ТEXNIKA HAVFSIZLIK QOIDALARI BILAN TANISHISH MOLEKULYAR BIOLOGIYANING METODLARI

Yuklangan vaqt

2024-04-07

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

15

Faytl hajmi

49,9 KB


ТEXNIKA HAVFSIZLIK QOIDALARI BILAN TANISHISH 
MOLEKULYAR BIOLOGIYANING METODLARI 
 
 
 
Biokimyo  laboratoriyasida ishlaganda e’tibor qilmasa havfli oqibatlarga olib 
kelishi mumkin bo’lgan ehtiyaot choralariga amal qilish zarur. Zaharli, engil 
yonuvchi, portlovchi, kimyoviy kuydiruvchi xususiyatiga ega bo’lgan moddalar 
bilan ishlaganda, bu ehtiyoj choralariga ayniqsa amal qilish kerak. 
 
Pipetka bilan ishlaganda qisman suyiltirilgan va kontsentrlangan kislotalar 
(azot, sulfat, xlorid, sirka kislotalari) zaharli va zaharli moddalarni og’iz bilan tortish 
mumkin emas, balki rezina nok yoki silidrdan foydalanish zarur. Xrom 
aralashmasini ishlatishda ham bunga amal qilish kerak. 
 
Zararli gaz yoki bug’lar hosil qiladigan (azot, xlorid, sirka kislota va 
boshqalar), kukun xolidagi changlanadigan moddalarni ishlatganda dokali 
respiratorlar va himoya ko’zaynagidan hamda mo’rili shkafdan foydalanish kerak.
 
 
 
Turli asboblar 220V kuchlanishili elektr tokidan foydalanilganligi sababli 
laboratoriyada umumiy yerga ulanish kontur tizimi ta’minlangan bo’lishi kerak. Bu 
asboblardan 
 
foydalanishning 
nafaqat 
havfsizligini, 
balki 
asboblar 
ko’rsatkichlarining aniqligini ham ta’minlaydi. Havfsizlik maqsadida oxirgi paytda 
elektr asboblar qo’shimcha yerga ulanish –kontakt simlari bor maxsus vilka va 
rezetkalar bilan chiqarilmoqda. Shuning uchun ularni qo’shimcha yerga ulash shart 
emas. 
 
Laborant material bilan ishlaganda ehtiyotlik va e’tibor  bilan ishlashi kerak. 
Bu materiallar bilan ishlagandan so’ng darhol materialni va ishlatilgan idishlarni 
ham zararsizlantirish ya’ni kimyoviy va termik ishlov berish zarur. 
 
2-3 jadvallarda eng ko’p ishlatiladigan zaharli, yonuvchan va portlovchi 
kimyoviy moddalarni saqlash qoidalari, kuyish va zararlanishda ko’rsatiladigan  
birinchi yordan haqida ma’lumot beriladi. 
ТEXNIKA HAVFSIZLIK QOIDALARI BILAN TANISHISH MOLEKULYAR BIOLOGIYANING METODLARI Biokimyo laboratoriyasida ishlaganda e’tibor qilmasa havfli oqibatlarga olib kelishi mumkin bo’lgan ehtiyaot choralariga amal qilish zarur. Zaharli, engil yonuvchi, portlovchi, kimyoviy kuydiruvchi xususiyatiga ega bo’lgan moddalar bilan ishlaganda, bu ehtiyoj choralariga ayniqsa amal qilish kerak. Pipetka bilan ishlaganda qisman suyiltirilgan va kontsentrlangan kislotalar (azot, sulfat, xlorid, sirka kislotalari) zaharli va zaharli moddalarni og’iz bilan tortish mumkin emas, balki rezina nok yoki silidrdan foydalanish zarur. Xrom aralashmasini ishlatishda ham bunga amal qilish kerak. Zararli gaz yoki bug’lar hosil qiladigan (azot, xlorid, sirka kislota va boshqalar), kukun xolidagi changlanadigan moddalarni ishlatganda dokali respiratorlar va himoya ko’zaynagidan hamda mo’rili shkafdan foydalanish kerak. Turli asboblar 220V kuchlanishili elektr tokidan foydalanilganligi sababli laboratoriyada umumiy yerga ulanish kontur tizimi ta’minlangan bo’lishi kerak. Bu asboblardan foydalanishning nafaqat havfsizligini, balki asboblar ko’rsatkichlarining aniqligini ham ta’minlaydi. Havfsizlik maqsadida oxirgi paytda elektr asboblar qo’shimcha yerga ulanish –kontakt simlari bor maxsus vilka va rezetkalar bilan chiqarilmoqda. Shuning uchun ularni qo’shimcha yerga ulash shart emas. Laborant material bilan ishlaganda ehtiyotlik va e’tibor bilan ishlashi kerak. Bu materiallar bilan ishlagandan so’ng darhol materialni va ishlatilgan idishlarni ham zararsizlantirish ya’ni kimyoviy va termik ishlov berish zarur. 2-3 jadvallarda eng ko’p ishlatiladigan zaharli, yonuvchan va portlovchi kimyoviy moddalarni saqlash qoidalari, kuyish va zararlanishda ko’rsatiladigan birinchi yordan haqida ma’lumot beriladi.  
Shuni esda tutib turish lozimki, kimyo laboratoriyalarida taxnika xavfsizligiga 
rioya qilmaslikturli jarayonlarga olib kelishi mumkin. Zararlanganda va kuyganda 
shuni qatiyan esda tutish kerakki, teriga, ayniqsa, ko’zga kislota, ishqor tekkanda 
tanada neytrallash reaksiyalarini qo’llab  bo’lmaydi.  Har qanday neytrallash  
reaksiyasi (kislotaga kuchsiz ishqor eritmasi, ishqorga esa kuchsiz kislota eritmasi 
issiqlik ajralishi bilan kechadi). Kimyoviy kuyishga termik kuyish eng etarli va 
samarali choradir.   
 
ZAHARLI VA YONUVCHAN KIMYOVIY MODDALAR 
 
NOMI 
ORGANIZMGA 
TA’SIRI 
YONUVCHANLIK 
XAVFI 
SAQLASH 
Kislotalar  
Azot kislotasi 
Butun nafas yo’llari 
va 
ko’zlarni 
achishtiradi. Terini 
kuydiradi 
Yonuvchan 
moddalarning 
alangalanishiga yordam 
beradi. 
Qaytaruvchilar 
bilan 
yaxshiprotiva gaz taqish 
kerak, 
yonuvchan 
materiallar 
bilan 
kontaktda 
bo’lganda 
ularni alangalatadi uni 
faqat qum, kul bilan 
uchirish 
kerak. 
Suv 
ishlanmang!   
Shisha 
idishlarda 
saqlanadi 
Yonuvchan 
materiallar, 
material 
kukunlari, pikrin 
va xlor kislotalar 
Sulfat kislota  
Terini 
kuchli 
kuydiradi. Ayniqsa 
teri va ko’z shilliq 
pardasiga 
kuchli 
ta’sir qiladi 
Yonuvchan emas. Suv 
bilan 
kontaktda 
yonuvchan moddalarni 
alangalatishi 
mumkin. 
Shisha 
idishlarda 16o c 
dan 
yuqori 
haroratda 
saqlanadi 
Shuni esda tutib turish lozimki, kimyo laboratoriyalarida taxnika xavfsizligiga rioya qilmaslikturli jarayonlarga olib kelishi mumkin. Zararlanganda va kuyganda shuni qatiyan esda tutish kerakki, teriga, ayniqsa, ko’zga kislota, ishqor tekkanda tanada neytrallash reaksiyalarini qo’llab bo’lmaydi. Har qanday neytrallash reaksiyasi (kislotaga kuchsiz ishqor eritmasi, ishqorga esa kuchsiz kislota eritmasi issiqlik ajralishi bilan kechadi). Kimyoviy kuyishga termik kuyish eng etarli va samarali choradir. ZAHARLI VA YONUVCHAN KIMYOVIY MODDALAR NOMI ORGANIZMGA TA’SIRI YONUVCHANLIK XAVFI SAQLASH Kislotalar Azot kislotasi Butun nafas yo’llari va ko’zlarni achishtiradi. Terini kuydiradi Yonuvchan moddalarning alangalanishiga yordam beradi. Qaytaruvchilar bilan yaxshiprotiva gaz taqish kerak, yonuvchan materiallar bilan kontaktda bo’lganda ularni alangalatadi uni faqat qum, kul bilan uchirish kerak. Suv ishlanmang! Shisha idishlarda saqlanadi Yonuvchan materiallar, material kukunlari, pikrin va xlor kislotalar Sulfat kislota Terini kuchli kuydiradi. Ayniqsa teri va ko’z shilliq pardasiga kuchli ta’sir qiladi Yonuvchan emas. Suv bilan kontaktda yonuvchan moddalarni alangalatishi mumkin. Shisha idishlarda 16o c dan yuqori haroratda saqlanadi O’tni qum va kul bilan 
o’chiriladi 
Xlorid kislota 
Terini 
kuchli 
kuydiradi, 
ayniqsa 
teri va ko’z shilliq 
pardasiga 
kuchli 
ta’sir qiladi 
Yonuvchan 
emas. 
Oksidlovchi 
Konsentrlangan 
sulfat 
kislotasi va yonuvchan 
moddalar 
bilan 
aralashtirilganda 
portlaydi 
Shisha 
idishlarda 16o c 
dan 
yuqori 
haroratda 
saqlanadi 
Fosfat kislota 
Terini 
kuchli 
kuydiradi, ayniqsa, 
teri va ko’z shilliq 
pardasiga 
kuchli 
ta’sir qiladi. 
Yonuvchan 
moddalar 
bilan 
kontaktda 
bo’laganida 
ularni 
alangalatadi 
Shisha 
idishlarda 16o C 
dan 
yuqori 
haroratda 
saqlanadi 
Kaltsiy 
ishqori(so’ndiri
lmagan ohak) 
Terini 
achishtiradi 
va kuydiradi 
Yonuvchan havo bilan 
aralashma hosil qiladi. 
Suv 
va 
CO2 
bilan 
o’chiriladi 
Shisha 
yoki 
plastmassa 
idishlarda 
saqlanadi 
 
 
Kuyish  
Yordam  
Olov, 
bug’, 
qizib 
turgan 
predmet bo’lagi bilan: 
Birinchi darajali (qizaradi) 
 
Etil spirtiga ho’llangan paxta qo’yiladi, ho’llash 
qaytariladi 
Ikkinchi darajali (pufaklar) 
Yuqoridagidek va 3-5% li kaliy permanganat 
yoki 5% li tannin eritmasi bilan artiladi  
          V) uchunchi darajali 
(to’qimalarning shikastlanishi) 
Steril bog’lam qoyib, shifokorni chaqirish kerak 
O’tni qum va kul bilan o’chiriladi Xlorid kislota Terini kuchli kuydiradi, ayniqsa teri va ko’z shilliq pardasiga kuchli ta’sir qiladi Yonuvchan emas. Oksidlovchi Konsentrlangan sulfat kislotasi va yonuvchan moddalar bilan aralashtirilganda portlaydi Shisha idishlarda 16o c dan yuqori haroratda saqlanadi Fosfat kislota Terini kuchli kuydiradi, ayniqsa, teri va ko’z shilliq pardasiga kuchli ta’sir qiladi. Yonuvchan moddalar bilan kontaktda bo’laganida ularni alangalatadi Shisha idishlarda 16o C dan yuqori haroratda saqlanadi Kaltsiy ishqori(so’ndiri lmagan ohak) Terini achishtiradi va kuydiradi Yonuvchan havo bilan aralashma hosil qiladi. Suv va CO2 bilan o’chiriladi Shisha yoki plastmassa idishlarda saqlanadi Kuyish Yordam Olov, bug’, qizib turgan predmet bo’lagi bilan: Birinchi darajali (qizaradi) Etil spirtiga ho’llangan paxta qo’yiladi, ho’llash qaytariladi Ikkinchi darajali (pufaklar) Yuqoridagidek va 3-5% li kaliy permanganat yoki 5% li tannin eritmasi bilan artiladi V) uchunchi darajali (to’qimalarning shikastlanishi) Steril bog’lam qoyib, shifokorni chaqirish kerak Zaharlanishlar 
Aldigidlar 
Ko’p miqdorda sirka yoki limon sharbati 
qo’shilgan suv ichiriladi va qustriladi. Osimlik 
moyi, sut yoki tuxim oqi beriladi.  
Ammiyak 
Qustriladi.  Natriy gidrosulfatning 1% eritmasi 
va kraxmal kleysteri yoki sut ichiriladi 
Yod 
Og’izni suv yoki 5% li natriy bikarbanat eritmasi 
bilan chayiladi. Sut, ohak suvi, o’simlik moyi, 
suyuq xamir ichiriladi. 
Kislotalar 
Oshqozonni natriy permanganatning (1:1000) 
eritmasi bilan yuviladi. Shu tuzning 1% 
eritmasidan har 5 min.da osh qoshiqda beriladi 
yoki kuydirilgan magnezi (30/0) oqsilli suv, tuzli 
ich surgilar beriladi 
Mis va uning tuzlari 
Oshqozon yuviladi. Ichirish uchun – shilimshiq  
qaynatmalar, tannin, ko’mir ichiriladi, og’iz kaliy 
xlorat bilan chayiladi 
Kaliy 
permanganat 
bilan 
beriladi  
3 ta xom tuxum bilan 1 litrcha sut ichiriladi va 
qayt qildiriladi 
 
  Sentrifuga 
          Sentrifuga asbobi yordamida turli xil tizimlarni rotorlarda markazdan qochish  
kuchi ta’sirida bir biridan ajratiladi. Sentrifugalarda qattiq zarrachalarni 
cho’ktirish,emulsiyalarni ajratish, filtrlash, yuqori molekulali birikmalarni 
zichligiga qarab bir-biridan ajratish kabilar amalgam oshiriladi. Bajarilayotgan 
ishning turiga qarab maxsus konstruksiya qilingan sentrifugalardan foydalaniladi. 
            Biologik tadqiqotlarda sentrifugalardan keng foydalaniladi. Hujayra 
komponentlarini og’irligiga qarab ajratish, eritmadagi oqsillarni  cho’kmaga tushirib 
olish shular jumlasidandir. 
Zaharlanishlar Aldigidlar Ko’p miqdorda sirka yoki limon sharbati qo’shilgan suv ichiriladi va qustriladi. Osimlik moyi, sut yoki tuxim oqi beriladi. Ammiyak Qustriladi. Natriy gidrosulfatning 1% eritmasi va kraxmal kleysteri yoki sut ichiriladi Yod Og’izni suv yoki 5% li natriy bikarbanat eritmasi bilan chayiladi. Sut, ohak suvi, o’simlik moyi, suyuq xamir ichiriladi. Kislotalar Oshqozonni natriy permanganatning (1:1000) eritmasi bilan yuviladi. Shu tuzning 1% eritmasidan har 5 min.da osh qoshiqda beriladi yoki kuydirilgan magnezi (30/0) oqsilli suv, tuzli ich surgilar beriladi Mis va uning tuzlari Oshqozon yuviladi. Ichirish uchun – shilimshiq qaynatmalar, tannin, ko’mir ichiriladi, og’iz kaliy xlorat bilan chayiladi Kaliy permanganat bilan beriladi 3 ta xom tuxum bilan 1 litrcha sut ichiriladi va qayt qildiriladi Sentrifuga Sentrifuga asbobi yordamida turli xil tizimlarni rotorlarda markazdan qochish kuchi ta’sirida bir biridan ajratiladi. Sentrifugalarda qattiq zarrachalarni cho’ktirish,emulsiyalarni ajratish, filtrlash, yuqori molekulali birikmalarni zichligiga qarab bir-biridan ajratish kabilar amalgam oshiriladi. Bajarilayotgan ishning turiga qarab maxsus konstruksiya qilingan sentrifugalardan foydalaniladi. Biologik tadqiqotlarda sentrifugalardan keng foydalaniladi. Hujayra komponentlarini og’irligiga qarab ajratish, eritmadagi oqsillarni cho’kmaga tushirib olish shular jumlasidandir.             Sentrifuga rotori tez aylangan vaqtta yerni tortish kuchiga nisbatan bir necha 
marta yuqori bo’lgan markazdan qochish kuchi paydo bo’ladi. Suyuqlikning 
zichligiga nisbatan suyuqlikdagi zarrachalarning zichligi ancha yuqori bo’lganligi 
uchun markazdan ajraladi va cho’kmaga tushadi. 
            Stol ustiga qo’yiladigan sentrifugalarda 10 ml shisha sentrifuga probirkalari 
ishlatiladi. Ular butsimon  probirka ushlovchi rotoriga o’rnatiladi. Probirkalarni eng 
ustki qismigacha to’ldirish tavsiya etilmaydi. Chunki sentrifuga to’xtaganda 
suyuqlikning bir qismi to’kilib ketadi.  
   Sentrifugada ishlash vaqtida quyidagilarga e’tibor bering: 
1. Sentrifugani tekis yerga o’rnatish lozim. 
2. Sentrifugani ishlatishda birdaniga yuqori tezlikda ko’tarish man etiladi. Tezlogi 
asta- sekin     oshiriladi. 
3. Sentrifugani ishlatish va to’xtash vaqtida uning yuqori qopqog’i yopiq bo’lishi 
kerak. 
4. Sentrifuga probirkalari juft-juft qilib muvozanat holatiga keltiriladi. Muvozanat 
holatiga keltirilgan probirkalar  bir-biriga qarama-qarshi  joylashtiriladi. 
5. Agar sentrifugada vibratsiya (qaltirash) vujudga kelsa, zudlik bilan to’xtatib,uni 
sabablarini aniqlab, bartaraf etish zarur. Ko’pincha qaltirashning sababi, juft 
probirkalarning og’irligi teng emasligidan yoki ulardan birining siljishi tufayli 
bo’ladi. 
 
Oqsillarni gidrolizlash va ularning aminokislotali tarkibini aniqlash 
Oqsillarning aminokislotali tarkibini aniqlash uchun avvalo ular gidrolizlanishi 
kerak. So‘ngra xromatografiya usuli yordamida ularning aminokislotali tarkibi 
aniqlanadi. 
Reaktivlar: toza oqsil namunasi. 6 n xlorid kislota eritmasi. 
Ishning borishi. Avvalo oqsillar gidrolizlanadi. Buning uchun 50-100 mg toza oqsil 
tortib olinadi va shisha ampulaga solinadi, unga 10 ml 6 n xlorid kislota qo‘shiladi. 
So‘ngra ampula azot bilan to‘ldirilib, uning ochiq tomoni eritish nuli bilan 
berkitiladi. Qaynayotgan suvda gidroliz 24 soat davom etadi. Gidroliz tamom 
Sentrifuga rotori tez aylangan vaqtta yerni tortish kuchiga nisbatan bir necha marta yuqori bo’lgan markazdan qochish kuchi paydo bo’ladi. Suyuqlikning zichligiga nisbatan suyuqlikdagi zarrachalarning zichligi ancha yuqori bo’lganligi uchun markazdan ajraladi va cho’kmaga tushadi. Stol ustiga qo’yiladigan sentrifugalarda 10 ml shisha sentrifuga probirkalari ishlatiladi. Ular butsimon probirka ushlovchi rotoriga o’rnatiladi. Probirkalarni eng ustki qismigacha to’ldirish tavsiya etilmaydi. Chunki sentrifuga to’xtaganda suyuqlikning bir qismi to’kilib ketadi. Sentrifugada ishlash vaqtida quyidagilarga e’tibor bering: 1. Sentrifugani tekis yerga o’rnatish lozim. 2. Sentrifugani ishlatishda birdaniga yuqori tezlikda ko’tarish man etiladi. Tezlogi asta- sekin oshiriladi. 3. Sentrifugani ishlatish va to’xtash vaqtida uning yuqori qopqog’i yopiq bo’lishi kerak. 4. Sentrifuga probirkalari juft-juft qilib muvozanat holatiga keltiriladi. Muvozanat holatiga keltirilgan probirkalar bir-biriga qarama-qarshi joylashtiriladi. 5. Agar sentrifugada vibratsiya (qaltirash) vujudga kelsa, zudlik bilan to’xtatib,uni sabablarini aniqlab, bartaraf etish zarur. Ko’pincha qaltirashning sababi, juft probirkalarning og’irligi teng emasligidan yoki ulardan birining siljishi tufayli bo’ladi. Oqsillarni gidrolizlash va ularning aminokislotali tarkibini aniqlash Oqsillarning aminokislotali tarkibini aniqlash uchun avvalo ular gidrolizlanishi kerak. So‘ngra xromatografiya usuli yordamida ularning aminokislotali tarkibi aniqlanadi. Reaktivlar: toza oqsil namunasi. 6 n xlorid kislota eritmasi. Ishning borishi. Avvalo oqsillar gidrolizlanadi. Buning uchun 50-100 mg toza oqsil tortib olinadi va shisha ampulaga solinadi, unga 10 ml 6 n xlorid kislota qo‘shiladi. So‘ngra ampula azot bilan to‘ldirilib, uning ochiq tomoni eritish nuli bilan berkitiladi. Qaynayotgan suvda gidroliz 24 soat davom etadi. Gidroliz tamom bo‘lgach, ampula sovutiladi va eritma chinni kosachaga solinadi. Chinni 
kosachadagi eritma suv hammomida bug‘latiladi. Quruq kosachaga 3-4 tomchi 
distillangan suv qo‘shib yana quriguncha bug‘latiladi. Bu jarayon kosachadagi 
kislotali xususiyati yo‘qolguncha 3-4 marta takrorlanadi. Ampulani muzxonada 
saqlab qo‘iish ham mumkin. Kislotali gidrolizda triptofan aminokislotasi 
parchalanib ketadi. 
Xromatogrammaga tomiziladigan oqsil gidrolizatining miqdori, oqsil tarkibidagi 
aminokislotalarning mikdoriga bog‘liq bo‘ladi. Agar oqsil tarkibida aminokislotalar 
ko‘p bo‘lsa, kam hajmdagi gidrolizat va aksincha, aminokislotalar miqdori kam 
bo‘lsa, ko‘p hajmdagi gidrolizat olinadi. Odatda olingan namuna tarkibidagi oqsil 
mikdori 0,6 mg dan 2 mg gacha bo‘ladi. Gidrolizatni xromatogrammaga tomizish 
va aminokislotalarni ajratish yuqoridagi bayon qilingan usul yordamida amalga 
oshiriladi. 
 
      Aminokislotalarni yupqa qavatli xromatografiya usulida aniqlash 
Yupqa qavatli xromatografiya usulida oqsil gilrolizatlari yoki aminokislotalar 
aralashmasidan barcha aminokislotalarni ajratish mumkin. Yupqa qavat sifatida 
ko‘pincha silikagel, alyuminiy oqsili, sellyuloza hosilalari va boshqa moddalardan, 
tayyor holdagi maxsus plastinka (silufol)lardan foydalaniladi. 
Bu metod ikkita aralashmaydigan suyuqliklar fazasida (harakat qilmaydigan suv 
fazasi va harakatlanuvchi organik erituvchi fazasi) aminokislotalarning turlicha 
bo‘linish darajasiga asoslangan. Aminokislotalar suvli fazada ko‘p erisa, organik 
erituvchilarning frontida sekin harakatlanadi. Barcha aminokislotalarning siljish 
tezligi turlichadir. Siljish tezligining koeffitsienti quyidagicha hisoblanadi. 
b
a
Rf 
 
Bu еrda: a-aminokislota tomizilgan joyidan to shu aminokislota hosil kilgan 
dog‘ning o‘rtasigacha bo‘lgan masofa, sm; β-eritmaning fronti, sm. 
Aminokislotalar bo‘lingandan keyin plastinka quritiladi va ningidrin eritmasidan 
purkaladi. a-aminokislotalar ningidrin bilan o‘zaro ta’sir etib oksidlangach, ammiak, 
bo‘lgach, ampula sovutiladi va eritma chinni kosachaga solinadi. Chinni kosachadagi eritma suv hammomida bug‘latiladi. Quruq kosachaga 3-4 tomchi distillangan suv qo‘shib yana quriguncha bug‘latiladi. Bu jarayon kosachadagi kislotali xususiyati yo‘qolguncha 3-4 marta takrorlanadi. Ampulani muzxonada saqlab qo‘iish ham mumkin. Kislotali gidrolizda triptofan aminokislotasi parchalanib ketadi. Xromatogrammaga tomiziladigan oqsil gidrolizatining miqdori, oqsil tarkibidagi aminokislotalarning mikdoriga bog‘liq bo‘ladi. Agar oqsil tarkibida aminokislotalar ko‘p bo‘lsa, kam hajmdagi gidrolizat va aksincha, aminokislotalar miqdori kam bo‘lsa, ko‘p hajmdagi gidrolizat olinadi. Odatda olingan namuna tarkibidagi oqsil mikdori 0,6 mg dan 2 mg gacha bo‘ladi. Gidrolizatni xromatogrammaga tomizish va aminokislotalarni ajratish yuqoridagi bayon qilingan usul yordamida amalga oshiriladi. Aminokislotalarni yupqa qavatli xromatografiya usulida aniqlash Yupqa qavatli xromatografiya usulida oqsil gilrolizatlari yoki aminokislotalar aralashmasidan barcha aminokislotalarni ajratish mumkin. Yupqa qavat sifatida ko‘pincha silikagel, alyuminiy oqsili, sellyuloza hosilalari va boshqa moddalardan, tayyor holdagi maxsus plastinka (silufol)lardan foydalaniladi. Bu metod ikkita aralashmaydigan suyuqliklar fazasida (harakat qilmaydigan suv fazasi va harakatlanuvchi organik erituvchi fazasi) aminokislotalarning turlicha bo‘linish darajasiga asoslangan. Aminokislotalar suvli fazada ko‘p erisa, organik erituvchilarning frontida sekin harakatlanadi. Barcha aminokislotalarning siljish tezligi turlichadir. Siljish tezligining koeffitsienti quyidagicha hisoblanadi. b a Rf  Bu еrda: a-aminokislota tomizilgan joyidan to shu aminokislota hosil kilgan dog‘ning o‘rtasigacha bo‘lgan masofa, sm; β-eritmaning fronti, sm. Aminokislotalar bo‘lingandan keyin plastinka quritiladi va ningidrin eritmasidan purkaladi. a-aminokislotalar ningidrin bilan o‘zaro ta’sir etib oksidlangach, ammiak, aldegid va karbonat kislotaga parchalanadi, ningidrin qaytariladi. Qaytarilgan 
ningidrin hamda ningidrinning boshqa molekulasi ammiak bilan reaksiyaga kirishib, 
ko‘k-binafsha rangni beruvchi murakkab mureksid birikmasini hosil qiladi. 
Kerakli asboblar: xromatografiya kamerasi; termostat; 0,1 ml li pipetka. 
Reaktivlar. 1.0,1 M sitrat buferi, pH-5,3. 2.0,1 % li ningidrinning asetondagi 
eritmasi. Xromatografiya plastinkalaridagi rangning turg‘un bo‘lishi uchun 
ningidrinli reaktivga kadmiy qo‘shiladi. Bu eritma 5:1 nisbatda tayyorlanadi: 
1 % li ningidrinning asetondagi eritmasidan -5 qism. 2.Kadmiy asetatining 
aralashmasi; bu aralashmani tayyorlash uchun 50 ml sirka kislota va 100 ml suv olib 
aralashtiriladi hamda bu aralashmada 1 g kadmiy asetat eritiladi. So‘ng ushbu 
eritmadan -1 qism olinadi. 3. Oqsil gidrolizati. 4. “Silufol UV-254” plastinkasi. 
Ishning borishi. “UV-254” plastinkasini pastki tarafidan 2-2,5 sm o‘lchab olib, 
oddiy qalam bilan start chizig‘i chiziladi. Tekshirilayotgan oqsil gidrolizatlari bir-
biridan 1,5-2 sm oraliq masofada tomiziladi. So‘ng bu oqsil gidrolizatlaridan 10-20 
ml olib, tomchilab tomiziladi va dog‘ issiq havo bilan quritiladi-xromatografiya 
kamerasiga vertikal holatda quyiladi. Xromatofafiyalanish maxsus kameralarda olib 
boriladi, erituvchi sifatida 0,1 M sitrat buferi pH-5,3 ishlatiladi. Erituvchi kameraga 
1-1,5 sm qalinlikda quyiladi. 
Erituvchi plastinka balandligi 4/5 qismiga ko‘tarilganda, plastinka kameradan 
olinadi va issiq havoda quritiladi. Shundan so‘ng plastinkaga ehtiyotkorlik bilan 1 
% li ningidrinni asetondagi eritmasidan purkaladi. Plastinkani 105°C da termostatda 
10 minut davomida qizdiriladi. Natijada aminokislotalar ko‘k-binafsha dog‘lar 
holida ko‘rinadi. So‘ngra har bir aminokislotani yuqorida ko‘rsatilgan formula 
yordamida siljish tezligi koeffitsienti (Rf) hisoblanadi. 
Tekshirilayotgan oqsil gilrolizati bilan birga kontrol (standart) eritmalar ham 
xromatografiya qilinadi. Bu tekshirilayotgan namunadagi aminokislotalarni tezda 
aniqlashga imkon beradi. Shuni ta’kidlab o‘tish kerakki, yupqa qavatli 
xromatografiya usulida aminokislotalar sifat jihatdan baholanadi va ularning 
miqdorini aniqlashga imkon bo‘lmaydi. 
 
aldegid va karbonat kislotaga parchalanadi, ningidrin qaytariladi. Qaytarilgan ningidrin hamda ningidrinning boshqa molekulasi ammiak bilan reaksiyaga kirishib, ko‘k-binafsha rangni beruvchi murakkab mureksid birikmasini hosil qiladi. Kerakli asboblar: xromatografiya kamerasi; termostat; 0,1 ml li pipetka. Reaktivlar. 1.0,1 M sitrat buferi, pH-5,3. 2.0,1 % li ningidrinning asetondagi eritmasi. Xromatografiya plastinkalaridagi rangning turg‘un bo‘lishi uchun ningidrinli reaktivga kadmiy qo‘shiladi. Bu eritma 5:1 nisbatda tayyorlanadi: 1 % li ningidrinning asetondagi eritmasidan -5 qism. 2.Kadmiy asetatining aralashmasi; bu aralashmani tayyorlash uchun 50 ml sirka kislota va 100 ml suv olib aralashtiriladi hamda bu aralashmada 1 g kadmiy asetat eritiladi. So‘ng ushbu eritmadan -1 qism olinadi. 3. Oqsil gidrolizati. 4. “Silufol UV-254” plastinkasi. Ishning borishi. “UV-254” plastinkasini pastki tarafidan 2-2,5 sm o‘lchab olib, oddiy qalam bilan start chizig‘i chiziladi. Tekshirilayotgan oqsil gidrolizatlari bir- biridan 1,5-2 sm oraliq masofada tomiziladi. So‘ng bu oqsil gidrolizatlaridan 10-20 ml olib, tomchilab tomiziladi va dog‘ issiq havo bilan quritiladi-xromatografiya kamerasiga vertikal holatda quyiladi. Xromatofafiyalanish maxsus kameralarda olib boriladi, erituvchi sifatida 0,1 M sitrat buferi pH-5,3 ishlatiladi. Erituvchi kameraga 1-1,5 sm qalinlikda quyiladi. Erituvchi plastinka balandligi 4/5 qismiga ko‘tarilganda, plastinka kameradan olinadi va issiq havoda quritiladi. Shundan so‘ng plastinkaga ehtiyotkorlik bilan 1 % li ningidrinni asetondagi eritmasidan purkaladi. Plastinkani 105°C da termostatda 10 minut davomida qizdiriladi. Natijada aminokislotalar ko‘k-binafsha dog‘lar holida ko‘rinadi. So‘ngra har bir aminokislotani yuqorida ko‘rsatilgan formula yordamida siljish tezligi koeffitsienti (Rf) hisoblanadi. Tekshirilayotgan oqsil gilrolizati bilan birga kontrol (standart) eritmalar ham xromatografiya qilinadi. Bu tekshirilayotgan namunadagi aminokislotalarni tezda aniqlashga imkon beradi. Shuni ta’kidlab o‘tish kerakki, yupqa qavatli xromatografiya usulida aminokislotalar sifat jihatdan baholanadi va ularning miqdorini aniqlashga imkon bo‘lmaydi. Oqsillar fraksiyalarini poliakrilamid gelida elektroforez usuli bilan aniqlash 
Oqsillarni elektroforezi analitik maqsadlarida qo‘llaniladi. Disk elektroforez usuli-
oqsillarni ma’lum konsentratsiyali va ma’lum molekulalarining g‘alvirli geldagi 
bo‘linishidir. Disk-elektrsforezni amalga oshirishda poliakrilamid geli qo‘llaniladi. 
Poliakrilamid geli uch xil qiyomdan tashkil topgan: 
1) katta g‘alvirli gelning start qismi; 2) katta g‘alvirli konsentrlovchi gel; 3) kichik 
g‘alvirli bo‘luvchi gel. 
Poliakrilamid geli-akrilamid Ch2=CH-CO-NH2 va N 1 N  metilenbisakrilamidning 
CH2=CH-CO-NH-CH2-NH-CO-CH=NH2 sopolimerizatsiyalanish mahsulotidir. 
             ... 
              | 
             CO                                                                ...CO      
              |                                                                        | 
... -CH2-CH-(-CH2-CH-)n-CH2-CH-(CH2-CH-)n-CH2-CH-(CH2-CH-)n 
                                 |                |               |                                     |   
                                NH2          CO          CO                                 CO 
                                                  |               |                                     | 
                                                 NH          NH2                                NH2  
                                                  | 
                                                 CH2 
                                                                              | 
                                                 NH 
                                                  | 
                                                 CO 
                                                  | 
               …(-CH2-CH-)n-CH2-CH-(CH2-CH-)n-CH-(CH2-CH-)n…-  
                               |                                  |            |              | 
                              CO                              CO       CO         CO       
                               |                                  |            |              | 
                              NH2                            NH2          NH2            NH2 
Oqsillar fraksiyalarini poliakrilamid gelida elektroforez usuli bilan aniqlash Oqsillarni elektroforezi analitik maqsadlarida qo‘llaniladi. Disk elektroforez usuli- oqsillarni ma’lum konsentratsiyali va ma’lum molekulalarining g‘alvirli geldagi bo‘linishidir. Disk-elektrsforezni amalga oshirishda poliakrilamid geli qo‘llaniladi. Poliakrilamid geli uch xil qiyomdan tashkil topgan: 1) katta g‘alvirli gelning start qismi; 2) katta g‘alvirli konsentrlovchi gel; 3) kichik g‘alvirli bo‘luvchi gel. Poliakrilamid geli-akrilamid Ch2=CH-CO-NH2 va N 1 N metilenbisakrilamidning CH2=CH-CO-NH-CH2-NH-CO-CH=NH2 sopolimerizatsiyalanish mahsulotidir. ... | CO ...CO | | ... -CH2-CH-(-CH2-CH-)n-CH2-CH-(CH2-CH-)n-CH2-CH-(CH2-CH-)n | | | | NH2 CO CO CO | | | NH NH2 NH2 | CH2 | NH | CO | …(-CH2-CH-)n-CH2-CH-(CH2-CH-)n-CH-(CH2-CH-)n…- | | | | CO CO CO CO | | | | NH2 NH2 NH2 NH2                                                                                | 
                                                                              CH2 
                                                                               | 
                                                                              NH 
                                                                               |  
                                                                              CO 
                                                                               | 
                                                                  …CH2-CH-(CH2-CH-)n…- 
                                                                                               | 
                                                                                              CO 
                                                                                               | 
                                                                                              NH2                         
Gelning 
yopishqoqligi, 
mustahkamligi 
va 
elastikligi 
poliakrilamidni 
polimerizatsiyalanish va tikilish darajasiga, shuningdek tikilishda ishtirok etgan 
N,N1-metilenbisakrilamidning 
miqdoriga 
bog‘liq. 
Gel 
ustuncha 
shaklida 
mahkamlangan shisha trubkalarda polimerizatsiya qilinadi. Sopolimerizatsiyalanish 
reaksiyasi katalizatorlari sifatida oksidlovchi-qaytariluvchi sistemalar ishlatiladi, 
ular erkin radikallar manbai hisoblanadi, masalan: persulfat ammoniy (NH4)2S2O3 
va N,N,N,N1-tetrametiletilendiamin (TEMED): (CH3)2=N-CH2-CH2-N=(CH3)2. 
Elektrod eritmalari, ya’ni bufer eritmalari, elektroddar bilan gellarning sirgqi 
qismlarida tok o‘tkazuvchi vazifasini bajaradi, bunday holatlarda buferlarning rN va 
tarkibi turlicha bo‘ladi. Elektroforez usuli juda yuqori sezgirlikka ega. Bu usul bilan 
qon zardobi oqsillarning 30 dan ortiq fraksiyalarini aniqlash mumkin. 
Kerakli asboblar: Elektroforez uchun apparat organik oynadan yasalgan bo‘lib, 
ikkita elektrodnish rezervuarlardan iborat, yuqori va pastki, har birining hajmi 1,5 l. 
Ikkala rezervuarlarning ko‘mir elektrodlari bo‘lib, bu elektrodlarga doimiy tok 
ulanadi. O‘zgarmas tok manbai sifatida UIP-1 pribori ishlatiladi. 
Reaktivlar. 1. A - eritmasi: 100 ml kolbaga 48 ml 1 n HCI, 36,3 g tris va 0,46 ml 
TEMED solinadi, erib bo‘lgandan keyin kolbaning belgisigacha suv solinadi. Eritma 
pH 8,9 ga teng bo‘lishi kerak. 2. B-eritmasi: 100 ml kolbaga 30,0 g akrilamid va 0,8 
| CH2 | NH | CO | …CH2-CH-(CH2-CH-)n…- | CO | NH2 Gelning yopishqoqligi, mustahkamligi va elastikligi poliakrilamidni polimerizatsiyalanish va tikilish darajasiga, shuningdek tikilishda ishtirok etgan N,N1-metilenbisakrilamidning miqdoriga bog‘liq. Gel ustuncha shaklida mahkamlangan shisha trubkalarda polimerizatsiya qilinadi. Sopolimerizatsiyalanish reaksiyasi katalizatorlari sifatida oksidlovchi-qaytariluvchi sistemalar ishlatiladi, ular erkin radikallar manbai hisoblanadi, masalan: persulfat ammoniy (NH4)2S2O3 va N,N,N,N1-tetrametiletilendiamin (TEMED): (CH3)2=N-CH2-CH2-N=(CH3)2. Elektrod eritmalari, ya’ni bufer eritmalari, elektroddar bilan gellarning sirgqi qismlarida tok o‘tkazuvchi vazifasini bajaradi, bunday holatlarda buferlarning rN va tarkibi turlicha bo‘ladi. Elektroforez usuli juda yuqori sezgirlikka ega. Bu usul bilan qon zardobi oqsillarning 30 dan ortiq fraksiyalarini aniqlash mumkin. Kerakli asboblar: Elektroforez uchun apparat organik oynadan yasalgan bo‘lib, ikkita elektrodnish rezervuarlardan iborat, yuqori va pastki, har birining hajmi 1,5 l. Ikkala rezervuarlarning ko‘mir elektrodlari bo‘lib, bu elektrodlarga doimiy tok ulanadi. O‘zgarmas tok manbai sifatida UIP-1 pribori ishlatiladi. Reaktivlar. 1. A - eritmasi: 100 ml kolbaga 48 ml 1 n HCI, 36,3 g tris va 0,46 ml TEMED solinadi, erib bo‘lgandan keyin kolbaning belgisigacha suv solinadi. Eritma pH 8,9 ga teng bo‘lishi kerak. 2. B-eritmasi: 100 ml kolbaga 30,0 g akrilamid va 0,8 g metilenbisakrilamid solib, 70-80 ml distillangan suvda eritiladi va filtrlanadi, 
so‘ngra eritmaning hajmi distillangan suv qo‘shib 100 ml ga еtkaziladi, so‘ng 
yaxshilab aralashtiriladi. 3. C-eritmasi: 0,14 g ammoniy persulfat 100 ml 
distillangan suvda eritiladi, bu eritmani ishlatishdan avval tayyorlanadi. 4. Elektrod 
buferi: 6,0 g tris va 28,8 g glitsin distillangan suvda eritiladi va xajmi suv qo‘shib 
100 ml ga еtkaziladi, pH-8,3. Foydalanishdan oldin 10 marta suyultiriladi. 5. 
Bo‘yoq-indikatorning eritmasi: bromfenol ko‘kning 0,001% li distillangan suvdagi 
eritmasi. 6. Oqsil fraksiyalarini bo‘yash uchun amido-shvars reaktivi ishlatiladi. 
Amido-shvars 10 B ni 1% li eritmasi 7% li sirka kislotasining eritmasida 
tayyorlanadi. 7.Sirka kislotasining 7% li eritmasi. 8.Qon zardobi. 
Ishning borishi. Gelni tayyorlash. Toza va quruq trubkalarning bir uchini 
leykoplastir yopishtirib berkitiladi va rezinali halqachalar kiygiziladi, so‘ngra 
shtativga o‘rnatiladi. 
Alohida kolbaga yoki stakanga 1 qism A eritmadan, 2 qism B eritmadan, 4 qism C 
eritmadan va 1 qism distillangan suv olib aralashtiriladi. Tayyorlangan aralashmada 
har bir trubkalarga pipetka bilan 2,5 ml dan solinadi. Gelning usti bir xil tekis 
bo‘lishi va kislorod o‘tishining oldini olish uchun kapillyar yordamida 0,2-0,3 ml 
distillangan suvni aralashma ustiga qavat qilib quyiladi. Trubkalardagi gellarni 
polimerizatsiyalanish uchun 30 minut xona haroratida yoki termostatda 30°C da 15-
20 minut saqlanadi. Polimerizatsiyalanish tamom bo‘lgandan keyin, gel bilan qavat 
qilib quyilgan suv filtr qog‘ozdan qirqib tayyorlangan lentachalar bilan olinadi va 
gelning yuqori qismi elektrod buferi bilan yuviladi. 
Analiz qilishga ishlatiladigan oqsil eritmasi gel tayyorlash uchun qo‘llaniladigan 
bufer eritmasidan tayyorlanadi. Oqsil eritmasining konsentratsiyasi 1-5 mkg/ml 
bo‘lishi kerak. Masalan: qon zardobini tekshirish uchun 3 mkl qon zardobi (oqsil 
mikdori taxminan 200 mkg) 0,15 ml gel tayyorlash uchun ishlatiladigan bufer 
eritmasi bilan aralashtiriladi va zichligini oshirish uchun konsentratsiyasi 20-25 % 
bo‘lguncha saxaroza yoki glitserin qo‘shiladi, har bir trubkaga 10-100 mkl 
tayyorlangan oqsil eritmasidan solinadi. Shundan so‘ng trubkalar oxirigacha 
elektrod buferi bilan to‘ldiriladi. 
g metilenbisakrilamid solib, 70-80 ml distillangan suvda eritiladi va filtrlanadi, so‘ngra eritmaning hajmi distillangan suv qo‘shib 100 ml ga еtkaziladi, so‘ng yaxshilab aralashtiriladi. 3. C-eritmasi: 0,14 g ammoniy persulfat 100 ml distillangan suvda eritiladi, bu eritmani ishlatishdan avval tayyorlanadi. 4. Elektrod buferi: 6,0 g tris va 28,8 g glitsin distillangan suvda eritiladi va xajmi suv qo‘shib 100 ml ga еtkaziladi, pH-8,3. Foydalanishdan oldin 10 marta suyultiriladi. 5. Bo‘yoq-indikatorning eritmasi: bromfenol ko‘kning 0,001% li distillangan suvdagi eritmasi. 6. Oqsil fraksiyalarini bo‘yash uchun amido-shvars reaktivi ishlatiladi. Amido-shvars 10 B ni 1% li eritmasi 7% li sirka kislotasining eritmasida tayyorlanadi. 7.Sirka kislotasining 7% li eritmasi. 8.Qon zardobi. Ishning borishi. Gelni tayyorlash. Toza va quruq trubkalarning bir uchini leykoplastir yopishtirib berkitiladi va rezinali halqachalar kiygiziladi, so‘ngra shtativga o‘rnatiladi. Alohida kolbaga yoki stakanga 1 qism A eritmadan, 2 qism B eritmadan, 4 qism C eritmadan va 1 qism distillangan suv olib aralashtiriladi. Tayyorlangan aralashmada har bir trubkalarga pipetka bilan 2,5 ml dan solinadi. Gelning usti bir xil tekis bo‘lishi va kislorod o‘tishining oldini olish uchun kapillyar yordamida 0,2-0,3 ml distillangan suvni aralashma ustiga qavat qilib quyiladi. Trubkalardagi gellarni polimerizatsiyalanish uchun 30 minut xona haroratida yoki termostatda 30°C da 15- 20 minut saqlanadi. Polimerizatsiyalanish tamom bo‘lgandan keyin, gel bilan qavat qilib quyilgan suv filtr qog‘ozdan qirqib tayyorlangan lentachalar bilan olinadi va gelning yuqori qismi elektrod buferi bilan yuviladi. Analiz qilishga ishlatiladigan oqsil eritmasi gel tayyorlash uchun qo‘llaniladigan bufer eritmasidan tayyorlanadi. Oqsil eritmasining konsentratsiyasi 1-5 mkg/ml bo‘lishi kerak. Masalan: qon zardobini tekshirish uchun 3 mkl qon zardobi (oqsil mikdori taxminan 200 mkg) 0,15 ml gel tayyorlash uchun ishlatiladigan bufer eritmasi bilan aralashtiriladi va zichligini oshirish uchun konsentratsiyasi 20-25 % bo‘lguncha saxaroza yoki glitserin qo‘shiladi, har bir trubkaga 10-100 mkl tayyorlangan oqsil eritmasidan solinadi. Shundan so‘ng trubkalar oxirigacha elektrod buferi bilan to‘ldiriladi. Elektroforezni olib borish. Elektroforez xolodilnikda olib boriladi. Elektrod 
buferlari ishlatishdan avval harorati +4°S ga keltiriladi. Elektroforez apparata ham 
sovutiladi. Yuqorigi idiщdagi bufer eritmasining 500 ml ga 1 ml bo‘yoq-indikator, 
0,001 % li bromfenol ko‘k eritmasidan qo‘shiladi. Apparatning qopqog‘ini yopib, 
elektroddar o‘zgarmas tok manbai bilan ulanadi, pastki elektrod anod (+), yuqori 
elektrod katod (-) bo‘lib hizmat qiladi. 
Har bir trubkaga 0,5-1,0 mA tok beriladi (20-30 minut) keyin uni har trubka uchun 
2-5 mA ga еtkaziladi. Oqsil fraksiyalarining bo‘linishi 2-3 soat davom etadi, ya’ni 
bo‘yoq trubkaning pastki uchiga 3 mm qolganda tok manbai o‘chiriladi. Elektrod 
buferlari apparat idishlaridan boshqa idishlarga quyib olinadi va trubkalar burab 
chiqariladi. Trubkalardan gelni chiqarish uchun shprisga distillangan suv olib, igna 
bilan trubka devorlari hamda gel orasiga yuboriladi va asta-sekin gel chiqarib 
olinadi. Gellardagi oqsil zonalarini bo‘yash uchun amido-shvars 10 B eritmasi 
probirkalarga solinadi va 10-15 minutga qoldiriladi. Shundan keyin boshqa idishga 
quyiladi. Gellar 7% li sirka kislotasining eritmasi bilan yuviladi. Gelning oqsilsiz 
qismlarini rangsizlantirish uchun ko‘p marta shu eritma bilan yuvish lozim. 
Rangsizlantirish jarayoni 10-12 soat davom etadi. So‘ngra oqsil fraksiyalari bor 
zonalar 
rangining 
intensivligiga 
va 
ularning 
joylashishiga 
qarab 
elektroforegrammalar chiziladi. 
Oqsillar elektroforegrammalarining ko‘rinishi. 
 
Elektroforezni olib borish. Elektroforez xolodilnikda olib boriladi. Elektrod buferlari ishlatishdan avval harorati +4°S ga keltiriladi. Elektroforez apparata ham sovutiladi. Yuqorigi idiщdagi bufer eritmasining 500 ml ga 1 ml bo‘yoq-indikator, 0,001 % li bromfenol ko‘k eritmasidan qo‘shiladi. Apparatning qopqog‘ini yopib, elektroddar o‘zgarmas tok manbai bilan ulanadi, pastki elektrod anod (+), yuqori elektrod katod (-) bo‘lib hizmat qiladi. Har bir trubkaga 0,5-1,0 mA tok beriladi (20-30 minut) keyin uni har trubka uchun 2-5 mA ga еtkaziladi. Oqsil fraksiyalarining bo‘linishi 2-3 soat davom etadi, ya’ni bo‘yoq trubkaning pastki uchiga 3 mm qolganda tok manbai o‘chiriladi. Elektrod buferlari apparat idishlaridan boshqa idishlarga quyib olinadi va trubkalar burab chiqariladi. Trubkalardan gelni chiqarish uchun shprisga distillangan suv olib, igna bilan trubka devorlari hamda gel orasiga yuboriladi va asta-sekin gel chiqarib olinadi. Gellardagi oqsil zonalarini bo‘yash uchun amido-shvars 10 B eritmasi probirkalarga solinadi va 10-15 minutga qoldiriladi. Shundan keyin boshqa idishga quyiladi. Gellar 7% li sirka kislotasining eritmasi bilan yuviladi. Gelning oqsilsiz qismlarini rangsizlantirish uchun ko‘p marta shu eritma bilan yuvish lozim. Rangsizlantirish jarayoni 10-12 soat davom etadi. So‘ngra oqsil fraksiyalari bor zonalar rangining intensivligiga va ularning joylashishiga qarab elektroforegrammalar chiziladi. Oqsillar elektroforegrammalarining ko‘rinishi.  
Pereaminlash reaksiyasi 
Aminokislotalardan aminoguruhni erkin ammiak shaklida ajratib chiqmasdan  -
ketokislotaga ko‘chirilishi pereaminlanish yoki trans-aminlanish deb ataladi. 
Reaksiyani umumiy shaklda quyidagicha yozish mumkin. 
 R1               R2                          R1          R2 
 |                   |                             |             | 
CH - NH2 + C = 0                     C = 0 + CH - NH2 
 |                   |                             |             | 
COOH        COOH                   COOH  COOH 
 
 
Pereaminlanish jarayoni barcha to‘qimalarda keng tarqalgan fermentlar-
aminotransferazalar ishtirokida boradi. Aminotransferazalar piridoksalfosfat 
proteinlar bo‘lib, ularning kofermenti oraliq fosfopiridoksaldir (vitamin B6). 
 
O
C
HO
H
H3C
CH2
P=0
OH
O
-    -    
OH
-    
Pereaminlash reaksiyasi Aminokislotalardan aminoguruhni erkin ammiak shaklida ajratib chiqmasdan  - ketokislotaga ko‘chirilishi pereaminlanish yoki trans-aminlanish deb ataladi. Reaksiyani umumiy shaklda quyidagicha yozish mumkin. R1 R2 R1 R2 | | | | CH - NH2 + C = 0 C = 0 + CH - NH2 | | | | COOH COOH COOH COOH Pereaminlanish jarayoni barcha to‘qimalarda keng tarqalgan fermentlar- aminotransferazalar ishtirokida boradi. Aminotransferazalar piridoksalfosfat proteinlar bo‘lib, ularning kofermenti oraliq fosfopiridoksaldir (vitamin B6). O C HO H H3C CH2 P=0 OH O - - OH - Piridoksalfosfat 
Pereaminlanish reaksiyasi davomida piridoksalfosfat piridok-saminfosfatga 
aylanadi, 
so‘ngra 
aminoguruha-ketokislotaga 
ko‘chiriladi 
va 
yana 
piridoksalfosfatga aylanadi. 
Pereaminlash reaksiyasi to‘qimalarida keng tarqalgan. Barcha aminokislotalar 
pereaminlanish reaksiyasida ishtirok etadi. Glutamat, asparagin, alanin bilan bu 
reaksiya tez o‘tadi. Glitsin, leysin izoleysin, gistitsin, triptofan, fenilalanin va tirozin 
qiyinroq pereaminlanadi. 
Piridoksaminfosfat 
 
Pereaminlanish reaksiyasi azot alamashinuvida alohida ahamiyatga ega. 
Birinchidan, bu reaksiya natijasida α - ketokislotalardan yangi aminokislotalar 
sintezlanadi. 
Ikkinchidan, 
pereaminlanish 
reaksiyasi 
aminokislotalar 
parchalanishidagi usullardan hisoblanadi. 
Ferment preparatini tayyorlash +4°C da olib boriladi. Ferment preparatini olish 
uchun birorta hayvon so‘yilib, skelet muskuli kesib olinadi va qaychi bilan 
maydalanadi. Hosil bo‘lgan to‘qima bo‘tqasini gomogenizator stakaniga solib, 1:5 
nisbatda 0,1 % li KHCO3 eritmasidan qo‘shib 2 minut davomida gomogenizator 
bilan maydalanadi. Gomogenat to‘rt qavat doka orqali filtrlanadi va u tajriba uchun 
ishlatiladi. Tajribani olib borish uchun probirkalarga quyidagi sxema reaksiyasi 
aralashmalari tayyorlanadi: 
 
 
 
 
NH2
HO
CH2 -    
H2C
CH2
N
-    
O -    
P=0
OH
OH
Piridoksalfosfat Pereaminlanish reaksiyasi davomida piridoksalfosfat piridok-saminfosfatga aylanadi, so‘ngra aminoguruha-ketokislotaga ko‘chiriladi va yana piridoksalfosfatga aylanadi. Pereaminlash reaksiyasi to‘qimalarida keng tarqalgan. Barcha aminokislotalar pereaminlanish reaksiyasida ishtirok etadi. Glutamat, asparagin, alanin bilan bu reaksiya tez o‘tadi. Glitsin, leysin izoleysin, gistitsin, triptofan, fenilalanin va tirozin qiyinroq pereaminlanadi. Piridoksaminfosfat Pereaminlanish reaksiyasi azot alamashinuvida alohida ahamiyatga ega. Birinchidan, bu reaksiya natijasida α - ketokislotalardan yangi aminokislotalar sintezlanadi. Ikkinchidan, pereaminlanish reaksiyasi aminokislotalar parchalanishidagi usullardan hisoblanadi. Ferment preparatini tayyorlash +4°C da olib boriladi. Ferment preparatini olish uchun birorta hayvon so‘yilib, skelet muskuli kesib olinadi va qaychi bilan maydalanadi. Hosil bo‘lgan to‘qima bo‘tqasini gomogenizator stakaniga solib, 1:5 nisbatda 0,1 % li KHCO3 eritmasidan qo‘shib 2 minut davomida gomogenizator bilan maydalanadi. Gomogenat to‘rt qavat doka orqali filtrlanadi va u tajriba uchun ishlatiladi. Tajribani olib borish uchun probirkalarga quyidagi sxema reaksiyasi aralashmalari tayyorlanadi: NH2 HO CH2 - H2C CH2 N - O - P=0 OH OH Probirka- 
larning 
raqami 
CH2 JCOOH ni 
KHCO3 
dagi 
eritmasi, ml 
Glyutamin 
kislota, ml 
Pirouzum 
kislota, ml 
H2O, ml Gomogenat, 
ml 
1 
0,5 
0,5 
0,5 
- 
1,5 
2 
0,5 
0,5 
0,5 
- 
1,5 
3 
0,5 
- 
0,5 
0,5 
1,5 
 
Pereaminlanish barcha aminokislotalarning aminoguruhini -ketoglutarat kislotaga 
ko‘chirish orqali ularning dezaminlanishini ta’minlaydi. Hosil bo‘lgan glutamat 
kislota glutamatdegidrogenaza ta’sirida aminoguruxini yo‘qotadi, NH3 ni ajratadi. 
Bu reaksiya qaytar bo‘lib, qaytadan α- ketoglutarat kislotaga aylanadi. Muskuldagi 
ferment ishtirokida, glutamat va pirouzum kislota misolida pereaminlanish jarayoni 
bilan tanishish mumkin. 
COOH 
 | 
CH – NH2 
 | 
CH2                   + 
 | 
CH2 
 |  
COOH 
glutamat 
 
 
COOH 
 | 
C = 0 
 | 
CH3 
 
 
Pirouzum 
Kislota 
 
 
COOH 
 | 
C = 0                   + 
 | 
CH2 
 | 
COOH 
 -ketoglutarat 
 
 
COOH 
 | 
CH – NH2 
 | 
CH3 
 
alanin 
 
Pereaminlanish reaksiyasini qanday borganligini bilish uchun pirouzum 
kislotasining pereaminlanish jarayoni to‘xtatiladi. Natijada qolgan pirouzum 
kislotasi salitsin aldegida bilan to‘q sariq rangni hosil qiladi. Pereaminlanish 
reaksiyasini to‘xtatish uchun monoiod sirka kislotasi ishtirokida inkubatsiya 
qilinadi. 
Probirka- larning raqami CH2 JCOOH ni KHCO3 dagi eritmasi, ml Glyutamin kislota, ml Pirouzum kislota, ml H2O, ml Gomogenat, ml 1 0,5 0,5 0,5 - 1,5 2 0,5 0,5 0,5 - 1,5 3 0,5 - 0,5 0,5 1,5 Pereaminlanish barcha aminokislotalarning aminoguruhini -ketoglutarat kislotaga ko‘chirish orqali ularning dezaminlanishini ta’minlaydi. Hosil bo‘lgan glutamat kislota glutamatdegidrogenaza ta’sirida aminoguruxini yo‘qotadi, NH3 ni ajratadi. Bu reaksiya qaytar bo‘lib, qaytadan α- ketoglutarat kislotaga aylanadi. Muskuldagi ferment ishtirokida, glutamat va pirouzum kislota misolida pereaminlanish jarayoni bilan tanishish mumkin. COOH | CH – NH2 | CH2 + | CH2 | COOH glutamat COOH | C = 0 | CH3 Pirouzum Kislota COOH | C = 0 + | CH2 | COOH  -ketoglutarat COOH | CH – NH2 | CH3 alanin Pereaminlanish reaksiyasini qanday borganligini bilish uchun pirouzum kislotasining pereaminlanish jarayoni to‘xtatiladi. Natijada qolgan pirouzum kislotasi salitsin aldegida bilan to‘q sariq rangni hosil qiladi. Pereaminlanish reaksiyasini to‘xtatish uchun monoiod sirka kislotasi ishtirokida inkubatsiya qilinadi. Kerakli asboblar: probirkalar bilan shtativ; suv hammomi; qaychi; gomogenizator; 
1,2 ml li pipetkalar. 
Reaktivlar. 1. Kaliy bikarbonatning (KHC03) 0,1% va 2% li eritmalari. 2. Glyutamin 
kislota eritmasi 6 mg glyutamin kislota 1 ml 2% li KHCO3 eritmasida eritiladi. 3. 
Pirouzum kislota eritmasi, 4,6 mg pirouzum kislotasi 1 ml distillangan suvda 
eritiladi. 4. Monoyod sirka kislotasining kaliy bikarbonatdagi eritmasi, 0,002M 
CH2JCOOH eritmasi 0,1% li KHCO3 eritmasida tayyorlanadi. 5. Kaliy ishqorining 
to‘yingan eritmasi. 6. Salitsil aldegidaning spirtdagi 2% li eritmasi. 7. Uchxlorsirka 
kislotasshshng 10% li eritmasi. 
Ishning borishi. Bu ishda ferment manbai sifatida muskul to‘qimasining gomogenati 
ishlatiladi. Gomogenat filtrati yuqorida bayon qilinganidek tayyorlanadi. Birinchi 
probirkaga 1 ml uchxlorsirka kislotasi eritmasidan solinadi, sungra to‘qima 
gomogenati filtratidan ko‘shiladi. Bu kislota ta’sirida fermentativ reaksiya 
bo‘lmaydi. Ikkinchi va uchinchi probirkalarga to‘qima gomogenatidan qo‘shib, 
aralashtiriladi va 37-38°C da inkubatsiya qilinadi. Inkubatsiya 90 minut davom 
etadi, har 5-10 minutda chayqatib turiladi. 
Inkubatsiyadan keyin probirkalarga 1 ml dan uchxlorsirka kislota eritmasidan 
qo‘shib, fermentativ reaksiya to‘xtatiladi va 10 minutdan keyin hamma 
probirkalardagi aralashma filtrlanadi. Filtrat salitsil aldegida bilan pirouzum 
kislotasini aniqlashga ishlatiladi. Buning uchun uchta probirka olib, 1-raqamli 
probirkaga avvalgi birinchi probirkadagi filtratdan 1 ml, raqamli probirkaga 
ikkinchi probirkadagi filtratdan, 3-raqamli probirkaga uchinchi probirkadagi 
filtartdan solinadi. So‘ngra hamma probirkalarga 1 ml dan KON ning to‘yingan 
iasidan va 0,5 ml 2 % li salitsil aldegidaning eritmasidan solinadi. Probirkalardagi 
suyuqliklar chayqatib aralashtiriladi. Shundan keyin probirkalarni 10 minut 37-
38°S li suv hammomida inkubatsiya qilinadi. Hamma probirkalardagi hosil bo‘lgan 
ranglar solishtirilada va bu еrdagi ranglarga qarab pereaminlanish jarayoni qanday 
borganligini bilish mumkin. Olingan natijalardan xulosa yozilada. 
Kerakli asboblar: probirkalar bilan shtativ; suv hammomi; qaychi; gomogenizator; 1,2 ml li pipetkalar. Reaktivlar. 1. Kaliy bikarbonatning (KHC03) 0,1% va 2% li eritmalari. 2. Glyutamin kislota eritmasi 6 mg glyutamin kislota 1 ml 2% li KHCO3 eritmasida eritiladi. 3. Pirouzum kislota eritmasi, 4,6 mg pirouzum kislotasi 1 ml distillangan suvda eritiladi. 4. Monoyod sirka kislotasining kaliy bikarbonatdagi eritmasi, 0,002M CH2JCOOH eritmasi 0,1% li KHCO3 eritmasida tayyorlanadi. 5. Kaliy ishqorining to‘yingan eritmasi. 6. Salitsil aldegidaning spirtdagi 2% li eritmasi. 7. Uchxlorsirka kislotasshshng 10% li eritmasi. Ishning borishi. Bu ishda ferment manbai sifatida muskul to‘qimasining gomogenati ishlatiladi. Gomogenat filtrati yuqorida bayon qilinganidek tayyorlanadi. Birinchi probirkaga 1 ml uchxlorsirka kislotasi eritmasidan solinadi, sungra to‘qima gomogenati filtratidan ko‘shiladi. Bu kislota ta’sirida fermentativ reaksiya bo‘lmaydi. Ikkinchi va uchinchi probirkalarga to‘qima gomogenatidan qo‘shib, aralashtiriladi va 37-38°C da inkubatsiya qilinadi. Inkubatsiya 90 minut davom etadi, har 5-10 minutda chayqatib turiladi. Inkubatsiyadan keyin probirkalarga 1 ml dan uchxlorsirka kislota eritmasidan qo‘shib, fermentativ reaksiya to‘xtatiladi va 10 minutdan keyin hamma probirkalardagi aralashma filtrlanadi. Filtrat salitsil aldegida bilan pirouzum kislotasini aniqlashga ishlatiladi. Buning uchun uchta probirka olib, 1-raqamli probirkaga avvalgi birinchi probirkadagi filtratdan 1 ml, raqamli probirkaga ikkinchi probirkadagi filtratdan, 3-raqamli probirkaga uchinchi probirkadagi filtartdan solinadi. So‘ngra hamma probirkalarga 1 ml dan KON ning to‘yingan iasidan va 0,5 ml 2 % li salitsil aldegidaning eritmasidan solinadi. Probirkalardagi suyuqliklar chayqatib aralashtiriladi. Shundan keyin probirkalarni 10 minut 37- 38°S li suv hammomida inkubatsiya qilinadi. Hamma probirkalardagi hosil bo‘lgan ranglar solishtirilada va bu еrdagi ranglarga qarab pereaminlanish jarayoni qanday borganligini bilish mumkin. Olingan natijalardan xulosa yozilada.