TUGANAK MEVALI EKINLAR

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

7

File size

Fayl hajmi

21,0 KB


TUGANAK MEVALI EKINLAR
Reja.
1.Tuganak mevali ekinlar to‘g‘risida ma’lumot. 
2. Kartoshkaning xalq xo‘jaligidagi ahamiyati.
3. Kartoshkaning botanikva biologik xususiyatlari.
4. Kartoshkaning ekish muddatlari usullari va meyori. 
Bu guruhga har xil tur va oilaga mansub tuganak meva hosil qiladigan
o‘simliklar  kiradi.  Tuganakmevalilar  oziq-ovqat  sanoatida,  yem-xashak
tayyorlashda va texnik xomashyo sifatida ishlatiladi. Tuganakmevalar yer osti
poyalarida yoki  ildizlarida 5-20 sm  chuqurlikda rivojlanadi. Tuganakmevalilar
qator orasiga ishlov beriladigan ekinlar bo‘lganligi sababli almashlab ekishda katta
ahamiyatga ega.
Jahonda tuganakmevali o‘simliklardan quyidagilar ekiladi:
1. 
Kartoshka - Solanum tuberosum L. oilasi-  Solanaceae
2. 
Batat - Ipomaea batatus Lam. oilasi- Convolvulaceael
3. 
Topinambur  -  Helianthus  tuberosus  L.  oilasi  -  Asteraceae  va
hokazolar.
Bu ekinlar har xil oilaga mansub bo‘lgani bilan ularning tuganakmevasi bir-
biriga  yaqin,  tarkibida  quruq  modda  kam,  shu  bois  yaxshi  saqlanmaydi.
Tuganakmevali  ekinlarni  yetishtirish  texnologiyasi  bir-biriga  yaqin,  chunki
ularning  barchasi  qator  orasiga  ishlov  beriladigan  ekinlardir.  Jahonda
tuganakmevali  o‘simliklar  orasida  eng  ko‘p  tarqalgani  kartoshka  o‘simligidir.
Tuganakmevali  ekinlardan  Respublikamizda  asosan  kartoshka,  qisman
topinambur-yer noki va batat (shirin kartoshka) ekiladi.  
Logotip
TUGANAK MEVALI EKINLAR Reja. 1.Tuganak mevali ekinlar to‘g‘risida ma’lumot. 2. Kartoshkaning xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. 3. Kartoshkaning botanikva biologik xususiyatlari. 4. Kartoshkaning ekish muddatlari usullari va meyori. Bu guruhga har xil tur va oilaga mansub tuganak meva hosil qiladigan o‘simliklar kiradi. Tuganakmevalilar oziq-ovqat sanoatida, yem-xashak tayyorlashda va texnik xomashyo sifatida ishlatiladi. Tuganakmevalar yer osti poyalarida yoki ildizlarida 5-20 sm chuqurlikda rivojlanadi. Tuganakmevalilar qator orasiga ishlov beriladigan ekinlar bo‘lganligi sababli almashlab ekishda katta ahamiyatga ega. Jahonda tuganakmevali o‘simliklardan quyidagilar ekiladi: 1. Kartoshka - Solanum tuberosum L. oilasi- Solanaceae 2. Batat - Ipomaea batatus Lam. oilasi- Convolvulaceael 3. Topinambur - Helianthus tuberosus L. oilasi - Asteraceae va hokazolar. Bu ekinlar har xil oilaga mansub bo‘lgani bilan ularning tuganakmevasi bir- biriga yaqin, tarkibida quruq modda kam, shu bois yaxshi saqlanmaydi. Tuganakmevali ekinlarni yetishtirish texnologiyasi bir-biriga yaqin, chunki ularning barchasi qator orasiga ishlov beriladigan ekinlardir. Jahonda tuganakmevali o‘simliklar orasida eng ko‘p tarqalgani kartoshka o‘simligidir. Tuganakmevali ekinlardan Respublikamizda asosan kartoshka, qisman topinambur-yer noki va batat (shirin kartoshka) ekiladi.
Kartoshka 
Xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Kartoshka xalq xo‘jaligida oziq-ovqat, yem-
xashak, texnik ahamiyatga ega. Dunyo dehqonchiligida kartoshka sholi, bug‘doy
va makkajo‘xori bilan bir qatorda yetakchi o‘rinni egallaydi. Kartoshka tuganagi
tarkibida 25% gacha quruq moddalar, shu jumladan, kraxmal 14-22%, oqsil 1,4-
3,0%, kletchatka-1,0, yog‘-0,3% va 0,8-1,0% kul moddalari bo‘ladi. Kartoshka
vitamin S va V guruh vitaminlariga boy. Xom tuganagi tarkibida S vitamini
miqdori 40 mg ga yetadi. Kartoshkaning yosh poyasi tarkibida 84% suv bor,
tuganagi tarkibida esa 75% suv va 25% quruq modda bo‘ladi. 
Kartoshka tarkibida kraxmal, sifatli oqsil va vitaminlar bo‘lganligi uchun
insonning  eng  muhim  oziq-ovqat  mahsulotlari  hisoblanadi.  Shuning  uchun  u
ikkinchi non deyiladi. Kartoshkadan 200 dan ortiq Yevropacha ovqat tayyorlash
mumkin. 
Kartoshkaning po‘sti va yashil rangga kirgan tuganaklari tarkibida zaharli modda-
solanin  (0,005-0,1%)  bo‘lib,  kartoshka  pishirilganda  u  qisman  parchalanadi.
Shuning uchun yashil rangga kirgan va ko‘kargan (o‘simta chiqargan) tugunaklarni
yaxshilab pishirmasdan oziq-ovqatga ishlatish va mollarga berish mumkin emas. 
Kartoshka tugunagi spirt, kraxmal, glukoza, kauchuk olishda va sanoatning
boshqa tarmoqlarida ishlatiladi. Kartoshka mollar uchun yaxshi oziq hisoblanadi.
Organik moddasining hazm bo‘lishiga (83-97%) ko‘ra, xashaki lavlagi, turneps va
boshqa  ildiz  mevalar  kabi  barcha  o‘simliklar  orasida  birinchi  o‘rinda  turadi.
Tugunaklari  xomligicha,  bug‘latib,  shuningdek,  siloslangan  holda  mollarga
beriladi.
Agrotexnikaviy va agroiqtisodiy ahamiyatga ham ega. U ko‘pgina ekinlar-
barcha don ekinlari uchun yaxshi o‘tmishdosh ekin hisoblanadi. Mamlakatimizning
ko‘pgina hududlarida shudgorni band qiladigan ekin sifatida ekiladi va kuzgi g‘alla
ekinlari uchun yaxshi o‘tmishdosh hisoblanadi.
Kartoshkaning vatani Janubiy Amerika hisoblanadi, bu mintaqada kartoshka
bizning eramizdan 1-2 ming yil avval ekib kelingan va uning ko‘pchilik yovvoiiy
turlari  madaniylashtirilgan.  Kartoshka  XVI-asrda  Yevropaga,  ya’ni  Ispaniyaga
keltirilgan  va  undan  boshqa  Yevropa  mamlakatlariga  tarqalgan.  Rossiyaga
Logotip
Kartoshka Xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Kartoshka xalq xo‘jaligida oziq-ovqat, yem- xashak, texnik ahamiyatga ega. Dunyo dehqonchiligida kartoshka sholi, bug‘doy va makkajo‘xori bilan bir qatorda yetakchi o‘rinni egallaydi. Kartoshka tuganagi tarkibida 25% gacha quruq moddalar, shu jumladan, kraxmal 14-22%, oqsil 1,4- 3,0%, kletchatka-1,0, yog‘-0,3% va 0,8-1,0% kul moddalari bo‘ladi. Kartoshka vitamin S va V guruh vitaminlariga boy. Xom tuganagi tarkibida S vitamini miqdori 40 mg ga yetadi. Kartoshkaning yosh poyasi tarkibida 84% suv bor, tuganagi tarkibida esa 75% suv va 25% quruq modda bo‘ladi. Kartoshka tarkibida kraxmal, sifatli oqsil va vitaminlar bo‘lganligi uchun insonning eng muhim oziq-ovqat mahsulotlari hisoblanadi. Shuning uchun u ikkinchi non deyiladi. Kartoshkadan 200 dan ortiq Yevropacha ovqat tayyorlash mumkin. Kartoshkaning po‘sti va yashil rangga kirgan tuganaklari tarkibida zaharli modda- solanin (0,005-0,1%) bo‘lib, kartoshka pishirilganda u qisman parchalanadi. Shuning uchun yashil rangga kirgan va ko‘kargan (o‘simta chiqargan) tugunaklarni yaxshilab pishirmasdan oziq-ovqatga ishlatish va mollarga berish mumkin emas. Kartoshka tugunagi spirt, kraxmal, glukoza, kauchuk olishda va sanoatning boshqa tarmoqlarida ishlatiladi. Kartoshka mollar uchun yaxshi oziq hisoblanadi. Organik moddasining hazm bo‘lishiga (83-97%) ko‘ra, xashaki lavlagi, turneps va boshqa ildiz mevalar kabi barcha o‘simliklar orasida birinchi o‘rinda turadi. Tugunaklari xomligicha, bug‘latib, shuningdek, siloslangan holda mollarga beriladi. Agrotexnikaviy va agroiqtisodiy ahamiyatga ham ega. U ko‘pgina ekinlar- barcha don ekinlari uchun yaxshi o‘tmishdosh ekin hisoblanadi. Mamlakatimizning ko‘pgina hududlarida shudgorni band qiladigan ekin sifatida ekiladi va kuzgi g‘alla ekinlari uchun yaxshi o‘tmishdosh hisoblanadi. Kartoshkaning vatani Janubiy Amerika hisoblanadi, bu mintaqada kartoshka bizning eramizdan 1-2 ming yil avval ekib kelingan va uning ko‘pchilik yovvoiiy turlari madaniylashtirilgan. Kartoshka XVI-asrda Yevropaga, ya’ni Ispaniyaga keltirilgan va undan boshqa Yevropa mamlakatlariga tarqalgan. Rossiyaga
kartoshka Gollandiyadan keltiril-gan. XX asr boshlarida va undan keyingi yillarda
ko‘proq ekila boshlandi. Kartoshkani tashqi muhitga tez moslashishi dunyoda tez
tarqalishiga va asosiy oziq-ovqat ekini bo‘lishiga sabab bo‘ldi. 
Hozirgi  vaqtda  kartoshka  dunyoning  hamma  qit’alarida  ekiladi.  Dunyo
bo‘yicha FAO ma’lumotlariga qaraganda (1994 yil) da kartoshka 18 mln gektar
yerga ekilgan.
Yevropa mamlakatlarida kartoshka ko‘p ekiladi. Dunyo ekin maydonini 35%
ini tashkil qiladi. Ko‘proq Polsha (2,26 mln.ga), Germaniya (yaqin 1 mln.ga) va
boshqa mamlakatlarda ekiladi. Kartoshka AQShda ham ko‘p ekiladi. Hamdo‘stlik
mamlakatlaridan  kartoshka  Rossiya,  Urkaina,  Belorusiya  va  Boltiq  bo‘yi
mamlakatlarida ekiladi. O‘zbekistonda oxirgi yillari kartoshkani ekish maydoni
ancha kengaygan va 1998 yil 13,4 ming gektar yerga ekilgan.
Kartoshka yuqori hosilli ekin. O‘zbekistonda 2004 yilda kartoshka 52,1
ming gektar yerga ekilib, 892,7 ming tonna yalpi hosil olindi. Hosildorlik o‘rtacha
17,1 tonna gektarni tashkil etdi. 
Kartoshkaning navlari morfologik va biologik belgilari bilan farq qiladi.
O‘zbekistonda  kartoshkani  quyidagi  navlari  ekiladi:  Akrab,  Zarafshon,  Lorx,
To‘yimli, Pikasso, Diamant, Voltman.
Botanik xususiyatlari. Kartoshka ituzumdoshlar (Solanaceae) oilasiga va
yovvoyi  hamda  madaniy  turlarni  birlashtiradigan-Solanum  L.  avlodiga  kiradi.
Ulardan Solanum tuberosum L. eng ko‘p tarqalgan. 
Kartoshkaning ildizi popuk ildiz bo‘lib, asosan tuproqning yuza 60-70 sm
qatlamida joylashadi. Ayrim ildizlar yerga 150-200 smga kirib boradi. Ildizida oq
yo‘g‘on  o‘simtalar  bo‘lib,  unga  stolon  yoki  o‘zgaruvchan  novda  deyiladi.
Kartoshka poyasining ko‘pchiligi tik, ba’zilari egilib o‘sadi. Bo‘yi sharoitga qarab
keskin (30 dan 150 sm gacha) o‘zgaradi. Kartoshka o‘simligi tupining asosiy qismi
4-8  serbarg  poyadan  iborat.  Tupdagi  poyalar  soni  naviga,  ekiladigan
tuganaklarning  yirik-maydaligiga  bog‘liq  bo‘ladi.  Yirik  tuganaklardan  o‘sib
chiqqan o‘simliklar mayda tuganaklardan o‘sib chiqqan o‘simliklarga qaraganda
serpoya bo‘ladi. Tupdagi poyalar soni ma’lum darajada tuganak hosili ko‘p yoki
kam bo‘lishini ifodalaydi. 
Logotip
kartoshka Gollandiyadan keltiril-gan. XX asr boshlarida va undan keyingi yillarda ko‘proq ekila boshlandi. Kartoshkani tashqi muhitga tez moslashishi dunyoda tez tarqalishiga va asosiy oziq-ovqat ekini bo‘lishiga sabab bo‘ldi. Hozirgi vaqtda kartoshka dunyoning hamma qit’alarida ekiladi. Dunyo bo‘yicha FAO ma’lumotlariga qaraganda (1994 yil) da kartoshka 18 mln gektar yerga ekilgan. Yevropa mamlakatlarida kartoshka ko‘p ekiladi. Dunyo ekin maydonini 35% ini tashkil qiladi. Ko‘proq Polsha (2,26 mln.ga), Germaniya (yaqin 1 mln.ga) va boshqa mamlakatlarda ekiladi. Kartoshka AQShda ham ko‘p ekiladi. Hamdo‘stlik mamlakatlaridan kartoshka Rossiya, Urkaina, Belorusiya va Boltiq bo‘yi mamlakatlarida ekiladi. O‘zbekistonda oxirgi yillari kartoshkani ekish maydoni ancha kengaygan va 1998 yil 13,4 ming gektar yerga ekilgan. Kartoshka yuqori hosilli ekin. O‘zbekistonda 2004 yilda kartoshka 52,1 ming gektar yerga ekilib, 892,7 ming tonna yalpi hosil olindi. Hosildorlik o‘rtacha 17,1 tonna gektarni tashkil etdi. Kartoshkaning navlari morfologik va biologik belgilari bilan farq qiladi. O‘zbekistonda kartoshkani quyidagi navlari ekiladi: Akrab, Zarafshon, Lorx, To‘yimli, Pikasso, Diamant, Voltman. Botanik xususiyatlari. Kartoshka ituzumdoshlar (Solanaceae) oilasiga va yovvoyi hamda madaniy turlarni birlashtiradigan-Solanum L. avlodiga kiradi. Ulardan Solanum tuberosum L. eng ko‘p tarqalgan. Kartoshkaning ildizi popuk ildiz bo‘lib, asosan tuproqning yuza 60-70 sm qatlamida joylashadi. Ayrim ildizlar yerga 150-200 smga kirib boradi. Ildizida oq yo‘g‘on o‘simtalar bo‘lib, unga stolon yoki o‘zgaruvchan novda deyiladi. Kartoshka poyasining ko‘pchiligi tik, ba’zilari egilib o‘sadi. Bo‘yi sharoitga qarab keskin (30 dan 150 sm gacha) o‘zgaradi. Kartoshka o‘simligi tupining asosiy qismi 4-8 serbarg poyadan iborat. Tupdagi poyalar soni naviga, ekiladigan tuganaklarning yirik-maydaligiga bog‘liq bo‘ladi. Yirik tuganaklardan o‘sib chiqqan o‘simliklar mayda tuganaklardan o‘sib chiqqan o‘simliklarga qaraganda serpoya bo‘ladi. Tupdagi poyalar soni ma’lum darajada tuganak hosili ko‘p yoki kam bo‘lishini ifodalaydi.
Kartoshka poyasining yer ostki qismidagi qo‘ltiq kurtaklaridan novdalar-
stolonlar  rivojlanadi,  ularning  uchi  yo‘g‘onlashadi  (tuganaklar  hosil  bo‘ladi).
Stolonlar ertagi navlarda qisqaroq, kechkilarida uzunroq bo‘ladi.
 Kartoshka barglari oddiy, uzun-uzun, toq patsimon, cheti tekis bo‘lib, bir
juftdan uch juftgacha, ba’zan ko‘proq barg hosil qiladi. Poyaga birikadigan joyda
barg o‘qi barg bandiga aylanadi. Oxirgi barg bo‘lagi odatda, qolganlardan yirikroq
bo‘ladi. 
Guli  to‘pgulga  yig‘ilgan  bo‘lib,  turli  uzunlikdagi  gulpoyada  tutash
joylashgan. Gulbandi qismlarga ajralgan. Guli beshtalik tipda. Har xil rangda oq,
ko‘k,  to‘q  ko‘k,  binafsha  rang,  qizg‘ish-binafsha  rangda  bo‘lib,  turli  tusda
tovlanadi. Gulining o‘rtasida 5 ta changchisi bor. Urug‘chisi tumshuqcha, ustuncha
va  tugunchadan  iborat.  Gul  kosasi  tutashib  o‘sgan,  beshta  gultojibargi  bor.
Kartoshka o‘zidan changlanadi. Mevasi yumaloq, ikki uyali sersuv rezavor meva
bo‘lib, juda ko‘p mayda yassi urug‘i bor. 1000 dona urug‘ining vazni 0,5 g keladi.
Ammo hamma navlari meva tutmaydi. Kartoshka tuganagi yo‘g‘onlashgan qisqa
poyadan iborat. Kartoshka tuganaklari yumaloq, cho‘zinchoq va ovalsimon shaklda
bo‘ladi. Bu kartoshka naviga va yetishtirilayotgan sharoitga ko‘ra o‘zgarib turadi.
Tuganaklarining eti oq, sariq, qizil va zangori rangda bo‘ladi. Po‘sti sariq, pushti,
qizil,  och  zangori  yoki  ko‘k  rangda  bo‘lishi  mumkin.  Tuganaklarining  po‘sti
kartoshka  naviga  bog‘liq  bo‘lib,  silliq,  g‘adir-budur  yoki  to‘rsimon  bo‘lishi
mumkin. Kartoshka tuganagi usti epidermis bilan qoplangan, pishib yetilganda u
ko‘chib to‘kilib ketadi. Po‘stloq o‘z navbatida havo o‘tkazmaydigan, periderma
bilan qoplanadi. Uning ustida po‘kak qatlami shakllanib, kartoshka po‘sti paydo
bo‘ladi, bu esa uni tashqi muhit ta’siridan saqlaydi. Ichki qismi yirik, g‘ovak
parenxima hujayralaridan iborat, ularning ichi oqsil moddalari va kraxmal donalari
bilan to‘lgan. Po‘stloq ostida hosil qiluvchi to‘qima (kambiy qatlami) mavjud.
Tuganak ana shu kambiy hisobiga o‘sadi.
Biologik xususiyatlari. Kartoshka past temperaturaga mutlaqo chidamaydi.
7-80 C dan past  temperaturada yaxshi  o‘smaydi. Ko‘pgina olimlar yozishicha
issiqqa chidamsiz, ammo, sug‘orish yordamida hosil qilingan mikroklimat ta’sirida
kartoshka issiq havodan qiynalmaydi. Faqatgina tuproqda nam yetarli bo‘lmasa
uning kasalliklarga moyilligi ham ko‘payadi, hosildorligi keskin kamayib ketadi.
Logotip
Kartoshka poyasining yer ostki qismidagi qo‘ltiq kurtaklaridan novdalar- stolonlar rivojlanadi, ularning uchi yo‘g‘onlashadi (tuganaklar hosil bo‘ladi). Stolonlar ertagi navlarda qisqaroq, kechkilarida uzunroq bo‘ladi. Kartoshka barglari oddiy, uzun-uzun, toq patsimon, cheti tekis bo‘lib, bir juftdan uch juftgacha, ba’zan ko‘proq barg hosil qiladi. Poyaga birikadigan joyda barg o‘qi barg bandiga aylanadi. Oxirgi barg bo‘lagi odatda, qolganlardan yirikroq bo‘ladi. Guli to‘pgulga yig‘ilgan bo‘lib, turli uzunlikdagi gulpoyada tutash joylashgan. Gulbandi qismlarga ajralgan. Guli beshtalik tipda. Har xil rangda oq, ko‘k, to‘q ko‘k, binafsha rang, qizg‘ish-binafsha rangda bo‘lib, turli tusda tovlanadi. Gulining o‘rtasida 5 ta changchisi bor. Urug‘chisi tumshuqcha, ustuncha va tugunchadan iborat. Gul kosasi tutashib o‘sgan, beshta gultojibargi bor. Kartoshka o‘zidan changlanadi. Mevasi yumaloq, ikki uyali sersuv rezavor meva bo‘lib, juda ko‘p mayda yassi urug‘i bor. 1000 dona urug‘ining vazni 0,5 g keladi. Ammo hamma navlari meva tutmaydi. Kartoshka tuganagi yo‘g‘onlashgan qisqa poyadan iborat. Kartoshka tuganaklari yumaloq, cho‘zinchoq va ovalsimon shaklda bo‘ladi. Bu kartoshka naviga va yetishtirilayotgan sharoitga ko‘ra o‘zgarib turadi. Tuganaklarining eti oq, sariq, qizil va zangori rangda bo‘ladi. Po‘sti sariq, pushti, qizil, och zangori yoki ko‘k rangda bo‘lishi mumkin. Tuganaklarining po‘sti kartoshka naviga bog‘liq bo‘lib, silliq, g‘adir-budur yoki to‘rsimon bo‘lishi mumkin. Kartoshka tuganagi usti epidermis bilan qoplangan, pishib yetilganda u ko‘chib to‘kilib ketadi. Po‘stloq o‘z navbatida havo o‘tkazmaydigan, periderma bilan qoplanadi. Uning ustida po‘kak qatlami shakllanib, kartoshka po‘sti paydo bo‘ladi, bu esa uni tashqi muhit ta’siridan saqlaydi. Ichki qismi yirik, g‘ovak parenxima hujayralaridan iborat, ularning ichi oqsil moddalari va kraxmal donalari bilan to‘lgan. Po‘stloq ostida hosil qiluvchi to‘qima (kambiy qatlami) mavjud. Tuganak ana shu kambiy hisobiga o‘sadi. Biologik xususiyatlari. Kartoshka past temperaturaga mutlaqo chidamaydi. 7-80 C dan past temperaturada yaxshi o‘smaydi. Ko‘pgina olimlar yozishicha issiqqa chidamsiz, ammo, sug‘orish yordamida hosil qilingan mikroklimat ta’sirida kartoshka issiq havodan qiynalmaydi. Faqatgina tuproqda nam yetarli bo‘lmasa uning kasalliklarga moyilligi ham ko‘payadi, hosildorligi keskin kamayib ketadi.