ТEXNIKA HAVFSIZLIK QOIDALARI BILAN TANISHISH MOLEKULYAR BIOLOGIYANING METODLARI
Yuklangan vaqt
2024-04-07
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
15
Faytl hajmi
49,9 KB
ТEXNIKA HAVFSIZLIK QOIDALARI BILAN TANISHISH
MOLEKULYAR BIOLOGIYANING METODLARI
Biokimyo laboratoriyasida ishlaganda e’tibor qilmasa havfli oqibatlarga olib
kelishi mumkin bo’lgan ehtiyaot choralariga amal qilish zarur. Zaharli, engil
yonuvchi, portlovchi, kimyoviy kuydiruvchi xususiyatiga ega bo’lgan moddalar
bilan ishlaganda, bu ehtiyoj choralariga ayniqsa amal qilish kerak.
Pipetka bilan ishlaganda qisman suyiltirilgan va kontsentrlangan kislotalar
(azot, sulfat, xlorid, sirka kislotalari) zaharli va zaharli moddalarni og’iz bilan tortish
mumkin emas, balki rezina nok yoki silidrdan foydalanish zarur. Xrom
aralashmasini ishlatishda ham bunga amal qilish kerak.
Zararli gaz yoki bug’lar hosil qiladigan (azot, xlorid, sirka kislota va
boshqalar), kukun xolidagi changlanadigan moddalarni ishlatganda dokali
respiratorlar va himoya ko’zaynagidan hamda mo’rili shkafdan foydalanish kerak.
Turli asboblar 220V kuchlanishili elektr tokidan foydalanilganligi sababli
laboratoriyada umumiy yerga ulanish kontur tizimi ta’minlangan bo’lishi kerak. Bu
asboblardan
foydalanishning
nafaqat
havfsizligini,
balki
asboblar
ko’rsatkichlarining aniqligini ham ta’minlaydi. Havfsizlik maqsadida oxirgi paytda
elektr asboblar qo’shimcha yerga ulanish –kontakt simlari bor maxsus vilka va
rezetkalar bilan chiqarilmoqda. Shuning uchun ularni qo’shimcha yerga ulash shart
emas.
Laborant material bilan ishlaganda ehtiyotlik va e’tibor bilan ishlashi kerak.
Bu materiallar bilan ishlagandan so’ng darhol materialni va ishlatilgan idishlarni
ham zararsizlantirish ya’ni kimyoviy va termik ishlov berish zarur.
2-3 jadvallarda eng ko’p ishlatiladigan zaharli, yonuvchan va portlovchi
kimyoviy moddalarni saqlash qoidalari, kuyish va zararlanishda ko’rsatiladigan
birinchi yordan haqida ma’lumot beriladi.
Shuni esda tutib turish lozimki, kimyo laboratoriyalarida taxnika xavfsizligiga
rioya qilmaslikturli jarayonlarga olib kelishi mumkin. Zararlanganda va kuyganda
shuni qatiyan esda tutish kerakki, teriga, ayniqsa, ko’zga kislota, ishqor tekkanda
tanada neytrallash reaksiyalarini qo’llab bo’lmaydi. Har qanday neytrallash
reaksiyasi (kislotaga kuchsiz ishqor eritmasi, ishqorga esa kuchsiz kislota eritmasi
issiqlik ajralishi bilan kechadi). Kimyoviy kuyishga termik kuyish eng etarli va
samarali choradir.
ZAHARLI VA YONUVCHAN KIMYOVIY MODDALAR
NOMI
ORGANIZMGA
TA’SIRI
YONUVCHANLIK
XAVFI
SAQLASH
Kislotalar
Azot kislotasi
Butun nafas yo’llari
va
ko’zlarni
achishtiradi. Terini
kuydiradi
Yonuvchan
moddalarning
alangalanishiga yordam
beradi.
Qaytaruvchilar
bilan
yaxshiprotiva gaz taqish
kerak,
yonuvchan
materiallar
bilan
kontaktda
bo’lganda
ularni alangalatadi uni
faqat qum, kul bilan
uchirish
kerak.
Suv
ishlanmang!
