PROKARIOTLARNING OZIQLANISHI (Bakteriya hujayrasidagi asosiy kimyoviy birikmalar va elementlar)

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

9

File size

Fayl hajmi

38,8 KB


PROKARIOTLARNING OZIQLANISHI 
Reja:
1. Bakteriya hujayrasidagi asosiy kimyoviy birikmalar va elementlar. 
2. Kimyoviy elementlarga bo’lgan ehtiyoji. 
3. Prokariotlarning uglerod manbaiga qarab guruhlarga bo’linishi. 
4. Oziqlanish tiplari. Oziqa moddalarining mikroorganizmlarga o’tishi.  
5. Mikroorganizmlarning nafas olishi
Mikroorganizmlarning oziqlanishi butun tanasi orqali osmotik yo’l bilan
amalga  oshadi.  Osmos  bu  eritmalarda  moddalarning  yarim  o’tkazgich
membranadan diffuziya bo’lishi. Bunday membranadan moddalar har xil tezlik
bilan  o’tadi,  ba’zi  moddalar  jumladan  kolloid  moddalar  o’ta  olmaydilar.
Mikroorganizmlarning o’sishi uchun suv juda zarur. Chunki oziqa moddalari suvda
erigan holda bo’lib, ularni bakteriyalar olib, o’z hujayralarini tiklaydi va energiya
oladi. Oziqa muhitlarida, mikroorganizm hujayrasini olishi uchun kerak bo’lgan
hamma elementlar, mikroorganizm o’zlashtiradigan holatda bo’lishi kerak.
Tirik organizmning asosiy xususiyatlaridan biri moddalarning almashinishi.
Bu ikki jarayonni o’z ichiga oladi: birinchisi mikrob hujayrasidagi asosiy qismlarni
sintez qilish uchun tashqi muhitdan kerakli oziq moddalarning mikrob hujayrasiga
kirishi. Ikkinchisi esa mikroblarning hayot faoliyatida paydo bo’lgan moddalarning
tashqi  muhitga  chiqishi,  ya’ni  almashinuv  jarayoni.  Almashinuv  (metabolizm)
ikkiga: assimilyatsiya (anabolizm) va dissimilyatsiya (katabolizm) ga bo’linadi. Bu
ikkala  jarayon  bir-biri  bilan  tirik  hujayrada  doim  chambarchas  bog’liq  va
ajralmasdir. Mikroorganizmlarda oziq hazm qiladigan maxsus organ yo’q. Oziqni
ular butun tanasi bilan ikki tomonlama osmotik hodisalar hisobiga iste’mol qiladi.
Natijada  ma’lum  oziq  moddalarning  to’xtovsiz  ravishda  hujayraga  o’tishi  va
moddalar almashinuvi mahsulotining hujayradan chiqib ketishiga sabab bo’ladi.
Logotip
PROKARIOTLARNING OZIQLANISHI Reja: 1. Bakteriya hujayrasidagi asosiy kimyoviy birikmalar va elementlar. 2. Kimyoviy elementlarga bo’lgan ehtiyoji. 3. Prokariotlarning uglerod manbaiga qarab guruhlarga bo’linishi. 4. Oziqlanish tiplari. Oziqa moddalarining mikroorganizmlarga o’tishi. 5. Mikroorganizmlarning nafas olishi Mikroorganizmlarning oziqlanishi butun tanasi orqali osmotik yo’l bilan amalga oshadi. Osmos bu eritmalarda moddalarning yarim o’tkazgich membranadan diffuziya bo’lishi. Bunday membranadan moddalar har xil tezlik bilan o’tadi, ba’zi moddalar jumladan kolloid moddalar o’ta olmaydilar. Mikroorganizmlarning o’sishi uchun suv juda zarur. Chunki oziqa moddalari suvda erigan holda bo’lib, ularni bakteriyalar olib, o’z hujayralarini tiklaydi va energiya oladi. Oziqa muhitlarida, mikroorganizm hujayrasini olishi uchun kerak bo’lgan hamma elementlar, mikroorganizm o’zlashtiradigan holatda bo’lishi kerak. Tirik organizmning asosiy xususiyatlaridan biri moddalarning almashinishi. Bu ikki jarayonni o’z ichiga oladi: birinchisi mikrob hujayrasidagi asosiy qismlarni sintez qilish uchun tashqi muhitdan kerakli oziq moddalarning mikrob hujayrasiga kirishi. Ikkinchisi esa mikroblarning hayot faoliyatida paydo bo’lgan moddalarning tashqi muhitga chiqishi, ya’ni almashinuv jarayoni. Almashinuv (metabolizm) ikkiga: assimilyatsiya (anabolizm) va dissimilyatsiya (katabolizm) ga bo’linadi. Bu ikkala jarayon bir-biri bilan tirik hujayrada doim chambarchas bog’liq va ajralmasdir. Mikroorganizmlarda oziq hazm qiladigan maxsus organ yo’q. Oziqni ular butun tanasi bilan ikki tomonlama osmotik hodisalar hisobiga iste’mol qiladi. Natijada ma’lum oziq moddalarning to’xtovsiz ravishda hujayraga o’tishi va moddalar almashinuvi mahsulotining hujayradan chiqib ketishiga sabab bo’ladi.
Mikroblarning hujayrasi  bir  sutkada, vazniga ko’ra  20—30  marta  ko’p oziqli
moddalarni o’zlashtiradi.   
Bakteriyalar  biomassasini  tsentrifuga  yordamida  ajratib  olib,  cho’kma  analiz
qilinganda uning 70-85 %i suv, 15-30% ni quruq biomassa tashkil etgan. Agar
bakteriya hujayrasi ko’p zaxira moddalar (lipidlar, polisaxaridlar, polifosfatlar yoki
oltingugurt) tutsa, uning quruq moddasi ham ko’proq bo’ladi. 
Bakteriyaning quruq moddasi - bu asosan polimerlar oqsil 50%, hujayra
devori moddalari (10-12%), RNK (10-20%), DNK (3-4%), hamda lipidlar (10%)
dan tashkil topgan. Eng muhim kimyoviy elementlardan: uglerod - 50%, kislorod -
20%, azot - 14%, vodorod - 8%, fosfor - 3%, oltingugurt - 1%, kaliy - 1%, magniy
- 0.5% va temir - 0.2%.
Kimyoviy  elementlarga  bo’lgan extiyoj
 
 .  Hujayrani  qurish  uchun zarur
elementlar  makro- va  mikroelementlarga bo’linadi.  Makroelementlarga hamma
organizmlarda  uchraydigan  10  ta  element  -  uglerod,  kislorod,  vodorod,  azot,
oltingugurt,  fosfor,  kaliy,  kaltsiy,  magniy,  temir  kiradi.  Mikroelementlarga:
marganets, rux, molibden, mis, kobalt, nikel, vannadiy, bor, xlor, natriy, selen,
kremniy, volfram va boshqa elementlar kirib, qaysiki ularga hamma organizmlar
muhtoj.
Uglerod manbai. Fotosintez yoki anorganik moddalarning oksidlanishidan
energiya oladigan organizmlar, asosiy uglerod manbai sifatida ko’pincha CO2
ishlatish  qobiliyatiga  ega.  C-avtotrof organizmlar  CO2  ni  qaytaradi.  Qolgan
organizmlar esa uglerodni organik moddalardan oladi. Organik moddalar ham
energiya, ham uglerod manbai bo’lib xizmat qiladi. Tabiatda polisaxaridlardan
tsellyuloza  va  kraxmal  ko’p  .  Bu  moddalarning  struktura  elementi  bo’lgan
glyukozani ko’p mikroorganizmlar ishlatadi. Umuman mikroorganizmlar boshqa
organik birikmalarni ham o’zlashtirish qobiliyatiga egadir. 
Qo’shimcha  moddalar (kiritmalar).  Mikroorganizmlarning  o’sishi  uchun
o’sish  moddalari  ham  zarur.  Bunday  o’sish  faktorlari  3  guruh  birikmalar  -
aminokislotalar, purinlar, pirimidinlar va vitaminlardir. O’sish faktorlariga muhtoj
organizmlarni  auksotrof  organizmlar deyiladi.  O’sish  faktorlariga  muhtoj
bo’lmaganlari esa prototrof organizmlar deyiladi.
Logotip
Mikroblarning hujayrasi bir sutkada, vazniga ko’ra 20—30 marta ko’p oziqli moddalarni o’zlashtiradi. Bakteriyalar biomassasini tsentrifuga yordamida ajratib olib, cho’kma analiz qilinganda uning 70-85 %i suv, 15-30% ni quruq biomassa tashkil etgan. Agar bakteriya hujayrasi ko’p zaxira moddalar (lipidlar, polisaxaridlar, polifosfatlar yoki oltingugurt) tutsa, uning quruq moddasi ham ko’proq bo’ladi. Bakteriyaning quruq moddasi - bu asosan polimerlar oqsil 50%, hujayra devori moddalari (10-12%), RNK (10-20%), DNK (3-4%), hamda lipidlar (10%) dan tashkil topgan. Eng muhim kimyoviy elementlardan: uglerod - 50%, kislorod - 20%, azot - 14%, vodorod - 8%, fosfor - 3%, oltingugurt - 1%, kaliy - 1%, magniy - 0.5% va temir - 0.2%. Kimyoviy elementlarga bo’lgan extiyoj . Hujayrani qurish uchun zarur elementlar makro- va mikroelementlarga bo’linadi. Makroelementlarga hamma organizmlarda uchraydigan 10 ta element - uglerod, kislorod, vodorod, azot, oltingugurt, fosfor, kaliy, kaltsiy, magniy, temir kiradi. Mikroelementlarga: marganets, rux, molibden, mis, kobalt, nikel, vannadiy, bor, xlor, natriy, selen, kremniy, volfram va boshqa elementlar kirib, qaysiki ularga hamma organizmlar muhtoj. Uglerod manbai. Fotosintez yoki anorganik moddalarning oksidlanishidan energiya oladigan organizmlar, asosiy uglerod manbai sifatida ko’pincha CO2 ishlatish qobiliyatiga ega. C-avtotrof organizmlar CO2 ni qaytaradi. Qolgan organizmlar esa uglerodni organik moddalardan oladi. Organik moddalar ham energiya, ham uglerod manbai bo’lib xizmat qiladi. Tabiatda polisaxaridlardan tsellyuloza va kraxmal ko’p . Bu moddalarning struktura elementi bo’lgan glyukozani ko’p mikroorganizmlar ishlatadi. Umuman mikroorganizmlar boshqa organik birikmalarni ham o’zlashtirish qobiliyatiga egadir. Qo’shimcha moddalar (kiritmalar). Mikroorganizmlarning o’sishi uchun o’sish moddalari ham zarur. Bunday o’sish faktorlari 3 guruh birikmalar - aminokislotalar, purinlar, pirimidinlar va vitaminlardir. O’sish faktorlariga muhtoj organizmlarni auksotrof organizmlar deyiladi. O’sish faktorlariga muhtoj bo’lmaganlari esa prototrof organizmlar deyiladi.
Uglerod manbaiga qarab ( kontrastruktiv metabolizm uchun) prokariotlar
ikki guruhga bo’linadi: avtotroflar hujayraning barcha komponentlarini karbonat
angidriddan sintez qiluvchilar va  geterotroflar - konstruktiv metabolizm uchun
uglerod manbai sifatida organik birikmalarni ishlatuvchilar. “Avtotrofiya” grekcha
autos - o’zim, tropos - ovqat degan ma’noni anglatib, mustaqil ovqatlanish degan
ma’noni bildiradi, «geterotrofiya» so’zi grekcha heteros - boshqa va tropos - ovqat,
ovqatlanish degan ma’noni anglatadi. Mikroorganizmlar ichida obligat hujayrada
parazitlik qilib yashovchi geterotroflari ham bor, ularga rikketsiylarni misol qilib
keltirish mumkin. Yana bir xil geterotrof ovqatlanuvchilari bo’lib, ularni fakultativ
parazitlar deyiladi.  Ular  sun’iy  oziqa  muhitida  o’sadi.  Oziqa  muhitga  go’sht
gidrolizati, qon yoki uning zardobi, vitaminlar to’plami, nuklein kislota va ho
kazolarni solish zarur.
Geterotroflardan  yana  bir  guruhi  saprofit  mikroorganizmlar  bo’lib,  ular
boshqa organizmlarga muhtoj bo’lmasa ham, tayyor organik moddalarni talab
etadi.  «Saprofit» so’zi grekcha sapros-chirigan, fiton - o’simlik degan ma’noni
anglatadi.
Suv  havzalarida  organik  moddalarning  tuban  kontsentratsiyasi  sharoitida
yashaydigan oligotrof bakteriyalar ham mavjud.
Oziqlanish  tiplari. Hozirgi  vaqtda  mikroorganizmlarni  oziqlanish  tipiga
qarab  klassifikatsiyalaganda,  e’tibor  ularning  energiya  va  uglerod  manbalarini
o’zlashtirishiga qaratiladi.
1. Fotolitotrofiya -  bu  tipda  ovqatlanuvchi  mikroorganizmlar  yorug’lik
energiyasini ishlatib CO2, H2O dan foydalanib hujayra moddalarini sintezlaydi. Bu
guruhga tsianobakteriyalar va qirmizi oltingugurt bakteriyalari misol bo’la oladi. 
2. Fotoorganogeterotrofiya -  bu  tipda  ovqatlanuvchi  bakteriyalar
fotosintezdan tashqari, oddiy organik moddalarni ishlatishi mumkin. Bu guruhga
qirmizi nooltingugurt bakteriyalari kiradi.
3.  Xemolitoavtotrofiya -  bu  tipda  ovqatlanuvchi  mikroorganizmlar
energiyani anorganik birikmalarning (N2, NN4, NO2, Fe2, N2C, C, CO3
2, C2O3
2Ї,
CO), oksidlanishidan oladi. Bu jarayon  xemosintez deyiladi. Xemolitoavtotroflar
hujayrani komponentlarini sintez qilishi uchun uglerodni CO2 dan oladi. Temir va
Logotip
Uglerod manbaiga qarab ( kontrastruktiv metabolizm uchun) prokariotlar ikki guruhga bo’linadi: avtotroflar hujayraning barcha komponentlarini karbonat angidriddan sintez qiluvchilar va geterotroflar - konstruktiv metabolizm uchun uglerod manbai sifatida organik birikmalarni ishlatuvchilar. “Avtotrofiya” grekcha autos - o’zim, tropos - ovqat degan ma’noni anglatib, mustaqil ovqatlanish degan ma’noni bildiradi, «geterotrofiya» so’zi grekcha heteros - boshqa va tropos - ovqat, ovqatlanish degan ma’noni anglatadi. Mikroorganizmlar ichida obligat hujayrada parazitlik qilib yashovchi geterotroflari ham bor, ularga rikketsiylarni misol qilib keltirish mumkin. Yana bir xil geterotrof ovqatlanuvchilari bo’lib, ularni fakultativ parazitlar deyiladi. Ular sun’iy oziqa muhitida o’sadi. Oziqa muhitga go’sht gidrolizati, qon yoki uning zardobi, vitaminlar to’plami, nuklein kislota va ho kazolarni solish zarur. Geterotroflardan yana bir guruhi saprofit mikroorganizmlar bo’lib, ular boshqa organizmlarga muhtoj bo’lmasa ham, tayyor organik moddalarni talab etadi. «Saprofit» so’zi grekcha sapros-chirigan, fiton - o’simlik degan ma’noni anglatadi. Suv havzalarida organik moddalarning tuban kontsentratsiyasi sharoitida yashaydigan oligotrof bakteriyalar ham mavjud. Oziqlanish tiplari. Hozirgi vaqtda mikroorganizmlarni oziqlanish tipiga qarab klassifikatsiyalaganda, e’tibor ularning energiya va uglerod manbalarini o’zlashtirishiga qaratiladi. 1. Fotolitotrofiya - bu tipda ovqatlanuvchi mikroorganizmlar yorug’lik energiyasini ishlatib CO2, H2O dan foydalanib hujayra moddalarini sintezlaydi. Bu guruhga tsianobakteriyalar va qirmizi oltingugurt bakteriyalari misol bo’la oladi. 2. Fotoorganogeterotrofiya - bu tipda ovqatlanuvchi bakteriyalar fotosintezdan tashqari, oddiy organik moddalarni ishlatishi mumkin. Bu guruhga qirmizi nooltingugurt bakteriyalari kiradi. 3. Xemolitoavtotrofiya - bu tipda ovqatlanuvchi mikroorganizmlar energiyani anorganik birikmalarning (N2, NN4, NO2, Fe2, N2C, C, CO3 2, C2O3 2Ї, CO), oksidlanishidan oladi. Bu jarayon xemosintez deyiladi. Xemolitoavtotroflar hujayrani komponentlarini sintez qilishi uchun uglerodni CO2 dan oladi. Temir va
nitrifikator bakteriyalar xemosintezini 1887-1990 yillarda S. N. Vinogradskiy kashf
etgan. 
