Qorin tifi, paratif A, V va salmonellyoz yuqumli kasallik qo‘zg‘atuvchilari. Ovqatdan zaharlanishni keltirib chiqaruvchi qo‘zg‘atuvchilar
Yuklangan vaqt
2024-12-16
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
22
Faytl hajmi
46,3 KB
Qorin tifi, paratif A, V va salmonellyoz yuqumli kasallik qo‘zg‘atuvchilari.
Ovqatdan zaharlanishni keltirib chiqaruvchi qo‘zg‘atuvchilar
Qorin tifi yuqumli ichak kasalligi bo‘lib, uni salmonellalar avlodiga kiradigan
tif bakteriyalari qo‘zg‘atadi. Bu kasallik ingichka ichak devoridagi limfa tugunlari
va peer pilakchalarining zararlashi, bakterimiya, yuqori harorat va intoksikatsiya
belgilari bilan boradi. Isitma yuqori bo‘lib, bemor o‘zini bilmay alaxlab qoladigan
es-xushi aynaydigan holat bilan o‘tadigan hamma kasalliklar o‘tgan asrning
boshlarigacha tif nomi bilan atalgan. Tifos lotincha so‘z bo‘lib, tutin, tuman
ma’nosini anglatadi.
Morfologiyasi: Qorin tifining qo‘zg‘atuvchisi shaklan tayoqchaga o‘xshaydi,
buyi 0,3-0,5 mkm keladi, xivchinlari bor bo‘lib shu tufayli harakat qila oladi.
Paratiflar ham shakli, kattaligi, xivchinlarining xarakteri va tinktorial xususiyatlari
bo‘yicha qorin tifidan farq qilmaydi. Gramm usuli bo‘yicha grammanfiy bo‘yaladi.
O‘stirish. Qorin tifi paratif salmonellalari fakultativ anaerob bo‘lib, optimal
o‘sish harorati 370S (o‘sish chegaralari 15-410S ) muhit reaksiyasi RN 6,8-7,2. Oziq
muhitlarga talabchan emas. Qorin tifi, paratiflar Endo, Ploskirev oziq muhitlarida
tiniq binafsha rang yoki rangsiz koloniyalar xosil qilib o‘sadi. Ularning bir-biridan
farqi vismut sulfit agarda /VSA/ yaxshi ko‘rinadi. Chunki Sal. Tifi va sal. Paratif B
bu oziq muhitda 24 soatdan keyin qora metallik shu’lasi bor koloniya xosil qilsa, sal.
Paratif A esa ochroq ko‘kimtir nafis koloniya xosil qiladi. 48 soatdan keyin esa sal.
Paratif B ningkoloniyasi dag‘allashib, yuzasida shilliq valik paydo bo‘ladi. Suyuq
oziq muhitlarda esa tekis loyiqalanish xosil qilib o‘sadilar.
Fermenentativ xususiyati: Qorin tifi va paratiflarni salmonellalari bir-biridan
va Enteroacteriaceae oilasiga mansub ba’zi bir avlodlari vakillaridan bioximik
jihatdan farq qiladi.
Antigenlik jihatdan farqini aglyutinatsiya reaksiyasida yaqqol ko‘rish mumkin.
Har birisi o‘ziga xos bo‘lgan zardob bilan aglyutinatsiya beradi. sal. Tyf i ning
ksilolning parchalaydigan va parchalamaydigan hamda S shaklli koloniyadan R
shaklga o‘tadigan O- somatik antigensiz varintlari ma’lum.
Toksin xosil qilish xususiyati: Qorin tifi salmonellalari o‘zining tarkibida
glyusiao- lipiao- protein komplekslari tutadilar. Ekzotoksin xosil qilmaydilar, lekin
mikroorganizmlar organizmga kirib, ma’lum bir qismi o‘lganda sitoplazmadagi
mahsulotlari, glyusiao- protein kompleksi qonga so‘rilib endotoksin xususiyatini
namoyon qiladi. Endotoksin haroratga chidamli bo‘lib, 1200S da 30 minutgacha
saqlanib yuqori maxsuslikka ega.
Antigen tuzilishi: Tif va paratif bakteriyalarning 3 ta asosiy antigeni bor: O-
antigen /somatik antigen/ lipo- paolisaxarid-protein komspleksidan /LPPS/ iborat
bo‘lib, termostabil tipospesifik N-antigeni oqsil tabiatiga ega termolabil: Vi- antigeni
hujayra devorining yuza qismiga joylashgan bo‘lib, termolabil hisoblanadi.
Antigenlar kimyoviy moddalarga turlicha sezgirligi bilan farqlanadilar. O-antigen
formalin ta’sirida parchalansa, kuchsiz fenol aralashmasi ta’sirida o‘zgarmaydi. N-
antigeni esa formalin ta’sirida o‘zgarmay balki fenol ta’sirida parchalanadi. Vi –
antigeni tutgan qorin tifimalmonellalari O-zardoblar bilan aglbyutinatsiya
reaksiyasiga kirishmaydi.
Chidamliligi. Qorin tifi va paratif bakteriyalari kimyoviy moddalarga
chidamsiz. 5% fenol 3% xloramin, lizol va 0,1% li sulema ta’sirida bir necha
daqiqada xalok bo‘ladi. Tashqi muhit ta’siriga esa chidamli hisoblanadi. 600S
issiqda 30 minutda, 1000S issiqda esa o‘sha zahoti xalok bo‘ladi. Oqar suvda 5-10
kun, ko‘lmak suvlarda 30 kungacha, quduq suvida bir necha oygacha, qir uralarida
bir oydan ko‘proq, sabzavot va mevalarda esa 5-10 kungacha saqlanib qoladi.
Odam uchun patogenligi. Og‘iz orqali kirgan qorin tifi qo‘zg‘atuvchilari
me’dadan o‘tib ingichka ichakka tushadi va ularning bir qismi ahlat bilan tashqariga
chiqariladi. Qolganlari esa ichak shilliq pardasidagi limfoid tugunlar solitar
follikulalar va peer pilikchalariga kirib uerda tez sur’at bilan ko‘payadi. Limfa
to‘qimalari yallig‘lanishi natijasida giperplaziyaga uchraydi. Patogenezning bu
davrini tif bakteriyasining organizmga kirish davri deb yuritiladi. Patogenezning
keyingi ikkinchi davri limfangit va limfadenit davri deb yuritiladi. Bunda tif
bakteriyalari limfa yo‘llari orqali mezenterial limfa tugunlariga o‘tadi va
ko‘payishda davom etadi. Bu bezlarda ham tez yallig‘lanish boshlanadi.
Organizmning immun quvvati kuchli ba’zi xolarda qorin tifi bakteriyalari limfa
tugunlarining o‘zida xalok bo‘ladi va kasallik rivojlanmaydi. Lekin tif bakteriyalari
ko‘pincha mezenterial limfa tugunlarida tez ko‘payadi, so‘ngra esa bezlarning
himoya kuchini yengib qonga tushadi va butun organizmga tarqaladi, shunda
patogenezning uchinchi davri bakteriemiya davri boshlanadi. Shu vaqtdan boshlab
bemorda qorin tifining dastlabki simptomlari ko‘rina boshlaydi. Bakteriya og‘iz
orqali yuqqandan to qonga tushguncha qadar oradan o‘tadigan vaqt qorin tifining
yashirin davriga to‘g‘ri keladi.
Ma’lumki odam qoni bakteritsiya xususiyatiga ega. Shunga ko‘ra bemor
qonida tif bakteriyalarining bir qismi xalok bo‘ladi va ajralib chiqqan endotoksin
organizmni zaharlaydi-intoksikatsiya boshlanadi. Intoksikatsiya markaziy nerv
sistemasi vegativ nerv sistemasi va yurak qon tomir sistemasiga ayniqsa ko‘p ta’sir
qiladi. Patogenezning bu davri intoksikatsiya davri deb ataladi. Qonda qanchalik
ko‘p bakteriya xalok bo‘lsa, bemor organizmda shunchalik ko‘p intoksikatsiya
kuzatiladi. Tif bakteriyalarining qonda ko‘p bo‘lishi va bemalol to‘siqsiz butun
organizmga tarqalishi bemorni nochor ahvolga tushirib qo‘yadi. Shunday bo‘lishiga
qaramasdan bemor organizmi o‘zining mavjud himoya vositalarining safarbar etadi.
