Termodinamika va tirik organizmda ketadigan jarayonlar
Yuklangan vaqt
2024-09-14
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
7
Faytl hajmi
134,0 KB
Termodinamika va tirik organizmda ketadigan jarayonlar
Darsning maqsadi: Termodinamika va tirik organizmda ketadigan jarayonlar
haqida tushuncha berish.
Nazariy qism. Kimyoviy termodinamika — turli jarayonlarda energiyani bir
turdan ikkinchi turga, sistemaning bir qismdan ikkinchi qismga o‘tishini,
jarayonlarning o‘z-o‘zicha borish yo‘nalishini va uning chegarasini o‘rganuvchi
fandir. Kimyoviy termodinamikaning asosida uchta eng muhim qonun yotadi. Uning
har qaysi qonuni insoniyatning ko‘p yillik kuzatish tajribalariga asoslangan. Bu
qonunlardan kelib chiqadigan xulosalar turmushda, texnikada, fan tajribasida
tasdiqlanib kelmoqda. Kimyoviy termodinamikaning vazifasi turli sistemalarning
xossalarini va ulardagi issiqlik bilan bog‘liq bo‘lgan jarayonlarni o'rganishdan
iborat. Termodinamik sistema - haqiqiy mavjud yoki xayoliy chegara bilan tashqi m
uhitdan ajralgan deb faraz qilingan jism yoki jismlar to‘plamidir. M asalan, idishdagi
gaz, kolbadagi reagentlar eritmasi, kristall moddalar yoki bu jismlarni xayolan
ajratilgan qismi sistema bo'lishi mumkin. Termodinamik sistemalar bir necha xil
bo‘ladi.
Gomogen sistema — xossalari jihatidan o‘zaro farqlanmaydigan, tarkibiy
qismlari chegara sirtlar bilan ajralmaydigan sistema.
Geterogen sistema — xossalari jihatidan o‘zaro farqlanadigan tarkibiy qismlari
chegara sirtlar bilan ajraladigan sistema.
Ochiq sistema — tashqi muhit bilan energiya va modda almashina olishi
mumkin bo‘lgan sistema (masalan, tirik obyektlar).
Yopiq sistema - tashqi muhit bilan faqat energiya almasha oladi (masalan,
yopiq kolbadagi reaksiya yoki qaytar sovitgichli kolbadagi reaksiya).
Cheklangan (izolirlangan) sistema — tashqi muhit bilan massa ham, energiya
ham almasha olmaydi (masalan, termostatdagi reaksiya yaqinlashadi).
Adiabat-izolirlangan sistema — sistemada energiya almashuvi faqat issiqlik
holida bo'ladi (masalan, uyning isitgich radiatorlari).
Organizmda boradigan jarayonlar ancha murakkab bo‘lib, ular bir necha oraliq
yo‘llarda boradi, bu bosqichlarning ko‘pchiligi bizga ma’lum emas. Gess qonuniga
asoslanib, boshlang‘ich va oxirgi reaksiya mahsulotlarini bilsak, turli murakkab
biokimyoviy reaksiyalarning issiqlik effektlarini hisoblab topish mumkin. Gess
qonuni orqali biz turli oziq-ovqat mahsulotlarining kaloriyasini hisoblab topishimiz
mumkin. Organizmda oziq-ovqat mahsulotlari oksidlanish jarayoniga uchraydi.
Buning natijasida issiqlik ajralib chiqadi. Shu issiqlikni miqdorini Gess qonunidan
foydalanib aniqlash mumkin.
1 g karbon suv modda oksidlanganda 16,8 kDj energiya ajraladi. 1 g oqsil
modda oksidlanganda 16,9 kDj energiya ajraladi. 1 g yog‘ modda oksidlanganda
37,8 kDj energiya ajraladi. Karbonsuvlar organizmni energiya bilan ta’minlovchi
asosiy xomashyo hisoblanadi. Yog‘ moddalar zahiradagi organizmni issiqlik bilan
ta’minlovchi moddalaridir.
Favqulodda hodisalar ro‘y berganda (ochlik bo‘lganda, organizm juda katta
qiyinchiliklarga duch kelganda) organizm issiqlik manbalaridan foydalanmasdan,
o‘zining qurilish materiallari bo‘lgan oqsillarni tashkil qilgan aminokislotalardan
foydalanadi. Organizmda oqsil moddalar yetishmasligi turli aminokislotalarning
yetishmasligiga olib boradi. Organizmda birorta boshqa aminokislota bilan
almashtirib bo‘lmaydigan aminokislota yetishmasa, turli kasalliklar vujudga keladi.
Masalan,
almashtirib
bo'lmaydigan
aminokislota
triptofan
aminokislotasi
yetishmasa, turli ruhiy kasalliklar vujudga keladi. Tirik hujayraning yashashi uchun
zarur bo‘lgan sharoit organizm ichidagi (T, P, C) bog‘liqdir. Bu esa massa va
energiyani tirik hujayra bilan tashqi muhit orasida almashinuviga olib keladi.
Organizm ichida konsentratsiyani o‘zgarishi turli kasalliklar kelib chiqishiga
bog‘liq. Masalan, qonda glukozaning miqdori 5 g/1 dan kamaysa, yoki 30 g/1 dan
ortib ketishi natijasida organizm yashashdan to‘xtaydi.
Qonda glukozaning kamayishi organizmning ochlik alomatidir. Ishtahasi
yaxshi odamning organizmi energiya bilan to‘liq ta’minlanadi. Qondagi ortiqcha
glukoza insulin gormoni orqali yog‘ga aylantiriladi va organizmda zaxira energiya
manbayi vazifasini bajaradi. Sog‘lom va kasal hujayralardagi energiya manbalarini
taqqoslash orqali turli kasalliklarning kelib chiqishi va ularning rivojlanish
mexanizmi to‘g‘risida fikr yuritish mumkin. Tirik organizm — bu yuqori darajadagi
tartibli, murakkab sistemadir. Termodinamikaning ikkinchi qonuniga asosan tirik
organizm tashqi muhitga qaraganda kam entropiyaga ega bo'lganligi uchun qarorsiz
sistemadir. Tirik organizm entropiyani kamaytirishga harakat qiladi. Buning uchun
organizm 2 xil kurash olib boradi.
1. Organizm yuqori molekulali m oddalarni iste’mol qiladi. Chunki yuqori
molekulali birikm alar nisbatan kam entropiyaga ega bo‘ladi. Organizm iste’mol
qiladigan ovqat moddalar (oqsillar, yog‘lar, karbonsuvlar) yuqori molekulali
birikmalardir.
2. Organizm o‘zidan tashqariga yuqori molekulali birikmalarining oksidlangan
va parchalangan mahsulotlarini (H2O, CO2, siydik) va boshqalarni chiqaradi. Bu
moddalar yuqori entropiyaga ega. Shunday qilib, tirik organizm o‘zining yashash
davrida yuqori sistema holida saqlab turadi. Bu yuqori tartibli sistemaning
entropiyasi
tashqi
muhitning
entropiyasidan
kamdir.
Kasal
organizmda
termodinamik parametrlar me’yordagidan o‘zgaradi, natijada entropiya o‘zgaradi.
Kasal va sog‘lom organizmdagi termodinamik parametrlami o’chash shuni
ko‘rsatdiki, kasallikning kelib chiqishida va o‘tishi davrida entropiya qiymati ortib
boradi.
Termodinamik nuqtai- nazardan tirik organizm va bioenergetikaning
ilmiy asoslari
Tirik organizmda modda almashinuvi jarayoni va energiyani bir turdan ikkinchi
turga
o‘tishi
bioenergetikaning
asosini
tashkil
etadi.
Bu
jarayonlar
termodinamikaning birinchi va ikkinchi qonuni asosida boradi. Tirik organizm
termodinamik kuzatishlarning asosiy manbayi bo‘lishi bilan bir qatorda bir necha
alohida xususiyatlarni o‘zida mujassamlashtiradi.
1. Tirik organizm o‘ziga xos ochiq sistema bo‘lib, u tashqi muhit va moddalar
bilan uzluksiz energiya almashib turadi.
2. Materiyaning yuqori harakat shakliga bog‘liq biologik qonuniyatlarni
hisobga olmasdan, tirik organizm uchun termodinamikaning ikkinchi qonunini
qo‘llash mumkin emas.
3. Tirik organizm hujayralaridagi boradigan har bir biologik jarayonlar
o‘zgarmas harorat va o‘zgarmas bosim ostida boradi. Demak, odam organizmi
boshqa tirik organizmlarga o‘xshash ochiq termodinamik sistemadir. Tirik organizm
uchun asosiy energiya manbayi oziq-ovqat mahsulotlaridan olinadigan kimyoviy
energiyadir. Bu energiyaning bir qismi hayot mahsulotlari bilan tashqariga chiqarib
yuborilsa, qolgan qismi organizmdagi turli fiziologik jarayonlarni bajarish uchun
sarf bo‘ladi. Tirik organizm iste’mol qiladigan oziq-ovqat mahsulotlarining
karbonsuvlar, yog‘lar va oqsil moddalar yotadi. Karbonsuvlar — umumiy formulasi
CnH2nOn bo’lgan bir guruh organik birikmalar. Ularga monosaxaridlar,
oligosaxaridlar va polisaxaridlar kiradi. Odam organizmida karbonsuvlarning hazm
bo'lish jarayoni fermentlar (saxaroza, amilaza, maltazalar va boshqalar), gormonlar
(adrenalin, insulin, boshqalar) ishtirokida boradi.
Karbonsuvlarning quvvati 16,5-17,2 kDj/g yoki 4,0— 4,1 kkal/ ga teng.
Yog‘lar kimyoviy tabiati bo‘yicha glitserinning yog’ kislotalar bilan murakkab
efiridir. Yog‘larning hazm bo‘lish jarayoni lipaza fermenti ishtirokida boradi.
Yog‘larning quvvati 37,7-39,8 kDj/g (9,0-9,5 kkal/g) ga teng. Katta yoshdagi odam
1 sutkada 60-70 g yog‘ modda iste’mol qilishi kerak. Oqsillar - tabiiy yuqori
molekulyar organik birikmalar bo‘lib, o‘z tarkibida bir necha yuz va ming α-
aminokislotalarning qoldiqlarini saqlaydi. Bu aminokislotalar qoldiqlari peptid
bog‘lar orqali o‘zaro bog‘langan bo‘ladi. Oqsillar organizmda proteolitik fermentlar
ta’sirida, sof holdagi turli aminokislotalarga va qisqa halqali peptidlarga
parchalanadi. Oqsillarning quvvati 16,5-17,2 kDj/g ga teng. Normal holatda katta
yoshdagi odamlar uchun bir sutkada 80—100 g oqsil moddalar kerak bo‘ladi.
Quyidagi jadvalda ayrim oziq-ovqat mahsulotlarining kimyoviy tarkibi va ularning
quvvati (kaloriyasi) keltirilgan.
Inson o‘z hayotiy faoliyati natijasida yutilgan energiya miqdori uning
bajaradigan ishining xarakteriga bog'liqdir. Bir sutkada inson uchun o‘rta hisobda
quyidagi miqdorda energiya kerak bo‘ladi:
1) yengil ish bilan shug‘ullanuvchi odamlar uchun (idora xodimlari, aniq
texnika ustalari, kotiblar) 8400-11700 kDj (2000- 2800 kkal);
2) laborantlar, shifokorlar, traktoristlar, talabalar uchun bir sutka davomida
12500—15100 kDj (3000—3600 kkal) energiya talab qilinadi;
3) og‘ir mehnat bilan shug‘ullanuvchilar (g‘isht tashuvchilar, po‘lat
quyuvchilar, yer chopuvchilar) uchun bir sutkada 16700— 20300 kDj (4000—5000
kkal) energiya kerak bo‘ladi. Bu hisoblarning hammasi termodinamikaning birinchi
qonuni asosida isbotlangan. Ovqat mahsulotlari asosan murakkab yuqori molekulyar
birikm alardan iboratdir. Bunday moddalarda entropiya S ning miqdori kam bo‘lib,
Gibss energiyasi — G va entalpiya H ning miqdori katta bo’lаdi.
Ovqat organizmda hazm bo‘lishi natijasida kichik molekulali birikmalarga
(CO2, H2O, NH3, CO(NH2)2 larga aylanadi. Bu moddalarda entropiya miqdori ortadi
(S > O), Gibbs energiyasi miqdori kamayadi (G < O). Bu jarayonga qarama-qarshi
organizmda entropiyaning miqdorini kamaytiradigan va Gibbs energiyasi miqdorini
oshiradigan yana bitta jarayon yuqori ergik xususiyatga ega bo‘lgan modda adenozin
trifosfat — ATF ning sintezidir. Bu moddalar murakkab strukturaga ega bo‘lgan
ko‘p atomli molekulalar bo’lib, entropiyasi kam, Gibss energiyasi katta bo‘lgan
moddalardir.
Amaliy tavsiyalar.Mavzuni mustahkamlash uchun vaziyatli masalalar va
testlar:
Vaziyatli masalalar:
1. 2C (tv.) + 2H2O(g.) = CH4(g) + CO2(g.) reaksiyasida ishtirok etuvchi har bir
moddaning H° qiymatidan foydalanib, reaksiyaning standart entalpiyasi o‘zgarishini
toping.
2. Quyidagi ma’lumotlardan foydalanib metanning hosil bo‘lish entalpiyasini
hisoblang: Modda Yonish entalpiyasi, kDj/mol Metan (g.) -890 Vodorod (g.) -286
Uglerod (grafit) -394