        2NH3 + 3O2  2HNO2 + 2H2O + 658 kJ
        2HNO2 + O2  2HNO3 + 180 kJ
        4FeSO3 + O3 + 6H2O   4Fe(OH)3 + 4CO2 + 167 kJ
              2N2 + O2
  2N2O + 575 kJ
 4.  Xemoorganogeterotrofiya - bu tipda ovqatlanuvchi mikroorganizmlar
kerakli energiya va uglerodni organik moddalardan oladi. Misol qilib, tuproq va
boshqa substratlardagi aerob va anaerob mikroorganizmlarni ko’rsatish mumkin.
Bularga saprofit, parazit mikroorganizmlar kiradi.
Mikroorganizmlarda  miksotrof ovqatlanish  tipi  ham  uchraydi.  Bu  tipda
ovqatlanadigan mikroorganizmlar bir vaqtning  o’zida ham organik modda ham
mineral birikmalarni oksidlaydi yoki ular uchun uglerod manbai bo’lib, karbonat
angidrid va organik moddalar xizmat qiladi. 
Tabiatda keng tarqalgan mikroorganizmlardan yana bir guruhi  metiltroflar
bo’lib, ular  o’sish uchun kerak energiya va uglerodni bir uglerodli moddalardan
( metan, metanol, formiat, metilamin) oladi. Ular boshqacha  C1-o’zlashtiruvchi
formalar (shakllar) yoki metiltroflar deyiladi.
Mikroorganizmlar tomonidan karbonat angidridning o’zlashtirilishi.
Avtotrof mikroorganizmlar o’stirilganda, ularni CO2 bilan ta’minlash uchun
oziqa muhitiga natriy bikarbonat qo’shiladi va shu orqali yopiq idishdagi havoda
CO2 mavjudligi ta’minlanadi. Karbonat angidridni puflab kirgizsa ham bo’ladi.
Geterotrof, o’sishiga organik manba talab qiluvchi  mikroorganizmlarga ham
CO2 zarur. qonda, to’qima yoki ichaklarda parazitlik qilib yashaydigan ko’pgina
mikroorganizmlar  karbonat  angidridning  ancha  yuqori  kontsentratsiyasiga
moslashgan. Shuning uchun bunday bakteriyalar karbonat angidrid bilan boyitilgan
(10% hajm) muhitda o’stiriladi.
Mikroorganizmlar  o’zlashtiradigan  azotli  va  boshqa  organik  va  mineral
birikmalar. Eng  qulay  azot  manbai  ammoniy  tuzlaridir.  Ba’zi  prokariotlar
molekulyar  azotini  qaytarish  xususiyatiga  ega,  boshqalari  azotni
aminokislotalardan oladi.
Logotip
nitrifikator bakteriyalar xemosintezini 1887-1990 yillarda S. N. Vinogradskiy kashf etgan. 2NH3 + 3O2  2HNO2 + 2H2O + 658 kJ 2HNO2 + O2  2HNO3 + 180 kJ 4FeSO3 + O3 + 6H2O  4Fe(OH)3 + 4CO2 + 167 kJ 2N2 + O2  2N2O + 575 kJ 4. Xemoorganogeterotrofiya - bu tipda ovqatlanuvchi mikroorganizmlar kerakli energiya va uglerodni organik moddalardan oladi. Misol qilib, tuproq va boshqa substratlardagi aerob va anaerob mikroorganizmlarni ko’rsatish mumkin. Bularga saprofit, parazit mikroorganizmlar kiradi. Mikroorganizmlarda miksotrof ovqatlanish tipi ham uchraydi. Bu tipda ovqatlanadigan mikroorganizmlar bir vaqtning o’zida ham organik modda ham mineral birikmalarni oksidlaydi yoki ular uchun uglerod manbai bo’lib, karbonat angidrid va organik moddalar xizmat qiladi. Tabiatda keng tarqalgan mikroorganizmlardan yana bir guruhi metiltroflar bo’lib, ular o’sish uchun kerak energiya va uglerodni bir uglerodli moddalardan ( metan, metanol, formiat, metilamin) oladi. Ular boshqacha C1-o’zlashtiruvchi formalar (shakllar) yoki metiltroflar deyiladi. Mikroorganizmlar tomonidan karbonat angidridning o’zlashtirilishi. Avtotrof mikroorganizmlar o’stirilganda, ularni CO2 bilan ta’minlash uchun oziqa muhitiga natriy bikarbonat qo’shiladi va shu orqali yopiq idishdagi havoda CO2 mavjudligi ta’minlanadi. Karbonat angidridni puflab kirgizsa ham bo’ladi. Geterotrof, o’sishiga organik manba talab qiluvchi mikroorganizmlarga ham CO2 zarur. qonda, to’qima yoki ichaklarda parazitlik qilib yashaydigan ko’pgina mikroorganizmlar karbonat angidridning ancha yuqori kontsentratsiyasiga moslashgan. Shuning uchun bunday bakteriyalar karbonat angidrid bilan boyitilgan (10% hajm) muhitda o’stiriladi. Mikroorganizmlar o’zlashtiradigan azotli va boshqa organik va mineral birikmalar. Eng qulay azot manbai ammoniy tuzlaridir. Ba’zi prokariotlar molekulyar azotini qaytarish xususiyatiga ega, boshqalari azotni aminokislotalardan oladi.
Oltingugurt hujayrada  sulfogidril  guruhlar  sifatida  uchraydi.  Ko’pgina
mikroorganizmlar oltingugurtni sulfatlardan qaytarib oladi. Ba’zilari esa vodorod
sulfid yoki tsisteinni oltingugurt manbai sifatida ishlatiladi.
Fosfor. Nuklein kislotalar, fosfolipidlar, kofermentlar tarkibiga kiradi. ATF,
ADF tirik organizmlar tomonidan energiyani akkumulyatsiya qilishda ishlatiladi.
Fosforsiz  mikroorganizmlar  rivojlanmaydi.  Fosforning  eng  yaxshi  manbai
ortofosfor kislotasining tuzlaridir. 
Kaliy hujayraning uglevod olmashinuvida katta rol o’ynaydi.
Magniy 
qirmizi  va  yashil  bakteriyalardagi
 bakterioxlorofilli,
tsianobakteriylar  xlorofillari  tarkibiga  kiradi.  Undan  tashqari,  ko’pgina
fermentlarning  aktivatori  bo’lib  ham  xizmat  qiladi.  Kaliy  va  magniy
elementlarining manbalari sifatida, ularning tuzlari xizmat qiladi.
Kaltsiy
 azotobakter,  klostridium  kabi  azot
 o’zlashtiruvchi
mikroorganizmlarning azot  o’zlashtirishda muhim rol  o’ynaydi. Uning manbai
kaltsiyning suvda eriydigan tuzlaridir. 
 elementi almashtirib bo’lmaydigan elementlar qatoriga kiradi. Chunki u
fermentlarning  kofermentlari  qismida  (gemin),  tsitoxromlar  va  hokazolarda
uchraydi. Uning manbai temirning oltingugurtli tuzlaridir.
Mikroelementlar  mikroorganizmlar  tanasida  kam  bo’lsa  ham,  zarur
elementlar dan hisoblanib, idora funksiyasini bajaruvchi oqsil va boshqa moddalar
tarkibiga kiradi.
Oziqa moddalarning mikroorganizm hujayrasiga o’tishi.
Suvda  erigan  oziqa  moddalari  bakteriya  hujayrasiga  har  xil  usullar
yordamida kiradi. Hujayraga ularning o’tishida hujayra devori bar’erlik vazifasini
bajarsa,  Sitoplazmatik  membrana  aktiv  tanlovchi  rolini  o’ynaydi.  Moddalar
hujayraga  passiv diffuziya orqali, kontsentratsiyalar farqi (noelektrik moddalar
bo’lsa) yoki elektr potentsiallari farqi bo’yicha (sitoplazmatik membrananing ikki
tomonida  elektr  potentsiallar  farqi)  mavjud  bo’lsa  o’tadi.  Moddalar  transporti
osonlashgan diffuziya orqali,  kontsentratsiyalar farqi mavjud sharoitda energiya
sarflanmay ham yuz berishi mumkin. Yana ikkinchi tipi aktiv transport, moddalar
hujayra ishiga kontsentratsiya gradientga qarshi yo’nalishda ham kiradi. Unga ATF
sarflanadi. Bu mexanizm moddalarning muhitdagi kontsentratsiyasi kam bo’lganda
Logotip
Oltingugurt hujayrada sulfogidril guruhlar sifatida uchraydi. Ko’pgina mikroorganizmlar oltingugurtni sulfatlardan qaytarib oladi. Ba’zilari esa vodorod sulfid yoki tsisteinni oltingugurt manbai sifatida ishlatiladi. Fosfor. Nuklein kislotalar, fosfolipidlar, kofermentlar tarkibiga kiradi. ATF, ADF tirik organizmlar tomonidan energiyani akkumulyatsiya qilishda ishlatiladi. Fosforsiz mikroorganizmlar rivojlanmaydi. Fosforning eng yaxshi manbai ortofosfor kislotasining tuzlaridir. Kaliy hujayraning uglevod olmashinuvida katta rol o’ynaydi. Magniy qirmizi va yashil bakteriyalardagi bakterioxlorofilli, tsianobakteriylar xlorofillari tarkibiga kiradi. Undan tashqari, ko’pgina fermentlarning aktivatori bo’lib ham xizmat qiladi. Kaliy va magniy elementlarining manbalari sifatida, ularning tuzlari xizmat qiladi. Kaltsiy azotobakter, klostridium kabi azot o’zlashtiruvchi mikroorganizmlarning azot o’zlashtirishda muhim rol o’ynaydi. Uning manbai kaltsiyning suvda eriydigan tuzlaridir. elementi almashtirib bo’lmaydigan elementlar qatoriga kiradi. Chunki u fermentlarning kofermentlari qismida (gemin), tsitoxromlar va hokazolarda uchraydi. Uning manbai temirning oltingugurtli tuzlaridir. Mikroelementlar mikroorganizmlar tanasida kam bo’lsa ham, zarur elementlar dan hisoblanib, idora funksiyasini bajaruvchi oqsil va boshqa moddalar tarkibiga kiradi. Oziqa moddalarning mikroorganizm hujayrasiga o’tishi. Suvda erigan oziqa moddalari bakteriya hujayrasiga har xil usullar yordamida kiradi. Hujayraga ularning o’tishida hujayra devori bar’erlik vazifasini bajarsa, Sitoplazmatik membrana aktiv tanlovchi rolini o’ynaydi. Moddalar hujayraga passiv diffuziya orqali, kontsentratsiyalar farqi (noelektrik moddalar bo’lsa) yoki elektr potentsiallari farqi bo’yicha (sitoplazmatik membrananing ikki tomonida elektr potentsiallar farqi) mavjud bo’lsa o’tadi. Moddalar transporti osonlashgan diffuziya orqali, kontsentratsiyalar farqi mavjud sharoitda energiya sarflanmay ham yuz berishi mumkin. Yana ikkinchi tipi aktiv transport, moddalar hujayra ishiga kontsentratsiya gradientga qarshi yo’nalishda ham kiradi. Unga ATF sarflanadi. Bu mexanizm moddalarning muhitdagi kontsentratsiyasi kam bo’lganda
ishlatiladi. Bakteriya hujayrasida  permeaza molekulalari  bo’lib, ular hujayraga
moddalarni olib kirishda xizmat qiladi. Birgina esherixiya koli tayoqchasida 8000
tacha permeaza mavjud. Qand moddalarining hujayraga  o’tishida,  avvalo ular
hujayra tashqarisida ferment yordamida fosforlanadi, so’ngra sitoplazmaga o’tadi.
Oziq muhitlar
1  Oziq  muhit  deb,  tarkibida  oddiy  va  murakkab  birikmalar  tutgan,  shu
birikmalarda bakteriyalar laboratoriya sharoitida ko’paytirib olishga aytiladi. 
 Oziq muhitlar bakteriya uchun quyidagi talablarga javob berish kerak:
1. Bakteriyalarni ko’payishi uchun zarur moddalar o’tishi kerak va yengil
hazm bo’lishi kerak
2. Oziq muhitlar ma’lum ph ga va izotonik holatga ega bo’lishi kerak va yana
tiniq bo’lishi kerak.
3. Oziq muhitlar bakteriologik laboratoriyalarda sterilizatsiya qilinganda o’z
xolatlarini o’zgartirmasligi kerak.
Olinishiga qarab:
1) Tabiiy oziq muhitlar 
2) Sun’iy oziq muhitlar - bularga agar-agar, jelatina, pepton.
Xolatiga qarab:
1) qattiq
2) suyuq 
3) yarim suyuq 
Ishlatilishiga qarab:
1) Asosiy yoki universal oziq muhitlar. Masalan, neytral agar, go’sht-pepton
agar va bulon. Ko’p mikroorganizmlar shu muhitda o’sadi
2) elektiv muhitlar. Bu muhitlar mikroorganizmlarni ko’payishiga bog’liq.
Elektiv muhitlarga: 1% peptonli suv kiradi
(vabo vibrioni uchun), Safro qo’shilgan muhitlar - safroil bulon va Rapokort
muhit (qorin tifi uchun), stafilokokk uchun sut va tuxum sarig’i qo’shilgan tuzli
agar.
Logotip
ishlatiladi. Bakteriya hujayrasida permeaza molekulalari bo’lib, ular hujayraga moddalarni olib kirishda xizmat qiladi. Birgina esherixiya koli tayoqchasida 8000 tacha permeaza mavjud. Qand moddalarining hujayraga o’tishida, avvalo ular hujayra tashqarisida ferment yordamida fosforlanadi, so’ngra sitoplazmaga o’tadi. Oziq muhitlar 1 Oziq muhit deb, tarkibida oddiy va murakkab birikmalar tutgan, shu birikmalarda bakteriyalar laboratoriya sharoitida ko’paytirib olishga aytiladi. Oziq muhitlar bakteriya uchun quyidagi talablarga javob berish kerak: 1. Bakteriyalarni ko’payishi uchun zarur moddalar o’tishi kerak va yengil hazm bo’lishi kerak 2. Oziq muhitlar ma’lum ph ga va izotonik holatga ega bo’lishi kerak va yana tiniq bo’lishi kerak. 3. Oziq muhitlar bakteriologik laboratoriyalarda sterilizatsiya qilinganda o’z xolatlarini o’zgartirmasligi kerak. Olinishiga qarab: 1) Tabiiy oziq muhitlar 2) Sun’iy oziq muhitlar - bularga agar-agar, jelatina, pepton. Xolatiga qarab: 1) qattiq 2) suyuq 3) yarim suyuq Ishlatilishiga qarab: 1) Asosiy yoki universal oziq muhitlar. Masalan, neytral agar, go’sht-pepton agar va bulon. Ko’p mikroorganizmlar shu muhitda o’sadi 2) elektiv muhitlar. Bu muhitlar mikroorganizmlarni ko’payishiga bog’liq. Elektiv muhitlarga: 1% peptonli suv kiradi (vabo vibrioni uchun), Safro qo’shilgan muhitlar - safroil bulon va Rapokort muhit (qorin tifi uchun), stafilokokk uchun sut va tuxum sarig’i qo’shilgan tuzli agar.