Suvning sifatini baholash (Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholash)

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

6

File size

Fayl hajmi

39,2 KB


Suvning sifatini baholash
Ushbu mavzuda  tabiiy suvlarning  sifatini  ichimlik, texnik va irrigatsiya
maqsadlarida  baholash  masalalari  yoritiladi.  SHunigdek,  turli  yo‘nalishlarda
foydalaniladigan va is’temol  qilinadigan suvlarga  quyiladigan talablar  bayon
etiladi.  
Reja:
1.Suv xo‘jaligi tarmoqlari, suv iste’molchilari va suvdan foydalanuvchilar
haqida;
2. Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholash;
3. Texnik maqsadlar uchun ishlatiladigan suvning sifatini baholash;
4. Irrigatsiya maqsadlari uchun suvning yaroqliligini baholash.
Ma’lumki,  suv  xo‘jaligi  tarmoqlari  suv  iste’molchilari va  suvdan
foydalanuvchilarga bo‘linadi.  Gidroenergetika,  suv  transporti,  baliqchilik,
rekreatsiya  va  boshqa  sohalarda  suv  zahiralari  miqdori  deyarli  o‘zgarmaydi.
SHuning  uchun  ular  suvdan  foydalanuvchilar  guruhiga  kiradi.  Ichimlik  suv
ta’minotiga, irrigatsiya tarmoqlari orqali sug‘orishga, yaylovlarni suvlantirishga
olingan suv  zahiralarining katta  qismi  butunlay sarflanadi.  SHu tufayli  sanab
o‘tilgan ushbu tarmoqlar esa suv iste’molchilari guruhiga kiradi.
Qayd  etish  lozimki,  suvdan  foydalanuvchi  va  suvni  iste’mol  qiluvchi
guruhlarning har biri suvga o‘ziga xos bo‘lgan talablarni qo‘yadi. Bosqacha qilib
aytganda, xalq xo‘jaligining turli tarmoqlarida ishlatiladigan suvning yaroqlilik
darajasi turlicha bo‘ladi. SHuning uchun tabiiy suvlar sifatini ularning kimyoviy
tarkibi va boshqa xossalarini hisobga olgan holda, me’yorlashtirish lozim. Quyida
shu masalalar ustida to‘xtalamiz. 
Suvning sifatini  ichimlik maqsadlari  uchun baholash. Suvning sifatini
Logotip
Suvning sifatini baholash Ushbu mavzuda tabiiy suvlarning sifatini ichimlik, texnik va irrigatsiya maqsadlarida baholash masalalari yoritiladi. SHunigdek, turli yo‘nalishlarda foydalaniladigan va is’temol qilinadigan suvlarga quyiladigan talablar bayon etiladi. Reja: 1.Suv xo‘jaligi tarmoqlari, suv iste’molchilari va suvdan foydalanuvchilar haqida; 2. Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholash; 3. Texnik maqsadlar uchun ishlatiladigan suvning sifatini baholash; 4. Irrigatsiya maqsadlari uchun suvning yaroqliligini baholash. Ma’lumki, suv xo‘jaligi tarmoqlari suv iste’molchilari va suvdan foydalanuvchilarga bo‘linadi. Gidroenergetika, suv transporti, baliqchilik, rekreatsiya va boshqa sohalarda suv zahiralari miqdori deyarli o‘zgarmaydi. SHuning uchun ular suvdan foydalanuvchilar guruhiga kiradi. Ichimlik suv ta’minotiga, irrigatsiya tarmoqlari orqali sug‘orishga, yaylovlarni suvlantirishga olingan suv zahiralarining katta qismi butunlay sarflanadi. SHu tufayli sanab o‘tilgan ushbu tarmoqlar esa suv iste’molchilari guruhiga kiradi. Qayd etish lozimki, suvdan foydalanuvchi va suvni iste’mol qiluvchi guruhlarning har biri suvga o‘ziga xos bo‘lgan talablarni qo‘yadi. Bosqacha qilib aytganda, xalq xo‘jaligining turli tarmoqlarida ishlatiladigan suvning yaroqlilik darajasi turlicha bo‘ladi. SHuning uchun tabiiy suvlar sifatini ularning kimyoviy tarkibi va boshqa xossalarini hisobga olgan holda, me’yorlashtirish lozim. Quyida shu masalalar ustida to‘xtalamiz. Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholash. Suvning sifatini
ichimlik  maqsadlarida  baholashda  uning  minerallashuv  darajasiga,  tarkibidagi
makro  va  mikrokomponentlarga,  suvning  fizik  xususiyatlari  hamda  sanitar
holatlariga katta e’tibor qaratish zarur.