Ammo ikkinchi tomondan organlarga o‘rnashib olgan bakteriyalar ko‘payishda
davom etadi va bu organlar o‘z navbatida tif bakteriyalari to‘planib qolgan o‘ziga
xos mikrob rezervuariga aylanadi. Vaqti-vaqti bilan bu organlardan bakteriyalar
qonga tushib turadi. Patogenezning beshinchi davri parenximatoz diffuziya, ya’ni
hamma parenximatoz organlarga bakteriyalar o‘tadigan davri degan nom bilan
yuritiladi. Parenximatoz diffuziya ijobiy jarayondir. Chunki bunda bakteriyalarning
qonda bemalol aylanib yurishi asta-sekin kamaya boradi va organlarga o‘rnashib
olgan bakteriyalar ham o‘z navbatida organizm himoya kuchlari ta’sirida qisman
xalok bo‘ladi. Endigi navbatda hamma organlari safarbar qilinadi. Liberkyun
bezolari, so‘lak va ter bezlari ko‘krak bezlari emizuvchi ayollarda jigar va buyrak
orqali bakteriyalar tashqariga chiqarila boshlaydi. Liberkyun bezlari orqali va o‘t
suyuqligi bilan ichakka tushgan bakteriyalarning ko‘pchiligi ahlat bilan tashqariga
chiqariladi. Qolgan qismi yana solitar folikulalar va peer pilikchalariga o‘tadi.
Kasallik yuqqanidan so‘ng tif bakteriyalari shu mikrobga o‘ta sezuvchan bo‘lib
qoladi. O‘sha mikroblar qaytadan kirganida allergik reaeksiya boshlanishiga sabab
bo‘ladi. Bu patogenezning yettinchi allergik reaksiyalari davridir. Boshqacha
aytganda ichak limfa apparatiga tif bakteriyalari qayta to‘qnashganida ularda
boshlang‘ich oddiy yallig‘lanish jarayoni giperergik tus oladi keyin nekroz
boshlanib, yara paydo bo‘ladi. Chiqaruv organlari orqali tif bakteriyalari tashqariga
chiqarilishi bilan bir vaqtda organizmda kasalik qarshi immunitet shakillanib boradi
va bemor asti sekin sog‘aya boshlaydi. Patogenezining bu sakkizinchi davri
immunitet paydo bo‘lishi va bemorning sog‘ayish davri deb yuritiladi. Yana shu
yerda shuni ham aytib o‘tish kerakki ba’zan organizmni bakteriyadan xalos bo‘lish
jarayoni oxirigacha bormasligi mumkin. Bunda turli organlarda mustahkam
o‘rnashib olgan tif bakteriyalari bemor sog‘aygandan so‘ng ma’lum vaqt 1-2 hafta
va ko‘proq o‘tgach yana qaytadan ko‘payib qonga tushadi va tifning qaytalanishiga
sabab bo‘ladi. Bemor himoya kuchlari ojiz bo‘lgan xollarda tif mikroblar
mononuklear fagotsitar sistema hujayralarida uzoq muddat bir necha yillargacha
saqlanib yashay oladi. Ana shunday mikroblar bo‘ladigan shaxslar ya’ni surunkali
bakteriya tashuvchilar o‘zlari sog‘lom bo‘lgani xolda atrofga tif mikroblarini tarqatib
yuradilar.
Immunitet. Kasallikdan so‘ng uzoq davom etuvchi immunitet xosil bo‘ladi.
Qayta kasallanish kam kuzatiladi.
Laboratoriya tashxisi. Qorin tifi, paratif A va B bakteriyalarini qondan ajratib
olish.
Birinchi kun. Gemokultura olish uchun bemor harorati yuqori bo‘lgan vaqtda
aseptika qoidalariga rioya qilgan xolda vena tomiridan 5-10 ml qon olib, 10-20% ini
o‘t suyuqligi tashkil qiladigan 50-100 ml miqdoridagi bulonga yoki Rapoport oziq
muhitiga ekiladi, bunda oziq muhitning miqdori ekiladigan qon miqdoridan 10
barobar ko‘p bo‘lishi kerak. Tif paratif bakteriyalarini o‘stirib olishda qonni
ochklodniskiy oziq muhitiga ekilsa ham yuqori o‘stirish darajasiga ega bo‘lishi
mumkin. Ekmani 18-24 soatga 370S haroratda termostatga inkubatsiya qilinadi.
Ikkinchi kun: Ertasi kuni ekmani termostatdan olib ko‘riladi. Tif paratif
bakteriyalari ko‘payishi rapoport oziq muhitida 24-8 soatdan keyin kuzatiladi.
Bunda flakondagi oziq muhitning rangi sarg‘ish rangdan qizg‘ish rangga o‘zgaradi
oziq muhit rangini o‘zgarishiga sabab tif paratif mikroorganizmlari oziq muhit
tarkibidagi
glyukoza
yoki
mannitni
kislota
xosil
qilib
parchalashi
Andredeindikatorini tiklash natijasidandir. Agar Salmonella tyf ibo‘lsa flakondagi
oziq muhit yuzasidagaz pufakchalari xosil bo‘lmaydi. Salmonella paratifi A yoki B
bo‘lsa oziq muhit yuzasida gaz pufakchalari bo‘ladi.
2. Flakondagi ekmada yuqorida ko‘rsatilgan o‘zgarishlar kuzatilmasligidan
qat’iy nazar bakteriologik xalqa yordamida flakondagi ekmadan olinib Endo,
Ploskirev va vismut sulfit agarga ekib 370S haroratda termostatga qo‘yiladi. Endo
oziq muhitida Salmonella tiniqroq binafsharok nafis koloniyalar xosil qilib o‘sadi.
Ploskirev oziq muhitida rangsizzichkoloniyalar xosil qilib o‘sadi. Ularning farqini
esavismut sulfit agarida ko‘rish mumkin. 24 soatdan keyin Salmonella tifi va
Salmonella paratifi B qora metallik shu’lalinishi bor qo‘rg‘oshin rangida va tagi
qoraygan koloniya xosil qilsa, Salmonella tyfi A esa ochroq, ko‘kimtir nafis
koloniyalar xosil qilib o‘sadi. Agarda flakondagi ekmadan oziq muhitlarga
ekilgandan keyin oziq muhitlarda o‘sish kuzatilmasa flakon tashlab yuborilmaydi,
aksincha 2, 3, 5, 7, 10 kungacha 370S haroratli termosttaga qo‘yilib qayta-qayta oziq
muhitlarga ekib tekshiriladi. 10 kundan keyin ham oziq muhitlarda xarakterli
koloniyalar kuzatilmasa unda flakondagi ekma tashlab yuborilib manfiy natija yozib
beriladi va tekshirish to‘xtatiladi. Bakteriologik tekshirish uchun duodenal
suyuqligidan olingan analizni quyidagi muhitlarga ekiladi:
a)vismut-sulfit agarga va Ploskirev oziq muhitiga:
b)flakon buloni bilan shunday bo‘lishi kerakki tekshirilayotgan ashyobilan oziq
muhit nisbati 1:10 ni tashkil qilishi lozim. 10 kun davomida qattiq diferensial
diagnostik oziq muhitlarga ekishishlari olib boriladi. Agarda patogen ichak
bakteriyasi guruhiga shubhalanilgan koloniyalar aniqlansa unda qon va o‘t
suyuqligidagi ekmani keyinchalik o‘rganishishlari quyidagi ko‘rsatilgan sxema
bo‘yicha olib boriladi. Ajratib olingan qorin tifi paratif A va B bakteriyalarini
identifikatsiya qilish sxemasi.
Ikkinchi kun. 1. Differensial - diagnostik oziq muhitlarga ekilgan ekmalarni
termostatdan olib oddiy ko‘z va lupa orqali xosil bo‘lgan mayda koloniyalarni
ko‘rish uchun ko‘riladi. Agar 24 soatdan keyin ham vismut-sulfit agarida
salmonellalar uchun ham xarakterlikoloniyalar ko‘rilmas unda oziq muhit yana bir
kunga termostatda qoldiriladi.
2. 3-5 ta tif paratif bakteriyalariga xos bo‘lgan koloniya bakteriologik qovuzloq
yordamida olinib Ressel muhitga sof kultura ajratib olish va glyukoza-laktozaga
nisbatan fermentativ xususiyatini aniqlash maqsadida ekiladi.
Uchinchi kun. 1. Ajratib olingan sof kulturani aniqlash uchun Ressel oziq
muhitlaridan surtma tayyorlanib, gramm usuli bo‘yicha bo‘yab surtma mikroskop
ostida ko‘riladi. Qorin tifi, paratif bakteriyalarning morfologik va tinktorial
xususiyatlarini aniqlash maqsadida.
