UGLEVODLAR VA ULARNING TIRIK ORGANIZMDAGI AHAMIYATI (Karbonsuvlarning klassifikatsiyasi va nomenklaturasi, Monosaxaridlaning tuzilishi, Disaxaridlarning tuzilishi, Polisaxaridlarning tuzlishi)
Yuklangan vaqt
2024-05-12
Yuklab olishlar soni
3
Sahifalar soni
16
Faytl hajmi
1,6 MB
Ilmiybaza.uz
UGLEVODLAR VA ULARNING TIRIK ORGANIZMDAGI AHAMIYATI
Reja:
1. Karbonsuvlar. Ularning ahamiyati va funksiyalari
2. Karbonsuvlarning klassifikatsiyasi va nomenklaturasi.
3. Monosaxaridlaning tuzilishi.
4. Disaxaridlarning tuzilishi
5. Polisaxaridlarning tuzlishi
Ilmiybaza.uz
Monosaxaridlarni tarkibida karbonil (aldegid) yoki keton guruh tutuvchi ko’p
atomli spirtlarning hosilalari desa bo’ladi. Agar karbonil guruh zanjirning chekka
qismida joylashgan bo’lsa, bu monosaxarid aldegid hisoblanib, aldoza, boshqa har
qanday joylashuv holatida bo’lganda esa keton hisoblanib, ketoza deb nomlanadi.
Glitseraldegid va dioksiatsetonlar karbonsuvlarning eng oddiy vakillari
hisoblanadi:
Glitseraldegid Dioksiatseton
Monosaxaridlarning
stereokimyosi.
Dioksiatsetondan
tashqari
barcha
monosaxaridlar asimmetrik karbon atomiga: aldotriozalarda bitta markaziy karbon
atomi, aldotetrozalarda-ikkita, aldopentozalarda-uchta, aldogeksozalarda-to’rtta va
h.k. ega bo’ladi. Ketozalarda aldozalarga nisbatan shu xil uglerod sonida asimmetrik
karbon atomi bitttadanga kam bo’ladi. Shunday qilib, ketotriozadioksiatsetonda
asimmetrik karbon atomi bo’lmaydi. Monosaxaridlarning umumiy stereoizomerlari
sonini quyidagi tenglamaga binoan hisoblab topish mumkin:
N=2n.
Bu yerda: N- stereoizomerlar soni, n- asimmetrik karbon atomlari soni.
Demak, glitseraldegidda bitta asimmetrik karbon atomi bo’lganligi uchun, ikkita
stereoizomerga ega bo’ladi:
D-glitseraldegid L-glitseraldegid
Ilmiybaza.uz
Aldogeksozalar to’rtta asimmetrik karbon atomiga ega va ularning stereoizomerlari
24=16 bo’lib, ulardan biri, masalan, glyukoza hisoblanadi. Aldotetrozalar va
aldopentozalar uchun o’zaro mos holda izomerlar soni 22=4 va
23=8 ga teng bo’ladi.
Monosaxaridlarning izomerlari D- va L-shakllarda (D- va L-
konfiguratsiyalarda) bo’ladi. Tabiiy geksozalar-glyukoza, fruktoza, mannoza va
galaktozalar asosan D- qatorga kiradi. Ma‘lumki, tabiiy monosaxaridlar optik
faollikka ega. Molekulasida asimmetrik karbon atomi bo’lgan birikmalar (jumladan,
monosaxaridlar ham) qutblangan nurni burish qobiliyatiga ega bo’ladi. Agar
qutblangan nurni o’ng tomonga bursa musbat (+), qarama-qarshi tomonga bursa,
manfiy (‒) belgi bilan belgilanadi. Masalan, D-glitseraldegid qutblangan nurni o’ng
tomonga buradi, ya‘ni u D-aldotrioza hisoblanadi. Lekin asimmetrik karbon atomi
tomonidan belgilanadigan qutblangan nurni burish yo’nalishini oldindan bilib
bo’lmaydi. Stereokimyoviy konfiguratsiyali D-qatorga mansub monosaxaridlar,
qutblangan nurni chapga burishi ham mumkin. Masalan, tabiiy glyukoza nurni o’ng
tomonga buradigan, tabiiy fruktoza esa chap tomonga buradigan bo’ladi.