Ichimlik maqsadida foydalaniladigan tabiiy suvlarga quyidagicha talablar
qo‘yiladi:
1) suv tiniq, rangsiz va hidsiz bo‘lishi kerak;
2)  tabiiy  suvlar  tarkibidagi  erigan  moddalar  miqdori  ruxsat  etilgan
me’yordan oshib ketmasligi lozim;
3) inson sog‘ligiga salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi zararli moddalar ko‘rsatilgan
me’yordan oshmasligi lozim;
4)  turli  kasalliklar  tarqatuvchi  mikroorganizimlardan  to‘laligicha  xalos
bo‘lishi kerak.
Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholashda asosiy ko‘rsatkichlar
kimyoviy va bakteriologik tahlil hisoblanadi. Ichimlik suvining me’yorlari turli
mas’ul tashkilotlar, jumladan, O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirligi,
Tabiatni muhofaza qilish  davlat qo‘mitasi tomonidan ishlab chiqiladi, Davlat
standartining maxsus bo‘limlari tomonidan tasdiqlanadi. Quyidagi 3.1-jadvalda
ichimlik  suvlari  sifatiga  qo‘yilgan  standart  talablar  to‘g‘risidagi  ma’lumotlar
keltirilgan. 
3.1-jadval
Ichimlik suvi sifatiga qo‘yilgan talablar ko‘rsatkichlari
Ko‘rsatkichlar
O‘lcham birliklari
Ruxsat etilgan me’yor
Minerallashuv darajasi
mg/l
1000
Kislorodning biologik 
iste’moli (KBI5)
mg/l
< 3 
Rux (Zn)
mg/l
0,01
Sulfat (SO4
2+)
mg/l
500 
Xlor (Cl-)
mg/l
350
Fenol
mg/l
0,001 
Neft mahsulotlari
mg/l
0,05
Logotip
ichimlik maqsadlarida baholashda uning minerallashuv darajasiga, tarkibidagi makro va mikrokomponentlarga, suvning fizik xususiyatlari hamda sanitar holatlariga katta e’tibor qaratish zarur. Ichimlik maqsadida foydalaniladigan tabiiy suvlarga quyidagicha talablar qo‘yiladi: 1) suv tiniq, rangsiz va hidsiz bo‘lishi kerak; 2) tabiiy suvlar tarkibidagi erigan moddalar miqdori ruxsat etilgan me’yordan oshib ketmasligi lozim; 3) inson sog‘ligiga salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi zararli moddalar ko‘rsatilgan me’yordan oshmasligi lozim; 4) turli kasalliklar tarqatuvchi mikroorganizimlardan to‘laligicha xalos bo‘lishi kerak. Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholashda asosiy ko‘rsatkichlar kimyoviy va bakteriologik tahlil hisoblanadi. Ichimlik suvining me’yorlari turli mas’ul tashkilotlar, jumladan, O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirligi, Tabiatni muhofaza qilish davlat qo‘mitasi tomonidan ishlab chiqiladi, Davlat standartining maxsus bo‘limlari tomonidan tasdiqlanadi. Quyidagi 3.1-jadvalda ichimlik suvlari sifatiga qo‘yilgan standart talablar to‘g‘risidagi ma’lumotlar keltirilgan. 3.1-jadval Ichimlik suvi sifatiga qo‘yilgan talablar ko‘rsatkichlari Ko‘rsatkichlar O‘lcham birliklari Ruxsat etilgan me’yor Minerallashuv darajasi mg/l 1000 Kislorodning biologik iste’moli (KBI5) mg/l < 3 Rux (Zn) mg/l 0,01 Sulfat (SO4 2+) mg/l 500 Xlor (Cl-) mg/l 350 Fenol mg/l 0,001 Neft mahsulotlari mg/l 0,05
Alfa geksoxloran 
siklogeksan ( GXSG)
mkg/l
0,01
Mis (Cu)
mg/l
0,001
Sintetik yuza aktiv 
moddalar (SYUAM)
mg/l
0,1
Azot ammoniy (NH4
+)
mg/l
0,39
Nitrit (NO2
-)
mg/l
0,02
Nitrat (NO3
-)
mg/l
9,1
Natriy (Na+)
mg/l
120
Kalsiy (Ca2+)
mg/l
80
Magniy (Mg2+)
mg/l
40
Kaliy (K+)
mg/l
50
Jadvalda keltirilgan ma’lumotlardan ko‘rinib turibdiki, ichimlik maqsadida
ishlatiladigan suvlar tarkibida sulfat ionlarining ruxsat etilgan me’yori 500 mg/l ni,
xlorniki 350 mg/l ni, umumiy minerallashuv darajasi esa 1000 mg/l dan oshmasligi
lozim.
Oziq – ovqat sanoati tarmoqdarida suv turli xil  texnologik maqsadlarda
ishlatiladi.  Bunda  suvning  sifatiga  quyiladigan  talablar  ma’lum  bir  turdagi
mahsulotni tayyorlashga mos bo‘lishi kerak. Masalan, shakar ishlab chiqarishda
suvning  chegara  minerallashuv  darajasi  qancha  kichik  bo‘lsa,  shuncha  yaxshi
bo‘ladi.  CHunki  suvning  tarkibida  tuz  miqdorining  ko‘p  bo‘lishi  shakarni
qaynatishni qiyinlashtiradi.
Suvning kimyoviy tarkibiga eng yuqori talab isitish qozonxonalariga
qo‘yiladi. Bunday sharoitda, birinchi navbatda, suvning qattiqligiga alohida e’tibor
beriladi. Oldingi mavzularda aytib o‘tilganidek, tarkibida ko‘p miqdorda kalsiy va
magniy bo‘lgan  suv qattiq suv deb ataladi. Qattiq suv bug‘ qozonni devorlarida
ko‘p quyqa hosil qiladi. SHuning uchun ham bug‘ qozonxonalarida ishlatiladigan
suvlar dastlab ulardagi cho‘kmalar hosil qiladigan moddalarni yo‘qotish maqsadida
qayti ishlanadi. Bunday jarayon suvni tayyorlash deb nomlanadi.
SHunday  qilib,  texnik  maqsadlarda  ishlatiladigan  suvlarni  baholashda,
birinchi navbatda, ularning qattiqligi hisobga olinadi. Suvni qattiqligi bo‘yicha
quyidagi guruhlarga ajratamiz (mmol ekv/l):
Logotip
Alfa geksoxloran siklogeksan ( GXSG) mkg/l 0,01 Mis (Cu) mg/l 0,001 Sintetik yuza aktiv moddalar (SYUAM) mg/l 0,1 Azot ammoniy (NH4 +) mg/l 0,39 Nitrit (NO2 -) mg/l 0,02 Nitrat (NO3 -) mg/l 9,1 Natriy (Na+) mg/l 120 Kalsiy (Ca2+) mg/l 80 Magniy (Mg2+) mg/l 40 Kaliy (K+) mg/l 50 Jadvalda keltirilgan ma’lumotlardan ko‘rinib turibdiki, ichimlik maqsadida ishlatiladigan suvlar tarkibida sulfat ionlarining ruxsat etilgan me’yori 500 mg/l ni, xlorniki 350 mg/l ni, umumiy minerallashuv darajasi esa 1000 mg/l dan oshmasligi lozim. Oziq – ovqat sanoati tarmoqdarida suv turli xil texnologik maqsadlarda ishlatiladi. Bunda suvning sifatiga quyiladigan talablar ma’lum bir turdagi mahsulotni tayyorlashga mos bo‘lishi kerak. Masalan, shakar ishlab chiqarishda suvning chegara minerallashuv darajasi qancha kichik bo‘lsa, shuncha yaxshi bo‘ladi. CHunki suvning tarkibida tuz miqdorining ko‘p bo‘lishi shakarni qaynatishni qiyinlashtiradi. Suvning kimyoviy tarkibiga eng yuqori talab isitish qozonxonalariga qo‘yiladi. Bunday sharoitda, birinchi navbatda, suvning qattiqligiga alohida e’tibor beriladi. Oldingi mavzularda aytib o‘tilganidek, tarkibida ko‘p miqdorda kalsiy va magniy bo‘lgan suv qattiq suv deb ataladi. Qattiq suv bug‘ qozonni devorlarida ko‘p quyqa hosil qiladi. SHuning uchun ham bug‘ qozonxonalarida ishlatiladigan suvlar dastlab ulardagi cho‘kmalar hosil qiladigan moddalarni yo‘qotish maqsadida qayti ishlanadi. Bunday jarayon suvni tayyorlash deb nomlanadi. SHunday qilib, texnik maqsadlarda ishlatiladigan suvlarni baholashda, birinchi navbatda, ularning qattiqligi hisobga olinadi. Suvni qattiqligi bo‘yicha quyidagi guruhlarga ajratamiz (mmol ekv/l):
- juda yumshoq (1,5 gacha);
- yumshoq   (1,5 - 3,0);
- o‘rtacha  (3,0 – 6,0);
- qattiq  (6,0 – 10,0);
- juda qattiq  (10 dan yuqori).
Sanoatda qattiq suvlarni ishlatish ko‘pincha iqtisodiy zarar keltiradi. CHunki
quvurlar devorlarida to‘planib qolgan quyqalar issiqliq o‘tkazishni kamaytiradi. Bu
esa  o‘z  navbatida  ko‘proq  yoqilg‘i  ishlatishni  talab  etadi.  Masalan,  1  mm
qalinlikdagi quyqalar yoqilg‘i sarfini 5 foizga ortishiga sabab bo‘ladi. 
Irrigatsiya  maqsadlari  uchun  suvning  yaroqliligini  baholashda aniq
me’yorni  belgilash  qiyin.  CHunki  suvning  sifatidan  tashqari  sug‘oriladigan
erlarning tuproq xususiyatlari, gidrogeologik sharoitlarini ham hisobga olish zarur
bo‘ladi. Suvning sug‘orishga yaroqliligini baholashda mezon sifatida “irrigatsiya
koeffitsienti” dan  foydalaniladi.  Ushbu  koeffitsient  Ki bilan  belgilanadi.  Uni
hisoblash  usullari  I.N.Antipov-Karataev  va  G.M.Kader,  M.F.Budanov,
A.V.Mojayko, T.K.Vorotnik, X.Steblerlar kabi olimlar tomonidan tavsiya etilgan.
Quyida Ki ni hisoblash usullari haqida qisqacha to‘xtalib o‘tamiz.
Tadqiqotchilardan I.N.Antipov-Karataev va G.M.Kaderlar  Ki  =  K1  deb
qabul qilib, uni hisoblashda ionli almashinish ko‘rsatkichlaridan foydalanishni
tavsiya  etganlar.  Ular  tavsiya  etgan  usulda  K1 quyidagi  ifoda  yordamida
aniqlanadi:
К1=
(Сa
2++Mg
2+)
(Na++0,238∑ U) ,
bu erda: Ca2+, Mg2+, Na+- suvdagi kationlar miqdorining ekvivalent qiymatlari; ∑U
-  umumiy  minerallashuv  darajasi,  g/l.  Agar  K1  ≤  1,0  sharti  bajarilsa,  suv
sug‘orishga  yaroqli,  aksincha,  ya’ni  K1>1,0  bo‘lganda,  sug‘orishga  yaroqsiz
hisoblanadi.
Suvning  sifatini  irrigatsiya  maqsadlarida  baholashda  A.V.Mojayko  va
T.K.Vorotnik Na+ va K+ ionlarining umumiy kationlar yig‘indisiga nisbatining
foizlarda ifodalangan qiymati bo‘yicha aniqlashni tavsiya etadilar. Bu kattalik,
ya’ni  K2 quyidagi ifoda bilan aniqlanadi:
Logotip
- juda yumshoq (1,5 gacha); - yumshoq (1,5 - 3,0); - o‘rtacha (3,0 – 6,0); - qattiq (6,0 – 10,0); - juda qattiq (10 dan yuqori). Sanoatda qattiq suvlarni ishlatish ko‘pincha iqtisodiy zarar keltiradi. CHunki quvurlar devorlarida to‘planib qolgan quyqalar issiqliq o‘tkazishni kamaytiradi. Bu esa o‘z navbatida ko‘proq yoqilg‘i ishlatishni talab etadi. Masalan, 1 mm qalinlikdagi quyqalar yoqilg‘i sarfini 5 foizga ortishiga sabab bo‘ladi. Irrigatsiya maqsadlari uchun suvning yaroqliligini baholashda aniq me’yorni belgilash qiyin. CHunki suvning sifatidan tashqari sug‘oriladigan erlarning tuproq xususiyatlari, gidrogeologik sharoitlarini ham hisobga olish zarur bo‘ladi. Suvning sug‘orishga yaroqliligini baholashda mezon sifatida “irrigatsiya koeffitsienti” dan foydalaniladi. Ushbu koeffitsient Ki bilan belgilanadi. Uni hisoblash usullari I.N.Antipov-Karataev va G.M.Kader, M.F.Budanov, A.V.Mojayko, T.K.Vorotnik, X.Steblerlar kabi olimlar tomonidan tavsiya etilgan. Quyida Ki ni hisoblash usullari haqida qisqacha to‘xtalib o‘tamiz. Tadqiqotchilardan I.N.Antipov-Karataev va G.M.Kaderlar Ki = K1 deb qabul qilib, uni hisoblashda ionli almashinish ko‘rsatkichlaridan foydalanishni tavsiya etganlar. Ular tavsiya etgan usulda K1 quyidagi ifoda yordamida aniqlanadi: К1= (Сa 2++Mg 2+) (Na++0,238∑ U) , bu erda: Ca2+, Mg2+, Na+- suvdagi kationlar miqdorining ekvivalent qiymatlari; ∑U - umumiy minerallashuv darajasi, g/l. Agar K1 ≤ 1,0 sharti bajarilsa, suv sug‘orishga yaroqli, aksincha, ya’ni K1>1,0 bo‘lganda, sug‘orishga yaroqsiz hisoblanadi. Suvning sifatini irrigatsiya maqsadlarida baholashda A.V.Mojayko va T.K.Vorotnik Na+ va K+ ionlarining umumiy kationlar yig‘indisiga nisbatining foizlarda ifodalangan qiymati bo‘yicha aniqlashni tavsiya etadilar. Bu kattalik, ya’ni K2 quyidagi ifoda bilan aniqlanadi: