QISHLOQ XO'JALIK MAHSULOTLARINI QURITISH (Meva-sabzavotlarni quritish usullari, Mahsulotlarni quritishning infraqizil usuli, Meva-sabzavotlarni soyaki usulda quritish, Mahsulotlarni turli palatkalar va chodirlarda quritish)

Yuklangan vaqt

2024-05-14

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

17

Faytl hajmi

662,5 KB


Ilmiybaza.uz 
 
 
 
 
QISHLOQ XO'JALIK MAHSULOTLARINI QURITISH 
 
 
Reja: 
1. Meva-sabzavotlarni quritish usullari.  
2. Quritish usullarining mohiyati.  
3. Mahsulotlarni quritishning infraqizil usuli. 
4. Meva-sabzavotlarni soyaki usulda quritish.  
5. Mahsulotlarni turli palatkalar va chodirlarda quritish.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ilmiybaza.uz QISHLOQ XO'JALIK MAHSULOTLARINI QURITISH Reja: 1. Meva-sabzavotlarni quritish usullari. 2. Quritish usullarining mohiyati. 3. Mahsulotlarni quritishning infraqizil usuli. 4. Meva-sabzavotlarni soyaki usulda quritish. 5. Mahsulotlarni turli palatkalar va chodirlarda quritish.
Ilmiybaza.uz 
 
 
1. Qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini quritish usullari. 
Qishloq xo‘jalik mahsulotlarini qurtishning tabiiy va sun’iy usullari mavjud. 
Tabiiy usullar bu havo – quyoshli va quyosh nurlari yordamida (gelioquritish) dan 
iborat bo‘lsa, sun’iy quritishning usullari juda ko‘pdir. Jumladan konvektiv, 
infraqizil, konduktiv, akustik to‘lqinlar va vakuum yordamida quritishlardir. 
Ho‘l meva va sabzavotlarni quritish jarayonini sanoatda tashkil etish katta 
ahamiyatga ega. Quritilgan mahsulotlarni transport vositasida tashish arzonlashadi, 
ularning tegishli xossalari yaxshilanadi, mikroblar ta’siriga kam o‘chraydi, 
saqlanish imkoniyati yuqori va kam joyni talab etadi. 
Quritishning ilmiy asoslangan rejimlarini tanlashda, quritish jara-yonini 
tadqiq etishda va issiqlik hisoblarini bajarishda, albatta teplo-fizik (issiqlik fizikasi) 
tavsiflarini bilish talab etiladi, bular: solishtirma issiqlik sig‘imi, issiqlik 
o‘tkazuvchanlik va harorat o‘tkazuvchanliklardir. 
Solishtirma issiqlik sig‘imi - massa birligidagi moddaning haroratini 1 
gradusga oshirish uchun kerak bo‘ladigan issiqlik miqdoridir. Barcha oziq-ovqat 
mahsulotlarining solishtirma issiqlik sig‘imi Sm [kJ/(kg·K)] additivlik qoidasiga 
bo‘ysinadi:  
 Skur(100 - w°) + Cn o·w° Ckur·100 + Cn o·ws  
 Sm = ——————————— = —————————‚ 
 100 100 + ws 
bu yerda, Skur va Sn o—suv va materiallar quruq moddasining solishtirma 
issiqlik sig‘imi. Suvning solishtirma issiqlik sig‘imi Sn o q 4,1868 kJ/(kg·K) ga teng. 
w°—materiallar namligi, ws—materiallarning nam tutishi. 
  Mahsulotlarning solishtirma issiqlik sig‘imi quyidagicha [kJ/ (kg·K) da]: 
kartoshka, sabzi, yashil no‘xat, lavlagi, olma, behi, nok va o‘rikniki — 1,424; 
karam, piyozniki — 1,382; qaynatilgan no‘xat va yormaniki — 1,550; quritilgan 
sutniki — 1,256. 
 Oziq-ovqat mahsulotlari quritilganda ularning solishtirma issiqlik sig‘imi 
kamayadi, ammo harorati oshirilganda esa ko‘payadi. 
Ilmiybaza.uz 1. Qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini quritish usullari. Qishloq xo‘jalik mahsulotlarini qurtishning tabiiy va sun’iy usullari mavjud. Tabiiy usullar bu havo – quyoshli va quyosh nurlari yordamida (gelioquritish) dan iborat bo‘lsa, sun’iy quritishning usullari juda ko‘pdir. Jumladan konvektiv, infraqizil, konduktiv, akustik to‘lqinlar va vakuum yordamida quritishlardir. Ho‘l meva va sabzavotlarni quritish jarayonini sanoatda tashkil etish katta ahamiyatga ega. Quritilgan mahsulotlarni transport vositasida tashish arzonlashadi, ularning tegishli xossalari yaxshilanadi, mikroblar ta’siriga kam o‘chraydi, saqlanish imkoniyati yuqori va kam joyni talab etadi. Quritishning ilmiy asoslangan rejimlarini tanlashda, quritish jara-yonini tadqiq etishda va issiqlik hisoblarini bajarishda, albatta teplo-fizik (issiqlik fizikasi) tavsiflarini bilish talab etiladi, bular: solishtirma issiqlik sig‘imi, issiqlik o‘tkazuvchanlik va harorat o‘tkazuvchanliklardir. Solishtirma issiqlik sig‘imi - massa birligidagi moddaning haroratini 1 gradusga oshirish uchun kerak bo‘ladigan issiqlik miqdoridir. Barcha oziq-ovqat mahsulotlarining solishtirma issiqlik sig‘imi Sm [kJ/(kg·K)] additivlik qoidasiga bo‘ysinadi: Skur(100 - w°) + Cn o·w° Ckur·100 + Cn o·ws Sm = ——————————— = —————————‚ 100 100 + ws bu yerda, Skur va Sn o—suv va materiallar quruq moddasining solishtirma issiqlik sig‘imi. Suvning solishtirma issiqlik sig‘imi Sn o q 4,1868 kJ/(kg·K) ga teng. w°—materiallar namligi, ws—materiallarning nam tutishi. Mahsulotlarning solishtirma issiqlik sig‘imi quyidagicha [kJ/ (kg·K) da]: kartoshka, sabzi, yashil no‘xat, lavlagi, olma, behi, nok va o‘rikniki — 1,424; karam, piyozniki — 1,382; qaynatilgan no‘xat va yormaniki — 1,550; quritilgan sutniki — 1,256. Oziq-ovqat mahsulotlari quritilganda ularning solishtirma issiqlik sig‘imi kamayadi, ammo harorati oshirilganda esa ko‘payadi.
Ilmiybaza.uz 
 