2. Resel muhitida o‘sib chiqqan mikroblarning fermentativ xususiyati
o‘rganiladi. Tif bakteriyalari laktozani parchalamaydi, glyukozani kislotagacha
parchalash natijasida muhit rangi qizg‘ish rangga o‘zgaradi. Paratif bakteriyalari
ham laktozani parchalamaydi, glyukozani kislota va gaz xosil qilib parchalab
muhitni rangini o‘zgartirishi bilan birga gaz pufakchalarini ham xosil qiladi.
3. Glyukozanikislota xosil qilib ivituvchi qorin tifi bakteriyalariga
shubhalanganda yoki kislota va gaz xosil qilib parchalovchi paratif bakteriyalariga
shubhalanilganda kulturadagi mikroorganizmlarni harakatligini aniqlash maqsadida
ukol qilib yarim suyuq agariga 0,2-0,5 yoki 1 ml 370S gacha qizdirilgan go‘sht
peptonli bulonga ekiladi. Shu kuni 4-5 soatdan keyin bulondagi kulturadan ezilgan
yoki osilgan tomchi preparati mikroskopiyalash uchun tayyorlanadi. Qorin tifi
paratif bakteriyalari aktiv harakatlanish xususiyatiga ega.
4. Ajratib olingan sof kulturani to‘la bioximik xususiyatini aniqlash maqsadida
uni Giss muhitiga indol va serovodorodni aniqlash uchun Xottinger buloniga ekilib
termostatga 370S haroratga qo‘yiladi. To‘rtinchi kuni adsorblangan salmonellezlarni
monovalentli va polivalentli zardorblari ishtirokida ajratib olingan bakteriyalarining
antigenlik tuzilishi o‘rganiladi. Serologik identifikatsiyadan maqsad O-somatik
zardoblar bo‘yicha salmonella bakteriyalarining qaysi guruhiga xosligini aniqlash va
guruhga xosligi aniqlangandan keyin aniqlangan guruhni qaysi turga xosligini
spesifik N-antigen fazaga xivchinli N-zardoblar yordamida aniqlashdan iboratdir.
Ajratib olingan kulturani identifikatsiya qilish sxemasi quyidagicha:
A)salmonella avlodiga xos bo‘lgan ajratib olingan kultura turini aniqlash uchun
adsorbsiyalangan polivalent A, B, S, D, Ye zardoblar bilan buyum oynachasida
agglyutinatsiya reaksiyasi qo‘yiladi. Agarda manfiy natija kuzatilsa unda axyon-
axyonda uchrovchi salmonella guruhlarini polivalent O-zardoblaridan F, G, N, I va
boshqalarida tekshirib ko‘rish zarur.
B) agllyutinatsiya reaksiyasi musbat bo‘lsa ya’ni tekshiriluvchi mikrob
salmonella avlodiga xosligi tasdiqlansa, unda uni serologik guruhi aniqlanadi. Bu
masalani yechish uchun buyum oynachasida har bir O-zardob bilan ayrim
aglyutinatsiya reaksiyasi qo‘yiladi. Mikrobni qaysi serologik gruppaga xosligi
aniqlangandan keyin adsorblangan monoretseptorli N-zardobli bilan ularni serologik
tipi aniqlanadi.
To‘rtinchi kun. 1. Probirkadagi Xottinger buloniga Giss muhitiga ekilgan
ekmalar ko‘riladi. Qorin tifi bakteriyasi glyukoza-maltoza va mannitlarni
kislotagacha parchalash xarakterli bo‘lsa, paratif A va B bakteriyalari esa
uglevodlarni kislota va gazlargacha parchalaydi. Xotitnger bulonida serovodorod
aniqlandi.
2.Buyum oynasida O va N monoretseptor zardoblar yordamida tekshiriluvchi
kultura bilan agllyutinatsiya reaksiyasi qaytariladi.
To‘rtinchi kun oxirgi natija berish kuni deb hisoblanadi. Tif paratif
kasalliklarini serologik diagnostikasi:
Kasallikning 8-10 kunlarida qorin tifi, paratif kasalliklari bilan og‘rigan bemor
qonida ma’lum kasallik qo‘zg‘atuvchilarning O va N antigenlariga qarshi antitelolar
xosil bo‘ladi. Xosil bo‘lgan antitelolarni esa vidal aglyutinatsiyasi reaksiyasi
yordamida probirkalardagi zardob bilan antigen aralashmasi shtativga joylashtirilib,
yaxshilab silkitiladi va 2 soatda 370S li termostatda qo‘yiladi, keyin olinib 12-18
soatda xona haroratida qoldiriladi. Agar aglyutinatsiya reaksiyasi 1:1200 va undan
yuqori titrlarda kuzatilsa unda kasalning bakteriologik tashxisi serologik jihatdan
isbotlangan bo‘ladi.
Najas, siydik olib tekshirish: Tif paratif salmonellalari kasallikning 2-3
haftasida o‘t suyuqligi bilan ichakka tushadi. Shuning uchun kasallikning kechgi
diagnostikasida bemordan ahlat va siydik olib tekshiriladi. Tekshirish uchun 5-10
gramm ahlat steril probirka yoki bankalarga olinadi. Ahlatni paxta o‘ralgan tampon
yordamida Ploskirev oziq muhitiga ekiladi. 2 kuni ya’ni 370S termostatda 18-24 soat
turgandan keyin uni morfologik tuzilishi o‘rganilib qiya qotirilgan agarga ekiladi va
18-24 soatga termostatda qoldiriladi. 3 kuni sof kultura ajratib olingandan keyin
OLA qatoriga ekiladi kengaytirilgan aglyutinatsiya reaksiyasi qo‘yiladi. 4-kuni
OLA qatordagi o‘zgarishlar va aglyutinatsiya reaksiyasi hisobga olinib javob yozib
beriladi. Bakteriya tashuvchilikka siydik olib tekshiriladi. Siydikdan 10-15 ml
miqdorda toza probirkalarga olinadi. Avval siydik Ploskirev muhitiga ekiladi, keyin
esa siydik cho‘kmasi ham shu oziq muhitga va o‘t sharbatiga ekiladi. Bu holatlarda
ham sof kultura ajratib olish indentifikatsiya qilishlar ham xuddi yuqorida
ko‘rsatilgan tartibda olib boriladi. Bakteriya tashuvchilikni aniqlashda bilvosita
gemaglyutinatsiya reaksiyasidan /BGAR/ keng foydalaniladi, Vi-gemoglyutinatsiya
bilan zardobda Vi-antitelalar borligi aniqlanadi. Agar BGARda Vi-diagnostikum
bilan zardobda Vi–antitelalar borligianiqlansa, demak kasal sog‘aysa ham bakteriya
tashuvchi bo‘lib qoladi. Shuning uchun ham bemor shifoxonadan chiqishidan oldin
5 marta bakteriologik usul bilan ahlat, o‘t, qon zardobi tekshirilib keyin chiqariladi.
Davolash: Qorin tifiga davo qilishda levomitsetin va ampitsillin yaxshi natija
beradi. Levomitsetinni bemorga bir kecha-kunduzga 6 marta 0,5 gramdan berish
buyuriladi. Harorat pasayganidan so‘ng 3 kundan keyin 7 kun davomida 0,5
gramdan kuniga 4 mahal levomitsetin berib boriladi. Ampitsillin 14 kun davomida
bir kecha-kunduzda 3-4 gramdan beriladi. Antibiotiklar yetarli natija bermagan
xollarda baktirimbiseptol yoki nitrofuran preparatlari furozolidon tavsiya etiladi.
Vitaminlardan vitamin S,B2, B6 va B12 lar ishlatiladi.
Profilaktikasi: Qorin tifi va paratiflarga qarshi kurashda kasallik tashxisini
kechiktirmay barvaqt aniqlab bemorni darxol kasalxonaga joylashtirish muhim
ahamiyatga ega. Qorin tifidan sog‘ayib uyga qayotgan kishilar 2 yilda vomida
noxiya SESi nazoratida bo‘lib, vaqti-vaqti bilan tekshirishdan o‘tkazib turiladi.
Oziq-ovqatga aloqador joylarda ishlaydigan shaxslar esa 6 yilgacha nazoratda
bo‘ladilar. Bemor yotgan uy dezinfeksiya qilinadi. Bemorga yaqin yurgan kishilarni
21 kun davomida vrachlar nazorat qilib boradi. Har kuni ularning harorati o‘lchanib
turiladi. Najasi bilan siydiki bir marta zaruriyat bo‘lganda esa ikkimarta tekshiriladi.
Bemor bilan yaqin aloqada bo‘lganlarga 50 ml dan 3 marta bakteriofagichiriladi.
Kishilar belgilangan rejaga muvofiq va epidemiologik zaruriyat tug‘ilgan vaqtlarda
qorin tifi va paratiflarga qarshi emlanadi. Emlashda TAV vaksinasi va boshqalaridan
foydalaniladi. Sanitariya-vetenariya choralari, ichimlik suvlarini yaxshilash, shaxsiy
gigiena qoidalariga rioya etish ishlari kasallikni oldini olishda muhim ahamiyatga
ega hisoblanadi.
Botulizm
(B)- orka miya hamda uzunchoq miyaning zararlanishiga xos simptomlar bilan
ta’riflanadigan og‘ir toksik infeksion kasalliklardir. Botulizm kasallikning kolbasa
iste’mol qilgan kishilar orasida 1817 yilda uchragani ma’lum. (lat. Letulus –
kolbasa, lotulism –esa kolbasa zaharidan zaharlanish degan ma’noni beradi. ).
Kasallik qo‘zg‘atuvchisi 1896 yilda Gollandiyada Ermegen tomonidan kashf etildi.
Morfologiyasi. Kasallik qo‘zg‘atuvchi mikroflorasida Klostridium botulinum
deb atalib uzunligi 4,4 –8,6 mkl, eni 0,3-1,3 mkl keladigan oxirlari tumtoqlashgan
yirik polimorif harakatchan, spora xosil qiladigan (subteriminal) gr «+» tayoqcha
hisoblanadi.
O‘stirish. Botulizm klostridiyasi qat’iyan aerob hisoblanib, optimal o‘sish
harakati A, B, S, D, Ye serovarlari uchun – 30-40oS, Ye serovari uchun 25-370S, A-
serovari uchun esa 30-370S bo‘lib RN 7,3-7,6 hisoblanadi, oziq muhitlarga talabchan
emas. Seysslerning glyukoza-konli agarida kopiyalar ingichka ipsimon
tarmoqlanishlar bo‘lib, kaloniya atrofida gemonizzons xosil bo‘lishi kuzatiladi.
Qiyshaytirilgan agarda esa paxta bo‘lakchalarini eslatuvchi koloniyalar xosil qiladi.
Shigarni bezmoidaklostridiyalar avval loyqalanish xosil qilib o‘ssa, keyinchalik
kompakt cho‘kma xosil qilganligi kuzatiladi.
Fermentativ xususiyati. Botulizm klostridiyalarining A va B serovarlari
lesitimaza aktivligiga ega bo‘lib, suyuq muhitlarda to‘qima parchalari va tuxum
oqsilini parchalaydi va jelotinni suyultirib, serovodorod xosil qiladi. Giopara,
maletori va glesirin kislota va gaz xosil qilishi bilan fermentatsiyalaydi.
Zahar xosil qilishi. Botulizm klostridiylari juda katta tasir kuchiga ega
ekzotoksin (neyrotoksin gemolizin) ishlab chiqaradi. Toksin ajratib chiqarish oziq-
ovkatlarda (go‘sht, baliq, sabzavot), to‘qimalarda, ayniqsa odam va hayvon
organizmlarida yaqin sharoitlarda xosil bo‘ladi. Botulsinotoksindifteriya va qoqshol
kasalligi qo‘zg‘atuvchilari toksinlariga nisbatan oshqozon shirasiga chidamli
hisoblanib, oshqozonda hech qanday o‘zgarishsiz suraladi. Ye tipidagi ekzotoksin
tripsinni aktivlashtiriladi, natijada uning biologik aktivligi ichaklarda bir necha
marotaba oshib ketadi.
AG tuzilishi. Botulizm qo‘zg‘atuvchisini 9ta serovari aniqlangan bo‘lib, bular
A, B, S (S1, S2), D, G, Ye, F, G. Odamlar uchun A, B, S serovarlari zaharlarining
tasir kuchi yuqori hisoblanadi. Bizning yurtimizdaA, B, Ye turlari uchraydi.
Kamdan-kam xollarda S,F turlari ham uchrashi mumkin. Umuman olganda S, D, F
serovarlari oxirgi vaqtlarda axyon-axyonda kasallik keltirib chiqarmoqda. O-
AGhamma serovarlar uchun umumiy hisoblanadi. N-AGish ham ishlaydi.
Chidamliligi. Kasallik qo‘zg‘atuvchisining vegetativ formasi 800S da 30
daqiqada, sporali holatdagilari 6 soatgacha o‘lmay qolishi mumkin. 1150S da 5-40
minut, 12000S da 3-22 minut davomida o‘ladilar. 5% fenol tasirida sporali
holatdagilar 1 kungacha, to‘qimalarda 1 yilgacha saqlanishadi. Botulizm toksinlari
10-15 minut qaynatishi vaqtida butunlay parchalanib ketadi. Suvlarda uzoq
vaqtgacha va konservalarda 6-8 oy saqlanishi mumkin.
Hayvonlar uchun patogenligi. Kasallik qo‘zg‘atuvchisi toksiniga otlar, yirik
shakli, mayda shakli hayvonlar, qushlar sezgir bo‘lib ular doimo ahlatlari bilan
tashqariga botulizm kloyridiylarini ajratib chiqaradi. Laboratoriya sharoitida dengiz
cho‘chqalari, oq sichqonlar, mushuklar, quyonlar, itlar sezgir hisoblanadi.
Patogenezi. Kasallik manbasi qoramol, qo‘y echkilar, baliq, molyuskalar va
qisqichbaqalar hisoblanib, ular tashqariga o‘zlarini ahlati bilan ko‘plab mikroblar
ajratib chiqaradi va mikroblar spora xosil qilib tevarak-atrofda juda ko‘p saqlanib
qoladi. Manashu sporalar bilan ifloslangan oziq-ovqatlar iste’mol qilinganda fekal-
oral yo‘li bilan odam oshqozoniga tushadi. Toksin tezda qonga shilinib, orgesil
bo‘ylab tarqala boshlaydi va tokal neyrotrop xususiyatiga ega bo‘lganligi tufayli
avvalo M, N, S-ga, xususan uzunchoq va orka miya motoneyroporiga kuchli tasir
ko‘rsatadi. Toksin yurakning nerv tugunlarini, sklet muskullarivadiafragmeni
harakatlantiruvchi nervlarini zararlaydi. Botulinotoksin silliq muskullari yarim
faloginga, qon tomirlarini qisqarishiga sabab bo‘ladi. Orqa miya, uzunchoq
miyadagi motoneyroplarga botulatoksin tasiri natijasida bulbar Le parolitik
sindromlar paydo bo‘ladi. Parasimpatik nerv sistemasining tonusi pasayadi. Toksin
ta’sirida nerv oxirlarida antilxolni ajralishi to‘xtaydi va natijada periferik falajlar
rivojlanadi. Patogenezdagi noqsil muhim rol o‘ynaydi.
Nafas muskullarining harakatgakeltiruvchi motoneyronlar faoliyati susayishi
natijasida organizmda kislorod yetishmasligi holati yuz beradi. Xiqildok, tomoq
muskullarining yarim falaji oqibatida yutish jarayoni buziladi. Orqa miya chuqur
gipoksiya bosilishadi. Toksin qon tomirlarini torayishiga sabab bo‘lib, ular
o‘tkazuvchanligini oshiradi, natijada kapilyarlar yorilib, falajlanish yuzaga keladi.
Odam A, B, Ye serotiplari toksinlariga bir muncha sezuvchan bo‘ladi. Kasallikni
yashirin davri asosan qisqa, yani 2 soatdan-10 kungacha davom etishi mumkin,
ko‘pgina 18-24 soat davom etib, keyin bosh og‘rig‘i, qayt qilishi, ko‘z mushaklarini
paraliji, ptoz, buyumlarni ikki bo‘lib ko‘rinishi, yutishi qiyinlashishi, afoniya,
kuzatiladi. O‘lim juda yuqori bo‘lib 40%-60% ni tashkil etadi.
Immunitet. Kasallanib o‘tgan odamda turg‘un antitoksik immunitet qolmaydi.
Laboratoriyasi. Tekshirish uchun ovqat qoldiqlari, qon, siydik, qayt massasi,
ahlat, oshqozon yuvingan suv, o‘sishdan yuqorisi parchasi, yo‘g‘on va ingichka
ichakdan, limfa tarmoqlaridan va bosh, orqamiyadan parchalar olinadi.
Tekshirish usullari. Bakterioskopik, bakteriologik, biologik.
