UGLEVODLAR ALMASHINUVI. AEROB VA ANAEROB PARCHALANISH (Karbonsuvlarning oraliq almashinuvi, Glyukozani anaerob parchalanishi, Glyukozaning aerob oksidlanishi, Karbonsuvlar almashinuvi)

Yuklangan vaqt

2024-05-12

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

10

Faytl hajmi

191,0 KB


Ilmiybaza.uz 
 
 
 
 
 
UGLEVODLAR ALMASHINUVI. AEROB VA ANAEROB 
PARCHALANISH 
 
       Reja: 
1.Karbonsuvlarning oraliq almashinuvi 
2.Glyukozani anaerob parchalanishi  
3.Glyukozaning aerob oksidlanishi.  
4. Karbonsuvlar almashinuvi.  
  
 Karbonsuvlar almashinuvi bo’yicha umumiy mulohazalar.  
Ko’pincha moddalar almashinuvida karbonsuvlarning funksiyasini, faqat kimyoviy 
reaksiyalarni energetik ta‘minotini o’zi xolos deb tushuniladi. Aslida bunday emas. 
So’zsiz, organizmda karbonsuvlarning parchalanishi (oksidlanishi) natijasida 
energiya ajralishi yuz beradi, u keyinchalik ATFning makroergik bog’lari 
yordamida zaxiralanadi, karbonsuvlarning oksidlanishiga bog’liq bo’lgan holda 
sintezlangan bu ATFdagi energiya kimyoviy jarayonlarni sodir bo’lishi va 
organizmning boshqa ehtiyojlari uchun sarflanadi. Lekin karbonsuvlar moddalar 
almashinuvi jaryonida yana bir muhim funksiyani bajaradi, ya‘ni ular lipidlar, 
oqsillar va nuklein kislotalarni biosintezi uchun dastlabki mahsulot vazifasini 
bajaradi. Organik moddalarni birlamchi biosintezi jarayonida karbonsuvlarda 
karbon atomlari o’zaro bog’lanadi va energiyani zaxiralanishi yuz beradi. Asosan, 
karbonsuvlarning parchalanishi boshqa barcha organik birikmalar sintezini karbon 
atomlari va energiya bilan ta‘minlaydi. Organizmda karbonsuvlarning almashinuvi, 
asosan, ularni oshqozon-ichak yo’lida parchalanishi va yana besh xil boshqa 
xildagi jarayonlar, ya‘ni: glikogenning sintezi va parchalanishi, glyukozaning 
anaerob va aerob parchalanishi, geksozalarning o’zaro almashinuvi, pirouzum 
kislotasini 
aerob 
metabolizmi, 
glukoneogenez 
yoki 
nokarbonsuv 
mahsulotlardan karbonsuvlarning hosil bo’lishini o’z ichiga oladi.  
  
Karbonsuvlarning oshqozon-ichak yo’lida parchalanishi. 
Ilmiybaza.uz UGLEVODLAR ALMASHINUVI. AEROB VA ANAEROB PARCHALANISH Reja: 1.Karbonsuvlarning oraliq almashinuvi 2.Glyukozani anaerob parchalanishi 3.Glyukozaning aerob oksidlanishi. 4. Karbonsuvlar almashinuvi. Karbonsuvlar almashinuvi bo’yicha umumiy mulohazalar. Ko’pincha moddalar almashinuvida karbonsuvlarning funksiyasini, faqat kimyoviy reaksiyalarni energetik ta‘minotini o’zi xolos deb tushuniladi. Aslida bunday emas. So’zsiz, organizmda karbonsuvlarning parchalanishi (oksidlanishi) natijasida energiya ajralishi yuz beradi, u keyinchalik ATFning makroergik bog’lari yordamida zaxiralanadi, karbonsuvlarning oksidlanishiga bog’liq bo’lgan holda sintezlangan bu ATFdagi energiya kimyoviy jarayonlarni sodir bo’lishi va organizmning boshqa ehtiyojlari uchun sarflanadi. Lekin karbonsuvlar moddalar almashinuvi jaryonida yana bir muhim funksiyani bajaradi, ya‘ni ular lipidlar, oqsillar va nuklein kislotalarni biosintezi uchun dastlabki mahsulot vazifasini bajaradi. Organik moddalarni birlamchi biosintezi jarayonida karbonsuvlarda karbon atomlari o’zaro bog’lanadi va energiyani zaxiralanishi yuz beradi. Asosan, karbonsuvlarning parchalanishi boshqa barcha organik birikmalar sintezini karbon atomlari va energiya bilan ta‘minlaydi. Organizmda karbonsuvlarning almashinuvi, asosan, ularni oshqozon-ichak yo’lida parchalanishi va yana besh xil boshqa xildagi jarayonlar, ya‘ni: glikogenning sintezi va parchalanishi, glyukozaning anaerob va aerob parchalanishi, geksozalarning o’zaro almashinuvi, pirouzum kislotasini aerob metabolizmi, glukoneogenez yoki nokarbonsuv mahsulotlardan karbonsuvlarning hosil bo’lishini o’z ichiga oladi. Karbonsuvlarning oshqozon-ichak yo’lida parchalanishi. Ilmiybaza.uz 
 
 Kraxmal yoki glikogenning parchalanishi so’lak amilazasi ta‘sirida og’iz 
bo’shlig’ida boshlanadi. Og’iz bo’shlig’ida dekstrinlar va juda kam miqdorda 
maltoza hosil bo’ladi. Keyin ovqat me‘daga o’tadi. Me‘dada amilazaning ta‘siri 
yo’qoladi, chunki me‘da shirasini muhiti nordon bo’ladi. Kraxmalning 
parchalanishini muhim fazasi oshqozonosti bezining α-amilazasi ta‘sirida o’n ikki 
barmoqli ichakda bo’lib o’tadi. Bu joyda pH ko’rsatkichi neytralga yaqin bo’ladi va 
bunda ferment maksimal faollikka ega bo’ladi. Ichakda α-amiladan tashqari 
kraxmalni parchalanishida amilo-1,6-glukozidaza va oligo-1,6 glukozidazalar ham 
ishtirok etadi. Maltoza esa maltaza ta‘siriga duch kelib, u maltozani ikki molekula 
glyukozagacha parchalaydi. Ichak shirasi tarkibida saxarozaga ta‘sir etuvchi 
saxaraza fermenti ham bo’ladi va uni ta‘sirida saxaroza bir molekula glyukoza va 
bir molekula fruktozagacha parchalanadi. Shuningdek, ichak shirasida laktozaga 
ta‘sir etuvchi laktaza fermenti uni glyukoza va galaktozagacha parchalanishini 
ta‘minlaydi. Shunday qilib, polisaxaridlarning parchalanishi natijasida turli 
monosaxaridlar hosil bo’ladi, ular ichak devori orqali har xil tezlikda so’riladi. 
Glyukoza va galaktoza boshqa monosaxaridlarga qaraganda tez so’riladi. Boshqa 
monosaxaridlar diffuziya yo’li bilan so’riladi. Monosaxaridlar so’rilib qonga o’tadi. 
So’rilgan monosaxaridlarning 90 % (asosan, glyukoza) ichak vorsinkalari 
kapillarlari orqali qon oqimiga va undan darvoza venasi orqali, eng avvalo, jigarga 
yetkaziladi. Monosaxaridlarning qolgan qismi limfatik yo’l bilan vena tizimiga 
o’tadi. Jigarda ichakdan so’rilgan glyukozaning ancha qismi glikogenga aylanadi, u 
jigar hujayralarida mikroskop ostida yaltirab ko’rinadigan o’ziga xos shakldagi 
granula tarzida to’planadi.  
 To’qimalarda glikogenning sintezi va parchalanishi  
Glikogenning sintezi – jigarda va mushaklarda sodir bo’ladi. Bunda glyukoza, eng 
avvalo, geksokinaza fermenti, jigarda esa glukokinaza ishtirokida fosforlanishga 
duch keladi. Keyin glyukoza-6-fosfat fosfoglukomutaza ta‘sirida glyukoza-1-
fosfatga aylanadi:  
Glyukoza → Glyukoza-6-fosfat → Glukoza-1-fosfat  
  
Hosil bo’lgan glyukoza-1-fosfat glikogenning sinteziga jalb qilinadi. Sintezning 
birinchi bosqichida glyukoza-1-fosfat UTF bilan ta‘sirlanib, uridindifosfat-glyukoza 
(UDF-glyukoza) va pirofosfat hosil qiladi. Bu reaksiya glyukoza-1-fosfat-
uridiltransferaza tomonidan katalizlanadi: 
Glyukoza-1-fosfat + U T F → UDF-glyukoza + pirofosfat  
Ikkinchi bosqichda, UDF-glyukoza tarkibidagi glyukoza qoldig’i glikogenning 
glyukozid zanjiriga ko’chiriladi. Bunda zanjirga qo’shiladigan glyukoza 
qoldig’ining birinchi karboni bilan glikogen zanjiridagi glyukoza qoldig’ini 
Ilmiybaza.uz Kraxmal yoki glikogenning parchalanishi so’lak amilazasi ta‘sirida og’iz bo’shlig’ida boshlanadi. Og’iz bo’shlig’ida dekstrinlar va juda kam miqdorda maltoza hosil bo’ladi. Keyin ovqat me‘daga o’tadi. Me‘dada amilazaning ta‘siri yo’qoladi, chunki me‘da shirasini muhiti nordon bo’ladi. Kraxmalning parchalanishini muhim fazasi oshqozonosti bezining α-amilazasi ta‘sirida o’n ikki barmoqli ichakda bo’lib o’tadi. Bu joyda pH ko’rsatkichi neytralga yaqin bo’ladi va bunda ferment maksimal faollikka ega bo’ladi. Ichakda α-amiladan tashqari kraxmalni parchalanishida amilo-1,6-glukozidaza va oligo-1,6 glukozidazalar ham ishtirok etadi. Maltoza esa maltaza ta‘siriga duch kelib, u maltozani ikki molekula glyukozagacha parchalaydi. Ichak shirasi tarkibida saxarozaga ta‘sir etuvchi saxaraza fermenti ham bo’ladi va uni ta‘sirida saxaroza bir molekula glyukoza va bir molekula fruktozagacha parchalanadi. Shuningdek, ichak shirasida laktozaga ta‘sir etuvchi laktaza fermenti uni glyukoza va galaktozagacha parchalanishini ta‘minlaydi. Shunday qilib, polisaxaridlarning parchalanishi natijasida turli monosaxaridlar hosil bo’ladi, ular ichak devori orqali har xil tezlikda so’riladi. Glyukoza va galaktoza boshqa monosaxaridlarga qaraganda tez so’riladi. Boshqa monosaxaridlar diffuziya yo’li bilan so’riladi. Monosaxaridlar so’rilib qonga o’tadi. So’rilgan monosaxaridlarning 90 % (asosan, glyukoza) ichak vorsinkalari kapillarlari orqali qon oqimiga va undan darvoza venasi orqali, eng avvalo, jigarga yetkaziladi. Monosaxaridlarning qolgan qismi limfatik yo’l bilan vena tizimiga o’tadi. Jigarda ichakdan so’rilgan glyukozaning ancha qismi glikogenga aylanadi, u jigar hujayralarida mikroskop ostida yaltirab ko’rinadigan o’ziga xos shakldagi granula tarzida to’planadi. To’qimalarda glikogenning sintezi va parchalanishi Glikogenning sintezi – jigarda va mushaklarda sodir bo’ladi. Bunda glyukoza, eng avvalo, geksokinaza fermenti, jigarda esa glukokinaza ishtirokida fosforlanishga duch keladi. Keyin glyukoza-6-fosfat fosfoglukomutaza ta‘sirida glyukoza-1- fosfatga aylanadi: Glyukoza → Glyukoza-6-fosfat → Glukoza-1-fosfat Hosil bo’lgan glyukoza-1-fosfat glikogenning sinteziga jalb qilinadi. Sintezning birinchi bosqichida glyukoza-1-fosfat UTF bilan ta‘sirlanib, uridindifosfat-glyukoza (UDF-glyukoza) va pirofosfat hosil qiladi. Bu reaksiya glyukoza-1-fosfat- uridiltransferaza tomonidan katalizlanadi: Glyukoza-1-fosfat + U T F → UDF-glyukoza + pirofosfat Ikkinchi bosqichda, UDF-glyukoza tarkibidagi glyukoza qoldig’i glikogenning glyukozid zanjiriga ko’chiriladi. Bunda zanjirga qo’shiladigan glyukoza qoldig’ining birinchi karboni bilan glikogen zanjiridagi glyukoza qoldig’ini Ilmiybaza.uz 
 