Shuningdek, monosaxaridlarning yarim atsetal shakllari ham uchraydi. Har qanday
monosaxarid aniq fizikaviy xossalar (erish harorati, eruvchanligi va h.k.)ga ega
ekanligi sababli maxsus solishtirma burish ko’rsatkichiga ega bo’ladi. Masalan,
yangi tayyorlangan glyukoza eritmasini ko’rsatkichi +112,2° bo’lib, ancha
o’tgandan keyin muvozanat ko’rsatkichi +52,5° ga teng bo’lib qoladi.
Monosaxaridlarning solishtirma burish burchagini ancha turgandan keyin (vaqt
o’tishi bilan) o’zgarishini mutarotatsiya deyiladi. Aftidan, mutoratatsiya
monosaxarid molekulasi asimmetriyasini o’zgarishi va, demak, uning strukturasini
transformatsiya tufayli sodir bo’ladi.
Mutoratatsiya xodisasi karbonsuvning kristall preparati dastlab u yoki bu xildagi
siklik (yarim atsetal) holatda bo’lishini, erish jarayonida va vaqt o’tishi bilan uning
aldegid shakli orqali muvozanat yuzaga kelgunga qadar boshqa tautomer siklik
shakllarga o’tishi bilan bog’liq. Masalan, suvli eritmalarda glyukoza α- va β-
glukopiranoza shakllarida bo’lib, uning juda kam miqdori aldegid shaklida bo’ladi.
Ilmiybaza.uz
Quyida suv eritmasida glyukozaning har xil shakldagi xillarini o’zaro almashinuvi
holatlari keltirilgan:
Monosaxaridlar – qattiq kristall moddalar bo’lib, suvda yaxshi va organik erituvchi
(spirt, efir)larda yomon eriydi (yoki umuman erimaydi). Ularning hammasi shirin
ta‘mga ega, lekin ularning shirinlik darajasi bir xil emas. Agar saxarozaning
shirinligini 100 % deb qabul qilinsa, bu ko’rsatkich fruktoza uchun 173 % ni,
glyukoza uchun 74 % ni, ksiloza uchun 40 % ni laktoza uchun 16 % ni tashkil qilgan
bo’lar edi. Barcha monosaxaridlarning suvdagi eritmalari neytral reaksiyaga ega.
Monosaxaridlarning fizik va kimyoviy xossalari. Monosaxaridlar
quyidagi reaksiyalarga kirishadi:
1. Yarimatsetal gidroksilga xos reaksiya. Yuqorida e‘tirof etilganidek,
monosaxaridlar, asosan, yarimatsetal shaklda bo’ladi. Yarimatsetal gidroksil yuqori
darajadagi reaksion qobiliyati bilan ajralib turadi va spirtlar, karbon kislotalar,
Окси - шакли
Ilmiybaza.uz
fenollar va h.k.lar bilan almashinishi mumkin. Reaksiya mahsulotini glukozidlar deb
yuritiladi:
β-D-glukopiranoza Metil-β-D-glukopiranoza
β-D-glukopiranozaga sirka kislota bilan ta‘sir etganda atsetillanish
mahsuloti-
atsetil-β-D-glukopiranoza hosil bo’ladi:
β-D-glukopiranoza Atsetil-β-D-glukopiranoza
Monosaxaridlarning boshqa gidroksillari ham atsetillanishi va metillanishi mumkin,
lekin bu reaksiyalar ancha qiyin bo’lib o’tadi. Glukozidlarning muhim sinflari
jumlasiga N-glukozidlar kiradi, ularda glukozid bog’lanish kislorod orqali emas,
balki azot orqali yuz beradi. Bu moddalar monosaxaridlarning hosilasi bo’lib,
ularning molekulasini glukozil qismi organik birikmaning karbonsuv tabiatiga ega
bo’lmagan radikali (R)ni azoti bilan birikkan bo’ladi. Kimyoviy tuzilishi nuqtayi
nazardan N-glukozidlar piranoza shaklidagina emas, balki furanoza shaklida ham,
hamda α- yoki β-shakllarda bo’lishi mumkin:
Ilmiybaza.uz
N-glikozid (alfa shakli) N-glikozid (beta shakli)
N-glikozidlarga asosan moddalar almashinuvini muhim mahsulotlari kiradi, ular
nuklein kislotalari va nukleoproteinlarni, ATF, NAD, NADF, ba‘zi antibiotiklar va
h.k.larni parchalanishi natijasida hosil bo’ladi.
Karbonil guruhi ishtirokidagi reaksiyalar. Aldozalarni kuchsiz oksidlovchilar
ishtirokida oksidlantirganda ulardan tegishli kislotalar, ya‘ni: glyukozadan glukon,
mannozadan mannon, galaktozadan galakton kislotalar hosil bo’ladi.
D-glukon kislota D-galakton kislota D-mannon kislota
Monosaxaridlar C=O bog’i bo’yicha osongina gidridlanadi va bunda ko’p atomli
(shakar) spirtlarga aylanadi. Shu yo’sinda glyukozadan sorbit, mannozadanmannit
hosil bo’ladi. Fruktozaning qaytarilishidan epimerlar -D-mannit va Dsorbitlarning
ekvimolar aralashmasi hosil bo’ladi, chunki bunda ikkinchi karbon atomi ham
Ilmiybaza.uz
asimmetrik bo’lib qoladi. Geksozaning C-6 atomidagi spirt guruhini
oksidlanishidan alduron kislotalar hosil bo’ladi:
D-glukuron kislota D-galakturon kislota
Monosaxaridlarning fosfat kislota bilan eterifikatsiyasi moddalar almashinuvida
muhim ahamiyatga ega bo’ladi:
Glyukoza-1-fosfat Glyukoza-6-fosfat
Hozirgi kunda biokimyoviy jarayonlarda geksoza va pentoza fosfatlar qatori geptoza
fosfatlar (eng avvalo, sedogeptulozo-7-fosfat) va tetrozafosfat (eritrozo-4fosfat va
boshqa) larning ahamiyati muhim ekanligi isbotlangan. Agar monosaxaridlarning
gidroksil guruhlari aminoguruhlarga almashsa, aminoshakarlar hosil bo’ladi. Odam
Ilmiybaza.uz
va hayvonlar organizmida uchraydigan muhim aminoshakarlar jumlasiga D-
glyukozamin va D-galaktozaminlar kiradi:
D-glyukozamin D-galaktozamin
Aminoshakarlar hayvonlar va o’simliklarning mukopolisaxaridlari tarkibiga kiradi,
ular xilma-xil glikoprotein va glikolipidlarning komponentlari hisoblanadi.
Monosaxaridlarning alohida vakillari
Triozalar (C3H6O3). Asosiy vakillari glitseraldegid va dioksiatseton hisoblanadi,
ular organizmda erkin holda uchramaydi. Triozalarning fosforli efirlari hayvonlar,
o’simliklar organizmida va bakteriyalarda monosaxaridlarning ancha murakkab
oraliq mahsulotlari sifatida, shuningdek, o’simliklarda fotosintez, bakteriyalarda
xemosintez jarayonlarida hosil bo’ladi. Tetrozalar (C4H8O4). Tetrozalar orasida D-
eritroza muhim ahamiyatga ega bo’lib, u fotosintez va pentozafosfat siklida oraliq
mahsulot sifatida hosil bo’ladi. Uning spirti-eritrit tarzida suv o’tlari va
lishayniklarda uchraydi. Pentozalar (C5H10O5). Pentoza vakillari organizmda erkin
holda kamdan kam (siydik, o’simliklarning yashil qismida) uchraydi, ko’pincha ular
murakkab karbonsuvlar va boshqa organik birikmalar tarkibiga kiradi, shuningdek,
karbonsuvlar metabolizmining oraliq mahsulotlari sifatida hosil bo’ladi. D-Riboza
va D-Dezoksiriboza. Pentozani bu vakillari nuklein kislotalar va erkin nukleotidlar
tarkibida uchraydi. Ribozani qaytarilish mahsuloti – ribitol ba‘zi vitaminlar va
fermentlarning nooqsil tabiatli qismini asosi hisoblanadi. L-Arabinoza. Bu pentoza
Ilmiybaza.uz
tabiatda keng uchraydi, u gemitsellyuloza, pektin moddalari, yelimlarning tarkibida
bo’ladi. U bakteriyalarning polisaxaridlari tarkibiga kiradi, shuningdek, u erkin
holda ko’p miqdorda meva ist‘emol qilganda siydik tarkibida (alimentar
pentonuriya) uchraydi. D-arabinoza qator bakteriyalarning polisaxaridlari tarkibiga
kiradi va ba‘zi o’simlik glukozidlarining komponenti hisoblanadi. D-Ksiloza ‒
o’simlik shakari – o’simliklarda erkin holda, lekin ancha miqdorda gemitsellyuloza,
o’simlik yelimlari tarkibida uchraydi. Ksiloza somon, kepak, daraxt qipig’i, paxta
qipig’i va, ayniqsa, makkajo’xori so’tasida (12 %gacha) bo’lib, shu mahsulotlardan
qandolat sanoati uchun ajratib olinadi. Ksiloza spirti – ksilitdan qand kasalligiga va
semirishga chalinganlarni ovqatlantirishdasaxarozani o’rniga foydalaniladi. Ksiloza
odamlar, hayvonlar va mikroorganizmlarning glikoproteinlari tarkibida uchraydi.
Yashil o’simliklar, mikroorganizmlarning tarkibida ketopentozalardan D-ribuloza
va Dksilulozalarning borligi aniqlangan. Geksozalar (C6H12O6). Geksozalarning
vakillari tabiatda erkin holatda uchraydi va barcha tirik organizmlarning hayotida
muhim ahamiyatga ega. D-Glyukoza (uzum shakari, dekstroza) o’simliklarning
yashil qismlari, urug’lari, har xil meva va rezavor mevalar, asal, hayvon va odam
qoni tarkibida (sog’lom odamda 0,07 dan 0,11 mg %gacha) erkin holda uchraydi.
Glyukoza ko’p polisaxaridlarning va ko’p glukozidlarning tarkibiga kiradi. D-
Fruktoza (meva shakari, levuleza). Bu shakar erkin holda o’simliklarning yashil
qismi, gullarning nektari, mevalar, asal tarkibida uchraydi. D-Galaktoza -
disaxaridlar laktoza va melibioza, trisaxarid rafinoza, oligosaxaridlardan staxioza va
qator o’simlik, shuningdek, hayvon tabiatli II tartibli polisaxaridlar tarkibiga kiradi.
D-Mannoza
o’simliklarda
yuqori
molekulyar
polisaxaridlar-yelimlar,
gemitsellyulozalar
tarkibida
uchraydi. Odam va
hayvonlar organizmida
glikoproteinlar tarkibida, mikroorganizmlarda esa ba‘zi kapsula polisaxaridlari
tarkibida
uchraydi.
Bundan
tashqari
monodezoksigeksozalar
va
didezoksigeksozalari va ularning hosilalari uchraydi, ular yurak glukozidlarining
struktura komponentlari hisoblanadi. Shuningdek, bu karbonsuvlarning hosilalari
bakteriyalarning glikolipidlari va ba‘zi antibiotiklarning tarkibida ham bo’ladi.
Geptozalar (C7H14O7). Bu monosaxaridlar tabiatda xilma-xil turlarga mansub
Ilmiybaza.uz
organizmlar tarkibida uchraydi. Masalan, o’simliklardan D-sedigeptuloza,
Dmannogeptuloza va h.k.lar ajratib olingan. Sedigeptuloza fotosintez jarayonida va
pentoza fosfat siklida fosfat efir shaklida oraliq mahsulot sifatida hosil bo’ladi.
Oligo- va polisaxaridlar, xossalari va ularning
ahamiyati Oligosaxaridlar. Disaxaridlar.
Oligosaxaridlar tarkibida 2 tadan 10 tagacha monosaxarid qoldiqlari bo’lib, ular bir-
biri bilan glukozid bog’lar yordamida birikkan bo’ladi. Oligosaxaridlar suvda yaxshi
eriydi, shirin ta‘mga ega. Tarkibidagi oddiy shakarlarning soniga qarab
oligosaxaridlar di-, tri-, tetra- va h.k. saxaridlarga bo’linadi. Oligosaxaridlarni
nomlashni bir necha tamoyillari mavjud. Ular orasida trivial va ilmiy nomlash
muhim ahamiyatga ega, masalan, laktozani- β-Dgalaktopiranozil-(1→4)-α-D-
glukopiranoza; saxarozani–α-D-glyukopiranozil(1→2) -β-D-fruktofuranoza deb
nomlanadi. Oligosaxaridlar orasida tabiatda keng tarqalgani disaxaridlar
hisoblanadi. Ba‘zi disaxaridlar bir xil geksoza qoldiqlaridan tashkil topgan. Masalan,
maltoza, sellobioza va tregalozalar gidroliz natijasida glyukozagacha parchalanadi,
ularning farqlanuvchi jihatlari tarkibidagi glyukoza har xil izomerga mansubligi (α-
shakli maltozada, β-shakli sellobiozada), shuningdek, bir-biri bilan birikishi har xil
bo’lganligidadir (maltoza va tregaloza).
Disaxaridlar
kimyoviy
xossalariga
ko’ra:
qaytaruvchi
disaxaridlar
va
qaytarmovchi disaxaridlarga bo’linadi. Birinchilariga maltoza, laktoza va
sellobiozalar kirsa, ikkinchilariga – saxaroza va tregalozalar kiradi. Qaytaruvchi
disaxaridlarda bitta erkin poluatsetal gidroksili bo’lgani sababli Feling suyuqligini
qaytarish qobiliyatiga ega bo’ladi. Ularning suvli eritmalarida mutoratatsiya
kuzatiladi. Maltoza tipidagi disaxarid molekulasi α- va β-shakldagi aralashma
tarzida mavjud bo’ladi, bu shakllarni kristall holatda alohida ajratib olish mumkin.
Maltoza (α-D-glukopiranozil-(1→4) -α-D-glukopiranoza) kraxmalni amilaza
ta‘sirida fermentativ gidrolizi natijasida hosil bo’ladi. Undirilgan bug’doy maysasi
(solod) yoki shu maysaning ekstraktida bo’ladi, shundan kelib chiqib nomini solod
(sumalak) shakari nomi bilan yuritiladi. Sharqda yashovchi xalqlarning sumalak
Ilmiybaza.uz
tayyorlash va iste‘mol qilishga oid minglab yillik an‘analari aynan shu shakardan
foydalinish bilan bog’liq.
Maltoza (α-D-glukopiranozil-(1→4) -α-D-glukopiranoza)
Sellobioza
–
(β-D-glikopiranozil-(1→4)
-
β–D-glukopirinoza)
klechatka
(sellyuloza)ning asosiy struktura birligini tashkil qiladi. Sellobiozaning asosi
βshakldagi glyukoza qoldiqlaridan iborat:
Sellobioza (β-D-glikopiranozil-(1→4) -β–D-glukopirinoza)
Sellyulozani gidrolizlaganda (kislotali, ishqoriy va va fermentativ) dastlab
sellobioza, keyinchalik β-glyukoza qoldiqlari hosil bo’ladi. Laktoza (β-
Dgalaktopiranozil-(1→4) -α-D-glukopiranoza) ko’p miqdorda sutning tarkibida (sut
shakari) bo’ladi, uni aynan shu mahsulotdan ajratib olinadi. Masalan, qoramol sutida
uning ulushi 4-5,5% ni, ayol sutida esa 5,5-8,4% ni tashkil qiladi. Yuksak
o’simliklarda laktoza kam uchraydi, ba‘zi o’simliklarning changdon naychalarida
topilgan.
Ilmiybaza.uz
Laktoza (β-D-galaktopiranozil-(1→4) -α-D-glukopiranoza)
Qaytarmovchi disaxaridlar tarkibida erkin glukozid gidroksil yo’q va ular
mutarotatsiya qobiliyatiga ega bo’lmaydi. Buni glukozid bog’lanish uchun
yarimatsetal gidroksilning glukozid bog’ hosil qilish uchun sarflanganligi sababli
yuz beradi deb tushintirish mumkin. Saxaroza - (alfa-D-glukopiranozil-(1→2)-beta-
D-fruktofuranozid) – o’simliklarda juda ko’p uchraydi. U o’simliklarning barglari,
poyasi, ildizlari, mevalari, tuganaklarida bo’ladi. Shakar qamishi, qand lavlagisi kabi
o’simliklarda yig’iladi va bu o’simliklar saxarozani sanoat miqyosida olish uchun
xomashyo vazifasini bajaradi.
Saxaroza (α-D-glukopiranozil-(1→2)-β-D-fruktofuranoza)
Tregaloza – (α-D-glukopironozil-(1→1)-α-fruktofuranozid) zamburug’lar, suv
o’tlarida uchraydi. Bu disaxarid ko’p hasharotlar gemolimfasining karbonsuvi
hisoblanadi.
Trisaxaridlardan tabiatda raffinoza, gentsianoza va meletsitozalar uchraydi. Bu
trisaxaridlar o’simliklarda zaxira karbonsuv sifatidagi vazifani, ba‘zi o’simliklarda
shakarlarning transport shakli (raffinoza) vazifasini bajaradi yoki ular o’simlik
bitlari va boshqa o’simlik barglarining so’ruvchi hasharotlarini ekskretlari
Ilmiybaza.uz
(meletsitoza) hisoblanadi. Raffinoza g’o’za chigiti tarkibida uchraydi. Tabiatda
karbonsuvlarning asosiy massasi yuqori molekulyar birikmalarpolisaxaridlar tarzida
uchraydi. Ular gomopolisaxaridlarga va geteropolisaxaridlarga bo’linadi. Ularning
birinchilari bir xil tipdagi monosaxaridlardan tashkil topgan bo’lsa, ikkinchilari ikki
yoki undan ziyod tipdagi monosaxaridlardan tashkil topadi. Polisaxaridlarni
organizmda bajaradigan biologik funksiyasiga bog’liq holda zaxiraviy va
strukturaviy xillarga ajratiladi. Shuningdek, polisaxarid zanjirining glukozid
bog’lari tavsifiga qarab ipsimon va tarmoqlangan (shoxlangan) polisaxaridlarga
bo’lish mumkin. Kraxmal. Kimyoviy jihatdan individual modda emas, u 96,1 97,6
% polisaxarid (amiloza va amilopektin)dan 0,2 dan 0,7 % gacha mineral
moddalardan, asosan fosfatlar tashkil topgan. Kraxmalning umumiy formulasi
(C6H10O5)n. Kraxmal tarkibi 10-30 %- amilozadan va 70-90 % -amilopektindan
tashkil topgan.
Kraxmalning amiloza qismi glyukoza molekulalarini ipsimon tarzda α-
1,4- bog’lari yordamida birikishidan hosil bo’ladi:
Amilaza molekulasi
Amilopektinning shoxlanishi ancha murakkab tuzilishga ega, unda 1-,
4bog’lar qatori, zanjirlararo α-1,6- bog’lar ham uchraydi:
Ilmiybaza.uz
Amilopektin molekulasi
Odatda, amiloza molekulasida 1000 ga yaqin glyukoza qoldiqlari bir-biri bilan
birikkan bo’ladi, amilopektinning alohida olingan molekulasi xuddi shu xildagi
birliklarning yigirma-o’ttiztasidan tashkil topgan. Kraxmalning molekulyar massasi
105-107 Da ga teng. Qisman gidrolizlaganda kraxmal: amilo-, eritro-, axro- va
maltodekstrinlargacha parchalanadi. Gidrolizni davom ettirilsa, u maltoza va αD-
glyukozagacha parchalanadi. Kraxmal odam uchun eng muhim ovqat mahsuloti
hisoblanadi, uning bug’doy uni tarkibidagi miqdori 75-80 %ni, kartoshka tuganagida
esa 25 % ni tashkil qiladi.
Glikogen odam va hayvonlarning eng muhim energetik zaxirasi hisoblanadi. Uning
miqdori jigarda (10 % gacha) va mushakda (0,4-2,0 %) eng ko’p bo’ladi. U
shuningdek, zamburug’larda, ba‘zi yuksak o’simliklarda (makkajo’xori) va
mikroorganizmlarda uchraydi. Glikogen α-D-glukopiranoza qoldiqlaridan tashkil
topgan shoxlangan polimer bo’lib, uning ipsimon qismlari α-1,4bog’lardan,
shoxlangan qismlari esa – α-1,6- bog’lardan tashkil topgan bo’ladi. Amilopektindan
farqli o’laroq amilopektindagi shoxlangan tarmoqlar nuqtasi o’rtacha har 20 ta
glyukoza qoldig’dan keyin kelsa, glikogenda α-1,6-tipdagi bog’lanish har 8-12 ta
glyukoza qoldig’idan keyin keladi. Glikogen molekulasini yuqori darajada
shoxlanishi uning kompaktligini ham ta‘minlaydi (20-rasm).
20-rasm. Glikogen molekulasini sxematik tuzilishi.
а
b
Ilmiybaza.uz
a – α-1,4-glukozid bog„lar; b – α-1,6-glukozid bog„lar.
Glikogen odam va hayvonlarning barcha organ va to’qimalarida uchraydi, lekin
yuqorida keltirilganidek jigar va mushaklarda eng ko’p miqdorda bo’ladi.
Glikogenning molekulyar og’irligi 105-108 Da va undan ziyod bo’ladi.
Sellyuloza (kletchatka) - o’simlik dunyosining eng keng tarqalgan strukturaviy
polisaxaridi hisoblanadi. Biosferadagi organik tavsifli karbon birikmalarini 50 %
dan ziyod qismi klechatka hisobiga to’g’ri keladi. Shuningdek, bakteriyalar va tuban
o’simliklar tarkibida ham uchraydi. Yog’ochning 50 %, paxta tolasini deyarli 100
% sellyulozadan tashkil topgan. Sellyuloza ipsimon tuzilishga ega, u β-D-
glukopiranoza qoldiqlarini bir-biri bilan 1→4- bog’lar yordamida birikishidan hosil
bo’ladi. Bu ipsimon molekulalar, odatda, bir-biriga parallel joylagan bo’lib, ular
vodorod bog’lari yordamida mikrofibrillarni hosil qiladi. Sellyulozani qisman
gidrolizlaganda disaxarid sellobtoza, to’liq gidrolizlaganda - β-D-glyukoza hosil
bo’ladi. Sellyulozani molekulyar og’irligi 3·105 dan 2·106 Da gacha, glukozid
qoldiqlarning soni esa, 2·103 dan 1,1·104 gacha bo’ladi. Mikrofibrillar ular bilan
uchraydagan: gemitsellyuloza, lignin, pektin moddalari bilan birgalikda
o’simliklarning juda murakkab, ko’p qavatli tuzilishga ega bo’lgan hujayra
po’stlarini hosil qiladi. Sellyulozani amaliy ahamiyati juda katta.
U gazmol, qog’oz, sun‘iy ipak, ba‘zi plastik massalar va portlovchi moddalar,
emulgatorlar, himoyalovchi kolloidlar va h.k.larning asosiy massasini tashkil qiladi.
Klechatka oshqozon-ichak yo’lidagi fermentlar yordamida hazmlanmaydi, chunki
odamlarda uni parchalaydigan β-glukozidaza bo’lmaydi. Shu bilan birgalikda aytish
o’rinliki, ovqat tarkibida klechatkaning miqdorini optimal miqdorda bo’lgani
ma‘quldir, chunki u axlatning shakllanishida muhim ahamiyatga ega.
Inulin. Bu polisaxarid polifruktozanlar guruhiga kiradi. Inulin fruktoza
qoldiqlaridan tashkil topgan. U yer noki, georgina, artishoklarning tugan
Materiallarni mustahkamlash uchun savollar:
1. Karbonsuvlar qayerda uchraydi?
2. Karbonsuvlar qanday funksiyalarni bajaradi?
Ilmiybaza.uz
3. Karbonsuvlarning tasnifi va nomenklaturasi.
4. Karbonsuvlar qanday tuzilishga ega?
5. Monosaxaridlarning stereoizomerlari sonini hisoblash uchun
qanday formuladan foydalaniladi?
6. Trioza va tetrozalar nechtadan stereoizomerga ega?
7. Pentozalar va geksozalar nechtadan stereoizomerga ega?
8. Yarim atsetal gidroksilga xos reaksiyalar.
Karbonil guruhga xos reaksiyalar