 Issiqlik o‘tkazuvchanlik koeffitsienti --- issiqlik almashinish yuzasi 
birligidan (1 m2) vaqt birligi davomida () izotermik yuzaga normal bo‘lgan 1 m 
uzunlikka to‘g‘ri kelgan temperaturalarning 1S ga pasayishi vaqtida issiqlik 
o‘tkazuvchanlik yo‘li bilan berilgan issiqlik miqdorini belgilaydi: 
                         q· 
                  
                      f·· 
bu 
yerda, 
issiqlik o‘tkazuvchanlik 
koeffitsienti, 
Vtm·K); 
q—
o‘zatilayotgan issiqlik miqdori, J/kg; f—issiqlik almashinish yuzasi, m2; vaqt, 
s; haroratlar farqi, K; —chiziqli o‘lcham, m. 
 Issiqlik o‘tkazuvchanlik koeffitsientining qiymati moddaning tuzilishi va 
uning fizik-kimyoviy xossalariga, harorat va boshqa bir qator kattaliklarga bog‘liq. 
Namlik va haroratning oshishi bilan issiqlik o‘tkazuvchanlik oshadi. 
 Harorat o‘tkazuvchanlik koeffitsienti jismning issiqlik o‘tkazish qobiliyatini 
belgilaydi. Uning o‘lchov birligi, m2/s. 
                   
         a = —— 
                 s  
  Tekshiruvlardan ma’lumki, barcha oziq-ovqat mahsulotlarining harorat 
o‘tkazuvchanlik koeffitsientining qiymati harorat ko‘tarilishi bilan oshadi. 
Kraxmalni kleysterizatsiyalashda haroratga bog‘liq holda, uning harorat 
o‘tkazuvchanlik koeffitsienti 1,5 - 3,3 marta oshadi.  
  Karam va kartoshkaning harorat o‘tkazuvchanlik koeffitsientining namlik 
tutivchanligiga bog‘liqligi quyidagi tenglama orqali ifodalanadi: 
                                a·108 ·ws, 
bu yerda,  va   mos ravishdagi koeffitsientlar, kartoshka uchun  8,7 va 
0,0085; karam uchun  TC da 8,2 va 0,0024; T55C da 8,6 va 0,04; 
T65C da 10 va 0,0043. 
Ilmiybaza.uz Issiqlik o‘tkazuvchanlik koeffitsienti --- issiqlik almashinish yuzasi birligidan (1 m2) vaqt birligi davomida () izotermik yuzaga normal bo‘lgan 1 m uzunlikka to‘g‘ri kelgan temperaturalarning 1S ga pasayishi vaqtida issiqlik o‘tkazuvchanlik yo‘li bilan berilgan issiqlik miqdorini belgilaydi: q·   f·· bu yerda, issiqlik o‘tkazuvchanlik koeffitsienti, Vtm·K); q— o‘zatilayotgan issiqlik miqdori, J/kg; f—issiqlik almashinish yuzasi, m2; vaqt, s; haroratlar farqi, K; —chiziqli o‘lcham, m. Issiqlik o‘tkazuvchanlik koeffitsientining qiymati moddaning tuzilishi va uning fizik-kimyoviy xossalariga, harorat va boshqa bir qator kattaliklarga bog‘liq. Namlik va haroratning oshishi bilan issiqlik o‘tkazuvchanlik oshadi. Harorat o‘tkazuvchanlik koeffitsienti jismning issiqlik o‘tkazish qobiliyatini belgilaydi. Uning o‘lchov birligi, m2/s.  a = —— s  Tekshiruvlardan ma’lumki, barcha oziq-ovqat mahsulotlarining harorat o‘tkazuvchanlik koeffitsientining qiymati harorat ko‘tarilishi bilan oshadi. Kraxmalni kleysterizatsiyalashda haroratga bog‘liq holda, uning harorat o‘tkazuvchanlik koeffitsienti 1,5 - 3,3 marta oshadi. Karam va kartoshkaning harorat o‘tkazuvchanlik koeffitsientining namlik tutivchanligiga bog‘liqligi quyidagi tenglama orqali ifodalanadi: a·108 ·ws, bu yerda,  va   mos ravishdagi koeffitsientlar, kartoshka uchun  8,7 va 0,0085; karam uchun  TC da 8,2 va 0,0024; T55C da 8,6 va 0,04; T65C da 10 va 0,0043.
Ilmiybaza.uz 
 
  Meva-sabzavot va kartoshkalarni sanoat qurilmalarida quritganimizda 
ularning hajmi 3 - 4 martaga kamayadi. 
Mahsulotlarni uch xil usulda: mexanik, fizik-kimyoviy va issiqlik yordamida 
suvsizlantirish mumkin [13,14]. 
Mexanik usul bilan suvsizlantirish - tarkibida ko‘p miqdorda suv tutgan 
mahsulotlarni quritish uchun ishlatiladi. Bu usul bilan suvsizlantirishda namlik 
siqish yoki sentrifugalarda markazdan qochma kuch yordamida ajratib olinadi. 
Odatda mexanik yo‘l bilan namlikni ajratish-mahsulotlarni suvsizlantirishda 
birinchi bosqich hisoblanadi. Mexanik suvsizlantirishdan so‘ng yana bir qism 
namlik qoladi, bu qolgan namlikni issiqlik yordamida, ya’ni quritish yo‘li bilan 
ajratib chiqariladi. 
Fizik-kimyoviy 
usul 
bilan 
mahsulotlarni 
suvsizlantirish 
laboratoriya 
sharoitlarida ishlatiladi. Bu usul suvni o‘ziga tortuvchi moddalar (masalan, sulfat 
kislota, kalsiy xlorid) dan foydalanishga asoslangan. Yopiq idish ichida suvni 
tortuvchi modda ustiga nam mahsulot joylashtirish yo‘li bilan uni suvsizlantirish 
mumkin. 
 Issiqlik ta’sirida suvsizlantirish (quritish) oziq-ovqat sanoatida keng 
ishlatiladi. Quritish ko‘pchilik ishlab chiqarishlarning oxirgi, ya’ni tayyor mahsulot 
olishdan oldingi jarayon hisoblanadi. Ayrim ishlab chiqarishlarda mahsulotlarni 
suvsizlantirish ikki bosqichdan iborat bo‘lib, namlik avval arzon jarayon 
hisoblangan mexanik usul bilan, so‘ngra qolgan namlik quritish yo‘li bilan 
ajratiladi. Mahsulotlar tarkibidan namlikni bunday murakkab yo‘l bilan ajratish 
usuli jarayonning samaradorligini oshiradi . 
Eng ko‘p tarqalgan usullar esa quyidagilardan iborat: 
– 
infraqizil quritish; 
– 
konvektiv quritish. 
Ilmiybaza.uz Meva-sabzavot va kartoshkalarni sanoat qurilmalarida quritganimizda ularning hajmi 3 - 4 martaga kamayadi. Mahsulotlarni uch xil usulda: mexanik, fizik-kimyoviy va issiqlik yordamida suvsizlantirish mumkin [13,14]. Mexanik usul bilan suvsizlantirish - tarkibida ko‘p miqdorda suv tutgan mahsulotlarni quritish uchun ishlatiladi. Bu usul bilan suvsizlantirishda namlik siqish yoki sentrifugalarda markazdan qochma kuch yordamida ajratib olinadi. Odatda mexanik yo‘l bilan namlikni ajratish-mahsulotlarni suvsizlantirishda birinchi bosqich hisoblanadi. Mexanik suvsizlantirishdan so‘ng yana bir qism namlik qoladi, bu qolgan namlikni issiqlik yordamida, ya’ni quritish yo‘li bilan ajratib chiqariladi. Fizik-kimyoviy usul bilan mahsulotlarni suvsizlantirish laboratoriya sharoitlarida ishlatiladi. Bu usul suvni o‘ziga tortuvchi moddalar (masalan, sulfat kislota, kalsiy xlorid) dan foydalanishga asoslangan. Yopiq idish ichida suvni tortuvchi modda ustiga nam mahsulot joylashtirish yo‘li bilan uni suvsizlantirish mumkin. Issiqlik ta’sirida suvsizlantirish (quritish) oziq-ovqat sanoatida keng ishlatiladi. Quritish ko‘pchilik ishlab chiqarishlarning oxirgi, ya’ni tayyor mahsulot olishdan oldingi jarayon hisoblanadi. Ayrim ishlab chiqarishlarda mahsulotlarni suvsizlantirish ikki bosqichdan iborat bo‘lib, namlik avval arzon jarayon hisoblangan mexanik usul bilan, so‘ngra qolgan namlik quritish yo‘li bilan ajratiladi. Mahsulotlar tarkibidan namlikni bunday murakkab yo‘l bilan ajratish usuli jarayonning samaradorligini oshiradi . Eng ko‘p tarqalgan usullar esa quyidagilardan iborat: – infraqizil quritish; – konvektiv quritish.
Ilmiybaza.uz 
 
Mahsulotlarni quritishning infraqizil usuli. 
Hozirgi davrda iste’mol mahsulotlarini quritishning eng muhim va istiqbolli 
usullaridan biri infraqizil quritish usuli hisoblanadi. Uning elektroenergiyani 
ishlatilishi hisobiga tannarhning oshishi kabi kamchiliklar bo‘lishi mumkin.  
Iste’mol mollarini infraqizil quritish texnalogik jarayonida infraqizil nurlanish 
to‘lqinning ma’lum uzunligida mahsulot tarkibidagi suv bilan yutib yuboriladi, 
lekin quritilayotgan mahsulotning to‘qimasi shimib olmaydi, shuning uchun 
namlikni uncha baland bo‘lmagan haroratda (40-60°С) yo‘qotish mumkin. Bu esa 
quritilayotgan mahsulotning vitaminlarini, biologik faol moddalarini, tabiiy rang, 
ta’m va xushbo‘y xidini to‘liq saqlab qolish imkonini beradi. 
Infraqizil nurlanishdan foydalanish sabzavot va xo‘l mevalar, go‘sht va baliq, 
don, krupa (yorma) va boshqa iste’mol qilinadigan va qilinmaydigan mahsulotlarni 
xozirgi zamonda eng istiqbolli quritish usuli hisoblanadi . 
 
 
3- rasm. Infraqizil nurlar yordamida quritish qurilmasi. 
Mahsulotlarni shunday texnologiya usuli bilan quritish tayyorlangan quruq 
mahsulotning 80 – 90 % tarkibida vitaminlar va biologik faol moddalarni saqlanib 
qolishiga imkon beradi. 
Ilmiybaza.uz Mahsulotlarni quritishning infraqizil usuli. Hozirgi davrda iste’mol mahsulotlarini quritishning eng muhim va istiqbolli usullaridan biri infraqizil quritish usuli hisoblanadi. Uning elektroenergiyani ishlatilishi hisobiga tannarhning oshishi kabi kamchiliklar bo‘lishi mumkin. Iste’mol mollarini infraqizil quritish texnalogik jarayonida infraqizil nurlanish to‘lqinning ma’lum uzunligida mahsulot tarkibidagi suv bilan yutib yuboriladi, lekin quritilayotgan mahsulotning to‘qimasi shimib olmaydi, shuning uchun namlikni uncha baland bo‘lmagan haroratda (40-60°С) yo‘qotish mumkin. Bu esa quritilayotgan mahsulotning vitaminlarini, biologik faol moddalarini, tabiiy rang, ta’m va xushbo‘y xidini to‘liq saqlab qolish imkonini beradi. Infraqizil nurlanishdan foydalanish sabzavot va xo‘l mevalar, go‘sht va baliq, don, krupa (yorma) va boshqa iste’mol qilinadigan va qilinmaydigan mahsulotlarni xozirgi zamonda eng istiqbolli quritish usuli hisoblanadi . 3- rasm. Infraqizil nurlar yordamida quritish qurilmasi. Mahsulotlarni shunday texnologiya usuli bilan quritish tayyorlangan quruq mahsulotning 80 – 90 % tarkibida vitaminlar va biologik faol moddalarni saqlanib qolishiga imkon beradi.
Ilmiybaza.uz 
 
Uzoq bo‘lmagan ivitishdan (10 - 20 min) so‘ng quritilgan mahsulot o‘zining 
barcha tabiiy organoleptik, moddiy va kimyoviy hususiyatlarini qayta tiklaydi va 
yangi ko‘rinishda iste’mol qilish yoki pazandachilikda turli narsalar tayyorlash 
mumkin. Bu usulda mahsulotlarni quritish tezda tayyorlanadigan turli xil iste’mol 
konsentratlarini ishlab chiqarish imkonini beradi: birinchi, ikkinchi, uchinchi 
taomlar, yaxna ovqatlar, kasha, krupa, sabzavot va xo‘l mevali kukunlar, non 
pishirishda, konditerlik sanoatida, bolalar taomi uchun quruq aralashmalarda 
foydalaniladi. An’anaviy quritishga qaraganda infraqizil quritish bilan ishlov 
berilgan sabzavotlar tayyor bo‘lgach ta’m sifatida o‘zining asli holatiga yaqin 
holatda bo‘ladi. 
Undan tashqari, infraqizil quritishdan o‘tgan kukunlar shamollashga 
deteksiruyuщiy, antioksidant hususiyatlarga ega bo‘ladi. Infraqizil quritish sut 
mahsulotlari, qandolat, non mahsulotlari sanoatida ishlatish, mahsus ta’mli 
hususiyatga ega bo‘lgan iste’mol mahsulotlari assortimentini kengaytirish imkonini 
beradi. Imfraqizil quritishda konservantlar va boshqa moddalari bo‘lmagan 
mahsulotlarni olish mumkin,bu mahsulotlar zararli elektromagnit maydonlar va 
nurlanishlar ta’siriga tushmaydi. Infraqizil nurlanishning mevalarning quritish 
uchun moslangan qurilmasi sabzavot, go‘sht, baliq, don-dun, krupa va boshqa 
mahsulotlarni quritish uchun foydalanidigan qurilmalar kabi atrof –muxit va inson 
uchun zararsizdir. 
Quritilgan mahsulot saqlanish sharoitlariga moslashadi va mikroflorani 
rivojlanishiga imkon yaratadi. Bir yilgacha quruq mevalar mahsus idishda 
saqlanishi mumkin (atrof muxitning past namligida). Bu holatda vitaminlarning 5-
15% yuqolishi mumkin. Germitik idishda quruq mevalar 2 - yilgacha saqlanishi 
mumkin.  
Xom - ashyo holatidagi mahsulotlar (turiga ko‘ra) dastlabki holatidagi 
xajmini 3-4 marta, ogirligini 4-8 marta yukotishi mumkin. Suvda namlangan quruq 
meva asli xoliga keltirilib istalgan an’anaviy pazandachilik mahsulotlarini 
tayyorlashda ishlatish mumkin: qaynatish, qovurish, dimlash va boshqalar yoki 
ovqat tayyorlashda foyalanish mumkin. Biroq, quruq mevalarni olinish hususiyati 
Ilmiybaza.uz Uzoq bo‘lmagan ivitishdan (10 - 20 min) so‘ng quritilgan mahsulot o‘zining barcha tabiiy organoleptik, moddiy va kimyoviy hususiyatlarini qayta tiklaydi va yangi ko‘rinishda iste’mol qilish yoki pazandachilikda turli narsalar tayyorlash mumkin. Bu usulda mahsulotlarni quritish tezda tayyorlanadigan turli xil iste’mol konsentratlarini ishlab chiqarish imkonini beradi: birinchi, ikkinchi, uchinchi taomlar, yaxna ovqatlar, kasha, krupa, sabzavot va xo‘l mevali kukunlar, non pishirishda, konditerlik sanoatida, bolalar taomi uchun quruq aralashmalarda foydalaniladi. An’anaviy quritishga qaraganda infraqizil quritish bilan ishlov berilgan sabzavotlar tayyor bo‘lgach ta’m sifatida o‘zining asli holatiga yaqin holatda bo‘ladi. Undan tashqari, infraqizil quritishdan o‘tgan kukunlar shamollashga deteksiruyuщiy, antioksidant hususiyatlarga ega bo‘ladi. Infraqizil quritish sut mahsulotlari, qandolat, non mahsulotlari sanoatida ishlatish, mahsus ta’mli hususiyatga ega bo‘lgan iste’mol mahsulotlari assortimentini kengaytirish imkonini beradi. Imfraqizil quritishda konservantlar va boshqa moddalari bo‘lmagan mahsulotlarni olish mumkin,bu mahsulotlar zararli elektromagnit maydonlar va nurlanishlar ta’siriga tushmaydi. Infraqizil nurlanishning mevalarning quritish uchun moslangan qurilmasi sabzavot, go‘sht, baliq, don-dun, krupa va boshqa mahsulotlarni quritish uchun foydalanidigan qurilmalar kabi atrof –muxit va inson uchun zararsizdir. Quritilgan mahsulot saqlanish sharoitlariga moslashadi va mikroflorani rivojlanishiga imkon yaratadi. Bir yilgacha quruq mevalar mahsus idishda saqlanishi mumkin (atrof muxitning past namligida). Bu holatda vitaminlarning 5- 15% yuqolishi mumkin. Germitik idishda quruq mevalar 2 - yilgacha saqlanishi mumkin. Xom - ashyo holatidagi mahsulotlar (turiga ko‘ra) dastlabki holatidagi xajmini 3-4 marta, ogirligini 4-8 marta yukotishi mumkin. Suvda namlangan quruq meva asli xoliga keltirilib istalgan an’anaviy pazandachilik mahsulotlarini tayyorlashda ishlatish mumkin: qaynatish, qovurish, dimlash va boshqalar yoki ovqat tayyorlashda foyalanish mumkin. Biroq, quruq mevalarni olinish hususiyati
Ilmiybaza.uz 
 
emas, infraqizil nurlar yordamida mahsulotlarni quritish jarayoni uchun moslangan 
qurilmaning uziga xosligi ham diqqatga sazovordir. 
Mahsulotni bu usulda quritish ikki xil engillik tug‘diradi: birinchidan, bunday 
haroratda mahsulotlar imkon boricha saqlanadi, to‘qimalar buzilmaydi, vitaminlar 
yo‘qolib ketmaydi, qand moddasi karamel holatiga kelmaydi; ikkinchidan past 
haroratlar quritish moslamalarini qizitib yubormaydi, ya’ni issiqlik devorlar, 
ventelyasiya orqali chiqib ketmaydi. Xuddi shu vaqt ichida infraqizil nurlar 40 - 
60°S haroratda mahsulotni yuqori qismidagi mikrofloralarni yo‘qolib ketishiga olib 
keladi. 
Aytib o‘tilganlardan tashqari quritish moslamasi har tomonlama qulay va har 
qanday o‘simlik, xayvon mahsulotlarida tezkorlik bilan qayta ishlash imkonini 
beradi. Sabzavotlarni quritish moslamasi va xo‘l mevalarni quritish moslamalari 
quyidagi imkoniyatlarga ega: 
- 1kg bug‘langan nam mahsulotlarga eng kam miqdorda elektr energiyani sarf 
bo‘lishi; 
- mahsulotlarni quritish eng past 50-60°C haroratda amalga oshiriladi; 
- oddiy va mustaxkam ishlangan, narhi arzon va yuqori qismi qoplama bilan 
jihozlangan. 
Xozirda bizning Respublikamizda qishloq xo‘jalik mahsulotlarini quritish 
uchun yoqilgi, gaz, bug‘, elektr isitgich kabi issiqlik tarqatuvchi konveyr 
quritgichlardan, tabiiy soyali quritgichlar, kamroq quvvatli sublimatsion 
quritgichlardan foydalaniladi. Sog‘lik uchun yangi xo‘l meva va sabzavotlarning 
katta foydasi shak - shubxasizdir. Lekin yangi qishloq xo‘jalik mahsulotlari qanday 
saqlanishiga qarab ularning ichki resurslari mahsulot organizmini to‘la ta’minlab 
turishiga qaramay ko‘pgina foydali aralashmalarni yuqotadi. 
Xozirgi paytda keng qo‘llanilayotgan sabzavot va xo‘l - mevalarni konveer 
quritish uchun sarf qilinadigan elektr energiya unchalik ko‘p emas. Masalan, bir kg 
quritiladigan mahsulotga (masalan, piyoz va sarimsoq piyoz uchun) 5 - 8 kVt 
elektr energiya sarflanadi. 
Ilmiybaza.uz emas, infraqizil nurlar yordamida mahsulotlarni quritish jarayoni uchun moslangan qurilmaning uziga xosligi ham diqqatga sazovordir. Mahsulotni bu usulda quritish ikki xil engillik tug‘diradi: birinchidan, bunday haroratda mahsulotlar imkon boricha saqlanadi, to‘qimalar buzilmaydi, vitaminlar yo‘qolib ketmaydi, qand moddasi karamel holatiga kelmaydi; ikkinchidan past haroratlar quritish moslamalarini qizitib yubormaydi, ya’ni issiqlik devorlar, ventelyasiya orqali chiqib ketmaydi. Xuddi shu vaqt ichida infraqizil nurlar 40 - 60°S haroratda mahsulotni yuqori qismidagi mikrofloralarni yo‘qolib ketishiga olib keladi. Aytib o‘tilganlardan tashqari quritish moslamasi har tomonlama qulay va har qanday o‘simlik, xayvon mahsulotlarida tezkorlik bilan qayta ishlash imkonini beradi. Sabzavotlarni quritish moslamasi va xo‘l mevalarni quritish moslamalari quyidagi imkoniyatlarga ega: - 1kg bug‘langan nam mahsulotlarga eng kam miqdorda elektr energiyani sarf bo‘lishi; - mahsulotlarni quritish eng past 50-60°C haroratda amalga oshiriladi; - oddiy va mustaxkam ishlangan, narhi arzon va yuqori qismi qoplama bilan jihozlangan. Xozirda bizning Respublikamizda qishloq xo‘jalik mahsulotlarini quritish uchun yoqilgi, gaz, bug‘, elektr isitgich kabi issiqlik tarqatuvchi konveyr quritgichlardan, tabiiy soyali quritgichlar, kamroq quvvatli sublimatsion quritgichlardan foydalaniladi. Sog‘lik uchun yangi xo‘l meva va sabzavotlarning katta foydasi shak - shubxasizdir. Lekin yangi qishloq xo‘jalik mahsulotlari qanday saqlanishiga qarab ularning ichki resurslari mahsulot organizmini to‘la ta’minlab turishiga qaramay ko‘pgina foydali aralashmalarni yuqotadi. Xozirgi paytda keng qo‘llanilayotgan sabzavot va xo‘l - mevalarni konveer quritish uchun sarf qilinadigan elektr energiya unchalik ko‘p emas. Masalan, bir kg quritiladigan mahsulotga (masalan, piyoz va sarimsoq piyoz uchun) 5 - 8 kVt elektr energiya sarflanadi.
Ilmiybaza.uz 
 
Infraqizil usulning afzalligi - texnalogiyani tejamkorligi, mahsulotning 
sifatliligi va quritishning tezligidir. Shu jihatdan oxirgi yillar Rossiyaning har - xil 
zavodlarida sanoatda qo‘llaniladigan va tebranma quritgich ishlab chiqaradigan 
(«Feruza», «Rus taomi», «Russkaya trapeza») kabilar, Ukrainaning «Sadochek», 
Yangi Zellandiyaning «Izidri» kabi korxonalarida zamonaviy quritgich moslamalar 
ishlab chiqarilmokda. 
Hozirgi paytda oziq – ovqat mahsulotlarini quritishda infraqizil nurlardan 
foydalanish eng dolzarb va keljagi porloq usul hisoblanadi. Qatiq jismlar atom va 
molekulalarining issiqlik infraqizil quritish shkafi harakati natijasida ular infraqizil 
nur taratishiga sabab bo‘ladi. Infraqizil nurlarni yutish natijasida jism atom va 
molekulalarining issiqlik harakati ortadi va natijada u qiziydi. Energiya katta 
potensialga ega bo‘lgan jismdan kichik potensiallli jismga o‘tadi. Oziq - ovqat 
mahsulotlariga infraqizil nurlar 6 – 12 mm gacha kirib boradi. Bu chuqurlikka 
nurlanish energiyasining bir qismigina ta’sir etadi, ammo 6 - 7 mm qatlamdagi 
mahsulotning harorati konvektiv isitish usuliga qaraganda juda tez ortadi. Qisqa 
to‘lqin infraqizil nurlar mahsulotning molekular strukturasiga ta’siri va nurning 
chuqurroq kirishi hisobiga kuchliroq ta’sir qiladi. Oziq - ovqatlarni infraqizil 
quritish texnologiyasi, ma’lum uzunlikdagi infraqizil to‘lqinlarni mahsulot 
tarkibidagi suv yutishi bilan va nisbatan past temperaturalarda (40 - 600°C) 
namlikdan xalos bo‘lishga olib keladi. Bu biologik faol moddalar, vitaminlar, 
mahsulotning tabiiy ta’mi va hidini saqlab qolinishini ta’minlaydi. Mahsulotlarni 
bu usul bilan quritish ular tarkibidagi biologik faol moddalar va vitaminlarning 80 
- 90 % saqlab qolish imkonini beradi. Quritilgan mahsulotni 10 - 20 minut 
davomida suvda ushlab tursak, u o‘zining dastlabki tabiiy organoleptik, fizikaviy 
va kimiyoviy hususiyatlarini tiklaydi va iste’mol qilishga yoki chuqur qayta 
ishlashga tayyor bo‘ladi. 
Quritishning bu usulida olingan meva kukunlari antioksidant, shamollash va 
zaharlanishga qarshi xususitga ega bo‘ladi. Oziq - ovqat mahsulotlarini ishlab 
chiqarishda bu usuldan foydalanish kimiyoviy konservantlardan foydalanmaslik 
imkonini beradi. Infraqizil nurlanish atrof muhitga va undan foydalanayotgan 
Ilmiybaza.uz Infraqizil usulning afzalligi - texnalogiyani tejamkorligi, mahsulotning sifatliligi va quritishning tezligidir. Shu jihatdan oxirgi yillar Rossiyaning har - xil zavodlarida sanoatda qo‘llaniladigan va tebranma quritgich ishlab chiqaradigan («Feruza», «Rus taomi», «Russkaya trapeza») kabilar, Ukrainaning «Sadochek», Yangi Zellandiyaning «Izidri» kabi korxonalarida zamonaviy quritgich moslamalar ishlab chiqarilmokda. Hozirgi paytda oziq – ovqat mahsulotlarini quritishda infraqizil nurlardan foydalanish eng dolzarb va keljagi porloq usul hisoblanadi. Qatiq jismlar atom va molekulalarining issiqlik infraqizil quritish shkafi harakati natijasida ular infraqizil nur taratishiga sabab bo‘ladi. Infraqizil nurlarni yutish natijasida jism atom va molekulalarining issiqlik harakati ortadi va natijada u qiziydi. Energiya katta potensialga ega bo‘lgan jismdan kichik potensiallli jismga o‘tadi. Oziq - ovqat mahsulotlariga infraqizil nurlar 6 – 12 mm gacha kirib boradi. Bu chuqurlikka nurlanish energiyasining bir qismigina ta’sir etadi, ammo 6 - 7 mm qatlamdagi mahsulotning harorati konvektiv isitish usuliga qaraganda juda tez ortadi. Qisqa to‘lqin infraqizil nurlar mahsulotning molekular strukturasiga ta’siri va nurning chuqurroq kirishi hisobiga kuchliroq ta’sir qiladi. Oziq - ovqatlarni infraqizil quritish texnologiyasi, ma’lum uzunlikdagi infraqizil to‘lqinlarni mahsulot tarkibidagi suv yutishi bilan va nisbatan past temperaturalarda (40 - 600°C) namlikdan xalos bo‘lishga olib keladi. Bu biologik faol moddalar, vitaminlar, mahsulotning tabiiy ta’mi va hidini saqlab qolinishini ta’minlaydi. Mahsulotlarni bu usul bilan quritish ular tarkibidagi biologik faol moddalar va vitaminlarning 80 - 90 % saqlab qolish imkonini beradi. Quritilgan mahsulotni 10 - 20 minut davomida suvda ushlab tursak, u o‘zining dastlabki tabiiy organoleptik, fizikaviy va kimiyoviy hususiyatlarini tiklaydi va iste’mol qilishga yoki chuqur qayta ishlashga tayyor bo‘ladi. Quritishning bu usulida olingan meva kukunlari antioksidant, shamollash va zaharlanishga qarshi xususitga ega bo‘ladi. Oziq - ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarishda bu usuldan foydalanish kimiyoviy konservantlardan foydalanmaslik imkonini beradi. Infraqizil nurlanish atrof muhitga va undan foydalanayotgan
Ilmiybaza.uz 
 
insonlar uchun ham bezarardir. Bunday mahsulotlar bir yildan ortiq mudat ichida 
mahsus sharoitlarsiz ham yaxshi saqlanadi. Germetik idishlarda esa saqlash 
muddati 2 yil.  
Quritilgan mahsulotlarning hajmi 3-4 marta, massasi esa dastlabki xom - 
ashyoga nisbatan 4-8 marta kamayadi. Infraqizil quritish texnologiyasi 
sarflanayotgan energiyaning 100% ni to‘liq foydali ishga sarflaydi. 
Infraqizil nurlanish 40-600°C da mahsulot yuzasidagi mikroflorani 
zararsizlantiradi. Usulning asosiy afzalliklari: 
- 1 kg namlikni bug‘latish uchun eng kam energiya sarfi (1kVt∙soat/kg).  
- Quritish jarayoni 50-600°C haroratida olib boriladi. 
- Jarayon tezligi 30-200 minutni tashkil qiladi.  
Mahsulotlarni quritishning konvektiv usuli. Hozirgi vaqtda keng tarqalgan 
usullardan biri mahsulotlarni quritishning konvektiv usulidir. Bu usul 
quritilayotgan mahsulotga issiqlikni quritish agenti (havo yoki gaz-bug‘ 
aralashmasi) energiyasini uzatish orqali amalga oshiriladi. Mahsulotlarni quritish 
ularga uzatilayotgan energiya yordamida ulardagi namlikni bug‘latib va issiqlik 
agenti yordamida olib ketiladi. Bunday usul tunelli, kamerali, turbinali, lentali, 
barabanli va shaxtali qurilmalarda amalga oshiriladi [19.20]. 
Quritish agentini qisman resirkulyasiya qilinishi natijasida quritish tejamliroq 
bo‘ladi. Bu usul bilan quritilgan mahsulotlar sifati bilan sublimatsiya yo‘li bilan 
olingan mahsulotlardan farq qilmaydi suyuqlikka botirilgan quruq mahsulotlar tez 
va to‘liq asl holiga qaytadi.xom mahsulotlarning xidi, mazasi, rangi va tarkibidagi 
vitaminlar quritish jarayonida maksimal saqlinib qolinadi. Quritish agentini qisman 
resirkulyasiya qilinishi natijasida quritish tejamliroq bo‘ladi. Bu usul bilan 
quritilgan mahsulotlar sifati bilan sublimatsiya yo‘li bilan olingan mahsulotlardan 
farq qilmaydi suyuqlikka botirilgan quruq mahsulotlar tez va to‘liq asl holiga 
qaytadi. Xom mahsulotlarning xidi, mazasi,rangi va tarkibidagi vitaminlar quritish 
jarayonida maksimal saqlanib qolinadi. Quritilgan mahsulotlarni g‘ovaksimon 
strukturasi yuqori bo‘ladi, tarkibidagi namlik miqdori esa kam bo‘ladi.  
 
Ilmiybaza.uz insonlar uchun ham bezarardir. Bunday mahsulotlar bir yildan ortiq mudat ichida mahsus sharoitlarsiz ham yaxshi saqlanadi. Germetik idishlarda esa saqlash muddati 2 yil. Quritilgan mahsulotlarning hajmi 3-4 marta, massasi esa dastlabki xom - ashyoga nisbatan 4-8 marta kamayadi. Infraqizil quritish texnologiyasi sarflanayotgan energiyaning 100% ni to‘liq foydali ishga sarflaydi. Infraqizil nurlanish 40-600°C da mahsulot yuzasidagi mikroflorani zararsizlantiradi. Usulning asosiy afzalliklari: - 1 kg namlikni bug‘latish uchun eng kam energiya sarfi (1kVt∙soat/kg). - Quritish jarayoni 50-600°C haroratida olib boriladi. - Jarayon tezligi 30-200 minutni tashkil qiladi. Mahsulotlarni quritishning konvektiv usuli. Hozirgi vaqtda keng tarqalgan usullardan biri mahsulotlarni quritishning konvektiv usulidir. Bu usul quritilayotgan mahsulotga issiqlikni quritish agenti (havo yoki gaz-bug‘ aralashmasi) energiyasini uzatish orqali amalga oshiriladi. Mahsulotlarni quritish ularga uzatilayotgan energiya yordamida ulardagi namlikni bug‘latib va issiqlik agenti yordamida olib ketiladi. Bunday usul tunelli, kamerali, turbinali, lentali, barabanli va shaxtali qurilmalarda amalga oshiriladi [19.20]. Quritish agentini qisman resirkulyasiya qilinishi natijasida quritish tejamliroq bo‘ladi. Bu usul bilan quritilgan mahsulotlar sifati bilan sublimatsiya yo‘li bilan olingan mahsulotlardan farq qilmaydi suyuqlikka botirilgan quruq mahsulotlar tez va to‘liq asl holiga qaytadi.xom mahsulotlarning xidi, mazasi, rangi va tarkibidagi vitaminlar quritish jarayonida maksimal saqlinib qolinadi. Quritish agentini qisman resirkulyasiya qilinishi natijasida quritish tejamliroq bo‘ladi. Bu usul bilan quritilgan mahsulotlar sifati bilan sublimatsiya yo‘li bilan olingan mahsulotlardan farq qilmaydi suyuqlikka botirilgan quruq mahsulotlar tez va to‘liq asl holiga qaytadi. Xom mahsulotlarning xidi, mazasi,rangi va tarkibidagi vitaminlar quritish jarayonida maksimal saqlanib qolinadi. Quritilgan mahsulotlarni g‘ovaksimon strukturasi yuqori bo‘ladi, tarkibidagi namlik miqdori esa kam bo‘ladi.
Ilmiybaza.uz 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4-rasm. Konvektiv quritish qurilmasining umumiy ko‘rinishi. 
Akustik quritish usuli. Mahsulot quritishning akustik uslubi suvi siqib 
chiqarilgan mahsulotga tinimsiz ultratovush to‘lqinlarini ta’sir etishiga asoslangan. 
Quritishning bu jarayoni davriy harakterga ega bo’lib, tulkin mahsulotning yuza 
qismida joylashgan namlikni siqib chiqaradi, keyin qolgan namlik kapillyarlar 
orqali bir tekisda tarqaladi va bu jarayon yana takrorlanadi. Bu holat mahsulot 
kerakli namlikka ega bo‘lgunga qadar daom etadi. 
Akustik usul turli materiallarni quritish imkonini beradi: qishloq xo’jalik 
mahsulotlari (don. sabzavotlar, xo’l mevalar va boshqalar) yog‘och, paxta, dorivor 
preparatlar va o’tlar, qog’oz, kimyo va boshqa tarmoqlar mahsulotlarini ham 
quritish mumkin. 
Akustik quritishda namlik tovush orqali quritilayotgan mahsulot tarkibidan 
chikarib tashlanadi. Bu usulning umumiy hususiyatlari: mahsulotlarni quritish 
mahsulotlar 
haroratini 
oshirmasdan 
bajariladi, 
«sovuq» 
quritish 
amalga 
oshiriladi.Bu holat quritilayotgan mevaga termik ta’sir bilan bog’liq bo’lgan 
barcha salbiy holatlarni bartaraf qiladi. Xuddi shuning uchun bu termota’sirli va 
engil oksidlanuvchi materiallar uchun foydali bo’lgan birgina quritish usulidir. 
Mahsulotlarga yuqori tezlikdagi akustik tebranishlar orqali ishlov berish quruq 
mevalarni fizik-kimyoviy va iste’molchilik hususiyatiga muvofik keladi (masalan, 
Ilmiybaza.uz 4-rasm. Konvektiv quritish qurilmasining umumiy ko‘rinishi. Akustik quritish usuli. Mahsulot quritishning akustik uslubi suvi siqib chiqarilgan mahsulotga tinimsiz ultratovush to‘lqinlarini ta’sir etishiga asoslangan. Quritishning bu jarayoni davriy harakterga ega bo’lib, tulkin mahsulotning yuza qismida joylashgan namlikni siqib chiqaradi, keyin qolgan namlik kapillyarlar orqali bir tekisda tarqaladi va bu jarayon yana takrorlanadi. Bu holat mahsulot kerakli namlikka ega bo‘lgunga qadar daom etadi. Akustik usul turli materiallarni quritish imkonini beradi: qishloq xo’jalik mahsulotlari (don. sabzavotlar, xo’l mevalar va boshqalar) yog‘och, paxta, dorivor preparatlar va o’tlar, qog’oz, kimyo va boshqa tarmoqlar mahsulotlarini ham quritish mumkin. Akustik quritishda namlik tovush orqali quritilayotgan mahsulot tarkibidan chikarib tashlanadi. Bu usulning umumiy hususiyatlari: mahsulotlarni quritish mahsulotlar haroratini oshirmasdan bajariladi, «sovuq» quritish amalga oshiriladi.Bu holat quritilayotgan mevaga termik ta’sir bilan bog’liq bo’lgan barcha salbiy holatlarni bartaraf qiladi. Xuddi shuning uchun bu termota’sirli va engil oksidlanuvchi materiallar uchun foydali bo’lgan birgina quritish usulidir. Mahsulotlarga yuqori tezlikdagi akustik tebranishlar orqali ishlov berish quruq mevalarni fizik-kimyoviy va iste’molchilik hususiyatiga muvofik keladi (masalan,
Ilmiybaza.uz 
 