Botulizm aniqlash uchun epidemiologik anemnez malumotlari (konserva, oziq-
ovqatlar, qizil baliq istemol qilingani) va bosh aylanishi, og‘izning qurib ketishi,
ko‘z qorachig‘ining kengayishi, yorug‘lik va akkomadatsiyaga ko‘z reaksiyasining
bo‘lmasligi, alomatlaridan shikoyat bo‘ladi. Botulizmda bemor ko‘ngli aynib qayt
qiladi, qorni og‘riydi, biroq ichi ketmaydi, aksincha kabziyat va metiorizm bo‘ladi.
Tana harorati ko‘tarilmaydi. Zararlanish qo‘ziqorin bilan (so‘lagi oqadi, ichi ketadi,
ahlati shilliq qon bo‘ladi), metil spirti (ko‘ruv nervi zararlanadi), bilan
zaharlanishdan farqlash kerak. Tashxis oydinlashmagan holatlarda bemordan 0,5 ml
qon olib sichqon yoki 2 ml qon olib dengiz cho‘chqasi qorin bo‘shlig‘iga yuboriladi,
agar bemorda botulizm bo‘lsa, sichqonlar 4-6 soat ichida, dengiz cho‘chqalari 24-36
soat davomida xalok bo‘ladi. Biologik usulda bir guruh dengiz cho‘chqalariga 0,5
ml miqdorida ashyodan taerlangan filtrat yuboriladi. Ikkinchi guruh dengiz
cho‘chqalariga esa bu ashyo filtrat yuborish bilan bir vaqtda 0,05 ml miqdorida
botulizmga qarshi zardob yuboriladi. Agar 4 kun davomida 1-guruh hayvonlar xalok
bo‘lsa, 2-guruh hayvonlar tirik qolsa botulizm tashxisi biologik usul bilan
tasdiqlanadi.
Davolash: 1) oshqozonni yuvish. (3% soda eritmalar. ) 2) Shoshilinch zardob
yuborish botulizmga qarshi. 3) Sitoksikatsiyani kamaytirish (5% gmok eritmasi. 4)
Antibakteriyalar (levomitsitsuk-4). 5) Bemor organizmida aktiv immunitet xosil
qilish uchun 3 marta (5 kun oralab) teri oyiga anatoksin yuborish.
Profilaktikasi. Ovqatdan zaharlanish - o‘z tabiatiga ko‘ra zaharli yoki
bakterial zahari bor yoki zaharli aralashmalar bilan ifloslangan oziq-ovqatlarni
istemol qilganda kelib chiqadigan kasallikdir.
Ovqatdan
bo‘ladigan
toksiko
infeksiyalar
-
bu
malum
patogen
mikroorganizmlar yoki ularning zaharlari bor oziq-ovkatlarni oshqozon ichak
yo‘liga tushishi natijasida kelib chiqadigan o‘tkir yuqumli kasallik hisoblanadi.
Toksikoinfeksiyalarning qo‘zg‘atuvchilari enterokoklar, pzofeus vulgezis,
enterotoksin ishlab chiqaradigan stafilakok, strep-i, spora xosil qiladigan anaeroblar
clost. Perfrivjeus, spora aeroblar Bact. cezeus, galofik vibrionlar (vibrio
pere’aemolitucus) va boshqalar.
Dizenteriya (ichburug‘) va vabo qo‘zg‘atuvchilariga ta’rif.
Dizenteriya shigellalar qo‘zg‘atadigan intoksikatsiya simptomlari va yo‘g‘on
ichak distal qisminingzararlanishi bilan ta’riflanadigan yuqumli kasallikdir.
Dizenteriya yunoncha dys – buzilishi va enteros- ichak degan so‘zlardan
tashkil topgan bo‘lib, ichak faoliyatining buzilishi degan ma’noni anglatadi.
Dizenteriya bakteriyalari Enterobacteriaceae oilasiga Shigella avlodiga mansub
bo‘lib, ularning 50 dan ortiq serologik tiplari ma’lum. Xalqaro klassifikatsiya
bo‘yicha shigellalari 4 guruhga bo‘linadi.
A- Shigelladysenteriae
B- Shigella flexneri
S- Shigellaboydii
D- Shigella sonnei.
Morfologiyasi. Shigellalar tayoqcha shaklida bo‘lib, kattaligi 0,3-0,6 dan 1-3
mkm gacha bo‘ladi. Ular harakatsiz spora va kapsulalari yo‘q, gram usuli bo‘yicha
grammanfiy bo‘yaladi. Tif paratif guruhlaridan dizenteriya bakteriyalari xivchinlari
yo‘qligi bilan farqlanadi. Ba’zi Shigella Fleksneri shtammlarida kiprikchalar borligi
aniqlangan.
O‘stirish. Dizenteriya bakteriyalari fakultativ anaerob hisoblanib, oddiy oziq
muhitlarda ham o‘saveradi. Optimal o‘sish harorati 370S bo‘lib, 450S haroratda
o‘smaydi. Qattiq oziq muhitlaridashigellalar mayda (1-1,5 ml) diametrdamayin
xiraroq kolorniyalar xosil qilsa, sharbatlarda esa oziq muhitni diffuz loyqalantirib
o‘sadi.
Fermentativ xususiyati. Shigellalar jelatinni suyultirmaydi, serovodorod xosil
qilmaydi, glyukozani kislota xosil qilib parchalaydi (lekin bundan Nyukasl turi
istisno bo‘lib ba’zan esa glyukozani kislota va gaz xosil qilib parchalaydi). Zonne
bakteriyasidan tashqari boshqa hammasi laktozani parchalamaydi.
Zahar xosil qilishi. Grigorev Shigabakteriyalari kuchli ekzotoksin ishlab
chiqaradi parchalanganida esa ulardan endotoksin ham ajralib chiqadi. Dizenteriya
bakteriyalarining toksinlari neyrotrop va enterotrop xususiyatiga ega. Grigorev-
Shigabakteriyalarining virulentligi juda yuqori hisoblanib, qolganlari esa unga
virulentli emas.
Antigen tuzilishi. Shigellalarning termostobil ya’ni issiqlikka chidamli
somatik O-antigeni va yuza kontigeni bor.
Chidamliligi. Shigellalar tashqi muhit sharoitiga qarab bir necha kundan bir
oygacha tirik saqlanadi. Sut va boshqa sutli mahsulotlarda shigellalar tirik
saqlanibgina qolmay balki tez sur’at bilan ko‘paya oladi ham. Oziq-ovqat
mahsulotlaridan non, go‘sht mahsulotlarida bir necha sutka, sutda 30 kun va undan
ortiq, okava suvlarda bir necha soatdan 5-9 kungacha saqlanadi. Ifloslangan
idishlarda, xo‘l kiyimlarda ular yashash xususiyatini haftalab va xatto oylab,
tuproqda 3 oygacha saqlanib qolishi mumkin. Ular sovuq haroratda va quritilganda
xalok bo‘lmaydi. 600S issiqlikda 30 minutdan so‘ng, 1000S da darxol xalok bo‘ladi.
Quyosh nuri ham ularni o‘ldiradi. Dezinfeksiyalovchi moddalar gipoxlorit,
xloramin, lizol va boshqalar bu bakteriyalarni bir necha minut ichida xalok qiladi.
Hayvonlar uchun patogenligi. Shigellalar bilan maymunlar kasallanishi
zooparkda va boshqa joylarda ishlaydigan bemor odam yoki bakteriya tashuvchilari
orqali yuqishi mumkin. Quyonlarga parenteral yo‘l bilan yuqtirilganda ularda
intoksikatsiya rivojlanib o‘limga olib kelishi mumkin. Mikroorganizm yuqtirilgan
hayvonlarda ichketishi, parezlar yoki falajlar keyin esa kollaps va o‘lim bilan tugashi
mumkin.
Patogenezi. Og‘iz orqali kirgan shigellalarning bir qismi me’da va ichakda
hazm fermentlari ta’sirida xalokbo‘lib,emiriladi. Ulargaichakdagimikroblar ham
ta’sir qiladi. Anashu to‘siqlarni yengib o‘tgan shigellalari yo‘g‘on ichak epiteliy
hujayralariga epiteliotsitlarga joylashib ularda uzoq vaqt saqlana oladi va ko‘payadi.
Hujayralarning bir qismi xalok bo‘ladi va ulardan chiqqan shigellalarni neytrofil
leykotsitlar va makrofaglar yutib oladi (fagotsitoz).
Ayni paytda ajralib chiqqan toksinlar organizmga o‘zkuchini ko‘rsatadi.
