quruq moddasining 8-15% tashkil etadi
va hujayrani lipid qismining 70-90% ni tutadi. Sitoplazmatik membrana osmotik