urug’larni etilishini tezlashtiradi). Akustik usul bilan mahsulotlarni quritish 
odatdagi quritish usullaridan quruq mevalarni ishlab chikarishdagi tezlik bilan ham 
farq qiladi. Masalan, fermentlarni quritishda akustik maydonda (40°C haroratda 
parchalanib ketuvchi) mahsulotlarni quritish tezligi vakum usuli bilan quritishga 
nisbatan 3-4 marta qulayroq bo’ladi. 
Meva va sabzavot mahsulotlarini quritish usullarining tahlili shuni 
ko’rsatdiki, O’zbekiston xududi uchun eng maqbul quritish usuli bu konvektiv 
quritish usulidir [19,20]. 
Mahsulotlarni quritish yo‘li bilan ularga hossalar berish, transport vositalarida 
uzatish va uzoq muddat davomida saqlash imkoniyatini beradi. 
Quritishni uch hil usulda amalga oshirish mumkin: 
1. Mexanik (siqish, cho‘ktirish, filtrlash, sentrafugalash); 
2. Fizik-kimyoviy (suvni o‘ziga tortib oluvchi moddalar yordamida, masalan 
kalsiy xlorid, sulfat kislota); 
3. Issiqlik ta’sirida suvsizlantirish, ya’ni quritishdir. 
Yuqorida qayd etilgan usullardan eng samaralisi issiqlik ta’sirida 
suvsizlantirish, 
ya’ni 
quritishdir. 
Chunki, 
quritish 
jarayonida 
to‘liq 
suvsizlantirishga erishsa bo‘ladi. 
Qattiq va pastasimon materiallar tarkibida namlikni bug‘latish va hosil 
bo‘layotgan bug‘larni chetga olib chiqishga quritish jarayoni deyiladi. 
Nam materiallarni issiqlik yordamida quritish-sanoatda eng keng tarqalgan 
usul. Ushbu usul kimyoviy, oziq-ovqat va bir qator boshqa texnologiyalarda 
ishlatiladi. Material tarkibidagi namlik dastavval arzon, mexanik (masalan 
filtrlash) usulda, yakuniy, to‘la suvsizlantirish esa quritish usulida olib boriladi. 
Suvsizlantirishning 
bunday 
kombinatsiyalashgan 
usuli 
iqtisodiy 
jixatdan 
samaralidir. 
Sanoatda nam materiallarni quritish uchun sun’iy (maxsus quritish 
qurilmalarida) va tabiiy (ochiq havoda quritish-juda davomiy jarayon) usullar 
qo‘llaniladi. 
Ilmiybaza.uz urug’larni etilishini tezlashtiradi). Akustik usul bilan mahsulotlarni quritish odatdagi quritish usullaridan quruq mevalarni ishlab chikarishdagi tezlik bilan ham farq qiladi. Masalan, fermentlarni quritishda akustik maydonda (40°C haroratda parchalanib ketuvchi) mahsulotlarni quritish tezligi vakum usuli bilan quritishga nisbatan 3-4 marta qulayroq bo’ladi. Meva va sabzavot mahsulotlarini quritish usullarining tahlili shuni ko’rsatdiki, O’zbekiston xududi uchun eng maqbul quritish usuli bu konvektiv quritish usulidir [19,20]. Mahsulotlarni quritish yo‘li bilan ularga hossalar berish, transport vositalarida uzatish va uzoq muddat davomida saqlash imkoniyatini beradi. Quritishni uch hil usulda amalga oshirish mumkin: 1. Mexanik (siqish, cho‘ktirish, filtrlash, sentrafugalash); 2. Fizik-kimyoviy (suvni o‘ziga tortib oluvchi moddalar yordamida, masalan kalsiy xlorid, sulfat kislota); 3. Issiqlik ta’sirida suvsizlantirish, ya’ni quritishdir. Yuqorida qayd etilgan usullardan eng samaralisi issiqlik ta’sirida suvsizlantirish, ya’ni quritishdir. Chunki, quritish jarayonida to‘liq suvsizlantirishga erishsa bo‘ladi. Qattiq va pastasimon materiallar tarkibida namlikni bug‘latish va hosil bo‘layotgan bug‘larni chetga olib chiqishga quritish jarayoni deyiladi. Nam materiallarni issiqlik yordamida quritish-sanoatda eng keng tarqalgan usul. Ushbu usul kimyoviy, oziq-ovqat va bir qator boshqa texnologiyalarda ishlatiladi. Material tarkibidagi namlik dastavval arzon, mexanik (masalan filtrlash) usulda, yakuniy, to‘la suvsizlantirish esa quritish usulida olib boriladi. Suvsizlantirishning bunday kombinatsiyalashgan usuli iqtisodiy jixatdan samaralidir. Sanoatda nam materiallarni quritish uchun sun’iy (maxsus quritish qurilmalarida) va tabiiy (ochiq havoda quritish-juda davomiy jarayon) usullar qo‘llaniladi.