Toksinni neyrotropik xususiyatiga ega qismi markaziy nerv sistemasi vegetativ nerv
sistemasi va simpatiko-adrenal sistemaga ta’sir qiladi. Bu intoksikatsiya moddalar
almashinuvi jarayonining buzilishiga sabab bo‘ladi.
Toksinning enterotrop xususiyatli qismi enterotoksin asosan yo‘g‘on ichak
distal qismining shilliq pardasiga ta’sir qiladi. Bu toksin adenilsiklazani faol xolga
keltirishi va natijada ichakda suyuqlik va ularning toksinlari ta’sirida ichak shilliq
pardasi yallig‘lanadi eroziya va yaralari paydo bo‘ladi.
Toksin ta’sirida biologik faol moddalar gistamin serotokin, kinin prostoglandin
ko‘proq ishlanib chiqadi va ularda yallig‘lanish jarayoni ko‘payib, ichak funksiyalari
harakat kilish, sekret chiqarish va shimilish buzilishiga sabab bo‘ladi. Bemor qornini
burab og‘rishi to‘g‘ri ichak devorining qisqarib tortishib turishi o‘qtin-o‘qtin
yozilishga undovchi og‘riq kuchanish paydo bo‘lishi va boshqalar ana shu
o‘zgarishlarning klinik ifodasidir. Yo‘g‘on ichak shilliq pardasida o‘zgarishlar bilan
bir qatorda disbakterioz hodisasi yuz beradi. Dizenteriya og‘ir o‘tganida ayniqsa
yosh bolalarda toksikoz va eksikoz belgilari yaqqol ko‘rinadi. Ba’zan qon tomirlari
funksiyasi qattiq buzilishi natijasida bemor o‘lib qolishi ham mumkin.
Dizenteriyaning og‘ir yoki yengil o‘tishi va klinikasining ba’zi xususiyatlari
shigellalarning xillariga bog‘liqdir. Masalan: Grigorev-Shiga bakteriyasi
qo‘zg‘atgan dizenteriyada intoksikatsiya kuchli bo‘ladi va kolit sindromi yaqqol
ko‘rinadi.
Ba’zan yo‘g‘on ichak shilliq pardasida xosil bo‘lgan yaralar uzoq vaqt
bitmasligi va ularda joylanib olgan shigellalar ko‘payishda davom etishi mumkin.
Bunday kishilarda kasallik belgilari ko‘rinmaydi. Ammo ular bakteriya tashib yurib
kasallikni boshqalarga yuqtirishi mumkin.
Immunitet. Dizenteriya bilan og‘rigan bemor organizmida xosil bo‘ladigan
immunitet kuchsiz bo‘ladi va uzoqqa cho‘zilmaydi.
Laboratoriya tashxisi:
Davolash. Dizenteriyaning yengil ko‘rinishlisini uy sharoitida ham davolash
mumkin. Bunda albatta uydagi imkoniyat, uning sanitariya holati, oila a’zolarining
gigiena qoidalariga rioya qilish qilmasligi e’tiborga olinadi. Oziq-ovqat
mahsulotlariga aloqador joyda ishlaydigan bemorlar albatta shifoxonaga jo‘natiladi.
Kasallik qo‘zg‘atuvchisiga ta’sir o‘tkazish uchun bemorlarga nevigramon,
kanamitsin, polimiksin, M- sulfat, furazalidon preparatlari qo‘llash maqsadga
muvofiqdir.
Patogenetik davo. Dizenteriya og‘ir o‘tib intoksikatsiya belgilari yaqqol
ko‘ringanda dezintoksikatsion dorilar ishlatiladi.
Osh tuzining fiziologik eritmasi, Ringer-Lokk eritmasi, Tresol, Asesol,
Laktosol va eritmalari 1-2 litr miqdorda yuboriladi. Bulardan tashqari kolloid
eritmalar gemodez, reopoliglyukin, poliglyukin bir kecha-kunduzda 400-800 ml
miqdorida venadan yuborib turiladi. Emiziladigan bolalarga esa sutkasiga 10-15
mlkg hisobidan venasidan plazma, gemodez, poliglyukin va boshqalarni yuborib
turish tavsiya etiladi. Juda og‘ir xollarda kortikosteroidlar: 5-8 kun davomida
sutkasiga 3-5 ml/kg dan gidrokortizon,1-2 mg/kgdan prednizalon buyurib sutkalik
dozasini har 1-3 kunda 50-30% dan kamaytirib borish maslaxat ko‘riladi.
Profilaktikasi. Avvalo dizenteriya tashxisini imkoni boricha barvaqt aniqlab,
bemorni kasalxonaga jo‘natish yoki kasallikning undan boshqalarga yuqmaslik
choralarini ko‘rish zarur. Dizenteriyani bilinar-bilinmas belgilar bilan o‘tadigan
ayniqsa subklinik xilini aniqlashga alohida e’tibor qilinadi. Oziq-ovqat mahsulotlari
tayyorlanadigan, saqlanadigan va sotiladigan joylarda ishlovchilar, shuningdek
bolalar muassasalari va kasalxona xodimlari vaqti-vaqti bilan tekshirib turiladi.
Bemor yotgan uy dezinfeksiya qilinadi. Bemorni kasalxonadan uyiga ketishiga
kasallik simptomlari butunlay barxam topib, najasi tekshirib ko‘rilganda dizenteriya
qo‘zg‘atuvchilari yo‘qligi aniqlanganidan keyingina ruxsat etiladi. Aholi yashash
joylarini obodonlashtirish, kanalizatsiya va vodoprovod o‘rnatish ishlarini olib
borish, yashash joylarida chiqindilarni o‘z vaqtida tashib yo‘qotish ularni
zararsizlantirish pashshalar
bilan kurashish ham
asosiy o‘rinda turadi.
Markazlashtirilgan suv ta’limotida vodoprovodga olinuvchi suv havzalarida
sanitariya
muxofazazonasini
tashkil
qilish,
olingan
suvni
tozalash
va
zararsizlantirish ustidan vodoprovod, kanalizatsiya tarmoqlari va qurilmalari
ekspulatatsiya ustidan nazorat o‘rnatish tashkil etiladi.
Oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqaruvchi korxonalar, ularni saqlaydigan
omborlar va realizatsiya qiladigan tashkilotlar ham qattiq nazorat ostiga olinadilar.
Aholi orasida sanitariya va gigiena qoidalariga rioya qilish zarurligini tushuntirish
va umuman aholining sanitariya va gigiena haqidagi tegishli bilimlarga ega bo‘lishi
juda muhim.
Vabo (xolera).
Vabo - o‘tkir yuqumlii chakkasalligi bo‘lib, me’da-ichak yo‘lining
shikastlanishi, suv tuz almashinuvining izdan chiqishi, suvsizlanish va yurak
tomirlar faoliyatining buzilishi bilan birga davom etadi.
Vabo kasalligi qadim zamonlardan to 1817 yilga qadar Osiyoda aniqrog‘i
Xindistondagi Gang va Braxmaputra daryolarining oralig‘idagi vohada uchragan.
Vabo kasalligi Xindistondan boshqa davlatlarga, ya’ni 1817 yilda Suvaysh kanali va
O‘rtaer dengizi orqali Yevropa mamlakatlari va boshqa qit’alarga tarqalgan.
Bu hamma yuqorida ko‘rsatilgan pandemiyalar klassik vabo vibrioni orqali
kelib chiqqan. Yettinchi pandemiya 1961 yildan boshlangan bo‘lib, bu kasallik bilan
70. 000 dan ortiq odam kasallanishgan. 1965 yilda O‘zbekistonda, ya’ni
Qoraqalpog‘iston va Xorazm viloyatida vabo kasalligi bilan kasallanishlar ro‘yxatga
olindi. Jahon Sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotiga ko‘ra 1979 yilda vabo
47 mamlakatda qayd qilingan bo‘lsa, 1990 yilda 33 mamlakatda uchrashi kuzatildi.
1990 yili Stavropol o‘lkasida 49 kishi vabo kasalligi bilan kasalllangan va bundan
tashqari Samarqand, Rostov shaharlarida ham ro‘yxatga olindi. Bu kasalliklarni
hammasini vabo vibrionining El-Tor shtammi orqali chaqirilgan. Vabo
qo‘zg‘atuvchisini Misrdagi vabo epidemiyasi vaqtida Robert Kox 1883 yildakashf
qildi va 1906 yilda Gotshlik Kox vibrioniga o‘xshab ketadigan El Tor vibrionini
ajratib olishga muvaffaq bo‘ldi. Vabo kasalligida bu vibrionni etiologiyasi uzoq
vaqtgacha shubhali bo‘lib keldi va 1962 yildagi (JSST) X assambleyasining qaroriga
muvofiq El-Tor vibrioni ham vabo qo‘zg‘atuvchisi deb e’tirof etildi. Xozirgi vaqtda
vabo kasalligi bilan kasallanish to‘xtadimi yoki davom etadimi bu savolga aniq bir
javob aytishimiz qiyin.
Morfologiyasi. Vabo vibrioni Vibrio avlodi Vibrionaceae oilasiga mansub
bo‘lib, kattaligi o‘rtacha 0,3-3 mkm keladigan harakatchan uchida xivchinlari bor sal
bukik vergulga o‘xshaydigan gr-tayoqcha hisoblanadi. Vabo vibrioni spora va
kapsula xosil qilmaydigan polimorf ko‘rinishli mikroorganizm hisoblanadi, ya’ni ip
kokk va tayoqcha shaklida bo‘lishi mumkin. Tekshirilayotgan ashyodan surtma
tayyorlab mikroskop ostida kuzatilsa ko‘rish maydonida baliq chalalari ko‘rinishida
joylashish mumkin.
O‘stirish. Vabo vibrioni fakultativ anaerob hisoblanib, optimal o‘sish harorati
18-370S, chegaraviy o‘stirish nuqtalari 14-420S muhit rN i 7,2-8,6 ni tashkil qiladi.
Vabo vibrioni oziq muhitlarga talabchan emas ko‘pincha ishqorli muhitlarda yaxshi
o‘sadi. Zich oziq muhitlarda vabo vibrioni yarim tiniq bir oz to‘qimtir, tevaragi silliq
koloniya xosil qilib o‘sadi. 1% li peptonli suvda mikroorganizm 6-8 sotadan so‘ng
nozik ko‘kimtir kul rang parda xosil qilib o‘sadi. Vabo vibrioni S-ko‘rinishli
koloniyasi Z ko‘rinishli koloniyaga o‘tishi mumkin va bu mutatsion jarayonda
antigen tuzilishida chuqur o‘zgarishlar kuzatiladi. Vabo vibrionini bir biriga
morfologik va kultural xususiyatlari o‘xshash 2 xili ya’ni: 1) Vibrio cholerae 2)
Vibrio El Toglar bor.
Fermentativ xususiyati. Vabo vibrioni biokimyoviy jihatdan aktiv hisoblanib
proteolitik fermentlari yordamida nitratlarni nitritlargacha qaytaradi. Indol xosil
qiladi. Glyukoza, maltoza, saxaroza, mannoza, mannit kraxmalni kislota xosil qilib
parchalaydi. Xeyberg kasallik qo‘zg‘atuvchilarini mannoza, arabinoza va
saxarozani fermentatsiyalash xususiyatlariga qarab kelish varlarga ajratgan Ul-Tog
va Cgoleraebiovarlari 1-xemovorga kirib mannoza, saxarozani kislotaga parchalaydi
arabinozani esa parchalamaydi.
Zahar xosil qilishi. Vabo vibrionlari kasallik patogenezida muhim rol
o‘ynaydigan va enterotoksin ta’siriga ega ekzotoksin ishlab chiqaradi. Bundan
tashqari endotoksin ham kuchli zaharlilik ta’siriga ega hisoblanadi. Vabo vibrioni
fibriolizmni gialuronidaza, kollagenaza, mutsinaza, leyitinaza, proteinaza va
neyramenidaza fermentlarini xosil qilib neyraminidaza fermenti ichak hujayralari
yuzasidagi shilliq qavatda joylashgan neyramin kislotasini parchalaydi, bu esa ularni
tuzilishini o‘zgartirib, chidamliligini pasaytiradi.
AG tuzilishi. Vabo vibrionida tipospesifik somatik O-Agi va N-xivchin AG
lari bor bo‘lib O-Agi bo‘yicha bir necha seroguruhlarga bo‘linadi ya’ni O1,O2 , O3
va xakozalar. Vibrio cholerae va Vibrio Eltor O seroguruhiga mansub bo‘lib bu
seroguruhga kiruvchi vibrionlarning O-AG i uch komponentining (A, B, S) har xil
yig‘indisidan tashkil topganiga qarab serologik tiplarga bo‘linadi; ya’ni Inaba
(A+S), Ogava (A+V), Gikoshima (A,V+S) spesifik komponentlari ushlagan bo‘ladi.
Vabo vibrionini vabosimon vibrionlardan (nogemolitik vibrion) biokimyoviy
jarayonlar yordamida ajratib olishimiz mumkin. Klassik vabo vibrioni biotipining
vabosimon tiplardan ajratib turadigan xususiyati bu ularni qo‘y eritrotsitlarini
gemolizga uchratmasligi hisoblanadi.
Chidamliligi. Vabo vibrioni tashqi muhitga chidamsiz bo‘lib quritilganda va
yorug‘lik ta’sirida u tezda xalok bo‘ladi. 600S gacha qizdirilganda 5 minutdan keyin
qaynatilganda darxol xalok bo‘ladi. Past temperaturaga bu mikrob ancha yaxshi
bardosh beradi. Ular meva va sabzavotlarda 3-10 kun, sariyog‘da 20 soat, tuproqda
60 kungacha, suvda bir nechahafta, bemor ahlatida 6-7 oygacha tirik saqlanib qoladi.
El-tog shtammi yuqori chidamlilikka ega bo‘lib dengiz va daryo suvlarida 4
oygacha, 1-10 kun oziq-ovqat mahsulotlarida saqlanib qoladi. 3-5%
dezinfeksiyalovchi dori mahsulotlari ta’sirida bir necha minut davomida xalok
bo‘ladi.
Hayvonlar uchun patogenligi. Tabiiy sharoitlarda vabo kasalligi bilan
hayvonlar kasallanishmaydi.
Kasallik patogenezi.
Kasallik qo‘zg‘atuvchisi og‘iz orqali organizmga tushgandan so‘ng
mikroorganizmlarga me’da shirasining kislotali muhiti xalokatli ta’sir ko‘rsatadi.
Shu munosabat bilan infeksiya yuqqan paytda me’da shirasi kislotaliligining qanday
ahvolda bo‘lishi me’daga vibrion bilan birga tushgan ovqatning xarakteri
infeksiyaningkeyin avj olishida muhim rol o‘ynaydi. Axiliya borligi gipo- va anatsid
gastritlar naxorda kislota bo‘lmasligi qo‘zg‘atuvchining ichakka oson kirib qolishi
va kasallik paydo bo‘lishiga yordam beradi. Vibrionlar ingichka ichakka o‘tgandan
keyin ishqoriy muhit reaksiyasi borligi hamda oqsillarni asosiy parchalanishi
mahsuloti peptonning ko‘p miqdorda bo‘lganligi uchun zo‘r berib ko‘payadi.
Ularniing ingichka ichakda ko‘payishi tezligi ishqor qo‘shilgan peptonli suvda
o‘sishi bilan qiyos qilinadi. Kasallikni yashirin davri bir necha saotdan 5 kungacha
bo‘lib, bu qisqa davrda ham bemor kasallik qo‘zg‘atuvchisini tashqariga chiqarib
turadi. Vabo vibrioniing ingichka ichak shilliq pardasining sirtida va ichak yo‘lida
joylashadi va bu yerda vibrionlarni o‘sishi, yemirilishi jarayonida xosil bo‘lgan
qanch adan-qancha mikroorganizmlar va zaharli moddalar to‘planib qoladi. Vabo
toksinlarining umumiy ta’siri M. N. S, V. N. S va parenximatoz organlarni
shikastlantirishidan iborat bo‘lib, shu bilan birga bu toksinlar ichakning epitelial
hujayralariga to‘g‘ridan-to‘g‘ri zaxarli ta’sir qiladi. Bu esa keskin giperemiya ichak
shilliq pardasining shishi keyin esa epitelial hujayralarni nekrozga uchrashi bilan
namoyon bo‘ladi. Ayni vaqtda ekzotoksin xolerogen ichak epiteliy hujayralaridagi
adenilsiklaza fermentini faollashtiradi. Bu esa o‘z navbatida 3-5 adenozin
monofosfat 3-5 AMF sintezini kuchaytiradi. AMF ta’sirida ingichka ichak shilliq
pardasidan juda ko‘p miqdorda izotonik suyuqlik ajralib chiqadi. Bu suyuqlik ko‘p
bo‘lganliga tufayli yo‘g‘on ichakda shimilib ulgurmaydi va shu sababdan bemorda
tez-tez ich ketish namoyon bo‘ladi. Kasallik kechishida uchta davr tafovut etiladi.
1)Vabo enteriti tez-tez ich ketishi bilan ta’riflanib, ahlat suyuq guruch
qaynatmasi ko‘rinishiga kirib qoladi.
2)Gastroenterit ich ketishi bilan birga bemorda qayt qilish ham kuzatiladi.
Qusuq massasida va ahlatda bir qancha vabo vibrionlari bo‘lib bular tashqariga
ajralib chiqa boshlaydi. Bemor tez-tez qusib turishi va ich ketishi natijasida 1-2
kecha-kunduzda 40 litr suyuqlik yo‘qotib qo‘yishi mumkin. Shu suyuqliklar bilan
birga ko‘p miqdorda oqsil va tuzlar chiqib ketadi. Bu esa organizmdagi tuz va suv
balansida keskin o‘zgarishlar ro‘y berishiga olib keladi. Bunda bemorni umumiy
ahvoli og‘irlashib boradi.
3)Algid davrida tana harorati pasayadi to‘qimalar suvsizlanganligi tufayli ular
elastikligini yo‘qotadi va teri gungurt zaxil tusga kiradi ya’ni teri qoplamlari sianotik
elastiklikni yo‘qotib birdaniga tekislanmaydi, qo‘l va oyoqlar terisi ajinsimon bo‘lib
qoladi. Bemorlarni ko‘zlari ichiga tushib pulsi bilan nafasi zaif tez-tez bo‘lib qoladi.
Vaqtida davo chorasi ko‘rilmasa bemorlarni 60% ida kasallik o‘lim bilan tugaydi.
Vaboni tipik klinik manzarasidan tashqari simptomsiz o‘tadigan xillaridan boshlab
kamdan-kam xollarda og‘ir bo‘ladigan qattiq zaharlanish tufayli bir necha soatdan
keyin bemor o‘lib qoladigan quruq formalaridek har xil formalari uchraydi. El-Tor
shtamm tomonidan kelib chiqadigan kasallik lar ancha yengil o‘tadi.
Immunitet. Vabo kasalligi bilan kasallanib sog‘ayganlarda turg‘un immunitet
xosil bo‘ladi. Qayta kasallanishlar kuzatilishi mumkin.
Laboratoriya tashxisi:
Davolash kasallik patogeneziga asoslangan bo‘lib, suv elektrolit
almashinuvining tiklanishida tugallanadi. U gidratatsiya (davolashgacha bo‘lgan
davrda yo‘qotilgan tuz va suvlarni o‘rnini to‘ldirish va x.k.) yo‘qotilayotgan suv va
elektrolitlarni o‘rnini to‘ldirishdan iborat. Vaboning og‘ir formalarida bemorlar
pulsi va nafas olish tezligi arterial bosimi tana og‘irligi venadan olingan qonning
plazmazichligi elektrolitlar tarkibi atsidoz darajasi aniqlanib, so‘ngra davolash
boshlanadi. Tuz-suv almashinuvini tiklash uchun ko‘pincha vena orqali sterillangan
va 38-400S gacha isitilgan polioionli eritmalar yuboriladi. Klartosol, Tresol, Aesol,
Xlosolb va boshqalar eng ta’sirchan hisoblanadi. Bundan tashqari antibiotiklar
tavsiya etiladi. Vabodan sog‘aygan bemorlar sog‘ayish davrining 8-10 kuni najasi 3
marta va o‘t suyuqligi 1 marta tekshirilganda vabo vibrioni yo‘qligi aniqlangach
uylariga jo‘natiladi. vabodan sog‘aygan rekonvalessentlar dispanser nazoratida
bo‘lishadi va ularni najasi bir oy davomida har 10 kunda bir marta o‘t suyuqligi esa
bir marta bakteriologik tekshriladi.
Profilaktikasi. Avvalo vaboni boshqa davlatlardan bizning yurtimizga kelib
qolishiga qarshi chora tadbirlar amalga oshiriladi. Vabo uchrab turadigan xorijiy
mamlakatlardan keladigan kishilar 5 kun davomida vrach nazoratida bo‘lib ular
albatta bakteriologik yo‘l bilan tekshiriladi. Mamlakatda vabo paydo bo‘lishini va
uning tarqalishining oldini olish tadbirlari oldindan ishlab kompleks reja asosida olib
boriladi, bunda aholini yaxshi sifatli ichimlik suvi bilan ta’minlash, oqin suvlarni
zarasizlantirish, oziq-ovqat korxonalarida umumiy ovqatlanish va savdo
muassasalarida sanitariya va texnologiya rejimiga rioya qilinishini nazorat ostiga
olish vabo bilan og‘rigan bemorlarni vibrion tashib yuruvchilarni o‘z vaqtida
aniqlash vabo qo‘zg‘atuvchilarini tashqi muhit ob’ektlaridagi o‘z vaqtida topish va
ularni tarqalib ketishini oldini olishdan iborat.
Qo‘zg‘atuvchilar borligini bakteriologik tarzda aniqlash uchun ochiq suv
havzalaridagi suvlar ichiladigan va texnik vodoprovod suvlari kanalizatsiya oqimi
ayniqsa yuqumli kasalxonalardan, hammomlardan,kirxonalardan, oziq-ovqat
korxonalaridan, sut zavodlari, go‘sht kombinatlari, baliq zavodlari va xakazolardan
chiqqan oqin suvlar kavlashib olinadigan xojatxonalar tekshiriladi.
Bundan tashqari ochiq suvhavzalaridagi bir qator gidrokarbonatlar baqa, baliq,
qisqichbaka va xakozolar shuningdek loyqa analizga olinadi. Spesifik profilaktikada
korpuskulyar vabo vaksinasi va vabo anatoksini ishlatiladi. 1 ml da 8-10 vibrionlar
ushlagan vaksina birinchi marta 1 ml ikkinchi marta 1,5 ml miqdorida teri ostiga
yuboriladi. 2-5 yoshli bolalarga - 0,3 va 0,5 ml, 5-10 yoshli bolalarga - 0,5- va 0,7
ml, 10-15 yoshli bolalarga 0,7 va 1 ml miqdorida epidemiologik ko‘rsatmaga binoan
emlash ishlari olib boriladi. Vabo anatoksini bir yilda bir marotaba uriladi. Qayta
emlashishlari epidko‘rsatmaga binoan 1 emlash vaqtidan 3 oydan keyin olib boriladi.
Kattalarga 0,5 ml miqdorida, 7 yoshdan 10 yoshgacha bo‘lgan bolalarga 0,1 ml va
0,2 ml, 11-14 yoshdagilarga –0,2-0,4 ml, 15-17 yoshdagilarga 0,3 va 0,5 ml
miqdorida yuboriladi. Vaksinadan keyingi immunitet – 6 oy davomida saqlanadi.
Epidemiyaga qarshi tadbirlar kompleksi
1) bemor va vibrion tashi byuruvchilarni o‘z vaqtida aniqlash, diagnoz qo‘yish,
gospital qilish va davolash.
2)bemorlar yoki vibrion tashuvchilar bilan aloqada bo‘lganlarni topish va
izolyatsiya qilish, ularda profilaktika davolash o‘tkazish .
3)infeksiya o‘chog‘ini epidemik tekshirish bemorlarni va vibrion tashuvchilarni
va ular bilan aloqada bo‘lganlarni topish va infeksiya o‘tish ehtimoli bor omillarni
suv oziq-ovqat mahsulotlarini aniqlash.
4)kundalik va yakunlovchi dezinteriya o‘tkazish.
5)vaqti-vaqti bilan 2 haftadan so‘ng oziq-ovqat mahsulotlari sanoat savdosida
umumovqatlanish, transport, vodoprovod, bolalar muassasalarida ishlovchi
shaxslarni tekshirib turish.
6)infeksiya o‘chog‘i tugatilguncha tashqi muhit ob’ektlarini sutkasida bir marta
tekshrib borish.
7)infeksiyani tarqalib ketishini oldini olish uchun chegaralovchi tadbirlar ochiq
suv havzalaridagi foydalanish cho‘milish, baliq ovlash, xo‘jalik ishlariga ishlatish
man etiladi.
8) suv bilan ta’minlashni qat’iy nazorat ostiga olish.
9)aholi o‘rtasida vabo to‘g‘risida san oqartuv ishlari olib borish.
10)zaruriyat tug‘ilganda antibiotiklar va vaksinalar yordamida shoshilinch
profilaktika ishlari olib borish.1
1 И.Мухамедов, Е.Эшбоев, Н.Зокиров, М.Зокиров «Микробиология, иммунология, вирусология»