to’rtinchi karboni o’rtasida α-(1→4) bog’ yordamida birikish sodir bo’ladi. Bu 
reaksiya glikogensintetaza fermenti tomonidan katalizlanadi:  
 UDF-glyukoza + Glikogen (n) → Glikogen (n+1) + UDF.  
  
Hosil bo’lgan UDF ATF hisobiga fosforlanadi va shu yo’sinda glyukoza-1fosfatning 
almashinuv sikli qayta-qayta takrorlanaveradi. Glikogenning yig’ilishi qobiliyati 
(asosan, jigarda va mushakda va kamroq miqdorda boshqa organ va to’qimalarda 
ham) hisobiga karbonsuvlarning bu organlarda ma‘lum miqdorda zaxiralanish 
imkoni yuzaga keladi. Organizmda markaziy asab tizimini qo’zg’alanishi natijasida 
energiya sarfi oshganda, odatda, glikogenning parchalanishi kuchayadi va 
glyukozani hosil bo’lishi (glukogenez) kuzatiladi.  
 Markaziy asab tizimini qo’zg’alanishida effektor organlar va to’qimalarga nerv 
impulslarini bevosita uzatilishidan tashqari qator ichki sekretsiya bezlari (buyrakusti 
bezini mag’iz qismi, qalqonsimon bez, gipofiz va boshqalar)ni funksiyasi ham 
kuchayadi, ulardan ajralib chiqqan gormonlar, eng avvalo, jigar va mushaklardagi 
glikogenning parchalanishini faollashtiradi.  
Glikogenning parchalanishi polisaxaridlarning mobillashuvida muhim ahamiyatga 
ega. Fosforilazalar polisaxaridlar (glikogen)ni zaxira holatdan metabolitik faol 
holatga o’tkazadi; fosforilaza ishtirokida glikogen ancha yirik molekulali 
bo’laklargacha parchalanmasdan glyukozaning fosfat efiri (glyukoza-1fosfat)ga 
aylanadi:  
  
(С6Н10О5) п+Н3РО4 → (С6Н10О5) (n-1) +glyukoza-1-fosfat  
  
Bu yerda: (С6Н10О5)n -glikogenning polisaxarid zanjiri, (С6Н10О5)(n-1) – aynan shu 
zanjir, lekin u bitta glyukoza qoldiqqa kaltalashgan bo’ladi.  
Glikogenning fosfolitik parchalanishi natijasida hosil bo’lgan glyukoza-1fosfat 
fosfoglukomutaza ta‘sirida glyukoza-6-fosfatga aylanadi. Bu reaksiyani amalga 
oshirish uchun fosfoglukomutazaning fosforlangan, ya‘ni uning faol shakli bo’lishi 
kerak, 
u 
glyukoza-1,6-bisfosfat 
mavjudligida 
hosil 
bo’ladi. 
Glyukoza 
konsentratsiyasini qon tarkibida doimiy bo’lishini ikki xil, ya‘ni: glyukozaning 
jigardan qonga o’tishi va uning qondan to’qimalarga o’tib, birinchi galda energetik 
material sifatida foydalanilishi orqali yuz beradi deb hisoblash mumkin. 
To’qimalarda (jumladan, jigarda ham) glyukoza ikki xil yo’l bilan: anaerob 
(kislorodsiz sharoitda) va aerob (kislorod ishtiroki shart bo’lgan sharoitda) 
parchalanadi.  
Ilmiybaza.uz to’rtinchi karboni o’rtasida α-(1→4) bog’ yordamida birikish sodir bo’ladi. Bu reaksiya glikogensintetaza fermenti tomonidan katalizlanadi: UDF-glyukoza + Glikogen (n) → Glikogen (n+1) + UDF. Hosil bo’lgan UDF ATF hisobiga fosforlanadi va shu yo’sinda glyukoza-1fosfatning almashinuv sikli qayta-qayta takrorlanaveradi. Glikogenning yig’ilishi qobiliyati (asosan, jigarda va mushakda va kamroq miqdorda boshqa organ va to’qimalarda ham) hisobiga karbonsuvlarning bu organlarda ma‘lum miqdorda zaxiralanish imkoni yuzaga keladi. Organizmda markaziy asab tizimini qo’zg’alanishi natijasida energiya sarfi oshganda, odatda, glikogenning parchalanishi kuchayadi va glyukozani hosil bo’lishi (glukogenez) kuzatiladi. Markaziy asab tizimini qo’zg’alanishida effektor organlar va to’qimalarga nerv impulslarini bevosita uzatilishidan tashqari qator ichki sekretsiya bezlari (buyrakusti bezini mag’iz qismi, qalqonsimon bez, gipofiz va boshqalar)ni funksiyasi ham kuchayadi, ulardan ajralib chiqqan gormonlar, eng avvalo, jigar va mushaklardagi glikogenning parchalanishini faollashtiradi. Glikogenning parchalanishi polisaxaridlarning mobillashuvida muhim ahamiyatga ega. Fosforilazalar polisaxaridlar (glikogen)ni zaxira holatdan metabolitik faol holatga o’tkazadi; fosforilaza ishtirokida glikogen ancha yirik molekulali bo’laklargacha parchalanmasdan glyukozaning fosfat efiri (glyukoza-1fosfat)ga aylanadi: (С6Н10О5) п+Н3РО4 → (С6Н10О5) (n-1) +glyukoza-1-fosfat Bu yerda: (С6Н10О5)n -glikogenning polisaxarid zanjiri, (С6Н10О5)(n-1) – aynan shu zanjir, lekin u bitta glyukoza qoldiqqa kaltalashgan bo’ladi. Glikogenning fosfolitik parchalanishi natijasida hosil bo’lgan glyukoza-1fosfat fosfoglukomutaza ta‘sirida glyukoza-6-fosfatga aylanadi. Bu reaksiyani amalga oshirish uchun fosfoglukomutazaning fosforlangan, ya‘ni uning faol shakli bo’lishi kerak, u glyukoza-1,6-bisfosfat mavjudligida hosil bo’ladi. Glyukoza konsentratsiyasini qon tarkibida doimiy bo’lishini ikki xil, ya‘ni: glyukozaning jigardan qonga o’tishi va uning qondan to’qimalarga o’tib, birinchi galda energetik material sifatida foydalanilishi orqali yuz beradi deb hisoblash mumkin. To’qimalarda (jumladan, jigarda ham) glyukoza ikki xil yo’l bilan: anaerob (kislorodsiz sharoitda) va aerob (kislorod ishtiroki shart bo’lgan sharoitda) parchalanadi. Ilmiybaza.uz 
 
  
   Karbonsuvlarning oraliq almashinuvi  
Organ va to’qimalar hujayralarida karbonsuvlar xilma-xil almashinuv jarayonlariga 
jalb qilinadi, buning natijasida energiya va oxirgi parchalanish mahsulotlari sut 
kislotasi, CO2 va suv hosil bo’ladi. Qator holatlarda parchalanish jarayoni oraliq 
mahsulotlar hosil bo’lish bosqichida to’xtaydi, bu mahsulotlar boshqa jarayonlarni 
sodir bo’lishi uchun xomashyo sifatida xizmat qiladi. Masalan, pirouzum kislota 
alaninga, fosfoglitseraldegidga, shuningdek, nuklein kislotalar va h.k.larni tarkibiga 
kiradigan pentoza (riboza va dezoksiriboza)larni va yog’larni sintezi uchun xizmat 
qiluvchi oraliq mahsulotlarga aylanishi mumkin. Karbonsuvlarning hujayralardagi 
almashinuvi kislorodning miqdori yetarli bo’lgan sharoitda bo’lishi mumkin va buni 
karbonsuvlarning aerob oksidlanishi deb yuritiladi. Shuningdek, bu jarayon 
kislorod etishmasligi sharoitida bo’lishi mumkin, ya‘ni bu anaerob oksidlanish 
yo’lidir. Organizmda bu ikki jarayonni amaliy jihatdan bir-biridan ajratib bo’lmaydi, 
chunki qisqa vaqtda hujayraning kislorod bilan ta‘minlanishi o’zgarishi mumkin. Bu 
jarayonlarni o’rganishni osonlashtirish uchun alohida-alohida ko’rib chiqish 
maqsadga muvofiqdir.  
  
  Glyukozani anaerob parchalanishi  
Karbonsuvlarning anaerob parchalanishi glyukozani parchalanishidan glikolizdan 
ham, glikogenning parchalanishidan – glikogenolizdan ham boshlanishi mumkin. 
Bu tipdagi parchalanish asosan mushaklarga xos. Anaerob glikoliz – kislorod 
ishtirokisiz to’qimalarda kechadigan aralash fermentativ jarayon hisoblanadi. 
Karbonsuvlarning anaerob parchalanishini mohiyati faollashgan glyukoza 
(fosfoglyukoza)ning ikki molekula sut kislotagacha parchalanishidir. Bu jarayon 
natijasida hosil bo’lgan energiya issiqlik tarzida qisman sarflanadi, qisman ATF 
tavsifidagi makroergik birikma tarzida yig’iladi. Glikolizda 2 molekula, 
glikogenolizda – 3 molekula ATF hosil bo’ladi. Glikogenoliz fosforilaza fermenti 
ta‘sirida glikogendan bir molekula glyukozani glyukoza-1-fosfat ko’rinishida 
uzilishidan boshlanadi, u keyinchalik izomerlanib, glyukoza-6-fosfatga aylanadi. 
Glikolizda glyukoza geksokinaza fermenti yordamida ATF ishtirokida (energiya 
manbayi sifatida) glyukoza-6fosfatga aylanadi:  
 
  
  
  
 Geksokinaza  
 
 Glyukoza + ATF  
  Glyukoza-6-fosfat + ADF + H2O  
  
 Glikoliza va glikogenolizning bir-biridan faqat boshlang’ich bosqichlarda, ya‘ni 
glyukoza-6-fosfat efiri hosil bo’lgunga qadar farqlanadi, undan keyin bu ikki jarayon 
Ilmiybaza.uz Karbonsuvlarning oraliq almashinuvi Organ va to’qimalar hujayralarida karbonsuvlar xilma-xil almashinuv jarayonlariga jalb qilinadi, buning natijasida energiya va oxirgi parchalanish mahsulotlari sut kislotasi, CO2 va suv hosil bo’ladi. Qator holatlarda parchalanish jarayoni oraliq mahsulotlar hosil bo’lish bosqichida to’xtaydi, bu mahsulotlar boshqa jarayonlarni sodir bo’lishi uchun xomashyo sifatida xizmat qiladi. Masalan, pirouzum kislota alaninga, fosfoglitseraldegidga, shuningdek, nuklein kislotalar va h.k.larni tarkibiga kiradigan pentoza (riboza va dezoksiriboza)larni va yog’larni sintezi uchun xizmat qiluvchi oraliq mahsulotlarga aylanishi mumkin. Karbonsuvlarning hujayralardagi almashinuvi kislorodning miqdori yetarli bo’lgan sharoitda bo’lishi mumkin va buni karbonsuvlarning aerob oksidlanishi deb yuritiladi. Shuningdek, bu jarayon kislorod etishmasligi sharoitida bo’lishi mumkin, ya‘ni bu anaerob oksidlanish yo’lidir. Organizmda bu ikki jarayonni amaliy jihatdan bir-biridan ajratib bo’lmaydi, chunki qisqa vaqtda hujayraning kislorod bilan ta‘minlanishi o’zgarishi mumkin. Bu jarayonlarni o’rganishni osonlashtirish uchun alohida-alohida ko’rib chiqish maqsadga muvofiqdir. Glyukozani anaerob parchalanishi Karbonsuvlarning anaerob parchalanishi glyukozani parchalanishidan glikolizdan ham, glikogenning parchalanishidan – glikogenolizdan ham boshlanishi mumkin. Bu tipdagi parchalanish asosan mushaklarga xos. Anaerob glikoliz – kislorod ishtirokisiz to’qimalarda kechadigan aralash fermentativ jarayon hisoblanadi. Karbonsuvlarning anaerob parchalanishini mohiyati faollashgan glyukoza (fosfoglyukoza)ning ikki molekula sut kislotagacha parchalanishidir. Bu jarayon natijasida hosil bo’lgan energiya issiqlik tarzida qisman sarflanadi, qisman ATF tavsifidagi makroergik birikma tarzida yig’iladi. Glikolizda 2 molekula, glikogenolizda – 3 molekula ATF hosil bo’ladi. Glikogenoliz fosforilaza fermenti ta‘sirida glikogendan bir molekula glyukozani glyukoza-1-fosfat ko’rinishida uzilishidan boshlanadi, u keyinchalik izomerlanib, glyukoza-6-fosfatga aylanadi. Glikolizda glyukoza geksokinaza fermenti yordamida ATF ishtirokida (energiya manbayi sifatida) glyukoza-6fosfatga aylanadi: Geksokinaza Glyukoza + ATF Glyukoza-6-fosfat + ADF + H2O Glikoliza va glikogenolizning bir-biridan faqat boshlang’ich bosqichlarda, ya‘ni glyukoza-6-fosfat efiri hosil bo’lgunga qadar farqlanadi, undan keyin bu ikki jarayon Ilmiybaza.uz 
 
bir xil davom etadi. Keyinchalik glyukoza-6-fosfat fruktozo-1,6-difosfatga aylanadi, 
u aldolaza fermenti ta‘sirida 2 molekula trioza-fosfoglitserin aldegidi va 
fosfodioksiatsetongacha parchalanadi. Organizmda fosfodioksiatseton osongina 
fosfoglitserin aldegidiga aylanadi. Shunday qilib, parchalanishning keyingi 
bosqichlarida 2 molekula fosfoglitserin aldegidning parchalanishi haqida so’z 
yuritiladi.  
 Yuqorida qayd etilganidek, glikoliz (yunoncha, ―glyzys‖ – ―shirin‖ va ―lysis‖ – 
―erish‖, ―parchalanish‖) glyukozani almashinuviga oid ketma-ket kechadigan 
murakkab fermentativ jarayon bo’lib, u odam va hayvonlar organizmi to’qimalarida 
kislorod ishtirokisiz 2 molekula sut kislotasi hosil bo’lishi bilan o’tadigan reaksiyadir.  
Anaerob sharoitlarda hayvon organizmi uchun energiya yetkazib beradigan jarayon-
glikolizdir. Aynan shu glikoliz jarayoni mavjudligi tufayli odam va hayvon 
organizmida kislorod tanqisligi sharoitlarida ma‘lum pallalarda qator fiziologik 
funksiyalarni amalga oshirilishi ta‘minlanadi. Glikoliz kislorod ishtirokida yuz 
berganda, buni aerob glikoliz deyiladi. Glikoliz jarayonini o’n bir xil ferment 
tomonidan katalizlanadi, ularning ko’pchiligi gomogen, kristall yoki yuqori 
darajadagi tozalikda ajratib olingan va xossalari o’rganilgan. Shuni qayd etish 
o’rinliki, glikoliz hujayraning gialoplazmasi (sitozoli)da yuz beradi.  
 Glikolizning birinchi fermentativ reaksiyasi, bu fosforlanish, ya‘ni fosfat kislota 
qoldig’ining ATF energiyasi evaziga glyukozaga ko’chirilishi bo’lib, u geksokinaza 
tomonidan katalizlanadi:  
 
  
 
  
 Glyukoza    
  
  
  
 Glyukoza-6-fosfat  
  
Glikolizning ikkinchi reaksiyasi glyukoza-6-fosfatning glyukoza-6-
fosfatizomeraza fermenti ta‘sirida fruktozo-6-fosfatga aylanishidir:  
Ilmiybaza.uz bir xil davom etadi. Keyinchalik glyukoza-6-fosfat fruktozo-1,6-difosfatga aylanadi, u aldolaza fermenti ta‘sirida 2 molekula trioza-fosfoglitserin aldegidi va fosfodioksiatsetongacha parchalanadi. Organizmda fosfodioksiatseton osongina fosfoglitserin aldegidiga aylanadi. Shunday qilib, parchalanishning keyingi bosqichlarida 2 molekula fosfoglitserin aldegidning parchalanishi haqida so’z yuritiladi. Yuqorida qayd etilganidek, glikoliz (yunoncha, ―glyzys‖ – ―shirin‖ va ―lysis‖ – ―erish‖, ―parchalanish‖) glyukozani almashinuviga oid ketma-ket kechadigan murakkab fermentativ jarayon bo’lib, u odam va hayvonlar organizmi to’qimalarida kislorod ishtirokisiz 2 molekula sut kislotasi hosil bo’lishi bilan o’tadigan reaksiyadir. Anaerob sharoitlarda hayvon organizmi uchun energiya yetkazib beradigan jarayon- glikolizdir. Aynan shu glikoliz jarayoni mavjudligi tufayli odam va hayvon organizmida kislorod tanqisligi sharoitlarida ma‘lum pallalarda qator fiziologik funksiyalarni amalga oshirilishi ta‘minlanadi. Glikoliz kislorod ishtirokida yuz berganda, buni aerob glikoliz deyiladi. Glikoliz jarayonini o’n bir xil ferment tomonidan katalizlanadi, ularning ko’pchiligi gomogen, kristall yoki yuqori darajadagi tozalikda ajratib olingan va xossalari o’rganilgan. Shuni qayd etish o’rinliki, glikoliz hujayraning gialoplazmasi (sitozoli)da yuz beradi. Glikolizning birinchi fermentativ reaksiyasi, bu fosforlanish, ya‘ni fosfat kislota qoldig’ining ATF energiyasi evaziga glyukozaga ko’chirilishi bo’lib, u geksokinaza tomonidan katalizlanadi: Glyukoza Glyukoza-6-fosfat Glikolizning ikkinchi reaksiyasi glyukoza-6-fosfatning glyukoza-6- fosfatizomeraza fermenti ta‘sirida fruktozo-6-fosfatga aylanishidir: Ilmiybaza.uz 
 
  
Glyukoza-6-fosfat      Fruktozo-6-fosfat  
  
Agar birinchi reaksiya ancha miqdordagi erkin energiyani ajralishi bilan bog’liq 
bo’lib, amaliy jihatdan qaytmas bo’lsa, unda ikkinchi reaksiya juda yengil o’tadi va 
u yoki bu kofaktorlarning bo’lishiga muhtoj emas.  
 Uchinchi reaksiya fosfofruktokinaza fermenti tomonidan katalizlanadi, hosil 
bo’lgan fruktozo-6-fosfat yana ikkinchi ATF molekulasi yordamida fosforlanadi va 
fruktozo-1,6-bifosfat ga aylanadi. Bu reaksiya ham qaytmas va sekin ketadi, shu 
sababli amaliy jihatdan umuman glikolizning tezligini belgilaydi. Fosfofruktokinaza 
reaksiyasi ATF bilan ingibirlanadi va AMF bilan stimullanadi. U haqiqiy substrat 
MgATF2+ ning hosil bo’lishi uchun zarur bo’lgan Mg2+ ishtirokida ketadi. 
Hujayraning 
tinim 
holatida 
ATF/ADF 
nisbat 
yuqori 
bo’lganda 
fosfofruktokinazaning faolligi kamayadi, glikoliz sekinlashadi. Hujayraning 
funksional faolligida ATF miqdori kamayadi va glikoliz tezlashadi. Qayd qilingan 
reaksiya tenglamasini sxemasi quyidagicha:  
  
Ilmiybaza.uz Glyukoza-6-fosfat Fruktozo-6-fosfat Agar birinchi reaksiya ancha miqdordagi erkin energiyani ajralishi bilan bog’liq bo’lib, amaliy jihatdan qaytmas bo’lsa, unda ikkinchi reaksiya juda yengil o’tadi va u yoki bu kofaktorlarning bo’lishiga muhtoj emas. Uchinchi reaksiya fosfofruktokinaza fermenti tomonidan katalizlanadi, hosil bo’lgan fruktozo-6-fosfat yana ikkinchi ATF molekulasi yordamida fosforlanadi va fruktozo-1,6-bifosfat ga aylanadi. Bu reaksiya ham qaytmas va sekin ketadi, shu sababli amaliy jihatdan umuman glikolizning tezligini belgilaydi. Fosfofruktokinaza reaksiyasi ATF bilan ingibirlanadi va AMF bilan stimullanadi. U haqiqiy substrat MgATF2+ ning hosil bo’lishi uchun zarur bo’lgan Mg2+ ishtirokida ketadi. Hujayraning tinim holatida ATF/ADF nisbat yuqori bo’lganda fosfofruktokinazaning faolligi kamayadi, glikoliz sekinlashadi. Hujayraning funksional faolligida ATF miqdori kamayadi va glikoliz tezlashadi. Qayd qilingan reaksiya tenglamasini sxemasi quyidagicha: Ilmiybaza.uz 
 
  
 
  
  
 Fruktoza-6-fosfat  
    Fruktoza-1,6-bifosfat  
To’rtinchi reaksiya aldolaza fermenti tomonidan katalizlanadi. Bu ferment ta‘sirida 
fruktozo-1,6-bifosfat ikkita fosfotriozalarga aylanadi:  
Beshinchi reaksiya triozofosfatlarning izomerizatsiyasi, ya‘ni 
triozofosfatizomeraza fermenti ishtirokida dioksiatsetonfosfatning 
glitseraldegid-3fosfatga aylanishi:  
  
Glitseraldegid-3-fosfatning hosil bo’lishi bilan glikolizning birinchi bosqichi o’z 
nihoyasiga yetadi. Uning ikkinchi bosqichi ancha murakkab va muhimdir. U 
oksidlanish-qaytarilish 
reaksiya 
(glikolitik 
oksireduksiya) 
ning 
substratli 
fosforlanish bilan bog’langan reaksiyalari bo’lib, bu jarayon natijasida ATF hosil 
bo’ladi.  
 Oltinchi reaksiya natijasida glitseraldegid-3-fosfat glitseraldegidfosfatdegid-
regenaza, koferment NAD va anorganik fosfat ishtirokida o’ziga xos oksidlanishga 
duch kelib, 1,3-bifosfoglitserin kislota va NADH2 (NADFH2)larning qaytarilgan 
shakllarini hosil qiladi. Bu reaksiya quyidagicha sodir bo’ladi:  
  
Ilmiybaza.uz Fruktoza-6-fosfat Fruktoza-1,6-bifosfat To’rtinchi reaksiya aldolaza fermenti tomonidan katalizlanadi. Bu ferment ta‘sirida fruktozo-1,6-bifosfat ikkita fosfotriozalarga aylanadi: Beshinchi reaksiya triozofosfatlarning izomerizatsiyasi, ya‘ni triozofosfatizomeraza fermenti ishtirokida dioksiatsetonfosfatning glitseraldegid-3fosfatga aylanishi: Glitseraldegid-3-fosfatning hosil bo’lishi bilan glikolizning birinchi bosqichi o’z nihoyasiga yetadi. Uning ikkinchi bosqichi ancha murakkab va muhimdir. U oksidlanish-qaytarilish reaksiya (glikolitik oksireduksiya) ning substratli fosforlanish bilan bog’langan reaksiyalari bo’lib, bu jarayon natijasida ATF hosil bo’ladi. Oltinchi reaksiya natijasida glitseraldegid-3-fosfat glitseraldegidfosfatdegid- regenaza, koferment NAD va anorganik fosfat ishtirokida o’ziga xos oksidlanishga duch kelib, 1,3-bifosfoglitserin kislota va NADH2 (NADFH2)larning qaytarilgan shakllarini hosil qiladi. Bu reaksiya quyidagicha sodir bo’ladi: Ilmiybaza.uz 
 
  
Hosil bo’lgan 1,3-bifosfoglitserat yuqori energiyali birikma (makroergik bog’ shartli 
ravishda 
~ 
―tilde‖ 
bilan 
belgilanadi) 
hisoblanadi. 
Glitseraldegidfosfatdegidrogenazaning ta‘sir mexanizmi shundayki, anorganik 
fosfor mavjudligida NAD+ glitseraldegid-3-fosfatdan ajralayotgan vodorodning 
akseptori bo’lib xizmat qiladi. NADH2ni hosil bo’lish jarayonida glitseraldegid-
3fosfat ferment molekulasiga uning SH-guruhi yordamida birikadi. Hosil bo’lgan 
bog’lanish energiyaga boy, lekin u barqaror emas va anorganik fosfor ta‘sirida 
parchalanadi. Bunda 1,3-bisfosfoglitserin kislotasi hosil bo’ladi.  
Yettinchi reaksiya fosfoglitseratkinaza tomonidan katalizlanadi, bunda energiyaga 
boy fosfat qoldiq (1-o’rindagi)ning ADFga ko’chirilishi orqali ATFga aylanishi, 
shuningdek, 3-fosfoglitserin kislotaning hosil bo’lishi kuzatiladi:  
  
Shunday qilib, glitseraldegidfosfat-degidrogenaza va fosfoglitseratkinazalar 
ishtiroki tufayli glitseraldegid-3-fosfatning karbonil guruhgacha oksidlanishidan 
hosil bo’lgan energiya ATF shaklida zaxiralanadi. Oksidlanuvchi fosforlanishdan 
farqli o’laroq, ATFning bu yo’sinda hosil bo’lishini substratli fosforlanish deb 
yuritiladi.  
 Sakkizinchi reaksiya qolgan fosfat qoldiqni molekula ichida ko’chirilishi tufayli 
sodir bo’ladi va natijada 3-glitserin kislotasi 2-fosfoglitserin kislotaga aylanadi. 
Yuqoridagi 
fosfoglukomutaza 
reaksiyasida 
glyukoza-1,6-bifosfat 
kofaktor 
vazifasini bajargani kabi, bu reaksiyada 1,3 bifosfoglitserin kislotasi kofaktor 
sifatida ishtirok etadi:  
  
Ilmiybaza.uz Hosil bo’lgan 1,3-bifosfoglitserat yuqori energiyali birikma (makroergik bog’ shartli ravishda ~ ―tilde‖ bilan belgilanadi) hisoblanadi. Glitseraldegidfosfatdegidrogenazaning ta‘sir mexanizmi shundayki, anorganik fosfor mavjudligida NAD+ glitseraldegid-3-fosfatdan ajralayotgan vodorodning akseptori bo’lib xizmat qiladi. NADH2ni hosil bo’lish jarayonida glitseraldegid- 3fosfat ferment molekulasiga uning SH-guruhi yordamida birikadi. Hosil bo’lgan bog’lanish energiyaga boy, lekin u barqaror emas va anorganik fosfor ta‘sirida parchalanadi. Bunda 1,3-bisfosfoglitserin kislotasi hosil bo’ladi. Yettinchi reaksiya fosfoglitseratkinaza tomonidan katalizlanadi, bunda energiyaga boy fosfat qoldiq (1-o’rindagi)ning ADFga ko’chirilishi orqali ATFga aylanishi, shuningdek, 3-fosfoglitserin kislotaning hosil bo’lishi kuzatiladi: Shunday qilib, glitseraldegidfosfat-degidrogenaza va fosfoglitseratkinazalar ishtiroki tufayli glitseraldegid-3-fosfatning karbonil guruhgacha oksidlanishidan hosil bo’lgan energiya ATF shaklida zaxiralanadi. Oksidlanuvchi fosforlanishdan farqli o’laroq, ATFning bu yo’sinda hosil bo’lishini substratli fosforlanish deb yuritiladi. Sakkizinchi reaksiya qolgan fosfat qoldiqni molekula ichida ko’chirilishi tufayli sodir bo’ladi va natijada 3-glitserin kislotasi 2-fosfoglitserin kislotaga aylanadi. Yuqoridagi fosfoglukomutaza reaksiyasida glyukoza-1,6-bifosfat kofaktor vazifasini bajargani kabi, bu reaksiyada 1,3 bifosfoglitserin kislotasi kofaktor sifatida ishtirok etadi: Ilmiybaza.uz 
 
  
  
To’qqizinchi reaksiya yenolaza fermenti tomonidan katalizlanadi, bunda 
2fosfoglitserin 
kislotadan 
suv 
molekulasi 
ajralib 
chiqishi 
natijasida 
u 
fosfoyenolpirouzum kislotaga aylanadi, fosfat bog’ esa makroergik bog’ bo’lib 
qoladi:  
  
Yenolazaning faollovchisi magniy va marganes ionlari, ingibitori esa ftoridlardir.  
O’ninchi reaksiya yuqori energiyali bog’ning uzilishi va fosfat qoldiqning 
fosfoyenolpiruvatdan 
ADFga 
ko’chirilishi 
(substratli 
fosforlanish) 
bilan 
tavsiflanadi. Bu reaksiya piruvatkinazay tomonidan katalizlanadi:  
  
O’n birinchi reaksiya natijasida pirouzum kislotasining qaytarilishi va sut kislotaga 
aylanishi yuz beradi. Bu reaksiya laktatdegidrogenaza fermenti va oltinchi 
reaksiyada hosil bo’lgan koferment NADH2 ishtirokida bo’lib o’tadi:  
Ilmiybaza.uz To’qqizinchi reaksiya yenolaza fermenti tomonidan katalizlanadi, bunda 2fosfoglitserin kislotadan suv molekulasi ajralib chiqishi natijasida u fosfoyenolpirouzum kislotaga aylanadi, fosfat bog’ esa makroergik bog’ bo’lib qoladi: Yenolazaning faollovchisi magniy va marganes ionlari, ingibitori esa ftoridlardir. O’ninchi reaksiya yuqori energiyali bog’ning uzilishi va fosfat qoldiqning fosfoyenolpiruvatdan ADFga ko’chirilishi (substratli fosforlanish) bilan tavsiflanadi. Bu reaksiya piruvatkinazay tomonidan katalizlanadi: O’n birinchi reaksiya natijasida pirouzum kislotasining qaytarilishi va sut kislotaga aylanishi yuz beradi. Bu reaksiya laktatdegidrogenaza fermenti va oltinchi reaksiyada hosil bo’lgan koferment NADH2 ishtirokida bo’lib o’tadi: Ilmiybaza.uz 
 
  
Glikolizning biologik ahamiyati, eng avvalo, energiyaga boy fosforli birikmalarning 
hosil bo’lishi bilan bog’liq. Glikolizning dastlabki bosqichlarida ikki molekula ATF 
(geksokinaza va fosfofruktokinaza reaksiyalari) sarflanadi. Keyingi reaksiyalarda 
to’rt molekula ATF (geksokinaza va fosfofruktokinaza reaksiyalari) hosil bo’ladi. 
Shunday qilib, anaerob sharoitdagi glikolizning energiya samaradorligi bir moekula 
glyukoza hisobiga ikki molekula ATFdan iborat. Ma‘lumki, glyukozaning ikki 
molekula sut kislotasigacha parchalanishi natijasida erkin energiya o’zgarishi 
taxminan 210 kDj/molni tashkil qiladi:  
  
 
Ilmiybaza.uz Glikolizning biologik ahamiyati, eng avvalo, energiyaga boy fosforli birikmalarning hosil bo’lishi bilan bog’liq. Glikolizning dastlabki bosqichlarida ikki molekula ATF (geksokinaza va fosfofruktokinaza reaksiyalari) sarflanadi. Keyingi reaksiyalarda to’rt molekula ATF (geksokinaza va fosfofruktokinaza reaksiyalari) hosil bo’ladi. Shunday qilib, anaerob sharoitdagi glikolizning energiya samaradorligi bir moekula glyukoza hisobiga ikki molekula ATFdan iborat. Ma‘lumki, glyukozaning ikki molekula sut kislotasigacha parchalanishi natijasida erkin energiya o’zgarishi taxminan 210 kDj/molni tashkil qiladi: