QUYONLARNING KELIB CHIQISHI VA BIOLOGIK XUSUSIYATLARI (Quyonlarning kelib chiqishi, Quyonlarning asosiy biologik xususiyatlari)
Yuklangan vaqt
2024-05-08
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
8
Faytl hajmi
207,2 KB
Ilmiybaza.uz
QUYONLARNING KELIB CHIQISHI VA BIOLOGIK XUSUSIYATLARI
Reja:
1. Quyonlarning kelib chiqishi
2. Quyonlarning asosiy biologik xususiyatlari
Ilmiybaza.uz
Quyonchilik - chorvachilikning quyon urchitshi bilan shug‘ullanadigan
tarmog‘i. Quyonchilikning asosiy mahsuloti - go‘sht, teri va tivit. Quyon go‘shti -
to‘yimli parhez mahsuloti; terisi - mo‘yna ishlab chiqarish, sanoati uchun muhim
xom-ashyo; tiviti - trikotaj va boshqa buyumlar tayyorlashda ishlatiladi.
Quyon qishloq xo‘jalik fermalarida go‘shti, terisi va tiviti, ayrim xo‘jaliklarda
faqat go‘shti uchun boqiladi. Go‘sht, teri uchun quyon boqiladigan fermalarda har
bir ona quyondan o‘rta hisobda 20 tadan bola, ya’ni yiliga 50 kg dan ortiq go‘sht va
20 dona teri olinadi. Broyler quyon bolalarini semirtirish uchun boquvchi fermalar
ularni onalari bilan boqib, yoshi 2-2,5 oylik va tirik vazni 2 kg cha bo‘lganda boshqa
xo‘jaliklarga sotadi. Tivit uchun quyon boqiladigan fermalarda har bir katta
quyondan yiliga 350-700 g tivit olinadi.
O‘zbekistonda Buxoro viloyati «Romitan» s-zi, Toshkent viloyati
Orjonikidze r-ni va b. joylardagi xo‘jaliklarda Quyonchilik fermalari ham naslchilik
va quyon urchitish bilan shug‘ullanadi.
Quyonchilikning ahamiyati. Quyonchilik aholi orasida keng tarqalgan
bo‘lib, insonlar uchun go‘sht va qimmatli mo‘yna beradi. Quyon go‘shti tez hazm
bo‘ladi va o‘zining sifatini yangiligida; sur va konserva xolida ham saqlaydi. Quyon
go‘shti yumshoqligi va mazaligi bo‘yicha parranda go‘shtidan qolishmaydi, hazm
bo‘lshi jihatidan esa mol va cho‘chqa go‘shtidan ustun turadi. Shuning uchun qon
bosimi, jigar va oshqozon kasalliklari bilan og‘rigan bemorlarga parxez taom
sifatida tavsiya qilinadi. Quyon go‘shti mahsuloti berishi bilan birga, ular yengil
sanoatni mo‘yna bilan ham ta’minlaydi. Quyonchilikning yana bir muhim ahamiyati
shundaki, ular uchun ko‘p mablag‘ sarflanadigan qurilishlar talab qilinmaydi.
Quyon zotlari. Quyonning bir qancha zotlari bor, shular ichida Sovet
shinshillasi, kul rang yiriq oq rangli yirik kul rang va boshqa zotlar ko‘p tarqalgan.
Sovet shinshilla zot quyon iqlimga tez moslashadigan bo‘lib, vazni 3-6 kg keladi
(28-Rasm/). Bo‘yi va qulog‘i kichikroq qulog‘i tik turadi, ko‘kragi keng, usti
kumushsimon kul rang yung bilan qoplangan. Qorin, bo‘yin, dumining pastki qismi
va oyog‘ining ichki tomoni oq rangda. Kul rang yirik zot quyonning vazni 4,5-5,5
Ilmiybaza.uz
kg atrofida bo‘lib boshi va qulog‘i katta, qulog‘i ikki tomonga ajralib turuvchi rim
raqamiga (V) o‘xshaydi.Bu zotning rangi har xil, asosan kul rangda, och va to‘q kul
rangli vakillari ham bor. Qorin qismi, oyoqlarining ichki tomoni oq bo‘ladi. Oq
velikan zot quyonning og‘irligi o‘rtacha 4,3-6 kg deyiladi. Mo‘ynasi zich va mayin,
ko‘zlari qizg‘ish yoki pushti rangda bo‘ladi. Rangi oq bo‘lganligi uchun ularni turli
rangga bo‘yash mumkin. Kumush rang quyon zotining og‘irligi o‘rtacha 4,6 kg,
ayrimlari 6,5 kg keladi. Yungining umumiy ko‘rinishi kumush rangda, havo
ranggacha, o‘siq junlari qora, tiviti havo rang. Bolalari tug‘ilganda qora bo‘ladi, bir
oydan so‘ng o‘zgara boshlaydi va 4-5 oyligida kumush rangga kiradi.
Quyonning xususiyatlari. Quyonlar o‘zining foydali xususiyatlari bilan
boshqa chorva mollaridan farq qiluvchi muhim xo‘jalik ahamiyatiga ega. Quyonlar
tez va ko‘p bola beradi, yilning hamma fasllarida bolalashi mumkin. Shuningdek
ular tez o‘sadi va iqlimga tez moslashadi.
Quyon 30-32 kunda bolalaydi bitta ona quyon boqish sharoitiga qarab har gal
6-12 ta gacha, ba’zan 16-19 ta gacha bola tug‘adi. Quyon bolalari tug‘ilgan paytda
terisi yungsiz va ko‘zi yumuq bo‘ladi. 5-7 kunligida yung hosil bo‘ladi, 10-14
kunligida ko‘zi ochiladi, 17-20 kunligida yuradi va o‘zi mustaqil ovqatlanadi.
Quyon bolalari tez o‘sadi.
U to‘rt oyda ona quyon kattaligiga yetib olishi mumkin. Quyonlar yaxshi
parvarish qilinsa, yiliga 4-6 marta bolalaydi va 35-40 tagacha bola beradi. Quyonlar
odatda kechasi tug‘adi, emizadi va ularni yungiga ko‘mib qo‘yadi. Quyonlar tug‘ishi
bilan bolalarini ko‘zdan kechirib, nobud bo‘lganlari ajratiladi va tiriklarini bir joyga
to‘plab yungi bilan o‘rab qo‘yiladi. Quyonlar tug‘ish davrida va tuqqandan so‘ng
suvga juda tashna bo‘ladi va ularda mineral moddalar yetishmay koladi. Natijada
o‘zi tukkan bolalarini yeb qo‘yish hollari kuzatiladi. Shuning uchun kuyonlar inida
doimo suv bo‘lishi va ular sifatli ozik bilan to‘lik ta’minlanishi lozim.
O’zbekiston naslli quyon yetishtiruvchilar assotsiatsiyasi va Yoshlar ittifoqi
hamkorlikda tashkil etgan birinchi naslli quyonlar ko’rgazmasida agrar sohaning
bugungi serdaromad tarmog’i – quyonchilik amaliyoti haqida so’z bordi.
Ko’rgazmada ko’pchilik uchun qiziq ma’lumotlar aytildi.
Ilmiybaza.uz
Mutaxassislar e’tiroficha, quyonchilikda kam mablag’ sarflab, ko’p parhez
go’sht, sifatli mo’ynali teri, mayin tivit kabi mahsulotlar yetishtirish mumkin. Bunga
asos sifatida zotdor quyonlarning 1 yilda bir necha marta nasl qoldira olishini
keltirish mumkin.
Biroq bu kabi naslli quyonlarning O’zbekiston iqlimiga, ozuqasiga
moslashishi uchun munosib sharoit yaratilishi lozim. Xorijdan olib kelingan nasldor
quyonlarga aksariyat hollarda mahalliy o’simliklardan tayyorlangan ozuqalar to’liq
mos kelmaydi.
Mutaxassislar fikricha, quyonchilikda asosiy muammolardan biri – bu nafaqat
O’zbekistonda, balki mintaqada naslli quyonlar uchun mo’ljallangan universal
ozuqaning mavjud emasligi.
Ko’rgazma doirasida ana shu muammoga yechim izlandi. Bu borada
O’zbekiston naslli quyon yetishtiruvchilar assotsiatsiyasi hamkorlar bilan birgalikda
tajriba poligoni tashkil qilishga kelishib oldi. Bunda quyonlarning nasl qoldirishi
uchun maqbul ko’rsatkichlar saqlab qolinadigan darajada ehtiyojni qondiruvchi
yemlarni yaratish maqsad qilingan.
Qayd etilishicha, naslli quyonlarni ko’paytirishda ob-havo sharoiti ham
muhim ahamiyatga ega. Quyonlarning tana haroratidan unumli foydalanish
koeffitsenti mutaxassislar tomonidan o’rganib chiqilgan. Masalan, quyonlar havo
harorati 15-20 gradus bo’lganida tanasidagi ortiqcha issiqlikni chiqarmaslikka, havo
harorati pasayganida esa iste’mol qilgan ozuqa quvvatining ma’lum qismini tana
haroratini isitishga sarflashi aniqlangan. Quyonlarda nafas olish tezligi tashqi muhit
haroratiga bog’liq bo’ladi.
– Ko’rgazmadan maqsad yurtimiz quyon boquvchilarga to’g’ri yo’l
ko’rsatish, – deydi O’zbekiston naslli quyon yetishtiruvchilar assotsiatsiyasi raisi
Elmurod Ortiqov. – Quyon boqishning ham nozik jihatlari ko’p. Sohani
rivojlantirish uchun ilmiy asoslangan tajribalarga tayanish, uning ilmiy-amaliy
bazasini tashkil etish talab zarur. Ko’rgazma doirasida professional va havaskor
quyon boquvchilar uchun seminar-trening ham tashkil etildi. Unga yurtimiz va
xorijdan yetakchi mutaxassislar jalb qilindi.
Ilmiybaza.uz
Urganchda 3 ming dona zotdor quyonlar boqilmoqda. Kelgusida yiliga 1,2
ming tonna quyon go‘shti eksport qilinadi
Xorazmlik tadbirkorlar xorijdan naslli quyon zotlarini olib kelib,
mahalliylashtirish hamda ularni sanoat usulida ko‘paytirishmoqda.
“Xalq so‘zi” gazetasining ushbu viloyat muxbiri Odilbek Odamboyevning
xabar berishicha, Urganch tumani Chotko‘pir qishlog‘idagi MCHJ shaklidagi
“Xorazm quyon savdo” agrofirmasi ana shu yo‘nalishda tashkil etilgan zamonaviy
korxonalardan biridir. Ayni paytda bu yerda “Yangi Zelandiya” zotiga mansub 3
ming bosh quyon parvarishlanmoqda.
“Agrofirma o‘tgan yili 170 million so‘mlik bank krediti hisobiga Italiyadan
114 dona zotdor quyon va Yevropa texnologiyasi asosida Toshkentda ishlab
chiqarilgan panjarasimon kataklar olib kelingan edi. Ushbu zotga mansub ona quyon
bir yilda 7-9 marta bolalaydi hamda har safar 14-16 ta quyonchalarni dunyoga
keltiradi. Bir dona ona quyondan yiliga o‘rtacha 90-100 dona quyon bolasi olish
mumkin.
Yosh quyonchalar kuniga 50 grammdan vazn to‘plab, qariyb 80 kunda 3,5
kilogrammgacha semiradi. Uch oy mobaynida quyonlarning tirik vazni 3,5-4
kilogrammga yetadi hamda 56 foiz, aniqroq aytganda, 1,6-1,7 kilogramm sof go‘sht
beradi”.
Ilmiybaza.uz
Quyon o’simlikxo’r kemiruvchilar oilasiga mansub jonivordir. Jinsiy va
jismoniy jihatdan 3-4 oyga to’lganida yetiladi. Urg’ochi quyonning homiladorlik
davri 29-31 kun davom etadi.
Tuksiz tug’ilgan quyoncha tanasi momiq bilan hayotining birinchi haftasi
davomida burkana boshlaydi, 9-, 10- kunga kelib ko’zi ochiladi, 15-20 kundan keyin
inidan chiqib, onasi iste’mol qilayotgan yemdan ta’tiy boshlaydi. Biroq, toki ajratib
qo’yilganiga qadar onasini emishda davom etaveradi. 18-20 kun o’tgach sut
tishlarining almashinish jarayoni boshlanib, ushbu jarayon birinchi oy oxirida
yakuniga yetadi. Aksariyat ona quyonlar sersut bo’lib, kam bezovta qilinsa, bolalari
uzoq vaqt o’z inlarida qolaveradi.
Yangi bolalagan urg’ochi 2-3 kundan so’ng jinsiy mayil bildirib, takror
urug’lanishi mumkin. Quyonboqarlar quyonning ushbu xususiyatidan, jonivorlar
boshini ko’paytirish maqsadida unumli foydalanadilar. Quyon butun hayoti
davomida tulab boradi. Tulash jarayoni: ilk bor quyoncha bir oyga to’lganida;
ikkinchi marotaba 3,5-4,5 oyga to’lganida; uchinchi bor 7-7,5 oyga to’lganida
bo’lib o’tadi.
Bundan tashqari mavsumiy, ya’ni bahor va kuz oylarida ham tulash jarayoni
bo’lib o’tadi.
Quyonni bo’rdoqiga qo’yish va so’yish mobaynida tulash jarayonini hisobga
olmoq lozim. So’yish fursati yetganida quyonning mavsumiy yoki yoshi bo’yicha
tulash jarayonlari yakuniga yetgan bo’lishi darkor.
Tulash mobaynida quyon momig’i oson ajraladi. Momiq olish uchun
mo’ljallangan quyon zotini yetishtiruvchi quyonboqarlar jonivorning ushbu
xususiyatini bilishi kerak. Bunday zot momiqlari har 2-2,5 oyda yulib olinadi.
Yaxshi boqilgan to’rt oyli quyon vazni 3-3,5 kg ga yetadi. Ya’ni, tug’ilgan
fursatiga nisbatan 60 barobar og’ir bo’ladi.
Quyonning hid bilish qobiliyati ko’rish qobiliyatiga nisbatan sezilarli
rivojlangan. Ona quyon bolalari orasiga begona quyonchalar qo’shib qo’yilganida,
ularning ranglaridan qat’iy nazar hidiga ko’ra ajratib olib, nobud qilishi bilan ushbu
xususiyat o’z tasdig’ini topadi. Quyon yemni ham hidiga ko’ra ajratib qo’yadi.
Ilmiybaza.uz
Yemning yangi turiga ehtiyotkorona munosabat bildirib, hidiga ko’nikishi uzoq
kechadi. Jonivorni yemning yangi turiga o’rgatish amali kishidan sabr-toqat talab
qiladi.
Quyon tabiatan o’z uyasini yer qazib tayyorlaydi. SHu bois ham katakka
qamalgan homilador quyon, bolalashdan oldin, katakning eng pastqam va qorong’i
joyini qidiradi. Modomiki shunday ekan, katak tug’ruqxonasining eshigi yaxlit,
ya’ni teshik-derazasiz bo’lishi, poliga o’rnatiladigan panjara esa yorug’ xonadagiga
nisbatan pastroq qilib yotqizilishi yoki umuman olib qo’yilishi lozim.
Ona quyonning sutliligi yangi tug’ilgan bolalarining holatiga ko’ra
belgilanadi. Sersut urg’ochining quyonchalari uyada tinch yotib, tanachalari
dumaloq, terilari ajinsiz silliq va yaltiroq bo’ladi. Bunday quyonchalar tez o’sadi.
Quyonning sutliligini boshqacha usul qo’llab, ya’ni bolalagan urg’ochini
beliga yotqizib, sut bezlarini barmoqlaringiz bilan ezib ko’rib ham aniqlashingiz
mumkin. Urg’ochi sersut bo’lsa, yelinidagi sut yirik tomchi ko’rinishida sizib
chiqadi.
Sutlilik darajasiga parvarish sharoiti, yem sifati, quyonning yoshi, zoti,
nechanchi bor bolalaganligi, yil fasli kabilar ta’sir ko’rsatadi.
Yoz faslida ko’k va shirador yem-xashak miqdori ko’p bo’lishi bois ona
quyon sersut bo’ladi.
Ona quyonning maqsimal sersutlik davri 3-4 marotaba bolalaganidan so’ng
keladi. Uning haddan tashqari semirib ketishi va kam harakatchan bo’lishi sutlilik
darajasining pasayib ketishiga olib keladi Semirib ketgan urg’ochi urug’lanish va
bolalash qobiliyatini yo’qotadi. Buning oldini olish uchun esa jonivorga beriladigan
yuqori oqsilli (don, kombikorm kabi) yemlar miqdorini kamaytirib, ko’k va shirador
yemlar miqdorini oshirish, ko’proq harakatlanish imkonini yaratish lozim.
Quyon, ayrim jonivorlar kabi, tunda va erta tongda chiqargan najasini iste’mol
qiladi. Bu holat fanda koprofagiya deb ataladi. Kunduz kungi najas qattiq, quruq
va soqqasimon, tungi najas esa yumshoq va nam bo’lib, soqqalar shakli buzilgan
kichik to’plamlar ko’rinishiga ega bo’ladi. Tungi najas tarkibidagi protein kunduz
kungi najasga nisbatan 3,5 barobar ortiq bo’ladi, to’qimalar miqdori esa 2 barobar
Ilmiybaza.uz
kam bo’lib V guruhiga mansub vitamin va minerallarga boy bo’ladi. Yumshoq
(tungi) najas quyonxona ichida deyarli ko’rinmaydi, negaki quyon uni to’g’ridan-
to’g’ri o’z orqa hojat yo’lidanoq iste’mol qilib yuboradi. Buning uchun u old
oyoqlarini ikki yonga tashlab egiladi va tumshuqchasini orqa oyoqlari orasidagi
hojat teshigiga yetkazadi.
Yosh quyonchalarda koprofagiya, odatda, 23-24 kun o’tgach, ona sutidan
tashqari boshqa yemlar bilan ham oziqlana boshlaganidan so’ng namoyon bo’ladi.
O’z najasini iste’mol qilishdan mahrum bo’lib o’sayotgan quyonchalarning
ulg’ayishi, najasi bilan oziqlanadigan quyonchalarga nisbatan sekin kechadi. O’z
najasini iste’mol qilishdan mahrum bo’lgan urg’ochi quyonning homiladorligida
hamda homilasining rivojlanishida og’ishlar ro’y berishi kuzatilgan.
O’zining tungi najasini iste’mol qilishi quyon uchun sog’lom fiziologik holat
bo’lib, oshqozonidagi yemning yaxshi hazm bo’lishi, organizmiga qo’shimcha
oqsil va vitaminlar singishini ta’minlaydi. Lekin, quyon najasida kasallik
tarqatuvchi mikroblar ham bo’lishi mumkinligini yodda tutmoq lozim, shu bois
quyonning kasallikka chalinishini oldini olish maqsadida quyonxona va
kataklarning sanitar holati namunali tutilishi lozim.