Shisha
idishlarda
saqlanadi
Yonuvchan
materiallar,
material
kukunlari, pikrin
va xlor kislotalar
Sulfat kislota
Terini
kuchli
kuydiradi. Ayniqsa
teri va ko’z shilliq
pardasiga
kuchli
ta’sir qiladi
Yonuvchan emas. Suv
bilan
kontaktda
yonuvchan moddalarni
alangalatishi
mumkin.
Shisha
idishlarda 16o c
dan
yuqori
haroratda
saqlanadi
O’tni qum va kul bilan
o’chiriladi
Xlorid kislota
Terini
kuchli
kuydiradi,
ayniqsa
teri va ko’z shilliq
pardasiga
kuchli
ta’sir qiladi
Yonuvchan
emas.
Oksidlovchi
Konsentrlangan
sulfat
kislotasi va yonuvchan
moddalar
bilan
aralashtirilganda
portlaydi
Shisha
idishlarda 16o c
dan
yuqori
haroratda
saqlanadi
Fosfat kislota
Terini
kuchli
kuydiradi, ayniqsa,
teri va ko’z shilliq
pardasiga
kuchli
ta’sir qiladi.
Yonuvchan
moddalar
bilan
kontaktda
bo’laganida
ularni
alangalatadi
Shisha
idishlarda 16o C
dan
yuqori
haroratda
saqlanadi
Kaltsiy
ishqori(so’ndiri
lmagan ohak)
Terini
achishtiradi
va kuydiradi
Yonuvchan havo bilan
aralashma hosil qiladi.
Suv
va
CO2
bilan
o’chiriladi
Shisha
yoki
plastmassa
idishlarda
saqlanadi
Kuyish
Yordam
Olov,
bug’,
qizib
turgan
predmet bo’lagi bilan:
Birinchi darajali (qizaradi)
Etil spirtiga ho’llangan paxta qo’yiladi, ho’llash
qaytariladi
Ikkinchi darajali (pufaklar)
Yuqoridagidek va 3-5% li kaliy permanganat
yoki 5% li tannin eritmasi bilan artiladi
V) uchunchi darajali
(to’qimalarning shikastlanishi)
Steril bog’lam qoyib, shifokorni chaqirish kerak
Zaharlanishlar
Aldigidlar
Ko’p miqdorda sirka yoki limon sharbati
qo’shilgan suv ichiriladi va qustriladi. Osimlik
moyi, sut yoki tuxim oqi beriladi.
Ammiyak
Qustriladi. Natriy gidrosulfatning 1% eritmasi
va kraxmal kleysteri yoki sut ichiriladi
Yod
Og’izni suv yoki 5% li natriy bikarbanat eritmasi
bilan chayiladi. Sut, ohak suvi, o’simlik moyi,
suyuq xamir ichiriladi.
Kislotalar
Oshqozonni natriy permanganatning (1:1000)
eritmasi bilan yuviladi. Shu tuzning 1%
eritmasidan har 5 min.da osh qoshiqda beriladi
yoki kuydirilgan magnezi (30/0) oqsilli suv, tuzli
ich surgilar beriladi
Mis va uning tuzlari
Oshqozon yuviladi. Ichirish uchun – shilimshiq
qaynatmalar, tannin, ko’mir ichiriladi, og’iz kaliy
xlorat bilan chayiladi
Kaliy
permanganat
bilan
beriladi
3 ta xom tuxum bilan 1 litrcha sut ichiriladi va
qayt qildiriladi
Sentrifuga
Sentrifuga asbobi yordamida turli xil tizimlarni rotorlarda markazdan qochish
kuchi ta’sirida bir biridan ajratiladi. Sentrifugalarda qattiq zarrachalarni
cho’ktirish,emulsiyalarni ajratish, filtrlash, yuqori molekulali birikmalarni
zichligiga qarab bir-biridan ajratish kabilar amalgam oshiriladi. Bajarilayotgan
ishning turiga qarab maxsus konstruksiya qilingan sentrifugalardan foydalaniladi.
Biologik tadqiqotlarda sentrifugalardan keng foydalaniladi. Hujayra
komponentlarini og’irligiga qarab ajratish, eritmadagi oqsillarni cho’kmaga tushirib
olish shular jumlasidandir.
Sentrifuga rotori tez aylangan vaqtta yerni tortish kuchiga nisbatan bir necha
marta yuqori bo’lgan markazdan qochish kuchi paydo bo’ladi. Suyuqlikning
zichligiga nisbatan suyuqlikdagi zarrachalarning zichligi ancha yuqori bo’lganligi
uchun markazdan ajraladi va cho’kmaga tushadi.
Stol ustiga qo’yiladigan sentrifugalarda 10 ml shisha sentrifuga probirkalari
ishlatiladi. Ular butsimon probirka ushlovchi rotoriga o’rnatiladi. Probirkalarni eng
ustki qismigacha to’ldirish tavsiya etilmaydi. Chunki sentrifuga to’xtaganda
suyuqlikning bir qismi to’kilib ketadi.
Sentrifugada ishlash vaqtida quyidagilarga e’tibor bering:
1. Sentrifugani tekis yerga o’rnatish lozim.
2. Sentrifugani ishlatishda birdaniga yuqori tezlikda ko’tarish man etiladi. Tezlogi
asta- sekin oshiriladi.
3. Sentrifugani ishlatish va to’xtash vaqtida uning yuqori qopqog’i yopiq bo’lishi
kerak.
4. Sentrifuga probirkalari juft-juft qilib muvozanat holatiga keltiriladi. Muvozanat
holatiga keltirilgan probirkalar bir-biriga qarama-qarshi joylashtiriladi.
5. Agar sentrifugada vibratsiya (qaltirash) vujudga kelsa, zudlik bilan to’xtatib,uni
sabablarini aniqlab, bartaraf etish zarur. Ko’pincha qaltirashning sababi, juft
probirkalarning og’irligi teng emasligidan yoki ulardan birining siljishi tufayli
bo’ladi.
Oqsillarni gidrolizlash va ularning aminokislotali tarkibini aniqlash
Oqsillarning aminokislotali tarkibini aniqlash uchun avvalo ular gidrolizlanishi
kerak. So‘ngra xromatografiya usuli yordamida ularning aminokislotali tarkibi
aniqlanadi.
Reaktivlar: toza oqsil namunasi. 6 n xlorid kislota eritmasi.
Ishning borishi. Avvalo oqsillar gidrolizlanadi. Buning uchun 50-100 mg toza oqsil
tortib olinadi va shisha ampulaga solinadi, unga 10 ml 6 n xlorid kislota qo‘shiladi.
So‘ngra ampula azot bilan to‘ldirilib, uning ochiq tomoni eritish nuli bilan
berkitiladi. Qaynayotgan suvda gidroliz 24 soat davom etadi. Gidroliz tamom
bo‘lgach, ampula sovutiladi va eritma chinni kosachaga solinadi. Chinni
kosachadagi eritma suv hammomida bug‘latiladi. Quruq kosachaga 3-4 tomchi
distillangan suv qo‘shib yana quriguncha bug‘latiladi. Bu jarayon kosachadagi
kislotali xususiyati yo‘qolguncha 3-4 marta takrorlanadi. Ampulani muzxonada
saqlab qo‘iish ham mumkin. Kislotali gidrolizda triptofan aminokislotasi
parchalanib ketadi.
Xromatogrammaga tomiziladigan oqsil gidrolizatining miqdori, oqsil tarkibidagi
aminokislotalarning mikdoriga bog‘liq bo‘ladi. Agar oqsil tarkibida aminokislotalar
ko‘p bo‘lsa, kam hajmdagi gidrolizat va aksincha, aminokislotalar miqdori kam
bo‘lsa, ko‘p hajmdagi gidrolizat olinadi. Odatda olingan namuna tarkibidagi oqsil
mikdori 0,6 mg dan 2 mg gacha bo‘ladi. Gidrolizatni xromatogrammaga tomizish
va aminokislotalarni ajratish yuqoridagi bayon qilingan usul yordamida amalga
oshiriladi.
Aminokislotalarni yupqa qavatli xromatografiya usulida aniqlash
Yupqa qavatli xromatografiya usulida oqsil gilrolizatlari yoki aminokislotalar
aralashmasidan barcha aminokislotalarni ajratish mumkin. Yupqa qavat sifatida
ko‘pincha silikagel, alyuminiy oqsili, sellyuloza hosilalari va boshqa moddalardan,
tayyor holdagi maxsus plastinka (silufol)lardan foydalaniladi.
Bu metod ikkita aralashmaydigan suyuqliklar fazasida (harakat qilmaydigan suv
fazasi va harakatlanuvchi organik erituvchi fazasi) aminokislotalarning turlicha
bo‘linish darajasiga asoslangan. Aminokislotalar suvli fazada ko‘p erisa, organik
erituvchilarning frontida sekin harakatlanadi. Barcha aminokislotalarning siljish
tezligi turlichadir. Siljish tezligining koeffitsienti quyidagicha hisoblanadi.
b
a
Rf
Bu еrda: a-aminokislota tomizilgan joyidan to shu aminokislota hosil kilgan
dog‘ning o‘rtasigacha bo‘lgan masofa, sm; β-eritmaning fronti, sm.
Aminokislotalar bo‘lingandan keyin plastinka quritiladi va ningidrin eritmasidan
purkaladi. a-aminokislotalar ningidrin bilan o‘zaro ta’sir etib oksidlangach, ammiak,
aldegid va karbonat kislotaga parchalanadi, ningidrin qaytariladi. Qaytarilgan
ningidrin hamda ningidrinning boshqa molekulasi ammiak bilan reaksiyaga kirishib,
ko‘k-binafsha rangni beruvchi murakkab mureksid birikmasini hosil qiladi.
Kerakli asboblar: xromatografiya kamerasi; termostat; 0,1 ml li pipetka.
Reaktivlar. 1.0,1 M sitrat buferi, pH-5,3. 2.0,1 % li ningidrinning asetondagi
eritmasi. Xromatografiya plastinkalaridagi rangning turg‘un bo‘lishi uchun
ningidrinli reaktivga kadmiy qo‘shiladi. Bu eritma 5:1 nisbatda tayyorlanadi:
1 % li ningidrinning asetondagi eritmasidan -5 qism. 2.Kadmiy asetatining
aralashmasi; bu aralashmani tayyorlash uchun 50 ml sirka kislota va 100 ml suv olib
aralashtiriladi hamda bu aralashmada 1 g kadmiy asetat eritiladi. So‘ng ushbu
eritmadan -1 qism olinadi. 3. Oqsil gidrolizati. 4. “Silufol UV-254” plastinkasi.
Ishning borishi. “UV-254” plastinkasini pastki tarafidan 2-2,5 sm o‘lchab olib,
oddiy qalam bilan start chizig‘i chiziladi. Tekshirilayotgan oqsil gidrolizatlari bir-
biridan 1,5-2 sm oraliq masofada tomiziladi. So‘ng bu oqsil gidrolizatlaridan 10-20
ml olib, tomchilab tomiziladi va dog‘ issiq havo bilan quritiladi-xromatografiya
kamerasiga vertikal holatda quyiladi. Xromatofafiyalanish maxsus kameralarda olib
boriladi, erituvchi sifatida 0,1 M sitrat buferi pH-5,3 ishlatiladi. Erituvchi kameraga
1-1,5 sm qalinlikda quyiladi.
Erituvchi plastinka balandligi 4/5 qismiga ko‘tarilganda, plastinka kameradan
olinadi va issiq havoda quritiladi. Shundan so‘ng plastinkaga ehtiyotkorlik bilan 1
% li ningidrinni asetondagi eritmasidan purkaladi. Plastinkani 105°C da termostatda
10 minut davomida qizdiriladi. Natijada aminokislotalar ko‘k-binafsha dog‘lar
holida ko‘rinadi. So‘ngra har bir aminokislotani yuqorida ko‘rsatilgan formula
yordamida siljish tezligi koeffitsienti (Rf) hisoblanadi.
Tekshirilayotgan oqsil gilrolizati bilan birga kontrol (standart) eritmalar ham
xromatografiya qilinadi. Bu tekshirilayotgan namunadagi aminokislotalarni tezda
aniqlashga imkon beradi. Shuni ta’kidlab o‘tish kerakki, yupqa qavatli
xromatografiya usulida aminokislotalar sifat jihatdan baholanadi va ularning
miqdorini aniqlashga imkon bo‘lmaydi.
Oqsillar fraksiyalarini poliakrilamid gelida elektroforez usuli bilan aniqlash
Oqsillarni elektroforezi analitik maqsadlarida qo‘llaniladi. Disk elektroforez usuli-
oqsillarni ma’lum konsentratsiyali va ma’lum molekulalarining g‘alvirli geldagi
bo‘linishidir. Disk-elektrsforezni amalga oshirishda poliakrilamid geli qo‘llaniladi.
Poliakrilamid geli uch xil qiyomdan tashkil topgan:
1) katta g‘alvirli gelning start qismi; 2) katta g‘alvirli konsentrlovchi gel; 3) kichik
g‘alvirli bo‘luvchi gel.
Poliakrilamid geli-akrilamid Ch2=CH-CO-NH2 va N 1 N metilenbisakrilamidning
CH2=CH-CO-NH-CH2-NH-CO-CH=NH2 sopolimerizatsiyalanish mahsulotidir.
...
|
CO ...CO
| |
... -CH2-CH-(-CH2-CH-)n-CH2-CH-(CH2-CH-)n-CH2-CH-(CH2-CH-)n
| | | |
NH2 CO CO CO
| | |
NH NH2 NH2
|
CH2
|
NH
|
CO
|
…(-CH2-CH-)n-CH2-CH-(CH2-CH-)n-CH-(CH2-CH-)n…-
| | | |
CO CO CO CO
| | | |
NH2 NH2 NH2 NH2
|
CH2
|
NH
|
CO
|
…CH2-CH-(CH2-CH-)n…-
|
CO
|
NH2
Gelning
yopishqoqligi,
mustahkamligi
va
elastikligi
poliakrilamidni
polimerizatsiyalanish va tikilish darajasiga, shuningdek tikilishda ishtirok etgan
N,N1-metilenbisakrilamidning
miqdoriga
bog‘liq.
Gel
ustuncha
shaklida
mahkamlangan shisha trubkalarda polimerizatsiya qilinadi. Sopolimerizatsiyalanish
reaksiyasi katalizatorlari sifatida oksidlovchi-qaytariluvchi sistemalar ishlatiladi,
ular erkin radikallar manbai hisoblanadi, masalan: persulfat ammoniy (NH4)2S2O3
va N,N,N,N1-tetrametiletilendiamin (TEMED): (CH3)2=N-CH2-CH2-N=(CH3)2.
Elektrod eritmalari, ya’ni bufer eritmalari, elektroddar bilan gellarning sirgqi
qismlarida tok o‘tkazuvchi vazifasini bajaradi, bunday holatlarda buferlarning rN va
tarkibi turlicha bo‘ladi. Elektroforez usuli juda yuqori sezgirlikka ega. Bu usul bilan
qon zardobi oqsillarning 30 dan ortiq fraksiyalarini aniqlash mumkin.
Kerakli asboblar: Elektroforez uchun apparat organik oynadan yasalgan bo‘lib,
ikkita elektrodnish rezervuarlardan iborat, yuqori va pastki, har birining hajmi 1,5 l.
Ikkala rezervuarlarning ko‘mir elektrodlari bo‘lib, bu elektrodlarga doimiy tok
ulanadi. O‘zgarmas tok manbai sifatida UIP-1 pribori ishlatiladi.
Reaktivlar. 1. A - eritmasi: 100 ml kolbaga 48 ml 1 n HCI, 36,3 g tris va 0,46 ml
TEMED solinadi, erib bo‘lgandan keyin kolbaning belgisigacha suv solinadi. Eritma
pH 8,9 ga teng bo‘lishi kerak. 2. B-eritmasi: 100 ml kolbaga 30,0 g akrilamid va 0,8
g metilenbisakrilamid solib, 70-80 ml distillangan suvda eritiladi va filtrlanadi,
so‘ngra eritmaning hajmi distillangan suv qo‘shib 100 ml ga еtkaziladi, so‘ng
yaxshilab aralashtiriladi. 3. C-eritmasi: 0,14 g ammoniy persulfat 100 ml
distillangan suvda eritiladi, bu eritmani ishlatishdan avval tayyorlanadi. 4. Elektrod
buferi: 6,0 g tris va 28,8 g glitsin distillangan suvda eritiladi va xajmi suv qo‘shib
100 ml ga еtkaziladi, pH-8,3. Foydalanishdan oldin 10 marta suyultiriladi. 5.
Bo‘yoq-indikatorning eritmasi: bromfenol ko‘kning 0,001% li distillangan suvdagi
eritmasi. 6. Oqsil fraksiyalarini bo‘yash uchun amido-shvars reaktivi ishlatiladi.
Amido-shvars 10 B ni 1% li eritmasi 7% li sirka kislotasining eritmasida
tayyorlanadi. 7.Sirka kislotasining 7% li eritmasi. 8.Qon zardobi.
Ishning borishi. Gelni tayyorlash. Toza va quruq trubkalarning bir uchini
leykoplastir yopishtirib berkitiladi va rezinali halqachalar kiygiziladi, so‘ngra
shtativga o‘rnatiladi.
Alohida kolbaga yoki stakanga 1 qism A eritmadan, 2 qism B eritmadan, 4 qism C
eritmadan va 1 qism distillangan suv olib aralashtiriladi. Tayyorlangan aralashmada
har bir trubkalarga pipetka bilan 2,5 ml dan solinadi. Gelning usti bir xil tekis
bo‘lishi va kislorod o‘tishining oldini olish uchun kapillyar yordamida 0,2-0,3 ml
distillangan suvni aralashma ustiga qavat qilib quyiladi. Trubkalardagi gellarni
polimerizatsiyalanish uchun 30 minut xona haroratida yoki termostatda 30°C da 15-
20 minut saqlanadi. Polimerizatsiyalanish tamom bo‘lgandan keyin, gel bilan qavat
qilib quyilgan suv filtr qog‘ozdan qirqib tayyorlangan lentachalar bilan olinadi va
gelning yuqori qismi elektrod buferi bilan yuviladi.
Analiz qilishga ishlatiladigan oqsil eritmasi gel tayyorlash uchun qo‘llaniladigan
bufer eritmasidan tayyorlanadi. Oqsil eritmasining konsentratsiyasi 1-5 mkg/ml
bo‘lishi kerak. Masalan: qon zardobini tekshirish uchun 3 mkl qon zardobi (oqsil
mikdori taxminan 200 mkg) 0,15 ml gel tayyorlash uchun ishlatiladigan bufer
eritmasi bilan aralashtiriladi va zichligini oshirish uchun konsentratsiyasi 20-25 %
bo‘lguncha saxaroza yoki glitserin qo‘shiladi, har bir trubkaga 10-100 mkl
tayyorlangan oqsil eritmasidan solinadi. Shundan so‘ng trubkalar oxirigacha
elektrod buferi bilan to‘ldiriladi.
Elektroforezni olib borish. Elektroforez xolodilnikda olib boriladi. Elektrod
buferlari ishlatishdan avval harorati +4°S ga keltiriladi. Elektroforez apparata ham
sovutiladi. Yuqorigi idiщdagi bufer eritmasining 500 ml ga 1 ml bo‘yoq-indikator,
0,001 % li bromfenol ko‘k eritmasidan qo‘shiladi. Apparatning qopqog‘ini yopib,
elektroddar o‘zgarmas tok manbai bilan ulanadi, pastki elektrod anod (+), yuqori
elektrod katod (-) bo‘lib hizmat qiladi.
Har bir trubkaga 0,5-1,0 mA tok beriladi (20-30 minut) keyin uni har trubka uchun
2-5 mA ga еtkaziladi. Oqsil fraksiyalarining bo‘linishi 2-3 soat davom etadi, ya’ni
bo‘yoq trubkaning pastki uchiga 3 mm qolganda tok manbai o‘chiriladi. Elektrod
buferlari apparat idishlaridan boshqa idishlarga quyib olinadi va trubkalar burab
chiqariladi. Trubkalardan gelni chiqarish uchun shprisga distillangan suv olib, igna
bilan trubka devorlari hamda gel orasiga yuboriladi va asta-sekin gel chiqarib
olinadi. Gellardagi oqsil zonalarini bo‘yash uchun amido-shvars 10 B eritmasi
probirkalarga solinadi va 10-15 minutga qoldiriladi. Shundan keyin boshqa idishga
quyiladi. Gellar 7% li sirka kislotasining eritmasi bilan yuviladi. Gelning oqsilsiz
qismlarini rangsizlantirish uchun ko‘p marta shu eritma bilan yuvish lozim.
Rangsizlantirish jarayoni 10-12 soat davom etadi. So‘ngra oqsil fraksiyalari bor
zonalar
rangining
intensivligiga
va
ularning
joylashishiga
qarab
elektroforegrammalar chiziladi.
Oqsillar elektroforegrammalarining ko‘rinishi.
Pereaminlash reaksiyasi
Aminokislotalardan aminoguruhni erkin ammiak shaklida ajratib chiqmasdan -
ketokislotaga ko‘chirilishi pereaminlanish yoki trans-aminlanish deb ataladi.
Reaksiyani umumiy shaklda quyidagicha yozish mumkin.
R1 R2 R1 R2
| | | |
CH - NH2 + C = 0 C = 0 + CH - NH2
| | | |
COOH COOH COOH COOH
Pereaminlanish jarayoni barcha to‘qimalarda keng tarqalgan fermentlar-
aminotransferazalar ishtirokida boradi. Aminotransferazalar piridoksalfosfat
proteinlar bo‘lib, ularning kofermenti oraliq fosfopiridoksaldir (vitamin B6).
O
C
HO
H
H3C
CH2
P=0
OH
O
- -
OH
-
Piridoksalfosfat
Pereaminlanish reaksiyasi davomida piridoksalfosfat piridok-saminfosfatga
aylanadi,
so‘ngra
aminoguruha-ketokislotaga
ko‘chiriladi
va
yana
piridoksalfosfatga aylanadi.
Pereaminlash reaksiyasi to‘qimalarida keng tarqalgan. Barcha aminokislotalar
pereaminlanish reaksiyasida ishtirok etadi. Glutamat, asparagin, alanin bilan bu
reaksiya tez o‘tadi. Glitsin, leysin izoleysin, gistitsin, triptofan, fenilalanin va tirozin
qiyinroq pereaminlanadi.
Piridoksaminfosfat
Pereaminlanish reaksiyasi azot alamashinuvida alohida ahamiyatga ega.
Birinchidan, bu reaksiya natijasida α - ketokislotalardan yangi aminokislotalar
sintezlanadi.
Ikkinchidan,
pereaminlanish
reaksiyasi
aminokislotalar
parchalanishidagi usullardan hisoblanadi.
Ferment preparatini tayyorlash +4°C da olib boriladi. Ferment preparatini olish
uchun birorta hayvon so‘yilib, skelet muskuli kesib olinadi va qaychi bilan
maydalanadi. Hosil bo‘lgan to‘qima bo‘tqasini gomogenizator stakaniga solib, 1:5
nisbatda 0,1 % li KHCO3 eritmasidan qo‘shib 2 minut davomida gomogenizator
bilan maydalanadi. Gomogenat to‘rt qavat doka orqali filtrlanadi va u tajriba uchun
ishlatiladi. Tajribani olib borish uchun probirkalarga quyidagi sxema reaksiyasi
aralashmalari tayyorlanadi:
NH2
HO
CH2 -
H2C
CH2
N
-
O -
P=0
OH
OH
Probirka-
larning
raqami
CH2 JCOOH ni
KHCO3
dagi
eritmasi, ml
Glyutamin
kislota, ml
Pirouzum
kislota, ml
H2O, ml Gomogenat,
ml
1
0,5
0,5
0,5
-
1,5
2
0,5
0,5
0,5
-
1,5
3
0,5
-
0,5
0,5
1,5
Pereaminlanish barcha aminokislotalarning aminoguruhini -ketoglutarat kislotaga
ko‘chirish orqali ularning dezaminlanishini ta’minlaydi. Hosil bo‘lgan glutamat
kislota glutamatdegidrogenaza ta’sirida aminoguruxini yo‘qotadi, NH3 ni ajratadi.
Bu reaksiya qaytar bo‘lib, qaytadan α- ketoglutarat kislotaga aylanadi. Muskuldagi
ferment ishtirokida, glutamat va pirouzum kislota misolida pereaminlanish jarayoni
bilan tanishish mumkin.
COOH
|
CH – NH2
|
CH2 +
|
CH2
|
COOH
glutamat
COOH
|
C = 0
|
CH3
Pirouzum
Kislota
COOH
|
C = 0 +
|
CH2
|
COOH
-ketoglutarat
COOH
|
CH – NH2
|
CH3
alanin
Pereaminlanish reaksiyasini qanday borganligini bilish uchun pirouzum
kislotasining pereaminlanish jarayoni to‘xtatiladi. Natijada qolgan pirouzum
kislotasi salitsin aldegida bilan to‘q sariq rangni hosil qiladi. Pereaminlanish
reaksiyasini to‘xtatish uchun monoiod sirka kislotasi ishtirokida inkubatsiya
qilinadi.
Kerakli asboblar: probirkalar bilan shtativ; suv hammomi; qaychi; gomogenizator;
1,2 ml li pipetkalar.
Reaktivlar. 1. Kaliy bikarbonatning (KHC03) 0,1% va 2% li eritmalari. 2. Glyutamin
kislota eritmasi 6 mg glyutamin kislota 1 ml 2% li KHCO3 eritmasida eritiladi. 3.
Pirouzum kislota eritmasi, 4,6 mg pirouzum kislotasi 1 ml distillangan suvda
eritiladi. 4. Monoyod sirka kislotasining kaliy bikarbonatdagi eritmasi, 0,002M
CH2JCOOH eritmasi 0,1% li KHCO3 eritmasida tayyorlanadi. 5. Kaliy ishqorining
to‘yingan eritmasi. 6. Salitsil aldegidaning spirtdagi 2% li eritmasi. 7. Uchxlorsirka
kislotasshshng 10% li eritmasi.
Ishning borishi. Bu ishda ferment manbai sifatida muskul to‘qimasining gomogenati
ishlatiladi. Gomogenat filtrati yuqorida bayon qilinganidek tayyorlanadi. Birinchi
probirkaga 1 ml uchxlorsirka kislotasi eritmasidan solinadi, sungra to‘qima
gomogenati filtratidan ko‘shiladi. Bu kislota ta’sirida fermentativ reaksiya
bo‘lmaydi. Ikkinchi va uchinchi probirkalarga to‘qima gomogenatidan qo‘shib,
aralashtiriladi va 37-38°C da inkubatsiya qilinadi. Inkubatsiya 90 minut davom
etadi, har 5-10 minutda chayqatib turiladi.
Inkubatsiyadan keyin probirkalarga 1 ml dan uchxlorsirka kislota eritmasidan
qo‘shib, fermentativ reaksiya to‘xtatiladi va 10 minutdan keyin hamma
probirkalardagi aralashma filtrlanadi. Filtrat salitsil aldegida bilan pirouzum
kislotasini aniqlashga ishlatiladi. Buning uchun uchta probirka olib, 1-raqamli
probirkaga avvalgi birinchi probirkadagi filtratdan 1 ml, raqamli probirkaga
ikkinchi probirkadagi filtratdan, 3-raqamli probirkaga uchinchi probirkadagi
filtartdan solinadi. So‘ngra hamma probirkalarga 1 ml dan KON ning to‘yingan
iasidan va 0,5 ml 2 % li salitsil aldegidaning eritmasidan solinadi. Probirkalardagi
suyuqliklar chayqatib aralashtiriladi. Shundan keyin probirkalarni 10 minut 37-
38°S li suv hammomida inkubatsiya qilinadi. Hamma probirkalardagi hosil bo‘lgan
ranglar solishtirilada va bu еrdagi ranglarga qarab pereaminlanish jarayoni qanday
borganligini bilish mumkin. Olingan natijalardan xulosa yozilada.